BMW Concept ActiveE. Obsah.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BMW Concept ActiveE. Obsah."

Transkript

1 Elektromobil podle BMW: BMW Concept ActiveE. Obsah. BMW Concept ActiveE.... 5

2 Charakter: BMW Concept ActiveE. V bodech. Koncepční studie s čistě elektrickým pohonem, postavená na základě BMW řady 1 Coupé. Jedná se o prototyp s nulovou produkcí CO 2, který je navržen v duchu nejlepších tradic značky BMW. BMW Concept ActiveE je součástí projektu i společnosti BMW Group, v jehož rámci se po MINI E jedná již o druhý plně elektrický výzkumný a vývojový automobil. Specifickými vlastnostmi prototypu BMW Concept ActiveE je zadní pohon a také výkonné ústrojí pohonu, jež zajišťuje nadstandardní dynamiku a současně nejvyšší možnou úroveň účinnosti. Koncepční vůz byl navržen tak, aby splnil veškeré nároky kladené na automobil v městském provozu. S tím souvisí i mimořádná praktičnost, daná promyšleným uspořádáním pokrokového hnacího ústrojí. BMW Concept ActiveE je plnohodnotně čtyřmístný vůz se zavazadlovým prostorem o objemu 200 l. Cílem strategie BMW EfficientDynamics je vývoj a výroba automobilů s nulovou produkcí CO 2. Právě elektrický pohon se ukazuje jako optimální cesta k tomuto cíli a jeví se jako další možná alternativa k automobilům vybaveným čistě spalovacím motorem a vozům poháněným hybridní technologií BMW ActiveHybrid nebo vodíkovým pohonem, jako v případě BMW Hydrogen 7.

3 Technologie: BMW Concept ActiveE je poháněn synchronním elektromotorem, který byl vyvinut speciálně pro tento vůz. Jeho nejvyšší výkon činí 125 kw/170 k a točivý moment dosahuje již od nulových otáček, jak je u elektromotorů obvyklé, nejvyšší hodnoty 250 Nm. Elektrická energie pro pohon vozu BMW Concept ActiveE je uložena v lithiumiontových akumulátorech, které jsou prvním společným projektem BMW Group a společnosti SB LiMotive. Akumulátory vyvinuté přímo pro tento koncepční vůz jsou vybavené novou teplotní regulací, jež optimalizuje jejich celkový výkon. Charakteristickými vlastnostmi nového ústrojí pohonu je nejen minimalizace hmotnosti všech komponent, ale současně také jejich optimalizace z hlediska využití obestavěného prostoru. Elektromotor je plně integrován do modulu zadní nápravy, jeho řídicí elektronika je umístěna nad ním. Akumulátory jsou situovány do prostoru, kde se v běžných automobilech nachází spalovací motor a palivová nádrž. Typicky dynamický jízdní projev, který je u BMW řady 1 Coupé velmi oblíbený, je zachován i v tomto případě. Koncepční automobil má totiž velmi nízké těžiště a současně optimálně mezi nápravy rozloženou hmotnost 1800 kg (podle DIN). Předpokládaná dynamika: zrychlení z klidu na 60 km/h během 4,5 s, na 100 km/h 9 s, nejvyšší rychlost 145 km/h (elektronicky omezena). Praktický dojezd se u konceptu BMW Concept ActiveE odhaduje v závislosti na jízdních podmínkách, stejně jako v případě MINI E, na 160 km (podle cyklu FTP72 se udává simulovaná hodnota dojezdu 240 km). Pokrokový dobíjecí systém umožňuje lithium-iontové akumulátory dobíjet jak z běžné elektrické zástrčky, tak pomocí speciálního zařízení. V Evropě lze akumulátor plně dobít za 3 hodiny (proud 50 ampér). V Severní Americe, kde je v elektrické síti menší napětí, z něhož lze vytvořit jen 32 ampér, trvá nabíjecí cyklus přibližně 4,5 hodiny. Komponenty ústrojí pohonu vozu BMW Concept ActiveE byly vyvinuty v rámci projektu i. To jinými slovy znamená, že na prototyp byly kladeny stejné nároky, jako na sériový automobil vhodný pro použití v megapolích po celém světě. BMW Concept ActiveE je vybaven novými možnostmi programu BMW ConnectedDrive, které byly navržené speciálně pro elektřinou poháněný automobil. Jedná se například o možnost pomocí mobilního telefonu

4 zkontrolovat stav dobití akumulátorů, o snadné nalezení nejbližšího dobíjecího stojanu nebo možnost aktivace nezávislého topení či klimatizace. Koncepce: BMW Concept ActiveE vychází z BMW řady 1 Coupé, což je již samo o sobě zárukou neobyčejné obratnosti a radosti z jízdy. Tyto vlastnosti ale navíc kombinuje s nulovou produkcí CO 2 a nabídkou prostoru pro čtveřici cestujících. Prototyp BMW Concept ActiveE lze od standardních modelů BMW řady 1 Coupé rozpoznat na první pohled nejen podle metalické barvy Liquid White, ale také podle specifických symbolů na všech karosářských dílech, symbolizujících elektrický pohon. Originální jsou také použitá litá kola, stejně tak jako osvětlená dobíjecí zástrčka či anténní ploutev na střeše. Samozřejmostí je rovněž absence výfuku. Uvnitř se elektřinou poháněný koncept odlišuje speciální kůží s motivy známými již z karoserie, které doplňují modré švy. Originální jsou také trojrozměrné bílé výplně přístrojové desky s trojrozměrnou grafikou. Přístroje a hlavní informační displej byly doplněné ukazateli, jež jsou pro elektřinou poháněný automobil nezbytné. Do systému vozu byl jako část programu BMW ConnectedDrive začleněn také tzv. chytrý telefon (smartphone).

5 BMW Group představuje další významný krok na cestě k čisté mobilitě bez Elektromobil podle BMW: BMW Concept ActiveE. produkce CO 2. BMW Concept ActiveE ukazuje, jak by mohlo vypadat čistě elektřinou poháněné BMW. Koncept byl navržen tak, aby zachoval praktičnost i jízdní agilitu BMW řady 1 Coupé, na jehož základě byl nový prototyp postaven. BMW Concept ActiveE se představí na detroitském autosalonu NAIAS 2010 (North American International Auto Show) a bude jasnou ukázkou velmi intenzivního vývoje elektřinou poháněných automobilů společnosti BMW Group, jenž probíhá v rámci projektu i. Prvním krokem v tomto směru bylo MINI E známé jak v Evropě, tak USA. Druhým krokem projektu i bylo zahájení vývoje druhé série zkušební flotily elektřinou poháněných automobilů vycházejících právě z BMW Concept ActiveE. Tyto automobily budou zapůjčené vybraným privátním a fleetovým zákazníkům pro jejich každodenní používání v běžném provozu. Bude se tak jednat o velmi rozsáhlý testovací program. Právě poznatky získané z reálného provozu ovlivní i vývoj připravovaného elektřinou poháněného automobilu. Ten začne BMW Group vyrábět pod samostatnou značkou v první polovině následujícího desetiletí. Koncepční vůz BMW Concept ActiveE prověřuje nové koncepční uspořádání budoucích automobilů, vyvíjených pro použití v hustě obydlených oblastech. Promyšlená integrace jednotlivých funkčních celků do karoserie BMW řady 1 Coupé zajistila, že automobilu zůstala plnohodnotná čtveřice míst a současně i zavazadlový prostor s objemem 200 l. Speciálně pro tento vůz vyvinutý elektromotor je umístěn v zadní nápravě a disponuje největším výkonem 125 kw/170 k a točivým momentem 250 Nm. Z klidu na 100 km/h je schopen zrychlit jen za 9 s. Elektrický pohon čerpá elektřinu z pokrokových lithium-iontových akumulátorů, které jsou vyvinuté přímo pro vůz BMW Concept ActiveE ve spolupráci BMW Group a specializované společnosti SB LiMotive. Kapacita akumulátorů vystačí na ujetí přibližně 160 km v běžném provozu. Inteligentní řízení teploty akumulátorů zajišťuje vysokou účinnost za každé teploty. Předností použitého druhu akumulátorů je také krátký čas nabíjení. Za použití speciální nabíječky je možné akumulátory z běžné elektrické sítě (230/240 V, 50 A) nabít během pouhých 3 hodin. V Severní Americe trvá dobíjení ze sítě (32 A) přibližně 4,5 hodiny.

6 Pokroková technologie pro radost z jízdy bez produkce CO 2. BMW Concept ActiveE je ztělesněním zcela nové dimenze čistě elektricky poháněného automobilu. Dynamika, jež se opírá o vysoký točivý moment, je spolu s pohonem zadních kol, který je pro značku BMW typický, zárukou charakteristické radosti z jízdy. To vše přitom bez produkce CO 2. Každodenní použitelnost je další vlastností, která dokládá, jak vypadá elektromobil podle BMW. BMW Group začlenila vývoj elektricky poháněných vozů do strategie BMW EfficientDynamics, která se kromě jiného zabývá také vývojem budoucích druhů pohonu. Ve střednědobém časovém horizontu BMW Group vyvíjí pokroková řešení pro bezemisní provoz budoucích dopravních prostředků ve světových megapolích. Jedním ze zamýšlených řešení pro pohon připravovaných vozidel bude i čistě elektrický pohon. Koncept BMW Concept ActiveE dalším krokem směrem k výrobě čistě elektrického automobilu, protože jeho jednotlivé komponenty jsou navržené tak, aby mohly být v budoucnu použity v připravovaném dopravním prostředku pro přeplněná centra velkých měst. Elektrický pohon: bez emisí, výkonný, kompaktní. BMW Concept ActiveE je ukázkou, že radost z jízdy může řidič zažít i v případě, že jeho automobil nevypouští do ovzduší žádné škodlivé plyny. Tohoto spojení se podařilo dosáhnout především zásluhou vývoje zcela nového synchronního elektromotoru, který se vyznačuje mimořádnou účinností, suverénní dodávkou výkonu a současně i malými rozměry. Motor disponuje největším výkonem 125 kw/170 k. Točivý moment 250 Nm je k dispozici již od nulových otáček, což je vlastnost typická pro všechny elektromotory. Na rozdíl od asynchronních se synchronní elektromotory vyznačují relativně velkým točivým momentem také ve vyšších otáčkách a rychlostech. Průběh točivého momentu je současně s tím plynulejší a bez náhlého úbytku, což je vlastnost, jež použitý synchronní elektromotor přibližuje klasickému spalovacímu motoru. Použitá koncepce pohonu podle provedených simulací zajistí zrychlení z klidu na 100 km/h za méně než 9 sekund. Na rychlost 60 km/h se přitom dostane za méně než 4,5 s. Nejvyšší rychlost koncepčního vozu je elektronicky omezena na 145 km/h. Pokrokovost celého řešení elektrického pohonu se ukazuje také v jeho prostorové nenáročnosti. Kompaktní motor je totiž plně integrován do modulu zadní nápravy vozu BMW Concept ActiveE. Zabírá přibližně stejně prostoru jako konvenční diferenciál, jehož funkce je v ústrojí pohonu integrována.

7 Rekuperace energie zvětšuje dojezd. V novém elektromobilu BMW může řidič pomocí plynového pedálu ovládat nejen zrychlení, ale také zpomalení. V okamžiku, kdy totiž řidič sundá nohu z plynového pedálu, z elektromotoru se stane generátor, který transformuje kinetickou energii automobilu na elektřinu. Častá rekuperace kinetické energie dokáže prodloužit dojezd až o 20 procent. Samotná rekuperace je navíc schopna vytvořit také účinné zpomalování. Tuto vlastnost řidiči ocení zejména při klidnějším jízdním stylu s mírnými změnami rychlosti. V městském provozu je právě rekuperace schopná až ze 75 procent nahradit konvenční brzdovou soustavu. Při rekuperaci kinetické energie dochází k rozsvícení brzdových světel. Brzdná funkce způsobená výrobou elektřiny působí pouze na zadní kola. Když řidič potřebuje větší zpomalení, přichází ke slovu konvenční hydraulická brzdová soustava. Během brzdění v nouzové situaci zajišťuje účinné zpomalení a současně potřebnou jistotu stabilizační systém DSC (Dynamic Stability Control). Brzdová soustava je vybavena elektricky poháněným vakuovým posilovačem, který spotřebovává energii pouze v případě, že je jeho činnost opravdu potřeba. Vysokou míru energetické účinnosti představeného konceptu zajišťuje také elektrický posilovač řízení EPS (Electric Power Steering), který je shodný se systémem používaným ve standardních modelech BMW řady 1. Inovativní lithium-iontové akumulátory s vlastním kapalinových chladicím okruhem. Speciálně pro BMW Concept ActiveE vyvinutý lithium-iontový akumulátor dodává elektřinu nejen pro hnací elektromotor, ale také pro ostatní systémy vozu. Vysokonapěťový akumulátor se vyznačuje značnou kapacitou a dlouhou životností. Poprvé se jedná o akumulátor, jehož články byly vyvinuté speciálně pro použití v automobilu. Jsou výsledkem spolupráce BMW Group a specializované společnosti SB LiMotive, která je společným podnikem společností Bosch a Samsung. Právě tato skutečnost je zárukou aplikací nejnovějších dostupných technologií. Technologie lithium-iontových akumulátorů již několik let prokazuje své přednosti v podobě nadstandardní kapacity a absence tzv. paměťového efektu například v mobilních telefonech či přenosných počítačích. Technologické zkušenosti společnosti SB LiMotive jsou zárukou toho, že navržené akumulátory jsou schopné prokázat svoji účinnost, bezpečnost a dlouhou životnost také v automobilech. Lithium-iontové akumulátory použité v BMW Concept ActiveE jsou kromě inteligentní řídicí jednotky vybavené rovněž vlastním kapalinovým chladicím okruhem. Díky tomu nabízejí značnou kapacitu a dlouhou životnost takřka ve všech myslitelných teplotách. Právě vysoká kapacita je zárukou dlouhého dojezdu na

8 jedno nabití akumulátorů. V případě BMW Concept ActiveE se v reálném provozu jedná o přibližně 160 km (v simulovaném testu FTP72 byl vypočítán dojezd na 240 km). Modulární koncepce, kompaktní rozměry, účelná integrace. Další specifickou vlastností použitých akumulátorů jsou jejich malé rozměry. Akumulátory jsou rozdělené do několika skupin, což umožňuje jejich účelné umístění ve vozidle zejména s ohledem na výsledné rozložení hmotnosti. Největší část akumulátorů je umístěna pod zadními sedadly a ve středovém tunelu, což je zárukou nízkého těžiště. Další akumulátory jsou situované v původně motorovém prostoru. Zaměření na minimalizaci hmotnosti a maximalizaci účinnosti lithiumiontových akumulátorů zajistilo, že pohotovostní hmotnost konceptu BMW Concept ActiveE činí přibližně 1800 kg. Tradiční radost z jízdy ve stylu BMW, prostor BMW řady 1 Coupé. Umístění akumulátorů přispělo ke snížení těžiště automobilu a současně také k téměř optimálnímu rozložení hmotnosti vozu mezi nápravami v poměru 50:50. Tyto vlastnosti spolu s pohonem zadních kol jasně dokazují, že BMW Concept ActiveE má všechny předpoklady k mimořádně podmanivému jízdnímu projevu. V otázce vnitřního prostoru neznamená BMW Concept ActiveE ve srovnání s konvenčními modely BMW řady 1 Coupé žádné omezení. Prostor na všech čtyřech sedadlech je naprosto shodný ve všech rozměrech. Umístění řídicí elektroniky nad motor integrovaný do zadní nápravy je optimální z hlediska bezpečnosti i funkčnosti. Toto řešení mírně omezuje objem prostoru pro zavazadla. Ten však má stále dostatečných 200 l, což přibližně dopovídá modelu BMW řady 1 Cabrio se staženou střechou a umožňuje převoz dvojice 46palcových golfových vaků. Spolehlivost a bezpečnost: výkonná elektronika s vlastní monitorovací jednotkou. Výkonová řídicí elektronika rozhoduje o dodávce potřebných ampér a napětí hnacímu motoru, ale také elektrické palubní síti vozu. Jedná se o jednotku, která je současně měničem napětí a inteligentním řídicím mechanismem pro obsluhu akumulátorů. Hnací soustava, výkonová elektronika, akumulátory a všechny ostatní součásti elektrického systému byly navrženy s důrazem na plnění interních bezpečnostních standardů BMW Group, vztahujících se na elektromobily. Systém elektrického pohonu, stejně tak jako akumulátorů, je vybaven bezpečnostní monitorovací funkcí, která o případných potížích neprodleně informuje řidiče. V případě potřeby dokáže systém samočinně vybít akumulátor, případně se zcela vypnout.

9 Moderní nabíjení: čerstvá energie se vstřebává rychle a flexibilně. Jedním z dílčích cílů vývoje sériového elektrického automobilu je také systém pohodlného, praktického a flexibilního dobíjení akumulátorů. Lithium-iontové akumulátory prototypu BMW Concept ActiveE lze nabíjet různými způsoby. To znamená, že automobil není závislý na jednom specializovaném zdroji elektřiny a dokáže pracovat s tím, který je k dispozici. Řídicí jednotka akumulátorů se sama automaticky postará o za daných podmínek optimální nabíjení. To samozřejmě znamená mnohem flexibilnější možnosti používání elektrického automobilu. Nejrychlejší způsob nabíjení umožňuje speciální domácí nabíječka, jež dokáže z běžné elektrické zástrčky vytvořit velké nabíjecí proudy. Kromě toho je ale možné automobil nabíjet také z pouličních dobíjecích stojanů, které již začínají energetické společnosti ve vyspělých městech nabízet. Lithium-iontové akumulátory vozu BMW Concept ActiveE stanovují nová měřítka pro daný druh zásobníků elektrické energie. Jejich předností je to, že bez ohledu na napětí či proud dokáží v krátkém čase pojmout mnoho energie. Se speciální nabíječkou, připojenou k běžné zástrčce s napětím 230/240 V, je možné akumulátory plně nabít proudem 50 A za pouhé 3 hodiny. Například v Americe, kde jsou slabší elektrické rozvody, trvá nabití přibližně 4,5 hodiny. Rozšířené komfortní funkce: nezávislé topení a nezávislá klimatizace na dálkové ovládání. Výkonný akumulátor, sloužící pro pohon elektrického konceptu BMW Concept ActiveE, umožňuje integraci dalších komfortních funkcí. Jedná se například o nezávislé topení a klimatizaci, které jsou napojené na elektrickou síť vozu a poháněné právě z vysokonapěťového akumulátoru. Z toho vyplývá, že automobil samočinně udržuje požadovanou vnitřní teplotu nezávisle na okolní teplotě nebo rychlosti svého pohybu. V případě, že je automobil v nabíjecím procesu připojen ke zdroji elektřiny a má plně nabitý akumulátor, lze topení nebo klimatizaci aktivovat také s předstihem před jízdou. Tím je zajištěn nejen větší komfort, ale současně se pasivně prodlužuje dojezd. Na topení nebo naopak chlazení se totiž nevyužívá elektřina z akumulátoru. Klimatizaci vozu BMW Concept ActiveE však lze ovládat rovněž dálkově pomocí mobilního telefonu. Tím je možné klimatizaci nejen zapnout, ale současně nastavit také předehřátí nebo naopak vychlazení interiéru podle předem daného časového plánu. Tím se opět zvyšuje komfort a současně zlepšuje účinnost hospodaření s energiemi uvnitř automobilu. Ovládání klimatizace konceptu BMW Concept ActiveE prostřednictvím mobilního telefonu je zajištěno rozšířenou paletou služeb programu BMW ConnectedDrive, který je plně integrován do palubních systémů vozu.

10 BMW ConnectedDrive umožňuje dálkově ovládat i další funkce. Kromě dálkového ovládání klimatizace je možné pomocí konceptu BMW ConnectedDrive získávat na mobilní telefon informace o stavu koncepčního vozu BMW Concept ActiveE. Nezáleží na tom, jak je řidič od svého vozu daleko, vždy může zjistit stav nabití jeho akumulátorů, stejně tak jako dojezd, který této hodnotě odpovídá. Součástí podávané informace je rovněž čas potřebný pro plné nabití nebo informace, zda energie v akumulátorech stačí například pro cestu domů, do zaměstnání nebo na jiné požadované místo. Mobilní telefon může také na dálku pomoci vyhledat veřejnou dobíjecí stanici v místě, kde se vozidlo momentálně nachází, nebo i kdekoli jinde. Tímto řešením lze například snadno plánovat cesty včetně zastávek na doplnění energie. Vzhled: jednoznačně BMW řady 1 Coupé, jednoznačně velmi speciální koncepční vůz. Technologie použité uvnitř BMW Concept ActiveE jsou zdůrazněné tak, aby byly vidět na první pohled. Koncept je postaven na základě BMW řady 1 Coupé, které se vyznačuje sportovním výrazem okořeněným nápadnou linií pontonu karoserie s krátkými převisy. BMW Concept ActiveE je vybaven speciálními aerodynamicky optimalizovanými litými koly, jejichž průměr 18 palců opticky zvětšuje i modrá linka na jejich límci. Spodní část zadního nárazníku je nyní jednolitá chybí totiž koncovka výfuku. Další odlišností od standardních modelů je použitá metalická barva Liquid White, stejně tak jako modré grafické motivy na všech karosářských dílech symbolizujících elektrický pohon. Modrá barva, která je pro BMW symbolem pro elektrický pohon, je použita také pro zvýraznění anténové ploutve na střeše, podsvícena je rovněž zástrčka pro dobíjení v místě plnicího hrdla nádrže konvenčních modelů nebo též modře lakované boky žeber tradiční masky chladiče. I v interiéru lze nalézt několik odlišností upozorňujících na elektrický pohon. Jedná se především o speciální kůži použitou na čalounění s elektrickými motivy známými z karoserie vozu, stejně tak jako modrými švy. Specifické jsou rovněž bílé dekorační lišty uvnitř vozu s trojrozměrnou grafikou, jedná se o stejný odstín Liquid White použitý na laku karoserie. Do celku dokonale zapadá také modré podsvětlení bílého startovacího tlačítka a voliče jízdních režimů umístěného mezi sedadly. Displej mezi přístroji, stejně tak jako hlavní informační displej systému idrive, dostal nová menu, zaměřená na monitoring a informování o elektrickém pohonu. Místo otáčkoměru a tradičního ukazatele aktuální spotřeby (v některých modelech teploty oleje) je umístěn přístroj zobrazující stav akumulátorů. Spodní ukazatel navíc podává informaci o množství aktuálně používané elektřiny, stejně tak jako o intenzitě rekuperace kinetické energie. Stav dobití akumulátoru může být zobrazován také centrálním displejem, zde je však doplněn například o informaci o nejbližší dobíjecí stanici.

11 V podlaze zavazadlového prostoru je možné pod průhledným plexisklem vidět modře osvětlenou výkonovou elektroniku, která je dalším vizuálním prvkem upozorňujícím na elektrický pohon daného konceptu. Kabel pro dobíjení je umístěn pod podlahou zavazadlového prostoru ve schránce mezi levým podběhem a zmiňovanou řídicí elektronikou. Technologie budoucnosti ve všech značkách: elektřina je jedním z hlavních pilířů programu EfficientDynamics. Prototyp BMW Concept ActiveE je reálnou ukázkou kontinuity vývoje projektu i, který pro BMW Group představuje vývoj dopravních prostředků s nulovými emisemi bez závislosti na fosilních palivech. Poprvé je v tomto konceptu spojen čistě elektrický pohon s charakteristickými vlastnostmi BMW řady 1 Coupé. Vývoj elektřinou poháněných automobilů je jednou z hlavních strategií přístupu BMW EfficientDynamics. Elektrický pohon se totiž jeví jako jedna z dalších možností pro individuální mobilitu zejména pro městské oblasti, ale také jako doplnění stávajících spalovacích motorů. Tento trend je patrný na již představených hybridních modelech s technologií BMW ActiveHybrid. Projekt i společnosti BMW Group si klade za cíl vyvinout a pro sériovou výrobu připravit nový druh dopravního prostředku, určeného pro nejhustěji osídlené megapole naší planety. Je jisté, že jednou z alternativ pohonu tohoto budoucího automobilu je i čistě elektrický pohon. BMW Group v rámci projektu i provádí ve světovém měřítku unikátní testovací provoz 600 čistě elektrických vozů MINI E, které jsou v Kalifornii, New Yorku, New Jersey, ale také v Evropě provozovány soukromými zákazníky. Cílem tohoto projektu je získání reálných informací o chování a potřebách zákazníků, stejně tak jako o jízdních charakteristikách samotných automobilů. BMW Concept ActiveE je dalším krokem této vývojové strategie. Cílem je vyrobit přibližně stejné množství těchto vozů, jako tomu bylo v případě MINI E, a na nich dále testovat specifické vlastnosti elektřinou poháněných automobilů. Představený koncepční vůz se čtyřmi sedadly, plnohodnotným zavazadlovým prostorem a kromě jiného i zadním pohonem je automobilem, který se drží osvědčených hodnot značky BMW. Jednotlivé komponenty jeho elektrického pohonu jsou navržené s ohledem na potřeby zmiňovaného nového dopravního prostředku pro hustě obydlená města a současně pro jejich sériovou výrobu. BMW Concept ActiveE učinil další krok k individuálnímu dopravnímu prostředku budoucnosti, který spojuje typickou radost z jízdy s nulovou produkcí CO 2 během jízdy.

RYZÍ ELEKTROMOBIL V RETRO STYLU

RYZÍ ELEKTROMOBIL V RETRO STYLU RYZÍ ELEKTROMOBIL V RETRO STYLU Ryze elektrický automobil Honda e Prototype, který se okamžitě stal ikonou, představuje vizi dopravy 21. století. Elektrické vozy jsou tiché, nabízejí okamžitý točivý moment,

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika Strana 1 BMW Group Česká republika BMW edrive nejnovější generace. Obsah. 1. Technologie BMW edrive. Nastavení nových měřítek hospodárnosti. 2 2. Nové BMW 225xe. 2.1 Vlastnosti v bodech. 6 2.2 První propojení

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

Elektromobily. aneb: doprava bez emisí. Skupina ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný

Elektromobily. aneb: doprava bez emisí. Skupina ČEZ. www.cez.cz. prof. Úsporný Elektromobily aneb: doprava bez emisí prof. Úsporný 2 3 Elektromobily se pomalu vracejí Elektromobily byly na světě dříve než vozy hnané spalovacími motory a na přelomu 19. a 20. století dokonce světu

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika Strana 1 Světová premiéra na ženevském autosalonu. Nové BMW Concept řady 5 ActiveHybrid. Současně se světovou výstavní premiérou nového BMW řady 5 Sedan se na ženevském autosalonu v roce 2010 představuje

Více

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH

Výkonová elektronika. klíč k elektromobilitě budoucnosti. Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Červen 2011 RF 00118 Výkonová elektronika klíč k elektromobilitě budoucnosti Dr. Rainer Kallenbach, Executive Vice President, Automotive Electronics, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu

Více

více radosti Více emocí, NOVÁ KIA RIO VROZENÁ DYNAMIKA

více radosti Více emocí, NOVÁ KIA RIO VROZENÁ DYNAMIKA NOVÁ KIA RIO Více emocí, více radosti Stačí jeden pohled na atraktivní, sportovní design nového modelu Kia Rio a Vaše fantazie začne horečně vymýšlet důvody, proč usednout za volant a vyrazit na vyjížďku.

Více

EKOVA ELECTRIC: Unikátní řešení pro chytrá města

EKOVA ELECTRIC: Unikátní řešení pro chytrá města EKOVA ELECTRIC: Unikátní řešení pro chytrá města Konference Elektrické autobusy pro město VII, CZECHBUS 2018 Ing. Eva Pražáková, oddělení marketingu a obchodu 21. listopadu 2018 EKOVA ELECTRIC a.s. Dceřiná

Více

Hybridní revoluce pokračuje...

Hybridní revoluce pokračuje... Hybridní revoluce pokračuje... Doubská 424, Liberec, tel.: 488 577 377, e-mail: toyota@federalcars.cz www.toyotaliberec.cz Využijte výhodného financování a pojištění od společnosti Toyota Financial Services

Více

ELIOS 230 220 210. Agilní výkon.

ELIOS 230 220 210. Agilní výkon. ELIOS 230 220 210 Agilní výkon. Agilní výkon na míru. Zejména podniky chovající dobytek, obhospodařující louky a zpracovávající zeleninu, ale také uživatelé mimo zemědělství patří k široké řadě zákazníků

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

EKOVA ELECTRIC: Elektrobusy pro chytrá města

EKOVA ELECTRIC: Elektrobusy pro chytrá města EKOVA ELECTRIC: Elektrobusy pro chytrá města Konference Elektrické autobusy pre mesto, Nitra Ing. Eva Pražáková, oddělení marketingu a obchodu 5. června 2018 EKOVA ELECTRIC a.s. Dceřiná společnost Dopravního

Více

Zkušenosti s provozem parciálního trolejbusu

Zkušenosti s provozem parciálního trolejbusu Elektrické autobusy pro město V doprovodný program veletrhu CZECHBUS 2016 24. listopadu 2016 Výstaviště Praha-Holešovice Zkušenosti s provozem parciálního trolejbusu Elektromobilita Elektromobilita Slibný

Více

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil BMW (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, 19.3.2019 Katharina Will, Petr Pospisil BMW PŘEHLED PROJEKTU Společnost BMW AG má záměr rozšířit síť svých vývojových a testovacích areálů. Za tímto účelem hodlá

Více

VYUŽIJTE NABÍDKY. FAIR CREDIT s 0% poplatkem a úrokem již od 0 %

VYUŽIJTE NABÍDKY. FAIR CREDIT s 0% poplatkem a úrokem již od 0 % Renault TWIZY CENÍK URBAN 80 N CARGO 80 N 319 900 339 900 VYUŽIJTE NABÍDKY značkového FInancování Renault Finance: FAIR CREDIT s 0% poplatkem a úrokem již od 0 % www.renault.cz Sledujte nás na sociálních

Více

CZECHBUS Nová bezemisní vozidla pro městskou dopravu. Bc. Jiří Daňsa

CZECHBUS Nová bezemisní vozidla pro městskou dopravu. Bc. Jiří Daňsa CZECHBUS - 2016 Nová bezemisní vozidla pro městskou dopravu Bc. Jiří Daňsa 1 Elektrobusy SOR Prototyp Elektrobusu SOR EBN 10,5 r. 2009 - představení prvního elektrobusu optimalizace obsaditelnosti a dojezdu

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... ORIGINÁLNÍ DÍLY PEUGEOT

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... ORIGINÁLNÍ DÍLY PEUGEOT SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... ORIGINÁLNÍ DÍLY PEUGEOT PEUGEOT DOPORUČUJE Originální díly PEUGEOT jsou pro váš vůz zárukou: zachování původního komfortu řízení, jízdních vlastností a bezpečnosti,

Více

Media Information. Opel Ampera cena revolučního elektromobilu začíná na 42 900 EUR 1. 11. listopad 2010

Media Information. Opel Ampera cena revolučního elektromobilu začíná na 42 900 EUR 1. 11. listopad 2010 Media Information 11. listopad 2010 Opel Ampera cena revolučního elektromobilu začíná na 42 900 EUR 1 Ekologický model: Prvních 40 až 80 km pouze na elektrický pohon Operativnost: Akumulátory se dobijí

Více

Buďte s námi průkopníky, ukažte všem, ELEKTROMOBILY EVC GROUP. Jsou osazeny střídavými elektromotory, které nevyžadují žádnou údržbu.

Buďte s námi průkopníky, ukažte všem, ELEKTROMOBILY EVC GROUP. Jsou osazeny střídavými elektromotory, které nevyžadují žádnou údržbu. ELEKTROMOBILY EVC GROUP vychází ze sériových vozů Škoda. Jsou osazeny střídavými elektromotory, které nevyžadují žádnou údržbu. Stejně tak i akumulátory jsou bezúdržbové a jsou hlídány Battery management

Více

Jak funguje elektrický motor? 10 otázek a odpovědí

Jak funguje elektrický motor? 10 otázek a odpovědí Jak funguje elektrický motor? 10 otázek a odpovědí https://www./cs/inovace/mobilita/jak-funguje-elektricky-motor-10- otazek-a-odpovedi/ Na jakém principu vlastně elektromobily fungují? Jak se liší jejich

Více

Ještě větší rozmanitost úsporné radosti z jízdy. Nabídka BMW od podzimu 2010.

Ještě větší rozmanitost úsporné radosti z jízdy. Nabídka BMW od podzimu 2010. Ještě větší rozmanitost úsporné radosti z jízdy. Nabídka BMW od podzimu 2010. Již tak velmi široká nabídka různě zaměřených automobilů BMW se na podzim 2010 dále rozroste o nová, atraktivní provedení.

Více

Nové Ducato. Nové Ducato

Nové Ducato. Nové Ducato Nové Ducato Vážení, Ducato představuje od svého prvního uvedení na trh v roce 1981 naprostou špičku v segmentu 2G. Krok za krokem je tento vůz inovován zaváděním nových funkcí a prvků. Nové Ducato nabízí

Více

KALKHOFF IMPULSE EVO MOTOR

KALKHOFF IMPULSE EVO MOTOR KALKHOFF IMPULSE EVO Kalkhoff Impulse motor EVO - výkonný, tichý, optimálně integrovaný Vyšší výkon díky efektivnějšímu elektromotoru Posílení převodovky na max. 100 Nm kroutícího momentu O 20% snížený

Více

Jen ty nejlepší podmínky.

Jen ty nejlepší podmínky. Jen ty nejlepší podmínky. 3 Máme pro vás to správné řešení. Webasto poskytuje individuální řešení topení a chlazení kolejových Dovolte nám vytvořit topný a chladicí systém na míru podle vozidel pro všechny

Více

Zcela nový Subaru Outback (specifikace pro evropské trhy, MY15)

Zcela nový Subaru Outback (specifikace pro evropské trhy, MY15) Zcela nový Subaru Outback (specifikace pro evropské trhy, MY15) Nejprostornější a nejschopnější Outback charakterizuje smělejší a výraznější design Převodovka Lineartronic CVT v kombinaci s motorem Boxer

Více

Barevný nákres lokomotivy

Barevný nákres lokomotivy Lokomotiva řady 799 Barevný nákres lokomotivy Technický nákres Popis lokomotivy Mechanická část Lokomotiva je koncipována jako kapotová, se dvěma sníženými a zúženými představky a centrální věžovou kabinou

Více

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla

Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla NOVINKA! Akumulátory Bosch S3 - S4 - S5 Akumulátory Bosch: Optimální startovací výkon pro všechna vozidla Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla S5: zdroj energie pro vozidla vyšší třídy S4: energie

Více

Vše, co byste měli znát... ORIGINÁLNÍ DÍLY PEUGEOT

Vše, co byste měli znát... ORIGINÁLNÍ DÍLY PEUGEOT Vše, co byste měli znát... ORIGINÁLNÍ DÍLY PEUGEOT VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... ORIGINÁLNÍ DÍLY PEUGEOT Originální díly: know-how značky Vaše vozidlo Peugeot je homogenní a koherentní celek součástek navržených

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ALTERNATIVNÍ POHONY VOZIDEL

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ALTERNATIVNÍ POHONY VOZIDEL ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ALTERNATIVNÍ POHONY VOZIDEL 2009 Lukáš Novotný Vedoucí práce: Prof. Ing. Jan Kovanda, CSc. Úvod Koncepce alternativních pohonů, obecně:

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

ŽIVOT VE MĚSTECH ZAŽÍVÁ REVOLUCI

ŽIVOT VE MĚSTECH ZAŽÍVÁ REVOLUCI ŽIVOT VE MĚSTECH ZAŽÍVÁ REVOLUCI 4.10.2016 Veronika Svobodová Area Fleet Manager CZ and SK MĚSTA V ROCE 2025 2 % 50 % 70 % 75 % ÚZEMÍ POPULACE HDP SPOTŘEBA ENERGIE VÝZVY kvalita ovzduší / zdraví veřejná

Více

Inteligentní a energeticky úsporný pohon

Inteligentní a energeticky úsporný pohon Logo spoločnosti - JPG rozlíšenie 200x200 pxl. Názov spoločnosti: Wittmann Battenfeld CZ, spol. s r.o. Komodita:(vypísať slovom) Vstrekovacie lisy a periférne zariadenia Základné informácie o spoločnosti:

Více

STRATEGIE ELEKTROMOBILITY SPOLEČNOSTI NISSAN. Veronika Svobodová, Area Fleet Manager Czech Republic and Slovakia

STRATEGIE ELEKTROMOBILITY SPOLEČNOSTI NISSAN. Veronika Svobodová, Area Fleet Manager Czech Republic and Slovakia STRATEGIE ELEKTROMOBILITY SPOLEČNOSTI NISSAN Veronika Svobodová, Area Fleet Manager Czech Republic and Slovakia HISTORIE EV HISTORIE EV 1835 HISTORIE EV Rozdělení vozidel podle pohonu 1912 22% 40% 38%

Více

QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech!

QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech! QUADRO4 JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO! QUADRO 350S QUADRO4 - světová novinka na 4 kolech! SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! VÍCE TRAKCE - VÍCE ZÁBAVY - VÍCE BEZPEČNOSTI! Více stability, více bezpečnosti,

Více

Tisková zpráva. Září 2011 PI 7479 UBK Rg/af

Tisková zpráva. Září 2011 PI 7479 UBK Rg/af Tisková zpráva Peugeot 3008 HYbrid4 První sériově vyráběný hybridní vůz se vznětovým motorem používá elektrický pohon Bosch Strategické partnerství mezi společnostmi PSA Peugeot Citroën a Bosch Září 2011

Více

ECO TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA Pro novostavby, nízkoenergetické a pasivní domy

ECO TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA Pro novostavby, nízkoenergetické a pasivní domy ECO TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA Pro novostavby, nízkoenergetické a pasivní domy OCHSNER ELW - ECO VZDUCH/VODA Tepelná čerpadla pro vytápění Ideální systém pro každé použití Tepelné čerpadlo OCHSNER ELW

Více

ALKE XT. ALKE XT 320E a 320EL

ALKE XT. ALKE XT 320E a 320EL ALKE XT ALKE XT 320E a 320EL Vozidlo ALKE XT je moderní nákladní elektromobil, ve kterém je použita řada moderních technologií. Vozidlo je osazeno střídavým elektromotorem, který nevyžaduje žádnou údržbu.

Více

Elektroskútr E.ON e-max

Elektroskútr E.ON e-max Elektroskútr E.ON e-max Jízda na plný proud! www.energieplus.cz Spojení mobility, ekologie a radosti z jízdy Strategií koncernu E.ON je cleaner and better energy = čistší a lepší energie. Oblast mobility,

Více

SCK. Vzduchové kompresory SCK 41-100

SCK. Vzduchové kompresory SCK 41-100 SCK Vzduchové kompresory SCK 41-100 ALUP Poháněn technologiemi. Navržen na základě zkušeností. Firma ALUP Kompressoren má více než 85 let zkušeností s průmyslovou výrobou. Naší ambicí je nabízet taková

Více

BMW i nové pojetí mobility. Obsah.

BMW i nové pojetí mobility. Obsah. Média Strana 1 Group i nové pojetí mobility. Obsah. 1. i úvod.... 2 2. Konstrukce podle potřeby koncepce LifeDrive... 4 3. Dva vozy, dva přístupy.... 7 4. Podnětný design....11 5. i a trvale udržitelný

Více

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Plynové kondenzační kotle Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Vytápění s budoucností Připraveni na budoucnost Logamax plus GB192i - nástěnný kondenzační kotel S řadou kondenzačních kotlů Buderus budete

Více

STRATEGIE ELEKTROMOBILITY SPOLEČNOSTI NISSAN. Veronika Svobodová, Area Fleet Manager Czech Republic and Slovakia

STRATEGIE ELEKTROMOBILITY SPOLEČNOSTI NISSAN. Veronika Svobodová, Area Fleet Manager Czech Republic and Slovakia STRATEGIE ELEKTROMOBILITY SPOLEČNOSTI NISSAN Veronika Svobodová, Area Fleet Manager Czech Republic and Slovakia NISSAN PRŮKOPNÍK ELEKTROMOBILITY 1947 1996 1999 2005 Tama Prairie Joy Hyper mini Pivo 2007

Více

Výstavní novinky Subaru na na 43. tokijském autosalonu 2013. Světové premiéry 2 konceptů SUBARU CROSS SPORT DESIGN a SUBARU CROSSOVER 7

Výstavní novinky Subaru na na 43. tokijském autosalonu 2013. Světové premiéry 2 konceptů SUBARU CROSS SPORT DESIGN a SUBARU CROSSOVER 7 Výstavní novinky Subaru na na 43. tokijském autosalonu 2013 Světová premiéra nového prototypu LEVORG Světové premiéry 2 konceptů SUBARU CROSS SPORT DESIGN a SUBARU CROSSOVER 7 Japonská premiéra konceptu

Více

m{zd{ MX-5 Ceník platnost od 1. 2. 2014

m{zd{ MX-5 Ceník platnost od 1. 2. 2014 m{zd{ MX-5 Ceník platnost od 1. 2. 2014 Ceník M{zd{ MX-5 Výkon kw (k) Převodovka Emotion Challenge Revolution 1.8 Roadster 93 (126) man. 5st. 574 900 631 900-1.8 Roadster Coupé 93 (126) man. 5st. - 681

Více

Výhled vodíkové mobility v ČR Ing. Aleš Doucek, Ph.D.

Výhled vodíkové mobility v ČR Ing. Aleš Doucek, Ph.D. ÚJV Řež, a. s. Výhled vodíkové mobility v ČR Ing. Aleš Doucek, Ph.D. Konference Čistá mobilita Loučeň, 9. 10.5. 2019 Vodíková ekonomika sector coupling 1 Srovnání hmotnosti a objemu různých pohonů 400

Více

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství.

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Mazda CX-5 Kč704,900 Barva karoserie a některé prvky interiéru/exteriéru

Více

Spalovací motor má při výrobě kinetické energie účinnost jen 35 %, zatímco elektromotor více než 90 %."

Spalovací motor má při výrobě kinetické energie účinnost jen 35 %, zatímco elektromotor více než 90 %. Vyplatí se jezdit na elektřinu? Uvažujete o tom, jak se pohodlně přepravit po městě či na výlet? Stále oblíbenějším dopravním prostředkem nejen pro tyto účely se stávají skútry. Kromě klasických skútrů

Více

Redakční autotest: Mitsubishi Eclipse Cross. Japonské kladivo na Karoq s jedním typem motoru! Škoda

Redakční autotest: Mitsubishi Eclipse Cross. Japonské kladivo na Karoq s jedním typem motoru! Škoda Redakční autotest: Mitsubishi Eclipse Cross. Japonské kladivo na Karoq s jedním typem motoru! Škoda Je pro vás Mitsubishi Outlander příliš staromódní? Japonci přichází s odpovědí jménem Eclipse Cross.

Více

MASERATI GHIBLI DIESEL

MASERATI GHIBLI DIESEL MASERATI GHIBLI DIESEL www.scuderiapraha.cz/skladove-vozy/381/ 72 135 bez DPH Cena Ceníková cena bez DPH 72 135 Ceníková cena s DPH 87 283 Vlastnosti Stav: Barva: Interiér: Nový Nero Nero/Rosso prošití

Více

Fiat CNG program. vozy s pohonem na zemní plyn

Fiat CNG program. vozy s pohonem na zemní plyn Fiat CNG program vozy s pohonem na zemní plyn Jezdíme s ohledem na budoucnost! Ohled na životní prostředí, na přírodu a na svět, ve kterém žijeme každý den, nutně klade požadavky jak na výrobce, tak na

Více

ELEKTRICKÝ REŽIM. Elektrický režim je používán při rozjezdu z nulové rychlosti a při jízdě nízkou rychlostí. BATERIE ELEKTROMOTOR

ELEKTRICKÝ REŽIM. Elektrický režim je používán při rozjezdu z nulové rychlosti a při jízdě nízkou rychlostí. BATERIE ELEKTROMOTOR H Y B R I D N Í T E C H N O L O G I E Honda byla prvním výrobcem, který v roce 1999 představil v Evropě hybridní vůz. Honda byla u prvopočátků hybridní revoluce s miliony prodaných kusů v celosvětovém

Více

Kia vystaví v Ženevě nový Soul EV a novou generaci. Evropská premiéra elektromobilu Kia Soul EV a studie GT4 Stinger

Kia vystaví v Ženevě nový Soul EV a novou generaci. Evropská premiéra elektromobilu Kia Soul EV a studie GT4 Stinger Tisková informace Kontakt pro média: KIA MOTORS CZECH s.r.o. Kateřina Vokounová Public Relations Tel.:+420 267 188 434 Mobil: +420 777 661 805 E-Mail: k.vokounova@kia.cz www.kia.cz www.kia-express.cz Kia

Více

Municipální dobíjecí infrastruktura konference ČM, Loučeň. Lukáš Hataš místopředseda. otázky: sli.do/loucen

Municipální dobíjecí infrastruktura konference ČM, Loučeň. Lukáš Hataš místopředseda. otázky: sli.do/loucen Municipální dobíjecí infrastruktura 10.5.2019 6. konference ČM, Loučeň Lukáš Hataš místopředseda Asociace pro elektromobilitu představení Asociace sdružuje více jak 430 členů Původní organizace založena

Více

Zkušenosti s provozem trolejbusu s trakčními bateriemi v městské hromadné dopravě

Zkušenosti s provozem trolejbusu s trakčními bateriemi v městské hromadné dopravě Perspektivy veřejné hromadné dopravy a pěší dopravy ve Zlíně 19. dubna 2017 Zkušenosti s provozem trolejbusu s trakčními bateriemi v městské hromadné dopravě Ing. Ivana Hurtová Dopravní společnost Zlín-Otrokovice,

Více

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný dvěma turbodmychadly, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm mm] 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky

Více

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU

On-line datový list. FLOWSIC150 Carflow MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE PRŮTOKU On-line datový list FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC150 Carflow Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika Strana 1 Group Elektromobilita v podání hlavní značky. Concept ix3. Mnichov. Group i nadále vytrvale prosazuje svou strategii elektrifikace a elektrickou mobilitu nabídne také v podání modelů svých hlavních

Více

Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina

Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina Jaroslav Novák UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera Katedra elektrotechniky, elektroniky

Více

tradice a kvalita PLOŠINOVÉ VOZÍKY AKU ET AKUMULÁTOROVÉ

tradice a kvalita PLOŠINOVÉ VOZÍKY AKU ET AKUMULÁTOROVÉ tradice a kvalita PLOŠINOVÉ VOZÍKY AKUMULÁTOROVÉ AKU ET Snem každého kouče je mít ve svém týmu spolehlivého hráče, který tým podrží ve chvílích, kdy se zrovna nedaří, můžeme se o něho opřít a za jeho výsledky

Více

ŠKODA KAROQ SCOUT Vznětové motory

ŠKODA KAROQ SCOUT Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm

Více

PROTOKOL O TECHNICKÉM STAVU VOZIDLA (příloha ke kupní smlouvě ze dne: 201...)

PROTOKOL O TECHNICKÉM STAVU VOZIDLA (příloha ke kupní smlouvě ze dne: 201...) PROTOKOL O TECHNICKÉM STAVU VOZIDLA (příloha ke kupní smlouvě ze dne: 201...) Základní informace tovární značka:... typ/model:... druh (osobní/nákladní...):... rok výroby:... registrační značka (SPZ):...

Více

Terénní užitkové vozidlo

Terénní užitkové vozidlo Terénní užitkové vozidlo Společník pro práci a volný čas Mechron Je jedno, zda chcete pracovat na farmě nebo v lese, Kioti Mechron 4 4 se hodí pro všechny práce. Se čtyřmi nezávisle zavěšenými koly zadní

Více

E-MOBILITA, TRH A TRENDY V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU

E-MOBILITA, TRH A TRENDY V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU E-MOBILITA, TRH A TRENDY V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU 1 Tržní hodnota výrobce elektromobilů Tesla se přiblížila General Motors Bosch investuje miliardu eur do výroby polovodičů v Německu Volvo od roku 2019

Více

Auto na baterky? Do městského provozu ideální, daleko s ním ovšem nedojedete 26.3.2014 Pardubický deník str. 2 Pardubicko

Auto na baterky? Do městského provozu ideální, daleko s ním ovšem nedojedete 26.3.2014 Pardubický deník str. 2 Pardubicko Pardubický deník Auto na baterky? Do městského provozu ideální, daleko s ním ovšem nedojedete 26.3.2014 Pardubický deník str. 2 Pardubicko LUKÁŠ DUBSKÝ, LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ Univerzita Pardubice Je to malé

Více

Palivové články - elektromobily

Palivové články - elektromobily Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Palivové

Více

EW65. Samo si dojede na další staveniště: EW65

EW65. Samo si dojede na další staveniště: EW65 EW65 Kolová rýpadla Samo si dojede na další staveniště: EW65 Mobilní rýpadlo EW65 dojede díky integrovanému režimy jízdy po silnici samo na místo nasazení a nevyžaduje časově náročnou a nákladnou přepravu.

Více

VÝBAVY A CENY AVEO 5DVEŘOVÉ

VÝBAVY A CENY AVEO 5DVEŘOVÉ VÝBAVY A CENY AVEO 5DVEŘOVÉ CENÍK PLATNÝ OD 1.4.2012 CENA 1.2 Edice 100 CENÍKOVÁ CENA AKČNÍ CENA 273 900 Kč Interiér Kapsa na zadní straně sedadla řidiče Kapsa na zadní straně sedadla spolujezdce Sluneční

Více

PROČ JET JEN Z MÍSTA A DO B

PROČ JET JEN Z MÍSTA A DO B PROČ JET JEN Z MÍSTA A DO B KDYŽ VÁS PŘEDSTAVIVOST PŘENESE KAMKOLIV. Silnice. Skutečně jen obyčejná cesta. A přece znamená mnohem více. Možná skutečným důvodem, proč jsou silnice něčím zvláštní, je, že

Více

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm

Více

MASERATI GHIBLI GRANSPORT DIESEL MY18 - ZVÝHODNĚNÍ Kč bez DPH

MASERATI GHIBLI GRANSPORT DIESEL MY18 - ZVÝHODNĚNÍ Kč bez DPH MASERATI GHIBLI GRANSPORT DIESEL MY18 - ZVÝHODNĚNÍ 300 000 Kč 63 977 bez DPH www.scuderiapraha.cz/skladove-vozy/340/ Cena Ceníková cena bez DPH 75 386 Ceníková cena s DPH 91 217 Akční cena bez DPH 63 977

Více

BMW i: SVĚTOVÁ PREMIÉRA BMW i3 CONCEPT A BMW i8 CONCEPT.

BMW i: SVĚTOVÁ PREMIÉRA BMW i3 CONCEPT A BMW i8 CONCEPT. BMW i: SVĚTOVÁ PREMIÉRA BMW i3 CONCEPT A BMW i8 CONCEPT. BMW i, nová značka vizionářských vozů a mobilních služeb BMW, se opět zviditelnila: v rámci světové premiéry představila koncepty BMW i3 Concept

Více

ZETOR HORTUS HORTUS CL, HORTUS HS. Traktor je Zetor. Od roku 1946.

ZETOR HORTUS HORTUS CL, HORTUS HS. Traktor je Zetor. Od roku 1946. HORTUS CL, HORTUS HS Traktor je Zetor. Od roku 1946. 2 www.zetor.cz 3 UŽITEČNÝ. KDEKOLIV. Nový představuje kompaktní univerzální traktor pro práci na malých farmách, v komunálních službách, parcích, zahradách,

Více

WL44. Všeuměl pro každodenní maximální výkon

WL44. Všeuměl pro každodenní maximální výkon WL44 Kloubové kolové nakladače Všeuměl pro každodenní maximální výkon Kloubový kolový nakladač WL44 vám nabízí výkon, obratnost a účinnost v jediném stroji. Náležitě se stará o pracovní činnost a při každém

Více

H-1 Van: praktická dodávka

H-1 Van: praktická dodávka H-1 H-1 Van: praktická dodávka Nejnovější H-1 Van je praktický a pracovitý pomocník, který společnost Hyundai vyvinula proto, aby splnila vaše požadavky na dopravu nákladu. Ústředním motivem je velkorysý

Více

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství.

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Mazda CX-5 Kč878,600 Barva karoserie a některé prvky interiéru/exteriéru

Více

TOYOTA HILUX. Prodej a servis vozů

TOYOTA HILUX. Prodej a servis vozů TOYOTA CENÍK TOYOTA který si tato značka zaslouží. Double Cab 5 místná verze motor výkon (kw) převodovka Terra Luna Sol 2,5 l D-4D 120 88 kw 5 A/T 719 950 Kč 1 950 000 Kč 3,0 l D-4D 170 126 kw 5 A/T 856

Více

Název: Autor: Číslo: Květen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Autor: Číslo: Květen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ostatní speciální motory Elektrokola a elektroskútry

Více

Elektromobily pro osobní i užitkovou dopravu

Elektromobily pro osobní i užitkovou dopravu Elektromobily pro osobní i užitkovou dopravu NISSAN průkopník elektromobility 1947 1996 1999 2005 Tama Prairie Joy Hyper mini Pivo 2007 2008 2009 2011 Mixim Nuvu Prototyp EV Tiida Esflow Optimalizace účinnosti

Více

NÍZKÉ NÁKLADY NA PROVOZ SNADNÁ A LEVNÁ ÚDRŽBA PRODLOUŽENÁ ŽIVOTNOST VYSOKÁ SPOLEHLIVOST PROMYŠLENÁ KONSTRUKCE

NÍZKÉ NÁKLADY NA PROVOZ SNADNÁ A LEVNÁ ÚDRŽBA PRODLOUŽENÁ ŽIVOTNOST VYSOKÁ SPOLEHLIVOST PROMYŠLENÁ KONSTRUKCE METRO NÍZKÉ NÁKLADY NA PROVOZ SNADNÁ A LEVNÁ ÚDRŽBA PRODLOUŽENÁ ŽIVOTNOST VYSOKÁ SPOLEHLIVOST PROMYŠLENÁ KONSTRUKCE Soupravy metra ze Škody Transportation zajišťují flexibilní a efektivní řešení dopravy

Více

Vaše BMW X3 xdrive20d.

Vaše BMW X3 xdrive20d. Vaše BMW X3 xdrive20d. www.bmw.cz/myconfig/f5g0s3o1 23.03.2017 1/9 Model BMW X3 xdrive20d. Výkon motoru: 190 k Zdvihový objem: 1.995 cc Spotřeba: 5,2 l/100km [1] Emise CO2: 136 g/km [1] 1 181 70 Výbavové

Více

NÍZKÉ NÁKLADY NA PROVOZ SNADNÁ A LEVNÁ ÚDRŽBA PRODLOUŽENÁ ŽIVOTNOST VYSOKÁ SPOLEHLIVOST PROMYŠLENÁ KONSTRUKCE

NÍZKÉ NÁKLADY NA PROVOZ SNADNÁ A LEVNÁ ÚDRŽBA PRODLOUŽENÁ ŽIVOTNOST VYSOKÁ SPOLEHLIVOST PROMYŠLENÁ KONSTRUKCE METRO NÍZKÉ NÁKLADY NA PROVOZ SNADNÁ A LEVNÁ ÚDRŽBA PRODLOUŽENÁ ŽIVOTNOST VYSOKÁ SPOLEHLIVOST PROMYŠLENÁ KONSTRUKCE Soupravy metra ze Škody Transportation zajišťují flexibilní a efektivní řešení dopravy

Více

QUADRO4 QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!*

QUADRO4 QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!* QUADRO4 JÍZDA NA MOTORCE S ŘIDIČÁKEM NA AUTO!* QUADRO3 QUADRO4 SVĚTOVÁ NOVINKA NA 4 KOLECH! Více stability, více bezpečnosti, větší požitek z jízdy - také s řidičákem na auto* Tři nebo čtyři kola jsou

Více

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE Zážehové motory

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,5 TSI/110 kw ACT 1,5 TSI/110 kw ACT (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový

Více

Konstrukce a provoz jednostopých vozidel s elektrickým pohonem

Konstrukce a provoz jednostopých vozidel s elektrickým pohonem Skupina PRE Konstrukce a provoz jednostopých vozidel s elektrickým pohonem Ing. Václav Vodrážka Kdo jsme prodej elektřiny, obchodování s elektřinou, její distribuce a doplňkové energetické služby, 730.000

Více

NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE

NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE STÁLE POD KONTROLOU S nabíječkou EXIDE se nebudete muset nikdy obávat, zda váš vůz nastartuje, nebo zda je vaše motocyklová baterie

Více

Vaše BMW X5 xdrive40i.

Vaše BMW X5 xdrive40i. Vaše BMW X5 xdrive40i. 30.08.2018 Model BMW X5 xdrive40i. Výkon motoru: 340 k Zdvihový objem: 2.998 cc Spotřeba: 8,7 l/100km [2] Emise CO2: 197 g/km [2] 1 826 50 30.08.2018 2/8 Exteriér Nemetalický lak

Více

Nová Kia pro_cee d GT Když je jízda vzrušením >>>

Nová Kia pro_cee d GT Když je jízda vzrušením >>> 2 Nová Kia pro_cee d GT Když je jízda vzrušením >>> Začněte myslet jinak. Objevte náš nový přírůstek do rodiny Kia cee d. Novinka pro_cee d GT má podobné geny jako pro_cee d, má však sportovního ducha.

Více

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství.

Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Standardní výbava Gratulujeme k vytvoření konfigurace Vašeho nového vozu Mazda. Zde naleznete standardní výbavu a vybrané doplňkové příslušenství. Mazda CX-5 Kč946,800 Barva karoserie a některé prvky interiéru/exteriéru

Více

Moderní trakční pohony Ladislav Sobotka

Moderní trakční pohony Ladislav Sobotka Moderní trakční pohony Ladislav Sobotka ŠKODA ELECTRIC a.s. Trakční pohon pro 100% nízkopodlažní tramvaje ŠKODA Modulární konstrukce 100% nízká podlaha Plně otočné podvozky Individuální pohon každého kola

Více

K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE

K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍLOHA Č.1 K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE TECHNICKÁ SPECIFIKACE NÁKLADNÍHO AUTOMOBILU NOSIČ VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB Technické údaje: Vozidlo s nesenými nástavbami musí být v souladu se zákonem

Více

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem

Více

HERCULES Condensing ERP. Stacionární kondenzační kotle s vestavěným nerezovým zásobníkem TUV

HERCULES Condensing ERP. Stacionární kondenzační kotle s vestavěným nerezovým zásobníkem TUV Condensing ERP Stacionární kondenzační kotle s vestavěným nerezovým zásobníkem TUV MODELOVÁ ŘADA Condensing ErP Stacionární plynové kondenzační kotle Topné s vestavěným nerezovým zásobníkem TUV VŠE V JENOM

Více

Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame

Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame Pro ještě více síly: nová technologie PowerFrame 3 Maximální startovací výkon s akumulátory Bosch Správný akumulátor Bosch pro všechna vozidla Jasné, jednoduché a kompaktní: řada akumulátorů společnosti

Více

Technická specifika zboží

Technická specifika zboží Technická specifika zboží Příloha č. 2 zadávací dokumentace 1 ks automobilu ve specifikaci: Model: typ: provedení: automobil osobní silniční vyšší střední třída; sedan; počet dveří: minimálně 4; počet

Více

Pro každý úkol jsou zde jednotky Vector.

Pro každý úkol jsou zde jednotky Vector. Pro každý úkol jsou zde jednotky Vector. LEHKÉ A JEDNODUCHÉ Je vašim cílem udržení stálé teploty na dlouhé vzdálenosti s maximálním užitečným zatížením a minimálním prostojem? Jednotka Vector 1350 v sobě

Více

ŠKODA KAROQ Zážehové motory

ŠKODA KAROQ Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,0 TSI/85 kw (A) 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Více

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) Styk kola s vozovkou, resp. tření ve stykové ploše mezi pneumatikou a povrchem vozovky, má zásadní vliv nejenom

Více

Podmínky pro zákazníky společnosti Biosuntec

Podmínky pro zákazníky společnosti Biosuntec Podmínky pro zákazníky společnosti Biosuntec Prius Plug-in Hybrid Executive Solar Pokrokový a futuristický Prius Plug-in spojuje ty nejlepší technologie od Toyoty. Nesmírně hospodárné hnací ústrojí modelu

Více

ŠKODA KAROQ Zážehové motory

ŠKODA KAROQ Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,0 TSI/85 kw 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw Motor 1,5 TSI/110 kw 4 4 Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Více

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) 1,5 TSI/110 kw 4 4 (A) 2,0 TSI/140 kw 4 4 (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený

Více