Výstavbový projekt. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výstavbový projekt. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D."

Transkript

1 Výstavbový projekt Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D.

2 Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru v provozuschopnou stavbu, která je prostředkem k dosažení finálního cíle projektu.

3 Pojmy Výstavba je proces, kterým se uskutečňuje záměr označovaný jako výstavbový projekt. (též projekt spojený s výstavbou). Jedná se o investiční projekt, jehož rozhodující součástí je zhotovení stavby na vhodném pozemku. Výstavba jako proces prochází jednotlivými fázemi, jejichž celek tvoří životní cyklus výstavbového projektu. Je zahajován první myšlenkou na realizaci projektu a ukončen ověřením provozní spolehlivosti stavby vč. vyhodnocení celého projektu. Výstavbu zabezpečují účastníci výstavby.

4 Pojmy V průběhu výstavby je účelné odlišit procesy: proces navrhování - projektování, proces realizace návrhů - vlastní výstavba, proces řídící - management ve výstavbě (plánování, organizování, vedení lidí, rozhodování, kontrola).

5 Pojmy Základní parametry úspěchu výstavbového projektu: dodržení termínů výstavby (čas), dosažení požadované jakosti, nepřekročení plánovaných nákladů, dosažení minimálně plánovaných výnosů.

6 Pojmy Nemovitost: Pozemky Stavby, spojené se zemí pevným základem Stavba hlavní Stavba vedlejší (doplňková, pomocná funkce, = příslušenství) Porosty (součást pozemků) Vodní plochy

7 a) stavby pozemní budovy, venkovní úpravy, b) stavby inženýrské a speciální pozemní: dopravní, vodní, pro rozvod energií a vody, kanalizace, věže, stožáry, komíny, plochy a úpravy území, studny, c) vodní nádrže a rybníky, d) jiné stavby.

8 Pojmy Pozemek je část zemského povrchu oddělená od sousedních částí hranicí územně správní, evidenční, vlastnickou, kvalitativní či rozlišenou způsobem využití Parcela je pozemek, který: je geometricky a polohově určen, zobrazen v katastrální mapě, označen parcelním číslem.

9 Pojmy a) Stavební pozemky b) Zemědělské pozemky - evidované v katastru nemovitostí jako orná půda, chmelnice, vinice, zahrada, ovocný sad, louka a pastvina c) Lesní pozemky - lesní pozemky evidované v katastru nemovitostí a zalesněné nelesní pozemky, d) Vodní nádrže a vodní toky e) Jiné pozemky - například hospodářsky nevyužitelné pozemky a neplodná půda, jako je roklina, mez s kamením, ochranná hráz, močál, bažina.

10 Pojmy - Stavební pozemek nezastavěné pozemky evidované v katastru nemovitostí v jednotlivých druzích pozemků, které byly vydaným územním rozhodnutím určeny k zastavění pozemky evidované v katastru nemovitostí v druhu pozemku zastavěné plochy a nádvoří, v druhu pozemku ostatní plochy - staveniště nebo ostatní plochy, které jsou již zastavěny, a v druhu pozemku zahrady a ostatní plochy, které tvoří jednotný funkční celek se stavbou a pozemkem evidovaným v katastru nemovitostí v druhu pozemku zastavěná plocha a nádvoří za účelem jejich společného využití a jsou ve vlastnictví stejného subjektu, plochy pozemků skutečně zastavěné stavbami bez ohledu na evidovaný stav v katastru nemovitostí,

11 Katastr nemovitostí České republiky = soubor údajů o nemovitostech v České republice zahrnující jejich soupis a popis a jejich geometrické a polohové určení, jeho součástí je evidence vlastnických a jiných věcných práv a dalších, zákonem stanovených práv k těmto nemovitostem práva k nemovitostem vznikají právoplatným rozhodnutím Katastrálního úřadu o povolení vkladu do Katastru nemovitostí Vklad = zápis do KN, který vyvolává právní účinky vzniku, změny nebo zániku smluvně založeného práva k nemovitostem Záznam, Poznámka

12 vlastník vč.podílu pozemky budovy

13

14

15 Pozemky dle stavebního zákona zastavěné území ("intravilán") = území vymezené územním plánem; nemá-li obec takto vymezené zastavěné území, je zastavěným územím zastavěná část obce vymezená k 1. září 1966 a vyznačená v mapách evidence nemovitostí, nezastavěné území = pozemky nezahrnuté do zastavěného území nebo do zastavitelné plochy, stavební pozemek = pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený k umístění stavby územním rozhodnutím anebo regulačním plánem, zastavěný stavební pozemek = pozemek evidovaný v katastru nemovitostí jako stavební parcela a další pozemkové parcely zpravidla pod společným oplocením, tvořící souvislý celek s obytnými a hospodářskými budovami.

16 Pozemky dle stavebního zákona nezastavitelný pozemek = pozemek, jenž nelze zastavět na území obce, která nemá vydaný územní plán, a to: pozemek veřejné zeleně a parku, sloužící obecnému užívání; v intravilánu zemědělský pozemek nebo soubor sousedících zemědělských pozemků o výměře větší než 0,5 ha, bez zahrad o výměře menší než 0,1 ha a zastavěných stavebních pozemků; v intravilánu lesní pozemek nebo soubor sousedících lesních pozemků o výměře nad 0,5 ha, zastavitelná plocha = plocha vymezená k zastavění v územním plánu obce nebo v zásadách územního rozvoje (na úrovni kraje).

17 Stavba dle SZ Stavba = veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba = stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání, např. stavby zařízení staveniště, stavby zřizované ke krátkodobému účelu apod.

18 Stavba dle SZ Změna dokončené stavby : nástavba, kterou se stavba zvyšuje, přístavba, kterou se stavba půdorysně rozšiřuje a která je vzájemně provozně propojena s dosavadní stavbou, stavební úprava, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby; za stavební úpravu se považuje též zateplení pláště stavby. Změna stavby před jejím dokončením = změna v provádění stavby oproti jejímu povolení nebo dokumentaci stavby ověřené stavebním úřadem

19 Stavební objekt (SO) = prostorově ucelená nebo alespoň technicky samostatná část stavby, která plní vymezenou funkcí. Provozní soubor (PS) = soubor strojů a technologických zařízení vyžadující montáž a tvořící samostatný funkční celek, plnící ucelenou technicko-ekonomickou (pevně zabudován). Staveniště = místo, na kterém se provádí stavba nebo udržovací práce a které zahrnuje stavební pozemek, popř. zastavěný stavební pozemek nebo část stavby, popř. i jiný pozemek nebo část jiné stavby v rozsahu vymezeném stavebním úřadem.

20 Účastníci výstavby přímí účastníci (např. investor (vlastník), finančník, vedoucí a členové projektového týmu, uživatel, dodavatel, projektant) nepřímí účastníci jejich zájmy mohou být realizovaným projektem pozitivně nebo negativně dotčeny (např. dotčené orgány státní správy - DOSS, veřejnost - vlastníci sousedících pozemků, sdělovací prostředky, dočasně a trvale lobující organizace např. občanská sdružení a společnost jako celek).

21 Investor (také objednatel, zadavatel, stavebník, vlastník, developer, odběratel, kupující) = právnická nebo fyzická osoba, z jejíchž prostředků se stavba financuje a která zpravidla zabezpečuje její přípravu a realizaci. Investor se zpravidla stane vlastníkem nebo uživatelem stavby. Kontrolní činnost během realizace stavby je obvykle zajišťována smluvně prostřednictvím odborně způsobilé právnické nebo fyzické osoby (technický dozor investora - TDI).

22 Projektant (také autorizovaný architekt, inženýr, technik, dodavatel projektové dokumentace) = právnická nebo fyzická osoba oprávněná k projektování podle zvláštních předpisů (z.č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů). Má všeobecnou zodpovědnost za potřebné průzkumy (podklad pro projektování) a zpracovanou projektovou dokumentaci. Je-li k tomu smluvně zavázán investorem, vykonává též autorský dozor nad realizací stavby.

23 Dodavatel (zhotovitel, stavební podnikatel, zpracovatel, prodávající) = právnická nebo fyzická osoba, která je pověřená dodáním výrobků, provedením prací nebo služeb podle typu a předmětu smlouvy. Dodavatel, který zajišťuje dodávku stavby jako celku a nese záruky za její soulad s projektovou dokumentací a za dodržení standardů (kvalitu), bývá označován jako vyšší, generální či finální dodavatel. Dodavatel nepřímý, subdodavatel, poddodavatel - není v přímém vztahu s investorem, uzavírá smlouvu v rozsahu dodávky dílčích prací s vyšším dodavatelem.

24 Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru v provozuschopnou stavbu, která je prostředkem k dosažení finálního cíle projektu.

25 Životní cyklus výstavbového projektu předinvestiční (přípravná) fáze od první myšlenky na investici do stavby přes rozhodování o optimální variantě projektu do rozhodnutí, zda se v projektu bude či nebude pokračovat, investiční fáze : investiční příprava do zadání dodavatelům realizace stavby, realizační příprava do zahájení prací na staveništi, realizace(zhotovení) stavby na staveništi do ověření všech funkcí stavby a zaškolení uživatelů či personálu provozovatele a uvedení stavby do provozu, fáze užívání (provozování) nebo též ukončování po dokončení stavby probíhá ověření provozní spolehlivosti stavby a vyhodnocení

26

27 Životní cyklus stavby předinvestiční fáze investiční fáze provozní fáze fáze likvidace Předinvestiční Investiční Provozní Likvidace vznik myšlenky plánování záměru užívání stavby rozhodnutí o realizaci záměru realizace záměru zakončená kolaudačním souhlasem nebo ohlášením Fáze rozhodnutí o likvidaci stavby fyzické odstranění stavby

28 I. Předinvestiční fáze Předběžná studie proveditelnosti (Pre-feasibility study), Studie proveditelnosti (Feasibility study), Studie příležitostí (Opportunity study),... analýzy trhu, analýza nákladů a přínosů (Cost-Benefit analysis) apod.

29 Opportunity Study (Studie příležitostí) definuje možné ekonomicky výnosné příležitosti výstupem studie příležitostí je soubor potenciálních investic důvodem k vyřazení projektu může být jeho vysoké riziko nebo nízká ziskovost, obvykle také vysoká kapitálová náročnost studie příležitostí obsahuje o každé z potenciální investičních možností pouze základní informace a odhady.

30 Prefeasibility Study (Předběžná studie proveditelnosti) strategie projektu, technické a technologické řešení, marketingové pojetí, lokalizace a velikost (kapacita) projektovaného provozu, personální a organizační uspořádání, harmonogram realizace. variantní řešení a jejich ekonomické dopady jsou kvantifikovány do podoby finančních toků. na základě předběžné studie proveditelnosti by se měl investor rozhodnout, zda uvolní další finanční a jiné zdroje na dopracování detailní studie proveditelnosti nebo zda přípravné práce na projektu zastaví.

31 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 1. Úvodní informace 2. Stručné vyhodnocení projektu - zásadní závěry vyplývající ze zpracované Studie proveditelnosti, například v tabulce uvedené zásadní ukazatele a jejich hodnoty 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap - název, smysl a zaměření projektu, služby a produkty poskytované projektem, řešený problém, investor (resp. vlastník, provozovatel) projektu, kapacita (velikost) projektu, lokalizace, etapy, variantní zpracování, apod. 4. Analýzy trhu, odhad poptávky, marketingová strategie a marketingový mix - popis všech marketingových aspektů projektu - potřeby finálních uživatelů a konkurenceschopnost výstupů projektu.

32 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 5. Analýzy trhu, odhad poptávky, marketingová strategie a marketingový mix 6. Management projektu a řízení lidských zdrojů - plán a uspořádání problémů souvisejících s otázkou samotného managementu projektu, tzn. veškeré plánování, organizování, řízení a kontrola všech procesů, organizačních jednotek a veškerých lidských zdrojů. 7. Technické a technologické řešení projektu podstatné technické a technologické aspekty projektu, jako je zvolená technologie, technické parametry jednotlivých zařízení, výhody a nevýhody těchto předpokládaných řešení, vyplývající technická rizika, potřebné energetické a materiálové toky, údaje o životnostech jednotlivých zařízení, potřebné údržbě a nákladnosti oprav, změny v provozní náročnosti vlivem opotřebení apod. 8. Dopad projektu na životní prostředí výčet veškerých kladných i negativních vlivů plynoucích z realizace projektu v jeho jednotlivých etapách

33 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 9. Zajištění investičního majetku - vymezení struktury dlouhodobého majetku, určení výše investičních nákladů, servisní podmínky a případné znovupořízení, amortizační schéma apod. 10. Řízení pracovního kapitálu (oběžný majetek) - vymezení struktury a velikosti oběžného majetku, jaké druhy materiálu, nedokončené výroby, výrobků a zboží bude nutné skladovat a v jakých objemech, vzniklé pohledávky resp. krátkodobé závazky, náročnost projektu na držbu hotovostních prostředků a jejich řízení, 11. Finanční plán a analýza projektu - komplexní finanční zohlednění předchozích bodů. a) Základní kalkulace a analýza bodu zvratu b) Finanční plán - plán průběhu nákladů a výnosů, plánované stavy majetku a zdrojů krytí, plán průběhu cash flow (příjmů a výdajů).

34 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 12. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu - vyhodnocení projektu pomocí kriteriálních ukazatelů kalkulovaných z finančních toků (resp. nákladů, výnosů) - NPV, IRR, doba návratnosti, index rentability a finanční analýza projektu. 13. Analýza a řízení rizik (citlivostní analýza) - vymezení největších zdrojů rizika v projektu, uvedení jejich pravděpodobností a opatření na jejich snížení, výsledky citlivostní analýzy. 14. Harmonogram projektu - časový plán jednotlivých činností a fází projektu, začátky a konce činností, navazující a překrývající se činnosti. 15. Závěrečné shrnující hodnocení projektu - výsledné posouzení projektu ze všech uvažovaných hledisek a vyjádření k realizovatelnosti a finanční rentabilitě projektu. 16. Přílohy

35 Cost-Benefit Analysis (Analýza nákladů a přínosů) veřejně prospěšné projekty, metodický postup, postupně zodpovídající základní otázku: Co komu realizace investičního projektu přináší a co komu bere? dopady akce jsou následně agregovány, převedeny na hotovostní toky a zahrnuty do výpočtu rozhodujících ukazatelů - na jejich základě lze rozhodnout o přínosnosti projektu pro společnost, v případě srovnávání dvou nebo více projektů umožňuje stanovit jejich pořadí podle vypočtených ukazatelů nebo určit preferenci jednoho projektu před druhým.

36 Činnost investora : definuje cíle projektu a stanovuje strategii postupu, zpracovává investiční záměr (scénáře nebezpečí a výpočet rizik), stanovuje rozsah potřeb, kvalitativní standard a sestavuje s pomocí projektanta orientační stavební program (architektonická studie, studie stavby). Na základě stavebního programu se provádí odhad pořizovacích nákladů stavby, zajišťuje vhodný pozemek, stanovuje způsob organizace a řízení výstavbového projektu výběrem subjektů zúčastněných na projektu, určením jejich kompetencí a způsobu výměny informací, způsob financování projektu z hlediska vlivu na očekávané výnosy - součástí studie proveditelnosti.

37 Pořizovací náklady Náklady na projektové práce, inženýrské činnosti a průzkumné práce Náklady na stavební objekty Vedlejší náklady spojené s umístěním stavby Ostatní investice (pozemek) Náklady na provozní soubory Náklady na stroje, zařízení a inventář Ostatní náklady Provozní náklady na přípravu a realizaci stavby Rezerva na rizika Pořizovací náklady celkem Výše nákladů [Kč]

38 Činnosti v předinvestiční fázi na příkladu komerčního projektu Identifikace investičních příležitostí, studie příležitostí Definování účelu a cílů, strategie projektu: výběr s zpracování předinvestičních studií -finanční analýza (Financial Analysis) -analýza nákladů a užitku (Cost Benefit Analysis) Vyhledání lokality a zajištění potřebných povolení Rozhodnutí o způsobu organizace, řízení a financování Studie proveditelnosti (Feasibility Study) Projektová dokumentace a územní rozhodnutí Investiční rozhodnutí Investiční a realizační příprava

39 Předinvestiční fáze - shrnutí Smyslem předinvestiční fáze je definovat účel a cíle projektu včetně zpracování potřebné dokumentace v takové míře podrobnosti, aby byla jasným podkladem pro činnosti ve fázi investiční. V předinvestiční fázi je ještě mnoho neznámých, které musí být pouze odhadnuty a v dalším průběhu projektu zpřesněny.

40 II. Investiční fáze - plánování průzkumy (inženýrsko-geologický průzkum, hydrogeologický průzkum, stavebně historický průzkum, stavebně technický průzkum), zajištění pozemku (nákupem nebo pronájmem, tzn. uzavření kupní nebo nájemní smlouvy, žádost o vklad do Katastru nemovitostí), výběr inženýringové společnosti, výběr projektanta, dokumentace pro územní řízení a projednání v rámci územního řízení, získání územního rozhodnutí nebo souhlasu, dokumentace pro stavební povolení a projednání ve stavebním řízení, získání stavebního povolení.

41 II. Investiční fáze - příprava realizace zadávací dokumentace, výběr zhotovitele (výběrové řízení nebo přímé oslovení investorem, smlouva o dílo), dokumentace pro provedení stavby.

42 Činnosti v etapě investiční a realizační přípravy Projektová činnost - zpracování projektové dokumentace Inženýrská činnost - obstarání stavebního povolení - organizování - časové plánování (zdroje, náklady) - financování Výběr dodavatele stavby - zadávací řízení - (nabídková příprava dodavatele) Uzavírání smluv Etapa realizace

43 Projektování, příprava - Shrnutí Smyslem této etapy je konkretizovat koncepci z předinvestiční fáze, zpracovat příslušnou projektovou dokumentaci stavby, získat stavební povolení, uzavřít potřebné smlouvy a tak umožnit zahájení realizace stavby.

44 II. Investiční fáze - vlastní realizace předání a převzetí staveniště, realizace stavebních objektů (dokumentace pro změnová řízení, stavební deník), autorský dozor, technický dozor investora controlling stavby předání a převzetí stavby (protokol), závěrečné vyúčtování (konečná faktura), dokumentace skutečného provedení stavby, zkušební provoz, kolaudační souhlas nebo oznámení stavebnímu úřadu.

45 Dokumentace v etapě realizace stavební deník, dokumentace jakosti (zkoušky, certifikáty a atesty), protokoly prokazující dodržení parametrů daných projektem stavby, technickými normami a stavebním povolením (např. revizní zprávy elektrických zařízení, vodovodu, plynovodu, kanalizace, popřípadě protokoly o komplexních zkouškách), podklady pro závěrečné vyúčtování stavby, protokol o předání stavby, dokumentace skutečného provedení stavby a fotodokumentace.

46 Činnosti v etapě realizace Investor Předání staveniště Dozory na stavbě Controlling Finanční úhrady dle SOD Převzetí stavebního díla Uvedení stavby do užívání Dokumentace skutečného provedení Dodavatel Převzetí staveniště, budování zařízení staveniště Výrobní příprava Realizační (výrobní) dokumentace Vlastní výstavba Operativní řízení Stavební deník Dokumentace skutečného provedení stavby Předání stavebního díla Odstranění vad a nedodělků Finanční vypořádání, likvidace zařízení staveniště F á z e u ž í v á n í

47 Etapa realizace - shrnutí Smyslem etapy realizace je provést stavbu podle uzavřených smluv za stanovenou cenu, ve stanoveném čase a jakosti. Převzít ji plně funkční (ev. ověřenou zkušebním provozem) a získat kolaudační souhlas k užívání (provozování) stavby. Skončením zkušebního provozu nejen končí etapa realizace, ale i fáze investiční. Stavba je schopná běžného užívání.

48 III. Provozní fáze zabezpečování provozní spolehlivosti stavby prováděním údržby a obnovy za účelem zajištění optimálního fungování v průběhu celé životnosti, rekonstrukce nebo modernizace budovy (rekonstrukcí uvedeme budovu do původního stavu, modernizací zvyšujeme její standard).

49 Činnost investora podmínky pro užívání stavby (provozní dokumentace např. podmínky údržby a oprav stavby), nabytí vlastnictví k nemovitosti vkladem do katastru nemovitostí, uzavírání smluv s dodavateli energie, vody, plynu, služeb (ostraha, úklid, recepce) a mnohé jiné, kontrola stavby v záruční lhůtě a odstraňují se reklamované závady, vypořádávání vnějších a vnitřních finančních závazků výstavbového projektu (k peněžním ústavům, dodavatelům, projektantům), archivace dokumentace projektu (dokumentace skutečného provedení stavby, stavební deník, smlouvy, faktury, aj.)

50 Činnosti ve fázi užívání Vklad do katastru nemovitostí Uzavření smluv s dodavateli - voda, elektro, plyn, odpad, služby aj. Pojištění nemovitosti Vlastní provoz užívání Zaruční servis revize Vyhledání nájemců, kupců Finanční vypořádání závazků Vyhodnocení projektu U k o n č e n í V P

51 Fáze užívání - shrnutí Smyslem fáze užívání je splnění poslání a účelu stavby, pro kterou byla budována. U komerčních projektů je cílem dosažení zisku a plánované rentability.

52 předinvestiční fáze investiční fáze provozní fáze křivka nákladů křivka možnosti ovlivnění výše nákladů včetně dalších vlastností produktu + riziko

53 IV. Likvidace dokumentace a povolení k odstranění stavby, uložení stavebních hmot na skládku nebo recyklace, rekultivace území, případně úprava pro novou stavbu.

54 Životní cyklus stavby Životní cyklus výstavbového projektuo Předinvestiční fáze Investiční fáze Provozní fáze Účastíci Rozhodování o investici investiční a realizační příprava realizace ukončení VP užívání stavby co cíle jak strategie jak projektová dok. kontrola vyhodnocení provoz kdy časový horizont kdy časový plán - termínů projektu údržba Investor kde umístění kde správní řízení - jakosti opravy za kolik ocenění (propočet) za kolik kontrolní rozpočet - nákladů (dle sml. finanční rekonstrukce možnosti financování finanční zajištění podmínek) vypořádání modernizace studie proveditelnosti závazků kdo organzace projektu kdo výběr proj., dodavatele. marketingový průzkum nabídková př. výrobní příprava odstranění vad - zprac.nabídky - řízení n, t, j a nedodělků Dodavatel (nabídkový rozpočet, - výr. faktura záruční servis výrobní kalkulace - podrobné a dílčí vyhodnocení časový plán, ) čas. plány stavby rozhodnutí o inv. (územní řízení) smlouva o dílo (stav. povolení) předání a převzetí st. (uvedení do užívání) odstranění stavby (demolice)

55 Investorská příprava stavby Výběr lokality Výběr dodavatele

56 Základní parametry pro vyhledání pozemku: vhodnost pozemku z hlediska účelu a funkčního využití stavby tj. charakter lokality z hlediska atraktivnosti, velikosti, orientace, svažitosti, dopravních možností aj., soulad požadovaného typu stavby s využitím pozemku podle územně plánovací dokumentace a dalších předpisů jejichž účelem je ochrana veřejných zájmů (ochrana území, přírody a krajiny, životního prostředí apod.), (např. zastavitelnost pozemku, ochranná pásma, opatření o stavební uzávěře), možnosti napojení na veřejnou infrastrukturu, znalost stávajících vlastnických práv, jejich omezení (např. věcná břemena, pohledávky (např. zástavní právo), plomby apod., přijatelnost ceny z hlediska investičního záměru, hydrogeologické poměry na pozemku a jiné fyzikální vlastnosti pozemku včetně ostatních složek životního prostředí.

57 Možnost napojení na veřejnou infrastrukturu dopravní infrastruktura, například stavby pozemních komunikací, drah, vodních cest, letišť a s nimi souvisejících zařízení, technická infrastruktura, kterou jsou vedení a stavby a s nimi provozně související zařízení technického vybavení, například vodovody, vodojemy, kanalizace, čistírny odpadních vod, stavby a zařízení pro nakládání s odpady, trafostanice, energetické vedení, komunikační vedení veřejné komunikační sítě a elektronické komunikační zařízení veřejné komunikační sítě, produktovody ;(inženýrské sítě v souběhu s komunikacemi), občanské vybavení, kterým jsou stavby, zařízení a pozemky sloužící například pro vzdělávání a výchovu, sociální služby a péči o rodiny, zdravotní služby, kulturu, veřejnou správu, ochranu obyvatelstva, veřejné prostranství, zřizované nebo užívané ve veřejném zájmu. U příslušných správců lze zjistit, zda je možné připojení v požadované kapacitě (příkon el. energie, kapacita kanalizace, vodovodní a plynovodní sítě apod.). U některých typů technické infrastruktury existuje také možnost individuálního řešení např. zdroje vody (studna), likvidace odpadních vod (domovní čistírna odpadních vod, vyvážená žumpa).

58 Vyhledání dodavatele stavby Zadávací řízení je proces výměny různých druhů informací o budoucí zakázce mezi nositeli poptávky, tj. zadavateli (investory) a nositeli nabídky, tj. uchazeči o zakázku (dodavateli, zhotoviteli). Zadavatel vyhlašuje podmínky zadání a uvádí svoje požadavky v zadávací dokumentaci. Uchazeči na tuto zadávací dokumentaci podávají svoje nabídky.

59 Vyhledání dodavatele stavby Jasné a jednoznačné vymezení předmětu plnění je jedním ze základních předpokladů úspěchu nejen zadání zakázky, ale i realizace stavby. Předmět plnění má několik základních vazeb, zejména na: lhůty výstavby, formu ceny, výši nabídnuté ceny a předpoklady jejího dodržení, kvalitativní dodací podmínky, jakost, další podmínky smlouvy o dílo (záruční lhůta, sankční ujednání, apod.).

60 Zadavatel by měl zhodnotit ekonomické, technické a organizační důsledky lhůty výstavby a požadovaného termínu zahájení a termínu dokončení stavby. Musí zvážit, zda je schopen zajistit termín zahájení (např. s ohledem na zpracování dokumentace stavby a vydání stavebního povolení, na předání staveniště aj.). Měl by vzít v úvahu i to, zda termín umožňuje provést dodavateli nezbytnou výrobní přípravu stavby. Při posuzování lhůty výstavby by si zadavatel měl být vědom, že optimální lhůta výstavby stavební firmy je zpravidla delší než optimální lhůta výstavby z pohledu investora a příp. počítat i s vyšší cenou stavby. Se lhůtou výstavby a termíny zahájení a dokončení souvisí ještě otázka rizika

Výstavbový projekt základní pojmy. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz

Výstavbový projekt základní pojmy. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt základní pojmy Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru

Více

Výstavbový projekt životní cyklus. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz

Výstavbový projekt životní cyklus. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt životní cyklus Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru

Více

Základy investování. Terminologie

Základy investování. Terminologie Základy investování Terminologie Terminologie investování Investice obecně kapitálový vklad do budoucích výnosů. Jsou to hmotné a finanční zdroje vynakládané na pořizování nového hmotného majetku ( investičního

Více

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu Stavební pozemek pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený k umístění stavby územním rozhodnutím anebo

Více

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY úvod / základní pojmy / přehled fází procesu výstavby Autor: Radim Kolář 5. října 2016 Ing. Radim Kolář, Ph.D. 1 Kontaktní údaje Ing. Radim Kolář, Ph.D. Ústav pozemního stavitelství

Více

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0 Příručka pro žadatele a příjemce finanční podpory v rámci Integrovaného operačního programu pro prioritní osu 2, oblast intervence 2.1 Výzva číslo 04 kontinuální TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Základy investování. Účastníci + Dozory

Základy investování. Účastníci + Dozory Základy investování Účastníci + Dozory Účastníci zúčastněné aktivně se podílející účastníky investičního projektu (přímí účastníci) mající společný zájem na rychlé a úspěšné realizaci investice - primární

Více

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu. Podklady

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu. Podklady Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Podklady Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Životní cyklus výstavbového projektu předinvestiční (přípravn pravná) ) fázef od první

Více

Doporučený rozsah a obsah výkonových fází k honorářovému řádu

Doporučený rozsah a obsah výkonových fází k honorářovému řádu Doporučený rozsah a obsah výkonových fází k honorářovému řádu VF1 Příprava projektu Předmětem fáze je prověřit investiční záměr, stanovit předběžné požadavky na potřebné vstupní informace a objasnit náležitosti

Více

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě Posouzení vhodnosti z hlediska existence břemen, stávajících sítí, ochranných pásem, možností napojení na infrastrukturu, místních

Více

Plán organizace výstavby POV

Plán organizace výstavby POV Plán organizace výstavby plán organizace výstavby (dále jen ) není zakotven v žádném právním předpise ZOV ve vyhlášce č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb jsou legislativně upraveny zásady organizace výstavby

Více

SMĚRNICE č. 3 / 2018

SMĚRNICE č. 3 / 2018 STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA SMĚRNICE č. 3 / 2018 pro zpracování investičního záměru v procesu investiční výstavby statutárního města Ostravy Ostrava, říjen 2018 Zpracoval odbor investiční Magistrátu města

Více

Oceňování nemovitostí

Oceňování nemovitostí Oceňování nemovitostí Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. katedra Ekonomiky a řízení ve stavebnictví heralova@fsv.cvut.cz B 416 Cíl kurzu 1. Seznámit se s teorií a obecnou metodikou základních

Více

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS PŘÍLOHA Č. 2 k Příkazní smlouvě INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS VÝKONOVÁ FÁZE Č. 5 PŘÍPRAVNÁ FÁZE - ZABEZPEČENÍ SMLUVNÍCH VZTAHŮ 1. Technická, odborná, kontrolní a organizační činnost při práci se všemi stupni

Více

Základy investování. Investiční fáze Etapa realizační přípravy, Realizační etapa

Základy investování. Investiční fáze Etapa realizační přípravy, Realizační etapa Základy investování Investiční fáze Etapa realizační přípravy, Realizační etapa Etapa realizační přípravy Časové vymezení uzavření smlouvy mezi investorem a realizátorem vyšší dodavatel, zhotovitel) ---------

Více

Žádost o vydání stavebního povolení

Žádost o vydání stavebního povolení Městskému úřadu v Morkovicích-Slížanech, stavebnímu úřadu Žádost o vydání stavebního povolení - ke stavbě - ke změně stavby (nadstavbě, přístavbě, stavebním úpravám, při nichž se zachovává půdorysné a

Více

ZÁVAZNÉ OSNOVY EKONOMICKÉHO HODNOCENÍ

ZÁVAZNÉ OSNOVY EKONOMICKÉHO HODNOCENÍ ZÁVAZNÉ OSNOVY EKONOMICKÉHO HODNOCENÍ AKCÍ V RÁMCI GRANTOVÝCH SCHÉMAT MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZÁVAZNÉ OSNOVY JSOU ZALOŽENY NA METODICE VYDANÉ MMR PRO FINANČNÍ A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ AKCE V RÁMCI 2. KOLA

Více

BĚLEČ Zájmové sdružení právnických osob VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA. Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing.

BĚLEČ Zájmové sdružení právnických osob VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA. Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing. VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing. Vladislav Smolík Úvod Podnikatelský plán (business plan) je základní dokument podnikatele shrnující podstatné aspekty podnikání,

Více

Stavební ekonomika. Life cycle costing jako moderní metoda hodnocení nákladů staveb Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D.

Stavební ekonomika. Life cycle costing jako moderní metoda hodnocení nákladů staveb Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. Stavební ekonomika Life cycle costing jako moderní metoda hodnocení nákladů staveb Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta stavební Struktura nákladů životního cyklu odpovídá

Více

Na Zahradách 514,37311 Ledenice, tel.: , A. Průvodní zpráva

Na Zahradách 514,37311 Ledenice, tel.: , A. Průvodní zpráva Ing. Milan Bicera, autorizovaný inženýr v oboru pozemní stavby Na Zahradách 514,37311 Ledenice, tel.:606437131, e-mail:bicera@atlas.cz ČKAIT:0101781 IČ:71785671 BEZBARIÉROVÉ ŘEŠENÍ VSTUPU U OBJEKTU DPS

Více

Účastníci výstavbových projektů. Zpracoval: Jakub Kvasnica ČVUT FSV, Stavební management 2017/2018

Účastníci výstavbových projektů. Zpracoval: Jakub Kvasnica ČVUT FSV, Stavební management 2017/2018 Účastníci výstavbových projektů Zpracoval: Jakub Kvasnica ČVUT FSV, Stavební management 2017/2018 Obsah: Co je to výstavbový projekt Fáze výstavbového projektu Přípravná (předinvestiční) Realizační (investiční)

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 1602 ze dne 25.10.2011 k návrhu na změnu Organizačního řádu Magistrátu hlavního města Prahy a změnu Úkolů odborů Magistrátu

Více

OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ. stavby terénních úprav zařízení. Věc:

OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ. stavby terénních úprav zařízení. Věc: Příloha č. 7 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:. Městský úřad Lipník nad Bečvou stavební úřad Ulice: náměstí T.G.Masaryka 89 (sídlo Bratrská 358-zámek) PSČ, obec: 751 31 Lipník nad

Více

Studie proveditelnosti. Obsah a struktura

Studie proveditelnosti. Obsah a struktura Studie proveditelnosti Obsah a struktura Cíle semináře Seznámit se základními principy studie proveditelnosti Seznámit s náplní jednotlivých kapitol Studie proveditelnosti Základní nástroj projektového

Více

Základy investování. Předinvestiční fáze

Základy investování. Předinvestiční fáze Základy investování Předinvestiční fáze Předinvestiční fáze Souhrnně je tedy smyslem předinvestiční fáze definovat účel a cíle projektu včetně zpracování potřebné dokumentace v takové míře podrobnosti,

Více

Adresa příslušného úřadu ČÁST A

Adresa příslušného úřadu ČÁST A Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ,obec:... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ SPOLEČNÉHO POVOLENÍ ve společném řízení ve společném řízení s posouzením vlivů na životní prostředí podle ustanovení 94j a

Více

V rámci přípravy výstavby: kontrola veškerých podkladů předaných objednatelem nebo jím pověřenou osobou zhotoviteli stavby;

V rámci přípravy výstavby: kontrola veškerých podkladů předaných objednatelem nebo jím pověřenou osobou zhotoviteli stavby; Krajská správa silnic Libereckého kraje Československé armády 4805/24, 466 05 Jablonec nad Nisou Fakturační adresa je: Liberecký kraj se sídlem: U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 zastoupený: Mgr. Stanislavem

Více

pozemky parc.č. 338/1, 352, 354 k.ú. Přišimasy

pozemky parc.č. 338/1, 352, 354 k.ú. Přišimasy Identifikační údaje Místo: Pořizovatel: pozemky parc.č. 338/1, 352, 354 k.ú. Přišimasy Obecní úřad Přišimasy, (na základě spolupráce s osobou splňující kvalifikační předpoklady pro výkon územně plánovací

Více

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Životní cyklus výstavbového projektu předinvestiční (přípravná) fáze od první myšlenky na investici do stavby přes rozhodování o optimální variantě

Více

ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT

ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT 126EKMN - Ekonomika a management letní semestr 2013/2014 Ing. Eduard Hromada, Ph.D. eduard.hromada@fsv.cvut.cz Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme

Více

ČÁST A. katastrální území parcelní č. druh pozemku podle katastru nemovitostí výměra

ČÁST A. katastrální území parcelní č. druh pozemku podle katastru nemovitostí výměra Příloha č. 16 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Městský úřad Veselí nad Moravou odbor Stavební úřad tř. Masarykova 119 698 01 Veselí nad Moravou Věc: SPOLEČNÉ OZNÁMENÍ ZÁMĚRU podle ustanovení 96a zákona č. 183/2006

Více

Stavební ekonomika. Propočet celkových nákladů stavby. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz B 416, 22435 4522

Stavební ekonomika. Propočet celkových nákladů stavby. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz B 416, 22435 4522 Stavební ekonomika Propočet celkových nákladů stavby Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz B 416, 22435 4522 Celkové náklady výstavby A. Projektové a průzkumné práce B. Provozní

Více

Studie proveditelnosti obsah a struktura

Studie proveditelnosti obsah a struktura Studie proveditelnosti obsah a struktura Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Hana Gavlasová Cíle semináře Seznámit se základními principy studie proveditelnosti Seznámit s náplní jednotlivých

Více

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU POVOLENÍ

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU POVOLENÍ Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU POVOLENÍ A - Průvodní zpráva Průvodní zpráva, Mateřská škola Dukelská 1 OBSAH: dle vyhlášky č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb příloha 1 Průvodní zpráva...

Více

zky či projektu, jeho příprava p prava plánování a řízení z pohledu developera jakostní dílo

zky či projektu, jeho příprava p prava plánování a řízení z pohledu developera jakostní dílo Ing. Jaroslav Marek HOCHTIEF VSB a.s. Březen 2006 Specifikace zakázky zky či projektu, jeho příprava p prava plánování a řízení z pohledu developera přebírajícíebíraj jakostní dílo Definice developerské

Více

Životní cyklus výstavbového projektu

Životní cyklus výstavbového projektu Abstrakt Životní cyklus výstavbového projektu Ing. Markéta Frančíková Výstavbový projekt zahrnuje celý komplex činností, které je nutno plánovat, organizovat, financovat, kontrolovat, vyhodnocovat, tedy

Více

PRAVIDLA ČERPÁNÍ FONDU ROZVOJE A REPRODUKCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

PRAVIDLA ČERPÁNÍ FONDU ROZVOJE A REPRODUKCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE PRAVIDLA ČERPÁNÍ FONDU ROZVOJE A REPRODUKCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Pravidla jsou nedílnou součástí Statutu Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje (dále jen Pravidla, Fond, Statut). Článek

Více

ČÁST A. (druh a účel záměru, v případě souboru staveb označení jednotlivých staveb souboru, místo záměru obec, ulice, číslo popisné / evidenční)...

ČÁST A. (druh a účel záměru, v případě souboru staveb označení jednotlivých staveb souboru, místo záměru obec, ulice, číslo popisné / evidenční)... Adresa příslušného úřadu Úřad: Ulice:... PSČ, obec:... Věc: SPOLEČNÉ OZNÁMENÍ ZÁMĚRU podle ustanovení 96a zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), a 15b vyhlášky č.

Více

Workshop Investice. Představení fází procesu Investice

Workshop Investice. Představení fází procesu Investice Workshop Investice Představení fází procesu Investice Workshop Investice cíl - Seznámení účastníků (zájemců) s koncepcí workshopů, představit aktivisty a zdůraznit zaměření na praxi; - Sdílení dobré praxe;

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

KOLAUDACE RODINNÝCH DOMŮ PO

KOLAUDACE RODINNÝCH DOMŮ PO KOLAUDACE RODINNÝCH DOMŮ PO 1. 1. 2018, po nabytí účinnosti novely stavebního zákona zákon č. 225/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZMĚNĚ VYUŽITÍ ÚZEMÍ podle ustanovení 86 ve spojení s 80

Více

Základy investování. Investiční fáze Etapa zadávání realizace

Základy investování. Investiční fáze Etapa zadávání realizace Základy investování Investiční fáze Etapa zadávání realizace Etapa zadávání realizace Časové vymezení rozhodnutí o pokračování přípravy --------- uzavření smlouvy s realizátory projektu Účastníci investor

Více

SPOLEČNÉ OZNÁMENÍ ZÁMĚRU

SPOLEČNÉ OZNÁMENÍ ZÁMĚRU Městský úřad Sedlčany Odbor životního prostředí nám. T. G. Masaryka 32 264 80 Sedlčany tel.: 318 822 682, 318 820 365, 318 822 582 SPOLEČNÉ OZNÁMENÍ ZÁMĚRU podle ustanovení 96a zákona č. 183/2006 Sb.,

Více

A. P R Ů V O D N Í Z P R Á V A

A. P R Ů V O D N Í Z P R Á V A Projektant: Ing.Petr Miláček Zahrádecká 951 584 01 Ledeč nad Sázavou www.ateliermilacek.cz petrmilacek@ateliermilacek.cz tel. + 420 604 852 764 Stavebník: Masařík Roman Mgr., Stavba: Stavební úpravy a

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor správy majetku V Písku dne: 20.02.2017 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 02.03.2017 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Záměr prodeje objektů bývalých Otavských kasáren společnosti Seniorský

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc:

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Komentář [N1]: Název příslušného úřadu (stavba spadá pod příslušný stavební úřad dle svého umístění) Komentář

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ PRÁCE

OBCHODNÍ PODMÍNKY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ PRÁCE OBCHODNÍ PODMÍNKY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ PRÁCE Zadavatel, který zadává zakázku na stavební práce stanoví v zadávací dokumentaci alespoň níže uvedené obchodní podmínky. 1. Úvodní ustanovení 1.1. Podmínky jsou

Více

ZÁSADY č. 1/2015 I. ÚČEL

ZÁSADY č. 1/2015 I. ÚČEL ZÁSADY pro uzavírání smluv o zřízení věcného břemene služebnosti inženýrské sítě při budování a rekonstrukcích inženýrských a jiných sítí a staveb na pozemcích ve vlastnictví Města Klecany dle usnesení

Více

PREZENTACE K OBHAJOBĚ DIPLOMOVÉ PRÁCE NA TÉMA: Studie využitelnosti dané lokality pro výstavbu RD a rozpracování dispozice konkrétního RD.

PREZENTACE K OBHAJOBĚ DIPLOMOVÉ PRÁCE NA TÉMA: Studie využitelnosti dané lokality pro výstavbu RD a rozpracování dispozice konkrétního RD. PREZENTACE K OBHAJOBĚ DIPLOMOVÉ PRÁCE NA TÉMA: Studie využitelnosti dané lokality pro výstavbu RD a rozpracování dispozice konkrétního RD. Autor diplomové práce: Vedoucí diplomové práce: Oponent diplomové

Více

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Kateřina Hlostová Osnova Základní SP 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Strukturované vyhodnocení projektu 4.

Více

Místo pro číslo jednací:

Místo pro číslo jednací: Městský úřad Klášterec nad Ohří Odbor stavebního úřadu a územního plánování nám. Dr. E. Beneše č. p. 85 431 51 Klášterec nad Ohří Místo pro číslo jednací: Věc: ŽÁDOST O DODATEČNÉ POVOLENÍ STAVBY podle

Více

stavbě život profil společnosti

stavbě život profil společnosti v d e c h n e m e stavbě život profil společnosti PIIS s.r.o. Společnost PIIS s.r.o. byla založena v roce 1992. Předmětem činnosti společnosti jsou komplexní služby v oblasti stavebnictví. Naše síla tkví

Více

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU Zakázka číslo: 2010-01981-Zr A. Průvodní zpráva PROJEKT SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU Bytový dům 250 01 Zpracováno v období: březen 2010 Zpracoval: Ing. Petr Zrník Zodpovědný projektant: Ing.

Více

Náležitosti a způsob vedení stavebního deníku a jednoduchého záznamu o stavbě

Náležitosti a způsob vedení stavebního deníku a jednoduchého záznamu o stavbě Příloha č. 16 Náležitosti a způsob vedení stavebního deníku a jednoduchého záznamu o stavbě Stavební deník A. Identifikační údaje a) název stavby (nebo její části) podle jejího ohlášení, stavebního povolení,

Více

Stavební deník. Jednoduchý záznam o stavbě

Stavební deník. Jednoduchý záznam o stavbě Jednoduchý záznam o stavbě STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI Výňatek ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) a vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb: 157

Více

ČÁST A. I. Identifikační údaje stavebního záměru (název, místo, účel stavby)...

ČÁST A. I. Identifikační údaje stavebního záměru (název, místo, účel stavby)... Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Městský úřad Kolín, odbor výstavby stavební úřad Karlovo náměstí 78 280 12 Kolín I Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustanovení 110 odst. 1 a 2 zákona č. 183/2006

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA MĚSTSKÝ ÚŘAD KOPŘIVNICE Odbor životního prostředí Štefánikova 1163, 742 21 Kopřivnice ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOORDINOVANÉHO STANOVISKA NEBO KOORDINOVANÉHO ZÁVAZNÉHO STANOVISKA podle ustanovení 4 odst. 6 zákona

Více

Obec Velichov poskytuje zadávací dokumentaci na výstavbu komunikace

Obec Velichov poskytuje zadávací dokumentaci na výstavbu komunikace vyřizuje: Markéta Moravcová ve Velichově, 20. září 2010 tel. 353 942 105, 724 178 079 e-mail: moravcova@velichov.cz Obec Velichov poskytuje zadávací dokumentaci na výstavbu komunikace 1) Název zakázky

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA)

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) verze 4.00 Tento metodický pokyn je zpracován v návaznosti na přílohu

Více

Město Mikulášovice Zásady pro pronájem pozemků a odprodej nemovitostí z majetku města Mikulášovice

Město Mikulášovice Zásady pro pronájem pozemků a odprodej nemovitostí z majetku města Mikulášovice Město Mikulášovice Zásady pro pronájem pozemků a odprodej nemovitostí z majetku města Mikulášovice Část I. Čl. 1 Městské zastupitelstvo vydává zásady pro pronájem pozemků a odprodej nemovitostí z majetku

Více

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU DDM MOZAIKA V ŽELEZNÉM BRODĚ na st.p.č. 708 v k.ú. Železný Brod A PRŮVODNÍ ZPRÁVA

SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU DDM MOZAIKA V ŽELEZNÉM BRODĚ na st.p.č. 708 v k.ú. Železný Brod A PRŮVODNÍ ZPRÁVA SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU DDM MOZAIKA V ŽELEZNÉM BRODĚ na st.p.č. 708 v k.ú. A PRŮVODNÍ ZPRÁVA PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ A PROVEDENÍ STAVBY Investor: Město Náměstí 3. května

Více

Investor : Společenství vlastníků domu č.p. 377, 378, 379, Československé armády 377, 550 01 BROUMOV

Investor : Společenství vlastníků domu č.p. 377, 378, 379, Československé armády 377, 550 01 BROUMOV --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Stavba : PANELOVÝ DŮM V BROUMOVĚ, ČSA 377, 378, 379 STAVEBNÍ ÚPRAVY Investor : Společenství

Více

Oprava hlavníku drenážních vod na ul. Na Zámčiskách

Oprava hlavníku drenážních vod na ul. Na Zámčiskách Zak. č. : 2700/DPS-2015 Arch. č. : 2700/01 Statutární město Ostrava Městský obvod Stará Bělá Oprava hlavníku drenážních vod na ul. Na Zámčiskách Dokumentace pro provádění stavby A. Průvodní zpráva Hlavní

Více

Pravidla výkupu staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury

Pravidla výkupu staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury Pravidla výkupu staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury Březen 2013 Město Rožnov pod Radhoštěm - 0 - S t r á n k a Obsah OBSAH - 1-1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ - 2-1.1 DEFINICE VYKUPOVANÝCH INŽENÝRSKÝCH

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Obec Osík Osík 240, 569 67 Osík, IČ: 00277100, tel: 461 612 573, e-mail: osik@lit.cz, www.osik.cz ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku spojenou se zajištěním technického dozoru investora na akci:

Více

Logický rámec projektu

Logický rámec projektu Logický rámec projektu Logická rámcová matice (Logical Framework Matrix) - plánovací a pracovní nástroj identifikace a analýza problémů definování záměru a cílů stanovení konkrétních činností k řešení

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Správní a stavební Ulice:Masarykovo náměstí 6 PSČ, obec:789 01 Zábřeh na Moravě V Olomouci dne 30. 11. 2011 Věc: x ŽÁDOST O VYDÁNÍ

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Slaný stavební úřad Ulice: Velvarská 136 PSČ, obec: 274 53 Slaný Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustanovení 110 odst. 1 a 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním

Více

OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ. MěÚ Horní Slavkov, odbor výstavby a ŽP Dlouhá 634/ Horní Slavkov. V... dne... Věc:

OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ. MěÚ Horní Slavkov, odbor výstavby a ŽP Dlouhá 634/ Horní Slavkov. V... dne... Věc: Příloha č. 15 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. MěÚ Horní Slavkov, odbor výstavby a ŽP Dlouhá 634/12 357 31 Horní Slavkov V... dne...... Věc: OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ podle ustanovení 128 zákona č. 183/2006 Sb., o

Více

A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Datum: Březen 2014

A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Datum: Březen 2014 A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vypracoval: Ing. Zdeněk Janýr Datum: Březen 2014 A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA - strana 1/7 Obsah: A.1 Identifikační údaje A.1.1 Údaje o stavbě a) název stavby, b) místo stavby (adresa, čísla popisná,

Více

Adresa příslušného úřadu ČÁST A. I. Identifikační údaje o stavbě (název, místo, účel stavby)... Stavba je dokončena: ano ne

Adresa příslušného úřadu ČÁST A. I. Identifikační údaje o stavbě (název, místo, účel stavby)... Stavba je dokončena: ano ne Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: DODATEČNÉ POVOLENÍ STAVBY jde-li o stavbu vyžadující stavební povolení podle ustvení 129 odst. 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... Věc: OHLÁŠENÍ STAVBY podle ustanovení 104 odst. 1 písm. f) až k) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební

Více

datum: 07/2017 strana 1 z 7

datum: 07/2017 strana 1 z 7 datum: 07/2017 strana 1 z 7 AKCE Úprava objektu č.p. 311 na sociální byty INVESTOR ZPRACOVATEL Obec Určice Určice 81 798 04 Určice IČ: 002 88 870 Uherskobrodská 984 763 26 Luhačovice IČ: 022 86 424 DATUM

Více

Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:...

Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Příloha č. 10 k vyhlášce č. 503 /2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: OZNÁMENÍ STAVEBNÍHO ZÁMĚRU s certifikátem autorizovaného inspektora podle ustanovení 117 zákona

Více

Formuláře žádostí Programu 122D21 REGENERACE A PODNIKATELSKÉ VYUŽITÍ BROWNFIELDŮ A. PŘEDBĚŽNÁ ŽÁDOST. Jméno.. IČ DIČ...

Formuláře žádostí Programu 122D21 REGENERACE A PODNIKATELSKÉ VYUŽITÍ BROWNFIELDŮ A. PŘEDBĚŽNÁ ŽÁDOST. Jméno.. IČ DIČ... A. PŘEDBĚŽNÁ ŽÁDOST ŽADATEL Jméno.. Adresa. IČ DIČ.... Statutární zástupce Titul, jméno, příjmení, funkce:. Telefon:... E-mail: Kontaktní osoba Titul, jméno, příjmení, funkce:.. Telefon:.. E-mail:....

Více

Architektonická kancelář KŘIVKA s.r.o.,

Architektonická kancelář KŘIVKA s.r.o., A PRŮVODNÍ ZPRÁVA Františka 2.01 A PRŮVODNÍ ZPRÁVA - 1 z 8 OBSAH: A.1 Identifikační údaje... 3 A.1.1 Údaje o stavbě... 3 A.1.2 Údaje o žadateli / stavebníkovi... 3 A.1.3 Údaje o zpracovateli společné dokumentace...

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Moravské Budějovice odbor výstavby a územního plánování Ulice: nám. Míru 31 PSČ, obec: 676 02 Moravské Budějovice Věc:

Více

Adresa příslušného úřadu ČÁST A. I. Identifikační údaje stavebního záměru (název, místo, účel stavby)...

Adresa příslušného úřadu ČÁST A. I. Identifikační údaje stavebního záměru (název, místo, účel stavby)... Příloha č. 10 k vyhlášce č. 503 /2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Obecní úřad Dětmarovice, stavební úřad Ulice: Dětmarovice č. p. 27 PSČ,obec: 735 71 Dětmarovice Věc: OZNÁMENÍ STAVEBNÍHO ZÁMĚRU

Více

STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI

STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI Výňatek ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) a vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb 157 stavebního zákona 1) Při

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 6 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ SPOLEČNÉHO ÚZEMNÍHO ROZHODNUTÍ A STAVEBNÍHO POVOLENÍ podle ustanovení 94a zákona č.

Více

Seminář dne 19.10.2011 Lektoři: doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Ing. Eva Ožanová SPŠS Havířov, Kollárova 2

Seminář dne 19.10.2011 Lektoři: doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Ing. Eva Ožanová SPŠS Havířov, Kollárova 2 Seminář dne 19.10.2011 Lektoři: doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Ing. Eva Ožanová SPŠS Havířov, Kollárova 2 Popularizace a zvýšení kvality výuky dřevozpracujících a stavebních oborů v Moravskoslezském kraji

Více

Sběrný dvůr - Velký Karlov

Sběrný dvůr - Velký Karlov Ing. Vladislav Škarek, projekční kancelář, Komenského 242, Šanov Sběrný dvůr - A Průvodní zpráva Dokumentace pro výběr dodavatele Investor: Vypracoval: Obec 68, 671 28 Jaroslavice IČ: 00637076 Ing. Vladislav

Více

KANALIZACE OLBRAMICE ulice Kolonie

KANALIZACE OLBRAMICE ulice Kolonie Mgr. Václav Jaroš, Ve Dvoře 14, 742 85 Vřesina KANALIZACE OLBRAMICE ulice Kolonie A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Zakázka č. : 2015-V02 Zhotovitel Odp. projektant Objednatel Arch. č. : Mgr. Václav Jaroš Ve Dvoře 14,

Více

Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:...

Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Příloha č. 8 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: OHLÁŠENÍ STAVBY podle ustanovení 104 odst. 1 písm. a) až e) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: OHLÁŠENÍ STAVBY podle ustanovení 104 odst. 1 písm. a) až e) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustanovení 110 odst. 1 a 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

OHLÁŠENÍ VODNÍCH DĚL 1) URČENÝCH PRO ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO KAPACITY 50 EKVIVALENTNÍCH OBYVATEL

OHLÁŠENÍ VODNÍCH DĚL 1) URČENÝCH PRO ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO KAPACITY 50 EKVIVALENTNÍCH OBYVATEL Příloha č. 19 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ VODNÍCH DĚL 1) URČENÝCH PRO ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO KAPACITY 50 EKVIVALENTNÍCH OBYVATEL [ 15a vodního

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55 Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55 adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč

Více

ČÁST A. Adresa příslušného úřadu

ČÁST A. Adresa příslušného úřadu Příloha č. 8 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Moravské Budějovice odbor výstavby a územního plánování Ulice: nám. Míru 31 PSČ, obec: 676 02 Moravské Budějovice Věc:

Více

PŘÍRODNÍ KLUZIŠTĚ CHRASTAVA PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Spol. s r. o. A INŽENÝRING

PŘÍRODNÍ KLUZIŠTĚ CHRASTAVA PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Spol. s r. o. A INŽENÝRING VED. PROJEKTU PROJEKTANT VYPRACOVAL ARCHITEKT PROJEKTOVÁNÍ ING. M. JON & STAVEB Spol. s r. o. A INŽENÝRING INVESTOR Město Chrastava, nám..1. máje 1, 463 31 Chrastava DATUM 07 / 2017 MÍSTO STAVBY ppč 308/1,

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ SPOLEČNÉHO ÚZEMNÍHO ROZHODNUTÍ A STAVEBNÍHO POVOLENÍ ČÁST A

ŽÁDOST O VYDÁNÍ SPOLEČNÉHO ÚZEMNÍHO ROZHODNUTÍ A STAVEBNÍHO POVOLENÍ ČÁST A Příloha č. 6 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ SPOLEČNÉHO ÚZEMNÍHO ROZHODNUTÍ A STAVEBNÍHO POVOLENÍ podle ustanovení 94a zákona č.

Více

PRO OHLÁŠENÍ STAVBY NEBO STAVEBNÍ POVOLENÍ

PRO OHLÁŠENÍ STAVBY NEBO STAVEBNÍ POVOLENÍ Zateplení a výměna otvorových výplní MŠ Křižany DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY NEBO STAVEBNÍ POVOLENÍ DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Investor / stavebník, Adresa : Obec Křižany Adresa

Více

ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY dle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Zadavatel: Sídlo: Zastoupený: IČ: 01312774 DIČ: CZ 01312774

Více

STAVEBNÍ ZÁKON. ZÁK. Č. 183/2006 Sb.,o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů

STAVEBNÍ ZÁKON. ZÁK. Č. 183/2006 Sb.,o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů STAVEBNÍ ZÁKON ZÁK. Č. 183/2006 Sb.,o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů Stavba 2/(3) Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií,

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE SPECIFICKÝ CÍL 3.2 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 4 PŘÍLOHA Č. 2 OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI PLATNOST OD 17. 9. 2015 Strana 1 z

Více