ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004"

Transkript

1 POVSTÁNÍ ASCHENŮ EP: 1.07 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYDÁNÍ: 16. prosince 2004 ČESKY: 15. října HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons, Gekko Film Corp., Showtime Viacom, Acme Shark a USA Networks Inc. Tento scénář byl napsán výhradně pro zábavní účely, nepřinesl žádný zisk. Nebylo zamýšleno žádné porušení vlastnických práv. Ale Stargate: Horizon je vlastnictvím Horizont Productions. Tento scénář, postavy a situace v něm nemohou být znovu zveřejněny bez povolení autorů. Překlad Arana. Překlad vznikl se souhlasem a vědomím autora. Korekce Jelča.

2 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 2 FADE IN: EXT. VESMÍR HORIZONT TEASER Uvádějící záběr velké pomalu se otáčející vesmírné stanice, poblíž které se vznáší vesmírná brána. V pozadí jsou dvě zářící slunce hvězdné soustavy. INT. HORIZONT PLUKOVNÍKOVA KANCELÁŘ NA DVEŘE Ze zasedací místnosti vidíme přicházet Siveu. Pozorujeme ji přes prosklené okno kanceláře, vyťukává něco na ovládacím panelu dveří. Ozve se zabzučení. GRANT (mimo obr.): Dále. Sivea stiskne další tlačítko a dveře se otevřou. Vstoupí a vidí, že Grant sedí na své pohovce, zrovna si pročítá nějaký poznámkový blok. SIVEA: Chtěl jste mě vidět? Grant se postaví, usmívá se. Očividně má dobrou náladu. GRANT: Právě jsem přes subprostorový kanál vedl zajímavý rozhovor s generálem Williamsem. Řekněme, že generál znovu prokázal své pozoruhodné nadání pro překvapení. SIVEA: A jaké překvapení to je? Grant postoupí vpřed, nabízí jí notes. GRANT (usmívá se): Podívejte se sama. Zatímco si Sivea prohlíží poznámkový blok, Grant přejde ke svému stolu a sedne si za něj. Sivea si sedne na jednu z židlí před ním, je překvapená. SIVEA: To jsou adresy hvězdných bran. Grant ze svého stolu sebere antický drahokam a pohrává si s ním. Získáváme dojem, že je to jeho talisman pro štěstí. GRANT: Pět nových planet. V naší galaxii, ale ještě nejsou prozkoumané. Sivea se na něj podívá; její překvapení ještě narostlo. GRANT (kvůli jejímu pohledu): Byl jsem překvapený stejně jako vy. Věděli jsme, že v této galaxii musí být nějaké brány připojené na tuto síť, zdá se, že jsou hlavně v hvězdokupě ypsilon 7. SIVEA: Na opačné straně galaxie. GRANT: Což dává smysl, protože tím pádem leží mimo oblast dosahu hvězdné brány Země.

3 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 3 SIVEA: Vždy jsem měla za to, že Tvůrci tuto síť postavili, když začali expandovat do své vlastní galaxie. GRANT: No, a my víme, že expandovali, že ano? Sivea se znovu podívá na poznámkový blok, pak položí očividnou otázku. SIVEA (o adresách brány): A řeknete mi, odkud je máte? GRANT: Od vorianské velící rady. (znovu kvůli jejímu pohledu): A další překvapení... Voriané už očividně propočítali několik adres brán, když tuto stanici používali pro svůj program hvězdné brány, ale než byl tento program zrušen, žádnou nenavštívili. SIVEA: Jak je možné, že jsem o tom nevěděla? GRANT: Vládnoucí rada nám je sdělila až teď. Podle mě nepočítali s tím, že jim k něčemu budou. Sivea o tom uvažuje. SIVEA: No, já se našeho programu hvězdné brány nezúčastnila. Pravděpodobně to udržovali v tajnosti kvůli možné negativní reakci veřejnosti. GRANT: Zadávací počítač nám doteď dával tak dvě adresy týdně? (s úsměvem ukáže na poznámkový blok): Teď máme dalších pět. Zdálo by se, že věci konečně nabírají obrátky. SIVEA (nakazila se jeho dobrou náladou): Soudě podle vašeho zřejmého nadšení mám za to, že chcete některou z těchto planet co nejdříve navštívit. GRANT: Je to tak zřejmé? Jsem vážně tak průhledný? SIVEA (usměje se): Když dojde na takovéhle věci? Ano, jste. GRANT: No, tak tedy... zřejmě... řekl bych, že začneme s číslem jedna na seznamu. Sivea přikývne, pak se postaví. SIVEA: Pak se ujistím, aby byly všechny tyto adresy uloženy do počítače brány. Obrátí se k odchodu, Grant o něčem uvažuje. GRANT: Víte... skutečnost, že se nám vaše vláda rozhodla tyto adresy dát, je dobrým znamení pro vztahy mezi našimi lidmi. SIVEA (souhlasí): Zasloužili jste si jejich důvěru.

4 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 4 Grant o tom přemýšlí. GRANT: Jo... to rád slyším. Ticho, s úsměvem se na sebe podívají, uvědomují si, že to také znamená, že Grant a tým si zasloužili i Siveinu důvěru. SIVEA: Pak tedy půjdu a podělím se o toto překvapení s ostatními. Grant přikývne, Sivea odchází. Chvíli držíme záběr na Grantovi, který se dívá na antický talisman pro štěstí. Z jeho výrazu dobré nálady PRŮCHOD BRÁNOU STŘIH NA: Divoká jízda vesmírem vede přímo EXT. LOUKA DEN NA HVĚZDNOU BRÁNU Projdou jí Grant, Sivea, CHASE a CHRISTINE ve své obvyklé MIMOSTANIČNÍ VÝZBROJI. Rozhlížejí se kolem, brána se zavře. Zjišťují, že jsou obklopeni nádhernou přírodou. V pozadí je les, hvězdná brána je umístěna na pěkné, slunečné louce. Oblastí prochází stezka vedoucí od brány. CHASE (důkladně se rozhlíží): Teda, není to nádhera? Škoda, že s náma nemohli jít i David a Tom. Sivea přistoupí ke kovové válcové sondě před bránou, chce se podívat na zaznamenaná data. SIVEA: Oba musí dokončit testy nových taktických senzorů Horizontu. CHASE: Jo, já vím... No, tyhle nový adresy jsme dostali dost nevočekávaně. GRANT: Je to dobrá příležitost trochu si zacestovat. CHRISTINE: Jo, myslím, že čím častěji se nechávám rozkládat na molekuly, tím víc si na to zvykám. Grant se tomu usměje. GRANT: Jestli se nepletu, je tu někde poblíž brány jakási farma. CHASE: Farmáři? SIVEA: Přesněji spousta farmářů. (ukazuje na stezku): Tímto směrem. Vydávají se na cestu. CHASE: Ještě nikdy sem nebyl na emzácký farmě.

5 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 5 Ze záběru, jak kráčejí po stezce EXT. LOUKA DEN ASI O DVACET MINUT POZDĚJI Grant, Sivea, Chase a Christine stoupají na kopec obklopený lokací ve stylu farmy. SIVEA: Podle údajů ze sondy je tohle výhradně zemědělská civilizace. Absolutně žádný technický pokrok. CHRISTINE: Zajímavé je, že zdejší obyvatelé patří k lidem podobnému druhu. Grant se obrátí k Chasovi... GRANT: Takže je to spíš napůl mimozemská farma, Chasi. CHASE: Oh, emzáci sou pro mě prostě emzáci; nezáleží na tom, jesli vypadaj jako malý zelený mužíčci nebo ne, pane. GRANT: O tom se s vámi hádat nebudu. CHRISTINE: No, každý cestovatel z jiného světa je pro obyvatele jiného určitého světa mimozemšťan. SIVEA: Výstižně řečeno. CHASE: No, to vím... Prostě byly doby, kdy jsme si mysleli, že emzáci vypadaj jako... prostě emzácky. SIVEA (prostě): Ne na mém světě. CHASE: Ne, to asi ne. (ke Christine): To je pravda. Ale vystihla jste to fakt dobře. CHRISTINE (usměje se): Díky. NOVÝ ÚHEL KAMERY Sledujeme je zpoza kopce, na který vystupují; vycházejí na jeho vrchol. CHASE: Ale moc nad tím nepřemejšlejme. Protože koneckonců jsme všichni... (když dojdou na vrcholek kopce, naskytne se jim působivý pohled):... Páni, to se podívejme... Kamera ukáže, že před nimi leží velké údolí s obrovskou farmou. Je tu spousta polí, jedno vedle druhého; o něco dále v pozadí jsou další farmy. Ale jejich pozornost zaujalo něco jiného...

6 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 6 Přímo nad Grantem, Siveou, Chasem a Christine proletí velké mimozemské plavidlo. Je to ASCHENSKÝ ŽACÍ STROJ (stejný jako jsme viděli v SG-1). Další žací stroj se vznáší nad jedním z polí poblíž farem o kousek dál. Tým je tímto neočekávaným pohledem ohromen. CHRISTINE: No, všichni se asi shodneme na tom, že tohle teda vypadá... emzácky. CHASE: Jo, souhlasím... Tak přesně takhle vypadá emzácká farma. GRANT: Ale myslím, že tu nejsme jediní návštěvníci. Sivea najednou uvidí něco, co ji zřejmě znepokojí. SIVEA: Plukovníku... (ukáže tím směrem):... Támhle. Kamera teď ukáže, o čem mluví. Pod žacím strojem jsou nějací lidé. Mají na sobě černošedé oblečení, jdou směrem k ASCHENSKÉ TRANSPORTNÍ PLOŠINĚ. Vstoupí na ni a transportují se na palubu plavidla letícího nad nimi. Transportní paprsek vypadá přesně tak, jak si jej pamatujeme z SG-1. GRANT (uvědomuje si to): To mi připadá až moc povědomé. Sivea je také zná. Nevypadá, že by ji to těšilo. SIVEA: Skutečně... Jsou to Aschenové. Z Grantovy, Siveiny, Chasovy a Christininy reakce FADE OUT KONEC TEASERU ZAHAJOVACÍ TITULKY

7 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 7 FADE IN: AKT 1 (POZNÁMKA: Během zahajovacích scén běží titulky.) EXT. LOUKA A OBLAST S FARMAMI DEN NA ASCHENSKÝ ŽACÍ STROJ prolétající přímo nad Grantem, Siveou, Chasem a Christine. Tým se ukrývá pod vrcholkem kopce, nechtějí, aby je prolétající plavidlo objevilo. Když žací stroj zmizí, znovu se podívají na oblast s farmami před nimi. Chase se obrátí k Sivei, reaguje na to, co právě řekla. CHASE: Ascheni? (to jméno mu oživí vzpomínky): Ti chlápci, co chtěli Zemi předělat na zemědělskou půdu? SIVEA: Vy je znáte? CHRISTINE: SG-1 s nimi asi před deseti lety navázala kontakt. Četla jsem jejich hlášení... Říkali, že s námi chtějí sdílet svou technologii, pomoci nám v boji proti Goa uldům, ale chtěli sterilizovat celou naši populaci. GRANT: A my s nimi málem podepsali smlouvu. Sivea vypadá neobyčejně rozčileně, když o Aschenech mluví. SIVEA: My s nimi máme podobné zkušenosti... Jenomže jsme je potkali asi před stoletím. Několikrát jsme se s nimi střetli. SIVEA (pokr.): Těsně jsme unikli zničení. CHASE: Myslím, že to z nich dělá společnýho nepřítele. Grant se podívá na farmy před nimi. Pauza GRANT: To, že jsou tady a že tato planeta je zemědělská... naznačuje, že pokračují ve svých starých zvycích. CHRISTINE: Pravděpodobně nebudou rádi, že nás znova vidí. (kvůli Siveině pohledu): Poskytli jsme jim adresu brány, která vedla k černé díře. CHASE: No, museli jsme jim přece dát dárek na rozloučenou. GRANT: Měli šanci prozkoumat zblízka černou díru, spousta lidí by takovou příležitost uvítala. Tak či tak, chci mluvit s obyvateli této planety. Podívejme se, co nám o nich mohou říct. STŘIH NA:

8 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 8 NOVÝ ÚHEL Tým schází po kopci, míří k nejbližší farmě. EXT. POLE DEN Humanoidní mimozemšťan, LAAS, typický farmář, třicátník, pracuje na poli. Jeho druh vypadá jako lidé, ale kolem uší a očí jsou patrné určité rozdíly. Náhle si všimne Granta, Sivei, Chase a Christine scházejících z kopce. Usměje se na návštěvníky. LAAS (mává rukou): Hej! Ahoj! Ahoj! Tým přistoupí k dřevěnému plotu, který pole obklopuje. Laas k němu přistoupí z opačné strany. Stále se vlídně usmívá. GRANT (reaguje na vlídný úsměv): Ahoj. (ukazuje na členy týmu): Plukovník John Grant. Sivea Ve nal, Chase Reynolds a Christine Summersová. LAAS (přikývne): Ano, vy jste ti hosté... Mé jméno je Laas. Vítejte. Grant, Sivea, Chase a Christine si vymění překvapený pohled. Jak by tento farmář mohl vědět, že sem přijdou? CHRISTINE (k Laasovi): Chcete říct, že jste nás očekával? LAAS (přátelsky se zasměje): Ne, já ne. Ale... (rozhlédne se, ujišťuje se, že ho neslyší nikdo jiný):... Ale oni vás očekávají; vlastně už dost dlouho. CHASE: Ascheni? LAAS (přikývne): Ano, Aschenové. Mluvili o vás před pár dny... Jenom jim neříkejte, že jsem vám to prozradil. Nemají rádi, když posloucháme, co si povídají. (znovu se zasměje): Občas bývám příliš zvědavý. Moc mluvím, ale jen proto, že se snažím spřátelit. Nikdo z týmu neví, co si o tom má myslet. GRANT: Laasi... Co o nich víte, o Aschenech? LAAS: Oh, jen to, že nám dávají lékařské potřeby, jídlo. Dávají nám vše, co potřebujeme. Občas nás navštíví se svými žacími stroji, sklidí naši úrodu... a nic víc. (pochopí): Vy jste přátelé Aschenů? GRANT (zamlouvá to): Už... jsme se s nimi setkali. Sivea je ostře přeruší. SIVEA: Ale přesto nevíme, proč by nás měli očekávat.

9 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 9 Náhle k nim po stezce z pole přijde jeden z Aschenů. Má na sobě tmavé Aschenské oblečení, vypadá tak na třicet, nedává najevo žádné city. Jmenuje se BOLIS. BOLIS: Laasi? Laas se otočí, vidí ho přicházet. LAAS (znovu se přátelsky zasměje): Bolisi... Nevěděl jsem, že tu jste. Bolis teď stojí před Grantem, Siveou, Chasem a Christine. Každého z nich si pečlivě prohlédne. BOLIS: Vidím, že naši hosté už přijeli. LAAS: Ano, už přijeli. Před chviličkou. BOLIS: To vidím. GRANT (k Bolisovi): Jo, mohl byste nám říct, o co tu jde? BOLIS: Já nejsem váš protějšek k vyjednávání. Prosím, následujte mě. GRANT: Proč? BOLIS: Abyste si mohli promluvit s mým nadřízeným. (kvůli jejich tázavým pohledům): Chápu, že jste to nečekali. Ale váš protějšek vám vše vysvětlí. Čeká u farmy. Je očividné, že tým Bolisovi nevěří. BOLIS (pokr.): Prosím, určitě chcete zjistit, o co tu jde. CHASE: Nepůjdem na palubu jedný z těch vašich lodí. Bolis o tom uvažuje. BOLIS (prostě): Samozřejmě že ne. CHASE: Jen sem myslel, že je důležitý to připomenout. Další ticho, jen Laas se této situaci usměje. Je zřejmé, že neví, o co tu doopravdy jde. Z Grantovy, Siveiny, Chasovy a Christininy reakce EXT. ZA FARMOU DEN STŘIH NA: Na polích tu pracuje několik dalších obyvatel planety. Kamera touto oblastí pomalu probíhá a nakonec ukáže dalšího Aschena stojícího na verandě u zadního vchodu farmy. Sleduje pracující farmáře.

10 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 10 Pak kamera ukáže Bolise, který sem doprovází Granta, Siveu, Chase a Christine. BOLIS (k druhému Aschenovi): Hosté jsou tady. NA ASCHENA, který se pomalu otočí čelem ke kameře. Vypadá tak na čtyřicet pět let, má tmavé vlasy a na tváři trochu proradný úsměv; kromě tohoto úsměvu neukazuje žádné emoce. Je to VELITEL ELIN, vysoký důstojník Aschenské konfederace. Má na sobě uniformu konfederace černý oblek s odznaky hodnosti na hrudi. Když začne mluvit, podívá se na Granta, Siveu, Chase a Christine. Hlas má velmi klidný, ale když mluví, zní to, jako by lhal. ELIN: To jsou dobré zprávy, že ano? Bolis se obrátí k týmu, představí svého nadřízeného. BOLIS: Toto je Elin; váš protějšek k vyjednávání. Pak ustoupí do pozadí; Grant promluví k Elinovi. GRANT: Slyšel jsem, že jste nás očekávali... Víte, zní to trochu podivně. Elin vystoupí vpřed, zdá se být rád, že tým potkává. ELIN: Plukovník John Grant, předpokládám. (k Sivei) Vy tedy musíte být velitelka Sivea Ve nal, styčný důstojník Vorianů na stanici, kterou teď nazýváte Horizont. (podívá se na Chase a Christine): Major Chase Reynolds a samozřejmě Christine Summersová, archeolog génius, kterého si plukovník tolik cení. CHASE: No, tolik k anonymitě... Teď budem každou chvíli v bulváru. Grant, Sivea a Christine se na něj podívají... CHASE (pokrčí rameny): Něco jsem říct musel... Elin nedovolí, aby byl přerušen, téměř si užívá odhalování svých vědomostí... ELIN: Víte... Vím víc, než jen vaše jména. (k Chasovi): Bylo velmi pozoruhodné, jak jste na Horizontu dokázal skloubit lidskou technologii s vorianskými systémy, majore. (ke Christine): A to, co jste vy dokázala s antickým překládacím zařízením... působivé. Grant postoupí vpřed, odhodlaný získat odpovědi. GRANT: Vysvětlete to. Hned. ELIN: Ano, samozřejmě... Už jsem slyšel o vaší odhodlané osobnosti. Popravdě, plukovníku,

11 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 11 potřebujeme vaši pomoc. Je to prosté. Aschenská konfederace potřebuje něco, co nám vy můžete dodat. GRANT: Potřebujete naši pomoc? Proč bych vám měl věřit? ELIN: Proč bych lhal? Mezi našimi lidmi byla v minulosti zlá krev, ale to je teď bezvýznamné. Obraťme se k budoucnosti. (pauza; pak k Sivei): To samé samozřejmě platí i pro Voriany. Sivea reaguje neobvykle rozčileně. SIVEA (ostře): Jste si tím tak jistý? Nevěřím ani slovu z toho, co říkáte. Snažili jste se nás zničit. ELIN: To už bylo velmi dávno. SIVEA: To situaci nijak nemění. Elin se zmíní o jejím názoru na něj. ELIN: Typická vorianská podezřívavost. Občas velmi osvěžující. (provokuje): Zdá se, že k Aschenům chováte velmi silné city, mám pravdu? Ticho, Sivea neodpovídá. Ale její reakce nám říká, jak moc musí Ascheny opovrhovat. V minulosti se muselo stát něco, o čem nevíme. Grant tento okamžik přeruší, obrací se k Elinovi... GRANT: O jakém druhu pomoci to mluvíte? ELIN: Potřebujeme určitou adresu brány. Adresu v této síti hvězdných bran, která vede do galaxie Triangulum. Vy nám tuto adresu dáte, plukovníku. To je důvod, proč jste tady. GRANT: My sami moc adres této sítě nemáme. Takže myslím... ELIN (přeruší ho): Máte tu, kterou hledáme. (přemýšlí o tom): Nebo, řekněme... Můžete nám pomoci ji získat. Grant nemá v úmyslu pokračovat v tomto rozhovoru. GRANT: I kdybychom tu adresu měli, nemohl bych vám ji dát bez předchozí konzultace se svou vládou. Elin přistoupí blíž, podtrhuje naléhavost tohoto požadavku. ELIN: Není čas... Pro podrobnější vysvětlení nás doprovoďte na loď na oběžné dráze. Aschenská konfederace se musí vypořádat s vážnými problémy a jak jsem řekl... vy nám můžete pomoci tyto problémy vyřešit.

12 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 12 CHASE: Jo, a co ten problém, kdy jste se snažili vyhladit celou naši populaci?! CHRISTINE: To byl také velmi vážný problém. CHASE: Dost vážnej. ELIN (lehce se usměje): Říkáte to, co si myslíte... působivé. (rozhlédne se): Tato farma dokáže být občas povzbuzující, ale dal bych přednost vyspělejšímu prostředí... pro naše vyjednávání. Dlouhé napjaté ticho... pak Grant tuto záležitost vyjasní. GRANT: My s vámi nikam nejdeme. Elin chvíli mlčí, pak odpoví: ELIN: Jste velmi tvrdohlavý. Pak kývne na Bolise. Bolis kývne v odpověď, vytáhne malé aschenské komunikační zařízení s několika ovládacími tlačítky. Jedno z těchto tlačítek stiskne. Na jeho signál... VSTOUPÍ na scénu zpoza rohu farmy dva ozbrojení ASCHENŠTÍ STRÁŽNÍ. Když se Grant, Sivea, Chase a Christine otočí, strážní už na ně míří svými zbraněmi. Elin mluví klidně, ale přesto výhružně. ELIN: Doprovoďte nás na loď. Není třeba použít sílu. Ticho, aschenští strážní stojí přímo za Grantem, Siveou, Chasem a Christine, kteří si vymění pohledy, dávají si nenápadné znamení. Pak... náhle... Grant a Sivea zaútočí na aschenské strážné. Ve stejnou dobu zaútočí Chase na Bolise. Elin prostě ustoupí stranou, klidně a trochu zvědavě boj sleduje. Grant uštědří aschenskému strážnému # 1 několik zásahů, strážný padá na verandu farmy, zlomí plot. Pak Grant strážného svým zatem omráčí. Sivea aschenského strážného # 2 snadno vyřídí několika úžasně vypadajícími kopanci, zatímco Chase bojuje s Bolisem. Když Bolise udeří, Bolis spadne na plot verandy vedle Christine. Ta ho prostě postrčí zpátky k Chasovi, který ho udeří znova a tím ho vyřadí. Když na ni Chase kývne, Christine pokrčí rameny. Grant na Elina namíří svou P-90, vykročí k němu.

13 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 13 GRANT: Teď bych vám radil, abyste mi řekl, co se to tu pro všechno na světě děje. Nebudu se ptát dvakrát. Elin se na Granta podívá, předstírá, že se vzdává. Ticho. NÁHLE... ELIN: No, pak tedy předpokládám, že nemám jinou možnost než vám to říct, že ano? se zableskne. Je to zbraň nastavená na velký rozptyl. Záblesk zasáhne všechny, ale ovlivní jen Granta, Siveu, Chase a Christine. Než si plně uvědomí, odkud tento záblesk přišel, pomalu ztratí vědomí. Když spadnou na zem, Elin vzhlédne a vidí ASCHENSKOU ŽENU mířící k nim. Má jednu z aschenských zbraní. Je to VELITELKA SEETA, další vysoký důstojník Aschenské konfederace. Má tmavé vlasy po ramena a aschenskou uniformu podobnou té Elinově. Má silnou a odhodlanou osobnost. Za ní stojí dva její důstojníci, také ozbrojení. Elin se na ni podívá. ELIN: Rozhodně máte skvělé načasování. Odpoví se sotva patrným sarkastickým nádechem hlasu... SEETA: Chtěla jsem vidět, jak se vám povede beze mě. Elin není její odpovědí zrovna nadšený. Získáváme první náznak, že to nejsou právě nejlepší přátelé. ELIN: Oh, vážně? (pak, dává jí rozkaz): Připravte všechno potřebné pro transport. Odejdeme hned, jak to jen bude možné. Seeta poslušně (nebo spíše sarkasticky?) přikývne. SEETA: Veliteli. Elin se na ni podívá, jako by ji vyzýval, ať si něco zkusí, což na ni ani v nejmenší nezapůsobí. Pak Elin odejde. Seeta se otočí k ASCHENSKÉMU DŮSTOJNÍKOVI za sebou. SEETA (ukáže na Granta): Vezměte ho na transportní plošinu. ASCHENSKÝ DŮSTOJNÍK: A co ti ostatní? SEETA: Nepotřebujeme je. Když také odejde ze záběru, aschenští důstojníci zvednou Granta a odvlečou ho pryč.

14 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 14 Chvíli držíme záběr na bezvědomé Sivei, Chasovi Christine, pak: FADE OUT KONEC AKTU 1

15 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 15 FADE IN: AKT 2 EXT. VESMÍR HORIZONT Uvádějící záběr. INT. HORIZONT ZASEDACÍ MÍSTNOST Sivea, Chase a Christine stojí kolem zasedacího stolu uprostřed místnost spolu s DAVIDEM a TOMEM. Tým se právě vrátil na palubu stanice, proto na sobě ještě mají mimostaniční výzbroj, zatímco Tom a David své obvyklé horizontské uniformy. David a Tom právě zjistili, co se stalo. DAVID: To nechápu. Proč Aschenové unesli jen plukovníka Granta? (k Sivei, Chasovi a Christine): Proč vás tam nechali? CHASE (zavrtí hlavou): Řekli, že chtěj určitou adresu brány. Možná potřebovali jenom jednoho z nás, aby jim ji dal. DAVID: No, věděli, že se vrátíte zpátky a řeknete nám, co se stalo... Nedává to smysl. Sivea jim skočí do řeči, nemá dobrou náladu. Začne probírat fakta. SIVEA: Souhlasím, nedává. Ale musíme to teď využít v náš prospěch. Tom o tom přemýšlí. TOM (k Sivei): Ten farmář řekl, že plukovníka vzali na svůj domovský svět. Sivea začne chodit kolem stolu. SIVEA (o Laasovi): Tvrdí, že náhodou vyslechl jejich rozhovor. Očividně často slyší věci, které slyšet nemá. DAVID: Jak víme, že mluví pravdu? SIVEA: Týmy Horizont dvě a tři začaly z průzkumem okolí hned, jak jsme se vrátili. Dosud žádné známky ani po Aschenech, ani po plukovníkovi. CHRISTINE: Kromě toho, nezdá se, že by ti farmáři měli nějaký důvod lhát nám... Nemyslím, že vůbec ví, o co jde. TOM: Pak můžeme předpokládat, že planetu opustili lodí. SIVEA: Je to velmi pravděpodobné.

16 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 16 Chase o něčem přemýšlí, vrtí hlavou. CHASE: Řekli, že nás očekávali... Jak vůbec mohli vědět, kdo jsme? Sivea chvíli mlčí; má špatný pocit, podezření, o kterém by radši nemluvila... SIVEA: Nevím. Ale právě teď bychom se měli zaměřit na nalezení plukovníka Granta. TOM (odhodlaně přikývne): Co uděláme? Chase začne pracovat s panelem na zasedacím stole. Na monitoru naskočí hvězdná mapa. CHASE: No, na aschenský domovský planetě nikdy nebyl žádnej SG-tým, ale s dost velkou pravděpodobností... (ukáže na obrazovku):... je to tenhle. Na hvězdné mapě je označena jedna určitá planeta a její popis. CHASE (pokr.): P4C-970. Na počítači SGC byla označena jako zakázaná. Sivea se zastaví před monitory, zadívá se na souřadnice, vzpomíná si na polohu aschenského domovského světa. SIVEA: Je to jejich domovský svět. DAVID: Takže tam musíme letět lodí... Problém je v tom, že Aschenové mají podle všeho velkou konfederaci. Předpokládám, že bude chráněná. A ani nevíme jistě, jestli tam plukovník Grant vůbec je. Sivea znovu projde kolem stolu, zastaví se v jeho čele. SIVEA: Pokud naše pátrací týmy nedokáží planetu, na kterou s plukovníkem odletěli, vystopovat do dvou hodin, musíme předpokládat, že je právě tam. Mezitím se spojím s vorianskou velící radou. Určitě nám mohou poskytnout jednu nebo dvě lodě, aby nás kryly. DAVID: No, rád bych na tu planetu šel taky. Uvidím, jestli něco dokážu vypátrat... SIVEA (přikývne): Dobrá. Čím více lidí, tím lépe. (ke všem): Rozchod. A z týmu opouštějícího záběr a Sivei vstupující do plukovníkovy kanceláře EXT. VESMÍR ASCHENSKÝ KŘIŽNÍK STŘIH NA:

17 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 17 letící hyperprostorem. Design této lodě se shoduje s aschenským stylem, který jsme už viděli. Je to velké plavidlo podobající se aschenskému žacímu stroji. Skládá se přibližně z 15 palub. INT. ASCHENSKÝ KŘIŽNÍK MŮSTEK NA ELINA Nevypadá moc šťastně. Zůstává klidný, ale v jeho hlase je jasně patrný vztek. ELIN: Proč jste tam ty ostatní nechala?! KAMERA COUVNE a odhalí Seetu stojící před ním. Jsou uprostřed můstku, ve kterém to vypadá trochu jako v žacím stroji. Ve středu můstku je velký počítačový panel, několik dalších panelů je u zdí a vepředu je velká obrazovka. Seeta neodpovídá v obraně, ale prostě si stojí za tím, čemu věří. SEETA (o Grantovi): Předpokládala jsem, že tenhle by nám mohl dát vše, co potřebujeme. Je to jejich velící důstojník; má všechny informace. Elin přistoupí blíže. ELIN: Dal jsem vám rozkaz přivést je na palubu. Přivést je na palubu všechny. (stojí těsně před ní): Pamatujte si, máme možná stejnou hodnost, ale této misi velím já. Ticho, Seeta se Elinovu útočnému pohledu usměje. Místo aby ustoupila, přistoupí k němu ještě blíž, využívá to, že je vyšší než on. SEETA: Pak jsem vám musela špatně rozumět. (předstírá): Odpusťte mi, veliteli. Elin se chytí toho, že o něm pochybuje. ELIN: Buďte opatrná, Seeto. Jednoho dne vás váš vzdor vůči mně dostane do velkých problémů. Toho dne zajdete příliš daleko. Opouští ji s touto výhrůžkou a odchází. Držíme záběr na Seetě, která se za ním dívá, očividně se ho nebojí. INT. ASCHENSKÝ KŘIŽNÍK CELA Grant přechází sem a tam po stísněné cele, zapečetěné silovým polem skládajícím se z mnoha světelných bariér. Všechno vybavení mu samozřejmě vzali. Přes uniformu má stále svou černou vestu, očividně je znepokojený. Prochází celou téměř jako zajaté zvíře, odhodlaný dostat se odsud; má hlavu plnou otázek o tom, co se to děje. Jak se o nich Aschenové dozvěděli tolik věcí? Co myslel Elin tím, že potřebují pomoc? Po chvíli přestane chodit kolem a zadívá se na silové pole. Právě, když se chce dotknout prostoru mezi světelnými bariérami, slyšíme Elinův hlas.

18 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 18 ELIN (mimo obr.): Neradil bych vám dotýkat se toho silového pole. Když se Grant rozhlédne, kamera ukáže ELINA stojícího ve dveřích do vězení. ELIN (pokr.): Považujeme ho za velmi efektivní. GRANT (zvýší hlas): Co sakra chcete? Co tu dělám? Elin přijde blíž, zastaví se před silovým polem. ELIN: Dokud nedorazíme na náš domovský svět, nemohu vám prozradit podrobnosti. Ale to, co jsem říkal, byla pravda. GRANT: Jestli takhle žádáte o pomoc, nemyslím, že bych měl nutkání vám říci ano. ELIN (klidný jako vždy): Nerozumím vašemu hněvu vůči nám... My jsme přece mírumilovní lidé. (chvíli o tom přemýšlí): Pokud nejsme vyprovokováni. GRANT: Totéž vlastně platí pro nás. Ale myslím, že pojem mírumilovný chápeme jinak. ELIN: Plukovníku, měl byste vědět, že spousta mých lidí vyžadovala pomstu za to, co jste nám udělali. Základna, na které jsme testovali vaše adresy hvězdných bran, byla silou černé díry úplně pohlcena. GRANT (sarkasticky): To je mi líto. ELIN: Ne, není. Ztratili jsme spoustu lidí. Ale já byl jedním z těch, kteří aschenskou vládu přesvědčili, aby na váš domovský svět neposlala flotilu. Takhle Aschenové svou... sílu nepoužívají. Dlouhou dobu jsem myslel, že mé úsilí zachránit váš svět bylo k ničemu... GRANT (nezajímá ho to): Takže mi říkáte, že jsem tu proto, abych vám poděkoval?! ELIN: Pokud byste měl chuť to udělat... (dostává se k věci): Ale vlastně jsem vás přišel informovat, že už brzy dorazíme k domovskému světu. Pak se vám dostane odpovědí. Elin se obrátí k odchodu. Když zamíří ke dveřím... GRANT: Víte, co si o vás myslím? Myslím, že jste stádo zbabělců. Nenapadáte lidi přímo, ale tajně. A zdá se, že pro to ani nemáte důvod.

19 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 19 Elin se zastaví u dveří. GRANT (pokr.): Jak vyspělou technologii měli lidé na té planetě, než jste je skopli zpátky na úroveň pouhých zemědělců?! Elin se k němu znovu otočí, náhle se zdá být rozčilený. ELIN: O naší kultuře nevíte nic, plukovníku. GRANT: Vím, co vědět musím. Elin na chvíli mlčí. Pak se znovu obrátí k odchodu... GRANT: Kde je zbytek mých lidí? Elin se na Granta podívá, nemá radost z toho, co musí říct... ELIN: Nemějte starosti. Zjistíte, že jsou... v pořádku. S těmito slovy se Elin obrátí a konečně odejde. Přechod k ZÁBĚR ZBLÍZKA NA GRANTA Dívá se za ním. Pak se znovu rozhlédne kolem, vypadá zoufale. INT. HORIZONT PLUKOVNÍKOVA KANCELÁŘ ZBLÍZKA NA SIVEU Stojí za stolem, dívá se na hvězdy. Očividně o něčem přemýšlí. Rozezní se signál dveří. SIVEA (stále se dívá z okna): Ano? Vstoupí Chase. Má na sobě jen svou uniformu; zip vepředu je téměř úplně rozepnutý, vidíme černé tričko, které má pod ní. Sivea má na sobě také svou obvyklou tmavě modrou uniformu. Chase chvíli čeká, stojí u stolu, uvědomuje si, že se ani neobtěžovala podívat, kdo to přišel. CHASE: Mluvila jste se svejma lidma? SIVEA (prostě): Mluvila. CHASE: Tak... kdy sem přiletí ta loď? SIVEA: Nepřiletí. Nepošlou žádné lodě. CHASE : Žádný lodě? SIVEA: Nejvyšší velitel mi nemohl sdělit žádné podrobnosti, ale omluvil se a řekl, že právě nemohou žádné postrádat. Chase o tom chvíli přemýšlí, pak rozhořčeně reaguje.

20 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 20 CHASE: Si snad dělaj srandu! Myslel sem, že Ascheni jsou staří nepřátelé vašich lidí. Jak by mohli jen tak přihlížet a nepomoct nám?! SIVEA: Bylo mi řečeno jen to, že velící rada teď má starosti s vnitřními záležitostmi. Mám bezpečnostní ověření třetího stupně. Skutečnost, že mi neprozradí, o co tu jde, je... znepokojující. Pauza, Chase o něčem přemýšlí. Uvažuje o tom... pak začne procházet kolem a přitom své myšlenky opatrně pronáší nahlas. CHASE: Víte... trochu jsem vo tom přemejšlel... Kdo nám adresu na tudle planetu dal? Sivea stále nespouští pohled z okna, odpoví na jeho otázku; ví, že Chase už ale odpověď zná. SIVEA: Velící rada. CHASE: Takže je možný, že už na tý planetě byli. A je taky možný... že už na Ascheny narazili. Teď se Sivea poprvé otočí, podívá se na Chase. Promluví s rozčilením v hlase. SIVEA: Co to naznačujete?! Že Aschenové mají ty informace o nás od Vorianů?! Že jsou mí lidé do této věci zapletení?! Chase se nechce hádat. Ale přesto opatrně vysvětluje, co ho napadlo. CHASE: Musíte přiznat, že to vypadá trochu divně. A teď nám ještě nemůžou pomoct? (zavrtí hlavou): Sorry, ale to jim nezbaštím. Sivea postoupí vpřed. Nepozvedne hlas, ale rozčilenější jsme ji ještě rozhodně neviděli. SIVEA: Aschenové byli nepřáteli Vorianů od chvíle, kdy jsme se s nimi poprvé setkali. Chvíle ticha... Chase si uvědomuje, že to není všechno... CHASE: Co se stalo? Sivea se otočí, nechce o tom mluvit. CHASE: Máte blbou náladu už vod tý doby, co jsme na Ascheny narazili. Řekněte mi, vo co jde. Sivea se na něj podívá... znovu je chvíli ticho... pak se mu to rozhodne vysvětlit.

21 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 21 SIVEA: Když jsme se s Ascheny setkali poprvé, na Vorianě zrovna vznikla jednotná světová vláda... Naši lidé k sobě konečně našli cestu. Prozkoumávali jsme vesmír, zakládali první kolonie mimo náš domovský svět. Ale stále ještě zbývalo vyřešit mnoho problémů, následků strašných válek, které jsme mezi sebou vedli. Aschenové tvrdili, že nám pomohou... Ale když jsme zjistili, co mají v úmyslu... postavili jsme se jim. CHASE: Takže jste bojovali? SIVEA: Ano, a dost dlouho. Aschenové tehdy měli samozřejmě více prostředků než my. Brzy jsme byli donuceni k vyjednávání. A nakonec jsme s nimi uzavřeli mírovou smlouvu... Měli zůstat mimo naše území ve vesmíru, my jsme je měli nechat na pokoji. Už jsme se s nimi nesetkali. Nikdy jsme o sobě neslyšeli. Chase řekne to, co je zřejmé... CHASE: Ale to není všechno... Není třeba říkat, že Sivea necítí k Aschenům žádnou úctu ani nic podobného. Opovrhuje jimi za to, co kdysi udělali. Pokračuje... SIVEA: Před vyhlášením míru zaútočili Aschenové na jednu naši kolonii biologickými zbraněmi. Celá populace, miliony nevinných mužů, žen a dětí, byla vyhlazena. A ujistili se, že zemřou velmi bolestivě. Aschenové věděli, že se vyjednává o míru. Ale došli k závěru, že by nám měli uštědřit pořádný úder, dříve než budou donuceni... boje ukončit. Naše vláda neměla jinou možnost než s mírovou dohodou souhlasit... A já jsem, stejně jako mnoho dalších Vorianů, vyrůstala s vědomím, že Aschenové jsou krutí a chladnokrevní nepřátelé, kterým se nedá věřit. Z toho můžete poznat, že představa vorianskoaschenského spiknutí je... nepřijatelná. Další okamžik ticha, když Chase reaguje na to, co právě zjistil. Hledá správná slova... CHASE: Jo... Hele, chápu vaše pocity. Ale... platí to opravdu pro všechny Voriany? Sivea by se této myšlence chtěla raději vyhnout, pak... upřímně... SIVEA: Nevím. Znovu se obrátí k oknu a zadívá se na hvězdy. SIVEA (pokr.): Prakticky jsme v tom teď sami. Další okamžik ticha...

22 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 22 CHASE: No, nevím jak vy, ale já tam půjdu, jestli budu muset... Valiant je připravená. Pořád se dívá ven, nereaguje na to, co právě řekl. Chase cítí, že by ji měl utěšit. CHASE (pokr.): Určitě existuje způsob, jak by jste mohla zjistit, jestli je do toho Velící rada opravdu zapletená. SIVEA (uvažuje): Možná by tu byl někdo, s kým bych se mohla spojit. (zničující představa): Ale jestli se Voriané s Ascheny proti pozemšťanům spikli... Chase jí skočí do řeči... není třeba, aby tu větu dokončila, protože Chase ví, co by to znamenalo pro vztahy mezi jejich národy. CHASE: Já vím. (pak ji povzbuzuje): Ale právě teď na vás všichni tam dole čekaj. Ticho, otočí se k němu, tiše oceňuje, že ji přivedl na jiné myšlenky: má velení, všichni na ni spoléhají. Už se rozhodla. SIVEA: Připravte X-04 na start. Chase přikývne, pak odchází. Udržujeme záběr na Siveu, která se obrátí zpět k oknu. Dívá se ven EXT. VESMÍR ASCHENSKÝ KŘIŽNÍK Opouští hyperprostor a přibližuje se k planetě typu Země. INT. ASCHENSKÝ KŘIŽNÍK MŮSTEK U hlavního panelu uprostřed můstku stojí Elin. Seeta je vedle něj. Elin se dívá na obrazovku. Nepotřebujeme ji vidět, abychom věděli, co ukazuje. Z jeho pohledu SEETA (od panelu): Přilétáme se k Prvnímu městu. ELIN (když se dívá na obrazovku, slabě se usměje): Není krásné vrátit se domů? EXT. ASCHENSKÝ KŘIŽNÍK Prolétá oblohou, míjí mraky. Kamera se za ním otočí, když ji míjí, a my zjišťujeme, co leží před lodí... Obrovské a velmi moderně vypadající město zaplňuje celý povrch planety. Zdánlivě nekonečné město se rozprostírá až k obzoru. Skládá se z několika oblastí, například průmyslové oblasti, několik

23 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 23 obrovských továren nebo prostě ohromně vysoké mrakodrapy. Když tudy aschenský křižník prolétá, zkříží mu cestu jiná plavidla (některá silně připomínají design žacího stroje). Je tu hodně rušná vzdušná doprava; tento svět je velmi průmyslový. Aschenský křižník prolétá touto lokací, pak přiletí k velkému komplexu budov. Strop hangáru vedle tohoto komplexu se otevře a odhalí velkou halu uvnitř. Křižník v této hale přistane, je tu i několik dalších lodí. INT. ASCHENSKÝ HANGÁR PRO LODĚ DEN Křižník přistál; strop už je zase zatažený. Hlavní vchod aschenské lodi se otevírá a vystoupí z něj Elin, Seeta, dva ozbrojení aschenští důstojníci a Grant. Když stojí před křižníkem ROZŠÍŘENÍ ÚHLU Přistupuje k nim ČLEN ASCHENSKÉ RADY MOLEM (od doby, kdy jsme ho viděli v SG-1 byl povýšen). Je s ním jeho pobočník. Když promluví, uvědomuje si, že i přes povýšení zůstala jeho povaha stejná: MOLEM (zdraví): Veliteli Eline, velitelko Seeto. Vítejte zpět. (o Grantovi): Vidím, že vaše cesta byla úspěšná. ELIN: Byla, kancléři... Ale zajali jsme jen jednoho ze čtyř. Elin a Seeta si vymění nenápadný pohled, když Seeta reaguje na tuto očividnou kritiku jejích akcí. MOLEM: Jeden bude stačit. Seeta se teď na Elina podívá, jako kdyby říkala Měla jsem pravdu. Elin by si na toto téma ještě promluvil, ale Molema jejich soupeření nezajímá. MOLEM (pokr.) (ke Grantovi): Plukovníku Grante. Jsem kancléř Molem. Vítejte v Prvním městě. GRANT: Prvním...? Jestli se mě chcete zeptat, jaký byl let, chtěl bych si postěžovat na ubytování. MOLEM: Ano, ovšem, pozemský smysl pro humor. Vždy mi připadal velmi zvláštní. GRANT: Proč jsem tady? MOLEM: Všechno má svůj čas, plukovníku, všechno má svůj čas... Ale myslím, že budete překvapen. Grant reaguje, přechod k INT. HORIZONT HANGÁR S VALIANT

24 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 24 Krásná loď je ve svém hangáru, připravená na start. INT. VALIANT CHODBA Chase a Sivea, oba v obvyklých uniformách, procházejí stísněnou chodbou; míří na můstek. CHASE: Proved sem poslední kontroly. Všechny lodní systémy fungujou na sto procent. Mohli bysme s ní proletět celou galaxii tam a zpátky. A možná ráda uslyšíte, že David od našeho posledního letu vylepšil zaměřovací senzory raketovejch děl. SIVEA: Nemohu se zbavit pocitu, že by se nám všechna ta vylepšení mohla hodit. CHASE: Víte, jak sem se bál, že to řeknete? INT. VALIANT MŮSTEK VEJDOU DO: U svých stanovišť stojí David, Tom a DOKTOR YUSUF NAIYEER. David u panelu zbraní, Tom u kormidla a Yusuf u ovládání navigace. Christine stojí poblíž technického stanoviště vzadu vedle DOKTORA LENORIHO, který má na sobě stejnou uniformu jako všichni ostatní. V pozadí jsou další členové posádky. Sivea zamíří doprostřed můstku, Chase přejde k technickému stanovišti. SIVEA: Hlášení. DAVID: Taktické a zbraňové systémy jsou připraveny a v pohotovosti. YUSUF: Komunikace a navigace připraveny. TOM: Kormidlo připraveno... A můžu dodat, že se nemůže dočkat, až vyrazíme. Sivea se obrátí k Lenorimu... SIVEA: Doktore Lenori. Jsem ráda, že jste se k nám připojil. LENORI: Ne každý den se dostanu na palubu lodi, která letí sama do nepřátelského prostoru... Myslel jsem, že by se vám mohla hodit má pomoc. CHASE: Neletíme do války, doktore. Jenom si vyzvednem plukovníka. Lenori o tom uvažuje... LENORI: Ah, ano, samozřejmě. Chase se na něj podívá, není si jistý, co měla tato poznámka znamenat. Sivea se obrátí k Tomovi...

25 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 25 SIVEA: Uvolněte kotvící svorky. TOM: Ano, madam. Ze záběru na Toma pracujícího se svým panelem INT. HORIZONT HANGÁR VALIANT NA VALIANT Kotvící svorky se uvolňí, vrata hangáru se rozevřou a odhalí vesmír. INT. VALIANT MŮSTEK TOM (od panelu): Můžeme vyrazit. Sivea si sedne do kapitánského křesla, vydá rozkaz: SIVEA: Leťme. Znovu záběr na Toma pracujícího se svým panelem EXT. VESMÍR VALIANT stoupá z horizontského hangáru umístěného ve vnějším kruhu stanice. Na trupu lodi vidíme nápis VALIANT X-04, prolétá kolem obrovské vesmírné stanice a vesmírné brány, míří do otevřeného vesmíru. INT. VALIANT MŮSTEK Tom se plně soustředí na svůj panel. TOM (od panelu): Stanice je za námi. SIVEA: Kurz k aschenskému systému. Připravte se na otevření hyperprostorového okna. (k Chasovi): Majore, nejvyšší rychlost. Chase stiskne několik tlačítek na svém panelu, má radost... CHASE: Uvidíme, co z motorů dokážem vymáčknout. (skončí s panelem): Můžem. SIVEA: Doktore Gallowayi. TOM (přikývne): Otevírám hyperprostorové okno. Z Toma pracujícího na svém panelu EXT. VESMÍR VALIANT loď přechází na hyperrychlost- FADE OUT KONEC AKTU 2

26 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 26 FADE IN: EXT. ASCHENSKÉ PRVNÍ MĚSTO DEN AKT 3 Uvádějící záběr vysokého mrakodrapu stojícího uprostřed velkého města. Před budovou proletí několik plavidel. Celá tato planeta připomíná velkoměsto. INT. ASCHENSKÁ VÝSLECHOVÁ MÍSTNOST DEN Velmi stísněná místnost bez oken. Uprostřed je stůl se dvěma židlemi proti sobě. Stěny jsou holé a šedé. Grant po této malé místnosti netrpělivě přechází; máme dojem, že tu je už dost dlouho. Pak se otevřou elektronické dveře a vstoupí Elin s ASCHENSKÝM STRÁŽNÝM 1. Aschenský strážný 1 je ozbrojený, má na sobě uniformu konfederace. Jako typický Aschen je tichý a beze smyslu pro humor; postaví se ke dveřím, zůstává úplně nehybný. ELIN: Plukovníku, je mi líto, že jsme vás nechali čekat. Grant postoupí vpřed, je rozčilený... GRANT: Oh, žádný problém, mám odsud krásný výhled... Myslím, že je na čase, abych si promluvil s někým z vaší vlády. ELIN: Obávám se, že se pro teď budete muset spokojit se mnou. (ukáže na židle) Proč si nesednete? GRANT: Raději postojím. ELIN (nezajímá ho to): Jak si přejete. Elin kývne na aschenského strážného 1, který nato postoupí vpřed a podá mu malé klávesnicové zařízení. ELIN (pokr.) : Je to úplně jednoduché, plukovníku. Elin položí zařízení na stůl. ELIN (pokr.): Nedávno jsme získali přístup k této síti hvězdných bran. (o zařízení): Zjistíte, že v této databázi jsou všechny symboly hvězdných bran. Vy teď na tuto klávesnici zadáte adresu, kterou chceme. To je vše, co musíte udělat. GRANT: A jaká adresa by to měla být? Elin se na Granta podívá... chvíli čeká, než odpoví... ELIN: Chceme adresu... horizontské hvězdné brány. Grant reaguje překvapeně.

27 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 27 GRANT: Proč? Co máte s Horizontem v plánu? ELIN (zavrtí hlavou): To vás nemusí zajímat. GRANT: Oh, myslím, že by mělo, aspoň trochu. Pauza, Elin postoupí vpřed... teď mluví s výhružným tónem v hlase. ELIN: Dáte nám souřadnice své hvězdné brány a kódy, které vypnou váš ochranný štít. Musíme se dostat na palubu stanice. Další pauza... Grant se na něj podívá, neohromilo ho to... GRANT: Proč si místo toho nevylezete na nějaký strom? Elin se zastaví; není překvapený, že Grant nebude spolupracovat. Obrátí se k aschenskému strážnému a přikývne. Nato mu strážný podá další zařízení. Tohle je malé ruční zařízení; vypadá téměř jako dálkové ovládání. Je na něm několik tlačítek. ELIN (ke Grantovi): Doufal jsem, že k tomu nedojde, ale vaše tvrdohlavost mě donutila. Dříve než může Grant odpovědět, Elin stiskne jedno z tlačítek. Slyšíme slabé hučení, Grant náhle reaguje; klesá, musí se zachytit stolu před sebou, aby nespadl na zem. Očividně čelí obrovské bolesti. Hučení chvíli pokračuje, pak Elin tlačítko znovu stiskne a zvuk ustane. Grant je stále zeslabený, Elin postoupí vpřed... ELIN: Ve stěnách této místnosti je zabudována soustava jistých zařízení, plukovníku. Tato zařízení vysílají paprsek energie, který napadá jen určitou DNA. Pro nás je neškodný, ale vám působí bolest... Právě byl nastaven na nejnižší úroveň. Ta nejvyšší má být... smrtelná. Grant se znovu vzchopí, ale očividně je stále ještě trochu zeslabený. GRANT: Plýtváte časem... Nic vám neprozradím. Elin se na něj podívá, nevyjadřuje žádný vztek, jen hrozbu. Jeden z mnoha jeho nenápadný, ale přesto jedinečných výrazů. ELIN: To se uvidí. Elin znovu stiskne tlačítko, tentokrát zvýší úroveň. Grant klesá, má bolesti. Z tohoto okamžiku mučení EXT. VESMÍR VALIANT STŘIH NA: Loď proplouvá hyperprostorem.

28 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 28 INT. ZASEDACÍ MÍSTNOST NA VALIANT NA SIVEU Sedí u zasedacího stolu. Čte nějaké hlášení. Přes interkom se ozve Yusufův hlas. YUSUFŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Můstek velitelce Ve nal. Sivea stiskne ovládací panel na svém stole. SIVEA: Mluvte. YUSUFŮV HLAS Z VYSÍLAČKY: Napojil jsem se na vorianský soukromý subprostorový kanál. Nemohu vám zaručit čistý signál, ale spojím vás, kdykoli budete potřebovat. SIVEA: Děkuji, doktore, vezmu si to tady. Teď se postaví a přistoupí k obrazovce na zdi za stolem. Na obrazovce je zrovna SYMBOL ISGC, ale pak se na ní objeví postarší vorianský muž, může mu být tak sedmdesát let. Sedí v křesle ve svém domě na vorianském domovském světě. Vypadá, jako by právě odešel do důchodu, ale nadále zůstal aktivní. Je to TOVET, Sivein starý přítel. Když Siveu vidí, šťastně se usměje. TOVET (na obrazovce): Siveo, rád tě zase vidím. Jak už je to dlouho? Sivea si sedne na kraj stolu v zasedací místnosti. Opětuje jeho úsměv. Je také ráda, že se starým přítelem po tak dlouhé době znovu mluví. SIVEA: Rozhodně příliš dlouho, Tovete. Jak se máš? TOVET (na obrazovce): Nemohu si stěžovat... Pracoval jsem pro vládu dost dlouho, takže když jsem teď v důchodu, dobře se o mě starají. Sivea se usměje, je ráda, že si uchoval svůj smysl pro humor. SIVEA: To ráda slyším. TOVET (na obrazovce): Poslední zprávy, které o tobě mám, říkají, že jsi byla umístěna na palubu Entaris 12, té vědecké stanice, kterou teď vedou pozemšťané? SIVEA: To je pravda. (zvážní) A určitě je ti jasné, že jsem ti nezavolala jenom proto, abych si připomněla staré vzpomínky. (spoléhá se na jeho zdroje informací): Možná víš, o čem mluvím? Tovet se nakloní vpřed, má podezření. TOVET (na obrazovce): Nemá to snad nic společného s těmi adresami hvězdných bran, které lidem dala Velící rada?

29 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 29 Sivea se teď soustředí na závažnou záležitost; na tváři nemá ani náznak úsměvu. SIVEA: Obávám se, že přesně o tohle jde. Víš něco? Tovet o tom chvíli uvažuje, pak pokračuje... TOVET (na obrazovce): Před pár měsíci jsem slyšel nějaké fámy. Ale... (zavrtí hlavou)... nic, co by mělo společného s pozemšťany. SIVEA: Jaké fámy? Tovet se na ni vážně, ale i zvědavě podívá. TOVET (na obrazovce): Objevil se nějaký problém? SIVEA: To se právě snažím zjistit. Tovet reaguje na její vážný hlas, pak chvíli přemýšlí. TOVET (na obrazovce): No, slyšel jsem, že posádka, která byla na Entaris 12 umístěna, používala hvězdnou bránu. Nechtěli to zveřejnit kvůli reakcím některých pověrčivých lidí. (zavrtí hlavou) Však víš, používání technologie Tvůrců, pár lidí takovým věcem doopravdy věří. SIVEA (překvapeně): Právě jsem si pročítala hlášení. Nemluví se v nich o týmech prozkoumávajících jiné planety. TOVET (na obrazovce): Obávám se, že ta hlášení nejsou přesná. Ale myslím, že důvod, proč to nezveřejnili... (znovu se nakloní vpřed) Víš, že bych ti to neměl říkat?! Sivea to ví moc dobře, ale zná ho dost na to, aby se na něj mohla spolehnout. SIVEA: Vím. Říkal jsi...? Tovet pokračuje, ví, že jí může ohledně této informace důvěřovat. TOVET (na obrazovce): Slyšel jsem, že narazili na nějakého nepřítele. Nezjistil jsem jakého nepřítele, ani jestli je to vážně pravda... Ale očividně vyvázli bez boje. SIVEA (nedůvěřivě): Říkáš, že s tímhle nepřítelem uzavřeli dohodu? TOVET (na obrazovce): Ne, prostě vyvázli bez boje, to je všechno. Jestli o tom pozemšťanům neřekli, předpokládám, že jim adresu této konkrétní planety nedali.

30 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 30 Sivea vstřebává tuto šokující informaci, pak... SIVEA: Ta planeta byla první na seznamu. TOVET (na obrazovce): No, pak to musel být omyl. SIVEA: Nemyslím. Naopak, jsem si čím dál tím víc jistá, že někdo z velící rady s nepříteli spolupracuje. A že pozemšťany i mě vlákali do pasti. Tovet takovéhle zprávy nečekal. TOVET (na obrazovce): Uvědomuješ si, co říkáš, Siveo? Členové velící rady se proti pozemšťanům spikli s nepřítelem?! (nevěřícně zavrtí hlavou): To by byla velezrada nejvyššího stupně. SIVEA: Oh, velmi dobře si uvědomuji, co říkám. Byli to Aschenové, Tovete. Tovetovo překvapení jen narůstá. TOVET (na obrazovce): Aschenové? Neslyšeli jsme o nich už přes sto let. SIVEA: Věř mi, já o nich slyšela jen před pár hodinami... A věděli o nás spoustu věcí, což znamená, že s nimi někdo musel nedávno mluvit a tyto informace jim předat. Tovet chvíli mlčí, pak pokračuje, rozhodnutý zjistit o této záležitosti více. TOVET (na obrazovce): Dobrá, já... podívám se na to. Uvidím, jestli se dozvím víc. SIVEA: Děkuji, vážím si toho. Dej mi vědět hned, jak zjistíš něco nového. TOVET (na obrazovce; přikývne): Dám. Sivea na něj kývne také, pak stiskne tlačítko na svém stole a vypne tak komlink. Na obrazovce se znovu objeví SYMBOL ISGC. ZÁBĚR ZBLÍZKA NA SIVEU Reaguje na to, co právě zjistila. Ze záběru na to, jak se snaží zjistit, z jakého důvod se její lidé mohli s Ascheny zaplést INT. ASCHENSKÁ VÝSLECHOVÁ MÍSTNOST DEN STŘIH NA: Grant teď leží na podlaze malé místnosti. Je napůl v bezvědomí. Vidíme, že mučení muselo trvat velmi dlouho. V místnosti je jen aschenský strážný 1, stojí u vchodu do místnosti. Grant pomalu přichází k sobě. Pohne se, rozhlédne se kolem. Když jeho pohled padne

31 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 31 na aschenského strážného 1, pomalu se postaví. Když promluví, slyšíme v jeho hlase vyčerpání. GRANT (ke strážnému): Hej... proč mi aspoň neřeknete, na co chcete... naši adresu?! Nemyslím, že bychom ještě měli zájem o vaši technologii. Vlastně si podle mě můžete sbalit svý... však víš, co myslím. Grant se teď postaví. Strážný nereaguje; jako by ho ani neslyšel. GRANT: Co se děje? Neumíš mluvit? Pauza... žádná reakce... GRANT (pokr.): Asi si těžko hledáš přátele. (pauza; pořád žádná reakce) Taky nevím, co říct na tvý postavení. Nejsi nic víc než loutka toho malýho chlapíka. (pauza; žádná reakce) Je to ostuda, že ses nedokázal vypracovat výš. Ale tví rodiče jsou na tebe určitě hrdí i tak. Náhle strážný odpoví hlubokým, klidným hlasem, podívá se na Granta... ASCHENSKÝ STRÁŽNÝ 1: Buďte zticha. GRANT: Takže umíš mluvit?! Strážný se na něj výhružně podívá. Grant reaguje, pozvedne svou ruku. GRANT (pokr.): Zticha... cokoli si jen budeš přát. Grant se pomalu přibližuje ke strážnému, znovu promluví... GRANT (pokr.): Víš, abych pravdu řekl... Není mi moc dobře. Aschenský strážný se na něj podívá, Grant stojí téměř úplně před ním. GRANT (pokr.) (předstírá): Ne, vážně, já... (předstírá, že omdlívá) Vážně se... Grant náhle klesá k zemi, ale ještě v průběhu svého hraného pádu na strážného zaútočí. Uštědří mu několik zásahů, snaží se popadnout aschenskou zbraň. Chvíli si perou, ale pak dá strážný Grantovi přímý zásah pažbou své zbraně. Grant, stále oslabený z výslechu, spadne přímo před strážného. Grant opět postoupí vpřed, směrem k aschenskému strážnému 1, ale strážný teď namíří svou zbraň přímo na Grantovu hlavu. Pauza... GRANT (reaguje): To nebylo špatný... Jenom jsem se chtěl ujistit, že si zasloužíš svůj plat. Aschenský strážný k němu přistoupí, na tváři se mu mihne náznak úsměvu. Pak Granta svou zbraní udeří... nejprve do žaludku, pak do obličeje.

32 HVĚZDNÁ BRÁNA: HORIZONT POVSTÁNÍ ASCHENŮ 32 Grant před něj padá na zem, strážný přistoupí ještě blíž. ASCHENSKÝ STRÁŽNÝ 1 (výhružně): Až se velitel Elin vrátí... dáte mu informace, které chce. INT. VALIANT MŮSTEK NA YUSUFA STŘIH NA: Reaguje na něco na svém panelu. YUSUF: Přijímáme volání přes subrostorový kanál. (pauza; kontroluje) Je to vorianská velící rada. KAMERA COUVÁ a odhaluje Siveu stojící v hlavní části můstku, kde jenom přecházela sem a tam, přemýšlela. Tom, David a Chase jsou na svých stanovištích. Lenori a Christine jsou v zadní části můstku poblíž technického stanoviště. Pauza; Sivea a Chase si vymění pohledy. Nepotřebují slova, ví, že si oba myslí totéž. Skutečnost, že se s nimi snaží Velící rada spojit, nemůže být dobré znamení. Zdá se, že Velící rada dělá, co může, aby jim zabránila proniknout na aschenské území. Sivea se obrátí k Yusufovi... SIVEA: To je ale smůla, že nemůžeme odpovědět. Yusuf se na ni překvapeně podívá. YUSUF: Velitelko? SIVEA: Mluvím o tom rušení, které vyřadilo naše subprostorové kanály. (tónem hlasu, jako by mu něco připomínala): Říkal jste, že jste je ještě nedokázal zprovoznit? Yusuf pochopí, co po něm chce... YUSUF: Ano, já... (předstírá)... Nemohu získat čistý signál. Příliš mnoho rušení. SIVEA: Výborně... Snažte se dál. Všichni na můstku si vymění pohled. Nikdo doopravdy neví, o co tu jde, ale všichni mají špatné tušení; tušení, že se Vorianská velící rada zapletla s Ascheny. Chase přistoupí k Sivei, která pořád přechází kolem. Když stojí před ní, promluví. CHASE: Vo co jde? Podívá se na něj... SIVEA: Obávám se, že jsme měli pravdu... Nevím, komu z Velící rady můžeme věřit.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

PRŮZKUMNÍCI ALEX RUBIT

PRŮZKUMNÍCI ALEX RUBIT PRŮZKUMNÍCI EP: 1.04 Napsal ALEX RUBIT 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons, Gekko Film Corp., Showtime Viacom, Acme Shark

Více

HRA O MOC ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004

HRA O MOC ALEX RUBIT. DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004 HRA O MOC EP: 1.08 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYDÁNÍ: 23. prosince 2004 ČESKY: 23. října 2005 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons,

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN Tomáš, Oliver, Sergej, uniformovaní slovenští policisté (kompars) Tomáš, Sergej a Oliver stojí u starého odstaveného vagónu, jeden z policistů jim ukazuje zmačkaný spací pytel a batoh s několika věcmi.

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

SPOJENÍ JOE HODKISS ALEX RUBIT. Alex Rubit. DATUM VYSÍLÁNÍ: 6. října 2005

SPOJENÍ JOE HODKISS ALEX RUBIT. Alex Rubit. DATUM VYSÍLÁNÍ: 6. října 2005 SPOJENÍ EP: 2. 03 Příběh JOE HODKISS & ALEX RUBIT Scénář Alex Rubit DATUM VYSÍLÁNÍ: 6. října 2005 ČESKY: 22. července 2006 2005 Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

JE TO V RODINĚ. Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno. je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje.

JE TO V RODINĚ. Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno. je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje. ARCHISS WESTERGARLD JE TO V RODINĚ Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje. Zrovna když mám Novillu trénovat, tak si ji musí nechat

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem.

Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem. Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem.. Toto je výlet velikou rychlostí překonáváním vzdáleností s frakcí 10. 10 0 1 metr Vzdálenost hromádky listí na zahrádce. 10 1 0 metrů Jděme blíže, možná, uvidíme

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

PŘEŽIVŠÍ EP: 1.06. Scénář ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 9. prosince 2004

PŘEŽIVŠÍ EP: 1.06. Scénář ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 9. prosince 2004 PŘEŽIVŠÍ EP: 1.06 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 9. prosince 2004 ČESKY: 8. října 2005 2004 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret Productons,

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Vnitřní hlas ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007

Vnitřní hlas ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007 Vnitřní hlas EP: 3. 15 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 22. března 2007 ČESKY: 27. září 2008 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Křest ohněm VINCENT DEDOYARD & ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 15. března 2007

Křest ohněm VINCENT DEDOYARD & ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 15. března 2007 Křest ohněm EP: 3. 14 Scénář VINCENT DEDOYARD & ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 15. března 2007 ČESKY: 13. září 2008 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1

Více

Zlé časy přicházejí, část druhá

Zlé časy přicházejí, část druhá Zlé časy přicházejí, část druhá EP: 4. 25 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 10. června 2010 ČESKY: 30. prosince 2010 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate

Více

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz)

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-03-8 mobi: ISBN 978-80-88061-04-5 pdf: ISBN 978-80-88061-05-2

Více

AMY HILL. DATUM VYDÁNÍ: 20. ledna 2005

AMY HILL. DATUM VYDÁNÍ: 20. ledna 2005 BEATAE MEMORIAE EP: 1.09 Scénář AMY HILL DATUM VYDÁNÍ: 20. ledna 2005 ČESKY: 28. října 2005 2005 HORIZON PRODUCTIONS Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím MGM/UA Double Secret

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

1. Úvod do vědomého snění

1. Úvod do vědomého snění 1. Úvod do vědomého snění V této kapitole se dočtete: - Co jsou vědomé sny a jaké to je, mít vědomý sen - Jak vám může snová nápověda pomoci rozpoznat, že sníte - Jak je možné, že máte nad sny větší kontrolu,

Více

Reagujete ukvapeně, nebo promyšleně?

Reagujete ukvapeně, nebo promyšleně? Reagujete Co byste v podobných situacích řekli a udělali vy? Když nebudete svoje reakce procvičovat, nikdy se nezměníte. Váš kolega prezentuje projekt, který jste spolu zrovna dokončili. Čekáte, až se

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

www.robotikmechacek.cz

www.robotikmechacek.cz ISBN 978-80-260-3610-4 (epub) ISBN 978-80-260-3611-1 (PDF) ISBN 978-80-260-3612-8 (MobiPocket) www.robotikmechacek.cz Na webu můžete výhodně koupit také elektronickou či tištěnou verzi prvního dílu knihy

Více

V jámě lvové COLIN SANDERSON & ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 13. května 2010

V jámě lvové COLIN SANDERSON & ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 13. května 2010 V jámě lvové EP: 4. 23 Scénář COLIN SANDERSON & ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 13. května 2010 ČESKY: 9. prosince 2010 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ 1. Úloha SPIDERMAN 22 bodů a. Na Baltíkově ploše se objeví najednou mrakodrap a mraky stejně jako na obrázku. Všechny předměty jsou z banky 0. Program čeká na stisk klávesy

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

V zoufalých časech MIKE COAKLEY

V zoufalých časech MIKE COAKLEY V zoufalých časech EP: 2. 22 Scénář MIKE COAKLEY DATUM VYSÍLÁNÍ: 15. června 2006 ČESKY: 30. června 2007 2005 Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis

Více

nelze nikoho nutit, aby zůstal ve vztahu, když nechce

nelze nikoho nutit, aby zůstal ve vztahu, když nechce Naše vztahy jsou nemocné......to myslím všeobecně. Smysl pro empatii se postupně stává balvanem omotaným provazem na hladině jezera. Na druhém konci se uvázal člověk. Plácá se na hladině a pořád si myslí,

Více

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti.

Od chvíle, kdy se na ně podívala naposledy, neuplynuly ještě ani dvě minuty. Měla pocit, jako by se ocitla v nějaké časové pasti. Kapitola 1 Už to máš? zeptala se Olivia Abbottová mámy. Olivii se konečně podařilo přimět tátu, aby si dal pauzu od svého pravidelného úterního maratonu tai-či tím, že mu zatřepala pompony přímo před obličejem,

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň. Mgr. Kateřina Lojdová

Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň. Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@pd.muni.cz Kázeň Kázeň dodržování stanovených nebo dobrovolně přijatých norem Kázeň vynucené podřízení se nebo prostředek funkčního

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B Úloha 1 Baltík hledač pokladů (35 bodů) a. Baltík se rozhodl najít poklad. Dozvěděl se, že se skrývá někde v Zemi ostrovů. Vydal se proto do této země. Na obrazovce se po spuštění programu objeví okamžitě

Více

URČENO POUZE KE ČTENÍ V SOUKROMÝCH PODMÍNKÁCH. JAKÁKOLIV REALIZACE TOHOTO DÍLA JE ZAKÁZÁNA. ZVEŘEJNĚNÍ CELÉHO DÍLA NEBO JEHO ČÁSTI JE BEZ PÍSEMNÉHO

URČENO POUZE KE ČTENÍ V SOUKROMÝCH PODMÍNKÁCH. JAKÁKOLIV REALIZACE TOHOTO DÍLA JE ZAKÁZÁNA. ZVEŘEJNĚNÍ CELÉHO DÍLA NEBO JEHO ČÁSTI JE BEZ PÍSEMNÉHO URČENO POUZE KE ČTENÍ V SOUKROMÝCH PODMÍNKÁCH. JAKÁKOLIV REALIZACE TOHOTO DÍLA JE ZAKÁZÁNA. ZVEŘEJNĚNÍ CELÉHO DÍLA NEBO JEHO ČÁSTI JE BEZ PÍSEMNÉHO SVOLENÍ AUTORA POVOLENO POUZE NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH WWW.FILMOVANI.CZ

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Ne. Například tentokrát,

Ne. Například tentokrát, Jsem zasvěcená 12 let Ne. Například tentokrát, být loajální k mojí matce a moje matka je alkoholička i můj bratr je alkoholik. (Ano.) A já nevím co je se mnou špatně, že se mi nedaří je pozitivním způsobem

Více

Odpor VINCENT DEDOYARD. DATUM VYSÍLÁNÍ: 11. května 2006

Odpor VINCENT DEDOYARD. DATUM VYSÍLÁNÍ: 11. května 2006 Odpor EP.: 2. 19 Scénář VINCENT DEDOYARD DATUM VYSÍLÁNÍ: 11. května 2006 ČESKY: 9. června 2007 2005 Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis jsou vlastnictvím

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne

Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne Vážení spoluobčané, Zajisté vás zajímá co se vlastně děje, proč jsem učinil rozhodnutí vzdát se starostování, co bude dál. Žádné rozhodnutí nespadne z nebe, většinou v nás zraje delší dobu. Po loňských

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Úloha 1 prokletá pyramida

Úloha 1 prokletá pyramida Úloha 1 prokletá pyramida a) V celé dolní řadě Baltíkovy plochy vyčarujte pouštní písek (z předmětu 148). Baltík si stoupne na povrch této pouště (tj. na políčkovou pozici X=0, Y=8), dojde až ke středu

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními cykly setby a sklizně a po nich nazvaný. Nyní, po mnoha

Více

A) IF předmět před Baltíkem

A) IF předmět před Baltíkem PODMÍNKY možná řešení příkladů Podmínka je logický výraz, tedy výraz, o němž můžeme v dané chvíli říci, že platí (má pravdivostní hodnotu 1, Ano) nebo neplatí (má pravdivostní hodnotu 0, Ne). Rozhodování

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Zachování rodu ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 30. listopadu 2006

Zachování rodu ALEX RUBIT. DATUM VYSÍLÁNÍ: 30. listopadu 2006 Zachování rodu EP: 3. 05 Scénář ALEX RUBIT DATUM VYSÍLÁNÍ: 30. listopadu 2006 ČESKY: 24. listopadu 2007 2006 Beyond the Horizon Productions Ve spolupráci s GateWorld.net Stargate, Stargate SG-1 a Stargate:

Více

V zajetí osudu. Stela K.

V zajetí osudu. Stela K. Eroticonus V zajetí osudu Stela K. S. Před dvěma lety: Potřebuji další terranky! Hodně terranek! Leťte ihned na Zemi a přineste mi je!? fííííí chrr? ou fííííí Po 20 minutách letu Země o rok později: Ukázka

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Rekvizity: - papír formátu A4 s textem - make-up a špinavé oblečení pro Glumy

Rekvizity: - papír formátu A4 s textem - make-up a špinavé oblečení pro Glumy PRODUKČNÍ SCÉNÁŘ název: téma: Prahneme po filmu Reklama na Filmový festival Fakulty informatiky autoři: Jakub Bohoš (422419), Adéla Králová (415324), Jana Ludvíková (359191), Jakub Špiřík (359725) Lokace:

Více

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval,

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, ... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, my jsme byly s maminkou vlastně šťastné, měly jsme, a teď já ovšem také mám, ty všední denní problémy, kdo je nemá,

Více

0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních.

0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních. 0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních. Nultá čakra - meditace 15. 19. 9. 2005 Dobronice Poselství bytosti nulté čakry Je známa je n málo lidem na planetě, propojuje

Více

fleet Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

fleet Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz fleet Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Kristina Ohlssonová Andělé strážní kristina ohlssonová U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k

Více

mluviti, mlčeti (uvažování nad argumentací ke svobodě slova)

mluviti, mlčeti (uvažování nad argumentací ke svobodě slova) mluviti, mlčeti (uvažování nad argumentací ke svobodě slova) (Maminka se zvedá z lavičky a míří k pískovišti. Čas jít domů. Ale dítě vůbec nechápe, proč je zrovna teď ta pravá chvíle jít domů a proč by

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Jak překonat rozchod. Radek Šíra

Jak překonat rozchod. Radek Šíra Jak překonat rozchod Radek Šíra 2 Radek Šíra, 2013 OBSAH Úvod... 4 1. Typy rozchodů... 5 1.1. Navrhovatel a obránce... 5 1.2. Délka vztahu... 6 2. Měsíc nové naděje... 8 2.1. Týden zármutku... 8 2.2. Týden

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Jste v obývacím pokoji. "Napadá vás co dál?" ptá se Bobík. 87 Jít do kuchyně 35 Jít do předsíně 48 Zeptat se Čtyřlístku na zmizení Pindi

Jste v obývacím pokoji. Napadá vás co dál? ptá se Bobík. 87 Jít do kuchyně 35 Jít do předsíně 48 Zeptat se Čtyřlístku na zmizení Pindi Z Vítejte ve světě českého komiksu! Nyní budete přeneseni do Třeskoprsk, kde na vás čeká Čtyřlístek se svou záhadou. Je velmi pravděpodobné, že za jejich problémy stojí stejný pachatel jako za našimi problémy.

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více