PŘEŽIVŠÍ EP: Scénář ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 9. prosince 2004

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘEŽIVŠÍ EP: 1.06. Scénář ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 9. prosince 2004"

Transkript

1 PŘEŽIVŠÍ EP: 1.06 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 9. prosince 2004 ČESKY: 8. října HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons, Gekko Film Corp., Showtime Viacom, Acme Shark a USA Networks Inc. Tento scénář byl napsán za účelem zábavy, nepřinesl žádný zisk. Nebylo zamýšleno žádné porušení vlastnických práv. Stargate: Horizon je však vlastnictvím Horizont Productions. Tento scénář, postavy a situace v něm nemohou být znovu zveřejněny bez povolení autorů. Přeložili ND2Kill, Arana. Překlad vznikl se souhlasem a vědomím autora. Korekce Jelča.

2 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 2 FADE IN: INT. HORIZON ŘÍDÍCÍ MÍSTNOST TEASER Náš první pohled je záběr zblízka na obrazovku monitoru. Obraz ukazuje havarovanou loď na povrchu planety. Loď leží přímo před lesem. Má pouze několik palub, ale je několik metrů dlouhá. Soudě podle jejího stavu je jisté, že je tu už dlouhou dobu. TOM (jen hlas): Tahle loď se nepodobá ničemu, co jsem zatím viděl. Když se kamera oddálí, zjistíme že TOM sedí v řídící místnosti a dívá se na obrazovku. Christine stojí hned vedle něj. TOM (pokr.): Nejsou tu žádné stopy útoku. CHRISTINE: Zachytil jste nějaké známky života? TOM (zavrtí hlavou): Rozhodně ne v okolí lodi. Ta loď už je tu nějakou dobu. Zatímco mluví, PLUKOVNÍK GRANT sem sejde po schodech. Zamíří do přední sekce a CHRISTINE se k němu obrátí... CHRISTINE: Plukovníku. Když dojde k ovládání brány, také se podívá na obrazovku. GRANT: Co to tu máme? TOM: Nahrávku, kterou nám poslala sonda z P-H4-X52. Našli jsme tuto loď asi tři a půl kilometru od brány. GRANT: P-H4-X52? Není to náhodou jedna z planet v naší galaxii? TOM: Asi devadesát tisíc světelných let odsud. CHRISTINE náhle něco rozpozná... CHRISTINE (k Tomovi): Mohli bychom dostat bližší pohled na ty nápisy na trupu lodi? TOM: Zkusím to...(začne pracovat s ovládáním) (pauza) Podívejme se... GRANT se obrátí ke CHRISTINE... GRANT: Myslíte, že něco máte? CHRISTINE se začne usmívat...

3 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 3 CHRISTINE: Následuji svou intuici. TOM dokončí práci s ovládáním... TOM (mimo obr.): Tady to máme. Snímek na obrazovce se teď změní na zvětšeninu havarované lodi. Nyní vidíme mimozemské nápisy, které pokrývají části trupu lodi. CHRISTINE rozpoznává nápisy, je jisté, že jsou jí povědomé. CHRISTINE: A vypadá to, že se má intuice nemýlila... Plukovníku, tohle jsou tollánské nápisy. GRANT i TOM jsou překvapeni. TOM: Tolláni? Jejich planeta byla před více než deseti lety zničena. CHRISTINE: Pak máme šanci najít někoho, kdo přežil. (nepochybuje): Tohle je loď Tollánů. Ze záběru na GRANTA a TOMA, jak reagují na tyto překvapivé novinky - KONEC TEASERU ZAHAJOVACÍ TITULKY FADE OUT.

4 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 4 FADE IN: AKT 1 (POZNÁMKA: Během zahajovacích scén běží titulky.) EXT. LES DEN HORIZONTSKÝ TÝM v plné mimostaniční výstroji prochází lesem. Míří k havarované lodi. DAVID: A určitě jsme nenašli žádné známky života? SIVEA: Vyslali jsme ještě tři další sondy, aby okolí lodi prohledaly. Nenašli jsme nic víc než divokou zvěř a několik jeskyní poblíž hor. CHASE: Možná někdo žije uvnitř těch jeskyní... SIVEA (pochybuje): Tolláni? CHASE: Proč ne? SIVEA: Byli vysoce vyspělou civilizací, představa, že by žili v nějakých jeskyních je trochu zvláštní, nemyslíte? CHASE: Oh, viděl sem i zvláštnější věci... (po zamyšlení): Tuším. GRANT se obrátí k SIVEI... GRANT: Mám za to, že Voriané a Tolláni se navzájem znali? SIVEA: To sotva... Věděli jsme o sobě, ale naše národy nikdy nenavázaly trvalý kontakt. DAVID: No, moje vědomosti o nich jsou stále mlhavé. Z toho, co jsem slyšel, byl jejich domovský svět zničen Goa uldy... Nikdy jsme se nedozvěděli o nějakých přeživších. GRANT: No právě... Vždycky jsme předpokládali, že někdo přežít musel, ale nikdo nikdy nenašel žádnou stopu, která by nám to potvrdila. TOM: Tak to vypadá, že se to změní... myslím, že tuhle havárii prostě někdo přežít musel. CHRISTINE: No, jestli jo, tak kde teda jsou? Na to nám zatím nikdo neodpoví. A zatímco tým pokračuje svou cestou STŘIH NA:

5 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 5 EXT. KRAJINY POBLÍŽ LESA TOLLÁNSKÁ LOĎ DEN Tým se blíží k lokaci, na které havarovala loď. Je to skalnaté místo, obklopené horami a lesy. Když se tým na loď podívá, poprvé si uvědomíme její velikost. Je to opravdu úžasně vypadající loď, nic takového jsme ještě neviděli. CHASE (k lodi): Páni! Ta holka je ale pěkně doničená, co? Když se přiblíží, SIVEA začne skenovat... SIVEA (od skeneru): Nezachytávám žádné známky života. Obcházejí loď. Náhle Grant najde hlavní vchod, obrovské dveře na straně lodi. Zmáčkne malé tlačítko vedle dveří a... Dveře se otevřou. Grant do lodi nahlédne, prozkoumává interiér baterkou na své P-90. Pak zavrtí hlavou... GRANT: Zdá se, že to tu někdo vyčistil... Co tu nebylo napevno, je pryč. DAVID vykročí vpřed... DAVID: Pane, rád bych prozkoumal okolí... Možná tu něco najdu. GRANT: To je dobrý nápad, ale nechci, abyste šel sám. (k Sivei): Siveo. Sivea ví, co chce Grant říct. Obrátí se k Davidovi... SIVEA: Budu vám dělat společnost. GRANT (k Sivee a Davidovi): Ohlaste se hned, jak něco najdete. Sivea a David přikývnou a vydají se na cestu. Grant přistoupí k Chasovi, který se také rozhlíží po vnitřku lodi. GRANT: Chasi. Myslíte, že můžete nějak najít lodní deník nebo nějaký záznam toho, co se tu stalo? CHASE (přikývne): Můžu to zkusit, pane. Když Grant přikývne, Chase se obrátí na Toma... CHASE (pokr.): Hodila by se mi pomocná ruka. TOM (usměje se): Rád vám dám i dvě. Pak vejdou dovnitř lodi.

6 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 6 Vidíme Granta, jak se rozhlíží po okolí. Je zamyšlený, přemýšlí o tom, co se stalo Tollánům, kteří tu ztroskotali. Přistoupí k němu Christine, ví co si Grant myslí. Ji napadlo totéž... CHRISTINE (o Tollánech): Kdyby zahynuli při havárii, určitě bychom uvnitř lodi našli jejich pozůstatky. GRANT: Přesně tak... A protože loď někdo úplně vyčistil, myslím, že vzali, co mohli, a odešli někam jinam. CHRISTINE: Kam? Grant chvíli čeká, než odpoví. Pak se na Christine podívá a zavrtí hlavou. Z jejich výrazů - GRANT: To zatím nevím. EXT. LES DEN Sivea a David jdou skrz les. Sivea skenuje okolí. Náhle reaguje na něco, co skener zachytil. DAVID: Co se děje? Podívá se na něj a zašeptá... SIVEA: Někdo tu je... David reaguje tak, že připraví zbraň k obraně... DAVID: Kde? SIVEA se opět podívá na skener... SIVEA: Velmi blízko. Nenápadně mu naznačí směr... NĚČÍ POHLED Sleduje je zpoza keřů a opatrně zůstává skrytý. Po napjaté pauze kamera ukáže, kdo to je... STŘIH NA: Mimozemsky vypadající stvoření s velmi dlouhými vlasy a primitivním oblečením. Docela vysoký mimozemšťan vypadá skoro jako člověk ve velmi raném evolučním stádiu, napůl připomíná zvíře. Drží se Davidovi a Sivei z dohledu. Avšak když si mimozemšťan uvědomí, že se dvojice pomalu blíží k jeho úkrytu, náhle začne utíkat pryč... je vyděšený.

7 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 7 SIVEA A DAVID Reagují, když teď vidí mimozemšťana prchajícího keři. David stiskne svou vysílačku... GRANT DAVID: Plukovníku, někoho tu máme. Opakuji, nejsme tu sami. Stojí před tollánskou lodí. GRANT: Jaká je vaše pozice? MEZISTŘIH S: DAVIDŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Jsme asi tři sta metrů východně v lese. Našli jsme nějakého mimozemšťana. Očividně jsme ho vystrašili. SIVEA A DAVID Stojí v lese. Náhle se ozve hlasitý hluk. Je to nějaký druh pokřiku, který vydává několik mimozemských stvoření. Nápadně to připomíná nějaký signál k útoku. Sivea a David si uvědomí, že jsou obklíčeni; hluk přichází ze všech stran, sílí s tím, jak se stvoření přibližují. NÁHLE... SIVEA(ze skenneru): Těch stvoření je tu o mnoho víc. (o řevu): A myslím si, že tihle moc vystrašení nejsou. DAVID (ke Grantovi): Pane, navrhuji... DAVID čelí útoku mimozemšťana, který na něj skočí ze stromu. DAVID se okamžitě začne bránit... Než mu SIVEA stihne přijít na pomoc, jeden mimozemšťan napadne i ji. GRANT Stojí před lodí. Ze své vysílačky slyší hluk. STŘIH NA: GRANT: Davide, ohlaste se! Siveo! (žádná odpověď; je slyšet jen řev): Oh, sakra. Náhle odnikud přiletí oštěp a zasáhne loď. Jen těsně mine Granta. Je to docela primitivní, ale rozhodně účinná zbraň.

8 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 8 Grant se otočí a spatří... DALŠÍ MIMOZEMSKÁ STVOŘENÍ Přicházejí z lesa, řvou a dají se do útoku... Grant se obrátí ke Christine, Chasovi a Tomovi, kteří zrovna opouští loď. GRANT: Kryjte se! Když Chase spatří přibližující se mimozemšťany, zareaguje... CHASE: O-ou... Ze záběru na Granta, Christine, Chase a Toma, jak se ukrývají za lodí - EXT. LES - DEN David a Sivea stále bojují s mimozemšťany. Stvoření jsou všude okolo, řvou a zvedají své oštěpy. Ačkoliv je mimozemšťan vyšší, Sivea proti němu použije pár svých oslnivých bojových komb. Dá mu pár tvrdých kopů a pak ho jednoduše dorazí; mezitím se Davidovi podaří vyřídit dalšího. Na scénu však vstoupí další stvoření. GRANT, CHASE, CHRISTINE A TOM MEZISTŘIH S: Ukrývají se za tollánskou lodí. Skupina šesti mimozemšťanů stále hází oštěpy na loď, zatímco se neustále přibližují... Grant jednoho z nich zasáhne ZATEM. Ostatní stvoření zareagují a ukryjí se za kameny. CHASE (ke stvořením): Tihle chlápci vypadají fakt šílení... SIVEA A DAVID Teď obklíčeni mimozemšťany, stále se brání. Bojují s útočníky, když náhle... Několik mimozemšťanů namíří své oštěpy na jejich hrdla. Sivea a David nyní nemají jinou možnost než se vzdát... SIVEA (reaguje na mimozemšťany, kteří na ni a na Davida míří svými oštěpy): Možná je teď dobrá doba na to, abychom začali diplomatické rozhovory? Stvoření si vymění pohledy... pak... slyšíme hlasitý pištivý zvuk. Nemůžeme s jistotou určit, odkud pochází. Sivea a David reagují, rozhlížejí se. Stvoření najednou zřejmě cítí obrovskou bolest.

9 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 9 GRANT, CHASE, CHRISTINE A TOM Stále ukrytí za lodí, zvuk doléhá i sem. Je velmi jasný, hlasitý, ale neškodný... zdá se, že bolest působí jen těmto stvořením. Napjatá pauza... pak se mimozemšťané rozhodnou dát na ústup... když zmizí v lesích, zvuk ustane. Grant, Chase, Christine a Tom se na sebe podívají, pak Grant stiskne vysílačku... GRANT: Siveo, Davide. Hlaste se. Pauza...žádná odpověď... ale pak... SIVEIN HLAS Z VYSÍLAČKY: Jsme v pořádku, plukovníku. SIVEA A DAVID STŘIH NA: Stojí v lese; mimozemšťané jsou pryč. SIVEA (pokr.): Zřejmě dorazila nečekaná pomoc. MALÁ ZMĚNA ÚHLU KAMERY Ukáže o čem Sivea mluví. K ní a Davidovi přichází trojice ozbrojených Tollánů. Mají na sobě typický tollánský oděv a v rukou malé tollánské energetické ruční zbraně, které jsme viděli v SG-1. CHRISTINE Na něco reaguje. CHRISTINE: Plukovníku. Grant, Chase a Tom se podívají, kam Christine ukazuje a kamera STŘIH NA: UKÁŽE Dva další Tollány vycházející z lesa. Také jsou ozbrojeni. Jeden z nich je TRELIN, je mu 35, je to vysoký, zkušený muž, a to v mnoha ohledech. Ten druhý je ENOC, může mu být tak dvacet pět až třicet let. Grant na jejich příchod zareaguje, pak přes vysílačku znovu promluví k Sivei a Davidovi... GRANT: Rozumím. Buďte v pohotovosti. Když dvojice Tollánů dojde až k lodi, Trelin promluví... TRELIN (rázně): Identifikujte se!

10 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 10 Grant, Chase, Christine a Tom vykročí a vydají se směrem k nim... GRANT: Plukovník John Grant z planety Země. Naši lidé nyní stojí před Tollány, kteří si vymění překvapený pohled. Poté skloní zbraně. TRELIN: Ze Země? CHASE: Světýlko se rozsvítilo, že jo? Trelin vstřebává tuto překvapující informaci, pak... TRELIN: Mé jméno je Trelin. (ukáže): Toto je Enoc. (pauza) Omluvte naši podezřívavost, obvykle tu nemíváme hosty. TOM: No, jestli se nepletu... podle vašich zbraní to vypadá, že jste Tolláni. TRELIN: Ano, jsme... Jak jste se sem dostali? Tato brána není napojena na váš domovský svět. GRANT: Nepřišli jsme ze Země. Trelin o tom chvíli uvažuje... Pak se jen rozhodne být rád, že vidí nějaké nové lidi. Odpovědi mohou počkat... TRELIN (přátelsky): Nemůžeme se tedy dočkat, až uslyšíme, odkud jste přišli. Zveme vás do naší vesnice. Tam bude bezpečno. Tým reaguje trochu překvapeně. CHASE: Vlastně jsme tu nikde kolem žádný vesnice nevobjevili. Trelin jim věnuje upřímný úsměv, pak... Z jejich reakcí TRELIN: Uvidíte, pojďte... EXT. LES DEN STŘIH NA: Horizontský tým teď prochází lesem spolu s Trelinem, Enokem a trojicí Tollánů. Trelin je vede k určitému místu. TRELIN: Je přímo tady. GRANT (rozhlíží se): Treline... Nechci se vás dotknout, ale tady je prostě jenom... les.

11 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 11 Trelin se znovu usměje. TRELIN: Budete překvapen, plukovníku. Podařilo se nám udržet něco z naší technologie. Zastaví se uprostřed lesa a Trelin z kapsy vytáhne malé ruční zařízení s klávesnicí. Namíří ho vzhůru před sebe, stiskne tlačítko a náhle... Prostor před nimi se začne vlnit jako voda. Ovlivněná oblast je ve tvaru velké kupole. Když na to tým reaguje, Trelin prostě oznámí... TRELIN: Raději naše obydlí udržujeme v tajnosti před okolním životem. Enoc a trojice dalších Tollánů teď vykročí vpřed a tímto vlnícím se prostorem projdou. Když za ním zmizí, uvědomíme si, že to zřejmě bude nějaké silové pole. Trelin na Granta kývne, naznačí mu, aby prošel skrz... Pauza, pak tak Grant učiní. Opatrně vykročí k vlnícímu se prostoru a projde bariérou. Když je uvnitř, Trelin věnuje Sivei přátelský úsměv. Ta pak kývne na zbývající členy týmu a všichni silovým polem projdou také. Když Sivea prochází, kamera ji následuje skrz. A zatímco se pohybujeme silovým polem EXT. TOLLÁNSKÁ VESNICE DEN DISSOLVE TO: Sivea, Chase, David, Tom a Christine vystoupí z pole, které je zevnitř neviditelné. Ani se nedá poznat, že tu nějaké vůbec je. Grant a trojice Tollánů už tu stojí, Trelin vstoupí také. Kamera teď ukáže vesnici, což je příjemně vypadající místo. Nachází se tu několik velkých budov, které byly postaveny ze součástí lodi. Další domy, menší, byly zbudovány ze dřeva, ale jsou velice pravidelné a krásné. Mnoho překvapených Tollánů se na nečekané hosty podívá. Tým je ohromen působivou technologií silového pole, které tuto vesnici kryje. TOM (ohromeně): To silové pole funguje jako maskovací zařízení pro celou vesnici. Trelin znovu použije ruční zařízení. Namíří jím na silové pole, stiskne tlačítko a tak bariéru učiní znovu neproniknutelnou. TRELIN (o silovém poli): Velice brzy jsme zjistili, že se na této planetě musíme chránit. GRANT (s úsměvem): No, mě to připadá dost účinné. Sivea se podívá na Tollány, kteří se k nim přibližují...

12 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 12 SIVEA: Skutečně to vypadá, že tu nemíváte moc hostů. TRELIN (usměje se): Vy jste první... Vím o někom, kdo by se s vámi také milerád setkal. A z tohoto okamžiku INT. NEVANOVO OBYDLÍ DEN Oknem vidíme Davida, Toma a Christine venku, jak stojí v ulicích vesnice, mluví s několika Tollány. Kamera projede kolem a ukáže NEVANA, muže ve věku mezi čtyřiceti a padesáti lety. Je to vůdce Tollánů žijících na této planetě. Vypadá jako velice zodpovědný člověk; očividně cítí zodpovědnost za všechny obyvatele vesnice. Chvíli oknem pozoruje Davida, Toma a Christine, pak se odvrátí... NEVAN: Odpusťte mi mou přímost, ale pozemšťané jsou ti poslední, které bychom očekávali jako své první návštěvníky. KAMERA DO ZÁBĚR ZAHRNE Granta, Siveu a Chase, kteří v místnosti stojí spolu s Trelinem. Je to docela malý, ale pohodlný obývací pokoj. Jinak prázdnou místnost plní několik stolů a počítačových panelů z lodi. NEVAN (pokr.): Jak se vám podařilo získat přístup k této síti hvězdných bran? Grant se pousměje a ukáže na Siveu... GRANT: Jednu z hvězdných bran této sítě jsme našli na vorianské vesmírné stanici. Od té doby zůstávají naše vlády v blízkém kontaktu. Nevan pokývne, přemýšlí... NEVAN: Ach tak. Začne se procházet po místnosti a pustí se do vysvětlování: NEVAN (pokr.): Původně jsme byli na cestě k Noxům, když naše loď ztroskotala... Ironií je, že se nám podařilo uniknout z Tollány během útoku Goa uldů jen proto, abychom uvízli tady. TRELIN: Ale vzhledem k tomu, co se stalo, máme štěstí, že jsme stále naživu. NEVAN (hořce): Ne všichni z nás toto štěstí mají také. Pauza, kdy si Trelin uvědomí, že špatně volil slova... Není třeba žádných slov, abychom si uvědomili, že Nevan reaguje dost osobně. Střelí po

13 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 13 Trelinovi krátkým pohledem, očividně přetéká tichým hněvem. Pak pokračuje... NEVAN (pokr.): Když jsme zjistili, že hvězdná brána na této planetě patří do jiné sítě, uvědomili jsme si, že nemáme kam jít... Tak jsme se tu zabydleli, jak nejlépe to šlo. TRELIN: Z náhradních součástí naší lodi se nám podařilo zbudovat tyto stavby. Zbytek vesnice jsme postavili s pomocí nevyčerpatelných zdrojů dřeva zdejšího lesa. CHASE (usměje se): Jo, tohle vaše silový pole je rozhodně hezkej technickej trik. TRELIN: Jedno z mála pokročilých technologických zařízení, která nám zůstala. Nevan znovu reaguje s hořkostí... NEVAN: Ale v porovnání s naší dřívější civilizací jsme poměrně zaostalí... To není třeba popírat. (pauza) Ani jsme nebyli schopni opravit svou loď. SIVEA: Kolik vás tu žije? NEVAN: Setrvává zde dvě stě sedmnáct Tollánů, ačkoli když jsme sem dorazili, bylo nás dvě stě šestapadesát. Grant, Sivea a Chase na to reagují. Po pauze... GRANT: Co se stalo? Nevan letmo pohlédne na Trelina... NEVAN: Trelin mi řekl, že už jsme se setkali s domorodými obyvateli této planety... Grant, Sivea a Chase moc dobře ví, o kom mluví... NEVAN (pokr.): Tato stvoření začala útočit hned poté, co jsme sem dorazili. Snažili se nám vzít naše vybavení, naše zdroje... Jsou to primitivové, rasa lovců. Zabili kapitána lodi a... (pauza)... mou milovanou ženu. Jako první důstojník jsem pak za naše lidi převzal zodpovědnost. (o stvořeních): Výhodou je, že mají vyvinutější sluch než většina humanoidů, kvůli čemuž jim vysokofrekvenční vlny způsobují obrovskou bolest. SIVEA: Snažili jste se s nimi někdy promluvit? Navázat nějakou formu komunikace?

14 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 14 NEVAN: Vy to nechápete... Tato stvoření nezajímá mluvení, ale pouze zabíjení. Pauza... pak Grant vykročí k Nevanovi. GRANT: Nevane... Teď, když jsme vás našli, už očividně máte kam jít. Můžeme vás s sebou vzít na naši stanici. Odtamtud už se může vydat, kamkoliv budete chtít. Tato nabídka Nevana z jakéhosi důvodu nepotěšila. Nedokáže skrýt hněv ve svém hlase... NEVAN: Plukovníku, oceňuji vaši nabídku. Ale nežádali jsme vás o pomoc. Grant překvapeně zareaguje. GRANT: Měl jsem dojem, že se vám tu nelíbí. NEVAN: Také se mi nelíbí, když jsem závislý na někom jiném. O své lidi se dokážu postarat sám. Trelin vykročí vpřed, přistoupí k Nevanovi... TRELIN (ke Grantovi): I když by se nám mohla hodit pomoc při opravě pohonu naší lodi. (k Nevanovi): Nevane... Toto je naše jediná šance, jak odsud odletět. Měli bychom pomoc přijmout, když nám ji nabízí. Nevan se na chvíli odmlčí. Dává si dohromady myšlenky... Je snadné vyčíst, že Nevan nejen nese velkou zodpovědnost, ale také obrovské břemeno. Už nějakou dobu se to na něm projevuje. Znovu se obrátí ke Grantovi; tentokrát promluví přátelštějším hlasem... NEVAN: Jsme tu uvězněni už deset let, plukovníku... Nikdo toto místo nechce opustit více než já. (pauza) Pokud nám dokážete pomoci opravit naši loď, byli bychom velice vděční. CHASE: Nebylo by jednodušší, kdybyste prostě šli s náma? Vždyť víte, prostě... naskočit do starý dobrý brány... projet se údolím červí díry... jízda napříč vesmírem, nebo... galaxií... vlastně. NEVAN (přeruší ho): Tito lidé tady jsou odkázáni na mě v tom, abych je bezpečně dopravil k Noxům. A já to udělám. (pauza) Pomocí mé lodi. Grant o tom přemýšlí. Pohlédne na Nevana, chápe jeho pocit zodpovědnosti... pak: GRANT: V pořádku.

15 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 15 A z reakcí všech přítomných EXT. TOLLÁNSKÁ VESNICE ZA BUDOVAMI DEN POZDĚJI STŘIH NA: Otevřou se dveře kovové stavby a z nich vyjde Nevan. Pokračuje v chůzi, když za ním náhle dveřmi projde Trelin. TRELIN (volá): Nevane... Nevane! Nevan se nezastavuje... NEVAN: Nechci to slyšet, Treline. TRELIN: Nevane, zastav se. Když ho Trelin konečně dohoní, Nevan zastaví. Obrátí se k Trelinovi, ne zrovna nadšený... NEVAN: Co se děje? Trelin chvíli zvažuje svá slova... TRELIN: Jen si myslím... Teď když konečně máme šanci odsud odejít, není třeba dále pokračovat v našem plánu. (z Nevanova pohledu): Prostě odejděme. Je načase, abychom to konečně udělali. NEVAN: Myslel jsem, že ty mě ze všech lidí pochopíš... Nechci náš plán zatratit jen proto, že se ukázali tito lidé. Připravujeme to roky, Treline. Konečně máme vše potřebné, abychom k plánu mohli přistoupit. (pauza) Dokud budete mít dost práce s opravou lodi, nebudou vědět nic o tom, co se děje. (přistoupí blíž): Mohu se na tebe spolehnout, je to tak? Trelin s tím nesouhlasí. Ale jeho loajalita k Nevanovi převáží jeho pochyby... Nevan se pousměje. TRELIN: Můžeš... Samozřejmě. NEVAN: To je všechno, co jsem chtěl slyšet. S tímto Trelina opustí a odejde. Držíme záběr na Trelinovi, jak se za Nevanem dívá. Očividně není vůbec spokojený, nemůže však nic dělat. Nevíme sice co, ale něco se tu rozhodně děje.

16 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 16 A z Trelinova znepokojeného výrazu: KONEC AKTU 1 FADE OUT.

17 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 17 FADE IN: AKT 2 EXT. TOLLÁNSKÁ VESNICE NÁSLEDUJÍCÍ RÁNO Kamera ukáže uvádějící záběr tollánské vesnice. Slunce vychází a jeho paprsky nádherně osvětlují mírumilovnou osadu, obklopenou neviditelným silovým pole tvaru kupole. EXT. ZA STAVBAMI RÁNO NA TOMA Prohlíží si generátor o velikosti auta, který je připojený k jedné z kovových budov. Generátor vydává bzučení a zdá se, že vytváří nějaké energetické pole. Tom se zadívá do lesa, snaží se zjistit, kde hranice neviditelné bariéry začíná. Vztáhne ruku a dotkne se jí. Znovu se začne vlnit jako voda. Toma tato vyspělá úroveň technologie ohromí, usměje se. CHRISTINE (mimo obr.): Doufáte, že trochu nahlédnete do jejich technologie? Tom se obrátí a spatří CHRISTINE Blíží se k němu z hlavní cesty. TOM (s úsměvem): Jenom se tu rozhlížím... Když se Christine postaví vedle něj, Tom ukáže na generátor... TOM (pokr.): Trelin říkal, že silové pole v chodu udržují čtyři tyhle generátory... Samozřejmě mi neprozradili, jak přesně pracují. CHRISTINE: Je fajn vidět, že Tolláni nezměnili svoji politiku. TOM: Jo... (předstírá, že kontroluje, jestli ho někdo neslyší; pak...): I když mám docela dobrou představu o tom, jak to funguje. CHRISTINE (usměje se): Samozřejmě. TOM: V podstatě je to maskovací zařízení lodi. Jenomže nemaskuje loď. CHRISTINE: Ale celou vesnici... TOM: Správně... (ohromeně zavrtí hlavou): Je to neuvěřitelné, že jo? Obzvlášť když tak velkou oblast kryjí jenom čtyři generátory... Kéž bych měl čas na to, abych se na to mohl podívat pořádně.

18 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 18 Náhle se ozve nějaký hluk, když někdo nechtěně vrazí do kovových barelů, které stojí za generátorem. UPRAVENÍ ÚHLU KAMERY ukáže, že Christine a Toma někdo sleduje... Osmiletý chlapec jménem MERAL. Skrývá se za barely, doufá, že si ho nevšimli. Vypadá jako neobyčejně zvědavý chlapec, který se přišel podívat na návštěvníky. Christine a Tom pochopí, co dělá... podívají se na sebe... pak... TOM: Vypadá to, že je na nás někdo zvědavý. CHRISTINE (hraje vážnou): Jo, přísahala bych, že jsem něco zaslechla... Meral zůstává ukrytý za barely... chvíli čeká... pak: HLAS ŽENY (volá): Merale... Merale! Meral se obrátí směrem, ze kterého hlas přichází, pak vykročí vpřed, opustí svůj úkryt... NOVÝ ÚHEL KAMERY ukáže ženu, která ho volala. Je to SEVIN, jeho matka; tollánská žena ve věku něco přes čtyřicet let. Přichází sem z hlavní cesty, když Merala spatří. SEVIN: Tady jsi. Kolikrát jsem ti říkala, abys ke generátorům nechodil? Když dojde až k němu, Meral ukáže na Christine a Toma... MERAL: Chtějí vědět, jak funguje silové pole. Sevin si teď poprvé všimne Christine a Toma. Obrátí se k nim, promluví přátelským hlasem... SEVIN: Oh, omlouvám se... Jmenuji se Sevin. (položí ruku na Meralovo rameno): Můj syn Meral je hodně zvědavý, doufám, že vás nerušil. TOM (s vřelým úsměvem): Vůbec ne. Meral jim věnuje zvědavý pohled... nikdy předtím žádného cizince neviděl... MERAL: Je pravda, že žijete na vesmírné stanici? Christine a Tom se té otázce usmějí. CHRISTINE: Asi by se to tak dalo říct. MERAL: Nikdy jsem žádnou vesmírnou stanici neviděl. Rád bych se tam podíval.

19 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 19 SEVIN: Merale. MERAL: Pak by vám moje matka mohla ukázat, jak pracuje silové pole. Ona je jedním z lidí, kteří se o něj starají... CHRISTINE (s úsměvem): No... Jestli to tvojí mamince nebude vadit, určitě ti stanici můžeme ukázat. (žertuje): Teda jestli chceš vážně projít hvězdnou bránou. Meral se obrátí ke své matce... o tom není pochyb... MERAL: Můžu jít? Sevin nechce Christine a Toma dál obtěžovat... SEVIN (ke Christine): Opravdu to nemusíte dělat. Určitě najdu něco jiného, čím bych ho zabavila. Ale Christine zavrtí hlavou... CHRISTINE (upřímně): Ne, to je v pohodě... Budu ráda. Pauza, kdy se Sevin usměje, oceňuje její přátelský postoj... pak: ČERNOU OBRAZOVKU Někdo otevře dveře a na obrazovku pronikne světlo. Uvědomíme si, že kamera je umístěna pod panelem tollánské lodi. Chase a Trelin stojí ve dveřích. Trelin je právě otevřel. Jsme v... STŘIH NA: INT. TOLLÁNSKÁ LOĎ KOKPIT DEN Chase si prohlíží technologii; není třeba říkat, že je ohromený... CHASE: Páni... Tahle věcička je pořád v sakra dobrým stavu. Vzhledem k tomu tvrdýmu přistání... TRELIN: Jediný důvod, proč ji nemůžeme opravit, je ten, že nemáme potřebné energetické články. CHASE: Kdybysme k hlavnímu zdroji energie připojili naquadahovej generátor, mělo by to tuhle holku pěkně rozšoupnout... Musím zkontaktovat Horizont, dám jim vědět, co potřebujem.

20 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 20 Trelin nedokáže skrýt pocit viny... TRELIN: Ztroskotali jsme zde hlavně proto, že jsem neměl čas provést úplnou kontrolu systémů lodi, když jsme prchali z Tollány... Po třech dnech cesty nám odešla energie. Chase se ho snaží utěšit. CHASE: No, nemohl jste s tím moc udělat. TRELIN: Asi ne... To si pořád opakuji. Ticho, pak se obrátí k Chasovi... ptá se na něco, co mu už dlouho vrtá hlavou... TRELIN (pokr.): Víte, jestli přežili i jiní z naší rasy? Chase chvíli mlčí... přemýšlí, jak odpovědět... pak: CHASE: Vlastně, vy... jste první, který jsme potkali. Trelina to nepřekvapí, ale zasáhlo ho, když slyšel, že celá jeho rasa může být navěky ztracena. TRELIN: Pak bychom si neměli stěžovat... Jestli máme být poslední lidé naší rasy, pak bychom měli být šťastni alespoň za tuto vesnici. (pauza) V mnoha směrech se tu žije dobře. Chase nadhodí jiné téma... CHASE: Proto Nevan nechtěl, abyste s náma prošli hvězdnou bránou? Trelin se snaží vysvětlit nebo dokonce ospravedlnit Nevanovy činy... TRELIN: Nevan je pod obrovským tlakem... Cítí se zodpovědný za všechny tady. (pauza) Ztratil několik lidí, kteří pro něj mnoho znamenali. Chase o tom uvažuje... pak s porozuměním v hlase... CHASE: Samozřejmě. Z tohoto okamžiku EXT. TOLLÁNSKÁ VESNICE DEN NA NEVANA Kráčí po hlavní cestě ve vesnici. V pozadí prochází několik Tollánů; Nevan promluví...

21 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 21 NEVAN: No, není to zrovna druhá Tollána, ale přesto doufám, že se vám naše malá komunita líbí. NEPATRNÉ ROZŠÍŘENÍ ÚHLU KAMERY ukáže Granta, Siveu a Davida. Nevan je provází vesnicí. SIVEA: Abych byla upřímná, je to velmi působivé... Nemnozí by dokázali na takovéto planetě dokázali postavit takové místo téměř bez prostředků. GRANT: Zajímalo by mě... odkud berete energii potřebnou pro tuto vesnici? Už jen to silové pole jí musí spotřebovávat obrovské množství. NEVAN: Naštěstí jsme s sebou měli nějaké energetické baterie. K napájení pole používáme ty, které jsou ještě funkční. A před pár lety jsme v horských jeskyních objevili ložiska naquadahu. Avšak jsou to velmi chudá ložiska a pro naši loď nestačí. (trochu se usměje): Ale na topení se hodí. Enoc vstoupí na scénu z opačné strany cesty. Když přistoupí k Nevanovi, Skupina se zastaví. ENOC: Nevane. Enoc náhle přestane mluvit... podívá se na Granta, Siveu a Davida... neví, jestli by tohle měli slyšet. Ale Nevan se na něj dívá, čeká, až bude pokračovat... ENOC (pokr.): Můžeme začít s průzkumem... Vybavení je připraveno. Grant, Sivea a David se na sebe podívají, diví se, o co tu asi běží... NEVAN: Děkuji, Enoku. Přijdu za pár minut. Enoc přikývne, pak odejde. Grant, Sivea a David tu s Nevanem zůstávají; David položí zřejmou otázku: DAVID: Průzkum? NEVAN: Oh, chceme získat nějakou čerstvou vodu a zeleninu. V těchto lesích roste lahodný druh hub. Zdá se, že David má podezření... pak... DAVID: Pokud vám to nevadí, rád bych šel s vámi. (k Grantovi): S vaším svolením, pane. Nevan se na něj podívá s nelibostí... NEVAN: Proč tolik stojíte o to, abyste mohl jít s námi, kapitáne Connore?

22 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 22 David odpovídá, téměř se zdá, že si vysvětlení vymýšlí... pravým důvodem se zdá být prostě nedůvěra... DAVID: Abych řekl pravdu, rád bych si podrobně prohlédnul oštěpy těchto stvoření. Tak trochu se zajímám o starověké zbraně. Nevan zavrtí hlavou... NEVAN: Nemyslím, že nějakou z nich najdete. Náhle Grant postoupí vpřed, ví, proč s ním chce David jít... GRANT (přátelsky): Přesto by pro nás mohlo být zajímavé rozhlédnout se tu. (kvůli Nevanovu pohledu): Jen pokud vám to nevadí. Nevan chvíli neodpovídá, cítí, jak jím znovu zmítá hněv, ale tentokrát se mu ho podaří přemoci... NEVAN (nepříliš přátelsky): Vyrážíme za půl hodiny. (ke Grantovi a Davidovi): Raději byste tam měli být opatrní. Nebudu mít čas na vás dohlížet. Po tomhle Nevan odchází, Grant, Sivea a David tu zůstávají sami. Když je Nevan z doslechu, David prolomí ticho... DAVID: Něco před námi skrývá, pane. SIVEA: Ani nemusím říkat, že si myslím totéž. (kvůli Grantovu pohledu): Chová se velmi podivně. Grant o tom chvíli přemýšlí, pak... k Sivei: GRANT: Proto bych chtěl, abyste to tu prozkoumala, zatímco budeme pryč. Prostě se tu rozhlédněte, poptejte se na něco, prošťourejte to tu... Netřeba říkat, že nenápadně. SIVEA (s úsměvem): Nenápadně? Pro mě žádný problém. Grant se rozhlédne... Z reakcí GRANT: Jenom doufám, že se naše podezření nepotvrdí. EXT. VESMÍR HORIZONT STŘIH NA: Uvádějící záběr stanice ve vesmíru; jako obvykle se vedle ní vznáší vesmírná brána. INT. HORIZONT LENORIHO LABORATOŘ

23 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 23 Zblízka na laboratorní stůl, na kterém stojí středně velká skleněná krabice. V krabici je spousta trávy a dřeva. Uvnitř je také malé mimozemské zvíře; zelený úhoř, který zrovna odpočívá na vrcholku jednoho dřívka. Je to TOLLÁNSKÝ LUČNÍ ÚHOŘ, jedno ze zvířat, která původně žila na první tollánském domovském světě. MERAL (mimo obr.) (o úhoři): V naší knihovní databázi jsem je viděl na obrázcích... Nevěděl jsem, že jsou tak velicí. Kamera ukáže Christine a Merala stojící u laboratorního stolu, na kterém je nějaké tok erské a mimozemské laboratorní vybavení. Vedle nich stojí DOKTOR LENORI, má na sobě svou speciální uniformu lékařského personálu. Christine má na sobě pořád mimostaniční výzbroj; ale její vesta a větší část uniformy jsou rozepnuté. Vidíme zelené tričko, které má pod ní. Právě prováděla Merala po stanici a stavili se u Lenoriho. LENORI (s pyšným úsměvem): Ah, ano, vlastně je to jeden z našich větších exemplářů. Vždycky se jí dobře dařilo... Jestli chceš, můžeš si ji nechat. MERAL (nadšeně): Opravdu? LENORI: Mám jich mnohem víc. (důrazně): Jen ji nezapomeň jednou denně nakrmit a úplně nejdůležitější je, aby měla čistou vodu. Christine se dívá na malé zvířátko, neví, co si o něm má myslet... CHRISTINE: Nejsou to zrovna domácí mazlíčci, ne? Meral vysvětluje, ale nespouští ze zvířátka oči... MERAL: Většina lidí si myslela, že když byl náš domovský svět zničen, vyhynuli... Na Tolláně byli úplně všude. Lenori přejde do rohu místnosti, kde z police sebere misku. Pak přistoupí k umyvadlu, kde ji naplní vodou. Během této činnosti také vysvětluje... LENORI: Žili ve vysoké trávě, odtud jejich jméno. Ale tito jsou zvyklí na pohodlnější prostředí. Využívám je k lékařským účelům; jejich tělo obsahuje určitý toxin, který pomáhá vyléčit různé formy infekcí. Otevře krabici a misku do ní vloží. LENORI (pokr.): Přišel jsem na to, jak z jejich endogrenového systému tento toxin vyextrahovat, ale přesto, i staré dobré kousnutí může být velmi efektivní, to ano. Christine se na něj podívá... není si jistá, jestli si dělá legraci nebo ne. Pak vidíme úhoře, který pomalu sleze z dřívka a doplazí se k nádobce s vodou, aby ji vypil.

24 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 24 Christine se jako domácí mazlíček pořád moc nezdá, když promluví: CHRISTINE: No, Merale, doufám, že tvé matce nebude tohle překvapení vadit. MERAL: Když byla malá, taky jednoho měla. Bude mít radost, až zjistí, že pořád existují. CHRISTINE: Aha. LENORI: Také bude mít radost, až uslyší, že tohle je teprve začátek jejich znovuzačlenění do tollánské komunity. (o úhoři): Nějakou dobu už čeká mladé. Christine se na něj podívá... pak, nedokáže skrýt úsměv... CHRISTINE: Tolláni vaše gesto určitě ocení, doktore. Lenori s úsměvem přikývne. Z tohoto okamžiku EXT. LES DEN Grant a David opatrně procházejí jedním z lesů na horách. Je tu spousta kopců a útesů... rozhlížejí se... mají připravené zbraně, pro případ, že by se museli bránit. ROZŠÍŘENÍ ZÁBĚRU KAMERY ukáže Nevana, Enoka a další dva Tollány. Zatímco Grant a David jsou prostě připraveni bránit se, Tolláni drží zbraně tak, jako by hledali mimozemská stvoření... vypadají, jako by čekali, že odněkud každou chvíli vyskočí. Dlouhé napjaté ticho... pak... Enoc na něco ukáže... ENOC (tiše zavolá): Nevane. Když k němu Nevan přistoupí, Nevan ukáže na to, co objevil, pak zjistíme, že jsou před nimi obrovské otisky chodidel. Nevan si je prohlíží podrobněji, přistoupí k němu Grant a David... NEVAN: Stopy... nejsou tu dlouho. Rozhlédne se, mluví, jako by cítil, že nepřítel je blízko... NEVAN (pokr.) (ponuře): Jsou blízko. Pak se obrátí ke svým lidem. NEVAN (pokr.): Pokračujte.

25 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 25 Enoc a ostatní dva Tolláni přikývnou, pak pokračují. Nevan chvíli mlčí, rozhlíží se, pak také pokračuje. Držíme záběr na Grantovi a Davidovi. DAVID: Zdá se mi, že ta stvoření hledají. GRANT: Jo... proč mi to jenom připomíná lov? Vymění si pohledy... pak také pokračují... ZÁBĚR NA NEVANA O PÁR MINUT POZDĚJI TIME DISSOLVE: Pomalu prochází kolem, stranou od skupiny, drží se pár kroků za ní. Procházel se tu, ponořen do svých myšlenek... ale pozadu zůstal záměrně. Podívá se na skupinu, pak náhle sejde ze stezky, po které jdou. Tajně odešel na nějaké určité místo. Následujeme ho, zjišťujeme, že přistupuje ke vstupu do horské jeskyně obklopené keři a stromy. ENOC STŘIH NA: se rozhlíží lesem, jako by lovil kořist. Náhle zase na něco ukáže... ENOC (k ostatním): Támhle. Druzí dva Tolláni přistoupí k místu, kam ukazoval. Pak VIDÍME i Granta a Davida, kteří za nimi přišli. Když se podívají, zjišťujeme, že za keři našli obrovské houby. Jsou mnohem větší než jakékoliv houby na Zemi. Alespoň v tomhle mluvil Nevan pravdu. Když dva Tolláni začnou přerostlé hřiby sbírat, Grant a David se na sebe podívají... GRANT: No, jsou dost... velké. Z tohoto okamžiku INT. VSTUP DO JESKYNĚ DEN STŘIH NA: Nevan opatrně vstupuje do velmi temné jeskyně. Zjišťujeme, že na zdech jsou nějaké nápisy. Zdá se, že to jsou symboly a kresby popisující určité události. Jeskyně vede hlouběji, ale Nevan zůstává u vchodu. Ví, že v těchto jeskyních žijí ta mimozemská stvoření. Vytahuje malé kulaté kovové zařízení a umisťuje ho pod kameny u zdí. Očividně nechce, aby to tu někdo našel. NÁHLE... slyšíme nějaký hluk. Reaguje, pozvedne svou zbraň, z hloubi jeskyně se k němu přibližuje jeden z mimozemšťanů. Nevan je připraven vystřelit, ale pak se zastaví...

26 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 26 Zjišťujeme, že mimozemšťan je neozbrojený a mladý; má možná nějakých čtrnáct let. Když uvidí Nevana, vyleká se... chvíli se na sebe prostě dívají. Nevan neodkládá zbraň; mimozemšťan se na něj tázavě podívá. Dá se lehce poznat, že se Nevana bojí. Okamžik je přerušen, když z hloubi jeskyně slyšíme hlasitý řev ostatních stvoření. Nevan se vyděsí a obrátí se. Mladý využije této příležitosti a vrátí se zpátky do jeskyně. Řev je čím dál tím hlasitější; stvoření jsou blízko. Nevan se na mimozemšťana na chvíli dívá, pak jeskyni opouští. EXT. LES DEN STŘIH NA: Nevan přistoupí ke Grantovi, Davidovi, Enokovi a druhým dvěma Tollánům. Zjišťujeme, že nahoře na kopci se za stromy a velkými kameny skrývají mimozemská stvoření. Grant se obrátí k Nevanovi... GRANT: Kde jste byl? NEVAN (ignoruje otázku): Co se děje? David ukáže na stvoření... DAVID: Zdá se, že nechtějí, abychom se k nim přiblížili. ENOC: Skrývají se za kameny... Zaútočí. Grant zavrtí hlavou... GRANT: Tím bych si nebyl tak jistý. Nevypadají, že by se chystali na útok. Nevan postoupí vpřed, dívá se na stvoření, rozčileně promluví... NEVAN: Vy tato stvoření nechápete, plukovníku. My ano. GRANT: No, podle mě nám prostě nechtějí dovolit proniknout na jejich teritorium. Aniž by na to nějak zareagoval, Nevan náhle vystřelí ze své zbraně. Zasáhne jednoho z mimozemšťanů ukrytých za stromy. Ostatní zareagují, začnou řvát hlasitěji. DAVID (k Nevanovi; nepotěšilo ho to): Myslím, že to nebylo nutné. NÁHLE... se mimozemšťané začnou bránit. Házejí oštěpy, které naše lidi jen těsně míjejí. Řev je stále hlasitější, přichází další mimozemšťané. Grant, David, Nevan, Enoc a ostatní Tolláni se ukryjí za velkými stromy a kameny. David je za kamenem, odříznut od Granta a Nevana. Enoc je s druhými dvěma Tollány ukryt za stromy.

27 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 27 GRANT (k Nevanovi): Oh, to bylo chytré... Vyprovokovat je k útoku. Létají na ně další a další oštěpy, ale zasahují jen stromy a kameny. NEVAN: Co to říkáte, plukovníku? GRANT: Říkám, že by nás nenapadli, kdybyste jednoho z nich nepostřelil. Nevan zavrtí hlavou... NEVAN: Viděl jsem je zabít dost mých lidí na to, aby věděl, že by to udělali... Enoc na stvoření vystřelí, ale ta se také velmi dobře ukryla. Řev neustává... Grant se rozhlíží, pak se obrátí k Nevanovi... GRANT: Dobrá, fajn, očividně jsou v početní převaze. Navrhuji, abyste co nejdřív použili tu svou vysokofrekvenční věc. Ale Nevan myslí na něco jiného, prostě na stvoření, která neustávají v útoku, zírá. Pak se k němu obrátí Enoc... ENOC: Nevane... je jich příliš mnoho. Není čas. Nevan nejdříve zaváhá... ale pak z kapsy vytáhne malé zařízení. Má jen jedno tlačítko, zmáčkne jej. Znovu se ozve pištivý zvuk... stvoření reagují v bolestech, ale tentokrát neprchají. Stále házejí oštěpy, stále řvou... ignorují bolest. Enoc začíná panikařit... ENOC: Proč neutíkají? TOLLÁN # 1 (křičí): Musíme pryč. Nevan nechce odejít, ale ví, že nemají na výběr... NEVAN: Ano, ano... Když začínají ustupovat, snaží se krýt, jak jen to jde, David ustupuje s nimi, když náhle... Napadne ho jedno stvoření, vyskočí na něj zpoza keřů, jakoby odnikud. Bojují spolu a pak přepadnou přes sráz za stromem. Mizí z dohledu... GRANT (reaguje): Davide! Bez zaváhání zamíří ke srázu.

28 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 28 ENOC: Plukovníku! Držíme záběr na Nevanovi a Enokovi, zdá se, že Nevana nezajímá to, že se od nich Grant a David oddělili... NEVAN: Musíme jít... (kvůli Enokovu pohledu): Položil jsem tam to zařízení. ENOC: A co ti pozemšťané? Nevan se na něj lhostejně podívá... NEVAN: Nikdo je nežádal, aby šli s námi. Enoc nemůže věřit tomu, co Nevan říká... NEVAN (pokr.): Budou hned za námi... Teď pojďte. Po krátkém uvažování se Enoc rozhodne Nevana následovat. On, Nevan a druzí dva Tolláni odcházejí, několik stvoření jde za nimi, odhodlaní Tollány pronásledovat. EXT. LES ZA SRÁZEM DEN STŘIH NA: David a mimozemšťan spolu bojují. Mimozemšťan odhodí Davidovu P-90 stranou... Mrští jím o zem, odzbrojí ho. Ale David má pořád svůj ZAT; podaří se mu ho popadnout a vystřelí na vysoké stvoření; omráčí ho. Řev se mírní, zdá se, že většina mimozemšťanů odchází. David zůstává na zemi, drží si bolavou ruku, přistoupí k němu Grant. GRANT: Jste v pořádku? Zjišťujeme, že David má velmi ošklivě pořezanou ruku. Dost krvácí... DAVID (o mimozemšťanovi): Když jsem padal ze srázu, udeřilo mě to oštěpem. (pauza) Kromě toho jsem v pořádku, pane. Grant mu pomůže postavit se na nohy... GRANT: Pojď, vypadneme odsud. David se postaví, reaguje na něco za Grantem... DAVID (znepokojeně): Plukovníku... Grant se otočí, uvědomí si, co David naznačuje... Vidíme... TŘI MIMOZEMŠŤANY, kteří na ně míří oštěpy. Grant a David se na sebe podívají, vědí, že nemohou uniknout.

29 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 29 Ze záběru na jejich zajetí FADE OUT KONEC AKTU 2

30 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 30 FADE IN AKT 3 INT. NEVANOVO OBYDLÍ DEN Začínáme záběrem zblízka na Nevana pomalu procházejícího místností. Zdá se být otřesený, nebo to snad jenom hraje? NEVAN: Nemohli jsme nic dělat. (zavrtí hlavou; o Grantovi a Davidovi): Skutečnost, že tu ještě nejsou, naznačuje, že je ta stvoření zajala. Teď zjišťujeme, že před Nevanem stojí Sivea, Chase a Trelin. Zatímco Sivea tuto skutečnost přijímá tiše, klidně, Chase zuří... CHASE: Co tím chcete říct, nemohli jsme nic dělat?! To zní, jako byste to ani nezkusili! NEVAN (ostře): Nežádal jsem je, aby šli s námi... Jsem zodpovědný za své lidi, majore, ne za ty vaše. Sivea si něco uvědomí... SIVEA: Řekli jste, že jste na generování vln použili to zařízení... Proč ale ti mimozemšťané neutekli? Říkali jste, že to na ně působí. Nevan zavrtí hlavou... NEVAN: Předpokládám, že jsme jim stáli za to. SIVEA (nespolkla to): Ne. Museli mít jiný důvod, proč vás napadli. Něco, co je pro ně natolik důležité, že neutekli. Nevan chvíli mlčí... uvažuje nad tímto závěrem... pak se obrátí k Trelinovi: NEVAN: Treline. Chci, abyste se vrátil k pracím na opravě naší lodi. Odletíme odsud hned, jak to bude možné. Chase zvedne hlas, něco Nevanovi připomíná... CHASE: A co plukovník a David?! Alespoň byste nám mohli pomoct dostat je vodtamtud. Nevan se na něj podívá... zase chvíli čeká, pak stroze odpoví: NEVAN: Teď už budou pravděpodobně mrtví. Po tomhle odchází, jde ke dveřím a opouští místnost. Držíme záběr na Sivei a Chasovi, kteří si vymění znepokojený pohled, pak

31 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 31 INT. VELKÁ JESKYNĚ STŘIH NA: Dva vysocí mimozemšťané přivádí Granta a Davida do sekce jedné z jejich jeskyní. Stojí tu primitivní dřevěný nábytek. Díky jámám s ohněm je tu teplo a světlo. Tato sekce jeskyní je obrovská. Dá se snadno poznat, že tu mimozemská stvoření žijí. Dva mimozemšťané vedou Granta a Davida, kteří mají svázané ruce, ke zdi, kde jim naznačí, aby zůstali na místě. Mimozemšťané, ozbrojení oštěpy, jim věnují nepříjemný pohled a pak ustoupí do pozadí. Grant se obrátí k Davidovi... GRANT: Jak je na tom vaše ruka? Rána dost krvácí; je jasné, že to musí bolet... DAVID: Už jsem zažil lepší časy, pane... Ale vydržím to. Teď představíme vůdce tohoto mimozemského kmene; vstoupí do této sekce jeskyně. Jmenuje se ESHTANA RAC a je to typická vůdčí osobnost. Jen ze způsobu, jak na něj ostatní mimozemšťané reagují, můžeme snadno poznat, že jeho vedení uznávají. Je vysoký a má velmi dlouhé vlasy. Podívá se na Granta a Davida, chvíli si cizince pečlivě prohlíží, pak zamíří ke stolu, na kterém leží jejich zbraně. Po chvíli ticha Grant promluví... GRANT: Nemáme nepřátelské úmysly. Není důvod, abyste nás věznili. Eshtana Rac nereaguje nebo nerozumí, zvedne jednu z P-90 ze stolu. DAVID: S tím bych byl opatrný. Eshtana Rac se teď znovu podívá na Granta a Davida, pozvedne P pak promluví velmi hlubokým, ale srozumitelným hlasem... ESHTANA RAC (o P-90): K tana! (pauza) Ne To-Lan? GRANT (reaguje): Ne, to ne... Nejsme Tolláni. Přišli jsme hvězdnou bránou. Eshtana Rac se to slovo snaží pochopit... ESHTANA RAC: Hvězdnou... bránou? David se nakloní ke Grantovi, téměř šeptá: DAVID: Myslíte, že ví, o čem mluvíte? Grant se na Davida podívá a pokrčí rameny, říká tím stojí to za pokus. Ale pak...

32 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 32 ESHTANA RAC (uvědomuje si): B tark! (naznačuje rukama kruh): Hvězdnou-bránou! B tark! Grant se toho zachytí... GRANT: Ano... hvězdná brána. Tak tomu říkáte? (pauza) Rozumíš mi, nebo ne? Eshtana Rac vykročí vpřed... ESHTANA RAC: To-Lan rozumět... Zabít Kren taal! DAVID: Kren taal? Tak říkáte svému druhu? ESHTANA RAC (výhružně): Vy pomáhat zabít Kren taal. GRANT: To není pravda. Estana Rac se na něj podívá, pak... ESHTANA RAC: Proč vy použít B tark a přijít sem? GRANT: Objevili jsme ztroskotanou tollánskou loď. Přišli jsme sem hledat ty, co přežili. ESHTANA RAC: Loď? Grant chvíli přemýšlí, jak to vysvětlit... GRANT: Dopravní prostředek, kterým se sem Tolláni dostali. ESTANA RAC (gestikuluje rukama): To-Lan přišli z oblohy... Před mnoha cykly... Neodejít z domova Kren taal. (rozzlobeně): Teď zabíjejí Kren taal! Grant a David si vymění pohled, když si uvědomí, že Nevan jim opravdu lhal... ESHTANA RAC (pokr.): Kren taal se budou bránit... Bránili jsme se už dlouho. (přistoupí blíže): Budeme se bránit i před vámi! Grant tiše, promluví, nechce je vyprovokovat... GRANT: Jak jsem řekl, nechceme vám ublížit. ESHTANA RAC (zavrtí hlavou): Slova se ne vždy shodují s úmysly. GRANT: Jestli to znamená lhát... Já nelžu. Eshtana Rac nevypadá přesvědčený...

33 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 33 GRANT (pokr.): Tolláni nám řekli, že jste lovci, že se před vámi brání. Eshtana Rac nad tím uvažuje, pak přejde ke stolu a... rozčileně na něj mrští P-90. DAVID (k Esthana Rakovi): Jestli můžeš dokázat, že nám lžou... Eshtana Rac se obrátí k jednomu ze svých lidí, T RAKOVI. ESHTANA RAC: T Rak. (pauza) Ukaž. T Rak překvapeně reaguje, ale Eshtana Rac se na něj jen dívá... Po chvíli T Rak přikývne. Přistoupí ke Grantovi a Davidovi, naznačuje jim, aby šli s ním. DAVID: Myslím, že chce, abychom šli s ním? Ticho, pak Grant a David vykročí vpřed, T Rak je vede ke vchodu do další jeskynní sekce... DAVID (pokr.): To jsme se pěkně domluvili, co? Opouštějí sekci jeskyně EXT. TOLLÁNSKÁ VESNICE DEN Uvádějící záběr mírumilovně vypadající vesnice. INT. NEVANOVO OBYDLÍ DEN V místnosti stojí Nevan a Enoc. Jsou uprostřed rozhovoru. NEVAN: Informuj své lidi, že odlétáme za několik hodin. Všechno je připraveno. Enoc přikývne, náhle někdo zaklepe na dveře. NEVAN (pokr.) (ne zrovna nejpřátelštějším hlasem): Co je?! Dveře se otevřou a vstoupí MLADÁ TOLLÁNKA, má možná něco přes dvacet let. MLADÁ TOLLÁNKA: Nevane. Plukovník Grant se vrátil... Přeje si s vámi hned mluvit. Z Nevanova překvapeného výrazu INT. NEVANOVO OBYDLÍ DEN O PÁR MINUT POZDĚJI Nevan vykročí vpřed, předstírá radost.

34 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 34 NEVAN: Plukovníku... Tak rád vás vidím. Mysleli jsme, že jsme vás ztratili, že vás ta stvoření... Grant stojí na druhém konci místnosti... Nevrátili mu zbraně... GRANT (skočí mu do řeči): Ušetřete mě té frašky, Nevane. Vím, o co tu jde. Nevan na něj tázavě pohlédne... NEVAN: O co tu jde... GRANT: Ohledně Kren taalů. Ticho, Nevan si uvědomí, že nemá smysl dále předstírat. Grant odhalil jeho malé tajemství... GRANT (pokr.): Viděl jsem, co jste jim udělali. (postoupí vpřed): Kolik jste jich zranili. Kolik jste jich zabili! NEVAN: Asi jste to nepochopil. GRANT (pozvedá hlas): To si nemyslím. Nevan se obrátí, chvíli zůstává zticha... Grant si náhle něco uvědomí... GRANT (pokr.): Je to pomsta, že? Nevan rozzlobeně reaguje... NEVAN: Pomsta?! Zabili devětadvacet mých lidí, plukovníku. Devětadvacet! (pauza) Nezemřelo snad už dost Tollánů?! Neměli právo nás napadnout. GRANT: Stejně tak jste neměli právo vzít naquadah z jejich posvátných míst. V těch jeskyních... To chránili, když nás tehdy napadli, že ano?! Nevanův pohled vyjadřuje vše... GRANT (pokr.): A vy jste o tom věděl... Začali na vás útočit teprve před dvěma lety. Grant začne procházet místností sem a tam... GRANT (pokr.): Oh, vím, kdy to všechno začalo, Nevane. Žili jste na této planetě bok po boku osm let, dokonce jste ani nevěděli, že tu jsou. Před dvěma lety jste narazili na ložiska naquadahu, které objevili... Nejdříve jste nevěděli, jaký mají pro jejich kulturu význam... mysleli, že se před vámi musí bránit. Proto začaly boje. Kvůli prostému nedorozumění.

35 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 35 (pauza) Ale řekněte mi... kdo začal s útoky? S vražděním! Byli to opravdu oni? (znovu vykročí k Nevanovi): Nebo vy? Nevan najednou rozčileně vykřikne... NEVAN: Potřebujeme ten naquadah k přežití! GRANT (také zvedne hlas): Ale nikdy jste s nimi nezkusili promluvit! Víte, že to nejsou primitivní lovci, ale inteligentní bytosti. Když jste je začali odstřelovat jako zvířata, museli se začít bránit. NEVAN (zavrtí hlavou): Nemá smysl s těmi bytostmi mluvit. GRANT: Víte, že to není pravda... Proč v bojích pokračovat, Nevane? Kam až to dojde? Nevan se na něj podívá. Tentokrát ne rozzlobeně, ale přesto se silným pohnutím v hlase: NEVAN (smutně): Neměli právo zabít mou ženu... ani kapitána. Ani těch dvacet sedm dalších. Pokud víme, jsme poslední existující Tolláni... Neměli právo to udělat. Grant chvíli mlčí, uvědomuje si Nevanovy city... pak tiše promluví: GRANT: Stejně tak jste vy neměli právo zabít jejich lidi. (pauza) Děly se tu strašné věci, chápu to... Obě strany utrpěly ztráty. (laskavě): Ale ještě není pozdě to mírumilovně vyřešit. Nevanův smutek se náhle znovu změní v hněv... NEVAN: Ne... zaplatí za to, co provedli. O to se postarám. (plný nenávisti): I kdybych je měl všechny zabít. Ticho, podívají se na sebe... GRANT: Řeknu to rovnou... Nenechám vás to udělat. (pauza) Teď se vrátím a poskytnu jim lékařské ošetření, které potřebují. To nejlepší, co teď můžete udělat, je dostat své lidi z téhle planety. Nevan se na něj nepřátelsky podívá... NEVAN: Jinými slovy... Děláte si ze mě nepřítele, plukovníku.

36 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT PŘEŽIVŠÍ 36 Grant na toto nepřátelství nereaguje. Uvažuje o tom, pak... prostě: GRANT: Ne, to záleží na vás. Grant odejde. Chvíli držíme záběr na Nevanovi. Kvůli událostem posledních dvou let, zničení jeho domovského světa před deseti lety, smrti přátel a rodiny zhořkl, je plný nenávisti a zášti. City ho zaslepily. EXT. TOLLÁNSKÁ VESNICE DEN Sivea a Chase stojí před Nevanovým obydlím. Dveře se otevřou a vyjde z nich Grant. Když se k nim připojí, oba podle jeho pohledu poznají... SIVEA: Myslím, že to nešlo moc dobře? Grant se rozhlédne, má vážné obavy ohledně toho, kam až by všechno mohlo zajít... GRANT: Musíme odsud ty lidi dostat co nejdřív. CHASE (odhodlaně přikývne): Ano, pane. Ticho... pak Grant odejde, záběr zůstane na Sivei a Chasovi. Z jejich výrazů FADE OUT KONEC AKTU 3

PRŮZKUMNÍCI ALEX RUBIT

PRŮZKUMNÍCI ALEX RUBIT PRŮZKUMNÍCI EP: 1.04 Napsal ALEX RUBIT 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons, Gekko Film Corp., Showtime Viacom, Acme Shark

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

HRA O MOC ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004

HRA O MOC ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004 HRA O MOC EP: 1.08 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004 ČESKY: 23. října 2005 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons,

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN Tomáš, Oliver, Sergej, uniformovaní slovenští policisté (kompars) Tomáš, Sergej a Oliver stojí u starého odstaveného vagónu, jeden z policistů jim ukazuje zmačkaný spací pytel a batoh s několika věcmi.

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004

ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004 POVSTÁNÍ ASCHENŮ EP: 1.07 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004 ČESKY: 15. října 2005 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM Připomeňte mi, proč se vlastně v tomhle strašném počasí ženeme do Trezoru?! $ Strejda Donald si dělá starosti! Už celé týdny jsme neslyšeli o strýčkovi Skrblíkovi! Kancelář

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku Pierre Franckh 21 způsobů, jak najít lásku Důležité upozornění: Rady uveřejněné v této knížce byly autorem a nakladatelstvím pečlivě zpracovány a prověřeny, nemůže však za ně být převzata jakákoliv záruka.

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

JE TO V RODINĚ. Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno. je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje.

JE TO V RODINĚ. Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno. je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje. ARCHISS WESTERGARLD JE TO V RODINĚ Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje. Zrovna když mám Novillu trénovat, tak si ji musí nechat

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

14 16 KH-57-03-297 -CS-C

14 16 KH-57-03-297 -CS-C 14 16 KH-57-03-297-CS-C Vy krásné vlaštovky! Evropská komise Tuto publikaci zpracovalo Generální ředitelství pro životní prostředí. Vychází ve všech úředních jazycích Evropské unie. Publikace je také k

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

malýprůvodce životem

malýprůvodce životem karelspilko malýprůvodce životem Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se stanou Žít v souladu s kosmickým proudem je koncem utrpení MALÝ PRŮVODCE ŽIVOTEM Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz)

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-03-8 mobi: ISBN 978-80-88061-04-5 pdf: ISBN 978-80-88061-05-2

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Časopis všech chytrých holčiček a kluků Základní školy bratří Fričů v Ondřejově ČASOPIS PĚTILÍSTEK. 8. ročník 2014/2015. 1. stupeň

Časopis všech chytrých holčiček a kluků Základní školy bratří Fričů v Ondřejově ČASOPIS PĚTILÍSTEK. 8. ročník 2014/2015. 1. stupeň Časopis všech chytrých holčiček a kluků Základní školy bratří Fričů v Ondřejově ČASOPIS PĚTILÍSTEK 8. ročník 2014/2015 1. stupeň TÉMA: VesmírTříd 1. A - návštěva planetária v Praze Jednou z komet ve velkém

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto 14 ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ KAŽDÝ ČLOVĚK, SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto pravdivá. Při každém setkání s jiným člověkem se mohu vždy něco naučit. Můžete

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Vnitřní hlas ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007

Vnitřní hlas ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007 Vnitřní hlas EP: 3. 15 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007 ČESKY: 27. září 2008 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B Úloha 1 Baltík hledač pokladů (35 bodů) a. Baltík se rozhodl najít poklad. Dozvěděl se, že se skrývá někde v Zemi ostrovů. Vydal se proto do této země. Na obrazovce se po spuštění programu objeví okamžitě

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

1. píseň: Ž 1. 1. čtení: Jb 4,2-8. 2. píseň: 176 někdo mě vede za ruku. 2. čtení: Lk 17,11-19. Kázání:

1. píseň: Ž 1. 1. čtení: Jb 4,2-8. 2. píseň: 176 někdo mě vede za ruku. 2. čtení: Lk 17,11-19. Kázání: Milí bratři a milé sestry, vítám vás na dnešním shromáždění a zdravím vás tak jak je v církvi zvykem: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho i Pána Ježíše Krista. Toto praví Hospodin zástupů: V oněch dnech

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi.

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi. Část první Trik Trik Ty dvě děti, chlapci, seděly těsně vedle sebe, zmáčknuté k sobě velkými opěrkami starého křesla. Ty jsi byl ten vpravo. Teplo druhého chlapce bylo tak blízké, přesouval pohled od

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Řízená obhajoba. Upraveno pro konkrétní (čtenou) obhajobu 1. 6. 2015.

Řízená obhajoba. Upraveno pro konkrétní (čtenou) obhajobu 1. 6. 2015. Řízená obhajoba Návod na obhájení dalšího bytí pomocí prázdného rámu zavěšeného na holé zdi. (Ideální obhajoba je, když vložíš do úst tomu, kdo tě posuzuje, svou vlastní otázku, na kterou znáš odpověď.)

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 1 Život v Yellowstonu má svá specifika. Něco jsme čekali, něco vůbec. Pojďme se společně podívat na zajímavosti ze

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

1. Úvod do vědomého snění

1. Úvod do vědomého snění 1. Úvod do vědomého snění V této kapitole se dočtete: - Co jsou vědomé sny a jaké to je, mít vědomý sen - Jak vám může snová nápověda pomoci rozpoznat, že sníte - Jak je možné, že máte nad sny větší kontrolu,

Více

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY Neumím se sice modlit, jenom koktám. Zato vím, že pouze modlitba mě postaví na nohy. Hlavně v těch chvílích, které vytrhnu ze svého nacpaného programu. Bůh je zřejmě citlivý

Více

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne z nebe, většinou v nás zraje delší dobu. Po loňských

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Rekvizity: - papír formátu A4 s textem - make-up a špinavé oblečení pro Glumy

Rekvizity: - papír formátu A4 s textem - make-up a špinavé oblečení pro Glumy PRODUKČNÍ SCÉNÁŘ název: téma: Prahneme po filmu Reklama na Filmový festival Fakulty informatiky autoři: Jakub Bohoš (422419), Adéla Králová (415324), Jana Ludvíková (359191), Jakub Špiřík (359725) Lokace:

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

AMY HILL. DATUM VYDÁNÍ: 20. ledna 2005

AMY HILL. DATUM VYDÁNÍ: 20. ledna 2005 BEATAE MEMORIAE EP: 1.09 Scénář AMY HILL DATUM VYDÁNÍ: 20. ledna 2005 ČESKY: 28. října 2005 2005 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval,

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, ... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, my jsme byly s maminkou vlastně šťastné, měly jsme, a teď já ovšem také mám, ty všední denní problémy, kdo je nemá,

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

Titul: TV_1461_Výnimočná láska a nesmierna múdrosť žijúceho Majstra_III Zdravím, Mistryně. bojovaly

Titul: TV_1461_Výnimočná láska a nesmierna múdrosť žijúceho Majstra_III Zdravím, Mistryně. bojovaly Zdravím, Mistryně. bojovaly Koncept Zdravím! Dnes jsou na Supreme Master Television Letmé zprávy o tom, jak mohou nové informace pomoc ukončit válku v Afghánistánu. Proto, Mistryně, obecněji, proč vznikají

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

fleet Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

fleet Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz fleet Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Kristina Ohlssonová Andělé strážní kristina ohlssonová U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

UVĚZNĚNI ÚSMĚVEM MONY LISY ÚROVEŇ

UVĚZNĚNI ÚSMĚVEM MONY LISY ÚROVEŇ UVĚZNĚNI ÚSMĚVEM MONY LISY ÚROVEŇ Ô529(ĥ Není čas na prohlížení památek! Úsměv Mony Lisy uvěznil jednoho z Vesmírných ochránců! Panečku, Paříž je nádherná! To je zvláštní Hvězdná brána nás zavedla do Paříže

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více