MONTÁŽNÍ NÁVOD MONTÁŽ, ÚDRŽBA A NÁVOD K POUŽITÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MONTÁŽNÍ NÁVOD MONTÁŽ, ÚDRŽBA A NÁVOD K POUŽITÍ"

Transkript

1 S O L Á R N Í S Y S T É M S N U C E N Ý M O B Ě H E M MONTÁŽNÍ NÁVOD MONTÁŽ, ÚDRŽBA A NÁVOD K POUŽITÍ

2

3 OBSAH Kapitola 1 Solární systém V hody solárního systému strana 4 Balení, dodávka a pfiíslu enství strana 5 Kapitola 2 Spotfieba TUV V poãet spotfieby, pfiíklady strana 6 Kapitola 3 Z ãeho se skládá solární systém (popis, technické parametry) Solární kolektory strana 8 Pokles tlaku v kolektorech strana 10 Zásobníkové ohfiívaãe TUV strana 11 Zásobníkov ohfiívaã s jedním v mûníkem strana 13 Zásobníkov ohfiívaã s dvûmi v mûníky strana 16 Solární regulace strana 19 Solární centrum strana 21 Periferní vybavení základní strana 23 Periferní vybavení volitelné strana 24 Kapitola 4 Solární systémy Modely strana 25 Schémata typick ch zapojení strana 26 âinnost solárního systému a rozmûry kolektorov ch ploch strana 27 Kapitola 5 MontáÏní návod MontáÏní pokyny strana 28 Nosné konstrukce kolektorû strana 29 Propojování kolektorû a pfiíslu enství strana 36 Solární centrum a rozvody strana 38 Elektro pfiipojení strana 41 Kapitola 6 OdstraÀování problémû Instrukce pro montáïní firmu a informace pro zákazníka strana 42 MontáÏní list strana 43 Instrukce pro montáïní firmu strana 45

4 SOLÁRNÍ SYSTÉM Kapitola 1 Výhody solárního systému Solární systém je ekologick, ekonomick v hodn, uïivatelsky jednoduch a estetick. Je to efektivní a nezávislé energetické zafiízení. Ekologie Solární komplet Megasun VS 500 E roãnû u etfií Ïivotnímu prostfiedí CO 2 emisí zhruba tolik, kolik vypustí do ovzdu í osobní auto, které najezdí km. Ekonomika U etfií % spotfieby energií roãnû (záleïí na mnoïství sluneãního svitu a velikosti systému) 4 Jednoduch Solární systém MEGASUN je velmi snadno, rychle a bezpeãnû instalován. Provozní náklady jsou témûfi nulové a zafiízení je bezúdrïbové. Estetika Designovû propracované kolektory Megasun a citlivû navrïená stfie ní konstrukce jsou zárukou, Ïe solární plocha nebude architektonicky naru ovat Ïádn typ stfiechy. Efektivita Zdarma ohfiev TUV v prûbûhu 7-12 mûsícû v roce. Nezávislost Zafiízení vyuïívající autonomní zdroj energie, v znamnû nezávisl na energetick ch kolosech.

5 Kapitola 1 BALENÍ Balení solárního systému MEGASUN obsahuje KaÏdá kompletní sestava obsahuje: 1. Ohfiívaã TUV s jedním v mûníkem (typ VS - BL1) nebo s dvûma v mûníky (typ VS - BL2). Zásobník je uloïen na dfievûné paletû a upevnûn smr Èovací folií. 2. Jeden, dva nebo tfii kolektory, kaïd z nich je samostatnû chránûn ãtyfimi plastov mi chrániãi. 3. Kartónovou krabici se v emi komponenty, které jsou nutné k provozu solárního systému. Solární centrum, které obsahuje solární regulátor, ãerpadlo, expanzní nádobu, nemrznoucí médium, propojovací hadice a kabely. 4. Nosnou konstrukci se spojovacím materiálem, ventily atd. 5 Solární Energie s.r.o. neodpovídá za kody zpûsobené pfiepravou. Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

6 TUV Kapitola 2 Spotřeba TUV Obecné informace Pfii v bûru fototermického solárního systému musíme dobfie zváïit na e potfieby TUV. A to jak z hlediska mnoïství vyuïité TUV, tak z hlediska teploty TUV. Obvykle vyuïíváme uïitkovou vodu teplou 45 C a pfii v poãtu mnoïství spotfieby TUV vycházíme z jednodenní spotfieby. V poãet potfieby TUV 1. RODINNÝ DŮM V rodinn ch domech (bytech) jsou potfieby vyuïití TUV obvykle stabilní bûhem celého roku. Indikátorem je poãet obyvatel v domû (bytû). Dále pfii v poãtech vycházíme z mnoïství spotfiebované TUV na jednoho obyvatele: 6 Nízká spotfieba: PrÛmûrná spotfieba: Vysoká spotfieba: Příklad: 35 l osoba / den 50 l osoba / den 70 l osoba / den âtyfiãlenná rodina má tedy denní spotfiebu TUV prûmûrnû 240 l (60 l / osoba). 2. HOTELY, PENZIÓNY V objektech jako jsou hotely, penzióny atd. je spotfieba TUV adekvátní poãtu a délce pobytu hostû. Napfi. pokud se jedná o hotel, kter je provozován hlavnû v létû budeme poãítat poãet obsazen ch lûïek v období kvûten aï srpen, pfiiãemï mnoïství spotfieby TUV o teplotû 45 C je pfiibliïnû následující: Hotel ** Hotel *** Hotel **** Hotel ***** Penzión, Hostel Camping 50 l host / den 80 l host / den 100 l host / den 100 l host / den 40 l host / den 60 l host / den

7 Kapitola 2 TUV Spotřeba TUV Příklad: Ekofarma, kde trvale Ïije ãtyfiãlenná rodina a pronajímá 15 lûïek v období kvûten aï srpen. HostÛm je podávána polopenze. Spotfieba rodiny Spotfieba hostû Kuchynû Celkem: 4 x 60 l = 240 l / dennû 15 x 50 l = 750 l / dennû 30 x 10 l = 300 l / dennû 1290 l / dennû 3. DALŠÍ APLIKACE V následující tabulce uvádíme dal í pfiíklady spotfieby TUV v rûzn ch zfiízeních Nemocnice 80 l / postel V koleje, domovy dûchodcû 80 l / postel Sprchy sportovních zafiízení 30 l / osoba koly 5 l / Ïák Restaurace 8-15 l / jídlo Kavárny, bary 2 l / zákazník Kanceláfie 5 l / zamûstnanec 7 FAKTORY ZVYŠUJÍCÍ SPOTŘEBU V pfiípadû cirkulaãního systému TUV je nutné tento ãinitel zohlednit ve v poãtech potfiebného mnoïství TUV. V poãty jsou závislé na délce cirkulace a kvalitû izolace okruhu. Kvalifikováním celkového objemu TUV je také potfieba zohlednit tepelné ztráty zpûsobené délkou rozvodû TUV (zásobník koncové místo spotfieby). REÁLNA POTŘEBA Skuteãná spotfieba TUV je silnû individuální záleïitost kaïdého jedince. Statisticky je prokázáno, Ïe Ïeny spotfiebují pro osobní hygienu témûfi dvojnásobek spotfieby TUV muïû. K nejpfiesnûj ím v sledkûm dojdeme odeãtením spotfieby na vodomûru TUV.

8 SOLÁRNÍ KOLEKTORY Kapitola 3 KOLEKTORY ST 2000 A ST Obecný popis Ploch kapalinov kolektor, pevné konstrukce, velmi pokroãilé technologie, vhodn pro v echny solární systémy s nucen m obûhem. ZpÛsob v roby a pouïité materiály zaruãují vysokou absorptivitu a pfienos tepelné energie. ZároveÀ jsou ov em konstruovány tak, aby byla emisivita co nejniï í. Typy kolektorů Solární kolektory jsou vyrábûny ve dvou typech ST 2000 (2,1 m 2 ) a ST 2500 (2,61 m 2 ) se selektivním titanov m povrchem nebo ãern m Kolektor s galvanicky naná en m ãern m chrómem chrómem, které aè jiï samostatnû nebo vzájemnû propojené do sestav splàují v echny poïadavky moderních solárních systémû. Základní technické parametry Rám kolektoru je vyroben z vysoce kvalitního eloxovaného hliníku, kter je odoln vûãi extrémním povûtrnostním podmínkám (vysoká vlhkost prostfiedí, mrazy, atd.). Mohutná boãní a zadní izolace (20 mm skelná vata a 40 mm minerální vlny), minimalizuje tepelné ztráty v seversk ch oblastech. Speciální solární prizmatické sklo odolné proti krupobití (solar tempered glass). Celomûdûn absorbér se selektivní titanovou vrstvou nebo chromov m nástfiikem. Titanov absorbér je vhodn do oblasti s vysok m difúzním sluneãním záfiením a nízk mi teplotami. Je schopen absorbovat v zimních mûsících aï o 16 % více solárního záfiení, neï chromov kolektor. Titanov nástfiik je netoxick, nepo kozuje Ïivotní prostfiedí a zachovává si stabilní mechanické i tepelné vlastnosti pfii velmi nízk ch nebo naopak vysok ch teplotách. ROZMĚRY A PARAMETRY KOLEKTORŮ TYP Rozmûry Kolektorová Absorpãní Hmotnost Objem Pracovní Absorptivita Emisivita Selektivního (v x x h) plocha plocha (kg) (L) tlak kolektoru (m 2 ) (m 2 ) (bar) Selektivní Neselektiv. Selektivní Neselektiv. ST x1010x90 2,1 1,8 41 1, % ± 2% 93% ± 2% 5% ± 3% 11% ± 2% ST x1275x90 2,6 2,3 48 2, % ± 2% 93% ± 2% 5% ± 3% 11% ± 2% Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

9 Kapitola 3 SOLÁRNÍ KOLEKTORY KOLEKTORY ST 2000 a ST 2500 Technická specifikace Materiál: jednolit mûdûn plát Absorptivita: 95 % ± 2 % Emisivita: 5 % ± 3 % Tlou Èka: 0,2 mm Nástfiik: vysoce selektivní titan Parametry trubek PrÛmûr horizontálních trubek: 22 mm PrÛmûr vertikálních trubek: 10 mm Zku ební tlak: 10 bar Max Pracovní tlak: 7 bar Rám Materiál: siln eloxovan hliníkov profil Barva: pfiírodní hliník Zadní izolace: 40 mm minerální vlny Boãní izolace: 20 mm skelná vlna Pfiední strana kolektoru Materiál: Speciální tvrzené solární sklo Tlou Èka: 3,5 mm nebo 4 mm Tûsnûní: EPDM a transparentní silikon 9 Nemrznoucí kapalina Nejedovatá, ekologická kapalina na bázi propylenglykolu (monopropylenglykolu), která se vyznaãuje mrazuvzdorností a vysok m bodem varu. RovnûÏ zabraàuje korozi. Kolektor s vysoce selektivní titanovou vrstvou Nosná konstrukce Popis univerzální nosné konstrukce kolektorû najdete od strany 28, Kapitoly 5. Technické parametry mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

10 SOLÁRNÍ KOLEKTORY Kapitola 3 Pokles tlaku v kolektorech Kolektor ST 2000 selektivní (2,1 m 2, 26 C) Kolektor ST 2000 selektivní (2,6 m 2, 24 C) Tlaková ztráta (Pa) Tlaková ztráta (Pa) Průtok kg/s Průtok kg/s Pro systémy VS aï 500 BL1, BL2 preferujeme paralelní zapojení kolektorû 10 V stup teplé vody nebo V stup teplé vody Vstup studené Vstup studené V tomto pfiípadû je tlaková ztráta celého kolektorového pole pfiibliïnû stejná jako tlaková ztráta jednoho kolektoru. PoÏadovan prûtok ãerpadla pro hnané systémy je zhruba l/h pro 1 m 2 instalované plochy, závisí také na specifikacích jednotliv ch aplikací. Pfiíklad PoÏadovan prûtok pro systém VS 300/BL1 s tfiemi kolektory ST 2000 v paralelním zapojení, celková plocha 6,3 m 2 je 60 l/h na 1 m 2 kolektorové plochy. PrÛtok ãerpadla tedy musí b t 60 l/hm 2 x 6,3 m 2 = cca 378 l/h. Pokud toto vydûlíme 3 kolektory, dostaneme 126 l/h na kolektor. KdyÏ to pfievedeme na l/s, dostaneme 0,035 l/s. Z v e uvedeného grafu tlakové ztráty kolektoru ST 2000, odhadneme, Ïe prûtok 0,035 l/s odpovídá pfiibliïnû tlakové ztrátû 100 Pa.

11 Kapitola 3 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Zásobník TUV MEGASUN V-BL1 a V-BL2 (s jedním nebo dvěmi výměníky) Obecný popis Zásobníky MEGASUN jsou vyrábûny v souladu s nûmeck mi standardy, za plnû automatického provozu a absolutnû vyhovují mezinárodním zdravotnick m nafiízením pro zdravotnickou vodu. Vysoká technická úroveà, moderní technologie a automatická v roba zaruãuje precizní kvalitu zásobníkû. Díky pouïívan m kvalitním materiálûm se zásobníky vyznaãují dlouhou Ïivotností, bezproblémov m a ekonomick m provozem. boiler boiler Základní technická charakteristika: Nádoba vyrobena z extra silné a kvalitní ocele USD Dvakrát testována vodotûsnost. Vnitfiní úprava nádoby je provedena pískováním, tím je dosaïeno ideálního povrchu pro následné smaltování. Smalt je na dvakrát vypálen pfii 850 C. Anodová tyã DN 32 mm, jako antikorozní ochrana. Na pfiání volitelná topná vloïka 2,3,4 kw (230 V) s termostatem nebo 6 a 9 kw (400 V). Zásobníky s jedním i dvûma v mûníky, vhodné pro kaïdou aplikaci. 11 Modely Model V - BL1 (jeden v mûník) Typ Vnûj í Objem izolace l V BL1 Ano 150 V BL1 Ano 200 V BL1 Ano 300 V BL1 Ano 420 V BL1 Ano 500 V BL1* Ne 800 V BL1* Ne 1000 Model V - BL2 (dva v mûníky) Typ Vnûj í Objem izolace l V BL2 Ano 200 V BL2 Ano 300 V BL2 Ano 420 V BL2 Ano 500 V BL2* Ne 800 V BL2* Ne 1000 (*) : bez izolace, Ïárovû pozinkovan Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

12 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Kapitola 3 Zásobník TUV MEGASUN V-BL1 a V-BL2 (s jedním nebo dvěmi výměníky) Nádoba Materiál: ocel USD 37.2 Svary: automaticky v prostfiedí neutrálního plynu âi tûní: pískování Vnitfiní úprava: dvojitû vypalovan smalt pfii teplotû 850 C ( l), Ïárovû pozinkovan (800 a 1000 l) Vodotûsnost: dvakrát kontrolováno, pfied a po smaltování resp. zinkování Provozní tlak: 10 bar Teplota TUV: +95 C Izolace Materiál: Polyuretan 12 Hustota: 40 kg/m 3 Tlou Èka: 65 mm Zakrytí: KoÏenka Zásobník VS a VS jsou dodávány bez izolace. Doporuãujeme izolaci 100 mm. V mûník Typ: Materiál: Elektrická topná vloïka: spirálovit v mûník silná ocelová roura 2 nebo 3 nebo 4 kw (230 V) s termostatem 6 nebo 9 kw (400 V) bez termostatu Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

13 Kapitola 3 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Zásobník TUV MEGASUN V-BL1 s jedním výměníkem Rozměry a vzdálenosti v mm Teplomûr Ohfiátá voda Cirkulace Elektrická topná vloïka Pfiívod primár Pfiíruba âidlo regulace Zpáteãka Studená voda Typ zásobníku 13 Zásobníky o objemu 150 a 200 l jsou dodávány bez boãní pfiíruby pro elektrickou topnou vloïku. Technické parametry Objem zásobníku Plocha v mûníku Objem v mûníku PrÛtok primárního okruhu Pokles tlaku (pfii prûtoku 3m /h) Vstupní teplota primárního okruhu V kon v mûníku (1) Trval v kon Tepelné ztráty (2) Hmotnost 1) Teplota vstupu TUV 10 C, teplota v stupu TUV 45 C, teplota akumulace 60 C. 2) Teplota akumulované TUV 65 C, teplota okolí 20 C. Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

14 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Kapitola 3 Zásobník TUV MEGASUN V-BL1 s jedním výměníkem Objem zásobníku Plocha v mûníku Objem v mûníku PrÛtok primárního okruhu Pokles tlaku (pfii prûtoku 3m /h) Vstupní teplota primárního okruhu V kon v mûníku (1) Trval v kon Tepelné ztráty (2) Hmotnost 1) Teplota vstupu TUV 10 C, teplota v stupu TUV 45 C, teplota akumulace 60 C. 2) Teplota akumulované TUV 65 C, teplota okolí 20 C. 14 boiler boiler Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

15 Kapitola 3 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Zásobník TUV MEGASUN V-BL1 s jedním výměníkem Rozměry a vzdálenosti v mm Teplomûr Ohfiátá voda Cirkulace Elektrická topná vloïka Pfiívod primár Pfiíruba âidlo regulace Zpáteãka Studená voda Typ zásobníku 15 Technické parametry Objem zásobníku Plocha v mûníku Objem v mûníku PrÛtok primárního okruhu Pokles tlaku (pfii prûtoku 3m /h) Vstupní teplota primárního okruhu V kon v mûníku (1) Trval v kon Tepelné ztráty (2) Hmotnost ZáleÏí na typu a tlou Èce izolace ZáleÏí na typu a tlou Èce izolace 1) Teplota vstupu TUV 10 C, teplota v stupu TUV 45 C, teplota akumulace 60 C. 2) Teplota akumulované TUV 65 C, teplota okolí 20 C. Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

16 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Kapitola 3 Zásobník TUV MEGASUN V-BL2 s dvěmi výměníky Rozměry a vzdálenosti v mm Ohfiátá voda Teplomûr Pfiívod kotel Pfiíruba pro ãidlo Cirkulace Zpáteãka kotel Elektrická topná vloïka Pfiívod primár Pfiíruba âidlo regulace Zpáteãka Studená voda 16 Typ zásobníku Technické parametry zásobníkových ohřívačů V - BL2 s dvěmi výměníky V mûník Objem v mûníku Plocha v mûníku PrÛtok primárního okruhu Spodní - solární Vrchní (dal í zdroj) Spodní - solární Spodní - solární Pokles tlaku (pfii prûtoku 3m 3 /h) Vstupní teplota primárního okruhu V kon v mûníku (1) Trval v kon Tepelné ztráty (2) Hmotnost 1) Teplota vstupu TUV 10 C, teplota v stupu TUV 45 C, teplota akumulace 60 C. 2) Teplota akumulované TUV 65 C, teplota okolí 20 C. Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

17 Kapitola 3 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Zásobník TUV MEGASUN V-BL2 s dvěmi výměníky V mûník Objem v mûníku Plocha v mûníku PrÛtok primárního okruhu Spodní - solární Vrchní (dal í zdroj) Spodní - solární Spodní - solární Pokles tlaku (pfii prûtoku 3m 3 /h) Vstupní teplota primárního okruhu V kon v mûníku (1) Trval v kon Tepelné ztráty (2) Hmotnost 1) Teplota vstupu TUV 10 C, teplota v stupu TUV 45 C, teplota akumulace 60 C. 2) Teplota akumulované TUV 65 C, teplota okolí 20 C. 17 Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

18 ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE TUV Kapitola 3 Zásobník TUV MEGASUN V-BL2 s dvěmi výměníky Rozměry a vzdálenosti v mm Ohfiátá voda Teplomûr Pfiívod kotel Pfiíruba pro ãidlo Cirkulace Zpáteãka kotel Elektrická topná vloïka Pfiívod primár Pfiíruba âidlo regulace Zpáteãka Studená voda 18 Typ zásobníku Technické parametry V mûník Spodní - solární Vrchní (dal í zdroj) Spodní - solární Vrchní (dal í zdroj) Objem v mûníku Plocha v mûníku PrÛtok primárního okruhu Pokles tlaku (pfii prûtoku 3m 3 /h) Vstupní teplota primárního okruhu V kon v mûníku (1) Trval v kon Tepelné ztráty (2) Hmotnost ZáleÏí na typu a tlou Èce izolace ZáleÏí na typu a tlou Èce izolace 1) Teplota vstupu TUV 10 C, teplota v stupu TUV 45 C, teplota akumulace 60 C. 2) Teplota akumulované TUV 65 C, teplota okolí 20 C. Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

19 Kapitola 3 SOLÁRNÍ REGULACE Solární regulátor TDC1+ Popis Solární regulátor TDC1 Plus zaji Èuje hladk transfer tepelné energie ze sluneãních kolektorû do zásobníku TUV. Dûje se tak prostfiednictvím elektronick ch povelû obûhovému ãerpadlu solárního systému. Solární regulátor TDC1+ firmy Sorel poskytuje komfortní a pfiehlednou obsluhu a absolutní kontrolu ãinnosti solárního systému. Ovládání regulátoru je velice jednoduché a intuitivní. TDC1+ mûïe b t pouïíván jako regulátor teplotních rozdílû pro rûzné varianty solárních systémû. Základní charakteristika: Grafické a textové zobrazení na svûtelném displeji Jednoduché prohlíïení aktuálnû mûfien ch hodnot Anal za a monitoring systému prostfiednictvím statistick ch grafû, atd. Rozsáhlé nastavení menu s vysvûtlivkami MoÏnost aktivace zámku, aby se pfiede lo neúmysln m zmûnám v nastavení Restart k pfiede l m vybran m hodnotám nebo továrnímu nastavení irok v bûr pfiídavn ch funkcí 19 Základní funkce Solární regulátor nepfietrïitû monitoruje rozdíl teplot mezi solárními kolektory a zásobníkem TUV. V pfiípadû, kdy je teplota média sluneãních kolektorû o 10 C vy í neï teplota TUV v zásobníku, regulátor zaktivuje obûhové ãerpadlo. Obûhové ãerpadlo se zastaví, kdyï bude rozdíl teplot mezi sluneãními kolektory a zásobníkem TUV men í neï 5 C (mûïete nastavit i jinou teplotu, doporuãujeme ov em 5 C). Pokud solární systém není aktivní mûïe b t vyuïit kontakt SPDT pro aktivaci bivalentního zdroje energie. Hlavní kategorie menu solárního regulátoru: 1. Mù ENÍ aktuální teplotní hodnoty s vysvûtlením 2. STATISTIKY kontrolní funkce systému s provozními ãasy 3. REÎIM ZOBRAZENÍ v bûr grafického reïimu nebo souhrnného reïimu 4. PRACOVNÍ REÎIM automatick reïim, manuální reïim, spínací jednotka OFF 5. ÚPRAVA nastavení parametrû potfiebn ch pro bûïn provoz 6. OCHRANA solární ochrana a ochrana proti mrazu, ochlazování systému 7. SPECIÁLNÍ FUNKCE aktivaãní program, kalibrace ãidla, ãas, pfiídavné ãidlo atd. 8. ZÁMEK omezení nechtûnému nebo nepovolanému pfiístupu 9. SERVISNÍ DATA diagnostika pfiípadného problému

20 SOLÁRNÍ REGULACE Kapitola 3 Solární regulátor TDC1+ 20 Technická specifikace ELEKTRO SíÈové napûtí: 230 VAC+/-10 % SíÈov kmitoãet: Hz Pfiíkon: 2 VA V kon mechanického relé: 460 VA pro AC1 / 185 W pro AC3 Vnitfiní pojistka: 2 A pomalá 250 V Ochrana: IP40 Tfiída ochrany: II Vstupy ãidel: 3 x Pt1000 Mûfiící rozsah: -40 C aï 300 C VLIV PROST EDÍ Teplota okolí Pro ãinnost regulátoru: 0 C 40 C Pro transport/uskladnûní: 0 C 60 C Vlhkost Pro ãinnost regulátoru: max. 85 % pfii 25 C Pro transport/uskladnûní: není povolena kondenzace vlhkosti DAL Í SPECIFIKACE A ROZMùRY Celkové rozmûry: 163 mm x 110 mm x 31 mm Displej plnû grafick, 128 x 64 bodû Svûtelná dioda: mnohobarevná Ovládání: 4 klávesy TEPLOTY âidel âidlo kolektoru nebo kotle: Pt1000, ponorné ãidlo TT/S2 do 180 C âidlo zásobníku: Pt1000, ponorné ãidlo TT/P4 do 95 C âidlo potrubí: Pt1000, ãidlo TR/P4 do 95 C KabeláÏ ãidel: 2 x 0,75 mm 2 max. délka 30 m Tabulka teplotní rezistence pro čidla Pt1000 C Ω Na solární regulaci TDC1+ bylo vydáno prohlá ení o shodû na základû splnûní tûchto bezpeãnostních smûrnic: EC nízkonapûèová smûrnice ve znûní 93/68/EEC. EC elektromagnetická kompatibilní direktiva 89/336/EEC verze 92/31 EEC, verze 93/68/EEC. Návod k použití Detailní informace k instalaci, nastavení a naprogramování regulátoru najdete v pracovním manuálu v robce, kter je vïdy pfiibalen k solárnímu regulátoru.

21 Kapitola 3 SOLÁRNÍ CENTRUM Solární centrum Obecný popis Obsahuje ãerpadlo, regulátor, vyrovnávací ventil, vypou tûcí ventil, manometr, teplomûr, pojistn ventil, integrovan kontrolní ventil, pfiipojení ADG pro expanzní nádobu, izolaãní kryt. Pomocí integrovaného usmûràovaãe Setter Inline PF mûïeme pfiesnû a jednodu e napustit nemrznoucí smûs do primárního okruhu a také kontrolovat její prûtok. Odvzdu Àovací systém je sestaven adekvátnû vysok m nárokûm kladen m na nûj a udrïuje systém spolehlivû odvzdu nûn. Jedinû systémy, které jsou správnû hydraulicky vyváïené a fiádnû odvzdu - nûné garantují optimální pfienos energie. Tím je zaruãena maximální efektivita zafiízení a je v souladu s nafiízením o sniïování energetické nároãnosti budov. PouÏitím kalibrované stupnice pro glykol mûïeme pfiesnû nastavit a zkontrolovat rychlost prûtoku nemrznoucí kapaliny, bez toho aniï bychom potfiebovali odborné znalosti, nebo drahé mûfiící pfiístroje. MontáÏ solárního centra a odvzdu nûní systému zvládne jeden technik bez dal í pomoci. Instalace Solární centrum musí b t instalováno vertikálnû, tak aby odvzdu Àovací systém pracoval bezchybnû. 21 Výhody Snadná montáï a uïívání. Multifunkãní kulové ventily, které zjednodu ují napu tûní/vypu tûní systému. Kolektorovou a zásobníkovou sekci mûïeme v prûbûhu montáïních prací separovat. Rychlá a jednoduchá v mûna ãerpadla (moïnost uzavfiení sání a tlaku). Pfiesné a rychlé nastavení regulace, které nevyïaduje diagramy nebo drahé mûfiící pfiístroje. Kontrola funkãnosti pouïitím indikátoru okamïitého prûtoku Setter Inline PF. Vizuální mûfiící stupnice v l/min kalibrovaná pro glykolové smûsi, v = 2.3 mm 2 /s. PrÛbûÏné odvzdu Àování bûhem ãinnosti systému. OkamÏité a jednoduché odvzdu nûní stanice. MoÏnost pfiipojení k dal í regulaci. Spolehliv provoz, bezpeãná obsluha a Ïádná údrïba.

22 SOLÁRNÍ CENTRUM Kapitola 3 Solární centrum SOLÁRNÍ CENTRUM 1. âerpadlo 2. Regulaãní ventil prûtoku SETTER Inline PF 3. Odvzdu Àovací komora s vypou tûcím ventilem 4. Vypou tûcí ventil 5. Manometr 6. Teplomûr 7. Kulov ventil s pojistn m ventilem 8. Kulov ventil s vypou tûcím ventilem a integrovan m kontrolním ventilem 9. Pojistn ventil 10. Pfiipojení ADG pro expanzní nádobu 11. UpevÀovací konzole (na zeì) 12. Izolace 22 Cirkulační komponenty primár vstup přívod od kolektoru (vzduchový sektor) 1) Uzavírací kulový ventil s pojistným ventilem a vestavěnou zpětnou klapkou. (6 bar) Kulov ventil umoïàuje na primární cirkulaãní vûtvi oddûlit kolektor(y) od zásobníku(û). V souladu s bezpeãnostními pfiedpisy není propojení mezi kolektory a pojistn m ventilem uzavfieno v Ïádné pozici ventilu. Poji Èovací ventil chrání v echny komponenty systému pfied pfiípadn m extrémnû vysok m tlakem. RukojeÈ kulového ventilu je opatfiena dvûma otvory, které slouïí k zapeãetûní (zaji tûní) rukojeti a zamezí nechtûnému otoãení (zavfiení) kulového ventilu. Toto preventivní opatfiení také zamezuje v tomto bodû moïné pfieru ení prûchodu kolektor - expanzní nádoba. 2) Odvzdušňovací komora s vypouštěcím ventilem Úãelem odvzdu Àovací komory je separování vzduchu z nemrznoucího média do komory. Odvzdu Àovací komora má objem 2,5 dl a osazena odvzdu Àovacím ventilem umoïàující uvolnûní vzduchu z komory. Odvzdu Àovací ventil je orientován smûrem ven pfies izolaci, coï umoïàuje jednoduch pfiístup pro odvzdu Àování. Z frekvence odpou tûní a mnoïství nashromáïdûného vzduchu mûïeme dedukovat jak dobfie systém tûsní. 3) Manometr Manometr s rozsahem 0 aï 10 bar mûfií tlak v primárním okruhu. 4) Teploměr Teplomûr se stupnicí 0 aï 160 C prûbûïnû mûfií teplotu média v pfiívodní vûtvi primárního okruhu. Teplota se zaznamenává pfiímo z nemrznoucího média. âidlo teplomûru je instalováno do jímky, takïe pfii jeho pfiípadné v mûnû není potfieba vypou tût primární okruh. Komponenty zpětné cirkulace primár výstup zpátečka do kolektoru (čerpadlový sektor) 5) Uzavírací kulový ventil s napouštěcím / vypouštěcím kohoutem a vestavěnou zpětnou klapkou Kulov ventil umoïàuje na zpûtné cirkulaãní vûtvi oddûlit kolektor(y) od zásobníku(û). Speciální konstrukce ventilu umoïàuje vyuïití rûzn ch funkcí. Pokud je rukojeè ventilu ve smûru prûtoku mûïe médium soustavou cirkulovat. Integrovaná zpûtná klapka zabraàuje zpûtnému toku a rovnûï pûsobí jako gravitaãní brzda. Otoãením rukojeti ventilu o 90 doprava kulov ventil uzavfieme a tím i cirkulaci média. To nám umoïàuje pfiípadné vypu tûní nebo napu tûní média ve horním sektoru systému (kolektory) pomocí napou tûcího/vypou tûcího ventilu. Otoãením rukojeti o 90 doleva opût pfieru íme cirkulaãní okruh, ale v tomto pfiípadû mûïeme pfies vypou tûcí/napou tûcí ventil vypustit/napustit spodní sektor (zásobník). Napou tûcí / vypou tûcí kohout je opatfien vnûj- ím závitem G 3/4", pro pfiipojení hadice. RukojeÈ kulového ventilu je opatfiena dvûma otvory, které slouïí k zaplombování (zaji tûní) ventilu a zamezí nechtûnému otoãení (uzavfiení) kulového ventilu. 6) Čerpadlo âerpadlo je neoddûlitelnou souãásti dodávky. Je integrováno do solárního centra a je jeho nejdûleïitûj í souãásti. MÛÏeme jej nastavit do jednoho ze tfií pfiepinateln ch v konû. Pokud potfiebujeme ãerpadlo z jakéhokoliv dûvodu vymûnit, není nutno vypou tût nemrznoucí médium z primárního okruhu, ale staãí pouïít kohout na SETTER InLine PF (sací strana ãerpadla) a kohout kulového ventilu (tlaãná strana ãerpadla). 7) SETTER In Line PF seřizovací ventil Pfiesné nastavení sefiizovacího ventilu umoïàuje konstantní poïadovan prûtok. Vzájemná kombinace krtícího ventilu a indikátoru prûtoku uï nepotfiebuje pouïití dal ích mûfiících komponentû. Rychlost prûtoku je monitorována. Nastavení mûïe b t bezprostfiednû ovûfieno prostfiednictvím indikátoru prûtoku. Indikátor je kalibrovan, tak aby byla zohlednûna viskozita média a polomûry ohybû potrubí. Na stranû v stupu je opatfien pfievleãnou maticí 6/4" pro montáï pfiímo na ãerpadlo. 8) Konektor ADG Pfiipojovací pfiechod s 3/4" závitem pro expanzní nádobu je osazen pfied ãerpadlem. Jeho konstrukce zabraàuje negativní ãinnosti tlakov ch pomûrû a v kritick ch momentech zabraàuje sníïení pracovního tlaku, jedné z hlavních pfiíãin vypafiování nemrznoucího média. 9) Teploměr Teplomûr se stupnicí 0 aï 160 C prûbûïnû mûfií teplotu média ve zpûtné vûtvi primárního okruhu. Teplota se zaznamenává pfiímo z nemrznoucího média. âidlo teplomûru je vloïeno do jímky, aby v pfiípadû jeho v mûny nemusel b t vypou tûn primární okruh.

23 Kapitola 3 PERIFERNÍ VYBAVENÍ Základní vybavení Spojovací materiál V kaïdé sestavû je obsaïena krabice s nezbytn m spojovacím materiálem. rouby, rouby s maticí, matice, tûsnûní mosazn kfiíï pfiipojovací roubení a zátky kolektorû pancéfiová hadice pro expanzní nádobu jímka pro ãidlo kolektoru a zásobníku TUV odvzdu Àovací ventil kolektoru Solární centrum Solární regulátor TDC1+ Popis na str. 21, 22 a 39, Popis na str. 19, 20 Expanzní nádoba Expanzní nádoba o objemu 18l je vhodná pro v echny systémy od VS 150 aï po VS 500 a maximální délce potrubí 50 m o prûmûru 22 mm. K solárnímu centru se pfiipojuje pancéfiovou hadicí, která je souãástí balení. Nemrznoucí kapalina Nemrznoucí kapalina na bázi glykolu je pouïívána jako náplà primárního okruhu, aby systém bezproblémovû fungoval i v mrazech. Standardnû je v balení 10 l kanystr nemrznoucí kapaliny, tu fiedíme dle potfieby pfiímo pfii montáïi. Nemrznoucí vodní smûs % podíl glykolu ve vodû bod tuhnutí 20 % - 7 C 30 % - 13 C 40 % - 23 C 50 % - 34 C Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

24 PERIFERNÍ VYBAVENÍ Kapitola 3 Volitelné vybavení (není součásti dodávky) Elektrická topná vložka Ke v em zásobníkûm TUV nucen ch systémû Megasun si mûïete navíc pfiiobjednat elektrickou topnou vloïku s termostatem. Topná vloïka je dodávána 2, 3 nebo 4 kw / 1~230 V, spolu s integrovan m termostatem. Elektrická topná vloïka do velk ch zásobníkû od 800 l je dodávána jako 6 nebo 9 kw / 3 ~ 400 V bez termostatu (instaluje realizaãní firma). Elektrická topná vloïka najde uplatnûní zejména, pokud nemáme za oblaãného poãasí k dispozici jin zdroj energie (plynov kotel, kotel na tuhá paliva, atd). Technická specifikace elektrické topné vložky Materiál: Mûì Pfiipojovací rozmûr: DN 40 (11/2") V kon: 2, 3 nebo 4 kw (1~230 V) pro objem l 6 nebo 9 kw (3 ~ 400 V) pro objem 800 a 1000 l 24 Termostat V echny jednofázové elektrické topné vloïky (do 4 kw) s integrovan m termostatem a s jednopólovou ãi dvoupólovou tepelnou pojistkou a manuálním resetem. Technická specifikace termostatu Typ kontroly: zabudována vnû Typ termostatu: B2-10 IP: 00 Tmax maximum: 105 C Cyklus start/pausa: cyklû âinnost v prostfiedí: ãisté prostfiedí Pfii montáïi vïdy dodrïujte postupy a instrukce popsané na str. 41, kap. 5. Upozornûní: Ve keré instalace a pfiipojení musí b t v souladu s ãesk mi pfiedpisy a normami, viz str. 28. Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

25 Kapitola 4 SOLÁRNÍ SYSTÉMY Typy a modely solárních systémů Typy a modely solárních systémů Solární systémy mûïeme v zásadû rozli it dle typu zásobníku na systémy s jedním v mûníkem (typ VS - BL1), tyto mohou b t propojeny jen se solárními kolektory. A zásobníky s dvûma v mûníky (typ VS - BL2), které mohou b t spojeny jak se solárními kolektory, tak s dal ím zdrojem (plynov kotel, kotel na tuhá paliva, atd.). Navíc mûïe b t kaïd z typû na pfiání vybaven elektrickou topnou vloïkou od 0,8-4 kw. Solární systémy jsou používány především k ohřevu TUV. Vyznaãují se pfiedev ím: Vysokou úãinnosti Jednoduchou montáïi Nízk mi provozními náklady Typy systémů VS - BL1 (s jedním výměníkem) Typ Zásobník TUV Poãet Kolektorová (litry) kolektoru(û) plocha (m 2 ) VS 150 / BL1-M ,1 VS 150 / BL ,6 VS 200 / BL ,2 VS 300 / BL ,3 VS 420 / BL ,8 VS 500 / BL ,8 25 Typy systémů VS - BL2 (se dvěmi výměníky) Typ Zásobník TUV Poãet Kolektorová (litry) kolektoru(û) plocha (m 2 ) VS 200 / BL ,2 VS 300 / BL ,3 VS 420 / BL ,8 VS 500 / BL ,8 Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

26 SOLÁRNÍ SYSTÉMY Kapitola 4 Schéma zapojení monovalentního solárního systému s nuceným oběhem Typ VS - BL1 1. Solární kolektory 2. Monovalentní Solární zásobník TUV 3. Solární centrum 4. Expanzní nádoba 5. Solární regulátor 6. Cirkulace 7. Vstup studené vody 26 Schéma zapojení bivalentního solárního systému s nuceným oběhem Typ VS - BL2 1. Solární kolektory 2. Bivalentní Solární zásobník TUV 3. Solární centrum 4. Expanzní nádoba 5. Solární regulátor 6. Cirkulace 7. Vstup studené vody 8. Kotel

27 Kapitola 4 SOLÁRNÍ SYSTÉMY Solární systémy s nuceným oběhem Činnost âerpadlo primárního okruhu zaãne pracovat v momentû, kdy je rozdíl teploty mezi kolektory a zásobníkem vût í neï diferenãní teplota, kterou jsme nastavili na solárním regulátoru. Pokud rozdíl teplot klesne na nastavenou hodnotu, ãerpadlo se vypne. âerpadlo tedy pracuje jen tehdy pokud je primární okruh (kolektory) nabit tepelnou energií a mûïe ji pfiedat sekundárnímu okruhu zásobníku TUV. Pro systém BL2 (systém je podporován bivalentním zdrojem, napfi. kotlem na tuhá paliva, atd.) platí, Ïe v pfiípadû neãinnosti primárního okruhu (absence sluneãního svitu), je voda v zásobníku ohfiívána právû tímto záloïním zdrojem (kotlem) prostfiednictvím druhého v mûníku v zásobníku. V tomto pfiípadû je nutná instalace doplàkového elektrického pfiipojení / spou tûcí povel hofiáku a ãerpadla stávajícího kotle. Monovalentní i bivalentní solární systém je moïno doplnit navíc elektrickou topnou vloïkou, jako dal ím doplàkov m zdrojem energie (na pfiání). Cirkulace TUV se pouïívá pro stál pfiísun teplé vody k jednotliv m v tokov m místûm i bez odbûru TUV. Je to fie ení nadstandardní a není podmínkou správné funkce ostatních zafiízení. Rozměry kolektorových ploch 27 1 kolektor 2 kolektory 3 kolektory Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

28 MONTÁŽNÍ NÁVOD Kapitola 5 Montážní pokyny Pfied zapoãetím instalace solárního systému si pozornû pfieãtûte v echny montáïní pokyny uvedené v tomto manuálu. 2. NeÏ zaãnete s realizací je nezbytné, aby v základních bodech instalace, do lo ke spoleãnému konsenzu mezi zákazníkem a montáïní firmou. Napfi. v bûr místa pro kolektory, potrubního vedení, kabeláïe, atd. 3. MontáÏ musí b t provedena v souladu s náleïit mi pfiedpisy a normami. 4. Plocha, kde budou sluneãní kolektory umístûny, musí b t po cel rok nestínûná. Je potfieba si uvûdomit, Ïe slunce v létû je na obloze v e neï v zimû a pfii v bûru místa dávejte rovnûï pozor na stínûní budovami, stromy, atd. Viz. tabulka vzdálenosti níïe. 5. Solární kolektory musí b t vïdy orientovány na Jih. V pfiípadech, kdy není moïné nasmûrovat kolektory pfiímo na Jih, je moïná odchylka do 30 na V chod to je v hodné pokud jsou potfieby TUV vût í do 14 hodiny. Naopak v pfiípadech, kdy jsou potfieby vût í po 14 hodinû je moïno nasmûrovat kolektory do 30 na Západ. V obou pfiípadech ztráty vyuïití sluneãní energie zpûsobené odchylkou od pfiesného Jihu nepfiesáhnou 6 % roãnû. Optimální úhel sklonu solárních kolektorû je od 40 do Nosná konstrukce je jednotná pro sedlovou i rovnou stfiechu. Rozdíl je jen ve zpûsobu montáïe (viz. montáï nosné konstrukce). Latitude Distance between collector and obstacle 0-25 X = 1,0 x Y X = 1,5 x Y X = 2,0 x Y X = 2,5 x Y 50 + X = 3,0 x Y 7. Pfii montáïi na sedlovou stfiechu musí b t profily D se roubovány na trámech stfie ní konstrukce, tak aby byla zaji tûno správné a bezpeãné umístûní kolektorû. Univerzálnost Inteligentní systém unifikované nosné konstrukce umoïàuje snadnou montáï pro sedlovou i rovnou stfiechu. Konstrukce je totoïná pro kolektory ST 2000 i ST Montáž na rovnou střechu Se roubujte profily A, B, C a D pfiesnû tak, jak vidíte na následujících stránkách. Jeden z profilû E lehce na roubujte na spodní ãást profilû B. Druh profil E na roubujete aï po umístûní kolektoru(û). Vyrovnejte nosnou konstrukci s rovinnou plochou stfiechy. Umístûte kolektor(y) na nosnou konstrukci. Dotáhnûte profily E. Pfii- roubujte nosnou konstrukci ke stfie e resp. k PZ Deskám v souladu se stavebními pfiedpisy a normami. Montáž na sedlovou střechu Se roubujte profily A a E do obdélníkového rámu, v pfiípadû nosné konstrukce pro jeden nebo tfii kolektory. Jedná-li se o nosnou konstrukci pro dva kolektory se roubujte do obdélníkového rámu profily A a C (viz. následující stránky). Ohnûte ãtyfii profily D, jak vidíte na obrázcích. Sundejte ta ky a umístûte (je tû ne- roubujte) ohnuté profily D na trámech stfie ní konstrukce. Pevnû se roubujte obdélníkov rám A + E nebo A + C s profily D. Vyrovnejte nosnou konstrukci a za roubujte profily D do dfievûn ch trámû viz. schémata. Pro jistûj í upevnûní nosné konstrukce rozhodnû pouïijte pfiídavné kovové pásy. Nadzvednûte ta ky a provleãte kovové pásy pod horizontálními dfievûn mi stfie ními vazníky. Spojte je s profily E (nosná konstrukce pro jeden nebo tfii kolektory), nebo s profily C (nosná konstrukce pro dva kolektory), tak aby nosná konstrukce zûstala zafixovaná (nemohla se pohybovat Ïádn m smûrem). Na roubujte profily B na obdélníkov rám A + E nebo A + C. Ujistûte se, Ïe profily B jsou opravdu pevnû se roubovány k profilûm A. Na roubujte lehce spodní profil E nebo C na profily B. Umístûte kolektor(y) na nosnou konstrukci a zajistûte je vrchním profilem E nebo C. Pevnû utáhnûte spodní i vrchní profil E nebo C k profilûm B. Technická specifikace nosné konstrukce Materiál: Ïárovû pozinkovan kovov profil Tlou Èka: 2,5-3,0 mm Profil: L, 35 mm x 35 mm Rozměry profilů nosné konstrukce A = 2150 mm B = 2150 mm C = 1430 mm pro v echny konstrukce D = 1180 mm pro konstrukce s 1 a 2 kolektory D = 1220 mm pro konstrukce s 3 kolektory E = 1150 mm pro konstrukce s 1 kolektorem E = 1430 mm pro konstrukce s 2 kolektory E = 2355 mm pro konstrukce s 3 kolektory Související normy a právní předpisy Ohfiev TUV dle âsn Pfiedpis pro ochranu pfied bleskem âsn Práce ve v kách âúbp vyhl. 324 / 92 Sb. Pájení plamenem âúbp vyhl. 48 / 81 Sb. Zákon o poïární ochranû 133 / 1985 Sb., ve znûní 67 / 01 a 320 / 02 Sb. Revize el. zafiízení âsn Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

29 Kapitola 5 MONTÁŽNÍ NÁVOD Nosné konstrukce kolektorů Nosná konstrukce pro 1 kolektor ST 2000 nebo ST 2500 (str ) Nosná konstrukce pro 2 kolektory ST 2000 nebo ST 2500 (str ) Nosná konstrukce pro 3 kolektory ST 2000 nebo ST 2500 (str ) 29

30 MONTÁŽNÍ NÁVOD Kapitola 5 Montážní schéma nosné konstrukce pro jeden 30 Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

31 Kapitola 5 MONTÁŽNÍ NÁVOD kolektor ST 2500 na rovnou nebo sedlovou střechu 31 Upozornûní: Profil A se spojuje s profilem B, pfiesnû jak vidíte na detailu.

32 MONTÁŽNÍ NÁVOD Kapitola 5 Montážní schéma nosné konstrukce pro dva Upozornûní: Instalace dvou kolektorû na sedlovou stfiechu, profily C montujeme do prostfiedního otvoru profilu A 32 Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

33 Kapitola 5 MONTÁŽNÍ NÁVOD kolektory ST 2500 na rovnou nebo sedlovou střechu 33 Upozornûní: Profil A se spojuje s profilem B, pfiesnû jako je zobrazeno na detailu

34 MONTÁŽNÍ NÁVOD Kapitola 5 Montážní schéma nosné konstrukce pro tři 34 Technické parametry v robkû mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

35 Kapitola 5 MONTÁŽNÍ NÁVOD Upozornûní: Pfii montáïi nosné konstrukce pro tfii kolektory na sedlovou stfiechu se tfii profily C nepouïívají. kolektory ST 2500 na rovnou nebo sedlovou střechu 35

36 MONTÁŽNÍ NÁVOD Kapitola 5 Pro propojení dvou nebo tfií kolektorû pouïijte bronzové spojky, tak jak vidíte na obrázcích. Bronzové zátky 1/4" se roubují na kolektorech diagonálnû. Bronzov kfiíï, odvzdu Àovací ventil a jímka ãidla se roubuje na v stupu, nejvy ím místû kolektoru(û), viz foto. Abychom mûfiili co nejpfiesnûj í údaje je potfieba pouïít mezi ãidlo a jímku termovodiv materiál. Uvedené komponenty najdete v sáãku, kter je uloïen v krabici pfiíslu enství. Propojování kolektorů a příslušenství 36 Pfiipojení jímka senzor ã. 2 Jímku ã. 1 délky 135 mm umístíte do zásobníku. Jímku ã. 2 délky 65 mm instalujte do kolektoru.

37 Kapitola 5 MONTÁŽNÍ NÁVOD Propojování kolektorů a příslušenství 37

38 MONTÁŽNÍ NÁVOD Kapitola 5 38 Solární centrum Návod na propojení solárního centra s uzavfien m, primárním okruhem (kolektory, v mûník ve spodní ãásti zásobníku) najdete na str. 26 (schémata). Propojení expanzní nádoby s poji Èovacím ventilem nesmí b t del í neï dva metry, nesmí b t zalomené. Pfiipojovací rozmûr je 3/4". Po montáïi je nutné proãistit primární okruh. âi tûní (zhruba 15 min.) provedeme vodou, pfiiãemï separujeme ãerpadlo dvûma ventily (za a pfied) a otevfiením ventilu napou tûní/vypou tûní systému. Pfied napu tûním nemrznoucí kapaliny zkontrolujte tûsnost spojû. Napfi. v dobû, kdy ãistíte primární okruh uzavfiete jeden z ventilû napou tûní/vypou tûní a tlakov m ãerpadlem natlakujte 5 barû zhruba na 15 minut. Upozornûní: Bûhem této zkou ky odpojte expanzní nádobu, tak abyste minimalizovali její pfietíïení vysok m tlakem. Nemrznoucí kapalinu nafiedíme vodou dle tabulky na str. 23. Solární systém naplníte nemrznoucí smûsí pfies vrchní otvor kolektorû gravitací nebo ãerpadlem solárního centra. Pracovní tlak 1,5-3 bary dosáhneme pomocí tlaku vodovodního fiádu nebo tlakového zafiízení. Souãasnû s plnûním nemrznoucí smûsí kontrolujeme v echny odvzdu Àovací body. Ve keré montáïní práce musí b t provádûny v souladu s ãesk mi normami (viz. str. 28). Doporuãujeme pod solární centrum umístit nádobu (napfi. kbelík), do které by pfiípadnû mohla odkapávat pfiebyteãná smûs z poji Èovacího ventilu. Zvlá tû pak bûhem napou tûní a odvzdu nûní systému, nebo pfii tlakové zkou ce, kdy se ventil pfii tlaku 6 barû a více otevfie. Rozvody primárního okruhu Ve keré venkovní rozvody na primárním okruhu musí b t dostateãnû izolované, tak aby odolaly teplotám od -30 C do +120 C. Je nutno pouïít izolace s anti UV úpravou (odolné solární radiaci). Tlou Èku venkovní i vnitfiní izolace vybíráme, dle místních klimatick ch podmínek. Vzdálenost mezi kolektory a zásobníkem TUV by mûla b t co nejkrat í, z dûvodu minimalizace tepeln ch ztrát. Zavzdu nûné místa nejsou Ïádoucí, pokud se pfiece jen takovému místu nemûïete vyhnout je potfieba zde nainstalovat automatick odvzdu Àovací ventil. Potrubí primarního okruhu musí mít prûmûr mm (dle délky trasy a poãtu ohybû). Ve keré pouïívané roubení, spoje a fitinky musí b t odolné tlaku 6 bar a teplotû od -30 C do +130 C. Po uplynutí záruãní doby doporuãujeme jednou roãnû provést servisní kontrolu celého systému vãetnû spojû.

39 Kapitola 5 MONTÁŽNÍ NÁVOD Solární centrum Specifikace dodávky Solární centrum je dodáváno vãetnû montáïního pfiíslu enství k okamïitému a jednoduchému zakomponování do solárního systému. Dále s integrovan m regulaãním a kontrolním ventilem SETTER InLine PF, kter okamïitû a pfiesnû udává prûtok v l/min. Je optimalizován pro solární systémy. PrÛtoky nemrznoucího média mûïeme odeãítat pfies pozorovací okénko, aniï bychom potfiebovali sloïité diagramy ãi v poãty. Zahrnuje: primární okruh vstup (vzduchová vûtev) a primární okruh v stup (ãerpadlová vûtev) Rozsah mûfiení 3) kvs 1) kvs 2) âerpadlo 4,0-16,0 l/min 3,3 6,0 WILO ST 20/6-3 1) kvs (m 3 /h) zpûtné vûtve pro v = 1 mm 2 /s v stup (ãerpadlová vûtev) 2) kvs (m 3 /h) pfiívodní vûtve pro v = 1 mm 2 /s v stup (odvzdu Àovací vûtev) 3) Mûfiící stupnice kalibrovaná na smûs voda/glykol s v = 2,3 mm 2 /s Rozměry Technická data Max. provozní teplota: Primární okruh vstup (vzduchov sektor) 180 C Primární okruh v stup (ãerpadlov sektor) 110 C Max. provozní tlak: 8 bar Pojistn ventil: 6 bar K vs hodnoty a rozsah mûfieného prûtoku, viz tabulka nahofie. Odvzdu Àovací trubka: lakovaná ocel Souãástky tûles ventilû: mosaz Vnitfiní komponenty: nerez ocel, mosaz a plast Mûfiicí trubice: borosilikátové sklo Tûsnûní: EPDM Plochá tûsnûní: materiály s vysokou tepelnou odolností, vhodné pro solární zafiízení. Izolaãní krabice: Pûnov PP Závity dle DIN 2999 / ISO 7 a ISO 228 Pfiesnost mûfiení prûtoku ±10 % (nejvy í nominální hodnoty). Média Slouãenina vody a vhodného aditiva s protikorozními a nemrznoucími úãinky, nejãastûji na bázi propylenglykolu, viskozita u = 2.3 mm 2 /s. Topná a chladící voda. 1 Vnûj í závit ISO 228, G 1" (potrubí z kolektoru) 2 Vnûj í závit ISO 228, G 1" (potrubí do kolektoru) 3 Vnûj í závit ISO 228, G 1" (potrubí do bojleru) 4 Vnûj í závit ISO 228, G 1" (potrubí z bojleru) 5 Vnûj í závit ISO 228, G 3/4" (potrubí expanzní nádoby) 6 Vnitfiní závit DIN 2999 / ISO 7, Rp 3/4" (potrubí od poji Èovacího ventilu) 39

40 MONTÁŽNÍ NÁVOD Kapitola 5 SOLÁRNÍ CENTRUM 40

41 Kapitola 5 MONTÁŽNÍ NÁVOD Elektro připojení Jak správnû pfiipojit a naprogramovat solární regulátor najdete v pfiiloïeném manuálu. V echny jednotky pracují pod 230V/50Hz. V pfiípadû, Ïe instalujete elektrickou topnou vloïku musíte zkontrolovat napûtí v síti. Elektrické topné vloïky do 4 kw s termostatem pracují s napûtím 1~230 V. Topné vloïky od 6 do 9 kw pracují s napûtím 3~400 V a instalace termostatu je záleïitostí montáïní firmy. Nainstalovan a nastaven termostat funguje v zásobníku automaticky. Dle pfiání uïivatele mû- Ïeme termostat nastavit v rozmezí 30 C - 80 C. Pokud je z jakéhokoliv dûvodu pfiekroãena pfiípustná teplotní hranice je aktivována pojistka termostatu. Pojistka se automaticky aktivuje, kdyï teplota ãidla termostatu namûfií teplotu 100 C. V pfiípadû kdy pojistka sepne musíme zjistit pfiíãinu proã se tak stalo. Poté co se voda ochladí mûïeme znovu pojistku (ãervené tlaãítko) zaktivovat (zatlaãit). Termostat nesmíme bûhem transportu nebo montáïe nijak po kodit. Napfi. pádem na zem se mûïe termostat váïnû po kodit. V koneãném dûsledku mûïe b t poru ena jeho funkãnost. Zapojení svûfite radûji profesionálûm. Chybné zapojení mûïe zpûsobit explozi bojleru. Poznámka: Ve keré elektroinstalace musí b t realizovány v souladu s âsn normami, viz str. 28. Po dokonãení díla (montáïi solárního systému) vyplàte formuláfi na str. 44 a za lete jej spoleãnosti Solární Energie s.r.o. 41 ELEKTRO PŘIPOJENÍ ELEKTRICKÉ TOPNÉ VLOŽKY Resistance ELECTRIC RESISTANCE Solární Energie s. r. o. nenese Ïádnou odpovûdnost za zpûsobené materiální kody ãi kody tfietí osobû, zapfiíãinûné patnou instalací systému. Technické parametry mohou b t mûnûny bez pfiedchozího upozornûní.

42 ODSTRAŇOVÁNÍ ZÁVAD Kapitola 6 Instrukce pro montážní firmu a informace pro zákazníka V pfiípadû patné ãinnosti systému a pfied tím neï budete kontaktovat montáïní firmu, zkuste prosím následující jednoduché úkony: INSTRUKCE PRO UŽIVATELE Solární systémy Megasun nevyïadují Ïádné zásahy provozovatele. Po prvních 14 dnech fungování solárního systému ov em doporuãujeme preventivnû zkontrolovat tlak v primárním okruhu. Teploty, by mûly odpovídat dobû kontroly, sluneãnímu svitu a údajûm v montáïním listu. Po prvních dvou letech uïívání doporuãujeme pravidelnû jednou roãnû servisovat odbornou firmou. Pokud dojde k rozbití skla kolektoru, musí b t co nejdfiíve nahrazen nov m, aby nedo lo k po kození absorbéru. Po celkové kompletaci systému, montáïní firma obeznámí uïivatele s jeho funkãností. Pfii odhalení jakékoliv závady doporuãujeme kontaktovat firmu, která systém montovala. Ta nejlépe ví o detailech a specifikách Va í aplikace. 42 V PŘÍPADĚ NEFUNKČNOSTI instrukce pro technika Ujistûte se, Ïe: Klimatické podmínky umoïàují fungování solárního systému. Kolektory nejsou niãím stínûny a nejsou zaprá eny. V echny spoje na primárním okruhu dobfie tûsní a jsou suché. Aktivace ãerpadla je naprogramována správnû. Diferenãní teplota na regulaci je ve v robním závodû nastavena na 10 C nad teplotou zásobníku. Aktuální nastavení diferenãní teploty musí b t vïdy vypsáno v montáïním listu. âerpadlo pracuje pfii podmínkách, pfii kter ch by pracovat mûlo. KdyÏ se dotknete právû fungujícího ãerpadla cítíte jeho vibrace. Smû ovací ventil na v pusti bojleru je funkãní a správnû sefiízen. Tlak na primárním okruhu (viz. manometr v solárním centru) odpovídá údaji v montáïním listu (1,5-2,5 bar). Pro okamïitou nápravu mûïete do systému doplnit nemrznoucí smûs a dotlakovat vodou z vodovodního fiádu. Nebo pokud máte instalováno automatick m plnûním. V primárním okruhu je náleïité mnoïství nemrznoucí smûsi. Ve dnech silného solárního svitu za bezvadného chodu ãerpadla, musí b t rozvody primárního okruhu na vy ích místech (napfi. bezprostfiední v stup z kolektorû) na dotek teplé aï horké (pozor na fale nou teplotu zpûsobenou pfiím m sluneãním záfiením na dané místo). V expanzní nádobû je plynov pol táfi. Pokud potfiebujete zkontrolovat tlak v nádrïi, pfienechejte to radûji odborníkûm.

43 Kapitola 6 ODSTRAŇOVÁNÍ ZÁVAD Montážní list (vyplní montáïní firma, zûstane uïivateli) Jméno a pfiíjmení zákazníka Adresa, telefon, Typ solárního systému Datum instalace Kolektory byly instalovány na (stfie e, terase, terénu, atd.) Orientace kolektorû: Úhel sklonu kolektorû ( C) Charakteristika vodoinstalace Tlak primárního okruhu (bar) Tlak expanzní nádoby (bar) Pomûr v nemrznoucí smûsi (%) voda (%) glykol Naplnûní média ãerpadlem ANO / NE Charakteristika elektroinstalace, nastavení solární regulace Typ solárního regulátoru Nastavení maximální teploty OTUV (55-60 C) Nastavení diferenciální teploty pfii které je systém aktivován ( C) Nastavení hysterzní teploty ( C) Nastavení nemrznoucí ochrany ( C) Popis elektrického pfiipojení ãerpadla Poznámky: MontáÏní firma: Název.. Sídlo.... Telefon, Prodejce: Název.. Sídlo.... Telefon,

44 POZNÁMKY 44

45 Kapitola 6 ODSTRAŇOVÁNÍ ZÁVAD INSTRUKCE PRO MONTÁŽNÍ FIRMU (vyplàuje montáïní firma, zasláno Solární energii s.r.o.) Po kompletní instalace systému, montáïní firma pomocí níïe uveden ch bodû provede kontrolu a zároveà vyplní v echny pfiíslu né kolonky. LIST KOLEKTORY A ROZVODY Probûhlo umístûní a montáï nosné konstrukce v souladu s návodem a ãesk mi normami? Jsou kolektory umístûny a orientovány ideálnû? Pozorujete nûjakou známku vlhkosti uvnitfi kolektoru (kondenzaci vlhkosti)? Známky nepfiimûfiené vlhkosti pod kolektory? Je propojení kolektorû z vodoinstaláterského hlediska správné? Je funkãnost a umístûní ãidla v pofiádku? Byla pouïita na venkovních rozvodech izolace s UV ochranou? Byly ve keré rozvody správnû zaizolovány? Byl zásah do stfiechy objektu uãinûn v souladu s ãesk mi pfiedpisy a normami? PRIMÁRNÍ OKRUH UmoÏÀuje úhel rozvodû odvzdu nûní z nejvy ího místa? Je tlak v okruhu správn? Pozorujete nûjakou netûsnost na spojích rozvodû, v mûníku, atd.? Je manometr namontován korektnû? Je napou tûcí ventil namontován na náleïitém místû? Je namontován zpûtn ventil? Je vypou tûcí ventil namontován na nejniï ím místû? Máte pfiipravenou nádobu (kbelík) na pfiípadné odkapávání média? Je namontován poji Èovací ventil správnû? Je na viditelném místû umístûn títek se znaãkou a typem nemrznoucí kapaliny? SOLÁRNÍ REGULACE, ELEKTRO SPOJE Je solární regulátor naprogramován na správné teploty? Pracuje solární regulátor bezvadnû? Je maximální teplota bojleru nastavena na C. (v pfiípadû, Ïe za bojlerem není nainstalován smû ovací ventil) Jsou ãidla kolektoru a bojleru zapu tûny do jímek dostateãnû? Je funkãnost ãidel kolektoru a bojleru v pofiádku? Jsou elektrické kabely fiádnû zafixovány? Je elektrické zapojení v souladu s platn mi ãesk mi pfiedpisy a normami? (izolace, uzemnûní, atd.). BOJLER A SEKUNDÁRNÍ OKRUH Je správnû pfiipojena elektrická topná vloïka (pokud je namontována)? Je nainstalován smû ovací ventil? Je izolace bojleru v pofiádku? Je poji Èovací ventil odveden do záchytné nádoby (kbelík apd.)? OBECNĚ Pfiedali jste zákazníkovi kompletnû vyplnûn záruãní list? Seznámili jste zákazníka se základními principy jeho solárního systému? Navrhli jste zákazníkovi aplikaci adekvátní jeho potfiebám Tento formuláfi spolu se záruãním listem musí b t odeslán Solární Energii s.r.o., Provozní 1, Ostrava 4, âeská Republika MontáÏní firma, prodejce: Název Adresa Telefon, Podpis a razítko: ANO NE Zákazník: Jméno a pfiíjmení Adresa Telefon,

Pájen v mûník tepla, XB

Pájen v mûník tepla, XB Pájen v mûník tepla, XB Popis / aplikace XB je deskov v mûník tepla pájen natvrdo, vyvinut k pouïití v systémech dálkového vytápûní (tedy pro klimatizaci, vytápûní nebo ohfiev teplé uïitkové vody) Pájené

Více

SAMOTÍÎN SOLÁRNÍ SYSTÉM

SAMOTÍÎN SOLÁRNÍ SYSTÉM SAMOTÍÎN SOLÁRNÍ SYSTÉM MONTÁÎ, ÚDRÎBA A NÁVOD K POUÎITÍ O B S A H ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ PARAMETRY str. 4 BALENÍ, DODÁVKA, P ÍSLU ENSTVÍ str. 5 CO V E MUSÍTE VùDùT str. 6 MONTÁÎNÍ POKYNY str. 7 MONTÁÎ NOSNÉ

Více

PRÒMYSLOVÉ ZMùKâOVAâE VODY: V BùR

PRÒMYSLOVÉ ZMùKâOVAâE VODY: V BùR PRÒMYSLOVÉ ZMùKâOVAâE VODY: V BùR VHODNÉHO TYPU S ocelov mi nádobami PrÛmyslové zmûkãovaãe vody mohou b t rozdûleny do dvou skupin: A) PRÒMYSLOV DECAL (tabulka A), kter nedodává zmûkãenou vodu bûhem B)

Více

Termostat TH-3. Návod k obsluze

Termostat TH-3. Návod k obsluze Termostat TH-3 Návod k obsluze Termostaty fiady TH-2 jsou urãeny pro teplotní kontrolu vytápûcího systému. Termostat má na v bûr ze dvou funkcí, a to b t v provozu (vytápût) nebo b t vypnut. Termostat

Více

EVM. VERTIKÁLNÍ VÍCESTUPŇOVÁ ČERPADLA z litiny, AISI 304, AISI 316

EVM. VERTIKÁLNÍ VÍCESTUPŇOVÁ ČERPADLA z litiny, AISI 304, AISI 316 Vertikální vícestupàová odstfiedivá ãerpadla v rûzn ch verzích: litinová (EVMG), nerezová z AISI 304 (EVM), nerezová z AISI 316 (EVML) a s certifikací WRAS (EVMW). Spolehlivá, tichá a se snadnou údrïbou.

Více

TECHNICKÉ PODKLADY pro projektanty

TECHNICKÉ PODKLADY pro projektanty TECHNICKÉ PODKLADY pro projektanty Díl 4, ãást k V poãet systémû na udrïování tlaku Expanzní nádoby pro topné, chladící a solární systémy Technická kniha Návrh podle âsn V poãet tlakové expanzní nádoby

Více

Hoval SolarCompact (300-500) Solární ohřívač se solární sestavou na vratné vodě. Popis výrobku ČR 1. 10. 2011. Hoval SolarCompact (300-500)

Hoval SolarCompact (300-500) Solární ohřívač se solární sestavou na vratné vodě. Popis výrobku ČR 1. 10. 2011. Hoval SolarCompact (300-500) Solární ohřívač se solární sestavou na vratné vodě Popis výrobku ČR 1. 10. 2011 Hoval SolarCompact (300-500) pro solární ohřev a ohřev kotlem Ohřívač ocelový ohřívač s vnitřním smaltováním 2 pevně vestavěné

Více

SONOMETER 1000 Kompaktní ultrazvukov mûfiiã tepla

SONOMETER 1000 Kompaktní ultrazvukov mûfiiã tepla SONOMETER 1000 Kompaktní ultrazvukov mûfiiã tepla Popis/PouÏití SONOMETER 1000, statick kompaktní ultrazvukov mûfiiã tepla s plnû elektronick m zpûsobem mûfiení, je zaloïen na principu mûfiení ultrazvuku.

Více

ovládací pulty IP55 pulty Changed with the DEMO VERSION of CAD-KAS PDF-Editor (http://www.cadkas.com).

ovládací pulty IP55 pulty Changed with the DEMO VERSION of CAD-KAS PDF-Editor (http://www.cadkas.com). pulty vnûj í rozmûry poãet pulty bez konzoly pulty s konzolou dvefií ocelov plech RAL 32 nerezové provedení ocelov plech v h pevná zadní odnímatelná pevná zadní RAL 32 stûna zadní stûna stûna 1000 600

Více

Membránové tlakové spínaãe, 42 V

Membránové tlakové spínaãe, 42 V 0163 Membránové tlakové spínaãe, 42 V Pozinkované ocelové tûlo Pfiipojení na roubky M3 Pfietlak bezpeãn do 600 bar *) 36 S vnûj ím závitem 24 SW RovnûÏ k dispozici se spínacím bodem pfiednastaven m ve

Více

CENÍK 2013 KOMPONENTY PRO SOLÁRNÍ A TOPNÉ SYSTÉMY PRACOVNÍ STANICE PRO SOLÁRNÍ SYSTÉMY A PŘÍSLUŠENSTVÍ

CENÍK 2013 KOMPONENTY PRO SOLÁRNÍ A TOPNÉ SYSTÉMY PRACOVNÍ STANICE PRO SOLÁRNÍ SYSTÉMY A PŘÍSLUŠENSTVÍ KOMPONENTY PRO SOLÁRNÍ A TOPNÉ SYSTÉMY PRACOVNÍ STANICE PRO SOLÁRNÍ SYSTÉMY A PŘÍSLUŠENSTVÍ CENÍK 2013 SFERATEC s.r.o. Krále Jana 511, 58301 Chotěboř Telefon: +420 566 466 245 Email: info@sferatec.cz www.sferatec.cz

Více

AURATON 30 AURATON TH-3

AURATON 30 AURATON TH-3 AURATON 30 AURATON TH-3 (s externím ãidlem 2,5 m) ELEKTRONICK TERMOSTAT NÁVOD K OBSLUZE Termostaty fiady AURATON 30 (TH-3) jsou urãeny pro teplotní kontrolu vytápûcího systému. Termostat má na v bûr ze

Více

Návod pro instalaci, obsluhu a údrïbu

Návod pro instalaci, obsluhu a údrïbu Návod pro instalaci, obsluhu a údrïbu 0/00/00/00 excellence in hot water CZ /00 OBSAH ÚVOD Komu je návod urãen Symboly Doporuãení Normativní odkazy Upozornûní Obsah dodávky POPIS Popis konstrukce Pfiíklady

Více

Membránové tlakové spínaãe, 42 V

Membránové tlakové spínaãe, 42 V 0166 Membránové tlakové spínaãe, 42 V Pozinkované ocelové tûlo Pfiipojení na roubky M3 Pfietlak bezpeãn do 300 bar *) 36 S vnûj ím závitem 24 SW RovnûÏ k dispozici se spínacím bodem pfiednastaven m ve

Více

Objemov vodomûr. SuchobûÏné poãítadlo Metrologická tfiída C pro v echny polohy. V znamné vlastnosti. PouÏití. Volitelná pfiíslu enství

Objemov vodomûr. SuchobûÏné poãítadlo Metrologická tfiída C pro v echny polohy. V znamné vlastnosti. PouÏití. Volitelná pfiíslu enství Objemov vodomûr SuchobûÏné poãítadlo Metrologická tfiída C pro v echny polohy V znamné vlastnosti PouÏití DN 15 aï 40, PN16, do 40 o C. Vysoká pfiesnost a spolehlivost. Nízké tlakové ztráty. Malá citlivost

Více

Deskové výměníky. nerezové deskové výměníky izolované čerpadlové skupiny pro přípravu teplé vody. Úsporné řešení pro vaše topení

Deskové výměníky. nerezové deskové výměníky izolované čerpadlové skupiny pro přípravu teplé vody. Úsporné řešení pro vaše topení TECHNICKÝ KATALOG Deskové výměníky nerezové deskové výměníky izolované čerpadlové skupiny pro přípravu teplé vody www.regulus.cz VÝMĚNÍKY TEPLA Nerezové deskové výměníky DV193 Deskové výměníky určené k

Více

Pofiádek musí b t. reca boxy. Nové boxy reca jsou ideálním fie ením pro v echny mobilní poïadavky v fiemeslné v robû a servisu.

Pofiádek musí b t. reca boxy. Nové boxy reca jsou ideálním fie ením pro v echny mobilní poïadavky v fiemeslné v robû a servisu. reca boxy 1 reca boxy Pofiádek musí b t. Nové boxy reca jsou ideálním fie ením pro v echny mobilní poïadavky v fiemeslné v robû a servisu. reca box optimalizuje pracovní procesy a zaji Èuje inteligentní

Více

Deskové výměníky. nerezové deskové výměníky izolované čerpadlové skupiny pro přípravu teplé vody. Úsporné řešení pro vaše topení TECHNICKÝ KATALOG

Deskové výměníky. nerezové deskové výměníky izolované čerpadlové skupiny pro přípravu teplé vody. Úsporné řešení pro vaše topení TECHNICKÝ KATALOG TECHNICKÝ KATALOG Deskové výměníky nerezové deskové výměníky izolované čerpadlové skupiny pro přípravu teplé vody REGULUS spol. s r.o. Do Koutů 1897/3, 143 00 Praha 4 Tel.: 241 764 506, Fax: 241 763 976

Více

8 Obouruãní ovládací pulty

8 Obouruãní ovládací pulty Obsah Obouruãní ovládací pulty b V eobecnû.................................................... strana /2 b Popis......................................................... strana / b Technické údaje................................................

Více

KATALOG VÝROBKŮ PRO SKLADY, PROVOZY A DOMÁCNOST. ZÁRUKA MINIMÁLNù 2 ROKY. Ceny jsou uvádûny bez DPH. Vá prodejce: DOPRAVU A MONTÁÎ ZBOÎÍ ZAJISTÍME

KATALOG VÝROBKŮ PRO SKLADY, PROVOZY A DOMÁCNOST. ZÁRUKA MINIMÁLNù 2 ROKY. Ceny jsou uvádûny bez DPH. Vá prodejce: DOPRAVU A MONTÁÎ ZBOÎÍ ZAJISTÍME KATALOG VÝROBKŮ PRO SKLADY, PROVOZY A DOMÁCNOST ZÁRUKA MINIMÁLNù 2 ROKY Ceny jsou uvádûny bez DPH Vá prodejce: DOPRAVU A MONTÁÎ ZBOÎÍ ZAJISTÍME Regály URSUS s velk mi policemi nosnost 300 kg na polici

Více

Co je dobré vûdût pfii zateplování podkroví

Co je dobré vûdût pfii zateplování podkroví Co je dobré vûdût pfii zateplování podkroví Jaká bude pouïita podstfie ní difúzní (paropropustná) fólie Jaké vlastnosti má pouïitá tepelná izolace Jaká a jak bude namontována parozábrana (fólie pod vnitfiním

Více

OBSAH. MontáÏ... 1 Ovládání... 2 Zmûna filtraãního provedení na odtahové... 2 Obrázky... 3 Filtr na zachycení mastnoty... 4 Îárovka osvûtlení...

OBSAH. MontáÏ... 1 Ovládání... 2 Zmûna filtraãního provedení na odtahové... 2 Obrázky... 3 Filtr na zachycení mastnoty... 4 Îárovka osvûtlení... V e s t a v n é s p o t ř e b i č e K u c h y ň s k é o d s a v a č e p a r C F T 1 6 1 N á v o d n a m o n t á ž,, p o u ž i t í a ú d r ž b u OBSAH MontáÏ... 1 Ovládání... 2 Zmûna filtraãního provedení

Více

TB HEATING TECHNIQUE TUTBM

TB HEATING TECHNIQUE TUTBM HEATING TECHNIQUE Zastoupení pro Českou republiku LIPOVICA trade s.r.o., Zeleného, CZ 1 00 Brno, +0 0 0 3 TECHNICKÝ MANUÁL pro instalaci, použití a údržbu nerezového ohřívače vody Centrometal d.o.o. nenese

Více

1. Stykaãe 1.3 Stykaãe fiady C

1. Stykaãe 1.3 Stykaãe fiady C 1.3 Stykaãe fiady C 1.3.1 Tabulka ã. 8 technická data Technická data stykaãû fiady C Hlavní kontakty Jmenovité izolaãní napûtí U i [V] Impulzní v drïné napûtí U imp [kv] Jmenovit tepeln proud I th [A]

Více

Kvalitní pohon garázovych vrat

Kvalitní pohon garázovych vrat POHON GARÁÎOV CH VRAT _ Made by Hörmann Kvalitní pohon garázovych vrat 5P 5P 5P BezúdrÏbová technika s ozuben m pásem - Ïádn levn fietûz jízdního kola Pfiedmontovaná vodící kolejnice - za 90 sekund pfiipravená

Více

Elektrické rozvádûãe do 630 A

Elektrické rozvádûãe do 630 A Elektrické rozvádûãe do 630 A Funkãní systém Prisma Plus Funkãní systém Prisma Plus je moïné pouïít pro v echny typy nízkonapûèov ch distribuãních rozvádûãû do 630 A instalovan ch v komerãních i v prûmyslov

Více

NÁVOD K OBSLUZE. PrÛtokové ohfiívaãe

NÁVOD K OBSLUZE. PrÛtokové ohfiívaãe NÁVOD K OBSLUZE PrÛtokové ohfiívaãe 1 2 3 UPEV OVACÍ ROZMùRY 2 4 6 5 7 8 3 LEGENDA K OBRÁZKÒM 2 PrÛtokové ohfiívaãe ETA 0732, 1732, 2732 se smû ovací baterií a otoãn m ramínkem. MONTÁÎNÍ SCHÉMA 1. PrÛtokov

Více

OBO ve dvojité sadě GEK-K Rapid 45 a GEK-K s vrchním dílem 80 mm

OBO ve dvojité sadě GEK-K Rapid 45 a GEK-K s vrchním dílem 80 mm OBO ve dvojité sadě Rapid 45 a s vrchním dílem 80 mm Top modely OBO LFS Systémy ukládání vedení Jednoduše více místa Rapid 45 Vysokou míru flexibility poskytuje kanál pro vestavbu pfiístrojû Rapid 45,

Více

Solární systémy. aurostep Solar Set 1

Solární systémy. aurostep Solar Set 1 Solární systémy aurostep Solar Set 1 Vše připraveno: aurostep Největší předností solárního systému aurostep pro přípravu teplé užitkové vody je jeho kompaktnost. Veškeré nutné prvky systému, čerpadlová

Více

Za bezpeãnost se zaruãujeme sv m dobr m jménem

Za bezpeãnost se zaruãujeme sv m dobr m jménem BEZPEâNÉ P ÍSTROJE OD FIRMY MESSER Za bezpeãnost se zaruãujeme sv m dobr m jménem Filtr z nerezové oceli Plynov zpûtn ventil zabraàuje zpûtnému toku media Eurorychlo umoïàuje rychlé plynotûsné pfiipojení

Více

Připravený k propojení

Připravený k propojení Nový Roth plochý kolektor a doporučené solární sestavy na ohřev teplé vody Reg. č. 0-7589 F NOVÉ Připravený k propojení Nový Roth kolektor se vyznačuje čtyřmi konektory založenými na technologii zásuvného

Více

Stacionární kotle 02-S2. Modul: Sekce: Dvoustupňové kotle

Stacionární kotle 02-S2. Modul: Sekce: Dvoustupňové kotle Verze 0 VK 4/8-E až VK 474/8-E atmovit exclusiv 0-S Stacionární litinové kotle s dvoustupňovou plynovou armaturou VK atmovit exclusiv jsou dodávány s atmosférickým hořákem včetně spalinové klapky umístěné

Více

âerpadla odpadních vod MultiStream

âerpadla odpadních vod MultiStream PouÏití jsou vhodná pro ãerpání odpadních vod v komunálních a prûmyslov ch ãerpacích zafiízení jakoï i pro nádrïe na zadrïování de Èové vody. Men í typy slouïí dobfie napfi. i pfii ochranû pfied katastrofami.

Více

MADE IN GERMANY. Armatury + systémy Premium Solární systémy stanice, regulátory, kolektory, pfiíslu enství, servis, software.

MADE IN GERMANY. Armatury + systémy Premium Solární systémy stanice, regulátory, kolektory, pfiíslu enství, servis, software. Armatury + systémy Premium Solární systémy stanice, regulátory, kolektory, pfiíslu enství, servis, software Pfiehled v robkû Ocenûní: MADE IN GERMANY Solární systémy Obsah Obsah Strana 2 Obsah 3 V eobecné

Více

DRAIN BACK zásobník včetně integrované čerpadlové jednotky, elektrické

DRAIN BACK zásobník včetně integrované čerpadlové jednotky, elektrické DRAIN BACK zásobník včetně integrované čerpadlové jednotky, elektrické patrony 5/4" a regulace (součástí IVAR.KIT DRAIN BACK 200): Pozn. Rozměry v mm. Technické charakteristiky: Max. provozní tlak zásobníku:

Více

Elegantní fie ení dispozic interiéru - snadno a rychle. OMEGA 100 Montované přestavitelné příčky

Elegantní fie ení dispozic interiéru - snadno a rychle. OMEGA 100 Montované přestavitelné příčky Elegantní fie ení dispozic interiéru - snadno a rychle OMEGA 100 Montované přestavitelné příčky Montované pfiíãky FORM-A-ROOM, typ Omega 100 Montované pfiestavitelné pfiíãky FORM-A-ROOM vyrábí firma LIKO-S

Více

Ocel v architektufie JANISOL SYSTÉMY SYSTÉMY OCELOV CH PROFILÒ PRO DVE NÍ A OKENNÍ KONSTRUKCE S P ERU EN M TEPELN M MOSTEM

Ocel v architektufie JANISOL SYSTÉMY SYSTÉMY OCELOV CH PROFILÒ PRO DVE NÍ A OKENNÍ KONSTRUKCE S P ERU EN M TEPELN M MOSTEM SYSTÉMY SYSTÉMY OCELOV CH PROFILÒ PRO DVE NÍ A OKENNÍ KONSTRUKCE S P ERU EN M TEPELN M MOSTEM Tímto systémem profilû (stavební hloubka 60 mm) lze velmi rychle a hospodárnû zhotovit jedno- a dvoukfiídlé

Více

Cena za set Kč SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks.

Cena za set Kč SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks. Solární system SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks. Plochý solární kolektor 2 m 2 ks Solární regulátor 1 ks Solární nádoba 18 L 1 ks Připojovací

Více

CSE SOL. Návod na instalaci a použití SOLÁRNÍ ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE SOL W SRS1 T-E 2-20 l/min s elektronickým řízením a měřením průtoku CSE SOL

CSE SOL. Návod na instalaci a použití SOLÁRNÍ ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE SOL W SRS1 T-E 2-20 l/min s elektronickým řízením a měřením průtoku CSE SOL CSE SOL Návod na instalaci a použití SOLÁRNÍ ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE SOL W SR T-E 2-20 l/min s elektronickým řízením a měřením průtoku CSE SOL CZ 1. Úvod Solární čerpadlová skupina CSE SOL W SR T-E je vybavena

Více

TRZ 12-2. Polski 2 âesky 9 Slowensko 15 Magyar 21 Slovensky 28. Hrvatski 34 Latviski 41 Eesti keel 47 Lietuvi klb. 54 По русски 61

TRZ 12-2. Polski 2 âesky 9 Slowensko 15 Magyar 21 Slovensky 28. Hrvatski 34 Latviski 41 Eesti keel 47 Lietuvi klb. 54 По русски 61 OSW Polski 2 âesky 9 Slowensko 15 Magyar 21 Slovensky 28 Hrvatski 34 Latviski 41 Eesti keel 47 Lietuvi klb. 54 По русски 61 Obsah Technické údaje: 1 Údaje o regulátoru 9 2 Instalace 10 3 Obsluha 11 Bezpeãnostní

Více

elios nová zelená úsporám Solární systémy pro ohřev teplé vody a podporu vytápění

elios nová zelená úsporám Solární systémy pro ohřev teplé vody a podporu vytápění elios nová zelená úsporám Solární systémy pro ohřev teplé vody a podporu vytápění Vysoce účinné sluneční ploché kolektory Xelios vyráběné v EU jsou osvědčeným výrobkem nejen v evropských klimatických podmínkách.

Více

Zásobníky Nepřímoohřívané zásobníky teplé vody

Zásobníky Nepřímoohřívané zásobníky teplé vody Zásobníky Nepřímoohřívané zásobníky teplé vody Nepřímoohřívané zásobníky teplé vody Objem 58 až 200 litrů Stacionární i závěsné provedení Ochrana proti korozi Minimální tepelné ztráty Komfortní zásobování

Více

HelioSet solární sestava

HelioSet solární sestava HelioSet solární sestava HelioSet solární sestava Systém HelioSet je beztlakový solární systém pro přípravu teplé vody s možným dodatečným ohřevem externím kotlem. V praxi to znamená, že po dosažení požadované

Více

TS-101 PROGRAMOVATELN REGULÁTOR TEPLOTY S T DENNÍM PROGRAMEM NÁVOD K OBSLUZE DODÁVÁ:

TS-101 PROGRAMOVATELN REGULÁTOR TEPLOTY S T DENNÍM PROGRAMEM NÁVOD K OBSLUZE DODÁVÁ: TS-101 PROGRAMOVATELN REGULÁTOR TEPLOTY S T DENNÍM PROGRAMEM NÁVOD K OBSLUZE DODÁVÁ: Strana: 1 Programovateln termostat TS-101 âásti balení: 1. Programovateln termostat 2. roubky 3. HmoÏdinky 4. Vrtání

Více

A hydraulické přípojky. D tepelné čerpadlo země/voda. L 3cestný ventil (manuální) N pojistná skupina pitné vody

A hydraulické přípojky. D tepelné čerpadlo země/voda. L 3cestný ventil (manuální) N pojistná skupina pitné vody Vitocal 242-G.1 Popis výrobku A hydraulické přípojky B oběhové čerpadlo primárního okruhu C oběhová čerpadla topného a solárního okruhu D tepelné čerpadlo země/voda E deskový výměník tepla pro ohřev pitné

Více

PROTHERM XXX XXX X. Zásobníky TV. Zásobníky TV. Způsob rozlišování a označování zásobníků teplé vody (TV):

PROTHERM XXX XXX X. Zásobníky TV. Zásobníky TV. Způsob rozlišování a označování zásobníků teplé vody (TV): Zásobníky TV Způsob rozlišování a označování zásobníků teplé vody (TV): PROTHERM XXX XXX X provedení: B třída izolace zásobníku M hořčíková anoda E elektrický dohřev Z závěsný zásobník (design závěsných

Více

Nepřímotopné zásobníky teplé vody

Nepřímotopné zásobníky teplé vody Nepřímotopné zásobníky teplé vody unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 aurostor VIH S geostor VIH RW geostor VDH aurostor VPS S VPS VIH R 120/150/200 pro závěsné a stacionární

Více

Vysokopólová konektorová spojení dle DIN 46352

Vysokopólová konektorová spojení dle DIN 46352 Vysokopólová konektorová spojení dle DIN 46352 Konstrukãní provedení pouïití ve strojírenství, fiídící a spínací technice spolehlivé propojovací komponenty pro silové a fiídící kabely robustní hliníkov

Více

HelioSet solární sestava

HelioSet solární sestava HelioSet solární sestava HelioSet solární sestava Systém HelioSet je beztlakový solární systém pro přípravu teplé vody s možným dodatečným ohřevem externím kotlem. V praxi to znamená, že po dosažení požadované

Více

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 CZ MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 âesky Obrázek 1 MontáÏ klávesnice Obrázek 2 MontáÏ - vyhodnocovací pfiístroj Obrázek 3 Pfiipojení CTV 1 (ovládání impulzû) Obrázek 4 "2-bránov

Více

13 DEMONTÁÎ A MONTÁÎ SPECIÁLNÍCH âástí. Ochrana proti pfietlaku Kontaktní manometr s tlakov m ãídlem G 3/4"

13 DEMONTÁÎ A MONTÁÎ SPECIÁLNÍCH âástí. Ochrana proti pfietlaku Kontaktní manometr s tlakov m ãídlem G 3/4 P U O P 13 DOTÁÎ A OTÁÎ STRAA 13.13 Ochrana proti pfietlaku Kontaktní manometr s tlakov m ãídlem G 3/4" 100 180 53 33 SW 32 G 3/4" manometr anometer tlakové Druckmittler ãidlo embrane membrána Kontrukce:

Více

COMPACT CD1, CD2. Zásobník teplé vody se solárním příslušenstvím CD1 jeden výměník, CD2 dva výměníky. teplo pro všechny

COMPACT CD1, CD2. Zásobník teplé vody se solárním příslušenstvím CD1 jeden výměník, CD2 dva výměníky. teplo pro všechny COMPACT CD1, CD2 ZELIOS COMPACT CD1, CD2 Zásobník teplé vody se solárním příslušenstvím CD1 jeden výměník, CD2 dva výměníky teplo pro všechny Stacionární akumulační zásobník s jedním (CD1) nebo dvěma výměníky

Více

Nepřímotopné zásobníky teplé vody. Nepřímotopné zásobníky teplé vody Vaillant Tradice, kvalita, inovace, technická podpora.

Nepřímotopné zásobníky teplé vody. Nepřímotopné zásobníky teplé vody Vaillant Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Nepřímotopné zásobníky teplé vody Nepřímotopné zásobníky teplé vody Vaillant Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. unistor VIH R unistor VIH Q 75 B actostor VIH QL 75 B VIH 300-500 pro závěsné

Více

ThermoDual Systém nabíjení zásobníků teplé užitkové vody

ThermoDual Systém nabíjení zásobníků teplé užitkové vody ThermoDual Systém nabíjení zásobníků teplé užitkové vody Popis/Použití Hlavní systémové údaje: Maximální provozní teplota. ( C) Maximální provozní tlak (bar) Pracovní médium Primární Systém ThermoDual

Více

Zásobníky s jednoduchou spirálou Zásobníky s dvojitou spirálou

Zásobníky s jednoduchou spirálou Zásobníky s dvojitou spirálou Montážní návod CZ Zásobníky s jednoduchou spirálou Zásobníky s dvojitou spirálou CERTIFICAZIONE DEI SISTEMI QUALITA' DELLE AZIENDE UNI EN ISO 9001 Firma BAXI S.p.A. jako jeden z největších evropských výrobců

Více

Katalog 2006. Rozvádûãové systémy Rozvádûãe a pfiíslu enství Klimatizace

Katalog 2006. Rozvádûãové systémy Rozvádûãe a pfiíslu enství Klimatizace Katalog 2006 Rozvádûãové systémy Rozvádûãe a pfiíslu enství Klimatizace Kompletní nabídka Rozvádûãe a rozvodnice uplíkové rozvádûãe pro motorové v vody a rozvod elektrické energie do 6 300 Okken krytí

Více

Návod na montáž. www.solarpower.cz

Návod na montáž. www.solarpower.cz Návod na montáž DHW www.solarpower.cz Bezpečnostní pokyny: Prosím přečtěte si pečlivě návod k instalaci, než produkt uvedete do provozu. Předejdete tím poškození systému, které by mohlo vzniknout v důsledku

Více

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt.

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt. Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt.cz Obsah: Tepelná čerpadla pro rodinné domy a menší objekty Vzduch /

Více

TEPELNÁ ČERPADLA vytápění ohřev vody řízené větrání

TEPELNÁ ČERPADLA vytápění ohřev vody řízené větrání TEPELNÁ ČERPADLA vytápění ohřev vody řízené větrání R TEPELNÁ ČERPADLA vzduch/voda Pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody FIGHTER 2010 Vzduch je v ude kolem nás a je nejsnáze dostupn m zdrojem energie.

Více

CSE SOL. Návod na instalaci a použití SOLÁRNÍ ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE SOL W SRS1 T-K 2-20 l/min s elektronickým řízením a měřením průtoku CSE SOL

CSE SOL. Návod na instalaci a použití SOLÁRNÍ ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE SOL W SRS1 T-K 2-20 l/min s elektronickým řízením a měřením průtoku CSE SOL CSE SOL Návod na instalaci a použití SOLÁRNÍ ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE SOL W SR T-K 2-20 l/min s elektronickým řízením a měřením průtoku CSE SOL CZ 1. Úvod Solární čerpadlová skupina CSE SOL W SR T-K je vybavena

Více

Kvalitní sklepní svûtlík

Kvalitní sklepní svûtlík Prosvûtlení a provûtrání sklepních prostor Sklepní svûtlíky Kvalitní sklepní svûtlík Inovativní fie ení od roku 1886. MEA MULTINORM osvûdãené a spolehlivé. JiÏ mnoho let standardní fie ení pro jednoduché

Více

Platon Stop. Úãinná ochrana pro dfievûné a laminátové podlahy. n Úspora penûz n Vût í ochrana n Vût í komfort PODLAHY. Systém

Platon Stop. Úãinná ochrana pro dfievûné a laminátové podlahy. n Úspora penûz n Vût í ochrana n Vût í komfort PODLAHY. Systém PODLAHY Systém Platon Stop Úãinná ochrana pro dfievûné a laminátové podlahy Platon Stop Optimal pro dfievûné lepené podlahy Platon Stop Original pro plovoucí podlahy n Úspora penûz n Vût í ochrana n Vût

Více

Regulační technika 04-R2. Modul: Sekce: Modulární solární ekvitermní regulátor auromatic 620/2. Ekvitermní regulace

Regulační technika 04-R2. Modul: Sekce: Modulární solární ekvitermní regulátor auromatic 620/2. Ekvitermní regulace Modulární solární ekvitermní regulátor auromatic 620/2 Charakteristiky vybavení V základním vybavení regulátoru auromatic 620/2 lze regulovat: - kotel, pomocí rozšiřujících modulů VR 30, VR 3 a VR 32 až

Více

âerpadla odpadních vod MultiCut

âerpadla odpadních vod MultiCut âerpadla odpadních vod MultiCut PouÏití Ponorná ãerpadla se fiezacím systémem MultiCut se pouïívají pro samostatné domy jako zaji tûní proti zpûtnému vzdutí. Jsou vhodná pro ãerpání domovních odpadních

Více

NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI. Zásobníkový ohřívač KOMPAKT 300 AS

NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI. Zásobníkový ohřívač KOMPAKT 300 AS TEMPNER s.r.o. Smetanova 1269. 75501 Vsetín, Česká rep. Technická podpora: obchod@tempner.eu www.tempner.eu NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI Zásobníkový ohřívač KOMPAKT 300 AS Popis a specifikace výrobku : KOMPAKT

Více

je nov, elegantní a praktick systém z PVC pro jednoduchou instalaci potrubí klimatizaãních a chladicích okruhû. Canalsplit

je nov, elegantní a praktick systém z PVC pro jednoduchou instalaci potrubí klimatizaãních a chladicích okruhû. Canalsplit Kanály analsplit je nov, elegantní a praktick systém z PV pro jednoduchou instalaci potrubí klimatizaãních a chladicích okruhû. analsplit se lehce montuje pomocí vrutû a hmoïdinek. Trubky jsou uchyceny

Více

Dvefiní zavíraã DORMA TS 72

Dvefiní zavíraã DORMA TS 72 Dvefiní zavíraã DORMA TS 72 DORMA TS 72 Dvefiní zavíraã Ideální fie ení pro dvefie do 1100 mm Pokud se mají dvefie po otevfiení zcela jednodu e znovu zavfiít, osvûdãil se DORMA TS 72 jako univerzálnû pouïiteln

Více

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Nepřímotopné zásobníky teplé vody

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Nepřímotopné zásobníky teplé vody Nepřímotopné zásobníky teplé vody Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 aurostor VIH S geostor VIH RW geostor VDH aurostor

Více

Stacionární kotle 02-S1. Modul: Sekce: Jednostupňové kotle

Stacionární kotle 02-S1. Modul: Sekce: Jednostupňové kotle Verze 0 VK 4/- až VK 484/- atmovit 0-S Stacionární litinové kotle VK atmovit jsou určeny pro instalaci do sklepních prostorů pro radiátorové nebo podlahové topné systémy včetně kombinace obou systémů vytápění.

Více

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Nepřímotopné zásobníky teplé vody

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Nepřímotopné zásobníky teplé vody Nepřímotopné zásobníky teplé vody Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. unistor VIH R unistor VIH Q 75 B actostor VIH QL 75 B aurostor VIH S geostor VIH RW geostor VDH pro závěsné

Více

SCAME-CZ, s.r.o. Tfiídvorská Kolín

SCAME-CZ, s.r.o. Tfiídvorská Kolín SCAME-CZ, s.r.o. Tfiídvorská 388 280 00 Kolín tel.: +420 321 726758 fax.: +420 321 728525 http://www.scame.cz e-mail: scame@scame.cz MBOX Series Rozvaděče pro staveniště MBOX Série ROZVADĚČE PRO STAVENIŠTĚ

Více

Vítejte v TESLE Jihlava

Vítejte v TESLE Jihlava KONTAKTY HYPCON Vítejte v TESLE Jihlava Praha D1 Rozvadov (Műnchen) Jihlava Znojmo (Wien) Brno PROFIL SPOLEâNOSTI Akciová spoleãnost TESLA Jihlava se zamûfiuje na konektory a spínací prvky. Od roku 1958

Více

Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda

Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda Technická dokumentace Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda BWL-1 S(B)-07/10/14 NOVINKA 2 BWL-1S BWL-1SB COP DO 3,8* BWL-1S(B) BWL-1S(B)-07 BWL-1S(B)-10/14 2 Sestava vnitřní jednotky odvzdušňovací ventil

Více

Ohřev teplé vody 01-O1. Modul: Nepřímotopné zásobníky. Verze: 06 unistor VIH R 120 až 200, VIH Q 75 B, actostor VIH QL 75 B, unistor VIH 300 až 500

Ohřev teplé vody 01-O1. Modul: Nepřímotopné zásobníky. Verze: 06 unistor VIH R 120 až 200, VIH Q 75 B, actostor VIH QL 75 B, unistor VIH 300 až 500 Zásobníky unistor VIH R 120 až VIH R 200 unistor VIH R 120 200/6 M unistor VIH R 120 200/6 B Stacionární zásobníky teplé vody jsou k dispozici v následujících variantách: Název Označení unistor VIH R 120/6

Více

PSK 550. Akumulační nádrž s pevně zabudovaným ohřívačem pro ohřev vody a solárním výměníkem

PSK 550. Akumulační nádrž s pevně zabudovaným ohřívačem pro ohřev vody a solárním výměníkem PSK 550 Akumulační nádrž s pevně zabudovaným ohřívačem pro ohřev vody a solárním výměníkem Popis Nádrž PSK slouží k akumulaci tepla. V nádrži je integrovaný ohřívač pro přípravu teplé vody. Ohřev nádrže

Více

Tepelné čerpadlo země/voda určené pro vnitřní instalaci o topném výkonu 5,9 kw

Tepelné čerpadlo země/voda určené pro vnitřní instalaci o topném výkonu 5,9 kw Tepelná čerpadla Logatherm WPS země/voda v kompaktním provedení a zvláštnosti Použití Tepelné čerpadlo země/voda s maximální výstupní teplotou 65 C Vnitřní provedení s regulátorem REGO 637J zařízení Je

Více

TACOTHERM FRESH MEGA K

TACOTHERM FRESH MEGA K ACOHERM FRESH MEGA K KASKÁDOVÝ MODUL S VYSOKOEFEKIVNÍMI ČERPADLY VÝHODY Bezpečná Vysoká spolehlivost zásobování teplou vodou pomocí modulové konstrukce Bez stagnace vody, všemi moduly proniká externí cirkulace

Více

hliníkov ch skleníkû

hliníkov ch skleníkû Stavebnice hliníkov ch skleníkû Základní rady ke stavbû skleníku: Termín pro stavbu skleníku Nejvhodnûj í chvílí pro stavbu skleníku je doba babího léta na podzim. Skleník si tak postavíte v teple a klidu

Více

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1 Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 2 Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 3 Klid, pohoda a odpoãinek - samozfiejmost

Více

KATALOG V ROBKÒ Armaturka Vranová Lhota, a. s. kovoobrábûní prûmyslové armatury

KATALOG V ROBKÒ Armaturka Vranová Lhota, a. s. kovoobrábûní prûmyslové armatury KATAOG V ROBKÒ Armaturka Vranová hota, a. s. kovoobrábûní prûmyslové armatury Vranová hota CZ 571 01 Moravská Tfiebová 1 âeská republika AV AV D 980729 1 OBSAH 1. VENTIY PRO VZDUCH, KAPAINY A PYNY 2. VENTIY

Více

NOVINKA. Solární čerpadlové skupiny. Čerpadlové skupiny CSE SOL W s elektronickým řízením a měřením průtoku. Úsporné řešení pro vaše topení

NOVINKA. Solární čerpadlové skupiny. Čerpadlové skupiny CSE SOL W s elektronickým řízením a měřením průtoku. Úsporné řešení pro vaše topení Solární čerpadlové skupiny Čerpadlové skupiny CSE SOL W s elektronickým řízením a měřením průtoku NOVINKA www.regulus.cz SOLÁRNÍ ČERPADLOVÉ SKUPINY Solární čerpadlová skupina CSE SOL je určena pro montáž

Více

www.dzd.cz Akumulační nádrže NAD NADO 500, 750, 1000

www.dzd.cz Akumulační nádrže NAD NADO 500, 750, 1000 www.dzd.cz Akumulační nádrže NAD NADO 500, 750, 1000 FUNKCE AKUMULAČNÍCH NÁDRŽÍCH NAD A NADO Akumulační nádrže slouží k akumulaci přebytečného tepla od jeho zdroje. Zdrojem mohou být kotel na tuhá paliva,

Více

Kondenzační plynové kotle

Kondenzační plynové kotle Kondenzační plynové kotle Primární výměník z nerez oceli: spolehlivost Snadná obsluha díky ovládacímu panelu vybavenému ručními ovladači, elektronickým displejem a multifunkčními kontrolkami Možnost připojení

Více

WC a koupelna kdekoli... a nyní i bezbariérovû. Katalog novinek

WC a koupelna kdekoli... a nyní i bezbariérovû. Katalog novinek WC a koupelna kdekoli... a nyní i bezbariérovû Katalog novinek SANIBROY sanitární kalová čerpadla 2011 WC a koupelna bez bariér kdekoli SANICONDENS Best sanitární čerpadlo SANICONDENS Best je ãerpadlo

Více

7/08 IP-CZ. Isola Powertekk. Extra tfiída pro Vás. Powertekk Nordic ãerná. Powertekk Nordic. Powertekk CC. Suché a zdravé domy

7/08 IP-CZ. Isola Powertekk. Extra tfiída pro Vás. Powertekk Nordic ãerná. Powertekk Nordic. Powertekk CC. Suché a zdravé domy Isola Powertekk Extra tfiída pro Vás 7/08 IP-CZ Powertekk Nordic ãerná Powertekk Nordic Powertekk CC Suché a zdravé domy POWERTEKK Rozhodující je, co máte nahofie Tvarovû estetick vzhled stfie ní ta ky

Více

Nové audio soupravy VIDEX. Souprava Digiphone. 4K-1 AUDIO KIT Dvefiní souprava série 4000 s jedním tlaãítkem obsahuje:

Nové audio soupravy VIDEX. Souprava Digiphone. 4K-1 AUDIO KIT Dvefiní souprava série 4000 s jedním tlaãítkem obsahuje: Nové audio soupravy VIDEX série 4000 4K-1 AUDIO KIT Dvefiní souprava série 4000 s jedním tlaãítkem obsahuje: 1 venkovní jednotkou s jedním tlaãítkem (Art.4836-1), masivní montáïní rámeãek s krabiãkou pro

Více

EUR 098A TERMOSTAT. s jednoduch m ovládáním. UÏivatelská pfiíruãka

EUR 098A TERMOSTAT. s jednoduch m ovládáním. UÏivatelská pfiíruãka EUR 098A TERMOSTAT s jednoduch m ovládáním UÏivatelská pfiíruãka OBSAH 1 ÚVOD.............................. 2 2 INSTALCE.......................... 4 3 OVLÁDÁNÍ TEPLOTY.................. 13 4 PROVOZ P I

Více

ČERPADLOVÁ SKUPINA CS TSV VDM REGULUS - pro kotle a topné systémy

ČERPADLOVÁ SKUPINA CS TSV VDM REGULUS - pro kotle a topné systémy Návod ČERPADLOVÁ SKUPINA CS TSV VDM REGULUS - pro kotle a topné systémy CZ verze 1.1 OBSAH: 1 Úvod 3 2 Připojovací rozměry čerpadlové skupiny Regulus CS TSV VDM 3 3 Popis funkce čerpadlové skupiny Regulus

Více

HL - HLE. Návod pro instalaci, obsluhu a údrïbu HL 100 / 130 / 160 / 210 / 240 HLE 100 / 130 / 160 / 210 / 240 CZ 1

HL - HLE. Návod pro instalaci, obsluhu a údrïbu HL 100 / 130 / 160 / 210 / 240 HLE 100 / 130 / 160 / 210 / 240 CZ 1 - Návod pro instalaci, obsluhu a údrïbu 00 / 0 / 0 / 0 / 0 00 / 0 / 0 / 0 / 0 CZ /00 OSAH ÚVOD Komu je návod urãen Symboly Doporuãení Normativní odkazy Upozornûní Obsah dodávky POPIS Konstrukce Popis funkce

Více

TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY

TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY Systém topení a ohřevu TUV s tepelným čerpadlem VZDUCH-VODA KOMPAKT Vhodný pro všechny typy objektů včetně

Více

AKUMULACE TEPLA.» Akumulační nádrže pro otopnou vodu» Zásobníkové ohřívače teplé vody

AKUMULACE TEPLA.» Akumulační nádrže pro otopnou vodu» Zásobníkové ohřívače teplé vody AKUMULACE TEPLA» Akumulační nádrže pro otopnou vodu» Zásobníkové ohřívače teplé vody AKUMULAČNÍ NÁDRŽE PS: Jsou určeny pro akumulaci a následnou distribuci tepelné energie z kotlů na pevná paliva, tepelných

Více

Geberit Monolith Obsah. Obsah

Geberit Monolith Obsah. Obsah Geberit Monolith Projektování a montáž mono_zlom_12 8.1.2013 10:24 Stránka 1 Obsah Obsah 1. Popis systému........................................................ 2 1.1 SloÏení.........................................................

Více

Výkon a COP v závislosti na teplotě topné vody 8 COP. Výkon (kw)

Výkon a COP v závislosti na teplotě topné vody 8 COP. Výkon (kw) Technická data tepelných čerpadel vzduch voda ACOND - SPLIT Hodnoty měření 0 8 6 0 Topný výkon A/W5 (dle EN 5) kw 7, 0,,8, 8, Příkon A/W5 kw,9,5,,8,9 Topný faktor A/W5 (COP),8,,9,7,7 Topný výkon A/W50

Více

VSTUPNÍ PANELY PRO VENKOVNÍ JEDNOTKY AUDIO A VIDEO

VSTUPNÍ PANELY PRO VENKOVNÍ JEDNOTKY AUDIO A VIDEO Giotto 1266-1336 "Svatba v Káni galilejské" Scrovegnská kaple (Padova) VSTUPNÍ PANELY PRO VENKOVNÍ JEDNOTKY AUDIO A VIDEO ELVOX vytvofiil pro své domovní telefony a videotelefony série panelû, které jsou

Více

Technická data TČ vzduch voda ACOND - SPLIT (G2) Hodnoty měření 8/2011 8(G2) 12(G2) 14(G2) 17(G2) 20(G2)

Technická data TČ vzduch voda ACOND - SPLIT (G2) Hodnoty měření 8/2011 8(G2) 12(G2) 14(G2) 17(G2) 20(G2) A7 / W A7 / W0 A / W A-7 / W0 A-7 / W A / W0 Technická data TČ vzduch voda ACOND - SPLIT (G) Hodnoty měření 8/0 8(G) (G) (G) 7(G) 0(G) Topný výkon A7/W kw 8,7,8, 7, 0,7 Příkon A7/W kw,,8,,, Topný faktor

Více

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: STANICE PRO PŘÍPRAVU TEPLÉ VODY 2) Typ: PAW.FRIWA MINI PAW.FRIWA MINI - C 3) Charakteristika použití: 1/11

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: STANICE PRO PŘÍPRAVU TEPLÉ VODY 2) Typ: PAW.FRIWA MINI PAW.FRIWA MINI - C 3) Charakteristika použití: 1/11 1) Výrobek: STANICE PRO PŘÍPRAVU TEPLÉ VODY 2) Typ: PAW.FRIWA MINI PAW.FRIWA MINI - C 3) Charakteristika použití: Současné moderní systémy vyžadují odpovídající technické, spolehlivé, funkční, ekonomické,

Více

sestava armatur množství čerpadlo typ l/min typ SAG20/AX13-4 1-13 AX13-4 SAG20/SX13-4 1-13 SX13-4 SAG20/SX15-4 8-30 SX15-4

sestava armatur množství čerpadlo typ l/min typ SAG20/AX13-4 1-13 AX13-4 SAG20/SX13-4 1-13 SX13-4 SAG20/SX15-4 8-30 SX15-4 Popis výrobku ČR 1. 10. 2011 Hoval solární sestava armatur SAG20 solární sestava armatur DN 20 (¾ ) oběhové čerpadlo AX13-4, SX13-4 nebo SX15-4 2 kulové kohouty (obsluhované klíčem) s teploměrem zařízení

Více

ČERPADLOVÉ SKUPINY A ROZDĚLOVAČE PRO TOPNÉ OKRUHY

ČERPADLOVÉ SKUPINY A ROZDĚLOVAČE PRO TOPNÉ OKRUHY ČERPADLOVÉ SKUPINY A ROZDĚLOVAČE PRO TOPNÉ OKRUHY CZ verze 1.1 Systém čerpadlových skupin a rozdělovačů Stavebnicový systém čerpadlových skupin a rozdělovačů umožňuje vytvářet sestavy pro různé topné

Více

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 JE TO TAK SNADNÉ kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 OBÁLKOVÁNÍ JE TAK SNADNÉ Pracujete v prostfiedí, kde je zpracování zásilek klíãová otázka? Kompaktní obálkovací stroj má mnoho

Více

Modelová řada MultiVal ERR (300) ERR (400) ERR (500) ERR (800) ERR (1000) s regulačním a bezpečnostním termostatem

Modelová řada MultiVal ERR (300) ERR (400) ERR (500) ERR (800) ERR (1000) s regulačním a bezpečnostním termostatem pro multivalentní ohřev Popis produktu ČR.. 009 Hoval MultiVal ERR (00, 00, 00) zásobníkový ohřívač ocelový s vnitřním smaltováním smaltované topné vložky z hladkých trubek, pevně vevařené - spodní pro

Více