- 1 - Slévárny Třinec, a.s. Průmyslová Třinec-Staré Město

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- 1 - Slévárny Třinec, a.s. Průmyslová 1001 739 65 Třinec-Staré Město"

Transkript

1 Adresa: Slévárny Třinec, a.s. Průmyslová Třinec-Staré Město Kontakt: Telefon: , Fax: Datum zpracování: Zpracoval: Ing. Tomáš Gociek Roman Zagóra - 1 -

2 Slévárny Třinec, a.s.

3 - 3 -

4 Obsah 1. Úvodní slovo ředitele společnosti a Environmentální politika Vyhodnocení programů ochrany životního prostředí roku Ochrana čistoty ovzduší Nakládání s odpady Odstranění starých ekologických zátěží Ostatní ekologické akce Stav v oblasti ochrany a čistoty vody, ovzduší, nakládání s odpady a chemickými látkami, emise, enviromentální aspekty Kontrolní činnost na úseku životního prostředí Plán výchovy pracovníků Sléváren Třinec, a.s. k péči o životní prostředí Program ochrany životního prostředí na rok Ochrana čistoty ovzduší Nakládání s odpady Odstranění starých ekologických zátěží Nakládání s chemickými látkami a přípravky Ostatní ekologické akce Zaměření kontrolní činnosti na úseku životního prostředí Plán výchovy pracovníků SL, a.s. k péči o životní prostředí v roce Tabulky Seznam zkratek používaných ve Zprávě o životním prostředí Slévárny Třinec, a.s.

5 - 5 -

6 Úvodní slovo ředitele Vážení přátelé, předkládáme Vám Program ochrany životního prostředí na rok 2005 a vyhodnocení roku 2004, abyste se i Vy mohli seznámit s aktivitami naší společnosti se zaměřením na ochranu životního prostředí. Neodmyslitelnou součástí strategie Sléváren Třinec, a.s. je pravidelná a systematická péče o životní prostředí. Jejím efektem je nejen permanentní snižování ekologické zátěže okolní krajiny, ale také vytváření co nejlepších předpokladů pro trvale udržitelný rozvoj regionu. Program ochrany životního prostředí, kterým každoročně dokumentujeme konkrétní realizaci našich ekologických záměrů, vytváří obraz toho, jakým způsobem naplňujeme jednotlivé kroky na cestě k dosažení vyspělé průmyslové společnosti. Ochrana životního prostředí patří k prioritním úkolům společnosti a považujeme ji za stejně významnou oblast činnosti naší firmy jako její hospodářské výsledky a sociální podmínky. Ing. Ivo Žižka předseda představenstva a ředitel Sléváren Třinec, a.s Slévárny Třinec, a.s.

7 - 7 -

8 Environmentální politika Sléváren Třinec, a. s Slévárny Třinec, a.s.

9 dle ČSN EN ISO

10 Environmentální politika Sléváren Třinec, a. s. dle Ochrana životního prostředí patří k prioritním úkolům společnosti a považujeme ji za stejně významnou oblast činnosti naší firmy jako její hospodářské výsledky a sociální podmínky. V rámci naší environmentální politiky uplatníme následující zásady: Zásada č. 1 Vyhovět všem legislativním požadavkům na ochranu životního prostředí a na prevenci vzniku havárií, při vývoji, výrobě, skladování a přepravě našich výrobků. Zásada č. 2 Zlepšovat technické parametry výrobních zařízení a technologií tak, aby se trvale snižovaly nepříznivé vlivy naší výrobní činnosti na životní prostředí. Zásada č. 3 Omezovat používání nebezpečných chemických látek kategorie T. Zásada č. 4 Trvale zvyšovat povědomí všech osob, které pracují pro organizaci nebo v její prospěch, o zásadách ochrany životního prostředí a zlepšování pracovních podmínek, o prevenci a možných důsledcích výrobních činností na životní prostředí a o zásadách environmentálně ohleduplného chování zaměstnanců při výrobních postupech jejich pravidelným vzděláváním a výcvikem. Zásada č. 5 Zajistit v součinnosti s TŽ, a.s. potřebné zdroje a postupně odstranit staré ekologické zátěže. Zásada č. 6 Zajišťovat včasné a přesné informování všech osob, které pracují pro organizaci nebo v její prospěch, orgánů státní správy, samosprávy a veřejnosti o všech významných vlivech výrobních a nevýrobních činností firmy na životní prostředí Slévárny Třinec, a.s.

11 ČSN EN ISO Za naplnění této environmentální politiky jsou zodpovědny všechny výrobní i nevýrobní útvary firmy v rámci svých aktivit a s ohledem na rizikovost svých činností, výrobků a služeb tak, aby rozvoj společnosti směřoval k trvalému a nezvratnému snižování všech negativních vlivů na pracovní a životní prostředí. Pro uskutečňování této politiky považujeme za nezbytné plnění následujících povinností: a) Vrcholové vedení společnosti 1. Trvale vytvářet organizační, personální a finanční zdroje pro zavádění, rozvoj, udržování a vylepšování environmentálního způsobu řízení podle požadavků normy ČSN EN ISO (dále jen EMS). 2. Dbát o rozvoj fungujícího a účinného kontrolního systému pro ověřování funkčnosti EMS. b) Řídící pracovníci na dalších stupních 3. Podřídit práci základnímu cíli - rozvoji, udržování a vylepšování EMS a prosazovat základní strategický cíl za kontrolu udržování EMS zodpovídá ten, kdo řídí výrobní proces, a to v rozsahu své působnosti. 4. Vytvářet podmínky zabezpečující jakostní výrobek při dodržování stanovených postupů EMS. 5. Považovat za součást každodenní řídicí práce plánovitou, trvalou, cílevědomou a dokonale zdokumentovanou péči o EMS ve všech etapách výrobního procesu. c) Pracovníci ve výrobě 6. Dodržovat základní strategický cíl: za udržování EMS odpovídá každý pracovník v rozsahu vykonávaných činností v rámci výrobního procesu. 7. Zabraňovat vznikům havárií a odstraňovat překážky v zajišťování EMS na svém úseku. 8. Upozornit ihned svého nadřízeného na odchylky v dodržování EMS, které nemůže pracovník sám odstranit. 9. Současně se sebevzdělávat

12 ZÁKLADNÍ PŘÍNOSY FUNKČNÍNO SYSTÉMU ENVIRONMENTÁLNÍHO MANAGEMENTU DLE Slévárny Třinec, a.s.

13 ČSN ISO ZAVEDENÉHO VE SLÉVÁRNÁCH TŘINEC, a.s

14 ZÁKLADNÍ PŘÍNOSY FUNKČNÍNO SYSTÉMU ENVIRONMENTÁLNÍHO MANAGEMENTU DLE ČSN ISO ZAVEDENÉHO VE SLÉVÁRNÁCH TŘINEC, a.s. k dosažení shody splněním legislativních požadavků v oblasti ochrany životního prostředí a bezpečnosti vztahujících se k naší firmě, výrobním technologiím, výrobkům realizace opatření v předstihu před požadavky práva a veřejnosti eliminuje krizové situace, umožňuje dodržovat předstih před konkurencí k růstu image firmy v důsledku převzetí a následného plnění dobrovolných závazků vyplývajících z implementace EMS k výraznému posílení konkurenceschopnosti firmy v důsledku: intenzivnějšího využívání vnitřních rezerv lepšího uspokojování potřeb zákazníků pružnějších inovací lépe respektujících požadavky trhu větší důvěry k firmě ze strany veřejnosti, bank, pojišťoven, atd. ke snižování rizik zejména eliminací poruch a havárií; zlepšení stavu v oblasti bezpečnosti práce, požární ochrany, havarijní připravenosti zvyšuje garance firmy vůči zákazníkovi, pojišťovnám, zaměstnancům omezuje náklady na odstranění následků havárií ke snižování nákladů zejména v oblasti spotřeby surovinových, energetických zdrojů; snížení nákladů na odpadové hospodářství, obslužné činnosti, snížení pracnosti, zmetkovitosti apod. posiluje růst ekonomické efektivnosti firmy Slévárny Třinec, a.s.

15 - 15 -

16 2. Vyhodnocení programu ochrany životního Slévárny Třinec, a.s.

17 prostředí roku

18 2. Vyhodnocení programu ochrany životního prostředí roku Ochrana čistoty ovzduší Snížení tuhých emisí na emisní zdroj č. 233 (Pneumodoprava písku SVs) o 10 % navržením a realizací technického řešení filtrace zdroje. Termín realizace: splněn Byl nainstalován a zprovozněn nový suchý filtr PFA K od firmy RAJCH, s.r.o.. Cílové hodnoty bylo dosaženo. Průměrná koncentrace před realizaci nového filtru na pneumodopravě byla 38 mg/m3, po realizaci byla naměřena koncentrace 1 mg/m3 (č. protokolu 55/2004). Náklady 0,2 mil. Kč Snížení zátěže životního a pracovního prostředí emisemi těkavých látek (TOC) a tuhých znečišťujících látek (TZL) za aplikace nátěrových hmot na odlitky. Cílem je jímat emise z aplikace nátěrových hmot přes filtrační zařízení a dosáhnout limitů TOC 50 mg/m3 dle vyhlášky č. 355/2002 Sb. Termín realizace: Bylo navrženo technické řešení, zajištěn projekt pro stavební povolení, proběhla výstavba a zařízení pro aplikaci nátěrových hmot je ve zkušebním provozu. Dosavadní vynaložené náklady: 15 mil. Kč Nakládání s odpady Omezit množství odpadů, materiálu a energie stavbou regenerace formovacích směsí: - snížit množství odpadních formovacích směsí kategorie 0 o 15 % na t výroby SL - snížit energetickou náročnost na 1 t výroby SL o 0,5 % Termín realizace: Byla zabezpečena stavební připravenost vč. projektové dokumentace pro stavební povolení a byl zajištěn výběr hlavního dodavatele. Probíhá realizace stavby s dílčími termíny dle SoD. Plánované náklady: 19 mil. Kč Eliminovat riziko znečišťování vod, vzniku požáru nebo havárie a odstranit výskyt odpadu kategorie N (nebezpečný). Při uplatňování nálitků zcela nahradit acetylén z acetylénové stanice plynem Grieson (etylén). Zlikvidovat zařízení karbidové stanice vč. zásobníků na karbidový kal. Termín realizace: splněn Při upalování nálitku byl zcela nahrazen acetylén z acetylénové stanice plynem Grieson (etylén). Zařízení karbidové stanice vč. acetylénových vyvíječů bylo zlikvidováno. Náklady 0,2 mil. Kč Slévárny Třinec, a.s.

19 2.3. Odstranění starých ekologických zátěží Odstranění staré ekologické zátěže na ploše pod zlikvidovaným skladem oleje SVs/6 v lokalitě pod energomostem a dosažení cílových limitů sanace pro zeminu. Termín realizace: Zabezpečováno ve spolupráci s TŽ, a.s. z prostředků fondu národního majetku ČR Odstranění rizika úniku ropných látek (topné oleje), odstranění staré ekologické zátěže - eliminovat riziko úniku ropných látek do povrchových vod na olejové stanici SVs - odstranit staré ekologické zátěže na ploše pod olejovou stanici SVs a dosáhnout cílových limitů sanace pro zeminy: mg/kg NEL a 38 mg/kg PAU, pro podzemní vodu: 2,8 mg/l NEL a 0,004 mg/l PAU. Termín realizace: Částečně splněno, došlo ke změně topného média (náhrada oleje koksárenským plynem a kyslíkem)u 8t a 30t plamenné pece a tím k odstranění rizika úniku topného oleje do povrchových vod. Dosavadní vynaložené náklady: ,- Kč Ostatní ekologické akce Získat integrované povolení ve smyslu zákona č. 76/2002, zpracovat dokumentaci k integrovanému povolení a vytvořit podmínky splňující legislativní požadavky zákona č. 76/2002 Sb. Termín realizace: Žádost o vydání integrovaného povolení byla připomínkována Agenturou integrované prevence, která k tomu účelu zpracovala vyjádření a odeslala ho začátkem roku 2005 na krajský úřad. Po ústním projednání žádosti na krajském úřadě se vydání integrovaného povolení pro SL předpokládá ve stanoveném termínu Stav v oblasti ochrany a čistoty vody, nakládání s odpady a chemickými látkami, emise, environmentální aspekty Ochrana a čistota vody a) Ochrana čistoty vod a hospodaření s vodami SL se řídí technicko-organizačním pokynem SL-32/4.4.6/01E. V souladu s TOP bylo ve 2. pololetí 2004 měřicí skupinou vod fa ENVIFORM, s.r.o. provedeno měření a analýza odpadních vod v šachtě č. 207 a v šachtě vyústění odpadních vod ze sedimentačních nádrží. Měření ze dne (č. protokolu 429/04 a 430/04) ukázaly, že nebyly překročeny žádné ze stanovených limitů dle kanalizačního řádu ET. Měření splaškových vod bylo provedeno stejnou firmou dne (č. p. 469/04) v šachtě u sociální budovy SVsl a všechny sledované parametry byly v souladu s kanalizačním řádem města Třince. Výsledky měření kvality pitné a koupelenské vody dodávané do SL zaslala Energetika Třinec, a.s. a i zde jsou stanovené limity dodržovány. Monitorování odpadních vod bylo prováděno pracovníky SVur v šachtě č. 207 a v šachtě sedimentačních nádrží ve dvou týdenních intervalech. Na základě sledování můžeme konstatovat, že nebyl zjištěn žádný výskyt závadných látek a rovněž povolený průtok odpadních vod byl v souladu s kanalizačním řádem

20 b) V souvislosti s překročením kanalizačního řádu ET u odpadních vod ze sedimentačních nádrží v parametrech CHSK, NL a Fe v 1. pol byla učiněna opatření v rámci OKN reg. čísla ESL/04/05. Přijata opatření byla účinná a cílového stavu bylo dosaženo. c) Provoz ČOV dřevomodelárně je řízen provozním řádem a vydaným rozhodnutím k povolení vypouštění odpadních vod do řeky Olše. Účinnost ČOV je sledována servisní firmou na základě smlouvy každý měsíc. Z protokolu provedených analýz odebraných odpadních vod z ČOV (4 x ročně) nevyplynulo žádné překročení limitů (parametry sledování: BSK5, CHSK, NL, N-NH4). Z důvodu překročení povoleného množství vypouštěných odpadních vod z ČOV do řeky Olše v roce 2003, bylo uloženo OKN reg. čísla ESL/04/06. V rámci řešení OKN se učinilo několik opatření, které však nepřinesly výrazné úspory spotřeby pitné vody. Proto byla podána žádost o vydání nového povolení k nakládání s vodami za účelem zvýšení povoleného limitu vypouštěných vod. Nové rozhodnutí č.j. 3365/04/ŽPaZ/Gaw/231.2 ze dne vydané Mě-ú Třinec povoluje vypouštění odpadních vod v množství: průměrně 0,05 l/s, maximálně 0,17 l/s, měsíčně 130 m3, ročně 1560 m3. Emisní limity přípustných hodnot p a maximálních hodnot m koncentrace znečištění vypouštění vod v mg/l zůstávají nezměněny. Spotřeba vody v SVd byla v roce m3, čímž bylo dosaženo povoleného limitu 1560 m3. d) V druhé pol. roku 2004 byl schválen nový Havarijní plán TŽ a Povodňový plán TŽ a Povodňový plán TŽ. Tyto dokumenty jsou závazné i pro SL, a.s. e) V souvislosti s výstavbou nové lakovny v hrubovně slévárny šedých litin byl zpracován nový Havarijní plán pro případ havarijního zhoršení jakosti vod v SL. Tento havarijní plán byl Mě-ú Třinec schválen dne pod č.j. 3683/04/ŽPaZ/Gaw/231.2 a nahrazuje Plán opatření pro případ havarijního zhoršení jakosti vod v SL ze dne Nakládání s odpady Nakládání s odpady se řídí dle TOP SL 32/4.4.6/03E, která byla naposledy revidována s účinnosti od a) V 2. pol. roku 2004 byla uzavřena nová smlouva na nakládání s odpady s firmou Nehlsen, s.r.o., která ve větší míře umožňuje předávat odpady z provozu dřevomodelárny. b) V souvislosti s překročením některých sledovaných parametrů II. třídy vyluhovatelnosti u odpadních slévárenských písků ( v parametrech Al, Fe a DOC) byla provedena chemická analýza surovin vstupující do technologického procesu. Z výsledků měření vyplynulo, že na překročení parametrů Al a Fe se největší mírou podílí bentonit, který je v přírodním stavu a který se jako pojivo přidává v poměru cca 5-9 % do formovacích směsí (naměřené hodnoty ve výluhu byly pro Al 1000 mg/l a pro Fe mg/l). Překročení parametru DOC má v největší míře souvislost s používáním grafitu při aplikaci ochranných nátěrů na formy a nedá se výrazně ovlivnit. c) V listopadu roku 2004 byly odebrány vzorky a provedeny analýzy u překategorizovaného odpadu kat. č Licí formy a jádra použité k odlévání obsahující nebezpečné látky. Tento odpad trvale nevykazuje žádnou z nebezpečných vlastností a poslední protokoly to jen potvrdily. Byl překročen pouze parametr DOC - 65,4 mg/l (limit pro II. třídu vyluhovatelnosti - 30 mg/l) na provoze SVsx, který však není předmětem posuzování nebezpečných vlastností odpadů. Všechny ostatní parametry byly v pořádku a vyhovují I. nebo Slévárny Třinec, a.s.

21 II. třídě vyluhovatelnosti. Z důvodu omezené platnosti podmínek vydaného Osvědčení o nebezpečných vlastnostech odpadů kat. č (s platnosti do ) se zástupci firmy SL dohodly, že nebudou žádat o novou překategorizaci odpadů odpadních slévárenských písku dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech ve znění pozdějších předpisů, ale nahradí osvědčení prohlášením o shodě výrobků dle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve znění pozdějších předpisů. Koordinátorem zpracování potřebné technické dokumentace, odběru vzorků a provedení autorizovaných analýz byla pověřena fa Pinmark, s.r.o. Termín vypracování potřebné technické dokumentace byl dohodnut do d) Za účelem stanovení obsahu PCB v kondenzátorovém oleji byl dne proveden odběr vzorku oleje a z provedených analýz vyplynulo, že se jedná o olej s obsahem PCB. Odpad z kondenzátoru byl dne předán oprávněné osobě fa SITA, a.s. a zlikvidován dle platných předpisů na ochranu ŽP. Zároveň byl vypracován evidenční list dle přílohy č. 2 vyhlášky č. 384/2001 Sb. a odeslán na MŽP. e) S účinnosti od 1. října 2004 vyšly čtyři novely vyhlášek k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o novely, které nemají vliv na zavedený systém nakládání s odpady v SL a jsou zahrnuté v revizi TOP SL 32/4.4.6/03E s účinnosti od f) Na zasedání MSK byl dne 30. září 2004 schválen Plán odpadového hospodářství kraje (POH). Závaznou část plánu vyhlásil kraj obecně závaznou vyhláškou, která vyšla ve věstníku právních předpisů Moravskoslezského kraje s účinnosti od Povinnosti původce, který produkuje více jak 10 t nebezpečných odpadů nebo 1000 t ostatních odpadů, je vypracovat do jednoho roku (do ). Plán odpadového hospodářství původce a předložit ke schválení krajskému úřadu. g) V oblasti nakládání s obaly došlo v souvislosti s novelou zákona č. 477/2001 Sb., o obalech, ke změně vedení evidence vyprodukovaných a odesílaných obalů z SL. Změna se týká obalů dřevěných palet, beden a vázacích pásek. Povinnost vedení evidence a zajištění zpětného odběru k obalům je zajištěna prostřednictvím smlouvy s fa EKO-KOM, a.s. Nové povinnosti vyplývající z novely zákona o obalech je součásti revize TOP SL-32/4.4.6/05E-nakládání s obaly v SL s účinnosti od Ochrana ovzduší a) Ochrana ovzduší se řídí TOP SL 32/4.4.6/02E, která byla naposledy revidována s účinnosti od Nová revize TOP je připravena pro připomínkování v návrhu a její účinnost souvisí se schválením nového Provozního řádu krajským úřadem v rámci integrovaného povolení. Provozování jednotlivých ZZO je nadále řízeno výše uvedenou TOP a Technickými podmínkami provozování zdrojů emisí v SL. b) Měření emisí bylo prováděno podle Plánu měření emisí pro rok Byly měřeny všechny provozované zdroje a ze získaných protokolů ZZO nevyplynulo žádné překročení povolených limitů. Na zdroj č pneumodoprava bentonitu byl koncem roku 2004 vydán požadavek na náhradu stávajícího odlučovacího zařízení za nový filtr s výrazně lepší účinnosti a měření tohoto zdroje je naplánováno po uvedení nového filtru do provozu

22 2.5.4 Nakládání s chemickými látkami a chemickými přípravky a) Nakládání s chemickými látkami a chemickými přípravky je řízeno TOP SL-32/4.4.6/04E, PPo-SV- 15/02QE, TOP SL-06/01QE a místními řády skladů. Sklady chemických látek odpovídají požadavkům legislativy a nakládání s nimi je prováděno dle ustanovení v bezpečnostních listech. Dnem vstupu ČR do EU nabyl účinnosti nový zákon č. 356/2003 Sb. o nakládání s chemickými látkami a chemickými přípravky a související zákony, jejichž ustanovení bylo zakomponováno do řídící dokumentace. Proběhlo zpracovávání Pravidel o nakládání s CHL a CHP charakteru toxického a žíravého a zároveň konzultace těchto materiálů s KHS Frýdek- Místek. Výrobní jednotky se řídí Pravidly o nakládání s CHL a CHP charakteru toxického a žíravého. b) V souvislosti se změnou zákona č. 353/1999 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky, ve znění pozdějších předpisů byl proveden nový návrh zařazení objektů nebo zařízení SL do skupiny A nebo B a odeslán dne na krajský úřad. Na základě provedených výpočtů nebyly SL zařazeny do skupiny A ani B a ze zákona č. 353/1999 Sb. pro ně vyplývá pouze povinnost, v případě vzniku závažné havárie, poskytnout krajskému úřadu informace o vzniku a dopadu závažné havárie. Vybraní pracovníci byli proškoleni s vybrané tématiky a po proškolení vyplnili pracovníci test, který je přiložen jako doklad o jejich účasti na školení a zvládnutí odborné problematiky. c) V souladu s kapitolou 1.3 ADR bylo provedeno školení zaměstnanců podílejících se na přepravě nebezpečných věcí. Jednalo se především o osoby provádějící vykládku nebezpečných věcí. Při školení byli zaměstnanci SL proškoleni z předpisů dohody ADR podle své odpovědnosti a pracovní náplně. Po proškolení vyplnili pracovníci test, který je přiložen jako doklad o jejich účasti na školení a zvládnutí odborné problematiky Environmentální aspekty a meziroční hodnocení významných dopadů EA na životní prostředí Environmentální aspekty SL jsou vedeny v Registru EA a je hodnocena jejich významnost dle přijaté metodiky. Identifikace EA se řídí dle TOP SL 32/4.3.1/01E, která byla naposledy revidována s účinnosti od Revize se týkala doplnění a upřesnění odpovědnosti jednotlivých osob v kapitole 4, rozšíření databáze EA-EMS-2002 o evidenci surovin, které mohou mít environmentální dopad v kapitole a úpravu kritérii pro stanovení závažnosti. Meziroční hodnocení dopadů EA slouží k hodnocení účinnosti EMS, přičemž principem hodnocení je srovnání významných dopadů EA vyhodnoceného roku s rokem předcházejícím. Meziroční hodnocení významných dopadů EA za rok 2004 provedli pracovníci SVur, výsledky byly projednány v ŘS EMS a SJ s doporučením, vybrané významné dopady EA zařadit do Cílů EMS Kontrolní činnost na úseku životního prostředí Kontrolní činnost před nepříznivými vlivy slévárenské výroby vychází z Příručky EMS, zejména z kapitoly Monitorování a měření. Kontrolní činnost byla zaměřena na dodržování Technických podmínek pro provozování zdrojů emisí SL, na účinnost odlučovacích zařízení, plnění emisních limitů a opatření ke snižování emisí na základě měření prováděným měřicí skupinou emisí dle ročního plánu měření emisí. Na úseku vodního hospodářství a ochrany čistoty vod byla kontrola prováděna měřicí skupinou vod a akreditovanou laboratoří vod. Kontroly nakládání s odpady byly zaměřeny na vedení průběžné evidence odpadů, separované shromažďování odpadů na sběrných místech a vybavení sběrných míst identifikačními listy nebezpečných odpadů Slévárny Třinec, a.s.

23 2.7. Plán výchovy pracovníků Sléváren Třinec, a.s. k péči o životní prostředí Účelem výchovy a vzdělávání bylo zvyšování povědomí zaměstnanců firmy o zásadách ochrany životního prostředí, o prevenci a možných důsledcích výrobních činností na životní prostředí, nutnosti jejich minimalizace a o zásadách environmentálně ohleduplného chování zaměstnanců při výrobních postupech. Všichni zaměstnanci sléváren byli kontinuálně školeni v oblasti ochrany životního prostředí dle osnovy Plánu vzdělávání zaměstnanců Sléváren Třinec, a.s. O aktuálních problémech souvisejících s ochranou životního prostředí byli zaměstnanci informováni na pracovních poradách kolektivů

24 3. Program ochrany životního prostředí na rok Slévárny Třinec, a.s.

25 - 25 -

26 3. Program ochrany životního prostředí na rok 2005 Jak vyplynulo z vyhodnocení Programu ochrany životního prostředí za rok 2004 v trvání zůstává 5 cílů, které mají pozdější termín splnění. Další dva cíle byly doplněny z Příkazu ředitele Sléváren Třinec, a.s. č. 2/ Ochrana čistoty ovzduší Snížení zátěže životního a pracovního prostředí emisemi těkavých látek (TOC) a tuhých znečišťujících látek (TZL) za aplikace nátěrových hmot na odlitky. Cílem je jímat emise z aplikace nátěrových hmot přes filtrační zařízení a dosáhnout limitů TOC 50 mg/m3 dle vyhlášky č. 355/2002 Sb. Termín realizace: Snížit tuhé emise na emisním zdroji č. 221 (Pneumodoprava bentonitu v SVo) o 10% oproti stávajícímu stavu. Termín realizace: Zodpovědný za realizaci: svou Předpokládané náklady 0.2 mil. Kč 3.2. Nakládání s odpady Omezit množství odpadů, materiálu a energie stavbou regenerace formovacích směsí: - snížit množství odpadních formovacích směsí kategorie 0 o 15 % na t výroby SL - snížit energetickou náročnost na 1 t výroby SL o 0,5 % Termín realizace: Odstranění starých ekologických zátěží Odstranění staré ekologické zátěže na ploše pod zlikvidovaným skladem oleje SVs/6 v lokalitě pod energomostem a dosažení cílových limitů sanace pro zeminu. Termín realizace: Odstranění rizika úniku ropných látek (topné oleje), odstranění staré ekologické zátěže - eliminovat riziko úniku ropných látek do povrchových vod na olejové stanici SVs - odstranit staré ekologické zátěže na ploše pod olejovou stanici SVs a dosáhnout cílových limitů sanace pro zeminy: mg/kg NEL a 38 mg/kg PAU, pro podzemní vodu: 2,8 mg/l NEL a 0,004 mg/l PAU. Termín realizace: Slévárny Třinec, a.s.

27 3.4. Nakládání s chemickými látkami a přípravky Omezovat používání nebezpečných látek a chemických přípravků s nejvýznamnějšími dopady na životní prostředí a zdraví (T). Snížit spotřebu nikl-oxidu (T) o 40 % oproti roku Termín realizace: Zodpovědný za realizaci SVs Ostatní ekologické akce Získat integrované povolení ve smyslu zákona č. 76/2002, zpracovat dokumentaci k integrovanému povolení a vytvořit podmínky splňující legislativní požadavky zákona č. 76/2002 Sb. Termín realizace: Zaměření kontrolní činnosti na úseku životního prostředí Kontrolní činnost vychází z Příručky EMS a TOP SL-32/4.51/01E Monitorování a měření. Jejím cílem je udržování a rozvoj účinného a fungujícího systému monitorování a měření klíčových znaků a dopadu environmentálních aspektů v rámci zásad EMS, t.j. objektivně kontrolovat a vyhodnotit parametry k zajištění souladu s příslušnou legislativou. V rámci SL jsou pravidelně monitorovány tyto klíčové znaky:. spotřeba energií, paliv. spotřeba vybraných surovin a materiálů. spotřeba nebezpečných CHL a CHP. emise do ovzduší. množství a kvalita odpadů. množství vratných zálohových obalů. čistota vstupních a výstupních vod a množství odebrané vody. náklady na environment. vybrané ukazatelé pracovního prostředí U měření a monitorování emisí, množství odpadů, množství obalů a čistoty vod jsou zpracovány v SL plány případně způsoby měření v pracovních postupech. Měření spotřeby jednotlivých druhů energií provádí ET. Monitorování vývojových trendů, spotřeby vybraných surovin a materiálů provádí SEc. Výsledky jsou pravidelně analyzovány a hodnoceny s cílem odhalení oblastí vyžadujících nápravnou činnost a zlepšení

28 Slévárny Třinec, a.s.

29 4. Plán výchovy pracovníků SL, a.s. k životnímu prostředí v r Plán výchovy pracovníků SL, a.s. k péči o životní prostředí v r Účelem výchovy a vzdělávání je zvyšování povědomí zaměstnanců firmy o zásadách ochrany životního prostředí, o prevenci a možných důsledcích výrobních činností na životní prostředí, nutností jejich minimalizace a o zásadách environmentálně ohleduplného chování zaměstnanců při výrobních postupech. Cílem je zajistit trvalý výcvik zaměstnanců v procesu zlepšování ochrany životního prostředí a trvalého snižování nepříznivých vlivů z průmyslové činnosti na EMS. Vzdělávací akce zabezpečující odbornou způsobilost zaměstnanců:. Školení zaměstnanců SL z Politiky, cílů a cílových hodnot EMS. Seminář pro vedení SL. Školení interních auditorů k EMS. Inovační seminář pro interní auditory EMS. Technologické školení se vztahem k EMS pro zaměstnance provozů. Školení o havarijní připravenosti pro všechny zaměstnance. Školení spojená s uvedením nového zařízení do provozu nebo zařízení pro modernizaci pro zainteresované zaměstnance. Školení bezpečnosti práce a požární ochrany pro všechny zaměstnance Obsah školení je dán osnovou vzdělávání zaměstnanců SL v EMS, která je členěna na pracovní funkce s významným vlivem na životní prostředí a vznik požární havárie a na pracovní funkce s běžným vlivem na životní prostředí. Realizátory školení jsou vedoucí provozů, mistři, vedoucí oddělení STj, vedoucí úseků

30 5. Tabulky PRODUKCE ODPADŮ VE SLÉVÁRNÁCH TŘINEC, A.S. Rok Výroba (t) Produkce ostatních Produkce odpadů (t) nebezpečných odpadů (t) , , , , ,110 85, ,82 33, ,38 15, Slévárny Třinec, a.s.

31 MĚRNÁ PRODUKCE ODPADŮ V PŘEPOČTU NA TUNU VÝROBY V SL Rok Produkce Produkce ostatních odpadů (t) nebezpečných odpadů (t) ,46 0, ,80 0, ,04 0, ,76 0, ,97 0,

32 EMISE VYPOUŠTĚNÉ DO OVZDUŠÍ VE SLÉVÁRNÁCH TŘINEC, A.S. Rok Výroba (t) Tuhé emise (t) Emise SO2 (t) Emise NOx (t) Emise CO (t) Těkavé org. látky (TOC) ,446 24,527 14,918 10,848 1, ,998 21,029 18,141 8,248 2, ,416 21,308 11,976 8,373 5, ,543 3,212 24,668 8,094 4, ,579 1,785 16,771 9,785 7, Slévárny Třinec, a.s.

33 MĚRNÉ EMISE V PŘEPOČTU NA TUNU VÝROBY VYPOUŠTĚNÉ DO OVZDUŠÍ V SL Těkavé Rok Tuhé emise Emise SO2 Emise NOx Emise CO org. látky (TOC) ,1 x ,9 x ,0 x ,4 x ,78 x ,8 x ,84 x ,9 x ,7 x ,79 x ,9 x ,2 x ,6 x ,2 x ,2 x ,4 x ,0 x ,4 x ,4 x ,4 x ,2 x ,5 x ,9 x ,9 x ,1 x

34 PŘEHLED O VODÁCH Rok Spotřeba Spotřeba Spotřeba technologické pitné vody (m3) užitkové vody (m3) vody (m3) Slévárny Třinec, a.s.

35 MĚRNÁ SPOTŘEBA VODY V PŘEPOČTU NA TUNU VÝROBY V SL Rok Spotřeba Spotřeba Spotřeba technologické pitné vody užitkové vody vody ,0 x ,8 x ,9 x ,4 x ,9 x ,9 x ,4 x ,8 x ,0 x ,5 x ,6 x ,0 x ,5 x ,8 x ,9 x

36 6. Seznam zkratek používaných ve Zprávě o životním rostředí 2005 SL - Slévárny Třinec, akciová společnost SVo - Provoz slévárny oceli SVsl - Středisko Slévárny šedé litiny I SVs - Provoz Slévárna litiny SVu - Provoz Údržba SVd - Provoz Dřevomodelárna SVur - Oddělení technického rozvoje SEc - Controlling STj - Řízení jakosti EMS - Enviromentální systém řízení KČOV - Koncová čistička odpadních vod ET - Energetika Třinec, akciová společnost MOO - Maloobjemové odpady ČIŽP - Česká inspekce životního prostředí EA - Environmentální aspekt EMS - Environmentální systém řízení podniku TOP - Technicko-organizační pokyn PPo - Pracovní postup TL - Ochrana životního prostředí v TŽ, a. s. CHL - Chemické látky CHP - Chemické prostředky TOC - Emise těkavých látek TZL - Tuhé znečišťující látky ČOV - Čistička odpadních vod MSK - Moravskoslezský kraj POH - Plán odpadového hospodářství SoD - Smlouva o dílo NEL - Nepolární extrahovatelné látky PAU - Polycyklické aromatické uhlovodíky CHSK - Chemická spotřeba kyslíku NL - Nerozpuštěné látky OKN - Opatření k nápravě BSK5 - Biochemická spotřeba kyslíku N-NH4 - Amoniakální dusík DOC - Rozpuštěný organický uhlík PCB - Polychlorované bifenyly ADR - Mezinárodní dohoda o silniční přepravě nebezpečných věcí Slévárny Třinec, a.s.

Zpráva o životním prostředí 2004

Zpráva o životním prostředí 2004 Zpráva o životním prostředí 2004 Adresa: Slévárny Třinec, a.s. Průmyslová 1001 739 65 Třinec-Staré Město Kontakt: Telefon: +420 558 532 040, +420 558 533 026 Fax: +420 558 532 586 email: foundry@trz.cz

Více

Zpráva o životním prostředí za rok 2003

Zpráva o životním prostředí za rok 2003 Zpráva o životním prostředí za rok 2003 Vyhodnocení programu ochrany životního prostředí roku 2002 Program ochrany životního prostředí na rok 2003 1. Úvodní slovo ředitele společnosti 3 2. Vyhodnocení

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 8

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 8 Z P R Á V A P R O S T Ř E D Í O Ž I V O T N Í M Z A R O K 2 0 0 7 zpracoval: Ing. Tomáš Gociek datum: 15.04. 2008 Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 8 3 1. Úvodní slovo ředitele společnosti

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 6

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 6 Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 6 zpracoval: Ing. Tomáš Gociek datum: 26.04. 2006 Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 6 3 1. ÚVODNÍ SLOVO ŘEDITELE SPOLEČNOSTI A

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele

Více

Jiří Novotný Vedoucí OBPT Představitel vedení OHTS pro jakost a EMS

Jiří Novotný Vedoucí OBPT Představitel vedení OHTS pro jakost a EMS Jiří Novotný Vedoucí OBPT Představitel vedení OHTS pro jakost a EMS Systém řízeníenvironmentu (EMS) přestavuje systematický přístup k ochraněživotního prostředíve všech činnostech organizace včetně prevence

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 27 Vážení čtenáři, Lovochemie, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ZA ROK 2014. Moderně s letitou tradicí. Schválil: Pavel Walica. Zpracoval: Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí

ZA ROK 2014. Moderně s letitou tradicí. Schválil: Pavel Walica. Zpracoval: Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí ZPRÁVA O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ ZA ROK 2014 Moderně s letitou tradicí Zpracoval: Schválil: Pavel Walica Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí ředitel společnosti Slévárny Třinec, a.s. Datum: 01.05.2015

Více

Tabulka 1 Závazné emisní limity při spalování zemního plynu pro kotle K1, K2 a K3

Tabulka 1 Závazné emisní limity při spalování zemního plynu pro kotle K1, K2 a K3 1. Emisní limity A.Ovzduší Emisní limity pro kotle K1, K2 a K3 : Kategorizace zdroje: Dle 54, odst. 8 zákona č. 86/2002 Sb. a přílohy č. 1 k ařízení vlády č. 52/2002 Sb. jsou kotle K1, K2 a K3 o celkovém

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 3

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 3 Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 Moderně s letitou tradicí Zpracoval: Ing. Tomáš Gociek referent životního prostředí Schválil: Ing. Zdeněk Vladár ředitel společnosti Slévárny

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda Obecné požadavky Pořadí Hodnotící kritéria Požadavky Body 1. Pracovník OŽP stanovená

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2011

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2011 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 211 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Moderně s letitou tradicí

Moderně s letitou tradicí ZPRÁVA O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ ZA ROK 2012 Moderně s letitou tradicí Zpracoval: Schválil: Ing. Tomáš Gociek Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí ředitel společnosti Slévárny Třinec, a.s. Datum:

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 8. srpna 2011 Sp. Zn. OŽPZ 203/2010 Č. j. KULK 29223/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 1 8 Zpracoval: Pavel Walica referent životního prostředí Schválil: Ing. Zdeněk Vladár ředitel společnosti Slévárny Třinec, a.s. Datum: 1.5.219

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 214 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 6 Zpracoval: Pavel Walica referent životního prostředí Schválil: Ing. Zdeněk Vladár ředitel společnosti Slévárny Třinec, a.s. Datum: 01.05.2017

Více

Environmentální management

Environmentální management Environmentální management 1 Co je to EMS a proč ho firmy implementují do svého systému řízení? 2 Environmentální management 3 Čím se liší certifikace EMS a EMAS? Certifikací EMS nazýváme činnost certifikačního

Více

Moderně s letitou tradicí

Moderně s letitou tradicí ZPRÁVA O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ ZA ROK 215 Moderně s letitou tradicí Zpracoval: Schválil: Pavel Walica Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí ředitel společnosti Slévárny Třinec, a.s. Datum: 1.5.216

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Vysvětlivky

Více

Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí

Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí ZPRÁVA O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ ZA ROK 2017 Zpracoval: Schválil: Pavel Walica Ing. Zdeněk Vladár referent životního prostředí ředitel společnosti Slévárny Třinec, a.s. Datum: 01.05.2018 Obsah 1 ÚVODNÍ SLOVO

Více

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 www.tuv-sud.cz s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 Zavádění sytému energetického managementu dle ČSN EN 16001 Záměr zvyšování energetické účinnosti trvalý proces zefektivňování snížení

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ZELENÁ ZPRÁVA O OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 214 1 Lovochemie, a.s. věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření bezpečných

Více

VÝSLEDKY EKOLOGICKÉ POLITIKY

VÝSLEDKY EKOLOGICKÉ POLITIKY Výrobní kapacity společnosti VEBA Broumov jsou rozmístěny v regionu Chráněné krajinné oblasti Broumovsko (CHKO) a v chráněné oblasti přirozené akumulace vod, tzv. Polické pánvi (CHOPAV). Textilní výroba

Více

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Ing. Rudolf Zelinka Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Odbor provozuschopnosti oddělení životního prostředí e-mail:

Více

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ČEZ DISTRIBUCE SKUPINA ČEZ DRUH DOKUMENTU METODIKA ČÍSLO DOKUMENTU ME 13/06 NÁZEV PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVNÍ ZPRACOVATEL odbor Strategický rozvoj vedoucí odboru 12120000 / Ing. Milan Špatenka

Více

BEZPEČNOSTNÍ ZPRÁVA SKLADU MSTĚTICE

BEZPEČNOSTNÍ ZPRÁVA SKLADU MSTĚTICE ČEPRO, a.s. Vydání: 4 Revize: 0 Strana: 1 Obsah části: 1. Popis zásad a celkových cílů prevence závažných havárií... 2 2. Politika prevence závažných havárií... 4 3. Informace o veřejné přístupnosti politiky...

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12 Podnikový ekolog Podnikový ekolog kontroluje činnost výrobních zařízení z hlediska dopadů činností na životní prostředí, řídí a koordinuje činnosti pracovníků ekologických zařízení a zajišťuje podklady

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. zaměřuje svou hlavní pozornost na maximální uspokojování potřeb svých zákazníků

Více

Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o.

Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o. Systém kvality ve společnosti STAVITELSTVÍ KAREL VÁCHA A SYN s.r.o. Stavba : KAPITANÁT REALIZACE STAVBY PROVOZNÍ INFRASTRUKTURY SPORTOVNÍHO PŘÍSTAVU HLUBOKÁ NAD VLTAVOU 1. Organizace uplatňuje integrovaný

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01JZ2XJ* Čj: MSK 84038/2015 Sp. zn.: ŽPZ/15289/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

Hodnoticí standard. Technik zařízení pro ochranu vod. Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Technik zařízení pro ochranu vod. Odborná způsobilost. Platnost standardu Technik zařízení pro ochranu vod (kód: 16-008-M) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Technik zařízení

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Liberec 10. září 2004 Č. j.: KULK 96/2004 Vyřizuje: Ťoková Kateřina Tel.: 485 226 385 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. zaměřuje svou hlavní pozornost na maximální uspokojování potřeb svých zákazníků

Více

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. V souladu s 19a odst. 7 zákona o integrované prevenci je rozhodné znění výrokových částí

Více

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci SILMOS-Q s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17021-1 Křižíkova 70, 612 00 Brno + 541 633 291 e-mail:

Více

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci

DOTAZNÍK příloha k žádosti o certifikaci SILMOS-Q s.r.o. Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17021 Křižíkova 70, 612 00 Brno + 541 633 291 e-mail: silmos-q@silmos-q.cz

Více

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové

Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Vážení zákazníci, odběratelé, obchodní přátelé, občané, akcionáři, kolegové Společnost Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. zaměřuje svou hlavní pozornost na maximální uspokojování potřeb svých zákazníků

Více

28.3.2011 4.3.2015. Právnické osobě SITA CZ a.s. se sídlem Španělská 10/1073, 120 00 Praha 2, Vinohrady, IČ 25638955, se vydává integrované povolení

28.3.2011 4.3.2015. Právnické osobě SITA CZ a.s. se sídlem Španělská 10/1073, 120 00 Praha 2, Vinohrady, IČ 25638955, se vydává integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 103649/2007 ze dne 30.10.2007, (nabytí právní moci dne 16.11.2007):

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. MSK 103649/2007 ze dne 30.10.2007, (nabytí právní moci dne 16.11.2007): V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Vliv společnosti na životní prostředí

Vliv společnosti na životní prostředí Vliv společnosti na životní prostředí OBSAH: A.) Klíčové indikátory 1 Odpady 2 Materiálová účinnost 3 Emise 4 Voda 5 Energetická účinnost 6 Biologická rozmanitost B.) Ostatní vyhodnocení environmentálního

Více

ZELENÁ ZPRÁVA 2016 o ochraně životního prostředí.

ZELENÁ ZPRÁVA 2016 o ochraně životního prostředí. ZELENÁ ZPRÁVA 216 o ochraně životního prostředí www.preol.cz PREOL ZELENÁ ZPRÁVA 216 2 PREOL, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního

Více

VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Komplex otázek a problémů Největší znečisťovatel průmysl a energetika. Řešení od počátku (systematické a komplexní): optimální volba vhodných technologických

Více

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Galuszková Zuzana ČIŽP OI Liberec 11. 6. 2019 Stanice na odstraňování kapalných Kategorie zařízení 5.1 odpadů Zařízení na odstraňování nebo

Více

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady)

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Pozitivní vliv MOVO na životní prostředí 1. Nakládání s vodami: Provádění

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9. přednáška Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 Doc.

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2 Zpráva o přezkoumání systému managementu jakosti sledované období 05/2011-04/2012 Zpracoval: V.Tesarčík manažer

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 Rok uvést příslušný

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

ROZHODNUTÍ. rozhodnutí

ROZHODNUTÍ. rozhodnutí Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik ZPS SLÉVÁRNA, a.s. Třída 3. května 1172 763 02 Zlín, Malenovice datum oprávněná úřední osoba číslo jednací spisová značka 14.

Více

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha,

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha, Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP Tisková konference EMAS MŽP, Praha, 6.2.2009 Důvody zavedení Příklad pro další subjekty (organizace i jednotlivce) Environmentální přínosy Zkvalitnění řízení (systém

Více

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi NABÍDKA SLUŽEB Jiří Dvořák autorizovaný inspektor specialista bezpečnosti práce analýza rizik koordinátor BOZP na staveništi zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná 21. 06. 2016. Charakteristika společnosti ENERGETIKA TŘINEC, a.s. je 100 % dceřiná společnost Třineckých železáren, a.s. Zásobuje energiemi především mateřský podnik,

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2 Zpráva o přezkoumání systému managementu jakosti sledované období 05/2010-04/2011 Zpracoval: V.Tesarčík manažer

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

JATKA KURKA s.r.o. Jatka Otice Integrované povolení čj. MSK /2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

JATKA KURKA s.r.o. Jatka Otice Integrované povolení čj. MSK /2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104 Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 REJSTŘÍK PRÁVNÍCH

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn:

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn: V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství Liberec 30. ledna 2004 Č. j.: KULK/3506/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.:

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace

Více

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE OZNÁMENÍ ZMĚNA KONCEPCE podle 10c zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v rozsahu podle přílohy č. 7 AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí VÝROBA A PRODEJ ČISTÝCH, SPECIÁLNÍCH A FARMAC H E Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze

Více

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

amoniak Při hmotnostním toku emisí zneč. látky vyšším než 500 g/h nesmí být překročena úhrnná hmotnostní koncentrace 50 mg/m 3 v odpadním plynu

amoniak Při hmotnostním toku emisí zneč. látky vyšším než 500 g/h nesmí být překročena úhrnná hmotnostní koncentrace 50 mg/m 3 v odpadním plynu 1. Emisní limity Ovzduší Velký zdroj znečišťování ovzduší Tabulka č.1 Emisní zdroj Znečišťující látka Emisní limit Četnost měření Zařízení chovu prasat amoniak Při hmotnostním toku emisí zneč. látky vyšším

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

modifikace pro rok 2015

modifikace pro rok 2015 Účel dokumentu: Tento environmentální program je zaveden jako základní nástroj dosažení politiky a závazků společnosti v oblasti ochrany životního prostředí. Vychází zejména z: 1. potřeb zákonů ČR pro

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Technik zařízení pro ochranu ovzduší

Technik zařízení pro ochranu ovzduší Technik zařízení pro ochranu ovzduší (kód: 16-007-M) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Technik zařízení

Více

1. Ochrana ovzduší a emisní limity

1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1) Dodržovat závazné emisní limity uvedené v následujících tabulkách č. 1 až 4. Tabulka č. 1: Závazné emisní limity pro 101 Tavírna (kupolní pec) Emisní zdroj 101 Kupolní

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2013 Rok uvést příslušný

Více

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Odbor odpadů, MŽP Jaromír MANHART 1. Národní konference Předcházení vzniku odpadů CEMC/ČZÚ, Praha, 2. 10. 2014 STRATEGIE A PROGRAMY

Více

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy 820 537 01 Chrudim III Ing. Markéta Dvořáčková 725 730 646 marketa.dvorackova@bioanalytika.cz BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Chrudim Provozuje zkušební laboratoř č. 1012 akreditovanou

Více