Henry Ford Pavel Pokorný

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Henry Ford Pavel Pokorný"

Transkript

1 Henry Ford Pavel Pokorný

2 Život Henry se narodil 30. července 1863 v Dearbornu nedaleko Detroitu irskému přistěhovalci Williamovi a jeho ženě Mary. Přestože byl jeho otec farmář a chtěl, aby jeho syn jednou farmu převzal, ten již odmalička tíhl spíše ke strojům a jevil se být jejich šikovným opravářem.

3 Život V roce 1875, kdy mu bylo 12 let, si Henry zařídil první dílnu, kde trávil téměř všechen volný čas. Jeho technické nadání přineslo ovoce později, když zkonstruoval svůj první parní stroj.

4 Život V šestnácti letech Henry opustil ovdovělého otce a vyrazil na zkušenou do Detroitu, kde pracoval jako zámečnický učeň a opravář parních strojů. Po pár letech se přece jen vrátil k práci na farmě, nicméně ve volném čase se snažil experimentovat s výstavbou strojů. Mohl si to dovolit i díky tomu, že založil poměrně prosperující pilu.

5 Život Ve dvaceti čtyřech letech se Henry Ford oženil s Klarou Briantovou, která ho neustále podporovala v jeho snaze postavit vůz bez koní. V roce 1891 se Henry Ford stal technikem ve společnosti Edison Illuminating Company v Detroitu. V roce 1893 byl povýšen na vrchního inženýra a díky dostatku času a peněz měl dostatečný prostor k soukromým experimentům se spalovacími motory.

6 První automobil H. FORDA FORD QUADRICYCLE, V ROCE 1896

7 Detroit Automobile Company V roce 1899 Henry Ford opustil zaměstnání u Edisona a spolu s několika dalšími investory založil firmu Detroit Automobile Company. Společnost Detroit Automobile Company během jednoho roku zkrachovala, aniž by stačila vyrobit jediný funkční vůz, a Henry Ford byl nespokojenými akcionáři z této společnosti vypuzen. Firma se poté úspěšně reorganizovala a na scéně se objevila pod názvem Cadillac Motor Car Company.

8 Ford Motor Company V roce 1903 se tedy Henry Ford spolu s dalšími investory pouští opět do automobilového podnikání. Zakládá společnost Ford Motor Company s operativním kapitálem dolarů. První marketingový vstup této společnosti na trh se odehrává typicky Fordovsky. Speciál Ford 999 ustanovuje na dně vyschlého jezera St. Clair nový světový rychlostní rekord 147,0 km/h, čímž na sebe přitahuje pozornost okolního světa.

9

10 Ford Motor Company Za rok 1903 vyrobila Ford Motor Company 1700 drahých a pro společnost poměrně ziskových automobilů. V podobném duchu pokračovala výroba i v následujících třech letech. Jedinou nespokojenou osobou zůstával pouze Henry Ford. Tomu se nelíbilo pomalé dobývání trhu drahými auty pro bohaté a místo toho prosazoval strategii levných, ale přesto dokonalých vozů pro každého.

11 Ford Motor Company V roce 1906 se rozhodl i přes nesouhlas většiny investorů zavést do výroby nový levnější model N a po několikaměsíčním tajném vývoji spojeným se stavbou ocelárny na speciální slitinu se z Fordovy tajné laboratoře vynořil levný, ale přesto dokonalý model T. První zákazníci dostali svůj model T 1. října 1908 za 825 dolarů.

12 Ford Motor Company FORD MODEL T, V ROCE 1908

13

14 Ford Motor Company Během prvního roku se prodalo více než 1000 vozů a raketový nárůst prodeje modelu T následoval po úspěšných reklamních aktivitách automobilky (závody napříč kontinentem, které přežily pouze Fordy T, býčí rodea s Fordem T atd.).

15 Ford Motor Company Cena modelu T postupně spadla až na lidových 575 dolarů a pomalu se tak začal naplňovat Fordův sen o automobilu pro každého. Plechové Lízinky, jak se mezitím po celé Americe modelu T říkalo, se prodávaly po statisících, zisk společnosti Ford Motor Company se počítal v desítkách milionů dolarů a automobilům značky Ford se do roku 1914 podařilo ovládnout zhruba 50% amerického trhu.

16 Ford Motor Company Vše se přitom dělo za stavu vysoké a neustále zvyšované produktivity práce. Zatímco průměrný dělník v běžné americké automobilce dokázal za jeden rok (1914) vyrobit zhruba 5 automobilů, dělník v automobilce Ford jich za stejnou dobu vyrobil 20!

17 Ford Motor Company V roce 1910 otevřela Ford Motor Company novou moderní továrnu Highland Park, ve které byla poprvé ve výrobě automobilů použita technologie pásové výroby (odkoukaná z jatek). V dalších letech se technologie výroby automobilů pod taktovkou Forda neustále zdokonalovala.

18 Pásová výroba " Postavím auto pro masy. Bude dost velké pro rodinu, ale také dost malé na to, aby s ním jeden člověk mohl jezdit a starat se o ně. Bude vyrobeno z nejlepších materiálů, nejlepšími zaměstnanci, s nejjednodušší konstrukcí, kterou je moderní inženýrství schopno vymyslet. Ale bude tak levné, že každý člověk pracující za dobrý plat bude vlastnit jedno - a užívat si se svou rodinou mnoho hodin radosti pod božím širým nebem."

19

20

21 Pásová výroba Pásová výroba však nepřinesla do Fordových závodů jen samá pozitiva. Málo placení dělníci (zhruba 2,5 dolarů za devítihodinový pracovní den) si stěžovali, že se z nich stávají mechanicky pracující stroje a někteří vnější pozorovatelé dokonce pásovou výrobu přirovnávali k modernímu způsobu otroctví.

22 Pásová výroba U Forda proto pracovali převážně neameričtí námezdní pracovníci, kteří v továrně zůstávali maximálně několik měsíců. Vysoká fluktuace pracovníků proto byla hlavním problémem, který bylo nutné vyřešit. Udržet v závodě zaměstnanců totiž vyžadovalo stále větší a větší přísun peněz na zaškolování nového personálu. Peníze to však byly v mnoha případech vyhozené, protože zaškolení zaměstnanci záhy továrnu opouštěli.

23 Pásová výroba Řešení, se kterým Henry Ford přišel v roce 1914 představovalo doslova revoluci ve světě průmyslu. Byl zaveden osmihodinový pracovní den, minimální denní mzda se zvýšila z 2,5 dolarů na 5 dolarů (později byla zvýšena na 6 dolarů), zaměstnancům byl přiznán prémiový podíl na zisku společnosti a pro rodiny stálých zaměstnanců se zavedl program podnikové lékařské péče, výstavby sportovišť k trávení volného času atd.

24 " Platit za osmihodinový pracovní den pět dolarů byl jeden z našich nejúspěšnějších pokusů, jak snížit výdaje. "

25 Ford Motor Company Ve společnosti Ford Motor Company začali pracovat spokojení a především pak stálí zaměstnanci, kteří se snažili dělat vše pro to, aby jejich firma prosperovala. Mnoho z těchto zaměstnanců si za své vydělané peníze zároveň pořídilo rodinný vůz Ford T, čímž se část jejich mzdy vrátila opět k Fordovi.

26 Ford Motor Company Mezi roky 1914 a 1916 stoupl zisk společnosti Ford Motor ze 30 milionů dolarů na 60 milionů dolarů. V Dearbonu nechal vystavět největší průmyslový komplex světa, do kterého se z jedné strany dovážely prakticky jen suroviny a z druhé strany vyjížděla hotová auta.

27 Ford Motor Company Henry Ford postupně odkoupil podíly všech menších akcionářů ve společnosti Ford Motor Company (za zhruba 125 milionů dolarů) a v průběhu 20. let se z něj stal jediný vládce obrovského automobilového impéria. Henry Ford přestával sledovat obrovský technologický vývoj v jeho okolí, proto vedl svou společnost směrem k hospodářskému kolapsu.

28 Ford Motor Company Henrymu Fordovi a jeho synovi Edselovi podařilo navrhnout nové modernější auto model A které se stalo úspěšným nástupcem populárního modelu T. Společnost Ford Motor Company tedy záhy obnovila svou výrobu a znovu se postavila na nohy. V roce 1945 Fordovy zkrachovaly jeho investice s pozemky v Brazílii, na kterých pěstoval kaučuk pro výrobu svých pneumatik a zachránily ho až intervence a vládní záruky prezidenta Roosevelta, který celý podnik potřeboval k válečné výrobě.

29 Ford Motor Company Po válce přenechal Henry Ford křeslo prezidenta znovu se vzmáhající společnosti svému vnukovi Henrymu. V dubnu 1947 Henry Ford ve věku osmdesáti tří let zemřel a zanechal po sobě jednu z největších světových automobilových společností.

30 "Podnik, který nepřináší nic jiného než peníze, je ubohý podnik."

31

32 Říká se, že Henry Ford postavil Ameriku na kola. Svými praktickými, kvalitními a především cenově dostupnými automobily změnil životní styl lidí. Zavedl pásovou výrobu, která v první polovině dvacátého století definovala nový směr v průmyslové produkci na celém světě. Henry Ford byl nedávno odbornou veřejností vyhlášen podnikatelem století v automobilovém průmyslu.

33 DĚKUJI ZA POZORNOST

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Prezentace seznamuje žáky se základy marketingu, zabývá se historii marketingu a jeho vývojem

Prezentace seznamuje žáky se základy marketingu, zabývá se historii marketingu a jeho vývojem Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

Lee Iacocca. Jiří Bečvář, Michaela Černá

Lee Iacocca. Jiří Bečvář, Michaela Černá Lee Iacocca Jiří Bečvář, Michaela Černá OBSAH O životě Lee Iacocci Práce u Fordu Práce u Chryslera Ostatní aktivity Citáty Lido Anthony Lee Iacocca *1924 Allentown (Pensylvánie) jeden z nejvýznamnějších

Více

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš a Jan Baťovi K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš Baťa - Československý podnikatel vizionář, spoluzakladatel světové obuvnické firmy, starosta Zlína - Narodil se 3.dubna 1876

Více

Lamborghini Úvod Italská společnost Automobili Lamborghini S.p.A. známá jen jako Lamborghini, je výrobcem vysoce výkonných supersportovních automobilů. V současnosti je dceřinou společností Audi. Sídlí

Více

Osnova. 1. První ropný šok. 2. Druhý ropný šok. 3. Třetí ropný šok

Osnova. 1. První ropný šok. 2. Druhý ropný šok. 3. Třetí ropný šok 12. Ropné šoky RB Osnova 1. První ropný šok 2. Druhý ropný šok 3. Třetí ropný šok Ropné šoky na časové ose První ropná krize první šok V 50. a 60. letech prožívá západní Evropa období výrazného hospodářského

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 8. a 9. ročník Základní Dějepis Téma / kapitola Technický

Více

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY Naše firma je členem skupiny MANN+HUMMEL koncernu, který je světovým lídrem v oblasti technologie filtrace. Naše filtry se prodávají od roku 1982 a během této doby si získaly důvěru

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ostatní speciální motory

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ostatní speciální motory Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ostatní speciální motory Elektromobily Ing.

Více

Peugeot: 1 700 000 celosvětově vozů prodaných v roce 2012

Peugeot: 1 700 000 celosvětově vozů prodaných v roce 2012 TISKOVA ZPRAVA 9. ledna 2013 Peugeot: 1 700 000 celosvětově vozů prodaných v roce 2012 Nárůst počtu prodaných vozů mimo Evropu a pokračující přesun směrem k luxusnějším kategoriím vozů NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_24_Emil Škoda Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

ŠKODA MUZEUM ZAKLADATELÉ

ŠKODA MUZEUM ZAKLADATELÉ ŠKODA MUZEUM ZAKLADATELÉ CHCI-LI JIN ÝM UKAZOVATI CESTU, MUSÍM NEJDŘÍVE SÁM PO NÍ JÍTI. VÁCLAV KLEMENT VÁCLAV KLEMENT 16.10.1868, Velvary 13.08.1938, Mladá Boleslav Václav Klement pocházel ze skromných

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_23_Tomáš Baťa Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_02 Tématický celek: Evropa a Evropané

Více

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo VY_62_INOVACE_6021 Název Světová hospodářská krize Téma hodiny Hospodářství mezi válkami Předmět Dějepis Ročník/y/ 9 Anotace

Více

II. HISTORIE VÝVOJE ČESKÉHO PRACOVNÍHO PRÁVA

II. HISTORIE VÝVOJE ČESKÉHO PRACOVNÍHO PRÁVA II. HISTORIE VÝVOJE ČESKÉHO PRACOVNÍHO PRÁVA Obsah 1 Cíle... 2 2 Výklad problematiky... 2 2.1 Vývoj do roku 1918... 2 2.2 V letech 1918 1945... 3 2.3 Vývoj od roku 1945 až dosud... 4 3 Shrnutí poznatků...

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOU potravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_MaM 1./01/02/02 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI

SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI SPOLEČNOST A EKONOMIKA MEZI VÁLKAMI I. PERIODIZACE 120 Vývoj ekonomiky USA 1919-1939 reálný HNP, ceny 1929, index 100 80 60 40 1919 1922 1929 1933 1939 II. POVÁLEČNÁ KRIZE ŠPANĚLSKÁ CHŘIPKA synchronní

Více

Nedostatky lakoven: Jak se jim vyhnout (a proč je to důležité)

Nedostatky lakoven: Jak se jim vyhnout (a proč je to důležité) Nedostatky lakoven: Jak se jim vyhnout (a proč je to důležité) Vaši zákazníci nebudou vědět, že jste vylepšili část procesu a nebude je to zajímat. Zajímají se o konečný produkt, ne o proces. Jde jim o

Více

USA AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL

USA AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL USA AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu USA automobilový průmysl Autor Zdeněk Hrdina Datum

Více

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie. 16.5.2012, Den s Fleetem

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie. 16.5.2012, Den s Fleetem Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová manager, Česká plynárenská unie 16.5.2012, Den s Fleetem CNG vozidla statistika svět - přes 14,5 mil. CNG vozidel, Evropa - 1,5 mil. CNG vozidel, ČR 3 730

Více

OBJEVY A TECHNICKÉ VYNÁLEZY. Přírodověda 5.třída

OBJEVY A TECHNICKÉ VYNÁLEZY. Přírodověda 5.třída OBJEVY A TECHNICKÉ VYNÁLEZY Přírodověda 5.třída Kladkostroj zápis do sešitu Sestaven z několika dvojic pevné a volné kladky, gravitační síla břemene se rozloží na všechny kladky rovnoměrně. https://cs.wikipedia.org/wiki/kladka

Více

Ferrari pofrčí na burzu. Společnost plánuje navýšit produkci o 67 % Ferrari vs. Fiat Chrysler Automobiles výnos 78 % za 5 měsíců

Ferrari pofrčí na burzu. Společnost plánuje navýšit produkci o 67 % Ferrari vs. Fiat Chrysler Automobiles výnos 78 % za 5 měsíců Informační leták IPO Většina IPO je podhodnocená a tak mohou investoři realizovat zisky již během prvního dne. (Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/ipo) Ferrari je italská automobilová značka, která proslula

Více

Rafael Urian 8.2.2013

Rafael Urian 8.2.2013 Ferrari je italská automobilová značka, která proslula především svými sportovními vozy a účastí v automobilových závodech (v počátcích především v závodech Formule 1). Firmu založil bývalý automobilový

Více

Na pravidelné investice je (stále) spolehnutí

Na pravidelné investice je (stále) spolehnutí Na pravidelné investice je (stále) spolehnutí Pravidelné investice jsou stále nejspolehlivější cestou, jak se dostat k většímu objemu peněz. A přitom relativně bezpečnou. Jak vybudovat majetek? Ve finančních

Více

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu:

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Podnikání na Amazonu - Workshop Brno

Podnikání na Amazonu - Workshop Brno Workshop Podnikání na Amazonu - Workshop Brno Brno Workshop Jak vybrat produkt pro prodej na Amazonu Jan Furiš CO SE DOZVÍTE V TÉTO PREZENTACI? Podíváme se, jak vydělává peníze podnikatel Elon Musk a co

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Ing.Vlasáková 1 Zboží je statek nebo služba určená ke

Více

PROBLEMATIKA VÝVOJE SILNIČNÍHO MOTOROVÉHO VOZIDLA. doc. PhDr. Kamil Pavlíček, CSc.

PROBLEMATIKA VÝVOJE SILNIČNÍHO MOTOROVÉHO VOZIDLA. doc. PhDr. Kamil Pavlíček, CSc. PROBLEMATIKA VÝVOJE SILNIČNÍHO MOTOROVÉHO VOZIDLA doc. PhDr. Kamil Pavlíček, CSc. Vznik silničního motorového vozidla Začíná se párou roku 1769- Nicolas Joseph Cugnot tříkolka s dvouválcovým ležatým parním

Více

Geoge Blaisdell-pan Zippo. 5.6x3.6x1.1cm,60 gramů-22součástek z niklu a tvrzené ocele a jednoduché ovládání-to je Zippo

Geoge Blaisdell-pan Zippo. 5.6x3.6x1.1cm,60 gramů-22součástek z niklu a tvrzené ocele a jednoduché ovládání-to je Zippo Geoge Blaisdell-pan Zippo. 5.6x3.6x1.1cm,60 gramů-22součástek z niklu a tvrzené ocele a jednoduché ovládání-to je Zippo písmena a číslice na spodní části zapalovače, značí měsíc a rok výroby originálu

Více

Thomas Alva EDISON. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

Thomas Alva EDISON. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_05_F9 Thomas Alva EDISON Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík Thomas Alva Edison Narozen - 11. února 1847 stát Ohio, USA

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_20_07 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav Finger

Více

Tisková informace. září 2002 PI3766

Tisková informace. září 2002 PI3766 Tisková informace Autopříslušenství prvovýbava 75 let naftového vstřikování Bosch: sériová výroba vstřikovacích čerpadel způsobila revoluci ve výrobě dieselových motorů září 2002 PI3766 Právě si připomínáme

Více

Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT

Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, 21.03.2018 Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT - Platí mluvené slovo - Rukopis projevu Klause-Dietera

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 NADAČNÍHO FONDU SAREPTA

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 NADAČNÍHO FONDU SAREPTA VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 NADAČNÍHO FONDU SAREPTA Úvodní slovo Milí přátelé, Uběhl další rok a my opětně máme příležitost předložit Vám výroční zprávu Nadačního fondu Sarepta. Děkujeme Vám za všechnu Vaši podporu

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014 Mír přináší bohatství, bohatství přináší zpupnost, zpupnost přináší válku, válka přináší chudobu, chudoba přináší pokoru a pokora přináší mír. ARABSKÉ PŘÍSLOVÍ XI 19 23:13 1 XI 17 21:57 2 SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ

Více

Blíž k sobě, bože, blíž...

Blíž k sobě, bože, blíž... Anabáze se spřáhly Když jsem se po pár letech vrátil zpátky k TT posedlosti, jedna z novinek, která měčekala, byla nová spřáhla, o kterých jsem se poprvé dočetl na Trainmanii. Pár kousků v provedení na

Více

OTEVŘENÁ EKONOMIKA. b) Předpokládejte, že se vládní výdaje zvýší na Spočítejte národní úspory, investice,

OTEVŘENÁ EKONOMIKA. b) Předpokládejte, že se vládní výdaje zvýší na Spočítejte národní úspory, investice, OTEVŘENÁ EKONOMIKA Zadání 1. Pomocí modelu malé otevřené ekonomiky předpovězte, jak následující události ovlivní čisté vývozy, reálný směnný kurz a nominální směnný kurz: a) Klesne spotřebitelská důvěra

Více

SPECIFIKACE KVALITY NÁPRAVNÁ A PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ ING. PETRA ŠOTOLOVÁ

SPECIFIKACE KVALITY NÁPRAVNÁ A PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ ING. PETRA ŠOTOLOVÁ SPECIFIKACE KVALITY NÁPRAVNÁ A PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ ING. PETRA ŠOTOLOVÁ SYSTÉM ŘÍZENÍ JAKOSTI / KVALITY POTŘEBA VYCHÁZÍ Z KOŘENŮ PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE DŘÍVE VÝROBKY VYRÁBĚNY OD POČÁTKU DO KONCE ČASTO JEDNOU

Více

Finanční gramotnost BONUS

Finanční gramotnost BONUS BONUS Napsala: Darina Schránilová Poznejte, jak funguje svět peněz a začněte budovat své bohatství Lidé často vydělávají peníze jen proto, aby uspokojili své okamžité potřeby a nemyslí na svou budoucnost.

Více

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA LILLI HORNIG, narozena 22. 3. 1921 v Ústí nad Labem, zemřela 17. 11. 2017 v Providence (USA, Rhode Island) 56 Neznámí hrdinové 5 sazba.indd 56 06.02.18 16:21 Lilli Hornig

Více

Hospodářský rozvoj v českých zemích

Hospodářský rozvoj v českých zemích Hospodářský rozvoj v českých zemích Rozvoj vědy a technické vynálezy způsobily v průběhu 19. století mnoho změn v životě celé společnosti. Největší změny nastaly ve výrobě v průmyslu. Byly tak bouřlivé,

Více

Marketing & průzkum trhu únor 2014. Pavlína Langerová, AUDICA

Marketing & průzkum trhu únor 2014. Pavlína Langerová, AUDICA únor 2014 Pavlína Langerová, AUDICA Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 co je to praktický marketing jak si udělat průzkum

Více

Marketingové řízení podniku

Marketingové řízení podniku Marketingové řízení podniku Vývoj podnikatelských koncepcí MARKETING definice Marketingová nabídka určitá kombinace produktů, služeb, informací, prožitků, které trh nabízí k uspokojení potřeb nebo přání

Více

Schindlerova továrna Továrna života KONCEPT IDEOVÝ

Schindlerova továrna Továrna života KONCEPT IDEOVÝ Schindlerova továrna Továrna života Továrna života - obnova území opuštěného průmyslového komplexu uprostřed obce Brněnec. Prostory areálu by se mohly stát živým centrem obce, ale i naší soudobé historie

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika pro Média Group Česká Dr. Josef Reiter Generální ředitel, Group Česká Group Group je se značkami, MINI a Rolls-Royce jedním z nejúspěšnějších výrobců automobilů a motocyklů na světě. Je globální společností

Více

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Společnost Cebia Vám opět přináší čtvrtletní meziroční srovnání vývoje trhu ojetých vozidel. Naše společnost se v oboru profiluje 24.

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Pro úspěšnou existenci na trhu Stanovit marketingový plán a strategii své firmy

Pro úspěšnou existenci na trhu Stanovit marketingový plán a strategii své firmy Marina Karpovich 2014 Pro úspěšnou existenci na trhu Stanovit marketingový plán a strategii své firmy Přímá - firmy nabízejí produkty vzájemně si podobné. Zákazníci je vnímají jako přijatelné alternativy.

Více

ŽIVOT VE MĚSTECH ZAŽÍVÁ REVOLUCI

ŽIVOT VE MĚSTECH ZAŽÍVÁ REVOLUCI ŽIVOT VE MĚSTECH ZAŽÍVÁ REVOLUCI 4.10.2016 Veronika Svobodová Area Fleet Manager CZ and SK MĚSTA V ROCE 2025 2 % 50 % 70 % 75 % ÚZEMÍ POPULACE HDP SPOTŘEBA ENERGIE VÝZVY kvalita ovzduší / zdraví veřejná

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na

Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na Aleutians-takto se Aljaška stala primární vojenskou

Více

BOHDAN WOJNAR ČLEN PŘEDSTAVENSTVA PRO OBLAST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

BOHDAN WOJNAR ČLEN PŘEDSTAVENSTVA PRO OBLAST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ BOHDAN WOJNAR ČLEN PŘEDSTAVENSTVA PRO OBLAST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Úspěchy firmy zajišťují rekordní zaměstnanost Skupina ŠKODA zajišťuje celosvětově pracovní místa pro více než 28 500 zaměstnanců V České

Více

RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN

RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 11.01.2019 HEADLINES USA KOMODITY KORPORÁTNÍ UDÁLOSTI TECHNICKÁ ANALÝZA VIX, S&P 500, Trump ropa Ford Motor Company, Tesla, BlackRock, Macy's Inc DAX USA Zdroj: www.finviz.com

Více

BMW Z-4 í Ruži

BMW Z-4 í Ruži BMW Z-4 Jiří Ružička 10.1.2011 BMW (zkratka pro zvuk Bayerische Motoren Werke AG) je německý výrobce automobilů, motocyklů a motorů. Hlavní sídlo společnosti je v Mnichově. BMW je mateřskou společností

Více

DOPRAVA, ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A ENERGETIKA

DOPRAVA, ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A ENERGETIKA ŽIVOT PRO VĚDU, VĚDA PRO ŽIVOT CZ.1.07/2.3.00/45.0029 DOPRAVA, ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A ENERGETIKA Ing. Zdeněk Říha, Ph.D. SAN FRANCISCO Na příkladu San Francisca je dobře vidět náročnost provozu, V roce 1880

Více

James Prescott JOULE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

James Prescott JOULE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_11_F8 James Prescott JOULE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Jiří Slavík James Prescott Joule Narozen - 24. prosince 1818 Salford

Více

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Osobnosti EU V této kapitole se dozvíte: Kdo je Robert Schuman. Co je to Schumanův plán. Kdo je Jean Monnet. Jaký byl účel Spinelliho plánu. Budete schopni:

Více

EU_12_sada2_13_ČJ_William_Shakespeare_Dur

EU_12_sada2_13_ČJ_William_Shakespeare_Dur EU_12_sada2_13_ČJ_William_Shakespeare_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

Test profesních kompetencí profesního rozvoje

Test profesních kompetencí profesního rozvoje Test profesních kompetencí profesního rozvoje Jméno:. 1. BODY: a) Učit jazyky (být tlumočníkem) Sv b) Rozhodovat o koncepci a skladbě natáčení filmu U c) Řídit úsek závodu, který vyrábí automobilové součástky

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_25_František Křižík Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

CAR FLEET SERVICE ŘEŠENÍ PRO VÁŠ VOZOVÝ PARK. Tomáš Kabrhel

CAR FLEET SERVICE ŘEŠENÍ PRO VÁŠ VOZOVÝ PARK. Tomáš Kabrhel ŘEŠENÍ PRO VÁŠ VOZOVÝ PARK Tomáš Kabrhel 1 FLEET DAY 2012 1) CZ, spol. s r.o. 2) CAR FLEET SERVIS co to je? 3) CAR FLEET SERVIS nabízené služby 4) CFS systém 5) Servisní síť 6) Bloková výjimka 7) řešení

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH Žatec 1999 E.4A Bílek Viktor Trh Počátky rozvoje trhu spadají až k samým počátkům vývoje lidského společenství. Již s první dělbou práce

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Jaromír Louma Vysokorychlostní tratě na území Ruské federace

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Jaromír Louma Vysokorychlostní tratě na území Ruské federace ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Jaromír Louma Vysokorychlostní tratě na území Ruské federace (2012) Obsah 1 Úvod 3 2 Vládní program na podporu vysokorychlostních

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Marketingové řízení podniku

Marketingové řízení podniku Marketingové řízení podniku Vývoj podnikatelských koncepcí přednáška 2 MARKETING definice Marketingová nabídka určitá kombinace produktů, služeb, informací, prožitků, které trh nabízí k uspokojení potřeb

Více

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 Platí mluvené slovo Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 rád bych vás také přivítal na dnešní bilanční tiskové konferenci. Snímek Hlavní události roku

Více

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U

S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U S T Á T N Í O K R E S N Í A R C H I V V C H E B U Název archivní pomůcky: Rodinný archiv Swetliků, Cheb Časové rozmezí: 1941-1945 Druh archivní pomůcky: inventář Číslo listu JAF: 549 Evidenční číslo pomůcky:

Více

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK V áclav Ignác Stratílek se narodil 31. 7. 1873 jako syn Petra Stratílka (1844 1904), mistra kočárnického a sedlářského. Řemeslu se vyučil v továrně na příbory v Moravské Třebové.

Více

Tisková Zpráva 04/03/2014

Tisková Zpráva 04/03/2014 Tisková Zpráva 04/03/2014 ELESA SUPER-Technopolymer Použití technopolymeru: Přestože k rozšíření polymerů jako materiálů pro technické výrobky došlo v poměrně nedávné době (například polymery na bázi polyamidu

Více

- spotřeba statku = snězení jídla, ale předtím musela předcházet řada činností

- spotřeba statku = snězení jídla, ale předtím musela předcházet řada činností Otázka: Hospodářský proces Předmět: Ekonomie Přidal(a): pajus.po - spotřeba = uspokojení potřeby - spotřeba statku = snězení jídla, ale předtím musela předcházet řada činností - hospodářský proces má 4

Více

PEGAS NONWOVENS SA Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2006

PEGAS NONWOVENS SA Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2006 PEGAS NONWOVENS SA Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2006 20. březen 2007 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své předběžné neauditované konsolidované finanční výsledky za fiskální rok k 31. prosinci

Více

Spokojenost s životem červen 2015

Spokojenost s životem červen 2015 ov150730 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost s životem červen 2015 Technické

Více

PROJEKT REVITALIZACE BÝVALÝCH KASÁREN VE STŘÍBŘE ZPRÁVA O ČINNOSTI 2009-2013

PROJEKT REVITALIZACE BÝVALÝCH KASÁREN VE STŘÍBŘE ZPRÁVA O ČINNOSTI 2009-2013 PROJEKT REVITALIZACE BÝVALÝCH KASÁREN VE STŘÍBŘE ZPRÁVA O ČINNOSTI 2009-2013 2007: KASÁRNA PATŘÍ MĚSTU Město převzalo areál bývalých kasáren darem od Armády ČR Celková výměra převzatého území činí ca 45

Více

Standardní dokumenty

Standardní dokumenty Standardní dokumenty Financování projektů řešených metodou EPC European Energy Service Initiative EESI IEE/08/581/SI2.528408 Duben 2011 Výhradní odpovědnost za obsah tohoto materiálu nesou autoři. Tento

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pracovní list pro téma III.2.9 Podnikání Praktický příklad na založení firmy VY_32_INOVACE_329_20

Více

Vliv marketingu na obchodní výsledky B2B firem

Vliv marketingu na obchodní výsledky B2B firem Vliv marketingu na obchodní výsledky B2B firem Květen 2013 B-inside s.r.o. Šmeralova 12, 170 00 Praha Vavrečkova 5262, 760 01 Zlín IČ: 24790648 DIČ: CZ24790648 Telefon: +420 608 048 048 www.b-inside.cz

Více

Vývoj průmyslu v roce 2013

Vývoj průmyslu v roce 2013 Vývoj průmyslu v roce 2013 Za celý rok 2012 se průmyslová produkce snížila o 0,8 %. Tento vývoj pokračoval i v roce 2013, kdy se pokles v 1. čtvrtletí dále prohloubil (o,4 %). Ve 2. čtvrtletí se propad

Více

Ekonomická fakulta VŠB Ostrava Interim manažer od 1999

Ekonomická fakulta VŠB Ostrava Interim manažer od 1999 Autor: Ing. Jiří Šmíd j.smid@volny.cz, 608 73 55 26 1990 Ekonomická fakulta VŠB Ostrava Interim manažer od 1999 Krizové řízení Vyjednávání pod tlakem Stabilizace situace Stanovení strategie Realizace změn

Více

Jak vyřešit krizi dostupného bydlení? Vztah veřejného a soukromého prostoru. Dušan Kunovský konference SAR

Jak vyřešit krizi dostupného bydlení? Vztah veřejného a soukromého prostoru. Dušan Kunovský konference SAR Jak vyřešit krizi dostupného bydlení? Vztah veřejného a soukromého prostoru Situace na bytovém trhu v Praze Doba přípravy a schvalování běžného bytového domu v Praze se v posledních letech zvýšila na nepředstavitelných

Více

Mějte na paměti, co znamená přátelství

Mějte na paměti, co znamená přátelství Mějte na paměti, co znamená přátelství Mám půl tuctu blízkých přátel. Polovinu tvoří muži, polovinu ženy. Mám je rád, obdivuji je. Nejsou kolem nich ulity. (1) Jak Buffett definuje přátelství? Pamatuji

Více

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld.

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld. Tisková zpráva BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje 3. listopadu 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. čtvrtletí

Více

Případová studie Mototechna

Případová studie Mototechna Případová studie Mototechna Představení firmy Mototechna Společnost Mototechna svou historii píše již více než 6 desetiletí. Pod její taktovkou se v letech 1946 1989 v tehdejším Československu ubíral směr

Více

Jeho rady a poučení se staly prvními příčkami na žebříku úspěchu mnoha slavných lidí. A i o několik desetiletí později jsou stále aktuální.

Jeho rady a poučení se staly prvními příčkami na žebříku úspěchu mnoha slavných lidí. A i o několik desetiletí později jsou stále aktuální. Životopis Americký myslitel z první poloviny minulého století Život zasvětil vzdělávání a školení lidí, kteří toužili po úspěšné kariéře Jeho rady a poučení se staly prvními příčkami na žebříku úspěchu

Více

WITTE Dětské hlídací centrum

WITTE Dětské hlídací centrum WITTE Dětské hlídací centrum Klíčové koncepty pro automobilový svět WITTE STRATTEC ADAC WITTE STRATTEC ADAC I Okt-13 I 1 Vítáme Vás ve WITTE Dětském hlídacím centru WITTE STRATTEC ADAC I Okt-13 I 2 Cíle

Více

MAKROEKONOMICKÁ DATA. 3. Zařaďte následující transakce do jedné ze čtyř složek výdajů: spotřeba, investice, vládní nákupy

MAKROEKONOMICKÁ DATA. 3. Zařaďte následující transakce do jedné ze čtyř složek výdajů: spotřeba, investice, vládní nákupy MAKROEKONOMICKÁ DATA Zadání 1. Farmář vypěstuje bušl pšenice za prodá ho mlynáři za 1 $. Mlynář přemění pšenici na mouku a prodá ji pekaři za 3 $. Pekař použije mouku na a prodá inženýrovi za 6 $. Inženýr

Více

Předinvestiční fáze 21.2.2015. Typické výnosnosti investic u technologických staveb. Obsah studie proveditelnosti

Předinvestiční fáze 21.2.2015. Typické výnosnosti investic u technologických staveb. Obsah studie proveditelnosti Předinvestiční fáze Investor se rozhoduje, zda se zvolený projekt zahájí, nebo nikoli očekává zhodnocení vložených prostředků do projektu zhodnocení musí být vyšší, než např. úroky z vkladů Pro rozhodnutí

Více

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie.

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Ing. Jan ZÁHORKA OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Česká fotovoltaická konference 4. listopadu 2008, v Brně Zemědělský půdní fond ČR Rozloha

Více

Hydraulika ve strojírenství

Hydraulika ve strojírenství Hydraulika ve strojírenství Strojírenská výroba je postavena na celé řadě tradičních i moderních technologií: obrábění, tváření, svařování aj. Příslušné technologické operace pak provádějí většinou stroje:

Více

Řádná valná hromada akcionářů Philip Morris ČR a.s. Kutná Hora 26. dubna András Tövisi předseda představenstva

Řádná valná hromada akcionářů Philip Morris ČR a.s. Kutná Hora 26. dubna András Tövisi předseda představenstva Řádná valná hromada akcionářů Philip Morris ČR a.s. Kutná Hora 26. dubna 2013 András Tövisi předseda představenstva Továrna 21. století v historickém městě Kutná Hora 2 Celkový trh cigaret Česká republika

Více

majitel banánové plantáže

majitel banánové plantáže majitel banánové plantáže Náklady na provoz plantáže: musíte zaplatit za drahé pesticidy, paliva pro postřikovače, nástroje a technologii. Náklady na právníky: pro případ, že by vás žalovali za pracovní

Více

Ekonomická propedeutiky Ekonomické důsledky válek

Ekonomická propedeutiky Ekonomické důsledky válek Ekonomická propedeutiky Ekonomické důsledky válek Válka Válka starého typu - lokálně omezená - časově omezená - nájemní armády - mezi oběťmi převažujíc vojáci - boj mezi státy (panovníky) Moderní válka

Více

www.milionoveimperium.cz

www.milionoveimperium.cz www.milionoveimperium.cz David Kirš, autor Miliónového impéria a EmailAcademy uvádí ebook WEB MILIONÁŘE A KRUH BOHATSTVÍ Tento ebook (dokument) můžete šířit a přeposílat dále, ale pouze jako celek. Není

Více

Úloha manažerů v řízení podniku

Úloha manažerů v řízení podniku Úloha manažerů v řízení podniku Úloha manažerů v řízení inovací a v personálním řízení Inovační management Podstatou inovačního řízení je systémový přístup k realizaci změn. Měly by mířit ke zlepšení vztahů

Více