KATALOG KULTURNÍCH AKCÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KATALOG KULTURNÍCH AKCÍ"

Transkript

1 KATALOG KULTURNÍCH AKCÍ školní rok 2015/2016 Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů, hudebních programů a cestopisných přednášek, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. Začátky představení, pořadů a hudebních programů jsou stanoveny na 9.00 a hodin. Cestopisné přednášky budou začínat v 8.30 a hodin. Vstupné činí 50,- Kč, zůstává stejné jako v předchozích letech. Představení, pořady a hudební programy budou probíhat v KC 12, Jordana Jovkova 3427/20, Praha 4. Cestopisné přednášky budou probíhat v KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4. Spojení do KC 12, Jordana Jovkova 3427/20, Praha 4 bus 139, 150, 157, 173, 253 do stanice Tylova čtvrť bus 165 do stanice Poliklinika Modřany tram 3 a 17 do stanice Poliklinika Modřany Spojení do KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4 bus 150 a 253 do stanice Pavelkova Objednávku zasílejte poštou nebo em do na adresu KULTURNÍ CENTRUM 12 Jordana Jovkova 3427/ Praha 4 - Modřany kontaktní osoba: Martina Slívková telefon: , , slivkova@kc12.cz webové stránky:

2 T HE AUSTRALIAN SHOW Multimediální interaktivní představení o Austrálii, celé v angličtině. Zábavnou formou provede Dr Klutz žáky historií Austrálie od původní civilizace až po současnost, zahrne typickou faunu a flóru, známé postavy historie, současné hudby a filmu a také něco z australského slangu. Součástí představení je promítání s fotkami a krátkými videoklipy. Doba trvání: 80 minut Termín: listopad 2015 Účinkuje: Schelie Nielsen Webové stránky:

3 S EDM DIVŮ SVĚTA Sedm divů světa patří k nejstarším dílům lidského umu a talentu, a přece o nich moc nevíme. Proč sedm? Co je to div? Má každá doba svých sedm divů? Jaké jsou divy současnosti? To jsou otázky, které si účinkující spolu s posluchači položí. Pořad přináší příběhy s tajemstvími, která sedm antických divů provází. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: listopad 2015 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek J AN KOMENSKÝ ZVANÝ ÁMOS Pořad není ani přednáška ani oslava Jana Ámose, ale přiblížení jeho osoby humorným způsobem. Žáci se smějí ukázce vyučování ve starověké škole, aby se vzápětí naučily výuky cizích jazyků podle návodu Jana Ámose. Dozví se málo známé podrobnosti z jeho života a přímo se účastní hraní divadelní hry. Vážnějším momentem je závěr představení, kdy žáci společně recitují Komenského odkaz dnešku. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: listopad 2015 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

4 S ETKÁNÍ PŘED BETLÉMEM Představení se odehrává uprostřed několika přátel, kteří se sejdou ke společnému slavení Vánoc. Zahrají si lidový příběh o narození Ježíše, aniž by tušili, kolik pravdy o nich samých je v něm skryto. A vytvoří si atmosféru klidu a pohody. Pod skořápkou této idylické atmosféry se však skrývá napětí a očekávání příchodu ženy - Marie, kterou v loňském roce nebyli schopni přijmout a vyhodili ji. Toto napětí se provalí při štědrovečerní večeři, kdy se celá uměle vytvořená atmosféra zhroutí a na povrch vyplynou neuzdravené vztahy a neschopnost přijmout se navzájem. Příběh končí svědectvím o důležitosti odpuštění. Protože: Teprve, když si odpustíme, mohou začít ty pravé Vánoce. Nálada příběhu je umocněna zajímavě zpracovanými koledami. Doba trvání: 50 minut Termín: prosinec 2015 Účinkuje: Divadlo Víti Marčíka Webové stránky:

5

6

7 T RAPAS NEPŘEZIJU ANEB TEN ŘÍZEK NEZVEDEJ! Základy slušného chování s nadhledem a vtipně! Komedie pro děti, které tápou v pravidlech slušného chování. Karel Louda je žák 8. B. Přichází do nové školy v novém městě. Bojí se nového kolektivu, nových učitelů, sousedů a holek! Trapas by nepřežil! Na pomoc mu přijde paní RY-PO-SLUCH (rychlá pomoc slušného chování). Ukáže mu, jaké chyby dělá při představování, v autě, ve škole, v kině, na rautu a v kontaktu s holkami. Navzájem se poznávají a mění. Z přísné dámy se stane rozverná paní a z méněcenného kluka mladý muž s rozhledem. Na závěr představení je test pro všechny diváky. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: únor 2016 Účinkuje: Michaela Dolinová a Ladislav Ondřej Webové stránky:

8

9 R OBINSON CRUSOE Závidím Vám, že dnes uvidíte Robinsona Crusoe v plné kráse. Po těchto slovech je rozehráno představení plné nejen krkolomných kousků, dramatických okamžiků, ale také zamyšlení nad samotou člověka, přátelstvím a smyslem všeho dění. Představení plné životních zkušeností. Vždyť vůbec nejde o Robinsona, ale o divadlo! Robinson Marčík Vás přesvědčí, že ostrov v jeho podání není vůbec opuštěným místem. Termín: únor 2016 Účinkuje: Divadlo Víti Marčíka - Vítězslav Marčík Webové stránky:

10

11 J AK TO BYLO S ODYSSEEM? Pořad vypráví o Odysseových dobrodružstvích, seznamuje s antickými hrdiny, vyzdvihuje jejich etické vlastnosti, statečnost, spravedlnost a touhu po vítězství. Program seznámí žáky i se jmény bohů, se kterými se posluchači setkávají i v současnosti. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: duben 2016 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek S EDM BIBLICKÝCH PŘÍBĚHŮ Pořad poutavou formou seznamuje mladé diváky se sedmi starozákonními příběhy: Stvoření světa, Adam a Eva, Kain a Ábel, Potopa světa, Babylonská věž, Mojžíš, David a Goliáš. Pořad chce motivovat posluchače k přečtení biblických příběhů a pochopení, že bible není modlitební kniha, ale kniha plná moudrostí našich předků, zašifrovaných do různých podobenství, kterým stojí za to porozumět. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: duben 2016 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

12 M ALÝ PRINC Divadlo jednoho herce, který na starém kočárku, s pomocí loutek a hudby, vypráví o svém setkání s Malým princem. Rád bych Vám vyprávěl o Malém princi. Dosud nikdy jsem tu příhodu nikomu nevyprávěl. A dnes je tomu jistě již šest let, co můj přítel odešel s beránkem. Snažím-li se to tu vše dopodrobna popsat, dělám to proto, abych na něj nezapomněl. Je smutné zapomenout na přítele. A mohu se stát jednou takovým jako dospělí, kteří se už nezajímají o nic jiného než i číslice. Doba trvání: 50 minut Termín: duben 2016 Účinkuje: Loutkové divadlo Já to jsem - Vítězslav Marčík ml. Webové stránky:

13 T ANCEM LETEM SVĚTEM ANEB TANEČNÍ ZEMĚPIS Zábavné představení, kdy se děti nejen pobaví, ale také poučí! Divadelní hodina vlastivědy se zakrátko může stát vzrušujícím výletem po mapě světa. Jednotlivé kontinenty ožívají v originálních tanečních výstupech. Na pozadí starých příběhů, legend i pohádkových vyprávění se děti setkávají s vývojem tance a lidské kultury od nejstarších dob až do dnešních dnů. Představení hýří barevnými kostýmy, vtipnými scénkami a hravým zkoušením znalostí dětských diváků. V samém závěru čeká i diváky společná tančírna Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: duben 2016 Účinkuje: Divadelní spolek Rozmarýn Webové stánky:

14

15 D RUM-IN DRUM-IN je velmi oblíbený a úspěšný hudebně-vzdělávací program pro žáky všech věkových kategorií. Jedná se o pořad s trvale proměnlivou strukturou, přizpůsobující se daným okolnostem - věku žáků, atmosféře mezi žáky a momentálnímu emočnímu rozpoložení. Žáci se v průběhu programu seznámí s počátky hudby, dozvědí se kde, kdy a jak vznikaly jednotlivé žánry včetně těch současných, které především dnes poslouchají. Získají povědomí o živých hudebních nástrojích, živých hudebnících a možná se jimi i na chvíli stanou. Program je založen na interaktivitě mezi žáky a účinkujícím a jejich zapojení se je nedílnou součástí. Doba trvání: 50 minut Termín: leden 2016 Účinkuje: Miloš Dvořáček Webové stránky:

16

17 D RUM CIRCLE DRUM CIRCLE je forma skupinového bubnování. Účastníci sedící v kruhu hrají na různé druhy bubnů a perkusních nástrojů (djembe, tubana, djun djuny, frame drumy, tamburíny, chřestítka). Jejich hraní vede a koordinuje facilitátor, zkušený hudebník, který udává rytmus, mění ho, podněcuje a usměrňuje aktivitu účastníků. Jedna lekce trvá obvykle jednu školní hodinu, což je dostatečný čas pro to, aby se žáci uvolnili a odreagovali. Bubnování je ideální prostředek ke stmelování kolektivů. Pod citlivým vedením zaniká zavedené rozdělení rolí - méně průbojní žáci dostanou prostor pro svobodné vyjádření, naopak ti průbojnější musí držet rytmus s ostatními a zároveň vzniká prostředí nové, které otevírá nový prostor. Díky své schopnosti stmelovat kolektiv pomáhá Drum Circle ve školách potlačovat negativní důsledky rozdílů mezi žáky. Žáci tak mají k sobě navzájem, ale také ke svým kantorům, kteří jsou do bubnování rovněž zapojeni, o trochu blíže. Drum Circle je mimo jiné i fyzická aktivita, při které dochází k propojování hemisfér, redukci stresu a má prokazatelně kladný vliv na jemnou a hrubou motoriku. Termín: v průběhu školního roku Lektor: Petr Šušor Webové stránky:

18 D RUM CIRCLE - VOLNÉ POKRAČOVÁNÍ Seznámili jsme se s tím, jak bubny vznikly, jak jsme my, lidé, začali vnímat rytmus a teď se posuneme kousek dál Zkusíme si, jak se bubnuje v Africe, v Indii, jak bubnují Indiáni v Americe, zkusíme si legrační zpěv Eskymáků a další zajímavosti ze světa rytmů. Termín: v průběhu školního roku Lektor: Petr Šušor Webové stránky:

19 V ÝVOJ ČESKÉ ROCKOVÉ HUDBY VE 20. STOLETÍ Vzdělávací pořad o významných interpretech vývoje české rockové scény počínaje Miki Volkem, přes Olympik, Matadors, Rebels, Blue Effect, ETC, Katapult, Pražský výběr, Visací zámek až po Kabát. Pořad zároveň popisuje dění kolem naší rockové scény, která neměla v minulosti u nás na růžích ustláno. Aktivní zapojení žáků formou otázek a diskuse a především vlastních názorů. Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik V ÝVOJ SVĚTOVÉ ROCKOVÉ HUDBY VE 20. STOLETÍ Vzdělávací pořad o vývoji rockové hudby, včetně video produkce, zaměřený na americkou a britskou scénu. Jde o mapování proměn rockové scény od rock and rollu, přes rockovou hudbu 60. let, dále pak hard rock, art rock, punk, heavy metal, grunge až po hard core. V pořadu zazní Elvis Presley, Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones, Deep Purple, Sex Pistols, The Police, Van Halen, Nirvana. V pořadu jsou žáci zapojeni do děje. Na závěr vytvoření společně nové písně. Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik

20 P ĚT MĚSÍCŮ V HIMALÁJI TAJEMNÝ BUDDHISTICKÝ LADAK OČIMA ČESKÉ RODINY Povídání s promítáním diapozitivů o současném životě buddhistického Ladaku v severní Indii, který je stále ostrůvkem původní tibetské kultury. O jeho lidech a přírodě. O tom, jaká je škola v Ladaku a co se tam dětí učí. O životě venkovanů a jejich tradicích. O chození po horách pěšky, na hřbetě osla i koně. A také o tom, jak to všechno ve starém ladackém domě na okraji města Le přežila jedna česká rodina se dvěma malými dětmi. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

21 C ESTA PO ZAMRZLÉ ŘECE DO NITRA HIMALÁJE Diashow o drsné zimní výpravě do himálajského údolí Zanskar, které je dlouhých sedm zimních měsíců zcela izolováno od ostatního světa. Pouze za nejtřeskutějších mrazů uprostřed zimy se domorodcům na několik týdnů otevře kuriózní trasa horami - zčásti zamrzlá řeka. Ve 100km dlouhé soutěsce mezi Ladakam a Zanskarem musí vesničané brodit ledovou vodou, neschůdné úseky oblézat po skalách či ledových rampách, lavírovat na kluzkém tenkém ledu, spát v jeskyních, vzdorovat teplotám až - 40 C, a když je třeba, navzájem si pomáhat. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

22 P UTOVÁNÍ MEXIKEM ZA INDIÁNY, MOTÝLI I NEJMLADŠÍ SOPKOU NA SVĚTĚ Putování obrovskou zemí představí různorodá prostředí jako mexické altiplano a jeho koloniální městečka, mayské památky a indiánské vesničky v pralesích Chiapasu, jedno z největších měst světa - Mexico City, rezervaci motýlů monarchů, kteří obsypávají místní stromy po milionech či nejmladší sopku na světě, Paricutín, která vyrostla na jednom poli za stejnojmennou vesnicí v letech 1943 až Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

23

24 J IŽNÍ AMERIKA - PRŮŘEZ Od Venezuely přes Brazílii, Bolívii a Argentinu až po jih Chile. Povídání je doplněno diapozitivy a je založeno na osobní zkušenosti autora a jeho opakovaných dobrodružných výpravách na jihoamerický kontinent. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

25

26 J IŽNÍ AMERIKA TAJEMNÝ SVĚT ANDKÝCH CIVILIZACÍ S pomocí bohaté fotodokumentace hlavních zajímavých lokalit a někdy i překvapivých předmětů bude přehledně a chronologicky představen vývoj indiánské předkolumbovské Jižní Ameriky od Chavínu přes Nazku až po Tiwanaku. Hlavní část přednášky je věnována incké kultuře a především velkému množství inckých památek, na nichž bude představena překvapivá teorie, objasňující, proč Inkové budovali svá horská sídla na nepřístupných místech a ve tvarech obrovských zvířat. Tyto stavby možná skrývají zhmotnělou mytologii starých indiánských kultur Jižní Ameriky. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

27

28 K OLUMBIE A EKVÁDOR Dvě překrásné, neuvěřitelně zelené země na severu Jižní Ameriky. Kolumbie: málo navštěvovaná země, která nabízí nádhernou přírodu, divoké hory i originální indiánské památky. Ekvádor: mimo jiné se podíváme na místo, kterým prochází rovník. Rozhodneme, kdo ho určil lépe, zda francouzští učenci z 18. století nebo původní předkolumbovští indiáni? Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

29

30 M EZI CHILE A ARGENTINOU Autostopem severozápadní Argentinou a přes Chile, 4000 km dlouhou zemi zasahující od pouštních oblastí na severu až po subantarktické prostředí na samém jihu. Výstup na nejvyšší horu kontinentu Aconcaguu. Přístavní město Valparaíso - neuvěřitelné bizarní aglomerace na břehu Tichého oceánu. Za potomky bojovných indiánů Mapuche a do oblasti velkých jezer na jihu Chile. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky: N EW ORLEANS Z KOLÉBKY JAZZU DO NEJZAZŠÍHO KOUTU LOUISIANY Strhující atmosféra kolébky jazzu a uklidňující pohoda plynoucího Otce řek, Mississippi, to jsou dvě z mnoha tváří New Orleans, snu každého muzikanta a milovníka hudby. Zdejší hudební podhoubí je stále živé - plodné. Do promítání jsou zařazeny ukázky místního jazzu, country, blues a dalších stylů, vše místní živá produkce. Kromě toho zažijeme pravou atmosféru amerického Jihu v New Orleans a městečku Vicksburgu na Mississippi. Připomeneme si válku Severu proti Jihu a dostaneme se až na samý konec Louisiany, do rozlehlé bažinaté delty řeky Mississippi. Krátce bude také připomenuta přírodní katastrofa - hurikán Katrina. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

31 P ATAGONIE Národní parky Torres de Paine a Los Glaciales (Mount Fitz Roy), pravěká Jeskyně pravěkých rukou, s chilskými rybáři do labyrintu kanálů jižního Chile, Punta Arena - nejjižnější metropole na světě a k nejjižnějšímu cípu kontinentu. Bolívií, Peru a Ekvádorem - na skok k jezeru Titicaca, vlakem peruánským altiplanem, toulání po sopkách Cotopaxi a Pichincha, návštěva překrásného koloniálního Quita a výlet do pralesa k indiánům Cofanům. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

32 V ENEZUELA PROTI PROUDU ORINOKA OD STOLOVÝCH HOR PO VENEZUELSKOU AMAZONII Putování Venezuelou z džungle velkoměsta až do mlžných pralesů kolem slavných stolových hor, které inspirovaly knihu Ztracený svět. Setkání se zlatokopy, hledači diamantů, cesta pod nejvyšší vodopád světa. Stovky kilometrů na nafukovacím člunu, poháněném pádlem i motorem, v povodí horního Orinoka - nejodlehlejší oblasti Venezuely. Návštěva polodivokých indiánů, tropických pralesů a také geografického unikátu - rozdvojení Orinoka na dvě řeky. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

33

34 B OLÍVIE ALTIPLANO, ANDY, PRALESY A BÝVALÉ JEZUITSKÉ MISIE BOLIVIJSKÉHO ORIENTU Život indiánů, zapadlé vesničky a samoty, lamy, pusté scenérie, unikátní největší solná pánev na světě Salar de Uyuni, putování na korbách náklaďáků a v období dešťů i pěšky. Východ země skrývá neuvěřitelně malebný svět - pozůstatky tajemného jezuitského státu, ale i Evropu v Americe, v pralesích ztracenou sektu menonnitů, žijících záměrně v izolaci od hříšné civilizace. Také se vydáme po Stezce zlata dávných Inků, týdenní pochod z andských vrcholků až do tropického pralesa. Toto putování zahrnuje setkání se zlatokopy a jízdu po nejnebezpečnější silnici světa do La Pazu - hlavního města Bolívie, jednoho z nejkrásněji umístěných velkoměst světa v obří vysokohorské kotlině. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

35

36 B RAZÍLIE AUTOSTOPEM A NA LODI NAPŘÍČ AMAZÓNIÍ 2500 km autostopem napříč nejrozsáhlejšími tropickými pralesy světa a 3000 km lodí po Amazonce a dalších řekách největší říční sítě světa. Obrázky z osidlování brazilské divočiny, které je stále na postupu, setkání s těmito pionýry moderní doby. Autostopem po transamazonské magistrále, která lidem naději dává a pralesům ji bere. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

37

38 S EVERNÍ AMERIKA - ALJAŠKA Navštívíme nejznámější národní parky Aljašky, nejvyšší horu severní Ameriky, severskou tundru a tajgu, moderní eskymácké vesnice a setkáme se se zlatokopy, s největší formou medvěda hnědého na světě na ostrově Kodiak a s místy nerozlučně spjatými s historií zlata. Na závěr cesta po severní Americe až do New Orleans. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

39

40 M ALAJSIE Z VRCHOLKŮ MRAKODRAPŮ AŽ DO PRALESŮ BORNEA Malajsie je fascinující směsí moderního světa a tradiční Asie, v jedné zemi najdeme nejmodernější budovy a kousek dál lidi na úrovni doby kamenné. Ve městech moderních i historických pospolu žijí Malajci, Číňané, Indové, potomci Portugalců nebo třeba potomci lovců lebek - jak rádi zdůrazňují Malajci: návštěvou Malajsie navštívíme celou Asii. Často se těsně vedle sebe nacházejí chrámy muslimské, hinduistické, křesťanské či buddhistické. Uvidíme největší zdejší folklorní slavnost Všechny barvy Malajsie, krokodýlí drezúru, malajskou batiku, v přírodě můžeme narazit na opice makaky, krokodýly, hady a pavouky stejně jako na orly nebo na vzácné nosaté opice či orangutany na Borneu. Dostaneme se na nejvyšší horu jihovýchodní Asie, Mount Kinabalu i pod mořskou hladinu v ráji potápěčů - u ostrova Sipadán. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

41

42 B YL JSEM ROK V ANTARKTIDĚ ŽIVOT V EXTRÉMNÍCH PODMÍNKÁCH Přednáška dokonale přibližuje polární prostředí a zimování tří mužů na svérázné polární základně, jejich každodenní život i dobrodružství při výpravách do okolí pěšky, na lyžích či na lodi. Fotografie zachycují velice detailně život tučňáků, tuleňů, rypoušů, lachtanů a dalších živočichů, často od samého narození až po tvrdý boj o přežití v nehostinné polární přírodě. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

43

44 Z IMNÍM NORSKEM ZA POLÁRNÍ ZÁŘÍ Díky putování za polární září Norskem uprostřed zimy jsme poznali mnoho tváří dalekého severu - evropské Arktidy. Od pohostinnosti místních lidí, přes pusté bílé pláně až po krutý mráz a několikadenní vichřici v nejsevernějším cípu Evropy. Viděli jsme laponský muzikál, hotel z ledu anebo opravdu divokou party v nejsevernější osadě Evropy. A velkolepé noční divadlo přírody - polární záři jsme si nakonec také užili. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

45

46 Z A ČESKÝMI KRAJANY V RUMUNSKU O české komunitě v rumunských Karpatech, sestaveno z několika návštěv v létě i zimě. Neopakovatelná atmosféra šesti českých vesnic, roztroušených v pustých horách Banátu. Putování po neuvěřitelně krásných lokalitách rumunských hor: věčný rampouch, nikdy nehasnoucí oheň, bahenní sopky či údolí pokryté solnými krystaly, romantická soutěska řeky Galbena i krasové strže Ponorné Hrady. Zařazena je videoukázka z putování Rumunskem s rodinou na koni. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

47

48 Í RÁN ZEMĚ DÁVNÝCH CIVILIZACÍ A NESMÍRNĚ POHOSTINNÝCH LIDÍ Íránem projedeme od kurdských oblastí na západě, přes Mašad na východě či hory kolem nejvyššího vrcholu země, 5600 metrů vysoký Damavand, až po architektonické klenoty - města Isfahán či Yazd. Návštěva Íránu boří obvyklé předsudky o zemi "Osy zla". Navzdory kontroverzní zahraniční politice jsou místní obyvatelé neuvěřitelně pohostinní. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

49

50 A FGÁNISTÁN NA VLASTNÍ OČI Afgánistán na vlastní oči se jeví úplně jinak, než jak ho známe z médií. Je to země ohromně hrdých a pohostinných lidí, země s dlouhou historií a s významnou polohou na křižovatce kultur. Země krásných hor a drsného života v nich. Povídání je sestaveno na základě dvou návštěv a zkušeností se zimním přejezdem Hindukuše. Navštívíme všechny hlavní lokality země. Promítání sestaveno z materiálů také ze dvou návštěv - za vlády Tálibánu a po jeho pádu. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

51 P ÁKISTÁN ZEMĚ DLOUHÝCH KOŠIL ANEB ÚDOLÍM INDU DO KARÁČÍ AŽ PO HORSKÉ OBLASTI KOLEM KARAKORAM HIGHWAY Seznámení s minulostí i současností kulturně nesmírně bohaté a různorodé islámské republiky. A také přelidněného domova a neuvěřitelné směsice národů. Představeny budou vykopávky starověkého města Harrapa, středověké hrady, impozantní mughalské památky či ukázky britské architektury. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

52 T ŘI MUSLINSKÉ ZEMĚ Írán, Afghanistán, Pákistán - srovnání vytvořené výběrem ze tří předchozích přednášek. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

53 S TŘEDNÍ AMERIKA LEGENDY I SOUČASNOST Střední Amerika, je nespoutaný svět tradic, moderního světa i hýřivých barev - sopky, jezera, pralesy, fiesty, kohoutí zápasy, staří Mayové, mystika, pyramidy, káva, čokoláda, honáci, kontinent plný překvapení a divoké hudby. Naše putování povede z Nikaraguy do Hondurasu a Guatemaly. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

54 M AGICKÉ BULHARSKO VŠICHNI TAM BYLI, ALE VLASTNĚ NIKDO HO NEZNÁ Poslední exotika v Evropě, která ukrývá mnohá překvapení, hory Stara Planina, Rilský klášter, Trákové, věštkyně Baba Vangha, chození po uhlících, rituály, fascinující příroda, oblíbené moře. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

55 T AM NA VÝCHODĚ ZEMĚ JIHOVÝCHODNÍ EVROPY - BLÍZKO, PŘESTO DALEKO Země blízké, přesto pro mnohé neznámé, příběhy z Bulharska, Rumunska, Moldávie, Podněstří, Ukrajiny. Bývalé Československo - Zakarpatsko, Kyjev, svaté mumie, Moldavské víno, kláštery, Podněstří - ve stínu rudé hvězdy, Transylvánie, Drákula, zapomenutý Maramureš, chození po uhlících, věštkyně Baba Vangha, Bílé bratrstvo i Kukeri. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

56 S TŘEDNÍ ASIE DIVOKÁ STEP I HORY, KOČOVNÍCI, ŠAMANI Uzbekistán na Hedvábné stezce, lodní hřbitov na Aralském jezeře, Buchara, Kazašská metropole Astana, kočovníci, divoké hory Kyrgystánu, jurty, souboje na koních, lov s orly, setkání se šamany na Sibiři, ale i kulturou střední Asie. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

57 B ARVY INDIE NEUVĚŘITELNÝ MIX KULTUR A NÁBOŽENSTVÍ Barevná sárí, největší velbloudí sraz, bihárští sloni, lidští rikšové, svatí Sádhuové, prastaré Varanasí, města z pohádek Tisíce a jedné noci, bělostný Taj Mahal - to nejlepší ze severní Indie. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

58 K ONGO EXTRÉMNÍ EXPEDICE DO EXTRÉMNÍ ZEMĚ Země, které se mnozí bojí, ale to co nabízí, je to nejlepší v Africe. Pro mnohé je peklem, ale pro jiné rájem. Výjimečná příroda, gorily, prales, pygmejové, Okapi, vodopády, sopky, řeka Kongo, tajemní obyvatelé, lidské mraveniště a nebezpečná Kinshasa. Jednoduše pohled do země obestřené tajemstvím a mnoha protiklady. Jinde se již nedá najít taková exotika a extrém, který se v mnohém podobá době velkých cestovatelů. Skutečná tvář Afriky. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

59 E TIOPIE A SOMALILAND DVĚ NETRADIČNÍ ZEMĚ Cesta plná zážitků po Etiopii, Džibuty a Severním Somálsku v nikým neuznané republice Somaliland. Vydáme se do Addis Abeby, za hyenami, do bájné Lalibely oslavit Nový rok a také netradičně do země, která oficiálně neexistuje - Somalilandu. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

60 E TIOPIE A JEJÍ MILÉNIUM CESTA FASCINUJÍCÍ ZEMÍ PO STOPÁCH KRÁLŮ Etiopie byla ještě poměrně nedávno uzavřenou zemí. Dnes však může každý obdivovat multikulturní zemi, kde žijí křesťané, muslimové i animisté. Vydáme se z Addis Abeby, do malých vesniček i měst. V Lalibele si užijeme oslavy Nového roku, podle starého koptského kalendáře. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

61 A FRICKÁ MOZAIKA Přednáška připravená po dohodě s pedagogy, kterým chybělo průřezové poznání Afriky. Vydáme se do 15 zemí, za Afričany, kouzelníky a vúdú, do národních parků, do škol, za sirotky, ale také uvidíme, jak se cestuje, stravuje, bydlí a čemu Afričané věří. Zábavnou formou prostřednictvím zážitků a příběhů procestují studenti Afriku a zjistí, jak funguje černý kontinent. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

62 S RDCE AFRIKY ODVÁŽNÁ VÝPRAVA DO STŘEDNÍ AFRIKY ZA POSLEDNÍMI PYGMEJI Střední Afrika je posledním rájem přírody, kde turisty zatím nepotkáte. Panenské pralesy, divoká příroda, každodenní úplatky, prvosjezd řeky Sanghy na gumovém člunu, cesty pralesy, hledání posledních Pygmejů, kteří dosud žijí tradičním způsobem života a také hledání odpovědí o stavu naší civilizace. Nejžádanější přednáška, kterou vidělo přes diváků. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

63 V ÚDÚ AFRIKA TAJEMNÝ KULT A PUTOVÁNÍ PO ZÁPADNÍ AFRICE Kouzla, čarodějové a tajemné kulty jsou poutavým příběhem o Západní Africe a jejím tajemstvím. Vydáme se do zapomenutého Beninu, Burkiny Faso, Toga i Ghany, kde se dosud dá vidět Afrika taková, jaká byla i před staletími. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

64 M AROKO VŮNĚ ORIENTU Vydat se do Maroka je jako putovat pohádkou - velkolepé paláce, královská města, oázy plné palem, Sahara na obzoru, pusté hory, kočovní Berbeři, nevěsty na prodej, datle, rybáři, barevná města, ale také tržiště plná vůně koření a dálek. Arabský svět spolu s tradicí kočovníků... Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

65 D ANAKHILSKÁ PROLÁKLINA CESTA ZA SOLNOU KARAVANOU DO NEJHORŠÍ VÝHNĚ NA SVĚTĚ Danakhil je považován za nejhorší peklo na zemi, ale i tady žijí lidé a putují sem karavany za solí. Dostat se do Danakhilu není jednoduché, ale zpět to může být ještě těžší. Také se podíváme do Addis Ababy a severní Etiopie. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

66 S IBIŘ DIVOKÁ PŘÍRODA A JEJÍ OBYVATELÉ Sibiř - drsná výprava divočinou východní Sibiře. Cesta nabízí dvě tváře, divokou přírodu v kontrastu s buddhistickým Burjatskem. Město Jakutsk, velkolepé oslavy slunovratu Ysyakh, Jakuti, šamani, řeka Lena a její Stolby, silnice koster, Magadan, gulagy, Burjatsko, Ulan Ude a znovu oživený buddhismus... Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

67 B ALKÁN OD MAĎARSKÝCH KOVBOJŮ PO JADRAN Od Maďarských kovbojů, do paprikových polí, nezapomenutelných měst, divokých hor, fantastických klášterů, do stínu minaretů i k průzračnému moři. Místa bývalé Jugoslávie spolu s Maďarskem, kde každého čeká svět tradic i stopy nezahojených ran bojů. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY Červen 2014 Seznam témat 1. Africká mozaika Afrika v kostce... 3 2. Sibiř divoká příroda a její obyvatelé... 3 3. Maroko vůně orientu... 4 4. Balkán od maďarských kovbojů po Jadran... 4 5. Kongo extrémní

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY II. STUPEŇ A STŘEDNÍ ŠKOLY

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY II. STUPEŇ A STŘEDNÍ ŠKOLY NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY II. STUPEŇ A STŘEDNÍ ŠKOLY Červen 2015 Seznam témat 1. Africká mozaika Afrika v kostce... 3 2. Evropa pestrý kontinent... 3 3. Barma za lovci lebek... 4 4. Balkán

Více

ZŠ 50 30. 2012 10.30 50,- K

ZŠ 50 30. 2012 10.30 50,- K Představení se odehrává uprostřed několika přátel, kteří se sejdou ke společnému slavení Vánoc. Zahrají si lidový příběh o narození Ježíše, aniž by tušili, kolik pravdy o nich samých je v něm skryto. A

Více

Vhodné pro: 12-15leté studenty víceletých gymnázií Doba trvání: 50 minut Termín: 7. března 2012 v 9.00 hodin

Vhodné pro: 12-15leté studenty víceletých gymnázií Doba trvání: 50 minut Termín: 7. března 2012 v 9.00 hodin Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání,

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK Červen 2015 Seznam témat 1. Tuva země šamanů... 3 2. Barma za lovci lebek... 3 3. Sibiř divoká příroda a její obyvatelé... 4 4. Kongo extrémní expedice do extrémní země... 4 5. Maroko vůně orientu... 5

Více

Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 3. října 2012 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 3. října 2012 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Sedm divů světa patří k nejstarším dílům lidského umu a talentu, a přece o nich moc nevíme. Proč sedm? Co je to div? Má každá doba svých sedm divů? Jaké jsou divy současnosti? To jsou otázky, které si

Více

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek.

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání,

Více

Spojení do KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4 bus 139 a 253 do stanice Pavelkova

Spojení do KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4 bus 139 a 253 do stanice Pavelkova Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání,

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK Leden 2011 Seznam témat 1. Cesta do Somalilandu země, která oficiálně neexistuje... 3 2. Guinea Bissau putování přes hory a savany na největší Africký karneval... 3 3. Bulharsko jak ho neznáte všichni

Více

50 9. 2010 9.00 50,- K

50 9. 2010 9.00 50,- K Pořad není ani přednáška ani oslava Jana Ámose, ale přiblížení jeho osoby humorným způsobem. Studenti se smějí ukázce vyučování ve starověké škole, aby se vzápětí naučily výuky cizích jazyků podle návodu

Více

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek.

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín

Více

Vstupné činí 60,- Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma.

Vstupné činí 60,- Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma. Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů, hudebních programů a cestopisných přednášek, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. Vstupné činí 60,- Kč/žák, pedagogický doprovod

Více

KATALOG. kulturních akcí školní rok 2014/2015

KATALOG. kulturních akcí školní rok 2014/2015 KATALOG kulturních akcí školní rok 2014/2015 Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů, výchovných a hudebních programů, cestopisných přednášek, které byly v minulých sezónách úspěšné a také

Více

ZŠ 50 29. 2013 9.00 50,- K

ZŠ 50 29. 2013 9.00 50,- K Pořad není ani přednáška ani oslava Jana Ámose, ale přiblížení jeho osoby humorným způsobem. Žáci se smějí ukázce vyučování ve starověké škole, aby se vzápětí naučily výuky cizích jazyků podle návodu Jana

Více

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY JARO 2015. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY JARO 2015. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY JARO 2015 Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128, 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.cz POŘAD PRO II. STUPEŇ ZŠ a STŘEDNÍ ŠKOLY

Více

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek Bajka je, když zvířata jednají jako lidé, protože když lidé jednají jako zvířata, tak o tom radši nepíšeme, říkával Jan Werich. Jaký je osud bajky? Jak se vyvíjela do dnešních dnů? Co nám může říci? A

Více

Vhodné pro: 6. - 9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 7. ledna 2013 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6. - 9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 7. ledna 2013 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Pořad poutavou formou seznamuje mladé diváky se sedmi starozákonními příběhy: Stvoření světa, Adam a Eva, Kain a Ábel, Potopa světa, Babylonská věž, Mojžíš a David a Goliáš. Pořad chce motivovat posluchače

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ Červen 2015 Seznam témat 1. Afrika nespoutaný kontinent (45 minut 90 minut s dotazy)... 3 2. Evropa pestrý kontinent (45 minut 90 minut s dotazy)... 3

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské státy, práce s internetem

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské státy, práce s internetem OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské

Více

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů Přednáška s besedou V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů od pravěku, přes starověk, středověk a renesanci do současnosti Přednáška seznamuje s historií vývoje hudebních nástrojů, sleduje jejich

Více

Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v hodin

Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v hodin Jistě znáte ( či byste znát měli ) pověsti o Čechovi, o Kazi, Tetě, Libuši a jejích proroctvích, o Bivojovi, Přemyslovi, Horymírovi a jeho věrném koni Šemíkovi, jak je napsal Alois Jirásek. Jak tyto pověsti

Více

POŘADY PRO ŠKOLY I. POLOLETÍ 2015 / 2016. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.

POŘADY PRO ŠKOLY I. POLOLETÍ 2015 / 2016. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora. POŘADY PRO ŠKOLY I. POLOLETÍ 2015 / 2016 Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.cz Pátek 9. října v 10.00 hodin STVOŘENÍ SVĚTA / Divadlo Minaret, Praha

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko Kontinent : Evropa Oblast: Severní Evropa Norsko Základní informace Hlavní město: Oslo Rozloha: 385 199 km² z toho pevnina 323 802 km² z toho 6,0 % vodní plochy Počet obyvatel: 4 691 849 (2011) Nejvyšší

Více

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO ASIE největší světadíl rozloha: 44,5 mil. km² ASIE - obecně Nejvyšší hora světa: Mount Everest - 8 850 m (Nepál, Čína, Himaláje) ASIE - obecně

Více

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín Květen 2013 VY_52_INOVACE_Z7_25 ANOTACE Vzdělávací oblast Doporučený ročník Vypracoval Název aktivity Tematické

Více

P o ř a d y a P ř e d n á š k y

P o ř a d y a P ř e d n á š k y P o ř a d y a P ř e d n á š k y Pro seniory šk. rok - 2018 / 2019 H u d b a - C e s t o v á n í Mgr. Pavel Josef Macků, Ph.D. www.macku.cz Vývoj hudebních nástrojů od starověku po současnost Přednáška

Více

Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu

Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_02

Více

1. Největší státy počet obyvatel.

1. Největší státy počet obyvatel. AMERIKA 1. Největší státy počet obyvatel. 1. Největší státy počet obyvatel. Středozápad USA oblast Velkých planin Středozápad USA oblast Velkých jezer (Great Plains) (Midwest) 2. Hospodářsky nevýznamnější

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Mgr. Stanislav Zlámal 12. 11. 2013. sedmý

Mgr. Stanislav Zlámal 12. 11. 2013. sedmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 12. 11. 2013 Ročník sedmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Afrika Téma klíčová slova Východní Afrika doplňovačka s atlasem Anotace

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality LITVA 20. - 28.6.2014 Vážení přátelé, dovolte, abych vás pozval na jedinečnou dobrodružnou cestu za objevováním kořenů starobylé

Více

Nabídka programů pro nejmenší

Nabídka programů pro nejmenší Programová nabídka pro nejmenší...1 Setkání s Himálajem, severní Indií...2 Kultura rovníkové Afriky...3 Ceník a podmínky...4 O autorovi...5 Setkání s Himálajem, severní Indií a Sluneční školou, aneb jak

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019 knihovna DĚTSKÉ ODDĚLENÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy na konkrétní měsíce. Rozděleny

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

-Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní Amerika -Dnes je na zemi 200 zemí rozdělených do

-Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní Amerika -Dnes je na zemi 200 zemí rozdělených do -Dříve tvořila jeden velký světadíl zvaný Pangea, který se v průběhu let rozdělil na mnoho Země menších -Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Bělohlávková Škola: ZŠ a MŠ Josefa Kubálka Všenory Datum (období) vytvoření: únor 2014 Ročník,

Více

TEMATICKÝ PLÁN OBDOBÍ: září říjen. listopad prosinec. - časová pásma

TEMATICKÝ PLÁN OBDOBÍ: září říjen. listopad prosinec. - časová pásma Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2017/2018 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz Země) - Novák, S. a kol.,

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz Země) - Novák, S. a kol.,

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Zeměpisná olympiáda 2011

Zeměpisná olympiáda 2011 Zeměpisná olympiáda 2011 Kategorie B okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu Zeměpisná rozcvička I. Místopis 1. Podle charakteristiky poznej, o jakou

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz

Více

Calypso Ladyboys Cabaret

Calypso Ladyboys Cabaret Kulturní fenomén, nákupní ráj a turistické poklady. Vítejte v Bangkoku, v jednom z nejvíce kosmopolitních, kontrastních a lákavých měst Asie. Přijeďte nalézt impozantní chrámy, hotely pro každou kapsu

Více

Latinská Amerika. Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další

Latinská Amerika. Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další Latinská Amerika Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další Název Latinská Amerika se Používá pro území prostírající se od jižních hranic USA až po Ohňovou

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík

Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík Andy-nejdelší pohoří světa Amazonský prales-největší na světě Vypalování a kácení pralesa je velký problém Velmi chudá oblast světa Obyvatelé hovoří španělsky (Brazílie

Více

EU peníze školám VY_52_INOVACE_PV3B_36

EU peníze školám VY_52_INOVACE_PV3B_36 VY_52_INOVACE_PV3B_36 Předmět: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa Ročník: 7. Školní rok: 2012/2013 Anotace: Pracovní list slouží k procvičování a prověření učiva o Asii, Austrálii, Oceánii, polárních

Více

Datum ověření: 13.6.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_35

Datum ověření: 13.6.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_35 Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_35 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Aktivita, vhodná jako podpora přímé výuky. Slouží k procvičení, upevnění či ověření znalosti

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů Celkem 40 bodů 4 7 bodů Doplňte chybějící pojmy do textu: Přírodní rekordy Jižní Ameriky Jižní Amerika se může pyšnit mnoha přírodními nej. Předně zde pramení Amazonka, řeka světa (7 062 km). Podél celého

Více

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 18. 9. 2013 Ročník sedmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Latinská Amerika Téma klíčová slova Latinská Amerika (španělská část)

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací exkurze

Více

ZŠ 45 9. 2013 9.00 10.30 50,- K

ZŠ 45 9. 2013 9.00 10.30 50,- K "Kvak, kvak... co se na mě tak díváte?! Já jsem princ!", prohlásí jednoho dne rozmazlený žabí chlapeček a uteče od maminky a tatínka za princeznou do světa, kde číhají žabí nepřátelé: hadi, ježci, ale

Více

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Předmět Typ zkoušky Obor Forma Období Zeměpis cestovního ruchu Profilová ústní Cestovní ruch Denní MZ2019 1. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu lokalizační

Více

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová ZŠ 1. stupeň Kontaktní osoba Renata Sommerová Už se vyznám v knihovně Určeno pro: ZŠ 2. třída Termín realizace: říjen 2015 Seznámení s fondem knihovny, praktické ukázky dětské beletrie a naučné literatury,

Více

Zeměpisná olympiáda 2011

Zeměpisná olympiáda 2011 Zeměpisná olympiáda 2011 Kategorie B okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu - autorské řešení Zeměpisná rozcvička I. Místopis 1. Podle charakteristiky

Více

Proč je na světě tolik bohů?

Proč je na světě tolik bohů? Proč je na světě tolik bohů? Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč je na světě tolik bohů? e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna

Více

Ekosystémy Země. ekosystém je soustava živých a neživých složek zahrnující všechny organismy na určitém území a v jejich vzájemných vztazích

Ekosystémy Země. ekosystém je soustava živých a neživých složek zahrnující všechny organismy na určitém území a v jejich vzájemných vztazích Ekosystémy Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dalibor POPELKA. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

49.Tundra a polární oblasti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

49.Tundra a polární oblasti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra a její zákl.části 49.Tundra a polární oblasti Tundra Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí

Více

Nový Zéland zastávka u protinožců

Nový Zéland zastávka u protinožců Nový Zéland zastávka u protinožců V Jihozápadní částí Tichého oceánu se rozprostírají rozmanité ostrovy Nového Zélandu. Příroda je v těchto končinách tak pestrá a malebná, že je ideálním místem pro backpacking

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014 Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128, 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.cz POŘAD PRO II. STUPEŇ ZŠ a STŘEDNÍ

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA JIŽNÍAMERIKA KLIMA A BIOMY Mgr. Iva Svobodová Klimatologické vymezení závislé na přírodních faktorech (zeměpisné poloze, vzdálenosti od oceánu, charakteru

Více

Přírodní poměry Afriky (SKUPINOVÁ PRÁCE)

Přírodní poměry Afriky (SKUPINOVÁ PRÁCE) Přírodní poměry Afriky (SKUPINOVÁ PRÁCE) 1. Podle následujících charakteristik doplň, jak se jednotlivé lokality jmenují. A Tento průplav byl prokopán mezi Rudým a Středozemním mořem. Jmenuje se. B Výška

Více

Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016

Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016 Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016 zemské Altiplano Snovou krajinu fotografoval PAVEL SVOBODA DUBEN 2016 KOKTEJL 25 26 KOKTEJL DUBEN 2016 Peru Tichý oceán Ať již bylo o bolivijské náhorní plošině řečeno, napsáno

Více

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: 14. dubna 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 60,- Kč Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: 14. dubna 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 60,- Kč Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik Odborný, výchovně vzdělávací a zábavný pořad pro děti a mládež. Představujeme Vám nový interaktivní pořad, který je tentokrát zaměřený na největší a nejznámější hvězdy současné POP-MUSIC, obohacený o videoprojekci.

Více

Základní sazby zahraničního stravného pro rok 20092010

Základní sazby zahraničního stravného pro rok 20092010 Základní sazby zahraničního stravného pro rok 20092010 Země Měnový kód Měna Základní sazby stravného Afghánistán EUR euro 35 Albánie EUR euro 35 Alžírsko EUR euro 35 Andorra EUR euro 40 Angola USD americký

Více

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 Neděle 2. října v 10.00 19.00 MKD, města DEN ARCHITEKTURY MĚLNÍK 10.00 12.00 tvůrčí program pro děti 13.30 procházka po městě s městským architektem (sraz u věže chrámu sv. Petra

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu

Více

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_3. Šablona č. III, sada č. 2. Tematický okruh. Přírodní podmínky Afriky. Ročník 7.

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_3. Šablona č. III, sada č. 2. Tematický okruh. Přírodní podmínky Afriky. Ročník 7. Šablona č. III, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a příroda Zeměpis Afrika Přírodní podmínky Afriky Ročník 7. Anotace Pracovní list je zaměřen na přírodní podmínky

Více

plavba katamarán Malajsie - Langawi

plavba katamarán Malajsie - Langawi exklusiv sailing plavba katamarán Malajsie - Langawi Naskýtá se jedinečná možnost hotelu pod plachtami a ještě k tomu v nadstandartní destinaci. Zažijte s námi nezapomenutelné zážitky na katamaránu po

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Seznam šablon - Zeměpis

Seznam šablon - Zeměpis Seznam šablon - Zeměpis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda - zeměpis Tematický celek: Regiony světa Ročník: 7 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové

Více

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

TREKKING V BARMĚ. Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla.

TREKKING V BARMĚ. Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla. TREKKING V BARMĚ Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla. To nejlepší z Barmy pro aktivní a dobrodružněji založené cestovatele. Trekking v horách

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA POLÁRNÍOBLASTI -ARKTIDA Mgr. Iva Svobodová Polární oblasti obecná charakteristika rozsáhlá území obklopující oba zemské póly přesněji vymezené polárním

Více

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Biosféra tropické deštné lesy Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Biosféra tropické deštné lesy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_28 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2016

Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2016 Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2016 Geograf a fotograf - Pavel Svoboda Multimediální cestopisná projekce Pavla Svobody, který se vydal na velkou sedmiměsíční cestu napříč Jižní Amerikou.

Více

pátek 20. ledna v 8.00,11.00 a v G klubu

pátek 20. ledna v 8.00,11.00 a v G klubu pátek 20. ledna v 8.00,11.00 a 13.00 v G klubu Základy první pomoci Seminář, kde s lektorem, policistou a záchranářem Radkem Bendakovským proberete teoreticky i prakticky základní principy první pomoci.

Více

Zeměpisná olympiáda 2012

Zeměpisná olympiáda 2012 Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie B Krajské kolo Název a adresa školy: Kraj: Jméno a příjmení: Třída: Datum:... Práce bez atlasu autorské řešení Pomůcky: psací potřeby Čas: 45 minut Letem světem 1) Z

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ KinderGarten Střížkov, Habartická 576/1b, 190 00 Praha 9 LETNÍ PROGRAM 2017 PIKNIKOVÝ TÝDEN 3. 7. 7. 7. 2017 (zavřeno 5. 7. 6. 7.) - osvojení si poznatků důležitých k podpoře zdraví,

Více

Nabídka cestopisných besed a promítání

Nabídka cestopisných besed a promítání Nabídka cestopisných besed a promítání Cestovatelé 1 Irian Jaya Papua Nová Guinea život mezi kanibaly 2 Další besedy: 1. Sulawesi Celebes 3 2. Bali ostrov Bohů 4 3. Lombok větší bratr Bali 4 4. Borneo

Více

Evropa jeden ze světadílů

Evropa jeden ze světadílů Evropa jeden ze světadílů Povrch a poloha Evropy 5. třída ZŠ BŘEŢANY EVROPA Povrch naší planety Země je tvořen pevninou a vodstvem. Více než dvě třetiny povrchu Země jsou pokryty vodstvem. Vodstvo obklopující

Více

SEVERNÍ EVROPA. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy severní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě.

SEVERNÍ EVROPA. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy severní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě. SEVERNÍ EVROPA Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy severní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě. STÁTY severní Evropa: Island, Norsko, Švédsko, Finsko,

Více

Severní Amerika. Mapa

Severní Amerika. Mapa Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy: Ostrovy Červeně, Poloostrovy fialově, Zdroj: http://d-maps.com/m/amnord/amnord13.gif (11.11.2011) Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy:

Více

Aljaška. Denali. Base camp

Aljaška. Denali. Base camp Aljaška Aljaška je se svými 1 717 854 km2 největším státem USA, počet obyvatel je pouze 627 000, z toho 280 000 jich žije v největším městě Anchorage. Hlavní město Juneau má pouze 31 000 obyvatel a je

Více

Autor: Jana Kakaščíková Datum: březen 2013 Ročník: sekunda Vzdělávací oblast: Člověk a příroda- zeměpis Tematický okruh: Nejvýznamnější státy světa

Autor: Jana Kakaščíková Datum: březen 2013 Ročník: sekunda Vzdělávací oblast: Člověk a příroda- zeměpis Tematický okruh: Nejvýznamnější státy světa Autor: Jana Kakaščíková Datum: březen 2013 Ročník: sekunda Vzdělávací oblast: Člověk a příroda- zeměpis Tematický okruh: Nejvýznamnější státy světa Téma: Mexiko Klíčová slova: Aztékové, Mexiko, Guadalajara

Více

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ V HORCE NAD MORAVOU ČERVEN Osnova: Úvod - anotace - problémové

Více