MÁJ. Romantický příběh o nešťastné lásce s úvahami o snu, věčnosti a pozemském životě, o smutku nad uplývajícím časem, oslava krásy české přírody.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MÁJ. Romantický příběh o nešťastné lásce s úvahami o snu, věčnosti a pozemském životě, o smutku nad uplývajícím časem, oslava krásy české přírody."

Transkript

1 MÁJ Romantický příběh o nešťastné lásce s úvahami o snu, věčnosti a pozemském životě, o smutku nad uplývajícím časem, oslava krásy české přírody. Autor: KAREL HYNEK MÁCHA ( ), největší osobnost české romantické literatury; básník, prozaik, dramatik a ochotnický herec, velký turista - tak jako kaţdý romantik; miloval především gotické hrady a ruiny. Studoval právnickou fakultu, zaměstnán byl jako advokátní koncipient v Litoměřicích (kam docházel z Prahy pěšky); tam také zemřel na infekční cholerínu v den, kdy měl mít svatbu s Lori Šonkovou, matkou právě narozeného Máchova syna Ludvíka. V Litoměřicích byl také pohřben; na podzim r po připojení Litoměřic k hitlerovskému Německu a v květnu 1939 uloţeny na Vyšehradský hřbitov. Českou literární obrozeneckou elitou byl povaţován za českého Byrona, a proto odmítán. Máj vydal vlastním nákladem v roce Jeho básnického génia pochopila aţ následující generace májovců. V pozdějších letech na něho navazovali největší čeští básníci (K. Hlaváček důrazem na eufonii, O. Březina, J. Hora, V. Holan, F. Halas, J. Seifert akcentem na rozměr kosmický a plynutí času, surrealisté jako V. Nezval aj. obdivovali jeho obraznost a snovost, V. Holan a F. Hrubín navazovali na jeho veršované lyrickoepické povídky...).

2 Ţánr: veršovaná lyrickoepická povídka, romantický (byronský) epos; mísí se tu všechny tři základní literární ţánry s dominantou ţánru lyrického. Kompozice: vnější kompozice je asymetrická; podobně jako hudební skladba střídá čtyři nestejně dlouhé zpěvy, mezi něţ jsou vloţena intermezza (mezihry); před celou skladbu je po úvodním věnování vlastenci horlivému Hynkovi Kommovi", který byl moţná jako pekař i obchodním partnerem Máchova otce, předřazena jako jakási předehra veršovaná vlastenecká dedikace. Vlastní Máj má více neţ osm set veršů, ze zpěvů je nejdelší druhý, nejkratší poslední. Intermezza jsou umístěna mezi druhý a třetí zpěv (I. intermezzo) a na závěr dějové části skladby, po popravě hrdiny - po třetím zpěvu (II. intermezzo). Základním principem kompozice vnitřní, jeţ je uplatněna při řazení jednotlivých částí skladby, jednotlivých témat, motivů i jazykových prostředků, je pro romantismus typický kontrast. Pozornému čtenáři neunikne - protiklad (či nepoměr) převaţujícího lyrična a méně exponováno do epična (děj s výjimkou hrdinovy popravy je málo zřetelný, jen fragmentárně se dozvídáme o tom, co se vlastně stalo předtím, neţ se setkáme s hlavním epickým hrdinou ve vězení a potom na popravišti; tento děj není ani nijak originální, ba je spíše triviální a pro romantickou literaturu zcela běţný); - dále kontrast mezi monologickou (opět převaţující) a dialogickou výpovědí (na dialogu je vystavěna jen umělecky málo významná dedikace, jeţ je zveršována konvenčním stylem vlastenecké obrozenecké sborové písně čtyřstopým

3 trochejem, zatímco v ostatních verších dominuje rytmus jambický); také tematicky a obrazově se dedikace výrazně odlišuje od celé skladby, jeţ tolik pobouřila českou obrozeneckou intelektuální elitu; dialogickou výstavbu má ještě I. intermezzo a s krátkým dialogem se setkáme uţ jen v závěru 1. zpěvu); nepřehlédnutelný je kontrast v rovině tematické, kde jsou proti sobě postaveny pasáţe, v nichţ je líčena krása rozkvetlé, k ţivotu se probouzející májové přírody, a zmar, zánik mladého ţivota (mladých ţivotů dvou milenců, do jejichţ ţivotů zasáhl krutý osud); exponován je také protiklad mezi časem cyklickým, věčným koloběhem stále se probouzející a ohroţující se přírody na jedné straně a na druhé straně konečností lidského ţivota, zřícením se do propasti nicoty po opuštění tohoto světa, nemoţností návratu do času navţdy ztraceného dětství a také bezperspektivnosti budoucího času pozemského, jak o tom vypovídají závěrečné verše básně; do protikladu je postavena v Máji i touha po čisté lásce a její znetvořená reálná podoba (svedená Jarmila, anjel padlý"); kontrastně proti sobě působí i city (převaţují emoce elegické, ale také opojení krásou barevné májové přírody a přímo adorační emocionální vztah k zemi) a metafyzické myšlení, uvaţování o smyslu lidského ţivota, při němţ hledí hrdina tváří v tvář smrti do propasti nicoty a prázdnoty; antiteticky jsou propojovány i jazykové prostředky; oblíbeným tropem byl oxymoron (viz hlavně ukázku ze 3. zpěvu). Postavy Protoţe Máj je lyricko-epická báseň s důrazem na sloţku lyrickou, je hlavním hrdinou této rozsáhlé básnické skladby

4 lyrický subjekt, který značně překračuje rámec postavy vězně Viléma, o jehoţ minulosti se dozvídáme jen torzovitě, ţe zabil svého soka v lásce (aniţ v něm poznal svého otce), byl jako otcovrah a také jako loupeţník (Mácha ho pojmenoval strašný lesů pán") uvrţen do vězení a popraven. Z básně se dozvídáme, ţe tento lyrický subjekt má velmi vřelý vztah k přírodě. Slavné jsou Máchovy verše z 3. zpěvu, v nichţ se lyrický hrdina, resp. Vilém před svou popravou vyznává z lásky k zemi (ukázku viz níţe). Neméně slavné jsou jeho monology ve vězení, v nichţ odhaluje své nitro, úzkostné stavy, hrůzu z času, resp, bezčasí, do něhoţ se propadne po své smrti; jeho metafyzické reflexe a existenciální rozrušení (viz ukázku při charakteristice 2. zpěvu). Tento lyrický subjekt zásadním způsobem ovlivňuje chování, cítění, myšlení postavy, kterou autor v epické části své velké básně pojmenoval Vilém a určil mu v ději úlohu zhrzeného milence, otcovraha a loupeţníka (coţ je typický hrdina romantické literatury). V závěru skladby, ve 4. zpěvu, se s tímto lyrickým subjektem a epickým hrdinou v jedné osobě ztotožní samotný autor. Mácha tu dokonce opakuje i některé verše z předcházejících zpěvů a v úplném závěru spojuje i své jméno s oběma postavami epické roviny textu: Hynku! - Viléme!! - Jarmilo!!!

5 1. zpěv Charakteristika zpěvů a intermezz v ukázkách: Nejlépe odpovídá tomu, jak autor vyloţil smysl a charakter svého Máje: Následující básně jest oučel hlavní, slaviti májovou přírody krásu; k tím snadnějšímu dosazení oučelu tohoto postavena jest doba májová přírody proti rozdílným dobám života lidského. Tak u příkladu v čísle prvním tichá, vážná atd. láska v přírodě proti divoké, vášnivé, nezřízené lásce člověka; taktéž jiné vlastnosti májové přírody proti podobným života lidského dobám v číslech ostatních. Pověst tedy čili děj básně této nesmí se co věc hlavní považovati, nýbrž jen tolik z děje toho v báseň přijato, jak daleko k dosažení oučelu hlavního nevyhnutelně třeba. Děj se koná u města Hiršberg mezi horami, na nichž hrady Bezděz, Pernštejn, Housku a v dálce Roll k východu, západu, poledni a půlnoci okazují. - Ostatních co se oučelu dotýče, jakož i sententia moralis z celého snadněji se vyrozumí.

6 Je ovšem zřejmé, ţe krajina Máje je především básnickou vizí. Kromě míst, která autor výslovně určil, jsou tu dozajista obsaţeny i obrazy z jeho četných cest, jeţ Mácha rád podnikal sám i s přáteli po českých krajích a hradech, ale i po Rakousku a Itálii. Slova hora a jezero patří vedle slovesa být, substantiv vězeň, čas a láska a adjektiva bílý k nejfrekventovanějším slovům Máje. Při líčení krajiny se Mácha projevuje jako malíř s bohatě odstíněnou paletou barev: Jak holoubátko sněhobílé pod černým mračnem přelétá, lilie vodní zakvétá nad temné modro, tak se čile - kde jezero se v hory níží - po temných vlnách cosi blíží, rychle se blíží. Malá chvíle, a již co čápa vážný let, ne již holoubě či lilie květ, bílá se plachta větrem houpá. Stihlé se veslo v modru koupá, a dlouhé pruhy kolem tvoří. Těm zlaté růže, jenž při doubí tam na horách po nebi hoří, růžovým zlatem čela broubí. Pokud jde o skromný děj, jsme zde svědky tragédie milostného vztahu mezi Vilémem a Jarmilou. Po sdělení posla, ţe Vilém je ve vězení za vraţdu svého otce, Jarmilina svůdce, spáchá Jarmila sebevraţdu:

7 Tiché jsou vlny, temný vod klín, vše lazurným se pláštěm krylo; nad vodou se bílých skví šatů stín, a krajina kolem šepce: Jarmilo!" V hlubinách vody: Jarmilo! Jarmilo!!" Závěrečné čtyřverší je výrazem romantické ironie: Je pozdní večer - první máj - večerní máj - je lásky čas. Zve k lásky hrám hrdliččin hlas: Jarmilo! Jarmilo!! Jarmilo!!!" 2. zpěv Tento zpěv je nejdelším a nejfilozofičtějším zpěvem celé skladby. Z vězňových vzpomínek se dozvídáme podstatu jeho milostné tragédie, poodhalen je tu i napjatý vztah otce a syna a loupeţnická minulost Vilémova: Sok - otec můj! vrah - jeho syn, on svůdce dívky mojí! - Neznámý mně. - Strašný můj čin pronesl pomstu dvojí. Proč rukou jeho vyvržen stal jsem se hrůzou lesů? Čí vinu příští pomstí den? Čí vinou kletbu nesu? Ne vinou svou! - V života sen byl jsem já snad jen vyváben, bych ztrestal jeho vinu? A jestliže jsem vůlí svou nejednal tak, proč smrtí zlou časně i věčně hynu? - Věčně - čas -"

8 Vězeň nejen vzpomíná, ale i uvaţuje o svém minulém ţivotě a o ţivotě, smrti a posmrtném ţivotě vůbec. Zde se Mácha nejvíce dostal do rozporu s obrozeneckým modelem literatury a také s tehdejším všeobecně rozšířeným a přijímaným náboţenským názorem na téma ţivota, smrtí a toho, co nás čeká poté, kdy opustíme tento svět. Mácha dokázal odváţně (pobuřujícím způsobem) pohledět do jícnu posmrtné nicoty: Jak dlouhá noc - jak dlouhá noc - Však delší mně nastává. - Pryč, myšlenko!" - A hrůzy moc myšlenku překonává. - Hluboké ticho. - Kapky hlas svým pádem opět měří čas.

9 Temnější noc! - Zde v noční klín ba lůny zář, ba hvězdný kmit se vloudí - tam - jen pustý stán, tam žádný - žádný - žádný svit, pouhá jen tma přebývá. Tam všecko jedno, žádný díl - vše bez konce - tam není chvil, nemine noc, nevstane den, tam času neubývá.- Tam žádný - žádný - žádný cíl - bez konce dál - bez konce jen se na mne věčnost dívá. Tam prázdno pouhé - nade mnou a kolem mne i pode mnou pouhé tam prázdno zívá. - Bez konce ticho - žádný hlas - bez konce místo - noc - i čas - To smrtelný je mysle sen, toi, co se nic" nazývá. Se situací vězně koresponduje i pád hvězdy s nebes výše a odměřování času padáním kapek vody ve vězeňské cele: Klesla hvězda s nebes výše, mrtvá hvězda, siný svit; padá v neskončené říše, padá věčně v věčný byt. Kdy dopadne konce svého?" Nikdy - nikde - žádný cíl. Hluboké ticho. - Kapky hlas svým pádem opět měří čas.

10 Intermezzo I. Půlnoc Krajina, sbor duchů, ţivočichové i čas se chystají přijmout a přivítat tělo strašného lesů pána", vystrojit mu slavný pohřeb": buď mezi námi - vítej nám". Žáby z bažiny My odbudem pohřební zpěv." Vichr po jezeru Pohřební hudbu vichr má." Měsíc v zenitu Já bílý příkrov k tomu dám." Mlha po horách Já truchloroušky obstarám." Noc Já černá roucha doručím." Hory vkolo krajiny Roucha i roušky dejte nám." Padající rosa A já vám slzy zapůjčím." Suchopar Pak já rozduji vonný dým." Zapadající mračno Já rakev deštěm pokropím." Padající květ Já k tomu věnce uviji." Lehké větry My na rakev je donesem." Svatojánské mušky My drobné svíce ponesem." Bouře zhluboka

11 Já zvonů dutý vzbudím hlas." Krtek pod zemí Já zatím hrob mu vyryji." Čas Náhrobkem já ho přikryji."

12 3. zpěv Zpěv je zarámován verši, v nichţ je opět s velkou barevnou intenzitou vylíčeno májové ráno, k ţivotu se probouzející jarní příroda, a verši, v nichţ je v kaskádě oxymórových obrazů vyjádřen elegický stesk nad navţdy uprchlým krásným věkem dětství: Nad temné hory různý den vyvstav májový budí dol, nad lesy ještě kol a kol - lehká co mlha - bloudí sen. Modravé páry z lesů temných v růžové nebe vstoupají, i nad jezerem barev jemných modré se mlhy houpají; Ledvaže však nad modré temno hor brunátné slunce rudě zasvitnulo, tu náhle ze sna všecko procitnulo, a vesel plesá vešken živý tvor. V jezeru zeleném bílý je ptáků sbor, a lehkých člůnků běh i rychlé veslování modravé stíny vln v rudé pruhy rozhání. Ó krásný - krásný věk! Daleko zanesl věk onen časů vztek, dalekoťjeho sen, umrlý jako stín, obraz co bílých měst u vody stopen klín, takt jako zemřelých myšlenka poslední, tak jako jméno jich, pradávných bojů hluk,

13 dávná severní zář, vyhaslé světlo s ní, zbortěné harfy tón, ztrhané struny zvuk, zašlého věku děj, umřelé hvězdy svit, zašlé bludice pouť, mrtvé milenky cit, zapomenutý hrob, věčnosti skleslý byt, vyhasla ohně kouř, slitého zvonu hlas, to jestiť zemřelých krásný dětinský čas. Tento zpěv je epicky nejdramatičtější, neboť je v něm vylíčena Vilémova poprava a jeho oslava země, jediné jistoty a nepomíjivé hodnoty (opět ovšem třeba brát v úvahu romantickou ironii a elegii): Po modrém blankytu bělavé páry hynou, lehounký větřík s nimi hraje; a vysoko - v daleké kraje bílé obláčky dálným nebem plynou, a smutný vězeň takto mluví k nim: Kudy plynete u dlouhém dálném běhu, i tam, kde svého naleznete břehu, tam na své pouti pozdravujte zemi. Ach zemi krásnou, zemi milovanou, kolébku mou i hrob můj, matku mou, vlast'jedinou i v dědictví mi danou, šírou tu zemi, zemi jedinou!"

14 Intermezzo II Je kratší neţ intermezzo I. Příroda neguje pocit nicoty, v personifikovaných obrazech soucítí s popraveným Vilémem: Zachvěly se lesy dálné, ozvaly se nářky valné: Pán náš zhynul! zhynul!! zhynul!!!"

15 4. zpěv Tento zpěv je jakýmsi dozpěvem k tragické události, která se stala před sedmi lety a byla vylíčena v předcházejících zpěvech a intermezzech. Po tomto čase se vrací na místa Vilémovy popravy sám autor a psychologicky, myšlenkově i verbálně se takřka ztotoţňuje s hrdinou své básně. Opakuje i řadu veršů z předcházejících tří zpěvů. Zvláště pak v závěru týmiţ básnickými obrazy, jimiţ postihl lyrický a epický hrdina tří zpěvů svůj uprchlý čas dětství, charakterizuje také svou báseň a čas jinošský: v smutném zraku mém dvě vřelé slzy stály, co jiskry v jezeru, po mé si tváři hrály; neb můj též krásný věk, dětinství mého věk daleko odnesl divoký času vztek. Nynější ale čas jinošství mého je, co tato báseň, máj. Večerní jako máj ve lůně pustých skal; na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal. Závěr básně představuje lyrického hrdinu romantické literatury: elegického poutníka, touţícího po lásce, jeţ nebude ovšem nikdy naplněna: Vidíš-li poutníka, an dlouhou lučinou spěchá ku cíli, než červánky pohynou? Tohoto poutníka již zrak neuzří tvůj, jak zajde za onou v obzoru skalinou, nikdy - ach, nikdy! To budoucí život můj. kdo srdci takému útěchy jaké dá? Bez konce láska je!' Zklamánať láska má!

16 Závěrečným čtyřverším se uzavře kruh tragické lásky uprostřed májové přírody. Ztotoţnění autora a postav jeho veršované lyrickoepické povídky je dovršeno: Je pozdní večer - první máj - večerní máj - je lásky čas; hrdliččin zve ku lásce hlas: Hynku! - Viléme!! - Jarmilo!!!" Umělecká výstavba - jazyk Pro Máchovu obraznost je velmi charakteristické metaforické propojování velmi vzdálených představ majících formálně podobu přirovnání; ty porovnávané představy jsou tak neobvyklé, ţe jejich srovnávací znak je značně nezřetelný; Mácha rád propojuje slova abstraktní a konkrétní-viz výše uvedený citát veršů sloţených z výrazných oxymór. Pro Máchův Máj je obzvlášť příznačná eufonie, vědomé i podvědomé uţití slov, v nichţ se více či méně (spíše více) pravidelně střídají stejné či podobné hlásky. Podle J. Mukařovského je například prvních dvacet pět veršů z počátku 1. zpěvu zvukově zbarveno vlivem slova láska, a to tak, že se několikrát v různých gramatických tvarech opakuje jmenované slovo samo, a mnohokrát - v jiných slovech hlásky, z nichž se skládá ( l - a - sk)":

17 Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; kvetoucí strom lhal lásky žel, svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech. Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasná světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky. Ouplné lůny krásná tvář - tak bledě jasná jasně bledá, jak milence milenka hledá - Jsou-li pro 1. zpěv charakteristická četná slova, v nichţ je častá samohláska a, pro 3. zpěv to jsou slova, v nichţ je hojně zastoupena samohláska o (viz například klíčová slova jako kolébka, popravčí kolo apod.): Ted'z mala města bran vojenský pluk vychází, povolným krokem on zločince doprovází, jenž v středu jeho jde jak jindy ozdoben. Utichl množství hluk - leč znovu počne zas, a mnohý v hluku tom vynikne silný hlas: To on, to on! Ty péra, kvítí, klobouk, oko, jenž pod ním svítí! Ten jeho plášť, to on, to on! To strašný lesů pán!"

18 Z lexikálního hlediska jsou pro Máj příznačné sugestivní složeniny: temnorudý (požár hoří), dalekosáhlý (běh), pustopustá (temná noc), truchlorouška Základním metrickým rozměrem Máje je pětistopý jamb; druhým šestistopý jamb s césurou (předělem) uprostřed (alexandrin) ve 3. a 4. zpěvu; v 2. zpěvu i v II. intermezzu uţil Mácha také čtyřstopých trochejů; jinde střídá i třístopé čtyřstopé jamby. Pro Máchův alexandrin je příznačné přenášení signálů jambické vzestupnosti na konec veršů či poloveršů: zbortěné harfy tón, ztrhané struny zvuk, zašlého věku děj, umřelé hvězdy cit, zašlé bludice pout, mrtvé milenky cit...

Narozen 1810 v Praze Básník, prozaik, ochotník (jako ochotník se seznámil s Eleonorou Šomkovou - Lori) Nejvýznamnější představitel českého romantismu

Narozen 1810 v Praze Básník, prozaik, ochotník (jako ochotník se seznámil s Eleonorou Šomkovou - Lori) Nejvýznamnější představitel českého romantismu Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 23.01.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJL_L Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014 Karel Hynek Mácha M Á J Charakteristika básně: lyrickoepická báseň báseň je rozdělena do 4 zpěvů a 2 intermezz má znaky romantismu ( fantazie, motivy tragické lásky, smrt,... ) hlavní postavy: Vilém (

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012 Anotace - prezentace určená pro učitele

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Český jazyk a

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_58 Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: září 2013 Ročník: 2., popř. 3. a 4. (opakování) Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa OA

Více

školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ

školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ Máj lyricko-epická skladba českého romantismu, vrchol básníkovy tvorby, základní dílo moderní české poezie; má 4 zpěvy, 2 intermezza a vcelku prostý děj. Příběh otcovraha,

Více

23. K. H. Mácha: Máj Vypracovala: PhDr. Miroslava Zajíčková, červenec 2013

23. K. H. Mácha: Máj Vypracovala: PhDr. Miroslava Zajíčková, červenec 2013 23. K. H. Mácha: Máj Vypracovala: PhDr. Miroslava Zajíčková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Nasledující básně jest oučel hlavní, slaviti májovou pří rody krásu; k tím snadnějšímu dosažení oučelu tohoto po stavena jest doba májová přírody

Nasledující básně jest oučel hlavní, slaviti májovou pří rody krásu; k tím snadnějšímu dosažení oučelu tohoto po stavena jest doba májová přírody Nasledující básně jest oučel hlavní, slaviti májovou pří rody krásu; k tím snadnějšímu dosažení oučelu tohoto po stavena jest doba májová přírody proti rozdílným dobám života lidského. Tak u příkladu v

Více

9.ROMANTISMUS. B)Romantismus v české literatuře

9.ROMANTISMUS. B)Romantismus v české literatuře 9.ROMANTISMUS B)Romantismus v české literatuře B)Romantismus v české literatuře Karel Hynek Mácha (1810 1836) *Praha Malá Strana matka pocházela z pražské rodiny hudebníků otec ( přišel z venkova) si zařídil

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_05 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 9.A Datum: 24.11.2011

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina Zástřešková

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina Zástřešková Druh učebního materiálu Prezentace v programu PowerPoint Škola Autor Číslo projektu Číslo Tématický celek Téma hodiny Předmět Ročník/y/ 2. Anotace Očekávaný výstup Datum vypracování 16.07.2013 Střední

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Karel Hynek Mácha (1810 1836): Máj (1836)

Karel Hynek Mácha (1810 1836): Máj (1836) Karel Hynek Mácha (1810 1836): Máj (1836) Mnohováženému pánu a panu Hynkovi Kommovi usedlému měšťanu pražskému, vlastenci horlivému, na důkaz uctivosti obětuje spisovatel. Čechové jsou národ dobrý! Nešťastný,

Více

školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ

školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ školní četba Karel Hynek Mácha MÁJ Máj lyricko-epická skladba českého romantismu, vrchol básníkovy tvorby, základní dílo moderní české poezie; má 4 zpěvy, 2 intermezza a vcelku prostý děj. Příběh otcovraha,

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Autor: Vybraná díla z české literatury

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Světová a česká literatura do konce 19. století

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků středních škol Téma I.2.1 Rozbor uměleckého a neuměleckého

Více

ČESKÝ JAZYK ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE KAREL HYNEK MÁCHA

ČESKÝ JAZYK ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE KAREL HYNEK MÁCHA ČESKÝ JAZYK ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE KAREL HYNEK MÁCHA Znaky romantismu v české literatuře: konflikt jedince a společnosti hrdinův tragický osud touha po ideálech rozčarování nad zmařenými nadějemi

Více

František Hrubín. Variace na loňskou romanci

František Hrubín. Variace na loňskou romanci František Hrubín Variace na loňskou romanci Nehrej si, dubne, co už přešlo dubnů, paličkou poupat do zelených bubnů, napjatých větrem, bilo, kůže se chvěla, jaro se porozvilo, vylétla včela. Nehrej si,

Více

Karel Hynek Mácha (1810 Praha 1836 Litoměřice)

Karel Hynek Mácha (1810 Praha 1836 Litoměřice) Karel Hynek Mácha (1810 Praha 1836 Litoměřice) na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal Karel Hynek Mácha byl jediným skutečným romantikem české literaturya můžeme ho považovat za zakladatele české moderní

Více

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 Na příchod krále Slunce zapadlo u věčnosti moře; Na jeho mohylách ţertvy se pálí V růţovém ohni od hory ku hoře. Hluboká noc se za sluncem přivalí, Hlubší neţ hrob

Více

J6 s cézurou po šesté slabice

J6 s cézurou po šesté slabice ALEXANDRIN: J6 s cézurou po šesté slabice Píši vám, Karino, a nevím, zda jste živa, zda nejste nyní tam, kde se už netoužívá, zda zatím neskončil váš nebezpečný věk. Jste mrtva? Poproste tedy svůj náhrobek...

Více

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.)

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.) Karel Hynek Mácha Mnich (Zlomky z romantické básně.) Znění tohoto textu vychází z díla Básně. Máj. Zlomky. Dopisy. Deník tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1907 (MÁCHA, Karel Hynek.

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Opakování: prozodické systémy

Opakování: prozodické systémy Český romantismus Český romantismus U nás se romantismus projevil o něco později, než ve světě Hodně jsme vycházeli ze zahraničních zdrojů: Byron, Lermontov, Mickiewicz, Chateaubriand Mnohem silnější byl

Více

5. Lyrickoepická, převážně pochmurná báseň s dějem, který rychle směřuje k tragickému konci

5. Lyrickoepická, převážně pochmurná báseň s dějem, který rychle směřuje k tragickému konci Romantismus v literatuře 1. Správně přiřaď do tabulky: balada, libreto, povídka, román, romantismus, poema 1. Původně označení pro báseň, později termín pro rozsáhlou epickou či lyrickoepickou básnickou

Více

RURALISMUS KATOLICKÝ PROUD

RURALISMUS KATOLICKÝ PROUD RURALISMUS KATOLICKÝ PROUD AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 19. 3. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova

Více

CHVILKY Z VYCHODILKY

CHVILKY Z VYCHODILKY CHVILKY Z VYCHODILKY DOMOV PRO SENIORY VYCHODILOVA, příspěvková organizace, Vychodilova 3077/20, 616 00 Brno, IČO 70887276 Zápis v Obch. Rejstříku u Krajského soudu v Brně, oddíl Pr, vložka č. 23 Občasník

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 32 Romantismus Karel Hynek Mácha (opravy a úpravy textu)

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 32 Romantismus Karel Hynek Mácha (opravy a úpravy textu) Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 32 Romantismus Karel Hynek Mácha (opravy a úpravy textu) Třída: 8. Učivo: Romantismus v české literatuře Karel Hynek Mácha Obsah inovativní výuky: Využití funkcí,

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 8. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární

Více

Jiří Wolker Život a dílo

Jiří Wolker Život a dílo Jiří Wolker Život a dílo Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_16 Tématický celek: Historie a umění Autor: PaedDr.

Více

MÁJ. Karel Hynek Mácha

MÁJ. Karel Hynek Mácha MÁJ Karel Hynek Mácha kompletní kniha (e-book) Source: Literární doupě [http://ld.johanesville.net] Book URL: http://ld.johanesville.net/macha-02-maj Downloaded: November 30, 2010, 3:13 pm 1/32 - 1-1 Byl

Více

Karel Hynek Mácha. Máj (1835)

Karel Hynek Mácha. Máj (1835) Preparación de textos: Alejandro Hermida de Blas Karel Hynek Mácha Máj (1835) 1 Byl pozdní večer první máj večerní máj byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal

Více

Karel Hynek Mácha Máj

Karel Hynek Mácha Máj Karel Hynek Mácha Máj Znění tohoto textu vychází z díla Máj tak, jak bylo vydáno Dr. Františkem Bačkovským v roce 1905 (MÁCHA, Karel Hynek. Máj. Praha : Dr. František Bačkovský, 1905. 48 s.). Další elektronické

Více

Prezentace 20-CJL -2-ročník Česká literatura 1. poloviny 19. stol. (Romantismus 6)

Prezentace 20-CJL -2-ročník Česká literatura 1. poloviny 19. stol. (Romantismus 6) Prezentace 20-CJL -2-ročník Česká literatura 1. poloviny 19. stol. (Romantismus 6) Český romantismus je v mnohém ohledu odlišný od ostatního vývoje v Evropě. To je dáno především kulturně-politickou situací.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Opakování literárních pojmů

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Opakování literárních pojmů Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Karel Hynek Mácha 16. 11. 1810 6. 11. 1836

Karel Hynek Mácha 16. 11. 1810 6. 11. 1836 Karel Hynek Mácha 16. 11. 1810 6. 11. 1836 - představitel českého romantismu a zakladatel moderní české poezie. Proslavil se jak svým životem, tak dílem, jemuž dominuje lyrickoepická skladba Máj (1836),

Více

22. Romantismus Vypracovala: PhDr. Miroslava Zajíčková, červenec 2013

22. Romantismus Vypracovala: PhDr. Miroslava Zajíčková, červenec 2013 22. Romantismus Vypracovala: PhDr. Miroslava Zajíčková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Pracovní list 6 Komunikace v uměleckých textech

Pracovní list 6 Komunikace v uměleckých textech Pracovní list 6 Komunikace v uměleckých textech Předmět ročník: CSJ 1. ročník Název aktivity: Procvičovaná látka: Mezipředmětové vztahy: Cíl aktivity: Forma práce: Časová dotace: Pomůcky: Zpracovala: Příprava:

Více

KAREL HYNEK MÁCHA - MÁJ

KAREL HYNEK MÁCHA - MÁJ Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Gymnázium Sušice Gate of learning KAREL HYNEK MÁCHA - MÁJ Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Edita Krouská Škola: Gymnázium

Více

Karel Hynek Mácha ( ): Máj (1836)

Karel Hynek Mácha ( ): Máj (1836) Karel Hynek Mácha (1810 1836): Máj (1836) I. Beletristický text: A. Literární druh a žánr, literárněhistorický kontext, umělecký směr / tvůrčí skupina, údaje o autorovi ve vztahu k dílu; B. 1. Doba a místo

Více

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Bednarzová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

Literární druh: dramaticko-lyrickoepická báseň (děj je potlačován)

Literární druh: dramaticko-lyrickoepická báseň (děj je potlačován) Máj (1836) Karel Hynek Mácha (1810-1836) Literární druh: dramaticko-lyrickoepická báseň (děj je potlačován) Literární žánr: lyrickoepická báseň Literární směr: český romantismus (30.-50.let.19.st.) Celková

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

Autor: KAREL HYNEK MÁCHA Název díla: MÁJ

Autor: KAREL HYNEK MÁCHA Název díla: MÁJ Autor: KAREL HYNEK MÁCHA Název díla: MÁJ Autor: Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) - básník a prozaik, nejvýznamnější představitel českého romantismu - psal básně,

Více

TEORIE LITERATURY. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

TEORIE LITERATURY. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje TEORIE LITERATURY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje leden 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 14 Obsah Obsah: Podstata

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Jedlička pokračuje: První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

Jedlička pokračuje: První kritikové obvinili Máchu, že je cizí a nečeský. 1.5.2003 Máj Karel Hynek Mácha Úvod připravil Jan Čulík Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie

Více

Šablona: I/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace

Literatura starověku a antiky - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.05a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Máj Karel Hynek Mácha

Máj Karel Hynek Mácha Máj Karel Hynek Mácha 1 Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; květoucí strom lhal lásky ţel, svou

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_111 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Tomáš Vaculík

Více

Opakování: rysy romantismu

Opakování: rysy romantismu Romantismus Opakování: rysy romantismu Opakování: rysy romantismu Opakování: rysy romantismu Další znaky romantismu Populární žánry Převažuje spíše poezie, především lyrická poezie Hodně se tvoří lyrickoepické

Více

Český romantismus. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Český romantismus. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Český

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Karel Hynek Mácha Máj 1

Karel Hynek Mácha Máj 1 Karel Hynek Mácha Máj 1 Mnohováženému pánu a panu Hynkovi Kommovi, usedlému měšťanu pražskému, vlastenci horlivému, na důkaz uctivosti obětuje spisovatel. Čechové jsou národ dobrý! Nešťastný, jenţ v nouzi

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_119 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

ROMANTISMUS. 8.třída

ROMANTISMUS. 8.třída ROMANTISMUS 8.třída ROMANTISMUS MYŠLENKOVÉ HNUTÍ A JEDEN Z HLAVNÍCH SMĚRŮ 19. STOLETÍ tvůrčí svoboda umělce cit, vášeň, fantazie, vůle vyzdvihuje středověk zdůrazňuje konkrétního jedince reakcí na Velkou

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Český jazyk a literatura pro osmý a devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_6C_15_Literární_testování_IV_ukázky

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek Polendář 009 Jan Bezděk Pavla Jurigová Milý poutníče, procházející jednotlivými stránkami tohoto Polendáře, měsíci roku, cestami života, jdi s cílem ve svém srdci, pak nebude nikdy vzdálená tvá představa

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY - OPAKOVÁNÍ

LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY - OPAKOVÁNÍ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 LITERÁRNÍ

Více

JAROSLAV SEIFERT. - původ: - studia: - od r zakládající člen od v 50. letech odmítavý postoj k

JAROSLAV SEIFERT. - původ: - studia: - od r zakládající člen od v 50. letech odmítavý postoj k JAROSLAV SEIFERT - původ: - studia: - od r. 1921 - zakládající člen - - 1929 - od 1949 - v 50. letech - 1956 - odmítavý postoj k - 1969 1970-1977 - 1984 TVORBA - překladatel: - novinář: - prozaik: - básník

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1. Anotace. Mgr. Pavel Šupka

Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1. Anotace. Mgr. Pavel Šupka Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu Písničkáři 1 Mgr. Pavel Šupka Čeština 26 41-M/01 Elektrotechnika 78-42-M/01 Technické lyceum 23-41-M/01 Strojírenství

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Neznámá V mé době Pohled na nebe Na farmě své V přírodě živé V mé době farmářské Hvězdy na obloze nebeské V horách zářivé V přírodě hravé V mé době

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

Literární druhy a žánry hrou

Literární druhy a žánry hrou Literární druhy a žánry hrou MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_14 Tématický celek:

Více

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ

Více

Český jazyk a literatura Obrazná pojmenování tropy a figury

Český jazyk a literatura Obrazná pojmenování tropy a figury Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Český jazyk a

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_131 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii

Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_10 Tématický celek:

Více

Metodický list. Název materiálu. Slovesné třídy a vzory. Autor. Darja Dvořáková. Klíčová slova. Slovesné třídy, vzory, K. J. Erben, Kytice, balada

Metodický list. Název materiálu. Slovesné třídy a vzory. Autor. Darja Dvořáková. Klíčová slova. Slovesné třídy, vzory, K. J. Erben, Kytice, balada Metodický list Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Slovesné třídy a vzory Slovesné třídy, vzory, K. J. Erben, Kytice, balada III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Datum vytvoření 5.

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 15 Česká meziválečná

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více