Zpravodaj ANR ČR 1/2014. Obsah: Okénko výkonné rady. Úspěchy loňského roku Vize předsedkyně do budoucna Odstoupení člena VR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpravodaj ANR ČR 1/2014. Obsah: Okénko výkonné rady. Úspěchy loňského roku Vize předsedkyně do budoucna Odstoupení člena VR"

Transkript

1 Vážení čtenáři, Zpravodaj ANR ČR Vám přeje úspěšný rok Obsah: Okénko výkonné rady Úspěchy loňského roku Vize předsedkyně do budoucna Odstoupení člena VR Ze života pěstounských rodin Akce klubů ve fotografii Můj příběh - příběh dítěte Projekty realizované ANR ČR Profesionalizace systému NRP Náhradní rodiče a trh práce Jiná sdělení Pozvánky na vzdělávání a semináře

2 Okénko výkonné rady Úspěchy loňského roku Minulý rok nás zahrnul velkým množstvím výzev a úkolů, při jejichž řešení jsme se mnohdy i zapotili. Stará databáze členů i majetku už přestala vyhovovat moderním požadavkům a bylo nutno vytvořit databázi novou, přehlednější a funkčnější. Znovu jsme zdokumentovali majetek organizace a zařadili a přebrali materiály z minulých let. Spolupráce klubů a jejich součinnost je na nízké úrovni. Některé kluby pracují bez připomínek, z jiných je třeba informace tahat a někdy je to práce nadlidská. Spolupracují stále jen ty samé kluby, přitom jich máme více než dvacet. Také jsme řešili kolabující webové stránky, se kterými byly problémy už léta. Udržování starých stránek už nebylo možné. Díky sponzorům a dobrovolné práci několika málo lidí, dnes máme stránky nové a podle ohlasu se celkem i povedly. Minulý rok jsme dokončili projekt ESF1- Profesionalizace systému NRP. Získali jsme 100 počítačů od firmy ACCENTURE, které jsme rozdali náhradním rodinám. Dále nám firma OTIS Břeclav darovala 20 monitorů, které jsme rovněž rozdali do náhradních rodin. Stále běží projekt ESF2- Náhradní rodiče a trh práce, který se zabývá vzděláváním náhradních rodičů. Podali jsme dva projekty na doučování dětí v rodinách jeden u nadace Terezy Maxové, kde jsme uspěli a získali částku ,-Kč, čekáme na podpis smlouvy. Další jsme podali na nadační fond Agrofert, ale zatím nepřišlo rozhodnutí. Další projekt je podán na MPSV a rozhodnutí bude na jaře. A moje vlastní vize: Dovést ANR ČR zdárně do VH 2014 a dokončit všechny úkony tímto spojené. Doevidovat veškerý majetek místních klubů i majetek z projektů a snažit se podávat další projekty ve prospěch místních klubů, jelikož ty jsou pro nás nejdůležitější. Je potřeba místní kluby podpořit v akcích pro děti, protože toto je a bude základ organizace ANR ČR. Souhlasím, že i evropské projekty jsou pro naši organizaci důležité, jelikož podporují provoz organizace. Přeju Všem úspěšný a krásný rok Předsedkyně ANRČR Alena Štefková.

3 K podal rezignaci na práci ve VR náš dlouholetý člen pan Luboš Ištok ze závažných zdravotních důvodů. Pan Luboš Ištok byl u založení organizace a svou dosavadní práci pro ANR ČR vykonával vždy dobře a svědomitě. Práce pana Ištoka si velmi vážíme a děkujeme za jeho vždy pozitivní a empatický přístup. Zároveň mu přejeme hodně sil na boj, který ho čeká a věříme, že bude úspěšný.

4 Ze života náhradních rodin

5

6 Můj příběh - příběh dítěte Ahoj lidičky! Ještě jednou, už naposled, se vám hlásí malý Davídek a zdraví všechny své věrné čtenáře. Jak už to prý v životě chodí, všechno má svůj začátek a konec a k jednomu takovému konci a začátku jsem teď dospěl i já. Našla se pro mě totiž nová maminka a tatínek! A u nich už bych mohl zůstat napořád! A tak se pomaličku připravuji na to, že změním postýlku, kočárek, hračky, oblečení apod., za jinou postýlku, kočárek, hračky,ale hlavně svou dosavadní náhradní maminku a tatínka za tu budoucí maminku a tatínka, kteří mi už zůstanou nastálo. Dokonce i bráchu Toma vyměním za sestřičku Dominiku a tetu Čikitu za Maxíka. Maxík je malý pes a má dlouhé bílé chlupy, za které ho budu moci dobře tahat! Moje budoucí maminka Katka má taky bazén a zahradní houpačku, takže vlastně o nic nepříjdu. Jenom o kocoura a papouška a možná jednou přesvědčím novou maminku, že si je pořídíme taky. Ale o co prý hlavně nepřijdu, je ta veliká láska, kterou mi teď dává moje dosavadní maminka - Lenka - a tatínek. Prý se vůbec nemusím obávat, neboť budoucí rodiče se na mě strašně moc těší a budou mě mít moc rádi. Už jsme se spolu viděli, a to víte, smál jsem se na ně a laškoval s nimi, až se do mě úplně zbláznili. Teď za mnou docházejí ob den domů, hrají si se mnou, nová maminka Katka mě krmí i přebaluje a prostě si na sebe zvykáme. Maminka Katka mi pokaždé říká, jak moc se těší, až mě bude mít doma. Zato maminka Lenka je moc smutná. Říká, že jí budu moc chybět a že mě bude milovat už navždy. A maminka Katka jí dovolila, že mi může dělat babičku! A já jsem zase zvítězil, protože místo dvou babiček budu mít babičky tři! A tři dědečky!

7 Taky jsem byl u paní psycholožky, ta mě zkoumala, jak jsem na tom vývojově a byla moc překvapená, jaký jsem šikovný a co už všechno umím. Ještě nemám ani osm měsíců, ale dokážu už to, co jiné děti v devíti i desíti měsících. K tomu jsem moc krásný a roztomilý chlapeček, tak řekněte sami, no kdo by mě nechtěl? Mně samotnému se nová maminka a tatínek moc líbí. Jsou ještě mladí a mají spoustu energie. Těším se, jak spolu budeme dělat blbiny. Hlavně, aby jim ta energie vydržela, neboť se mnou jí budou spoustu potřebovat! Maminka Lenka mi říkala, jak je ráda, že mě mohla zachránit z toho rozbouřeného moře, kde jsem do tří měsíců byl, nalodit mě na svoji lodičku a bezpečně a klidně mě s tatínkem dovézt až do přístavu, kde na mě čekají noví rodiče. Říkala, že je moc šťastná, že mě mohla chvíli mít a milovat a že jsem jí strašně moc dal a obohatil jí život. Nevím sice co a jak, ale jsem za to rád. A tak bych chtěl na závěr popřát všem dočasným pěstounům a náhradním rodičům, aby všechny děti, které budou mít v péči, byly pro ně ty nejkrásnější a nejúžasnější a všem dětem zase ty nejúžasnější, milující a nejlepší pěstouny jako jsem měl já. Mějte se moc krásně, přeji vám všem hodně štěstí a loučí se s vámi váš malý Davídek Pa pá! Fotografie k článku je pouze ilustrační.

8 Projekty realizované ANR ČR Profesionalizace systému NRP v ČR Závěrečné shrnutí projektu Profesionalizace systému NRP v ČR Projekt byl realizován v období Na realizaci projektu se postupně podílelo sedm pracovníků, za což jim patří poděkování. Jedná se o realizační tým ve složení: Bc. Jana Lexová - Manažer projektu Mgr. Kateřina Šlesingerová - Koordinátor a metodik projektu Jan Adášek - Koordinátor projektu Mgr. Lucie Šultérová - Koordinátor projektu Ing. Lukáš Tomko - Metodik projektu Martin Sígl - finanční manažer a účetní projektu Monika Detrichová - Koordinátor projektu Projekt se sestával z několika na sebe navazujících částí, a to vytvoření a akreditace dvou vzdělávacích modulů, realizace vzdělávání, práce na podkladu pro legislativní změnu - novela ZSPOD, poradenství pro náhradní rodiny a závěrečná mezinárodní konference.

9 . Na vzdělávací části projektu se podíleli odborní lektoři: PhDr.Mária Kerekešová, PhD, Phdr.Štefan Šarkozy, Mgr. Adam Křístek, JUDr. Zuzana Zárasová, Bc. Anna Valová Dále patří velký dík našim pedagogickým pracovníkům, kteří se po dobu vzdělávání rodičů starali o děti a připravovali pro ně program Vzdělávání proběhlo ve dvou modulech, přičemž Modul č.1 - Škola poradců byl uskutečněn ve třech opakováních. V roce 2011 ve Zlínském kraji - Hotel Rusava- 16 účastníků. V roce 2011/2012 v kraji Vysočina - Hotel Mánes - 18 účastníků. V roce 2012/2013 ve Středočeském kraji - Hotel Týnec - 18 účastníků. Modul č.2 - Letní škola pro zájemce o PPPD proběhl ve dvou opakováních. V roce 2011 ve Zlínském kraji - Hotel Jelenovská - 15 účastníků. V roce 2012 v Pardubickém kraji - Hotel Jezerka - 15 účastníků. Závěrečná konference projektu proběhla v prostorách poslanecké sněmovny v termínu Po skončení projektu - od až do probíhaly administrativní práce na ukončení projektu a auditu. Závěrečný výrok auditora potvrdil soulad vedení projektu s věcným záměrem a harmonogramem, včetně finanční části. Závěrem bych chtěla také poděkovat všem účastníkům vzdělávacích aktivit, konferencí a kulatých stolů za jejich zájem o NRP. Za realizační tým Bc.Jana Lexová

10 Náhradní rodiče a trh práce Kurz Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce V sobotu dne proběhl jednodenní 8 hodinový kurz s názvem Problematika citové deprivace u přijatých dětí. Do kurzu se přihlásilo a zároveň jej i absolvovalo 8 účastníků (4 manželské páry). Dva z Telče, jeden z Pacova a jeden z Otradova (okres Hlinsko). V rámci sobotního dne jsme probrali spoustu zajímavých a důležitých informací, které jsou spojeny s citovou deprivací dětí, které prošly ústavní výchovou. Uvědomili jsme si, že citová deprivace nemusí být nutně spojována jen s pobytem dítěte v ústavu, ale může být vyvolána i dalšími traumatizujícími zážitky nebo způsobená ztrátou bilogických rodičů. Téma citové deprivace je tak obsáhlé a natolik složité, že se nám v rámci tohoto sobotního dne rozhodně nemohlo povést zodpovědět všechny otázky s tímto tématem spojené. Děti měly svůj doprovodný program při kterém skotačily, malovaly a promítaly si krásnou animovanou pohádku. Pokračování kurzu s názvem Vyškolení lektorů A máme za sebou druhý ze šesti víkendů jednoho z nejtěžších kurzů tohoto projektu - kurzu s názvem Vyškolení lektorů. Sešli jsme se opět v hojném počtu v Pelhřimově, kde jsme spolu s našimi lektory Marikou kerekešovou a Štefanem Šakózym strávili skoro čtyři dny ( ). Kurz byl naplněn nejen důležitými informacemi, ale i aktivitami se zážitkovými technikami. Tento víkend nás nabudil pro naši budoucí práci lektorů v NRP.

11 Druhé setkání kurzu Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce O víkendu se již podruhé v Pelhřimově sešli účastníci kurzu Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce. Lektoři Doc.PhDr. Oldřich Matoušek a PhDr. Hana Pazlarová PhD. jsou na slovo vzatí odborníci na náhradní rodinnou péči, proto jejich "příprava" terénních pracovníků a lidí, kteří se budou pohybovat mezi náhradními rodinami, je samotnými účastníky hodnocena jako velmi přínosná a všichni mluví o kurzu a jeho vedení v superlativech. Kurz proběhne zanedlouho i v Luhačovicích. Témata kurzů jsou - práce s rodinou, případové konference, kontakty s rodinami a řešení náročných situací jak v péči o děti a při jejich výchově tak např. při rozvodu rodičů nebo kontaktu s biologickou rodinou přijatého dítěte, mediace, rodinná ekonomika, odchod dětí z NRP a mnoho dalších témat. Třetí setkání kurzu Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce Máme doma puberťáka první prosincový víkend nás opět přivítalo krásné zasněžené lázeňské město Luhačovice. Sedm účastníků vzdělávacího víkendu přijelo, aby se dozvědělo něco více o svých dětech, které již jsou nebo právě vstupují či teprve budou vstupovat do období dospívání - puberty. Účastníci se dozvěděli jak porozumět jejich přijatým dětem v jejich nelehkém období puberty, zda je puberta u přijatých dětí odlišná od puberty dětí biologických, jak předcházet konfliktům a jak je řešit v klidu. Mohli se dozvědět něco více o prožívání přijatých puberťáků a jak v tomto období řeší otázky kolem své identity. Naučili se jak své dospívající děti povzbuzovat a jak motivovat. Jak svým dětem nastavovat pravidla, jak být důslední, ale ne přísní a dohlížet na jejich dodržování prostě jak jim pomoci. Samozřejmě účastníci přijeli i pro to, aby se mohli setkat s jinými pěstouny, sdílet své zkušenosti, načerpat síly a trochu si i odpočinout od běžných povinností doma. Hotel a jeho personál nám v tom byl hodně nápomocný, za což i jim patří slova díků.

12 Lektoři měli široké portfolio otázek a 24 hodin opravdu na zodpovězení všech do hloubky nestačilo. Všichni účastníci vyjádřili lektorům i realizačnímu týmu projektu pochvalu a nikdo z nich nelitoval času povinného školení. Babička pěstounka, která přijela poprvé a naposledy, jelikož vnukovi bude za pár měsíců 18 let a tím jí povinnost vzdělávat se končí, vyjádřila dokonce lítost, že toto nebylo už dříve. Navázala tu osobní přátelství, utvrdila se v tom, že i my ostatní náhradní rodiče děláme chyby, bojujeme své každodenní boje a máme spoustu starostí, které jsme nezavinili, ale musíme je řešit. Povzbuzením k naší další práci bylo, když si osobně vyžádala kontakty na realizační tým projektu, aby mohla s námi zůstat ve spojení, kdyby něco potřebovala, aby se měla kam obrátit. Dětem, které si rodiče s sebou přivezli, se věnovaly v doprovodném programu po celou dobu vzdělávání jejich rodičů dvě pracovnice. S dětmi hrály různé stolní hry, navštívily hotelovou tělocvičnu, prošly se venku a omrkly zasněženou Luhačovickou přehradu. Došlo i na pohádku a film. Využily i možnosti zahrát si s dětmi kulečník. Děti neumí lhát a jsou velmi spontánní, proto jejich slova při loučení můžeme brát jako poděkování za naši práci. A zde jen pár slov od 13 letého Filipa: "Když mi máma řekla, že pojedu s nimi někam do hotelu a že tu budu dva dny, navíc, že se o mne bude někdo cizí starat, vůbec jsem jet nechtěl, říkal jsem si: Ach jo, to bude tedy pořádná nuda. Nyní jsem rád, že jsem tu byl, nebyla to vůbec nuda, naopak to tu bylo super. Poznal jsem nové kamarády, nové lidi, pořád bylo co dělat a rychle to uteklo. Opravdu jsem rád, že jsem nakonec jel." Dva dny průběžného vzdělávání skončily a další kurz s názvem Identita dítěte je pro vás přichystán v Pelhřimově v termínu od do

13 Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce a jejich dodržování Ve dnech se v Pelhřimově již po třetí sešli účastníci čtyřvíkendového kurzu se složitým a dlouhým názvem Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce. Všichni zúčastnění si pochvalují nejen dobrou partu, kterou mezi sebou vytvořili, ale příjemné a odborné vedení obou lektorů pana Doc. PhDr. Oldřicha Matouška a paní PhDr. Hany Pazlarové. Všichni velmi pozitivně hodnotí jejich vysokou odbornost, ale zároveň i lidskost. Témata, kterými se účastníci o třetím víkendu zaobírali zněla: komunikace, vztahy v rodině, rodinná ekonomika, dluhová politika a možnosti oddlužnění, formy podpory rodiny, finanční hospodaření, bydlení, stravování, výchova dětí, výchovné styly, metody a postupy, co funguje a co naopak ne, podpora rodin atd. Každý víkend je přímo k prasknutí našlapaný užitečnými informacemi, dobrou náladou a v neposlední řadě i vynikajícím jídlem. Před klienty tohoto vzdělávacího kurzu je poslední víkend v termínu Druhý běh kurzu bude otevřen v únoru S pozdravem a přáním hezkých dní Monika Dietrichová asistentka projektu Náhradní rodiče a trh práce

14 Vzdělávání v Pelhřimově Pracuji jako sociální pracovnice na oddělení sociálně právní ochrany dětí, konkrétně na úseku náhradní rodinné péče. Ve své praxi se setkávám s rodinami, které do své péče přijaly děti, o něž se jejich rodiče nemohou postarat. Tyto rodiny musí často řešit různé situace s různou mírou náročnosti a já jako sociální pracovnice se jim snažím poskytovat co nejúčinnější pomoc. Při plnění svých pracovních povinností jsem získala informace o připravovaném projektu s názvem Zvyšování kompetencí náhradních rodičů pro uplatnění na trhu práce. V rámci tohoto projektu jsem se přihlásila na kurz Vzdělávání pro uplatnění na trhu práce, a to s očekáváním, že se dozvím více o problémech, se kterými se potýkají náhradní rodiče a o možnostech jejich řešení. Nyní jsem již absolvovala dva víkendové pobyty v Pelhřimově. Kurz je velmi dobře připravený jak po stránce odborné, tak i po stránce organizační. Všichni máme možnost osobně poznat paní PhDr. Hanu Pazlarovou, PhD. a pana Doc. PhDr. Oldřicha Matouška, kteří nám předávají své odborné znalosti a bohaté zkušenosti z oblasti náhradní rodinné péče. Účastníci kurzu jsou lidé, kteří se zajímají o pěstounkou péči nebo pracují v oblasti náhradní rodinné péče a náhradní rodiče. Seminář probíhá v pohodové atmosféře, všichni se můžeme zapojovat do diskusí a předáváme si své poznatky a zkušenosti, vzájemně komunikujeme o různých tématech. Pro mne osobně jsou tyto sdělované zkušenosti největším přínosem. Tyto diskuse mi umožnily nahlédnout na problematiku náhradního rodičovství jiným pohledem, který bych, jako člověk zvenčí, neměla možnost nikdy poznat. Z těchto nově nabytých poznatků a zkušeností bych chtěla čerpat a svou pracovní činnost cíleně směřovat na skutečné potřeby pěstounských rodin. Chtěla bych poděkovat organizátorům, především manželům Dietrichovým za výbornou organizaci kurzu, který probíhá v přátelské atmosféře. Věřím, že se všichni na naše další společná setkání těší, právě tak jako já. Mgr. Zdeňka Zamazalová

15 Jiná sdělení Nadační fond J&T podporuje novým projektem ohrožené a náhradní rodiny Praha, 11. prosince Nadační fond J&T organizuje projekt Možnosti systémové podpory ohrožených a náhradních rodin, který má za cíl systematicky zvyšovat povědomí o nástrojích, metodách a materiálech, které vznikly za podpory Evropského sociálního fondu (ESF) v oblasti náhradní rodinné péče (NRP) a v oblasti péče o ohrožené rodiny. Projekt je určen pracovníkům samospráv, sociálním pracovníkům orgánů sociálně-právní ochrany dětí a neziskových organizací. V rámci projektu mapuje Nadační fond J&T dosavadní výsledky péče o ohrožené s využitím příkladů dobré praxe zahraničních partnerů projektu z Dánska, Francie, Maďarska, Německa, Nizozemí a Slovenska. Jedním z výstupů projektu budou metodiky práce s ohroženou rodinou, a to jednak Metodika práce s ohroženou rodinou a příprav pro náhradní rodiče, která bude tvořena v pilotním programu ve spolupráci s krajským úřadem a místními neziskovými organizacemi, jednak Metodika práce s dětmi a rodinou v ohrožení a možné využití náhradní rodinné péče, určená široké veřejnosti. Ta bude tvořena a testována ve spolupráci s místní komunitou a bude nabízena jako preventivní nástroj, který lze použít při výskytu rizikového rodinného prostředí nebo nečekaných krizových situací (úmrtí některého z rodičů, špatná sociální situace rodiny atd.), která předchází odebírání dětí z rodin. Ukáže, koho kontaktovat (součástí bude grafická mapa kontaktů), propojí kontakty na místní úrovni, usměrní reakci v případě krizové situace. Klíčovými nástroji pro rozšíření výstupů projektu a vysvětlení jejich významu budou neformální workshopy, vzdělávací workshopy, konference a virtuální centrum shromažďující odborné materiály k tématu. Nedílnou součástí projektu je také pravidelná evaluace výstupů tak, aby vycházely v maximální míře vstříc potřebám cílové skupiny. Partnerem projektu je v ČR Sdružení pěstounských rodin o. s., které se podílí na pilotním odzkoušení výstupů projektu, Garanty pro odborné vstupy projektu jsou Amalthea, Asociace náhradních rodin ČR a Sdružení SOS Dětské vesničky. Projekt Možnosti systémové podpory ohrožených a náhradních rodin je financován Evropským sociálním fondem. Registrační číslo projektu je CZ.1.04/5.1.01/B Podrobné informace o projektu naleznete na stránkách Kontakt Jana Rydlová Nadační fond J&T Mail: rydlova@nadacnifondjt.cz

16 Děkujeme za podporu:.

Projekt Profesionalizace systému náhradní rodinné péče v ČR. Realizuje Asociace náhradních rodin ČR ve spolupráci s Asociáciou náhradných rodin

Projekt Profesionalizace systému náhradní rodinné péče v ČR. Realizuje Asociace náhradních rodin ČR ve spolupráci s Asociáciou náhradných rodin Projekt Profesionalizace systému náhradní rodinné péče v ČR Realizuje Asociace náhradních rodin ČR ve spolupráci s Asociáciou náhradných rodin Asociace NR ČR Vznikla v r. 2009 V současné době funguje 18

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 2. pol. 2018

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 2. pol. 2018 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek- 2. pol. 2018 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s nadcházejícím školním rokem Vám opět nabízíme

Více

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s.

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s. Výroční zpráva za rok 2015 Rodina u nás, o.s. 1 O nás Občanské sdružení Rodina u nás bylo založeno 21. 6. 2013, s cílem poskytovat doprovázení a služby v oblasti náhradní rodinné péče. Naše služby se snažíme

Více

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s.

Výroční zpráva za rok Rodina u nás, o.s. Výroční zpráva za rok 2014 Rodina u nás, o.s. 1 O nás Občanské sdružení Rodina u nás bylo založeno 21. 6. 2013, s cílem poskytovat doprovázení a služby v oblasti náhradní rodinné péče. Naše služby se snažíme

Více

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 Jediná celostátní edukačně-náborová kampaň zaměřená na pěstounskou péči POMOC OHROŽENÝM DĚTEM Nadační fond J&T pomáhá již od roku 2004 především ohroženým dětem a rodinám.

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 1. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 1. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka, Ostrava 1. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s novým kalendářním rokem Vám opět nabízíme

Více

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV Klíčové aktivity: Návrh optimalizace řízení a financování systému péče o ohrožené děti a rodiny

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

REFORMA SYSTÉMU PÉČE O OHROŽENÉ DĚTI. JUDr. Zuzana Zárasová Mgr. Adam Křístek Odbor rodiny a dávkových systémů MPSV

REFORMA SYSTÉMU PÉČE O OHROŽENÉ DĚTI. JUDr. Zuzana Zárasová Mgr. Adam Křístek Odbor rodiny a dávkových systémů MPSV REFORMA SYSTÉMU PÉČE O OHROŽENÉ DĚTI JUDr. Zuzana Zárasová Mgr. Adam Křístek Odbor rodiny a dávkových systémů MPSV Základní východiska reformy Stav systému (poznatky z konkrétních kauz, výzkumů, analýz,

Více

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019

Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Centrum podpory náhradní rodinné péče II 9/2015 1/2019 Věduna Bubleová Celostátní konference 17. 1. 2019 Popis projektu Centrum podpory NRP II Popis projektu Centrum podpory náhradní rodinné péče II (dále

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2018

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2018 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2018 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s nadcházejícím školním rokem Vám opět

Více

Zpravodaj ANR ČR 3/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na řádnou VH Pověření SPOD pro ANR ČR Tisková konference NF Tecso

Zpravodaj ANR ČR 3/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na řádnou VH Pověření SPOD pro ANR ČR Tisková konference NF Tecso Milí přátelé! nabízíme vám k počtení třetí letošní vydání Zpravodaje v jarním kabátě. Přejeme příjemné chvíle s naším měsíčníkem. Obsah: Okénko výkonné rady Pozvánka na řádnou VH Pověření SPOD pro ANR

Více

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Projekt Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa:

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2018

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2018 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka 1. pol. 2018 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku vzdělávacích

Více

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti MPSV

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti MPSV Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti MPSV Účel projektu Jeden z nástrojů pro implementaci Národní strategie ochrany práv dětí a novely zákona o sociálně-právní ochraně

Více

Příběhy pěstounů. Články publikované na portálu pocházejí ze zpovědí pěstounů.

Příběhy pěstounů. Články publikované na portálu  pocházejí ze zpovědí pěstounů. Příběhy pěstounů Články publikované na portálu www.dobrárodina.cz pocházejí ze zpovědí pěstounů. Impulz přišel v dětství To, jak je pro děti důležité vyrůstat v rodině, jsem věděla už v dětství, kdy si

Více

Aktuální situace v oblasti náhradní péče o děti v ČR. 17. září 2014. Odbor ochrany práv dětí

Aktuální situace v oblasti náhradní péče o děti v ČR. 17. září 2014. Odbor ochrany práv dětí Aktuální situace v oblasti náhradní péče o děti v ČR 17. září 2014 Odbor ochrany práv dětí Národní strategie ochrany práv dětí a související AKČNÍ PLÁN K NAPLNĚNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE OCHRANY PRÁV DĚTÍ 2012

Více

Centrum pro dítě a rodinu Valika

Centrum pro dítě a rodinu Valika Centrum pro dítě a rodinu Valika VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 0 1. Úvodní slovo Vážení přátelé, dostává se Vám do rukou první výroční zpráva Centra pro dítě a rodinu Valika, o.s. Přestože se zpráva nazývá

Více

Výroční zpráva V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí děti vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění.

Výroční zpráva V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí děti vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění. Výroční zpráva 2016 V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí děti vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění. (Preambule Úmluvy o právech dítěte) Obsah Obsah 1 Úvodní

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku

Více

Služby pro pěstounské rodiny

Služby pro pěstounské rodiny Zpráva o činnosti za období od 1.1.2015 do 31.12.2015 Název střediska: Středisko poradenství Služby pro pěstounské rodiny Služby pro pěstounské rodiny vykonávají svou činnost na základě pověření k výkonu

Více

Organizační struktura

Organizační struktura Organizační struktura Tento dokument popisuje organizační strukturu partnerství v rámci projektu MAP Karlovarsko II. Dokument byl zpracován dle požadavků metodiky Postupy tvorby MAP II 1. Organizační struktura

Více

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých.

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. 1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. Seminář je zaměřen na zvládání komunikace v rodině, rozpoznání konfliktů a jejich efektivní řešení, jak mezi pěstouny a dětmi, tak i mezi dospělými osobami

Více

Možnosti využití případové konference v následné péči. Doc.PhDr. Oldřich Matoušek PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D.

Možnosti využití případové konference v následné péči. Doc.PhDr. Oldřich Matoušek PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. Možnosti využití případové konference v následné péči Doc.PhDr. Oldřich Matoušek PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. Důvody proč plánovat následnou péči Osobní kontakt zainteresovaných Rychlá koordinace Vyšší

Více

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Standard 9 PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 03/2017 Termín poslední revize: 2. 5. 2017 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Mgr. Jana Kocourková PhDr. Tomáš Ochotnický Termín platnosti

Více

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018

Standard 9. PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018 Standard 9 PRACOVNÍ POSTUPY POVĚŘENÉ OSOBY č. rev.: 01/2018 Termín poslední revize: 21. 2. 2018 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Bc. Gabriela Horná Bulková Bc. Gabriela Horná Bulková Termín

Více

Nábor, příprava a doprovázení pěstounů na přechodnou dobu v Pardubickém kraji - pilotní projekt Amalthea o.s. 31.10. 2011, Jihlava

Nábor, příprava a doprovázení pěstounů na přechodnou dobu v Pardubickém kraji - pilotní projekt Amalthea o.s. 31.10. 2011, Jihlava Nábor, příprava a doprovázení pěstounů na přechodnou dobu v Pardubickém kraji - pilotní projekt Amalthea o.s. 31.10. 2011, Jihlava Základní údaje o projektu Realizátor: Amalthea o.s. Partneři projektu:

Více

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků Doc. PhDr. Oldřich Matoušek ZAČÁTEK V dětství, mládí je člověk něčím silně ovlivněn (někdy jde i o traumatickou zkušenost), podobně jako Buddha

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 2. pol. 2018

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 2. pol. 2018 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 2. pol. 2018 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s nadcházejícím školním rokem Vám

Více

Bilanční diagnostika 2. národní seminář

Bilanční diagnostika 2. národní seminář Bilanční diagnostika 2. národní seminář 17. - 18. 1. 2013, Kutná Hora Zpráva z jednání + fotodokumentace Téma a náplň druhého semináře, který byl zaměřen na problematiku vzdělávání a diagnostických nástrojů

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 1. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 1. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 1. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku

Více

Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny

Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Příloha č. 6 Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Aktivita 01: Návrh optimalizace řízení a financování systému péče o ohrožené děti a rodiny

Více

Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Cílem Komunikačního plánu je zajistit informovanost všech aktérů a široké veřejnosti o jednotlivých dílčích výstupech společného plánování zpracovaném SR MAP,

Více

Závěrečné zpráva. Frýdecká 410, 739 61 Třinec IČ: 26840791. Úřad práce České republiky

Závěrečné zpráva. Frýdecká 410, 739 61 Třinec IČ: 26840791. Úřad práce České republiky Závěrečné zpráva Projekt "Práce jinak šance rodině i zaměstnání" Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00178 Příjemce projektu: Kvalifikační a personální agentura, o. p. s. Závodní 815, Třinec

Více

Závěrečná konference Programu CZ04 Ohrožené děti a mládež. Praha, 1. června 2017

Závěrečná konference Programu CZ04 Ohrožené děti a mládež. Praha, 1. června 2017 Závěrečná konference Programu CZ04 Ohrožené děti a mládež Praha, 1. června 2017 Helena Miklová Krajský úřad Zlínského kraje Důležité milníky 2011 Dohoda o společném postupu při ověřování a implementaci

Více

Zpravodaj ANR ČR 10/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na zasedání VR. Ze života náhradních rodin. Zkušenosti s přechodkou

Zpravodaj ANR ČR 10/2012. Obsah: Okénko výkonné rady. Pozvánka na zasedání VR. Ze života náhradních rodin. Zkušenosti s přechodkou Vážení přátelé, nabízíme další číslo našeho měsíčníku Zpravodaj ANR ČR. Obsah: Okénko výkonné rady Pozvánka na zasedání VR Ze života náhradních rodin Zkušenosti s přechodkou Projekty realizované ANR ČR

Více

Zpráva o činnosti za období od 1.4.2014 do 31.12.2014

Zpráva o činnosti za období od 1.4.2014 do 31.12.2014 Zpráva o činnosti za období od 1.4.2014 do 31.12.2014 Název střediska: Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Druh služby: Služby pro pěstounské rodiny Služby pro pěstounské rodiny zahájily

Více

Průběžné vyhodnocení edukačně-náborové kampaně o pěstounství. Leden květen 2013

Průběžné vyhodnocení edukačně-náborové kampaně o pěstounství. Leden květen 2013 Průběžné vyhodnocení edukačně-náborové kampaně o pěstounství Leden 2013 - květen 2013 Východiska kampaně VYSOKÉ PROCENTO DĚTÍ V ÚSTAVNÍ PÉČI ČR je s cca 10.000 dětmi v kojeneckých ústavech a dětských domovech

Více

Je to na Vás? Role neziskového sektoru v systému ochrany práv dětí

Je to na Vás? Role neziskového sektoru v systému ochrany práv dětí Je to na Vás? Role neziskového sektoru v systému ochrany práv dětí Odbor rodiny a ochrany práv dětí Proces změn aktuální informace Změna systému práce orgánů sociálně-právní ochrany a soudů Vytváření sítě

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů pro veřejnost

Nabídka vzdělávacích seminářů pro veřejnost Nabídka vzdělávacích seminářů pro veřejnost Všechny nabízené semináře probíhají v uvedeném termínu v Pardubicích. Přihlášku k semináři si můžete stáhnout na našich webových stránkách www.amalthea.cz v

Více

Vzdělávání pěstounů jaro 2016

Vzdělávání pěstounů jaro 2016 Vzdělávání pěstounů jaro 2016 4hodinové dopolední v pracovní dny Místo konání: Školení se budou konat v prostorách Charitního sdružení Děčín, Zbrojnická 7, Děčín IV, budova bývalé Komerční banky, výtahem

Více

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ,

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež Krajský úřad Pardubického kraje, sál J. Kašpara 16. 10. 2015 Ing. Kateřina Budínská, projektová manažerka

Více

Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA

Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA Mgr. Renata Hrochová VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2016 OBSAH: Kdo jsem Dohody o výkonu PP Práce s rodinou Víkendové pobyty Poradenství v rámci výkonu SPO Stěžejní cíle k realizaci v roce 2016 Zpráva o hospodaření

Více

Struktura dotazů na poradně Adopce.com za rok 2014

Struktura dotazů na poradně Adopce.com za rok 2014 Analýza dotazů na poradně Adopce.com (celkem 1 dotazů, odpovědí) Tato analýza rozkrývá strukturu dotazů na poradně Adopce.com v sekci Rady odborníků za rok 1. Poradna funguje na principu volné diskuse

Více

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Přemyslova 1618/12 Havířov Podlesí 736 01 Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014 1 Pohled sociální pracovnice a dlouholeté pěstounky na kontakt

Více

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá

Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu. Amalthea o.s. Ria Černá Zkušenosti s PPPD z pohledu doprovázející služby pro pěstounskou rodinu na přechodnou dobu Amalthea o.s. Ria Černá Co je doprovázení - terénní sociální pracovník v rodině dle potřeb členů rodiny - úkoly

Více

Přípravy PRIDE pro budoucí náhradní rodiče a vzdělávání náhradních rodičů. Markéta Švejdová

Přípravy PRIDE pro budoucí náhradní rodiče a vzdělávání náhradních rodičů. Markéta Švejdová Přípravy PRIDE pro budoucí náhradní rodiče a vzdělávání náhradních rodičů Markéta Švejdová Formy náhradní rodinné péče Osvojení (adopce) Pěstounská péče Pěstounská péče na přechodnou dobu 1.7.2018 2 Legislativní

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2015 do 31.12.2015 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

systému péče o ohrožené děti

systému péče o ohrožené děti Seminář pro členy krajských koordinačních skupin k transformaci systému péče o ohrožené děti Transformace a sjednocení Síť služeb Transformace stávajících služeb systému péče o ohrožené děti Benešov 13.

Více

Zpráva o činnosti Poradny v roce 2017

Zpráva o činnosti Poradny v roce 2017 Město Blansko, IČ 00279943 nám. Svobody 32/3, 678 01 Blansko Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Sladkovského 1860/2b, 678 01 Blansko Odbor sociálních věcí Města Blanska Zpráva o činnosti

Více

Informačně vzdělávací středisko Plzeňského kraje INFO KARIÉRA

Informačně vzdělávací středisko Plzeňského kraje INFO KARIÉRA Informačně vzdělávací středisko Plzeňského kraje INFO KARIÉRA Evaluační zpráva zážitkového poradenského programu Kam po základní škole? pro 14.základní školu Plzeň, Zábělská 25, p.o. Vážená paní ředitelko,

Více

Alternativní a augmentativní komunikace z jiného úhlu pohledu

Alternativní a augmentativní komunikace z jiného úhlu pohledu Alternativní a augmentativní komunikace z jiného úhlu pohledu Termín realizace: 15. 7. 2014 Máte povědomí o tom, co to AAK je, protože už jste byli na kurzu? Přesto si někdy nevíte úplně rady nebo vaše

Více

Podpůrné skupiny pro děti vyrůstající v NRP. Alena Saidlová, Monika Semerádová říjen 2017

Podpůrné skupiny pro děti vyrůstající v NRP. Alena Saidlová, Monika Semerádová říjen 2017 Podpůrné skupiny pro děti vyrůstající v NRP Alena Saidlová, Monika Semerádová říjen 2017 Program semináře: Program semináře 1. den: 9:00 11:00 Úvod, Jak se seznamovat; Představení metodiky, možnosti využití

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Český Těšín 2. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, s nadcházejícím školním rokem Vám opět

Více

Vzdělávací seminář Jak sladit rodinu a zaměstnání

Vzdělávací seminář Jak sladit rodinu a zaměstnání Žamberk Občanské sdružení CEMA Žamberk 7. 10.1. a 14.-16.1. 2013 Školilo se 13 žen, službu hlídání dětí využilo 6 maminek. Super zajištěný seminář, příjemné lektorky, obnovení starých a získání nových

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy Název projektu: Registrační číslo: Termín konání: Místo konání: Vytvoření komunitního plánu na území ORP Luhačovice

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009. Občanského sdružení NÁVRATY. Centra sociálního poradenství a sociálních služeb Louny

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009. Občanského sdružení NÁVRATY. Centra sociálního poradenství a sociálních služeb Louny VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 Občanského sdružení NÁVRATY Centra sociálního poradenství a sociálních služeb Louny Organizace: Občanské sdružení Návraty centrum sociálního poradenství a sociálních služeb Adresa:

Více

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Zpráva o činnosti v roce 2013

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Zpráva o činnosti v roce 2013 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Zpráva o činnosti v roce 2013 STATISTIKA Sokolov Případy: 376 (nárůst o 67) Konzultace: 3 508 (+438) Účastníci: cca 730 (+130) Problematika: 1. Rodinná

Více

OBČANSKÁ PORADNA PARDUBICE, O. S.

OBČANSKÁ PORADNA PARDUBICE, O. S. OBČANSKÁ PORADNA PARDUBICE, O. S. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 2 OBSAH Představení organizace... 4 Kdo jsme?... 4 Poslání, cíle a principy organizace... 5 Posláním organizace je... 5 Cílem organizace je...

Více

Výroční zpráva Obsah

Výroční zpráva Obsah VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 Výroční zpráva 2016 Obsah I. Idea, poslání... 3 II. Činnost v roce 2016... 5 III. Členové spolku... 5 IV. Hospodaření... 6 V. Výkaz zisku a ztráty a Rozvaha... 7 VI. Poděkování... 10

Více

Centrum školského managementu

Centrum školského managementu Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Závěr projektu ESF Profesionalizace klíčových kompetencí řídících pracovníků ve školství PhDr. Václav TROJAN, Ph.D. Manažer

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ PROJEKT ANTIOCH. str 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ PROJEKT ANTIOCH. str 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ PROJEKT ANTIOCH str 1 OBSAH: CO PŘINESL ROK 2010... 04 O PROJEKTU ANTIOCH o.s. 05 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA PROJEKTU ANTIOCH o.s. 05 AKTIVITY RODINNÉHO CENTRA PALEČEK

Více

MANUÁL NA ZALOŽENÍ MÍSTNÍHO KLUBU. Asociace náhradních rodin České republiky

MANUÁL NA ZALOŽENÍ MÍSTNÍHO KLUBU. Asociace náhradních rodin České republiky MANUÁL NA ZALOŽENÍ MÍSTNÍHO KLUBU Asociace náhradních rodin České republiky Úvod: Kluby náhradních rodičů, adoptivních i pěstounských, jsou velmi důležité a mohou nám pomoct vyřešit některé problémy, které

Více

PROGRAM NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE STŘED

PROGRAM NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE STŘED KONTAKTNÍ OSOBA Bc. Táňa Graňáková 775 725 671 granakova@stred.info VZDĚLÁVACÍCH VZDĚLÁVÁNÍ NA ROK 2017 POBYTŮ PROGRAM NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE STŘED Vážená paní, vážený pane, rádi bychom Vám nabídli, jak

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA SKLENĚNKA z.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA SKLENĚNKA z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 SKLENĚNKA z.s. Pěstounská péče je nedocenitelná služba dětem, společnosti i státu, kdy dítěti je naplněno právo vyrůstat přirozeně v rodině, v láskyplném prostředí. Skleněnka, zapsaný

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Výroční zpráva. VLAŠTOVKY z.s.

Výroční zpráva. VLAŠTOVKY z.s. Výroční zpráva 2016 Rodina není vždycky jen původ. Jsou to lidé ve vašem životě, kteří vás chtějí i ve svých životech. Jsou to ti, kteří vás akceptují takové, jací jste. Ti, kteří by udělali cokoliv, aby

Více

Projekt EU Standardizace orgánu sociálně-právní ochrany dětí na Městském úřadu v Třinci. Závěrečná konference 20. května 2015

Projekt EU Standardizace orgánu sociálně-právní ochrany dětí na Městském úřadu v Třinci. Závěrečná konference 20. května 2015 Projekt EU Standardizace orgánu sociálně-právní ochrany dětí na Městském úřadu v Třinci Závěrečná konference 20. května 2015 Projekt evropské unie z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost s názvem

Více

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz.

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Velký vůz Sever, pobočný spolek 1. Představení organizace Velký vůz Sever coby organizační jednotka má vlastní právní subjektivitu s vlastním IČ, hospodaření a řídí se Stanovami občanského

Více

Centrum pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči Josefská 1 Brno Centrum pro rodinu a sociální péči Programy pro neúplné a doplněné rodiny Sociální služba je financována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální prevence v Jihomoravském kraji,

Více

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE 8 výukových hodin (akreditace MPSV) 1 500,- Kč (cena zahrnuje osvědčení pro účastníky a drobné občerstvení) Jednodenní akreditovaný seminář Specifika

Více

Centrum pomoci rodinám s vícerčaty Klub dvojčat a vícerčat, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA

Centrum pomoci rodinám s vícerčaty Klub dvojčat a vícerčat, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA Centrum pomoci rodinám s vícerčaty Klub dvojčat a vícerčat, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 O NÁS Naše cíle a poslání poskytovat rodinám podporu a informace o dvojčatech a vícerčatech, např. o jejich vývoji a

Více

ZPRÁVA

ZPRÁVA VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 www.ditearodina.cz OBSAH OBSAH....................................... 1 ÚVODNÍ SLOVO................................ 2 INFORMACE O VZNIKU......................... 4 CÍLE.........................................

Více

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007 Kulatý stůl l expertů Jihlava 20.června 2007 Základní informace Systémový projekt OP RLZ 3.3 Realizátor projektu: MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP, ČIA Doba realizace:

Více

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí 22. 11. 2012. PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí 22. 11. 2012. PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí 22. 11. 2012 PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí schvalovací proces Prošla dvakrát mezirezortním

Více

Standard č. 14. Metodika odboru sociálních věcí č. 15/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PŘÍPRAVA NA SAMOSTATNÝ ŽIVOT

Standard č. 14. Metodika odboru sociálních věcí č. 15/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PŘÍPRAVA NA SAMOSTATNÝ ŽIVOT MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 14 Metodika odboru sociálních věcí č. 15/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.05.2016 PŘÍPRAVA

Více

Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014

Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014 Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014 Registrace u MV ČR pod č. j. VS/1-1/73945/08-R dne 15. 12. 2008 Sídlo: Popkova 1005, 664 34 Kuřim Klientské centrum a kancelář: Novobranská 14, 602 00

Více

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV Klíčové aktivity: Návrh optimalizace řízení a financování systému péče o ohrožené děti a rodiny

Více

Co se dnes dozvíte? Program

Co se dnes dozvíte? Program Co se dnes dozvíte? Co je projekt MAP (KAP) Proč se realizuje Jaký je jeho obsah, cíle, výstupy Co nám přinese jaké zlepšení Jaká je role Řídícího výboru (tedy i Vaše) Jaké činnosti Vás čekají Termíny

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Návraty Louny - centrum sociálních služeb, z. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Návraty Louny - centrum sociálních služeb, z. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Návraty Louny - centrum sociálních služeb, z. s. Organizace: Návraty Louny, centrum sociálních služeb, z. s. Adresa: Pod Nemocnicí 2380 440 01 Louny Identifikační údaje: IČ 26595249

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Síťování v praxi sociálních pracovníků

Síťování v praxi sociálních pracovníků Prezentaci pro IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti zpracovala Bc. Tereza Komárková Síťování v praxi sociálních pracovníků program školení dopolední blok IP MPSV

Více

4. zasedání Řídícího výboru

4. zasedání Řídícího výboru 4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán pro ORP Jablunkov, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000138 15. prosince 2016 Program 1. Úvodní slovo zástupce realizátora projektu 2. Kontrola usnášeníschopnosti

Více

PROVÁZÍME PĚSTOUNY VZDĚLÁVÁME VEŘEJNOST PROPOJUJEME KOMUNITU

PROVÁZÍME PĚSTOUNY VZDĚLÁVÁME VEŘEJNOST PROPOJUJEME KOMUNITU sdružení pěstounů Polárka PROVÁZÍME PĚSTOUNY VZDĚLÁVÁME VEŘEJNOST PROPOJUJEME KOMUNITU Byl jednou jeden malý princ, který žil na planetě sotva větší než on a potřeboval přítele (Exupéry) WWW.PESTOUNIPOLARKA.CZ

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 1. pol. 2017

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Havířov, Ostrava 1. pol. 2017 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka, Ostrava 1. pol. 2017 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku vzdělávacích

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Krátce úvodem. Vážení přátelé, dámy a pánové,

Krátce úvodem. Vážení přátelé, dámy a pánové, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017 Krátce úvodem Vážení přátelé, dámy a pánové, a máme za sebou další rok. Úspěšný rok. Podařilo se nám poskytnut služby ještě více ohroženým rodinám s dětmi, pokračovali jsme v osvětově

Více

Prezentace SPO v Elrond o.p.s. Kdo jsme a co děláme?

Prezentace SPO v Elrond o.p.s. Kdo jsme a co děláme? Prezentace SPO v Kdo jsme a co děláme? Naše motto: Nejdůležitější lidé na světě jsou DĚTI. partner pro vzdělávání Váš Historie Naše společnost Elrond vznikla 21. února 2007 jako občanské sdružení s názvem

Více

Zapsaný spolek,,liberecké fórum VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Úvodní slovo předsedy sdružení

Zapsaný spolek,,liberecké fórum VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Úvodní slovo předsedy sdružení Zapsaný spolek,,liberecké fórum VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Úvodní slovo předsedy sdružení Vážení přátelé, je tu další rok a naše nezisková organizace je na trhu již šest let, tak mi dovolte úvodem naši

Více

květen-červen 2014 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

květen-červen 2014 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY květen-červen 2014 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co se děje v projektu. Drazí přátelé, máme tu závěr. Rok a půl utekl neskutečně rychle a

Více

Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2. Statut sdružení

Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2. Statut sdružení Čl. 1. Název a sídlo Název: Občanské sdružení Janus (dále jen sdružení ) Sídlo: Popkova 1005, 664 34 Kuřim Čl. 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolné, nezávislé, sdružující členy na základě společného

Více

Vzdělávání a podpora osvojitelských a pěstounských rodin 2 46 2 131 000 1 491 000 1 321 000 924 700

Vzdělávání a podpora osvojitelských a pěstounských rodin 2 46 2 131 000 1 491 000 1 321 000 924 700 Název žadatele Obec Z as tř eš. Název projektu Uznané organizace Příloha č. 2 Do t. Ob l. Po čet bo dů Celkový rozpočet Požadovaná dotace Požadavek po odečtení zbyt. nákl. Přidělená dotace HoSt Home -

Více

Transformace péče o ohrožené děti a mládež: Aktuální trendy v systému péče o ohrožené děti 25. 2. 2015

Transformace péče o ohrožené děti a mládež: Aktuální trendy v systému péče o ohrožené děti 25. 2. 2015 Transformace péče o ohrožené děti a mládež: Aktuální trendy v systému péče o ohrožené děti 25. 2. 2015 Pardubice Národní strategie ochrany práv dětí a související AKČNÍ PLÁN K NAPLNĚNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE

Více

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE Název dokumentu: Změna situace Druh dokumentu: Základní dokument revidovaný Identifikační znak: PPR/SQ12 Datum vypracování: Vypracoval: 31. 12. 2014, revize:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012. Občanského sdružení NÁVRATY Centra sociálního poradenství a sociálních služeb Louny

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012. Občanského sdružení NÁVRATY Centra sociálního poradenství a sociálních služeb Louny VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 Občanského sdružení NÁVRATY Centra sociálního poradenství a sociálních služeb Louny Organizace: Občanské sdružení Návraty centrum sociálního poradenství a sociálních služeb Adresa:

Více

Sdružení VIA Výroční zpráva 2006 1

Sdružení VIA Výroční zpráva 2006 1 Sdružení VIA Výroční zpráva 2006 1 Úvodní slovo Milí přátelé, přestože je Sdružení VIA nejmladším členem rodiny VIA, do které kromě Nadace VIA patří i organizace Friends of VIA, zcela jistě ho můžeme považovat

Více

Občanská poradna Pardubice, o. s.

Občanská poradna Pardubice, o. s. Občanská poradna Pardubice, o. s. Obsah PŘEDSTAVENÍ ORGANIZACE... 3 Kdo jsme?... 3 Poslání a principy organizace... 3 Orgány sdružení a organizační schéma... 5 Zaměstnanci poradny v roce 2009... 8 Kde

Více