Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc."

Transkript

1 Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014

2 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory ovlivňující jakost programu zkoušení volba schématu vzorkování, zabezpečení jakosti vzorkovacích a analytických prací 3. Postup při přípravě programu zkoušení a při zpracování plánu vzorkování, dokumentace vzorkovacích prací 4. Bezpečnost práce při odběrech vzorků 5. Vzorkování pevných a plastických materiálů I základní principy vzorkování pevných a plastických materiálů 6. Vzorkování pevných a plastických materiálů II specifika vzorkování zemin, sypkých materiálů, sedimentů a kalů 7. Vzorkování kapalných materiálů I základní principy vzorkování kapalných materiálů, specifikace vzorkování povrchových vod 8. Vzorkování kapalných materiálů II specifikace vzorkování podzemní vody, odpadní vody 9. Vzorkování půdního vzduchu 10. Vzorkování odpadů (souhrn) 11. Úpravy vzorků v terénu (pevné, kapalné vzorky) 12. Balení, konzervace, skladování, doprava a předání vzorku do laboratoře (pevné, kapalné vzorky) 13. Validace vzorkovací a analytické metody (řízení jakosti vzorkovacích a analytických prací) 14. Vyhodnocení výsledků případové studie - závěrečné zprávy (zkouška)

3 Vzorkování podzemní vody

4 Vzorkování podzemní vody normy: Aktualizace 2007 zrušena 2007 Aktualizace 2013 Aktualizace 2012 zrušena 2012

5 Vzorkování podzemní vody Aktualizace norem

6 ČSN ISO obsahuje Vzorkovací strategie kompetence hydrogeologa Druhy monitorovacích zařízení - definuje hydrogeolog Vzorkovací postupy - definuje hydrogeolog a zajišťuje vzorkař Bezpečnostní opatření Identifikace vzorků a protokoly Zabezpečení jakosti a řízení jakosti

7 5. Vzorkování podzemní vody Obecný postup (Metodický pokyn 2006) příprava a kontrola místa a bodu odběru, vzorkovnic a potřebného vybavení, měření úrovně hladiny podzemní vody a hloubky objektu, instalace vzorkovacího vybavení, čištění (pročišťování) vzorkovaného objektu, terénní měření hydrochemických parametrů, měření úrovně hladiny odběr vzorků a plnění vzorkovnic, úprava vzorků, dokumentace.

8 5. Vzorkování podzemní vody

9 Typy objektů pro odběr podzemní vody přirozené pramenní vývěry a jímky přirozené vývěry podzemní vody do objektů s povrchovou vodou, ve slatinách a bahenních tůních uměle vyvolané vývěry podzemních vod v báňských dílech a stavebních jámách drenážní rýhy, meliorační potrubí a jímky vodárenské jímací zářezy a horizontální sběrače umělé zřídelní jímky a bazény s minerální a termální vodou kopané, spouštěné a vrtané studny strukturní, pozorovací a čerpací vrty apod.

10 Rozlišení vrtů podle konstrukce otevřený vrt piezometr skupina piezometrů vrt s ucpávkami

11 otevřený vrt Rozlišení vrtů podle konstrukce

12 Rozlišení vrtů podle konstrukce skupina piezometrů

13 Rozlišení vrtů podle konstrukce vrt s ucpávkami

14 Konstrukce monitorovacího vrtu Zásady správné instalace monitorovacího vrtu

15 Konstrukce monitorovacího vrtu Zásady pro instalaci monitorovacího vrtu Filtr (screen) musí být umístěn pod hladinou podzemní vody,! i při čištění vrtu a odběru vzorku! Spoje mezi pažnicemi musí být nepropustné (prevence před nežádoucím prouděním z jiných zvodnělých horizontů) Materiál pažnic nesmí druhotně kontaminovat vodu ( PVC nebo HDPE bez polutantů)

16 Konstrukce monitorovacího vrtu Písek filtru, Perforovaný úsek pažnice (filtr) musí být uložen (chráněn) filtrem z písku. Písek musí být prostý kontaminace (testy certifikáty!)

17 Konstrukce monitorovacího vrtu Bentonit Perforované nepropustné vrstvy musí být uzavřeny a odizolovány od propustných poloh bentonitovým ložem.

18 Konstrukce monitorovacího vrtu Technologie vrtání: Vrtací soupravy Spirálové vrtání pouze ve zpevněných půdách Hollow stem pažení a vrtání v jednom Suction augering omezená hloubka Vibrační vrtání (Sonic drilling) zarážení pažení vibračně rotačně nárazové vrtání Vrtání v horninách

19 Konstrukce monitorovacího vrtu Well development vyčištění vrtu po ukončení instalace konstrukčních prvků čerpání vody z vrtu, optimálně po 24 hodinách po skončení instalace vrtu (z důvodu úplného utěsnění mezipažnicového prostoru bentonitem) = well development kontrola ph, konduktivity čerpané vody První odběry vzorků optimálně provádět po 2 týdnech po well development (hlubší vrty a vrty s větším průměrem déle)

20 Speciální monitorovací systémy. Klastrové vrty (skupina piezometrů) cluster wells

21 Vícestvolový vrt (nested wells)

22 Víceúrovňový vrt (multilevel monitoring wells)

23 Víceúrovňový vrt (multilevel monitoring wells) Pažnice Horní lapač k utěsnění pohybu těsnění Obvykle lapač písku chrání zasypání materiálu do spod. polohy Mezi spodním a horním lapačem: Optimálně se umisťuje v homogenních horninách.obvykle pokud dochází k alternaci písčitých nebo jílovitým vrstvám Oddělovací část mezi filtrem a těsněním Lapač písku Sekce filtru

24 Vzorkování podzemní vody Obecný postup (Metodický pokyn 2006) příprava a kontrola místa a bodu odběru, vzorkovnic a potřebného vybavení, měření úrovně hladiny podzemní vody a hloubky objektu, instalace vzorkovacího vybavení, čištění (pročišťování) vzorkovaného objektu, terénní měření hydrochemických parametrů, měření úrovně hladiny odběr vzorků a plnění vzorkovnic, úprava vzorků, dokumentace.

25 Vzorkování podzemní vody Prvotní měření základních údajů měření hladiny podzemní vody ověření přítomnosti volné fáze (NAPL) měření konstrukčních parametrů objektu např. hloubka objektu, průměr pažnice, výška odměrného bodu

26 Vzorkování podzemní vody Piezometry Hladina podzemní vody Hladina moře

27 Vzorkování podzemní vody Směr proudění Isohypsa Isohypsy spojují body se stejnou úrovní hladiny podzemní vody

28 Vzorkování podzemní vody Přístroje a zařízení na měření hladiny podzemní vody Hydrogeologická píšťala (pouze pro hladiny podzemní vody v malých hloubkách) Elektroakustické hladinoměry Senzory hydrostatického tlaku se záznamem dat (datalogery) např. Diver

29 5. Vzorkování podzemní vody Princip měření hladiny podz. vody pomocí snímače hydrostatického tlaku - např.diver (firmy Eijkelkamp mbar Hydrostatický tlak

30 Měření fáze plovoucí na hladině - LNAPLs

31 Vzorkování podzemní vody Saturace lehké fáze (LNAPL s) v nesaturované zóně je větší než v saturované zóně akumulace v pórech (30 a 40%) Fáze ropných látek netvoří na hladině vrstvu o jednotné tloušťce - z důvodu změn hladiny podzemní vody jsou póry částečně vyplněny vodou a vrstva LNAPL s je proměnlivá Optimálně se mocnost LNAPL s vyhodnocuje při vrtání kombinací senzorických měření a analýz vzorků odebíraných po 5 cm. Mocnost LNAPL s v monitorovacím vrtu je odlišná od skutečné v přirozeném horninovém prostředí (účinky kapilárních sil).

32 Vzorkování podzemní vody Plovoucí vrstva lehké fáze na hladině Povrch Nenasycená zóna P < 0 P = 0 P > 0 Znečištěná vrstva produktem Mobilní vrstva na hladině (skutečná mocnost plovoucí fáze) Fáze plovoucí ve vrtu (zdánlivá mocnost plovoucí fáze)

33 Vzorkování podzemní vody Empirický vztah pro odhad mocnosti plovoucí fáze LNAPL s na základě výsledků měření ve vrtu: Hrubozrnný písek: mocnost fáze ve vrtu / 3 Jemnozrnný písek : mocnost fáze ve vrtu / 5 Slíny: mocnost fáze ve vrtu / 10 Jíly : mocnost fáze ve vrtu / 20 i více Pro měření fáze ve vrtu se používají mechanické nebo elektronické měřiče Elektronický měřič Solinst 122 Interface Probe Mechanický měřič Eijkelkamp

34 Vzorkování podzemní vody Instalace vzorkovacího vybavení

35 Vzorkování podzemní vody Peristaltická pumpa (max 9 m) Ponorné čerpadlo Inerciální pumpa Ponorné čerpadlo na jedno použití

36 Vzorkování podzemní vody Srovnání vzorkovacích čerpadel

37 Dle metodického pokynu 2006

38 dle ČSN ISO

39 Umístění čerpadla v monitorovacím vrtu Směsný vzorek nad horní okraj filtru nebo do hloubky definované plánem Prostý vzorek přibližně doprostřed perforované části výstroje, mírně nad střed perforace, nebo do hloubky definované plánem. Umístění čerpadla u dna vrtu se nedoporučuje riziko zvýšení turbidity během zapouštění vrtů a provozu čerpadla.

40 Vzorkování podzemní vody Čištění vrtu (purging)

41 Stagnující voda v objektu Voda stagnující ve vrtu mezi jednotlivými odběry nemusí odpovídat kvalitě podzemní vody v kolektoru, ale může být alterovaná kontaktem s materiálem výstroje a výměnou plynů s atmosférou nad hladinou v monitorovaném objektu. Ke změnám dochází zejména v případě složek a vlastností, závislých na obsahu rozpuštěných plynů včetně kyslíku a CO 2 (oxidačně redukční potenciál, uhličitanová rovnováha atd.) a dále všech ostatních parametrů závislých na hodnotě oxidačně redukčního potenciálu (celkový obsah a forma rozpuštěných kovů).

42 Stagnující voda v objektu Typy objektů, ve kterých je stagnace vody velmi omezená: objekty s trvalým přítokem vody na povrch objekty s trvalým vertikálním nebo příčným prouděním (s dostatečnou vydatností) trvale čerpané objekty (POZOR NA MOŽNÉ HYDRAULICKÉ OVLIVNĚNÍ KOLEKTORU!!)

43 Pročišťování - purging pročištění by mělo předcházet jakémukoliv vzorkování podzemní vody objem závisí na průměru vrtu a výšce vodního sloupce pročišťování by mělo být uskutečňováno menší vydatností < čištění a > vzorkování Pozor na negativní účinky pročišťování!!!

44 Negativní účinky pročišťování přitažení kontaminace

45 Vzorkování podzemní vody Dokumentované údaje při čištění a odběrech vzorků: ph, konduktivita, průtok při čerpání, průtok při odběru vzorků (200 ml/min +/- 100 ml/min), použité čerpadlo a vzorkovací hadice Vždy se používá nová PE (nebo silikonová) hadice Vydatnosti vrtu (Flow capacity of well): špatná / malá / přijatelná / dobrá

46 10:45 12:00 13:00

47 Vzorkování podzemní vody Metody vzorkování

48 Vzorkování podzemní vody Metoda malého čerpaného množství (Micropurging) Čerpadlo je umístěno ve vrtu v pozici filtru Čerpá se nízkými průtoky (0,1 0,5 l.min -1 ) není třeba vyměňovat velké objemy vody pro odstranění stagnující vody Ustálení parametrů - ph, el. vodivost, obsah rozpuštěného kyslíku, oxidačně redukční potenciál, teplota a turbidita Snížení hladiny podzemní vody maximálně o 0,1 m

49 Vzorkování podzemní vody Metoda malého čerpaného množství s nekontrolovatelným snížením hladiny ve vrtu (Při čerpání s průtokem < 0,1 l.min -1 nedochází k ustálení hladiny podzemní vody) se vyvarovat vyčerpání vrtu, nebo snížení hladiny pod úroveň perforovaného úseku pažnice.

50 Vzorkování podzemní vody Objemově průměrované vzorkování ( klasický postup při čištění vrtu): Minimálně 14 dní po instalaci vrtu Vyčerpání 3 objemů vody ve vrtu ( včetně objemu vody v obsypu vrtu) nebo ustálení parametrů - ph, el. vodivost, popř.obsah rozpuštěného kyslíku, oxidačně redukční potenciál, teplota a turbidita V žádném případě by nemělo dojít k vyčerpání objektu a doporučené maximální snížení hladiny je cca o ⅓ vodního sloupce vody ve vrtu

51 Vzorkování podzemní vody Vzorkování multizonálních systémů Použití packerů Packer umožňuje odizolování perforovaného úseku vrtu (filtru) Dvojice packerů umožňuje odděleně vzorkovat různé hloubkové úrovně ve vrtech s více polohami filtrů Aplikace Vyhledání netěsností spojů mezi pažnicemi Zkrácení doby čištění vrtu Nevýhoda : Nutnost dekontaminace

52 Vzorkování podzemní vody Vzorkování multizonálních systémů Trvale instalovaná vzorkovací technika Každé vzorkovací zařízení umístěné ve vrtu natrvalo Mobilní vzorkovače Většinou vzorkovače malých rozměrů (peristaltická pumpa, bladder pump, dual valve pump, inertial pump)

53 Vzorkování podzemní vody Odběr vzorků

54 Vzorkování podzemní vody Doporučené pořadí plnění vzorkovnic: 1. rozpuštěné plyny (sulfan, metan, etan, vinylchlorid, radon), 2. těkavé organické látky (TOL), 3. organické halogenidy (AOX, EOX), 4. celkový organický uhlík (TOC), 5. ropné uhlovodíky a ostatní organické látky (PCB, PAU, pesticidy), 6. veškeré kovy, 7. rozpuštěné kovy, 8. fenoly a kyanidy, 9. ostatní anorganické ionty, 10. radionuklidy, 11. mikrobiologické vzorky.

55 Vzorkování podzemní vody Odběr na stanovení těkavých látek

56 Vzorkování podzemní vody Odběr na stanovení těkavých látek: Rychlost čerpání 200 ml/min +/- 100 ml/min. Hladina podz. vody nesmí nikdy klesnout do části filtru K odběru se používá stejná hadice jako při čištění vrtu Čerpadlo je umístěno v centrální části filtru Při plnění vzorkovnice je hadice umístěna přesně s hladinou vzorku. Vzorkovnice se plní do přelití, resp. head space free. Uchovává se v chladu Rychlý transport do laboratoře Perforovaný úsek Centrální část filtru

57 Vzorkování podzemní vody Odběr na stanovení netěkavých parametrů

58 Vzorkování podzemní vody Odběr netěkavých sloučenin Po ukončení čištění, se provádí filtrace - 0,45 μm filtr pomocí peristaltické pumpy při průtoku 200 ml/min nebo méně. Filtrace se provádí za nepřístupu vzduchu.

59 Vzorkování podzemní vody Odběr na stanovení PAU a pesticidů a PCB Nesmí se provádět filtrace!!!! PAU se vyskytují v podzemní vodě ve formě koloidů, větších než jsou póry filtru Při čištění vrtu se čerpá s průtokem max. 0,5 l/min po dobu 30 minut k dosažení minimálního zákalu. Je důležité měřit turbiditu a filtrace se nesmí provádět. Pokud voda zůstává zakalená a výsledky analýz jsou varující, je nutné pokračovat v průzkumu.

60 Možnosti hodnocení znečištění podzemní vody Metodický pokyn MŽP Kritéria znečištění zemin a podzemní vody z Pro orientační vyhodnocení stupně znečištění Upravuje kritéria A, B a C znečištění zemin a podzemní vody. Kritéria jsou signální koncentrace chemických látek v zemině a podzemní vodě a umožňují orientačně posoudit úroveň znečištění a zařadit znečištění do kategorie podle jeho závažnosti.

61 Metodický pokyn MŽP Kritéria znečištění zemin a podzemní vody z Jednotlivá kriteria je možné interpretovat následujícím způsobem: "A" odpovídá přibližně přirozeným obsahům sledované látky v přírodě. Překročení této hodnoty se posuzuje jako znečištění, vyjma oblastí s přirozeným vyšším obsahem sledované látky. Pokud však není překročena hodnota kritéria B, znečištění není pokládáno za tak významné, aby bylo nutné zahájit průzkum nebo jeho monitorování. "B" je uměle zavedená hodnota ve výši přibližně aritmetického průměru mezi hodnotou A a C. Překročení této hodnoty se posuzuje jako znečištění, které může mít negativní vliv na zdraví člověka a jednotlivé složky životního prostředí, a proto se vyžaduje zjistit jeho zdroj a příčiny a podle výsledku rozhodnout o dalším průzkumu či zahájení monitoringu. "C" zohledňuje fyzikálně-chemické, toxikologické, ekotoxikologické, popř. další vlastnosti látek. Překročení této hodnoty představuje znečištění, které může znamenat významné riziko ohrožení zdraví člověka a dalších složek životního prostředí, a proto je nutné prokázat závažnost rizika jeho analýzou. Jejím výsledkem přitom může být potvrzení nebo naopak zvýšení uvedených kritérií a navržení sanace.

62 Metodický pokyn MŽP Kritéria znečištění zemin a podzemní vody z

63

64

65

66 Metodický pokyn MŽP Indikátory znečištění (uvedený ve Věstníku MŽP leden 2014)

67 Metodický pokyn MŽP Indikátory znečištění (uvedený ve Věstníku MŽP leden 2014)

68

69

70

71

72

73

74 Vzorkování podzemní vody Příčiny systematických chyb: Oxidace zavzdušnění kolektoru nebo vzorku Vysrážení hydroxidů kovů, Biodegradace organických sloučenin. Teplo a světlo. Sorpce na materiálu konstrukce vrtu, vzorkovací hadice, vzorkovnice. Vytěkání těkavých látek a rozpuštěných plynů. Nevhodné vzorkovací zařízení Sací systémy čerpání způsobují odplynění těkavých látek, oxidu uhlíku, metanu, sulfanu (sirovodíku).

75 Vzorkování podzemní vody Příčiny náhodných chyb Nedodržování pozice čerpadla ve vrtu Nedodržování podmínek čištění vrtu Nedodržování čerpaného průtoku při čištění vrtu a při odběru Používání odlišných vzorkovacích zařízení Manipulace se vzorkem

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic Vzorkování podzemních vod Ing. Pavel Bervic ČSN EN ISO 5667 Část 1: Návod pro návrh programu odběru vzorků a pro způsoby odběru vzorků Kvalita vod odběr vzorků - Část 3: Konzervace vzorků vod a manipulace

Více

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic Vzorkování podzemních vod Ing. Pavel Bervic ČSN EN ISO 5667 Část 1: Návod pro návrh programu odběru vzorků a pro způsoby odběru vzorků Kvalita vod odběr vzorků - Část 3: Konzervace vzorků vod a manipulace

Více

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic

Vzorkování podzemních vod. Ing. Pavel Bervic Vzorkování podzemních vod Ing. Pavel Bervic ČSN EN ISO 5667 Část 1: Návod pro návrh programu odběru vzorků a pro způsoby odběru vzorků Kvalita vod odběr vzorků - Část 3: Konzervace vzorků vod a manipulace

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 9/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

STUDIUM ELEKTROCHEMICKÝCH PARAMETRŮ PODZEMNÍCH VOD VE VELKÝCH HLOUBKÁCH POMOCÍ SONDY YSI EXO1. Mgr. Jan Holeček. jan.holecek@geology.

STUDIUM ELEKTROCHEMICKÝCH PARAMETRŮ PODZEMNÍCH VOD VE VELKÝCH HLOUBKÁCH POMOCÍ SONDY YSI EXO1. Mgr. Jan Holeček. jan.holecek@geology. STUDIUM ELEKTROCHEMICKÝCH PARAMETRŮ PODZEMNÍCH VOD VE VELKÝCH HLOUBKÁCH POMOCÍ SONDY YSI EXO1 Mgr. Jan Holeček jan.holecek@geology.cz 1 Hydrochemické parametry ve vodách Běžnou součástí studia geochemie

Více

Složení a vlastnosti přírodních vod

Složení a vlastnosti přírodních vod Vodní zdroje Složení a vlastnosti přírodních vod Podzemní vody obsahují především železo, mangan, sulfan, oxid uhličitý, radon a amonné ionty. Povrchové vody obsahují především suspendované a koloidní

Více

Pečky doškolovací kurz Vzorkování podzemních vod pro stanovení těkavých organických látek

Pečky doškolovací kurz Vzorkování podzemních vod pro stanovení těkavých organických látek Pečky doškolovací kurz Vzorkování podzemních vod pro stanovení těkavých organických látek Petr Kohout, Forsapi s.r.o. 14. října 2011 Pečky doškolovací seminář Vzorkování podzemních vod pro stanovení těkavých

Více

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s.

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. EXPERT je soustavou kalkulátorů, které zjednodušují práci při zpracovávání hydrogeologických

Více

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU

IMPLEMENTACE BIOVENTINGU IMPLEMENTACE BIOVENTINGU Vít Matějů ENVISAN-GEM, a.s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 envisan@vol.cz 1 CHARAKTERIZACE LOKALITY 1. Přehled existujících informací 2. Složení půdních plynů 3.

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 5/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění ZAJEČÍ - prameniště projekt hloubkového odvodnění Brno, září 2013 2 Obsah 1. Úvod... 4 2. Hydrogeologické podmínky pro realizaci hloubkového odvodnění... 4 3. Návrh technického řešení hloubkového odvodnění...

Více

Zájmová oblast M 1 : 50 000

Zájmová oblast M 1 : 50 000 S Zájmová oblast Podklad získán ze serveru www.cuzk.cz dne 23.1.2013 M 1 : 50 000 AKCE: Proseč Analýza rizik bývalé sběrny druhotných surovin ve městě Proseč u Skutče Projekt realizace průzkumných prací

Více

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu Tak ne předběžný hydrogeologický průzkum Hodov... z provedené čerpací zkoušky na vrtu ČI 1 vyplývá, že při čerpání vydatnosti 0,2 l/s (1 000 l/den) poklesla hladina ve vrtu zhruba o 1/3 (ustálená HPV před

Více

OCHRANA PODZEMNÍCH VOD IX.

OCHRANA PODZEMNÍCH VOD IX. OCHRANA PODZEMNÍCH VOD IX. Sanační metody lépe používat nápravná opatření ex-situ x in-situ omezení x odčerpání x destrukce x přírodní atenuace první krok vymezení kontaminace detailní vymezení ohnisko

Více

Proudění podzemní vody

Proudění podzemní vody Podpovrchová voda krystalická a strukturní voda vázaná fyzikálně-chemicky adsorpční vázaná molekulárními silami na povrchu částic hygroskopická (pevně vázaná) obalová (volně vázaná) volná voda kapilární

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 3. Vrty pro tepelná čerpadla Do 1.8. 2010 se vrty pro tepelná čerpadla systému země x voda i voda x voda považovala za vodní díla a pro jejich provádění bylo zapotřebí

Více

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Sekce úřední kontroly Organizační schéma Sekce úřední kontroly Sekce úřední kontroly Hnojiva (registrace, přezkušování, dozor) Krmiva (kontrola krmivářských podniků + jejich

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 12/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská Hluboká nad Vltavou

Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská Hluboká nad Vltavou j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.com Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská 287 373 41

Více

Pilotní aplikace Fentonova činidla v prostředí se směsnou kontaminací. Pavel Hrabák, Hana Koppová, Andrej Kapinus, Miroslav Černík, Eva Kakosová

Pilotní aplikace Fentonova činidla v prostředí se směsnou kontaminací. Pavel Hrabák, Hana Koppová, Andrej Kapinus, Miroslav Černík, Eva Kakosová Pilotní aplikace Fentonova činidla v prostředí se směsnou kontaminací Pavel Hrabák, Hana Koppová, Andrej Kapinus, Miroslav Černík, Eva Kakosová Obsah východiska přístup k použití ISCO principy in-situ

Více

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno Ing.Václav Šťastný VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář 23.10.2017 Brno Vzorkování odpadních vod seminář 23.10. 2016 Brno Seznam norem týkajících se vzorkování odpadních vod a kalů ČSN ISO 5667-10 Jakost vod

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

Projekt monitoringu. investor :

Projekt monitoringu. investor : Výtisk 6 Zakázka : DS BENZINA Červené Pěčky - PD monitoringu Číslo zakázky : SAN-15-0192 Interní číslo dokumentu : PRO-SAN-15-0004 Projekt monitoringu Monitoring a sběr fáze v rámci opatření vedoucích

Více

MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ ÚNOR 2015 1. Technický projekt hydrogeologického opěrného a ověřovacího vrtu pro vrtanou studnu PIC 1 Náhlov Po odvrtání ověřovacího vrtu bude

Více

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I.

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Technické zadání: Předmětem prací je realizace hydrodynamických

Více

SANAČNÍ TECHNOLOGIE XV Pardubice RNDr. Ladislav Sýkora.

SANAČNÍ TECHNOLOGIE XV Pardubice RNDr. Ladislav Sýkora. SANAČNÍ TECHNOLOGIE XV 22. 24. 5. 2012 Pardubice RNDr. Ladislav Sýkora Ladislav.sykora@aecom.com Úvod Promývání zemin surfaktanty na dílčí lokalitě E1-západ bylo realizováno v rámci úkolu OSEZ JDZ Soběslav

Více

lního profilu kontaminace

lního profilu kontaminace Průzkum vertikáln lního profilu kontaminace zvodněných ných kolektorů Ladislav Gombos DIAMO, s. p., o. z. Těžba a úprava uranu 471 27 Stráž pod Ralskem e-mail: gombos@diamo.cz Úvod Řešení problematiky

Více

Bioremediace půd a podzemních vod

Bioremediace půd a podzemních vod Bioremediace půd a podzemních vod Jde o postupy (mikro)biologické dekontaminace půd a podzemních vod Jsou používány tam, kde nepostačuje přirozená atenuace: - polutanty jsou biologicky či jinak špatně

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství. Ing.

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství. Ing. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut environmentálního inţenýrství Ing. Pavla Šebestová Odběr vzorků z vodních nádrží, řek a potoků Tento projekt je spolufinancován

Více

G-Consult, spol. s r.o.

G-Consult, spol. s r.o. G-Consult, spol. s r.o. KARVINÁ - Sovinec Rekultivovaná skládka TKO, monitoring Závěrečná zpráva, 2012 Číslo zakázky Účel Katastrální území Kraj Objednatel 2010 0116S sledování kvality podzemní a povrchové

Více

Chemický technik environmentální geochemik (kód: M)

Chemický technik environmentální geochemik (kód: M) Chemický technik environmentální geochemik (kód: 28-084-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Chemický technik

Více

Testování vzorků podzemní vody z monitorovacích vrtů na stanovení těkavých organických látek.

Testování vzorků podzemní vody z monitorovacích vrtů na stanovení těkavých organických látek. Testování vzorků podzemní vody z monitorovacích vrtů na stanovení těkavých organických látek. Doškolovací seminář Manažerů vzorkování podzemních vod 24. 4. 2018 v Novém Bydžově Úvod Společnost Forsapi,

Více

Kontaminované zeminy. Ing. Jan Horsák, Ph.D.

Kontaminované zeminy. Ing. Jan Horsák, Ph.D. Kontaminované zeminy Ing. Jan Horsák, Ph.D. Co je zemina? Pohled zemědělců zemina není, existuje půda, ta se dělí na jednotlivé horizonty Pohled geologů zemina je jen nejsvrchnější část zemské kůry obsahující

Více

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ.

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. Jaroslav Hrabal, MEGA a.s., Drahobejlova 1452/54, 190 00 Praha 9 Pracoviště Stráž pod Ralskem Dagmar

Více

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Jiří Michna hydogeologie, GEOtest, a.s. Součástí projektu Rebilance zásob podzemních vod byly v rámci aktivity 4

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie

ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Základní pojmy Jsou podrobně

Více

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Letecký petrolej (kerosin): složitá směs uhlovodíků získaná destilací ropy. Počet uhlíkových atomů převážně v rozmezí C 6 až C 16. Zdraví

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 4. kontrolní den 29.7.2014

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 4. kontrolní den 29.7.2014 SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 4. kontrolní den 29.7.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

MODELOVÁNÍ MIGRAČNÍCH SCHOPNOSTÍ ŽELEZNÝCH NANOČÁSTIC A OVĚŘENÍ MODELU PŘI PILOTNÍ APLIKACI

MODELOVÁNÍ MIGRAČNÍCH SCHOPNOSTÍ ŽELEZNÝCH NANOČÁSTIC A OVĚŘENÍ MODELU PŘI PILOTNÍ APLIKACI Technická univerzita v Liberci MODELOVÁNÍ MIGRAČNÍCH SCHOPNOSTÍ ŽELEZNÝCH NANOČÁSTIC A OVĚŘENÍ MODELU PŘI PILOTNÍ APLIKACI J. Nosek, M. Černík, P. Kvapil Cíle Návrh a verifikace modelu migrace nanofe jednoduše

Více

KARVINÁ Monitoring podzemní a povrchové vody zpráva o výsledcích měření za rok 2017

KARVINÁ Monitoring podzemní a povrchové vody zpráva o výsledcích měření za rok 2017 KARVINÁ Monitoring podzemní a povrchové vody zpráva o výsledcích měření za rok 2017 XXI. etapa, 1. řada Zpracoval : Ing. Václav H O T Á R E K Odpovědný řešitel úkolu : Ing. Pavel M A L U C H A, Ph.D. Schválil

Více

Rizika vyplývající ze starých ekologických zátěží. Zbyněk Vencelides

Rizika vyplývající ze starých ekologických zátěží. Zbyněk Vencelides Rizika vyplývající ze starých ekologických zátěží Zbyněk Vencelides vencelides.z@opv.cz Význam podzemní vody Zdroj: USGS 10.9.2015 Podzemní voda jako přírodní zdroj MF Dnes 16.3.2015 10.9.2015 Staré ekologické

Více

Formy výskytu podpovrchové vody

Formy výskytu podpovrchové vody PODZEMNÍ VODY Formy výskytu podpovrchové vody voda půdní vodní pára poutaná adsorpční kapilární půdní led gravitační voda podzemní kolektor (Zvodeň) X izolátor pásmo nasycení X pásmo provzdušnění Podzemní

Více

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald * 1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald zhotovitel: ATE CR, a.s. doba řešení: únor až srpen 2012 2. Společný přeshraniční návrh na

Více

Normy pro stanovení radioaktivních látek ve vodách a souvisící normy

Normy pro stanovení radioaktivních látek ve vodách a souvisící normy Normy pro stanovení radioaktivních látek ve vodách a souvisící normy Ing. Lenka Fremrová Sweco Hydroprojekt a.s. Ing. Eduard Hanslík, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. 1 Normy

Více

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Metodika cíleného monitoringu RNDr. Petr Kohout Forsapi s.r.o. Program Epsilon TAČR TH01031187 Konference:

Více

Paramenty čerpadel a registrační technika do vrtů a způsob jejich instalace do jímacích objektů

Paramenty čerpadel a registrační technika do vrtů a způsob jejich instalace do jímacích objektů Paramenty čerpadel a registrační technika do vrtů a způsob jejich instalace do jímacích objektů Mgr. Martin Blažíček Na úvod jen krátké oživení, a to základní rozdělení čerpadel do vrtů. Nejběžnější dělení

Více

Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů. Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA

Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů. Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA Zkoušení způsobilosti vzorkování sedimentů Alena Nižnanská, Pavel Kořínek, CSlab Vladimíra Bryndová, Laboratoř MORAVA Zkoušení způsobilosti vyhodnocení výkonnosti účastníka vůči předem stanoveným kriteriím

Více

PODZEMNÍ VODY. Podzemní vody. Podzemní vody. Rozdělení podzemních vod Formy výskytu podpovrchové vody. voda půdní.

PODZEMNÍ VODY. Podzemní vody. Podzemní vody. Rozdělení podzemních vod Formy výskytu podpovrchové vody. voda půdní. Formy výskytu podpovrchové vody PODZEMNÍ VODY voda půdní vodní pára poutaná adsorpční kapilární půdní led gravitační voda podzemní kolektor (Zvodeň) X izolátor pásmo nasycení X pásmo provzdušnění Podzemní

Více

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 1 Blok 3 Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 2 Dle ustanovení 55 vodního zákona je vrtaná studna vodním dílem a ve smyslu 15, odst. (1) vyžaduje stavební povolení. Toto povolení vydává

Více

Petra Oppeltová, Jiří Suchodol

Petra Oppeltová, Jiří Suchodol ÚSTAV APLIKOVANÉ A KRAJINNÉ EKOLOGIE oppeltova@mendelu.cz ANALÝZA ZDROJŮ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH A PODZEMNÍCH VOD A NÁVRH NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ V SOUVISLOSTI SE ZÁSOBOVÁNÍM OBCE STUDENÉ PITNOU VODOU Petra

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 3. kontrolní den 29.4.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ

HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ CHARAKTERIZUJÍ FILTRACI PROSTÉ PODZEMNÍ VODY O URČITÉ KINEMATICKÉ VISKOZITĚ Předpoklad pro stanovení : Filtrační (laminární proudění) Znalost homogenity x heterogenity

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

Rizikové látky v půdě. Propustné reakční bariéry. Princip - Konstrukce Návrh Alternativní řešení - Příklady

Rizikové látky v půdě. Propustné reakční bariéry. Princip - Konstrukce Návrh Alternativní řešení - Příklady Rizikové látky v půdě Propustné reakční bariéry Princip - Konstrukce Návrh Alternativní řešení - Příklady Propustné reakční bariéry (PRB) Angl. Permeable reactive barrier, treatment wall, reactive wall

Více

Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou

Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou Strana 1 (celkem 6) Rozbor sedimentu z koupaliště Lhotka a návrh na další nakládání s vytěženou hmotou Objednavatel: SUNCAD s.r.o. Nám. Na Lužinách 3 Praha 13 155 00 Podkladové materiály Pitter, P. : Hydrochemie,

Více

NOVÉ POSTUPY A TECHNIKY ODSTRAŇOVÁNÍ ROPNÝCH LÁTEK Z PODZEMNÍ VODY. Kvapil, Nosek, Šťastná, Stejskal, Pešková, Ottis AQUATEST a.s.

NOVÉ POSTUPY A TECHNIKY ODSTRAŇOVÁNÍ ROPNÝCH LÁTEK Z PODZEMNÍ VODY. Kvapil, Nosek, Šťastná, Stejskal, Pešková, Ottis AQUATEST a.s. NOVÉ POSTUPY A TECHNIKY ODSTRAŇOVÁNÍ ROPNÝCH LÁTEK Z PODZEMNÍ VODY Kvapil, Nosek, Šťastná, Stejskal, Pešková, Ottis AQUATEST a.s. Obsah prezentace Volná fáze Metody sanace Podpora plyny (CO 2 ) Pasivní

Více

Technické normy pro stanovení radioaktivních látek ve vzorcích vody a související normy

Technické normy pro stanovení radioaktivních látek ve vzorcích vody a související normy Technické normy pro stanovení radioaktivních látek ve vzorcích vody a související normy Ing. Lenka Fremrová, HYDROPROJEKT CZ a.s Ing. Eduard Hanslík, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský, v.v.i. Technická

Více

P r a c o v n í n á v r h VYHLÁŠKA. č. /2008 Sb., o podrobnostech zjišťování a nápravy ekologické újmy na půdě

P r a c o v n í n á v r h VYHLÁŠKA. č. /2008 Sb., o podrobnostech zjišťování a nápravy ekologické újmy na půdě P r a c o v n í n á v r h VYHLÁŠKA č. /2008 Sb., ze dne o podrobnostech zjišťování a nápravy ekologické újmy na půdě Ministerstvo životního prostředí v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví podle

Více

Formy výskytu podpovrchové vody

Formy výskytu podpovrchové vody PODZEMNÍ VODY Formy výskytu podpovrchové vody Druhy podzemích vod Zdroje znečištění Migrace znečištění a samočištění Pohyb některých znečišťujících látek Ochrana podzemních vod Jímání podzemních vod Formy

Více

PODZEMNÍ VODY. Podzemní vody. Formy výskytu podpovrchové vody. Formy výskytu podpovrchové vody. Výskyt podzemních vod. voda půdní

PODZEMNÍ VODY. Podzemní vody. Formy výskytu podpovrchové vody. Formy výskytu podpovrchové vody. Výskyt podzemních vod. voda půdní Formy výskytu podpovrchové vody PODZEMNÍ VODY Formy výskytu podpovrchové vody Druhy podzemích vod Zdroje znečištění Migrace znečištění a samočištění Pohyb některých znečišťujících látek Ochrana podzemních

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 2. STUDNY - případně zpracování projektu a technologického postupu pro činnost prováděnou hornickým způsobem, je-li hydrogeolog současně báňským projektantem (předchází

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 7. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 7. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 7. kontrolní den 28.4.2015 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci Plzeň - Libušín KD

Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci Plzeň - Libušín KD Aktualizovaná analýza rizik po provedené sanaci Plzeň - Libušín KD 27.10.2015 AAR Plzeň Libušín Shrnutí výsledků průzkumných prací před zahájením sanace Výsledky sanačních prací 2013 až 2015 (Sdružení

Více

Monitoring vod. Monitoring podzemní voda:

Monitoring vod. Monitoring podzemní voda: Monitoring vod Monitoring podzemní voda:...1 Předprovozní monitoring:...1 Monitoring v rámci provozu...2 Vyhodnocení monitoringu podzemních vod...3 Monitoring povrchová voda:...5 Profil Dubenecký potok

Více

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s.

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Likvidace srážkových vod bude navržena v souladu s:

Více

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 ODVĚTVOVÁ TECHNICKÁ NORMA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Leden 2014 MZe ČR GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 Obsah Strana Předmluva... 2 Úvod. 3 1 Předmět normy... 4 2 Citované dokumenty...

Více

PODZEMNÍ VODY. Formy výskytu podpovrchové vody. Formy výskytu podpovrchové vody. voda půdní. voda podzemní vytváří souvislou hladinu

PODZEMNÍ VODY. Formy výskytu podpovrchové vody. Formy výskytu podpovrchové vody. voda půdní. voda podzemní vytváří souvislou hladinu PODZEMNÍ VODY Formy výskytu podpovrchové vody Druhy podzemích vod Zdroje znečištění Migrace znečištění a samočištění Pohyb některých znečišťujících látek Ochrana podzemních vod Jímání podzemních vod Formy

Více

KARVINÁ Monitoring podzemní a povrchové vody zpráva o výsledcích měření za rok 2016

KARVINÁ Monitoring podzemní a povrchové vody zpráva o výsledcích měření za rok 2016 KARVINÁ Monitoring podzemní a povrchové vody zpráva o výsledcích měření za rok 2016 XX. etapa, 1. řada Zpracovatel : Ing. Václav H O T Á R E K Odpovědný řešitel úkolu : Ing. Pavel M A L U C H A, Ph.D.

Více

Imagine the result 1

Imagine the result 1 j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.cz Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská 287 373 41

Více

Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking

Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking Nástroje pro odběr vzorků Tools for Sample Taking Václav Helán 1, Martin Bogumský 2, Vladimír Bogumský 2 1 2 THETA ASE, s.r.o., P.S. 103, 737 01 Český Těšín E-mail: 2theta@2theta.cz 2 SPL Bohumín Volba

Více

Povodí Labe, státní podnik Odbor vodohospodářských laboratoří, laboratoř Ústí nad Labem Pražská 49/35, Ústí nad Labem

Povodí Labe, státní podnik Odbor vodohospodářských laboratoří, laboratoř Ústí nad Labem Pražská 49/35, Ústí nad Labem Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř je způsobilá provádět samostatné vzorkování. Zkoušky: 1 Stanovení amonných iontů a amoniakálního dusíku CFA se detekcí

Více

Odběrová místa vzorků zemin a půd Záznam o odběru vzorku Protokoly o analýzách

Odběrová místa vzorků zemin a půd Záznam o odběru vzorku Protokoly o analýzách Odběrová místa vzorků zemin a půd Záznam o odběru vzorku Protokoly o analýzách Průzkum kontaminace zemin a půd V rámci zpracování předkládaného oznámení EIA byly provedeny kontrolní odběry vzorků zemin

Více

Poskytnutí dodatečných informací k zadávacím podmínkám III.

Poskytnutí dodatečných informací k zadávacím podmínkám III. MINISTERSTVO FINANCÍ Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí oddělení 4501 Letenská 15 118 10 Praha 1 Telefon: 257 041 111 Fax: 257 042 788 ID datové

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 20. Vodárenství Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 10/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

Odlučovač tuku - základní princip funkce

Odlučovač tuku - základní princip funkce 2 Odlučovače tuků (OT) Základní dělení gravitačních odlučovačů tuků lze provést dle jmenovitého průtoku, materiálového provedení a požadovaného zatížení krytu: 2.1 Železobetonové pro běžné průtoky (NS

Více

REGENEROVAT, NOVÝ VRT? Podle čeho se rozhodovat? Lze rozhodnutí objektivizovat? RNDr. František Pastuszek Mgr. Ivo Černý

REGENEROVAT, NOVÝ VRT? Podle čeho se rozhodovat? Lze rozhodnutí objektivizovat? RNDr. František Pastuszek Mgr. Ivo Černý REGENEROVAT, NOVÝ VRT? Podle čeho se rozhodovat? Lze rozhodnutí objektivizovat? RNDr. František Pastuszek Mgr. Ivo Černý V případech, kdy můžeme vyloučit technické poškození výstroje vrtu jsme často postaveni

Více

UMÍSTĚNÍ IMPREGNOVANÝCH DŘEVĚNÝCH SLOUPŮ EL. VEDENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ

UMÍSTĚNÍ IMPREGNOVANÝCH DŘEVĚNÝCH SLOUPŮ EL. VEDENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ KONTAMINACE PROSTŘEDÍ ORGANICKÝMI POLUTANTY V DŮSLEDKU UMÍSTĚNÍ IMPREGNOVANÝCH DŘEVĚNÝCH SLOUPŮ EL. VEDENÍ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ Radim Ptáček GEOoffice, s.r.o., www.geooffice.cz, ptacek@geooffice.cz INFORMACE

Více

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex 29.3.2017 Jablonné nad Orlicí Matematické modelování (obecně hydrogeologie) ve svých

Více

Příloha č. 1 k MP č. 04/14. Datum účinnosti. Identifikace metody (SOP) Zk.č. 1 M-CH 01 Stanovení teploty ČSN

Příloha č. 1 k MP č. 04/14. Datum účinnosti. Identifikace metody (SOP) Zk.č. 1 M-CH 01 Stanovení teploty ČSN 1 M-CH 01 Stanovení teploty ČSN 757342 1.8.2013 2 M-CH 02 Stanovení barvy 7887 1.8.2012 3 M-CH 03 Stanovení zákalu 7027 1.1.2001 4 M-CH 04 Stanovení elektrické konduktivity ČSN EN 27888 1.7.1996 5 M-CH

Více

Příloha č.: 1 ze dne: je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 96/2012 ze dne:

Příloha č.: 1 ze dne: je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 96/2012 ze dne: List 1 z 20 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř Olomouc Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního

Více

PODZEMNÍ VODY VE VODÁRENSKÉ PRAXI, JARO 2019

PODZEMNÍ VODY VE VODÁRENSKÉ PRAXI, JARO 2019 PODZEMNÍ VODY VE VODÁRENSKÉ PRAXI, JARO 2019 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, Hotel Studánka 10.-12.4.2019 Rudolf Lidařík, Pavel Jánský INTENZIFIKACE STUDNÍ A VRTŮ METODOU HYDROPULS 1 Princip metody HYDROPULS je používán

Více

VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD

VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD VÝSLEDKY MEZILABORATORNÍHO ZKOUŠENÍ V KALECH Z ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH KOMUNÁLNÍCH VOD Petr Kohout Forsapi s.r.o. Pavel Bernáth Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Zdeněk Veverka Univerza-SoP s.r.o. Společnosti

Více

Hydrogeologie a právo k část 1.

Hydrogeologie a právo k část 1. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 1. Pro začátek několik úvodních proklamací Ústava ČR v hlavě 1, článku 1, odstavci 1 říká, že Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený

Více

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev Seminář na aktuální téma v oboru hydrogeologie - Ostrava, 11112010 Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních

Více

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková

BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy Chrudim III. Ing. Markéta Dvořáčková BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Píšťovy 820 537 01 Chrudim III Ing. Markéta Dvořáčková 725 730 646 marketa.dvorackova@bioanalytika.cz BIOANALYTIKA CZ, s.r.o. Chrudim Provozuje zkušební laboratoř č. 1012 akreditovanou

Více

Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami

Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami Sdružení Flos Aquae Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami Autorský kolektiv: Ing. Eliška Maršálková, Ph.D. Ing. Marcela Lagová Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc. Brno, květen 2013

Více

Odbourávání manganistanu draselného v horninovém prostředí

Odbourávání manganistanu draselného v horninovém prostředí In Situ Chemická Oxidace Odbourávání manganistanu draselného v horninovém prostředí Mgr. Petr Hosnédl RMT VZ, a.s. Dělnická 23/2, 70 00 Praha 7 In Situ Chemická Oxidace KMnO 4 je jedním z nejpoužívanějších

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU VLADIMÍR EKERT, LADISLAV GOMBOS, VÁCLAV MUŽÍK DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu Stráž pod

Více

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU Příloha č. 11 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU [ 17 vodního zákona] 1. Žadatel Obchodní firma nebo název / Jméno, popřípadě jména,

Více

1. Oddělení hydrochemie Macharova 5, Ostrava - Přívoz 2. Oddělení hydrobiologie Macharova 5, Ostrava - Přívoz

1. Oddělení hydrochemie Macharova 5, Ostrava - Přívoz 2. Oddělení hydrobiologie Macharova 5, Ostrava - Přívoz Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Oddělení hydrochemie Macharova 5, 702 00 Ostrava - Přívoz 2. Oddělení hydrobiologie Macharova 5, 702 00 Ostrava - Přívoz Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

Náhradní jímací vrt PH-3

Náhradní jímací vrt PH-3 RNDr. Václav Dubánek FER&MAN Technology Tréglova 795, 152 00 Praha 5, tel. 777 249 826 RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5 Náhradní jímací vrt PH-3 projekt hydrogeologických průzkumných

Více

Orientačně lze uvažovat s potřebou cca 650 750 Kcal na vypaření 1 l kapalné odpadní vody.

Orientačně lze uvažovat s potřebou cca 650 750 Kcal na vypaření 1 l kapalné odpadní vody. Proces Biodestil Biodestil je nový pokrokový proces pro zpracování vysoce kontaminovaných nebo zasolených odpadních vod, které jsou obtížně likvidovatelné ostatními konvenčními metodami. Tento proces je

Více

Staré ekologické zátěže rizika pro zdroje podzemních vod. Zbyněk Vencelides

Staré ekologické zátěže rizika pro zdroje podzemních vod. Zbyněk Vencelides Staré ekologické zátěže rizika pro zdroje podzemních vod Zbyněk Vencelides vencelides.z@opv.cz Obsah Vymezení pojmu Stará ekologická zátěž Přístup k odstraňování zátěží Zdroje informací o zátěžích Příčiny

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

Úkoly hydrogeologie při posuzování možnosti vsakování odpadních a srážkových vod do půdní vrstvy RNDr. Svatopluk Šeda

Úkoly hydrogeologie při posuzování možnosti vsakování odpadních a srážkových vod do půdní vrstvy RNDr. Svatopluk Šeda Úkoly hydrogeologie při posuzování možnosti vsakování odpadních a srážkových vod do půdní vrstvy RNDr. Svatopluk Šeda seda@ohgs.cz Seminář 10.1.2011 Přírodovědecká fakulta UK Česká asociace hydrogeologů

Více