PERTINAX6 NÁSTROJ PRO PROGRAMOVÁNÍ ŘÍDICÍCH STANIC ZAT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PERTINAX6 NÁSTROJ PRO PROGRAMOVÁNÍ ŘÍDICÍCH STANIC ZAT"

Transkript

1 PERTINAX6 NÁSTROJ PRO PROGRAMOVÁNÍ ŘÍDICÍCH STANIC ZAT

2 PERTINAX6 jednotný programovací prostředek pro procesní stanice v systémech ZAT základem systému je projekt, který zahrnuje vlastnosti HW i SW správa verzí systémového SW podpora projektové databáze s návazností na vizualizační úroveň snadné programování pomocí grafických objektů (funkční bloky, porty) rozhraní stanice definováno přes ovladače příslušných periferních zařízení datová komunikace přes řadu protokolů odladění funkčnosti algoritmu pouze v PC beznárazová aktualizace uživatelského SW zobrazení aktuálních hodnot algoritmu informace o stavu systémusimulace hodnot vstupních a výstupních signálů stanice dálková parametrizace uživatelského SW SW podpora redundantních HW prvků (komunikace, CPU) 2 POPIS Pertinax6 je vlastní SW systém vyvinutý společností ZAT a.s. Tento systém je základním prostředkem pro tvorbu uživatelského SW procesních stanic a zároveň umožňuje nahrávání aplikace a komplexní správu stanice. Hlavními částmi integrovaného prostředí Pertinax6 jsou grafický projekční systém ZatCAD a integrované SW nástroje pro konfiguraci (Správce projektu) a komunikaci (komunikační server KoS). Prostředí zahrnuje množství dalších aplikací a funkcí. ZatCAD má tři režimy. Režim Editor umožňuje vytvoření žádané funkce a její kompilaci. V režimu Simulátor lze provést kontrolu funkce pomocí simulace signálů bez připojené stanice. Režim Analyzátor podporuje práci s připojenou stanicí a umožňuje nahrát SW moduly do stanice (měnit její aktuální stav) nebo číst data ze stanice (monitorovat její aktuální stav).

3 VLASTNOSTI HW klíč. Ke spuštění aplikace je třeba mít k PC připojený HW klíč typu HASP, který se uživateli dodává spolu s instalačním CD. HW klíč má od výrobce systému zapsány následující položky: jméno uživatele a písmenný přístupový kód. Každé písmeno určuje, které skupiny funkcí systému jsou pro daného uživatele povoleny. Projekt. Základním prvkem při práci s aplikací je projekt, který obsahuje jednotlivé stanice. Projekt obsahuje HW i SW charakteristiky stanice. To umožňuje uplatnit řadu křížových kontrol při tvorbě uživatelského SW. Projekt systému Pertinax6 se standardně ukládá do projektového souboru *.ZPR, případně do zkomprimovaného projektového souboru *.CAB. Správa verzí. Součástí systému Pertinax6 je firmware (což jsou SW moduly zajišťující provádění všech funkcí uživatelského SW ve stanici). Stanicím v daném projektu lze v průběhu realizace postupně přiřadit různé verze firmware, přičemž systém Pertinax6 udržuje informace o právě použitých verzích a archivuje jejich obsah. 3 Komunikační server KoS. Zajišťuje systémovou komunikaci se stanicí. Je možné definovat následující typy připojení stanice se servisním PC: - lokální (přes USB, případně sériovou linku) - síťové (pomocí vlastního komunikačního protokolu Pernet na bázi TCP/IP)

4 Podpora projektové databáze. Pertinax6 dovede pracovat s databází, která obsahuje záznamy o signálech, které vstupují a vystupují ze stanic v celém projektu. Tím se zásadním způsobem usnadňuje a zpřehledňuje práce se signály ve stanici, jejich identifikaci a návazností s jinými stanicemi v projektu i s nadřazenou vizualizační úrovní (operátorské stanice a panely). Použití projektové databáze zajišťuje, že již jednou zadaná data jsou k dispozici v celém systému. 4 Efektivní tvorba aplikačního SW. Programování se provádí v režimu Editor pomocí funkčních bloků. Pokládání a propojování jednotlivých grafických objektů (předdefinovaných bloků) vytváří názorně a snadno žádané uživatelské funkce. Chování složitějších bloků se modifikuje zadáváním hodnoty parametrů do tabulky s předem vyplněnými dalšími charakteristikami. Tím se zvyšuje snadnost použití bloků pro uživatele. Použití makrobloků. Systém Pertinax6 umožňuje definovat často se opakující části algoritmu jako tzv. makrobloky s vlastními vstupy, výstupy a parametry. Konkrétní makrobloky zjednodušují a urychlují tvorbu algoritmu s často se opakujícími typovými zapojeními a je přenositelné i do dalších projektů.

5 HW konfigurátor. Pertinax6 využívá integrovaný HW konfigurátor, který umožňuje vytvořit konktréní konfiguraci stanice z definovanými Hw prvky (vana a desky) a využít všechny jejich vlastnosti pro tvorbu aplikačního SW. 5 Rozhraní stanice. Všechny vstupní a výstupní signály stanice jsou definovány přes ovladače daných periferních zařízení. Konkrétní vlastnosti se nastavují v konfiguračních programech jednotlivých ovladačů. Tyto vstupy a výstupy jsou v uživatelském SW reprezentovány grafickými objekty typu port, které se propojují s funkčními bloky. Rozsáhlé datové komunikační možnosti. Pertinax6 umí komunikovat přes řadu protokolů: - vlastní firemní protokol Pernet na bázi TCP/IP - obecné komunikační standardy (Modbus RTU i TCP/IP) - podpora inteligentních čidel a akčních členů (Profibus-DP, Powerlink, HART) - speciální protokoly v energetice (ČSN EN 61850, ČSN EN , SPA Bus, M - bus) Programový cyklus stanice. Každý cyklus začíná čtením vstupů do algoritmu, následuje zpracování algoritmu (zavolání výpočetní funkce funkčních bloků) a pak se zapíší výstupy algoritmu. Délka programového cyklu se zadává uživatelsky v integrovaném prostředí systému. Výchozí hodnota je 100 milisekund. Kompilátor. Výsledný uživatelský SW je z grafické podoby převeden kompilátorem (integrovaným v Editoru) na binární soubor. Pořadí volání funkčních bloků je stanoveno metodami analýzy grafů a nelze uživatelsky změnit. Případné chyby překladu jsou hlášeny a uživatel je srozumitelně navigován k jejich odstranění. Snadný přenos SW do stanice. Uskutečňuje se v režimu Analyzátor, přitom je automaticky spuštěn komunikační server. Do připojené stanice se nahrává uživatelský SW v binární formě a firmware, který je součástí vývojového prostředí a jeho konkrétní moduly jsou automaticky vybrány podle konfigurace stanice v projektu. Beznárazová aktualizace uživatelského SW. Pertinax6 podporuje funkci přehrání (aktualizace) běžícího uživatelského SW ve stanici se zachováním hodnot všech vnitřních stavů a výstupů. Pokud jsou splněny podmínky beznárazového přehrání, změna SW se uplatní bez resetu stanice.

6 Sledování hodnot algoritmu. Integrované prostředí umožňuje sledovat živé hodnoty algoritmu v připojené stanici. V Analyzátoru se volí zobrazení aktuálních hodnot v označených bodech algoritmu. Průběh vybraných hodnot lze též zobrazit jako graf proměnných v závislosti na reálném čase. 6 Tredny. Průběh vybraných hodnot, může být také zobrazován jako graf proměnných v závislosti na reálném čase. Záznam může být také uložen do souboru pro další zpracovánípracování. Simulace vstupních a výstupních signálů. Integrované prostředí dovoluje uživateli snadno nastavit simulovanou hodnotu vstupů a výstupů algoritmu v rámci jejich typového rozsahu. Skutečné hodnoty jsou přitom automaticky odpojeny. Obdobným způsobem může uživatel hodnotu vyřadit (zadat příznak ruční zneplatnění).

7 Informace o stavu systému. Historii zpráv o rozběhu a chodu systému uchovává soubor událostí, který je uložen v zálohované části paměti stanice, takže je zachován i po vypnutí napájení stanice. Každé zprávě ze souboru událostí je přiřazena jedna z osmi úrovní důležitosti. Dialog pro zobrazení zpráv obsahuje filtr pro každou z úrovní. 7 Dálková parametrizace uživatelského SW. Uživatel může měnit parametry funkčních bloků za běhu stanice bez nutnosti restartu. Takto provedená změna parametrů je určena pro speciální účely a je provedena přímo v paměti stanice mimo konfiguraci systému. Režim Simulátor. Pertinax6 podporuje odladění funkce algoritmu přímo v PC. Tento režim umožňuje sledování a nastavení živých hodnot algoritmu ještě před jeho spuštěním ve stanici. Uživatel může v podstatě provádět sledování hodnot algoritmu bez připojené stanice. Synchronizace času. Ve stanici se automaticky provádí synchronizace reálného času pomocí SNTP (Simple Network Time Protocol). Stanice obsahuje ovladač klienta SNTP a je přes TCP/IP spojena s PC, který má instalovanou funkci server NTP (Network Time Protocol). Aktualizace FW Z200. Systém provádí dálkové čtení FW desek Z200 a jejich upgrade. Funkce umožňuje vytvářet zprávy o deskách ve stanici (poloha, typ desky, sériové číslo, verze FW).

8 Archiv. Systém uskutečňuje archivaci vybraných hodnot algoritmu v zálohované paměti stanice. Každá archivovaná hodnota je opatřena časovou značkou s rozlišením 1 milisekunda. Archiv je zachován i po vypnutí napájení stanice. Archivní data jsou primárně určena ke čtení z nadřazeného systému (operátorské a archivační stanice). Uživatelský přístup k archivu na úrovni procesní stanice zajišťuje ArcView, který umožňuje čtení a zobrazení archivních dat. SW podpora redundantních HW prvků. Pertinax6 umožňuje běh systému ve speciální konfiguraci s redundantní komunikací nebo CPU. Vytvoření uživatelského SW a jeho nahrání do stanice se u redundance neliší od jednoduchého systému bez redundance. ZAT a.s., Headquarters: K Podlesí 541, Příbram VI, Czech Republic Tel.: , fax: , zat@zat.cz ZAT a.s., Plzeň office: Písecká 16, Plzeň, Czech Republic Tel.: , fax: , plzen@zat.cz 2014_064_C01

2) Nový druh připojení Ethernet-CA5 umožňující připojit nové zařízení CA5 a to přes Ethernet nebo přes GPRS

2) Nový druh připojení Ethernet-CA5 umožňující připojit nové zařízení CA5 a to přes Ethernet nebo přes GPRS Změny ve verzi Micropel DataServer 3.209, vydáno 01/2017 1) Nastavení ovladače MODBUS-slave pro periferní zařízení MEX 2) Nový druh připojení Ethernet-CA5 umožňující připojit nové zařízení CA5 a to přes

Více

Programovatelné automaty SIMATIC S7 a S5

Programovatelné automaty SIMATIC S7 a S5 Programovatelné automaty SIMATIC S7 a S5 ST-7UEBER přehledové školení zaměřené na PLC SIMATIC S7 délka kurzu 1 den - Přehled a výkonové charakteristiky automatizačních a programovacích zařízení - Struktura,

Více

NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484

NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484 NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484 OBSAH 1. Popis 2. Propojení modulu s PC 3. Instalace a spuštění programu CS-484 4. POPIS JEDNOTLIVÝCH ZÁLOŽEK 4.1. Připojení 4.1.1 Připojení modulu 4.2. Nastavení

Více

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server.

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server. SIMATIC S7-200 243-1 2005, Page 1 Program workshopu Začátek: 9.00 GPRS - aplikace pro GPRS, základy - jak nastavit vzdálenou stanici, knihovna instrukcí pro GPRS - jak nastavit server (SINAUT MICRO SC,

Více

WORKSHOP oboru Jaderná energetika

WORKSHOP oboru Jaderná energetika WORKSHOP oboru Jaderná energetika Zajištění bezpečného a spolehlivého provozu systému PCS a IN-CORE na 1. - 4. reaktorovém bloku jaderné elektrárny Dukovany ZD 2018, ZAT Příbram, 25. 1.2018 PCS a IN-CORE

Více

Řídící systém SandRA. Pavel Kulík. Přehled technických prostředků, novinky. Zákaznický den 2015

Řídící systém SandRA. Pavel Kulík. Přehled technických prostředků, novinky. Zákaznický den 2015 Řídící systém SandRA Přehled technických prostředků, novinky Pavel Kulík Zákaznický den 2015 Safe and Reliable Automation 2011 obchodní značka pro řídící stanice Z100 a Z200 2014 rozšíření obchodní značky

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

OBSAH. 1. Úvod Požadavky na SW vybavení... 3

OBSAH. 1. Úvod Požadavky na SW vybavení... 3 Obsah OBSAH 1. Úvod... 3 1.1 Požadavky na SW vybavení... 3 2. Popis Reliance J... 4 2.1 Start vizualizace... 4 2.2 Hlavní okno... 5 2.2.1 Menu Služby... 6 2.2.2 Menu Nápověda... 8 2.3 Nastavení hodnoty...

Více

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Pro chod programu je nutné mít nainstalované databázové úložiště, které je připraveno v instalačním balíčku GAMP, který si stáhnete z našich webových

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

OVLÁDÁNÍ FAN COIL JEDNOTKY 02

OVLÁDÁNÍ FAN COIL JEDNOTKY 02 Typová aplikace řeší regulaci teploty prostoru místnosti pomocí dvoutrubkové Fan Coil jednotky nebo skupiny Fan Coil jednotek s topnými nebo chladicími výměníky se zabudovaným jednorychlostním ventilátorem.

Více

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr 7 barevný dotykový displej robustní kovové tělo IP 65 provozní teplota 0 50 C k dispozici pro trvalé nebo mobilní měření v kufříku možnost připojit až 12 libovolných

Více

Průhonice 2009 Energetika. Miroslav Kocur

Průhonice 2009 Energetika. Miroslav Kocur Průhonice 2009 Energetika Miroslav Kocur Kompaktní RTU jednotky Jednoduchá konstrukce Minimální rozměry Nízká cena Omezený počet integrovaných IO Pro rozšíření nutno použít externí moduly Modulární RTU

Více

Konfigurátor Duo. Manuál pro konfiguraci systémů DUO Standard / Basic. Obsah + vybraná nastavení: - 1 -

Konfigurátor Duo. Manuál pro konfiguraci systémů DUO Standard / Basic. Obsah + vybraná nastavení: - 1 - Konfigurátor Duo SW konfigurátor DuoSB Manuál pro konfiguraci systémů DUO Standard / Basic Obr. 1: Konfigurátor DUO Obsah + vybraná nastavení: Připojení k systému a spuštění programu DuoSB Konfigurace

Více

SIMATIC PCS 7. Archivace a prezentace dat. Jan Kváč Siemens, s.r.o. jan.kvac@siemens.com tel: 2 3303 2462

SIMATIC PCS 7. Archivace a prezentace dat. Jan Kváč Siemens, s.r.o. jan.kvac@siemens.com tel: 2 3303 2462 SIMATIC PCS 7 Archivace a prezentace dat Jan Kváč Siemens, s.r.o. jan.kvac@siemens.com tel: 2 3303 2462 Možnosti archivace výrobních dat v SIMATIC PCS 7 I. Přímo na OS (krátkodobě) StoragePlus server (menší

Více

Aplikace. Hlásič SMS

Aplikace. Hlásič SMS Aplikace Hlásič SMS Strana 2 z 12 Obsah OBSAH...3 SMS HLÁSIČ...4 POPIS KOMUNIKAČNÍHO MODULU CGU 03...4 Obecný popis...4 Indikace stavu modulu...5 Hardwarová konfigurace...6 Nastavení konfigurace SMS hlásiče...7

Více

Firemní aplikace pro nástěnný ovladač AMR-OP60. Aplikace disponuje automatickým přepínáním zobrazení vnitřní / venkovní teploty.

Firemní aplikace pro nástěnný ovladač AMR-OP60. Aplikace disponuje automatickým přepínáním zobrazení vnitřní / venkovní teploty. Firemní aplikace pro nástěnný ovladač AMR-OP60. Aplikace disponuje automatickým přepínáním zobrazení vnitřní / venkovní teploty. Historie revizí Verze Datum Změny 100 18. 7. 2014 Nový dokument 101 1. 6.

Více

KOMUNIKAČNÍ DESKA DV701

KOMUNIKAČNÍ DESKA DV701 VLASTNOSTI Komunikační protokol..profibus DP 1 Přenosová rychlost...9,6 až 1500 kbit/s Podpora redundance vedení Podpora redundance kom. karet Vestavěný testovací program POPIS Deska DV701 je master pro

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v přípojné desce EPD.

Komunikační protokol MODBUS RTU v přípojné desce EPD. APL-103 rev. 11/2010 Komunikační protokol MODBUS RTU v přípojné desce EPD. Obecný popis Přípojná deska EPD umožňuje rozšíření jednotky M4016 o další sériové rozhraní s protokolem MODBUS RTU. Toto řešení

Více

MEK1 - Modul externí komunikace RS-232 / MODBUS_RTU.

MEK1 - Modul externí komunikace RS-232 / MODBUS_RTU. APL-106 rev. 09/2013 MEK1 - Modul externí komunikace RS-232 / MODBUS_RTU. Obecný popis Komunikační modul MEK1 umožňuje rozšíření jednotky M4016 o další sériové rozhraní s protokolem MODBUS RTU. Toto řešení

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál B Series Waterproof Model IP Kamera Uživatelský manuál Obsah 1 ÚVODEM... 3 2 VZHLED A ROZHRANÍ... 3 3 PŘIPOJENÍ KE KAMEŘE Z VAŠÍ LAN SÍTĚ... 4 4 PŘIPOJENÍ KAMERY PŘES WAN ROZHRANÍ... 8 5 DALŠÍ NASTAVENÍ...

Více

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1 MBus Explorer MULTI Uživatelský manuál V. 1.1 Obsah Sběr dat ze sběrnice Mbus...3 Instalace...3 Spuštění programu...3 Program MBus Explorer Multi...3 Konfigurace sítí...5 Konfigurace přístrojů...6 Nastavení

Více

Demoprojekt Damocles 2404

Demoprojekt Damocles 2404 Vizualizační a řídicí systém kategorie SCADA/HMI Demoprojekt Damocles 2404 (časově omezený demoprojekt pro zařízení Damocles 2404 společnosti HW group s.r.o.) Verze systému: 3.7.1.9 Poslední revize dokumentu:

Více

Process Device Manager SIMATIC PDM V9.0

Process Device Manager SIMATIC PDM V9.0 Ideální servisní a parametrizační nástroj Process Device Manager V9.0 www.siemens.com/process-automation Současné trendy provozů a podniků v procesním průmyslu Krátké časy pro uvedení do provozu Nepřetržitý

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Deska sběru dat Uživatelská příručka Vydání 2.1 Počet stran: 8 1 Obsah: 1 Úvod... 3 2 Obchodní informace... 3 2.1 Příslušenství... 3 2.2 Informace o výrobci... 3 3 Popis zařízení... 4 3.1 Popis funkce...

Více

Real Time programování v LabView. Ing. Martin Bušek, Ph.D.

Real Time programování v LabView. Ing. Martin Bušek, Ph.D. Real Time programování v LabView Ing. Martin Bušek, Ph.D. Úvod - související komponenty LabVIEW development Konkrétní RT hardware - cíl Použití LabVIEW RT module - Pharlap ETS, RTX, VxWorks Možnost užití

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Kompletní popis protokolu 13. prosince 2018 w w w. p a p o u c h. c o m MODBUS RTU v TDS M O DBUS RTU v TDS Katalogový list Vytvořen: 6.4.2009 Poslední

Více

IntraVUE 2.0.3 Co je nového

IntraVUE 2.0.3 Co je nového IntraVUE 2.0.3 Co je nového Michal Tauchman Pantek (CS) s.r.o. Červen 2008 Strana 2/8 Úvod IntraVUE je diagnostický a podpůrný softwarový nástroj pro řešení komunikačních problémů, vizualizaci a dokumentaci

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Kompletní popis protokolu 25. července 2012 w w w. p a p o u c h. c o m MODBUS RTU v TDS M O DBUS RTU v TDS Katalogový list Vytvořen: 6.4.2009 Poslední

Více

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01

Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA. Datum: 30. června 2005. Revize 01 Popis systému Revize 01 Založeno 1990 Vypracoval: Ing. Antonín POPELKA Datum: 30. června 2005 SYSTÉM FÁZOROVÝCH MĚŘENÍ FOTEL Systém FOTEL byl vyvinut pro zjišťování fázových poměrů mezi libovolnými body

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

APS 400 Network Reader

APS 400 Network Reader APS 400 Network Reader Konfigurační program pro moduly systému APS 400 Uživatelská příručka 2004 2017, TECH FASS s.r.o., www.techfass.cz, techfass@techfass.cz (vydáno dne 2017/05/18, platné pro sestavení

Více

Albatros MultiV ALBATROS MultiV ALBATROS MultiV-R Datový převodník LG PI485 / MODBUS TCP LG PI485 / MODBUS RTU s možností rozpočítávání spotřeby elekt

Albatros MultiV ALBATROS MultiV ALBATROS MultiV-R Datový převodník LG PI485 / MODBUS TCP LG PI485 / MODBUS RTU s možností rozpočítávání spotřeby elekt ALBATROS MultiV ALBATROS MultiV-R Datový převodník LG PI485 / MODBUS TCP LG PI485 / MODBUS RTU s možností rozpočítávání spotřeby elektrické energie Ing. Pavel Lašťovka 1 Revize 1.5 Obsah: 1. Popis převodníku...

Více

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr 3,5 barevný dotykový displej k dispozici pro trvalé nebo mobilní měření v kufříku možnost připojit až 4 digitální/analogové senzory přesně alokované vstupy pro připojení

Více

Revize FW jednotek RTU7

Revize FW jednotek RTU7 1 Obsah Obsah 2 Revize FW pro (typ 175) od roku 2008 3 Revize FW pro (typ 176) pro komunikační karty COMIO4 a COMIO-PC 4 Revize FW komunikační karty COMIO4 5 Revize FW komunikační karty COMIO-PC 6 2 Revize

Více

Základní informace: vysoce komfortnímu prostředí je možné se systémem CP Recorder efektivně pracovat prakticky okamžitě po krátké zaškolení.

Základní informace: vysoce komfortnímu prostředí je možné se systémem CP Recorder efektivně pracovat prakticky okamžitě po krátké zaškolení. Základní informace: CP Recorder je v Čechách vyvíjený systém pro sofistikované zaznamenávání telefonních hovorů. V prvé řadě je určen pro optimalizaci služeb, které poskytují u nás stále více populární

Více

1 Uživatelská dokumentace

1 Uživatelská dokumentace 1 Uživatelská dokumentace Systém pro závodění aut řízených umělou inteligencí je zaměřen na závodění aut v prostředí internetu. Kromě toho umožňuje testovat jednotlivé řidiče bez nutnosti vytvářet závod

Více

SECTRON s.r.o. Výstavní 2510/10, 709 00 Ostrava - Mariánské Hory +420 595 626 333, sales@sectron.cz

SECTRON s.r.o. Výstavní 2510/10, 709 00 Ostrava - Mariánské Hory +420 595 626 333, sales@sectron.cz Datum posledního záznamu: 5.12.2012 Verze 2.3.3.1 Výrobní kód 1212 2012-12 Aktualizován manuál Napájecí konektor změněn na 2-pinový MRT9 Přidáno rozhraní pro připojení záložního Pb akumulátoru 12 V, max

Více

Modulární monitorovací systém Gradient Digitální systém pro záznam, archivaci a vyhodnocení telefonie.

Modulární monitorovací systém Gradient Digitální systém pro záznam, archivaci a vyhodnocení telefonie. Modulární monitorovací systém Gradient Digitální systém pro záznam, archivaci a vyhodnocení telefonie. Obsah prezentace. Historie systému Gradient. Popis funkcí systému Gradient. Závěr kontaktní informace.

Více

VMU-C EM monitor spotřeby energie s funkcí web-serveru

VMU-C EM monitor spotřeby energie s funkcí web-serveru Stručný přehled vlastností a funkcí. Poznámka: Tento návod obsahuje pouze základní informace o monitoru spotřeby VMU-C. Podrobný návod je ke stažení na www.enika.cz. Monitor spotřeby elektrické energie

Více

ZAŘÍZENÍ PRO VZDÁLENÝ SBĚR A PŘENOS DAT FIRMWARE

ZAŘÍZENÍ PRO VZDÁLENÝ SBĚR A PŘENOS DAT FIRMWARE 2011 Technická univerzita v Liberci Ing. Přemysl Svoboda ZAŘÍZENÍ PRO VZDÁLENÝ SBĚR A PŘENOS DAT FIRMWARE V Liberci dne 16. 12. 2011 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 Funkce zařízení... 3 Režim sběru dat s jejich

Více

Procesní stanice MiniPLC

Procesní stanice MiniPLC IPLC Procesní stanice MiniPLC Shrnutí Použití Funkce Technické údaje Řada IPLC je rodina digitálních procesních stanic komunikativních DDC regulátorů. Všechny typy mají rozhraní RS485 pro připojení I/O

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Využití SoftPLC Tecomat pro řízení virtuálních Učební text Miloš Hernych Liberec 2011 Materiál vznikl v rámci projektu

Více

SCADA MIKRODISPEČINK

SCADA MIKRODISPEČINK SCADA MIKRODISPEČINK 2010 ELVAC IPC S.R.O UŽIVATELSKÝ POPIS SYSTÉMU VERZE 2.3 KVĚTEN 2010 SCADA Mikrodispečink Uživatelský popis systému Předkládané informace jsou uváděny bez ohledu na případné patenty

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

Reliance. Komunikační driver Johnson Controls verze 1.5.4

Reliance. Komunikační driver Johnson Controls verze 1.5.4 Reliance Komunikační driver Johnson Controls verze 1.5.4 OBSAH 1.1. Základní pojmy... 3 2. Komunikační driver Johnson Controls... 4 2.1 Základní Vlastnosti... 4 Start driveru... 4 Připojení stanice N2

Více

4.2. Odhlásit se Šifrování hesla Sepnutí výstupních relé Antipassback Zobrazení všech dat...

4.2. Odhlásit se Šifrování hesla Sepnutí výstupních relé Antipassback Zobrazení všech dat... Obsah 1. ÚVOD...3 2. EDITOVÁNÍ DAT V PAMĚTI ŘÍDÍCÍ JEDNOTKY...3 3. PRVNÍ SPUŠTĚNÍ PROGRAMU...3 4. POPIS MENU PŘIHLÁŠENÍ...5 4.1. Přihlásit se...6 4.2. Odhlásit se...6 4.3. Změna hesla...6 4.4. Šifrování

Více

NAPOJENÍ ZAŘÍZENÍ S KOMUNIKACÍ BELIMO MP-BUS NA SÍŤ AUTOMATŮ MICROPEL

NAPOJENÍ ZAŘÍZENÍ S KOMUNIKACÍ BELIMO MP-BUS NA SÍŤ AUTOMATŮ MICROPEL NAPOJENÍ ZAŘÍZENÍ S KOMUNIKACÍ BELIMO MP-BUS NA SÍŤ AUTOMATŮ MICROPEL Principy komunikace zařízení na MP-Bus s automatem MICROPEL, popis prostředků pro zákaznický program edice 02.2014 verze 1.0 MPC400

Více

Knihovna DataBoxLib TXV 003 56.01 první vydání prosinec 2010 změny vyhrazeny

Knihovna DataBoxLib TXV 003 56.01 první vydání prosinec 2010 změny vyhrazeny Knihovna DataBoxLib TXV 003 56.01 první vydání prosinec 2010 změny vyhrazeny 1 TXV 003 56.01 Historie změn Datum Vydání Popis změn Prosinec 2010 1 První vydání, popis odpovídá DataBoxLib_v14 OBSAH 1 Úvod...3

Více

Versiondog Co je nového

Versiondog Co je nového Versiondog 1.30.4 Co je nového Lukáš Rejfek Pantek (CS) s.r.o Strana 2 Úvod Nová verze produktu Versiondog 1.30.4 přináší oproti verzím 1.20.x nejen nové funkční vlastnosti, ale i nové typy komponent,

Více

grafické vývojové prostředí pro vytváření aplikačního SW do centrál systému PROMOS line 2

grafické vývojové prostředí pro vytváření aplikačního SW do centrál systému PROMOS line 2 grafické vývojové prostředí FRED pro vytváření aplikačního SW do centrál systému PROMOS line 2 FRED Grafické vývojové prostředí FRED Grafické vývojové prostředí FRED představuje zcela nový nástroj pro

Více

Instrukce pro uživatele. AS-i DP Controler AC1005 / AC1006

Instrukce pro uživatele. AS-i DP Controler AC1005 / AC1006 Instrukce pro uživatele AS-i DP Controler AC005 / AC006 70403 Obsah Strana Použití z hlediska určení..................... 3 Montáž..................... 3 Elektrické připojení..................... 4 Ovládací

Více

NOVINKY v PROGRAMU DOCHÁZKA ADS

NOVINKY v PROGRAMU DOCHÁZKA ADS NOVINKY v PROGRAMU DOCHÁZKA ADS 4 1.2.2010 Uživatelské prostředí nové grafické prostředí programu rychlé menu ve dvou režimech - pouze ikony, ikony s popisem implementace Drag & Drop při přiřazování kalendáře,

Více

JUMO LOGOSCREEN 600. Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač

JUMO LOGOSCREEN 600. Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač JUMO LOGOSCREEN 600 Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač Nová generace Obrazovkový zapisovač JUMO LOGOSCREEN 600 je nový úvodní model řady LOGOSCREEN, který je určen pro skutečný provoz na

Více

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator APS Web Panel Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator Instalační a uživatelská příručka 2004 2016,TECH FASS s.r.o., Věštínská

Více

ŠEST SNADNÝCH KROKŮ KE SPUŠTĚNÍ NÁVOD

ŠEST SNADNÝCH KROKŮ KE SPUŠTĚNÍ NÁVOD ŠEST SNADNÝCH KROKŮ KE SPUŠTĚNÍ NÁVOD www.aktion.cz Šest snadných kroků ke spuštění Před prvotním nastavení aplikace je nutné, abyste měli správně zapojený hardware (kontrolery, terminály, snímače) dle

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Versiondog 2.1.1 Co je nového

Versiondog 2.1.1 Co je nového Versiondog 2.1.1 Co je nového Lukáš Rejfek, Pantek (CS) s.r.o. 11/2012 Strana 2 Úvod Nová verze produktu Versiondog 2.1.1 přináší oproti verzím 1.52.x mnoho nových funkčností i nové typy komponent, které

Více

METEOVIVA WVS Produktový list Ušetřete náklady na energii prostřednictvím systému pro předpověď a optimalizaci

METEOVIVA WVS Produktový list Ušetřete náklady na energii prostřednictvím systému pro předpověď a optimalizaci METEOVIVA WVS Produktový list Ušetřete náklady na energii prostřednictvím systému pro předpověď a optimalizaci SIMAC TECHNIK ČR a.s. 2011 METEOVIVA Jedná se o řešení pro optimální udržení mikroklimatických

Více

Uživatelský modul. File Uploader

Uživatelský modul. File Uploader Uživatelský modul File Uploader APLIKAC NÍ PR ÍRUC KA POUŽITÉ SYMBOLY Použité symboly Nebezpečí důležité upozornění, které může mít vliv na bezpečí osoby nebo funkčnost přístroje. Pozor upozornění na možné

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v senzoru vlhkosti a teploty THT

Komunikační protokol MODBUS RTU v senzoru vlhkosti a teploty THT Komunikační protokol MODBUS RTU v senzoru vlhkosti a teploty THT Kompletní popis protokolu 29. prosince 2015 w w w. p a p o u c h. c o m fw 04 MODBUS RTU v THT M O DBUS RTU v THT Katalogový list Vytvořen:

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Kompletní instalace (serverová část) str. 03 Aktivace produktu první spuštění str. 10 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti

Více

Řízení procesu a dokumentace

Řízení procesu a dokumentace 36 Řízení procesu a dokumentace 37 Řízení procesu a dokumentace Ovládací jednotky Ovládací jednotky Nabertherm přesvědčují svým intuitivním ovládáním a nadčasovým designem. Ovládání provádí centrální otočný

Více

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová 5. Statistica StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com, http://www.statsoft.cz. Verze pro Mac i PC, dostupná

Více

FC015 Komunikativní regulátor teploty a CO 2 pro topné a chladicí panely a VAV klapku

FC015 Komunikativní regulátor teploty a CO 2 pro topné a chladicí panely a VAV klapku FC015 Komunikativní regulátor teploty a CO 2 pro topné a chladicí panely a VAV klapku Shrnutí FC015 je komunikativní regulátor pro topné a chladicí panely řízené signálem 0...10 V ss a řízení klapky regulátoru

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

ELVAC systémy pro energetiku

ELVAC systémy pro energetiku ELVAC systémy pro energetiku ELVAC vývoj pro energetický sektor Rok 1998 MCS systém pro řízení v rozvodnách Od 1998 do současnosti instalace systému MCS ve více než 130 rozvodnách ELVAC vývoj pro energetický

Více

Možnosti aplikace: Copyright 2001, COM PLUS CZ, Praha

Možnosti aplikace: Copyright 2001, COM PLUS CZ, Praha Vyhodnocovací program CP TARIF 2001 umožňuje rychlé a podrobné sledování telefonního provozu pobočkových ústředen. Uživatel programu tak získává všechny potřebné údaje o odchozích telefonních hovorech,

Více

SW Aktion verze 5.1. Seznam změn a nových funkcí

SW Aktion verze 5.1. Seznam změn a nových funkcí SW Aktion verze 5.1 Seznam změn a nových funkcí Přidán nový typ adresového bodu pro terminál AXT-3xx/5xx Doplněna nová agenda Monitor událostí - sledování on-line průchodů na vybraných zařízeních přímo

Více

Revize FW jednotek RTU7

Revize FW jednotek RTU7 1 Obsah Obsah 2 Revize FW pro (typ 175) od roku 2008 3 Revize FW pro (typ 176) pro komunikační karty COMIO4 a COMIO-PC 4 Revize FW komunikační karty COMIO4 5 Revize FW komunikační karty COMIO-PC 6 2 Revize

Více

Komunikační driver Sauter EY2400. Reliance. Komunikační driver SAUTER EY2400 verze 2.4.3

Komunikační driver Sauter EY2400. Reliance. Komunikační driver SAUTER EY2400 verze 2.4.3 Reliance Komunikační driver SAUTER EY2400 verze 2.4.3 OBSAH 1. Úvod... 4 1.1. Základní pojmy... 4 2. Komunikační driver Sauter EY2400... 5 2.1 Základní Vlastnosti... 5 Start driveru... 5 Připojení stanice

Více

Uživatelský manuál WEB SERVICE V3.0 IP kamer Dahua

Uživatelský manuál WEB SERVICE V3.0 IP kamer Dahua WEB SERVICE V3.0 IP kamer Dahua Obsah 1. Úvod...1 2. Přihlášení...1 3 Nastavení (Setup)...3 3.1.1. Kamera Obraz (Conditions)...3 3.1.2.1 Kamera Video Video...3 3.1.2.2. Kamera Video snímek (Snapshot)...4

Více

DÁLKOVÝ DOHLED PRO BKE ZDROJE

DÁLKOVÝ DOHLED PRO BKE ZDROJE DÁLKOVÝ DOHLED PRO BKE ZDROJE Dohledový (IP) modul, umožňuje jednoduchý a přehledný monitoring jednotlivých parametrů napájení. Zdroje mohou být integrovány do vyšších celků pomocí protokolu SNMP a Modbus

Více

MODUL ŘÍZENÍ TÓNOVOU SELEKTIVNÍ VOLBOU

MODUL ŘÍZENÍ TÓNOVOU SELEKTIVNÍ VOLBOU RDE-JM-03A0002002-03 Strana 1 (celkem 10) S5C MODUL ŘÍZENÍ TÓNOVOU SELEKTIVNÍ VOLBOU Modul S5C je určen k řízení různých funkcí pomocí přijaté tónové selektivní volby (dále jen SV). Lze ho použít všude

Více

Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7. AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků

Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7. AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků Institut elektronických aplikací, s.r.o. Stránka 1 z 7 AVEPOP - Automatický Výdej a Evidence Pracovních a Ochranných Prostředků Automaty na výdej a evidenci osobních ochranných a pracovních prostředků

Více

verze GORDIC spol. s r. o.

verze GORDIC spol. s r. o. Compatibility List verze 01.1 199-01 GORDIC spol. s r. o. Obsah 1 Obsah 1 Úvodní informace Podporované databázové systémy Klientské prostředí Webový aplikační server Kancelářský software Úložiště souborů

Více

Řídicí systémy ZAT. Životní cyklus, Novinky, Směry vývoje. Pavel Kulík

Řídicí systémy ZAT. Životní cyklus, Novinky, Směry vývoje. Pavel Kulík Řídicí systémy ZAT Životní cyklus, Novinky, Směry vývoje Pavel Kulík Objem dodávek Životní cyklus ŘS ZAT VÝVOJ ZAVEDENÍ AKTIVNÍ FÁZE ÚTLUM GAR.SERVIS UKONČENÍ Plán životního cyklu systémů ZAT SandRA Z200

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém Hierarchická

Více

Software programové vybavení. 1. část

Software programové vybavení. 1. část Software programové vybavení 1. část Software Vše co není HW je SW = pojem se někdy vztahuje jak na programy, tak na data Oživuje hardware (zdaleka ne jen počítače) Je-li přítomen procesor, musí být i

Více

IPLC5xx. Procesní stanice MiniPLC Shark. Shrnutí

IPLC5xx. Procesní stanice MiniPLC Shark. Shrnutí IPLC5xx Procesní stanice MiniPLC Shark Shrnutí Řada IPLC je rodina digitálních procesních stanic komunikativních DDC regulátorů s procesorem Power PC a operačním systémem Linux s verzí jádra 2.6. Všechny

Více

Návod k obsluze. IP kamera Minitar MWIPC-1510G

Návod k obsluze. IP kamera Minitar MWIPC-1510G Návod k obsluze IP kamera Minitar MWIPC-1510G Úvod MWIPC-1510G je bezdrátová web kamera, která umožňuje přes internet zprostředkovat obraz odkudkoliv na světě, aniž by musel být zapnutý počítač. Může se

Více

Kompaktní procesní stanice

Kompaktní procesní stanice MXPLC Kompaktní procesní stanice Shrnutí MXPLC je kompaktní procesní stanice s integrovaným I/O modulem se skladbou I/O optimalizovanou pro aplikace VVK a domovní techniky. Stanice může být po sběrnici

Více

Systém monitorování rozvaděčů- RAMOS

Systém monitorování rozvaděčů- RAMOS Systém monitorování rozvaděčů- RAMOS říjen 2017 Tomáš Kratochvíl Key Account Manager O SPOLEČNOSTI Založena v roce 1998 Česká společnost s českým kapitálem Sídlo: Praha, Česká republika cca 400 zaměstnanců

Více

Ovládání robota. Tvorba programu. Tvorba uživatelských profilů.

Ovládání robota. Tvorba programu. Tvorba uživatelských profilů. Název: Anotace: Ovládání robota. Tvorba programu. Tvorba uživatelských profilů. Popis controlleru jako základního prvku komunikace s robotem. Tvorba programu, pravidla pro tvorbu identifikátorů. Charakteristika

Více

Workmonitor. Servisní návod. 24. června 2014 w w w. p a p o u c h. c o m

Workmonitor. Servisní návod. 24. června 2014 w w w. p a p o u c h. c o m Servisní návod 24. června 2014 w w w. p a p o u c h. c o m Workmonitor Katalogový list Vytvořen: 18.5.2009 Poslední aktualizace: 24.6 2014 09:20 Počet stran: 11 2014 Adresa: Strašnická 3164/1a 102 00 Praha

Více

Integrace systémů na letišti

Integrace systémů na letišti Integrace systémů na letišti V současné době se stále více dostává do popředí otázka bezpečnosti letecké dopravy. Je důležité si uvědomit, že nestačí jen zdokonalovat vybavení letadel. Ta potřebují také

Více

Controlweb. Úvod. Specifikace systému

Controlweb. Úvod. Specifikace systému Controlweb Úvod ControlWeb je aplikace pro řízení a indikaci v průmyslu v reálném čase. Mezi jeho základní funkce patří ovládání různých veličin spojitých, binárních nebo textových a zobrazování stavu

Více

TMU. USB teploměr. teploměr s rozhraním USB. měření teplot od -55 C do +125 C. 26. května 2006 w w w. p a p o u c h. c o m 0188.00.

TMU. USB teploměr. teploměr s rozhraním USB. měření teplot od -55 C do +125 C. 26. května 2006 w w w. p a p o u c h. c o m 0188.00. USB teploměr teploměr s rozhraním USB měření teplot od -55 C do +125 C 26. května 2006 w w w. p a p o u c h. c o m 0188.00.00 Katalogový list Vytvořen: 30.5.2005 Poslední aktualizace: 26.5.2006 8:34 Počet

Více

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny.

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny. Uživatelská příručka 1 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 Merbon SCADA... 3 1.1.1 K čemu program slouží...3 2 Přihlášení a odhlášení z programu... 4 3 Projekty... 5 3.1 Výběr zobrazení... 5 3.2 Schémata... 6 3.3 Grafy...

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém H iera rc

Více

Vizualizace v provozech povrchových úprav

Vizualizace v provozech povrchových úprav Vizualizace v provozech povrchových úprav Zdeněk Čabelický, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou Aplikace systémů ASŘ v provozech povrchových úprav v současné době nabývá na významu. V podstatě každá větší

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Hierarchická struktura řídicího systému

Více

Seznámení s Quidy. vstupní a výstupní moduly řízené z PC. 2. srpna 2007 w w w. p a p o u c h. c o m

Seznámení s Quidy. vstupní a výstupní moduly řízené z PC. 2. srpna 2007 w w w. p a p o u c h. c o m vstupní a výstupní moduly řízené z PC 2. srpna 2007 w w w. p a p o u c h. c o m Seznámení s Quidy Katalogový list Vytvořen: 1.8.2007 Poslední aktualizace: 2.8 2007 12:16 Počet stran: 16 2007 Adresa: Strašnická

Více

První kroky s METEL IEC IDE

První kroky s METEL IEC IDE První kroky s poskytuje programování v IEC 61131-3 jazycích, podporuje jak grafickou tak textovou podobu. Umožňuje vytvářet, upravovat a ladit IEC 61131-3 (ST, LD, IL, FBD) programy pro řídicí jednotky

Více

TQS3. popis modifikace s protokolem MODBUS RTU. 29. února 2008 w w w. p a p o u c h. c o m 0199

TQS3. popis modifikace s protokolem MODBUS RTU. 29. února 2008 w w w. p a p o u c h. c o m 0199 p ř í l o h a TQS3 popis modifikace s protokolem MODBUS RTU 29. února 2008 w w w. p a p o u c h. c o m 0199 TQS3 Protokol MODBUS Vytvořen: 13.7.2007 Poslední aktualizace: 29.2.2008 15:01 Počet stran: 12

Více

CZ.1.07/1.1.14/01.0032 Inovace výuky v Písku a okolí 2012-2014. Pracovní list. Automatizační cvičení. Konfigurace inteligentní instalace Ego-n

CZ.1.07/1.1.14/01.0032 Inovace výuky v Písku a okolí 2012-2014. Pracovní list. Automatizační cvičení. Konfigurace inteligentní instalace Ego-n Pracovní list Automatizační cvičení Konfigurace inteligentní instalace Ego-n Stmívání - LCD ovladač Vypracoval žák Jméno, příjmení Datum vypracování Datum odevzdání SPŠ a VOŠ Písek, Karla Čapka 402, 397

Více

Dokumentace k produktu IceWarp Outlook konektor

Dokumentace k produktu IceWarp Outlook konektor Dokumentace k produktu IceWarp Outlook konektor IceWarp Outlook konektor 4 umožňuje synchronizovat informace mezi IceWarp serverem a klientskou aplikací Outlook. Konektor přináší: Vysokou stabilitu a nízké

Více

Uživatelský manuál. Aplikace A4300-Loader

Uživatelský manuál. Aplikace A4300-Loader Uživatelský manuál Aplikace A4300-Loader Aplikace: Nahrání firmware do přístroje A4300 Diagnostické funkce Vlastnosti: Komunikace přes rozhraní RS232 Ref: 09032007 KM Obsah Připojení přístroje A4300 k

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v jednotce M4016. Seznam služeb protokolu MODBUS podporovaných řídící jednotkou M4016 je v tabulce.

Komunikační protokol MODBUS RTU v jednotce M4016. Seznam služeb protokolu MODBUS podporovaných řídící jednotkou M4016 je v tabulce. APL-102 rev. 8/2009 Komunikační protokol MODBUS RTU v jednotce M4016. Obecný popis M4016 umožňuje čtení a zápis dat standardním protokolem MODBUS RTU přes sériovou linku RS232. Jednotka M4016 je v roli

Více