Stručná anotace předmětu: Předmět seznámí studenty se základními pojmy analytické psychologie C. G. Junga, ukázkami její aplikace z praxe.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stručná anotace předmětu: Předmět seznámí studenty se základními pojmy analytické psychologie C. G. Junga, ukázkami její aplikace z praxe."

Transkript

1 Cíl předmětu: Seznámení s teoretickými východisky analytické psychologie a jejím praktickým použitím Stručná anotace předmětu: Předmět seznámí studenty se základními pojmy analytické psychologie C. G. Junga, ukázkami její aplikace z praxe. Pilíře předmětu: (a) teorie, kde vysvětlujeme pojmy analytické psychologie a jejího kontextu (např. psychoanalýzy, religionistiky, mytologie apod.) (b) kasuistiky, na kterých ukazujeme praktické využití metod a postupů analytické psychologie a (c) sebezkušenostní část, kde má student možnost si zpracovat teoretické znalosti prostřednictvím zážitku, si lze případně doplnit na víkendovém semináři ve středisku Psychopompos, který je nad rámec výuky, ale studentům nabízíme 20% slevu. Mgr. Martin Skála Areál opatství Emauzy Telefon: Vyšehradská 49/320 skalamart@gmail.com Praha 2 - Nové Město Web:

2 1) Analytická psychologie v historickém a kulturním kontextu V tomto semináři zasadíme analytickou psychologii do jejího historického a kulturního kontextu, budeme se věnovat tomu, co je rozdílné a společné analytické psychologii a psychoanalýze. Nejedná se o pouhé vymezování analytické psychologie vůči psychoanalýze, nýbrž především o pochopení myšlení, ze kterého analytická psychologie vyrostla. Perspektiva společného analytické psychologie a psychoanalýzy může nutit k méně běžným otázkám a pohledům na některé problémy hlubinné psychologie i praktické psychoterapie obecně. 2) Život a dílo C.G.Junga Představení díla C.G. Junga v kontextu jeho života a osobních zkušeností. Obeznámíme se s obsahem Červené knihy. Budeme se zabývat počátky analytické psychologie. 3) Základní pojmy analytické psychologie Obeznámení se základními pojmy, pojetím psychických funkcí, amplifikace, procesu individuace. Vysvětlení pojmu vědomí a nevědomí. Věnovat se budeme také termínům libido, komplex a archetyp, anima animus, persona a stín, mimo ně také aktivní imaginaci aj. Dále tato část představí pojmy, které budou téže dále rozváděny v tomto předmětu, jako symbol, přenos, ego a self. 4) Školy analytické psychologie Jungovy myšlenky byly dále rozvíjeny různými směry, které lze rozlišit jako školu klasickou, vývojově psychologickou a archetypovou. Součástí bude též obeznámení s teoretickými a klinicko-praktickými aspekty jednotlivých přístupů. seznámíme se s pojetím symbolických obrazů a představ a imaginace v pohledu archetypové školy. Klasická škola vymezí koncept bytostného já a jeho symbolické zkušenosti. Do vývoje osobnosti a analýzy přenosu, protipřenosu budeme uvedeni vývojovou školou 5) Typologie osobnosti podle C.G.Junga Vysvětlení a popis základních pojmů: extrovertní a introvertní typ, ektopsyché a funkce vědomí: myšlení, cítění, vnímání, intuice, plus jejich kombinace s extrovertním a introvertním typem. 6) Archetyp a komplex Komplexy jako centrální strukturální elementy psýché. Asociační experiment výchozí bod teorie komplexu. Konflikt, emoce a archetypové jádro - jejich význam pro vznik komplexů. Konstelace komplexů. Komplexová epizoda. Diagnóza komplexu a vymezení základních skupin komplexů. Jáský komplex. Psychoterapeutická práce s komplexy a archetypy v psychoterapii. Dnešní pohled na teorii komplexů v souvislosti s některými dalšími koncepcemi. Vymezení pojmu archetyp a komplex. Odkazy, kterými se nechal Jung inspirovat při tvorbě teorie archetypů. Ukazujeme důležité fakty z Jungovy vlastní historie a souvislostí s vývojem

3 koncepce praobrazů a archetypů. Probereme všechny základní archetypy - já, bytostné Já, stín, personu, anima/animu, archetyp otce, matky, dítěte, hrdiny, moudrého starce a stařeny a stromu. Opíráme se o Slovník analytické psychologie. 7) Kauzalita, finalita, synchronicita Vymezení pojmu kauzality, finality a synchronicity jako akauzální souvislosti dvou nebo více událostí. 8) Symboly Vymezení pojmu symbol a jeho odlišení od znaku. Symbolizace, symbolická funkce a symbolické nastavení. Transcendentní funkce - symbol jako transformátor psychické energie. Vznik symbolů a jejich funkce v analytické psychologii a psychoterapii. Možnosti práce se symboly. Symbolický život dnes, Symbolická zkušenost 9) Sny Obeznámení s analyticko-psychologickým, fenomenologickým a dalšími pojetími snu. Představení symbolu jakožto vyjadřovacího prostředku snu. Dále probereme zdroje a funkce snu, jeho stavbu, kontext snu a v neposlední řadě nahlédneme do subjektové a objektové roviny snu. Vysvětlíme pojmy iniciální sen, snová série, subjektová a objektová rovina snu atd.. Kasuistika práce se sny. 10) Přenos a protipřenos v kontextu analytické psychologie Přiblížení analýzy terapeutického vztahu, přiblížení pojmů přenosu a protipřenosu a to z hlediska jeho vzniku a utváření a z hlediska možností jeho projevu v terapii i v životě. Vyjádření přenosu v Iniciálním snu. Definujeme pojmy léčebné společenství, raport, přenos syntonní, přenos, dystonní, narcistické formy přenosu, zrcadlící přenos, agování. Symbolické vyjádření vztahového rámce přenosu a protipřenosu podle Junga. 11) Analyticko-psychologický přístup k různým problematikám Analytická psychologie a terapie psychóz Specifika přenosu a protipřenosu v terapeutické práci s pacienty trpícími schizofrenií, symbiotická vazba, dyadická vazba, triadická vazba. Úvahy o schizofrenii v kontextu analytické psychologie. Terapeutické možnosti, techniky a limity práce s psychotiky, kasuistiky práce s psychotiky a klienty s hraniční poruchou osobnosti (borderline). Trauma Výzkumy dopadu traumatu (zejména ranného nebo transgeneračního) na psychiku člověka ukazují, že jeho následkem vzniká v psýché díra, prázdné místo, které je naplněno úzkostí, strachem a dalšími afekty, jenž nejsou spojeny s mentálními reprezentacemi, vzpomínkami a historickým self člověka. Vzpomínky na trauma bývají odštěpené, takže se zpravidla vyskytují buď v podobě holých informací bez emočního doprovodu, anebo v opačném případě jako noční můry, flashbacky, tendence k retraumatizaci nebo další disociativní stavy.

4 Tyto disociativní stavy jsou vlastně zárodky prvních, autonomních a ještě preverbálních avšak opravdových, tedy emočně obsazených, vzpomínek na traumatickou událost. Spojováním těchto disociativních stavů s fakty o traumatické události může vznikat smysluplný a prožitý příběh, jenž napomáhá vyrovnání se s traumatickou událostí. Kasuistická viněta ukáže postupné zapracovávání traumatických vzpomínek do životního příběhu pacientky trpící důsledky velmi ranné traumatizace. Borderline a Borderland Literatura: BERNSTEIN, Jerome S. Living in the Borderland. New York: Routledge, stran Transformační krize Transformační krizí je míněna krize přechodu mezi zásadními životními obdobími, při které se mění nejen psychické uspořádání jedince, ale i jeho životní prostředí a okolnosti vůbec. Za takto zásadní krizi lze považovat porod, vstup do dospělosti, individuační krizi a smrt. Při pohledu na symboliku, která se v těchto obdobích objevuje, a na mýty a iniciační rituály, můžeme si povšimnout častého výskytu tématu smrti a znovuzrození. Tyto motivy nás budou provázet seminářem, ať již v podobě teoretických úvah, kasuistický střípků anebo sebezkušenostní částí. Závislosti Literatura: PATOČKA, Petr. Sen v pojetí analytické psychologie a jeho využití v práci s drogově závislými klienty. Mezi Břehy, 2012, I.ročník, Volitelná SEBEZKUŠENOST Víkendový žážitkový seminář pracující s imaginací, symboly. Nabídneme praktické cvičení dotýkající se komplexů a archetypů. Budeme mít dostatek času na vyhodnocení odpovědí. Necháme účastníky diskutovat. 1) Práce se symboly - Řeka života Cílem semináře je zprostředkovat účastníkům způsob práce a nazírání symbolů v analytické psychologii prostřednictvím imaginace, kreslení, pohlednic, předmětných symbolů a pod. Seminář se zaměřuje na práci se symboly v rámci archetypu řeky života, vychází z aktuální individuální životní, respektive symbolické situace jedince, ale je interaktivní a umožňuje tak sdílet a porovnávat různé možnosti zacházení se symbolickou a přeneseně i životní realitou. Seminář sestává z vytvoření symbolické řeky života, hledání místa, kde se na své řece života nacházíme, z uvědomění si cílů a překážek, které v životě potkáváme a reflektování své vlastní bytosti na podkladě vynořivších se symbolů. Práce na tomto semináři má za cíl zprostředkovat zacházení analytické psychologie se symboly a tuto zkušenost si mohou účastníci semináře odnést do svých praxí a využít při práci s klienty, s jejich symptomy, sny, imaginacemi atd. 2) Práce se symboly - Já a také já Cílem semináře je zprostředkovat účastníkům způsob práce a nazírání symbolů v analytické psychologii prostřednictvím imaginace, kreslení, pohlednic, předmětných symbolů a pod.

5 Seminář se zaměřuje na práci se symboly v rámci archetypu já a také já, vychází z aktuálního individuálního vnímání našeho já a vytváří k němu protiklad, který může souviset s archetypem persony, stínu, anima/animy či bytostného já. Tento protiklad se v průběhu semináře snažíme identifikovat. Součástí semináře je i transformační motiv, ve kterém se účastníci snaží oprostit od vnímání svého já a "svých zajetých kolejí", aby pak mohli na podkladě vynořivších se symbolů své sebepojetí rozšířit o svůj protiklad a najít nové uspořádání své vlastní bytosti. Práce na tomto semináři má za cíl zprostředkovat zacházení analytické psychologie se symboly a tuto zkušenost si mohou účastníci semináře odnést do svých praxí a využít při práci s klienty, s jejich symptomy, sny, imaginacemi atd. Cílem semináře je přiblížit jeho účastníkům symbolické vnímání, oslovit schopnost orientovat se např. ve snech a dalších symbolických zážitcích a seznámit je s některými systémy, které byly na základě porozumění symbolické roviny života vytvořeny. Běžně žijeme ve světě, který je pro nás poměrně jasný a srozumitelný. Při bližším zkoumání a při některých mimořádných stavech vědomí však zjišťujeme, že mnoho nebo dokonce všechny životní události jsou přímo těhotné mnoha významy. To proto, že je v takových chvílích vnímáme symbolicky. Analytická psychologie vychází z významu slova symbol, pocházejícího z řečtiny, který znamenal dvě poloviny dříve rozděleného předmětu, např. mince, jenž se znovu spojily např. pro to, aby v sobě jejich nositelé poznali přítele. Tak symbol spojuje různé významy, obsahy vědomí i nevědomí, pocity s myšlenkami, vjemy s intuicí... Studijní literatura: a) povinné: JAFFÉ, Aniela. Vzpomínky, sny, myšlenky C.G.Junga. 1. vydání, Brno: Atlantis, 1998, 400 str., ISBN: (+ vzadu slovníček pojmů) JUNG, Carl Gustav. Analytická psychologie - Její teorie a praxe (Tavistocké přednášky). Praha: Academia, 1992 MŰLLER, L., MŰLLER, A. (ed.): Slovník analytické psychologie. Praha: Portál, týkající se odkazy SKÁLA, Martin: Analytická psychologie. In: Z. Vybiral, J. Roubal (eds) Současná psychoterapie. Praha: Portál, 2010 b) doporučené: BERNSTEIN, Jerome S. Living in the Borderland. New York: Routledge, stran DIECKMANN, Hans. Sny jako řeč duše, Praha: Portál, 2004 FRANZ, Marie-Louise von: Věštění a synchronicita Brno: Nakl. Tomáše Janečka, 2001, 152 str., ISBN: FREUD, Sigmund: Výklad snů. Pelhřimov: Nová tiskárna Pelhřimov, 1999 GUGGENBÜHL-CRAIG, Adolf. Nebezpečí moci v pomáhajících profesích. Praha: Portál, str., ISBN: HILLMAN, James: Archetypal psychology, Putman: Springer Publications, 2004 HILLMAN, James: Sny a podsvětí, Praha: Portál, Praha, 1999 HOPCKE, R. H.: Průvodce po sebraných spisech C. G. Junga, Brno: Nakl. Tomáše Janečka, 1994 JOHNSON, R. A.: Věčný příběh romantické lásky, Praha: Portál, 2003 JUNG, Carl Gustav. Aion. Brno: Nakl. Tomáše Janečka, 2003

6 JUNG, Carl Gustav. Analytická psychologie, její teorie a praxe, Praha: Academia, JUNG, Carl Gustav. Červená kniha, Praha: Portál, 2010 JUNG, Carl Gustav. Člověk a duše. Praha: Academia, 1995, 275 stran JUNG, Carl Gustav. Sigmund Freud nekrolog, 1939 (obsaženo ve 4. dílu sebraných spisů) JUNG, Carl Gustav. Výbor z díla I. Brno : Nakladatelství Tomáše Janečka, 1996 JUNG, Carl Gustav. Výbor z díla II.: Archetypy a nevědomí. Brno: Nakl. Tomáše Janečka, 1997 JUNG, Carl Gustav. Výbor z díla III.: Osobnost a přenos. Brno: Nakl. Tomáše Janečka, 1998 KAST, Verena: Dynamika symbolů. Praha: Portál, 2000 KAST, Verena: Imaginace jako prostor setkání s nevědomím, Praha: Portál, 2010, 168 str., ISBN: KAST, Verena. Nebuďte obětí. ERA group, 2003, 128 stran. ISBN: KAST, Verena: Otcové dcery, matky synové.praha: Portál, str., ISBN: KERR, J.: Nebezpečná metoda. Praha: Prostor, 1999 KRÁL, Oldřich. I-ťing, Kniha proměn, Maxima, 1995, přeložil Oldřich Král MIKOTA, V.: Psychoanalytické teorie v psychiatrii. Ve: Höschl C., Libiger J., Švestka J.: Psychiatrie. 2. vyd., Tigis, Praha 2004, s MITCHELL, S., A. & Blacková, M., B.: Freud a po Freudovi, Praha: Triton, 1999 RIEDEL, Ingrid: Obraz v psychoterapii, umění a náboženství. Praha: Portál, 2002 SKÁLA, Martin. Trauma a paměť: Přednáška na klinický den. WILHELM, R.: I-ťing, Praha: Portál, 2003, překlad Petr Patočka WOLLSCHLÄGER, M.a G., Symbol v diagnostice a psychoterapii, Praha: Portál, 2002 ZOJA, Luigi. Soumrak otců: archetyp otce a dějiny otcovství. 1. vydání, Praha: Prostor, s. ISBN Články v knihovně střediska Psychopompos: BĚŤÁK, L.: Freud a Jung ROTHOVÁ, J.: Jung a Freud BENEDETTI, Gaetano: Symbol v psychopatologii a v psychoterapii schizofrenie Mezi Břehy. Brno, 2012-, ISSN není Forum jungianum. Brno, ISSN není ELLENBERGER, Henry F.: Die Endeckung des Unbewussten překlad kapitoly: Dílo C. G. Junga: - VI.: Psychoterapie (str ), (přeložil: L. Běťák) JACOBY, Mario. Přenos protipřenos, kap. Přenos a vztah jungovské terapii, str , překlad: D. Traugottová JUNG, Carl Gustav. Der Mensch und seine Symbole, kap. Die Rolle der Symbole (str ) - neupravený překlad D. Traugottové KALFF, Dora M.: Introduction to Sandplay Therapy. Journal of Sandplay Therapy, Volume 1, Number 1, jen v angličtině KAST, Verena. Dynamika symbolů - výpis z kapitoly o Symbolech MAFFEI, Guiseppe: Archetypální struktury, primární represe a terapeutický vztah s psychotiky (Martin Skála, volné převyprávění) MACHTINGER, H.G.: Jungian Analysis, kap. Protipřenos, překlad E. Široký PATOČKA, Petr. Sen v pojetí analytické psychologie a jeho využití v práci s drogově závislými klienty. Mezi Břehy, 2012, I.ročník, SAMUELS, A. Jung und seine Nachfolger, překlad kapitoly o Komplexech z knihy. str

7 SANDNER, Donald F. a Beebe, John: Psychopathology and Analysis - článek uveřejněný v časopise: Jungian Analysis, str , výtah a pracovní překlad: Miloš Knob SKÁLA, Martin. SYMBOL U PSYCHÓZ. Mezi Břehy, 2012, I.ročník, 1.číslo, str STEVENS, Anthony. Jung. Praha: Argo, ISBN Přepis interview Z očí do očí Johna Freemana s Jungem v televizním programu BBC z roku Asociační experiment

Syllabus: Analytická psychologie C. G. Junga

Syllabus: Analytická psychologie C. G. Junga Syllabus: Analytická psychologie C. G. Junga Garant: PhDr. David Šmahel, Ph.D. ( e-mail: smahel@fss.muni.cz ) Předpokládané termíny výuky: 13.10, 27.10, 10.11, 1.12, 15.12 bude brzy upřesněno!! Další vyučující

Více

Sylabus předmětu: Aplikace jungiánské psychoterapie v léčbě závislostí

Sylabus předmětu: Aplikace jungiánské psychoterapie v léčbě závislostí Sylabus předmětu: Aplikace jungiánské psychoterapie v léčbě závislostí Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11, 120 00 Praha 2 www.adiktologie.cz Název oboru:

Více

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoanalytická psychologie MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 11 Název materiálu:

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1.

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. ročník Název předmětu: Kulturní a sociální antropologie (vybrané kapitoly) Vyučující: MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc. Číslo předmětu: 1274 Semestr:

Více

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry.

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry. Obecná a vývojová psychologie Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry. Co je vlastně psychologie? Jak lze jednoduše a srozumitelně definovat psychologii? R. Atkinsonová

Více

Základy psychoanalytické teorie

Základy psychoanalytické teorie Česká společnosti pro psychoanalytickou psychoterapii Břehová 3, 110 00 Praha 1 Josefov zve své kandidáty ve výcviku i kolegy z oborů psychiatrie, psychologie, spřízněných pomáhajících profesí a studenty

Více

Spektrum DOPORUČUJEME. obchod.portal.cz

Spektrum DOPORUČUJEME. obchod.portal.cz DOPORUČUJEME obchod.portal.cz 9 NOVINKA / E-KNIHA Stephen Joseph Autenticita Jak být sám sebou a proč na tom záleží PŘEKLAD MAGDALENA HERELOVÁ Autor nabízí svěží a inspirující pohled na psychologii autentického

Více

Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Katedra psychologie. Diplomová práce obor Psychoterapeutická studia

Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Katedra psychologie. Diplomová práce obor Psychoterapeutická studia Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Katedra psychologie Diplomová práce obor Psychoterapeutická studia VYUŽITÍ EXPRESIVNÍCH TERAPIÍ V PROCESU LÉČBY DROGOVÝCH ZÁVISLOSTÍ Vypracovala: Mgr. Klára

Více

PROTIPŘENOS V PSYCHOANALÝZE. Martin Saic

PROTIPŘENOS V PSYCHOANALÝZE. Martin Saic TRITON PROTIPŘENOS V PSYCHOANALÝZE Martin Saic PROTIPŘENOS V PSYCHOANALÝZE MARTIN SAIC TRITON Martin Saic PROTIPŘENOS V PSYCHOANALÝZE Autor: Mgr. et Mgr. Martin Saic Interní doktorand na Katedře psychologie

Více

zve své kandidáty výcviku, kolegy z oborů psychiatrie, psychologie a spřízněných pomáhajících profesí a studenty vysokých škol na cyklus přednášek

zve své kandidáty výcviku, kolegy z oborů psychiatrie, psychologie a spřízněných pomáhajících profesí a studenty vysokých škol na cyklus přednášek ČSPAP Česká společnost pro psychoanalytickou psychoterapii člen European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy (EFPP) Břehová 3, 110 00 Praha 1 Josefov, IČO 49626990, www.cspap.cz zve své kandidáty

Více

Výběr z nových knih 11/2014 psychologie

Výběr z nových knih 11/2014 psychologie Výběr z nových knih 11/2014 psychologie 1. Bulimie a záchvatovité přejídání : jak je překonat / Peter J. Cooper ; [z anglického originálu... přeložily Alice Zavadilová a Hana Antonínová] -- Vyd. 1. Praha

Více

Umění a psychoanalýza

Umění a psychoanalýza Umění a psychoanalýza Doporučená literatura Sigmund FREUD, Výklad snů. O snu, Praha: Psychoanalytické nakladatelství 1998. Sigmund FREUD, Přednášky k úvodu do psychoanalýzy, Praha: Psychoanalytické nakladatelství

Více

Dějiny psychologie. Psychoanalýza

Dějiny psychologie. Psychoanalýza Dějiny psychologie Psychoanalýza Psychoanalýza nejznámější směr často odmítána akademickými psychology, ale obecně populární velký přínos pro psychologii obecně, i když její data, metodologie i teorie

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce na základě vícegenerační systemické psychotraumatologie (VSP) / - konstelací traumatu www.franz-ruppert.de 1 Vzájemné působení mezi metodou systemických

Více

Přednáška 2. 10. 2015 Wundt W., Freud S., Freudová A.

Přednáška 2. 10. 2015 Wundt W., Freud S., Freudová A. Přednáška 2. 10. 2015 Wundt W., Freud S., Freudová A. Wundt-vznik vědecké psychologie Freud-zakladatel psychoanalýzy a psychodynamicky orientované psychologie Freudová-ego obranné mechanismy Wilhelm Wundt

Více

Technika psychoanalytické psychoterapie

Technika psychoanalytické psychoterapie Česká společnosti pro psychoanalytickou psychoterapii Sekce individuální psyhoanalytické psychoterapie Břehová 3, 110 00 Praha 1 Josefov nabízí klinicky pracujícím kolegům z oborů psychiatrie, psychologie

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová Psychodynamické perspektivy Psychoanalytické a psychoterapeutické směry, které čerpají z Freuda. Vliv na formování sp zejména na počátku 20. st., v současné době

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce systemické psychotraumatologie (VSP) www.franz-ruppert.de mezi metodou systemických konstelací, vlastnostmi toho, kdo konstelaci vede. ten, kdo konstelaci

Více

Příběhy tisíce a jednoho snu

Příběhy tisíce a jednoho snu Příběhy tisíce a jednoho snu Mgr. Lukáš Vonostránský Terapeutická komunita ADVAITA Sny, snění I. O čem jsou? Kde se vzaly? Jakou mají funkci? K čemu slouží? Jak je můžeme využít? (Moorcroft, 2005, str.

Více

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoterapeutické směry MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 16 Název materiálu: Psychoterapeutické

Více

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.)

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd navazuje na předmět ZSV a je určen zejména žákům, kteří se chtějí v budoucnu věnovat

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. Šablona 32 VY_32_INOVACE_299.PSY.23 Dějiny psychologie 1_prezentace

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. Šablona 32 VY_32_INOVACE_299.PSY.23 Dějiny psychologie 1_prezentace Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_299.PSY.23 Dějiny psychologie 1_prezentace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0744 Šablona: VY_32_INOVACE

Více

3. ročník a septima. viz Charakteristika předmětu a poznámky. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

3. ročník a septima. viz Charakteristika předmětu a poznámky. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář psychologie Psychologie 3. ročník a septima 2 hodiny týdně viz Charakteristika předmětu a poznámky Pojem psychologie Objasní původ psychologie, její

Více

Psychologie literatury

Psychologie literatury Psychologie literatury Vyučující: Mgr. Martin Švanda Tel.: 532290382 E-mail: svanda@psu.cas.cz Syllabus, jarní semestr 2005 Charakteristika kurzu: Cílem kurzu je seznámit posluchače se základními pojmy,

Více

Poděkování 13. Úvod Vnitřní svět traumatu ve své ďábelské podobě 26 Jung a disociace 28 Klinický příklad: sekerník 31. Paní Y.

Poděkování 13. Úvod Vnitřní svět traumatu ve své ďábelské podobě 26 Jung a disociace 28 Klinický příklad: sekerník 31. Paní Y. Obsah Poděkování 13 Úvod 15 ČÁST I. 1. Vnitřní svět traumatu ve své ďábelské podobě 26 Jung a disociace 28 Klinický příklad: sekerník 31 Výklad a teoretický komentář. 32 Paní Y. a pistolník 38 Výklad a

Více

John Kerr: Nebezpečná metoda

John Kerr: Nebezpečná metoda 1 2 John Kerr: Nebezpečná metoda John Kerr Nebezpečná metoda Příběh Junga, Freuda a Sabiny Spielreinové PROSTOR 3 4 John Kerr: Zdeněk Nebezpečná Štěpánekmetoda JOHN KERR NEBEZPEČNÁ METODA PŘÍBĚH JUNGA,

Více

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262)

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Studentům bude v rámci kurzu představena klinická psychologie jako samostatná vědní disciplína studující duševní život člověka na kontinuu zdraví

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta ZÁKLADY KOMPLEXNÍHO PSYCHOSOMATICKÉHO PŘÍSTUPU (podpora pro kombinovanou formu studia) PhDr. Ing. Hana Konečná, Ph.D. Cíle předmětu:

Více

Psychologie 08. Otázka číslo: 1. To, co si člověk z vlastního duševního života při prožívání neuvědomuje, nazýváme: bezvědomím.

Psychologie 08. Otázka číslo: 1. To, co si člověk z vlastního duševního života při prožívání neuvědomuje, nazýváme: bezvědomím. Psychologie 08 Otázka číslo: 1 To, co si člověk z vlastního duševního života při prožívání neuvědomuje, nazýváme: bezvědomím sebevědomím nevědomím Otázka číslo: 2 Prožívání je absolutně vždy: subjektivní

Více

Tibor A. Brečka Psychologie katastrof

Tibor A. Brečka Psychologie katastrof Tibor A. Brečka Psychologie katastrof Poděkování patří šéfredaktorovi časopisu Rescue report Radku Kislingerovi, příslušníkům složek Integrovaného záchranného systému České republiky, všem, kteří se podíleli

Více

Výběr z nových knih 5/2014 psychologie

Výběr z nových knih 5/2014 psychologie Výběr z nových knih 5/2014 psychologie 1. 5 elementů efektivního myšlení : [klíč k úspěchu ve studiu, práci i každodenním životě] / Edward B. Burger a Michael Starbird ; [překlad Helena Michková] -- 1.

Více

výcvik integrace v psychoterapii

výcvik integrace v psychoterapii výcvik integrace v psychoterapii OBSAH VÝCVIKU Základní charakteristika Výcvik integrace v psychoterapii je připravován a organizován Katedrou psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

ČESKÁ SPOLEČNOST PRO KATATYMNĚ IMAGINATIVNÍ PSYCHOTERAPII Se sídlem Psychiatrická klinika, Jihlavská 20, Brno

ČESKÁ SPOLEČNOST PRO KATATYMNĚ IMAGINATIVNÍ PSYCHOTERAPII Se sídlem Psychiatrická klinika, Jihlavská 20, Brno ČESKÁ SPOLEČNOST PRO KATATYMNĚ IMAGINATIVNÍ PSYCHOTERAPII Se sídlem Psychiatrická klinika, Jihlavská 20, 625 00 Brno www.cskip.cz 1 Organizace vzdělávání Vzdělávací řád Vzdělávání v katatymně imaginativní

Více

zve své kandidáty výcviku, kolegy z oborů psychiatrie, psychologie a spřízněných pomáhajících profesí a studenty vysokých škol na cyklus přednášek

zve své kandidáty výcviku, kolegy z oborů psychiatrie, psychologie a spřízněných pomáhajících profesí a studenty vysokých škol na cyklus přednášek ČSPAP Česká společnost pro psychoanalytickou psychoterapii člen European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy (EFPP) Břehová 3, 110 00 Praha 1 Josefov, IČO 49626990, www.cspap.cz zve své kandidáty

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

1. Lidskápsychika 2. Srovnání přístupů k výkladu lidské psychiky - Freud, Watson 3. Předpoklady a možnosti vývoje člověka

1. Lidskápsychika 2. Srovnání přístupů k výkladu lidské psychiky - Freud, Watson 3. Předpoklady a možnosti vývoje člověka Otázka: Formování osobnosti člověka Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pavla297 Psychologie jako věda, základní disciplíny původ slova předmět psychologie základní disciplíny aplikované disciplíny

Více

Lucidní sny. Naučte se vědomě snít

Lucidní sny. Naučte se vědomě snít 1 Lucidní sny Naučte se vědomě snít 2 Copyright Autor: Gareth Vydalo nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou Rok vydání: 2013 Vydání první ISBN: 978-80-87856-00-0 (epub) 978-80-87856-01-7 (mobi)

Více

Výběr z nových knih 5/2015 psychologie

Výběr z nových knih 5/2015 psychologie Výběr z nových knih 5/2015 psychologie 1. Dítě s nadváhou a jeho problémy / Slávka Fraňková, Jana Pařízková, Eva Malichová a kol. -- Vyd. 1. Praha : Portál, 2015 -- 254 s. -- cze ISBN 978-80-262-0797-9

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Psychoanalýza. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoanalýza. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoanalýza MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 10 Název materiálu: Psychoanalýza Ročník:

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2011 Mgr. Monika Řezáčová věda o psychické regulaci chování a jednání člověka a o jeho vlastnostech

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

Obsah. Summary... 11 Úvod... 12

Obsah. Summary... 11 Úvod... 12 Obsah Summary... 11 Úvod... 12 1 Spánek a bdění... 15 1.1 Biologické rytmy... 15 1.2 Cirkadiánní rytmy... 16 1.2.1 Historie výzkumu cirkadiánních rytmů... 16 1.2.2 Regulace cirkadiánních rytmů... 18 1.2.2.1

Více

Obecná a vývojová psychologie 2015/16. Přednáška č. 1 a 2 Čím se psychologie může zabývat Historie psychologie Základní psychologické směry a obory

Obecná a vývojová psychologie 2015/16. Přednáška č. 1 a 2 Čím se psychologie může zabývat Historie psychologie Základní psychologické směry a obory Obecná a vývojová psychologie 2015/16 Přednáška č. 1 a 2 Čím se psychologie může zabývat Historie psychologie Základní psychologické směry a obory Jak dosáhnout cíle v předmětu psychologie 1/Docházka na

Více

Obecná psychologie. Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013

Obecná psychologie. Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013 Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013 Přehled doporučené literatury o o o o o o o o Atkinsonová, R.L., Atkinson, R.C. (2003). Psychologie. Victoria Publishing. Kern, H. a kol.(1997):

Více

ANZENBACHER, A. Úvod do filozofie. 2. vyd. Praha: SPN, 1991, 304 s. ISBN 80-04- 26038-1

ANZENBACHER, A. Úvod do filozofie. 2. vyd. Praha: SPN, 1991, 304 s. ISBN 80-04- 26038-1 LITERATURA PSYCHOLOGIE ANZENBACHER, A. Úvod do filozofie. 2. vyd. Praha: SPN, 1991, 304 s. ISBN 80-04- 26038-1 ATKINSON, R. L. A KOL. Psychologie. 2. vyd. Praha: Portál, 2003, ISBN 80-7178-640-3 BOROSSA,

Více

Výběr z nových knih 11/2015 psychologie

Výběr z nových knih 11/2015 psychologie Výběr z nových knih 11/2015 psychologie 1. Antropoložka na Marsu : podivuhodné a výjimečné životy geniálních a psychicky odlišných osobností / Oliver Sacks ; z anglického originálu An anthropologist on

Více

ČESKÁ SPOLEČNOST PRO KATATYMNĚ IMAGINATIVNÍ PSYCHOTERAPII Vzdělávací řád. Platný pro výcvik zahájený do

ČESKÁ SPOLEČNOST PRO KATATYMNĚ IMAGINATIVNÍ PSYCHOTERAPII  Vzdělávací řád. Platný pro výcvik zahájený do Vzdělávací řád Platný pro výcvik zahájený do 1.1.2016 1 Organizace vzdělávání Vzdělávání v katatymně imaginativní psychoterapii (KIP) řídí Česká společnost pro katatymně imaginativní psychoterapii (ČSKIP)

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno XIX. Neonatologické setkání XIII. Hanákovy dny 3. - 5. června

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie Dětský klinický psycholog I. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících 1. Psychologická vývojová diagnostika

Více

Předmluva 10. Obecná psychodynamika 13

Předmluva 10. Obecná psychodynamika 13 Obsah Předmluva 10 PRVNÍ DlL Obecná psychodynamika 13 1 Duševní poruchy jako funkční obrazce 14 Deskriptivní a psychodynamická definice duševních poruch 14 Psychoanalytická revoluce a původní teorie nemocí

Více

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19

Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 OBSAH Úvod: Cíl a pojetí této učebnice 11 Část první Vědecká psychologie: Od předchůdců k jejímu zrodu 19 1. Pět zastavení na cestě ke vzniku vědecké psychologie 21 1.1 Zastavení prvé - důraz na duši 21

Více

Dějiny psychologie Psychoanalýza

Dějiny psychologie Psychoanalýza Dějiny psychologie Psychoanalýza Psychoanalýza nejznámější směr často odmítána akademickými psychology, ale obecně populární velký přínos pro psychologii obecně, i když její data, metodologie i teorie

Více

Seminář navazuje na znalosti psychologie vyučované v rámci předmětu Společenské vědy v 1. a 2. ročníku.

Seminář navazuje na znalosti psychologie vyučované v rámci předmětu Společenské vědy v 1. a 2. ročníku. Psychologie Časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. ročníku Charakteristika předmětu Volitelný předmět Psychologie ve třetím ročníku je orientován především na praktický nácvik některých

Více

Základní informace o vzdělávacím kurzu

Základní informace o vzdělávacím kurzu Základní informace o vzdělávacím kurzu Číslo kurzu 9 Název kurzu SPECIFICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ODDĚLENÍ SPO Cílová skupina Pracovníci oddělení SPO Odborný garant Mgr. Miroslav Kappl tel.: 493331317,

Více

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Čím se psychologie může zabývat Historie psychologie Základní psychologické směry.

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Čím se psychologie může zabývat Historie psychologie Základní psychologické směry. Obecná a vývojová psychologie Přednáška č. 1 Čím se psychologie může zabývat Historie psychologie Základní psychologické směry. Jak dosáhnout cíle v předmětu psychologie 1/Docházka na přednášky-nepovinná.

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Psychologické Ročník 1. Datum tvorby 17.9.2012

Více

TEORIE II Technika individuální a dětské psychoanalytické psychoterapie

TEORIE II Technika individuální a dětské psychoanalytické psychoterapie ČSPAP Česká společnost pro psychoanalytickou psychoterapii člen European Federation for Psychoanalytic Psychoterapy (EFPP) a České psychoterapeutické společnosti ČLS-JEP Břehová 3, 110 00 Praha 1 Josefov,

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů Amalthea

Nabídka vzdělávacích seminářů Amalthea Nabídka vzdělávacích seminářů Amalthea Vzdělávací semináře na nabízená témata je možné si objednat přímo pro vaší organizaci. Poptávku lze zasílat na emailovou adresu: vzdelavani@amalthea.cz kontakt: Amalthea

Více

TEORIE II Technika individuální a dětské psychoanalytické psychoterapie

TEORIE II Technika individuální a dětské psychoanalytické psychoterapie ČSPAP Česká společnost pro psychoanalytickou psychoterapii člen European Federation for Psychoanalytic Psychoterapy (EFPP) a České psychoterapeutické společnosti ČLS-JEP Břehová 3, 110 00 Praha 1 Josefov,

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Kurz je doporučen odbornou radou SOFT (Society of Family Therapy) v rámci tzv. malých programů. Kurz je akreditován MPSV. Východiska kurzu : Základním východiskem rodinného poradenství/terapie je předpoklad,

Více

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP Vyučující: Mgr.Jana Mosesová Obor: Sociální politika a sociální práce Typ studia: bakalářské, kombinované Ukončení: zápočet (4EK) Požadavky k zápočtu: zpracování seminární

Více

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Determinace osobnosti Základní psychologie - obecná psychologie - psychologie osobnosti - sociální psychologie - vývojová psychologie Psychopatologie

Více

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO KATAHYMNĚ-IMAGINATIVNÍ PSYCHOTERAPII,

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO KATAHYMNĚ-IMAGINATIVNÍ PSYCHOTERAPII, Kritéria pro schvalování komplexních vzdělávacích programů v psychoterapii pro zdravotnictví od roku 2013 (týká se žádostí, podaných v roce 2012 a později) Pozn. Jde o pátý běh akreditací, poprvé proběhl

Více

Výběr z nových knih 3/2015 psychologie

Výběr z nových knih 3/2015 psychologie Výběr z nových knih 3/2015 psychologie 1. Čtyři klíče k životu / Ira Byock ; [z anglického originálu... přeložila Hana Antonínová] -- Vyd. 1. Praha : Portál, 2015 -- 239 s. -- cze ISBN 978-80-262-0777-1

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Gestalt Academy. školní rok 2016

Gestalt Academy. školní rok 2016 Gestalt Academy školní rok 2016 Organizační informace Místo: není-li uvedeno jinak pak Centrum Alivio, Praze 6, Badeniho 1, nedaleko metra Hradčanská zvonek skupinová místnost. Čas: od 9 17 (6 8 výukových

Více

Výcvik v Somatickém koučování

Výcvik v Somatickém koučování Výcvik v Somatickém koučování Mise a cíle výcviku v somatickém koučování Výcvik poskytuje teoretické pochopení i praktické zvládnutí metody koučování na úrovni, kdy je možné začít jednotlivé techniky uplatňovat

Více

Gestalt pohled na výčty specifických skupin osob zasažených v rámci katastrof a MU

Gestalt pohled na výčty specifických skupin osob zasažených v rámci katastrof a MU Gestalt pohled na výčty specifických skupin osob zasažených v rámci katastrof a MU Mgr. Tibor A. Brečka KSV FBM PAČR asociovaný člen AGT člen AAGT brecka@polac.cz Brečka 2008 Specifická skupina obyvatelstva

Více

Výběr z nových knih 3/2013 psychologie

Výběr z nových knih 3/2013 psychologie Výběr z nových knih 3/2013 psychologie 1. Bezpečná vazba mezi náhradními rodiči a dítětem : traumata v raném vztahu a psychická odolnost / Kate Cairns ; [z anglického originálu... přeložila Hana Antonínová]

Více

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase Úvod do psychoterapie Mgr. Jan Haase Kdo je psycholog a kdo psychiatr? Psycholog je absolvent filozofické fakulty na vysoké škole (Mgr., PhDr.) - má humanitní vzdělání ve zdravotnictví se zaměřuje zejména

Více

Alternativní religiozita a psychoterapie

Alternativní religiozita a psychoterapie Alternativní religiozita a psychoterapie 2010 úvodní poznámky podmínka pro zápis úvodní poznámky zajímavé, opomíjené, nezpracované téma, ale tím více náročné na čas a možná i peníze čas: četba zcela nevyhnutelná

Více

Obsah. Úvod... 1. Teorie utváření CHARAKTERU... 5

Obsah. Úvod... 1. Teorie utváření CHARAKTERU... 5 Úvod........................................... 1 Část 1 Teorie utváření CHARAKTERU....................... 5 Kapitola 1 Charakterologická vývojová teorie............................ 7 Osobnostně-typologické

Více

Výběr z nových knih 4/2013 psychologie

Výběr z nových knih 4/2013 psychologie Výběr z nových knih 4/2013 psychologie 1. Asertivita v manželství a v rodině / Tomáš Novák -- Vyd. 1. Praha : Grada, 2011 -- 100 s. -- čeština. ISBN 978-80-247-3659-4 (brož.) Sign.: II 110643V1 asertivita

Více

Trauma ze ztráty a jeho následky Z perspektivy

Trauma ze ztráty a jeho následky Z perspektivy Trauma ze ztráty a jeho následky Z perspektivy Vícegenerační traumatologie Praha, 9.března 2012 www.franz-ruppert.de Ohraničené a dobře uchopitelné druhy psychických traumat Existenční trauma (při těžkých

Více

Veškeré individuální konzultace a terapie, stejně jako skupinové workshopy a semináře probíhají v rámci specifického přístupu S it Systému.

Veškeré individuální konzultace a terapie, stejně jako skupinové workshopy a semináře probíhají v rámci specifického přístupu S it Systému. - Konzultace a terapie Individuální konzultace a poradenství individuální terapeutická práce dle potřeb klienta Podpora a vedení v integračních, separačních a léčivých procesech v jeho duši i těle, zohledňující

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Klinická psychologie. Klinický psycholog

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Klinická psychologie. Klinický psycholog Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Klinická psychologie Klinický psycholog 1. Duševní poruchy v dětství a adolescenci. 2. Neurotické poruchy v dětství. 3. Poruchy spánku u

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Výběr z nových knih 11/2012 psychologie

Výběr z nových knih 11/2012 psychologie Výběr z nových knih 11/2012 psychologie 1. Diagnostika a terapie duševních poruch / Karel Dušek, Alena Večeřová- Procházková -- Vyd. 1. Praha : Grada, 2010 -- 632 s. -- čeština. ISBN 978-80-247-1620-6

Více

Obsah. Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti Úvod...13 ČÁST I

Obsah. Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti Úvod...13 ČÁST I Obsah Úvod...13 ČÁST I Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti...15 1.1 Co je porucha osobnosti?... 15 1.2 Klasifikace poruch osobnosti... 17 1.3 Prevalence poruch osobnosti... 20 1.4 Etiologie poruch

Více

Kurz psychologie a sociologie na FSV

Kurz psychologie a sociologie na FSV Kurz psychologie a sociologie na FSV Základy obecné psychologie 1 - - senzorické procesy, vnímání, vědomí Mgr. Petra Halířová 2010/2011 Literatura Atkinsonová, R. (2003). Psychologie, s. 110-231 Dobrovská,

Více

TEORETICKÉ ZÁKLADY RODINNÉ TERAPIE

TEORETICKÉ ZÁKLADY RODINNÉ TERAPIE ČÁST I. TEORETICKÉ ZÁKLADY RODINNÉ TERAPIE 1. Jazyk, metafory a teorie rodinné terapie 1.1 Systemický přístup 1.2 Sociální konstruování 1.2.1 Sociální konstrukce a fakta 1.3 Narativní terapie 1.3.1 Příběhy

Více

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost Psychologie 09 Otázka číslo: 1 Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat osobnost neurotik Otázka číslo: 2 Osobnost je individuální jednotou aspektů: biologických psychologických rozumových

Více

Profesní CV. Osobní informace. Lorencová Radomila, Mgr. radka.lorencova@centrum.cz. Pracovní zkušenosti. Příjmení a jméno, titul

Profesní CV. Osobní informace. Lorencová Radomila, Mgr. radka.lorencova@centrum.cz. Pracovní zkušenosti. Příjmení a jméno, titul 1 Profesní CV Osobní informace Příjmení a jméno, titul Adresa Telefon osobní Telefon pracovní E- mail Národnost Datum narození Lorencová Radomila, Mgr. Bělčická 23, Praha 4, 141 00 606354309 606354309

Více

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Příčiny vzniku duševní poruchy tělesné (vrozené genetika, prenatální

Více

Psychologie C. G. Junga

Psychologie C. G. Junga Psychologie C. G. Junga Jolande Jacobi Stručný přehled psychosomatiky KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Jacobi, Jolande Székács Psychologie C.G. Junga / Jolande Jacobi ; [z německého originálu...

Více

Psychologie. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Psychologie. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Psychologie PaedDr. Mgr. Hana Čechová Osnova 1. Vymezení pojmu psychologie 2. Psychické jevy 3. Psychické projevy 4. Základní metody zkoumání lidské psychiky 5. Základní členění psychologických věd 6.

Více

Psychologické základy vzdělávání dospělých

Psychologické základy vzdělávání dospělých Psychologické základy vzdělávání dospělých PhDr. Antonín Indrák Mgr. Marta Kocvrlichová Úvod Tento studijní materiál vznikl jako stručný průvodce po některých základních tématech psychologie. Snažili jsme

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Mgr. Martin Skála Přednáška o traumatu

Mgr. Martin Skála Přednáška o traumatu Mgr. Martin Skála Přednáška o traumatu Obsah Proč zůstává trauma jako stálice na popředí zájmu analytické psychologie? 1) Trauma jako příčina psychických obtíží 2) Trauma a disociace 3) Disociace jako

Více

Práce se sny. Pracovní sešit pro účastníky kurzu pořádaného Centrem Mandala. Lektorka: Zuzana Řezáčová Lukášková

Práce se sny. Pracovní sešit pro účastníky kurzu pořádaného Centrem Mandala. Lektorka: Zuzana Řezáčová Lukášková Práce se sny Pracovní sešit pro účastníky kurzu pořádaného Centrem Mandala Lektorka: Zuzana Řezáčová Lukášková Úvod Mnoho vědců, psychologů, šamanů, filosofů a terapeutů se již dlouhé roky, desetiletí

Více

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví TRITON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Klára Čížková TANEČNĚ-POHYBOVÁ TERAPIE Klára Čížková Tanečně-pohybová terapie Tato kniha ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována

Více

1. Emo ní inteligence: p ehled základních p ístup a aplikací. 2. Poradenská psychologie pro d ti a mládež.

1. Emo ní inteligence: p ehled základních p ístup a aplikací. 2. Poradenská psychologie pro d ti a mládež. 1. Emoční inteligence: přehled základních přístupů a aplikací. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 367 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-229-4 emoce; inteligence; sociální komunikace; dovednost; interpersonální vztahy;

Více

Pražská vysoká škola psychosociálních studií DIPLOMOVÁ PRÁCE Kateřina Novotná

Pražská vysoká škola psychosociálních studií DIPLOMOVÁ PRÁCE Kateřina Novotná Pražská vysoká škola psychosociálních studií DIPLOMOVÁ PRÁCE 2011 Kateřina Novotná Pražská vysoká škola psychosociálních studií Vliv symbolů a barev na komunikaci v psychoterapii Bc. Kateřina Novotná Vedoucí

Více

Psychologický seminář 4. ročník

Psychologický seminář 4. ročník Psychologický seminář 4. ročník Žák: - objasní proč a jak se lidé odlišují ve svých projevech chování, uvede příklady faktorů, které ovlivňují prožívání, chování a činnost člověka - porovná osobnost v

Více