DAS REICH. 2. SS Panzer Division. Panzer Div. Das Reich. Historie druhé divize SS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DAS REICH. 2. SS Panzer Division. Panzer Div. Das Reich. Historie druhé divize SS 1939-45"

Transkript

1 2. SS Panzer Division DAS REICH Historie druhé divize SS Historie Waffen-SS je spojena se jmény, která získala svoji proslulost pro své mimoøádné èiny, a již to byly vynikající výkony na bojišti nebo spáchané nelidské zloèiny. Historie divize Das Reich není v tomto ohledu výjimkou. Panzer Div. Das Reich

2 Historie : SS Verfügungstruppe : SS Division Verfügungstruppe : SS Division Deutschland : SS Division (mot) Reich : SS Division (mot) Das Reich : SS Panzergrenadier Division Das Reich : SS Panzer Division Das Reich : Velení divize : SS-Obergruppenführer Paul Hausser : SS-Brigadeführer Wilhelm Bittrich : SS-Brigadeführer Matthias Kleinheisterkamp : SS-Gruppenführer Georg Keppler : SS-Oberführer Herbert Ernst Vahl : SS-Standartenführer Kurt Brasack : SS-Gruppenführer Walter Krüger : SS-Brigadeführer Heinz Lammerding : SS-Obersturmbannführer Christian Tychsen : SS-Standartenführer Otto Baum : SS-Brigadeführer Heinz Lammerding : SS-Standartenführer Karl Kreutz : SS-Gruppenführer Werner Ostendorff : SS-Standartenführer Rudolf Lehmann : SS-Standartenfürher Karl Kreutz :

3 Zøejmì nejvýznamnìjší dùstojník v historii Waffen-SS byl Paul Hauser, veterán I. svìt. války. V roce 1932 skonèil službu v armádì v hodnosti generálmajora,vstoupil do organizace vojenských veteránù. O dva roky pozdìji se stal pøíslušníkem SS Verfügungstruppen. Po dobytí Polska z plukù "Deutschland", "Germania" a "Der Führer" Paul Hausser zorganizoval jednotnou divizi, která nakonec obdržela oznaèení 2. tanková divize SS Das Reich. Pøi velení divizi v prùbìhu operace Barbarossa byl Hausser tìžce zranìn a pøišel o jedno oko. Velení divize po nìm pøevzal Willi Bittrich. SS-Obergruppenführer Paul Hausser Insignie - vlèí hák (Wolfsengel) je germánský symbol, jehož pùvod sahá do støedovìku. V lidovém folklóru pøedstavoval druh pasti na vlky. Waffen-SS Panzer Division Das Reich byla nejsilnìjší nìmeckou divizí, jedna z "klasických" SS divizí. Pùvodnì známá jako SS-Verfüngstruppen (SS-VT) nebo jednotka pro "speciální úèely". SS-VT divize byla složena z nìkolika polovojenských praporù SS zkombinovaných v letech 1935 až V té dobì nebyl úèel SS-VT jasnì specifikován, protože obrana státu byla v rukou armády. SS-VT byla pro Himmlera zárukou pokraèujícího rùstu SS. Pøesun tankù divize SS Das Reich zasnìženými lesy 250 km jihovýchodnì od Kyjeva - prosinec 1943.

4 Podobnì jako u Leibstandarte, vojáci SS-VT odpovídali nacistickým ideálùm arijské rasy a brali svoji roli velmi vážnì. Jako rasové, ideologické a vojenské elitì, Himmler oèekával od SSVT velké èiny a oni více než splnili jeho pøání. Das Reich okamžitì získala reputaci za stateènost a zúèastnila se témìø všech hlavních nìmeckých ofenzív války, s výjimkou Norska a severní Afriky. Byla jedinou divizí SS, která se v listopadu 1941 zúèastnila útoku na Moskvu. Neustále rozšiøována a vybavována lepší výzbrojí, Das Reich prodìlala nejvìtší tažení historie. Ale reputace divize byla pokažena váleènými zloèiny a krutostmi. Spolu s divizí Wiking mìla tato divize nejvìtší reputaci ze všech hlavních bojových uskupení bìhem války. Bojovala extrémnì dobøe pod nejlepšími a energickými veliteli, které Nìmecko mìlo. Muži jako Paul Hausser, který byl tvùrcem formací Waffen-SS a velitelem divize na poèátku války, Fritz Klingenberg, Werner Ostendorff a Otto Weidinger byli nejlepšími veliteli, kteøí stáli za úspìchy této divize. Na východní frontì získala vynikající reputaci a velitelé Rudé armády byli též zaujati výkony divize, úèastnící se prùniku na Moskvu a obranné bitvy pod Moskvou, znovudobytí Charkova a bitvy u Kursku. Na Západì bojovali se Spojenci v Ardenách a nakonec u Budapešti. Logicky by tato divize mìla mít èíslo 1, protože byla první divizí SS. Ale když se stal pluk Leibstandarte SS "Adolf Hitler" divizí, získala tato strážní formace èíslo 1. U vzniku 2. SS Division byla potøeba NSDAP získat absolutnì politicky loajální formaci pro podporu policie a proti pøípadnému pøevratu proti Hitlerovi. Její pùvod je ve formaci SS Standarte "Deutschland", která byla vytvoøena z bavorských Allgemeine SS a policejních jednotek. Druhá Standarte "Germania" byla zformována v srpnu následujícího roku pod velením Wilhelma Bittricha a tøetí "Der Führer" byla zformován ve Vídni v bøeznu "Deutschland" a "Germania" byly rozšíøeny do velikosti pluku se tøemi prapory pro službu u SS- VT. SS-VT mìla vlastní generální štáb pod velením Paula Haussera. Ten vytvoøil v øíjnu 1939 motorizovanou SS Verfügungs Division, soustøedìním polovojenských policejních jednotek SS. Ještì pøedtím se zúèastnily malé jednotky ze tøí Standarte invaze do Polska, Deutschland jako èást Kampfgruppe Kempf, Germania jako èást 14. Armee a zbytek jako èást 3. Armee. Granátníci Das Reich s tìžkým kulometem MG34 - poèátek operace Barbarossa - èervenec 1941.

5 Dne 10. kvìtna 1940 zaèala operace Fall Gelb - útok na západ. V sestavì 18. armády je zaøazena i divize SS - Verfügungs, pøekroèila øeku Másu a spolu s výsadkovými jednotkami dobyla Rotterdam a Haag. Pluk Der Führer, tvoøící pøedvoj 18. armády absolvoval svùj bojový køest. V dubnu 1941 Nìmci zahájili operaci "Marita" s cílem obsadit Balkán. Divize Das Reich byla dislokována u 12. armády jejíž vìtší èásti se nacházely na balkánském území. Zde se velitel 2. roty prùzkumného motocyklového praporu SS - Hauptsturmführer Fritz Klingenberg spolu s deseti muži zmocnil po neoèekávaném výpadu a lsti Bìlehradu, což uspíšilo ukonèení balkánského tažení po 12 dnech. Za tento èin získal Rytíøský køíž. Chvilka odpoèinku a osvìžení - východní fronta, léto Již od poèátku operace Barbarossa byla divize Das Reich, zdržující se v prostoru na západ od Brestu Litevského, zaèlenìna do skupiny armád Støed pod vedením polního maršála Fedora von Bocka. Po urputných bojích u Minska, Kyjeva a Smolenska se vojáci divize Das Reich ocitli pøed branami Moskvy a 1. rota motocyklového praporu ovládla Lenino, pøedmìstí vzdálené 17 km od støedu mìsta. Po ústupových a zadržovacích bojích v zimì 1941/1942, kdy nìkteré jednotky divize musely být zrušeny, byla koncem února divize Das Reich odvelena do zálohy, aby v bøeznu zaujala pozice podél øeky Volhy a èelila sovìtské ofenzívì.

6 V létì 1942 se divize vrátila do Nìmecka, aby prošla reorganizací. Pluk Der Führer byl plnì motorizován, prùzkumný prapor vymìnil své motocykly za lehké obojživelné automobily Schwimmwagen a stal se 1.praporem novì zformovaného pluku Langemarck, který byl koncem roku rozpuštìn a 1.prapor se tak stal samostatnou prùzkumnou jednotkou. Druhou polovinu roku 1942 strávila divize ve Francii. Kulometné stanovištì s MG34 pod železnièním vagonem - východní fronta, léto V lednu 1943 byla divize opìt pøesunuta na východní frontu, aby pomohla skupinì armád Jih odrazit ofenzívu Sovìtù. V prùbìhu února a bøezna se v okolí mìsta Charkova a mìstì samotném odehrály tuhé boje a koneènì 15. bøezna bylo mìsto opìt obsazeno. Bìhem bojové pøestavby byla jednotka reorganizována a pøipravena na akci Citadela. Divize Das Reich zaujala pozice na pravém køídle u Belgorodu. I pøes dílèí úspìchy byla ofenzíva zastavena a divize odvelena k øece Mius, kde se v rámci sboru støetla se silnými sovìtskými jednotkami. V polovinì srpna se divize vrátila do Charkova. Odtud ustoupila na západní bøeh Dnìpru, poté do Kyjeva a v prosinci již divize nebyla schopna plnit funkce plnohodnotné bojové jednotky a reorganizovala se. Po celou zimu vedli vojáci bojové skupiny ústupové boje a v bøeznu 1944 si zbývající vojáci museli probojovat cestu z obklíèení. Dne 8.dubna 1944 vojáci bojové skupiny Das Reich definitivnì opustili linii východní fronty a pøesunuly se do Toulouse, v jihozápadní Francii. Po doplnìní se Das Reich stala plnohodnotnou tankovou divizí s více než vojáky a 200 obrnìnými vozidly. Tank Pz.Kpfw VI Tiger divize Das Reich - operace Zitadelle, èervenec 1943.

7 V dobì vylodìní vojsk Spojencù se divize nacházela ve vzdálenosti 750 km od pobøeží Normandie. Pokud by se tato divize vèas dostala do blízkosti invazních pláží, mohli její mohutné síly zvrátit vývoj situace. Dne 7. èervna pøišel rozkaz pøesunu a potlaèení odbojových skupin mezi Tulle a Limoges. Pøesun byl obtížný kvùli sabotážím a nièením železnièní trasy a zvláštì pak pøi bojích s partyzány. Dne 10. èervna 1944 velitel divize SS - Gruppenführer Heinz Bernard Lammerding koneènì obdržel od OKW rozkaz k pøesunu na pomoc jednotkám bojujícím proti invazním vojskùm. Stejnì jako na východní frontì sloužily pluky a prapory divize Das Reich i na západì jako "požární sbory" vysílané na nejvíce ohrožená místa bojiš, Caen, Villers-Bocage, Saint Lo, Percy, Mortain. V prùbìhu ústupových bojù uskuteènila divize rozhodné protiútoky a v oblasti u Falaise, kde Spojenci obklíèili poèetné nìmecké vojsko. Jednotce se podaøilo vybojovat prùchod pro tisíce vojákù, kterým hrozilo obklíèení. Tìžcí obrnìnci Tiger divize Das Reich - východní fronta, Kursk Dne 11. záøí 1944 divize dorazila k Západnímu valu a obsadila 15 km široký sektor mezi Brandscheidem a Leidebornem. V polovinì øíjna se divize pøesunula do Saurlachu, kde se zabývala výcvikem nových vojákù a byla doplnìna novou výzbrojí. Situace ve válèící Evropì se vyvíjela jasnì v neprospìch Nìmecka, Hitler se však ještì jednou pokusil vývoj na západní frontì zvrátit. Divize Das Reich mìla opìt tvoøit pøedvoj útoèných sil, v tzv. ardenské zimní ofenzívì v prosinci Po neúspìchu ofenzívy se divize dále zúèastnila nezdaøeného pokusu o vypuzení Rudé armády z prostoru maïarského jezera Balaton. Dne 9. kvìtna bojová skupina Der Führer dorazila do Rokycan, kde se vzdala 2. americké pìší divizi. Zbytek divize Das Reich kapituloval nedaleko Drážïan. Støední tanky Pz.Kpfw IV - Ukrajina Granátníci na transportérech Sd.Kfz Ukrajina 1943.

8 Nasazení divize v prùbìhu 2. svìtové války Období Sbor Armáda Skupina armád Dislokace XXXXI XXXXI reorganizace XXXXVI LXVII XXXX XXXXVI VI XXXXVI XXVII reorganizace SS Panzerkorps záloha záloha SS Panzerkorps záloha reorganizace II. SS záloha OKH III XXIV XXXXVIII XXXXII XXXXVIII LXXXVI I. SS záloha LXXXIV II. SS I. SS LXVI reorganizace záloha II. SS reorg./záloha II. SS Armee 12.Armee BdE 2.Panzergruppe 4.Panzergruppe 4.Panzergruppe 4.Panzergruppe 9.Armee 9.Armee 9.Armee 9. Armee 15.Armee --- OKH 4.Panzer Armee Kempf --- Charkov 4.Panzer Armee 8.Armee 8.Armee 4.Panzer Armee 4.Panzer Armee 4.Panzer Armee 1.Armee Armee 5.Panzer Armee 7.Armee 7.Armee 6.Panzer Armee 6.Panzer Armee 6.Panzer Armee 4.Panzer Armee BdE D Mitte Mitte Mitte Mitte Mitte Mitte Mitte Mitte D D B D D D B B B B --- OB West B Mitte Francie Jugoslávie Wehrkreis XVII Smolensk, Kyjev Vjazma Moskva Možajsk Ržev Ržev Ržev Ržev Rennes Rennes Jižní Rusko Charkov Charkov Charkov Belgorod Stalino Poltava Dnìpr Kyjev, Fastow Žitomir Vinnica Toulouse Toulouse Toulouse Normandie Normandie Eifel Eifel Paderborn Ardeny Ardeny Maïarsko Maïarsko Èechy SS-Panzer Regiment 2 "Das Reich" - východní fronta, Kursk 1943.

9 Složení SS-Panzer Division Das Reich v letech SS-Panzer Regiment 2 Das Reich SS-Panzergrenadier Regiment 3 Deutschland SS-Panzergrenadier Regiment 4 Der Führer SS-Panzer Artillerie Regiment 2 SS-Kradschützen Bataillon 2 SS-Sturmgeschütz Abteilung 2 SS-Aufklarungs Abteilung 2 SS-Panzerjäger Abteilung 2 SS-Flak Abteilung 2 SS-Panzer Pionier Abteilung 2 SS-Nachrichten Abteilung 2 SS-Wirtschafts Bataillon 2 SS-Nachschub Abteiung 2 SS-Instandsetzungs Abteilung 2 SS-Sanitäts Abteilung 2 Operace Barbarossa - èervenec SS-Feldgendarmerie Truppe 2 SS-Feldpostamt 2 SS-Kriegsberichter Zug 2 Tiger v ulicích Charkova - duben Paul Hausser poblíž Charkova - bøezen Pancéøový granátníci SS Das Reich v ulicích Charkova - bøezen 1943.

10 Palebná síla divize Das Reich Divize SS byly vyzbrojeny pozoruhodnou škálou výzbroje, ruèními zbranìmi poèínaje a tìžkými dìly konèe. Das Reich v tomto ohledu nebyla výjimkou, po své reorganizaci na granátnickou a posléze tankovou divizi se v její výzbroji objevily i tanky. Stojí za pozornost, že i když se o divizích SS traduje, že byly výbornì vyzbrojenými elitními jednotkami, èerstvì vytvoøené divize LSSAH, SS- VT a Totenkopf do prvních bojù vyjíždìly mimoøádnì špatnì vybavené, což bylo dáno odporem armády vùèi zvìtšování jednotek Waffen-SS. Až poté, co pùvodní divize Waffen-SS v prùbìhu krutých bojù v zimì v Sovìtském svazu prokázaly své bojové schopnosti, mohly poèítat s dodávkami nejlepší moderní výzbroje. I poté však byly pøednostnì zásobovány jen elitní divize, jako Das Reich, Leibstandarte, Totenkopf, Wiking a Hitlerjugend. Pancéøový granátníci SS Das Reich na tanku Tiger - východní fronta, zima Pistole P-08 Parabellum - ráže 9mm, zásobník 8 nábojù, hmot. 0,877kg, støela 320m/s P-38 Walther - ráže 9mm, zásobník 8 nábojù, hmot. 0,960kg, støela 350m/s Walther PP - ráže 9mm, zásobník 8 nábojù, hmot. 0,682kg, støela 290m/s Walther PPK - ráže 9mm, zásobník 7 nábojù, hmot. 0,568kg, støela 280m/s Pistole P38(T) - ráže 9mm, zásobník 8 nábojù, hmot. 0,909kg, støela 296m/s Samopaly MP 28 - ráže 9mm, zásobník 32 nábojù, hmot. 5,2kg, kadence ran/min. MP 35 - ráže 9mm, zásobník 24 (32) nábojù, hmot. 4,7kg, kadence 650 ran/min. MP 40 - ráže 9mm, zásobník 32 nábojù, hmot. 4,1kg, kadence 500 ran/min. Pušky Karabiner MAUSER 98K - ráže 7,92mm, zásobník 5 nábojù, hmot. 3,9kg, støela 755m/s Sturmgewehr StG 44 - ráže 7,92mm, zásobník 30 nábojù, hmot. 5,2kg, støela 650 m/s

11 Kulomety MG 34 - ráže 7,92mm, náb.pás 50 nábojù, hmot. 11,5kg, kadence ran/min. MG 42 - ráže 7,92mm, náb.pás 50 nábojù, hmot. 11,5kg, kadence 1550 ran/min. MG 30 - ráže 7,92mm, zásobník 30 nábojù, hmot. 11,5kg, kadence 500 ran/min. Protitankové pušky Panzerbüchse PzB39 - ráže 7,92mm, hmot. 12,6kg, prùbojnost 25mm na 300m Protitankové kanony PaK 36 - ráže 37mm, hmot. 328kg, dostøel 7000m, prùbojnost 38mm na 365m PaK 38 - ráže 50mm, hmot. 1000kg, dostøel 2650m, prùbojnost 100mm na 750m PaK 40 - ráže 75mm, hmot. 1425kg, dostøel 7680m, prùbojnost 98mm na 2000m Ruèní protitankové zbranì Panzerfaust 30 - dostøel 30m, hmot. 5,2kg, prùbojnost 200mm Panzerfaust 60 - dostøel 60m, hmot. 6,8kg, prùbojnost 200mm Panzerschreck RPzB54 - dostøel 150m, hmot. 11kg, prùbojnost 160mm na 150m Minomety Granatwerfer legrw 36 - ráže 50mm, hmot. 14kg, dostøel 520m Granatwerfer sgrw 34 - ráže 81,4mm, hmot. 56,7kg, dostøel 2400m Støední tank Pz.Kpfw IV - nejpoèetnìjší tahoun nìmeckých tankových divizí. Pancéøový granátníci divize Das Reich - Ardeny, prosinec Pìchotní kanony leichte Infanteriegeschütz 75mm leig 18 - ráže 75mm, hmot. 400kg, dostøel 3550m schwere Infanteriegeschütz 150mm sig 33 - ráže 150mm, hmot. 1750kg, dostøel 4700m Polní dìla a houfnice ès.houfnice vz.14/19 100mm lefh 14/19(T) - ráže 100mm, hmot. 1505kg, dostøel 9970m leichte Feldhaubitze 105mm lefh 16 - ráže 105mm, hmot. 1955kg, dostøel 12325m schwere Feldhaubitze 150mm sfh 18 - ráže 150mm, hmot. 5512kg, dostøel 13325m schwere Kanone 105mm K-18 - ráže 105mm, hmot. 5624kg, dostøel 19075m

12 Protiletadlové kanony FlaK 38 - ráže 20mm, hmot. 420kg, dostøel 2200m, kadence ran/min. FlaK 36 - ráže 37mm, hmot. 1550kg, dostøel 4800m, kadence 160 ran/min. FlaK 43 - ráže 37mm, hmot. 1392kg, dostøel 4800m, kadence ran/min. FlaK 41 - ráže 50mm, hmot. 3000kg, dostøel 3000m, kadence 180 ran/min. FlaK 18 - ráže 88mm, hmot. 5150kg, dostøel 8000m Sd.Kfz obrnìný polopásový transportér pìchoty - východní fronta Osobní automobily Pkw.K1 Kübelwagen Type 82 - lehký vojenský osobní automobil Pkw.K2s Schwimmwagen Type obojživelný osobní automobil Obrnìná bojová vozidla (Sd.Kfz) Sd.Kfz 222 leichte Panzerspähwagen 2cm (4x4) osádka: 3 hmotnost 5 300kg motor: benzinový Horch 3,5 l výkon 75hp výzbroj: 20mm kanon KwK 30 L/55, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Sd.Kfz 251 mittlere Schützenpanzerwagen (mspw) osádka: 2+výsadek hmotnost 8 500kg motor: Maybach HL42 výkon 100hp výzbroj: 2x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Sd.Kfz 251 v zimní kamufláži. Stíhaè tankù Sturmgeschütz III Ausf.G

13 Tanky Pz.Kpfw III Ausf.M (Sd.Kfz 141/1) osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL120 výkon 300hp výzbroj: 50mm kanon KwK 39 L/60, 2x kulomety MG 34 ráže 7,92mm Pz.Kpfw IV Ausf.H (Sd.Kfz 161/2) osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL120 výkon 300hp výzbroj: 75mm kanon KwK 40 L/48, 2x kulomety MG 34 ráže 7,92mm Tank Pz.Kpfw III - východní fronta Tanky Panther - východní fronta Pz.Kpfw V Panther Ausf.A (Sd.Kfz 171) osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL230 P30 výkon 700hp výzbroj: 75mm kanon KwK 42 L/70, 2x kulomety MG 34 ráže 7,92mm Pz.Kpfw VI Tiger I Ausf.E (Sd.Kfz 181) osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL230 P45 výkon 700hp výzbroj: 88mm kanon KwK 36 L/56, 2x kulomety MG 34 ráže 7,92mm Detail vìže tanku Panzer IV, nejvíce nasazovaného stroje na východní frontì.

14 Pz.Kpfw VI Tiger II Ausf.B "Königstiger" (Sd.Kfz 182) osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL230 P30 výkon 700hp výzbroj: 88mm kanon KwK 43 L/71, 2x kulomety MG 34 ráže 7,92mm Tìžký tank Königstiger - Maïarsko Königstigery poblíž Caen - Francie Stíhaèe tankù Sd.Kfz 131 Marder II osádka: 4 hmotnost kg motor: Maybach HL62 výkon 140hp výzbroj: 75mm kanon PaK 40 L/46, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Sd.Kfz 138M Marder III osádka: 4 hmotnost kg motor: Praga AC výkon 150hp výzbroj: 75mm kanon PaK 40 L/46, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Sturmgeschütz III Ausf.G osádka: 4 hmotnost kg motor: Maybach HL120 výkon 300hp výzbroj: 75mm kanon StuK 40 L/48, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Kolona stíhaèù Sturmgeschütz III - východní fronta 1942.

15 Sd.Kfz 162 Jagdpanzer IV osádka: 4 hmotnost kg motor: Maybach HL120 výkon 265hp výzbroj: 75mm kanon PaK 39 L/48, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Sd.Kfz 173 Jagdpanther osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL230 P30 výkon 700hp výzbroj: 88mm kanon PaK 43 L/71, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Znièený stíhaè tankù Jagdpanther - Nìmecko Samohybné dìlostøelectvo Sd.Kfz 124 Wespe osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL62 výkon 140hp výzbroj: 105mm houfnice lefh 18/2, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Sd.Kfz 165 Hummel osádka: 5 hmotnost kg motor: Maybach HL120 výkon 300hp výzbroj: 150mm houfnice sfh 18/1, 1x kulomet MG 34 ráže 7,92mm Stroje Hummel a StuG III divize Das Reich - východní fronta 1943.

16 Chronologie událostí a nasazení divize DAS REICH : : SS-VT zformována z èet Politische Bereitschaften : SS-Standarte Deutchland; umístìná v Mnichovì, obdržela svoji standardu na Reichsparteitagu : SS-Standarte Germania; umístìná v Hamburku, obdržela standardu na sjezdu NSDAP v Nürnbergu : SS-Standarte Der Führer; umístìná ve Vídni, obdržela standardu na Reichsparteitagu : 1.: Nìmecko zaútoèila na Polsko. Deutchland Regiment a SS-VT prùzkumný a dìlostøelecký prapor se zúèastnily tažení jako èást Kampfgruppe Panzer-Verbände Ostpreussen nebo Panzer Division Kempf; Germania Regiment sloužil pod 14. Armee : 9.: SS-VT Division oficiálnì vytvoøena spojením Standarte, velitel divize Paul Hausser : Poprvé oficiálnì užit termín Waffen-SS : 10.: Nìmecko zaútoèilo na Francii, boje v Rotterdamu a Zeelandu, Holandsko 12.: Divize zaútoèila na skupinu holandských vojákù a bìhem pøestøelky byl zranìn generál Luftwaffe Kurt Student, který vyjednával o jejich kapitulaci : Boje v Belgii, Francii, postup na Paøíž a až k hranicím Španìlska. 14.: Paøíž kapituluje. 17.: francouzských zajatcù. 22.: Francouzi zastavují palbu. 24.: Francie kapituluje : Okupaèní služba, Francie. 19.: Georg Keppler, Paul Hausser a Sepp Dietrich obdrželi Rytíøský køíž na oslavì vítìzství v Reichstagu, Berlín : Umístìní u Biskajského zálivu : Okupaèní služba, Vesol, Francie : SS-VT Regiment Germania vyjmut k zformování divize Germania (Wiking), SS-Totenkopfstandarte SS-Infanterie Regiment 11 zaujal její místo, jméno jednotky krátce zmìnìno na SS-Division Deutschland : Okupaèní služba, Francie. 28.: Divize pøejmenována na SS-Division Reich (mot.) : Okupaèní služba, Francie : Divize umístìna v Rumunsku v pøípravì útoku na Øecko a Jugoslávii : 6.: Invaze do Jugoslávie, dùstojník Das Reich Fritz Klingenberg (s 10 muži!) dobyl Bìlehrad. 28.: Britské jednotky v Øecku kapitulovali : Doplnìní v Rakousku, pøesun do Polska k pøípravám pro operaci Barbarossa : 22.: Operace Barbarossa - Das Reich umístìna u Armee Gruppe Mitte. Síla divize: : Boje ve støedním Rusku. 2.: Dosaženo Beresivo. 10.: Boje o Jelòu na øece Desna. 14.: Dosažen Gorkij : 1.-8.: Boje v Rusku, støední sektor, divize odráží protiútok Sovìtù u Jelni : Doplnìní u Smolenska.

17 9.1941: Boje v Rusku, støední sektor. 4.: Dobyta Sosnica. 26.: Dobyt Kyjev a zajato sovìtských vojákù! : Boje v Rusku, støední sektor. 14.: Regiment 11 rozpuštìn a jeho pøíslušníci zaøazeni do Der Führer a Deutschland. 15.: Po tìžkém boji dobyto Borodino. 19.: Možajsk, 49 mil od Moskvy : Boje v Rusku, støední sektor: Smolensk, Priluki, Moskva, ztráty % bojové síly : Obranné boje: Istra, Rusa, Ržev; operace Taifun. 2.: 20 mil od Moskvy. 5.: Operace Taifun konèí, sovìtský generál Žukov zaèíná protiútok u Moskvy : Obranné boje: Istra, Rusa, Ržev. 12.: Zimní postavení u Gžatsku, odražen sovìtský protiútok. 23.: Der Führer Regiment pøidìlen SS-Brigade Schuldt. 29.: Der Führer Regiment stav: 29 mužù : Obranné boje: Istra, Rusa, Ržev; ztráty jednotky mužù : Doplnìní v Nìmecku a Francii; pøestavba na Panzergrenadier Division; èást divize Kampfgruppe Ostendorf zùstala ve Rževu. 20.: SS-Infanterie Regiment 11 pojmenován èestným titulem Langermarck : Doplnìní, Nìmecko : Doplnìní Nìmecko, Kampfgruppe Ostendorf pøipojena k divizi : Doplnìní Nìmecko : Okupaèní služba, severozápadní Francie : Okupaèní služba, Francie; divize pøejmenována na SS-Panzer- Grenadier-Division : Okupaèní služba, Francie. 27.: Èást divize umístìna v Toulonu k zabránìní odplutí francouzské flotily : Okupaèní služba, severozápadní Francie : Okupaèní služba, severozápadní Francie : Tìžké boje, Charkov. Tanky Panzer IV divize Das Reich za bojù v Ardenách, jako souèást 2. SS Panzerkorps - Belgie, prosinec 1944.

18 15.: Paul Hausser se rozhodl pro ústup z Charkova, navzdory Hitlerovu rozkazu : SS-TK a Das Reich útoèí na sovìtskou 6. armádu : Tìžké boje o Charkov, SS Panzer Korps (LSSAH, Das Reich a SS-TK) dobývají Charkov. 18.: SS-Panzer Korps dobývá Bìlgorod : Nìkteøí dùstojníci divize pøidìleni k III. SS Panzer Korps : Kradschützen Batallion Langemarck pøesunut k SS-Sturmbrigade Langemarck : Pøeskupení, odejmut SS-Infanterie-Regiment Langemarck : Èást II. SS Panzer Korps pøidìlena k operaci Zitadelle; tìžké boje Bìlgorod, Prochorovka; divize posílena o samostatnou brigádu tankù Panther (SS-Panther Brigade). 5.: Operace Zitadelle zaèíná. 6.: Dür Fuhrer Regiment postupuje 40 km. 10.: Das Reich proniká 80 km do Kurského výbìžku. 13.: Hitler zrušil Zitadelle : Obranné boje na øece Mius, západnì od Charkova, Dnìpr, Kyjev, Žitomir; jednotka pøejmenována na SS-Panzer-Division Das Reich. 13.: Charkov 22.: Divize stažena z Charkova : Obranné boje Mius, západnì od Charkova, Dnìpr, Kyjev, Žitomir : 2. Kompanie schwere SS-Artillerie Abteilung 102 (502) pøidìlena divizi do : 6.: Das Reich se stahuje z Kyjeva : Obranné boje Mius, západnì od Charkova, Dnìpr, Kyjev, Žitomir : Kampfgruppe Lammerding zùstává na Východì, zbytek divize ve Francii k doplnìní : Protipartyzánské operace, Francie : Kampfgruppe Lammerding pøesunuta do Francie : 6.: Invaze v Normandii, jednotka umístìna u Cahours nedaleko Bordeaux. 9.: Divize je na pøesunu do Normandie nìkolikrát napadena francouzským hnutím odporu. Vyproš uje nìmeckou posádku v Tulle a vìší 99 civilistù v Tulle v odvetu za smrt 40 nìmeckých vojákù. 10.: Masakr v Oradouru: 2 dùstojníci, SS-Sturmbannführer Kampfe a SS- Obersturmführer Gerlach jsou zajati partyzány. Gerlach prchá a pøivolává vojáky. Kompanie pod velením SS-Sturbannführer Diekmana prohledá vesnici a zmasakruje 642 civilistù vèetnì 207 dìtí a zapaluje vesnici : Tìžké boje Coutrances, St. Lo, Percy, Mortain. 25.: Prùlom Amerièanù u St. Lo : Divize ustupuje pøes Rousen a St. Vith k nìmeckým hranicím. 6.: Útok na Avranches. 16.: Obklíèení u Falaise. 20.: Prùnik z kapsy. 25.: Ústup k Vitmoutiers. 26.: Der Führer Regiment má 120 mužù : 1.: Síla divize: 450 mužù, 15 tankù : Divize umístìna v oblasti Schnee Eifel : Tìžké boje v Ardenách, divize èástí II. SS Panzerkorps. 16.: Zaèíná ofenzíva v Ardenách; II. SS-Panzer Korps (Das Reich a Hohenstaufen) jsou urèeny k prùlomu amerických linií a dosažení Antverp : Ardenská ofenzíva selhává.

19 2.1945: Divize pøesunuta do Maïarska, tìžké boje u Stuhlweissenburgu : 5.: Zaèíná operace Jarní probuzení. 13.: Postup je zastaven Sovìty a bahnem. 14.: Hitler, rozzuøen selháním útoku u Platensee, pøikazuje divizím SS LSSAH, Das Reich, Totenkopf a Hohenstaufen sejmout èestné rukávové pásky, velitel 6. SS Panzer Armee Sepp Dietrich odmítá tento rozkaz. 16.: Sovìtský protiútok : Divize pøesunuta do Rakouska, tìžké boje ve Vídni a Èeskoslovensku. 13.: Rusové dobývají Vídeò, Das Reich absolvuje tìžké boje u mostu Florisdorf. 15.: Èást divize bojuje západnì od mìsta : 6.: SS-Obersturmbannführer Otto Weidinger, velitel Der Führer Regiment, zachraòuje zranìné nìmecké vojáky a civilisty z Prahy pøed útoky Sovìtù a Èechù. Vede kolonu vozidel k americké linii u Rokycan. 8.: Divize kapituluje pøed Amerièany. Stroje StuG III bìhem operace Jarní probuzení - Maïarsko Koneèná fáze boje divize Das Reich - Rakousko Poskytnutí vody zranìnému...

WIKING. 5. SS Panzer Division. Panzer Div. Wiking. Historie páté divize SS 1940-45

WIKING. 5. SS Panzer Division. Panzer Div. Wiking. Historie páté divize SS 1940-45 5. SS Panzer Division WIKING Historie páté divize SS 1940-45 Tváøí v tváø vážnému nedostatku mužù zaèaly Waffen- SS hledat dobrovolníky z Nìmci okupovaných zemí, vèetnì mužù z Holandska, Francie, Dánska

Více

Panzer Div. Leibstandarte Adolf Hitler

Panzer Div. Leibstandarte Adolf Hitler 1. SS Panzer Division LEIBSTANDARTE Adolf Hitler Panzer Div. Leibstandarte Adolf Hitler Historie divize Waffen - SS s umrlèí lebkou ve znaku 1939-45 Jako Hitlerova osobní garda byla Leibstandarte stále

Více

3. SS Panzer Division TOTENKOPF

3. SS Panzer Division TOTENKOPF 3. SS Panzer Division TOTENKOPF Historie divize Waffen - SS s umrlèí lebkou ve znaku 1939-45 Divize Totenkopf vzbuzovala bázeò v každé jednotce, se kterou se støetla na bojišti. Divize byla z valné èásti

Více

12. SS Panzer Division HITLERJUGEND

12. SS Panzer Division HITLERJUGEND 12. SS Panzer Division HITLERJUGEND Historie dvanácté divize SS 1943-45 Již od poèátku nacistického hnutí Hitler zamýšlel tìžit ze slibného zdroje nováèkù, který v Nìmecku pøedstavovaly rùzné mládežnické

Více

II. SV boje operace Barbarossa

II. SV boje operace Barbarossa Zimní válka napadení Finska SSSR 11/1939 3/1940 tuhé boje, Finové donuceni požádat o příměří Rudá armáda obrovské ztráty (200 tis. vojáků, 2200 tanků a letadel) Německo získává přesvědčení, že SSSR není

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna Druhá světová válka Rysy oběma válkám společné 1. snaha po světovládě na úkor jiných zemí 2. boj o rozdělení světa, nově rozdělit a dobýt v něm převahu pro fašistické mocnosti Nové rysy 1. likvidace SSSR

Více

Ocelová bouře. Bitva u Kurska. Goebbelsova totální válka. Historie

Ocelová bouře. Bitva u Kurska. Goebbelsova totální válka. Historie 68 Bitva u Kurska Ocelová bouře První polovina roku 1943 představovala na východní frontě dobu, kdy obě bojující strany hledaly nejvhodnější strategii k pokračování dalších bojů. Po několik měsíců se bojové

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

[cit. 2010-11-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png>

[cit. 2010-11-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png> < http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png> http://de.wikipedia.org/wiki/datei:easternfrontwwiicolage.png> 2. SVĚTOVÁ VÁLKA VÝCHODNÍ FRONTA 1941 OPERACE BARBAROSSA NEJVĚTŠÍ VOJENSKÁ

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ V PŘEDVEČER VÁLKY Adolf Hitler má připravený plán na bleskové obsazení Evropy a k tomu potřebuje nasadit všechny své vojenské síly. Dalším cílem po ovládnutí Evropy

Více

Plán Barbarossa a vypuknutí světové války

Plán Barbarossa a vypuknutí světové války Plán Barbarossa a vypuknutí světové války Plán Barbarossa a vypuknutí světové války Po napadení Polska Hitlerem (1. září 1939) vyhlásila Velká Británie a Francie Německu válku (3. 9. 1939). 14. 6. 1940

Více

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL ANOTACE NĚMECKO Popis Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina

Více

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945): Osa: Německo (včetně Rakouska a čs. pohraničí), Itálie, Japonsko (od 1941; včetně Koreje), Maďarsko, Finsko, Rumunsko (do 1944), Slovensko x Spojenci: Velká

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září)

2. SVĚTOVÁ VÁLKA. 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) 2. SVĚTOVÁ VÁLKA 1. září 1939 8. května 1945 (2. září) STRUČNÝ PŘEHLED CHARAKTER nejničivější konflikt v dějinách liší se záměry, taktikou a technikou -nejde jen o zisk území, ale genocidu celých národů

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_18. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_18 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 2.část VY_32_INOVACE_D5_20_18 Anotace: materiál obsahuje 4 úvodní listy, 18 listů prezentace Šablona:

Více

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta. Armáda ČR. Autor : Bc. Jaroslav Matula. Brno, 2006 Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta Armáda ČR Brno, 2006 Autor : Bc. Jaroslav Matula Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany ČR : Ministerstvo obrany je ústředním orgánem státní

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID září 1939 MAGINOTOVA LINIE SHROMÁŽDĚNÍ VOJENSKÉ SÍLY, ALE BEZ AKCE DO JARA 1940 KLID VB až 1940 VŠEOBECNÁ BRANNÁ POVINNOST PODIVNÁ VÁLKA VÁLKA V SEDĚ (SITZKRIEG) v živé paměti stále

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944)

Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) SÍLY SE VYROVNÁVAJÍ Od útoku Japonců na Pearl Harbor po prolomení německé blokády Leningradu (1941-1944) Klíčová slova: útok na Pearl Harbor, vstup USA do války, vznik Velké Trojky, bitva u Midway, osvobození

Více

OSVOBOZENÍ OSTRAVY ukrajinského frontu československá samostatná tanková brigáda československá smíšená letecká divize.

OSVOBOZENÍ OSTRAVY ukrajinského frontu československá samostatná tanková brigáda československá smíšená letecká divize. OSVOBOZENÍ OSTRAVY Po padesáti dnech tvrdých bojů byla vojsky 4. ukrajinského frontu osvobozena Moravská Ostrava. Operace se aktivně zúčastnily i naše zahraniční jednotky 1. československá samostatná tanková

Více

Kgl.Sächs. 3.Infanterie-Rgt König Ludwig III von Bayern Nr Kontakt na jednotku Ladislav Ottl

Kgl.Sächs. 3.Infanterie-Rgt König Ludwig III von Bayern Nr Kontakt na jednotku Ladislav Ottl 1914-1918 Kgl.Sächs. 3.Infanterie-Rgt König Ludwig III von Bayern Nr. 102 Kontakt na jednotku Ladislav Ottl l.ottl@seznam.cz 1914-1918 Naším zájmem v rámci první světové války je 102. pěší pluk saského

Více

M3/M5 Stuart. Obrnìná technika 11. Ivo PEJÈOCH. M3 jednotek Cavalry na základnì Camp Funston v bøeznu 1942.

M3/M5 Stuart. Obrnìná technika 11. Ivo PEJÈOCH. M3 jednotek Cavalry na základnì Camp Funston v bøeznu 1942. M3 jednotek Cavalry na základnì Camp Funston v bøeznu 1942. M3/M5 Stuart Americké pozemní síly používaly v dobì zahájení války v Evropì jako základní typ M2, popsaný v pøedchozí kapitole. Pro další vyzbrojování

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Vojenství v období první světové války. BSS 102 Dějiny vojenství

Vojenství v období první světové války. BSS 102 Dějiny vojenství Vojenství v období první světové války BSS 102 Dějiny vojenství Základní charakteristika I. světové války Konflikt, do kterého se postupně zapojily všechny rozhodující mocnosti tehdejší doby ( Velká válka

Více

ARMÁDA NORSKO Horský sbor Norsko

ARMÁDA NORSKO Horský sbor Norsko Oberkommando der Wehrmacht (OKW) OKW - vrchní velitelství branné moci vrchní velitel: Adolf Hitler náèelník velitelství: generál polní maršál Wilhelm Keitel náèelník operaèního odd: generál dìlostøelectva

Více

M10 Wolverine. M4 Sherman

M10 Wolverine. M4 Sherman M10 Wolverine Americký M10 "Wolverine", lehký a vybavený intenzivní protitankovou zbraní, byl navržen pro boj proti německým tankům. M10 byl pohyblivý a měl dalekonosnou kapacitu, která ho udělala efektivní

Více

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu Napoleonské války Napoleon Bonaparte narodil se na ostrově Korsika jako syn advokáta v deseti letech vstoupil do vojenské školy a poté do armády ve 24 letech se stal generálem byl vynikajícím vojevůdcem

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Předmět, ročník: Téma: Stručný popis: CZ.1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Martin Dolejší Dějepis, 9.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_44 Třída / ročník 9.AB / IX. Datum vytvoření 14.9.2011

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 1. část VY_32_INOVACE_D5_20_17 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 13 listů prezentace

Více

ZKRATKY POUŽITÉ V KNIZE 4 PODĚKOVÁNÍ TĚM, KTEŘÍ Ml POMOHLI 5 PŘEDMLUVA 7 ÚVODEM... 9

ZKRATKY POUŽITÉ V KNIZE 4 PODĚKOVÁNÍ TĚM, KTEŘÍ Ml POMOHLI 5 PŘEDMLUVA 7 ÚVODEM... 9 O B S A H ZKRATKY POUŽITÉ V KNIZE 4 PODĚKOVÁNÍ TĚM, KTEŘÍ Ml POMOHLI 5 PŘEDMLUVA 7 ÚVODEM... 9 NORMANDIE 1944 II OPERACE OVERLORD - ÚVOD Kdy a kde otevřít Druhou frontu Plán operace Neptun a Overlord Vrchní

Více

Versailskou smlouvou a tlakem, který se vytvořil na Německo, počal svět hledat nový světový pořádek.

Versailskou smlouvou a tlakem, který se vytvořil na Německo, počal svět hledat nový světový pořádek. 1.světová válka Vypuknutí, průběh a politické následky první světové války ještě dnes určují naši současnost. Srozumitelným způsobem chci na popisu jednotlivých událostí vysvětlit propojení všech příčin

Více

III. ROK 1943. Nacistická propaganda nedokázala rozsah. kapitola

III. ROK 1943. Nacistická propaganda nedokázala rozsah. kapitola kapitola III. ROK 1943 Třetí rok války na východní frontě začínal pro německý wehrmacht naprostou pohromou. 6. armáda, která koncem listopadu předchozího roku uvízla v sovětském obklíčení ve Stalingradu,

Více

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941)

2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) 2.SVĚTOVÁ VÁLKA (1939-1945) POČÁTEK (1939-1941) OSA A JEJÍ ÚTOČNÉ CO TO BYLO? PŘEDVÁLEČNÉ OBĚTI 1939? PLÁNY SRPEN 1939: Moskva, min. zahraničí SSSR:Molotov, Německa:Ribbentrop Vláda Německé Říše a vláda

Více

Československé vojenské ikony 20. století plk. Švec a kpt. Jaroš

Československé vojenské ikony 20. století plk. Švec a kpt. Jaroš Československé vojenské ikony 20. století plk. Švec a kpt. Jaroš Kult osobnosti v perspektivě výuky dějepisu Masarykovo muzeum v Hodoníně - 25. července 2013 Mgr. František Štambera Josef Jiří Švec (19.7.1883

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 296 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 20. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Ilegální èinnost a poèátky odboje v Karlových Varech. znièená nìmecká technika na Dolním nádraží, foto od Rudolfa Špaèka

Ilegální èinnost a poèátky odboje v Karlových Varech. znièená nìmecká technika na Dolním nádraží, foto od Rudolfa Špaèka Ilegální èinnost a poèátky odboje v Karlových Varech znièená nìmecká technika na Dolním nádraží, foto od Rudolfa Špaèka tušení, že celá moc ve mìstì je v rukou jen nìkolika Èechù. Tato,,hra" trvala až

Více

WAFFEN SS: VOJENSKÁ ELITA TŘETÍ ŘÍŠE?

WAFFEN SS: VOJENSKÁ ELITA TŘETÍ ŘÍŠE? Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce WAFFEN SS: VOJENSKÁ ELITA TŘETÍ ŘÍŠE? Petr Oktábec Plzeň 2012 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra historických

Více

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva.

mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a provádění útoku mechanizovaného družstva. Název předmětu: Garant předmětu: Zpracoval: Téma 1/2. semestr: PŘÍPRAVA V POLI I doc. Ing. Zdeněk FLASAR, CSc. mjr. Ing. Bohumil HOLENDA Útok družstva Vzdělávací cíl: Objasnit hlavní zásady přípravy a

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_55 Třída / ročník 9.AB / IX. Datum vytvoření 20.12.2011

Více

Vyznamenání, řády a medaile

Vyznamenání, řády a medaile Vyznamenání, řády a medaile Waffen-SS používaly stejná vyznamenání jako Wehrmacht. Pravděpodobně nejznámějším vyznamenáním byl Železný kříž, ale byla jich i řada dalších. Wehrmacht a další ozbrojené složky

Více

Lehký tank vz.35 (Š-IIa ) (Škoda) - 1936-37:

Lehký tank vz.35 (Š-IIa ) (Škoda) - 1936-37: Lehký tank vz.35 (Š-IIa ) (Škoda) - 1936-37: Výzbroj kanon s kulometem ve věži kulomet mohl fungovat jako spřažený, nebo i samostatně. Druhý kulomet v levé přední části korby. Osádka velitel, řidič a radiotelegrafista.

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

Osvobození Kyjeva pod československým praporem

Osvobození Kyjeva pod československým praporem Osvobození Kyjeva pod československým praporem Výstava o účasti vojáků Československé republiky na osvobození Kyjeva Pod záštitou prezidenta České republiky Jeho Excelence Miloše Zemana Prapor československé

Více

Střední kolový obrněný transportér (SKOT) OT-64

Střední kolový obrněný transportér (SKOT) OT-64 Střední kolový obrněný transportér (SKOT) OT-64 Barevné fotografie detailů a interiéru Tento krátký pohled do historie chci věnovat typu, který se nesmazatelně zapsal do historie naší armády. Jedná se

Více

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko QUEDLINBURG 14 D SACHSEN-ANHALT SASKO-ANHALTSKO Staré mìsto Quedlinburg bylo spolu se

Více

Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu

Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu Sovětský voják vítězně vztyčil vlajku. FOTO - Bundesarchiv Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu»A jak začala válka? Na všech strategických směrech na naše vojska neočekávaně dolehly mimořádně silné údery

Více

Téma: První světová válka

Téma: První světová válka Téma: První světová válka Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Počátek konfliktu 28. června 1914

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

ČÁST 1 NĚMECKÁ ARMÁDA 1939 1945 BLITZKRIEG BLESKOVÁ VÁLKA

ČÁST 1 NĚMECKÁ ARMÁDA 1939 1945 BLITZKRIEG BLESKOVÁ VÁLKA ČÁST 1 NĚMECKÁ ARMÁDA 1939 1945 BLITZKRIEG BLESKOVÁ VÁLKA VZNIK WEHRMACHTU 30. ledna 1933 zrušil Adolf Hitler výmarskou republiku, ustavil tzv. třetí říši a sám se postavil do jejího čela jako Führer (vůdce).

Více

- úplně první vznikl v průběhu 1. sv. v > britský Mother

- úplně první vznikl v průběhu 1. sv. v > britský Mother - úplně první vznikl v průběhu 1. sv. v. 1916 -> britský Mother - Británie Mark IV (viz foto) - - vyrobeno asi 1.220 kusů - - pancéřová palivová nádrž, silnější čelní pancíř. - Francie Renault FT-17 -

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská

Více

East European Information Centre, z.s.

East European Information Centre, z.s. East European Information Centre, z.s. Ruská vojska na Ukrajině O tom jak to funguje. Velení a organizace ruských vojsk na Ukrajině. Jaká je skutečnost a jak je to prezentováno navenek. Úvod: Následující

Více

První světová válka Vznik Československého státu

První světová válka Vznik Československého státu První světová válka Vznik Československého státu 1 První světová válka Vznik Československého státu záminkou k vypuknutí 1. SV koncem června v Sarajevu její pravou příčinou byly spory mezi velmocemi a

Více

US MISE Velichovky Američtí vojáci ve Velichovkách 8. května 1945

US MISE Velichovky Američtí vojáci ve Velichovkách 8. května 1945 US MISE Velichovky 1945 Američtí vojáci ve Velichovkách 8. května 1945 Libor Pařízek Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k

Více

První světová válka bitva u Hradce Králové

První světová válka bitva u Hradce Králové První světová válka přelom 19. a 20. století napjaté vztahy mezi velmocemi 1866 bitva u Hradce Králové Habsb. monarchie oslabuje, 1867 vznik Rakouska-Uherska 1870 prusko-francouzská válka území Alsaska

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0118. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0118. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY 12 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY Na mapě vykresli státy spadající pod nadvládu Německa a SSSR do pol. roku 1940 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY v letech 1938 1939 se snaží Fr. a V. B. odvrátit válku vedou

Více

SLAVNOSTI SVOBODY. Pojď se seznámit s příběhem osvobození Plzně pomocí obrázků a multimédií. www.osvobozeniplzne.cz

SLAVNOSTI SVOBODY. Pojď se seznámit s příběhem osvobození Plzně pomocí obrázků a multimédií. www.osvobozeniplzne.cz SLAVNOSTI SVOBODY Pojď se seznámit s příběhem osvobození Plzně pomocí obrázků a multimédií. www.osvobozeniplzne.cz PLZEN OSLAVUJE Tati, co vlastně dneska slavíme? Připomínáme si konec 2. světové války.

Více

Sovětská vláda V. I. Lenina schválila přesun

Sovětská vláda V. I. Lenina schválila přesun Sovětská vláda V. I. Lenina schválila přesun tří divizí Československého armádního sboru po transsibiřské magistrále v březnu 1918. Více než 42.000 vojáků a propuštěných zajatců se smělo v 63 vlakových

Více

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop Scénář odpolední bitvy asdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert

Více

Čechoslováci a Dunkerque

Čechoslováci a Dunkerque Dne 4.května 2011 se konala v jídelně naší školy beseda s plk. Adolfem Kaletou, předsedou ČsOL ve Frýdku Místku, účastníkem bojů na západní frontě za 2.světové války. Žáci školy měli jedinečnou možnost

Více

Fronty první světové války

Fronty první světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Kategorie a kódy SVMe

Kategorie a kódy SVMe 10 Kategorie a kódy SVMe Kategorie SVMe dle Vyhlášky č.210/2012 Sb. Kód uváděný v žádosti Zbraně s hladkým vývrtem a ráží menší než 20 mm, další zbraně a samočinné zbraně s ráží 12,7 mm (ráže 0,50 palce)

Více

Konec druhé světové války v Satalicích

Konec druhé světové války v Satalicích Konec druhé světové války v Satalicích Druhá světová válka si vyžádala oběti i mezi občany Satalic. V koncentračních táborech přišlo o život 8 občanů naší obce. O květnové neděli 25. 3. 1945 od 12 do13

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_02. Moderní dějiny

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_02. Moderní dějiny Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

POZEMNÍ. HOKEJ Mnichovice. O pozemním hokeji. www.mladeznickyhokej.mnichovice.cz

POZEMNÍ. HOKEJ Mnichovice. O pozemním hokeji. www.mladeznickyhokej.mnichovice.cz O pozemním hokeji Pozemní hokej je kolektivní sport urèený pro muže i ženy. Jedná se o klasický staroanglický sport, mezi které lze zaøadit i kriket a ragby. Ve svìtì se setkáme obecnì s názvem hokej -

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list V Čechách vládla neobyčejně

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

AFRIKAKORPS. Deutsches. Deutsches Afrika Korps (DAK) DEUTSCHES AFRIKAKORPS

AFRIKAKORPS. Deutsches. Deutsches Afrika Korps (DAK) DEUTSCHES AFRIKAKORPS Deutsches AFRIKAKORPS Deutsches Afrika Korps (DAK) historie expedièního sboru nìmeckého Wehrmachtu, bìhem 2. svìtové války v severní Africe. stránka 1 Polní maršál Erwin Rommel Erwin Johannes Eugen Rommel

Více

Holandští domácí nacisté NACISTÉ V ZAHRANIČÍ

Holandští domácí nacisté NACISTÉ V ZAHRANIČÍ NACISTÉ V ZAHRANIČÍ Nahoře: Sudetoněmecká vlastenecká fronta (Sudetendeutsche Heimatfront) byla založena v říjnu 1933 Konrádem Henleinem. V roce 1935 byla přejmenována na Sudetoněmeckou stranu (Sudetendeutsche

Více

Československý zahraniční odboj proti nacismu

Československý zahraniční odboj proti nacismu Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Československý

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA MIMO EVROPU

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA MIMO EVROPU DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA MIMO EVROPU BOJE V AFRICE ITÁLIE zahájila v roce 1940 vojenské akce v AFRICE. Nejdříve obsadila BRITSKÉ KOLONIE V SEVEROVÝCHODNÍ AFRICE, hned po té se pokusila obsadit EGYPT a

Více

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K UDÁLOSTEM

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K UDÁLOSTEM ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA JANA ŽELEZNÉHO V PROSTĚJOVĚ Autorský tým: Veronika Jurčíková, Martin Němec, Lucie Jakubcová, Lukáš Pospíšil Pedagogické vedení: Mgr. Dita Krpcová DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K

Více

GPS souřadnice: 50 9'56.44"N,17 1'35.19"E. Výstavba:

GPS souřadnice: 50 9'56.44N,17 1'35.19E. Výstavba: Před 2. světovou válkou se stala oblast pohraničí, kam patří i Jeseníky, místem mohutné výstavby opevnění, které mělo uchránit Československou republiku před agresory. Dodnes najdete na mnoha místech Jeseníků

Více

1. světová válka

1. světová válka 1. světová válka 1914-1918 Příčiny Jedna ze záminek k vypuknutí byl atentát v Sarajevu na rakouského arcivévodu a následníka trůnu, Františka Ferdinanda d'este (28. června 1914 srbským separatistou Gavrilo

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 VY_32_INOVACE_ZSV_1_4_ZIK_02_NACISTICKE_NEMEC

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 343 8. funkční období 343 Návrh senátního návrhu zákona senátorů Miroslava Nenutila, Milana Štěcha, Přemysla Sobotky a dalších, kterým se navrhuje zákon č. /2012 Sb., o Českém národním povstání, a mění

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945)

Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945) Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945) 1. fáze (od napadení Polska - 1. 9. 1939 -po napadení SSSR 22. 6. 1941) blesková válka 1. 9. 1945 napadení Polska německou armádou /wehrmacht/ (17. 9. napadení

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce 9. brigáda Pohraniční stráže Domažlice v 70. až 90. letech 20. století Vladimír Kuželka Plzeň 2016 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

Napoleon Bonaparte (stručný životopis)

Napoleon Bonaparte (stručný životopis) Napoleon Bonaparte (stručný životopis) narodil se 15. srpna 1769 ve městě Ajaccio ve zchudlé šlechtické rodině na Korsice (krátce předtím připojené k Francii) = malý Korsičan studoval různé vojenské školy

Více

Obrazová příloha. Vlevo nahoře: Č. 3, Příslušníci 3. tankové divize SS- Totenkopf obklíčení v Děmjanském kotli (únor-květen 1942).

Obrazová příloha. Vlevo nahoře: Č. 3, Příslušníci 3. tankové divize SS- Totenkopf obklíčení v Děmjanském kotli (únor-květen 1942). Obrazová příloha Vlevo: Č. 1, Pěchota Wehrmachtu. Polsko 1939. Začátek války v euforii. Vpravo: Č. 2, Jednotky Waffen SS měly pro nové uchazeče velmi přísná kritéria, která v průběhu války vzala za své.

Více