Uprchlíci v médiích Užitečné tipy pro novináře a fotografy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Uprchlíci v médiích Užitečné tipy pro novináře a fotografy"

Transkript

1 MÉdiA a uprchlíci Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Kancelář pro ČR Náměstí Kinskych 6, Praha 5 Tel , Fax czepr@unhcr.org,

2 MÉdiA a uprchlíci

3 Uprchlíci v médiích Užitečné tipy pro novináře a fotografy Referovat o problémech uprchlíků korektním a profesionálním způsobem není pro sdělovací prostředky vždy jednoduché. V Evropské unii jsou azyl a migrace ostře sledovanými a kontroverzními otázkami, o nichž vedou plamenné, leč často nepřesné diskuse politici, akademici i široká veřejnost. Zatímco v Evropě probíhají všechny tyto diskuse, v krizových oblastech světa se odvíjí nesmírné lidské drama pronásledování, násilí a útěku. Tisíce lidí se dávají do pohybu ve snaze zachránit si život a najít ochranu. Tato informace má pomoci novinářům, kteří píší o otázce uprchlíků doma i v zahraničí: Těm, kdo píší o azylových otázkách, vysvětluje nejdůležitější termíny azylové problematiky. Pro ty, kdo píší o samotných uprchlících, obsahuje cenné rady, jak vést rozhovor, aniž by bylo ohroženo bezpečí nebo lidská důstojnost těchto lidí a jejich příbuzných a přátel, kteří zůstali v původní vlasti. Fotografům a kameramanům poskytuje návod pro pořizování snímků a filmových záběrů. UNHCR má zájem o nezkreslený mediální obraz uprchlíků a je připraveno médiím pomáhat. Pokud potřebujete pomoci s organizací rozhovorů v České republice nebo s návštěvou uprchlických středisek v zahraničí, kontaktujte prosím pražskou kancelář UNHCR.

4 ? Terminologie Žadatel o azyl Každý, kdo žádá o mezinárodní ochranu na základě tvrzení, že byl pronásledován, nebo se obává pronásledování, jak je popisuje Úmluva o právním postavení uprchlíků (Ženevská úmluva) z roku 1951, a čeká na rozhodnutí o své žádosti. Azylové řízení Řízení vedené úřady, které žádost o azyl posoudí. Toto řízení může skončit několika různými způsoby, mj. udělením azylu či doplňkové ochrany, udělením víza za účelem strpění či zamítnutím žádosti a návratem žadatele domů. Azyl / Status uprchlíka Úmluva o právním postavení uprchlíků (Ženevská úmluva) z roku 1951 definuje uprchlíka jako osobu, která se nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských nebo národnostních nebo z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám nebo i zastávání určitých politických názorů, a není schopna přijmout, nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám odmítá přijmout, ochranu své vlasti. Udělení azylu obvykle znamená mj. i neomezené právo pobytu, přístup ke vzdělání, zaměstnání, sociálním službám a integračním programům. Doplňková ochrana Tento status, nazývaný někdy i subsidiární ochrana, nemá oporu v Úmluvě o právním postavení uprchlíků (Ženevské úmluvě) z roku 1951, ale v mezinárodních lidskoprávních smlouvách. Tento status se uděluje osobám, které nejsou uprchlíky, ale přesto potřebují mezinárodní ochranu. Jsou to osoby, kterým by po případném návratu do vlasti hrozilo riziko vážné újmy, např. trest smrti, mučení, nebo nelidské či ponižující zacházení. Osoby, jimž byla udělena doplňková ochrana, mívají obvykle omezenější přístup k sociálním právům než uprchlíci. Doplňková ochrana se uděluje na dobu omezenou a po uplynutí této lhůty ji lze prodloužit. Víza za účelem strpění Víza za účelem strpění se udělují lidem, kteří nemají nárok na mezinárodní ochranu, ale zároveň nemohou být vráceni do země původu kvůli překážkám, které jsou na jejich vůli nezávislé například panují-li pochyby o občanství dané osoby nebo je země původu nedostupná v důsledku nějaké krize a pod. Tyto osoby obvykle nemají žádnou nebo jen minimální možnost pracovat nebo získat sociální podporu. Jejich status se opakovaně vyhodnocuje.

5 Zamítnutí žádosti o azyl Pokud je žádost zamítnuta, žadatelé o azyl se mohou proti rozhodnutí nejméně jednou odvolat. Je-li žádost pravomocně zamítnuta u poslední instance, neúspěšnému žadateli se obvykle určí lhůta na opuštění země, případně je zajištěn a do země původu vrácen nedobrovolně. Nelegální přistěhovalec Nelegální přistěhovalec je termín, který zákony nijak nedefinují, ale obecně se užívá k označení osob, které přišly do země bez potřebných dokumentů. Nelegální vstup se obvykle řeší jako správní přestupek. Lidé, kteří usilují o mezinárodní ochranu, ale často nemají jinou možnost, než překročit hranice nezákonným způsobem. Podle Úmluvy o právním postavení uprchlíků (Ženevské úmluvy) z roku 1951 za to nesmějí být trestáni (zadrženi nebo pokutováni). Eurodac Eurodac je databáze, která obsahuje otisky prstů všech žadatelů o azyl v Evropské unii starších 14 let. Každému nově přijíždějícímu žadateli o azyl se snímají otisky prstů. To Evropské unii umožňuje sledovat žadatele a ověřit si, zda tato osoba už dříve o azyl nežádala v jiné členské zemi unie. Nařízení Dublin II Takzvané Nařízení Dublin II se uplatňuje ve všech členských státech Evropské unie, v Norsku a ve Švýcarsku. Určuje, která země je odpovědná za posouzení žádosti o azyl. Stanoví, že žadatelé o azyl jsou povinni podat svou žádost v první zemi, do níž přicestují. Pokud odcestují do jiné členské země Evropské unie, budou vráceni do země, která je odpovědná za provedení azylového řízení. Ekonomický migrant Ekonomičtí migranti jsou lidé, kteří dobrovolně opouštějí svou vlast ve snaze najít si práci jinde. Mohou se bezpečně vrátit domů, kdykoliv se rozhodnou, a proto nepotřebují mezinárodní ochranu.

6 ! Vedení rozhovorů s žadateli o azyl a uprchlíky Respektujte soukromí Přijímací či pobytová střediska pro uprchlíky jsou jediným domovem, který uprchlík nebo žadatel o azyl má. Buďte zdvořilí a ohleduplní. Požádejte o povolení a nevstupujte do místností/stanů bez výslovného pozvání. Nespěchejte a poslouchejte Uprchlíci nejsou obvyklými partnery k rozhovoru. Mají za sebou dramatické a velmi osobní zážitky a mluvit o nich pro ně může být velmi bolestivý proces. Dejte jim čas, naslouchejte, neklaďte příliš mnoho otázek, spíš je náznakem otázky naveďte a nechte je samotné rozhodnout o rychlosti a směru vyprávění. Postupujte citlivě Mučení, znásilnění nebo smrt jsou traumatizující zážitky. Netraumatizujte tyto lidi znovu příliš přímými otázkami. Potřebujeteli znát podrobnosti, promluvte si raději s humanitárními pracovníky, lékaři atp. Poskytnou vám přesnou, třebaže anonymní zprávu. Buďte odpovědní Z radosti, že našli vděčného posluchače, se vám mohou uprchlíci začít svěřovat. Nezneužijte jejich důvěry. Zveřejnění jmen nebo konkrétních detailů může vést k tomu, že uprchlíka identifikuje ten, kdo ho doma pronásledoval. Identifikace může vážně ohrozit uprchlíka i jeho příbuzné, kteří zůstali doma. Používejte iniciály nebo smyšlená jména, změňte podrobnosti, které by mohly vést k identifikaci vypravěče.

7 Neznepokojujte děti Neklaďte citlivé nebo znepokojivé dotazy dětem, protože to může narušit jejich psychickou rovnováhu. Potřebujete-li znát podrobnosti jejich osudu, promluvte si s jejich rodiči nebo zákonnými zástupci. Vyvarujte se nedorozumění Uprchlíci obvykle nemají žádnou zkušenost se sdělovacími prostředky. Možná si vás spletou s humanitárními pracovníky. Vysvětlete jim proto jasně, že jejich příběh bude zveřejněn ve sdělovacích prostředcích. Výslovně se jich zeptejte, co z jejich příběhu můžete zveřejnit. Získejte výslovný souhlas dotazovaného. Sežeňte si dobrého tlumočníka Mluvit o traumatických osobních zážitcích je těžké, zejména v cizím jazyce. Improvizované tlumočení ostatními uprchlíky může vést k vážnému zkreslení sdělovaného obsahu. Proto využívejte služeb profesionálního tlumočníka. Ověřte si podrobnosti Přesnost číselných údajů, zpráv o bojových operacích a politických okolnostech je třeba ověřit zejména tehdy, pokud zdroj jednotlivec nebo skupina hájí určité zájmy. Nepřesné nebo zkreslené informace mohou mít vážné důsledky. Nestigmatizujte Stejně jako jakákoliv jiná skupina obyvatel, i žadatelé o azyl nebo uprchlíci se mohou zaplést do různých incidentů nebo být obviněni z trestné činnosti. Přílišné zdůrazňování jejich statusu nebo původu může vůči nim podnítit nepřátelství a diskriminaci, které nepostihnou pouze dotyčného jednotlivce, ale mohou stigmatizovat celou komunitu.

8 ! Snímky uprchlíků a žadatelů o azyl Požádejte o svolení Když jste na návštěvě v zařízení pro uprchlíky, žádejte osoby, které chcete fotografovat, o souhlas. Zveřejnění totožnosti uprchlíka nebo žadatele o azyl může tyto osoby a jejich rodiny vystavit nebezpečí. Respektujte anonymitu Dbejte přání uprchlíka, pokud si nepřeje zveřejnění své fotografie. Nabídněte, že ho vyfotografujete zezadu nebo proti světlu, aby nebylo možné jej identifikovat. Buďte vnímaví vůči kulturním odlišnostem V některých kulturách je pořízení snímku nebo záběrů osoby choulostivá věc. Humanitární pracovníci nebo představitelé komunit vám ochotně poradí. Používejte archivní fotografie V ženevském ústředí UNHCR se nachází obrovský fotografický archív snímků uprchlíků z celého světa. Regionální zastoupení UNHCR v Budapešti nabízí rozsáhlý soubor fotografií vztahujících se ke střední Evropě. Tyto snímky jsou profesionální kvality a ke zveřejnění je UNHCR poskytuje zdarma. Více informací:

Základy práva, 21. listopadu 2016

Základy práva, 21. listopadu 2016 Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta Základy práva, 21. listopadu 2016 ké právo Přehled přednášky ké právo ké právo ké právo Soubor právních norem, které ukládají cizincům povinnosti nebo

Více

Zaměstnávání uprchlíků. Kdo je uprchlíkem? Jak poznám žadatele o azyl a držitele mezinárodní ochrany?

Zaměstnávání uprchlíků. Kdo je uprchlíkem? Jak poznám žadatele o azyl a držitele mezinárodní ochrany? Zaměstnávání uprchlíků Kdo je uprchlíkem? Jak poznám žadatele o azyl a držitele mezinárodní ochrany? Kdo je uprchlíkem? Uprchlíkem je osoba, která se nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním

Více

Problematika migrace v právu Evropské unie

Problematika migrace v právu Evropské unie Problematika migrace v právu Evropské unie Mgr. Ing. Petr Wawrosz, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní; Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Evropská unie a

Více

Cizinec, který vstupuje na území České republiky s úmyslem požádat o azyl, musí

Cizinec, který vstupuje na území České republiky s úmyslem požádat o azyl, musí Cizinec, který vstupuje na území České republiky s úmyslem požádat o azyl, musí svůj záměr sdělit policii, což může učinit na hraničním přechodu. Samotná azylová procedura začíná podáním návrhu na zahájení

Více

Rezoluce Valného shromáždění OSN

Rezoluce Valného shromáždění OSN Rezoluce Valného shromáždění OSN UNHCR Úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky Rezoluce Valného shromáždění Organizace spojených národů č. 428 ze dne 14. prosince 1950 Valné shromáždění

Více

Informace pro zaměstnavatele, kteří by chtěli zaměstnat uprchlíky

Informace pro zaměstnavatele, kteří by chtěli zaměstnat uprchlíky Informace pro zaměstnavatele, kteří by chtěli zaměstnat uprchlíky A. Za jakých podmínek lze uprchlíka zaměstnat? Uprchlíci přicházející z tzv. třetích zemí (tj. států mimo Evropskou unii, Norsko, Island,

Více

Sociální práce s uprchlíky LS 2016

Sociální práce s uprchlíky LS 2016 Sociální práce s uprchlíky Specifické metody SP LS 2016 Migrace, uprchlíci, legislativa Uprchlík člověk, který nedobrovolně opustil svoji rodnou zem nebo stát kde žil. Důvody ekonomické, politické, válečné,.

Více

ZÁKON 325/1999 1 94 ČÁST PRVNÍ. MEZINÁRODNÍ OCHRANA

ZÁKON 325/1999 1 94 ČÁST PRVNÍ. MEZINÁRODNÍ OCHRANA OBSAH Úvodní slovo... XI Rozdělení práce... XII Poděkování... XIII Seznam použitých zkratek... XIV Seznam relevantních mezinárodních smluv, jiných mezinárodních instrumentů, právních předpisů ES/EU a dokumentů

Více

May 30, 2013. VY_52_INOVACE_21.notebook. Pobyt cizinců. SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona

May 30, 2013. VY_52_INOVACE_21.notebook. Pobyt cizinců. SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona Pobyt cizinců SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona 1 Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek SOŠ InterDact s.r.o. Most Bc. Ilona Vébrová V/2_Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

Čtyři právní hrady chránící uprchlíky. Pavel Molek

Čtyři právní hrady chránící uprchlíky. Pavel Molek Čtyři právní hrady chránící uprchlíky Pavel Molek Náš hrdina Hrad č. 1 - Bratislava Hrad č. 1 - Bratislava Čl.53 Ústavy Slovenskej republiky Slovenská republika poskytuje azyl cudzincom prenasledovaným

Více

USNESENÍ RADY. ze dne 26. června 1997. o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03)

USNESENÍ RADY. ze dne 26. června 1997. o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03) USNESENÍ RADY ze dne 26. června 1997 o nezletilých osobách bez doprovodu, které jsou státními příslušníky třetích zemí (97/C 221/03) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o Evropské unii, a zejména

Více

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 9 12 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 9 12 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 9 12 LET NÁVODY K ČINNOSTEM Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR NEŽ ZAČNETE NEŽ ZAČNETE Poznámka o zapojení uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů

Více

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR NEŽ ZAČNETE NEŽ ZAČNETE Poznámka o zapojení uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů

Více

Migrace lidské společnosti

Migrace lidské společnosti STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Migrace lidské společnosti VY_32_ INOVACE _06_102 Projekt MŠMT EU peníze středním

Více

Preambule Úmluvy o právním postavení uprchlíků

Preambule Úmluvy o právním postavení uprchlíků Úmluva o právním postavení uprchlíků z roku 1951 Otázky a odpovědi Úmluva o právním postavení uprchlíků z roku 1951 OSN usiluje "zajistit uprchlíkům co největší možnost užívat... základních práv a svobod".

Více

SDG 10: Méně nerovností. Snížit nerovnost uvnitř zemí i mezi nimi. AKTIVITA MIGRACE / 45 minut. Pomůcky: papíry, tužky, balicí papíry, pastelky, fixy

SDG 10: Méně nerovností. Snížit nerovnost uvnitř zemí i mezi nimi. AKTIVITA MIGRACE / 45 minut. Pomůcky: papíry, tužky, balicí papíry, pastelky, fixy AKTIVITA MIGRACE / 45 minut Pomůcky: papíry, tužky, balicí papíry, pastelky, fixy SDG 10: Méně nerovností Snížit nerovnost uvnitř zemí i mezi nimi OSN chce v tomto cíli prosazovat snižování nerovností

Více

Poučení o ochraně osobních údajů

Poučení o ochraně osobních údajů Poučení o ochraně osobních údajů Níže uvedené informace byly poskytnuty v souladu s nařízením Evropského Parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů

Více

GDPR ochrana osobních údajů

GDPR ochrana osobních údajů GDPR ochrana General Data Protection Regulation Nařízení Evropské komise, které vstoupí v účinnost 25. 5. 2018. Jeho cílem je zvýšit úroveň ochrany osobních údajů a posílit práva občanů Evropské unie v

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2011/95/EU

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2011/95/EU 20.12.2011 Úřední věstník Evropské unie L 337/9 SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2011/95/EU ze dne 13. prosince 2011 o normách, které musí splňovat státní příslušníci třetích zemí nebo osoby

Více

Sociální práce s uprchlíky a cizinci z pohledu pracovníků nevládních organizací v ČR

Sociální práce s uprchlíky a cizinci z pohledu pracovníků nevládních organizací v ČR Sociální práce s uprchlíky a cizinci z pohledu pracovníků nevládních organizací v ČR za Organizaci pro pomoc uprchlíkům Mgr. Yvona Hofmanová Definice základních pojmů Cizinec - fyzická osoba, která není

Více

Nezletilý cizinec. bez doprovodu 1. Nezletilý cizinec. bez doprovodu

Nezletilý cizinec. bez doprovodu 1. Nezletilý cizinec. bez doprovodu Nezletilý cizinec bez doprovodu Nezletilý cizinec bez doprovodu 1 1) Kdo je nezletilý cizinec bez doprovodu? Nezletilým cizincem bez doprovodu (Unaccompanied Minors, zkratka UAMs) se rozumí cizinec mladší

Více

O B E C H O S T Í N Hostín 56, Byšice

O B E C H O S T Í N Hostín 56, Byšice INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ, POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTŮ ÚDAJŮ V SOUVISLOSTI S OCHRANOU OSOBNÍCH ÚDAJŮ I. ÚVODNÍ INFORMACE Obec v souvislosti s výkonem své působnosti zpracovává osobní údaje fyzických

Více

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Neslyšící s nadějí 2014 1) Historie 2) Světová federace neslyšících 3) Obsah Úmluvy 4) Česká republika

Více

TERORISMUS (atentáty)

TERORISMUS (atentáty) TERORISMUS (atentáty) Sarajevský atentát Historie se opakuje (anarchisté - atentátníci) Historie se opakuje Současnost Madrid Londýn Moskva Egypt (Ruské letadlo) Paříž Paříž 13.11.2015 A další Aktuální

Více

14708/16 vho/aj/mb 1 DGD 1B

14708/16 vho/aj/mb 1 DGD 1B Rada Evropské unie Brusel 28. listopadu 2016 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 14708/16 ASILE 80 ASIM 157 RELEX 972 CODEC

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Přístup k azylovému řízení

Přístup k azylovému řízení Přístup k azylovému řízení Co potřebujete vědět Identifikace Informace Ochrana Europe Direct je služba, která vám pomůže odpovědět na otázky týkající se Evropské unie. Bezplatná telefonní linka (*): 00

Více

Program UNHCR pro integraci uprchlíků ve střední Evropě FOTO: TUDOR VINTILOIU

Program UNHCR pro integraci uprchlíků ve střední Evropě FOTO: TUDOR VINTILOIU Program UNHCR pro integraci uprchlíků ve střední Evropě FOTO: TUDOR VINTILOIU Program UNHCR pro integraci uprchlíků ve střední Evropě Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Regionální kancelář pro střední

Více

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director 11/06/2010 Obsah Základní pojmy zákon na ochranu osobních údajů Základní pojmy zákon o některých službách

Více

ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ - OBECNÉ

ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ - OBECNÉ ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ - OBECNÉ Správce osobních údajů město Písek Pověřenec pro ochranu osobních údajů Mgr. Markéta Kemrová Velké náměstí 114/3 397 19 Písek č. datové schránky: p5ibfya telefon:

Více

SLEVA LIDÉ FOR SALE OBCHODOVÁNÍ S LIDMI PROGRAM PODPORY A OCHRANY OBĚTÍ OBCHODOVÁNÍ S LIDMI

SLEVA LIDÉ FOR SALE OBCHODOVÁNÍ S LIDMI PROGRAM PODPORY A OCHRANY OBĚTÍ OBCHODOVÁNÍ S LIDMI SLEVA LIDÉ FOR SALE % OBCHODOVÁNÍ S LIDMI PROGRAM PODPORY A OCHRANY OBĚTÍ OBCHODOVÁNÍ S LIDMI 1 Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policií České republiky a nestátními neziskovými organizacemi realizuje

Více

Úvod do výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka. Mgr. Linda Doleží, Ph.D. Ústav českého jazyka, FF MU Brno Podzim 2016

Úvod do výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka. Mgr. Linda Doleží, Ph.D. Ústav českého jazyka, FF MU Brno Podzim 2016 Úvod do výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka Mgr. Linda Doleží, Ph.D. Ústav českého jazyka, FF MU Brno Podzim 2016 ÚVOD Motivace Proč jsem tady? Zkušenosti s výukou češtiny jako druhého/cizího jazyka?

Více

9781/17 js,zs/zs,js/rk 1 DGD 1B

9781/17 js,zs/zs,js/rk 1 DGD 1B Rada Evropské unie Brusel 2. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0131 (COD) 2016/0132 (COD) 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 9781/17 ASILE

Více

A8-0024/3. Návrh usnesení (čl. 170 odst. 4 jednacího řádu), kterým se nahrazuje nelegislativní návrh usnesení A8-0024/2016

A8-0024/3. Návrh usnesení (čl. 170 odst. 4 jednacího řádu), kterým se nahrazuje nelegislativní návrh usnesení A8-0024/2016 2.3.2016 A8-0024/3 Pozměňovací návrh 3 Constance Le Grip, Barbara Matera, Monika Hohlmeier, Elissavet Vozemberg- Vrionidi, Michaela Šojdrová za skupinu PPE Zpráva Mary Honeyball Situace uprchlic a žadatelek

Více

Co je to GDPR? Co je považováno za OÚ? Co je zpracování OÚ? Kdo je subjektem OÚ?

Co je to GDPR? Co je považováno za OÚ? Co je zpracování OÚ? Kdo je subjektem OÚ? Co je to GDPR? Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation), dále jen Nařízení. Jde o revoluční nástroj EU, který výrazně zvyšuje kvalitu ochrany osobních údajů (dále jen

Více

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 77 odst. 2 písm. d) této smlouvy,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 77 odst. 2 písm. d) této smlouvy, 27.6.2014 Úřední věstník Evropské unie L 189/93 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 656/2014 ze dne 15. května 2014, kterým se stanoví pravidla pro ostrahu vnějších námořních hranic v kontextu

Více

zákona 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a souvisejících právních předpisů;

zákona 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a souvisejících právních předpisů; GDPR Informace o zpracování osobních údajů Úvodní informace Základní škola a mateřská škola Ostrava Lhotka, p. o., Těsnohlídkova 99, jako správce osobních údajů, za účelem naplnění zásady transparentnosti

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 9-25

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 9-25 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro dopravu a cestovní ruch 11. 7. 2013 2013/0106(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 9-25 Návrh stanoviska Nathalie Griesbeck (PE513.286v01-00) Evropského parlamentu a Rady, kterým

Více

ČESKY Absence judikatury ( právní otázky, které dosud nebyly vůbec či nebyly plně řešeny ) Aktivity po opuštění země původu Apartheid Atheismus Barva

ČESKY Absence judikatury ( právní otázky, které dosud nebyly vůbec či nebyly plně řešeny ) Aktivity po opuštění země původu Apartheid Atheismus Barva ČESKY Absence judikatury ( právní otázky, které dosud nebyly vůbec či nebyly plně řešeny ) Aktivity po opuštění země původu Apartheid Atheismus Barva pleti Bezpečná třetí země Bojovníci za svobodu ( freedom

Více

ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ - VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ

ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ - VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ - VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ Správce osobních údajů město Písek Pověřenec pro ochranu osobních údajů Mgr. Markéta Maříková Velké náměstí 114/3 397 19 Písek č. datové schránky: p5ibfya

Více

2. Vzory dokladů vydávaných cizincům

2. Vzory dokladů vydávaných cizincům 2. Vzory dokladů vydávaných cizincům POBYT OBČANA TŘETÍHO STÁTU Délka pobytu Typ dokladu Vzor dokladu Do 90 dnů Krátkodobé vízum Víza mají podobu štítků nalepených v cestovním pase. V rubrice Typ víza

Více

Dopad kvalifikační směrnice do české legislativy Pavla Burdová Hradečná

Dopad kvalifikační směrnice do české legislativy Pavla Burdová Hradečná www.migraceonline.cz, Multikulturní centrum Praha, říjen 2005 Dopad kvalifikační směrnice do české legislativy Pavla Burdová Hradečná Abstrakt: V současné době se připravuje již desátá novela azylového

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0025/37. Pozměňovací návrh. Jörg Meuthen, Sophie Montel za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0025/37. Pozměňovací návrh. Jörg Meuthen, Sophie Montel za skupinu EFDD 21.2.2018 A8-0025/37 37 Jörg Meuthen, Sophie Montel Bod 17 a (nový) 17a. naléhavě žádá, aby žádosti o azyl byly předkládány na velvyslanectvích členských států EU v zemích původu žadatelů o azyl a vyřizovány

Více

Informace o zpracování osobních údajů fyzických osob v naší společnosti

Informace o zpracování osobních údajů fyzických osob v naší společnosti Informace o zpracování osobních údajů fyzických osob v naší společnosti Dovolujeme si Vás informovat o zpracování Vašich osobních údajů. Tato informace se netýká osobních údajů právnických osob, včetně

Více

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ 1. ÚVOD Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, příspěvková organizace, správce osobních údajů (dále jen správce nebo nemocnice ) připravila

Více

Zásady ochrany osobních údajů

Zásady ochrany osobních údajů Zásady ochrany osobních údajů Informace ke zpracování osobních údajů Obec Žitenice jako právnická osoba i jako orgán veřejné moci zpracovává osobní údaje a plní při tom povinnosti správce, případně zpracovatele,

Více

57/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o azylu

57/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o azylu 57/2005 Sb. ZÁKON ze dne 27. ledna 2005, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějích předpisů, (zákon o azylu), ve znění

Více

Volný pohyb osob HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ

Volný pohyb osob HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob - vývoj 1. Prvotně jen ekonomicky činné osoby (pracovníci, OSVČ, podnikatelé) 1. svoboda usazování 2. volný pohyb

Více

ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI-CIZINCE PERMON : SITUACE DĚTÍ A POSOUZENÍ PŘIMĚŘENOSTI SLUŽEB. Zuzana Vybíralová. sociální práce

ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI-CIZINCE PERMON : SITUACE DĚTÍ A POSOUZENÍ PŘIMĚŘENOSTI SLUŽEB. Zuzana Vybíralová. sociální práce UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOZOFICKÁ FAKULTA KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE Zuzana Vybíralová ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI-CIZINCE PERMON : SITUACE DĚTÍ A POSOUZENÍ PŘIMĚŘENOSTI SLUŽEB Obor: sociální práce Forma studia:

Více

Sdílej zážitky a jezdi s Elanem

Sdílej zážitky a jezdi s Elanem Sdílej zážitky a jezdi s Elanem Všeobecné podmínky akce 1 Vymezení pojmů 1.1 Pořadatel, Organizátor Pořadatelem a organizátorem akce je INA SPORT spol. s r. o., se sídlem Dusíkova 3/794, 638 00 Brno, Czech

Více

Přístup k azylovému řízení

Přístup k azylovému řízení Přístup k azylovému řízení Identifikace Informace Ochrana Tuto brožurku můžete mít stále při ruce jako připomínku hlavních povinností úředních osob prvního kontaktu jednajících s potenciálními žadateli

Více

Monitoring nuceného navracení cizinců v České republice

Monitoring nuceného navracení cizinců v České republice Monitoring nuceného navracení cizinců v České republice Praxe, zjištění a doporučení veřejného ochránce práv Ondřej Vala Bratislava, Slovenská republika Kancelář veřejného ochránce práv 15/6/2015 Veřejný

Více

DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ

DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ www.ddhplana.cz Komenského 6, 382 26 Horní Planá, tel.: 380 738 115, 380 700 111 IČO : 00665746 INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJÚ PRO KLIENTY SOCIÁLNÍ SLUŽBY Domov důchodců

Více

1924 Ženevská deklarace práv dítěte

1924 Ženevská deklarace práv dítěte MSSP 1. ROČNÍK 1924 Ženevská deklarace práv dítěte 1959 Deklarace práv dítěte přijatá Valným shromážděním Organizace Spojených národů 20.11.1989 v New Yorku přijata Úmluva o právech dítěte 30.9.1990 podepsána

Více

Evropská migrační síť 2009

Evropská migrační síť 2009 Rozdílné národní přístupy k udělování ochranných statusů neharmonizovaných v rámci EU Evropská migrační síť 2009 Studie financovaná Evropskou komisí a Ministerstvem vnitra ČR OBSAH Rozdílné národní přístupy

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů zákon č. 101/2000 Sb. Působnost zákona Zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a

Více

Nezletilý bez doprovodu na území ČR

Nezletilý bez doprovodu na území ČR Nezletilý bez doprovodu na území ČR Mgr. Anna Strádalová (ÚMČ Praha 5) Nezletilý bez doprovodu (NBD) nezletilou osobou bez doprovodu se rozumí osoba mladší 18 let, která přicestuje na území bez doprovodu

Více

Informace o zpracování osobních údajů (GDPR)

Informace o zpracování osobních údajů (GDPR) Příloha č. 1 pokynu ředitele SUZ MV č. 34 /2018 Správa zařízení Informace o zpracování osobních údajů (GDPR) Informace jsou zveřejněny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká fakulta Katedra rozvojových studií Gabriela KABOTOVÁ Problémy spojené s udělováním azylu v České republice Bakalářská práce Vedoucí práce : Mgr. Jiří PÁNEK

Více

Všeobecná deklarace lidských práv

Všeobecná deklarace lidských práv Všeobecná deklarace lidských práv New York, 10. 12. 1948 Preambule U vědomí toho, že uznání přirozené důstojnosti a rovných a nezcizitelných práv všech členů lidské rodiny je základem svobody, spravedlnosti

Více

Migrace, azyl a uprchlictví v EU

Migrace, azyl a uprchlictví v EU SROVNÁVACÍ STUDIE Migrace, azyl a uprchlictví v EU (základní pojmosloví, právní úprava a související statistiky) Obsah: SEZNAM TABULEK... 5 SEZNAM GRAFŮ... 5 ÚVOD... 6 1. POJEM MIGRACE V AKTUÁLNÍM KONTEXTU...

Více

Žádost o elektronické turistické vízum do Indie

Žádost o elektronické turistické vízum do Indie Žádost o elektronické turistické vízum do Indie Označte místo vstupu do země: letiště: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati,

Více

CPT ve zkratce. Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT)

CPT ve zkratce. Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) CPT ve zkratce Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) Prevence špatného zacházení s osobami zbavenými svobody v Evropě CPT organizuje návštěvy zařízení,

Více

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ LASVIT s.r.o. IČO: 27931161 se sídlem Komunardů 894/32, Holešovice, 170 00 Praha 7 ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Vážení uchazeči o zaměstnání, tyto

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů PRONIX s.r.o. PRONIX s.r.o. pronix@pronix.cz www.pronix.cz Poděbradská 55/88, 198 00 Praha 9 Tel:+420 284 810 258 9, Fax: +420 266 314 117 IČO: 48027944 DIČ: CZ48027944

Více

ze dne 2015, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

ze dne 2015, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ V l á d n í n á v r h Z Á K O N ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb., o azylu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých

Více

Koordinační skupina pro dozor nad systémem Eurodac Zpráva o druhé inspekci shrnutí

Koordinační skupina pro dozor nad systémem Eurodac Zpráva o druhé inspekci shrnutí Koordinační skupina pro dozor nad systémem Eurodac Zpráva o druhé inspekci shrnutí. Základní informace o systému Eurodac Eurodac je informační systém, jehož účelem je pomáhat při určování členského státu,

Více

Bratislava GDPR. v systému KREDIT. Ing. Jozef Kurica

Bratislava GDPR. v systému KREDIT. Ing. Jozef Kurica Bratislava 4. 4. 2018 GDPR v systému KREDIT Ing. Jozef Kurica legislativní rámec Nařízení evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2013/32/EU

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2013/32/EU L 180/60 Úřední věstník Evropské unie 29.6.2013 SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2013/32/EU ze dne 26. června 2013 o společných řízeních pro přiznávání a odnímání statusu mezinárodní ochrany

Více

Ochrana osobních údajů v NFA

Ochrana osobních údajů v NFA Ochrana osobních údajů v NFA Základní pojmy a informace Právní předpis upravující zpracování osobních údajů Zpracování osobních údajů se řídí zejména nařízením Evropského parlamentu a Rady EU (2016/679)

Více

Společný evropský azylový systém. Vnitřní věci

Společný evropský azylový systém. Vnitřní věci Společný evropský azylový systém Vnitřní věci Europe Direct je služba, která vám pomůže odpovědět na otázky týkající se Evropské unie. Bezplatná telefonní linka (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Informace

Více

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí a jeho přeshraniční agenda. Brno, září 2017 Markéta Nováková

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí a jeho přeshraniční agenda. Brno, září 2017 Markéta Nováková Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí a jeho přeshraniční agenda Brno, 25.- 26. září 2017 Markéta Nováková Historie Úřadu Právní předchůdci od roku 1930 (Společnost pro mezinárodněprávní ochranu dětí)

Více

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Oddělení R1 Registrace a transparentnost, GŘ pro hospodářskou soutěž

PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. Oddělení R1 Registrace a transparentnost, GŘ pro hospodářskou soutěž PROHLÁŠENÍ O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Toto prohlášení se týká zpracování osobních údajů v rámci šetření týkajících se státní podpory a souvisejících úkolů ve společném zájmu, které provádí Komise. Údaje,

Více

ŽADATELÉ O MEZINÁRODNÍ OCHRANU VE VYBRANÝCH STÁTECH JIŽNÍ EVROPY

ŽADATELÉ O MEZINÁRODNÍ OCHRANU VE VYBRANÝCH STÁTECH JIŽNÍ EVROPY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Přírodovědecká fakulta Katedra rozvojových studií Bc. Pavla JANEČKOVÁ ŽADATELÉ O MEZINÁRODNÍ OCHRANU VE VYBRANÝCH STÁTECH JIŽNÍ EVROPY Diplomová práce Vedoucí práce: Pavel

Více

USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti z 38. schůze ze dne 14. října 2015

USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti z 38. schůze ze dne 14. října 2015 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2015 7. volební období 191. USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti z 38. schůze ze dne 14. října 2015 k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým

Více

Průvodce osvojením. Jak na osvojení

Průvodce osvojením. Jak na osvojení Průvodce osvojením Jak na osvojení Opuštěné dítě je dítě, které se ne vlastní vinou ocitlo bez vlastní rodiny a není naděje na změnu poměrů v biologické rodině. Je proto žádoucí, aby společnost nalezla

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.9.2015 COM(2015) 452 final 2015/0211 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se vytváří společný seznam EU bezpečných zemí původu pro účely směrnice Evropského

Více

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY STANDARDŮ CPT A PREVENCE ŠPATNÉHO ZACHÁZENÍ MARIE LUKASOVÁ 2019, KVOP

ÚVOD DO PROBLEMATIKY STANDARDŮ CPT A PREVENCE ŠPATNÉHO ZACHÁZENÍ MARIE LUKASOVÁ 2019, KVOP ÚVOD DO PROBLEMATIKY STANDARDŮ CPT A PREVENCE ŠPATNÉHO ZACHÁZENÍ MARIE LUKASOVÁ 2019, KVOP ŠPATNÉ ZACHÁZENÍ definice dle čl. 3 Evropské úmluvy Mučení úmyslné jednání s cílem získat informace nebo doznání

Více

Prohlášení o ochraně osobních údajů ve společnosti ZPS MECHANIKA, a. s.

Prohlášení o ochraně osobních údajů ve společnosti ZPS MECHANIKA, a. s. Prohlášení o ochraně osobních údajů ve společnosti ZPS MECHANIKA, a. s. V tomto Prohlášení o ochraně osobních údajů, společnosti ZPS MECHANIKA, a. s. uvádí, jakým způsobem zpracovává osobní údaje fyzických

Více

Zásady a informace o zpracování osobních údajů

Zásady a informace o zpracování osobních údajů DOMOV PRO SENIORY IČ: 705 66 241 277 11 Neratovice, Kojetická 1414 tel.: 315 630 511, e-mail: dke@demmy.cz Zásady a informace o zpracování osobních údajů Dům Kněžny Emmy domov pro seniory je správcem Vašich

Více

Městský úřad Strakonice

Městský úřad Strakonice Městský úřad Strakonice Odbor sociální Se sídlem Smetanova 533, 386 01 Strakonice Ž á d o s t o ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění Dosavadní příjemce dávky důchodového pojištění

Více

Současná migrační vlna z perspektivy trhu práce: Informace pro zaměstnavatele

Současná migrační vlna z perspektivy trhu práce: Informace pro zaměstnavatele Současná migrační vlna z perspektivy trhu práce: Informace pro zaměstnavatele Dne 29. července 2015 vláda schválila Strategii migrační politiky České republiky (ČR). Dokument stanovuje sedm zásad migrační

Více

Číslo: Datum: Změna: Provedl:

Číslo: Datum: Změna: Provedl: Mateřská škola U kohoutka Sedmipírka Benešov Dukelská 1546, 256 01 Benešov Směrnice na ochranu osobních údajů Č.j.: 1/4/23 Účinnost od: 25.5.2018 Spisový znak: 1/1 Skartační znak: A 10 Změny: Číslo: Datum:

Více

Univerzita Karlova v Praze. Husitská teologická fakulta. Diplomová práce. Sociální postavení žadatelů o azyl v České republice

Univerzita Karlova v Praze. Husitská teologická fakulta. Diplomová práce. Sociální postavení žadatelů o azyl v České republice Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta Diplomová práce Sociální postavení žadatelů o azyl v České republice Social Standing of Asylum Applicants in the Czech Republic Katedra: Katedra psychosociálních

Více

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE PRO ZAMĚSTNANCE

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE PRO ZAMĚSTNANCE ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE PRO ZAMĚSTNANCE ÚVODNÍ INFORMACE Vážení zaměstnanci, Základní škola Praha 8, Glowackého 6 (dále jen Škola ) si je vědoma, že Vás zajímá, jak je nakládáno s Vašimi

Více

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ rok poté CESNET NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA, PRAHA JUDr. Soňa Matochová, Ph.D.

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ rok poté CESNET NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA, PRAHA JUDr. Soňa Matochová, Ph.D. OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ rok poté 21. 9. 2019 CESNET NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA, PRAHA JUDr. Soňa Matochová, Ph.D. OSNOVA TÉMATU I. Kontext, ve kterém se pohybujeme, - důvody pro vznik nové právní úpravy,

Více

Žádost o elektronické obchodní vízum do Indie

Žádost o elektronické obchodní vízum do Indie Žádost o elektronické obchodní vízum do Indie Označte místo vstupu do země: letiště: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati,

Více

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM SMĚRNICE č.2 O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM GYMNÁZIUM VODŇANY www.gymnaziumvodnany.cz Tel./fax 383 383 743, kancelar@gymnaziumvodnany.cz 1 GYMNÁZIUM VODŇANY Směrnice o svobodnému přístupu k informacím

Více

Ochrana osobních údajů aktuálně

Ochrana osobních údajů aktuálně Nařízení o ochraně osobních údajů Ochrana osobních údajů aktuálně Prezentace Konference Moderní veřejná správa Brno, 1. 6. 2017 JUDr. Soňa Matochová, Ph.D. Úřad pro ochranu osobních údajů 1 Osnova prezentace

Více

Vnitřní směrnice: Název: Ochrana osobních údajů dle zákona č. 101/2000 Sb.

Vnitřní směrnice: Název: Ochrana osobních údajů dle zákona č. 101/2000 Sb. Vnitřní směrnice: Název: Ochrana osobních údajů dle zákona č. 101/2000 Sb. Článek I. Základní ustanovení (1) Tento vnitřní předpis stanoví pravidla pro zacházení s osobními a citlivými údaji uživatelů

Více

Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017

Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017 Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, Tel.: 234 665 111, Fax: 234 665 444; e-mail: posta@uoou.cz Stanovisko č. 12/2012 aktualizace říjen 2017 K použití fotografie, obrazového a zvukového záznamu fyzické osoby

Více

ČSESP MOOT COURT 2017

ČSESP MOOT COURT 2017 ČSESP MOOT COURT 2017 ZADÁNÍ PŘÍPADU I. Předmět podnikání akciové společnosti Šíbr spočívá v registraci ochranných známek, které tato společnost posléze nabízí k prodeji, příp. k poskytnutí licenčních

Více

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI CRI(96)43 Version tchèque Czech version EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 1 POTÍRÁNÍ RASISMU, XENOFOBIE, ANTISEMITISMU A JINÉ NESNÁŠENLIVOSTI PŘIJATO

Více

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 8.6.2015. k Evropskému programu znovuusídlování

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 8.6.2015. k Evropskému programu znovuusídlování EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.6.2015 C(2015) 3560 final DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 8.6.2015 k Evropskému programu znovuusídlování CS CS DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 8.6.2015 k Evropskému programu znovuusídlování

Více

Informace o zdravotním stavu pacienta a o navržených zdravotních službách

Informace o zdravotním stavu pacienta a o navržených zdravotních službách VYBRANÁ USTANOVENÍ zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů Informace o zdravotním stavu pacienta a o

Více

P7_TA(2011)0136 Přiznávání a odnímání mezinárodní ochrany ***I

P7_TA(2011)0136 Přiznávání a odnímání mezinárodní ochrany ***I P7_TA(2011)0136 Přiznávání a odnímání mezinárodní ochrany ***I Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 6. dubna 2011 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o minimálních normách pro

Více

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK, Dubí 1 Listina je Základním souborem práv člověka v měřítku českého

Více

Záznam o zpracování osobních údajů

Záznam o zpracování osobních údajů Záznam o zpracování osobních údajů Číslo záznamu: 1 Název zpracování (agenda): Elektronická školní matrika Vymezení vztahů organizace ke zpracování: Definice rolí při zpracování osobních údajů: SPŠT je

Více

Výše některých správních poplatků podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění

Výše některých správních poplatků podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění Výše některých správních poplatků podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění Občanství (položka 8) a) Vydání osvědčení nebo potvrzení o státním občanství České republiky - Kč

Více