Ladislav Vojáček. Monografie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ladislav Vojáček. Monografie"

Transkript

1 Ladislav Vojáček Monografie Vojáček, L.: Celní právo a celní politika v procesu prvního sjednocení Německa. Brno, Masarykova univerzita s. (ISBN ) Vojáček, L.: Urážky, pomluvy, nactiutrhání: ochrana cti v československém trestním právu. Praha, Eurolex Bohemia s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. - Schelleová, I.: Proměny státu a práva v druhé polovině 19. století. (Vybrané problémy). Praha, Eurolex Bohemia s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. - Veselá, R.: Myšlenka evropské integrace a její vyústění v realitě EU (nástin problematiky). Ostrava, KEY Publishing s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. - Schelleová, I.: Počátky moderního státu a práva České republiky (Vybrané problémy). Praha, Eurolex Bohemia s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. - Veselá, R.: Historie integračních koncepcí a jejich vyústění v realitě EU. Ostrava, KEY Publishing s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Horák, O. Horáková, M. Tauchen, J.: Meziválečné Československo a Evropa. Ostrava, KEY Publishing s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Vojáček, L. Veselá, R. Tauchen, J.: Geschichte von Integrationskonzeptionen in Europa. München, Verlag Dr. Hut 2009, 115 s. (ISBN ) Vojáček, L. Schelle, K. Veselá, R. Tauchen, J.: Geschichte von Integrationskonzeptionen und ihre Äußerung in der Realität der EU. Brno, NOVPRESS s. (ISBN ) Vojáček, L. (člen autor kol.): Antologie československé právní vědy v meziválečném období ( ). Praha, Linde s. (ISBN ) Učebnice Vojáček, L. (člen autor. kol.): Slovenské a české dejiny štátu a práva v rokoch Právnická fakulta Univerzity Komenského, Bratislava s. Vojáček, L. (člen autor. kol.): Stručné dejiny polície v Európe. Bratislava, Akadémia PZ MV SR Vojáček, L. (člen autor. kol.): Právní dějiny 2. Státy západní Evropy a USA. Brno, Masarykova univerzita, s. (ISBN )

2 Vojáček, L.:České právní dějiny do roku Bratislava, Vydavateľstvo Univerzity Komenského s. (ISBN ) Vojáček, L. a kol.: Dejiny verejného práva s dodatkom Vývin verejného práva v USA. Bratislava, Vydavateľské oddelenie Právnickej fakulty Univerzity Komenského s. (ISBN ) Vojáček, L. (člen autor. kol.): Právní dějiny. Praha, Eurolex Bohemia s. (ISBN ) Vojáček, L. (člen autor. kol.): Právní dějiny. Plzeň, Aleš Čeněk s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: Právní dějiny na území Slovenska. Ostrava, KEY Publishing s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: České právní dějiny do roku Ostrava, KEY Publishing, s. Právo. ISBN Vojáček, L. (člen autor. kol.): Právní dějiny vybraných států Evropské unie. Ostrava, KEY Publishing, s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. - Knoll, V.: České právní dějiny. Plzeň, Aleš Čeněk 2008, 684 s. (ISBN ) Vojáček, L. a kol.: Právní dějiny integrující se Evropy. Ostrava, KEY Publishing s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: Repetitorium českých právních dějin do roku Ostrava, KEY Publishing 2008, 218 s. (ISBN ) Vojáček, L.: Právne dejiny Slovenska (od roku 1918). Bratislava, BVŠP 2008, 150 s. (ISBN ) Skripta Vojáček, L. (člen autor. kol.): České a československé právní dějiny (Pracovní sešit). Brno, Masarykova univerzita, s. (ISBN ) Vojáček, L. a kol.: Právní dějiny (Pracovní sešit). Brno, Masarykova univerzita, s. (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: Přehled českých právních dějin do roku Brno, B.I.B.S., a.s s. (ISBN ) Vojáček, L. člen autor kol.): Vybrané kapitoly z právních dějin států Evropské unie. Brno, B.I.B.S.,a.s s. (ISBN )

3 Vojáček, L. (člen autor kol.): Praktikum z českých právních dějin. Pelhřimov, Jaroslav Samek, s. (ISBN ); 2. vyd s. (ISBN ); 3. vyd. 2009, 278 s. (ISBN ) Vojáček, L., Kolárik, J.: Právne dejiny Slovenska (Pracovné zošity). Díl II.: Vojáček, L.: Právne dejiny Slovenska (od roku 1918). Bratislava: BVŠP a UK PraF, 2006, 84 s. ISBN Vojáček, L. a kol.: Praktikum z právních dějin. Pelhřimov, Jaroslav Samek s. (ISBN ); 2. vyd s. (ISBN ); 3. vyd s. (ISBN ) Vojáček, L. Gábriš, T.: Pramene k právnym dejinám Slovenska II. (po roku 1918). Bratislava, Vydavateľské oddelenie Preávnické fakulty Univerzity Komenského 2009, 326 s. (ISBN ) Studie a články ve sbornících a časopisech Vojáček, L.: Postavení a činnost Okresního národního výboru v Holešově v roce In: Sborník příspěvků o vzniku Československa. Brno, Univerzita J. E. Purkyně s Vojáček, L.: Kolektivní smlouvy a mzdové boje na Holešovsku v letech In: K vývoji právního postavení dělnické třídy za kapitalismu. Praha, Univerzita Karlova s Vojáček, L.: K postavení a vzájemným vztahům národních výborů v roce 1918, Právník, 127, 1988, s (ISSN ) Vojáček, L.: Kontinuita a diskontinuita ve střežení československých státních hranic po roce 1945, Právněhistorické studie, 1989, č. 30, s Vojáček, L.: Otázky poválečného uspořádání v československém vysílání londýnského rozhlasu In: Sborník z vědeckého kolokvia 15. březen Brno, DT ČSVTS s Vojáček, L.: Trestní právo správní a jeho aplikace v administrativní praxi. In: Velké kodifikace, 2., Praha, Univerzita Karlova s Vojáček, L.: Četník a občan, Kriminalistický sborník, 35, 1991, s Vojáček, L.: Nejstarší služební předpis četnictva, Kriminalistický sborník, 35, 1991, s Vojáček, L.: Četnické školství, Kriminalistický sborník, 36, 1992, s Vojáček, L.: Pátrací služba kriminalisté a kriminalistika včerejška, Kriminalistický sborník, 36, 1992, s

4 Vojáček, L.: Národní výbory v národnostně smíšených oblastech Čech a Moravy, Právněhistorické studie, 1992, č. 32, s (ISBN ) Vojáček, L.: Finanční stráž a střežení státních hranic I. ČSR. In: Acta Facultatis Iuridicae, č. XV. (Pocta prof. JUDr. Karolovi Rebrovi, DrSc. k 80. narozeninám). Bratislava, Univerzita Komenského 1993, s Vojáček, L.: K právní úpravě postavení politických stran v I. ČSR. In: Aktuální otázky českého a československého konstitucionalismu (Sborník příspěvků). Brno, Masarykova univerzita 1993, s (ISBN ) Vojáček, L.: Zrušení národních výborů v českých zemích v letech In: Historie a současnost veřejné správy (sborník příspěvků z vědecké konference). Brno, Masarykova univerzita 1993, s (ISBN ) Vojáček, L.: Vznik německého celního spolku, Časopis pro právní vědu a praxi, 3, 1995, s (ISSN ). Vojáček, L.: Celní předpisy v německém celním spolku, Časopis pro právní vědu a praxi, 4, 1996, č. 3, s (ISSN ) Vojáček, L.: Činnost meziministerské pohraniční komise v roce 1947 (kontinuita legislativních návrhů k posílení obranyschopnosti), Časopis pro právní vědu a praxi, 4, 1996, č. 1, s (ISSN ). Vojáček, L.: Rudolf Rauscher. In: Právníci na Univerzite Komenského v Bratislave - 75 rokov činnosti Právnickej fakulty UK ( ). Bratislava, Univerzita Komenského 1996, s (ISBN ) Vojáček, L.: Pruské celní předpisy z roku 1818 a jejich význam pro integraci německých států, Právněhistorické studie, 34, 1997, s (ISBN X) Vojáček, L.: Československé četnictvo. Historický obzor (časopis pro výuku dějepisu a popularizaci historie), 8, 1997, č. 5 6, s (ISSN ) Vojáček, L.: Německý celní spolek a první sjednocení Německa ( ). Historický obzor (časopis pro výuku dějepisu a popularizaci historie), 9, 1998, č. 5-6, s (ISSN ) Vojáček, L.: František Weyr, Karel Engliš a Bohumil Baxa - čelní představitelé právní vědy na Moravě. In: Hledání kontinuity vědeckého bádání na Moravě a ve Slezsku (Soubor rozšířených abstrakt k III. kolokviu o osobnostech formujících vědu na Moravě a ve Slezsku). Brno, Společnost pro dějiny vědy a techniky 1998, s Vojáček, L.: Počátky a rozvoj vědeckého bádání v oboru právních věd na Moravě. In: Hledání kontinuity vědeckého bádání na Moravě a ve Slezsku (Soubor rozšířených abstrakt ke kolokviu). Brno, Společnost pro dějiny věd a techniky 1998, s

5 Vojáček, L.: Projekty české a moravské ústavy v roce In: Kroměřížský sněm a tradice parlamentarismu ve střední Evropě (Sborník ze stejnojmenné mezinárodní konference konané v rámci oslav 150. výročí říšského sněmu v Kroměříži září 1998 v Kroměříži). Kojetín, Katos 1998, s Vojáček, L.: Zrušení trestu smrti Kroměřížským sněmem (in memoriam revoluce a říšského ústavodárného shromáždění z let ), Časopis pro právní vědu a praxi, 6, 1998, č. 4, s (ISSN ). Vojáček, L.: Juristische Auswahlbibliographie der Slowakei ( ). In: Normdurchsetzung in osteuropaischen Nachkriegsgeselschaften ( ). Sv. 4, Frankfurt am M., Vittorio Klostermann GmbH, 1998, s (ISBN ) Vojáček, L.: Rakouské pokusy o hospodářské a politické sblížení s německými státy v padesátých a šedesátých letech 19. století. In: František Palacký 1798/1998, dějiny a dnešek (sborník z jubilejní konference). Praha, Historický ústav AV ČR 1999, s (ISBN ) Vojáček, L.: Pokusy o reorganizaci Německého celního spolku, Právněhistorické studie, 35, 2000, s (ISBN ) Vojáček, L.: Slovenská národní rada a začleňování Slovenska do československého státu v letech , Časopis pro právní vědu a praxi, 8, 2000, č. 4, s (ISSN ). Vojáček, L.: Vavro Šrobár ministr s plnou mocí pro správu Slovenska ( ), Historický obzor, 12, 2001, č. 3-4, s (ISSN ) Vojáček, L.: Úsilí československé vlády o faktické začlenění Slovenska do Československa, Časopis pro právní vědu a praxi, 9, 2001, č. 1, s (ISSN ) Vojáček, L.: Dekrety prezidenta republiky a jejich uplatnění na Slovensku. Časopis pro právní vědu a praxi, 10, 2002, č. 2, s (ISSN ) Vojáček, L.: Národní výbory v roce 1918 a udržení klidu a pořádku. In: Reforma veřejné správy (historie, současnost, perspektivy). Brno, Línie 2002, s (ISBN ) Vojáček, L.: Politický terorismus a zákonodárství první ČSR. In: Bezpečnost České republiky (Právní aspekty situace po 11. září 2001). Brno, Masarykova univerzita. Mezinárodní politologický ústav 2002, s (ISBN ) Vojáček, L.: Tradice římského práva na prahu třetího tisíciletí. In: Humanitní vědy v období globalizace (Sborník z vědecké konference uspořádané Vysokou školou Karla Engliše v Brně dne 8. listopadu 2001). Brno, Línie 2002, s (ISBN ) Vojáček, L.: Ústavní vyjádření česko-slovenského poměru v letech v zrcadle slovenské odborné literatury. In: Příspěvky k vývoji právního řádu v Československu Praha, Karolinum 2002, s (ISBN )

6 Vojáček, L.: Četnické humoresky z jiného pohledu: četníci na veřejnosti za první republiky, Historický obzor, 14, 2003, č. 9/10, s (ISSN ) Vojáček, L.: Takzvané nařízení ministra s plnou mocí pro Slovensko o županech z 5. března 1919 aneb Opravme si v učebnicích slovenských dějin státu a práva. In: Acta Facultatis Iuridicae Universitatis Comenianae. Tomus XXII. Bratislava, Univerzita Komenského 2003, s (ISBN ) Vojáček, L.: Československo deset let poté (Právněhistorické zamyšlení nad zánikem společného státu Čechů a Slováků), Časopis pro právní vědu a praxi, 11, 2003, č. 2, s (ISSN ) Vojáček, L.: Počátky nařizovací činnosti ministra s plnou mocí pro správu Slovenska (1918 až konec dubna 1919), Právněhistorické studie, 36, 2003, s (ISBN ) Vojáček, L.: Delikty proti bezpečnosti cti podle prvorepublikové československé úpravy. In: Vývoj právních kodifikací (Sborník z mezinárodní vědecké konference). Brno, Masarykova univerzita 2004, s (ISBN ) Vojáček, L.: Římské právo soukromé v Tacitových Historiích. In: Římské právo a neprávnické prameny (Sborník z VI. mezinárodní konference právních romanistů České republiky a Slovenské republiky pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně ve dnech listopadu 2003). Brno, Masarykova univerzita 2004, s (ISBN ) Vojáček, L.: Zákonodárství SNR In: Vývoj práva v Československu v letech Praha, Karolinum 2004, s (ISBN ) Vojáček, L.: První pražská dohoda přijatelný kompromis nebo úspěch pražského centralismu? In: K 75. narodeninám profesora Hubenáka (Zborník z medzinárodnej pravnohistorickej konference konanej pri tejto príležitosti). Banská Bystrica, Univerzita Mateja Bela 2004, s (ISBN ) Vojáček, L.: Příčiny sporu o dekret prezidenta republiky č. 5/1945 Sb. In: Dekréty Edvarda Beneša v povojnovom období. Prešov, Universum 2004, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R.: Historická východiska sbližování českého soukromého práva s evropskou právní kulturou. In: Východiska a trendy vývoje českého práva po vstupu České republiky do Evropské unie (Sborník příspěvků z konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně dne ). Brno, Masarykova univerzita 2005, s (ISBN ) Vojáček, L.: Ochrana cti v zákonících z počátku 19. století. In: Stát a právo v období absolutismu. Brno, Masarykova univerzita 2005, s (ISBN ) Vojáček, L. Schelle, K. Veselá, R.: Vývoj státu a práva v období absolutismu. In: Stát a právo v období absolutismu. Brno, Masarykova univerzita 2005, s (ISBN )

7 Vojáček, L.: Pruské celní předpisy z roku 1918 v kontextu doby. In: Evropa 1905 (Sborník prací V. mezinárodního napoleonského kongresu konaného v budově veřejného ochránce práv; Brno září 2005). Brno, Československá napoleonská společnost se sídlem v Brně s (ISBN X) Vojáček, L. Novotný, G.: Blažke, Jaromír. In: Biografický slovník českých zemí. Bi-Bog. Praha, Historický ústav AV ČR, Libri 2006, s (ISBN ) Vojáček, L.: Moravské sněmy a moravská zemská ústava v roce In: Moravský historický sborník Brno, Moravský národní kongres 2006, s Vojáček, L.: Státní uspořádání a právo Velkomoravské říše. In: Cesty a stezky do časů Velké Moravy (Sborník statí o komunikacích z dob velkomoravských i předvelkomoravských). Brno, Moravskoslezský archeologický klub 2006, s (ISBN ) Vojáček, L.: Změny v československém trestním právu v letech In: Diktatúry v európskych dejinách (Diktaturi v jevropejskij istorii). Slovensko-ukrajinské vědecké kolokvium 2006/I. Košice Užgorod, UžNU 2006, s (ISBN X) Vojáček, L. - Schelle, K. - Veselá, R.: Myšlenka evropské integrace a její soudobé vyústění v realitě EU. In: Evropský kontext vývoje českého práva po roce 2004 (Sborník z workshopu konaného na Právnické fakultě MU v Brně dne ). Brno, Masarykova univerzita s (ISBN X) Vojáček, L. - Schelle, K. - Veselá, R.: Backgrounds of today s convergence of the Czech laws with the EU laws (historical view of laws integration the European area), Legal studies and practice journal, research revue, vol. 14, 2006, Nr. 4, s (ISSN ) Vojáček, L.: Odraz rozvoje brněnské právnické fakulty na stránkách fakultní Vědecké ročenky ( ). In: Acta historico-iuridica Pilsnensia 2006 (Sborník příspěvků ze setkání pracovníků kateder právních dějin z České republiky a Slovenské republiky, Plzeň ). Plzeň, Aleš Čeněk 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. - Veselá, R.: Vývoj myšlenky evropské integrace a její soudobé vyústění v realitě EU. In: Czech Law in the European Union. Ostrava, KEY Publishing 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. - Veselá, R.: Základní trendy sbližování českého práva s právem Evropské unie. In: Czech Law in the European Union. Ostrava, KEY Publishing 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. Horák, O.: Bulín, Hynek, ml. In: Biografický slovník českých zemí. Brun-By. Praha, Historický ústav AV ČR, Libri 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Tauchen, J. Veselá, R.: Anfänge der Integrationstendenzen in Europa. In: Právní a ekonomické problémy současnosti VI. Ostrava, KEY Publishing 2007, s (ISBN )

8 Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R.: Historical context of the convergence of the Czech lawswith th EU laws. In: Právní a ekonomické problémy současnosti III. Ostrava, KEY Publishing 2007, (ISBN ) Vojáček, L.: Studenti právnických fakult v právní úpravě meziválečného Československa (se zvláštním zřetelem na poměry v Brně), Časopis pro právní vědu a praxi, 15, 2007, č. 4, s (ISSN ) Vojáček, L.: Příprava reformy právnického studia v první ČSR a učitelé brněnské právnické fakulty. In: Notitiae ex Academiae Bratislavensi Iurisprudentiae. Bratislava, BVŠP 2007, 1, s Vojáček, L.: Učitelé právnických fakult v právní úpravě meziválečného Československa. Časopis pro právní vědu a praxi, 15, 2007, 3, s (ISSN ) Vojáček, L.: Právnické fakulty v právní úpravě meziválečného Československa (se zvláštním zřetelem na poměry v Brně), Časopis pro právní vědu a praxi, 15, 2007, č. 2, s (ISSN ) Vojáček, L.:Od J. E. Purkyně k zahájení přednášek v nové budově brněnské právnické fakulty, Časopis pro právní vědu a praxi, 15, 2007, č. 1, s (ISSN ) Vojáček, L.: První pražští učitelé na brněnské právnické fakultě, Právněhistorické studie, 39, 2007, s (ISBN ) Vojáček, L.: Právní úprava obchodních a živnostenských komor v habsburské monarchii. In: Stát a právo v letech ve středoevropském kontextu (Sborník příspěvků z mezinárodní konference konané v Bratislavě června 2006). Bratislava, BVŠP 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: Vývoj státu a práva v letech 1848 až 1918 (hlavní trendy). In: Stát a právo v letech ve středoevropském kontextu (Sborník příspěvků z mezinárodní konference konané v Bratislavě června 2006). Bratislava, Bratislavská vysoká škola práva 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. Schelle, K.: Snahy o zamezení a potlačování mezinárodního terorismu na půdě Společností národů. In: Terorizmus a medzinárodné právo (Zborník príspevkov z medzinárodnej vedeckej konferencie, Bratislava 23. a 24. november 2006). Bratislava, Bratislavská vysoká škola práva 2007, s (ISBN ) Vojáček, L.: Několik poznámek k polsko-československým vztahům. In: Právní a ekonomické problémy současnosti I. Ostrava, KEY Publishing, 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: Nástin organizace místní a územní správy v uherské části monarchie. In: Rakousko-uherské vyrovnání 1867 a jeho státoprávní důsledky v českých zemích a na Slovensku (Sborník příspěvků k 140. výročí rakousko-uherského vyrovnání). Ostrava, KEY Publishing 2007, s (ISBN )

9 Vojáček, L.: Právní úprava universit a právnického studia na přelomu 19. a 20. století. In: Rakousko-uherské vyrovnání 1967 a jeho státoprávní důsledky v českých zemích a na Slovensku. (Sborník příspěvků k 140. výročí rakousko-uherského vyrovnání). Ostrava, KEY Publishing 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: Rakousko-uherské vyrovnání (příčiny a důsledky). In: Rakouskouherské vyrovnání 1867 a jeho státoprávní důsledky v českých zemích a na Slovensku (Sborník příspěvků k 140. výročí rakousko-uherského vyrovnání). Ostrava, KEY Publishing 2007, s (ISBN ) Vojáček, L. Schelle, K.: Rakousko-uherské vyrovnání 1867 a jeho státoprávní důsledky v českých zemích a na Slovensku. In: Rakousko-uherské vyrovnání 1867 a jeho státoprávní důsledky v českých zemích a na Slovensku (Sborník příspěvků k 140. výročí rakouskouherského vyrovnání). Ostrava, KEY Publishing, (ISBN ) Vojáček, L.: Trestnost pomluvy včera, dnes i zítra?, Historický obzor, 18, 2007, č. 1-2, s (ISSN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R.: Chapters from the Development of the Unifikation of Private Law, Legal studies and praktice journal research revue (Časopis pro právní teorii a praxi), 16, 2008, č. 3, s (ISSN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: Společnost národů a snahy o potlačování mezinárodního terorismu. (United Nations and the Efforts of the Repression of the international Terrorism.) In: Bezpečnost organizací, mezinárodní bezpečnost a mezinárodní humanitární právo (Sborník mezinárodní konference). Praha, Univerzita Karlova Soukromá vysoká škola ekonomických studií 2008, s (ISBN ) Vojáček, L.: Únorová krize a její ústavněprávní aspekty. (February Crisis andits Constitutional Legal Implications) In: Február 1948 a Slovensko (Zborník z vedeckej konferencie. Bratislava ). Bratislava, Ústav paměti národa 2008, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K.: České právní dějiny pohledem zahraničních historiků. In: Právní a ekonomické problémy současnosti V. Ostrava, KEY Publishing 2008, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R. Tauchen, J.: Tschechische Politiker und die europäische Integration in der Zeit des Ersten Weltkrieges. In: Právní a ekonomické problémy současnosti VIII. Ostrava, KEY Publishing 2008, s (ISBN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R. - Tauchen, J.: Europäische Integrationsversuche in der Neuzeit bis Ende des Ersten Weltkrieges. In: Právní a ekonomické problémy současnosti VII. Ostrava, KEY Publishing 2008, s (ISBN ) Vojáček, L.: Brněnská novokantovská právní škola. In: Dny práva. 2. ročník mezinárodní konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity. Brno, Masarykova univerzita 2008, s (ISBN )

10 Vojáček, L.: Meziválečná Panevropa z pohledu dvou brněnských profesorů. In: Pocta Stanislavu Balíkovi k 80. narozeninám. Plzeň, A. Čeněk 2008, s (ISBN ) Vojáček, L.: Dva drobné omyly v literatuře o právních dějinách první ČSR. In: Právněhistorické studie, č. 40, 2009, s (ISBN ) Zprávy z vědeckého života Vojáček, L.: Bude policie znát svou historii? Kriminalistický sborník, 35, 1991, s Vojáček, L.: Inspirace z Polska, Kriminalistický sborník, 37, 1993, č. 7, s Vojáček, L.: Vzpomínka na profesora Floriána Siváka, Časopis pro právní vědu a praxi, 5, 1997, č. 4. (ISSN ) Vojáček, L.: O prvních krůčcích moderního parlamentarismu ve střední Evropě, Časopis pro právní vědu a praxi, 6, 1998, č. 4, s (ISSN ) Vojáček, L.: Vývoj československého práva Mezinárodní konference, září 1998, Praha. Časopis pro právní vědu a praxi, 6, 1998, č. 4, s (ISSN ) Vojáček, L. - Horák, O.: Za právníkem a historikem Hynkem Bulínem, Časopis pro právní vědu a praxi, 15, 2007, č. 1, s s. (ISSN ) Vojáček, L.: Setkání učitelů kateder právních dějin a právněhistorická konference v Banské Bystrici, Časopis pro právní vědu a praxi, 11, 2003, č. 3, s (ISSN ) Vojáček, L.: Profesor JUDr. Jozef Klimko, DrSc. šedesátníkem, Právněhistorické studie, 36, 2003, s (ISBN ) Vojáček, L.: Pozoruhodná životní cesta prof. JUDr. Vratislava Buška ( ): (Vzpomínka k 25. výročí úmrtí bývalého rektora Univerzity Komenského). Právny obzor, 87, 2004, č. 2, s (ISSN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R.: Vědecké kolokvium Stát a právo v období absolutismu, Časopis pro právní vědu a praxi, 13, 2005, č. 4, s (ISSN ) Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R.: Vědecké kolokvium Stát a právo v období absolutismu, Právník, 145, 2006, č. 6, s Vojáček, L. - Schelle, K. Veselá, R.: Vědecké kolokvium Stát a právo v období absolutismu, Brno 19. října 2005, Právněhistorické studie, č. 38, 2007, s (ISBN )

11 Recenze a anotace Vojáček, L.: Ciagwa, Józef: Immunitet parlamentarny poslów Sejmu Slaskiego w latach Uniwersytet Slaski, Katowice 1992, 284 s. Rec.: Právny obzor, 1995, č. 1, s Vojáček, L.: Fico, Robert: Trest smrti. Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 6, 1998, č. 3, s Vojáček, L.: Macek, P., Uhlíř, L.: Dějiny policie a četnictva. I., Habsburská monarchie ( ). Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 6, 1998, č. 2, s Vojáček, L.: Notitiae novae Facultatis iuridicae Universitatis Matthiae Beli Neosolii. Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 6, 1998, č. 1, s Vojáček, L.: Negotiorum gestio. Rec: Orbis Iuris Romani. VI., s (ISSN ) Vojáček, L.: Negotiorum gestio. Pokus nekompetentního ignoranta o recenzi.(židlická, Michaela. Negotiorum gestio. MU, Brno, 1998). Rec.: Universitas, 1999, č. 1, s Vojáček, L.: Macek, P., Uhlíř, L.: Dějiny policie a četnictva. II., Československá republika ( ). Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 7, 1999, č. 4, s Vojáček, L.: Právnici na Univerzite Komenského v Bratislave. 75 rokov činnosti Právnickej fakulty UK ( ). Rec.: Právněhistorické studie, 35, 2000, s Vojáček, L.: Dobrý voják Josef Švejk dobývá stránky odborného tisku. Encyklopedie nejen pro milovníky Švejka. Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 8, 2000, č. 1, s Vojáček, L.: Mosný, P.: Podkarpatská Rus. Nerealizovaná autonómia. Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 9, 2001, č. 4, s Vojáček, L.: Hubenák, Ladislav. Právne dejiny Slovenska do roku UMB, Banská Bystrica, Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 9, 2001, č. 3, s Vojáček, L.: Peter Blaho: Justiniánske inštitúcie. Übersetzung, Einleitung, Anmerkungsapparat und Bibliografie. Iura edition, Bratislava, Rec.: Orbis Iuris Romani, VII., 2002, s Vojáček, L.: Ladislav. Beňa, J.: Slovensko a Benešove dekréty. Belimex, Brarislava, 2000, 109 str. + dokumenty. ISBN Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 10, 2002, č. 4, s Vojáček, L.: Dějiny evropského kontinentálního práva. Vysokoškolská právnická učebnice. Kolektiv autorů Právnické fakulty UK. Linde, Praha, 2003, 809 s. Rec.: Právněhistorické studie, 37, 2005, s Vojáček, L.: Dvakrát prezidentské dekrety a Slovensko. Beňa, J.: Slovensko a Benešove dekréty. Belimex, Bratislava, 2000, 109 str. + dokumenty. Šutaj, J., Mosný, P., Olejník, M.:

12 Prezidentské dekréty Edvarda Beneša v povojnovom Slovensku. Veda, Bratislava, 2002, 90 s. a přílohy. Rec.: Právněhistorické studie, 37, 2005, s Vojáček, L.: Šutaj, J., Mosný, P., Olejník, M.: Prezidentské dekréty Edvarda Beneša v povojnovom Slovensku. Veda, Bratislava, 2002, 90 str. a přílohy. ISBN Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 11, 2003, č. 3, s Vojáček, L.: Stipta, Ištván: Dejiny súdnej moci v Uhersku do roku Košice, 2004, 270 s., překlad Erik Štenpien. Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 13, 2005, č. 3, s Vojáček, L.: Petráš, R., Starý, M.: Právněhistorická bibliografie. Výběr českých a slovenských prací z let k dějinám státu a práva. Praha: Karolinum, 2005, 252 s. ISBN Rec.: Časopis pro právní vědu a praxi, 13, 2005, č. 4, s Vojáček, L.: Karel Schelle. Organizace československého státu v meziválečném období ( ). In: Právněhistorické studie č. 40, Praha, Academia 2009, s Vojáček, L.: Laclavíková M., Švecová A.: Pramene práva na území Slovenska. I. Od najstarších čias do roku Trnava : Typi Universitatis Tyrnaviensis 2007, s ISBN In: Právny obzor, roč. 92 (2009), č. 2, s

Marta Kadlecová. Monografie

Marta Kadlecová. Monografie Marta Kadlecová Monografie Kadlecová, M. (členka aut. kol.): Antologie české právní vědy. Praha, Univerzita Karlova 1993, 302 s. (ISBN 80-7066-697-8) Kadlecová, M.: České a moravské zemské právo procesní

Více

Renata Veselá. Monografie

Renata Veselá. Monografie Renata Veselá Monografie Veselá, R.: Spolkový zákon v praxi některých brněnských fakultních spolků (1919-1952). Brno, Masarykova univerzita 1995. 126 s. (ISBN 80-210-111-4) Veselá, R. a kol.: Rodina a

Více

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti.

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. 1 Bratislava 2011 2 Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. Autoři: Doc. JUDr. Karel Schelle,

Více

KAPITOLA 1 Habsburská monarchie ( ) KAPITOLA 2 Boj za československou státnost v období první světové války ( )

KAPITOLA 1 Habsburská monarchie ( )  KAPITOLA 2 Boj za československou státnost v období první světové války ( ) Obsah Úvod... 11 KAPITOLA 1 Habsburská monarchie (1848 1918)... 15 1. Počátky revoluce 1848... 15 2. Pillersdorfova ústava 1848... 16 3. Návrh kroměřížské ústavy 1849... 19 4. Moravská zemská ústava 1848...

Více

Jaromír Tauchen. Monografie

Jaromír Tauchen. Monografie Jaromír Tauchen Monografie Tauchen, J. (člen autor. kol.): Meziválečné Československo a Evropa. Ostrava, KEY Publishing 2008. 100 s. (ISBN 978-80-87071-98-4) Tauchen, J. Schelle, K. Veselá, R. Vojáček,

Více

Hynek Bulín ( )

Hynek Bulín ( ) Hynek Bulín (1908 1996) Monografie Bulín, H.: Datio in solutum. Brno, Masarykova univerzita 1930 Bulín, H.: Právní teorie a praxe. Praha Brno, Orbis 1932 Bulín, H.: Dovolání podle práva československého,

Více

Právní dějiny na území Slovenska

Právní dějiny na území Slovenska Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček VII. Státoprávní aspekty revoluce 1848 1948 a ústavní vývoj do poloviny šedesátých let 19. století Periodizace 1. Revoluce 1848-1849 2. Bachovský absolutismus

Více

Karel Schelle. Monografie

Karel Schelle. Monografie Karel Schelle Monografie Schelle, K. - Mates, P.: Závod 1 státního podniku Vlněna Brno 1949-1989. Brno 1989. 40 s. Schelle, K. (člen autor. kol.): Dějiny pojišťovnictví v Československu (1. díl). Praha,

Více

Tento tématický celek je rozdělen do následujících dílčích témat:

Tento tématický celek je rozdělen do následujících dílčích témat: VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, ops pro 1 soustředění kombinovaného Bc studia předmětu Cíl tématického celku: Poskytnout přehled o podobě českého státu v jeho různých vývojových etapách, poukázat na jeho

Více

OBSAH. Prolog (Karolina Adamová) Teorie o vzniku státu 11

OBSAH. Prolog (Karolina Adamová) Teorie o vzniku státu 11 OBSAH Prolog (Karolina Adamová) Teorie o vzniku státu 11 Hlava první (Karolina Adamová, Antonín Lojek) STÁT DO ROKU 1848 I. Doba mezi legendami a historií 15 1/1 První zprávy o Slovanech 15 1/2 Sámova

Více

Bohumil Baxa (1874 1942)

Bohumil Baxa (1874 1942) Bohumil Baxa (1874 1942) Monografie Baxa, B.: K dějinám veřejného práva v zemích koruny české od restaurace Leopoldovské až do počátku moderních převratů [1790-1848]. Knihovna Sborníku věd právních a státních,

Více

ČESKOSLOVENSKÉ PRÁVO A PRAVNI VEDA V MEZIVÁLEČNÉM OBDOBÍ ( ) * A JEJICH MÍSTO VE STŘEDNÍ EVROPĚ. svazek 1

ČESKOSLOVENSKÉ PRÁVO A PRAVNI VEDA V MEZIVÁLEČNÉM OBDOBÍ ( ) * A JEJICH MÍSTO VE STŘEDNÍ EVROPĚ. svazek 1 ČESKOSLOVENSKÉ PRÁVO A PRAVNI VEDA V MEZIVÁLEČNÉM OBDOBÍ (1918-1938) * A JEJICH MÍSTO VE STŘEDNÍ EVROPĚ svazek 1 Univerzita Karlova v Praze Nakladatelství Karolinum 2010 svazek 1 KAREL MALÝ Statě Slovo

Více

Ilona Kostadinovová, Publikační činnost

Ilona Kostadinovová, Publikační činnost Ilona Kostadinovová, Publikační činnost Doporučená literatura autorky: KOSTADINOVOVÁ, I. Struktura soudu jako záruka jeho efektivního fungování v praxi. Budování Mezinárodního trestního tribunálu. Via

Více

Druhá volba T.G. Masaryka prezidentem v květnu 1920

Druhá volba T.G. Masaryka prezidentem v květnu 1920 R e š e r š e (Dokumentografická výběrová jednorázová rešerše) Druhá volba T.G. Masaryka prezidentem v květnu 1920 Vypracovala: Krajská vědecká knihovna Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec tel. +420-482

Více

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ BAKALÁŘSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU: VÝVOJ VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKÝCH ZEMÍCH 2

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ BAKALÁŘSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU: VÝVOJ VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKÝCH ZEMÍCH 2 1 Vysoká škola finanční a správní o. p. s. Praha METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ BAKALÁŘSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU: VÝVOJ VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKÝCH ZEMÍCH 2 Tématické celky: 1. Správní vývoj českých zemí v letech

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Žáci použijí snímky s úkoly a závěrečným testem, které slouží k procvičení látky.

Žáci použijí snímky s úkoly a závěrečným testem, které slouží k procvičení látky. Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč září 2016 ISSN

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč září 2016 ISSN BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč. 2 26. září 2016 ISSN 2464-4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali, že

Více

Jaroslav Pošvář (1900 1984)

Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář, další z právních historiků z vůle osudu, patřil spolu s Jiřím Cvetlerem a Hynkem Bulínem k těm málo profesorům brněnské právnické fakulty, kteří na ní působili

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - porovná vývoj v jednotlivých částech Evropy Žák: - na příkladech evropských dějin konkretizuje

Více

KONFERENCE Univerzita a republika,

KONFERENCE Univerzita a republika, KONFERENCE Univerzita a republika, 1918-2018 23. října 2018 PROGRAM 9:30-10:00 registrace 10:00-10:30 zahájení konference Vlastenecký sál Karolina 10:30-11:30 úvodní přednáška prof. PhDr. Zdeněk Beneš,

Více

Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu ČESKÉ PRÁVNÍ DĚJINY Název tematického celku: Moderní právní dějiny

Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu ČESKÉ PRÁVNÍ DĚJINY Název tematického celku: Moderní právní dějiny VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, ops pro 3 soustředění kombinovaného Bc studia předmětu Cíl tématického celku: Ukázat další vývoj českého právního řádu v moderní době a ve vybraných právních odvětvích

Více

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65

Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Český (Čekoslovenský) časopis historický - dějiny Bouček, Jaroslav, 1952- ČČHiždiáda Jana Slavíka /Jaroslav Bouček. Zpravodaj Historického klubu 14, č. 1 2003, s. 62-65 Bouček, Jaroslav, 1952- Jan Slavík

Více

Obsah. Předmluva 10 Úvod 11

Obsah. Předmluva 10 Úvod 11 Obsah Předmluva 10 Úvod 11 I. Činnost politické komise ministerstva spravedlnosti 19 Ustavení a první schůze politické komise 19 Složení politické komise 22 Způsob jednání politické komise 23 Přehled zasedání

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč listopad 2018 ISSN

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč listopad 2018 ISSN BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč. 4 25. listopad 2018 ISSN 2464-4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali,

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY V průběhu závěrečné zkoušky může být položena otázka doplňujícího charakteru, která

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 2 roč únor 2017 ISSN

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 2 roč únor 2017 ISSN BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 2 roč. 3 20. únor 2017 ISSN 2464-4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali, že

Více

Publikace je ur ena pro získání základních informací o eském ústavním systému a navazujících vztazích tvo ících státní mechanismus eské republiky.

Publikace je ur ena pro získání základních informací o eském ústavním systému a navazujících vztazích tvo ících státní mechanismus eské republiky. 1 2 Bratislava2011 Publikace je urena pro získání základních informací o eském ústavním systému a navazujících vztazích tvoících státní mechanismus eské republiky. Autor: Doc. JUDr. Karel SCHELLE, CSc.

Více

60 sjezdů Chemické společnosti. RNDr. Pavel Zachař, CSc. VŠCHT Praha

60 sjezdů Chemické společnosti. RNDr. Pavel Zachař, CSc. VŠCHT Praha 60 sjezdů Chemické společnosti RNDr. Pavel Zachař, CSc. VŠCHT Praha Vznik chemických společností na našem území 1848 Lotos - Deutsche naturwissenschaftliche und medizinische Verein für Böhmen 1866 ISIS

Více

Přesídlování a vyhlazování obyvatelstva syndrom moderních dějin

Přesídlování a vyhlazování obyvatelstva syndrom moderních dějin si Vás dovoluje pozvat na mezinárodní vědeckou konferenci Přesídlování a vyhlazování obyvatelstva syndrom moderních dějin 11. 12. listopadu 2014 Vila Lanna, Praha Historický ústav Akademie věd ČR, v. v.

Více

4. ABSOLUSTICKÁ MONARCHIE NA ÚZEMÍ ČR (poč. 17. stol. polovina 19. stol.)

4. ABSOLUSTICKÁ MONARCHIE NA ÚZEMÍ ČR (poč. 17. stol. polovina 19. stol.) 4. ABSOLUSTICKÁ MONARCHIE NA ÚZEMÍ ČR (poč. 17. stol. polovina 19. stol.) 4.1. Ekonomické základy absolutistického - Ekonomické základy raného absolutistického - Ekonomické základy rozvinutého absolutistického

Více

Historie a vývoj organizace veřejné správy na území dnešní České republiky. Reforma organizace veřejné správy v České republice

Historie a vývoj organizace veřejné správy na území dnešní České republiky. Reforma organizace veřejné správy v České republice Historie a vývoj organizace veřejné správy na území dnešní České republiky. Reforma organizace veřejné správy v České republice MP313K Úvod do studia veřejné správy 4. přednáška 20. 10. 2016 JUDr. Lukáš

Více

JAN RYCHLÍK, HISTORIK ČESKO-SLOVENSKÉHO STÝKÁNÍ A POTÝKÁNÍ PERSONÁLNÍ BIBLIOGRAFIE JAKO KRONIKA ŽIVOTA A DÍLA

JAN RYCHLÍK, HISTORIK ČESKO-SLOVENSKÉHO STÝKÁNÍ A POTÝKÁNÍ PERSONÁLNÍ BIBLIOGRAFIE JAKO KRONIKA ŽIVOTA A DÍLA JAN RYCHLÍK, HISTORIK ČESKO-SLOVENSKÉHO STÝKÁNÍ A POTÝKÁNÍ PERSONÁLNÍ BIBLIOGRAFIE JAKO KRONIKA ŽIVOTA A DÍLA Václava Horčáková Kolokvium slovenských, moravských a českých bibliografov Pezinok 5. - 7.

Více

Zpracovatel: Oddělení informačních služeb NTK. Datum zadání: Datum zpracování:

Zpracovatel: Oddělení informačních služeb NTK. Datum zadání: Datum zpracování: Rešerše: 080402/2015 Téma rešerše: Bibliografie autora z vybraných databází Zadavatel: Jaroslav Mužík Zpracovatel: Datum zadání: 8. 4. 2015 Datum zpracování: 22. 4. 2015 20 mm 210 mm 1/6 Klíčová slova:

Více

Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci

Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci TOMÁŠ HUBÁLEK, Mgr., Ph.D. Pracovní zařazení: Odborný asistent, tajemník katedry Vědecké (odborné) zaměření: Soudobé české dějiny, pedagogika, etika Adresa pracoviště: Katedra společenských věd PdF UP,

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 1 roč únor 2019 ISSN

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 1 roč únor 2019 ISSN BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 1 roč. 5 20. únor 2019 ISSN 2464-4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali, že

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. - a počátkem 20. století v oblasti hospodářské, - společenské, kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny vzniku ohnisek napětí v Evropě - a v

Více

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích Dějiny od konce 19.století do 1. světové války - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. a počátkem 20.století v oblasti hospodářské, společenské,kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny

Více

JUDr. Vilém Knoll, Ph.D.

JUDr. Vilém Knoll, Ph.D. JUDr. Vilém Knoll, Ph.D. Zaměstnání 2008-nyní Metropolitní univerzita Praha akademický pracovník 2007-2008 Metropolitní univerzita Praha (dřívější název Vysoká škola veřejné správy a mezinárodních vztahů

Více

Historie parlamentarismu a české ústavnosti

Historie parlamentarismu a české ústavnosti Historie parlamentarismu a české ústavnosti Zemské sněmy Předchůdce moderního parlamentu V Praze, Brně a Olomouci Od 13. století Revoluční rok 1848 Řetězec revolucí, které se roku 1848 prohnaly Evropou,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Oponentský posudek. habilitační práce JUDr. Renaty Veselé, Ph.D.

Oponentský posudek. habilitační práce JUDr. Renaty Veselé, Ph.D. Oponentský posudek habilitační práce JUDr. Renaty Veselé, Ph.D. Vybrané historické zdroje současného rodinného práva, KEY Publising, s.r.o., Ostrava, 2013, 177 str. Na právněhistorických pracovištích právnických

Více

Právní dějiny na území Slovenska

Právní dějiny na území Slovenska Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček VIII. Vývoj uherského státu po roce 1867 Periodizace 1. Revoluce 1848 1849 2. Bachovský absolutismus (1849 1860) 3. Období ústavního provizoria (1860 1867)

Více

Společenské vědy ve vzdělávání

Společenské vědy ve vzdělávání UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra společenských věd Žižkovo nám. 5, Olomouc 77140 pořádá 25. 26. dubna 2012 II. mezinárodní vědeckou konferenci s oborově didaktickým zaměřením

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Kód studijního oboru Typ studia Forma studia Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Historie se zaměřením na vzdělávání 7105R056 bakalářský Specializace Platnost od 1. 11. 2016 prezenční

Více

právní dějiny a brněnská právnická fakulta (1919 2009)

právní dějiny a brněnská právnická fakulta (1919 2009) právní dějiny a brněnská právnická fakulta (1919 2009) (K 90. výročí Masarykovy univerzity a její právnické fakulty) Karel Schelle Ladislav Vojáček KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2010 1 Karel Schelle, Ladislav

Více

Karel Schelle, Jaromír Tauchen (eds). právních dějin. Právní Právo po

Karel Schelle, Jaromír Tauchen (eds). právních dějin. Právní Právo po Karel Schelle, Jaromír Tauchen (eds). Encyklopedie českých právních dějin VI. svazek Právní Právo po 2016 Vzor citace: Schelle, Karel Tauchen, Jaromír (eds). Encyklopedie českých právních dějin, VI. svazek

Více

Karel Schelle Jaromír Tauchen (eds). právních dějin. I. svazek

Karel Schelle Jaromír Tauchen (eds). právních dějin. I. svazek Karel Schelle Jaromír Tauchen (eds). Encyklopedie českých právních dějin I. svazek A Č 2015 1 Vzor citace: Schelle, Karel Tauchen, Jaromír (eds). Encyklopedie českých právních dějin, I. svazek A Č. Plzeň:

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

Drška, Václav: Encyklopedie osobností Evropy od starověku do současnosti. Praha, Nakladatelský dům OP s.

Drška, Václav: Encyklopedie osobností Evropy od starověku do současnosti. Praha, Nakladatelský dům OP s. Encyklopedie: Riegrův slovník naučný, I-XI, Praha 1860-1874. Ottův slovník naučný, I-XXVII, Praha 1988-1909. Ottův slovník naučný nové doby, I-VI, Praha 1930-1943. Masarykův slovník naučný, I-VII, Praha

Více

PROGRAM PŘEDNÁŠEK TRESTNÍ PRÁVO (hmotné a procesní) V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ

PROGRAM PŘEDNÁŠEK TRESTNÍ PRÁVO (hmotné a procesní) V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ PROGRAM PŘEDNÁŠEK TRESTNÍ PRÁVO (hmotné a procesní) V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ IV. jarní semestr Evropská hospodářská, správní a kulturní studia - ak. rok 2014/2015 I. 25. 2. 2014 doc. M. Fryšták Pojem trestního

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Historie policie I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 5.9.2013

Více

Publikační činnost (2000 až 2016)

Publikační činnost (2000 až 2016) Příručky, pomůcky: Publikační činnost (2000 až 2016) HORÁK, J., KUDLÁK, A. Co dělat při mimořádných událostech, V.M.PRESS Písek, 2000, 12 stran. HORÁK, J., KUDLÁK, A. Co dělat při vzniku mimořádné události,

Více

Grantová agentura České republiky

Grantová agentura České republiky Grantová agentura České republiky (spolu) 2008 407/08/1053 2010 P408/10/1599 Právní ochrana zvířat a péče o ně (aspekty mezinárodní, komunitární, vnitrostátní) Metodologie interpretace práva jako záruka

Více

Soukromé bezpečnostní služby...15 Vlastislav Man Soupisy pozemkové...24 Petr Sedláček Specifikace...27 Petr Dostalík Společné jmění manželů

Soukromé bezpečnostní služby...15 Vlastislav Man Soupisy pozemkové...24 Petr Sedláček Specifikace...27 Petr Dostalík Společné jmění manželů Obsah Soukromé bezpečnostní služby...15 Vlastislav Man Soupisy pozemkové...24 Petr Sedláček Specifikace...27 Petr Dostalík Společné jmění manželů (manželské majetkové právo)...39 Michal Králík Společnost

Více

Olomouc, Pedagogická fakulta UP, Žižkovo nám května 2010

Olomouc, Pedagogická fakulta UP, Žižkovo nám května 2010 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd pořádá ve spolupráci s Archivem UP v Olomouci mezinárodní vědeckou konferenci Dvacet let od prvních svobodných voleb po obnovení

Více

Československý nacionalismus - jeho přijetí či kritika v dobovém tisku

Československý nacionalismus - jeho přijetí či kritika v dobovém tisku Československý nacionalismus - jeho přijetí či kritika v dobovém tisku 1. Anotace V této práci bych se zaobírala tím, zda existovaly jiné možnosti/návrhy uspořádání Československa než jen na základě 2

Více

Dějiny českého a československého práva. Ladislav Vojáček

Dějiny českého a československého práva. Ladislav Vojáček Dějiny českého a československého práva Ladislav Vojáček Ústavní vývoj 1945 1989 Příprava a přijetí Košického vládního programu první přímý kontakt: E. Beneš v Moskvě (prosinec 1943) vlastní jednání: březen

Více

BÍLÝ, Jiří. DANICS, Štefan. DOLISTA, Josef. DUŠEK, Jiří

BÍLÝ, Jiří. DANICS, Štefan. DOLISTA, Josef. DUŠEK, Jiří BÍLÝ, Jiří Veřejná správa a bezpečnost státu jako součást udržitelného rozvoje / Jiří Bílý, Štěpán Kavan, Roman Svatoš a kol. ISBN 978-80-87472-48-4 Moc a politika v 21. století / Jiří Bílý a kolektiv

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí

Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí 1. Pravěk - charakteristika jednotlivých etap pravěku, předchůdci dnešního člověka - přírodní prostředí, způsob života lidských předků - pojmy: dělba práce, neolitická revoluce, matriarchát a patriarchát

Více

MODERNÍ DOBA svět a České země v letech 1871 1914

MODERNÍ DOBA svět a České země v letech 1871 1914 1 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Vyučovací předmět : Dějepis Ročník:9. Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka vysvětlí rozdílné tempo modernizace a prohloubení nerovnoměrnosti

Více

Filozofická fakulta PU v Prešove Inštitút politológie SYLABUS

Filozofická fakulta PU v Prešove Inštitút politológie SYLABUS Filozofická fakulta PU v Prešove Inštitút politológie SYLABUS Predmet: Genius loci a geopolitické aspekty rozvoje přeshraničního regionu SR - ČR Vyučujúci: Prof. PaedDr. Jaroslav Vencálek, CSc. mobil:+420

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 2 roč červenec 2018 ISSN

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 2 roč červenec 2018 ISSN BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 2 roč. 4 17. červenec 2018 ISSN 2464 4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali,

Více

Dějiny českého ústavního práva

Dějiny českého ústavního práva Dějiny českého ústavního práva Karel Schelle KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2010 Recenzent: JUDr. Jaromír Harvánek, CSc. Karel Schelle 2010 ISBN 978-80-7418-067-5 (KEY Publishing) ISBN 978-80-904522-4-4

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

EVROPSKÁ UNIE A SOUČASNÁ MIGRAČNÍ KRIZE

EVROPSKÁ UNIE A SOUČASNÁ MIGRAČNÍ KRIZE ACADEMIA RERUM CIVILIUM VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD a GALERIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Program mezinárodní vědecké konference EVROPSKÁ UNIE A SOUČASNÁ MIGRAČNÍ KRIZE Konference se koná pod

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO

SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného československého státu. Učebnice: Obrazy z novějších

Více

1782: přeměněna ve vysokou školu nižšího typu - lyceum a od 1. listopadu přeložena zpět do Olomouce

1782: přeměněna ve vysokou školu nižšího typu - lyceum a od 1. listopadu přeložena zpět do Olomouce Právnická fakulta Veveří 70, Brno, 61180 Tel.: 549493324,, fax: 541213162 E-mail: studijni@law.muni.cz, WWW Stránka: www.muni.cz/law Obecné informace o fakultě Historie fakulty 1566: v Olomouci založe

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček Dějiny slovenského práva Ladislav Vojáček Ústavní vývoj 1945 1989 Příprava a přijetí Košického vládního programu první přímý kontakt: E. Beneš v Moskvě (prosinec 1943) vlastní jednání: březen 1945 v Moskvě

Více

praktikum z ústavního práva

praktikum z ústavního práva praktikum z ústavního práva Vlastislav Man Karel Schelle 6. doplněné a aktualizované vydání KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2012 1 Vlastislav Man, Karel Schelle 2012 ISBN 978-80-7418-149-8 Obsah Seznam některých

Více

Publikační činnost (2000 až 2018)

Publikační činnost (2000 až 2018) Příručky, pomůcky: Publikační činnost (2000 až 2018) HORÁK, J., KUDLÁK, A. Co dělat při mimořádných událostech, V.M.PRESS Písek, 2000, 12 stran. HORÁK, J., KUDLÁK, A. Co dělat při vzniku mimořádné události,

Více

REPUBLIKY. 1. dílčí téma : Částečné oslabování absolutistické monarchie v první polovině

REPUBLIKY. 1. dílčí téma : Částečné oslabování absolutistické monarchie v první polovině Metodické listy pro kombinované studium předmětu VÝVOJ VEŘEJNÉ SPRÁVY ČESKOSLOVENSKA A ČESKÉ REPUBLIKY Metodický list č. l Metodický list č. 1 Název tématického celku : Vývoj správy na území dnešní České

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 4 roč prosinec 2016 ISSN

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 4 roč prosinec 2016 ISSN BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 4 roč. 2 26. prosinec 2016 ISSN 2464-4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Význam periodika AUC Philosophica et Historica Studia Sociologica v dějinách české sociologie

Význam periodika AUC Philosophica et Historica Studia Sociologica v dějinách české sociologie Význam periodika AUC Philosophica et Historica Studia Sociologica v dějinách české sociologie Konference Sociologické Kateřina Holubová, Adéla Javůrková, rozhledy, rozvahy, rozpravy Renáta Topinková, Praha,

Více

Obsah 1. Rozpad rodové společnosti a vznik soudnictví 2. Postavení soudů v období patrimoniálního státu

Obsah 1. Rozpad rodové společnosti a vznik soudnictví 2. Postavení soudů v období patrimoniálního státu Obsah 1. Rozpad rodové společnosti a vznik soudnictví................. 11 2. Postavení soudů v období patrimoniálního státu............... 16 2.1 Společensko-politické základy státní organizace.............

Více

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz AOB16HSD X16HSD X16HT3 Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz Témata přednášek a seminářů 1. Úvod do studia hospodářské historie a historie techniky s historickou topografie technických

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Jiří Cvetler (1902 1991)

Jiří Cvetler (1902 1991) Jiří Cvetler (1902 1991) Monografie Cvetler, J.: Danei on a zápůjčka v právu ptolemajského Egypta (příspěvek k antické obligaci, hlavně na základě papyrů). Praha, Universita Karlova 1934. 172 s. Cvetler,

Více

Hospodářské dějiny Československa (opakování)

Hospodářské dějiny Československa (opakování) VY_32_INOVACE_DEJ_30 Hospodářské dějiny Československa 1918-1948 (opakování) Mgr. Veronika Brynychová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 2., příp. 3. Tematická oblast: Československo 1918-48 Předmět:

Více

Jaromír Korčák bibliografie

Jaromír Korčák bibliografie Jaromír Korčák bibliografie AUERHAN, Jan. Sčítání lidu v republice Československé ze dne 1. prosince 1930. Praha: Státní úřad statistický, 1934, 55*, 205 s. ČEPEK, Oldřich a Jaromír KORČÁK. Hospodářský

Více

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>.

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>. Volně dostupné elektronické informační zdroje k hospodářským a sociálním dějinám Václava Horčáková Abstrakt: Význam elektronických informačních zdrojů pro studium hospodářských a sociálních dějin stále

Více

Právní dějiny na území Slovenska

Právní dějiny na území Slovenska Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček I. Úvod, periodizace Vznik státu na území Slovenska Prameny práva Vyučující Doc. JUDr. Ladislav Vojáček, CSc. Doc. JUDr. Karel Schelle, CSc. Literatura

Více

OSOBNOSTI MODERNÍ PEDAGOGIKY O DĚJINÁCH PEDAGOGIKY A ŠKOLSTVÍ

OSOBNOSTI MODERNÍ PEDAGOGIKY O DĚJINÁCH PEDAGOGIKY A ŠKOLSTVÍ OSOBNOSTI MODERNÍ PEDAGOGIKY O DĚJINÁCH PEDAGOGIKY A ŠKOLSTVÍ V této kapitole představujeme významné české a slovenské historiky současnosti, ale i nedávné minulosti. Představujeme zde také odborníky,

Více

Předmluva k českému vydání 7. Předmluva 11. I Václav Horčička Vyvlastnění lichtenštejnského majetku v Československu

Předmluva k českému vydání 7. Předmluva 11. I Václav Horčička Vyvlastnění lichtenštejnského majetku v Československu Obsah Předmluva k českému vydání 7 Předmluva 11 I Václav Horčička Vyvlastnění lichtenštejnského majetku v Československu 1945 1948 13 II Roland Marxer Vztahy mezi Lichtenštejnskem a Československem a jeho

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky - uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč červen 2019 ISSN

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč červen 2019 ISSN BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 3 roč. 5 14. červen 2019 ISSN 2464 4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali,

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá ŽIVOTOPIS Osobní údaje Křestní jméno / Příjmení Tituly E-mail Státní příslušnost Zuzana Tichá PhDr., Ph.D. zuzana.ticha@upol.cz ČR Pracovní zkušenosti Období (od-do) Hlavní pracovní náplň a odpovědnost

Více

Českoslovenští prezidenti 1918 1993

Českoslovenští prezidenti 1918 1993 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

DESET LET V EVROPSKÉ UNII

DESET LET V EVROPSKÉ UNII ACADEMIA RERUM CIVILIUM VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD V KOLÍNĚ SI VÁS DOVOLUJE POZVAT NA MEZINÁRODNÍ VĚDECKOU KONFERENCI DESET LET V EVROPSKÉ UNII STAV, ZKUŠENOSTI, PERSPEKTIVY Konference

Více

RANÝ NOVOVÉK období od konce 15.stol.do poloviny.17.stol. Objevné plavby a jejich společenské důsledky

RANÝ NOVOVÉK období od konce 15.stol.do poloviny.17.stol. Objevné plavby a jejich společenské důsledky - umí rozdělit jednotlivá období novověku RANÝ NOVOVÉK období od konce 15.stol.do poloviny.17.stol. -seznámí se s pojmy humanismus a renesance a jejich projevy v kultuře,myšlení a životě lidí -vysvětlí

Více

Karel Schelle, Jaromír Tauchen (eds). právních dějin

Karel Schelle, Jaromír Tauchen (eds). právních dějin , (eds). Encyklopedie českých právních dějin IV. svazek N O 2016 Vzor citace: Schelle, Karel Tauchen, Jaromír (eds). Encyklopedie českých právních dějin, IV. svazek N O. Plzeň: Aleš Čeněk, 2016. 840 s.

Více

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Počátky Československé republiky (1918 1920) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Z kterého dokumentu je tento úryvek? Národ náš touží se všemi demokraciemi

Více

SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO A ŽIVOT ZA PRVNÍ REPUBLIKY pracovní list

SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO A ŽIVOT ZA PRVNÍ REPUBLIKY pracovní list SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO A ŽIVOT ZA PRVNÍ REPUBLIKY pracovní list 1. Vyber správnou možnost: Samostatné Československo vzniklo dne 28. října 1918 13. září 1926. Vzniklo sloučením tří území českých zemí,

Více

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S.

BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. BULLETIN EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO PRÁVNÍ DĚJINY, Z. S. Zvláštní číslo 1 roč. 2 16. březen 2016 ISSN 2464-4889 Vážení členové Evropské společnosti pro právní dějiny, z. s., rádi bychom Vás informovali,

Více