Biotechnologicky významné organismy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Biotechnologicky významné organismy"

Transkript

1 Biotechnologicky významné organismy

2 Tvorba astaxantinu u Haematococcus

3 Třída: Chlorophyceae řád: Chlamydomonadales Haematococcus syntetizuje chlorofyl a, b a primární karotenoidy typické pro Chlorophyceae a cévnaté rostliny ( -karoten, lutein, violaxantin, neoxantin a zeaxantin). Za určitých růstových podmínek začnou vegetativní buňky syntetizovat astaxantin (sekundární karotenoid) morfologické a fyziologické změny (bičíky, omezení toku elektronů) Astaxantin se u Haematococcus vyskytuje ve formě mono- a di-esterů mastných kyselin a tvoří až 95 % sekundárních karotenoidů

4 H. lacustris Produkce astaxatinu u jiných druhů řas

5 Haematococcus Životní cyklus Haematococcus pluvialis vhodné médium Po přemístění do vhodného prostředí se z tlustostěnných akinet bičíkaté zoospory, které rostou a dělí se (disperzní fáze). Bičíkovci zastaví dělení po proběhnutí 5 životních cyklů, pak se změní na nepohyblivé kulovité buňky (palmeloidní stádium). Nepohyblivé buňky pokračují v růstu a dělí se tvorbou aplanospor dalších cca 200 hodin. Produkční fáze - dochází k rychlému nárůstu biomasy a zvyšuje se obsah astaxantinu. Buňky stárnoucích kultur vytváří silnou stěnu a mění se v červené odpočívající akinety.

6 Collins et al. 2011

7 A D. Flagellated motile cell. E H. Palmella stage cell under noninductive conditions I L. Palmelloid cell under inductive conditions for 24 hours M P. Large red cyst (aplanospore). In all images the scale bar represents 10 mm.

8 Lokalizace astaxantinu v buňkách Pigment přítomen v lipidových globulích v cytoplasmě (mimo chloroplast). Astaxantin se hromadí v cytoplasmě palmelových buněk a akinet. Primárně se ukládá v okolí jádra (červený střed a zelená periferie). Při vyšší světelné intenzitě se červený pruh kolem jádra rozšíří, případně zaplní celou cytoplasmu. Je-li zdroj světla eliminován, karotenoid migruje zpět do centra buňky. Cytoplasma starých buněk je zcela zaplněna astaxantinem.

9 Biosyntéza astaxantinu prekurzor sec.karotenů

10 Parametry ovlivňující akumulaci astaxantinu intenzita světla živiny (N, P, poměr C/N) přidání kovových iontů (Fe2+) zvýšená salinita teplota ph Ionty Fe reagují s peroxidem vodíku (Fentonova reakce) a dávají vznik volným radikálům.oh Fe 2+ + H 2 O 2 Fe 3+ +.OH +.OH

11 Ochranná funkce sekundárních karotenoidů chlorofylové triplety singletní kyslík primární - součástí fotosyntetického aparátu

12 Indukce mutagenů a fůze protoplastů Herbicidy norflurazon a fluridon (bleaching herbicides) specificky inhibují fytoen desaturázu. Norflurazon Fluridone Fůzí protoplastů byly získány polyploidní hybridy Haematococcus. U polyploidů Fs6.1 a Fs6.5 bylo zjištěno trojnásobné množství astaxantinu (120 pg/buňku) oproti výchozímu kmenu.

13 Pěstování Haematococcus pluvialis ve 30 litrovém bioreaktoru. Projekt EU: hledání nových zdrojů přírodního astaxantinu pro akvakultury. Využití pro pigmentaci masa lososů a korýšů.

14 Algatech - Israel Velkoplošné kultivace uzavřené fotobioreaktory v Negevské poušti červená fáze akumulace astaxantinu

15 Haematococcus Zelená a červená fáze kultivace

16 Usušená řasová biomasa Haematococcus pluvialis Velkoplošná kultivace v otevřené nádrži (Indie)

17 Cyanotech - Hawai

18

19 Dunaliella Dunaliella (Chlorophyceae) má vejčité buňky (na bázi širší, v apikální části užší) 2-8 m x 5-15 m s dvěma stejně dlouhými bičíky. Velikost a tvar buněk jsou ovlivněny podmínkami vnějšího prostředí. Nepohlavně se dělí podélným dělením. Pohlavní proces: isogamie. Známy homothalické i heterothalické kmeny. Po splynutí vzniká tlustostěnná zygota. Po meiozi se otvorem v zygotě uvolní bičíkovci.

20 Nemá kontraktilní vakuoly!!! Ultrastruktura

21 Halotolerance Dunaliella preferuje vodní prostředí se salinitou větší než 2M (10 %). Typicky lze jednodruhové kultury Dunaliella nalézt v hypersalinních jezerech jako je Mrtvé Moře (Israel), Great Salt Lake (Utah, USA), Pink Lake (Austrálie). Dosud nebyl zjištěn žádný eukaryontní organismus s vyšší halotolerancí. Pink Lake (západní Austrálie) hypersalinní jezero s Halobacterium

22 An extremely salty lake in Western Australia showing a bloom of Dunaliella. The red colour is due to beta-carotene, which is produced commercially using Dunaliella and sold in tablet form as a vitamin supplement.

23 The orange color of Laguna Colorada is due to a type of microalgae (Dunaliella salina)

24 Glycerolový cyklus Calvinův cyklus glykolýza

25 Produkce β-karotenu Pouze u Dunaliella bardawil a Dunaliella salina byla zjištěna schopnost produkovat velké množství -karotenu, pokud jsou pěstovány za vhodných podmínek (vysoká salinita, vysoká světelná intenzita, nedostatek N).

26 Lokalizace β-karotenu v buňkách β-karoten se nachází v lipidových globulích v prostoru mezi thylakoidy na okraji chloroplastu. U ostatních rostlin a řas s nízkým obsahem β -karotenu je tento lokalizován uvnitř thylakoidů.

27 Extenzivní kultivace The large open ponds used for the culture of Dunaliella salina at Hutt Lagoon, Western Australia, by Congnis Nutrition and Health. The largest ponds are about 250 ha in area. Sea salt salinas with halobacteria and Dunaliella, San Francisco Bay, California, 1999

28 Intenzivní kultivace N.B.T. Ltd has been cultivating the unique line of Dunaliella bardawil which can produce the huge amounts of multi carotenoid The cycle of pure cultivating Dunaliella is about 10 days. Israel - Eilat Cultivated Dunaliella separated by centrifugation to get the paste, and the paste spray dried to make the powder and then, delivered to all over the world.

29 Produkty β-karoten je využíván na obarvování potravin, jako provitamin A v krmivu i potravě, jako kosmetické aditivum a v multivitaminových preparátech.

30 Arthrospira Spirálově stočená vlákna bez slizové pochvy. Vlákna většinou nepohyblivá, příležitostně rotační pohyb. Každá buňka má dobře patrné příčné přepážky a zřetelné póry v BS. Buňky více méně isodiametrické nebo kratší než širší, často s aerotopy.

31 Arthrospira Apikální a koncové buňky jsou okrouhlé nebo cylindrické někdy s kalyptrou nebo ztloustlou BS. Thylakoidy jsou radiálně uspořádané. Některé kmeny halotolerantní. Rozmnožování fragmentací na hormogonie nebo tvorbou nekrotických buňek. Buněčné přepážky a thylakoidní membrány Povrch, četné granule

32 Arthrospira Spirulina A. platensis A. maxima

33 A. maxima a A. fusiformis jsou známy jako Spirulina platensis a komerčně se pěstují. Arthrospira je jednak alkalifilní (ph kolem 10) a jednak termofilní optimum 35-37ºC. Earthrise Company, Kalifornie USA jezero Texcoco, Mexiko

34 Chemické látky z Arthrospira Vysoké hladiny PUFAs ( - linolenic acid) a pigmentů (fykocyanin, myxoxantofyl, zeaxantin). Lipidy 6-13 %, polovina MK Monogalaktosyldiacylglycerol (MGDG) Fosphatidylglycerol (PG) Sulfoquinovosyldiacylglycerol (SQDG)

35 -linolenová kyselina 18:3n-6 (GLA) nenasycená mastná kyselina (PUFA) účinně snižuje hladinu cholesterolu využití při léčení atopických ekzémů zmírnění příznaků premenstruačního syndromu předpokládá se také pozitivní vliv na srdeční choroby, Parkinsonovu nemoc a roztroušenou sklerózu 1968 se zjistilo, že Arthrospira je jedinečná v obsahu GLA (nejbohatší řasový zdroj).

36 Obsah mastných kyselin u kmenů rostoucích při různých teplotách

37 Obsah GLA u mutantů Arthrospira pěstovaných za stálého světla a L/D

38 Obsah GLA a MK u mutantů pěstovaných venku a uvnitř

39 Environmentální podmínky mají zásadní vliv na složení a obsah MK. Optimalizací podmínek lze dosáhnout max. obsahu a produkce GLA. Podmínky prostředí Obsah GLA poznámka teplota optimum C podm. pro optimální růst (log fáze) max. produkce polárních lipidů L/D cyklus koncentrace dusíku pěstování venku celkově tuky, složení MK se nezměnilo

40 Zvýšení obsahu GLA použitím inhibitorů Herbicidy piridazinonové skupiny (např. Norflurazon, SAN 9785) inhibují desaturaci MK. SAN 9785 inhibuje 6 desaturázu (přeměnu 18:2 na GLA) norflurazon Selekce rezistentních kmenů některé kmeny skutečně s vyšší produkcí GLA (v přítomnosti i nepřítomnosti inhibitoru)

41 Pigmenty Karotenoidy Pigmentové složení typické pro sinice. Chlorofyl a, karotenoidy (myxoxantofyl, -karoten, zeaxantin, oscillaxantin). Fykobiliproteiny c-fykocyanin u Arthrospira platensis - největší ekonomický potenciál, už z Arthrospira komerčně vyráběny (Japonsko). Arthrospira má 2 fykobiliproteiny: c-fykocyanin a allofykocyanin (fykocyanin může tvořit až 20 % všech proteinů, pravděpodobně slouží jako zásobní látka).

42 Přírodní barvivo Lina Blue

43 Zjištěné léčebné účinky Arthrospira redukuje poškození jater vlivem užívání drog a dlouhodobým působením těžkých kovů. zmírňuje projevy artritidy protizánětlivý a antioxidativní účinek c-fykocyaninu

44 Využití Arthrospira v programu proti podvýživě Eleusine coracana (Poaceae) Program World Health Organisation United Nations (1993) 3 experimentální projekty: Karla, Indie integrovaný systém San Clemente, Peru projekt ukončen pro politické nepokoje Farende, západní Afrika - pěstování Arthrospira

45 200 tablet/18 USD 180 tablet/33usd

46

47 Aquamole Fresh Spirulina dip for chips, crackers and breads. By Denise Fox, France. Spirulina Paste candy

48 Chlorella Jednobuněčná zelená kokální řasa, kulovitý až elipsoidní tvar, parietální chloroplast s pyrenoidem. Vysoká růstová rychlost oblíbený modelový organismus. Na chlorele Melvin Calvin studoval temnostní fázi fotosyntézy. Chlorella má ze všech dosud studovaných organismů nejvyšší obsah chlorofylu. Které druhy se používají pro velkoplošné kultivace?

49

50 Kultivace Chlorella Kruhovité kultivační nádrže (Taiwan) Kultivační jednotky v Třeboni USA, Japonsko, Taiwan, Holandsko, Německo, Israel, Česká republika, Bulharsko.

51 Zjištěné léčebné účinky Chlorella chlorofyl protizánětlivé účinky, podporuje hojení ran proti zácpě (vláknina, chlorofyl) eliminace těžkých kovů a jiných jedů léčba chudokrevnosti (chlorofyl, Fe, kyselina listová, vitamin B12) protinádorová aktivita Ch. vulgaris. Růst fibrosarkomu u myší byl inhibován injekcí chlorelového extraktu zlepšuje trávení, podporuje metabolismus obsahuje anti-oxidant - karoten podporuje imunitní systém pomáhá proti hypertenzi

52 Chlorelový med - Malaisie Taiwan 500 tab/25 USD Dávkování 6 tablet denně, zvýšit až na 20 Vláknina, Chlorella, probiotické bakterie Česko 225 tablet/240 Kč DDD 15 tab. 300 tablet /15 USD USA Rusko

53 Nostoc flagelliforme

54 N. pruniforme Nostoc commune

55 Výživa Konzumace mikrořas má v určitých místech dávnou tradici, ale na světový trh se rozšířily teprve v posledních 30 letech. Mezinárodní organizace Protein-Calorie Advisory Group of United Nations (PAG) a International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) vytvořily soubor doporučení, které by měl produkt na trhu splňovat. 1. Obecná charakteristika a. Popis kmene a jeho biologických vlastností, vyloučení škodlivosti organismu a deklarace čistoty kultivovaného kmene b. Charakteristika substrátu, živin a dalších látek použitých v kultivačním procesu. c. Podmínky sklizně a dalšího zpracování d. Stabilita produktu a zajištění hygienických podmínek

56 Výživa 2. Chrakteristika produktu a. Morfologický popis b. Fyzikální vlastnosti c. Detailní chemické složení 3. Zjištění výživné hodnoty na pokusných zvířatech (hlodavci) a. Biologická hodnota (Biological value BA) b. Protein efficiency ratio (PER), koeficient stravitelnosti (digestibility coefficient DC) c. Energie získaná strávením produktu (metabolizable energy) d. Vlastnosti produktu jako potravinového doplňku 4. Testy na cílové skupině zvířat (těch, které se budou řasami krmit) a. Přijatelnost jako potrava b. Určení maximálního množství, které lze přidávat jako doplněk k potravě c. Testování případných vedlejších účinků

57 Výživa 5. Hodnocení míry bezpečnosti produktu a. Analýza kontaminace různými polutanty b. Studie týkající se bakteriálních a plísňových kontaminací c. Krátkodobé studie na hlodavcích, prasatech, ptácích aj. krmených produktem d. Dlouhodobé studie testující karcinogenitu a mutagenitu na dvou různých druzích zvířat e. Studium vlivu na reprodukci f. Multigenerační studie 6. Klinické studie na lidech

58 Powell et al. 1965

59 Vliv sušení biomasy na výživnou hodnotu proteinu Obecně: Řasy a sinice, které jsou považovány za hodnotný zdroj proteinu (Scenedesmus, Chlorella, Arthrospira) mají vysokou výživnou hodnotu a pokud jsou vhodně zpracovány, jsou plně stravitelné. Kvalita proteinů je vysoká v porovnání s ostatními rostlinnými proteiny a dosahuje 80 % kaseinu.

60

61

62 A - kontrola kasein (10 % protein) B - Scenedesmus obliquus, bubnově sušený (10 % protein) C - S. o., sušený na slunci (10 % protein) D - S. o., sušený na slunci, povařený (10 %) E - S. o., bubnově sušený (20 % protein)

63 Studium toxicity na zvířatech aneb jak vykrmit krysy

64 Toxikologické studie zahrnují krátkodobé a dlouhodobé studie, kdy jsou řasovou biomasou krmeni hlodavci a jiná zvířata. Zkoumána je přítomnost toxických látek. biogenní toxiny - syntetizované buňkou nebo tvořeny ukládáním metabolitů Nukleové kyseliny Za určitých podm. mohou být biogenními toxiny nukleové kyseliny. Obsah NK u řas a sinic 4-6 % sušiny. Doporučená dávka max. 2g NK z nekonvenčních zdrojů (řas), celková denní dávka NK by neměla překročit 4g. Pokusy prokázaly mizivý vliv konzumace řas na hladinu kys. močové v plasmě. (kontrolní skupina, pokusná skupina po každém jídle přidáno 7g bubnově sušeného Scenedesmus)

65 Feoforbid v 1977 byly pozorovány vyrážky a svědění kůže po konzumaci Chlorella. Feoforbid vzniká při degradaci chlorofylu. Minimální efektivní dávka, která vyvolá dermatitidu je 25 mg/den. Experimenty na hlodavcích LD50 455mg /kg těles. hmotnosti/den. chlorofyl feofytin feoforbid chlorofyláza Chlorofyláza je do určité míry schopná přežít zvýšenou teplotu zůstává aktivní v řasových buňkách sušených za nízké teploty. Její aktivita se zvyšuje za vlhka (nevhodné skladování).

66 abiogenní toxiny - environmentální kontaminanty, především antropogenního původu; dostávají se do buňky zvenčí, jsou buňkou akumulovány Těžké kovy Většina mikroorganismů má schopnost akumulovat těžké kovy Kontaminanty se do média dostávají ze vzduchu (pokud jsou kultivace na znečištěných územích), příp. používáním kontaminované vody. Vysrážení kadmiových a olověných iontů při zásaditých podmínkách, ty pak mohou být sklizeny spolu s řasovou biomasou. Organické látky Polychlorované bifenyly, polycyklické aromatické uhlovodíky, zbytky pesticidů. Existuje jen velmi málo publikací. Pokud nejsou kultury ošetřovány pesticidy, možnost kontaminace je minimální.

67 Powell et al. 1965

68 Chlorella v ČR Velkoplošné kultivace MBÚ AVČR Třeboň Opatovický Mlýn

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

Biotechnologicky významné organismy

Biotechnologicky významné organismy Biotechnologicky významné organismy Tvorba astaxantinu u Haematococcus Třída: Chlorophyceae řád: Chlamydomonadales Haematococcus syntetizuje chlorofyl a, b a primární karotenoidy typické pro Chlorophyceae

Více

Čepička et al. Vesmír 89 (2010) Co jsou řasy?

Čepička et al. Vesmír 89 (2010) Co jsou řasy? Čepička et al. Vesmír 89 (2010) Co jsou řasy? Collecting spirulina from a lake in Chad (photo J. Maley). Spirulina cakes (dihé) on sale in a local market in Chad (photo J. Maley). Aztecs harvesting algae

Více

Biotechnologie sinic a řas

Biotechnologie sinic a řas Biotechnologie sinic a řas Biotechnologie technologie využívající biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití. Miloslav Kitner

Více

Biotechnologie sinic a řas

Biotechnologie sinic a řas Biotechnologie sinic a řas Biotechnologie technologie využívající biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití. Miloslav Kitner

Více

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy HYDROBOTANIKA CHLOROPHYTA zelené řasy ODDĚLENÍ: CHLOROPHYTA - zelené řasy Zelené řasy jsou velice široká skupina. Její příslušníci mají všechny druhy stélek, jen rhizopodiální typ se vyskytuje pouze jako

Více

Třída: Chlorophyceae - Chlamydomonadales

Třída: Chlorophyceae - Chlamydomonadales Leliaert et al. 2011 Třída: Chlorophyceae Relationships among the five monophyletic groups of the Chlorophyceae as inferred from 44 chloroplast protein-coding genes of 11 chlorophytes and nine streptophytes.

Více

Třída: RAPHIDOPHYCEAE

Třída: RAPHIDOPHYCEAE HYDROBOTANIKA Třída: RAPHIDOPHYCEAE Celková charakteristika Malá skupina jednobuněčných bičíkovců zahrnuje jen devět rodů. Jejich buňky jsou poměrně velké (až 100 µm). Žijí jak ve sladké vodě, tak i v

Více

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy HYDROBOTANIKA CHLOROPHYTA zelené řasy ODDĚLENÍ: CHLOROPHYTA - zelené řasy Zelené řasy jsou velice široká skupina. Její příslušníci mají všechny druhy stélek, jen rhizopodiální typ se vyskytuje pouze jako

Více

Mikrořasy solární továrna v jedné buňce

Mikrořasy solární továrna v jedné buňce Mikrořasy solární továrna v jedné buňce věda 45 kolem nás výzvy a otázky Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i. ALGATECH Centrum řasových biotechnologií, Třeboň, vzniklo z původní Laboratoře pro výzkum

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty Hana Gajdušková 1 Viry

Více

FOTOSYNTÉZA. Princip, jednotlivé fáze

FOTOSYNTÉZA. Princip, jednotlivé fáze FOTOSYNTÉZA Princip, jednotlivé fáze FOTOSYNTETICKÉ PIGMENTY - chlorofyl a modrozelený - chlorofyl b žlutozelený + karoteny, xantofyly žluté a oranžové zbarvení CHLOROFYL a, b CHLOROFYL a - nejdůležitější

Více

BUŇKA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ORGANISMŮ

BUŇKA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ORGANISMŮ BUŇKA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ORGANISMŮ SPOLEČNÉ ZNAKY ŽIVÉHO - schopnost získávat energii z živin pro své životní potřeby - síla aktivně odpovídat na změny prostředí - možnost růstu, diferenciace a reprodukce

Více

Co znamená, že jsou sinice prokaryotické organismy, jakou buněčnou součást v nich nikdy nenajdeme?

Co znamená, že jsou sinice prokaryotické organismy, jakou buněčnou součást v nich nikdy nenajdeme? SINICE PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Sinice (Cyanobacteria, někdy také Cyanophyta) představují skupinu prokaryotických organismů, které si ve své evoluci vytvořily fotosyntetický aparát a jsou tudíž

Více

SPIRULINA CO TO JE? Spirulina je modrozelená řasa.

SPIRULINA CO TO JE? Spirulina je modrozelená řasa. TIENS SPIRULINA SPIRULINA CO TO JE? Spirulina je modrozelená řasa. Na. Zemi se poprvé objevila přibližně před 3,5 miliardami let a je to jedna z nejstarších forem života na této planetě. Přirozeně se vyskytuje

Více

Třída: RAPHIDOPHYCEAE

Třída: RAPHIDOPHYCEAE HYDROBOTANIKA Třída: RAPHIDOPHYCEAE Celková charakteristika Malá skupina jednobuněčných bičíkovců zahrnuje jen devět rodů. Jejich buňky jsou poměrně velké (až 100 µm). Žijí jak ve sladké vodě, tak i v

Více

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým 1. Co je TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým? TIENS Kardi je výživový doplněk obsahující olej z antarktického krillu, olej z plodů rakytníku

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. základní projevy života

Více

Vraťte svému tělu přirozenost!! Vraťte svým tělům přirozenou sílu, vytrvalost a obranyschopnost!!

Vraťte svému tělu přirozenost!! Vraťte svým tělům přirozenou sílu, vytrvalost a obranyschopnost!! Vraťte svému tělu přirozenost!! Vraťte svým tělům přirozenou sílu, vytrvalost a obranyschopnost!! PŘIROZENOST A KOMPLEXNOST Přirozenost a čistota Chlorofyl Enzymy Zásadotvornost Antioxidační aktivita Ječmen

Více

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace FOTO - protože k fotosyntéze je třeba fotonů Jedná se tedy o zachycování sluneční energie a přeměnu jednoduchých anorganických látek (CO 2 a H 2 O) na složitější

Více

Vliv dezintegrace buněčných stěn vybraných druhů sladkovodních řas na jejich stravitelnost

Vliv dezintegrace buněčných stěn vybraných druhů sladkovodních řas na jejich stravitelnost Vliv dezintegrace buněčných stěn vybraných druhů sladkovodních řas na jejich stravitelnost Bc. Ludmila Machů Diplomová práce 2010 1) zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších

Více

Třída: XANTHOPHYCEAE

Třída: XANTHOPHYCEAE HYDROBOTANIKA Třída: XANTHOPHYCEAE Celková chrakteristika Asi 600 druhů v 90 rodech. Dříve byla tato skupina nazývána Heterokontae, neboli různobrvky, dnes bývá nazývána v některých moderních textech Tribophyceae

Více

Vyjádření fotosyntézy základními rovnicemi

Vyjádření fotosyntézy základními rovnicemi FOTOSYNTÉZA Fotochemický proces, při němž fotosynteticky aktivní pigmenty v zelených částech rostlin přijímají energii světelného záření a přeměňují ji na energii chemickou. Ta je dále využita při biologických

Více

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo 2019 KRMIVA PRO KOI KAPRY Plovoucí krmivo Prebiotické a probiotické krmivo Obsahuje ACTIGEN Zvýrazňuje barevnost ryb Obsahuje Monmorillonit Vysoce atraktivní krmivo Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Buňka. Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

Buňka. Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Buňka Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: 27. 10. 2012 Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0702 VY_32_INOVACE_BIO.prima.02_buňka Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech

Více

Chemické složení rybího těla

Chemické složení rybího těla Chemické složení rybího těla Produkce ryb (2001) 24,7 tisíc tun (20,1 tis. t odchovaných, 4,6 tis. tun odlovených na udici) Spotřeba ryb v ČR 4,6-5,4 kg, sladkovodní ryby 0,9-1,1 kg Průměrná celosvětová

Více

Abiotický stres - sucho

Abiotický stres - sucho FYZIOLOGIE STRESU Typy stresů Abiotický (vliv vnějších podmínek) sucho, zamokření, zasolení půd, kontaminace prostředí toxickými látkami, chlad, mráz, vysoké teploty... Biotický (způsobený jiným druhem

Více

MTI Cvičení č. 2 Pasážování buněk / Jana Horáková

MTI Cvičení č. 2 Pasážování buněk / Jana Horáková MTI Cvičení č. 2 Pasážování buněk 15.11./16.11.2016 Jana Horáková Doporučená literatura M. Vejražka: Buněčné kultury http://bioprojekty.lf1.cuni.cz/3381/sylabyprednasek/textova-verze-prednasek/bunecnekultury-vejrazka.pdf

Více

Číslo a název projektu Číslo a název šablony

Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_1.05

Více

Mgr. Šárka Bidmanová, Ph.D.

Mgr. Šárka Bidmanová, Ph.D. Mgr. Šárka Bidmanová, Ph.D. Loschmidtovy laboratoře, Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita 77580@mail.muni.cz 1. Úvod do studia mikrobiologie 2. Archea 3. Bakterie

Více

Krmiva pro akvarijní ryby '17/'18

Krmiva pro akvarijní ryby '17/'18 Krmiva pro akvarijní ryby '17/'18 Potápivé krmivo Prebiotické krmivo Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Poloplovoucí krmivo Nové Premixy a SUROVINY Vylepšený premix ve všech krmivech Coppens: BIO-MOS

Více

Krmiva pro jeseterovité ryby 2017

Krmiva pro jeseterovité ryby 2017 Krmiva pro jeseterovité ryby 2017 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Prof. MVDr. Lenka VORLOVÁ, Ph.D. a kolektiv FVHE VFU Brno Zlín, 2012 Mléčné výrobky mají excelentní postavení mezi výrobky živočišného původu - vyšší biologická

Více

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Chlorophyta TŘÍDA: Trebouxiophyceae Chlorella (PP) Trebouxia (PP) Stichococcus (PP) TŘÍDA: Chlorophyceae

Více

Základy buněčné biologie

Základy buněčné biologie Maturitní otázka č. 8 Základy buněčné biologie vypracovalo přírodozpytné sympózium LP, AM & DK na konferenci v Praze, 1. Máje 2014 Buňka (cellula) je nejmenší známý útvar, který je schopný všech životních

Více

Sinice Cyanobacteria (Cyanophyta, Cyanoprokaryota)

Sinice Cyanobacteria (Cyanophyta, Cyanoprokaryota) Sinice Cyanobacteria (Cyanophyta, Cyanoprokaryota) Sinice celková charakteristika Sinice jsou velmi drobné a velmi jednoduché autotrofní prokaryotické organizmy. Jsou evolučně nesmírně staré a jsou schopné

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN FYZIOLOGIE ROSTLIN Fyziologie rostlin, Biologie, 2.ročník 25 Podobor botaniky, který studuje životní funkce a individuální vývoj rostlin. Využívá poznatků z dalších odvětví biologie jako je morfologie,

Více

Krmiva pro odchov lososa 2017

Krmiva pro odchov lososa 2017 Krmiva pro odchov lososa 2017 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE

TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE TREBOUXIOPHYCEAE TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE Tato třída je zatím nejméně jasnou skupinou v novém systému zelených řas. Podle fragmentárních poznatků jsou do třídy Pleurastrophyceae řazeny kokální a vláknité

Více

Krmiva pro sumcovité ryby 2019

Krmiva pro sumcovité ryby 2019 Krmiva pro sumcovité ryby 2019 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Chlorophyta TŘÍDA: Trebouxiophyceae Chlorella (PP) Trebouxia (PP) Stichococcus (PP) TŘÍDA: Chlorophyceae Chlamydomonas

Více

Zjišťování toxicity. Toxikologie. Ing. Lucie Kochánková, Ph.D.

Zjišťování toxicity. Toxikologie. Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. Zjišťování toxicity Toxikologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. Zjišťování toxicity kdykoli se dostaneme do kontaktu s novou látkou, zjistíme si její toxicitu! 1) známá - již popsaná látka různé zdroje informací

Více

Jakostní japonské krmení pro KOI. FUJIYAMA - dietní základní krmení. plavací. Charakteristika

Jakostní japonské krmení pro KOI. FUJIYAMA - dietní základní krmení. plavací. Charakteristika 57 Jakostní japonské krmení pro KOI FUJIYAMA - dietní základní krmení Teplota vody od 10 C Proteiny 30,0% Tuky 5,0% Vláknina 5,6% Popeloviny 6,9% Fosfát 0,7% Vápník 0,4% Balení v kg 5 / 10 A 10,000 jednotek/kg

Více

Mendělejevova tabulka prvků

Mendělejevova tabulka prvků Mendělejevova tabulka prvků V sušině rostlin je obsaženo přibližně 45% uhlíku, 42% kyslíku, 6,5% vodíku, 1,5% dusíku a 5% minerálních prvků. Tzv. organogenní prvky (C, O, H, N) představují tedy 95% veškerých

Více

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů Buňka - buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů - je pozorovatelná pouze pod mikroskopem - na Zemi existuje několik typů buněk: 1. buňky bez jádra (prokaryotní buňky)- bakterie a

Více

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka přirozená jezera (ledovcová, tektonická, ) tůně rybníky přehradní nádrže umělé tůně (lomy, pískovny) Dělení stojatých

Více

1- Úvod do fotosyntézy

1- Úvod do fotosyntézy 1- Úvod do fotosyntézy Prof. RNDr. Petr Ilík, Ph.D. KBF a CRH, PřF UP FS energetická bilance na povrch Země dopadá 2/10 10 energie ze Slunce z toho 30% odraz do kosmu 47% teplo 23% odpar vody 0.02% pro

Více

Metabolismus, taxonomie a identifikace bakterií. Karel Holada khola@lf1.cuni.cz

Metabolismus, taxonomie a identifikace bakterií. Karel Holada khola@lf1.cuni.cz Metabolismus, taxonomie a identifikace bakterií Karel Holada khola@lf1.cuni.cz Klíčová slova Obligátní aeroby Obligátní anaeroby Aerotolerantní b. Fakultativní anaeroby Mikroaerofilní b. Kapnofilní bakterie

Více

FOTOSYNTÉZA. Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1

FOTOSYNTÉZA. Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1 FOTOSYNTÉZA Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1 Fotosyntéza (z řec. phos, photós = světlo) je anabolický děj probíhající u autotrofních organismů (řasy,

Více

Schéma rostlinné buňky

Schéma rostlinné buňky Rostlinná buňka 1 2 3 5 vakuola 4 5 6 Rostlinná buňka je eukaryotní buňkou se základními charakteristikami tohoto typu buňky. Krom toho má některé charakteristiky typické pro rostlinné buňky, jako je předevšímř

Více

EBOOK: 11 rozdílů v kvalitě zelenáčů na Českém trhu, které můžou znamenat velké věci pro Vaše zdraví!

EBOOK: 11 rozdílů v kvalitě zelenáčů na Českém trhu, které můžou znamenat velké věci pro Vaše zdraví! EBOOK: 11 rozdílů v kvalitě zelenáčů na Českém trhu, které můžou znamenat velké věci pro Vaše zdraví! Copywright by Lenka Fučíková odborný poradce firmy Green Ways 11 rozdílů v kvalitě zelenáčů na Českém

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

Krmiva pro lososovité ryby 2016

Krmiva pro lososovité ryby 2016 Krmiva pro lososovité ryby 2016 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Organická a minerální hnojiva byla v zemědělství používána po tisíce let, ovšem co se týká zemědělské techniky a zdrojů, tak ty se příliš nezměnily. Co ho dělá

Více

zdraví a vitalita PROFIL PRODUKTU

zdraví a vitalita PROFIL PRODUKTU zdraví a vitalita BETA KAROTEN PUP LKA A» účinné látky z přírodních zdrojů» chrání organizmus před volnými radikály» chrání kůži a zrak při opalování na slunci a v soláriích» pupalka vhodně působí při

Více

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru:

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru: Biotechnologie interakce, polarita molekul. Hydrofilní, hydrofobní a amfifilní molekuly. Stavba a struktura prokaryotní a eukaryotní buňky. Viry a reprodukce virů. Biologické membrány. Mikrobiologie -

Více

MYKOTOXINY. Jarmila Vytřasová. Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd

MYKOTOXINY. Jarmila Vytřasová. Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd MYKOTOXINY Jarmila Vytřasová Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Katedra biologických a biochemických věd Centralizovaný rozvojový projekt MŠMT č. C29: Integrovaný systém vzdělávání v oblasti

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

Geneticky modifikované potraviny a krmiva

Geneticky modifikované potraviny a krmiva Geneticky modifikované potraviny a krmiva Co je to geneticky modifikovaný organismus (GMO)? Za GMO je považován organismus, s výjimkou člověka, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí

Více

BUNĚČ ORGANISMŮ KLÍČOVÁ SLOVA:

BUNĚČ ORGANISMŮ KLÍČOVÁ SLOVA: BUNĚČ ĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ KLÍČOVÁ SLOVA: Prokaryota, eukaryota, viry, bakterie, živočišná buňka, rostlinná buňka, organely buněčné jádro, cytoplazma, plazmatická membrána, buněčná stěna, ribozom,

Více

Fluorescence chlorofylu

Fluorescence chlorofylu Pro připomenutí Fluorescence chlorofylu Princip Fotochemické a nefotochemické zhášení fluorescence Excitace chlorofylu: plantphys.info Analýza zhášení (quenching analysis) Temnostní adaptace Kautského

Více

KRMIVA PRO TILAPIE. Vhodné pro aqakulturní recirkulační systémy (RAS) Potápivé krmivo. Plovoucí krmivo. Udržitelné krmivo. Poloplovoucí krmivo

KRMIVA PRO TILAPIE. Vhodné pro aqakulturní recirkulační systémy (RAS) Potápivé krmivo. Plovoucí krmivo. Udržitelné krmivo. Poloplovoucí krmivo 2019 KRMIVA PRO TILAPIE Potápivé krmivo Vhodné pro aqakulturní recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez proteinu ze suchozemských zvířat

Více

Krmiva pro koi kapry '16/'17

Krmiva pro koi kapry '16/'17 Krmiva pro koi kapry '16/'17 Potápivé krmivo Obsahuje Actigen Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Prebiotické krmivo Obsahuje minerální jíl Obsahuje omega-3 mastné kyseliny Staple Nízký obsah energie

Více

SINICE RUDUCHY. Štěpánka Žárová Petra Červienková

SINICE RUDUCHY. Štěpánka Žárová Petra Červienková SINICE RUDUCHY Štěpánka Žárová Petra Červienková EUBACTERIA, CYANOPHYCEAE prokaryotické fototrofní organismy kokální či vláknitá stélka zásobní látka sinicový škrob BUNĚČNÁ STĚNA pevná, vrstevnatá, gramnegativní

Více

Stanovení biomarkerů oxidativního stresu u kapra obecného (Cyprinus carpio L.) po dlouhodobém působení simazinu Hlavní řešitel Ing.

Stanovení biomarkerů oxidativního stresu u kapra obecného (Cyprinus carpio L.) po dlouhodobém působení simazinu Hlavní řešitel Ing. Stanovení biomarkerů oxidativního stresu u kapra obecného (Cyprinus carpio L.) po dlouhodobém působení simazinu Hlavní řešitel Ing. Alžběta Stará Vedoucí projektu dr. hab. Ing. Josef Velíšek, Ph.D. 1 Úvod

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i. Tel.: 221

Více

KRMIVA PRO AKVARIJNÍ RYBY

KRMIVA PRO AKVARIJNÍ RYBY 2019 KRMIVA PRO AKVARIJNÍ RYBY Potápivé krmivo Prebiotické krmivo Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Poloplovoucí krmivo Zvyšuje obranyschopnost Vysoká stravitelnost DEDICATED TO YOUR PERFORMANCE

Více

Autor: Katka Téma: fyziologie (fotosyntéza) Ročník: 1.

Autor: Katka  Téma: fyziologie (fotosyntéza) Ročník: 1. Fyziologie Fotosyntéza Celým názvem: fotosyntetická asimilace - vznikla při ohrožení, že již nebudou anorg. l. rostliny začaly dělat fotosyntézu v atmosféře vzrostl počet O 2 = 1. energetická krize - nejdůležitější

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.1013

CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Datum: 30. 12. 2012 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_269 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

2019 KRMIVA PRO SUMCOVITÉ RYBY

2019 KRMIVA PRO SUMCOVITÉ RYBY 2019 KRMIVA PRO SUMCOVITÉ RYBY Potápivé krmivo Vhodné pro aquakulturní recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze

Více

Prokaryota x Eukaryota. Vibrio cholerae

Prokaryota x Eukaryota. Vibrio cholerae Živočišná buňka Prokaryota x Eukaryota Vibrio cholerae Dělení živočišných buněk: buňky jednobuněčných organismů (volně žijící samostatné jednotky) buňky mnohobuněčných větší morfologické i funkční celky

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou organismů s nepravým buněčným jádrem bakterií a

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou organismů s nepravým buněčným jádrem bakterií a Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou organismů s nepravým buněčným jádrem bakterií a sinic. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Organické látky. Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík

Organické látky. Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík Organická geochemie a rozpuštěný organický uhlík struktura, nomenklatura a funkční skupiny huminové látky a další přírodní OC reaktivita DOC/POC distribuce kyselost (acidita) Přírodní a znečišťující organické

Více

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami.

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Mozek se začíná zmenšovat od 25 let a v 70 letech ztratil už 25 % své velikosti. Mozková činnost spotřebuje 20-25 % veškerého kyslíku,

Více

Krmiva pro kaprovité ryby 2018

Krmiva pro kaprovité ryby 2018 Krmiva pro kaprovité ryby 2018 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovocí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

AKVARISTIKA AKVARIJNÍ RYBY - KRMIVO

AKVARISTIKA AKVARIJNÍ RYBY - KRMIVO AKVARIJNÍ RYBY - KRMIVO VITA Flake-Mix vločky Bohatá směs pěti různých vloček s výživnými ingrediencemi jako jsou krevety a spirulina. uje prebiotika pro podporu správného zažívání. Beta-glukany, multivitamíny

Více

Úvod do mikrobiologie

Úvod do mikrobiologie Úvod do mikrobiologie 1. Lidské infekční patogeny Subcelulární Prokaryotické o. Eukaryotické o. Živočichové Priony Chlamydie Houby Červi Viry Rickettsie Protozoa Členovci Mykoplasmata Klasické bakterie

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský, Jana Načeradská 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.

Více

4. Eukarya. - plastidy, mitochondrie, cytoskelet, vakuola

4. Eukarya. - plastidy, mitochondrie, cytoskelet, vakuola 4. Eukarya - plastidy, mitochondrie, cytoskelet, vakuola Plastidy odděleny dvojitou membránou (u vyšších rostlin) - bezbarvé leukoplasty (heterotrofní pletiva) funkce: zásobní; proteinoplasty, - barevné

Více

TUKY (LIPIDY) ÚVOD DO PROBLEMATIKY P.TLÁSKAL SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FN MOTOL

TUKY (LIPIDY) ÚVOD DO PROBLEMATIKY P.TLÁSKAL SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FN MOTOL TUKY (LIPIDY) ÚVOD DO PROBLEMATIKY P.TLÁSKAL SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FN MOTOL LIPIDY Lipidy tvoří různorodý soubor látek (přirozených esterů netěkajících s vodní párou a neobsahujících aroma cké jádro),

Více

zdraví síla rychlost vytrvalost

zdraví síla rychlost   vytrvalost zdraví rychlost vytrvalost síla www.ironpet.cz www.ironpet.cz IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou maso z krocana nebo hovězí maso.

Více

Buňka. Kristýna Obhlídalová 7.A

Buňka. Kristýna Obhlídalová 7.A Buňka Kristýna Obhlídalová 7.A Buňka Buňky jsou nejmenší a nejjednodušší útvary schopné samostatného života. Buňka je základní stavební a funkční jednotkou živých organismů. Zatímco některé organismy jsou

Více

Krmiva pro akvarijní ryby '16/'17

Krmiva pro akvarijní ryby '16/'17 Krmiva pro akvarijní ryby '16/'17 Potápivé krmivo Prebiotické krmivo Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Poloplovoucí krmivo Vital Vysoká stravitelnost Vysoký obsah vitamínu C Obsahuje BIO-MOS (mannan-oligosacharid)

Více

Stavba dřeva. Základy cytologie. přednáška

Stavba dřeva. Základy cytologie. přednáška Základy cytologie přednáška Buňka definice, charakteristika strana 2 2 Buňky základní strukturální a funkční jednotky živých organismů Základní charakteristiky buněk rozmanitost (diverzita) - např. rostlinná

Více

VYUŽITÍ INTEGROVANÝCH NÁSTROJŮ HODNOCENÍ KVALITY VYČIŠTĚNÝCH MATERIÁLŮ KONTAMINOVANÝCH PAU A PCDD/F

VYUŽITÍ INTEGROVANÝCH NÁSTROJŮ HODNOCENÍ KVALITY VYČIŠTĚNÝCH MATERIÁLŮ KONTAMINOVANÝCH PAU A PCDD/F VYUŽITÍ INTEGROVANÝCH NÁSTROJŮ HODNOCENÍ KVALITY VYČIŠTĚNÝCH MATERIÁLŮ KONTAMINOVANÝCH PAU A PCDD/F Gabriela Šedivcová, Vít Matějů, Simona Vosáhlová ENVISAN-GEM, a. s. Biotechnologická divize, Radiová

Více

TŘÍDA: CHLAMYDOPHYCEAE Třída obsahuje jednotlivě žijící i cenobiální bičíkovce, řasy s kapsální (gleomorfní) a kokální stélkou. Pohyb zajišťují dva

TŘÍDA: CHLAMYDOPHYCEAE Třída obsahuje jednotlivě žijící i cenobiální bičíkovce, řasy s kapsální (gleomorfní) a kokální stélkou. Pohyb zajišťují dva CHLAMYDOPHYCEAE TŘÍDA: CHLAMYDOPHYCEAE Třída obsahuje jednotlivě žijící i cenobiální bičíkovce, řasy s kapsální (gleomorfní) a kokální stélkou. Pohyb zajišťují dva až čtyři stejně dlouhé bičíky vyrůstající

Více

EUNIKÉ SILVER Doplněk stravy 60 tobolek High duality, účinnost zvýšena mikronizací

EUNIKÉ SILVER Doplněk stravy 60 tobolek High duality, účinnost zvýšena mikronizací EUNIKÉ SILVER Výrobek EUNIKÉ SILVER je kombinací mikronizované sladkovodní řasy česká chlorela SP (Chlorella sp.) a extraktu léčivé rostliny šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis). Obě složky jsou

Více

Krmiva pro sumcovité ryby 2018

Krmiva pro sumcovité ryby 2018 Krmiva pro sumcovité ryby 2018 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.)

Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.) Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.) Botanická charakteristika: ČESNEK KUCHYŇSKÝ (ALLIUM SATIVUM L.) Pravlastí je Džungarsko (severní Čína) v Střední Asii,

Více

TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE Tato třída začala být uznávána teprve nedávno (původně pod názvem Pleurastrophyceae) a neustále se ukazuje, že do ní spadají

TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE Tato třída začala být uznávána teprve nedávno (původně pod názvem Pleurastrophyceae) a neustále se ukazuje, že do ní spadají TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE Tato třída začala být uznávána teprve nedávno (původně pod názvem Pleurastrophyceae) a neustále se ukazuje, že do ní spadají nové a nové rody. Stavbou stélek a rozmnožováním i ekologií

Více

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8.

Biochemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Biochemie Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za

Více

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje.

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje. KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE Látky jako uhlík, dusík, kyslík a voda v ekosystémech kolují. Energii se do ekosystémů dostává z vnějšku a opět z něj vystupuje. Základní podmínky pro život na Zemi. Světlo

Více

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy Dýchání 2/38 DÝCHÁNÍ Asimiláty vzniklé v rostlinných buňkách fotosyntézou mají různé funkce: stavební, zásobní, enzymatické aj. Zásobní látky jsou v případě potřeby využívány (energie, uložená v nich fotosyntézou,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. třídy ZŠ základní

Více

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: červen 2011

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: červen 2011 Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor: Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: červen 2011 Určeno: 6. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor:

Více

Biologie 30 Metabolismus, fotosyntéza, dýchání, glykolýza, kvašení

Biologie 30 Metabolismus, fotosyntéza, dýchání, glykolýza, kvašení Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková Biologie 30 Metabolismus, fotosyntéza, dýchání, glykolýza, kvašení Ročník 1.

Více

Ekosystém. tok energie toky prvků biogeochemické cykly

Ekosystém. tok energie toky prvků biogeochemické cykly Ekosystém tok energie toky prvků biogeochemické cykly Ekosystém se sestává z abiotického prostředí a biotické složky (společenstva) a jejich vzájemných interakcí. Ekosystém si geograficky můžeme definovat

Více

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá ŘASY METODICKÝ LIST PRO UČITELE (STŘEDNÍ ŠKOLY) řešení doplňující otázky/úkolu z pracovního listu doplňující informace k tomu, co žáci uvidí v mikroskopu a je vhodné je na to upozornit doplňující informace,

Více

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Minerální výživa na extrémních půdách Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Procesy vedoucí k acidifikaci půd Zvětrávání hornin s následným vymýváním kationtů (draslík,

Více

Lipidy a biologické membrány

Lipidy a biologické membrány Lipidy a biologické membrány Rozdělení a struktura lipidů Biologické membrány - lipidové složení Membránové proteiny Transport látek přes membrány Přenos informace přes membrány Lipidy Nesourodá skupina

Více