1. Představení Správce učebny

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Představení Správce učebny"

Transkript

1

2 Obsah 1. Představení Správce učebny Co řešení nabízí? Z čeho se řešení skládá? Helpdesk fórum Jak nasadit Správce učebny? Ruční instalace z CD nebo instalačního balíku Vzdálená instalace z OptimAccess GUI Co musí být splněno? Instalace pomocí příkazového řádku Instalace pomocí MSI balíčku První spuštění Správce učebny Nastavení učebny a ověření Sestavení učebny Ověření učitele Nastavení Správce učebny Viditelnost akčních tlačítek Internet Rozšířené Vlastní akce Licence a její prodloužení Technické problémy... 10

3 1. Představení Správce učebny Dostává se Vám do rukou řešení určené zejména školám, které nazýváme Správce učebny. Na následujících několik stranách budete poučeni jak postupovat při nasazení, nastavení a používání tohoto řešení ve vašich učebnách, školách a podobných organizacích Co řešení nabízí? Správce učebny nabízí učiteli jednoduchý přehled a kontrolu nad činností žáků nebo studentů, za něž je zodpovědný. Je schopen nejen jedním okem při výuce monitorovat situaci na všech žákovských stanicích, ale do činnosti všetečných žáčků, dle potřeby také zasáhnout. Zároveň ale nedovolí učiteli trvale a nezpůsobile modifikovat nastavení stanic Z čeho se řešení skládá? Řešení Správce učebny, historicky nesoucí název OptimAccess ClassRoom, se skládá z několika modulů našeho komplexního produktu OptimAccess. Konkrétně se jedná o moduly OptimAccess Standard, OptimAccess Extension, OptimAccess NetHand a OptimAccess Remote Control, jejichž funkce Správce učebny využívá. Správce učebny je možné volitelně rozšířit o Auditní moduly, OptimAccess WorkSpy a OptimAccess Computer Audit Helpdesk fórum Ve fóru helpdesku naleznete spoustu zajímavých rad, návodů a postupů při řešení problémů. Do fóra helpdesku vstoupíte tímto odkazem. Naleznete tady spoustu užitečných informací. Pro zobrazení příspěvků je nutná registrace, kterou provedete pod tímto odkazem. Do fóra Vás budeme v následujících kapitolách hojně odkazovat.

4 2. Jak nasadit Správce učebny? Pro rozběhnutí řešení Správce učebny, je nutné, aby na učitelské i žákovských stanicích byl nainstalovaný systém OptimAccess. V této kapitole se dozvíte, jak můžete postupovat, abyste toho docílili. Způsobů je hned několik. V následujících kapitolách probereme 4 základní, které jsou buď detailně rozepsány, nebo budete odkázáni na určitý příspěvek v našem fóru, kde je způsob již popsaný. Před nasazením ZKONTROLUJTE systémové požadavky, včetně podporovaných webových prohlížečů, abyste předešli zbytečným komplikacím. Grafické rozhraní Správce učebny navíc vyžaduje Microsoft.NET Framework 3.5 Service Pack 1, který je ve Windows 7 standardně, ale do Windows XP ho budete muset doinstalovat. Pokud máte starší verzi řešení Správce učebny/optimaccess než , budete muset provést na všech počítačích kompletní reinstall aplikace OptimAccess na čistou aktuální verzi. Licenční politika a ostatní programové části doznaly, výše zmiňovanou verzí, natolik razantních změn, že aktualizace ze starší verze bohužel není dále možná. Od této verze, je aktualizace na jakoukoliv novější verzi, samozřejmě dále možná Ruční instalace z CD nebo instalačního balíku Nejprimitivnější ze všech způsobů, avšak nutný minimálně pro první instalaci, většinou řídící/učitelské stanice. Jak na to naleznete v dokumentu Příručka Administrátora OptimAccess, který je také v adresáři \doc na instalačním CD nebo v instalačním balíku. Určitě si pročtěte 3. kapitolu Vzdálená instalace z OptimAccess GUI Pro tento způsob instalace, je dobré, nejdříve vytvořit skupinu stanic v síťovém okolí. Jak postupovat při tvorbě skupin naleznete opět v dokumentu Příručka Administrátora OptimAccess v kapitole Pokud máte skupiny vytvořené, můžete se pustit do samotné vzdálené instalace. Upozorňujeme, že v síťovém prostředí bez DNS (typicky Workgroup), je nutné, aby stanice v OptimAccess GUI v síťovém okolí měly nastavené jako síťové identifikátory IP adresy, jinak nebudete schopni se z řídící stanice se žákovskou stanicí spojit. Postupujte dle pokynů na obrázcích.

5 Stiskněte tlačítko [Zjistit stav stanic]. Již v této fázi možná zjistíte, že nejste vůbec schopni komunikovat se stanicí. Stanice musí odpovídat na PING. OptimAccess zjišťuje, zdali je stanice dostupná a jestli na ní už není nainstalovaný. V seznamu stanic se automaticky vyberou stanice, které jsou dostupné a OptimAccess na nich není nainstalovaný. Vyberte verzi instalačního balíku. V seznamu uvidíte minimálně jednu verzi instalačního balíku, která bude totožná s verzí, kterou jste instalovali právě na řídící stanici, na které teď operujete, tedy pokud jste nevypnuli vytvoření instalačního balíku při instalaci. Pokud instalační balík nevidíte, odkážeme Vás na příspěvek v našem fóru, kde se dozvíte, jak ho vytvořit. Pod tlačítkem [Rozšířené nastavení] se skrývají modifikovatelné parametry vzdálené instalace. Můžete například nechat někam uložit log z instalace nebo změnit písmenko disku, který se na vzdálené stanici bude mapovat pro kopírování souborů nutných k instalaci. Pokud máte vyzkoušeno, že ve vašem prostředí tento způsob instalace prochází bez větších problémů, můžete pro urychlení celé akce vypnout možnost Čekat na výsledek instalace. Instalace v tomto případě nečeká na výsledek a po zaslání souborů a provedení příkazu k instalaci pokračuje na další stanici. Po chvíli můžete zkontrolovat, zdali se OptimAccess na stanice nainstaloval a komunikuje. Pokud vzdálené instalace neprochází, zaměřte se na následující podkapitolu , kde najdete pravděpodobný důvod, proč tomu tak je.

6 Co musí být splněno? 1. Stanice musí být dostupná na PING (včetně PING název stanice tzn. musí být v síti funkční DNS). Pokud ani potom nedostáváte odezvu, firewall pravděpodobně zachytává ICMP pakety, do kterých patří i pakety příkazu PING. Jak na firewallu povolit ICMP pakety se dočtete pro Windows XP zde a pro Windows 7 zde. 2. Povolené příchozí pravidlo pro WMI ve firewallu. Pro zjednodušení situace stačí firewall na vzdálené stanici celkově pro instalaci vypnout. 3. Na vzdálené stanici musí běžet služby RPC a WMI. 4. Na vzdálené stanici musí být vypnuté zjednodušení sdílení. 5. Pokud je na vzdálené stanici již namapovaný disk Q, změňte písmenko disku v rozšířeném nastavení vzdálené instalace v GUI OptimAccess. 6. Ideální je, když je GUI na řídící stanici spuštěno pod účtem, který je na vzdálené stanici lokální admin (např. v doméně to je ideálně domain admin). 7. Může se stát, že antivirový program na vzdálené stanici je natolik agresivní, že vzdálenou instalaci zakáže. V takových případech dočasně deaktivujte váš antivirový program Instalace pomocí příkazového řádku Způsob využívající spuštění setup.exe s parametrem setup.ini, což je soubor obsahující parametry, s jakými se má aplikace nainstalovat. Proces se dá automatizovat např. skriptem. Rozepsaný postup, včetně úpravy setup.ini naleznete v tomto příspěvku. Instalační sada obsahuje setup.ini i s českými popisky, takže by neměl být problém, pro pokročilé uživatele, tento soubor modifikovat k obrazu svému Instalace pomocí MSI balíčku OptimAccess nově při instalaci generuje vedle klasické instalační sady i balíčky Microsoft Installeru, jinak známy jako MSI. Takovýto balíček Vám nabízí další 2 varianty, jak OptimAccess jednodušeji rozinstalovat na počítače v učebnách. Ta primitivnější je, vzít MSI a jednoduše ho na stanici spustit, odklikat další, další další a je hotovo. Vše je nachystaná, vše je hotovo. 2. varianta, která určitě napadla zkušenější administrátory, je využít kombinace domény Windows a MSI, a OptimAccess tak snadno rozinstalovat doménové počítače. Při instalaci pomocí MSI se můžete setkat s chybou, kdy na stanici nejsou nainstalované knihovny Microsoft Visual C Redistributable. Pokud se s tímto problémem potýkáte, rozinstalujte si tyto knihovny na počítače před nasazením OptimAccess pomocí MSI balíčku. Knihovny naleznete v instalační sadě OptimAccess v cestě \setup\redist\ a zde jsou verze pro obě platformy OS.

7 3. První spuštění Správce učebny Ruční instalace automaticky přidá zástupce Správce učebny do nabídky start, odkud si ho můžete zkopírovat např. na plochu All users. Aplikaci Správce učebny jinak naleznete v programovém adresáři OptimAccess, tj. standardně: c:\program Files\OA10\classroom.exe. Při prvním spuštění Správce učebny se budete muset přihlásit jako Administrátor. Heslo Administrátora je stejné jako heslo správce do ovládacího prostředí aplikace OptimAccess, tzn. to, které zadáváte při instalaci OptimAccess. Po nastavení, je možné spouštět Správce učebny dále jako učitel. Ten má oprávnění učebnu pouze ovládat, ale nemůže měnit nastavení aplikace Nastavení učebny a ověření Sestavení učebny Pokud učebna není nastavena, automaticky se Vám nabídne dialog pro nastavení učebny. Zde můžete zadat libovolný název učebny, např. Učebna IT dveře č Do seznamu níže vepište síťové identifikátory jednotlivých žákovských počítačů v učebně. Počítá se zde s názvy stanic i IP adresami. Je nutné připomenout, že v síťovém prostředí bez DNS (peer2peer, pracovní skupina atd.), je nutné, aby stanice měly jako síťové identifikátory IP adresy, jinak nebudete schopni se z učitelské stanice se žákovskou stanicí spojit. Další problém může být firewall, který na žákovských nebo učitelských stanicích běží. Jaké porty aplikace při komunikaci využívá, se dočtete v Příručce Administrátora OptimAccess v kapitole Určitě si povšimněte i možnosti hromadného přidání. Pokud v názvech počítačů udržujete určitou konvenci, např. PC01, a víte, že máte v učebně známý rozsah počítačů, např. PC01 - PC15, můžete si touto možností ušetřit nějaký čas při konfiguraci učebny. Zapište do řádku neměnné znaky, např. PC, stiskněte tlačítko pro vložení znaku proměnné, v tomto případě procento. Nastavte rozsah čísel a počet číslic proměnné. V náhledu můžete vidět, jak bude vypadat konečný výsledek, který vložíte do seznamu počítačů učebny. Opakujeme, že je nezbytně nutné, aby na žákovských stanicích byl nainstalovaný systém OptimAccess. Po spuštění Správce učebny se aplikace automaticky pokouší navázat spojení se všemi žákovskými stanicemi a zobrazit náhledy na ně. Po vyplnění seznamu pokračujte tlačítkem Další. Pokud se nepodařilo spojit s některou stanicí, důvody můžou být: a) Stanice je vypnutá nebo vůbec neexistuje, protože jste špatně zadali síťový identifikátor b) Na stanici není nainstalovaný OptimAccess nebo ano, ale není aktivovaný c) Spojení brání firewall na žákovské nebo učitelské stanici. Zkontrolujte si příchozí i odchozí pravidla. Popř. firewally, pro otestování, dočasně úplně vypněte. d) Učitelská nebo žákovská stanice je odpojena od sítě Ověření učitele Aby se do Správce učebny mohl přihlašovat učitel, je nutné mu nastavit přístup. Lze to dvěma způsoby. Ten jednodušší, na základě znalosti hesla, vyžaduje pouze 2x pod sebou zadat stejné heslo a sdělit ho učiteli. Složitější, ale pohodlnější způsob je podle příslušnosti k systémové skupině a to buď lokání, nebo globální doménové skupině. Skupinu vyplňte, a pokud se učitele při spuštění Správce učebny podaří ověřit jako člena té skupiny, spustí se aplikace automaticky pod účtem učitele. Aplikace dovoluje oba dva způsoby ověření zároveň.

8 Pokud dialog Nastavení učebny a ověření ukončíte předčasně, nevytvoří se soubor s nastavením a aplikace nebude schopna uložit další konfiguraci. Při vypnutí Správce učebny na toto budete upozorněni chybovou zprávou. Pokud se nedaří ověřit učitele prostřednictvím příslušnosti ke globální skupině, zkontrolujte, zda jste zadali správně název skupiny a jestli máte spojení na domain controller. Dokončete prosím nastavení učebny. Dialog Nastavení učebny a ověření lze samozřejmě vyvolat kdykoliv jindy v grafickém rozhraní Správce učebny. Po spuštění Správce učebny se Administrátorovi naskýtá prakticky stejný pohled jako učiteli. Rozdíl je pouze v tom, že Administrátor má oprávnění zasahovat do nastavení učebny a nastavení grafického prostředí Správce učebny. V případě prvního spuštění může trvat trochu déle, než se zobrazí náhledy stanic. Učitelská stanice musí všem počítačům aplikovat nastavení, aby se nedotazovalo uživatelů, zdali má být náhled povolen. Standardně se aplikace z bezpečnostních důvodů uživatele dotazuje Nastavení Správce učebny Pod ozubeným kolem vpravo nahoře najdete nabídku, kde jsou k dispozici nastavení. Nastavení učebny jste provedli v předchozí kapitole. Teď Vás bude zajímat nastavení Správce učebny, kde nyní projdeme jednotlivé kroky Viditelnost akčních tlačítek V tomto kroku jsou k dispozici veškeré akce, kterými Správce učebny disponuje pro ovládání učebny. Dialog slouží k nastavení, zdali budou jednotlivá tlačítka k dispozici pro ovládání celé skupiny nebo individuální vybrané stanice. Zvolte u každé akce, jestli má být skupinová nebo individuální dle Vašeho uvážení nebo nastavení proveďte později na základě pozdějších zkušeností, ať už Vašich nebo učitelů. Můžete pokračovat k dalšímu kroku.

9 Internet Zde můžete dle vašich potřeb libovolně měnit seznamy vždy zakázaných a vždy povolených stránek a také sociálních sítí. Továrně jsou předdefinovány stránky nejznámějších a nejnavštěvovanějších sociálních sítí, dále řetězce slov, které často obsahují domény pornografických stránek. Hvězdičky jsou nutné! Domény můžete zadávat ve tvarech: * * *sodatsw.cz* *sodastw* Pokud máte problém se zakazováním určitých domén, zkuste ji nastavit pouze ve tvaru *sodatsw*. Některé domény mohou být podivně překládány a být ve skutečnosti jiné, než se jeví. Pamatujte ale, že čím méně specifická Vaše volba bude, tím větší je riziko, že zakážete stránky, které zakázat nechcete. Např.: nastavíte do vždy zakázaných *sex*, ale už se žáci nedostanou na apod. Seznamy samozřejmě můžete pomocí příslušných tlačítek libovolně importovat a exportovat Rozšířené Intervalem obnovy stavu stanic se rozumí: 1) Jak často se na stanice bude aplikovat požadovaný stav 2) Jak často se budou ze stanic získávat informace o jejich stavu 3) Jak často se bude obnovovat náhled na stanice

10 Vlastní akce Pro vlastní akci, vytvoří nebo vyhledá Administrátor skript VBS, dle potřeby učebny, učitele nebo výuky. Uloží skript na pevný disk učitelského počítače a nastaví k němu cestu v nastavení Správce učebny. Skripty, z důvodu zabezpečení, mohou být umístěny pouze do adresáře Program files a podadresářů v něm. Pří zapnutí vlastní akce, se skript spouští na žákovské stanici. Tímto jste nastavili Správce učebny a můžete jeho funkce vyzkoušet. Jak se Správce učebny ovládá z učitelského pohledu, naleznete v dokumentu SU_ucitel_v1.pdf, který je také v adresáři s dokumenty v instalační sadě Licence a její prodloužení Pokud si budete přát objednat licenci Správce učebny, najdete tuto funkci opět pod ozubeným kolem Licence Správce učebny. Pro získání aktivačního klíče, který vám prodlouží licenci, kontaktujte prosím naše obchodní oddělení buď em: skoly@sodatsw.cz, telefonicky: (8) nebo prostřednictvím webového objednávkového formuláře zde. Bez platné licence nebude možné Správce učebny spustit. 4. Technické problémy Pokud se setkáte s technickým problémem nebo něčemu nerozumíte, potřebujete se zeptat, postupujte takto: 1. Pročtěte si veškerou dokumentaci z adresáře \doc v instalační sadě a aktuální nápovědy, které jsou k dispozici na webu. Odkáže Vás na ně aplikace Správce učebny, když zvolíte nápovědu, ať už pro Administrátora nebo učitele. 2. Projděte naše fórum, zdali se tam o Vašem problému nepíše. 3. Kontaktujte technickou podporu prostřednictvím formuláře žádosti o technickou podporu.

Správce učebny. Příručka učitele

Správce učebny. Příručka učitele Správce učebny Příručka učitele Obsah 1. Představení Správce učebny... 2 1.1. Co řešení nabízí?... 3 2. Jak používat Správce učebny... 3 2.1. Spuštění a přihlášení... 3 2.2. Základní pohled... 3 2.3. Základní

Více

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA Tento dokument byl kompletně napsán, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu dosystem - EduBase naleznete na www.dosli.cz. VARIACE

Více

Instalace programu ProVIS

Instalace programu ProVIS Instalace programu ProVIS Tento program umožňuje instalovat program ProVIS. Umožňuje vybrat, kam se bude instalovat, a jednotlivé součásti instalace. Instalace probíhá v několika krocích. Každý krok má

Více

Nintex Workflow 2007 je nutné instalovat na Microsoft Windows Server 2003 nebo 2008.

Nintex Workflow 2007 je nutné instalovat na Microsoft Windows Server 2003 nebo 2008. Systémové požadavky Operační systém Nintex Workflow 2007 je nutné instalovat na Microsoft Windows Server 2003 nebo 2008. Prohlížeč Microsoft Internet Explorer 6.x, doporučujeme ale Microsoft Internet Explorer

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

SKYLA Pro II. Popis instalace programu

SKYLA Pro II. Popis instalace programu SKYLA Pro II Popis instalace programu Rev. 30.07.2014 O manuálu Dokument popisuje celý proces instalace programu Skyla Pro II, který se v některých ohledech liší od instalace předchozích verzí a upozorňuje

Více

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence 1 Správce licencí Programy IDEA jsou chráněny proti neoprávněnému použití. Pro běh programu je vyžadována platná licence. Upozornění: Lokální licence na pracovní stanici a síťová licence Eleckey jsou softwarové

Více

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Obsah Úvod...2 Instalace...2 Doporučená hardwarová konfigurace......2 Podporované operační systémy......2 Ještě před instalací......2

Více

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS:

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: 1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: Ověřte prosím následující nastavení (tento postup se může nepatrně lišit podle operačního systému Vašeho pc). Pro lepší viditelnost

Více

Síťová instalace a registrace pro progecad

Síťová instalace a registrace pro progecad Síťová instalace a registrace pro 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 1 3 Jak začít... 2 3.1 Instalace NLM Serveru pro... 2 3.2 Registrace NLM Serveru pro... 2 3.3 Přidávání a aktivace licencí... 2 3.4 Instalace

Více

Návod k instalaci S O L U T I O N S

Návod k instalaci S O L U T I O N S Návod k instalaci SOLUTIONS Návod k instalaci Hasičská 53 700 30 Ostrava-Hrabůvka www.techis.eu www.elvac.eu +420 597 407 507 Obchod: +420 597 407 511 obchod@techis.eu Podpora: +420 597 407 507 support@techis.eu

Více

Návod k instalaci. Nintex Workflow Návod k instalaci

Návod k instalaci.   Nintex Workflow Návod k instalaci Nintex Workflow 2010 - Návod k instalaci Návod k instalaci support@nintex.com www.nintex.com Nintex USA LLC 2012, Všechna práva vyhrazena. Nintex nenese odpovědnost za případné chyby či opomenutí. Nintex

Více

Instalace programu ProGEO

Instalace programu ProGEO Instalace programu ProGEO Obsah dokumentu: 1. Požadavky na systém 2. Průběh instalace 3. Aktivace zakoupené licence 4. Automatické aktualizace Updater 1. Požadavky na systém Softwarové požadavky: MicroStation

Více

Systémová příručka Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace:

Systémová příručka Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace: Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace: 5.10.2017 Kapitola 1 - První pohled Obsah 1 Nároky na systém, změny systémových součástí při instalaci 3 1.1 Co je potřeba

Více

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST 1. Požadavky na vybavení počítače a obsah CD 1.1. Technické požadavky a požadavky na operační systém K využívání

Více

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Obsah Technické podmínky pro provoz programu minimální konfigurace... 2 Základní informace... 2 Hlavní nabídka instalačního programu... 2 Instalace

Více

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka.

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. 1 Disky, adresáře (složky) a soubory Disky Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. A:, B: C:, D:, E:, F: až Z: - označení disketových mechanik - ostatní disky

Více

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1 IPFW Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu verze 1.1 Popis aplikace Aplikace IPFW (IP Firewall) je určen k řízení placeného připojení k Internetu ve spojení s elektronickým mincovníkem

Více

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Pro chod programu je nutné mít nainstalované databázové úložiště, které je připraveno v instalačním balíčku GAMP, který si stáhnete z našich webových

Více

APS Administrator.OP

APS Administrator.OP APS Administrator.OP Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Přehled přítomnosti osob v oblastech a místnostech Instalační a uživatelská příručka 2004 2013,TECH FASS s.r.o., Věštínská 1611/19, Praha,

Více

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 k dispozici pouze ve verzi 64bit. EPLAN Electric P8 využívá k ukládání některých dat databáze. Artikly, překladový slovník 1 ) a

Více

Popis instalace programu OCEP

Popis instalace programu OCEP Popis instalace programu OCEP Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny potřebné programy. To se liší podle operačního systému a aktuálně instalovaných programů

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Stručný návod na připojení NVR/DVR ke cloudovým službám a P2P

Stručný návod na připojení NVR/DVR ke cloudovým službám a P2P Stručný návod na připojení NVR/DVR ke cloudovým službám a P2P Obsah A. Úvod a trocha teorie... 3 1. Předstartovní příprava a výchozí stav... 3 2. Stažení aplikace CCTV Guard... 3 B. Nastavení DVR... 4

Více

Návod na provedení upgrade IS Harmonik

Návod na provedení upgrade IS Harmonik Návod na provedení upgrade IS Harmonik Ing. Martin Klinger 4.1.2016 Co je to upgrade IS Harmonik? Upgrade systému představuje soubor technických nebo legislativních změn v ekonomickém softwaru Harmonik,

Více

plussystem Příručka k instalaci systému

plussystem Příručka k instalaci systému plussystem Příručka k instalaci systému Tato příručka je určena zejména prodejcům systému a případně koncovým uživatelům. Poskytuje návod, jak provést potřebná nastavení komponent. ITFutuRe s.r.o. 26.2.2015

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Popis instalace programu OCEP

Popis instalace programu OCEP Popis instalace programu OCEP Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny potřebné programy. To se liší podle operačního systému a aktuálně instalovaných programů

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3 Obsah 1. Instalace MySQL Serveru...2 2. Konfigurace MySql Serveru...2 3. Vytvoření struktury databáze...3 4. Instalace Watchdog na klientských stanicích...4 5. Watchdog Viewer...6 Nastavení připojení k

Více

PREMIER E Agent. Jak to funguje?

PREMIER E Agent. Jak to funguje? PREMIER E Agent PREMIER E Agent je samostatná aplikace, která slouží jako doplněk k informačnímu systému PREMIER. Je dostupná jako samostatná instalace a její používání je vázáno na jakoukoli licenci k

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

Přechod na síťovou verzi programu

Přechod na síťovou verzi programu Přechod na síťovou verzi programu Poslední aktualizace 25.10.2013 Přechod na síťovou verzi programu 1 Realizace počítačové sítě 3 2 Původní počítač bude provozován jako server 3 2.1 Průběh... nové síťové

Více

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka IceWarp Mail server 10 IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka Verze 10.4 Printed on 20 September, 2011 Instalace Prostudujte si před instalací Na cílové pracovní stanici musí být nainstalovaný program Microsoft

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

NAS 107 Seznámení s Control Center

NAS 107 Seznámení s Control Center NAS 107 Seznámení s Control Center Naučte se používat Control Center pro základní správu vašeho NAS A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat Control Center pro základní

Více

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW.

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW. CryptoPlus KB verze 2.1.2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA říjen 2013 Obsah Obsah 2 1. Úvod 3 2. CryptoPlus jak začít... 3 2.1 HW a SW předpoklady... 3 2.2 Licenční ujednání a omezení... 3 2.3 Jazyková podpora...

Více

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 O této příručce...3 Téma 3 Určení 3 Potřebný software...3 Systémové požadavky...3 Požadavky na server 3 TYPY INSTALACE... 4 Instalace na samostatná PC (Typická)...4 Typická instalace

Více

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích 2 Money Dnes Publisher Uživatelská příručka Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích Tento step-by-step manuál vás provede korektním nastavením ovladače Money Dnes Publisher pomocí přiloženého

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

Postup získání licence programu DesignBuilder v4

Postup získání licence programu DesignBuilder v4 Postup získání licence programu DesignBuilder v4 DesignBuilder je tvořen grafickým prostředím propojeným s několika moduly poskytujícími určitou funkci. Budete potřebovat licenci pro každý z modulů, který

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Aktivace a aktualizace klíčů

Aktivace a aktualizace klíčů Aktivace a aktualizace klíčů Obsah 1 Jak začít...2 2 Instalace Prerequisities 15...3 3 Instalace CAD...3 4 Informace o ochranných klíčích...4 5 Jak můžu aktivovat můj klíč?...4 5.1 Instalace Prerequisities...5

Více

MapleSim 4.5 instalační příručka

MapleSim 4.5 instalační příručka MapleSim 4.5 instalační příručka Tato příručka slouží jako průvodce instalací programu MapleSim verze 4.5. Upozornění Před instalací systému MapleSim je nutné nainstalovat systém Maple 14. Instalace systému

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

1 Instalace HASP Licence Manger pod Windows 7

1 Instalace HASP Licence Manger pod Windows 7 Instalace síťové verze u Obsah 1 Instalace HASP Licence Manger pod Windows 7... 1 1.1 Nastavení instalačního souboru... 1 1.2 Instalace HASP License Manager jako službu (pokud ho nechcete jako aplikaci)...

Více

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci S B N - Start Správa bytů a nemovitostí Pokyny k instalaci!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! VYDAS software s.r.o. Zámostí 16 338 08 Zbiroh tel: 724

Více

Edu-learning pro školy

Edu-learning pro školy Edu-learning pro školy ONLINE VARIANTA Příručka pro instalaci a správu EDU 2000 s.r.o. Počítačové vzdělávání a testování Oldřichova 49 128 00 Praha 2 www.edu2000.cz info@edu2000.cz www.edu-learning.cz

Více

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence 1 Správce licencí Programy IDEA jsou chráněny proti neoprávněnému použití. Pro běh programu je vyžadována platná licence. Upozornění: Lokální licence na pracovní stanici a síťová licence Eleckey jsou softwarové

Více

.NET Framework verze 3.5... 4 Program pro připojení ke vzdálené ploše (RDC) verze 7.1... 5

.NET Framework verze 3.5... 4 Program pro připojení ke vzdálené ploše (RDC) verze 7.1... 5 Obsah Přístup k serveru ČMIS Kancelář Online... 2 Úvod... 2 Uživatelé s operačním systémem Windows XP musí nainstalovat:... 2 Uživatelé s operačním systémem Windows Vista musí nainstalovat:... 4.NET Framework

Více

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka Univerzální rezervační systém Uživatelská příručka Obsah I. Instalace... 3 II. První spuštění aplikace... 4 III. Hlavní okno aplikace... 5 IV. Nastavení aplikace... 6 1. Přidání místností... 6 2. Uživatelské

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

J M K UP 009 IP KAMERA T865. Uživatelská příručka. Stručný průvodce instalací

J M K UP 009 IP KAMERA T865. Uživatelská příručka. Stručný průvodce instalací J M K UP 009 IP KAMERA T865 Uživatelská příručka Stručný průvodce instalací T865 IP kamera Stručný průvodce instalací Připojení k síti Připojte síťový kabel do příslušné zásuvky vzadu na kameře. Použijte

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Řešení chybových hlášek. Verze: 2.11 (17. 7. 2015) Jméno souboru:

Řešení chybových hlášek. Verze: 2.11 (17. 7. 2015) Jméno souboru: Řešení chybových hlášek Verze: 2.11 (17. 7. 2015) Vlastník: CEN7350_03 Jméno souboru: FAQ 1 Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 1.1. Důležité... 3 1.2. Aktuální informace čtěte... 3 2. Přihlášení jednorázovým

Více

A-LINK IPC2. Pan-Tilt MPEG4/MJPEG Síťová Kamera. Průvodce rychlým nastavením

A-LINK IPC2. Pan-Tilt MPEG4/MJPEG Síťová Kamera. Průvodce rychlým nastavením A-LINK IPC2 Pan-Tilt MPEG4/MJPEG Síťová Kamera Průvodce rychlým nastavením 1 Začínáme Obsah balení Zkontrolujte obsah balení, zda obsahuje všechny uvedené díly. V případě, kdy nějaká ze součástí chybí

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP v4.0

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Podporovaná zařízení 04 Požadavky na HW a SW 05 Instalace SW a nastavení přístupu 05 Hlavní okno 06 SMS 06 Nastavení 07 Přidání

Více

Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize. Část i základy Microsoft Windows XP Professional

Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize. Část i základy Microsoft Windows XP Professional Obsah Poděkování Úvod Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize podpora xix xxi xxi xxii xxiii xxiv Část i základy Microsoft Windows XP Professional KAPITOLA 1

Více

Instalační Příručka. Verze 10

Instalační Příručka. Verze 10 Instalační Příručka Verze 10 Vytvořeno 30. listopadu 2009 Obsah Instalační příručka 1 Předpoklady... 1 Spuštění instalačního průvodce... 2 Uvítací okno... 4 Licenční ujednání... 5 Údaje o vás... 6 Instalace

Více

AGROKONZULTA ŽAMBERK S. R. O. Popis instalace. Optimalizace krmivové základny

AGROKONZULTA ŽAMBERK S. R. O. Popis instalace. Optimalizace krmivové základny AGROKONZULTA ŽAMBERK S. R. O. Popis instalace Optimalizace krmivové základny POPIS INSTALACE Optimalizace krmivové základny AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o. Klostermanova 1258 564 01 Žamberk Česká republika

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Instalace webové služby Mydlinka

Instalace webové služby Mydlinka Instalace webové služby Mydlinka Aktualizace dokumentu: 21.10.2014 Obsah 1 Co je to webová služba Mydlinka 2 Požadavky na instalaci a provoz 2.1 SAS 2.2 Databáze 2.3 Operační systém 2.4 Softwarové vybavení

Více

INSTALACE SOFTWARE PROID+ NA MS WINDOWS

INSTALACE SOFTWARE PROID+ NA MS WINDOWS INSTALACE SOFTWARE PROID+ NA MS WINDOWS Pro správnou funkčnost ProID+ je třeba na daný počítač instalovat ovládací software ProID+. Instalace ovládacího software ProID+ se provádí pomocí instalačního balíčku.

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

Šifrování databáze. Popis šifrovací utility

Šifrování databáze. Popis šifrovací utility Šifrování databáze Popis šifrovací utility Verze dokumentu: 1.04 Platnost od: 02.05.2018 Obsah 1. Úvod 3 2. Aktivace šifrování 3 3. Deaktivace šifrování - dešifrování databáze 6 4. Změna šifrovacího klíče

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Sada Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 obsahuje aplikace Fiery pro provádění úloh souvisejících se serverem

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: 30.08.2018 Obsah 1. Nároky na systém 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace? 3 1.2 Co všechno se bude při instalaci dít? 3 2. Instalace 4 2.1 Stažení

Více

Fides Software Storage Administrator

Fides Software Storage Administrator Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Administrator 1.0.2.0 (aktualizace - 7/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Administrator manuál správce Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Popis

Více

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11 Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11 RYCHLÝ ÚVODNÍ LIST NOVELL Při instalaci nové verze systému SUSE Linux Enterprise 11 postupujte podle následujících pokynů. Tento dokument obsahuje

Více

Aplikace Capture Pro. Referenční příručka. A-61640_cs

Aplikace Capture Pro. Referenční příručka. A-61640_cs Aplikace Capture Pro Referenční příručka A-61640_cs Začínáme s aplikací Kodak Capture Pro Tato příručka obsahuje jednoduché postupy pro rychlé zahájení práce, včetně instalace a spuštění aplikace Kodak

Více

Aktualizace systému WorldShip na jedné pracovní stanici nebo pracovní stanici v rámci pracovní skupiny

Aktualizace systému WorldShip na jedné pracovní stanici nebo pracovní stanici v rámci pracovní skupiny POKYNY PŘED INSTALACÍ: Tento dokument se zabývá použitím disku DVD se systémem WorldShip pro aktualizaci systému WorldShip. Systém WorldShip můžete také nainstalovat z webových stránek. Přejděte na následující

Více

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze)

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny aktuálně potřebné programy. To se liší podle operačního systému

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE-COM Launcher Manager aplikace vnitrodenního trhu s plynem 1/19 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace

Více

Instalace síťové CLS licence

Instalace síťové CLS licence Instalace síťové CLS licence Jako tomu bylo u předchozích verzí, poskytuje SURFCAM nadále možnost síťového licencování pro ty uživatele, kteří vlastní plovoucí licence systému SURFCAM. Metoda síťových

Více

Aktion Connector NÁVOD

Aktion Connector NÁVOD NÁVOD www.aktion.cz POPIS Jednoduchá aplikace pro základní přiřazení IP adresy hardwaru Aktion. Verze 4.0 obsahuje podporu nastavení zařízené ELO a možnost konfigurace zařízení, které je v jiném rozsahu

Více

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator APS Web Panel Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Přehled přítomnosti osob v oblastech a místnostech, změna uživatelského hesla a PINu a nastavení časového plánu Instalační a uživatelská příručka

Více

Instalační manuál. HelpDesk

Instalační manuál. HelpDesk Instalační manuál HelpDesk 2 HelpDesk Obsah 1. Úvod... 3 2. Softwarové nároky aplikace... 4 3. Instalace... 5 3.1. Instalace PHP... 5 3.2. Instalace HelpDesk... 5 3.3. Instalace Deamon... 5 4. Prvotní

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re Obsah Nastavení TCP/IP na PC na serveru... 2 Nastavení brány firewall na serveru... 3 Nastavení služby SQL Server Browser na serveru... 5 Nastavení ODBC na klientské stanici... 6 Místní a jazykové nastavení

Více

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený Redakční systém Joomla Prokop Zelený 1 Co jsou to red. systémy? Redakční systémy (anglicky Content Management System - CMS) jsou webové aplikace používané pro snadnou správu obsahu stránek. Hlavním cílem

Více

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 a Vista Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá

Více

Instalace programu C-on

Instalace programu C-on Instalace programu C-on Obsah Instalace programu... 2 Typy instalace... 2 Nastavení programu... 4 Nastavení sítě... 4 Řešení možných problémů... 5 Nastavení zobrazení... 5 Hlavní funkce... 5 Zapnutí /

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 01/2011 V5 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

Obsah. 1. Instalace... 2

Obsah. 1. Instalace... 2 NÁVOD K INSTALACI MULTIMEDIÁLNÍCH MATERIÁLŮ A PROGRAMU MEDIA CREATOR verze 1.4 aktualizovaná ke dni 10. 9. 2012 Obsah 1. Instalace... 2 1.1. Před spuštěním instalace... 2 1.2. Spuštění instalace... 2 1.3.

Více

Instalační a uživatelská příručka

Instalační a uživatelská příručka Instalační a uživatelská příručka 1304 Aplikace MESIresults je určena pro použití s automatickým zařízením měření indexu kotníkových tlaků (ABPI MD). Při použití USB kabelu může být zařízení ABPI MD připojeno

Více

ČSOB Business Connector Instalační příručka

ČSOB Business Connector Instalační příručka ČSOB Business Connector Instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu do počítače...

Více

Instalace MS SQL Server 2005 a nastavení programu DUEL pro síťový provoz

Instalace MS SQL Server 2005 a nastavení programu DUEL pro síťový provoz Instalace MS SQL Server 2005 a nastavení programu DUEL pro síťový provoz Tento návod řeší instalaci MS SQL Serveru 2005 včetně nastavení serveru a lokálních stanic pro korektní fungování aplikace DUEL

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více