Úloha C1 Usability test

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úloha C1 Usability test"

Transkript

1 Úloha C1 Usability test Vypracoval tým: Antonina Lebedeva,Peter Šourek,Vojtěch Suk,Nikita Silin A7B39TUR ZS 2013/2014

2 2 1. Úvod Cíl testování Cílová skupina participantů Popis a význam úkolů Task Task Task Task Ideální průchod úkoly Task Task Task Task Průběh testu s jednotlivými participanty Participant č Úkol č Úkol č Úkol č Úkol č Participant č Úkol č Úkol č Úkol č Úkol č Participant č Úkol č Úkol č Úkol č Úkol č Participant č Úloha č Úloha č Úloha č Úloha č Participant č Úloha č Úloha č Úloha č Závěr Přílohy Pre- test dotazník Post- test dotazník

3 1. Úvod 3 Sdílení a správa fotografií je jedním z každodenních úkolů mnoha uživatelů PČ. Za tímto účelem vzniklo v posledních letech mnoho programů, které přímo přetékají funkcemi nejen pro správu a sdílení, ale i pro úpravu fotografií a dokonce umožňují vytvářet a sdílet videa. Jedním z takových programů je software od společnosti Google Picasa. I přesto že se google snaží funkcionalitu tohoto softwaru přesunout na svůj portál Google+, stále mnoho uživatelů využívá desktopovou verzi a jak už to tak u společnosti Google bývá, přetéká tento software funkcemi a možnostmi, které by měly umožnit uživatelům co nejširší paletu úkonů, které mohou se svými fotografiemi a videi provádět. 2. Cíl testování Cílem tohoto testování je zjistit hlavní nedostatky uživatelského rozhraní programu Picasa se zaměřením na funkcionalitu, kterou využívají uživatelé nejčastěji, ale i na funkce programu, které jsou mírně pokročilejší a týkají se například označování místa pořízení fotografie apod. 3. Cílová skupina participantů Pro testování jsme vybírali uživatele, kteří mají alespoň základní znalost PC a, kteří se nevěnují profesionálně fotografování ani úpravě fotografií. Očekávaná skupina podle screeneru: Otázka Jste muž nebo žena Jaký je Váš věk Jak často používáte PC Používáte program na zpracování fotek Zvládáte práci s programy jako jsou Excel, Word Používáte online úložiště fotek Fotografujete Očekávaní Vyžadovali jsme zastoupení obou pohlaví Očekávali jsme věk Vyžadovali jsme alespoň základní znalost prací s PC Vyžadovali jsme polovinu participantů se znalostí grafických editorů a polovinu bez znalostí těchto programů Vyžadovali jsme základní znalost běžných programů, používaných na PC Vyžadovali jsme základní znalosti online úložišť vyžadovali jsme participanty, kteří nejsou profesionálními fotografy

4 4 Výsledky screeneru Pohlaví Vek Používaní PC Zvládáte program pro zpracovaní foto Žena 21 Denně Ne Muž 21 Denně Muž 22 Denně Ano, Gimp Ano, Photoshop Zvládáte prací s Excel, Word Ano, ale mám určité mezery Ano, ale mám určité mezery Ano, ale mám určité mezery Muž 22 Denně Ne Okrajově Muž 21 Denně Ne Ano, ale mám určité mezery Používáte online uložiště fotek Ano, Facebook, Rajče Ano, Facebook Ano, Facebook Ano, Facebook Ano, Facebook Fotografujete Ano, ale jen rekreačně Ano, ale jen rekreačně Ne Ano, ale jen rekreačně Ano, ale jen rekreačně 4. Popis a význam úkolů 4.1 Task 1 První úkol měl prověřit základní funkce programu. Požadavky: Folder1A/img1 Folder1B/img2 Postup: 1. Vytvořit nový Album s názvem Album1. 2. Dodat obrázky z Folder1A a Folder2B. 3. Vytvořit nový Koláž, s názvem Callage1. 4. Změnit barvu pozadí. 4. Umístit nový Koláž do Album Task 2 Tento úkol se zaměřuje na pokročilejší funkce systému, konkrétně vytváření a sdílení videí.

5 Požadavky: Testovací Google učet: Username: turtest2 Password: TUR123tur 5 Postup: 1. Vytvořit nový Film z foto z předchozí úlohy 2. Změnit rozlišeni 3. Nastavit přechod mezí slídy přes zvětšení 4. Umístit text na prvním slídu v levém dolním rohu. 5. Video filé nahrát na YouTube 4.3 Task 3 Tento úkol prověřuje vlastnosti obrázkového editoru, který je uživatelům k dispozici v programu Picasa. Požadavky: Folder3/img1 Postup: 1. Otevřít img v Picasa 2. Nastavit pohled Zobrazit stejný obrázek dvakrát 3. Aplikovat efekt Kresba tužkou 4. Oříznout dolní část fotky (rozměr záleží na uživateli) 5. Zaznamenat místo vzniku fotky jako Prague, Karlovo Náměstí 4.4 Task 4 Poslední úkol je zaměřený opět na základní funkcionalitu. Požadavky : Folder4/img1 Folder4.img2 Postup: 1.Vytvořit nový album Album4 2.Přidat do něj fotky z Folder4 3.Přidat popis k jedné fotce 4.Přidat tág k foto

6 5. Ideální průchod úkoly Task Kliknout na ikonku v levém horním rohu Vytvořit nové album (Obrázek č.1) Obrázek č Objeví se okno Vlastnosti alba, ve kterém je potřeba žádat název Album1 3. Najít potřebnou složku v Picasa rozkliknutím položky Složky (Obrázek č. 2) Obrázek č Vybrat že složky fotky pomoci klávesy ctrl a přidat do alba Drag- and- drop Alternativní způsob 4.1 U vydělené fotky kliknout pravím tlačítkem a vybrat Přidat do alba a pak název alba. (Obrázek č. 3) Obrázek č Kliknout na ikonku Vytvořit fotokoláž (Obrázek č. 4)

7 7 Obrázek č Změnit pozadí kliknutím na ikonku s kapátkem (Obrázek č. 5) 7. Pak uložit koláž tlačítkem Vytvořit koláž (Obrázek č. 5) 8. Umístění koláže do albu viz. b. 4 a 4.1 Obrázek č Task Vytvořit film ikonkou Vytvořit filmovou prezentaci (Obrázek č. 6) Obrázek č Přejit na záložku Film a změnit Rozměry (Obrázek č. 7)

8 8 Obrázek č Změnit přechod mezi slídy přes Styl přechodu v záložce Film (Obrázek č.8) Obrázek č Umístit text v levém dolním rohu - vyberme šablonu Hudební video - vlevo v záložce Snímek (Obrázek č. 9)

9 9 Obrázek č Stisknout tlačítko Vytvořit film (Obrázek č. 7) 6. Kliknout na tlačítko Nahrát na YouTube (Obrázek č. 10) Obrázek č Task Kliknout dvakrát po fotce - otevři se editor. 2. Vybrat ikonku A A nad foto (Obrázek č. 11) Obrázek č Přejit do záložky Ještě zábavnější a užitečnější zpracováno fotek a vybrat efekt Kresba tužkou (Obrázek č. 12)

10 10 Obrázek č V záložce Bezně potřebné opravy kliknout na ikonku Oříznout 5. Vybrat ruční oříznutí 6. Kliknout tlačítko Použít 7. Vrátit se do knihovny a potvrdit změny. 8. Kliknout ikonku Zobrazit/skryt panel míst (Obrázek č. 13)

11 11 Obrázek č Zadat adresu, kliknout OK 5.4 Task [viz.task 1, b. 1-4] 2. Přejit do editace fotky [viz. Task 3, b. 1] 3. Pod fotkou kliknout na popis Vytvořte popisek a napsat svůj popisek (Obrázek č. 14) 4. Kliknout na ikonku Zobrazit/skryt panel tágu a zadat svůj tág (Obrázek č. 14) Obrázek č. 14

12 6. Průběh testu s jednotlivými participanty Participant č Úkol č.1 Hlavním problémem bylo přidat fotky do alby. Uživatel nasel tlačítko Import docela rychle ale hned se ztratil kvůli složitému a nejasnému uživatelskému rozhraní importu. Když uživatel odskočil z menu úpravy koláže, hned se ztratil protože nebylo jasné jak se tam vrátit. Když uživatel skončil úpravu koláže, nebylo mu jasné že musí přejit do knihovny, aby novou koláže přidal do alby Úkol č.2 Největším problémem bylo nastavit správné umístěni titulku. Uživatel byl ztracen v různých položkách z divnými názvy. Nebylo jasné jaký způsob odpovídá jakému umístěni Úkol č.3 Participant ztratil několik minut vyhledávaným tlačítka pro zobrazeni dvou fotek side- by- side. Nejhorším problémem ale bylo oříznutí fotky: Na začátku nebylo participantovi jasné, že může vybrat čtverec na fotce jako tvar rezu. Když uživatel potvrdil oříznutí fotky, nedostal zadní feedback, a fotka zůstala stejná. Když ale uživatel odskočil do knihovny a zpět do úpravy fotky, dostal již oříznutou fotku Úkol č.4 Participant měl složitosti s přidáním lokaci. Trvalo mu několik minut najit nutné tlačítko. Pak participantovi trvalo několik minut najit tlačítka pro přidáni tágu do fotky a popisku pro albu. 6.2 Participant č Úkol č.1 Participant nenašel tlačítko import ale místo toho použil Soubor/Import a hned se ztratil.

13 Pak uživatele napadlo využít Složky v levém menu. Další potíže uživatelovi působilo přidáni koláže do alby a změna pozadí koláže Úkol č.2 Uživatel našel tlačítko pro založeni nového filmu dost rychle, ale před tím než udělal nějaké úpravy, stisknul tlačítko Vytvořit film. Tím zahájil renderovaní filmu, což není to co očekává užíváte. Jisté by měl dostat nějaké nástroje pro úpravu. Pak uživatel byl ztracen v různých bodech menu pro umístěni titulku Úkol č.3 Uživatel měl potíže při otevíraní fotky pro úpravu. Není zcela jasné jestli je to chyba v úloze anebo spatném rozhraní. Otevřel se mu prohlížeč Picasa. Při tom participant dokázal najit tlačítko pro úpravu docela rychle. Zatím participant se ztratil v různých efektech. Názvy různých sekci nebyli dost informativní. Při oříznutí fotky, opět participanta od začátku nenapadlo že může vybrat vlastni čtverec na fotce. Po aplikovaní efektu nedostal žádní feedback, obrázek k se nezměnil. Tím participant byl zamotaný a potřeboval nápovědu Úkol č.4 Participantovi trvalo dost dlouho nejen najit jak přidat tág a popisky ale i znovu importovat fotku. Zřejmě, uživatelské rozhraní je natolik složíte, že participant není schopen opakovat operace kterou provedl před půlkou hodiny. 6.3 Participant č Úkol č.1 Participant našel tlačítko Import dost rychle, ale hned se tam zamotal. Dokonce napadlo mu že přes import to nejde a koncem konců to udělal přes složky v levém menu.

14 6.3.2 Úkol č.2 14 Jediné s čím participant měl významný problém je nastavit správné umístěni titulku Úkol č.3 Participant ztratil významný čas při hledaní tlačítka pohledu side- by- side. Opět participantovi nebylo nezačtou jasné že může vybrat čtverec na fotce pro ořezovaní fotky. Objevil to pokusem. Po aplikace efektu nedostal žádní feedback a ztratil se. Hledal ji v knihovně Úkol č.4 Participantu napadlo zkusit moznost drag- and- drop. Měl ale problémy s nalezením příslušných tlačítek pro tágy a popisky. 6.4 Participant č Úloha č.1 Participant začal hledat Vytvořit Album ve složce Vytvořit horního menu. Tam ale tlačítko nenašel. Toto zřejmě je chyba uživatelského rozhraní. Zabralo participantovi minutu najit tlačítko Import, ale hned se ztratil a pokusy o využiti importu zamítnul. Zkusil využít drag- and- drop ale otevřela se mu fotka pro úpravu. Koncem konců dodal fotky do alby pres Složky v levém menu Úloha č.2 Participant měl velké problémy s nastavením umístěni titulku. Kromě toho, po nastaveni, nezměnili se slídy v preview bar Úloha č.3 Uživatel se zamotal v efektech Úloha č.4 Uživatel měl problém nalézt přidání popisku

15 6.5 Participant č Úloha č.1 Participant měl opět velke problémy se spojením tlačítka Import s přidáním obrázků do alba Úloha č.2 Participant nebyl schopný umístit text do levého dolního rohu (nutny zásah moderátora) Úloha č.3 Uživatel strávil dlouhou dobu hledaným tlačítko pro přepnutí zobrazení Úloha č.4 Opět byl problém nalézt tlačítko pro přidání popisku k obrázku. 7. Závěr Celkem se našeho testování účastnilo 5 participantů a předběžně můžeme říci, že i když je Picasa software od takové společnosti jakou je Google, tak jeho uživatelské rozhraní přímo přetéká chybami použitelnosti. Hlubší analýze nasbíraných dat se budeme věnovat v druhé části zprávy.

16 8. Přílohy Pre- test dotazník. Otázka 1 Účastnil(- a) jste se někdy testování použitelnosti? 2 Co očekáváte od testování použitelnosti? 3 4 Používáte nebo jste používal(- a) nějaký software od společnosti Google? Pokud ano které? Používáte nebo jste používal(- a) nějaký software pro správu a úpravu obrázků? Pokud ano které? Výsledek Participant č. Otázka č Ne Nic Google chrome photoshop 2 Ne Budu provádět zadané úkoly na základě toho organizátoři zjistí jestli je software použitelný Maximálně překladač Gimp 3 Ne Nic neočekávám, pouze chci vyzkoušet něco nového 4 Ne Očekávám, že budu testovat nějaký program 5 Ne Rychlost, přehlednost programu ový klient Asi ne Gmail, translator, google chrome Photoshop dvakrát photoshop, jinak ne malovaní, photofilter,

17 8.2 Post- test dotazník. 17 Otázka 1 2 Jak se Vám líbil program Picasa? Co vás nejvíce mátlo? 3 S jakým největším problémem jste se setkal při testování Picasa? 4 Doporučil(- a) byste aplikaci známým? Výsledek Participant č. 1 nelíbil 2 3 Otázka č složité pracování a ukládání fotek, hledání umístění fotek ne některých funkcí programu Jelikož nejsem zvyklý pracovat s podobnými nástroji, tak nemohu porovnávat. Ale zdá se mi nepřehledný Vypadá celkem dobře Například názvy karet v nástrojích u úpravy fotek Přidání popisu Něco do něj naimportovat, abych to mohl upravovat Import a přehled složek Spíš ne Ano 4 Ano líbil, myslím že to vypadá jako dobrý program na jednoduché zpracování fotek Jsem zvyklí na programy, kde vše hledám pomocí lišt, tak mě ze začátku mátlo že vše už je přede mnou největší problém byl dát popisek do levého dolního rohu ve filmu Ano 5 viděl jsem ho poprvé, takže prostředí a ikony špatně a málo popsané úkoly co mám udělat Task 2 - > bod č.3 zatím ne, musel bych ho více prozkoumat

18 18

Úloha C1 Usability test Google Picasa. Antonina Lebedeva,Peter Šourek,Vojtěch Suk,Nikita Silin

Úloha C1 Usability test Google Picasa. Antonina Lebedeva,Peter Šourek,Vojtěch Suk,Nikita Silin Úloha C1 Usability test Google Picasa Antonina Lebedeva,Peter Šourek,Vojtěch Suk,Nikita Silin A7B39TUR ZS 2013/2014 Obsah Obsah Úvod...3 Cíl testování...3 Výběr participantů...3 Screener...3 Úkoly...3

Více

Úloha C2 Usability test

Úloha C2 Usability test Úloha C2 Usability test Vypracovali: Antonina Lebedeva,Peter Šourek,Vojtěch Suk,Nikita Silin A7B39TUR ZS 2013/2014 2 Obsah 1. Úvod... 3 2. Cíl testování... 3 3. Cílová skupina participantů... 3 4. Popis

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

Semestrální práce C1- Test s uživatelem

Semestrální práce C1- Test s uživatelem Testování uživatelského rozhraní Semestrální práce C1- Test s uživatelem Testovaná služba: Google+ Tým číslo 3: Lukáš Löwinger David Král Aleksandr Primak Kamil Hendrich Vladislav Telehuz 2013 Úvod Předmětem

Více

Uživatelský test desktopové aplikace Google Maps

Uživatelský test desktopové aplikace Google Maps Uživatelský test desktopové aplikace Google Maps Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Jan Šimůnek, Dominik Siegel, Jan Vidašič, Richard Sadloň Obsah 1 Úvod... 4 1.1 Popis aplikace... 4 1.2 Cíle

Více

Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player

Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce C Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Kvalitativní test s uživatelem - VLC Media Player Jakub Groll Jaroslav Skala

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com 9.3.2014 Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com Úkol ná předmět A4B39TUR Lenká Houdková houdklen@fel.cvut.cz Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Anotace... 3 1.2 Cílová skupina... 3 1.3 Testované případy užití...

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Ing. Pavel BOHANES

Více

Internet. dobrý sluha, zlý pán

Internet. dobrý sluha, zlý pán Internet dobrý sluha, zlý pán 13. Picasa Picasa je celosvětově nejrozšířenější galerií obrázků, kterou provozuje firma Google. Její použití je zdarma včetně využití poměrně velikého diskového prostoru

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace

Více

Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek

Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek VY_32_INOVACE_In 6.,7.08 Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek Anotace: Žák se seznamuje vytvářením vlastního stylu písma a jeho výhodami. Vkládá a mění zápatí a záhlaví stránek

Více

Obsah. Zdroj vlastní

Obsah. Zdroj  vlastní Zdroj www.zoner.cz, vlastní Obsah 1. Jak zmenšit fotky... 1.1 Vyberte fotky... 1.2 Nastavte rozměry... 1.3 Potvrďte změnu (jednotlivě nebo hromadně)... 2. Jak ořezat fotku... 2.1 V modulu Vyvolat zvolte

Více

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky Publikační platforma apilot První kroky Přihlášení https://domena.apilot.cz Po přihlášení Po přihlášení Nástěnka - aktualizace platformy novinky - tipy, triky (nastavení poštovních klientů) - aktivita

Více

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat AiFoto pro správu fotografií

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9)

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) UPOZORNĚNÍ: Prosím přesvěčte se, že k použití webového rozhraní máte na Vašem X10 nainstalovaný upgrade R1644 nebo vyšší. 1. Jak provést nastavení k možnosti

Více

Testování uživatelského rozhraní aplikace Duolingo (

Testování uživatelského rozhraní aplikace Duolingo ( A2 Testování uživatelského rozhraní aplikace Duolingo (www.duolingo.com) Dominika Palivcová palivdom@fel.cvut.cz Zimní semestr 2016/2017 A7B39TUR 1 Obsah 1 Popis aplikace... 3 2 Cílová skupina... 3 3 Testované

Více

Omezení funkcionalit v softwaru STATISTICA

Omezení funkcionalit v softwaru STATISTICA StatSoft Omezení funkcionalit v softwaru STATISTICA Věděli jste, že v softwaru STATISTICA si lze omezit jednotlivé nabídky? Pojďme se nyní podívat na pokročilejší úpravy softwaru, které mohou být v určitých

Více

Návod na tvorbu videa pro žáky ZŠ a SŠ zapojených do projektu,,miluji jídlo, neplýtvám! Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje

Návod na tvorbu videa pro žáky ZŠ a SŠ zapojených do projektu,,miluji jídlo, neplýtvám! Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje Návod na tvorbu videa pro žáky ZŠ a SŠ zapojených do projektu,,miluji jídlo, neplýtvám! Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje Obsah 1. Úvod 2. Import videa 3. Spuštění editoru videa 4.

Více

Použití Office 365 na telefonu s Androidem

Použití Office 365 na telefonu s Androidem Použití Office 365 na telefonu s Androidem Úvodní příručka Kontrola e-mailů Telefon s Androidem si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování programu Free Easy CD/DVD Burner 5.1.0 Semestrální práce B2 z předmětu A7B39TUR Vypracovali: David Rozenberg Tomáš Pavlík Pavel Chráska

Více

Semestrální práce A2 z předmětu A7B36TUR. Testování uživatelského rozhrání internetového serveru YouTube.com

Semestrální práce A2 z předmětu A7B36TUR. Testování uživatelského rozhrání internetového serveru YouTube.com Semestrální práce A2 z předmětu A7B36TUR Testování uživatelského rozhrání internetového serveru YouTube.com Vypracoval(a): Daria Silivonenko e-mail: silivdar@fel.cvut.cz TUR ZS 2016/2017 Obsah Obsah...

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Úvodní příručka Kontrola e-mailů iphone nebo ipad si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

1 Příručka používání Google Apps

1 Příručka používání Google Apps 1 Příručka používání Google Apps Tento manuál vznikl pro účel seznámení se základní funkčností balíku Google Apps a má za úkol Vás seznámit s principy používání jednotlivých služeb (Gmail, Kalendáře, Disk).

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

Export tabulky výsledků

Export tabulky výsledků StatSoft Export tabulky výsledků Jelikož prezentace výsledků je důležitou součástí naší každodenní práce, ukážeme si tentokrát, jak exportovat tabulky výsledků nejen do MS Wordu. Také se může hodit vědět,

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10 ,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10 INFORMATIKA 7. ročník Microsoft POWER POINT 2010 Ing. Miroslava Maříková PŘÍPRAVA Předmět: Informatika Stupeň vzdělávání: druhý stupeň /7.roč./

Více

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy prohlížečů. Zaměříme se na prohlížeč Internet Explorer.

Více

NOVÁ ZÁLOŽKA DOKUMENTY... 2 DATOVÁ SCHRÁNKA - INFORMACE O ADRESÁTECH... 8 SUBJEKTY - OBECNÝ ZMOCNĚNEC... 9

NOVÁ ZÁLOŽKA DOKUMENTY... 2 DATOVÁ SCHRÁNKA - INFORMACE O ADRESÁTECH... 8 SUBJEKTY - OBECNÝ ZMOCNĚNEC... 9 NOVINKY VERZE 13.6.0 ze dne 9. 5. 2018 Vážení uživatelé, v uplynulém týdnu jsme pro vás v systému Insolvenční správce připravili několik novinek. Tou nejzásadnější z nich je, že došlo ke kompletnímu přepracování

Více

Návod k použití Verze 1.5.17

Návod k použití Verze 1.5.17 mobilní aplikace Návod k použití Verze 1.5.17 Obsah 1. CO TO JE WOLAPKA...3 2. VYTVOŘENÍ NOVÉHO TÝDNE...4 3. NÁZEV A DATUM TÝDNE...5 4. FOTOGRAFOVÁNÍ...6 4.1. FOTOGRAFOVÁNÍ DO KONKRÉTNÍ POZICE...7 4.2.

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

UŽIVATELSKÉ SKUPINY. Sdílení souborů, katalogů, oprávnění

UŽIVATELSKÉ SKUPINY. Sdílení souborů, katalogů, oprávnění UŽIVATELSKÉ SKUPINY Sdílení souborů, katalogů, oprávnění OBSAH 1. Úvod... 3 2. Uživatelské skupiny... 3 2.1. Přehled... 3 2.2. Veřejné skupiny... 5 2.3. Vytvořit skupinu... 6 2.4. Informace o mě... 7 2.5.

Více

Manuál pro obsluhu Webových stránek

Manuál pro obsluhu Webových stránek ResMaster Systems s.r.o. Truhlářská 1119/20, 110 00 Praha 1 Manuál pro obsluhu Webových stránek (Prosinec 2018) Jana Vítová, +420 225 388 130 2018 Obsah Úvod Webové stránky... 3 Slovník pojmů... 3 URL

Více

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Tento program slouží k vytváření vlastních filmů, která se mohou skládat z fotografií, videí, titulků a zvuku. Movie Maker je součástí instalace operačního systému Windows 7 a

Více

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený Redakční systém Joomla Prokop Zelený 1 Co jsou to red. systémy? Redakční systémy (anglicky Content Management System - CMS) jsou webové aplikace používané pro snadnou správu obsahu stránek. Hlavním cílem

Více

3D EDITOR. Základy práce s programem. Verze 1.0.0

3D EDITOR. Základy práce s programem. Verze 1.0.0 3D EDITOR Základy práce s programem Verze 1.0.0 OBSAH 1. Přehled verzí aplikace... 3 2. Spuštění aplikace... 4 3. Princip jednoho souboru... 4 4. Práce ve více oknech... 4 5. Rozložení okna s úlohou...

Více

Google Apps. weby 1. verze 2012

Google Apps. weby 1. verze 2012 Google Apps weby verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Zahájení práce... Nastavení webu... Úprava stránky... Popis prostředí... Rozložení stránky... Nadpis stránky... Úprava textu... Vložení odkazu... 8 Vložení

Více

ČVUT FEL. Testování nemocničního systému Fonsakord

ČVUT FEL. Testování nemocničního systému Fonsakord ČVUT FEL Testování nemocničního systému Fonsakord Micek, Tomas 1.11.2018 Obsah Popis softwaru... 3 Cílová skupina... 3 Přehled případů užití... 3 Příchod pacienta načtení informací o pacientovi... 3 Vyplnění

Více

2018/09/07 23:25 1/11 Jak přidat nový bod

2018/09/07 23:25 1/11 Jak přidat nový bod 2018/09/07 23:25 1/11 Jak přidat nový bod Jak přidat nový bod Uživatelské body zájmu můžete do Locusu přidat několika způsoby - vytvořením zbrusu nových bodů, vytvořením nových bodů s některými předdefinovanými

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

SharePoint Online. Vyhledávání Můžete hledat weby, osoby nebo soubory. Vytvoření webu nebo příspěvku

SharePoint Online. Vyhledávání Můžete hledat weby, osoby nebo soubory. Vytvoření webu nebo příspěvku Úvodní příručka Zvládněte toho více, ať jste kdekoli, se zabezpečeným přístupem, sdílením a ukládáním souborů. Přihlaste se ke svému předplatnému Office 365 a ve spouštěči aplikací vyberte SharePoint.

Více

Google Apps. kontakty. verze 2011

Google Apps. kontakty. verze 2011 Google Apps kontakty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Popis prostředí... Přidání kontaktu mezi Moje kontakty... Výběr ze skupiny Všechny kontakty... Ruční přidání kontaktu... Import kontaktů... Úprava kontaktu...

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

IP kamera. Uživatelský manuál

IP kamera. Uživatelský manuál IP kamera Uživatelský manuál Upozornění: Tento manuál nemusí zcela přesně popisovat některé technické detaily nebo může obsahovat tiskařské chyby. Pokud byste nemohli vyřešit některé problémy pomocí tohoto

Více

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Přihlášení... 2. 4. Přizpůsobení prostoru... 3. 5. Sdílení fotografií... 5. 6. Moduly...

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Přihlášení... 2. 4. Přizpůsobení prostoru... 3. 5. Sdílení fotografií... 5. 6. Moduly... 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Přihlášení... 2 4. Přizpůsobení prostoru... 3 5. Sdílení fotografií... 5 6. Moduly... 11 7. Popis některých modulů... 12 8. Rozložení modulů... 14 2. Úvod Vlastní

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro editaci ŽS Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento dokument

Více

Uživatelská příručka T UC-One pro windows

Uživatelská příručka T UC-One pro windows Co je to T UC-One? T UC-One poskytuje koncovým uživatelům jednotnou komunikaci (UC) skrz všední mobily (tablety a mobilní telefony) a počítačové platformy (počítače a notebooky) včetně Windows, Mac, ios

Více

Manuál k redakčnímu systému

Manuál k redakčnímu systému Manuál k redakčnímu systému 1. OBSAH 2. Úvod... 3 3. Příspěvky... 5 4. Média... 8 5. Stránky... 10 6. Menu... 12 7. Profil... 13 2 2. ÚVOD PŘIHLÁŠENÍ DO SYSTÉMU Přihlášení do redakčního systému WordPress

Více

PowerPoint 2010 Kurz 5, 6

PowerPoint 2010 Kurz 5, 6 PowerPoint 2010 Kurz 5, 6 Obsah Kurz 5... 1 1. Časování prezentace 1 2. Audiozáznamy 2 3. Záhlaví a zápatí 3 Kurz 6... 4 4. Tvorba fotoalba 4 5. Komprese obrázků 5 6. Příprava výstupů 5 7. Tisk prezentace

Více

Choose a building block. Znalostní báze Kleos. Kleos 6.5 (březen 2019)

Choose a building block. Znalostní báze Kleos. Kleos 6.5 (březen 2019) Choose a building block. Znalostní báze Kleos Kleos 6.5 (březen 2019) Novinky a vylepšení Obsah Emaily: nová verze doplňku Kleos pro Outlook 2 Kleos pro Outlook: instalace a spuštění (i pokud není spuštěn

Více

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace Pouze pro telefony se systémem Android Obsah 1. VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Funkce... 3 1.3 Technické požadavky na provoz aplikace...

Více

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem 6/10 Co dělají přátelé? Všechna výše uvedená nastavení se týkají především vašich vlastních aktivit na Facebooku. Mnohem častěji ale budete pracovat s částí označenou Hlavní stránka. Hlavní stránka je

Více

Google Apps. dokumenty 3. verze 2012

Google Apps. dokumenty 3. verze 2012 Google Apps dokumenty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Prezentace... Popis prostředí... Menu a panely nástrojů... Menu a panely nástrojů... Vytvoření prvního snímku... Nový snímek... 7 Úprava objektu...

Více

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy. Úvodní příručka Microsoft Access 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Změna velikosti obrazovky nebo zavření databáze

Více

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC Semestrální práce předmětu Tvorba uživatelského rozhraní Y39TUR Vypracoval: Kontakt: Obsah Popis aplikace... 3 Cílová skupina... 3 Testované případy

Více

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7 Live Movie Maker je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7 Importovat video Klepněte na prozatím jediné aktivní tlačítko Přidat videa a fotografie

Více

=PREZENTACE= stručná příručka základů. (verze 2007)

=PREZENTACE= stručná příručka základů. (verze 2007) (verze 2007) ÚVOD Program MS Power Point patří softwarově do skupiny uživatelských aplikací, které slouží k vytváření prezentací. Tento program je spolu s programy MS Word a MS Excel základním pilířem

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

Přechod z AutoCADu na CADKON+

Přechod z AutoCADu na CADKON+ Přechod z AutoCADu na CADKON+ www.cadkon.eu www.cadnet.cz, helpdesk.cadkon.eu, www.graitec.com Úvod Ke zpracování projektové dokumentace jste doposud používali program AutoCAD a nyní přecházíte na řešení

Více

NAS 243 Aplikace AiData pro mobilní zařízení

NAS 243 Aplikace AiData pro mobilní zařízení NAS 243 Aplikace AiData pro mobilní zařízení Přístup a správa souborů NAS z ios a Android zařízení A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Spravovat soubory z NAS aplikací pro

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor

Více

Internet. Internetový prohlížeč. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Internet. Internetový prohlížeč. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Internet Internetový prohlížeč Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Internet www stránka Internet = rozsáhlá celosvětová síť počítačů slouží k přenášení informací a poskytování

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

imovie - animace 10. Tvorba animace Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 4. 1. 2013 www.isspolygr.cz imovie DUM číslo: 10 Název: Tvorba animace

imovie - animace 10. Tvorba animace Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 4. 1. 2013 www.isspolygr.cz imovie DUM číslo: 10 Název: Tvorba animace - animace 10. Tvorba animace www.isspolygr.cz Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 4. 1. 2013 Strana: 1/12 Škola R Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

ZSF web a intranet manuál

ZSF web a intranet manuál ZSF web a intranet manuál Verze pro školení 11.7.2013. Návody - Jak udělat...? WYSIWYG editor TinyMCE Takto vypadá prostředí WYSIWYG editoru TinyMCE Jak formátovat strukturu stránky? Nadpis, podnadpis,

Více

Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network)

Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network) Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network) Sociální síť uživatelů T4C Srovnání v T4C umožňuje vstoupit do zabezpečené webové aplikace, kde si uživatelé mohou porovnávat své výsledky stáda i robota

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

Tvorba video-návodu k chemickému pokusu

Tvorba video-návodu k chemickému pokusu Tvorba video-návodu k chemickému pokusu 1) Vytvořte video-návod pomocí YouTube Editoru videa Z úschovny 05 - Návod k pokusu PowerPoint si stáhněte soubor Nazev_zvoleneho_pokusu.zip, v němž jsou uloženy

Více

Easycars Aplikace pro správu autobazaru

Easycars Aplikace pro správu autobazaru Easycars Aplikace pro správu autobazaru Obsah 1 Úvod... 2 1.1 Požadavky... 2 2 Přihlášení do systému... 3 2.1 Úvodní stránka... 4 3 Správa nabídek vozů a klienů... 5 3.1 Výpis vozidel... 5 3.1.1 Export

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

1 Přihlášení do aplikace Online Operátor. 2 Nastavení pro Adobe Flash Player

1 Přihlášení do aplikace Online Operátor. 2 Nastavení pro Adobe Flash Player Obsah 1 Přihlášení do aplikace Online Operátor... 3 2 Nastavení pro Adobe Flash Player... 3 3 Ukázka virtuální místnosti Online Operátor... 4 4 Funkce a vlastnosti aplikace Online Operátor... 5 4.1 Klientské

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

ZADÁNÍ: Informatika B Příklad 10 MS Access. TÉMA: Formuláře. OPF v Karviné, Slezská univerzita v Opavě. Ing. Kateřina Slaninová

ZADÁNÍ: Informatika B Příklad 10 MS Access. TÉMA: Formuláře. OPF v Karviné, Slezská univerzita v Opavě. Ing. Kateřina Slaninová TÉMA: Formuláře Sekretářka společnosti Naše zahrada, a.s. předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. ZADÁNÍ:

Více

Test použitelnosti programu Spotify

Test použitelnosti programu Spotify České Vysoké Učení Technické v Praze Fakulta Elektrotechnická Semestrální práce z předmětu A4B39TUR Test použitelnosti programu Spotify Zdeněk Brabec Maxat Mansurov Igor Kuzevanov LS-2016 25. května 2016

Více

Návrh uživatelských rozhraní NOV-WEB. Jakub Bartoš, Pavel Dvořák, Jakub Motyčka, Kamil Procházka

Návrh uživatelských rozhraní NOV-WEB. Jakub Bartoš, Pavel Dvořák, Jakub Motyčka, Kamil Procházka Návrh uživatelských rozhraní D3 NOV-WEB Web pro stránky předmětů Jakub Bartoš, Pavel Dvořák, Jakub Motyčka, Kamil Procházka Prototyp - Prototyp je vytvořen formou webové stránky. Výchozí stránka prototypu

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI Základní informace o videu a animovaných souborech ve formátu GIF Videa jsou videosoubory ve formátech AVI nebo MPEG s příponami souborů AVI, MOV,

Více

Jednoduché stříhání videa

Jednoduché stříhání videa Pátek 23. listopadu Jednoduché stříhání videa Máte-li v projektu vložený alespoň jeden videozáznam, objeví se pod náhledem ovládací tlačítka pro spuštění (respektive zastavení) přehrávání a posun vpřed

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

První kroky s Google Apps

První kroky s Google Apps První kroky s Google Apps Postupujte podle jednotlivých kroků popsaných v tomto dokumentu. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Přihlášení Nastavení Gmail Nastavení Kalendáře Nastavení mobilního telefonu Podpora

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2. Digitální fotoalbum OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.4 Tisk fotografií...10 2.5 Webové album...11

Více

Uživatelská příručka. Marushka Photo. aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o.

Uživatelská příručka. Marushka Photo. aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o. Uživatelská příručka Marushka Photo aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o. Obsah: Návod k aplikaci MarushkaPhoto pro Android... 2 Návod k aplikaci MarushkaPhoto pro WindowsPhone... 6 Návod k aplikaci MarushkaPhoto

Více

Testování aplikace pro správu hesel KeePassX

Testování aplikace pro správu hesel KeePassX České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování aplikace pro správu hesel KeePassX Miroslav Papírník papirmir@fel.cvut.cz ZS 2012/2013 A7B39TUR - 1 - Testování aplikace pro správu

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Testování webové aplikace

Testování webové aplikace Testování uživatelských rozhraní Semestrální práce C1 Testování webové aplikace www.dpp.cz Jakub Ištoňa, Petr Vích, Milan Bodlák, Ivan Šofránek istonjak@fel.cvut.cz, vichpetr@fel.cvut.cz, bodlamil@fel.cvut.cz,

Více