ROZŠÍŘENÁ VERBÁLNÍ PROJEKCE V ČEŠTINĚ: Tři druhy slovesa být

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROZŠÍŘENÁ VERBÁLNÍ PROJEKCE V ČEŠTINĚ: Tři druhy slovesa být"

Transkript

1 LUDMILA VESELOVSKÁ ROZŠÍŘENÁ VERBÁLNÍ PROJEKCE V ČEŠTINĚ: Tři druhy slovesa být 1. Vývoj struktury verbální fráze V tomto referátu budu předpokládat současnou verzi minimalistické verbální fráze, která vychází ze studií autorů jako Pollock (89), Larson (89), nebo Chomsky (95) a rozkládá verbální projekci do několika hlav. Důvodů pro takovou analytičnost je několik a všechny je lze aplikovat na češtinu.. Za prvé je to existence analytických verbálních tvarů, kterou ilustrují příklady (1) a (2). Všimněte si, že pozice jednotlivých elementů českého verbálního komplexu není volná a při jejím popisu je třeba definovat jednotlivé komponenty samostatně. Za druhé je to variabilní pozice českého verba ve vztahu k nominálním a adverbiálním komplexům, kterou ilustruje příklad (3). (28) Já jsem/bych včera viděl (28) (a) Ty bys určitě býval někoho viděl. (b) Býval bys asi viděl všechno. (c) *Viděl bys asi býval všechno. (28) (a) Emil (??čitelně) bude (?čitelně) psát dopis (čitelně). (b) Bude Emil psát dopis? Dalšími důvody pro analytickou verbální projekci je přítomnost bohaté verbální morfologie (analýza jejího zdroje) a teoretické předpoklady paralelní/univerzální povahy kategorií. Minimalistická verbální struktura je schematicky zachycená ve (4) a obsahuje čtyři hlavy: dvě v predikačním (tematickém) jádru verbální projekce: V a (lehké) v*, a dvě v rovině (doméně) finitní/větné: T a C. Chomsky (1995) označuje hlavy V a T za "lexikální" a hlavy C a v* za hlavy "funkční." (28) Minimalistická/holá větná struktura s transitivním slovesem [ CP C [ TP T [ vp v [ VP V C-T... funkční doména věty v-v... predikační/tematické jádro Jednotlivé hlavy komplexní verbální projekce jsou zdrojem strukturních i lexikálních pádů podle (5) a (6). Pád přitom reflektuje shodu, do které vstupují konkrétní verbální hlavy obsahující rys <+D> a nominální element v dostupné doméně. (28) Strukturní (a) NOM je výsledkem shody T fin a +D (ve SPEC(v*)) (b) ACC is výsledkem shody v* a +D (ve SPEC(V)) (28) Lexikální pád je výsledkem shody s pád udělující hlavou (V, P )

2 2 2. Rozdíly mezi pozicí ve funkční vs. tematické doméně Pokud se z hlediska výše naznačené komplexní projekce podíváme na české sloveso být, musíme vzít v úvahu skutečnost, že toto sloveso vzkazuje celou řadu odlišných vlastností podle toho, ve které konkrétní funkci je použito. Nejodlišnější se přitom jeví vlastnosti préteritového (a kondicionálového) auxiliáru ve srovnání s ostatními. 1 Příklad (7) ukazuje odlišnou možnost redukce 2. osoby singuláru "jsi" na vázaný morfém "-s". Varianta (a) ilustruje, že taková redukce je možná u préteritového auxiliáru, zatímco u např. pasivního auxiliáru, spony, anebo existenčního být v příkladech (b) možná není. (28) (a) (i) Proč jsi často chválil Petra? (ii) Proč-s často(-s) chválil(-s) Petra? (b) (i) Proč jsi často chválen/unavený/studentem/doma? (ii) * Proč-s často(-s) chválen(-s)/unavený(-s)/studentem/doma? Příklad (8a) ilustruje, že préteritový auxiliár má v češtině distribuci syntaktické klitiky (viz blíže např. Franks & King (2000), Toman (2000)), zatímco (b) pasivní auxiliár/spona/existenční být má distribuci standardně uvolněnou. (28) (a) (i) Chválil / unavil jsem Petra (ii) *Jsem chválil / unavil Petra. (b) (i) Chválen/Unavený/Studentem/Doma jsem stále. (ii) Jsem stále chválen/unavený/studentem/doma. Příklad (9) ukazuje, zatímco (b) pasivní auxiliár/spona/existenční být mají schopnost nést negační prefix při větné negaci, u (a) préterita je prefix ne- připojován zásadně k participiu a nikoliv k auxiliáru. (28) (a) Já jsem ne-chválil / (a ) *Já ne-jsem chválil (b) Já ne-jsem chválen/-unavený/-student/-doma. Příklad (10) ukazuje, že v eliptickém kontextu není (a) préteritový auxiliár schopen zastupovat celý verbální tvar, zatímco (b) pasivní auxiliár/spona/existenční být tuto schopnost mají. (28) (a) Jsi chválen často? - Ano, jsem. / *Ano, chválen. (b) Chválil jsi Petra? - *Ano, jsem. / Ano, chválil. 1 Následující kritéria vycházejí především ze známých studií Kopečného (1962) a Komárka (1978). V generativním rámci viz Toman (1980), Veselovská (1995, kapitola 4), Veselovská & Karlík (2004, kapitola 3).

3 Tabulka (11) schamticky ilustruje výskyt parenthetického j- v paradigmatu slovesa být, které odlišuje oba sledované tvary, podobně jako je odlišuje možnost užití hovorových "moravismů", ilustrované v tabulce (12). Všimněte si také existence nulového morfému pro préteritový auxiliár ve 3sg. (28) j- a nulový morfém: Standardní/primární j- and příznakové (j-) / 0 AUX 3S Prét. : (j-), Ø 3 Pas./Kop.: j-, *Ø 3 (a) Já (j)sem chválil. (a ) Já jsem chválen. (b) Ty (j)si chválil. (b ) Ty jsi chválen. (c) On *je/ø chválil. (c ) On je/*ø chválen. (28) Moravské dialektové formy Prét. : (j-), Ø 3 Pas./Kop.: j-, *Ø 3 (a) Já jsem/*(j)su chválil (a ) Já (j)su chválen / -zlý / -studentem / (b) Ty-s chválil (b ) *Ty-s chválen/ -zlý / -studentem / -doma (c) Ty jsi/*seš chválil (c ) Ty seš chválen / -zlý/ -studentem / -doma Již v tabulce (11) byl připomenut nulový morfém 3sg u préteritového auxiliáru. Kromě toho, jak ukazuje tabulka (13), existuje také nulový morfém v 1sg préterita, pokud je licensován přítomností overtního zájmena. Podobná komplementarita není možná v žádné osobě u pasivního auxiliáru/spony/existenčního být. (28) Komplementarita AUX / zájména Prét. : (j-), Ø 3 Pas./Kop.: j-, *Ø 3 (a) Já jsem chválil Petra (a ) Já jsem chválen od Petra (b) Chválil jsem Petra (b ) Chválen jsem od Petra (c) Já chválil Petra (c ) *Já chválen od Petra Tabulka (14) ukazuje, že paradigma préteritového auxiliáru je omezeno na prézentní tvary, zatímco pasivní auxiliár/spona/existenční být mají tvary ifinitivu, imperativu a opisného futura. Následující příklad (15) ukazuje také ou schopnost nést aspektuální sufix: préteritový auxiliár tuto schopnost nemá případný aspekt musí nést participium. (28) Morphologické paradigma: Imperativ / Infinitiv / Futurum Prét. : (j-), Ø 3 Pas./Kop.: j-, *Ø 3 IMP (a) *Chválil buď! (a ) Chválen buď! INF (b) *(Musel) být chválil. (b ) (Musel) být chválen/-zlý/-studentem/ FUT (c) *Já budu chválil. (c ) Já buduchválen/-zlý/-studentem/-doma. (28) (a) Já jsem/bý-vá-m chválen/-chválíván/-zlý/-studentem/-doma. (b) Já jsem / *bý-vá-m chválil/chválí-va-l Výše ubvedené charakteristiky (7)-(15) jsou podrobněji ilustrovány ve studii Vese-

4 lovská & Karlík (2004, kapitola 3), kde na jejich základě navrhujeme odlišné místo pro generování příslušného slovesného tvaru. Jak ukazují schémata (16), pro préteritový auxiliár navrhujeme bázovou pozici v lexikální hlavě funkční/větné domény, tj. v T, které lze v češtině nejlépe ztotožnit s rovinou větné modality. 2 (28) (a) Prét. AUX (b) Pas. AUX aj. TP TP T NegP T NegP <+D/N> <+D/N> Neg v*p Neg v*p v* VP v* VP [±NEG] V v* [±TEMP] [±NEG, ±ASP] [±ITER] V [±ASP] jsem (ne-) schválil Já -- jsem/su chválena Dislokace rysů v analytické verbální/větné projekci je sama o sobě schopna vystihnout rozdíly mezi préteritovým auxiliárem a dalšími tvary slovesa být v češtině. Vědomí odlišného kategoriálního zařazení (korelující s odlišnou pozicí) je také příčinou možných rozdílů v morfologickém paradigmatu. 3. Dva druhy sponového slovesa být Při sledování charakteristik slovesa být v (7)-(15) jsou formy pasivního auxiliáru, kopuly a existenčního být uváděny jako stejné, ve vztahu ke kontrastovanému préteritovému auxiliáru. V této části studie chci ukázat, že stejné nejsou, a že také některé rozdíly mezi nimi lze nejlépe vysvětlit za předpokladu analytické verbální projekce navržení ve (4). Vlastnosti, na které chci upozornit se týká známých rozdílů mezi sponou být, která může být doplněna predikátem v nominativu anebo v instrumentálu. Chci tvrdit, že jsou dvě příčiny rozdílů mezi strukturami být + NP NOM a být + NP INSTR : (a) různost slovesa být a (b) odlišná charakteristika predikátu. Rozdílem mezi strukturami obsahujícícmi spony být NOM a být INSTR se tradičně zabývala 2 Ačkoliv uzel T je označen podle kategorie Temporální (Tense), podle schématu (16) nepředpokládáme, že v češtině je tato hlava T pozicí pro generování časového rysu. Pokud takový rys čeština vůbec má, lze jej lokalizovat na doméně v*/vp. Pokud jde o pozici negace v češtině, viz také např. Kosta (2001).

5 celá řada lingvistů také proto, že jde o jev vyskytující se ve většině slovanských jazyků. Pokud jde o autory pracující v soudobém generativním rámci, příklad (17a) ukazuje ruské struktury ze studie Ludmily Geistové (1997). K této práci budu odkazovat jako k (GR) = Geistová, 1997, pro ruštinu. Příklad (17b) ukazuje stejné struktury v polštině, jak je uvádějí David Adger a Gillian Ramchandová (2001). (28) (a) GR: (i) Sergej byl žurnalistom INSTR (ii) Sergej byl žurnalist NOM (b) polština: (i) Ewa jest studentką INSTR (ii) Ewa jest studentka NOM. Rozdíly mezi sponami být NOM a být INSTR hledají (a nalézají) autoři v několika oblastech. Příklad (18) ukazuje na rozdílnou schopnost fokalizace. Podle GR (Geistová, 1997, pro ruštinu) sponu být NOM nelze fokalizovat, zatímco spona být INSTR je schopna nést větný důraz. Jak ukazuje česká verze možných odpovědí na tvrzení Karel asi není učitel/učitelem, rozdíl není v češtině tak ostrý a většina respondentů akceptuje obě možnosti. 3 (28) (a) (i) Ale ne, Karel je učitel. (ii)?ale ne, Karel učitel je...(gr*) (b) (i) Ale ne, Karel je učitelem. (ii) Ale ne, Karel učitelem je. Příklad (19) ukazuje možnost vnímání děje jako průběhu, jako děje opakovaného, počitatelného. Zdá se, že (a) být NOM nemá schopnost průběh/opakovanost vyjádřit, zatímco (b) být INSTR tuto schopnost má. Stejný závěr o schopnosti vyjádřit vid lze vyvodit z kontrastu v příkladu (20), který ilustruje kompatibilitu obou spon s fázovými slovesy. 4 (28) (a)? Karel byl dvakrát/každý den učitel....(gr*) (b) Karel byl dvakrát/každý den učitelem.(28) (a)? Karel přestal být učitel...(gr*) (b) Karel přestal být učitelem. S dějovostí vs. stavem predikátu souvisí i následující rozdíl ve schopnost lokalizace, tj. s rozdílnou kompatibilitou spony a adverbiálního určení (VP adjunkt). Příklad (21) ukazuje, že (a) být NOM tuto schopnost na rozdíl od (b) být INSTR ztrácí. 3 Dotazníkem bylo zjištěno hodnocení u vzorku neinformovaných 100 studentů FF. Hodnocení nebylo nikdy jednoznačné. U níže uvedených příkladů? označuje vyšší výskyt odmítnutých hodnocení. 4 Označení (*GR) zde i jinde znamená, že v ruštině je podle Geistové struktura agramatická. Kontrast v hodnocení je i zde ostřejší v ruštině, než u českých respondentů.

6 (28) (a) Karel byl (?v Berlíně) učitel (v Berlíně)...(GR*) (b) Karel byl (v Berlíně) učitelem (?v Berlíně) Následující příklad (22) ukazuje další známou charakteristiku spon: ve strukturách, v nichž je spona v přechodníku, je preferovaným tvarem predikát v instrumentálu. (28) (a) (GR*)?Jsa učitel, připojil se Karel ke stávce. (b) Jsa učitelem, připojil se Karel ke stávce. Hodnocení české varianty (22) je opět méně výrazné, než u ruštiny. Podstatně silnější jsou preference mluvčích u dvou následujících příkladů, které neuvádí Geistová, ale Vladimír Šmilauer (1966). Jak naznačuje (23), většina mluvčích preferuje predikát v instrumentále po sponě ve tvaru infinitivu. Ještě silnější prefernece se týká případů, v nichž je podmět vyjádřen vztažným zájménem, jako např ve (24), kde téměř všichni mluvčí upřednostňují (24b). (28) (a) Chtěl být hrdinou. (b)?chtěl být hrdina. (28) (a) *Ten sloup, který/jež je milník na cestě do vesnice... (b) Ten sloup, který/jež je milníkem na cestě do vesnice... Jak Geistová, 1997, tak Adger & Ramchandová (2001) podrobně rozebírají sémantickou charakteristiku obou spon podle níž je spona být NOM tzv. I-predikát (individual level predicate), který predikuje individuu nějakou atomickou vlastnost. Na druhé straně, spona být INSTR je tzv. S-predikát (stage level predicate) a jako takový je schopen aserce existence události určitého typu. 5 Na základě výše zmíněných kontrastů autoři konstatují, že spony předsatvují přes svou fonetickou identitu dvě odlišné lexikální jednotky a např. Geistová pro jejich generování navrhuje dvě odlišné struktury naznačené v (25). (28) (a) Spona být NOM se vyskytuje ve struktuře jednoduché, obsahující tři verbální hlavy T, Neg, Pr1. Být NOM je generováno v pozici T, hlava primárního predikátu Pr1 obsahuje nulovou kategorii e (typická struktura tzv. malé věty). (b) Spona být INSTR má strukturu komplexnější, obsahující projekce šesti hlav: T, Neg, Pr1, Asp, V a Pr2. Být INSTR je generováno v pozici V (prochází Pr1), a nulovou kategorii e obsahuje sekundární predikát Pr2. 5 Pokud jde o podrobnější diskusi termínů a jejich uplatnění na spony, odkazuji čtenáře na citovaná díla a na další autory/studie v nich uvedené.

7 4. Komplexní tranzitivní predikát Pro tuto studii je podrobnější analýza stromů navrhovaných Geistovou (podobně viz také např. Franks, 1995) nepodstatná. Podstaný je její návrh na umístění spony být NOM v pozici T, protože v této pozici jsem v (16) umístila český préteritový auxiliár. Minimalistická analytická projekce verbální fráze ve (4) obsahuje nad pozicí T pouze pozici komplementizéru, tj. neobsahuje žádnou další hlavu, kam by bylo možno český auxiliár umístit, pokud bychom také českou sponu generovali v pozici T a chtěli zdůvodnit rozdíly ilustrované v (7)-(15) strukturně. Chci zde proto upozornit na další charakteristiky ruských spon, které uvádí ve své studii Geistová. První z nich je pozice negačního prefixu. Jak jsem ukázala v příkladu (9), český préteritový auxiliár není schopen nést negační prefix. Následující příklad (26) ukazuje, že tuto vlastnost sdílí s ruskou sponou být NOM. (28) (GR) (a) Sergej (ne) byl (ne) žurnalistom a fotografom. (b) Sergej (*ne) byl (ne) žurnalist a fotografom. Příklad (27) dále ukazuje, že ruská spona být NOM. má ve svém paradigmatu standardní nulový morfém pro přítomný čas (absence shody signalizované auxiliárem kompenzuje přítomnost overtního subjektu), zatímco spona být INSTR takový nulový morfém nená. (28) (GR) (a) * Sergej žurnalistom (b) Sergej žurnalist. Přítomnost nulového morfému není v češtině doložena u spon, ale je charakteristikou préteritového auxiliáru, jak ukazují příklady (11) a (13). Příklady (26) a (27) signalizují podobnost ruské spony a českého préteritového auxiliáru. Současně upozorňují na skutečnost, že uváděné charakteristiky různých druhů slovesa být nejsou pouhým odrazem sémantických posunů (česká a ruská spona jsou si nepochybně sémanticky blízké, což neplatí o ruské sponě a českém auxiliáru), ale spíše nepřímým následkem strukturní pozice. Diskutované shody a rozdíly také podporují hypotézu o typologicky zásadním významu funkčních/gramatických kategorií, kterou navrhuje Jamal Ouhalla (1991). Autor tvrdí, že specifikace funkčních elementů a rozdělení množin rysů do jednotlivých funkčních hlav jsou jazykově specifické stejně jako repertoár lexikálních jednotek., který tyto rysy vyjadřuje. 6 Na rozdíl od ruštiny, jejíž analýzu přenechávám Geistové (1997), tedy navrhuji generovat obě české spony v tématické doméně věty. Podle (4) tato doména obsahuje dvě hlavy (v* a V) a umožňuje tak vyjádřit rozdíly mezi sponami 6 Klasickým příklad pro existenci jazykově specifických lexikálních jednotek pro zde diskutovaný jev nám poskytuje např. španělština, která české/ruské sémantické rozdíly mezi dvěmi jinak homonymními sponami vyjadřuje pomocí dvou odlišných lexémů: 'ser/estar'. (i) (a) Soy un/*el loco. ('Jsem blázen.'.. vlastnost trvalého charakteru) (b) Estoy?un/*el loco. ('Jsem blázen.'.. přechodně, momentálně)

8 pozičně. Můj návrh struktur viz níže. (28) (a) pád udělující lexikální V (b) lehké slovesa v* TP Neg TP Neg T v*p T v*p <+D/N> <+D/N> SP(v*) v*p SP(v*) v*p NOM NOM v* VP v* XP V v* SP(V 0 ) V 0 INSTR Petr NOM je V učitelem INSTR t V Petr NOM je učitel NOM viz (5a) viz (6) viz (5a) -Pád? Všimněte si, že povrchová realizace (28a) a (28b) je odhlédneme-li od pádu stejná a mluvčí proto musí mít důvod volit komplexnější variantu (28a). Předpokládám, že jedním z důvodů takové volby jsou idiosynkratické sémantické vlastnosti spony být INSTR. Umístění spony být INSTR v pozici lexikální hlavy V implikuje její specifickou interpretaci (platnost dočasná/omezená, vlastnost ne podstatná, viz Šmilauer, 1966). Jako lexikální hlava musí být tato spona přítomna v primární numeraci, a díky tomu je také podle (6) schopna udělit lexikální pád INSTR. Přítomnost v primární numeraci usnadňuje její fokalizaci, jak naznačuje (18), schopnost nést sémantickou charakteristiku vidu, viz (19)/(20) a dvojitá projekce V-v* poskytuje také vhodnout pozici pro temporální adverbiále, viz (21). Zdá se však, že idiosynkratická interpreatce spony není pro českého mluvčího zásadní a proto je spona být INSTR. v moderní češtině nahrazována ekonomičtější variantou být NOM.. Skutečnost, že tomu tak není vždy, mě vede k tvrzení, že důvodem k volbě komplexnější struktury (28a) s být INSTR nemusí být vždy jen interpretace. Jde konkrétně o příklady (22) a (23), které naznačují, že komplexní projekce V-v* může být také zdrojem kompletního verbálního paradigmatu, včetně tvarů přechodníku a infinitivu. Nesmírně zajímavá by mohla být analýza příčin preference pro být INSTR u (24), pro nedostatek místa ji však ponechám na jindy. Struktura (28b) s být NOM generovaném v pozici lehkého v* naznačuje sémantickou omezenost (stálá, podstatná vlastnost, zařazení do skupiny, viz Šmilauer, 1966). Jde o element gramatický, pouze s conceptuálními interpretovatelnými rysy, který nemusí

9 být přítomen v primární numeraci. Tato (derivační) ekonomičnost však vede ke ztrátě možnosti udělovat vlastní sémantické (theta) role. Tato spona není schopna udělit strukturní ani lexikální pád, zato však umožňuje licensovat predikát vztahem shody. 7 Připomínám, že třetím typem slovesa být v češtině je préteritový auxiliár být PRET/KOND generovaný podle (16a) v pozici T. Tato lexikální jednotka je ryze gramatickým elementem bez jakýchkoliv interpretovatelných verbálních rysů, tj. je volným ekvivalentem flexe. 5. Závěr Ve svém referátu jsem ukázala, že v češtině existují tři druhy slovesa být, : (i) auxiliár opisného préterita, (ii) spona vyžadující predikát v nominativu a (iii) spona vyžadující predikát v instrumentálu. 8 Ukázala jsem, že tato slovesa se liší v celé řadě vlastností na všech sledovaných rovinách jazykového systému a korelace těchto charakteristik ukazuje na komplexní propojenost formálního jazykového systému. V rámci diskuse jsem uplatnila model verbální a větné struktury užívaný v soudobé verzi transformační generativní gramatiky (Minimalismu), abych dokázala, že jej lze uplatnit i u jazyka jako je čeština. Ukázala jsem, že uplatnění tohoto modelu umožňuje korelace jinak neusouvztažněných jevů, generalizace a objasnění specifických vlastností lexikálních jednotek, které by bez tohoto modelu nebyly možné anebo zjevné. BIBLIOGRAFIE ADGER, DAVID & RAMCHAND, GILLIAN (2001) Prediation and Equation. University of York. FRANKS, STEVEN & KING TRACY HOLLOWAY (2000) A Handbook of Slavic Clitics. Oxford University Press. FRANKS, STEVEN (1995) Parameters of Slavic Morphosyntax. Oxford University Press, New York Oxford. GEIST, LUDMILA (1997) 'Russisch byt: zwei Kopulae, zwei Kasus, ein integrierter Ansatz.' In Kosta & Frasek (Eds) Current Approaches to Formal Slavic Linguistics. Peter Lang, Frankfurt am Main ( ). CHOMSKY, NOAM (1995) The Minimalist Program. Cambridge, MA: MIT Press. KOMÁREK, MIROSLAV (1978) Příspěvky k české morfologii. Praha, SPN. KOPEČNÝ, FRANTIŠEK (1962) Základy české skladby. Praha, SPN. KOSTA, PETR (2001): 'Negace a větná struktura v češtině.' In: Hladká, Z. Karlík, P. 7 Analýza struktur shody se sponou být NOM vychází z předpokladu deficience predikátu jako nominálního komplexu. Podrobnější popis subjekt predikátové shody viz Veselovská (2002) a u struktur se sponou viz připravovaná písemná verze referátu Veselovská (2003). 8 Tyto tři možnosti nevyčerpávají všechny varianty českého být. Další možnosti poskytuje kategoriální variabilita komplementu slovesa být., která vede k potřebě různých druhů shody.

10 (eds.), Čeština-univerzália specifika, 3, Brno: Masarykova univerzita. ( ). LARSON, RICHARD (1988) 'On the Double Object Construction.' Linguistic Inquiry 19:1988. ( ) OUHALLA, JAMAL (1991) Functional Categories and Parametric Variation. Routledge, London. POLLOCK, JEAN-YVES (1989) Verb Movement, Universal Grammar, and the Structure of IP. Linguistic Inquiry 20:1989. ( ) ŠMILAUER, VLADIMÍR (1966) Novočeská skladba. Státní pedagogické nakladatelství, Praha. TOMAN, JINDŘICH (1980) 'Weak and Strong: Notes on be in Czech.' In Brettschneider, G. and Lehmann, Ch. (eds.) Wege zur Universalien Forschung, Sprachwwissenschaftliche Beitrage zum 60 Geburstag von Hansjacob Seiler. Gynter Narr Verlag Tubingen. TOMAN, JINDŘICH (2000) 'Prosodické spekulace o klitikách v nekanonickch pozicích.' In Hladká, Zdeňka a Karlík, Petr (ed.) Čeština univerzália a specifika 2. Brno. VESELOVSKÁ, LUDMILA (1995) Phrasal Movement and X-Morphology: Word Order Parallels in Czech and English Nominal and Verbal Projections. PhD diss. Palacký University, Olomouc. VESELOVSKÁ, LUDMILA (2002) 'Struktura subjekt-predikátové shody,' In Hladká & Karlík (eds) Čeština-univerzália specifika 4, Masarykova univerzita, Brno. ( ) VESELOVSKÁ, LUDMILA (2003) 'Extended verbal Projection in Czech,' referát na konferenci FDSL, Lipsko, listopad Abstract In this study I proposed that the verb be in Czech can be analysed as three structurally distinct elements. Showing a number of contrasting characteristics I argued that the verb be used as Czech simple past periphrastic auxiliary is best analysed as generated in the position of T in the analytic verbal projection (C-T-v-V). referring to the analzsis of Russian copulas I then demonstrated several distinctions between two kinds of Czech copulas. I showed that the copula followed by Nominative predicate represents a light verb v, while the semantically more specific copula followed by a predicate in Instrumental represents a lexical verb V. The use of the Minimalist verbal projection allowed me to correlate a number of various characteristics in a revealing and explanatory way, showing thus that the modern Minimalist framework can be used for Czech. Ludmila Veselovská, KAA, FF UP Olomouc, lidave@aix.upol.cz

On the Structure of Constituent Negation in Czech

On the Structure of Constituent Negation in Czech On the Structure of Constituent Negation in Czech Kateřina Veselovská veselovska@ufal.mff.cuni.cz Institute of Formal and Applied Linguistics Faculty of Mathematics and Physics Charles University in Prague

Více

Příspěvky k české morfologii

Příspěvky k české morfologii Příspěvky k české morfologii Miroslav Komárek Obsah 5 Obsah ÚVODEM.! 11 I. SYSTÉM AUTOSÉMANTICKÝCH SLOVNÍCH DRUHŮ V SPISOVNÉ ČEŠTINĚ 13 0. Vstupní poznámka 13 1. Kritéria klasifikace slovních druhů 13

Více

Tato zvláštní schopnost je navíc spojena výhradně s otázkami, nebudeme se tedy zabývat jinými strukturami:

Tato zvláštní schopnost je navíc spojena výhradně s otázkami, nebudeme se tedy zabývat jinými strukturami: Co dokáže co: interakce vidu a příčinných otázkových slov v češtině Radek Šimík // University of Groningen // r.simik@rug.nl 1 Úvod Kauzální tázací slova mají zvláštní schopnost, (1) a. Proč jsi včera

Více

Tabulka1 Tradiční dělení české deklinace na 14 paradigmat singulárové koncovky. NOM Ø Ø Ø e Ø a a e Ø Ø o e e í GEN a u e e e y y e e i a e (et)e í

Tabulka1 Tradiční dělení české deklinace na 14 paradigmat singulárové koncovky. NOM Ø Ø Ø e Ø a a e Ø Ø o e e í GEN a u e e e y y e e i a e (et)e í PRINCIP SYNKRETISMU ANEB AUGIÁŠŮV CHLÉV ČESKÉ DEKLINACE MARKÉTA ZIKOVÁ (9336@mail.muni.cz) & PAVEL CAHA (pcaha@mail.muni.cz) SETKÁNÍ MLADÝCH LINGVISTŮ, OLOMOUC, 18.5. 2005 1. Jmenná deklinace a české gramatiky:tradiční

Více

MAL. one of the best corroborated law in linguistics

MAL. one of the best corroborated law in linguistics MAL one of the best corroborated law in linguistics proč se vo tom pořád dohadujete, když je to tak dobře dokázaný? proč se vo tom pořád dohadujete, když je to tak dobře dokázaný? hmm není to tak jednoduché,

Více

OBSAH. Předmluva (Libuše Dušková) DÍL I. Rozbor fonologický

OBSAH. Předmluva (Libuše Dušková) DÍL I. Rozbor fonologický OBSAH Předmluva (Libuše Dušková) DÍL I. Rozbor fonologický Úvod Rozdělení jazykového rozboru Poměr fonologie k fonetice. Dějiny bádání Fonémy a varianty Monofonémové hodnocení hláskových komplexů Dvoufonémové

Více

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

1 Substantiva. 2 Adjektiva. Obsah. Lekce Obsah Cvičení

1 Substantiva. 2 Adjektiva. Obsah. Lekce Obsah Cvičení Obsah Úvod. Substantiva. Adjektiva. Personalia, posesiva. Demonstrativa. Interogativa, relativa 0. Indefinita, negativa. Numeralia 0. Verba prézentní tvary. Verba préteritum 0. Verba aspekt. Verba futurum.

Více

SLOVESA (VERBA) Slovesa (verba) Vytvořeno dne: Metodický popis anotace:

SLOVESA (VERBA) Slovesa (verba) Vytvořeno dne: Metodický popis anotace: SLOVESA (VERBA) Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Sémantická interpretace

Sémantická interpretace Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Sémantická interpretace Moderní teoretická informatika Semestrální projekt Autor: Zdeněk Martínek Školitel: RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. 19.

Více

Modifikace: atributivní použití adjektiv, druhy adjektiv,

Modifikace: atributivní použití adjektiv, druhy adjektiv, : atributivní použití adjektiv, druhy adjektiv, adverbia jako modifikátory událostí/predikáty vyššího řádu FF MU Mojmír Dočekal ÚJABL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik

Více

Využití korpusu InterCorp při vytváření ručních pravidel pro automatickou detekci pleonastického it a jeho českých ekvivalentů v závislostních datech

Využití korpusu InterCorp při vytváření ručních pravidel pro automatickou detekci pleonastického it a jeho českých ekvivalentů v závislostních datech Využití korpusu InterCorp při vytváření ručních pravidel pro automatickou detekci pleonastického it a jeho českých ekvivalentů v závislostních datech Kateřina Veselovská ÚFAL MFF UK veselovska@ufal.mff.cuni.cz

Více

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019 Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019 Krajské kolo zadání II. kategorie přidělené soutěžní číslo body gramatika

Více

TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková

TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková SLOVESA VY_32_INOVACE_CJ_3_17 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Druhy sloves, slovesné kategorie, slovesné tvary určité

Více

Sublexikální sémantika: události, sémantické role; formalizace: množiny a funkce, lambda 1 / 12 a

Sublexikální sémantika: události, sémantické role; formalizace: množiny a funkce, lambda 1 / 12 a Sublexikální sémantika: události, sémantické role; formalizace: množiny a funkce, lambda abstrakce FF MU Mojmír Dočekal ÚJABL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik

Více

PŘEDMLUVA VÝKLADOVÁ ČÁST

PŘEDMLUVA VÝKLADOVÁ ČÁST PŘEDMLUVA VÝKLADOVÁ ČÁST 11 SYNTAX LATINSKÝCH VEDLEJŠÍCH VĚT 12 ÚVOD ÚVOD V lingvistice se od druhé poloviny 20. století věnuje syntaxi velká pozornost. Mezi nejvýznamnější teoretické přístupy patří transformačně

Více

Příloha 1. Disciplína Balkanistika a balkánský jazykový svaz

Příloha 1. Disciplína Balkanistika a balkánský jazykový svaz Příloha 1. Disciplína Balkanistika a balkánský jazykový svaz Oblast Balkánského poloostrova je vnímána lingvisty jako modelová, protože ilustruje velký počet neobvyklých jazykových jevů, jako například

Více

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-06 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Jessica! I am in Spain now. I am here with a Spanish girl. Her name is

Více

6. Generativní lingvistika (1)

6. Generativní lingvistika (1) 6. Generativní lingvistika (1) I. Generativní gramatika 80. a 90. let Government & Binding Theory (Principles & Parameters Theory), literatura: Haegeman, L. 1994; Hajičová Panevová Sgall, 2002, Úvod do

Více

OJ305 TYPOLOGIE JAZYKŮ z pohledu syntaxe

OJ305 TYPOLOGIE JAZYKŮ z pohledu syntaxe OJ305 TYPOLOGIE JAZYKŮ z pohledu syntaxe Syntaktická typologie co je to slovosled? co je to syntax? slovosled = pořadí větných členů ve větě syntax = slovosled, tedy pořadí větných členů, vztahy mezi nimi

Více

RECENZE A REFERÁTY 247

RECENZE A REFERÁTY 247 RECENZE A REFERÁTY 247 ohledu na území českého národního jazyka, z nějž text pochází, v podstatě stejná (zhruba v rozmezí 2,5-3 slabiky; stranou byly ponechány pouze texty z lašské nářeční oblasti, které

Více

K ANALÝZE ČESKÝCH DEVERBÁLNÍCH SUBSTANTIV

K ANALÝZE ČESKÝCH DEVERBÁLNÍCH SUBSTANTIV K ANALÝZE ČESKÝCH DEVERBÁLNÍCH SUBSTANTIV Ludmila Veselovská 1. Nominalizace jako syntaktický proces Nominalizacemi se v transformační generativní syntaxi 1 jako první systematicky zabýval už Robert Lees

Více

CONDITIONALS PODMÍNKOVÉ VĚTY

CONDITIONALS PODMÍNKOVÉ VĚTY CONDITIONALS PODMÍNKOVÉ VĚTY ZERO CONDITIONAL NULOVÝ KONDICIONÁL IF + PRESENT FORM + PRESENT FORM or IMPERATIVE (tvar přítomného času) (tvar přítomného času nebo rozkazovací způsob) Present forms - present

Více

VY_32_INOVACE_CH8SA_01_01_01. VY_32_INOVACE_CJ678JO_09_03_17 materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Hana Johánková Vzdělávací oblast předmět:

VY_32_INOVACE_CH8SA_01_01_01. VY_32_INOVACE_CJ678JO_09_03_17 materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Hana Johánková Vzdělávací oblast předmět: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_CH8SA_01_01_01

Více

ŽÁKOVSKÝ KORPUS MERLIN: JAZYKOVÉ ÚROVNĚ A TROJJAZYČNÁ CHYBOVÁ ANOTACE

ŽÁKOVSKÝ KORPUS MERLIN: JAZYKOVÉ ÚROVNĚ A TROJJAZYČNÁ CHYBOVÁ ANOTACE ŽÁKOVSKÝ KORPUS MERLIN: JAZYKOVÉ ÚROVNĚ A TROJJAZYČNÁ CHYBOVÁ ANOTACE Mgr. Barbora Štindlová, Ph. D., Mgr. Veronika Čurdová, Mgr. Petra Klimešová, Mgr. Eva Levorová ÚJOP UK, Praha Práce s chybou, Poděbrady

Více

Větná polarita v češtině. Kateřina Veselovská Žďárek Hořovice,

Větná polarita v češtině. Kateřina Veselovská Žďárek Hořovice, Větná polarita v češtině Kateřina Veselovská Žďárek Hořovice, 27. 11. 2009 1 Polarita - úvod do problematiky Větná polarita: a) Cíl a motivace b) Charakteristika c) Možnosti výzkumu Větná polarita a vyhledávání

Více

Faktorované překladové modely. Základní informace

Faktorované překladové modely. Základní informace Základní informace statistická metoda překladu statistická metoda překladu založena na frázích (nikoliv slovo slovo) statistická metoda překladu založena na frázích (nikoliv slovo slovo) doplňková informace

Více

Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum, 2015 Robert Adam, 2015

Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum, 2015 Robert Adam, 2015 Morfologie Příručka k povinnému předmětu bakalářského studia oboru ČJL Robert Adam Grafická úprava Jan Šerých Sazba DTP Nakladatelství Karolinum Vydání první Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství

Více

PLIN041 Vývoj počítačové lingvistiky Algebraická lingvistika. Mgr. Dana Hlaváčková, Ph.D. od 2. pol. 50. let 20. st.

PLIN041 Vývoj počítačové lingvistiky Algebraická lingvistika. Mgr. Dana Hlaváčková, Ph.D. od 2. pol. 50. let 20. st. PLIN041 Vývoj počítačové lingvistiky Algebraická lingvistika Mgr. Dana Hlaváčková, Ph.D. od 2. pol. 50. let 20. st. Algebraická lingvistika matematika algebra logika formální logika logická analýza jazyka

Více

Úvod do kvantitativní lingvistiky. Radek Čech

Úvod do kvantitativní lingvistiky. Radek Čech Úvod do kvantitativní lingvistiky Radek Čech Historie KL G. K. Zipf (1902-1950) PLK B. Trnka (problematika těsnopisu) M. Těšitelová a kol. G. Altmann, R. Köhler, L. Hřebíček Místo KL v lingvistice cíle

Více

Typy predikátů: slovesa, predikativní jména, adjektiva, tranzitivní slovesa, relativní 1 věty / 10

Typy predikátů: slovesa, predikativní jména, adjektiva, tranzitivní slovesa, relativní 1 věty / 10 : slovesa, predikativní jména, adjektiva, tranzitivní slovesa, relativní věty FF MU Mojmír Dočekal ÚJABL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia

Více

Možnosti generativní klasifikace infinitivu

Možnosti generativní klasifikace infinitivu Veselovská, 2009 Možnosti generativní klasifikace infinitivu. Slovo a slovesnost 70-4. ISSN: 0037-7031. s. 314-326. =============================================================================================

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Budějovice Název materiálu: Passive voice. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Passive voice. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Příslovečné určení zřetele vyjádřené infinitivem stejným jako verbum finitum. Zapnout se zapne.

Příslovečné určení zřetele vyjádřené infinitivem stejným jako verbum finitum. Zapnout se zapne. Příslovečné určení zřetele vyjádřené infinitivem stejným jako verbum finitum Zapnout se zapne. Jana Pěnčíková FF UK AAA & ČJL, 3. ročník Prototyp konstrukce Zapnout se zapne. INF VF Zapnout se nezapne.

Více

VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK

VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK Autor: Katka Česalová Datum: 10. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

SLOVNÍ DRUHY Platón Aristoteles Dionysios Thrácký Priscianus

SLOVNÍ DRUHY Platón Aristoteles Dionysios Thrácký Priscianus SLOVNÍ DRUHY Historicky podmíněná kategorizace lexikálních jednotek/slov. Védángy (disciplíny umožňující studium véd Nirukta 5./6. stol. př. n. l. základy popisu jazyka glosář etymologie, forma a význam

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. 10.1.2. Typy slovosledu z hlediska pořadí větných členů

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. 10.1.2. Typy slovosledu z hlediska pořadí větných členů Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 10. Slovosled Slovosled (slovní pořádek, pořad) je pořadí slov a větných členů ve větách, frázích, rozvitých

Více

Úvod do logiky (PL): analýza vět přirozeného jazyka

Úvod do logiky (PL): analýza vět přirozeného jazyka Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0216, OPVK) Úvod do logiky (PL): analýza vět přirozeného jazyka doc. PhDr.

Více

Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Ročník. Výstupy žáka Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy

Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Ročník. Výstupy žáka Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Ročník Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk 9.ROČNÍK Výstupy žáka Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Poznámky - seznámí se s vrstevníky - rozliší jednotlivé

Více

Slovesa (verba) Copyright 2008 Strana 41

Slovesa (verba) Copyright 2008 Strana 41 Slovesa (verba) o jadřují děj (činnost, stav nebo změnu stavu) mýt se, libovat si, zblednout o jadřují mluvnické význa: osobu, číslo, čas, způsob, slovesný rod a vid Copyright 2008 Strana 41 Slovesa (verba)

Více

Minulý čas prostý. Past simple. Výhradní výukový materiál portálu onlinejazyky.cz

Minulý čas prostý. Past simple. Výhradní výukový materiál portálu onlinejazyky.cz Minulý čas prostý Past simple Výhradní výukový materiál portálu onlinejazyky.cz Use Použití Minulý čas prostý používáme, hovoříme-li o činnostech, událostech či stavech, které začaly a také skončily v

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SLOVESA (ANGLICKÝ

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu

Více

Kolísání rodu substantiv

Kolísání rodu substantiv Kolísání rodu substantiv Alena Poncarová alena.poncarova@gmail.com Ţďárek duben 2012 Ţďárek Proč se zabývám jmenným rodem Jmenný rod jako takový Kolísání v širokém slova smyslu Některé problémy bádání

Více

Budějovice Název materiálu: Conditionals. Datum (období) vytvoření: Červenec 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Conditionals. Datum (období) vytvoření: Červenec 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Identifikátor materiálu: EU-3-3, Č, 8.r., Prezentace Přísudek Vytvořeno: Josef Gajdoš (Autor) čeština. - žádné. výklad.

Identifikátor materiálu: EU-3-3, Č, 8.r., Prezentace Přísudek Vytvořeno: Josef Gajdoš (Autor) čeština. - žádné. výklad. Identifikátor materiálu: EU-3-3, Č, 8.r., Prezentace Přísudek Vytvořeno: 27.12. 2013 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis BUDOUCÍ ČAS PROSTÝ (WILL) VY_32_INOVACE_AK_2_08 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

SLOVNÍČEK TERMÍNŮ. A', A s pruhem. posun do místa argumentu. zapuštěných elementů směrem vzhůru. kontrola, kontrolovat

SLOVNÍČEK TERMÍNŮ. A', A s pruhem. posun do místa argumentu. zapuštěných elementů směrem vzhůru. kontrola, kontrolovat SLOVNÍČEK TERMÍNŮ A' adjacency adjacent adjunct adjunction Affect Alpha affix hopping agreement pattern alternative realization A'-Movement A-Movement anaphora antecedent argument assignment Attract Alpha

Více

GRAMATIKA A LEXIKON ČEŠTINY. Funkční kategorie

GRAMATIKA A LEXIKON ČEŠTINY. Funkční kategorie GRAMATIKA A LEXIKON ČEŠTINY Funkční kategorie Termín funkční kategorie se v generativní gramatice pouz ívá pro označení syntaktické kategorie, která je nositelem gramatického významu nebo funkce; je to

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Charakteristika studijního předmětu

Charakteristika studijního předmětu Charakteristika studijního předmětu Název studijního předmětu Typ předmětu Cizí jazyk 2 povinný Ročník 1.; 2. Semestr 1.; 2.; 3.; 4. Rozsah studijního předmětu: Počet kreditů: Způsob zakončení: Forma výuky:

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis MINULÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ VY_32_INOVACE_AK_2_07 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název

Více

Predikátová logika Individua a termy Predikáty

Predikátová logika Individua a termy Predikáty Predikátová logika Predikátová logika je rozšířením logiky výrokové o kvantifikační výrazy jako každý, všichni, někteří či žádný. Nejmenší jazykovou jednotkou, kterou byla výroková logika schopna identifikovat,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Sémantický web a extrakce

Sémantický web a extrakce Sémantický web a extrakce informací Martin Kavalec kavalec@vse.cz Katedra informačního a znalostního inženýrství FIS VŠE Seminář KEG, 11. 11. 2004 p.1 Přehled témat Vize sémantického webu Extrakce informací

Více

K infinitivním podmínkovým větám v češtině

K infinitivním podmínkovým větám v češtině K infinitivním podmínkovým větám v češtině Kateřina Milotová Institut für Slavistik, Universität Regensburg katkamilotova@seznam.cz ABSTRACT: The main topic of this report are infinitive conditional sentences,

Více

Jazyk a jazyková komunikace 2. ročník a sexta

Jazyk a jazyková komunikace 2. ročník a sexta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Tvarosloví Český jazyk (CEJ) Jazyk a jazyková komunikace 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně (viz poznámky) S jistotou určí slovní druh a pojmenuje jej cizím termínem

Více

SYNTAX LS Úvod

SYNTAX LS Úvod SYNTAX LS 2017 Úvod Co očekáváte od předmětu? viz sylabus požadavky Literatura Nový encyklopedický slovník češtiny https://www.czechency.org/ Panevová a kol. (2014) Mluvnice současné češtiny 2. http://www.cupress.cuni.cz/ink2_ext/index.jsp?

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis DRUHÁ PODMÍNKOVÁ VĚTA VY_32_INOVACE_AK_2_18 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

Problematika klitik a jejich analýza v generativní syntaxi

Problematika klitik a jejich analýza v generativní syntaxi Veselovská, Ludmila (2005) "Problematika klitik a jejich analýza v generativní syntaxi." In Habilitační práce UP Olomouc. pp 33-56. (Komentář k přiloženému textu Vos, Riet & Veselovská, Ludmila (1999)

Více

4.9.2. Příprava na Cambridge English

4.9.2. Příprava na Cambridge English 4.9.2. Příprava na Cambridge English Seminář je určen pro pokročilé žáky anglického jazyka, kteří se chtějí systematicky připravovat ke zkoušce k získání nejrozšířenějšího mezinárodně uznávaného certifikátu

Více

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019 Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019 Krajské kolo zadání I. kategorie přidělené soutěžní číslo body gramatika sloh

Více

aneb Will Smith nebo Will Scarlet?

aneb Will Smith nebo Will Scarlet? aneb Will Smith nebo Will Scarlet? 2013 Angličtina nemá žádný gramatický budoucí čas, tak jak ho známe z jiných jazyků. Pomáhá si tedy různými gramatickými konstrukcemi, které mají budoucí význam. Každou

Více

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019 Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019 Okresní kolo zadání I. kategorie přidělené soutěžní číslo body gramatika

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ VY_32_INOVACE_AK_2_12 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

ANGLIČTINA ODPOLEDNÍ 111, 113 (minulý semestr 111, 113) Angličtina velmi mírně pokročilí (3. semestry) Výukové materiály Předpokládaný rozsah učiva:

ANGLIČTINA ODPOLEDNÍ 111, 113 (minulý semestr 111, 113) Angličtina velmi mírně pokročilí (3. semestry) Výukové materiály Předpokládaný rozsah učiva: ANGLIČTINA ODPOLEDNÍ 111, 113 (minulý semestr 111, 113) Angličtina velmi mírně pokročilí (3. semestry) Předpokládaný rozsah učiva: 8. 12. lekce Gramatika: bude probráno základní použití následujících gramatických

Více

2AA TIME TO TALK (začátek od Unit 4) prof. Volfová Po 17:30 uč. 27

2AA TIME TO TALK (začátek od Unit 4) prof. Volfová Po 17:30 uč. 27 2AA TIME TO TALK (začátek od Unit 4) prof. Volfová Po 17:30 uč. 27 - osobní a přivlastňovací zájmena - časování sloves BE a HAVE GOT - určitý a neurčitý člen - množné číslo podst. jmen - přivlastňovací

Více

VĚTNÉ ČLENY. Mgr. Jiří Ondra Procvičení základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby. Zdokonalování jazykových vědomostí a dovedností

VĚTNÉ ČLENY. Mgr. Jiří Ondra Procvičení základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby. Zdokonalování jazykových vědomostí a dovedností VĚTNÉ ČLENY Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Opakování základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby Očekávaný přínos Procvičení základních pojmů a kategorií z oblasti české skladby Tematická oblast

Více

Prezentace slouží k zopakování učiva o slohových útvarech. Blíže popisuje některé základní slohové útvary, a to vyprávění, popis a charakteristiku.

Prezentace slouží k zopakování učiva o slohových útvarech. Blíže popisuje některé základní slohové útvary, a to vyprávění, popis a charakteristiku. NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_2

Více

Helena Hasilová KAROLINUM

Helena Hasilová KAROLINUM Helena Hasilová Lingvodidaktické problémy výuky odborného vyjadřování v němčině Nácvik ústního a písemného referátu na české vysoké škole v česko-německém interkulturním prostředí KAROLINUM Lingvodidaktické

Více

obecná lingvistika LING Ústav obecné lingvistiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

obecná lingvistika LING Ústav obecné lingvistiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy LING Ústav obecné lingvistiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy obecná lingvistika Den otevřených dveří 11. ledna 2014 15 hodin, nám. Jana Palacha 2, míst. 104 LING oddělení lingvistiky Filozofická

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-psa-15 Z á k l a d o v ý t e x t : Flat to rent BBW Real Estate Agency offers for rent three bedroom flat

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-04 Z á k l a d o v ý t e x t : Hi Mathew! We are in France now. We are in Paris today. It is a beautiful city

Více

1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic

1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic 1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic Koeficienty didaktické vybavenosti se stanovují jako procentuální podíl počtu komponentů v učebnici využitých ku počtu komponentů možných. Kromě celkové

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Český jazyk TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) sekunda Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden,

Více

Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů

Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů O Vás 1. Dotazník vyplnilo sedm vysokoškolských pedagogů připravujících budoucí učitele cizích jazyků. 2. Šest

Více

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a datových modelů Obsah Seznam tabulek... 1 Seznam obrázků... 1 1 Úvod... 2 2 Metody sémantické harmonizace... 2 3 Dvojjazyčné katalogy objektů

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis MINULÝ ČAS PROSTÝ VY_32_INOVACE_AK_2_06 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název

Více

Lexikální kategorie. Lexikální kategorie slovní druhy

Lexikální kategorie. Lexikální kategorie slovní druhy GRAMATIKA A LEXIKON ČEŠTINY Lexikální kategorie Termín lexikální kategorie je v generativní gramatice svázán s lexikalistickou hypotézou, zvl. s tím jejím předpokladem, z e slova, ať uz atomární, nebo

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Linguistica ONLINE. Added: January, 30th 2006. http://www.phil.muni.cz/linguistica/art/zikcah/zic-001.pdf ISSN 1801-5336

Linguistica ONLINE. Added: January, 30th 2006. http://www.phil.muni.cz/linguistica/art/zikcah/zic-001.pdf ISSN 1801-5336 Linguistica ONLINE. Added: January, 30th 2006. http://www.phil.muni.cz/linguistica/art/zikcah/zic-001.pdf ISSN 1801-5336 Princip synkretismu aneb Augiášův chlév české deklinace [*] Markéta Ziková & Pavel

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis TŘETÍ PODMÍNKOVÁ VĚTA VY_32_INOVACE_AK_2_19 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

Unární je také spojka negace. pro je operace binární - příkladem může být funkce se signaturou. Binární je velká většina logických spojek

Unární je také spojka negace. pro je operace binární - příkladem může být funkce se signaturou. Binární je velká většina logických spojek Otázka 06 - Y01MLO Zadání Predikátová logika, formule predikátové logiky, sentence, interpretace jazyka predikátové logiky, splnitelné sentence, tautologie, kontradikce, tautologicky ekvivalentní formule.

Více

Syntaxe gramatiky a syntaktické struktury

Syntaxe gramatiky a syntaktické struktury Syntaxe gramatiky a syntaktické struktury Aleš Horák E-mail: hales@fi.muni.cz http://nlp.fi.muni.cz/poc_lingv/ Obsah: Syntaxe, syntaktická analýza Specifikace gramatik Chomského teorie syntaxe Východiska

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

Validita korpusu ORAL2013. Mgr. Jan Chromý, Ph.D.

Validita korpusu ORAL2013. Mgr. Jan Chromý, Ph.D. Validita korpusu ORAL2013 Mgr. Jan Chromý, Ph.D. Obsah korpus ORAL2013 validita ORAL2013 cíl represent spontanneous spoken Czech in a sociolinguistically balanced way (Válková et al. 2012) charakteristiky

Více

ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ

ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ ČLEN URČITÝ A NEURČITÝ VY_32_INOVACE_AH_2_01 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název

Více

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová PRO VYJÁDŘENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI SEKUNDÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA základní informace must be must have been can t be can t have been may, might,

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Cílem jednotlivých úkolů je zopakovat a procvičit

Více

Zápis morfologických dat návrh řešení pro lexikální databázi LEXIKON 21 1

Zápis morfologických dat návrh řešení pro lexikální databázi LEXIKON 21 1 f.voborská/41-46/6 6.2.2009 21:56 Stránka 41 Zápis morfologických dat návrh řešení pro lexikální databázi LEXIKON 21 1 Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. Tools for Inputting Morphological Data A Proposal

Více

M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : Č T E N Í Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Ludmila Jožáková aj5-kap-joz-cte-05 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Přečtěte si následující text a odpovězte na otázky.

Více

Název materiálu: Jazykové rozbory

Název materiálu: Jazykové rozbory Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: 8. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy.

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: 8. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. - pozdraví a představí se; - vymění si základní osobní informace; - utvoří zdvořilou žádost; - čte a sestaví pojednání o rodině (sestaví rodinný rodokmen); - zjistí a poskytne informace o rodině; - rozumí

Více

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín KLIMA ŠKOLY Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha Termín 29.9.2011-27.10.2011-1 - Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, milí kolegové! Dovolte, abychom

Více

D 2. - ), ; ( ), 2.1 (1971, 1975, 1981), Z

D 2. - ), ; ( ), 2.1 (1971, 1975, 1981), Z VĚTNÉ STRUKTURY 2. Termínem větné (syntaktické) struktury označujeme to syntaktickosémantické jádro vět, které je bezprostředně dominováno a konstituováno syntaktickými a sémantickými vlastnostmi predikátů

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

SSOS_CJL_5.13. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo a název projektu Číslo a název šablony

SSOS_CJL_5.13. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_5.13

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_AJPS2_5060CZE Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje 6 různých cvičení včetně krátkého překladu, pomocí

Více