Profesní poradce pro Pardubický kraj

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Profesní poradce pro Pardubický kraj"

Transkript

1 Profesní poradce pro Pardubický kraj EVROPSKÁ UNIE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í P R O J E K T J E S P O L U F I N A N C O V Á N E V R O P S K Ý M S O C I Á L N Í M F O N D E M A S T Á T N Í M R O Z P O Č T E M Č E S K É R E P U B L I K Y KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PARDUBICKÉHO KRAJE

2 Myslíš-li na rok dopředu, zasaď zrno, myslíš-li na pět let dopředu, zasaď strom, myslíš-li na celý život, vychovávej. (J. A. Komenský) Není důležité čím v životě jsme, ale velmi důležité je čeho chceme v životě dosáhnout... Touto publikací nechceme rozprášit dětské iluze o jednotlivých povoláních, ale lépe přiblížit profese, pro které se žáci základních škol rok co rok rozhodují... Co vlastně dělá kominík? A jak je pro nás ještě důležitý? Tyto otázky se mohou honit mladému žáčkovi hlavou... Vzpomene si, jak se každý chytne za knoflík, když ho spatří na ulici, jen tak pro štěstí... A co když kominíci nebudou? Neztratí se i štěstí? Zajisté ne, ale lidé přijdou o jedinečnou vzpomínku na staré časy a budou muset zaměstnávat více a více hasičů. Nechceme přijít o kvalitní řemeslníky a dělníky v technických profesích. Zanechme polemik a úvah nad kominíky a pojďme se podívat na jednotlivá povolání... Štěstěnu na Vaší straně při volbě povolání přeje realizační tým projektu Volba povolání v Pardubickém kraji

3 Aplikovaná chemie Kmenový obor: 2844M Kód a název: M/01, Aplikovaná chemie Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Chemický obor jednotný v celé republice pro všechny střední školy chemicky orientované. Žáci jsou po absolvování školy připraveni ke studiu na vysokých školách s chemickým zaměřením. Je to obor se širokou univerzální koncepcí se šesti různými zaměřeními. Zaměření si studenti volí až na závěr druhého ročníku. Pro každé ze zaměření jsou vyučovány různé odborné profilující předměty. Získané dovednosti jsou studenti schopni aplikovat v občanském životě i v odborné praxi z chemie a chemické technologie při řízení chemických výrob a v chemické laboratoři. Uplatnění naleznou jako technický, technicko-ekonomický a technickoekologický pracovník v oblastech technologické přípravy a technologického řízení chemických, chemicko-fyzikálních, chemicko-ekologických a jiných výrob, chemické kontrolní analýzy, výzkumu a vývoje, monitorování, ochrany a tvorby životního prostředí, informačních technologií v chemickém průmyslu hygienických službách a odpadovém hospodářství, státní správy.

4 Automechanik, technické práce v autoservisu Kmenový obor: 2368H Kód a název: H/01, Automechanik Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Automechanik provádí údržbu, opravy a seřizování silničních motorových vozidel, zejména stanovení příčiny poruchy, prozkoumání závad, stanovení způsobu oprav, provádí opravy a výměny jednotlivých součástí a dílů, systematickou údržbu, záruční opravy a prohlídky. Mezi nejpoužívanější pracovní prostředky patří ruční nářadí a pomůcky pro řemeslnou práci, např. klíče, šroubováky, dále maznice, měřidla, zkoušečky, diagnostické přístroje a hlavně šikovné ruce a neomezená pohyblivost celého těla. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, zručnost, technické myšlení, prostorová představivost, trpělivost, přesnost, schopnost organizovat si práci, dobrý zrak, fyzická zdatnost.

5 Autotronik Kmenový obor: 3941 Kód a název: L/01 Dosažený stupeň vzdělání: USO Způsob ukončení a certifikace: maturitní vysvědčení Pracovní náplní autotronika je řešení problémů spojených s provozem, diagnostikováním a prováděním oprav motorových vozidel hlavně v oblasti elektroniky. Studijní obor je zaměřen na elektronické řídící systémy v motorových vozidlech. Od oboru silniční doprava diagnostika motorových vozidel se liší větší specializací, o něco větším podílem praxe a naopak menším podílem obecné strojírenské přípravy. Součástí vzdělávacího programu je i absolvování výuky a výcviku za účelem získání řidičského oprávnění. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je absolvování maturitní zkoušky, zručnost, technické myšlení, trpělivost, přesnost, schopnost organizovat si práci..

6 Elektrikář - silnoproud Kmenový obor: 2651H Kód a název: H/02 Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Obor je zaměřen na vnitřní instalace v obytných a průmyslových budovách. Absolvent provádí samostatně montáž světelných i zásuvkových obvodů v bytech, rodinných domcích či průmyslových objektech. Zná elektrotechnickou dokumentaci a dokáže se v ní orientovat. Umí navrhnout a instalovat i doplňkové slaboproudé obvody (telefonní linky, domovní zvonky, zabezpečovací techniku). Je schopen navrhnout a zhotovit domovní i průmyslový rozvaděč v souladu s platnými ČSN. Kromě samotné montáže je schopen samozřejmě i provádět opravy a údržbu elektrických rozvodů s použitím moderních měřících přístrojů. Zvládá i speciální způsoby montáže elektrické instalace v budovách, např. v sádrokartonech nebo celodřevěných stavbách. Uplatnění absolventa je především ve firmách, které se zabývají montáží a opravami instalací v budovách. Uplatní se rovněž jako živnostník (OSVČ) v tomtéž oboru. Jeho místo je též v oddělení elektroúdržby v průmyslových podnicích různého zaměření. V oblasti služeb může působit jako opravář elektrických spotřebičů.

7 Elektrotechnika mechatronika Kmenový obor: 2641M Kód a název: M/01 Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Absolvent školního oboru vzdělávání Mechanik elektrotechnik je připraven pro výkon středních technicko-hospodářských funkcí zejména v oblasti elektrotechniky a v dalších příbuzných oborech. Může zastávat funkce konstrukčního, technologického a provozního charakteru, ale i další funkce v podobných útvarech. Absolvent je dále veden k tomu, aby se uměl uplatnit při práci s plány, výrobou, montáží, údržbou, testováním, opravami a s obsluhou elektrotechnických zařízení a strojů, přístrojů a rozvodných sítí z oblasti elektroniky, automatizace, regulační a měřící techniky, spotřební elektroniky, výpočetní techniky a elektronických sítí. Absolvent je veden tak, aby byl připraven dobře nejen teoreticky, ale projevil i manuální zručnost. Jeho uplatnění je v širokém rozsahu pracovních pozic tak, aby měl vytvořen pozitivní vztah k povolání a k práci, uvědomoval si rizika a dopady nezaměstnanosti pro jedince, rodinu a společnost a byl schopen získat aktuální přehled o možnostech uplatnění na trhu práce v daném oboru a povolání. Absolvent nalezne v praxi uplatnění jako elektrotechnik dispečer, elektrotechnik kontrolor jakosti, elektrotechnik mistr, elektrotechnik normovač, elektrotechnik projektant, elektrotechnik technický manažer provozu, elektrotechnik technolog.

8 Elektrotechnik Kmenový obor: 2642L Kód a název: L/001 Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Absolvent oboru Elektrotechnik je připraven a veden tak, aby našel uplatnění při práci montáž, seřizování, opravy a zkoušení elektrických zařízení s elektronickým řízením, ovládáním, jištěním a signalizací, s využitím moderních technologií, měřících a diagnostických metod, výuka projektování na počítači, programovatelné logické automaty pro řízení procesů v průmyslu, instalace a nastavování zabezpečovacích systémů, práce s výpočetní technikou, tabulkovými kalkulátory a textovými editory, využívání internetu. Uplatnění absolvent nalezne jako obsluha elektrických zařízení, nastavování a projektování elektrických zařízení.

9 Elektrikář - slaboproud technické práce v autoservisu Kmenový obor: 2651H Kód a název: H/01 Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Žáci se naučí připojovat, opravovat a udržovat elektrické přístroje, stroje a zařízení. Provádějí elektrické instalace, instalují elektrická vedení a rozvody, připojují, kontrolují, zkoušejí a měří elektrospotřebiče, elektrické přístroje a součástky. Uplatní se při výkonu povolání elektrikář a v četných příbuzných povoláních, ve výrobních i nevýrobních organizacích a všude tam, kde je nutné odborné zajištění údržby a provozu elektrických zařízení.

10 Geodézie a kartografie geodézie a katastr nemovitostí Kmenový obor: 3646M Kód a název: M/01 Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Žáci se během studia naučí používat nejmodernější přístroje pro zaměřování terénu (např. totální stanice, GPS), získané údaje dále početně i graficky zpracovávat s využitím moderní výpočetní techniky a geodetického softwaru. Jsou připravováni na činnosti spojené s evidencí pozemků a staveb, na vytváření a využívání mapových děl a geografických informačních systémů. Získávají znalosti v oboru geodézie, fotogrammetrie, mapování, kartografie a dálkový průzkum Země. Absolventi jsou kvalifikovaní střední odborní pracovníci v zeměměřictví a katastru nemovitostí jak ve státní správě, tak ve sféře podnikatelské. Naleznou uplatnění na pozicích referent katastru nemovitostí, geodet, důlní měřič, kartograf, fotogrammetr, operátor geografických informačních systémů. Studium je vhodné i pro dívky.

11 Chemik práce v chemické výrobě Kmenový obor: 2852H Kód a název: H/01, Chemik - laborant Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Chemik laborant je kvalifikovaný pracovník, který provádí širokou škálu laboratorních činností založených na chemických a fyzikálně-chemických procesech. Mezi pracovní činnosti spadá odměřování a ředění roztoků, stanovování koncentrace a dalších sledovaných vlastností roztoků i dalších látek, odběry vzorků životního a pracovního prostředí, jejich vyhodnocování a vydávání atestů, cejchování analytických závaží, teploměrů a kalibračních kapalin pomocí etalonů, seřizování, nastavování a programování používaných přístrojů, ověřování jejich správné funkce, laboratorní práce vývojového a výzkumného charakteru, rozbory látek instrumentálními technikami (filtrace, srážení, promývání, sušení, žíhání, tavení, rozklady vzorků, mineralizace, zkoušky tvrdosti, houževnatosti, stanovování ph, destilace, kalibrace a údržba procesních analyzátorů, zkoušky vlastností makromolekulárních látek, příprava barvících postupů různých druhů materiálů včetně výpočtů, stálostní zkoušky a tónování, vybarvovací zkoušky barev na různých materiálech (kůži, textilu, papíru, dřevu, pryži), kontrola pracovního procesu a výsledků práce, validace a statistické vyhodnocení výsledků, čištění, údržba technického vybavení a provádění jednoduchých oprav, vedení příslušné dokumentace atd.

12 Instalatér instalatérské práce Kmenový obor: 3652H Kód a název: H/001, Instalatér Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Instalatér zhotovuje, instaluje, zkouší, opravuje a rekonstruuje vodovodní, plynovodní a kanalizační potrubí a s nimi spojená zařízení (baterie, ventily, vany, dřezy, záchody, plynové spotřebiče, výměníkové stanice atd.). Zabývá se zejména řezáním, ohýbáním a svařováním trubek, vysekáváním otvorů pro trubky do zdi, osazováním a připojováním zařizovacích předmětů na vnitřní rozvody. Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou ruční instalatérské nářadí a pomůcky (svěráky, klíče, závitnice, pilky), zednické sekáče, měřidla pro tlakové zkoušky a šikovné ruce. Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty. praktické činnosti, fyzika. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, technické myšlení, zručnost, prostorová představivost, spolehlivost a přesnost.

13 Klempíř klempířské práce ve strojírenství Kmenový obor: 2355H Kód a název: H/02, Klempíř strojírenská výroba Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Klempíř strojní je kvalifikovaný pracovník, který vykonává odborné klempířské práce při zhotovování plechových výrobků. Pracovními činnostmi jsou v tomto případě čtení a použití technických podkladů, montáž zařízení včetně provádění funkčních zkoušek, obsluha jednoúčelových strojů a linek, ohýbání rozvinutých tvarů dílců podle orýsování a maket, oplechování dveří, oken. Absolventi jsou připraveni pro výrobu a opravy silničních a kolejových vozidel, letadel, popř. vzduchotechnických rozvodů, kovového nábytku a vybavení apod. Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty: praktické činnosti, fyzika. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, zručnost, tělesná obratnost, technické myšlení, prostorová představivost, přesnost, fyzická zdatnost.

14 Klempíř klempířské práce ve stavebnictví Kmenový obor: 3655H Kód a název: H/01 Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Stavební klempíř je kvalifikovaný pracovník schopný samostatně zhotovovat a opravovat klempířské díly a výrobky, zejména ohýbáním, stříháním, vysekáváním, nýtováním, svařováním a jiným zpracováním plechu, stanovováním tvarů, rozměrů a spotřeby plechu na základě výkresů, zhotovováním rovných a tvarových klempířských výrobků nebo dílců. Dále je schopen provádět vlastní montáž a opravy souvisejících stavebních klempířských výrobků. Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou ruční a pákové nůžky, kleště, kladiva, sekáče, měřidla, svařovací agregáty, pájky a další ruční i strojní pomůcky a zařízení pro zpracování plechů. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, zručnost, tělesná obratnost, technické myšlení, prostorová představivost, přesnost, fyzická zdatnost.

15 Kominík Kmenový obor: 3656 Kód a název: H/01 Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Absolvent se uplatní v povolání kominík. Je schopen samostatně vykonávat činnosti spojené s instalací a sanacemi, čištěním a kontrolou komínů, kouřovodů, spotřebičů paliv a dalších zařízení. Tento obor vzdělání lze realizovat v těchto formách vzdělávání: 3 roky v denní formě vzdělávání nebo 1 1,5 roku v denní formě vzdělávání ve zkráceném studiu pro absolventy oborů vzdělání ukončených maturitní zkouškou. Délka večerního, dálkového nebo kombinovaného vzdělávání je nejvýše o 1 rok delší než délka vzdělávání v denní formě. Dosažený stupeň vzdělání střední vzdělání s výučním listem.

16 Lakýrník lakýrnické práce Kmenový obor: 2361H Kód a název: H/01, Lakýrník Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Lakýrník provádí natírání, lakování, tmelení a další způsoby nanášení povrchů na předměty a objekty nejrůznějšího charakteru. Jeho pracovními činnostmi jsou příprava povrchu pro lakýrnické práce (opalování či seškrabávání starých nátěrů, smirkování, čištění, odmašťování), míchání a ředění barev, natírání povrchů štětcem, stříkání nátěrovými hmotami, práškování v elektrostatickém poli nebo elektroforézou, natírání a stříkání nápisů stříkací barvou přes šablonu, vykrývání nápisů a znaků barvou, tmelení povrchu ploch, broušení jednotlivých vrstev tmelených ploch ručně nebo strojně za sucha nebo pod vodou, napodobování přirozené barvy kovů, mramorů nebo dřeva, písmomalířské, dekorační nebo propagační práce. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, zručnost, čistotnost, trpělivost, dobrý zrak a barvocit.

17 Mechanik - elektronik Kmenový obor: 2643 Kód a název: L/001 Dosažený stupeň vzdělání: USO Způsob ukončení a certifikace: maturitní vysvědčení Mechanik elektronik je schopen samostatné realizace jednotlivých obvodů elektrických systémů podle technické dokumentace, instalace kabelových rozvodů, ovládá znalost funkcí jednotlivých prvků, obvodů i funkčních celků systémů. Je schopen vykonávat montáž, seřizování, oživování, provoz a diagnostiku elektronických systémů. Dovedností mechanika je navrhnout jednodušší části systémů a zařízení, ovládání běžných a speciálních měřících přístrojů, stanovení jejich přesnosti a citlivosti, práce s číslicovou a výpočetní technikou, schopnost číst elektrotechnickou, strojírenskou a jednodušší stavební dokumentaci. Možnost dalšího vzdělávání je ve studiu na vysokých školách (včetně vojenských) v ČR i v zemích EU a vyšších odborných školách. Široké uplatnění naleznou absolventi v technickohospodářských funkcích, jako pracovníci v elektrotechnických oborech a v příbuzných i odlišných oborech, v nichž jsou elektrická zařízení aplikována.

18 Mechanik plastikářských strojů a zařízení Kmenový obor: 2344L Kód a název: L/01 Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Úspěšným studiem získají studenti úplné střední odborné vzdělání s maturitou. Naučí se seřizovat, obsluhovat a kontrolovat pracovní prostředky a zařízení, používat běžné a mechanizované nástroje, osvojí si dovednosti při ručním opracování materiálů a základům strojního obrábění (soustružení, frézování a vrtání). Naučí se zásadám manipulace s materiálem a předpisům pro používání dopravních a zdvihacích zařízení. Dále získají znalosti v navrhování technologických postupů pro výrobu jednoduchých součástí a stanovení optimálních montážních postupů. Osvojí si základní práce s výpočetní technikou a s aplikačními programy, zejména v oblasti technologické dokumentace, např. při kreslení technických výkresů (CAD) a tvorbě CNC programů (CAM). Naučí se používat při výrobě, montáži a servisních pracích vhodné komunální i speciální nástroje, nářadí, pomůcky, měřidla, měřící a diagnostické pomůcky a zařízení. Příprava je ve vyšších ročnících zaměřena na obsluhu a seřizování strojů na zpracování plastů, včetně tvorby jednodušších programů pro číslicově řízené stroje, na oblast mechatroniky a řízení s využitím programovatelných automatů PLC ve spojení s tekutinovými mechanismy (pneumatika, hydraulika apod.) a elektromechaniky.

19 Mechanik elektrotechnických zařízení Kmenový obor: 2652H Kód a název: H/001, Elektromechanik pro zařízení a přístroje Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Mechanik elektrotechnických zařízení je kvalifikovaný pracovník, který provádí samostatné práce a dílčí i celkové řízení prací v oblasti elektronických výrobků a zařízení. Absolvent učebního oboru získá široký základ nejen v oblasti elektrotechnických znalostí, ale i další specifickou odbornou způsobilost zaměřenou na určitou skupinu zařízení např. chladírenská a klimatizační technika, výtahy a zdvíhací zařízení, vážící zařízení, elektrospotřebiče pro domácnost, elektrická zařízení kolejových vozidel. Hlavní činností jsou odborné práce ve výrobě elektronických prvků a sestav, provádění oprav, údržby, seřizování, renovace a montáže elektronických zařízení, sestavování, zkoušení a opravy výpočetní techniky, vysílací techniky, měřicích, laboratorních a zdravotnických přístrojů.

20 Mechanik elektronického zařízení Kmenový obor: 2653 Kód a název: H/001 Dosažený stupeň vzdělání: USO Způsob ukončení a certifikace: maturitní vysvědčení Mechanici elektronického zařízení jsou připraveni na výrobu, montáže, opravy a údržbu elektrotechnických výrobků a zařízení, aplikaci základních poznatků z elektrotechniky při výrobě, zhotovování a opravu základních prvků elektronických obvodů, jednotlivých funkčních celků, zařízení spotřební, investiční elektroniky, měřící a řídící techniky. Absolvent se umí orientovat v oblasti číslicové techniky, řídící a automatizační techniky a spotřební a průmyslové techniky, v provedení mechanických a elektrotechnických prací, montáži, seřizování, oživování, diagnostice provozních stavů, provozování a oprav elektrotechnických systémů. Mezi jeho schopnosti a dovednosti patří umět zvolit nejvhodnější systém a jeho prvky s ohledem na specifika prostředí, číst základní technickou dokumentaci,na jejímž základě zhotoví složité části zařízení, schopnost měřit základní elektrické veličiny, parametry elektrotechnických prvků a obvodů, nahradit aktivní prvky elektrotechnických obvodů ekvivalentními prvky a uživatelská znalost práce na počítači. Absolvent může pokračovat ve studiu v nástavbových maturitních oborech, a to i v oborech se strojním zaměřením na středních odborných učilištích. Uplatnění nalezne v kvalifikovaných dělnických profesích.

21 Montáž strojů a zařízení Kmenový obor: 2344L Kód a název: L/01, Mechanik strojů a zařízení Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Mechanik strojů a zařízení je schopen ručně a strojně obrábět materiály, svařovat a po zaškolení řezat kyslíkem, vyrábět a montovat strojní součásti, sestavovat, opravovat a oživovat strojírenské výrobky, diagnostikovat a odstraňovat poruchy na složitých strojích a zařízeních, zajišťovat předávací a opravárenský servis. Jeho hlavní činností je čtení technických výkresů, schémat a sestavení, orientace v technické dokumentaci, podle které dovede určit tvar, rozměry, tolerance a drsnost opracování, určení pomocných materiálů pro zpracování detailů, seřizování a obsluha pomocných ručních a mechanických strojků a zařízení, ovládání základních elektrotechnických prací a postupů. Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty: fyzika, matematika, praktické činnosti.

22 Montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení Kmenový obor: 3658H Kód a název: H/01 Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list, svářečský certifikát Absolvent tříletého učebního oboru je připraven vykonávat činnosti související s povoláním provozní montér vodovodů a kanalizací, obsluha vodárenských zařízení a odečítač vodoměrů. Po doplnění středního vzdělání s maturitou je absolvent připraven pro povolání vodárenský technik. Sociální partneři: všechny podniky a organizace zabývající se úpravou a dopravou pitné vody a čištěním odpadních vod ( Veolia, Vodovody a kanalizace,obce ).

23 Nástrojař nástrojařské práce Kmenový obor: 2352H Kód a název: H/01 Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Učební obor umožňující získání vědomostí a praktických dovedností potřebných při výrobě a opravách nástrojů, výrobních pomůcek a přípravků v náročné strojírenské výrobě. Žák se naučí číst dílenské výrobní výkresy součástí a sestav, rozumí údajům uvedeným v technologických postupech. Dovede sestavit do celků a funkčně vyzkoušet např. jednoduché řezné nástroje, nástroje pro tváření za tepla nebo za studena, svařovací, vrtací, montážní a kontrolní přípravky, kovové slévárenské modely nebo speciální měřidla. Součástí výuky je práce s PC, tvorba řídících programů pro CNC obráběcí stroje, studium cizího jazyka. Výuka klade důraz na tvůrčí technické myšlení žáků, a proto patří tento obor k náročnějším strojírenským učebním oborům. Absolvent je schopen vykonávat náročné nástrojařské práce v kusové a sériové výrobě. Je schopen číst výkresy složitých součástí a sestav a umí podle této dokumentace součásti zhotovit s požadovanou přesností. Dokáže obsluhovat všechny druhy kovoobráběcích strojů včetně číslicově řízených CNC strojů. Svoji manuální zručnost dokáže uplatnit též ve strojní údržbě v podnicích různého zaměření. Uplatní se i v kontrolních odděleních strojních provozů, provádějících mezioperační a finální kontroly strojírenských výrobků. Dokáže provozovat též samostatnou živnostenskou činnost.

24 Obráběč kovů obráběčské práce Kmenový obor: 2356H Kód a název: H/01 Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Obráběč kovů vykonává činnosti v určité technologii strojního obrábění - soustružení, frézování, vrtání nebo broušení, popř. dalších technologiích třískového obrábění. Jeho pracovní náplní je obsluha již seřízených a na správné parametry nastavených obráběcích strojů (tj. soustruhů, frézek, brusek, vrtaček, vyvrtávaček, hoblovek, různých automatů či poloautomatů), výměna nástrojů na obráběcích strojích, upínání materiálů a polotovarů, měření obrobených součástí pevnými a posuvnými měřidly, základní seřizování obráběcích strojů, ruční práce při úpravě obrobku, čištění a základní údržba obráběcích strojů. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, popř. zaučení, přesnost, rychlost reakce, smysl pro techniku.

25 Pokrývač pokrývačské práce Kmenový obor: 3669H Kód a název: H/01 Pokrývač Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Pokrývač je schopen provádět základní pokrývačské práce na sklonitých a plochých střechách, tj. kladení, opravy a údržbu skládaných a povlakových krytin, zhotovování doplňkových vrstev střešního pláště, montáž jednoduchých klempířských konstrukcí na střechách. Absolvent oboru pokrývač se uplatní ve stavebních firmách v povolání pokrývač, a to v pozici zaměstnance nebo zaměstnavatele.

26 Servis a opravy strojů a zařízení Kmenový obor: 2345L Kód a název: L/01, Mechanik seřizovač Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Mechanik seřizovač je schopen samostatně obsluhovat, seřizovat popřípadě programovat konvenční a číslicově řízené obráběcí stroje, zařízení a výrobní linky, kontrolovat a měřit obrobky a ošetřovat příslušné pracovní nástroje. Jeho hlavní činností je správně a samostatně číst technické výkresy, technologické a pracovní postupy, vyhledávat potřebné hodnoty ve strojírenských tabulkách, normách a normogramech a provádět příslušné výpočty, seřizovat, kontrolovat, obsluhovat a udržovat běžné a programově řízené konvenční stroje (soustruhy, frézky, brusky, vrtačky a vyvrtávačky) s tvrdým programem a číslicově řízené obráběcí stroje. Mechanik seřizovač je schopen po absolvování praxe seřizovat a obsluhovat nejmodernější obráběcí stroje s NC a CNC řízením.

27 Stavebnictví Kmenový obor: 3647M Kód a název: M/01, Stavebnictví Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Studijní obor Stavebnictví připravuje žáky pro činnosti středních technicko-hospodářských pracovníků ve všech oblastech stavebnictví. Studium dává široký odborný základ pro uplatnění absolventů v oblastech činnosti stavební výroby, přípravy staveb, projektových prací, ve výrobě stavebních dílců a betonářského zboží, ve stavebních laboratořích,na úseku správním, v oblasti výzkumu a ve sféře podnikatelské v souladu s podmínkami stanovenými Živnostenským zákonem. Spojení všeobecného a odborného vzdělání vytváří základní předpoklady k provádění uvedených činností. Nespornou výhodou je možnost uplatnění v kterémkoliv místě republiky. Význam odborné stavební profese spočívá v tom, že výsledky pracovního úsilí přežívají díky svému trvalému charakteru. Pomáhají utvářet vzhled měst i vesnic a jsou vnímány širokou veřejností. Studium je vhodné i pro dívky.

28 Strojírenství Kmenový obor: 2341M Kód a název: M/01, Strojírenství Dosažený stupeň vzdělání: ÚSO Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, maturitní vysvědčení Absolvent oboru strojírenství je připraven k vykonávání vysoce kvalifikovaných dělnických činností, které souvisejí se zaváděním mechanizace, automatizace a komplexní robotizace ve výrobním procesu. Po nástupní praxi a odpovídající době zapracování může zastávat různé funkce technologického, konstrukčního a provozního charakteru. Jeho pracovní náplní je manipulační práce, obsluha strojů a zařízení, montážní práce, provádění běžných kontrolních činností, čištění strojů a zařízení, spolupráce při jejich údržbě. Dále má základní znalosti o výpočetní technice a ovládá práce s výpočetní technikou (příprava vstupních dat, orientace ve vstupních údajích, předpoklady pro přípravu programů, uplatnění výpočetní techniky v technologickém procesu).

29 Technické lyceum Kmenový obor: 7842 Kód a název: M/001 Dosažený stupeň vzdělání: USO Způsob ukončení a certifikace: maturitní vysvědčení Studijní obor Technické lyceum je určen pro žáky se zájmem o techniku, matematiku a přírodní vědy, kteří po jeho absolvování budou převážně pokračovat ve vysokoškolském studiu technického směru. Cílem studijního oboru je zvýšit zájem žáků o studium technických oborů a vybavit je takovými kognitivními, studijními a dalšími dovednostmi, které jim usnadní adaptaci na požadavky vysokoškolského studia technických disciplín. Vzdělávací program je založen na širším všeobecně vzdělávacím základě který odpovídá úrovni všeobecného vzdělávání, avšak s prohloubenou výukou některých profilujících všeobecně vzdělávacích předmětů, k nimiž patří především matematika a přírodovědné předměty. Součástí vzdělávacího obsahu jsou i základy odborného vzdělávání opírající se o obecně technické disciplíny a klíčové dovednosti vytvářející profil technicky orientovaného vysokoškolského vzdělávání. Toto učivo plní průpravnou funkci ve vztahu k předpokládanému vysokoškolskému studiu. Pojetí vzdělávacího programu je zaměřeno nejen na osvojování teoretických poznatků, ale zejména na rozvíjení technického myšlení, vytváření dovedností analyzovat a řešit problémy, aplikovat získané vědomosti, samostatně studovat a uplatňovat při studiu efektivní pracovní metody a postupy.

30 Tesař tesařské práce Kmenový obor: 3664H Kód a název: H/001, Tesař Dosažený stupeň vzdělání: SO Způsob ukončení a certifikace: závěrečná zkouška, výuční list Tesař je kvalifikovaný pracovník schopný samostatného zhotovování, montáže, demontáže a údržby dřevěných konstrukcí, prvků a bednění. Mezi jeho pracovní činnosti patří měření, rozvrhování, orýsování, řezání a opracovávání jednotlivých dřevěných prvků pro tesařské konstrukce, montáž různých druhů tesařských výrobků, např. krovů střech, typizovaných montovaných skladišť, stolů, lavic, dveří, bednění tvarově členitých konstrukcí, montáž dřevěných konstrukcí pro zabezpečení budov proti zřícení, zakládání dřevěných staveb, provádění údržby a oprav tesařských konstrukcí a konzervace dřeva. Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, zručnost, tělesná obratnost, fyzická zdatnost, prostorová představivost, schopnost pracovat v týmu, dobrý zrak a sluch.

Obor vzdělání. EDUCA Pardubice - Střední odborná škola, s.r.o. Sokolovská 150. Rybitví

Obor vzdělání. EDUCA Pardubice - Střední odborná škola, s.r.o. Sokolovská 150. Rybitví Střední školy v Pardubickém kraji přihlášené k pokusnému ověřování organizace přijímacího řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou s využitím povinné přijímací zkoušky ve školním roce 2015/2016 Místo

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Počítačová grafika a CNC technika Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: Délka a forma studia:

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Řízení kvality Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka

Více

PULICKÁ 695, DOBRUŠKA

PULICKÁ 695, DOBRUŠKA PULICKÁ 695, DOBRUŠKA Učební obor 23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka Absolvent učebního oboru zámečník se uplatní především jako seřizovač, opravář a údržbář strojů a výrobních linek

Více

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač Střední průmyslová škola, Ostrava Vítkovice, příspěvková organizace Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač (čtyřletý - ukončený maturitní zkouškou) Vyučované odborné předměty:

Více

Učební plán L/001 Mechanik strojů a zařízení

Učební plán L/001 Mechanik strojů a zařízení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky studijního oboru 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení Učební dokumenty č.j. 29 459/01-23 ze dne 3. prosince 2001 Tento učební plán schválený

Více

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace

Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Spojení a kontakty: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace Ředitel: Ing. Josef Šorm Zástupci ředitele: Mgr. Jan Šimůnek

Více

Pardubický kraj. Situace na trhu práce

Pardubický kraj. Situace na trhu práce Pardubický kraj Situace na trhu práce Mapa Pardubického kraje údaje o nezaměstnanosti k 30.9.2015 Počet obyvatel: Pardubický kraj 516 049 Chrudim 104 021 Pardubice 169 356 Svitavy 104 342 Ústí nad Orlicí

Více

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101

Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování a sídlo školy Školní 101 Budova teoretického vyučování Horská 618 Budova teoretického vyučování Horská 59 Budova praktického vyučování Mladé Buky 5/6 Studijní obory Elektronické

Více

Výsledek Výnosy Náklady hospodaření

Výsledek Výnosy Náklady hospodaření Schválené rozpočty (plánu výnosů a nákladů) na rok a střednědobé výhledy rozpočtů (plánů výnosů a nákladů) na období let až příspěvkových organizací) odbor školství, výnosy a výsledek v členění na hlavní

Více

Střední škola technická

Střední škola technická Střední škola technická Konference: Mezinárodní partnerství technických škol Zaměřeno na obory: Zedník Malíř lakýrník Strojník Elektrikář silnoproud Foto: V.Kodíček,K. Novák, P. Brodecký Schéma vzdělávacího

Více

OSNOVA. kdo to je a co dělá. nástroje, které používá. prostředí, v němž pracuje. vzdělání, které musí mít. firmy, v nichž se uplatní v regionu

OSNOVA. kdo to je a co dělá. nástroje, které používá. prostředí, v němž pracuje. vzdělání, které musí mít. firmy, v nichž se uplatní v regionu STROJAŘ Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Poštovní. Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ Ostrov za účelem prezentace oboru, autoři souhlasí s jejich použitím pro uvedené účely.

Více

Jedná se o nový studijní čtyřletý obor s maturitní zkouškou v denním studiu. Učební plány oboru byly schváleny v srpnu 1996.

Jedná se o nový studijní čtyřletý obor s maturitní zkouškou v denním studiu. Učební plány oboru byly schváleny v srpnu 1996. UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ SOŠ A SOU, WEILOVA 4, PRAHA 1 26-47-M/3 - Informační technologie Jedná se o nový studijní čtyřletý obor s maturitní zkouškou v denním studiu. Učební plány oboru byly schváleny v srpnu

Více

Struktura oborů vzdělání středních škol zřizovaných Karlovarským krajem, ve kterých jsou vyučováni žáci (denní forma bez nástaveb) - k

Struktura oborů vzdělání středních škol zřizovaných Karlovarským krajem, ve kterých jsou vyučováni žáci (denní forma bez nástaveb) - k Krajský úřad Karlovarského kraje Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Příloha č. 6a Struktura oborů vzdělání středních škol zřizovaných Karlovarským krajem, ve kterých jsou vyučováni (denní forma bez

Více

H/01 AUTOELEKTRIKÁŘ

H/01 AUTOELEKTRIKÁŘ 26-57 - H/01 AUTOELEKTRIKÁŘ AUTOMECHANIK - KAROSÁŘ žáci se naučí kontrolovat, udržovat a opravovat elektrické a elektronické části motorových vozidel; seznámí se s konstrukcí silničních motorových vozidel,

Více

ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název a adresa školy: Zřizovatel: Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělávání: Střední odborná škola energetická a stavební, Obchodní akademie a Střední

Více

Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035. Strojař

Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035. Strojař Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Strojař Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ Ostrov za

Více

Střední odborné učiliště. Blatná

Střední odborné učiliště. Blatná Střední odborné učiliště Blatná Nabízíme: vyučení v oborech Automechanik Opravář zemědělských strojů Autoelektrikář Elektrikář Včelař nástavbové studium Montér vodovodů a kanalizací Podnikání dvouleté

Více

Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia ve školním roce 2016/2017

Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia ve školním roce 2016/2017 Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia ve školním roce 2016/2017 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání 2 Vývoj počtu žáků ve středních

Více

26-51-E/01 Elektrotechnické a strojně montážní práce

26-51-E/01 Elektrotechnické a strojně montážní práce PROFIL ABSOLVENTŮ 26-51-E/01 Elektrotechnické a strojně montážní práce Absolventi připravovaní na základě ŠVP "Elektrikář" oboru vzdělání 26-51- E/01 Elektrotechnické a strojně montážní práce jsou schopni

Více

Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště. Obory vzdělávání pro školní rok 2014/2015

Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště. Obory vzdělávání pro školní rok 2014/2015 Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště Obory vzdělávání pro školní rok 2014/2015 zdravotnický asistent 53-41-M/01 čtyřletý obor, maturitní vysvědčení Určený pro dívky i chlapce 9.

Více

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Vzdělávací nabídka školy Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Jaké jsou přednosti certifikované školy? vytvoření moderního komplexního systému řízení

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Zámečník (kód: 23-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér; Důlní zámečník; Mechanik

Více

Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Budějovická 421, Sezimovo Ústí

Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Budějovická 421, Sezimovo Ústí ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK Jsou stanoveny a zakotveny v platných legislativních normách: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště, Tavírna 342. Nabídka oborů vzdělávání ve školním roce 2015/2016

Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště, Tavírna 342. Nabídka oborů vzdělávání ve školním roce 2015/2016 Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště, Tavírna 342 Nabídka oborů vzdělávání ve školním roce 2015/2016 sociální činnost 75-41-M/01 čtyřletý obor, maturitní vysvědčení Absolvent se

Více

Strojař. Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: Z.1.07 / 1.1.18 / 02.0035

Strojař. Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: Z.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: Z.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Ostrov, Májová 997. Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér;

Více

ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název a adresa školy: Zřizovatel: Název školního vzdělávacího programu: Střední odborná škola energetická a stavební, Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola, Na Průhoně

Více

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF OBORY VZDĚLÁNÍ otevírané ve školním roce 2019/2020 Úvodní slovo TOS VARNSDORF a.s. patří ve svém oboru mezi přední světové firmy. Aby udržel své postavení, ročně

Více

MECHANIK ELEKTROTECHNIK - mechanik elektronik

MECHANIK ELEKTROTECHNIK - mechanik elektronik MECHANIK ELEKTROTECHNIK - mechanik elektronik 26-41-L/01 Nabízíme unikátní možnost získání výučního listu i maturitního vysvědčení během 4 standardních let! Naše škola byla vybrána jako jedna z několika

Více

SOCIÁLNÍ ČINNOST 75-41-M/01

SOCIÁLNÍ ČINNOST 75-41-M/01 Tel.: 541 649 193 fax: 541 649 229 E-mail: posta@sspbrno.cz www.sspbrno.cz 75-41-M/01 Sociální činnost Sociálněsprávní činnost SOCIÁLNÍ ČINNOST 75-41-M/01 Zaměření: Sociálněsprávní činnost Určeno pro:

Více

Vážení rodiče, milí žáci,

Vážení rodiče, milí žáci, Vážení rodiče, milí žáci, do rukou se Vám dostává materiál o Střední průmyslové škole Chrudim. Škola nabízí vzdělávání ve strojírenských, elektrotechnických a silničních oborech vzdělání, zakončených buď

Více

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér ocelových (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník a montér; Strojní zámečník;

Více

23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka

23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka 23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka Rozpis učiva Kód a název RVP Název ŠVP Třída Třídní učitel Učitel odborného výcviku 1. OK Ing. Hana Švandová 2. OK Milan Sotona 3. OK Mgr. Evžen Kučera

Více

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF OBORY VZDĚLÁNÍ otevírané od školního roku 2016/2017 Úvodní slovo TOS VARNSDORF a.s. patří ve svém oboru mezi přední světové firmy. Aby udržel své postavení, ročně

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

1.1 Obsluha manipulačních vozíků (VZV) 60 ZŠ. Předpokládaná cena plnění této části veřejné zakázky do výše 5 000 000 Kč bez DPH.

1.1 Obsluha manipulačních vozíků (VZV) 60 ZŠ. Předpokládaná cena plnění této části veřejné zakázky do výše 5 000 000 Kč bez DPH. Příloha č. 10 Část 1: Rekvalifikační kurzy v oblasti manipulačních vozíků rozsah bez zkoušek 1.1 Obsluha manipulačních vozíků (VZV) 60 ZŠ Předpokládaná cena plnění této části veřejné zakázky do výše 5

Více

18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku

18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku 18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE se zaměřením na programování, vývoj aplikací a robotiku Třída Třídní učitel 1. IT Mgr. Otto Hájek 2. ITA Ing. Petr Valtera 2. ITB Ing. Stanislav Hudák 3. IT Mgr. Tomáš

Více

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko Ročník: 6. Práce s technickými materiály : - dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti při práci s nástroji a nářadím, poskytne l.pomoc při úrazu - čte technický výkres

Více

Učební plán M/01 Dopravní prostředky

Učební plán M/01 Dopravní prostředky 23-45-M/01 Dopravní prostředky Školní vzdělávací program Dopravní prostředky Tento učební plán byl schválen pedagogickou radou a ředitelem školy s platností od 1. září 2013 Cizí jazyk 3 3 3 3 12 Matematika

Více

Úspěšné absolvování naší školy je vstupní bránou nejen na technické fakulty českých vysokých škol, ale i na start úspěšné profesní dráhy.

Úspěšné absolvování naší školy je vstupní bránou nejen na technické fakulty českých vysokých škol, ale i na start úspěšné profesní dráhy. Slovo ředitele Střední škola elektrotechnická patří mezi přední elektrotechnické školy v České republice nejen díky své dlouholeté tradici, ale i díky perspektivám, které nabízí současným i budoucím žákům.

Více

Útvar celoživotního učení (CŽU) se zabývá vzděláním dospělých, především pořádáním profesních školení a kvalifikací ve stavebních řemeslech.

Útvar celoživotního učení (CŽU) se zabývá vzděláním dospělých, především pořádáním profesních školení a kvalifikací ve stavebních řemeslech. O celoživotním učení Útvar celoživotního učení (CŽU) se zabývá vzděláním dospělých, především pořádáním profesních školení a kvalifikací ve stavebních řemeslech. Současná nabídka vzdělávání dospělých zahrnuje:

Více

1/9 PRACOVNÍ LIST - ZADÁNÍ STAVEBNICTVÍ. Obr. 1. Jméno: Datum: Třída: Hodnocení:

1/9 PRACOVNÍ LIST - ZADÁNÍ STAVEBNICTVÍ. Obr. 1. Jméno: Datum: Třída: Hodnocení: PRACOVNÍ LIST - ZADÁNÍ 1/9 STAVEBNICTVÍ Obr. 1 Jméno: Datum: Třída: Hodnocení: PRACOVNÍ LIST / ZADÁNÍ - STAVEBNICTVÍ 2/9 STAVEBNICTVÍ Charakteristika oboru Stavebnictví je hospodářský obor, pomocí kterého

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační Typ kurzu Oborové zaměření Název kurzu Stručný popis (pro koho, o čem a k čemu kurz je) Počet Obsluha CNC obráběcích strojů (23-026-H) Truhlář nábytkář (33-001-H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů

Více

Informace z (lokálního) trhu práce. Vypracovala Mgr. Iva Karásková

Informace z (lokálního) trhu práce. Vypracovala Mgr. Iva Karásková Informace z (lokálního) trhu práce Vypracovala Mgr. Iva Karásková Obsah prezentace Situace na (lokálním) trhu práce Statistika absolventů Jihomoravský kraj Závěry dokumentu Iniciativa Práce 4.0 Situace

Více

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Dělník ve strojírenské výrobě

Více

Orientace v normách, v technických podkladech a dokumentaci pro montáž a opravy vzduchotechnických zařízení 3

Orientace v normách, v technických podkladech a dokumentaci pro montáž a opravy vzduchotechnických zařízení 3 Montér vzduchotechniky (kód: 23-072-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Montér vzduchotechniky Kvalifikační

Více

Karosář Autoopravárenství Formální 32 Materiálnětechnické zabezpečení - vypuštěny kancelářské potřeby

Karosář Autoopravárenství Formální 32 Materiálnětechnické zabezpečení - vypuštěny kancelářské potřeby Změny v šablonách typových pozic v rámci revize šablon Šablona Obor Typ změny Řádek Předmět změny Autoelektrikář Autoopravárenství Věcná 32 Materiálnětechnické zabezpečení - vypuštěny kancelářské potřeby

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

ORIENTACE V TECHNICKÝCH OBLASTECH

ORIENTACE V TECHNICKÝCH OBLASTECH PRACOVNÍ LIST - ŘEŠENÍ ORIENTACE V TECHNICKÝCH OBLASTECH 1/6 Jméno: Datum: Třída: Hodnocení: PRACOVNÍ LIST / ŘEŠENÍ - ORIENTACE V TECHNICKÝCH OBLASTECH 2/6 V předchozích hodinách jsi měl možnost seznámit

Více

82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské

82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské 82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské Délka studia: Čtyři roky.: Splněná povinná školní docházka, zdravotní způsobilost uchazeče doložená lékařem a úspěšně složené talentové zkoušky.

Více

Společné setkání ZŠ Boskovice

Společné setkání ZŠ Boskovice Společné setkání ZŠ Boskovice 1. 11. 2018 Oddělení poradenství a dalšího vzdělávání Kontaktní pracoviště Blansko Vypracovali: Mgr. Marie Hoffmannová, Bc. Filip Juriš Informační a poradenské středisko besedy

Více

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Konference TTnet Beroun 30.11. 1.12.2017 Mgr. Josef Lancoš Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Něco na úvod o škole 1951- zahájení vzdělávací činnosti výuka probíhala v historických

Více

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Provozní zámečník (kód: 23-073-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník Kvalifikační úroveň

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU kód SM1 SM2 SM3 OBOR STROJNÍ MECHANIK Název učebnice Technická dokumentace Technické normy a tabulky Technologická dokumentace PROJEKT PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG.

Více

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole Střední škola technická Žďár nad Sázavou je od roku 2008 držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 pro oblast vzdělávání.

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář Kvalifikační úroveň

Více

Konference na téma: PROFESNÍ POTŘEBY PODNIKŮ A ORGANIZACÍ NEJEN V PODORLICKÉM REGIONU

Konference na téma: PROFESNÍ POTŘEBY PODNIKŮ A ORGANIZACÍ NEJEN V PODORLICKÉM REGIONU Konference 5. 12. 2014 na téma: PROFESNÍ POTŘEBY PODNIKŮ A ORGANIZACÍ NEJEN V PODORLICKÉM REGIONU 1 Vítáme účastníky konference z: Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Národního ústavu pro vzdělávání

Více

Vážení rodiče, milí žáci,

Vážení rodiče, milí žáci, Vážení rodiče, milí žáci, do rukou se Vám dostává materiál o Střední průmyslové škole Chrudim. Škola nabízí vzdělávání ve strojírenských, elektrotechnických a silničních oborech vzdělání, zakončených buď

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 2-02-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 2) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení Kvalifikační

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H)

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H) Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: 41-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář zemědělských strojů Kvalifikační

Více

Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0632 1

Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0632 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: MS Word Téma: Písemné práce souhrnné opakování. Autor: Ing. Silvana

Více

Quo vadis, vzdělávání Plzeňského kraje? 6. 11. 2014

Quo vadis, vzdělávání Plzeňského kraje? 6. 11. 2014 Quo vadis, vzdělávání Plzeňského kraje? 6. 11. 2014 Plzeňský kraj je zřizovatelem 80 škol a školských zařízení: speciální školy 10 střední školy 44 základní umělecké školy 9 domy dětí a mládeže 7 dětské

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H)

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H) Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: 41-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář zemědělských strojů Kvalifikační

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: H)

Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: H) Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: 23-132-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik motorových

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ TEL.: , FAX: ,

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ TEL.: , FAX: , STAVÍME NA DOBRÝCH ZÁKLADECH... STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ TEL.: +420 571 751 011, FAX: +420 571 751 010, e-mail: skola@spsstavvm.cz STUDIJNÍ OBORY UČEBNÍ OBORY NÁSTAVBOVÉ STUDIUM

Více

Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady Dřevohostice

Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady Dřevohostice Výchovný ústav a střední škola Dřevohostice Novosady 248 751 14 Dřevohostice ŠVP Zámečnické práce a údržba zpracovaný dle RVP 23-51-E/01 Strojírenské práce. Tříletý obor zakončený závěrečnou zkouškou (ústní,

Více

Strojní inženýr investic a engineeringu

Strojní inženýr investic a engineeringu Strojní inženýr Kdo to je: Strojní inženýr je vysoce kvalifikovaný pracovník, který koordinuje a řídí zpracovávání technické dokumentace pro strojírenskou výrobu, zajišťuje a organizuje přípravu a výstavbu

Více

Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář. Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ

Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář. Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ Délka a forma vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: Způsob ukončení vzdělávání: Tříleté denní střední vzdělání s výučním

Více

Používání různých prostředků pro manipulaci s částmi strojů a zařízeními, ocelovými konstrukcemi a jejich částmi 3

Používání různých prostředků pro manipulaci s částmi strojů a zařízeními, ocelovými konstrukcemi a jejich částmi 3 Mechanik kolejových vozů (kód: 23-062-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik kolejových vozidel Kvalifikační

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 23-032-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Truhlář nábytkář (kód: -001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: ) Týká se povolání: Truhlář nábytkář; Truhlář Kvalifikační

Více

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - -

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - - Mechatronik Mechatronik elektronických zařízení provádí samostatné práce a dílčí i celkové řízení prací při výrobě, montáži, seřizování, opravách a renovaci elektronických číslicově řízených výrobků a

Více

Pardubický kraj Situace na trhu práce

Pardubický kraj Situace na trhu práce Pardubický kraj Situace na trhu práce Iva Tomšová ÚP ČR - Kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí telefon: 950 172 445, iva.tomsova@uo.mpsv.cz Nezaměstnanost Pardubický kraj 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0

Více

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3 Mechanik (kód: 23-063-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik kolejových vozidel Kvalifikační úroveň

Více

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér vratových systémů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér vratových systémů (kód: 36-172-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Montér kovových stavebních konstrukcí

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov

Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov ORGANIZAČNÍ SCHÉMA ŠKOLY ORIENTACE NA MAPĚ VÝUKOVÉ CENTRUM NOVÝ BYDŽOV teoretické vyučování budova č. 1 Dr. M. Tyrše, NB budova č. 2 Masarykovo náměstí, NB

Více

1. část charakteristika oboru

1. část charakteristika oboru 1. část charakteristika oboru IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 PROFIL ABSOLVENTA... 3 Zaměření Konstrukce a v letectví:... 3 Zaměření Průmyslový design a konstrukce vozidel:... 3 UPLATNĚNÍ ABSOLVENTA - PŘÍKLADY

Více

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H)

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H) Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: 41-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář malé zemědělské mechanizace Kvalifikační

Více

Predikce potřeb trhu práce v Jihočeském kraji 2015

Predikce potřeb trhu práce v Jihočeském kraji 2015 Predikce potřeb trhu práce v Jihočeském kraji 2015 Dotazníkové šetření Jihočeské hospodářské komory a Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s. probíhá od 1.7.2015 do 30.9.2015 Vzorek 266

Více

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3 Mechanik motorových lokomotiv (kód: 23-063-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik motorových lokomotiv

Více

STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD. Školní vzdělávací program. Kominík 36-56-H/01

STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD. Školní vzdělávací program. Kominík 36-56-H/01 STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD Školní vzdělávací program 2015 1. Identifikační údaje Předkladatel: název školy Střední odborné učiliště Uherský Brod REDIZO IČ 00055107 adresa školy Svatopluka Čecha

Více

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér ocelových (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník a montér; Strojní zámečník;

Více

Hodnoticí standard. Vahař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23)

Hodnoticí standard. Vahař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Vahař (kód: 23-031-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice IČ: 708 92 822. úřadu

Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice IČ: 708 92 822. úřadu Pardubický kraj Krajský úřad č.j. KrÚ 33287/2013 Dodatečná informace č. 1 pro otevřené řízení dle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů Název veřejné zakázky: Zajištění

Více

Dělník ve strojírenské výrobě

Dělník ve strojírenské výrobě Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Dělník ve strojírenské výrobě Doklady

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA Zlín, tř. Tomáše Bati 7 P ř e h l e d s t u d i j n í c h p r o g r a m ů v e š k o l n í m r o c e 0 0 / 0 0 S T R O J Í R E N S T V Í M/00 Vyučovací předmět Počet týdenních Hodin

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Mechanik motorových lokomotiv motorář (kód: H)

Mechanik motorových lokomotiv motorář (kód: H) Mechanik motorových lokomotiv motorář (kód: 23-131-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik motorových

Více