Welfare v chovu koní

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Welfare v chovu koní"

Transkript

1 Welfare v chovu koní

2 Domestikace asi 4000 let př. n.l. Využití jako zdroj potravy, prostředek přepravy, v zemědělství a válkách. V současnosti se koně využívají ve sportu, rekreaci, pro rehabilitaci, jako zájmová zvířata. Obecné mínění je, že jsou dnes chováni v mnohem lepších podmínkách, jak ostatní hospodářská zvířata. Teprve v posledních letech se objevuje spousta vědeckých článků hodnotících welfare.

3 Výživa koní Výživa vychází z fyziologických potřeb zvířat s respektováním plemenné příslušnosti, věkové kategorie a typu pracovního využití. Na pokrytí živin je potřeba, aby kůň přijal dostatečné množství sušiny až 1,4-3,9% živé hmotnosti. K dobrému trávení je také potřeba dostatečný příjem vody 2-4 l na kg sušiny přijatého krmiva denní spotřeba l v závislosti na vnějších a fyziologických faktorech. Základním zdrojem energie pro koně jsou jadrná krmiva, zejména oves a dostatek kvalitního sena, nezbytný je dostatečný příjem vitamínů a minerálních látek v krmné dávce.

4 Výživa koní U rostoucích hříbat je nezbytný dostatečný příjem kostitvorných prvků Ca, P, Mg a vit. D. Patologické změny u hříbat vyvolává nedostatek jódu a selenu malá životaschopnost a patologické změny svaloviny. Dystrofické změny byly prokázány také při avitaminóze vit. E. Z dietetického hlediska je u koní potřeba: Pravidelnost krmení. Vyvarovat se intenzivního krmení po delším hladovění nebo před či po námaze. Vyvarovat se překrmování a nedostatečnému krmení koliky.

5 Výživa koní Základem výživy v letním období je zelené krmení pastva, v zimním období kvalitní seno, okopaniny a jádro oves. U hříbat v poporodním období je základem mléko klisny, od 90. dne stáří hříbě potřebuje doplňkové krmivo. Po odstavu je základem výživy pastva a seno s přídavkem koncentrátů (16% NL), u ročků 14% NL. Může se přikrmovat kukuřičným šrotem, dieteticky působí lněné semínko, v zimním období krmná mrkev a řepa.

6 Ustájení koní Technologie chovu má vliv na zdravotní stav zvířat, psychiku i výkonnost. Ustájení: ve stáji, ustájení v boxech a volné ustájení. Ustájení ve stáji Zastaralý způsob. Je to nejméně vhodný způsob, který se využívá již minimálně, u tažných koní. Neumožňuje koním dostatečný pohyb, vstávání a uléhání, zvýšené riziko poranění a zachycení končetiny do vazného zařízení nesplňuje etologické potřeby zvířat. Koně trpí fyzicky i psychicky. Často zdravotní problémy zadních končetin nedostatečně hygienické prostředí- hniloby kopyt. V každém stání je napáječka a žlab.

7 Ustájení v boxech: Velmi častý způsob ustájení sportovních, dostihových a koní využívaných v každodenním provozu. Koně jsou odděleně v samostatných boxech pozitivum zajištění bezpečnosti ve vztahu k jiným koním, ale izoluje zvíře od ostatních. Ke zvýšené míře stresu může dojít při ustájení dominantního jedince vedle submisivního. Tento typ ustájení nezohledňuje sociální chování koní, vzájemné ošetřování srsti, vytváření sociálních skupin, nezajišťuje dostatečnou míru pohybu. Koním by mělo být umožněno mít výhled na ostatní koně, pozorovat svoje okolí a mít tím větší pocit bezpečí.

8 Volné ustájení: Vnitřní většinou s výběhem a volné ustájení vnější s krytým přístřeškem. Většinou se tento typ používá v hřebčínech, velkých podnicích s chovem koní. U vnitřního ustájení se koně přivazují na krmení pro zajištění, že kůň dostane svoji dávku. Často jsou volně ustájené chovné kobyly s hříbaty, mladí odstavení koně až do momentu nástupu do výcviku. Volné ustájení splňuje při optimálním počtu zvířat, optimální věkové skupině, zdravotním stavu a kondici etologické potřeby zvířat, u mladých koní zajišťuje jejich socializaci ve skupině. Do stáda se zařazují optimálně jedinci stejného věku, kondice, podobnými nároky na prostředí a péči. Je potřeba se vyhnout společnému ustájení dominantních jedinců v málo početné skupině, je třeba skupinu sledovat při tvorbě hierarchie.

9 Volné ustájení: Při příchodu nového jedince do stáda dochází k tvorbě nové hierarchie, proto je potřeba sestavovat stabilní skupiny. Důležitou podmínkou je dostatek prostoru, aby submisivní zvířata mohla utéci před dominantním jedincem, možnost dostatečného přístupu ke krmení a vodě. Pro koně je určitě přirozenější ustájení volné než vnitřní. Má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, pozitivní vliv na pohybovou, dýchací a trávicí soustavu. Výměra pastviny je ideálně 1 ha na koně.

10 Stáje Měly by být vzdušné, suché, snadno dezinfikovatelné a větratelné. Koně jsou citliví na prašnost a vlhkost! Menší nároky mají na teplotu. V suchých, dobře větratelných stájích snášejí dobře nízkou teplotu, i narozená hříbata. Podestýlka by měla poskytnout měkké, suché a teplé lože nejvhodnější je žitná sláma. Podestýlka se musí denně vyměňovat, pokud se nejedná o hlubokou podestýlku, která se ponechává 2-3 měsíce.

11 Podlaha stájí Měla by být pevná, pružná, nepropustná, protiskluzová, teplá a dobře čistitelná, ve spádu 1,5-2%. Nejvhodnější jsou dřevěné z dubových a bukových špalků s vlákny kolmo k podložce impregnované pod tlakem kladené do parketářského tmelu. Betonové podlahy potřebují dostatek podestýlky. Moderní podlahoviny tvrzená rýhovaná pryž. Upřednostňuje se ustájení stlané.

12 Výběhy Budují se na propustném podloží nebo na zemině odvodněné drenážemi s pískovým povrchem. Výběh je hrazený buď jednou vodorovnou tyčí ve výši 1-1,1 m nebo 2 tyčemi ve výši 0,7 a 1,3 m. Tyče jsou připevněné zevnitř, aby nedošlo k poranění.

13 Mikroklima stájí Termoregulace u hříbat je vyvinuta hned po narození. Koně snášejí široké rozmezí teplot, odolnost vůči nízkým teplotám, mají vyvinuté potní žlázy snášejí tedy oproti skotu lépe i vysoké teploty. Umělé osvětlení v chovu 40 lx, pracovní pak 100 Lx, v porodně 160 lx. Při přirozeném osvětlení by okna měla být ve výši 1,8-2,0 m od podlahy, mimo dosah koní, aby je slunce neoslňovalo.

14 Mikroklimatické požadavky v životní zóně zvířat Teplota Kategorie koní Min. zimní optimální letní Stupně C Tažní koně Sportovní koně Klisny a hříbata Max. koncentrace stájových plynů: CO2 0,30 % obj., NH3 0,0025 % obj., H2S 0,001 % obj.

15 Mikroklimatické požadavky v životní zóně zvířat Relativní vlhkost Kategorie koní opt. maximální % Tažní koně Sportovní koně Klisny a hříbata

16 Mikroklimatické požadavky v životní zóně zvířat Doporučená nejvyšší rychlost proudění vzduchu při teplotě Kategorie koní zimní opt. letní m/s maximální Tažní koně 0,15 1,0 Sportovní koně 0,15 1,0 Klisny a hříbata 0,15 1,0

17 Reprodukce koní Kůň patří mezi sezónně polyestrická zvířata, reprodukční období začíná na jaře březen, duben v důsledku délky světelného dne, teploty a výživy. Říjový cyklus se opakuje v pravidelných intervalech asi 21 dnů, říje trvá 3-7 dní. Detekce říje: Zevní příznaky a říjové chování blýskání, výtok hlenu z pochvy, zdvihání ocasu nahoru a do strany, časté močení, nervozita, pokles ochoty k práci Detekce říje po porodu říje se dostaví den Březost klisna trvá 335 (plus, mínus 14 dní), porodní hmotnost hříběte je asi 10% hmotnosti matky.

18 Porod klisny Probíhá poměrně rychle, v noci, bez komplikací a nutného zásahu člověka. Příznaky porodu: Uvolnění pánevních vazů, zvětšení mléčné žlázy, vylučování čirého sekretu ze struků, pocení, neklid, hrabání, časté lehání a vstávání. Ošetření hříběte po porodu: Vyčištění dýchacích otvorů, ošetření pupečního pahýlu, sledování odchodu plodových obalů a jejich kontrola celistvosti, sledování chování matky, zdravé hříbě se snaží hned postavit a napít se mleziva, dohlédnout na odchod střevní smolky hříběte, den se hříbě může pustit s matkou do výběhu na několik hodin

19 Růst hříběte Laktace klisny trvá 4-7 měsíců, v prvních 2 měsících klisna vyprodukuje l mléka, mléčnost je individuální. Od 2 týdnů začíná hříbě napodobovat matku a okouší oves a seno, pokouší se pást. Navyká se na ohlávku a zvyká si na kontakt s člověkem. Od 3. měsíce rostlinná krmiva začínají převažovat nad mateřským mlékem a může se zařadit do stáda. Od měsíce již konzumuje hříbě převážně rostlinná krmiva. V měsíci se hříbata připravují k odstavu (postupný vhodnější nebo náhlý)

20 Faktory ovlivňující welfare u koní Výživa. Ustájení a management. Zdraví zvířat. Problémy v projevech chování. Trénink. Přeprava.

21 Stereotypie u koní U koní orální i pohybové stereotypie. Typy stereotypií: Žvýkání, hryzání dřeva, olizování předmětů a pysků, nasávání vzduchu, mrskání ocasem, kopání do dveří, házení hlavou, drbání se, kroužení, kývání hlavou, kopání do stání zadníma nohama U koní se stereotypiemi byl zjištěn nižší průměr srdečních ozev než u koní se známkami akutního či chronického stresu. Při projevu např. kopání do jeslí došlo k poklesu intenzity ozev. Jednou z teorií je, že zvířata se stereotypiemi vyrovnávají se stresem.

22 Trénink a jízda na koních Chování koní může být modifikováno učením, ale učení může být problémem pro chování koní. Bolestivé trestání koní vede k narušení vztahu jezdce a zvířete a má za výsledek strach, bolest.

23 Indikátory welfare koní (AWIN) Protokoly hodnotí pohodu koní ustájených jednotlivě i ve skupinách. Principy welfare Kritéria Indikátory Dobrá výživa Dobré ustájení Vhodná výživa Absence dlouhotrvající žízně Pohodlí během odpočinku Teplotní komfort Snadný pohyb BCS Přítomnost zdrojů vody Bucket test Podestýlka Rozměry kotce trénink

24 Principy welfare kritéria indikátory Dobré zdraví Vhodné chování Absence poranění Absence nemocí Absence bolesti a bolestivých zákroků Exprese sociálního chování Exprese jiného druhu chování Dobrý vztah člověk- zvíře Pozitivní emoční stav Alterace povrchu těla Oteklé klouby Laminitida Výhřez Kondice srsti Změny Konzistence exkrementů Abnormální dýchání Kašlání Grimasy škála Příznaky zanedbání péče o kopyta Léze ústních koutků Sociální interakce Stereotypie Test strachu Testování vztahu člověk-zvíře Kvalitativní hodnocení chování

Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář

Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov

Více

Maturitní otázky z chovu koní

Maturitní otázky z chovu koní Obor: 64-42 M/022 Agropodnikání Zaměření: Chov koní Forma studia: denní Maturitní otázky z chovu koní Školní rok: 2017/2018 Ročník: 4. A Maturitní témata z předmětu Chov koní Obor : Agropodnikání Zaměření

Více

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM) Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Porod Příznaky blížícího se porodu uvolněné pánevní vazy pokleslé břicho zduření a zvětšení

Více

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců 9.3 ODCHOV JALOVIC - od půl roku stáří (150kg ž.h.) do prvního otelení (500kg ž.h.) Cíl: zajistit dobrý zdravotní stav optimální růst a vývin včas zapustit požadovaná hmotnost+věk při telení reprodukční

Více

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých

Více

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období Reprodukční období dojnic průřez obdobím Období stání na sucho, porod a poporodní období Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, přírodních a potravinových zdrojů Katedra speciální zootechniky

Více

Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13

Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13 Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní

Více

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa CHOV KRŮT Chov krůt Z divoké krůty původem ze Stř. Ameriky Do Evropy po objevení Ameriky (1492) Nejčastější plemeno bílá širokoprsá, méně zastoupená krůta bronzová Chov 2 typů střední (krůta 6 9 kg, krocan

Více

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9.1. CHOV DOJNIC Cíl: získat co nejvíce kvalitního mléka ( obsah složek mléka) + zdravé tele - ekonomika chovu je dána výší nákladů na výrobu mléka + náklady na krmiva

Více

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM Partnerské sítě mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky chovu skotu CZ.1.07/2.4.00/31.0037 CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM 1. Historie chovu masného skotu v

Více

Nutriční management koně

Nutriční management koně Nutriční management koně TEST KAROLINA OLEHLOVÁ KRISTÝNA RÄDISCHOVÁ Tato prezentace byla vytvořena na základě projektu IVA 2018FVHE/2220/43 1. GIT koní je přizpůsoben na: A) jednorázový příjem velkého

Více

Skot. Welfare. Zásady k ochraně hospodářských zvířat. a technické požadavky na stavby pro zemědělství. Legislativa. Zásady welfare

Skot. Welfare. Zásady k ochraně hospodářských zvířat. a technické požadavky na stavby pro zemědělství. Legislativa. Zásady welfare Zásady k ochraně hospodářských zvířat a technické požadavky na stavby pro zemědělství Pohoda zvířat Welfare Naplnění materiálních a nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu Zvíře

Více

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní tekutiny složení, funkce krve,

Více

Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18

Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18 Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18 Ing. Pavel Stonawský akreditovaný poradce MZe ČR EKOTOXA OPAVA s.r.o. pracoviště Olomouc, Blanická

Více

KURZ CHOVATEL KONÍ 1. Organizace chovu, základní plemenářská práce 1.1. Chov koní v ČR, plemena koní v ČR, vývojové tendence 1.2. Plemenné knihy 1.3.

KURZ CHOVATEL KONÍ 1. Organizace chovu, základní plemenářská práce 1.1. Chov koní v ČR, plemena koní v ČR, vývojové tendence 1.2. Plemenné knihy 1.3. KURZ CHOVATEL KONÍ 1. Organizace chovu, základní plemenářská práce 1.1. Chov koní v ČR, plemena koní v ČR, vývojové tendence 1.2. Plemenné knihy 1.3. Hospodářský význam chovu koní v ČR 1.4. Rozdělení chovu

Více

Období mléčné výživy mléko je do dnů po narození základem výživy jehněte (od 2. týdne si už jehňata navykají na příjem pastvy, sena a jaderných

Období mléčné výživy mléko je do dnů po narození základem výživy jehněte (od 2. týdne si už jehňata navykají na příjem pastvy, sena a jaderných CHOV A WELFARE OVCÍ Technika chovu ovcí Nejkritičtějším obdobím pro jehňata je první měsíc zvykají si na chovatelské podmínky a prostředí a stávají se nezávislými na matce. Po narození období mlezivové

Více

Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček

Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček Okoloporodní období je plné změn hladiny hormonů potřeby živin na růst plodu a mléčné žlázy potřeby živin na laktaci

Více

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček úbytek přirozených instinktů úbytek teritorií snížená schopnost autoterapie somatotropní změny dentální změny institucionalizovaný stres SPOLEK PORADCŮ V EKOLOGICKÉM

Více

ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU

ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU Vahala, J. Rozmnožovací chov Hustopeče nad Bečvou Proč se nakupují plemenné prasničky v Hustopečích nad Bečvou? Naše rodinná farma byla postavena na zelené louce

Více

CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie. Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie. Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha Uhříněves OBSAH PŘEDNÁŠKY CHOVNÝ KOMFORT, WELFARE SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRAXE

Více

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla AgroKonzulta Žamberk s.r.o. Klostermanova ul. 1258, 564 01 Žamberk Tel.: 465 676767 Fax: 465 676700 E-mail:mikyska@ agrokonzulta.cz E-mail: vyziva@ agrokonzulta.cz Ing. František Mikyska Problémy ve výživě

Více

MVDr. Horník František VÝŽIVA KONÍ

MVDr. Horník František VÝŽIVA KONÍ MVDr. Horník František VÝŽIVA KONÍ TRÁVICÍ FUNKCE U KONÍ nepřežvýkaví býložravci: trávení v kaud. části GIT tlusté střevo: 80-90l, mikroflóra, enzymy, fermentace kontinuální příjem a trávení množství krmiva

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a svodech

Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a svodech Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a svodech Aktivity, které ovlivňují welfare zvířat při přemístění na výstavu Shromažďování a nahánění zvířat z farmy do přepravních prostředků, přeprava

Více

Etologie hospodářských zvířat. Poruchy chování. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky

Etologie hospodářských zvířat. Poruchy chování. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Etologie hospodářských zvířat Poruchy chování Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Poruchy chování -definice = výrazná odchylka od běžné normy

Více

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Strategie zakládání stáda Louda F. Agrovýzkum Rapotín s.r.o. 1 Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací a ekonomickou rozvahu

Více

Stupnice tělesné kondice koně BCS Body Condition Scoring

Stupnice tělesné kondice koně BCS Body Condition Scoring Zásady odchovu hříbat z pohledu výživy Ing. Kateřina Blažková Oddělení výživy, Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Uhříněves Rozhodujícím obdobím, které může nejvíce ovlivnit budoucí kariéru koně,

Více

KRMIVA PRO KONĚ MEMBER OF ROYAL DE HEUS

KRMIVA PRO KONĚ MEMBER OF ROYAL DE HEUS KRMIV PRO KONĚ MMBR OF ROYL D HUS RLX Granulované krmivo pro koně v nízké zátěži Krmivo určeno především pro koně v nízké zátěži, pro hobby a provozní koně. Vhodná náhrada za oves u hůře zvladatelných

Více

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák www.milkprogres.cz Struktura nákladů při výrobě mléka 2012 Ukazatel Na krmný den (Kč) Na litr mléka (Kč) Procento nákladů Krmiva 77,90 3,78 41,3 Pracovní náklady

Více

Odchov telat a jalovic u dojeného skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze

Odchov telat a jalovic u dojeného skotu. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Odchov telat a jalovic u dojeného skotu Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze Porod Příznaky blížícího se porodu 7-14 dní před porodem ochabnutí pánevních vazů, svalů a vazů břišní stěny vystupuje

Více

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy -

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - rozdělení hospodářských zvířat podle stavby trávicí soustavy

Více

6.1 ÚPRAVY KRMIV. paření brambory při výkrmu prasat (malochovy) řezání píce při silážování, při tvorbě směsné KD

6.1 ÚPRAVY KRMIV. paření brambory při výkrmu prasat (malochovy) řezání píce při silážování, při tvorbě směsné KD 6.1 ÚPRAVY KRMIV = soubor technologických postupů, kterými se zlepšuje příjem krmiva, jeho stravitelnost, výživná hodnota nebo se odstraňují účinky nežádoucích látek v krmivech a)fyzikální praní okopaniny

Více

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2017/2018 MATURITNÍ OKRUHY Obor: Agropodnikání 41-41-M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ 1. Význam chovu koní 2. Anatomie koně 3. Morfologické vlastnosti

Více

Zástavový skot a býci SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOTU

Zástavový skot a býci SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOTU Zástavový skot a býci SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOTU VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás zaujal koncept výživy zástavového skotu a býků od společnosti Sano. Na následujících

Více

CHOV A WELFARE KRÁLÍKŮ

CHOV A WELFARE KRÁLÍKŮ CHOV A WELFARE KRÁLÍKŮ VÝZNAM CHOVU Produkce masa nejdůležitější. Produkce kůže. Produkce vlny. Laboratorní zvíře. Zájmové chovatelství, králíček domácí mazlíček. Výhody chovu: Krátký generační interval

Více

Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Telata SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, velmi nás těší, že Vás zaujal Sano koncept výživy pro telata. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO Václav Kudrna VÚŽV Uhříněves, v.v.i. 2012 1 Otelení -> nízký příjem sušiny (energie) -> NEB Vypočítaná energetická bilance pro krávy v laktaci

Více

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy chovných prasnic zaujal. Na následujících stránkách najdete

Více

Chovatel a jezdec dostihových koní

Chovatel a jezdec dostihových koní Chovatel a jezdec dostihových koní Chovatel a jezdec dostihových koní chová dostihová hříbata a mladé koně a pečuje o jejich správný vývoj. Připravuje koně a jezdce na dostihy a kontroluje zdraví koní.

Více

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 ČESTR. Farma: Podnik: Příkosická. zemědělská a. s. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 ČESTR. Farma: Podnik: Příkosická. zemědělská a. s. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma. Mirošov Podnik: Příkosická zemědělská a. s. Mléčná farma hospodaří na ploše zhruba 2000 ha v rokycanském okresu. Pěstuje se obilí, řepka a pícniny. Krávy stojící na sucho jsou ustájeny v podestýlané stáji

Více

NOVÉ SMĚRY V TECHNICE A TECHNOLOGII USTÁJENÍ PRASAT

NOVÉ SMĚRY V TECHNICE A TECHNOLOGII USTÁJENÍ PRASAT NOVÉ SMĚRY V TECHNICE A TECHNOLOGII USTÁJENÍ PRASAT Martínek, L. AGE, s.r.o. Ustájení prasat se dá v širším záběru charakterizovat: - systémem technických prostředků přicházejících do kontaktu se zvířaty

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví. Maturitní okruhy z předmětu pěstování rostlin

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví. Maturitní okruhy z předmětu pěstování rostlin PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání 41 41 M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví Maturitní okruhy z předmětu pěstování rostlin 1. Osivo a sadba 2. Zpracování půdy 3. Osevní postupy

Více

Specializace CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Chovatelé hospodářských zvířat (kromě drůbeže) Kč -

Specializace CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Chovatelé hospodářských zvířat (kromě drůbeže) Kč - Chovatel koní Chovatel koní pečuje o koně všech kategorií, dle zásad welfare pečuje o jejich správný vývoj a zajišťuje všechny činnosti spojené s jejich chovem. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační

Více

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2016/2017 MATURITNÍ OKRUHY Obor: Agropodnikání 41-41-M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ 1) Význam chovu koní 2) Kostra koně 3) Morfologické vlastnosti

Více

Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Definice welfare zvířat Welfare pochází z vědního oboru etologie. Etologie

Více

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov koní (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov koní (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Zootechnik pro chov koní (kód: 41-124-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

Etologie hospodářských zvířat. Rozdělení etologie. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky

Etologie hospodářských zvířat. Rozdělení etologie. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Etologie hospodářských zvířat Rozdělení etologie Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Rozdělení etologie 1. Obecná etologie =zabývá se studiem

Více

36-47-M/01 Chovatelství

36-47-M/01 Chovatelství Střední škola technická, Most, příspěvková organizace Dělnická 21, 434 01 Most PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY V JARNÍM I PODZIMNÍM OBDOBÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obor vzdělání 36-47-M/01 Chovatelství ŠVP

Více

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že vás zaujal Sano koncept výživy dojnic. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

Krmná doporučení pro chovná prasata

Krmná doporučení pro chovná prasata Krmná doporučení pro chovná prasata Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. 1 2 Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. 2016 3 Krmná doporučení pro chovná prasata V tomto dokumentu přinášíme základní krmná doporučení

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815 V roce 2003 vyšlo : Připravujeme : Z dalších listů: 01 / 03 Dojnice Volné porodny krav 02 / 03 Telata Venkovní individuální boxy 03 / 03 Skot Boxové lože optimalizace parametrů 04 / 03 Skot Boxové lože

Více

Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o.

Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Uchopte příležitost ke zlepšení výkonnosti svého stáda Zdravý růst Vyšší mléčná produkce Vyšší celoživotní užitkovost Silné, odolné dojnice Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Jednoduchá, přirozená cesta

Více

CHOROBY TELAT Co nás trápilo, trápí a bude trápit. M V D R. B Ř E T I S L A V P O J A R J I H L A V A

CHOROBY TELAT Co nás trápilo, trápí a bude trápit. M V D R. B Ř E T I S L A V P O J A R J I H L A V A CHOROBY TELAT Co nás trápilo, trápí a bude trápit. M V D R. B Ř E T I S L A V P O J A R J I H L A V A 2 0. 1. 2 0 1 5 Celkový stav matky s možným vlivem na rostoucí plod. 1. V mnoha směrech lze očekávat

Více

Poruchy chování koní

Poruchy chování koní Poruchy chování koní nejčastější příčina vzniku zlozvyku: nuda, frustrace zlozvyky jsou pro jiné koně ve stáji nakažlivé můžou být důsledkem genetických vrozených faktorů častěji vznikají a jsou ovlivněny

Více

Chovatel a jezdec sportovních koní

Chovatel a jezdec sportovních koní Chovatel a jezdec sportovních koní Chovatel a jezdec sportovních koní chová sportovní hříbata a mladé koně a pečuje o jejich správný vývoj. Připravuje koně a jezdce na na příslušné discipliny klasického

Více

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Každý chovatel ví, že řádné krmení je základním předpokladem pro dosažení dobrého zdravotního stavu krav s vysokou užitkovostí a s dobrými reprodukčními

Více

Správna výživa méně civilizačných chorob!!!

Správna výživa méně civilizačných chorob!!! Správna výživa = méně civilizačných chorob!!! Cash flow života krávy měsíčně a nápočtem Kč/měsíc 5000 4000 3000 2000 1000 0-10000 10 20 30 40 50 60 70-2000 -3000 věk měsíce měsíšně nápočtem nápočtem 100000

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

Hodnoticí standard. Ošetřovatel koní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Ošetřovatel koní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Ošetřovatel koní (kód: 41-018-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Ošetřovatel koní Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

"Výživa zvířat - skot"

Výživa zvířat - skot Nabídka programu "Výživa zvířat - skot" Vážení zákazníci, nabízíme Vám program "Výživa zvířat - skot", který Vám při sestavování krmných dávek zabezpečí respektování fyziologických potřeb zvířat v průběhu

Více

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ)

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ Životní pohoda podmínky fyzické

Více

Terabb E Krmivo pro sportovní koně s vysokým obsahem energie a doplňkem minerálních látek, stopových prvků a vitamínů.

Terabb E Krmivo pro sportovní koně s vysokým obsahem energie a doplňkem minerálních látek, stopových prvků a vitamínů. Reformin Plus Vitaminózní a minerální doplněk krmiva REFORMIN PLUS svým sestavením zajišťuje dostatečný a vyvážený přísun minerálií, stopových prvků a vitamínů pro všechny kategorie koní. Obsahuje sušené

Více

CowSignals a návrh stáje pro dojnice

CowSignals a návrh stáje pro dojnice CowSignals a návrh stáje pro dojnice 6 svobod pro lehací box: Přemýšlejte jako kdyby to byla vaše vlastní postel Čistá, suchá, měkká s dostatečným prostorem k tomu, abyste si snadno lehli i vstali. Krávy

Více

Péče o krávy před porodem na Rosy-Lane Holsteins

Péče o krávy před porodem na Rosy-Lane Holsteins Péče o krávy před porodem na Rosy-Lane Holsteins (Transition Cow Strategies) Lloyd W. Holterman Rosy-Lane Holsteins LLC Watertown, Wis. USA Rosy-Lane Holsteins LLC Vlastníci: Lloyd & Daphne Holtermanovi,Tim

Více

Produkční schopnosti TTP v LFA oblastech ČR Ing. Jan Pozdíšek, CSc, Ing. Alois Kohoutek, CSc.

Produkční schopnosti TTP v LFA oblastech ČR Ing. Jan Pozdíšek, CSc, Ing. Alois Kohoutek, CSc. Produkční schopnosti TTP v LFA oblastech ČR Ing. Jan Pozdíšek, CSc, Ing. Alois Kohoutek, CSc. Etapa V001 Vyhodnotit vliv různých režimů obhospodařování na: produkci píce kvalitu píce botanickou skladbu

Více

- úhyn - převod do starší kategorie

- úhyn - převod do starší kategorie OBRAT STÁDA vyjadřuje kvantitativní vztahy mezi jednotlivými kategoriemi a skupinami skotu stejný pro dojné a masné z obratu stáda je možné určit trvání pobytu a počet zvířat v jednotlivých kategoriích,

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY Metodické listy 05/04 TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU TELATA Informace pro chovatele, poradce a projektanty VENKOVNÍ SKUPINOVÝ PŘÍSTŘEŠEK Odchov telat ve venkovních individuálních boxech (VIB) v období

Více

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Minerálně-vitamínová krmiva pro spárkatou zvěř Premin Spárkatá zvěř Premin Spárkatá zvěř SUPER Premin Spárkatá zvěř MAXI Minerální a minerálně-vitamínová

Více

Vyhláška č. 208/2004 Sb., 4:

Vyhláška č. 208/2004 Sb., 4: WELFARE OVCÍ A KOZ Vyhláška č. 208/2004 Sb., 4: žebřiny na seno a žlaby na krmivo a krmné doplňky musí být řešeny a umístěny tak, aby se zabránilo vzniku poranění nebo poškození očí a aby ovce nebo kozy

Více

Požadavky na welfare při přepravě koní

Požadavky na welfare při přepravě koní Požadavky na welfare při přepravě koní Druhy přepravy koní Silniční přeprava v současnosti nejrozšířenější a nejpřístupnější, přeprava ve vleku zapojeném za tažné vozidlo (jedno až čtyřmístné) a přeprava

Více

Hodnoticí standard. Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: 41-015-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: 41-015-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: 41-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel a jezdec koní Kvalifikační úroveň

Více

Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Chov Zvířat. Vypracoval: Bc. Ivana Kadeřábková. Materiál: VY32_INOVACE_260 Datum: 5.4.

Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Chov Zvířat. Vypracoval: Bc. Ivana Kadeřábková. Materiál: VY32_INOVACE_260 Datum: 5.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Chov

Více

VÝŽIVA MASNÝCH PLEMEN OVCÍ

VÝŽIVA MASNÝCH PLEMEN OVCÍ VÝŽIVA MASNÝCH PLEMEN OVCÍ Výživa bahnic Výživa jehňat Kvalita masa Výživa jehňat Page 2 Výživa bahnic Page 3 Hodnocení tělesné kondice Fyziologické Doporučená Pozorování Stadium průměrná Bahnice hodnota

Více

Složení syrového mléka z ekologických provozů

Složení syrového mléka z ekologických provozů Složení syrového mléka z ekologických provozů O. Hanuš, V. Genčurová, H. Landová, A. Macek, R. Jedelská Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín Seminář a workshop: Možnosti produkce funkčních

Více

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520 CZ.1.07/2.4.00/31.0037 Partnerská síť mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky v chovu skotu - Měření tepelně vlhkostního mikroklimatu v budovách teplotní a vlhkostní

Více

TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU TELATA TERMOREGULACE, FYZIOLOGICKÉ LIMITY. Informace pro chovatele, poradce a projektanty

TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU TELATA TERMOREGULACE, FYZIOLOGICKÉ LIMITY. Informace pro chovatele, poradce a projektanty Metodické listy 01/05 TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU Informace pro chovatele, poradce a projektanty TELATA RIZIKA PODCHLAZENÍ NOVOROZENÝCH TELAT prevence a rutiny Dramatický rozmach volného ustájení

Více

MNOHOSTRANNÉ KONZULTACE SMLUVNÍCH STRAN EVROPSKÉ DOHODY O OCHRAN

MNOHOSTRANNÉ KONZULTACE SMLUVNÍCH STRAN EVROPSKÉ DOHODY O OCHRAN MNOHOSTRANNÉ KONZULTACE SMLUVNÍCH STRAN EVROPSKÉ DOHODY O OCHRANĚ OBRATLOVCŮ POUŽIVANÝCH PRO POKUSNÉ A JINÉ VĚDECKÉ ÚČELY (Řada evropských smluv č. 123) Usnesení o ustájení laboratorních zvířat a péči

Více

Chovatel a jezdec pro přípravu a testaci mladých koní

Chovatel a jezdec pro přípravu a testaci mladých koní Chovatel a jezdec pro přípravu a testaci mladých koní Jezdec pro přípravu a testaci mladých koní pečuje o mladé koně a jejich správný vývoj. Sestavuje postupy a provádí výcvik mladých koní pro jejich další

Více

Chovatel a jezdec koní

Chovatel a jezdec koní Chovatel a jezdec koní Chovatel a jezdec koní chová všechna plemena a kategorie koní a koňovitých, organizuje chov, pastvu, ustájení, výživu, plemenitbu, odchov jednotlivých kategorií koní a připravuje

Více

Stacionární a mobilní dojírny, čekárny, robotizované dojení, chlazení mléka

Stacionární a mobilní dojírny, čekárny, robotizované dojení, chlazení mléka Stacionární a mobilní dojírny, čekárny, robotizované dojení, chlazení mléka Fakulta agrobiologie, přírodních a potravinových zdrojů Katedra speciální zootechniky Učební texty k předmětům zabývajícím se

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU Čeřovský, J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha, pracoviště Kostelec nad Orlicí Rentabilita produkce selat je velice variabilní fenomén a spíše je

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství CHOV PRASAT

Chov zvířat v ekologickém zemědělství CHOV PRASAT Chov zvířat v ekologickém zemědělství CHOV PRASAT Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd 1. Pravidla pro chov prasat v ekologickém zemědělství 1. Nařízení

Více

Úřední věstník Evropské unie L 2/3

Úřední věstník Evropské unie L 2/3 CS 7.1.2014 Úřední věstník Evropské unie L 2/3 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 5/2014 ze dne 6. ledna 2014, kterým se mění směrnice 2008/38/ES, kterou se stanoví seznam určených užití krmiv pro zvláštní účely

Více

Dotace na welfare. z národních zdrojů. Jan Stibal Svaz chovatelů prasat, z.s.

Dotace na welfare. z národních zdrojů. Jan Stibal Svaz chovatelů prasat, z.s. Dotace na welfare z národních zdrojů Jan Stibal Svaz chovatelů prasat, z.s. Dotace v chovu prasat 1000 900 800 700 600 500 400 300 200 100 PGRLF 10.D. 8.f.b. 8.f.a. 8. 3.A. 2.A. 0 2005 2006 2007 2008 2009

Více

Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat

Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat Ivo Vyskočil B 21-75 Obsah Obsah...1 1 Zadání...2 2 Obrat stáda...2 3 Zimní krmné dávky...3 3.1 Dojnice...3

Více

Dotace na welfare. z národních zdrojů. Jan Stibal Svaz chovatelů prasat, z.s.

Dotace na welfare. z národních zdrojů. Jan Stibal Svaz chovatelů prasat, z.s. Dotace na welfare z národních zdrojů Jan Stibal Svaz chovatelů prasat, z.s. Dotace v chovu prasat 1000 900 800 700 600 500 400 300 200 100 PGRLF 10.D. 8.f.b. 8.f.a. 8. 3.A. 2.A. 0 2005 2006 2007 2008 2009

Více

Krávy produkující mléko dojnice: neuvěřitelně krátký život

Krávy produkující mléko dojnice: neuvěřitelně krátký život Krávy produkující mléko dojnice: neuvěřitelně krátký život Dojnice na pastvě Trocha historie Divokým předkem tura domácího byl pravděpodobně pratur. Poslední jedinec tohoto divokého plemene uhynul v polských

Více

Techniky připouštění beranů

Techniky připouštění beranů CHOV A WELFARE OVCÍ Reprodukce ovcí Reprodukční cyklus ovcí je charakteristický dobou anestru, tedy období klidu, kdy je snížená pohlavní aktivita. Pohlavní aktivita je také závislá na ročním období, plemeni,

Více

Nový směr výživy v tranzitním období

Nový směr výživy v tranzitním období Nový směr výživy v tranzitním období European origin! Milki Secura Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Nový směr výživy v tranzitním období Jednou z nejčastějších produkčních chorob krav v období okolo porodu

Více

Hodnoticí standard. Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: 41-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel a jezdec dostihových koní Kvalifikační

Více

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů Opakovací okruhy z ekonomických předmětů obor: Agropodnikání zaměření: Zahradní a krajinářské úpravy, Chov koní, Využití a prodej zemědělské techniky třída: 4. B, 5. DS 1. Hospodářský a výrobní proces

Více

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Premin

Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Premin Minerální a doplňková krmiva pro spárkatou zvěř Premin Ing. Ondřej FALTUS, VVS Verměřovice s.r.o. Výživa je klíčovým faktorem, který ovlivňuje úroveň a kvalitu chovu srnčí zvěře. Jedině kvalitním systémem

Více

Nyní více. selenu. z lásky ke koním

Nyní více. selenu. z lásky ke koním Nyní více selenu z lásky ke koním Standard Energys Standard (granule): Toto krmivo má vysoký podíl melasy, která slouží jako pohotový zdroj energie podporující rychlou regeneraci organismu a zchutňuje

Více

Kategorie, emisní faktory a plány zavedení zásad správné zemědělské praxe u zemědělských zdrojů

Kategorie, emisní faktory a plány zavedení zásad správné zemědělské praxe u zemědělských zdrojů Příloha č. 10 (Příloha č. 2 NV č. 615/2006 Sb.) Kategorie, emisní faktory a plány zavedení zásad správné zemědělské praxe u zemědělských zdrojů 1. Stanovení kategorie zemědělských zdrojů Kategorie zemědělského

Více

9. přednáška. Téma přednášky: Výživa telat. Cíl přednášky:

9. přednáška. Téma přednášky: Výživa telat. Cíl přednášky: 9. přednáška Téma přednášky: Výživa telat Cíl přednášky: Devátá přednáška je zaměřena na výživu telat a rozdělení krmných období. Studenti se seznámí s výživou telat, s problematikou profylakční, mléčné

Více

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 HOLŠTÝN. Farma: Podnik: DV Batelov. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.cz

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 HOLŠTÝN. Farma: Podnik: DV Batelov. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.cz Batelov Podnik: DV Batelov Družstvo vlastníků v Batelově hospodaří na 300 ha zemědělské půdy v jihlavském okresu, kraji Vysočina. Na farmě v současnosti chovají 350 holštýnských krav, dojí se jich asi

Více

Směry a možnosti výzkumu v chovu koní. doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

Směry a možnosti výzkumu v chovu koní. doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta Směry a možnosti výzkumu v chovu koní doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta Písek 28. 8. 2013 Kůň je hospodářské zvíře Rozhodující je produkce

Více

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 Základní ukazatele z chovu dojnic rok stavy dojnic dojnice/stáj průměrná laktace 1. laktace

Více