Projekt: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech reg. č. CZ.1.07/2.3.00/45.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech reg. č. CZ.1.07/2.3.00/45."

Transkript

1 Projekt: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech reg. č. CZ.1.07/2.3.00/ Didaktický materiál Kurz : Základy logického řízení Autor : doc. Ing. Libor Tůma, CSc. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

2 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 1 ÚVOD DO PROBLEMATIKY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ ročník SŠ AP ZLR 180 min. 1. lekce Prostředí Laboratoř logického řízení vybavená programovatelnými logickými automaty a laboratorními úlohami. Hlavní myšlenka lekce Vysvětlit žákům hlavní témata kurzu s jejich návaznostmi. Praktická ukázka konkrétních laboratorních úloh, které budou v kurzu používat. Zásadní otázky lekce Co vše se v kurzu dozvědí a v jakém prostředí bude probíhat? Jak spolu jednotlivá témata souvisejí? Jaká jsou jejich praktická použití? Příprava lekce Stručný popis základních principů logického řízení (množina změn stavů, programovací a komunikační prostředky, programovatelné automaty). Podrobněji popsat hlavní motivační myšlenku popsat reálnou úlohu v konečném počtu stavů, mezi kterými jsou dané vazby a které mají určité vlastnosti. Takovou úlohu pak řešit pomocí aparátů logiky a prostředků programovatelných automatů. Podstatná část lekce bude věnována popisu a praktickým ukázkám jednotlivých laboratorních a modelových (virtuálních) úloh, se kterými budou žáci během kurzu pracovat v rámci probíraných témat.

3 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 2 1) Motivace Cíl aktivity Žáci se dozvědí vzájemné souvislosti mezi jednotlivými tématy kurzu a základní motivační myšlenku vlastního použití programovatelných logických automatů. Dále jim budou stručně představeny konkrétní laboratorní úlohy, se kterými budou během kurzu pracovat. 20 min. Pomůcky Výběr vhodných ilustrativních příkladů. Základní pravidla pro výpočet logické funkce a prostředky pro realizaci řídícího algoritmu. Jednotlivé laboratorní úlohy. 1. Učitel žáky v krátkosti seznámí s hlavní myšlenkou kurzu, tj. proč a jak působit na reálný objekt, abychom dosáhli určitého cíle, a jakou úlohu při tom hraje použití programovatelného logického automatu (PLC Programmable Logic Controller). Výklad doplní i příklady z běžné praxe (řízení semaforů na křižovatkách, ovládání výtahů, řízení dopravních úloh např. metro, vlaky apod., dále úlohy řízení manipulačních a robotických strojů v rámci technologických a výrobních linek až po komplexní úlohy pro řízení provozu inteligentních budov). V úvodu může i stručně zmínit historii vzniku PLC (náhrada pevných reléových obvodů v automobilovém průmyslu, osobnost Richard Morley). 2. Na úvodní motivační výklad učitel naváže přehledem jednotlivých témat, se kterými se žáci průběžně seznámí, a to včetně zdůvodnění potřebnosti a návaznosti každého tématu: Obvody logického řízení, Boolova algebra, ovládací prvky kontaktní a bezkontaktní (možnosti pro pevně a volně programovatelné prvky), programovatelné automaty a průmyslové počítače. Návrh aplikace s ohledem na bezpečnost provozu (ošetření výpadku napětí, havarijní stavy). 3. Jako další krok úvodní části učitel jen velmi krátce představí jednotlivé laboratorní úlohy, na kterých budou žáci v rámci kurzu pracovat. U každé popíše princip, tj. kterou reálnou úlohu model představuje a jaké jsou akční a regulované veličiny.

4 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 3 2) Evokace Cíl aktivity Pro konkrétnější představu o náplni kurzu budou žákům předvedeny jednotlivé úlohy na jednoduchých demonstračních příkladech. 90 min. Pomůcky Jednotlivé laboratorní úlohy připravené s jednoduchými demonstračními příklady. 1. Žáci se dozvěděli, co budou během kurzu dělat a s jakými úlohami budou pracovat. Aby měli přesnější představu o chování jednotlivých úloh a hlavně smyslu jejich řízení, představí jim nyní učitel znova každou laboratorní úlohu, zapakuje modelovou shodu s reálným systémem a předvede na předem připraveném příkladu konkrétní použití. 2. U každé úlohy učitel předvede, jaké základní funkční celky (režimy) model obsahuje a pak na předem vybraných a připravených příkladech uvede a prakticky ukáže, jaké typy úloh se dají na tomto modelu řešit s využitím algoritmů naprogramovaných v PLC. Žáci si u každé úlohy dělají poznámky o vstupních a výstupních veličinách a také o tom, jaké parametry se u každé předvedené úlohy mohou měnit. Podrobnější popis k jednotlivým úlohám je uveden v části 5. tohoto metodického listu. 3. Protože simulační experimenty (ovládání fyzikálních úloh) jsou většinou realizovány pomocí automatů TECOMAT a k jejich naprogramování je použito vývojové prostředí Mosaic, vysvětlí učitel žákům i základní vlastnosti tohoto prostředí. Učitel se omezí na opravdu základní údaje, neboť žáci budou používat prostředí v dalších lekcích tohoto kurzu a jednotlivé prostředky tohoto simulačního prostředí se budou dozvídat postupně dle potřeby (potřebných prostředků bude poměrně hodně a podrobná úvodní informace by tak nebyla především časově efektivní).

5 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 4 3) Uvědomění Cíl aktivity Žáci si nyní sami vyzkouší práci s jednotlivými úlohami. 60 min. Pomůcky Připravené demonstrační příklady k jednotlivým úlohám s předem připravenými příklady na úlohy logického řízení. 1. Učitel nyní nastaví harmonogram další lekce tak, aby si každý žák mohl vyzkoušet každou laboratorní úlohu. Při větším počtu žáků je možné vytvořit skupinky s více žáky, aby se časově dala celá tato část lekce stihnout. 2. Žáci podle poznámek z předchozího seznámení s úlohami budou sami ovládat jednotlivé laboratorní úlohy. Celá tato aktivita tak může být pro učitele dosti náročná, neboť lze očekávat od žáků větší počet dotazů k práci s neznámým prostředím. Učitel proto může zvolit do jisté míry kombinovaný přístup k zodpovězení dotazů, tj. formu individuálních konzultací k jednotlivým dotazům (žákům), nebo podle četnosti věcně podobných dotazů individuální práci žáků na úlohách přerušit a věnovat se vysvětlení konkrétního dotazu pro všechny společně.

6 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 5 4) Reflexe Cíl aktivity Učitel zopakuje přínos kurzu a společně se žáky zrekapituluje práci s jednotlivými úlohami. 10 min. 1. Učitel nejprve zopakuje motivaci dnešní lekce a sám připomene hlavní témata kurzu. Podle možností jej žáci doplňují, např. sami hledají další příklady pro nasazení logických automatů v běžné praxi. 2. Dále učitel ještě jednou projde úlohy v laboratoři a společně s žáky připomene základní funkční jednotky jednotlivých úloh a jaké typy příkladů lze na nich řešit, což mohou opět žáci doplnit a případně rozvíjet do možných modelových situací.

7 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 6 5) Doplnění k popisu úloh v laboratoři Fyzikální modely v laboratoři logického řízení představují zařízení, se kterými se mohou studenti setkat nejen v průmyslové praxi, ale také v běžném životě. Jedná se o úlohy z oblasti manipulační techniky, řízení výšky hladiny, automatických systémů mytí a dalších. Tyto úlohy jsou řízeny pomocí standardních PLC systémů, přičemž algoritmy řízení a programy jsou navrhovány a tvořeny studenty. Úlohy ve své podstatě řeší problémy z kombinační a sekvenční logiky. K programování úloh jsou využívány standardizované programovací jazyky: diagramy funkčních bloků (FBD) a strukturovaného textu (ST). PLC systémy dále nabízejí možnost připojení a ovládání úloh prostřednictvím internetu pomocí webového rozhraní. Automatická pračka Laboratorní úloha automatické pračky, jak už název napovídá, slouží k demonstraci automatického praní prádla. Úloha se skládá z reálné automatické pračky v měřítku 1:1, jejíž řídicí systém byl plně nahrazen otevřeným řídicím systémem PLC. PLC je schopno řídit elektrický motor, topnou spirálu, napouštěcí ventily, čerpadlo a zpracovává informace z pračky. Úkolem studentů je nejprve se seznámit s algoritmem praní, pochopit, co znamenají pojmy jako předpírka, hlavní praní, ždímání atd. Po sestavení algoritmu je dalším úkolem studentů naprogramování automatického režimu praní se všemi stupni s vizualizací a možností ovládat úlohu přes webové rozhraní. Automatická mycí linka aut Úloha automatické mycí linky představuje model portálové mycí linky na auta. Tento model, v měřítku 1:18, obsahuje několik elektromotorů, které pohání čisticí horizontální a vertikální kartáče, snímací prvky a také model vozu. Úkolem studentů je naprogramovat automatický mycí režim, kde bude horizontální kartáč kopírovat profil modelu vozu, zatímco vertikální kartáče se budou otáčet. Součástí řízení může být možnost řídit úlohu fyzicky pomocí tlačítek přímo u úlohy nebo vzdáleně přes webové rozhraní. Výukové přípravky s mikroplc systémem Výukové přípravky s mikroplc systémy slouží k seznámení studentů s problematikou PLC programování. Pomocí programovacího jazyka Diagramu funkčních bloků jsou schopni naprogramovat jednoduché i složitější logické úlohy. Přípravky obsahují digitální vstupy a výstupy, a několik vstupů analogových. Díky tomu je možné simulovat různé typy úloh kombinační, kombinační se zapojením časových funkcí a sekvenční.

8 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 7 Tříosý portálový manipulátor Úloha tříosého portálového dopravníku je modelem portálového jeřábu s elektromagnetickým úchopem pro přenos magneticky měkkých materiálů. Řízení této úlohy je realizováno pomocí PLC, které řídí tři elektromotory, elektromagnet a zpracovává signály ze spínačů, indukčního snímače a inkrementálních rotačních snímačů. Úkolem studentů je vytvořit a naprogramovat algoritmus řízení portálového dopravníku tak, aby se automaticky po založení předmětu do zakládací polohy, kde se nachází indukční čidlo, přenesl tento předmět do zásobníku. Během řešení se naučí zpracovávat informace ze všech čidel a vhodně na ně reagovat. V úloze mohou nastat též mechanické kolizní stavy, kterým se musí studenti programově vyhnout. PLC řízení umožňuje fyzické řízení přímo u úlohy nebo řízení prostřednictvím webového rozhraní. Regulace výšky hladiny Laboratorní úloha reprezentuje problematiku sledování výšky hladiny v nádrži a její regulaci. Výška hladiny je v tomto případě detekována ultrazvukovým čidlem vzdálenosti umístěným na vrcholu vodního sloupce. Přítok vody do nádrže je regulován elektromagnetickými ventily. Odtok z nádrže je volný. Práce studentů spočívá v měření výšky hladiny a programování vlastního PLC systému, včetně procvičení práce se vstupy a výstupy PLC, a programování vlastních jednoduchých řídicích algoritmů. Úloha je doplněna signalizací, která indikuje stav úlohy. Celý systém je zároveň monitorován webovou kamerou a PLC systém je připojen k internetu, čímž je zajištěna vizuální zpětná vazba a zajištěna možnost řízení přes webové rozhraní. Inteligentní domovní elektroinstalace Laboratorní přípravky s inteligentními prvky domovní elektroinstalace s centrálním řídicím systémem s PLC představují ucelený soubor snímacích prvků a akčních členů, které se v praxi běžně vyskytují. Jedná se o vypínače, snímače pohybu, teploměry, kódové zámky, osvětlovací prvky (barevné LED pásky), termo-hlavice s elektrickým pohonem, vizualizační displeje a další zařízení, která komunikují po sběrnici CIB. Úkolem studentů je seznámit se se všemi prvky obsaženými v přípravcích, naučit se pracovat s komunikační sběrnicí CIB s PLC řízením a za pomoci jednoduchých naprogramovaných algoritmů zpracovat měřené signály a řídit jednotlivé akční prvky. To vše pak vhodnou formou vizualizovat a ovládat pomocí webového rozhraní.

9 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 8 KOMBINAČNÍ LOGIKA A JEJÍ PROGRAMOVÁNÍ ročník SŠ AP ZLR 360 min. 2. lekce Prostředí Laboratoř logického řízení vybavená programovatelnými logickými automaty LOGO!. Hlavní myšlenka lekce Vysvětlit a procvičit pravidla kombinační logiky, seznámit žáky se základními prvky programování kombinačních úloh na úrovni jazyka symbolických adres. Zásadní otázky lekce Co jsou to logické proměnné a jak se s nimi pracuje? Jak naprogramovat posloupnost požadovaných úkonů (činností) pro konkrétní zadání? Příprava lekce Podrobný výklad základních pravidel Booleovy algebry včetně připravených demonstračních příkladů. Řešení příkladů z kombinační logiky pomocí Karnaughovy mapy. Ukázky sestavení Karnaughovy mapy pro 2 až 4 logické proměnné a několik řešených příkladů pro možné úpravy a její minimalizaci sestavení výstupní logické funkce. Realizace logické funkce pomocí reléových schémat a pomocí funkčních bloků (porovnání). Seznámení s logickým programovatelným automatem LOGO!. Praktické příklady pro celkové řešení úloh kombinační logiky (sestavení logické funkce a naprogramování pomocí automatu LOGO!).

10 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 9 1) Motivace Cíl aktivity Učitel žákům na jednoduchých příkladech ukáže, co je potřeba znát, aby byli schopni sami podobný příklad vyřešit a realizovat. 40 min. Pomůcky Výběr vhodných ilustrativních příkladů. Základní pravidla Booleovy algebry. Pracovní list pro zápis Karnaughovy mapy. Programovatelný logický automat LOGO! 4. Učitel žákům v krátkosti zopakuje základní myšlenku logického řízení (uvedeno v minulé lekci) i s několika příklady z běžné praxe (ovládání semaforu, nápojový automat, výtah). Na konkrétních příkladech pak vysvětlí rozdíl mezi kombinačními a sekvenčními obvody. Jako příklad kombinačního obvodu je vhodné zvolit např. schodišťový vypínač. Přitom vysvětlí i rozdíl mezi logickou proměnnou a logickou funkcí a uvede základní vztahy Booleovy algebry (negace, součet, součin). 5. Na zvoleném příkladě (schodišťový vypínač) učitel demonstruje celý postup pro návrh zapojení logického obvodu. Vstupní úroveň znalostí žáků může být v tomto tématu dosti rozdílná (podle typu střední školy), proto je vhodné spolupracovat více s žáky a podrobnosti výkladu přizpůsobit jejich reakcím. 6. Na závěr této části učitel ještě jednou shrne celý postup řešení úlohy a žákům předvede na předem připraveném PLC, jak sestavený program schodišťového vypínače funguje. Na základě této úlohy pak s žáky společně hledá další podobné příklady kombinačních logických obvodů s tím, že si některé společně v další části lekce vyřeší. Tím je motivační část lekce naplněna.

11 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 10 2) Evokace Cíl aktivity Žáci se naučí a procvičí si základní operace kombinačních logických obvodů, a to jak formou klasických liniových schémat, tak i s použitím již předdefinovaných funkčních bloků v rámci programovatelného automatu LOGO!. 120 min. Pomůcky Připravené řešené příklady pro zadání jednodušších úloh kombinační logiky. Programovatelný logický automat LOGO!. 4. Učitel má připravených několik příkladů na řešení kombinačních logických obvodů, které bude s žáky v této části lekce společně řešit. Dvě jednodušší úlohy je vhodné vyřešit jak liniovým schématem, tak k němu sestavit i alternativní program pro programovatelný automat LOGO!. Příklady jednoduchých kombinačních obvodů jsou např.: převod z binárního do Grayova kódu, ovládání semisegmentového displeje binárním kódem, majorita ze 3 (výstup Y nabývá hodnoty log.1, pokud alespoň 2 ze tří vstupů X1, X2 a X3 nabývají hodnoty log.1). 5. Žáci dosud viděli použití automatu LOGO! pouze v předvedených ukázkách. Učitel jim nyní podrobněji představí základní funkce tohoto programovatelného automatu a žáci si na jednoduchých (učitelem předem připravených a klidně nesouvisejících) sekvencích programu jednotlivé základní funkce vyzkoušejí. Předpokládá se, že každý žák (nejvýše dva dohromady) by pracoval na jednom programovatelném automatu. Žáci si tak nejdříve vyzkoušejí základní ovládání výstupů v závislosti na stavech vstupů: Logickou funkci Y=X, Y= not X, Y=X1 OR X2, Y=X1 AND X2, Y=X1 XOR X2, Y=X1 NOR X2, Y=X1 NAND X2. Následně je možné procvičit kombinace logických funkcí zařazením příkladů s využitím předem připravených logických rovnic typu Y=(X1 OR X2) AND (X1 XOR X2) a podobně. Žáci si tak procvičí vlastnosti Booleovy algebry a zároveň získají i dovednosti s programováním konkrétního automatu. 6. V další části již učitel zadá o něco složitější příklady na sestavení delší sekvence příkazů programu. Např. nejprve základní funkce pro více proměnných nebo jejich různé kombinace. Počet těchto příkladů a jejich náročnost by měla odpovídat schopnostem žáků pracovat s automatem LOGO!.

12 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 11 3) Uvědomění Cíl aktivity Žáci si nyní sami vyzkoušejí řešení konkrétních úloh od návrhu programu až po jeho realizaci pomocí automatu LOGO!. 180 min. Pomůcky Programovatelné automaty LOGO!. Připravená zadání na úlohy kombinačních logických obvodů. 3. K procvičení získaných znalostí si teď žáci vyzkoušejí, jak jsou schopni pracovat samostatně. Učitel má připravených několik dalších příkladů. Jeden z nich si vybere a žákům zadá jako společný příklad, který mají vyřešit. Podle reakcí žáků buď jejich práci pouze kontroluje a pomáhá v případě potřeby jen jednotlivcům, nebo jejich samostatnou práci přeruší a některé části řešení (všichni pracují na stejném zadání) provede s žáky společně na tabuli. Ti pak pokračují již samostatně v další práci. Během tohoto řešení mohou žáci i společně konzultovat dílčí kroky řešení a porovnávat si své výsledky. 4. Učitel pak zadá několik dalších úloh na řešení kombinačních logických obvodů a žáci si sami vyberou, kterou z nich chtějí řešit. Rozumný počet jsou tak čtyři různé úlohy. Žáci pokud možno pracují samostatně. Učitel průběžně jejich práci kontroluje a konzultuje případné dotazy. Pokud žák úlohu vyřeší, vybere si další ze zadaných příkladů a pokračuje v samostatné práci. Každý z žáků by si takto měl vyřešit alespoň dvě až tři úlohy. Příklady k procvičení řešení kombinačních úloh jsou uvedeny v části 5) této lekce.

13 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 12 4) Reflexe Cíl aktivity Učitel zopakuje přínos kurzu a společně se žáky zrekapituluje získané znalosti. 20 min. 3. Učitel nejprve sám zopakuje, co vše se žáci během lekce dozvěděli a naučili v rámci řešení příkladů na programovatelných automatech LOGO!. Zdůrazní vlastnosti kombinačních logických úloh a v čem se liší od sekvenčních úloh. Opět s žáky může projít konkrétní příklady. Žáci se zároveň dozvědí, že programování sekvenčních logických obvodů bude tématem další lekce. 4. Na závěr celé lekce učitel s žáky diskutuje o jejich zkušenostech s řešením příkladů a programováním na automatech LOGO!.Tématem diskusí může být zejména časová náročnost řešení jednotlivých úloh, pracnost/pohodlnost zadávání příkazů při programování, názornost získaných výsledků a další.

14 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 13 5) Příklady pro řešení kombinačních úloh K1 Multiplexor 6 vstupů (I1 4 datové vstupy; I5, I6 adresové vstupy) 1 výstup (Q1 datový výstup) Displej Pozn.: Přenos signálu ze vstupu na výstup podle zadané adresy nastavené na vstupu. Na displeji bude informace o propojení konkrétního vstupu s výstupem JE PROPOJEN VSTUP X S VÝSTUPEM. K2 Demultiplexor 3 vstupy (I1 datový vstup; I2, I3 adresové vstupy) 4 výstupy (Q1 4 datové výstupy) Displej Pozn.: Z jediného vstupu se data přenášejí na adresované výstupy. Na displeji bude informace o propojení konkrétního výstupu se vstupem VSTUP JE PROPOJEN S VÝSTUPEM X. K3 Signalizace náledí 2 vstupy (I1 ON/OFF; I7 analogový vstup simulace teploměru) 2 výstup (Q1 ON/OFF, Q2 signalizace náledí) + výstup na displej Rozdělení stupnice v rozsahu 10 C až +35 C. Při teplotě pod 0 C se na displeji objeví POZOR NALEDI! a zároveň se rozsvítí výstražné světlo. K4 Signalizace ukazatele paliva 2 vstupy (I1 ON/OFF; I7 analogový vstup simulace snímače výšky hladiny) 4 výstupy (Q1 4) + výstup na displej Rozdělení stupnice na 4 díly. Plná nádrž svítí 3 diody (3/4, 1/2 a 1/4). Je li paliva méně než 1/4, tak se na displeji objeví REZERVA! a rozsvítí se hladové oko. K5 Topení 2 vstupy (I1 ON/OFF, I7 analogový vstup simulace teploměru) 2 výstup (Q1 ON/OFF, Q2 zapnuté topení) + výstup na displej Rozdělení stupnice na 0 C až +60 C. Aktuální hodnota teploty se zobrazí na displeji. Stoupá-li teplota, tak topení vypne při 24 C, a klesá-li teplota, tak se zapne: 1. při 24 C (bez hystereze), 2. při 20 C (s hysterezí). K6 Sedmisegmentovka varianta I 10 vstupů 7 výstupů Displej Aktivací příslušného vstupu, který bude znamenat číslo 0 9, se aktivují příslušné segmenty. Na displeji bude také zobrazena aktuálně nastavená číslice.

15 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 14 K7 Sedmisegmentovka varianta II 1 vstup (typ byte) 7 výstupů Displej Zjištění čísla 0 9, kódování na sedmisegmentový displej, aktivace příslušných segmentů. Na displeji bude také zobrazena aktuálně nastavená číslice. K8 Inteligentní světla 3 vstupy (2 spínače, 1 snímač) 2 výstupy (světla) Displej Inteligentní světla mohou být provozována ve dvou režimech. První režim představuje vypnutý stav, když světla nesvítí a nemohou být rozsvícena ani spínačem, ani signálem ze snímače (např. stav dovolená). Druhý stav, aktivní, představuje řízení ruční nebo automatické. Rozsvícení světel v ručním režimu je realizováno spínačem, v automatickém režimu pak informací ze snímače venkovního osvětlení (analogový snímač s rozsahem 100 až 2000 lx). Klesne-li venkovní osvětlení pod 500 luxů, dá snímač povel k rozsvícení světel. Signál ze spínače je nadřazen signálu ze snímače. Údaj o aktuální úrovni osvětlení bude zobrazen na displeji. K9 Třídicí dopravník Navrhněte ovládání třídiče součástek na výstupu z pásového dopravníku. Velikost aktuálně příchozí součástky simulujte pomocí analogového vstupu. Součástky třiďte na tři skupiny (aktivací jedné ze tří výhybek), na součástky v toleranci (pevně nastavené), na větší a na menší. K10 Třídění balíků 2 vstupy (snímač přítomnosti na váze, analogový snímač hmotnosti) 1 výstup (signalizace balíku na váze) Displej Automatická linka třídí balíky podle hmotnosti do čtyř skupin (rozsah váhy je 0 až 200 kg). Hmotnost je snímána analogovým snímačem. Přítomnost na váze je signalizována digitálním spínačem. Na displeji bude zobrazen počet roztříděných balíků do váhových skupin. K11 Vodojem Navrhněte ovládání vodojemu. V systému jsou dvě čerpadla, analogový snímač hladiny (rozsah 0 až 7 m). Hladinu udržujte v rozsahu 3 až 5 m. Je-li hladina nižší než 3 m, spustí se první čerpadlo, pokud do 5 s od zapnutí nebude dosažena min. hladina 3 m, spustí se druhé čerpadlo. Druhé čerpadlo se vypíná při dosažení spodní hladiny, první čerpadlo při dosažení horní hladiny. Na displeji bude zobrazena aktuální hladina. K12 Třípolohový termostat Topení se dvěma stupni výkonu (Q1 a Q2) je spínáno dle teploty naměřené vstupem AI1. Vstupem AI2 nastavujeme žádanou teplotu. Pokud je teplota vyšší než nastavená, topení je vypnuto. Pokud je nižší, sepne se topení na poloviční výkon. Pokud je rozdíl teplot větší než vhodně zvolená konstanta, sepne se topení na plný výkon. Všechny přechody mezi stavy vybavte rozumně zvolenou hysterezí. Na displeji bude zobrazena informace o aktuální teplotě a na jaký výkon topení pracuje.

16 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 15 SEKVENČNÍ LOGIKA A JEJÍ PROGRAMOVÁNÍ ročník SŠ AP ZLR 360 min. 3. lekce Prostředí Laboratoř logického řízení vybavená programovatelnými logickými automaty LOGO!. Hlavní myšlenka lekce Vysvětlit a procvičit pravidla sekvenční logiky, seznámit žáky se základními obvody pro programování sekvenčních úloh. Zásadní otázky lekce Kdy se používají prostředky sekvenční logiky a jak se s nimi pracuje? Jak naprogramovat úlohy pro konkrétní zadání? Příprava lekce Vysvětlení základních vlastností a členění sekvenčních logických obvodů a popis jednotlivých prvků, včetně procvičení jejich použití na jednoduchých příkladech. Řešení příkladů s využitím sekvenčních obvodů, ukázky připravených úloh a samostatná práce žáků na předem připravených příkladech. Využití logického programovatelného automatu LOGO!. Praktické příklady pro celkové řešení úloh sekvenční logiky (sestavení blokového schématu pro realizaci úlohy a naprogramování pomocí automatu LOGO!). Ukázka řešení (naprogramování) sekvenčních obvodů pomocí PLC Tecomat.

17 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 16 1) Motivace Cíl aktivity Učitel žákům na praktických příkladech ukáže, v čem je odlišné používání sekvenčních obvodů proti kombinačním obvodům a jak se taková úloha programuje. 30 min. Pomůcky Výběr vhodných ilustrativních příkladů. Základní prvky sekvenčních obvodů. Programovatelný logický automat LOGO!. 7. Učitel se stručně odvolá na úvodní (motivační) část minulé lekce, kdy žákům vysvětlil rozdíl mezi kombinačními a sekvenčními obvody. Krátce společně s žáky připomene i některé ilustrativní příklady. Pak na jednom předem zvoleném a připraveném příkladě ukáže základní principy sekvenčních obvodů, tj. že výstup sekvenčního obvodu závisí jak na aktuálně nastavených vstupních kombinacích, tak i na hodnotách v předchozím stavu (tedy zavedení nového prvku paměti). Důležitá může být i vhodná volba ilustrativního příkladu. Např. již předem si lze připravit takový příklad, který je ve svém jednodušším zadání řešen jako kombinační obvod (a učitel jej záměrně zařadí do příkladů v předchozí lekci) a po doplňujícím zadání se pak tato úloha řeší jako sekvenční obvod. Je možné použít například zadání se spouštěním kotle na LTO. Ten je v jednodušším případě ovládán pouze vyhodnocením kombinací signálů o dostatku paliva, správném tlaku vody v topné soustavě a informace z prostorového termostatu. V případě sekvenční úlohy je možné přidat obsluhu zapalovací sekvence hořáků, například nejprve spustit dmychadlo přívodu vzduchu do spalovacího prostoru, po 3 sekundách spustit vstřikovací čerpadlo paliva a otevřít trysku vstřiku, dále po 1 sekundě spustit na 1,5 sekundy zapalovač. 8. Učitel s žáky na závěr této části lekce zopakuje podstatné (pro žáky nové) poznatky z řešeného příkladu a zkusí společně s třídou vyjmenovat i několik podobných příkladů. Tak si zároveň žáci mohou i sami navrhnout příklady, které by chtěli v další části lekce řešit.

18 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 17 2) Evokace Cíl aktivity Žáci se naučí základní prvky sekvenčních logických obvodů s použitím předdefinovaných funkčních bloků v rámci programovatelného automatu LOGO! a procvičí si je. 120 min. Pomůcky Připravené řešené příklady pro zadání jednodušších úloh sekvenční logiky. Programovatelný logický automat LOGO!. 7. V rámci motivace se žáci seznámili s několika prvky sekvenčního obvodu (podle učitelem zvoleného typu příkladu). Nyní se seznámí i s ostatními prvky sekvenční logiky, které budou potřebovat pro řešení dalších příkladů. Učitel nejprve uvede základní členění (klopné obvody, registry, čítače, paměti a mikroprocesory) a zdůrazní rozdíl mezi asynchronními a synchronními obvody a následně ukáže a vysvětlí základní prostředky pro popis stavů jednotlivých prvků: časový diagram, přechodový diagram (popis grafem) a tabulku přechodů. 8. Protože v další části této lekce bude důraz kladen především na aktivní programování úloh sekvenční logiky, připraví si učitel výklad k jednotlivým prvkům klopných obvodů (typy D, RS, RST a JK). U každého typu uvede základní označení, schéma vnitřního zapojení (propojení) vstupů a výstupů a tomu odpovídající tabulku přechodových stavů. Je vhodné i krátce zmínit, pro jaké typy úloh, resp. pro jaké části algoritmů řešení těchto úloh, se daný klopný obvod využívá. Tato informace by ale měla být jen doplňující, konkrétní příklady použití budou až v další části lekce. 9. V závěru této části lekce předvede učitel praktické použití popsaných prostředků sekvenční logiky na předem připravených příkladech. Je vhodné vybrat 2 3 příklady tak, aby se v rámci jejich řešení využily všechny typy klopných obvodů. Je možné také zvolit variantu jednoduchých ukázkových příkladů přímo při výkladu vlastností prvků (bod 2) a na závěr ukázat 1 2 složitější příklady. Pro naprogramování řešených úloh jsou použity programovatelné logické automaty LOGO!, s jejichž programováním již žáci mají zkušenosti z minulé lekce.

19 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 18 3) Uvědomění Cíl aktivity Žáci si nyní sami vyzkouší řešení konkrétních úloh od návrhu programu až po jeho realizaci pomocí automatu LOGO!. 180 min. Pomůcky Programovatelné automaty LOGO!. Připravená zadání na úlohy sekvenčních logických obvodů. 5. Stejně jako v minulé lekci si nyní žáci samostatně procvičí získané znalosti na konkrétních zadáních, přičemž průběh této části lekce je vhodné opět rozdělit na část, kdy žáci pracují sice každý sám, ale na stejném příkladě, a následně na část, kdy si žáci vyberou další příklad podle svého zájmu a zpracovávají ho pak samostatně. Učitel má tedy připraveno zase několik dalších příkladů. Jeden z nich na začátku žákům zadá jako společný příklad, který mají vyřešit. Učitel sleduje jejich práci a případně žákům klade i doplňující otázky (proč použili dané řešení, zda není vhodnější jiný prvek, co řeší ten který konkrétní prvek ap.). Podle reakcí žáků jejich práci pouze kontroluje a pomáhá v případě potřeby jen jednotlivcům. Také není na škodu, když si žáci některé části řešení konzultují sami mezi sebou; nemělo by z toho ale vzniknout široké diskusní fórum. V takovém případě učitel bude postupovat podobně jako v minulé lekci samostatnou práci žáků přeruší a diskutované části řešení provede s žáky společně na tabuli. Ti pak pokračují již samostatně v další práci. 6. Ve druhé části této kapitoly pak učitel zadá několik dalších úloh na řešení sekvenčních logických obvodů (dostatečný počet by měly být tak 3 4 úlohy). Žáci si postupně sami vyberou dle svého zájmu některou z nabídnutých úloh a řeší ji nyní již zcela samostatně. Učitel průběžně jejich práci kontroluje a konzultuje případné dotazy. Pokud žák úlohu vyřeší, vybere si další ze zadaných příkladů a pokračuje v samostatné práci. Každý z žáků by si takto měl vyřešit alespoň dvě úlohy. Příklady k procvičení řešení sekvenčních úloh jsou uvedeny v části 5) této lekce.

20 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 19 4) Reflexe Cíl aktivity Učitel zopakuje přínos kurzu a společně se žáky zrekapituluje práci s jednotlivými úlohami. 30 min. 5. Učitel nejprve velmi krátce zopakuje hlavní přínos této lekce, přičemž zdůrazní podstatný rozdíl mezi řešením kombinačních a sekvenčních obvodů (nutnost zavedení paměti a pro synchronní obvody i časovače). Tuto část pojme nejen jako reflexi daného tématu (řešení sekvenčních obvodů), ale jako zastřešující shrnutí přínosu obou posledních lekcí, tj. řešení kombinačních a sekvenčních obvodů. Podle možností žáci učitele doplňují. Např. sami upozorňují na specifika a odlišnosti mezi řešením jednotlivých příkladů, včetně jejich aplikačních možností. 6. Protože součástí řešení úloh byl nejen návrh algoritmu, ale i vlastní naprogramování pomocí automatu LOGO!, diskutuje učitel s žáky také pracnost a přehlednost programování pomocí tohoto automatu. Touto diskusí by měli žáci postupně dojít k názoru, že pro složitější úlohy se programování s LOGO! stává méně přehledným a zejména při ladění programu (tj. při jeho postupných úpravách) je pak programování i časově náročnější. Jako úplný závěr této části úlohy pak učitel žákům předvede programovatelný automat TECOMAT a naznačí jeho možnosti v použití řešení rozsáhlých úloh (možnosti vstupně výstupních periferií, různé přístupy pro programování, propojení s dalšími počítači, možnosti vizualizace, ovládání úloh přes vzdálený přístup). Nakonec se žáci dozvědí, že právě tímto dalším přístupem k řešení úloh logického řízení se budou zabývat v dalších lekcích.

21 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 20 5) Příklady pro řešení sekvenčních úloh S1 Ovládání lisu 3 vstupy (I1 ON/OFF, I2 a I3 tlačítka) 4 výstupy (Q1 ON/OFF stroje; Q2 bliká, když je lis v pohybu; Q3 dolů, Q4 nahoru) Displej Dvěma tlačítky (tzv. obouruční ovládání) se ovládá sekvence pohybu lisu dolů a nahoru. Ošetření trvalého sepnutí tlačítek. Trvání pohybů: 5 s dolů a 3 s nahoru. Na displeji bude údaj, kolikrát byl lis spuštěn. S2 Spínací hodiny 1 vstup (ON/OFF) 3 výstupy (Q1 ON stroje, Q2 běh motoru do Y, Q3 běh motoru do D) Displej Nastavit sekvenci spínání každý pracovní den, v 8.00 hodin na 5 minut a ve na 3 minuty. Spuštění pohonu čerpadla nejprve do Y (hvězdy) a po 3 s přepnout do D (trojúhelníka). Pomocí displeje bude možno parametrizovat časy sepnutí. S3 Světelná šipka s volbou funkce a rychlosti šipky 3 (I1 ON/OFF, I2 vpravo/vlevo, IA1 rychlost blikání) 4 výstupy Displej Svítí jedna dioda. Světlo se hýbe buď vpravo, nebo vlevo. Uživatel by měl mít možnost měnit rychlost blikání světel v rozsahu 0,5 až 10násobku základní frekvence blikání (použití analogového vstupu). Displej bude sloužit k zobrazení nastavené rychlosti blikání. S4 Balicí stroj 2 vstupy (I1 ON/OFF, I2 počítadlo) 4 výstupy (Q1 ON/OFF, Q2 pás, Q3 vysunutí pístu, Q4 zasunutí pístu) + displej Stroj se spustí spínačem (I1) a Q1 to signalizuje. Při pohybu pásu (Q2) se načítají výrobky (I2 simuluje signál z nějakého čidla). Jejich celkový počet a počet na paletu se vizualizuje na panelu (displeji). Při dosažení 5 kusů (množství kusů na paletu) se pás zastaví a spustí se sekvence vysunutí pístu (Q3, 2 s) a pak zasunutí pístu (Q4, 2 s). Po zasunutí se nuluje počítadlo kusů na paletu a pás se rozbíhá. Údaj o celkovém počtu se resetuje vypnutím stroje. S5 Přechod pro chodce se světelnou signalizací 2 vstupy (I1 ON/OFF; I2 aktivace chodcem) 5 výstupů (Q1 3) (červená oranžová zelená pro auta, červená zelená pro chodce) Displej 1. Režim (OFF) bliká oranžové světlo. 2. Aktivní režim (ON). Chodec spustí (I2) sekvenci přechodu pro chodce (ze zelené přes oranžovou až červenou pro auta). V centrále bude na displeji zobrazeno, jaký režim chodu je právě na semaforu provozován. Tecomat doplnění o signalizaci pro chodce (plus 2 výstupy č+z panáček). Simulace na panelu.

22 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 21 S6 Výtah 7 vstupů (3 vstupy kabina, 3 vstupy schodiště, 1 vstup přítomnost pasažéra) 4 výstupy (3 výstupy patra, 1 výstup pohyb výtahu) Displej Aktivací příslušného vstupu se výtah rozjede do příslušného patra. Dioda bude signalizovat pohyb výtahu patry. Průjezd patrem bude signalizován zasvícením diody. 1. Případ: Pokud nebude ve výtahu pasažér, tak po 3 s výtah automaticky sjede do 0. patra. 2. Případ: V patře setrvá, dokud není aktivován nějaký jiný vstup (simulace volby z výtahu). Displej bude zobrazovat číslo aktuálního patra. S7 Parkovací automat Vstup: kurzorové klávesy Výstup: displej Na displeji se zobrazí hodiny a při sepnutí tlačítka šipky ovládacího panelu u LOGO!, klávesy F1 F4 pro Tecomat, se do paměti uloží aktuální čas. Při dalším zmáčknutí příslušného tlačítka se z časového rozdílu vypočítá cena parkovného. Sazba 30 Kč/1 h. Na displeji bude celková částka k zaplacení. S8 Evidence docházky Vstup: kurzorové klávesy Výstup: displej Každý pracovník má přiděleno tlačítko šipky ovládacího panelu u LOGO! nebo F1 F4 pro Tecomat. Při příchodu sepne příslušné tlačítko uloží se čas. Při odchodu sepne tlačítko a do paměti se uloží rozdíl mezi aktuálním časem a časem v paměti, tedy odpracovaný čas. Výpis odpracovaného času na displej. S9 Hlídání provozní doby Displej (ovládací panel) 2 výstupy 2 vstupy Stroj může bez servisu odpracovat určitý čas. Tlačítkem u displeje (nebo externím tlačítkem I1) se spouští stroj (Q1) a s ním i počítadlo pracovního času (stroj běží, bude zobrazeno na displeji). Dalším zmačknutím tlačítka se stroj vypíná. Odpracovaný čas se zastavuje. Běží-li stroj a uplyne-li servisní interval (1 minuta), stroj se automaticky zastaví a spouští se blikání výstražného světla (digitální výstup Q2 s periodou 1 s) a hlášení na displeji SERVIS!. Technik musí provést servis a klíčkem (dig. vstup I2) resetuje počítadlo pracovního času. S10 - Světelná křižovatka varianta I 1 vstup (zapnutí semaforů) 12 výstupů Klasická křížová křižovatka se čtyřmi semafory. Při vypnutém stavu blikají oranžová světla. V zapnutém stavu se cyklicky spouští sekvence na jednotlivých semaforech. Na displeji bude zobrazena informace o aktuálním režimu (denní/noční).

23 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 22 S11 Světelná křižovatka varianta II 2 vstupy (zapnutí semaforu, aktivace červené chodcem) 3 výstupy Displej Silnice s přechodem se signalizací s tlačítkem pro chodce. Jeden vstup aktivuje semafor. Při vypnutém stavu bliká oranžové světlo. Při zapnutém stavu je pro auta zelená v případě, že nebylo aktivováno tlačítko chodcem. Chodec aktivuje sekvenci rozblikání zeleného světla, přechod na oranžové, svícení červené a po 30 sekundách zpět na oranžovou a zelenou. V centrále bude na displeji zobrazeno, jaký režim chodu je právě na semaforu provozován. S12 Hrací kostka 1 vstup 6 výstupů Displej Zapnutím vstupu se aktivuje hod kostkou a jeho vypnutím se hod kostkou ukončuje. Výstupy mají přidělenu jistou pravděpodobnost tak, jako tomu je u reálné kostky (jeden z výstupů má P=1, další menší atp.). Na displeji bude číslo hozené kostkou. S13 Alarm 4 vstupy (1 vypínač, 3 snímače) 2 výstupy (alarm, předalarm), na panelu Pozor, lupič! Systém bude mít hlídané 3 okruhy. Pokud bude v režimu OFF, tak nejsou informace ze snímačů zpracovávány. Je-li systém v ON stavu, tak se při aktivaci jednoho ze tří okruhů (např. snímač na vstupních dveřích) spouští časovač a s ním i signalizace předalarmu (pípání s periodou 0,5 s), a není-li provedena deaktivace do 15 s přepínačem ON/OFF, tak se ukončí předalarm a spustí se alarm (houkání s periodou 2 s). Střídaní periodických signálů bude 1:1. Zkuste pro odkódování použít sled stisků kurzorových kláves místo jednoho vypínače. S15 Výdejový automat nápojů I 4 vstupy (počítadlo částky, káva 7 Kč, čaj 6 Kč, kapučíno 9 Kč) 4 výstupy (vaření, vysunutí, násyp, lití) Displej s ukazatelem vhozené částky Do automatu se vhodí částka v mincích a navolí se nápoj. Pokud je částka nižší než zvolený nápoj, automat se neaktivuje. Pokud je částka stejná nebo vyšší, spustí se cyklus: návrat peněz nebo nic, vaření vody a zároveň vysunutí kelímku (3 s), násyp granulátu (1 s), zalití horkou vodou (2 s) a výpis zprávy Nápoj hotov!. S16 Výdejový automat nápojů II (se simulátorem Panelu) 3 vstupy (F1 F3) + částka na klávesnici (počítadlo částky, káva 7 Kč, čaj 6 Kč, kapučíno 9 Kč) 5 výstupů (vaření, vysunutí, násyp, lití, zpráva) Do automatu se vhodí částka v mincích a navolí se nápoj. Pokud je částka nižší než zvolený nápoj, automat se neaktivuje. Pokud je částka stejná nebo vyšší, spustí se cyklus: návrat peněz nebo nic, vaření vody a zároveň vysunutí kelímku (3 s), násyp granulátu (1 s), zalití horkou vodou (2 s) a výpis zprávy Nápoj hotov!.

24 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 23 S17 Splachovací automat 4 vstupy (4 snímače) 4 výstupy (4 ventily) Displej Uživatel předstoupí před splachovadlo (aktivace čidla), čímž se spustí časování příslušného časovače. Pokud je signál na čidlu delší než 10 sekund, tak se po odstoupení uživatele (není signál na čidle) aktivuje příslušný splachovací ventil na 3 sekundy. Displej bude sloužit k zobrazení vytížení jednotlivých splachovacích automatů. S18 Parkoviště 2 vstupy (vjezdové tlačítko, výjezdové tlačítko) 4 výstupy (vjezdová závora, výjezdová závora, červená na semaforu před parkovištěm) Displej údaj o aktuálním počtu volných míst Realizujte systém ovládání závor na parkovišti. Při vjezdu na parkoviště, pokud ovšem nesvítí červená před parkovištěm (plné parkoviště), řidič stiskne vjezdové tlačítko, čímž se inkrementuje čítač počtu vozů a dekrementuje čítač počet volných míst. Celkový počet míst na parkovišti bude možný parametrizovat tedy měnit hodnotu proškolenou osobou. Po stisku vjezdového tlačítka se aktivuje závora na příslušný čas. Při výjezdu se po stisku výjezdového tlačítka provedou opačné operace s počítadly a podobný proces s výjezdovou závorou. S19 Vytíženost kotlů 3 vstupy 3 výstupy Displej Navrhněte zařízení pro sledování vytíženosti tři vytápěcích kotlů. Zapínání a vypínání kotlů simulujte digitálními vstupy. Na displeji zobrazujte dobu zapnutí nejvíce vytěžovaného kotle a jeho pořadové číslo indikujte rozsvícením příslušné LED. S20 Turniket Brána turniketu se ovládá jedním digitálním vstupem (simulace dekodéru lístku). Sekvence otevření je: 0,5 s po dekódování se na 2 s otevře brána a zároveň se rozsvítí zelená šipka, do té doby svítí červené stop. Po zavření opět svítí červená. Otevření brány je zaznamenáno počítadlem. Náhled stavu počtu prošlých cestujících/návštěvníků bude zobrazen na displeji. S21 Výdejový automat Na základě sepnutí I1 spustit ohřívač (Q1), dokud teplota nedosáhne žádané hodnoty (vstup AI1), pak podat kelímek (Q2) a po prodlevě nasypat kávu (Q3) a zalít vodou (Q4). Ošetřit přechod do klidového stavu, spuštění, pokud je již voda ohřátá apod. Po dokončení procesu na displeji zobrazit hlášení Nápoj je hotov.

25 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 24 S22 Kódová klávesnice Pokud se sepnou vstupy I1 až I6 ve správném pořadí, sepne se výstup Q1. Při delší prodlevě v zadávání kláves (3 s) nebo při chybném zadání se systém resetuje do výchozího stavu. Po úspěšném zadání bude displej zobrazovat Přístup povolen v opačném případě Přístup zamítnut. S23 Myčka automobilů Pomocí ultrazvukového senzoru vzdálenosti na AI1 jsou ovládány světelné značky GO (Q1), STOP (Q2) a BACK (Q3). Když je automobil ve správné poloze (indikované značkou STOP) po dobu pěti sekund, spustí se mycí proces Q4. Po dokončení mytí je řidič vyzván k opuštění linky značkou GO. Při nárazu (I1), nedostatku tlaku vody (I2 nebo AI2) nebo při chybě řídicího subsystému mytí (I3) bliká značka STOP a myčka je odstavena. Na displeji PLC bude zobrazena informace o aktuální fázi procesu mytí.

26 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 25 PROGRAMOVÁNÍ S VYUŽITÍM PLC TECOMAT ročník SŠ AP ZLR 720 min. 4. lekce Prostředí Laboratoř logického řízení vybavená programovatelnými logickými automaty Tecomat. Hlavní myšlenka lekce Řešení složitějších úloh logického řízení s využitím výkonného průmyslového řídicího systému. Zásadní otázky lekce Jak složité mohou být úlohy logického řízení? Co vše je potřeba k jejich řešení v průmyslové praxi? Jak takové úlohy naprogramovat? Příprava lekce Podrobnější popis několika příkladů pro průmyslové využití logického řízení (pružně výrobní systémy mycí linky, montážní linky, balící linky apod., systémy hromadné obsluhy řízení dopravy, výtahy a další přepravní systémy, řídicí systémy pro pasivní domy). Řešení vybrané úlohy pomocí PLC Tecomat (analýza úlohy, návrh programového řešení a jeho realizace pomocí vývojového prostředí Mosaic, implementace do PLC a ladění programu).

27 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 26 1) Motivace Cíl aktivity Ukázat žákům složitost řešení praktické úlohy. Rozsah problematiky dokumentovat na příkladech z oblasti pružně výrobních systémů a systémů hromadné obsluhy. 40 min. Pomůcky Výběr vhodných příkladů a základní body analýzy pro jejich řešení. U vybraného příkladu ukázka postupu od návrhu algoritmu přes jeho zpracování až po implementaci do PLC. 9. Učitel v úvodní části této lekce krátce pohovoří o různých typech rozsáhlejších reálných úloh, které souvisejí s problematikou logického řízení. Základní dvě oblasti takových příkladů jsou úlohy pružně výrobních systémů, které mohou být z hlediska složitosti (resp. počtu prvků) v rozsahu od několika operačních pozic až po úlohy výrobních hal v automobilovém průmyslu a dále úlohy hromadné obsluhy, jejichž složitost je opět dána rozsahem počtu prvků v úloze, tj. např. od řízení světelné křižovatky až po dispečink letecké dopravy. Další úlohy pak mohou být na principu více či méně komplexního řízení provozu budov, kde v případě regulace energetických zdrojů se pak jedná o hybridní systémy řízení (logické i spojité řízení). Tyto příklady učitel uvede pro ilustraci praktického použití dovedností, které žáci již částečně získali v minulých lekcích, a mohli si tak udělat představu o náročnosti řešení takovýchto složitějších úloh. 10.Na základě uvedených příkladů učitel vyzve žáky, aby zkusili sami uvést podobné (konkrétní) příklady, nejlépe takové, se kterými se osobně setkali. To má za cíl žáky motivovat k tomu, že budou umět řešit problémy, které jsou jim známé z jejich vlastní zkušenosti.

28 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 27 2) Evokace Cíl aktivity Žáci si na konkrétním příkladě sami vyzkouší celý postup při řešení praktické úlohy. Zároveň se naučí pracovat s vývojovým prostředím Mosaic a obsluhovat PLC Tecomat. 140 min. Pomůcky Připravené řešení vybrané úlohy. PC s vývojovým prostředím Mosaic a s propojením na PLC Tecomat. 10. Učitel si nyní vybere jednu rozsahem jednodušší úlohu (ovládání světelné křižovatky, manipulátor s 3 4 operacemi, výtah přes tři patra apod.) a jako demonstrační příklad žákům předvede, jaké všechny kroky (etapy řešení) je potřeba realizovat pro vyřešení této úlohy, tj. stručnou analýzu problému s definicí vstupně výstupních a stavových veličin, návrh algoritmu řešení (nemusí být příliš detailní, vhodné je blokové schéma podstatných stavových změn) a jeho naprogramování v prostředí Mosaic (ukáže již hotový program). Názorně předvede, jak se tento program implementuje do PLC. Pak úlohu reálně předvede. 11. Po této demonstrační ukázce si žáci celý postup pod vedením učitele vyzkoušejí sami. Protože však většinu z toho žáci dosud nepoznali (programování v prostředí Mosaic, práce s PLC Tecomat), vysvětlí jim učitel postupně jednotlivé kroky a žáci si je hned prakticky vyzkoušejí. Učitel se přitom omezí na vysvětlení jen těch znalostí, které jsou pro zpracování úlohy opravdu zapotřebí. Pro práci s vývojovým prostředím Mosaic tak stačí žáky v této části lekce naučit pouze, jak nový projekt založit, jak definovat vstupně výstupní parametry programu a jak program naprogramovat jen s využitím potřebných příkazů. Stejně tak u PLC Tecomat popíše učitel jen ty kroky použití, které jsou pro realizaci úlohy nezbytné. 12.Pro další práci vybere učitel 1 2 příklady, které bude ještě řešit společně s žáky. Přitom jim postupně vysvětlí i další možnosti programování a obsluhy PLC Tecomat (další potřebné příkazy pro programování, ladění programu, technické parametry PLC Tecomat). Žáci tak postupně získávají potřebné znalosti k samostatné práci.

29 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 28 3) Uvědomění Cíl aktivity Žáci si nyní sami vyzkoušejí řešení konkrétních úloh od návrhu programu až po jeho realizaci pomocí PLC Tecomat. 500 min. Pomůcky Laboratoř logického řízení s fyzikálními nebo virtuálními úlohami. PC s vývojovým prostředím Mosaic a s propojením na PLC Tecomat. Připravená zadání na úlohy, které je možné ovládat v laboratoři pomocí PLC Tecomat. 7. Žáci si nyní samostatně procvičí získané znalosti na konkrétních úlohách. S úlohami, které budou řešit, se již setkali na začátku kurzu, kdy je učitel v úvodní lekci seznámil s obsahem a plánovanými aktivitami. Úlohy jsou jak fyzikální, tj. modely připojené k PLC Tecomat (mycí linka, výtah, portálový manipulátor), tak i virtuální (dopravní světelná křižovatka). Protože žáci mají pracovat již hlavně samostatně, jsou úlohy svým rozsahem jednodušší než ty, jež byly předvedeny v minulé části lekce (složitější úlohy by se zejména časově nezvládaly). 8. Postupně by si měli žáci vyřešit alespoň dvě úlohy. Vzhledem k větší náročnosti na zpracování může být oproti předchozím lekcím vhodné, aby žáci pracovali ve dvoučlenných skupinkách. Mohou si tak rozdělit práci (a při řešení různých úloh se vystřídat!) s programováním a s ovládáním PLC Tecomat, případně na této práci spolupracovat. Učitel sleduje jejich práci a podle potřeby jim poradí, jak postupovat dál, případně proč jejich řešení není vhodné, a jak postupovat lépe. Snahou by mělo být žákům poradit, jak mají postupovat, ne řešit úlohu za ně. Žáci se také mohou dostat do situace, že ještě neznají některé potřebné příkazy pro programování v prostředí Mosaic. Učitel by měl zvážit, zda jim přímo poradit, nebo je odkázat na připravenou literaturu (příručku programování), kde by si potřebné instrukce dohledali (jak to dělají i studenti v rámci vysokoškolské výuky). V části 5) této lekce jsou k úlohám instalovaným v laboratoři logického řízení uvedeny doplňující příklady pro řešení úloh z oblasti automatizace budov.

30 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 29 4) Reflexe Cíl aktivity Učitel zopakuje přínos této lekce i celého kurzu, společně s žáky diskutuje o získaných dovednostech a jejich aplikačních možnostech. 40 min. 7. Učitel nejprve zopakuje hlavní přínos této lekce, kdy si žáci vyzkoušeli komplexní řešení úlohy logického řízení od návrhu algoritmu přes jeho naprogramování s následnou implementací tohoto programu do průmyslově používaného PLC až po odladění a odzkoušení reálného provozu (fyzikální a virtuální úlohy). 8. Učitel pak shrne i celkový přínos celého kurzu, který žáky seznámil se základními prostředky kombinační a sekvenční logiky a v rámci kterého získali potřebné dovednosti pro řešení úloh logického řízení. 9. Žáci na závěr diskutují s učitelem přínos z jejich individuálního pohledu a vzhledem k možným rozdílům výuky na jejich střední škole i případné návaznosti či doplnění k předmětům, s kterými se již setkali.

31 Doc. Ing. Libor Tůma, CSc.: Základy logického řízení strana 30 5) Příklady pro řešení úloh s tematikou automatizace budov 1) Obsluha světla na chodbě tlačítkem Varianta A: Pokud je stisk kratší než 200 ms, nestane se nic. Pokud je stisk delší než 200 ms, ale kratší než 700 ms, rozsvítí se světlo na předvolenou dobu (např. 30 s). Pokud je stisk delší než 700 ms, rozsvítí se světlo trvale a k jeho vypnutí dojde dalším stiskem tlačítka. Varianta B: Pokud je stisk kratší než 200 ms, nestane se nic. Pokud je stisk delší než 200 ms, rozsvítí se světlo na předvolenou dobu (např. 30 s). Pokud v době do 500 ms od ukončení předchozího stisku dojde k opětovnému stisku tlačítka, prodlouží se doba svícení tolikrát, kolikrát k tomuto opětovnému stisku došlo. 2) Obsluha stmívaného světla jedním tlačítkem a pamětí Pokud je stisk kratší než 200 ms, nestane se nic. Pokud je stisk delší než 200 ms, ale kratší než 700 ms a světlo nesvítí, rozsvítí se intenzitou v rozsahu 0 až 100 %, kterou svítilo v době před posledním vypnutím. Pokud je stisk delší než 700 ms, rozsvítí se světlo posledně nastavenou intenzitou a tuto intenzitu bude zvyšovat předvolenou rychlostí, dokud nebude tlačítko uvolněno. V případě, že tlačítko bude drženo ještě v době dosažení 100% intenzity, dojde ke snížení intenzity na nulu a následně bude intenzita zvyšována předvolenou rychlostí až do okamžiku uvolnění tlačítka. K vypnutí světla dojde krátkým stiskem tlačítka (200 až 700 ms), hodnota intenzity se uloží do paměti. Pokud bude stisk delší, opět dojde k cyklickému zvyšování intenzity až do hodnoty 100 % a návratu na 0 %. 3) Centrální funkce Stiskem jednoho tlačítka je možné nastavovat více funkcí najednou. Například stiskem tlačítka sledování TV bude vygenerována sekvence, vedoucí k zapnutí televize, zatažení žaluzií, vypnutí hlavního světla v obývacím pokoji, vypnutí rádia a zapnutí pomocného osvětlení za televizním přijímačem na 40 %. Stiskem tlačítka noc, umístěného v 1. patře rodinného domu, dojde k vypnutí všech svítících světel v přízemí, vypnutí TV a rádia, zatažení žaluzií v přízemí a aktivaci alarmu v prostoru přízemí, omezené pouze na signály otevření oken a vnějších dveří.

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Odlišnosti silových a ovládacích obvodů Logické funkce ovládacích obvodů Přístrojová realizace logických funkcí Programátory pro řízení procesů Akční členy ovládacích

Více

Obsah DÍL 1. Předmluva 11

Obsah DÍL 1. Předmluva 11 DÍL 1 Předmluva 11 KAPITOLA 1 1 Minulost a současnost automatizace 13 1.1 Vybrané základní pojmy 14 1.2 Účel a důvody automatizace 21 1.3 Automatizace a kybernetika 23 Kontrolní otázky 25 Literatura 26

Více

Programovatelné relé Easy (Moeller), Logo (Siemens)

Programovatelné relé Easy (Moeller), Logo (Siemens) Programovatelné Easy (Moeller), Logo (Siemens) Základní způsob programování LOGO Programovaní pomocí P - propojení P s automatem sériovou komunikační linkou - program vytvářen v tzv ovém schématu /ladder

Více

mové techniky budov Osnova Základy logického Druhy signálů

mové techniky budov Osnova Základy logického Druhy signálů Základy Systémov mové techniky budov Základy logického řízení Ing. Jan Vaňuš N 716 tel.: 59 699 1509 email: jan.vanus vanus@vsb.czvsb.cz http://sweb sweb.cz/jan.vanus Druhy signálů, Osnova, základní dělení

Více

Logické řízení s logickým modulem LOGO!

Logické řízení s logickým modulem LOGO! Logické řízení s logickým modulem LOGO! Cíl: Seznámit se s programováním jednoduchého programovatelného automatu (logického modulu) LOGO! a vyzkoušet jeho funkčnost na konkrétních zapojeních. Úkol: 1)

Více

Praktický návod. Inteligentní elektroinstalace obytného domu Ego-n

Praktický návod. Inteligentní elektroinstalace obytného domu Ego-n Praktický návod Inteligentní elektroinstalace obytného domu Ego-n 1. Vytvoření nového projektu 2. Nastavení komunikace Informace o projektu Nastavení domu (rozsáhlé projekty) 1. 2. 3. 4. Přidání elementu

Více

Programovatelné relé Easy (Moeller), Logo (Siemens)

Programovatelné relé Easy (Moeller), Logo (Siemens) Programovatelné Easy (Moeller), Logo (Siemens) Základní způsob programování LOGO Programovaní pomocí P - propojení P s automatem sériovou komunikační linkou - program vytvářen v tzv ovém schématu /ladder

Více

Výukový materiál KA č.4 Spolupráce se ZŠ

Výukový materiál KA č.4 Spolupráce se ZŠ Výukový materiál KA č.4 Spolupráce se ZŠ Modul: Automatizace Téma workshopu: Řízení pneumatických (hydraulických) systémů programovatelnými automaty doplněk k workshopu 1 Vypracoval: Ing. Michal Burger

Více

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY Sekvenční logický obvod je elektronický obvod složený z logických členů. Sekvenční obvod se skládá ze dvou částí kombinační a paměťové. Abychom mohli určit hodnotu výstupní proměnné, je potřeba u sekvenčních

Více

Logické řízení výšky hladiny v nádržích

Logické řízení výšky hladiny v nádržích Popis úlohy: Spojené nádrže tvoří dohromady regulovanou soustavu. Přívod vody do nádrží je zajišťován čerpady P1a, P1b a P3 ovládaných pomocí veličin u 1a, u 1b a u 3, snímání výšky hladiny je prováděno

Více

2 ZAPOJENÍ, OŽIVENÍ A PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ

2 ZAPOJENÍ, OŽIVENÍ A PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ 2 ZAPOJENÍ, OŽIVENÍ A PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMOVÉ INSTALACE EGO-N 2.1 Úvod Studenti by se měli seznámit s funkcemi na přípravku charakterizující jednoduché inteligentní sběrnicový systém Ego-n firmy ABB. Úkolem

Více

ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK

ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK KTR U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01 tel. 572 633 985 s.r.o. nav_sl33.doc Provedení: Skříňka na kotel ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK Obr.1 Hmatník regulátoru ADEX SL-3.3 1. POPIS REGULÁTORU Regulátor

Více

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 Baspelin, s.r.o. Hálkova 10 614 00 BRNO tel. + fax: 545 212 382 tel.: 545212614 e-mail: info@baspelin.cz http://www.baspelin.cz BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 květen 2004

Více

MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL.

MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL. MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL www..levnealarmy.cz Tlačítko č. 1 Tlačítko č.2 Dálkový ovladač Tlačítko Zapnuté Vypnuté Zapnuté zapalování I - krátký stisk Vypnutí alarmu Zapnutí alarmu I - delší

Více

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1 SPÍNACÍ HODINY Při každém zapnutí startuje topení vždy na plný výkon a dále pak pracuje dle poslední nastavené teploty, pokud není tato dále měněna. Při zapnutí topení předvolbou je však funkce topení

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Základy logického řízení

Základy logického řízení Základy logického řízení 11/2007 Ing. Jan Vaňuš, doc.ing.václav Vrána,CSc. Úvod Řízení = cílené působení řídicího systému na řízený objekt je členěno na automatické a ruční. Automatickéřízení je děleno

Více

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace Číslo zadání: 1 Název zadání : Kombinační automat dvoubitová binární sčítačka Zadání : Navrhněte LO pro dvoubitovou binární sčítačku z TTL obvodů a) Proveďte analýzu zadané úlohy. b) Navrhněte sčítačku

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Stmívací jednotka Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt je

Více

PROGRAMOVATELNÝ TERMOSTAT CT Citherm 6.0 Návod k obsluze

PROGRAMOVATELNÝ TERMOSTAT CT Citherm 6.0 Návod k obsluze Programovatelný termostat Strana č. 1 z 9 PROGRAMOVATELNÝ TERMOSTAT CT Citherm 6.0 Návod k obsluze + - + DC 48V 12V + - + - IN 1 IN 2 IN 3 venkovní vnitřní + - T1 T2 0-10V IN 1 AC Fail IN 2 Fire IN 3 Servis

Více

MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL. www.levnealarmy.cz

MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL. www.levnealarmy.cz MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL www.levnealarmy.cz Dálkový ovladač Tlačítko Alarm zapnutý Alarm vypnutý Zapnuté zapalování I - krátký stisk Zapnutí alarmu Zapnutí alarmu II - krátký stisk Vypnutí

Více

Návod k obsluze trenažéru

Návod k obsluze trenažéru Návod k obsluze trenažéru K ovládání trenažéru slouží kompaktní řídící systém, který je vybaven dvouřádkovým displejem a membránovou klávesnicí. Na klávesnici jsou klávesy : ENT + - - STOP nebo návrat

Více

TEAM DESIGN ABB CHALLENGE. EBEC Brno 2012 5. 8. března 2012 www.ebec.cz

TEAM DESIGN ABB CHALLENGE. EBEC Brno 2012 5. 8. března 2012 www.ebec.cz ABB CHALLENGE Automatický záskok napájení Úvod Zadání se věnuje problematice automatického záskoku napájení, které se používá v systémech se dvěma izolovanými napájecími vedeními, připojenými ke dvěma

Více

Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům

Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům ABB s.r.o. Elektro-Praga Půdorysy: 1.NP Přízemí Úvod Účelem tohoto vzorového orientačního rozpočtu je seznámit investory/koncové uživatele

Více

Modulární autoalarm www.levnealarmy.cz

Modulární autoalarm www.levnealarmy.cz Modulární autoalarm www.levnealarmy.cz DÁLKOVÝ OVLADAČ Tlačítko Obrázek Funkce Podmínka zapnutí a uzamknutí dveří alarm je vypnutý 1 vyhledání auta se zvukem alarm je zapnutý ukončení poplachu je spuštěný

Více

... sekvenční výstupy. Obr. 1: Obecné schéma stavového automatu

... sekvenční výstupy. Obr. 1: Obecné schéma stavového automatu Předmět Ústav Úloha č. 10 BDIO - Digitální obvody Ústav mikroelektroniky Komplexní příklad - návrh řídicí logiky pro jednoduchý nápojový automat, kombinační + sekvenční logika (stavové automaty) Student

Více

Sylabus kurzu Elektronika

Sylabus kurzu Elektronika Sylabus kurzu Elektronika 5. ledna 2004 1 Analogová část Tato část je zaměřena zejména na elektronické prvky a zapojení v analogových obvodech. 1.1 Pasivní elektronické prvky Rezistor, kondenzátor, cívka-

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 Technické předměty Ing. Otakar Maixner 1 Blokové

Více

do předmětu Programovatelné automaty

do předmětu Programovatelné automaty Úloha č. 4 do předmětu Programovatelné automaty Řízení vjezdu na parkoviště 26. 3. 2008 Vypracovali: Ladislav Podivín a Daniel Piši 1 1 Zadání Laboratorní úloha pro imatic a model vjezdu na parkoviště

Více

Systém řízení Autoklávu

Systém řízení Autoklávu VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Systém řízení Autoklávu Číslo projektu: RF-TI3/151 Číslo výsledku: 26897 Odpovědný pracovník: Ing. Vladimír Holcman Ph.D.

Více

Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy

Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy Zadání 1. Seznamte se s funkcemi modelu Zabezpečení a správa budovy. 2. Seznamte se s možnostmi programu GB 060 Control Panel. 3. Ověřte funkčnost bezpečnostního

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Dosud jsme popsali dvě ze tří základních skupin přístrojů pro KNX/EIB systémové instalace snímače a akční členy. Třetí základní skupinou

Více

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část Program pro regulaci kaskády čerpadel v závislosti na tlaku SGC3

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část Program pro regulaci kaskády čerpadel v závislosti na tlaku SGC3 Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 2.část Program pro regulaci kaskády čerpadel v závislosti na tlaku SGC3 Obsah: 1.0 Program... 2 1.1 Popis programu... 2 1.2 Zobrazení na

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

LOGICKÉ ŘÍZENÍ. Matematický základ logického řízení

LOGICKÉ ŘÍZENÍ. Matematický základ logického řízení Měřicí a řídicí technika bakalářské studium - přednášky LS 28/9 LOGICKÉ ŘÍZENÍ matematický základ logického řízení kombinační logické řízení sekvenční logické řízení programovatelné logické automaty Matematický

Více

Funkce jednotlivých tlačítek se mohou měnit podle toho, na jaké úrovni menu se právě nacházíte; vysvětlení viz následující tabulka.

Funkce jednotlivých tlačítek se mohou měnit podle toho, na jaké úrovni menu se právě nacházíte; vysvětlení viz následující tabulka. 5. Přehled použití Snímač a vysílač průtoku FlowX3 F9.02 je jako všechny ostatní přístroje řady X3 vybaven digitálním displejem a klávesnicí s pěti tlačítky, které slouží k nastavení, kalibraci a ovládání

Více

DALI EASY RMC verze 1.0. Návod k použití III/2004

DALI EASY RMC verze 1.0. Návod k použití III/2004 Návod k použití III/2004 DALI EASY RMC verze 1.0 OSRAM GmbH Costumer-Service-Center (CSC) Steinerne Furt 6286167 Augsburg, Německo Tel. : (+49) 1803 / 677-200 (placená linka) Fax.: (+49) 1803 / 677-202

Více

MODUL DÁLKOVÉHO OVLÁDÁNÍ S PLOVOUCÍM KÓDEM

MODUL DÁLKOVÉHO OVLÁDÁNÍ S PLOVOUCÍM KÓDEM RC 302 2TN MODUL DÁLKOVÉHO OVLÁDÁNÍ S PLOVOUCÍM KÓDEM Uživatelský a montážní manuál CZ RC 302 2TN CZ MODUL DÁLKOVÉHO OVLÁDÁNÍ S PLOVOUCÍM KÓDEM OBSAH 1. Funkce dálkového ovladače... 3 2. Programování dálkových

Více

Technická kybernetika. Obsah. Klopné obvody: Použití klopných obvodů. Sekvenční funkční diagramy. Programovatelné logické automaty.

Technická kybernetika. Obsah. Klopné obvody: Použití klopných obvodů. Sekvenční funkční diagramy. Programovatelné logické automaty. Akademický rok 2016/2017 Připravil: adim Farana Technická kybernetika Klopné obvody, sekvenční funkční diagramy, programovatelné logické automaty 2 Obsah Klopné obvody:. D. JK. Použití klopných obvodů.

Více

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 POUŽITÍ Řídící automatiky EMA 194 a EMA 196 jsou užívány jako řídící a kontrolní zařízení pro systémy centrálního mazání s progresivními rozdělovači a mazacím přístrojem

Více

Katalogový list WIA101

Katalogový list WIA101 Katalogový list WIA101 Vytvořeno: 8.10.2017 Verze dokumentu 2.1 Strana 1 Katalogový list WIA101 Větrná automatika Obsah: 1 Funkce... 2 2 Druhy provozu... 2 3 Montážní pokyny... 2 4 Uvedení do provozu...

Více

DIGITÁLNÍ REGULÁTOR DR2013

DIGITÁLNÍ REGULÁTOR DR2013 DIGITÁLNÍ REGULÁTOR DR2013 Parametry regulátoru: Napájecí napětí Krytí IP Silové výstupy Maximální spínaný proud Digitální vstupy Analogové vstupy ~230V 42 8 x spínací relé 2A + 4 x přepínací relé 5A 5A

Více

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace Číslo zadání: 1 Název zadání : Kombinační automat dvoubitová binární sčítačka Navrhněte LO pro dvoubitovou binární sčítačku z TTL obvodů Dílčí úkoly : a) Proveďte analýzu zadané úlohy. b) Navrhněte sčítačku

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Miroslav Hůrka MECHATRONIKA

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Miroslav Hůrka MECHATRONIKA STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Miroslav Hůrka MECHATRONIKA SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 26-41-M/01 ELEKTRO- TECHNIKA - MECHATRONIKA

Více

Pokyny - I - ACNSEM3L. I Řídící ústředna pro dvousvětelné a třísvětelné semafory. Základní verze

Pokyny - I - ACNSEM3L. I Řídící ústředna pro dvousvětelné a třísvětelné semafory. Základní verze ACNSEM3L I Řídící ústředna pro dvousvětelné a třísvětelné semafory Základní verze 1 Verze s transformátorem Verze s transformátorem, bateriemi a nabíječkou baterií 2 Pozor! Instalaci a případné další zásahy

Více

Příklady PLC - STR. Autoři: Ing. Josef Kovář a) Ing. Zuzana Prokopová b) Ing. Ladislav Šmejkal, CSc. Partneři projektu:

Příklady PLC - STR. Autoři: Ing. Josef Kovář a) Ing. Zuzana Prokopová b) Ing. Ladislav Šmejkal, CSc. Partneři projektu: Příklady PLC - STR Autoři: Ing. Josef Kovář a) Ing. Zuzana Prokopová b) Ing. Ladislav Šmejkal, CSc. Partneři projektu: Rostra s.r.o. Trimill, a.s. Výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Implementace

Více

Zelio Logic Inteligentní relé. Sbírka příkladů

Zelio Logic Inteligentní relé. Sbírka příkladů Zelio Logic Inteligentní relé Sbírka příkladů . OBSAH Inteligentní relé ZELIO LOGIC 1 ŘÍZENÍ VĚTRÁNÍ VE SKLENÍKU... 1 1.1 Popis... 1 1.2 Standardní řešení... 1 1.3 Řešení Zelio Logic... 2 1.3.1 Řídicí

Více

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům 05/2007 RD Olymp; G servis s.r.o., Třebíč Půdorysy: 1.NP Přízemí Úvod Účelem tohoto vzorového orientačního rozpočtu je seznámit investory/koncové

Více

EUROSTER 1100WB 1.POUŽITÍ 2.POPIS PŘÍSTROJE

EUROSTER 1100WB 1.POUŽITÍ 2.POPIS PŘÍSTROJE EUROSTER 1100WB NÁVOD K OBSLUZE 1 EUROSTER 1100WB 1.POUŽITÍ Euroster 1100WB je moderní digitální přístroj pro ovládání systémů s kotli na pevná paliva. Zásadní funkcí přístroje je optimalizace procesu

Více

Technická dokumentace SERVISNÍ MANUÁL. skupina: příslušenství. typ: MULTI FUNKČNÍ RELÉ EVO

Technická dokumentace SERVISNÍ MANUÁL. skupina: příslušenství. typ: MULTI FUNKČNÍ RELÉ EVO Technická dokumentace SERVISNÍ MANUÁL skupina: příslušenství typ: MULTI FUNKČNÍ RELÉ EVO VERZE: 1V0 31.05.2012 Změny a doplňky 1v0 13/06/2012 M P VERZE DATUM NÁZEV POPIS str. 2 z 14 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

Základy logického řízení

Základy logického řízení Základy logického řízení Určeno pro studenty bakalářských studijních programů na FBI Obsah 1. Úvod 2. Kontaktní logické řízení 3. Bezkontaktní logické řízení 11/2007 Doc.Ing. Václav Vrána, CSc. 1 1. Úvod

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém Hierarchická

Více

Stage Setter 24 Návod k obsluze

Stage Setter 24 Návod k obsluze Stage Setter 24 Návod k obsluze Vybalení Každý kus výrobku Stage Setter 24 prošel důkladnou inspekcí u výrobce. Pokud shledáte při vybalení poškození obalu, popř jeho obsahu, obraťte se na prodejce, u

Více

LED mobilní semafor /code: /

LED mobilní semafor /code: / LED mobilní semafor /code: 205000069/ POPIS PRODUKTU LED mobilní semafor nabízí několik výhod oproti tradičním semaforovým světlům, zejména však ve snižení spotřeby a zvýšení svítivosti použitím LED technologie.

Více

Návod k obsluze. Spínací člen 1289 00

Návod k obsluze. Spínací člen 1289 00 Návod k obsluze Spínací člen 1289 00 Obsah Popis přístroje... 3 Ovládací a zobrazovací prvky... 4 Připojovací svorky... 7 Montáž... 8 Nastavení druhu provozu... 9 Přepnutí druhu provozu podle naprogramování...

Více

Regulace klimatizace v laboratoři Viničná

Regulace klimatizace v laboratoři Viničná Uživatelský návod pro regulaci na akci Regulace klimatizace v laboratoři Viničná Vypracoval V Praze dne 8.6.2008 Ing. Jaroslav Kurzweil Návod k automatu MPC Tento návod je určen pro vyškolenou obsluhu

Více

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790 ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS Aplikace Záskokový automat se používá k zajištění dodávky elektrické energie bez dlouhodobých výpadků v různých sektorech služeb, průmyslu apod. Automat

Více

Návod k obsluze Ovládací jednotka WTC3

Návod k obsluze Ovládací jednotka WTC3 Návod k obsluze Ovládací jednotka WTC3 Wolf GmbH, Postfach 1380, 84048 Mainburg, tel.: 08751/74-0, fax 08751/741600, Internet: www.wolf-heiztechnik.de 1 WTC3 (Obecný popis) Ovládací jednotka WTC3 (pro

Více

OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY

OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY Návod do měření Ing. Václav Kolář Ph.D. listopad 2006 Cíl měření: Praktické ověření kontaktního

Více

2 Ovládání osvětlení pomocí impulzního a časového relé

2 Ovládání osvětlení pomocí impulzního a časového relé Cíl úlohy: 2 Ovládání osvětlení pomocí impulzního a časového relé Cílem laboratorní úlohy je seznámit studenty s ovládáním umělého osvětlení pomocí impulzního relé. Studenti v laboratorní úloze budou ovládat

Více

NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNĚ EP130 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY

NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNĚ EP130 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY NÁVOD K OBSLUZE AUDIOVIZUÁLNÍHO VYBAVENÍ V POSLUCHÁRNĚ EP130 ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA ZČU, PLZEŇ - BORY V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ VOLEJTE AV ASISTENCI 724 444 111 AV Media s.r.o. 2003 Stránka 1. z 6 ZÁKLADNÍ

Více

Systém řízení Autoklávu s PLC AMIT

Systém řízení Autoklávu s PLC AMIT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Systém řízení Autoklávu s PLC AMIT Číslo projektu: RF-TI3/151 Číslo výsledku: 26897 Odpovědný pracovník: Ing. Vladimír

Více

REG10 návod k instalaci a použití 2.část Univerzální časovač a čítač AVC/ 02

REG10 návod k instalaci a použití 2.část Univerzální časovač a čítač AVC/ 02 Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 2.část Univerzální časovač a čítač AVC/ 02 1 Obsah: 1. Obecný popis... 3 1.1 Popis programu... 3 1.2 Vstupní vyhodnocované hodnoty... 3

Více

A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE

A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE ČEŠTINA OBSAH STRUČNÝ NÁVOD STRUČNÝ NÁVOD OBSAH 1. STRUČNÝ NÁVOD 1 Rychlý start 02 2 Displej 03 3 Tlačítko 04 4 Provoz 08 3 4 5 6 Posuvné dveře (uzavřené)

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Hierarchická struktura řídicího systému

Více

REG10. návod k použití. záznamová jednotka stavů logických vstupů CBF

REG10. návod k použití. záznamová jednotka stavů logických vstupů CBF Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k použití záznamová jednotka stavů logických vstupů CBF Obsah: 1.0 Obecný popis...1 1.1 Popis programu...1 1.2 Zobrazení, vstupy, výstupy...3 1.3 Ovládání přístroje...3

Více

REG10 návod k instalaci a použití 1.část Řídící jednotka ovládání váhy AVP/ 05

REG10 návod k instalaci a použití 1.část Řídící jednotka ovládání váhy AVP/ 05 Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 1.část Řídící jednotka ovládání váhy AVP/ 05 1 Obsah: 1.0 Obecný popis... 3 1.1 Popis programu... 3 1.2 Vstupní měřené veličiny... 3 1.3

Více

HX9801 / HX9802 / 9803 Návod k instalaci

HX9801 / HX9802 / 9803 Návod k instalaci ROZMĚRY: 120*80*225 CM ROZMĚRY: 100*80*225 CM ROZMĚRY: 95*95*225 CM 1 Potřebné nástroje (nejsou součástí dodávky) Zkontrolujte, máte-li připravené následující nástroje, k dispozici dostatek suchého místa

Více

VZOR Programování řídícího systému Control4 seznam funkcí

VZOR Programování řídícího systému Control4 seznam funkcí VZOR Programování řídícího systému Control4 seznam funkcí 1. Světelné scény o Obývací pokoj Čtu si Dívám se na film Vařím o Posilovna Cvičím 2. Odchodové tlačítko PĚŠKY o Je-li tma, rozsvítí světla kolem

Více

NAM technology. Uživatelský manuál. REGGAE alarm verze: 1.01 07/2011

NAM technology. Uživatelský manuál. REGGAE alarm verze: 1.01 07/2011 NAM technology Uživatelský manuál REGGAE alarm verze: 1.01 07/2011 NAM system, a.s. Petra Cingra 840, 735 11 Orlová, Obchodní oddìlení divize PCO: Tel.: +420 596 531 140, GSM: +420 603 479 095, e-mail:

Více

iloft videotelefon Uživatelský manuál

iloft videotelefon Uživatelský manuál Uživatelský manuál iloft videotelefon Popis tlačítek Poznámka: obrazovka videotelefonu se rozsvítí v okamžiku vyzvonění od panelu Aktivace hovoru, přijetí hovoru a aktivace režimu nastavení Tlačítko slouží

Více

Manuál Systém pro řízení výstražných signalizačních světel pro hasiče

Manuál Systém pro řízení výstražných signalizačních světel pro hasiče Manuál Systém pro řízení výstražných signalizačních světel pro hasiče Verze: v1.04 Ing. Stanislav Saska - 1 - Obsah: Úvod... 3 Bezpečnostní instrukce... 3 Bezpečnost práce a záruky výrobce... 3 Popis systému

Více

BASPELIN RPL. Popis obsluhy regulátoru RPL FIN1

BASPELIN RPL. Popis obsluhy regulátoru RPL FIN1 BASPELIN RPL Popis obsluhy regulátoru RPL FIN1 listopad 2007 FIN1 RPL Důležité upozornění Obsluhovat zařízení smí jen kvalifikovaná a řádně zaškolená obsluha. Nekvalifikované svévolné zásahy zejména do

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma. Podklady k základnímu popisu a programování PLC, CNC

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma. Podklady k základnímu popisu a programování PLC, CNC Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základnímu popisu a programování PLC, CNC Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k základnímu popisu

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Spínací jednotka Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2009 Projekt je spolufinancován

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu řídicích systémů u výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady

Více

REG10. návod k instalaci a použití 2.část

REG10. návod k instalaci a použití 2.část Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 2.část Řídící jednotka skleníkového clonění HSC Obsah: 1.0 Obecný popis...2 1.1 Popis programu...2 1.2 Zobrazení, vstupy, výstupy...2 1.3

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus spínací jednotka PC režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

Praktické úlohy- programování PLC

Praktické úlohy- programování PLC Praktické úlohy- programování PLC Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: realizace praktických úloh zaměřených na základní funkční bloky; samostatné procvičování na základě zadaných

Více

TR T0 T1 T0 T1 REŽIM SP1 A B REGULÁTOR TEPLOTY REGULÁTOR TEPLOTY DRT23. verze 12. 3sSTISK

TR T0 T1 T0 T1 REŽIM SP1 A B REGULÁTOR TEPLOTY REGULÁTOR TEPLOTY DRT23. verze 12. 3sSTISK Digitální regulátor teploty DRT20,23 NÁVOD PRO UŽIVATELE verze 12 -diferenční regulátor teploty jednoho tepelného spotřebiče SP1 3sSTISK (nastavení) TR T0 T1 T4 Tp REGULÁTOR TEPLOTY DRT23 verze 12 C REŽIM

Více

LOGICKÉ ŘÍZENÍ. Matematický základ logického řízení. N Měřicí a řídicí technika 2012/2013. Logické proměnné

LOGICKÉ ŘÍZENÍ. Matematický základ logického řízení. N Měřicí a řídicí technika 2012/2013. Logické proměnné N4444 Měřicí a řídicí technika 22/23 LOGICKÉ ŘÍZENÍ matematický základ logického řízení kombinační logické řízení sekvenční logické řízení programovatelné logické automat Matematický základ logického řízení

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Rele Control Elektronické ovládání výstupů Uživatelská příručka ver. 1.36 (09/02/2006) revize 07.10.2006 HW PROGRESS Milan Jaroš OBSAH: 1 Seznámení... 3 1.1 Určení... 3 1.2 Základní údaje... 3 1.3 Složení

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus stmívací jednotka PC režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část. Řídící jednotka skleníku VS9

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část. Řídící jednotka skleníku VS9 Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 2.část Obsah: Řídící jednotka skleníku VS9 1.0 Obecný popis... 1 1.1 Popis programu... 1 1.2 Vstupní měřené veličiny... 1 1.3 Další zobrazované

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

AUTOMATIZACE Úvod do programování PLC

AUTOMATIZACE Úvod do programování PLC AUTOMATIZACE Úvod do programování PLC Rostislav Palowski Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

Řídící jednotka AirBasic 2

Řídící jednotka AirBasic 2 Návod k obsluze Řídící jednotka AirBasic 2 G G875589_001 2010/04/jbrg-08 Obsah 1. Představení přístroje a bezpečnost... 1 1.1 Uložení návodu k obsluze... 1 1.2 Bezpečnost... 1 2. Provoz... 2 2.1 Ovládací

Více

Logické řízení. Náplň výuky

Logické řízení. Náplň výuky Logické řízení Logické řízení Náplň výuky Historie Logické funkce Booleova algebra Vyjádření Booleových funkcí Minimalizace logických funkcí Logické řídicí obvody Blokové schéma Historie Číslicová technika

Více

Art. 5478 Návod pro nastavení a instalaci

Art. 5478 Návod pro nastavení a instalaci DOMOVNÍ DOROZUMÍVACÍ SYSTÉMY Handsfree videotelefon (pro digitální systém VX2200 Videx video BUS6) Art. 5478 Návod pro nastavení a instalaci Tlačítka a ovládání S1 - Servisní tlačítko Po stisknutí se propojí

Více

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 Návod na obsluhu www.mctsro.com Saunový regulátor S500 Návod na obsluhu Stránka 1/7 1. Popis Saunový regulátor S500 je určen k ovládání a řízení provozu sauny. Umožňuje okamžité

Více

Synco living. Osvětlení a rolety. Ovládání a funkce. Strana1/32 Michal Bassy -Říjen 2007

Synco living. Osvětlení a rolety. Ovládání a funkce. Strana1/32 Michal Bassy -Říjen 2007 Synco living Osvětlení a rolety Ovládání a funkce Říjen 2007 Strana1/32 Michal Bassy -Říjen 2007 Přehled Přehled témat Spínací skupiny Spínací skupina "Spínání & stmívání", včetně simulace přítomnosti

Více

Kombinační automaty (logické obvody)

Kombinační automaty (logické obvody) Kombinační automaty (logické obvody) o Název: VY_32_INOVACE_01_CIT_01_Prehled_schematickych_znacek.pptx o Téma: Přehled schématických značek o Název: VY_32_INOVACE_01_CIT_02_Prehled_schematickych_znacek_test.pptx

Více

Motocyklový alarm s integrovaným pagerem SENTINEL 1100 MOTO. uživatelský manuál

Motocyklový alarm s integrovaným pagerem SENTINEL 1100 MOTO. uživatelský manuál Motocyklový alarm s integrovaným pagerem SENTINEL 1100 MOTO uživatelský manuál 1 1. LCD displej dálkového ovladače 2. Popis ikonek LCD displeje 1. Vypnutí systému 2. Tiché zapnutí 3. Zapnutí se zvukem

Více

SPY18 - RFID MOTO ALARM

SPY18 - RFID MOTO ALARM SPY18 - RFID MOTO ALARM Obsah RFID MOTO ALARM...1 HANDS FREE CHYTRÁ RFID TECHNOLOGIE...2 FUNKCE SYSTÉMU...3 Varování před nízkou kapacitou baterie...4 Režim úspory energie (režim spánku)...4 Ruční aktivace

Více

S10. Návod k obsluze. dla oprogramowania w ver. F03 oraz F0A

S10. Návod k obsluze.  dla oprogramowania w ver. F03 oraz F0A www.auraton.cz S10 Návod k obsluze dla oprogramowania w ver. F03 oraz F0A + 3 AURATON S10 Ovladač trojcestného ventilu AURATON S10 je ovladač určený k ovládání trojcestného ventilu. Zařízení otevírá a

Více

REG10. návod k instalaci a použití 2.část. Řídící jednotka natápění akunádrže solárními panely, krbovou vložkou a elektrickými topnými elementy HSZ

REG10. návod k instalaci a použití 2.část. Řídící jednotka natápění akunádrže solárními panely, krbovou vložkou a elektrickými topnými elementy HSZ Obsah: Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 2.část Řídící jednotka natápění akunádrže solárními panely, krbovou vložkou a elektrickými topnými elementy HSZ 1.0 Obecný popis...2

Více

GSM ALARM - základní sada Návod k použití

GSM ALARM - základní sada Návod k použití GSM ALARM - základní sada Návod k použití První spuštění a základní nastavení: Před vložením SIM karty do GSM alarmu, je potřeba ji připravit v mobilním telefonu: 1. Odstraňte PIN 2. Vymažte všechny telefonní

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém H iera rc

Více

Hamletovygumy.net HPS 840 NEW (H) Uživatelský návod CZ. PATROL LINE - CAN BUS Budoucnost v současnosti

Hamletovygumy.net HPS 840 NEW (H) Uživatelský návod CZ. PATROL LINE - CAN BUS Budoucnost v současnosti HPS 840 NEW (H) Uživatelský návod CZ PATROL LINE - CAN BUS Budoucnost v současnosti popis systému HPS 840 je autoalarm určený pro motorová vozidla s dálkově ovládaným centrálním zamykáním a s 12V napájecím

Více

Regulátor vytápění VPT Modul poruchové signalizace kotelny VPTPSK

Regulátor vytápění VPT Modul poruchové signalizace kotelny VPTPSK Regulátor vytápění VPT Modul poruchové signalizace kotelny VPTPSK popis Určení modulu Modul poruchové signalizace kotelny VPTPSK je určen pro sledování a signalizaci základních provozních a poruchových

Více