SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII SENIOR. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII SENIOR. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009. U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění."

Transkript

1 Stránka č. 1 z 13 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII SENIOR soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009 U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění. Žena na fotografii Na fotografii je portrét ženy. Dcera ženy na fotografii je babička mé dcery. Kdo je na fotografii zvěčněn? (tuto otázku položila žena) moje babička moje matka moje vnučka moje dcera Nejdůležitější věta zadání zní: Dcera ženy na fotografii je babička mé dcery. Nejprve si zodpovězme, kdo je to babička mé dcery. Jestliže jsem já matkou mé dcery (tazatelka je žena), pak babička mé dcery je mou matkou. Zadání by pak znělo: Dcera ženy na fotografii je mou matkou. Z toho vyplývá, že žena na fotografii je matkou mé matky. Na fotografii je moje babička. Vzorce v tabulce 2 Ve které buňce ve sloupci A lze libovolně změnit číslo v ní napsané, aby se nezměnilo číslo, vypočítané v buňce C3?

2 Stránka č. A3 A2 A1 v žádné V žádném vzorci v tabulce se nevyskytuje adresa buňky A3. Na obsahu A3 nemůže záviset obsah žádné jiné buňky. Trajekt Povinná Na ostrov v Severním moři pravidelně jezdí trajekt. Loď může převážet auta nebo autobusy. Délka paluby pro převoz vozidel je 20 m. Na této palubě jsou tři jízdní pruhy pro umístění aut a autobusů. Jízdní pruhy jsou dostatečně široké pro auta i pro autobusy. Předpokládejme, že délka auta je 3 m a délka autobusu je 8 m. Ve kterém z uvedených případů lze najednou přepravit všechna uvedená auta i autobusy? jestliže se přepravuje 6 aut a 5 autobusů jestliže se přepravuje 10 aut a 4 autobusy jestliže se přepravuje 20 aut jestliže se přepravují 4 auta a 6 autobusů Ke dvěma autobusům mohu do řady přidat 1 auto ( = 19), k 1 autobusu se vejdou 4 auta ( = 20), řada bez autobusů pojme maximálně 6 aut (6. 3 = 18). Znázorněme řešení symboly: A - autobus, a - auto. Řádky představují jízdní pruhy na palubě trajektu aut: aaaaaa aaaaaa aaaaaa - zbývají 2 auta 2. 4 auta a 6 autobusů - zbývá 1 auto

3 Stránka č. 3 z aut, 4 autobusy: čtyři autobusy mohu do tří řad rozmístit dvěma způsoby: aaaaaa Aaaaa Aaaaa - zbývají 2 auta - zbývá 1 auto 4. 6 aut, 5 autobusů: Aaaaa SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ Strom moudrosti - střední varianta V Bobrovicích roste strom moudrosti, který má na každém svém listu napsánu jednu moudrost (např. Když jde malý bobr spát, tak si uši myje rád. ). Strom moudrosti roste zvláštním způsobem. Jeho kmen se větví na dvě větve, každá jeho větev se opět dělí na dvě menší větve, každá nejmenší větvička je zakončena listem (obrázek). Každého roku vyrostou z konců nejmenších větviček dvě nové větvičky, zakončené listy. Ještě nikdy se žádná větvička neulomila, nikdy žádný list nechyběl. Obyvatelé každého listopadu všechny listy seberou, oskenují a soubory ukládají do počítače. V počítači mají oskenované všechny listy, co kdy na stromě vyrostly. Snaha zpřístupnit světu moudrosti, napsané na listech, vedly předloni k založení webu moudrosti, kde se vystavují soubory s oskenovanými listy. Když strom zasadili, vyčlenila obec pro ukládání souborů s oskenovanými listy paměťový prostor 6 megabajtů. Letos se po skončení skenování tento prostor zaplnil. O kolik nejméně megabajtů je třeba navýšit velikost paměťového prostoru, aby se na něj mohlo ukládat i příští rok? Všechny soubory s oskenovanými listy mají stejnou velikost. 6 megabajtů 3 megabajty 12 megabajtů 9 megabajtů

4 Stránka č. 4 z 13 Podívejme se na řadu, zapisující počty listů v prvních letech života stromu: Všimněte si, že počet listů za daný rok se téměř přesně rovná počtu všech listů za všechna předcházející léta: třetí rok: = 7 = 8-1 pátý rok: = 31 = 32-1 Příští rok tedy zaberou oskenované listy vždy tolik paměti, jako za předcházející roky dohromady (přesněji řečeno ještě o trošičku více, o místo pro 1 list). Tzn. jestliže za všechna předchozí léta se zaplnil prostor 6 MB, příští rok se zaplní minimálně také prostor 6 MB. Prostor 9 MB je zbytečně velký: Pouze pokud by byl strom letošní, bylo by potřeba 12 MB (strom by měl doposud pouze jeden list = 6 MB, příští rok by vyrostly listy dva = 12 MB). Pokud by strom byl starý 2 roky, vyrostly na něm doposud 3 listy, každý soubor by měl velikost 2 MB. Letos by vyrostly 4 listy, bylo by tedy potřeba dalších 8 MB. Pro starší stromy je potřebná paměť ještě nižší (např. čtyřletý strom: 6,4 MB). Připadal by v úvahu pouze strom strarý 1 rok. Ovšem strom je jistě starší než 1 rok (předloni byl kvůli němu založen web moudrosti, strom již tehdy musel existovat). Souřadnice 2 Jan vykresloval do grafu sadu bodů podle následujícího postupu. Mnohokrát zopakoval tuto akci: vzal nějaké přirozené číslo x a odečetl jeho hodnotu od 150; tím dostal číslo y. Tato dvě čísla x, y vzal jako souřadnice bodu, a tento bod do grafu přidal. Protože počítač pracuje daleko rychleji, vytvořil si Jan program, který přesně vykonával to, co předtím dělal Jan ručně. Pokud spočítaný bod měl takové souřadnice, aby mohl ležet na obrazovce, počítač jej zobrazil. Jakou přímku začaly body na obrazovce vyplňovat? šikmou, zvedající se směrem doleva šikmou, zvedající se směrem doprava svislou vodorovnou Body vytvářejí graf funkce y = x. To je funkce lineární, grafem je přímka. Jestliže se při odčítání zmenšuje menšitel x, rozdíl y se zvětšuje. Graf takové funkce se zvedá směrem doleva. Sestava počítače 2 V katalogu prodejce počítačů jsou o jednom počítači uvedeny následující údaje:

5 Stránka č. 5 z 13 Intel Celeron M Processor 530 (1.73GHz, 533MHz FSB, 1MB L2 cache) - Intel GM MB DDRII 667MHz (1) - 80 GB 5.4krpm S-ATA " TFT WXGA 1280 x 800 BrightView - Intel Graphics Media Accelerator X MB shared - DVD+/-RW SuperMulti DL fixed - Modem56K/LAN10/ b/g WLAN - no Bluetooth - ports: 3x USB 2.0, audio in/out, VGA, RJ-11, RJ-45-6-cell Li-Ion Battery- ExpressCard/54 slot -Secure Digital slot - travel battery connector - no dock kg - 32,3x358x266 - FREE DOS Jak velkou operační paměť má tento počítač? 0,5 GB 1 MB 80 GB 384 MB O velikosti operační paměti počítače informuje tento údaj: 512 MB DDRII 667MHz (1). Protože 1 GB je 1024 MB, 512 MB odpovídá 0,5 GB. Údaj 1MB L2 cache se týkal vnitřní paměti procesoru. Údaj 80 GB 5.4krpm S-ATA se týkal velikosti pevného disku. Údaj X MB shared se týkal velikosti paměti grafické karty. Správný výsledek je 0,5 GB Na správnou hodnotu operační paměti lze přijít prakticky bez čtení zadání, pouze z nabízených odpovědí. Údaje 1 MB a 80 GB nemohou být velikostmi operační paměti počítače (pokud se nenacházíme v daleké minulosti nebo v naopak v budoucnosti). Údaj 384 MB je zase hodně netypickou velikostí (velikost paměti bývá mocninou 2, např. 128, 256, 512). Hodnota 384 = ; to by znamenalo, že počítač je osazen dvěma různě velkými paměťovými čipy, což je velice neobvyklé a těžko lze předpokládat, že by takovou konfiguraci nějaký prodejce nabízel. Páry čísel Pracujeme s čísly a páry čísel. Pár zapisujeme ve tvaru (A B), jestliže obě A i B jsou čísla. Definujeme dvě funkce: první (X Y) = X poslední (X Y) = Y X a Y mohou být páry čísel.

6 Stránka č. 6 z 13 Co je poslední (poslední (první (1 2) (3 4)) poslední ((5 6) první (první ((7 8) 9) (2 3))))? (7 8) 1 (3 4) (1 2) Postupně budeme zjednodušovat výraz. U funkce, u které budeme hledat výsledek, parametr X obarvíme červeně, parametr Y zeleně. poslední (poslední (první (1 2) (3 4)) poslední ((5 6) první (první ((7 8) 9) (2 3)))) = poslední ((5 6) první (první ((7 8) 9) (2 3))) poslední ((5 6) první (první ((7 8) 9) (2 3))) = první (první ((7 8) 9) (2 3)) první (první ((7 8) 9) (2 3)) = první ((7 8) 9) první ((7 8) 9) = (7 8) Opakovaný algoritmus Na diagramu vidíte algoritmus, jehož vykonání můžeme mnohokrát zopakovat. Kolikrát jej budeme muset zopakovat, aby v proměnné x bylo opět totéž číslo, jaké je v něm nyní? V proměnné x je právě teď uloženo některé kladné jednociferné číslo. Vysvětlivky: značka := znamená přiřaď, dosaď. Např. A := B znamená proměnné A přiřaď obsah proměnné B neboli za A dosaď B. dvanáctkát jedenáctkrát nikdy se již totéž číslo nezopakuje záleží na konkrétním vloženém číslu na začátku

7 Stránka č. 7 z 13 Zkuste si na začátku do proměnné X vybrat libovolné číslo (např. 7). Po prvním vykonání algoritmu se 7 změní na 8. Podobně pokračujeme dále: Vykonání alg V proměnné X Po dvanácti zopakování algoritmu se vrátí zpět do proměnné X číslo 7. Tento "pokus" lze zobecnit: Algoritmus pracuje tak, že v proměnné X bude čísla zvětšovat o 1, po čísle dvanáct přijde číslo 1. Po dvanácti krocích se tak vrátí opět ke stejnému číslu. Názornou pomůckou může být představa ciferníku hodin - každou hodinu algoritmus posune ručičku na další číslo, po 12 hodinách ukazuje znovu na původní číslo. Na pláži Karel vyrazil na dovolenou na Mallorku. Potřebuje si však kontrolovat své y pomocí mobilního telefonu. Která z následujících technologií mu to pomůže realizovat? GPRS Irda Bluetooth GPS GPRS slouží k přenosu dat v rámci sítě mobilního operátora. Bluetooth slouží k přenosu dat mezi blízkými zařízeními různého druhu (počítač, myš, mobil, sluchátka,...) na vzdálenost několika metrů. Irda, infračervený přenos, slouží k přenosu dat na krátkou vzdálenost mezi "navzájem se vidícími" zařízeními (mobil - mobil, nebo také televize - dálkový ovladač). GPS zjišťuje aktuální polohu zařízení, jeho globální souřadnice. Pouze první z uvedených technologií lze použít ke kontrole pošty na vzdáleném serveru. Křižovatka těžká Na obrázku vidíme zjednodušené schéma dálniční křižovatky u města Bratislavy. Obě dálnice jsou na sebe kolmé. Když přijíždí auto od Budapešti a chce jet do centra, stačí se otočit o 90 stupňů vpravo. Ale kdyby se chtělo na křižovatce otočit a vrátit do Budapešti, muselo by se otočit nejméně o 540 stupňů doprava.

8 Stránka č. 8 z 13 Všimněte si, že na takovýchto křižovatkách se vždy auta točí pouze doprava. Přijíždíte od Budapešti a chcete jet do nákupního centra. O kolik stupňů doprava se celkem musí otočit vaše auto? Pomůcka: Od Budapešti přijíždí auto směrem na sever. Spočítejte si, kolikrát auto během otáčení bude znovu natočeno na sever. Během jedné otáčky "ze severu na sever" se otočí o Auto jelo podle červené čáry na obrázku, před křižovatkou jelo směrem na sever. Počítejme, kolikrát se během této cesty znovu natočilo do směru na sever (na obrázku znázorněno polohou modrého auta). Pokaždé, když znovu bylo otočeno na sever, se otočilo o dalších 360, celkem se otočilo více než třikrát ( = 1080 ). K nákupnímu středisku zbývalo autu otočit se ze severního směru na jihovýchod. Úhel mezi severem a jihovýchodem je 135. Celkem se auto otočilo o = 1215.

9 Stránka č. 9 z 13 Kalkulačka opakované = těžší Kalkulačky, jak známo, fungují tak, že když se napíše zadání početní úlohy a opakovaně se stiskne klávesa [=], provádí se stále znovu a znovu poslední početní operace. Např. [9][ ][2][=][=][=] dá výsledek 3. Na kalkulačce jsem stiskl klávesy [?][.][2][=] a několikrát zopakoval stisk klávesy [=]. Na displeji zobrazil výsledek 144. Kterou klávesu jsem zmáčkl jako první? Rozloženo na prvočísla, 144 = = ; 9 je správné řešení. 7 nemůže být správným řešením, protože není dělitelem nemůže být správným řešením: ve výpisu zbývá ještě jedna trojka. Dalším násobením pouze dvojkami nelze dosáhnout také není správným řešením: 12 = , ve výpisu zbývá ještě jedna trojka. Navíc 12 není číslice, není na

10 Stránka č. 10 z 13 žádné klávese = = = je správné řešení. HTML tagy b, i K psaní webových stránek se používají značky jazyka HTML. Jak zobrazí prohlížeč následující větu? Soutěž Bobřík informatiky je tu. Soutěž Bobřík informatiky je tu. Soutěž Bobřík informatiky je tu. Soutěž Bobřík informatiky je tu. Slovo Bobřík je formátováno tučným písmem. Slovo informatiky je formátováno tučným písmem i kurzívou. Soutěž Bobřík informatiky je tu. Hromádky karet Máme N hromádek po M kartách. Dva hráči hrají hru, v níž se střídají na tahu, začíná první hráč. Při jednom tahu hráč vezme jednu z hromádek a rozdělí ji na dvě (počet karet přitom nemusí být v obou hromádkách stejný). Vítezem se stává ten, po jehož tahu již nezbyla žádná hromádka, kterou by bylo možno rozdělit.

11 Stránka č. 11 z 13 Na obrázku je hra, v níž je N = 4, M = 8. Který z hráčů vyhraje tuto hru? Druhý hráč První hráč Je jedno, kdo začne Tuto hru nemůže vyhrát ani jeden z hráčů Po každém tahu se zvětší počet hromádek o jednu (hráč vezme jednu hromádku a udělá z ní dvě). Na začátku jsou 4 hromádky, na konci 32 hromádek (každá karta leží zvlášť). Hra se tedy vždy skládá z 28 tahů. Poslední 28. tah udělá druhý hráč. Druhý hráč vyhraje. Graf z týchž dat Bobr Tim chtěl zapůsobit na své přátele. Experimentoval proto s různými typy grafů pro tatáž data. Bohužel však jeden z grafů omylem vytvořil z jiné tabulky dat. Který?

12 Stránka č. 12 z 13 Nesmějí nás mást různé tvary křivek, různé typy grafů. Co nás bude zajímat, jsou právě čísla na osách (tam jsou popsána data, ze kterých se graf vytvářel). V každém grafu vidíme dvě řady čísel (někdy uspořádány do dvou os, na které jsou nanášeny hodnoty, jindy do jedné osy). Když si prohlédneme všechny grafy, uvidíme, že na prvním z nich jsou na vodorovné ose nanesena pouze záporná čísla. Tento graf se tímto od ostatních odlišuje. U ostatních grafů lze najít následující tabulku dat, ze kterých byly vytvořeny: Bobři a ondatry V řece žijí bobři, kteří vždy mluví pravdu, a ondatry, které vždycky lžou. Krtek špatně vidí, a tak se raději zeptá, kdo je kdo. Na břehu řeky potkal krtek dva z obyvatel řeky. První z nich řekl: Jen jeden z nás je bobr. Druhý řekl: Jen jeden z nás je ondatra. Kdo byl bobr a kdo ondatra? Oba jsou ondatry Oba jsou bobři První je bobr, druhý ondatra První je ondatra, druhý bobr Oba obyvatelé řeky říkají v podstatě totéž (informace, že ze dvou obyvatel je jeden bobr, je stejná, jako že jeden z nich je ondatra). Z toho vyplývá, že oba buď mluví pravdu, nebo oba lžou. Pokud by oba mluvili pravdu, jsou to dva bobři. Pak ale ani jeden, ani druhý nemůže tvrdit, že jeden z nich je

13 Stránka č. 13 z 13 ondatra (lhal by, a to bobři nesmí). Oba tedy musí být ondatry. Zkouška: První ondatra lže, že jeden z nich je bobr, druhá ondatra lže, že pouze jeden z nich je ondatra. Konec výpisu. Joomla Professional Work

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII JUNIOR. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII JUNIOR. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009 Stránka č. 1 z 13 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII JUNIOR soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009 U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění. --------- Záchrana dat Omylem sis přepsal

Více

KATEGORII JUNIOR - soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009

KATEGORII JUNIOR - soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009 KATEGORII JUNIOR - soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009 Záchrana dat Omylem sis přepsal textový soubor, který jsi měl uložen na disku, jeho novou verzí (otevřel jsi soubor a po úpravách v nabídce vybral Soubor/Uložit).

Více

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII JUNIOR. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY Správné řešení - JUNIOR

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII JUNIOR. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY Správné řešení - JUNIOR SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII JUNIOR soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009 U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění. --------- Záchrana dat Omylem sis přepsal textový soubor, který

Více

ÚLOHA 3 Zadání: V řece žijí bobři, kteří vždy mluví pravdu, a ondatry, které vždycky lžou. Krtek špatně vidí, a tak se raději zeptá, kdo je kdo.

ÚLOHA 3 Zadání: V řece žijí bobři, kteří vždy mluví pravdu, a ondatry, které vždycky lžou. Krtek špatně vidí, a tak se raději zeptá, kdo je kdo. ÚLOHA 1 Šifra dneskavjednuzazahradou bobra Eduarda se používá tak, že samohlásky a mezery se v textu nemění, každá souhláska se nahradí další souhláskou v jejich abecedě, poslední souhláska abecedy (Z)

Více

Rozvoj informatických kompetencí žáků pomocí soutěže: kauza Bobřík informatiky

Rozvoj informatických kompetencí žáků pomocí soutěže: kauza Bobřík informatiky Rozvoj informatických kompetencí žáků pomocí soutěže: kauza Bobřík informatiky JIŘÍ VANÍČEK Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Jeronýmova 10, 371 15 České Budějovice, e-mail: vanicek@pf.jcu.cz Abstrakt

Více

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII BENJAMIN. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009. U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění.

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII BENJAMIN. soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009. U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění. Stránka č. 1 z 12 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ ÚLOH DEMOTESTU V KATEGORII BENJAMIN soutěže BOBŘÍK INFORMATIKY 2009 U každé otázky najdete znění správné odpovědi a zdůvodnění. Zašifrovaný směr - verze lehčí Bobři používají

Více

Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK AH531 Notebook

Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK AH531 Notebook Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK AH531 Notebook Váš nepostradatelný společník LIFEBOOK AH531 Notebook LIFEBOOK AH531 je stylový tenký produkt s lesklým nebo antireflexním 15,6 (39,6cm) displejem LCD s rozlišením

Více

Datasheet Fujitsu LIFEBOOK A512 Notebook

Datasheet Fujitsu LIFEBOOK A512 Notebook Datasheet Fujitsu LIFEBOOK A512 Notebook Váš společník na každý den Fujitsu LIFEBOOK A512 je solidní notebook pro každodenní použití s antireflexním 15,6 (39,6cm) displejem LCD s rozlišením HD a širokoúhlým

Více

Představení: Luxusní notebook - tablet Toshiba v akci

Představení: Luxusní notebook - tablet Toshiba v akci Stránka č. 1 z 8 < Zpět na článek... Toshiba Portégé R400 foto: Jiří Zahrádka Představení: Luxusní notebook - tablet Toshiba v akci 15.6.2007 - Tablety Toshiba se na trhu řadí k uznávanému zboží vybavenému

Více

Školní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie C

Školní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie C Úloha 1 Sídliště Počet bodů: 40 b Pracujte v 3D režimu s Baltíkem. a) Bílý a šedivý Baltík si postaví šachovnici o rozměru 6x6 políček následujícím způsobem. Předměty SGP21.sgpm a SGP22.sgpm upravte na

Více

AMILO Mini Ui 3520 Velmi malé a stylové. vybavení na cesty Počet stran: 5. Hlavní parametry

AMILO Mini Ui 3520 Velmi malé a stylové. vybavení na cesty Počet stran: 5. Hlavní parametry AMILO Mini Ui 3520 Velmi malé a stylové Vydání: Srpen 2008 Verze: 2 vybavení na cesty Počet stran: 5 Užijte si svůj mobilní životní styl s malým a lehkým notebookem kdykoli a kdekoli. Hlavní parametry

Více

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2012, kategorie A, B

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2012, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK AH552/SL Notebook

Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK AH552/SL Notebook Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK AH552/SL Notebook Váš nepostradatelný elegantní společník Hledáte velmi tenký notebook vhodný pro každodenní použití? Fujitsu LIFEBOOK AH552/ SL s úhlopříčkou 39,6 cm (15,6

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Matematika 1 (pro 9-12 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat (horní

Více

INFORMATIKA. Do soutěže jsou úlohy rozvíjející digitální gramotnost zařazovány proto,

INFORMATIKA. Do soutěže jsou úlohy rozvíjející digitální gramotnost zařazovány proto, INFORMATIKA Bobřík učí informatiku 7. díl Úlohy na digitální gramotnost JIŘÍ VANÍČEK Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Šestkrát jsme se v našem seriálu zabývali úlohami rozvíjejícími

Více

Notebook 15.6" (15 ks)

Notebook 15.6 (15 ks) Příloha č.1 Technická specifikace požadavků na vybavení hardwarem Notebook 15.6" (15 ks) Velikost obrazovky 15.6" Podsvícení LED, matný Rozlišení obrazovky min. 1366 x 768 x86-64 kompatibilní, min. dvoujádrový,

Více

Regionální kolo soutěže Baltík 2008, kategorie A a B

Regionální kolo soutěže Baltík 2008, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší pouze úlohy 1, 2, 3 a kategorie B pouze úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do sloţky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Informatika 8. třída/6

Informatika 8. třída/6 Rekurze Jedním z důležitých principů pro návrh procedur je tzv. rekurze. Nejlépe uvidíme tento princip na příkladech dvou velmi jednoduchých procedur (hvězdička označuje násobení). Rekurze vlastně označuje

Více

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY technické vybavení počítače uchování dat vstupní a výstupní zařízení, paměti, data v počítači počítačové sítě sociální

Více

Specifikace VT 11 ks. Ultrabook dle specifikace v příloze č. 1 11 ks. 3G modem TP-LINK M5350

Specifikace VT 11 ks. Ultrabook dle specifikace v příloze č. 1 11 ks. 3G modem TP-LINK M5350 Specifikace VT 11 ks. Ultrabook dle specifikace v příloze č. 1 Prodloužená záruka 3 roky 11 ks. 3G modem TP-LINK M5350 11 ks. MS Office 2013 pro podnikatele CZ 11 ks. brašna 11 ks. bezdrátová myš 5 ks.

Více

Gymnázium Cheb. 1) Název akce. 2) Klasifikace dodávek, které jsou předmětem plnění této veřejné zakázky. 3) Identifikační údaje zadavatele

Gymnázium Cheb. 1) Název akce. 2) Klasifikace dodávek, které jsou předmětem plnění této veřejné zakázky. 3) Identifikační údaje zadavatele Gymnázium Cheb ve smyslu 38 zák. č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákona) tímto vyzývá zájemce k podání nabídky na veřejnou zakázku zadávanou dle 21 odst. 1

Více

1. Úloha - Vykládání lodí (20 bodů)

1. Úloha - Vykládání lodí (20 bodů) Povltavské setkání Baltíků 11. ročník - 21. 22. 10. 2016 1. Úloha - Vykládání lodí (20 bodů) a. Mafie v Americe začínala obchodováním s ovocem a zeleninou a brzy žádná loď nesměla vyložit své zboží bez

Více

brašna v balení záruka: 3 roky NBD on-site

brašna v balení záruka: 3 roky NBD on-site Pořadové číslo položky: 1586, 1619, 1582, 1579 HP ProBook 4330s/13,3/i5-2450/4G/500/DVD/B/7P HP ProBook Frekvence procesoru 2.45 GHz Úhlopříčka LCD 13,3 500 GB Otáčky pevného disku 7200rpm Bezdrátová síťová

Více

Datasheet Fujitsu LIFEBOOK AH502 Notebook

Datasheet Fujitsu LIFEBOOK AH502 Notebook Datasheet Fujitsu LIFEBOOK AH502 Notebook Notebook pro každý den Fujitsu LIFEBOOK AH502 je notebook pro každý den, který splní základní potřeby vašeho podnikání. Antireflexní 15,6 (39,6cm) displej LCD

Více

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2016, kategorie A, B

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2016, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Váš stylový multimediální společník v karamelově smetanovém provedení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Váš stylový multimediální společník v karamelově smetanovém provedení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/ VGN-CS3S/T Vyjádřete svůj styl Váš stylový multimediální společník v karamelově smetanovém provedení Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Více

A) Notebook + dockstation + operační systém

A) Notebook + dockstation + operační systém PŘÍLOHA č. 2 A) Notebook + dockstation + operační systém 2 ks v max. ceně s DPH za oba kusy: 2 727 EUR - 66 293, Kč Technické parametry a specifikace: Procesor: 3 MB L3 Cache 2 jádra, 4 thready s frekvencí

Více

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dodávku výpočetní a kancelářské techniky

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dodávku výpočetní a kancelářské techniky Zadavatel: Gender Studies, o. p. s. Sídlem: Klimentská 17 110 00 Praha 1 Kancelář: Gorazdova 20 120 00 Praha 2 IČO: 25737058 Tel.: 224 915 666 nebo 224 913 350 Fax: 224 915 666 e-mail: gender.info@ecn.cz

Více

Chytrý osobní laptop s rychlým procesorem Intel, 4GB pamětí RAM a grafikou ATI. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.

Chytrý osobní laptop s rychlým procesorem Intel, 4GB pamětí RAM a grafikou ATI. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro. VGN-NS3S/S Elegantní jednoduchost Chytrý osobní laptop s rychlým procesorem Intel, 4GB pamětí RAM a grafikou ATI Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové stránky VAIO Europe

Více

INFORMATIKA PRO ZŠ. Ing. Veronika Šolcová

INFORMATIKA PRO ZŠ. Ing. Veronika Šolcová INFORMATIKA PRO ZŠ 2 Ing. Veronika Šolcová 6. 7. 2016 1 Anotace: 1. Nástroje I 2. Ukládání dokumentu 3. Otevírání dokumentu 4. Nový dokument 5. Nástroje II 6. Nástroje III 7. Kopírování 8. Mazání 9. Text

Více

SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE

SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE Experiment P-17 SILOVÉ PŮSOBENÍ MAGNETICKÉHO POLE CÍL EXPERIMENTU Studium základních vlastností magnetu. Sledování změny silového působení magnetického pole magnetu na vzdálenosti. MODULY A SENZORY PC

Více

Stylový společník, který nabízí pokročilou grafiku i zabezpečení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Stylový společník, který nabízí pokročilou grafiku i zabezpečení. Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/ VGN-SR49VN/H Váš mobilní partner Stylový společník, který nabízí pokročilou grafiku i zabezpečení Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaiopro.eu/

Více

Celostátní kolo soutěže Mladý programátor 2012, kategorie A, B

Celostátní kolo soutěže Mladý programátor 2012, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Výběr z úloh národních kol soutěže. 2008 a 2009 BOBŘÍK INFORMATIKY PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE. Katedra informatiky PF JU a VÚP

Výběr z úloh národních kol soutěže. 2008 a 2009 BOBŘÍK INFORMATIKY PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE. Katedra informatiky PF JU a VÚP Výběr z úloh národních kol soutěže 2008 a 2009 BOBŘÍK INFORMATIKY PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Katedra informatiky PF JU a VÚP Rozvíjíme kurikulum pro budoucnost Garantujeme reformu všeobecného vzdělávání Informujeme

Více

Rovnoměrný pohyb IV

Rovnoměrný pohyb IV 2.2.4 Rovnoměrný pohyb IV Předpoklady: 02023 Pomůcky: Př. : erka jede na kole za kamarádkou. a) Za jak dlouho ujede potřebných 6 km rychlostí 24 km/h? b) Jak daleko bude po 0 minutách? c) Jak velkou rychlostí

Více

Netfox s.r.o. Popis nabídky: Nabízíme Vám dodání zboží dle následující specifikace:

Netfox s.r.o. Popis nabídky: Nabízíme Vám dodání zboží dle následující specifikace: Příloha č.1 Popis nabídky: Dodávka hardware a software a dalšího vybavení dle specifikace. Doprava k zákazníkovi je již v ceně dodávky zahrnuta. Možnost úpravy nabídky co se týká parametrů, nebo počtu

Více

Informatika -- 8. ročník

Informatika -- 8. ročník Informatika -- 8. ročník stručné zápisy z Informatiky VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete na www.dosli.cz.

Více

IČO: , IČ-DPH: SK ,č.Živ.Reg: , č.žo-2003/00954/2/az, Bankové spojenie: TATRABANKA a.s. pob. Poprad, č.ú.

IČO: , IČ-DPH: SK ,č.Živ.Reg: , č.žo-2003/00954/2/az, Bankové spojenie: TATRABANKA a.s. pob. Poprad, č.ú. Ponuka Notebookov ASUS A9RP 15/CM440/512/80G5/ DVD±RW/Wbg/bezOS Model A9RP-5A056 bez OS 15" XGA- Celeron-M 440 (1.86GHz,1ML2) - ATI X200-512MB DDRII - 80G - DVD SuperMulti DL - 6Cell - 802.11b/g WLAN -

Více

Plnění A. Počet kusů/ kompletů. Minimální požadavky na dodané zařízení/službu - upřesnění. zařízení/dodávky

Plnění A. Počet kusů/ kompletů. Minimální požadavky na dodané zařízení/službu - upřesnění. zařízení/dodávky Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název zakázky: Název/ obchodní firma zadavatele: Číslo Název zařízení/dodávky A Plnění A Počet kusů/ kompletů Operační program Vzdělávání pro

Více

4.2.3 Orientovaný úhel

4.2.3 Orientovaný úhel 4.2. Orientovaný úhel Definice úhlu ze základní školy: Úhel je část roviny ohraničená dvojicí polopřímek se společným počátečním bodem (konvexní a nekonvexní úhel). Nevýhody této definice: Nevím jaký úhel

Více

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno (20-02-2012) Z důvodu úpravy na serveru (na ČVUT FEL v Praze) vložena předčasně nová verze. Oprava drobných chyb a některá vylepšení (za případné potíže se omlouvám,

Více

Úloha 1 prokletá pyramida

Úloha 1 prokletá pyramida Úloha 1 prokletá pyramida a) V celé dolní řadě Baltíkovy plochy vyčarujte pouštní písek (z předmětu 148). Baltík si stoupne na povrch této pouště (tj. na políčkovou pozici X=0, Y=8), dojde až ke středu

Více

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE 5. třídy, verze 12/2018 1. Kdy se objevily první počítače? a) 20. století b) 18. století c) 17. století 2. Co znamená zkratka PC? a) Print Calculator (kalkulačka s tiskovým

Více

Lenovo B5400 15,6/3550M/500+8/4G/DVD/HD/B/F/8.1

Lenovo B5400 15,6/3550M/500+8/4G/DVD/HD/B/F/8.1 Stránka č. 1 z 5 Nabídka: Tereza - 2 notebooky Reference: Poznámka: Vytvořena dne: Datum a čas tisku: 14:36:51 Celková cena: 21 278,00 Kč Celková cena s DPH: 25 746,38 Kč Upozornění: Celkové ceny zahrnují

Více

Specifikace předmětu plnění

Specifikace předmětu plnění Specifikace předmětu plnění Notebook Procesor Operační systém Operační paměť Pevný disk Min. 2000 dle Passmark CPU mark Win7 Pro CZ nebo Win 8 Pro CZ min. 4 GB min. 300 GB Displej matný, 13,3"-15,6" Rozlišení

Více

Ten nejlepší zážitek z vysokého rozlišení. Vlajková loď mezi zábavními notebooky s Full HD a jednotkou Bluray Disc Combo

Ten nejlepší zážitek z vysokého rozlišení. Vlajková loď mezi zábavními notebooky s Full HD a jednotkou Bluray Disc Combo VGN-FW4ZJ/H Ten nejlepší zážitek z vysokého rozlišení Vlajková loď mezi zábavními notebooky s Full HD a jednotkou Bluray Disc Combo Oficiální webové stránky VAIO Europe http://www.vaio.eu/ Oficiální webové

Více

Technická a ostatní specifikace poptávaného plnění Notebooky (85 ks) A) Notebook STANDARD (66 ks)

Technická a ostatní specifikace poptávaného plnění Notebooky (85 ks) A) Notebook STANDARD (66 ks) Technická a ostatní specifikace poptávaného plnění Notebooky (85 ks) A) Notebook STANDARD (66 ks) Obecné technické podmínky Konstrukční provedení jednotky = Přenosný počítač (notebook) Procesor typ = 64bit

Více

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost Osnovy kurzů pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Systém dalšího vzdělávání veřejnosti počítačová gramotnost Začínáme s počítačem Úvod...5 Co je to počítač, informace, použití...10 Hlavní

Více

MĚSÍC MATEMATIKA GEOMETRIE

MĚSÍC MATEMATIKA GEOMETRIE 3. ročník Bod, přímka ZÁŘÍ Násobení a dělení Aplikační úlohy (nakupujeme) Bod, přímka Úsečka Násobení a dělení ŘÍJEN Procvičování Pamětné sčítání a odčítání, aplikační úlohy Polopřímka Modelování polopřímek

Více

DRUHY SESTAV. Rozlišujeme 4 základní druhy sestav. PC v provedení desktop. PC v provedení tower. Server. Notebook neboli laptop

DRUHY SESTAV. Rozlišujeme 4 základní druhy sestav. PC v provedení desktop. PC v provedení tower. Server. Notebook neboli laptop POČÍTAČOVÁ SESTAVA MARTIN ČEŽÍK 8.A DRUHY SESTAV Rozlišujeme 4 základní druhy sestav PC v provedení desktop PC v provedení tower Notebook neboli laptop Server CO NAJDEME VE VŠECH ČTYŘECH? Základní deska

Více

Školní kolo soutěže Baltík 2011, kategorie C

Školní kolo soutěže Baltík 2011, kategorie C Pokyny: 1. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který dostane váš tým přidělený (např. A05, B10, C03 apod.). Řešení uložená v

Více

Informatika teorie. Vladimír Hradecký

Informatika teorie. Vladimír Hradecký Informatika teorie Vladimír Hradecký Z historie vývoje počítačů První počítač v podobě elektrického stroje v době 2.sv. války název ENIAC v USA elektronky velikost několik místností Vývoj počítačů elektronky

Více

Z Á K L A D N Í S E S T A V A

Z Á K L A D N Í S E S T A V A (interní objednací kód) Funkcionalita / program. Sestava PC-A-01 Sestava PC-A-01 Z Á K L A D N Í S E S T A V A Systémová platforma Zaručená podpora operačního systému Microsoft Windows aktuální verze dostupné

Více

Informatika pro 8. ročník. Hardware

Informatika pro 8. ročník. Hardware Informatika pro 8. ročník Hardware 3 druhy počítačů Vstupní a výstupní zařízení Další vstupní a výstupní zařízení Nezapomeňte Máme tři druhy počítačů: stolní notebook all-in-one Zařízení, která odesílají

Více

metodická příručka DiPo násobení a dělení (čísla 0, 1, 2, 3, 4, 5, 10) násobilkové karty DiPo

metodická příručka DiPo násobení a dělení (čísla 0, 1, 2, 3, 4, 5, 10) násobilkové karty DiPo metodická příručka DiPo násobení a dělení () PLUS násobilkové karty DiPo OlDiPo, spol. s r.o. tř. Svobody 20 779 00 Olomouc telefon: 585 204 055 mobil: 777 213 535 e-mail: oldipo@oldipo.cz web: www.oldipo.cz

Více

Školní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B

Školní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B Úloha 1 Sídliště Počet bodů: 30 b a) Baltík se rozhodl postavit si nové sídliště. Připravil si veškerý materiál (předmět č. 4 dveře, předmět č. 3 okno, předmět č. 5 střecha a předmět č. 56 anténa) a pustil

Více

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1 Jak na sestavy v MS Projectu Pro ilustraci postupu je připraven projekt Pracovní k sestavám, ve kterém jsou pouze dva pracovní zdroje a dodavatelé jsou vloženi jako materiálové zdroje. Pracovat budeme

Více

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Herní materiál 65 karet přísad na pizzu (13 od každého druhu: olivy, papričky, žampiony, salám a ananas) 40 karet s objednávkami (8 od každé v 5 barvách

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky 1 Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Specifikace předmětu plnění veřejné zakázky 1. Server a příslušenství Počet kusů 1 Specifikace Procesor: minimálně čtyř jádrový, 2.40 GHz, 12 MB cache Pevný disk:

Více

Předmět: MATEMATIKA Ročník: PRVNÍ Měsíc: učivo:. ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD PROSINEC

Předmět: MATEMATIKA Ročník: PRVNÍ Měsíc: učivo:. ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD PROSINEC Předmět: MATEMATIKA Ročník: PRVNÍ Měsíc: učivo:. ZÁŘÍ Úvod k učivu o přirozeném čísle. Numerace do 5, čtení čísel 0-5. Vytváření souborů o daném počtu předmětů. Znaménka méně, více, rovná se, porovnávání

Více

Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky

Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky Technická specifikace: NPMK Nákup výpočetní techniky Obecná specifikace Kompaktní kancelářský počítač v provedení small form factor. Procesor (CPU) Frekvence procesoru: min. 2,8 GHz Počet jader: 2 Počet

Více

Příloha č. 4 - Notebooky

Příloha č. 4 - Notebooky Notebook typ 1: levný notebook pro nenáročné použití Nabízená konfigurace uchazeče Display Optická mechanika LCD 15.6" LED anti-glare s rozlišením min. 1366x768 specifikace/ minimální požadavky zadavatele

Více

Zařízeni musí splňovat minimální parametry uvedené níže u každého zařízení ve sloupci Specifikace předmětu zakázky.

Zařízeni musí splňovat minimální parametry uvedené níže u každého zařízení ve sloupci Specifikace předmětu zakázky. ICT 1 MSZ Příloha 1a Specifikace předmětu zakázky Seznam zboží s uvedením jeho kvantifikace, technických parametrů a ceny Zakázka: 2/2013 Zadavatel: Základní údaje: Střední škola technická a zemědělská,

Více

PRAVIDLA HRY. 2 4 hráči / 20 minut

PRAVIDLA HRY. 2 4 hráči / 20 minut PRAVIDLA HRY 2 4 hráči / 20 minut Cíl hry Hráči se snaží získávat ptáčky do své sbírky. Vyhraje hráč, který jako první získá určitý počet hejn ptáčků. Aby toho hráči dosáhli, musí si v první řadě dobře

Více

Technická specifikace ZŠ Židlochovice - Dodávka IT 2018

Technická specifikace ZŠ Židlochovice - Dodávka IT 2018 Technická specifikace ZŠ Židlochovice - Dodávka IT 2018 01 Notebook: Procesor: Intel Core i3-6006u (3M Cache, 2.0 GHz) Paměť: 4GB DDR4 Operační systém: Předinstalovaný operační systém Win 10 Pro (64bit

Více

Podrobnosti o produktu Dell XPS M1530. 1) Přehled

Podrobnosti o produktu Dell XPS M1530. 1) Přehled Podrobnosti o produktu Dell XPS M1530 1) Přehled ádherná rovnováha Získejte to nejlepší na světě: výkon, elegantní design a bohatou sadu funkcí to vše v notebooku perfektní velikosti, tj. s uhlopříčkou

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 1. Úloha výcvik samuraje (24 bodů) a. Každý samuraj se musí učit. V této úlozu probíhá jeho výcvik. Na ploše se najednou objeví nápis stejný

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více

MS EXCEL 2010 ÚLOHY. Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b.

MS EXCEL 2010 ÚLOHY. Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b. MS EXCEL 2010 ÚLOHY ÚLOHA Č.1 Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b. Do buněk B2 a B3 očekávám zadání hodnot. Buňky B6:B13 a D6:D13

Více

Excel tabulkový procesor

Excel tabulkový procesor Pozice aktivní buňky Excel tabulkový procesor Označená aktivní buňka Řádek vzorců zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Typ buňky řetězec, číslo, vzorec, datum Oprava obsahu buňky F2 nebo v řádku vzorců,

Více

Přístroj podporuje 16 druhů formátů souborů, mezi které patří PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI, a TCR.

Přístroj podporuje 16 druhů formátů souborů, mezi které patří PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV, iw44, iw4, FB2, PRC, MOBI, a TCR. Základní ovládání Chcete-li zapnout přístroj, stiskněte a podržte tlačítko napájení. Po úvodní obrazovce se automaticky se otevře hlavní nabídka na obrazovce Domů. Hlavní nabídka obsahuje položky Knihy,

Více

František Hudek. červenec 2012

František Hudek. červenec 2012 VY_32_INOVACE_FH14 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec 2012 8.

Více

Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK A532 Notebook

Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK A532 Notebook Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK A532 Notebook Váš nepostradatelný společník Pokud hledáte solidní a spolehlivý všestranný notebook, je Fujitsu LIFEBOOK AH532 tím správným řešením. Antireflexní displej LCD

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Funkce, funkční závislosti Lineární funkce

Funkce, funkční závislosti Lineární funkce Funkce, funkční závislosti Lineární funkce Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních funkcí Lineární funkce - příklady Zdroje Z Návrat na

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Úvodní opakování, Kladná a záporná čísla, Dělitelnost, Osová a středová souměrnost

Úvodní opakování, Kladná a záporná čísla, Dělitelnost, Osová a středová souměrnost Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Matematika (MAT) Úvodní opakování, Kladná a záporná čísla, Dělitelnost, Osová a středová souměrnost Prima 4 hodiny týdně Učebna s PC a dataprojektorem (interaktivní

Více

Inspiron 13. Nastavení a technické údaje. řada 5000 2 v 1. Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001

Inspiron 13. Nastavení a technické údaje. řada 5000 2 v 1. Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001 Inspiron 13 řada 5000 2 v 1 Nastavení a technické údaje Model počítače: Inspiron 13-5368 Regulační model: P69G Regulační typ: P69G001 Poznámky, upozornění a varování POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité

Více

Zadávací dokumentace Výběrové řízení na dodávku počítačového vybavení

Zadávací dokumentace Výběrové řízení na dodávku počítačového vybavení Zadávací dokumentace Výběrové řízení na dodávku počítačového vybavení Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0578 Název projektu:

Více

Přepočet přes jednotku - podruhé I

Přepočet přes jednotku - podruhé I 1.2.25 Přepočet přes jednotku - podruhé I Předpoklady: 010224 Pedagogická poznámka: Tato a následující hodina navazují na poslední hodinu úvodní kapitoly. Jde v podstatě o stejné problémy, ale s desetinnými

Více

Philips 234E5QSB - LED monitor 23

Philips 234E5QSB - LED monitor 23 ČERVEN 2014 Platnost cen do 01. 07. 2014 nebo do vyprodání zásob. Ceny jsou uvedeny v Kč a s DPH. Za tiskové chyby neručíme. Fotografie jsou ilustrační. akční NABÍDKA PRODUKTů AKČNí NABÍDKA PRODUKTů 326072

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Usekne-li Honza 1 hlavu, narostou dva ocasy. Tento tah můžeme zakreslit následujícím způsobem: Usekne-li 2 hlavy, nic nenaroste.

Usekne-li Honza 1 hlavu, narostou dva ocasy. Tento tah můžeme zakreslit následujícím způsobem: Usekne-li 2 hlavy, nic nenaroste. Řešení 2. série Řešení J-I-2-1 1. krok: Číslici 2 ve třetím řádku můžeme dostat jedině násobením 5 4 = 20, 5 5 = 25. Tedy na posledním místě v prvním řádku může být číslice 4 nebo 5. Odtud máme i dvě možnosti

Více

Uloha1 šumavský prales

Uloha1 šumavský prales Uloha1 šumavský prales a) Na Šumavě byl krásný prales vysoké stromy a zelená tráva (předmět 1122). Na Baltíkové ploše se tento les objeví hned i s nápisem ŠUMAVSKÝ PRALES, který bude nahoře přibližně uprostřed

Více

Textové editory. Ing. Luděk Richter

Textové editory. Ing. Luděk Richter Textové editory Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

Šablona pro zadávání otázek pro přijímací řízení pro akademický rok 2009/2010

Šablona pro zadávání otázek pro přijímací řízení pro akademický rok 2009/2010 Šablona pro zadávání otázek pro přijímací řízení pro akademický rok 00/010 Zadavatel: Ekonomický přehled: kód 1 Matematické myšlení: kód Společensko historický přehled: kód Zadejte kód místo x do níže

Více

Vestavné průmyslové počítače. Martin Löw 22. 9. 2010

Vestavné průmyslové počítače. Martin Löw 22. 9. 2010 Vestavné průmyslové počítače Martin Löw 22. 9. 2010 Program Vestavné počítače Moxa RCore a Moxa device manager Shrnutí Vestavné počíta tače Moxa Vestavné počíta tače Moxa DA-660 series IXP422/425 266/533MHz

Více

Celostátní kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B

Celostátní kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Lekce 01 Úvod do algoritmizace

Lekce 01 Úvod do algoritmizace Počítačové laboratoře bez tajemství aneb naučme se učit algoritmizaci a programování s využitím robotů Lekce 01 Úvod do algoritmizace Tento projekt CZ.1.07/1.3.12/04.0006 je spolufinancován Evropským sociálním

Více

BIOS. Autor: Bc. Miroslav Světlík

BIOS. Autor: Bc. Miroslav Světlík BIOS Autor: Bc. Miroslav Světlík Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace Kód: VY_32_INOVACE_ICT_837 1. 11. 2012 1 1. BIOS

Více

POŘÍZENÍ POČÍTAČŮ A STROJŮ NA ZPRACOVÁNÍ DAT 2018

POŘÍZENÍ POČÍTAČŮ A STROJŮ NA ZPRACOVÁNÍ DAT 2018 Technická specifikace předmětu veřejné zakázky POŘÍZENÍ POČÍTAČŮ A STROJŮ NA ZPRACOVÁNÍ DAT 2018 Notebooky... 2 Dokovací stanice... 9 Mini PC... 10 Zobrazovací zařízení... 11 Tablety... 12 Uložiště...

Více

Habermaaß-hra 3389A /4521N. Počítání s piráty (mini verze)

Habermaaß-hra 3389A /4521N. Počítání s piráty (mini verze) CZ Habermaaß-hra 3389A /4521N Počítání s piráty (mini verze) Počítání s piráty mini verze Vzdělávací hra pro 2 až 4 piráty ve věku od 6 do 99 let. Obsahuje variantu pro jednoho hráče. Autor: Wolfgang Dirscherl

Více

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let NÁVOD SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let Dílky s obrázky a anglickými slovíčky, které popisující obsah těchto obrázků jsou jednoduchou a atraktivní formou výuky pro nejmladší.

Více

Regionální kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B

Regionální kolo soutěže Baltík 2009, kategorie A a B Pokyny: 1. Kategorie A řeší pouze úlohy 1, 2, 3 a kategorie B pouze úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.02 /01.0186 Název projektu: Mladý člověk a svět práce Název zakázky: Dodávka

Více

Lineární funkce, rovnice a nerovnice

Lineární funkce, rovnice a nerovnice Lineární funkce, rovnice a nerovnice 1. Lineární funkce 1.1 Základní pojmy Pojem lineární funkce Funkce je předpis, který každému číslu x z definičního oboru funkce přiřadí právě jedno číslo y Obecně je

Více

HP Compaq Pro 6300 SFF

HP Compaq Pro 6300 SFF HP Compaq Pro 6300 SFF Windows 10 Home CZ CPU: Intel Core i3 / 3,3GHz RAM: 4GB Pevný disk: 500GB Opt. Mech.: DVD Záruka: 24 měsíců Cena: 5 700,- kč s DPH Původ zboží Repasované Výrobce Hewlett Packard

Více

Fujitsu LIFEBOOK A530/AH530 Notebook

Fujitsu LIFEBOOK A530/AH530 Notebook Data Sheet Fujitsu LIFEBOOK A530/AH530 Notebook Nezbytný nástroj LIFEBOOK A530/AH530 Notebook LIFEBOOK A530/AH530 je solidní a praktický produkt s lesklým nebo antireflexním 15,6 (39,6cm) em LCD s rozlišením

Více