Základní škola T. G. Masaryka Opava, Riegrova 13. příspěvková organizace Opava, Riegrova 13

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola T. G. Masaryka Opava, Riegrova 13. příspěvková organizace 746 01 Opava, Riegrova 13"

Transkript

1 Základní škola T. G. Masaryka Opava, Riegrova 13 příspěvková organizace Opava, Riegrova 13 Průvodce vzdělávacími prvky zahrady: 1) Altán z různých druhů dřeva - Altán je vyroben z klád osmi druhů dřeva (smrk, modřín, dub, buk, třešeň, lípa, borovice, bříza), je zachována přírodní struktura a vzhled včetně kůry. Jednotlivé kmeny jsou opatřeny cedulkami. - Altán slouží jako názorná ukázka různých druhů dřeva, jejich barvy, struktury, povrchu. Děti mohou tyto vlastnosti porovnat opticky i hmatově. Hmatem (se zavázanýma očima) lze vnímat strukturu povrchu dřeva i kůry jednotlivých dřevin. - Popis jednotlivých druhů dřeva je možno nalézt na výukové informační tabuli obsahující základní informace o dřevu, jeho stavbě včetně praktického využití jednotlivých druhů dřeva. Pro žáky jsou vytvořeny pracovní listy. - Altán slouží také jako zastřešená učebna v přírodě, součástí jsou dřevěné lavičky.

2 2) Hudební xylofon - Xylofon slouží k rozvoji sluchového vnímání žáků a vnímání tónů přírody. Je odborně naladěn a hraje se na něj přiloženými paličkami. - Při hře se využívá akustických vlastností dřeva. Vlastnosti tónů jsou závislé na tloušťce a délce jednotlivých komponent xylofonu. - Dřevo je materiál s velmi dobrými akustickými vlastnostmi, které ho předurčují k výrobě hudebních nástrojů a ke zlepšení akustických vlastností společenských místností kin, divadel a koncertních síní. Důležitá je rychlost šíření zvuku ve dřevě a rezonance dřeva. Rychlost šíření zvuku ve dřevě se liší v příčném i podélném směru. Rezonancí dřeva nazýváme schopnost dřeva zesilovat zvuk bez zkreslení. Typickými rezonančními dřevy jsou dřeva jehličnanů, a to zejména smrk.

3 3) Stezka bosých nohou - Stezka je klikatá cestička lemovaná dřevěnými palisádami. Její povrch je vytvořen z různých materiálů. Po povrchu jsou rozprostřeny větší kameny a dřevěné kulatiny, prostor mezi nimi je vysypán pískem, drcenou kůrou, kamennou drtí, štěrkem. - Celá stezka má evokovat potůček, kde voda jakoby protéká přes různé materiály. Stezka se větví, jedna část přivede žáky k altánu a druhá část ke xylofonu. - Po stezce se prochází ve dvojicích, jeden žák má zavázané oči a druhý je vodičem. Děti tak mohou vnímat hmatem (chodidly) strukturu přírodních materiálů, hádají druh materiálu, po kterém právě procházejí, učí se koordinaci pohybu. - Procházka po této stezce přináší uvolnění. Střídání různých materiálů přímo působí na reflexní zóny chodidel, kde je velké množství

4 nervových zakončení. Své nervové zakončení, reflexní bod na chodidle, má každý vnitřní orgán těla. Chůzí bosýma nohama se tak provádí přirozená reflexní masáž, jež působí na celé tělo. Přirozeným způsobem se povzbuzuje látková výměna, oběhová soustava, svěžest celého těla a dobrá nálada. - Chození naboso má blahodárné účinky a osvěží člověka každého věku, neboť * působí proti stresu, * může zabránit bolestem zad, * působí proti žilním problémům, * zvyšuje odolnost vůči nachlazení.

5 4) Klády pro herní aktivity - Klády lze využít pro kooperativní aktivity žáků ve skupinách. - Děti se libovolně postaví na klády. Jejich úkolem je seřadit se podle daných instrukcí tak, aby nikdo z nich nespadl z klády dolů. Seřazují se podle vzrůstu, data narození, délky vlasů, podle prvního písmene jejich jména v abecedě apod.

6 - Menší děti mohou aktivitu provádět na rozloženém lanu, žáci se musí při přesunování dotýkat alespoň jednou nohou lana. - Klády mohou být využity také jako odpočinková zóna k posezení. 5) Dřevěné sklápěcí cedulky - Jedná se o interaktivní tabulky, umístěné u vchodu do budovy. - Obsahují vždy část hádankovou, která se týká výukových prvků v zahradě, rostlin a živočichů. Pod sklápěcí tabulkou najdou žáci správnou odpověď. 6) Meteostanice - Typ Davis Vue slouží k pozorování meteorologických jevů v okolí školy. - Umožňuje i dlouhodobá měření, stanovování limitních hodnot jednotlivých jevů. Pomocí meteostanice lze měřit teplotní hodnoty, tlak vzduchu, rychlost větru, množství srážek. - Návod k použití meteostanice je přiložen. 7) Kompostér - Slouží k demonstraci fungování ekologické likvidace organického odpadu a jeho dalšímu využití jako hnojiva.

7 - Slouží potřebám školy a zahrady. Žáci se seznámí s druhy biologického odpadu, sami se podílejí na jeho sběru a likvidaci. - Žáci se také seznámí s organismy tohoto ekosystému. 8) Hřbitov odpadků - Jde o symbolické místo, kde je na stylizovaných náhrobních kamenech uvedeno, jak dlouho v přírodě trvá, než se odpadky rozloží. - Hřbitov slouží jako názorná pomůcka pro vysvětlení problematiky odpadů, jejich likvidace a nutnost recyklace. - V předem domluvených termínech dojde k vyhrabání odpadků a žáci tak budou moci sledovat stav rozkladu.

8 9) Bylinková zahrádka - Je prostor vyhrazený pro pěstování různých druhů bylin. - K bylinám na naší zahradě je vytvořena výuková informační tabule obsahující základní informace o jednotlivých bylinách, jejich léčebných vlastnostech a možnostech využití. Základní informace o jednotlivých bylinách, jejich léčebných vlastnostech a možnostech využití je možno nalézt na výukové informační tabuli. Pro žáky jsou vytvořeny pracovní listy. - Žáci se seznámí s léčivými bylinkami, způsobem jejich pěstování a jejich využitím v lékařství i v kuchyni. - Žáci se mohou aktivně podílet na jejich pěstování, údržbě záhonů, sklizni (produkty mohou být využity ve výuce i ve školní jídelně).

9 10) Dřeviny v zahradě - V zahradě jsou zachovány stávající vzrostlé dřeviny, které jsou opatřeny informačními tabulkami, a nově jsou osázeny další dřeviny stromy i keře. - K dřevinám naší zahrady je vytvořena výuková informační tabule a zpracovány pracovní listy pro žáky. - Dřeviny slouží k výuce a pozorování našich původních druhů, jejich stavby, růstu, vlastností a možností využití.

10 11) Krmítka a ptačí budky - Na zahradě je volně přístupné krmítko, aby děti mohly krmit ptáky a pozorovat je. - Ptačí budky jsou rozmístěny po areálu. Je přitom brán ohled na druhy ptáků a jejich přirozené hnízdící podmínky. - Na zahradě jsou budky pro zahnízdění rehků, sýkor, konipasů, lejsků a brhlíků. Mohou nás ovšem svým zahnízděním překvapit i jiné ptačí druhy. - Žáci mohou poznávat naše běžné druhy ptáků, jejich způsob života a hnízdící možnosti.

11 - K ptákům naší zahrady je vytvořena výuková informační tabule obsahující základní informace o jednotlivých ptácích, jejich životních podmínkách. Jsou zpracovány pracovní listy pro žáky. Základní informace o jednotlivých ptácích a jejich životních podmínkách je možno nalézt na výukové informační tabuli. Pro žáky jsou vytvořeny pracovní listy.

12 12) Budka pro netopýry - Budka je podobná ptačí budce, ale má jiné podmínky instalace. Především volný příletový prostor, nezastíněný větvemi, dráty apod. Vletový otvor je úzká štěrbina ve spodní části budky, aby nebyla osídlována ptáky. 13) Hmyzí hotel - Jedná se o směsici materiálů v dřevěné konstrukci, kde může volně vlézt hmyz a ukrýt se. Žáci mohou volně pozorovat různé druhy hmyzu a sledovat jejich životní podmínky. - Tato stavba slouží hmyzu, a to především samotářským druhům, které jej využívají jako bezpečný úkryt pro svá vajíčka, z kterých se vylíhnou larvy a po zakuklení následně i dospělí jedinci. Tyto druhy vyhledávají ke kladení vajíček nejrůznější škvírky, dutinky ve dřevě, rostlinných stoncích, ve zdech nebo v zemi. - Materiálem, který se ke stavbě hmyzího domu používá, jsou proto například rákosová stébla, jíl, větve s měkkou dužninou, kterou si hmyz vykouše, děrované cihly, šišky apod. - V dnešní době, kdy jsou sebemenší vady na kráse na domech ihned odstraňovány, vyplňovány izolací apod., dříve běžné škvíry, spáry a jiné hmyzí skrýše rychle mizí. Na zahradách už se také tak často neobjevují nevzhledná, ale pro hmyz tolik užitečná zákoutí nepropustných křovisek, zapomenuté složené dříví nebo kupky kamenů. Proto je taková stavba hmyzího hotelu, zvlášť ve městech, prospěšná. 14) Strom pamětník - Je část mohutného, asi stoletého kmene stromu se zvýrazněnými letokruhy. Na letokruzích jsou vyznačeny významné historické události 20. a počátku 21. století ve světě, v naší zemi a v naší škole, jichž byl strom za svého života svědkem.

13 - Žáci mohou sledovat stáří stromu v závislosti na letokruzích, vnímají historické souvislosti, poznávají strukturu kmene.

14 15) Výukové informační tabule - Na zahradě jsou instalovány 4 tabule Dřevo Ptáci naší zahrady Stromy naší zahrady Bylinky naší zahrady

15 16) Odpočinková zóna - K odpočinku jsou určeny dřevěné lavičky a špalky rozmístěné po areálu.

Plán využití přírodní zahrady pro 1. rok činnosti

Plán využití přírodní zahrady pro 1. rok činnosti Mateřská škola Hodonín, Družstevní čtvrť 3149, příspěvková organizace Dílčí vzdělávací program environmentálního vzdělávání POZNÁVÁME SVĚT PŘÍRODY Plán využití přírodní zahrady pro 1. rok činnosti Budova

Více

DŘEVO pracovní list II.

DŘEVO pracovní list II. DŘEVO pracovní list II. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů - doplňovačky, přivazovačku,výpočtovou

Více

DENÍK ŠKOLNÍ ZAHRADY ZŠ ŠRÁMKOVA OPAVA

DENÍK ŠKOLNÍ ZAHRADY ZŠ ŠRÁMKOVA OPAVA DENÍK ŠKOLNÍ ZAHRADY ZŠ ŠRÁMKOVA OPAVA PROJEKT S NÁZVEM: PŘÍRODA VE ŠKOLE, ŠKOLA V PŘÍRODĚ ANEB MALÉ ŠKOLNÍ ARBORETUM za finanční podpory REVOLVINGOVÉHO FONDU MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR 1 Příroda

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: bod programu: 17. 1. 2018 48 věc: Souhlas s projekty v ZŠ a MŠ v rámci výzvy MŽP č. 16/2017 a výzvy z programu Zelená oáza 2017 dopad na rozpočet: bez dopadu na rozpočet

Více

Ruku v ruce s přírodou. Hřiště v přírodním stylu MŠ Kobylí

Ruku v ruce s přírodou. Hřiště v přírodním stylu MŠ Kobylí Ruku v ruce s přírodou Hřiště v přírodním stylu MŠ Kobylí Název díla: Ruku v ruce s přírodou Stupeň: STUDIE Místo. Školní 722, 691 10 Kobylí Investor: obec Kobylí Projektant: Ing. et Ing. Barbora Májková

Více

DŘEVO pracovní list I.

DŘEVO pracovní list I. DŘEVO pracovní list I. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů skrývačky, doplňovačky, přivazovačku, křížovku

Více

REALIZOVANÉ AKCE 2018

REALIZOVANÉ AKCE 2018 REALIZOVANÉ AKCE 2018 Obec získala dotaci z MMR (1 233 454,- Kč) na rekonstrukci víceúčelového hřiště u školy, realizace právě probíhá, tzn. demontáž stávající hřiště a výstavba nového. Dále obec získala

Více

ŠKOLNÍHO VÝLETU V PARKU MIRAKULUM

ŠKOLNÍHO VÝLETU V PARKU MIRAKULUM AKTUÁLNÍ NABÍDKA ŠKOLNÍHO VÝLETU V PARKU MIRAKULUM V SEZONĚ 2016 Zábavně-naučný Park Mirakulum v rámci environmentální výchovy nabízí interaktivní vzdělávací naučnou lesní stezku a zahrady. V rámci školního

Více

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: STAVBA: Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě STUPEŇ PD: KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ: Dokumentace pro provedení stavby (DPS) Rýmařov PARCELA Č.: část pozemku parc.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

STAVBA: MODERNIZACE ZAHARADY A DĚTSKÉHO HŘIŠTĚ MATEŘSKÉ ŠKOLY ZADAVATEL: Základní škola a mateřská škola Dolní Bečva okres Vsetín, Dolní Bečva 578,

STAVBA: MODERNIZACE ZAHARADY A DĚTSKÉHO HŘIŠTĚ MATEŘSKÉ ŠKOLY ZADAVATEL: Základní škola a mateřská škola Dolní Bečva okres Vsetín, Dolní Bečva 578, STAVBA: MODERNIZACE ZAHARADY A DĚTSKÉHO HŘIŠTĚ MATEŘSKÉ ŠKOLY ZADAVATEL: Základní škola a mateřská škola Dolní Bečva okres Vsetín, Dolní Bečva 578, 756 55 OBSAH: Architektonická studie LOKALITA/POZEMEK:

Více

Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhodnocení dotačního titulu 1

Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhodnocení dotačního titulu 1 1 2 2 3 Základní škola a mateřská škola Lipník nad Bečvou, ulice Hranická Kdo tady s námi žije, co tady kolem roste? 511, příspěvková organizace Projekt zahrnuje účast žáků na výukovém programu lesní pedagogiky,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

Součásti naší školní zahrady:

Součásti naší školní zahrady: Zahrada hmyzu milá Průvodce V následujícím textu jsou stručně popsané jednotlivé části naší školní zahrady, která je díky finanční podpoře Odboru životního prostředí Města Tábor zaměřena na včely a luční

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY

VY_52_INOVACE_PR5_2_31. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd NAŠE LESY Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona: V/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup:

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

Přehled všech projektů najdete na: Stezka pro bosou chůzi. Mgr. Lucie Alblová. Zahradní Město - Záběhlice Kč Kč.

Přehled všech projektů najdete na: Stezka pro bosou chůzi. Mgr. Lucie Alblová. Zahradní Město - Záběhlice Kč Kč. Pořadové číslo projektu: 1 Název projektu: Stezka pro bosou chůzi Popis projektu: Předmětem návrhu je vybudování v prostoru parku Malinová Chrpová stezky pro bosou chůzi, tedy cestu složenou z různých

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

PROVOZNÍ ŘÁD přírodní zahrady ZŠ a MŠ Frymburk

PROVOZNÍ ŘÁD přírodní zahrady ZŠ a MŠ Frymburk PROVOZNÍ ŘÁD přírodní zahrady ZŠ a MŠ Frymburk ZŠ a MŠ Frymburk Frymburk 112, 382 79 Zásady provozního řádu: Dle zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů.

Více

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: ŽIVOT ROSTLIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j Ekologická soutěž 18. listopadu 2009 se uskutečnilo na pracovišti Slovákova školní kolo Ekologické soutěže. Tříčlenná družstva žáků pátých tříd všech tří odloučených pracovišť naší školy si ověřilo svoje

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

Návrh prostranství v centru obce Těškovice. Ing. arch. Ing. Marcel Kupka, 6/2014

Návrh prostranství v centru obce Těškovice. Ing. arch. Ing. Marcel Kupka, 6/2014 Návrh prostranství v centru obce Těškovice Ing. arch. Ing. Marcel Kupka, 6/2014 Klady, zápory a současný stav Letecký pohled rok 2009 Řešené území - Nejednotné, částečně separované zahrady Mš, Zš a zahrada

Více

Návrh zeleně v Lešanech u Nelahozevsi Sadové úpravy

Návrh zeleně v Lešanech u Nelahozevsi Sadové úpravy IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název akce: Návrh zeleně v Lešanech u Nelahozevsi Sadové úpravy Investor: Projektant sadových úprav: Stupeň dokumentace: Datum: Obsah dokumentace: obec Nelahozeves Školní čp. 3 277

Více

Vidoule areál sportu, volného času a bydlení

Vidoule areál sportu, volného času a bydlení Vidoule areál sportu, volného času a bydlení Obsah prezentace SKUTEČNÝ STAV PARKU VIDOULE RODINNÉ BYDLENÍ VOLNOČASOVÝ PARK VIDOULE Obecné informace Bruslařská dráha Naučná stezka Dětská hřiště Multifunkční

Více

Podpora hnízdních možností dutinových ptáků na LS Náměšť nad Oslavou 2011

Podpora hnízdních možností dutinových ptáků na LS Náměšť nad Oslavou 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Podpora hnízdních možností dutinových ptáků na LS Náměšť nad Oslavou 2011 Vojtěch Kodet,

Více

Sdělení: Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za obsah tohoto dokumentu je výhradně

Sdělení: Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za obsah tohoto dokumentu je výhradně PROJEKT MALÉ ŠKOLNÍ ARBORETUM ZŠ SUCHDOL NAD ODROU Sdělení: Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za obsah tohoto dokumentu je výhradně odpovědný

Více

14. Labyrint živý plot se zónami na hry

14. Labyrint živý plot se zónami na hry 14. Labyrint živý plot se zónami na hry Kouzelná zahrada staveniště a pískoviště - labyrint s centry (kamenné, pískové, dřevěné) pro hry dětí, stavění z přírodnin hra na stavbaře převoz auty, kolečkem

Více

Inovace výuky I.stupeň. Včelí úl

Inovace výuky I.stupeň. Včelí úl Inovace výuky I.stupeň Inovace výuky Člověk a svět práce Autorka : Mgr. Martina Tanglová Včelí úl Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Tematický okruh: Práce s drobným

Více

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA 10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA Mladecko je právě díky lesním porostům vyhledávanou rekreační oblastí. Poslední desáté zastavení seznamuje návštěvníky s rostlinami i živočichy typickými pro tento ekosystém.

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 4. zasedání zastupitelstva města dne: 29. 4. 2010 Bod pořadu jednání: Věc: Návrh na přidělení dotací z Ekofondu pro rok 2010 Zpracoval: odbor, oddělení: Leoš

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list s názvem Společenstvo lesa slouží buď jako doplněk ke stejnojmenné prezentaci či samostatný pracovní list. Žáci si v něm doplní a tím zopakují význam lesa, zástupce skupin lesních

Více

Seminář Operační program životní prostředí. Výzva MAS Vyhlídky, z.s. OPŽP Realizace sídelní zeleně Mělník

Seminář Operační program životní prostředí. Výzva MAS Vyhlídky, z.s. OPŽP Realizace sídelní zeleně Mělník Seminář Operační program životní prostředí Výzva MAS Vyhlídky, z.s. OPŽP Realizace sídelní zeleně Mělník 2.4.2019 Pozvánka na konzultační schůzku Pá 12.4.2019 9.00 hod. RP AOPK Střední Čechy Podbabská

Více

ročník 7. č. 36 název

ročník 7. č. 36 název č. 36 název Rostlinné společenstvo - les anotace V pracovních listech si žáci vysvětlí význam lesů, vyčlení rostliny lesního společenství, naučí se rozlišovat základní systematické skupiny rostlin a znát

Více

VÝSTUP Z PROJEKTU A: Práce s žáky speciální třídy Podzim Zima B: Práce s dětmi v keramickém kroužku

VÝSTUP Z PROJEKTU A: Práce s žáky speciální třídy Podzim Zima  B: Práce s dětmi v keramickém kroužku VÝSTUP Z PROJEKTU A: Práce s žáky speciální třídy Podzim Žáci se seznámili s vlastnostmi keramické hlíny a šamotu pod vedením zkušené keramičky. Vznikaly první výrobky sluníčka (foto č. 1). Na téma: Co

Více

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy.

Mgr. Radmila Holubcová. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Tematická oblast: Ekosystémy. Autor: Mgr. Radmila Holubcová Datum vytvoření: 2.1.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Tematická oblast: Ekosystémy Téma: Cílová skupina: Ekosystém les Žák Typická věková skupina,

Více

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie téma: Úvodní praktikum cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika pomůcky: papír, tužka, metodiky pro výuku praktik (názvy cvičení) popis aktivit: seznámení s organizací a tematickou náplní praktik

Více

PRACOVNÍ LIST PTÁCI NAŠÍ ZAHRADY: (starší žáci)

PRACOVNÍ LIST PTÁCI NAŠÍ ZAHRADY: (starší žáci) PRACOVNÍ LIST PTÁCI NAŠÍ ZAHRADY: (starší žáci) Název: Pracovní listy ptáci naší zahrady Autor: Vít Lazecký Stručný popis: Pracovní listy blíže seznamují s ptáky naší zahrady. Správné řešení je přiloženo.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 21 Buk Ing. Hana Márová

Více

Zahrada s přírodními prvky. Mateřská škola Ostrava, Varenská 2a

Zahrada s přírodními prvky. Mateřská škola Ostrava, Varenská 2a Zahrada s přírodními prvky Mateřská škola Ostrava, Varenská 2a Objednatel: Mateřská škola Ostrava, Varenská 2a, příspěvková organizace Varenská 2977/2a 702 00 Moravská Ostrava ič: 70934002 Zpracovatel:

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE ÚPRAV ŠKOLNÍ ZAHRADY. Mateřská škola Brno, Šrámkova 14, příspěvková organizace

PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE ÚPRAV ŠKOLNÍ ZAHRADY. Mateřská škola Brno, Šrámkova 14, příspěvková organizace PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE ÚPRAV ŠKOLNÍ ZAHRADY Mateřská škola Brno, Šrámkova 14, příspěvková organizace Místo stavby: Šrámkova 14/432, 638 00 Brno, p.č. 4/2 k.ú. Brno-Lesná Vlastník: Statutární město Brno,

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

Úvod. Jakéjsou naše vzpomínky z dětství? Co nás v dětství nejvíc zajímalo, bavilo, co v nás zanechalo nejhlubší stopy?

Úvod. Jakéjsou naše vzpomínky z dětství? Co nás v dětství nejvíc zajímalo, bavilo, co v nás zanechalo nejhlubší stopy? Děti v obci Úvod Jakéjsou naše vzpomínky z dětství? Co nás v dětství nejvíc zajímalo, bavilo, co v nás zanechalo nejhlubší stopy? Při plánováníprostor pro děti zkusme sami nejdřív zavzpomínat, potom promluvme

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Předmět: Přírodověda, 5. ročník. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků.

- Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jehličnaté stromy Obsahový cíl: - Žák pojmenuje základní druhy jehličnatých stromů vyskytujících se v ČR. - Žák rozpozná jehličnaté stromy podle jejich typických znaků. Jazykový cíl: - Žák používá slovní

Více

SMYSLOVÁ A NERVOVÁ SOUSTAVA

SMYSLOVÁ A NERVOVÁ SOUSTAVA SMYSLOVÁ A NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidské smyslové a nervové soustavy. Smyslová soustava patří sem zrak, sluch,

Více

Cíl environmentální výchovy: Rozvoj znalostí, dovedností a postojů pro environmentálně odpovědné jednání

Cíl environmentální výchovy: Rozvoj znalostí, dovedností a postojů pro environmentálně odpovědné jednání Cíl environmentální výchovy: Rozvoj znalostí, dovedností a postojů pro environmentálně odpovědné jednání Vztah k přírodě V přírodě je nám dobře a máme ji rádi Vztah k místu Utváříme si hluboký vztah k

Více

6. Přílohy. Seznam příloh: Příloha I: Seznam vybraných základních škol okresu Louny, Rakovník, Kladno...II

6. Přílohy. Seznam příloh: Příloha I: Seznam vybraných základních škol okresu Louny, Rakovník, Kladno...II 6. Přílohy Seznam příloh: Příloha I: Seznam vybraných základních škol okresu Louny, Rakovník, Kladno...II Příloha II: Seznam vybraných základních škol z projektu Toulavý autobus...iii Příloha III: Vzor

Více

Stromy. Řešení. Pracovní list

Stromy. Řešení. Pracovní list Stromy Anotace: seznamuje žáky s vnější a vnitřní stavbou stromu a se základními rozdíly mezi jehličnatými a listnatými, opadavými a Zároveň vysvětluje rozdíl mezi krytosemennými a nahosemennými rostlinami.

Více

Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba

Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba Trvale udržitelné hospodaření v lesích Dle zákona o lesích č. 289/1995 Sb. takové hospodaření, při němž je les trvale schopen plnit

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí

REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Název projektu: Malé školní arboretum Konečný příjemce: Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 (předkladatel projektu) Datum:

Více

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ /

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ / Roční realizační plán EVVO na školní rok 2013 2014 1. Roční realizační plán EVVO Cíle EVVO na SpZŠ Úpice - vypěstovat v žácích kladný vztah k životnímu prostředí - upevnit návyk třídit odpad - naučit šetřit

Více

Základní škola a mateřská škola, Třinec, Koperníkova 696, p. o. Popis pomůcky. K projektu Zahrada v přírodním stylu u MŠ Koperníkova 68

Základní škola a mateřská škola, Třinec, Koperníkova 696, p. o. Popis pomůcky. K projektu Zahrada v přírodním stylu u MŠ Koperníkova 68 Základní škola a mateřská škola, Třinec, Koperníkova 696, p. o. Popis pomůcky K projektu Zahrada v přírodním stylu u MŠ Koperníkova 68 Zpracován k 31.8.2013 Vypracovala: Mgr. Miroslava Kubeczková Město

Více

Zpravodaj. duben 2013- duben 2014 Projekt Malé školní arboretum. REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí

Zpravodaj. duben 2013- duben 2014 Projekt Malé školní arboretum. REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí Zpravodaj duben 2013- duben 2014 Projekt Malé školní arboretum Původní školní zahrada se skládala z téměř 1 ha vinohradu, věkovitého sadu (asi 50 ovocných dřevin) a k tomu připojených políček pro účely

Více

PŘÍRODNÍ ZAHRADY. Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050

PŘÍRODNÍ ZAHRADY. Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 PŘÍRODNÍ ZAHRADY ZÁKLADNÍ POJMY Tradiční zahrada návaznost na místní tradici a zkušenosti předků Přírodní zahrada

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14. Název materiálu: Stavba květu. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracovala: Mgr.

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14. Název materiálu: Stavba květu. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracovala: Mgr. Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 8/14 Název materiálu: Stavba květu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Alena Přikrylová ANOTACE Škola: Vypracovala: Mgr. Alena Přikrylová Období vzniku

Více

Plán využití pomůcek. k projektu. Přírodní hřiště MŠ Luleč

Plán využití pomůcek. k projektu. Přírodní hřiště MŠ Luleč Plán využití pomůcek k projektu Přírodní hřiště MŠ Luleč Únor 2013 OBSAH 1. Herní prvky... 3 1.1. Pískoviště... 3 1.2. Prohazovadlo s kreslící tabulí... 4 1.3. Balanční prvek - Kladinky... 4 1.4. Pyramida...

Více

Archeologie starého dřeva a spálenišť

Archeologie starého dřeva a spálenišť MINIATLAS obsahuje dvě části. MINIATLAS mikroskopie dřeva a uhlíků pro učitele a studenty Příloha k úloze Archeologie starého dřeva a spálenišť První obsahuje výběr z anatomických obrázků různých pozorovacích

Více

REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí

REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí REVOLVINGOVÝ FOND Ministerstva životního prostředí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Název projektu: Školní přírodní učebna Konečný příjemce: Základní škola a Mateřská škola, Znojmo, Pražská 98 (předkladatel projektu)

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 6 Makroskopická stavba

Více

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna téma: Úvodní praktikum cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika místo: odborná učebna pomůcky: papír, tužka popis aktivit: seznámení s organizací a tematickou náplní praktik výstupy: předané organizační

Více

Kontrola a čištění budek na LS Třebíč 2011

Kontrola a čištění budek na LS Třebíč 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Kontrola a čištění budek na LS Třebíč 2011 Vojtěch Kodet, Pavel Hobza, Dana Kořínková,

Více

Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě

Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě Projekt: Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě Zpracoval: ZŠ Kunratice, odborná spolupráce Ing. Kateřina

Více

HŘIŠTĚ V PŘÍRODĚ MŠ JABLŮNKA

HŘIŠTĚ V PŘÍRODĚ MŠ JABLŮNKA HŘIŠTĚ V PŘÍRODĚ MŠ JABLŮNKA Název díla: HŘIŠTĚ V PŘÍRODĚ MŠ JABLŮNKA Stupeň: STUDIE Místo. NA LÁNI 503, 75623 JABLŮNKA Investor: MATEŘSKÁ ŠKOLA JABLŮNKA Zpracovatel: BC. MAGDALÉNA BENÍČKOVÁ Datum: 14.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 11 Rozpoznávání dřevin

Více

PŘÍRODNÍ ZAHRADA PŘÍRODNÍ UČEBNA

PŘÍRODNÍ ZAHRADA PŘÍRODNÍ UČEBNA PŘÍRODNÍ ZAHRADA PŘÍRODNÍ UČEBNA Naše škola pipravuje promnu školního pozemku za školou na pírodní uebnu. Má vzniknout místo, kde bychom se mohli venku, kdy je hezky, uit pírodopis, prvouku, pírodovdu

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

Žák umí rozlišit a popsat rozdíl mezi jehličnatým a listnatým stromem. Žák pozná a dokáže říct rozdíl mezi borovicí, smrkem, modřínem a jedlí.

Žák umí rozlišit a popsat rozdíl mezi jehličnatým a listnatým stromem. Žák pozná a dokáže říct rozdíl mezi borovicí, smrkem, modřínem a jedlí. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Stromy jehličnaté stromy Ročník 3. Anotace Tyto dva pracovní listy

Více

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, pedagogové školy, členové Ekotýmu. říjen. říjen. koordinátorky. říjen.

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, pedagogové školy, členové Ekotýmu. říjen. říjen. koordinátorky. říjen. PLÁN ČINNOSTI EKOŠKOLY Plán činnosti na období školní rok 2015/2016 Název školy Datum sestavení plánu Na sestavení plánu spolupracovali ZŠ a MŠ Troubky Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana

Více

PŘÍRODNÍ ZAHRADA MŠ VIDČE

PŘÍRODNÍ ZAHRADA MŠ VIDČE NÁVRH ZAHRADY MATEŘSKÉ ŠKOLY SE ZAMĚŘENÍM NA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVU UČENÍ A ZÁBAVA, TO JE NAŠE ZAHRADA PŘÍRODNÍ ZAHRADA MŠ VIDČE PŘÍLOHA Č. 3 KATALOG NAVRHOVANÝCH HERNÍCH PRVKŮ ZAHRADA ZRAKU / ZAHRADA

Více

Mgr. Gabriela Burešová

Mgr. Gabriela Burešová Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_12 Název vzdělávacího materiálu Stromy listnaté, jehličnaté Člověk a příroda Jméno autora Anotace

Více

Studie veřejného prostranství vnitrobloku

Studie veřejného prostranství vnitrobloku Studie veřejného prostranství vnitrobloku Zpracovatel Ing. arch. Ing. Marcel Kupka, Ing. Lenka Vašíčková Tel: 603 143 721, e-mail: zahradniarchitekt@post.cz IČ: 76266991, DIČ: CZ8256175246 Investor Město

Více

Zkrácená verze schváleného projektu

Zkrácená verze schváleného projektu Program rozvoje venkova OSA IV. LEADER Zkrácená verze schváleného projektu Rekonstrukce zeleně u KD Třebelovice 7.Výzva MAS Jemnicko Fiche č.5 Krásnější vesnice Třebelovice 2010 Obsah 1 Název projektu...

Více

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 10. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyka a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

HŘIŠTĚ V PŘÍRODNÍM STYLU PŘI MŠ PASTELKY BRNO

HŘIŠTĚ V PŘÍRODNÍM STYLU PŘI MŠ PASTELKY BRNO 1 HŘIŠTĚ V PŘÍRODNÍM STYLU PŘI MŠ PASTELKY BRNO POPIS PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU Zpracováno: červenec 2015 Zpracovatel: ing. arch. Ivo Urban ACERINTERIER s.r.o. Špitálka 8 602 00 BRNO... razítko, podpis 2 Obsah

Více

Na jehličnanech se vyskytují nejobávanější škůdci lesního hospodářství.

Na jehličnanech se vyskytují nejobávanější škůdci lesního hospodářství. Škůdci na smrku Rozsáhlé monokultury jehličnanů pěstované v nepřirozených podmínkách, často ve špatném zdravotním stavu, poskytují škůdcům bohatou nabídku potravy a příhodné podmínky k rozsáhlým gradacím

Více

Mgr. Milan Stašek tel. +420 602 704 374, +420 572 549 333 stasek.milan@tiscali.cz www.detskahristestasek.cz

Mgr. Milan Stašek tel. +420 602 704 374, +420 572 549 333 stasek.milan@tiscali.cz www.detskahristestasek.cz Mgr. Milan Stašek tel. +420 602 704 374, +420 572 549 333 stasek.milan@tiscali.cz Čmáralka Sestava obsahuje: kládová konstrukce se dvěma nebo jednou malovací tabulí kotvená do země. Prostor pro prvek včetně

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy

Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Integrovaný vědní základ 3 Výukový program: Jehličnaté a listnaté stromy Vypracovaly: Veronika Bořutová, UČO 253475 Olga Krejčí, UČO 322757 Edita Černá, UČO 191586

Více

KOLOUŠEK a soutok dvou potoků

KOLOUŠEK a soutok dvou potoků KOLOUŠEK a soutok dvou potoků Obsahový cíl: - propojení češtiny s prvoukou (prostředí lesa a dvouhláska ou): živočichové, mláďata, rostliny, dřeviny, plodiny apod.) - žáci se naučí pracovat s odborným

Více

Průvodce k zamyšlení nad svou zahradou

Průvodce k zamyšlení nad svou zahradou Dříve než začneme plánovat změny na své zahradě je důležité si uvědomit - čeho chceme na své zahradě dosáhnout. Zda budeme mít v sezónu stále kvetoucí zahradu, relaxační zahradu, místo určené k dětským

Více

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 Anotace: Šablona: I/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Ročník: Materiál obsahuje prezentaci zaměřenou na poznávání listnatých

Více

Life from Soil module template. Učitelé, lektoři, studenti a rodiče, zástupci samosprávy, členové nevládních organizací atd.

Life from Soil module template. Učitelé, lektoři, studenti a rodiče, zástupci samosprávy, členové nevládních organizací atd. Určeno lektorům pro plánování vlastního kurzu. Abstrakt a obsah modulu Název a popis modulu Tvorba přírodních školních zahrad Přírodní školní zahrady poskytují vynikající prostředí a příležitost ke zvýšení

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Les autor: Mgr. Alena Hyánková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/01.0002

Více

Sluníčková zahrada místo k životu

Sluníčková zahrada místo k životu Sluníčková zahrada místo k životu -podpora enviromentálního vzdělávání a osvěty -péče o přírodní prostředí a ochrana -potřeby občanů města i městské části ve smyslu zlepšení kvality životního prostředí

Více

Přírodní zahrada u Mateřské školy Brno Úvoz 57 Příroda na dosah SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

Přírodní zahrada u Mateřské školy Brno Úvoz 57 Příroda na dosah SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Přírodní zahrada u Mateřské školy Brno Úvoz 57 Příroda na dosah SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA VYPRACOVALA: Ing. Jitka Vágnerová, březen 2015 1 OBSAH: 1. Popis území stavby 3 2. Celkový popis stavby 3 3. Připojení

Více

Zelená učebna v badatelské zahradě. Zpracoval: ZŠ Kunratice, odborná spolupráce Ing. Kateřina Pospíšilová

Zelená učebna v badatelské zahradě. Zpracoval: ZŠ Kunratice, odborná spolupráce Ing. Kateřina Pospíšilová Projekt: Zelená učebna v badatelské zahradě Zpracoval: ZŠ Kunratice, odborná spolupráce Ing. Kateřina Pospíšilová Datum: Prosinec 2016 Obsah 1. Průvodní zpráva 2. Grafická část 2.1 Širší vztahy 1:1000

Více

České podlahy ze širokých prken zdravý způsob bydlení s puncem osobnosti. Svojšovice 15, 251 63 Strančice

České podlahy ze širokých prken zdravý způsob bydlení s puncem osobnosti. Svojšovice 15, 251 63 Strančice České podlahy ze širokých prken zdravý způsob bydlení s puncem osobnosti Svojšovice 15, 251 63 Strančice Historie prkenných podlah sahá daleko do minulosti Dlouholetá praxe srestaurováním podlah, úcta

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OD ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015 platnost 3 5 let 1. Dlouhodobý plán EVVO 1.1. Výchovně-vzdělávací cíle 1.1.1. Hlavní cíle vzdělávání žáků Na konci školní docházky žák: - rozumí vztahům

Více

Živá příroda rostliny

Živá příroda rostliny 1. Rozděl rostliny podle typu stonku: Živá příroda rostliny ( bříza, cibule, slunečnice, jedle, jabloň, blatouch, modřín, jilm, netřesk, hrušeň, pšenice, pýr) byliny dřeviny 2. Správně přiřaď: stonek koruna

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více