ROZLOŽENÍ CHEMICKÉ OCHRANY OZIMÝCH PLODIN BĚHEM VEGETAČNÍHO ROKU V ČR A SR VYBRANÉ VÝSLEDKY PANELOVÝCH STUDIÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROZLOŽENÍ CHEMICKÉ OCHRANY OZIMÝCH PLODIN BĚHEM VEGETAČNÍHO ROKU V ČR A SR VYBRANÉ VÝSLEDKY PANELOVÝCH STUDIÍ 2009 2011"

Transkript

1 ROZLOŽENÍ CHEMICKÉ OCHRANY OZIMÝCH PLODIN BĚHEM VEGETAČNÍHO ROKU V ČR A SR VYBRANÉ VÝSLEDKY PANELOVÝCH STUDIÍ Ozimé obiloviny spolu s řepkou patří mezi nejvýznamnější plodiny v podmínkách České republiky. Přestože se celkový podíl obilovin na orné půdě za poslední dvě dekády snížil o cca 11 %, pokrývají obiloviny stále 60 % veškeré orné půdy (průměr posledních 8 let). Největší snížení osevní plochy za zmíněné dvě dekády bylo zaznamenáno u žita, které je nyní na 20 % výměry v porovnání s rokem 1990, oves na 58 % výměry a ječmeny na 68 % výměry (pokles se týká hlavně ozimého ječmene). Zcela opačný trend platí u ozimé řepky. Plochy ozimé řepky narostly za uplynulých dvacet let o 83 % a kontinuálně rostou po dobu posledních osmi let. Jejich podíl na orné půdě činil v posledních dvou letech 15 %. Plochy obilovin na Slovensku zabírají nyní 40 % orné půdy. Také zde došlo ke snížení osetých ploch v posledních deseti letech, a to u pšenice o 11 % a u ječmene o 33 %. Plocha ozimé řepky kopíruje rovněž celoevropský trend, vzrostla za deset let o 38 % a její podíl na orné půdě je mezi 10 a 12 %. Firma Kleffmann Group při svých pravidelných výzkumech u obilovin a ozimé řepky zjišťuje s podporou spolupracujících farmářů údaje o chemické ochraně u jednotlivých plodin a díky tomu, že výzkumy probíhají po mnoho let, zaznamenávají se zároveň trendy vývoje a průběhu jednotlivých opatření chemické ochrany. Tento článek chce nabídnout pohled na trend vývoje rozložení chemické ochrany vybraných druhů ošetření u ozimých plodin a jejich porovnání v prostředí dvou podobných a zároveň rozdílných států. Pro dobře založené porosty nejen ozimých plodin je potřeba kromě kvalitního osiva a dobře připravené půdy i ochranných zásahů pro zredukování plevelných společenstev. Později je pak nutné zajistit zdravý růst a vývoj a tím maximálně podpořit kvalitní přezimování porostů. Jsou to již téměř nezbytná opatření při současné intenzitě a technologii pěstování.

2 Ozimá řepka U porostů ozimé řepky probíhá intenzivní ochrana jak na, tak v jarní části sezóny po přezimování. Nejdříve se zaměříme na čistou ošetřenou plochu tedy plochu, která byla alespoň 1krát ošetřena jedním typem produktu (Graf č. 2). V ČR se dlouhodobě ošetřuje na téměř celá osetá plocha ozimé řepky (průměr sklizňových let je 99 %). Herbicidní ochrana na je směrována hlavně do období kolem setí za srovnávané tři roky se provedlo vždy cca 68 % ošetření preemergentně. Průměrně je každý hektar ošetřen 1,6krát, přičemž na každý hektar přijde průměrně 2,1 produktu. Po přezimování ozimé řepky je pak na jaře ošetřeno kolem 10 % plochy, kdy jde většinou o opravné zásahy. Průměrně se tedy použije 1 ošetření a na každý ošetřený ha přijdou v průměru 1,2 produkty. Nejčastěji se ošetřuje ve stádiu vytvořené listové růžice (průměrně 30 % ošetření za poslední dvě sezóny). Podíl preemergentního a postemergentního ošetření v ČR v sezóně 2010/2011 ukazuje graf č. 1. 5% 32% 62% preemergentní postemergentní () Graf č. 1: Podíl herbicidního ošetření z hlediska termínu aplikace v ČR v sezóně 2010/2011, vyjádřeno v % ošetřené plochy (Ošetřená plocha v tomto grafu znamená součet všech ploch ošetřených všemi ) Další významnou součástí ochrany ozimé řepky jsou fungicidy. Těmi se na ošetří kolem 43 % veškeré plochy ozimé řepky (průměr tří uplynulých sezón), přičemž na 2010 jsme zaznamenali toto číslo ještě nižší (ošetřeno pouze 38 % plochy). Ošetření bylo provedeno většinou 1krát, a to pouze jedním fungicidním produktem (nejčastěji fungicidem s regulačním účinkem). Na jaře je pak fungicidy ošetřeno zhruba tři čtvrtiny plochy (76 % ve sklizňovém roce 2011). Intenzita ošetření tímto typem produktu je na jaře vyšší než na. Každý hektar byl v posledních 3 letech na jaře ošetřen 1,4krát, a to v průměru 1,5 produkty.

3 čistá ošetřená plocha (%) fungicidy fungicidy fungicidy Graf č. 2: Podíl ošetření a fungicidy během vegetačního roku ozimá řepka ČR (Vyjádřeno v % čisté ošetřené plochy) V SR se ošetřuje na o něco nižší čistá plocha. Jak můžeme vidět v grafu č. 4, v průměru tří let je ošetřeno na 90 % všech osetých ploch. V porovnání s Českou republikou je i intenzita ošetření o něco nižší každý hektar je ošetřen průměrně 1,4krát a přijde na něj 1,8 produktů. V průměru tří let se cca 65 % ního herbicidního ošetření na Slovensku provádí preemergentně. Intenzita ošetření na jaře je na Slovensku podstatně vyšší než v České republice. Čistá plocha ošetřená je v tříletém průměru 35 %. Ve sklizňovém roce 2009 to bylo dokonce 45 %. Ošetřuje se zpravidla jednou jedním produktem. Zhruba 70 % jarních ošetření je provedeno ve stádiu vytvořené listové růžice a v období prodlužovacího růstu a větvení. Podíl preemergentního a postemergentního ošetření v SR v sezóně 2010/2011 ukazuje graf č % 45% preemergentní postemergentní () 38% Graf č. 3: Podíl herbicidního ošetření z hlediska termínu aplikace v SR v sezóně 2010/2011, vyjádřeno v % ošetřené plochy (Ošetřená plocha v tomto grafu znamená součet všech ploch ošetřených všemi )

4 Ještě na 2008 byla čistá plocha ošetřená fungicidy (převážně fungicidy s regulačním účinkem) na Slovensku pouze 19 %, v následujících dvou sezónách se čistá plocha zvýšila a činila v průměru 28 %. Podobně jako v ČR se používá jedno ošetření jedním produktem, nejčastěji se ošetřuje v období mezi třetím a šestým pravým listem. V jarní části sezóny pak lze vidět trend vzestupu čisté plochy ošetřené fungicidy ze 40 % ve sklizňovém roce 2009 až na 60 % ve sklizňovém roce Farmáři tedy ošetřují po přezimování daleko intenzivněji než v minulosti (Graf č. 4). Nejvíce fungicidních ošetření (téměř 30 %) se provedlo v období květu a v období prodlužovacího růstu (25 %) Graf č. 4: : Podíl ošetření a fungicidy během vegetačního roku ozimá řepka SR (Vyjádřeno v % čisté ošetřené plochy) čistá ošetřená plocha (%) fungicidy fungicidy fungicidy Ozimé obiloviny V případě ozimých obilovin začneme nejdříve pohledem do Slovenské republiky, kde je dlouhodobě ošetření ozimých obilovin zacíleno spíše do jarních měsíců po přezimování. Celkově pouze 4 % ploch osetých ozimými obilovinami se ošetřuje na. Každý hektar je ošetřen 1,1krát a jsou použity v průměru 1,3 produkty. Nejvíce se pak ošetřuje ve stádiu 4 až 9 pravých listů (73 %). V jarní části sezóny je pak již čistá plocha ošetřená daleko větší. V posledních dvou sklizňových letech (2010 a 2011) byla tato plocha v průměru 63 %. Celkově je ošetřeno za celé vegetační období průměrně 64 % všech ploch, zbytek zůstává bez herbicidního ošetření. Průměrný počet ošetření a produktů na hektar je stejný jako na.

5 Fungicidní ochrana se v ozimých obilovinách na prakticky neprovádí a veškerá ošetření přicházejí na řadu až po přezimování plodin. Fungicidy bylo za poslední tři srovnávané sezóny ošetřeno v průměru 69 % všech osetých ploch. Nejvíce to bylo v minulém roce (sklizňový rok 2011), a to 78 %. Zbytek ploch zůstává bez fungicidního ošetření (Graf č. 5). Každý hektar je ošetřen 1,4krát, a to v průměru 1,6 produkty (nejvyšší hodnoty má opět rok 2011). Fungicidy pak farmáři nejčastěji aplikují v období od začátku metání do konce kvetení (47 % všech ošetřených ploch) Graf č. 5: Podíl ošetření a fungicidy během vegetačního roku ozimé obiloviny SR (Vyjádřeno v % čisté ošetřené plochy) čistá ošetřená plocha (%) fungicidy fungicidy fungicidy V České republice je běžné, že se část ploch ozimých obilovin ošetřuje již na. V posledních dvou sezónách ( 2009 a 2010) bylo na ošetřeno průměrně 29 % všech ploch osetých ozimými obilovinami. Průměrně je každý hektar ošetřen 1,0krát, a to 1,5 produkty. Uvážíme-li všechny herbicidní zásahy prováděné na, 67 % z nich se provádí ve stádiu 4 pravých listů. V jarní části sezóny bylo v posledních dvou letech ošetřeno 47 % plochy všech ozimů. Dohromady za celé vegetační období je čistá plocha herbicidů 64 %, to znamená, že zhruba 10 % ploch ozimů je ošetřeno jak na, tak na jaře. V jarní části sezóny je každý hektar ošetřen 1,1krát, a to 1,3 produkty. Nejvíce se ošetřuje v období odnožování (47 % ploch) a v době cca 7 pravých listů (20 % ploch). Ochrana fungicidy je i v České republice výhradně záležitostí jarní části sezóny. Za poslední tři vegetační roky bylo průměrně ošetřeno fungicidy 73 % všech osetých ploch (Graf č. 6). Ve sklizňovém roce 2011 to bylo dokonce 82 % ploch. Průměrně je každý hektar ošetřen 1,6krát, takže více než polovina plochy je ošetřena 2krát. Průměrně přišlo na každý

6 ošetřený hektar 1,9 produktů. Nejvíce se fungicidy aplikovaly ve stádiu 1. a 2. kolénka (21 %) a v období metání a kvetení (43 %). Z jednotlivých plodin se nejčastěji ošetřuje fungicidy pšenice a ječmen. čistá ošetřená plocha (%) Graf č. 6: Podíl ošetření a fungicidy během vegetačního roku ozimé obiloviny ČR (Vyjádřeno v % čisté ošetřené plochy) fungicidy fungicidy fungicidy Intenzitu ochrany ozimých plodin ovlivňuje mnoho faktorů. Kromě vlivu průběhu počasí v jednotlivých regionech či letech jsou to v prvé řadě ekonomické možnosti jednotlivých farem. Výsledky našich průzkumů v dlouhodobém srovnání ukazují jednak rozdíl ve zvyklostech ošetřování u ozimých obilovin v ČR a SR, ale také zvyšující se intenzitu fungicidních ošetření v obou zemích u ozimých obilovin i řepky. Zdroje informací: 1. Data Kleffmann Group Amis CPP Cereals Czech and Slovak Republic Data Kleffmann Group Amis CPP Winter Oilseed Rape Czech and Slovak Republic Kašpar V. Herbicidní ošetření pšenice ozimé [online]. Vystaveno 2011 [cit ]. Dostupné z: 4. CZSO. Osevní plochy zemědělských plodin - Česká republika [online]. Vystaveno [cit ]. Dostupné z: 5. ŠÚSR. Súpis plôch osiatych poľnohospodárskymi plodinami k [online]. Vystaveno 2011 [cit ]. Dostupné z: Hana Steinbachová Kleffmann Group

Celkově ke sklizni (ha) Sklizeno ke dni aktualizace (ha)

Celkově ke sklizni (ha) Sklizeno ke dni aktualizace (ha) Žně 2017 postup sklizně dle okresů 8/11/17 Pšenice ozimá Pšenice jarní Ječmen ozimý Ječmen jarní Žito Oves Tritikale Obiloviny celkem Domažlice Celkově ke sklizni (ha) 12840 730 2776 1445 468 574 471 19304

Více

Zemědělská půda v ČR z pohledu statistiky zaostřeno na ekologické zemědělství

Zemědělská půda v ČR z pohledu statistiky zaostřeno na ekologické zemědělství Zemědělská půda v ČR z pohledu statistiky zaostřeno na ekologické zemědělství Ing. Andrea Hrabalová, konzultant ČTPEZ 12.-13. října 2017, konference Pro půdu pro život, Příbor Zemědělská půda v ČR Zemědělská

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

TRENDMONITOR ANEB SOUČASNOST A BUDOUCNOST ZEMĚDĚLSTVÍ Z POHLEDU EVROPSKÝCH FARMÁŘŮ

TRENDMONITOR ANEB SOUČASNOST A BUDOUCNOST ZEMĚDĚLSTVÍ Z POHLEDU EVROPSKÝCH FARMÁŘŮ TRENDMONITOR ANEB SOUČASNOST A BUDOUCNOST ZEMĚDĚLSTVÍ Z POHLEDU EVROPSKÝCH FARMÁŘŮ Jak vnímají evropští farmáři současnou ekonomickou situaci v zemědělství? A jaký ekonomický vývoj očekávají v této oblasti

Více

Odhady sklizně operativní zpráva k 20.6.2014

Odhady sklizně operativní zpráva k 20.6.2014 Metodické vysvětlivky Komentář Odhady sklizně operativní zpráva k 20.6.2014 Odhad výnosů a sklizně zemědělských plodin k 20. 6. 2014 porovnání s výsledky v roce 2013 celkem kraje pšenice ječmen žito, oves,

Více

Bio v regionu Olomouckého kraje

Bio v regionu Olomouckého kraje Bio v regionu Olomouckého kraje Ing. Andrea Hrabalová, externí konzultant ČTPEZ 4. října 2016, Olomouc Olomoucký kraj a ekologické zemědělství Olomoucký kraj zemědělsky obhospodařována je polovina výměry

Více

Salsa 75 WG unikátní a nové řešení těžko hubitelných plevelů v řepce, po roce zkušeností

Salsa 75 WG unikátní a nové řešení těžko hubitelných plevelů v řepce, po roce zkušeností Salsa 75 WG unikátní a nové řešení těžko hubitelných plevelů v řepce, po roce zkušeností Gerhard Herda, DuPont Řepka v České republice je již po řadu let stále atraktivní plodinou na našich polích. Vysoké

Více

Aktifol Mag. Zroj: Ditana-odrůda Mulan, ZS Kluky-odrůda Tobak, VURV Piešťany odrůda Golem

Aktifol Mag. Zroj: Ditana-odrůda Mulan, ZS Kluky-odrůda Tobak, VURV Piešťany odrůda Golem Aktifol Mag podpora fungicidního ošetření zvětšení asimilační plochy rostlin zvýšení výnosu Pšenice ozimá Zdravé porosty pšenice mají vyšší šanci dosáhnout lepších výnosů, než porosty napadené listovými

Více

Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících

Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících Účinnost herbicidních látek firmy Dow AgroSciences na vybrané plevele v trávnících Ing. Jan Frydrych Ing. Pavla Volková OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. Zubří Pokusy na výzkumné stanici v Zubří ověření biologické

Více

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ 26. 7. VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ Informace o očekávané sklizni polních plodin zveřejňuje Český statistický úřad každoročně v první polovině července. Podkladem pro výpočet jsou osevní

Více

Ochrana řepky. podle vývojových fází MOŘIDLA DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY. www.syngenta.cz

Ochrana řepky. podle vývojových fází MOŘIDLA DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY. www.syngenta.cz Ochrana řepky podle vývojových fází HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY MOŘIDLA DESIKANT www.syngenta.cz Ochrana řepky podle vývojových fází MOŘIDLA HERBICIDY Využijte sílu trojité ochrany! Z lásky k řepce.

Více

Registrační číslo:

Registrační číslo: erbicid Registrační číslo: 5003-0 Charakteristika Postřikový herbicidní přípravek ve formě suspenze kapsulí (CS) k hubení jednoletých dvouděložných a jednoděložných plevelů v kukuřici, ozimých obilninách,

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice?

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30. 04. 2015 Shrnutí Kukuřice je nejvýznamnější součástí světového obchodu

Více

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa.

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa. ŘEPA CUKROVKA Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa Biologie řepy: Rostlina dvouletá 1 rok tvoří jen hmotu, 2 rok kvete a má semena Dvouděložné Stavba

Více

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Ing. Andrea Hrabalová, konzultant ČTPEZ Ing. Hana Šejnohová, Ph.D., ÚZEI 2. září 2015, konference Biosummit, Praha Vývoj ekologického zemědělství

Více

ORIUS 25 EW - PRVNÍ ZKUŠENOSTI S PODZIMNÍ APLIKACÍ

ORIUS 25 EW - PRVNÍ ZKUŠENOSTI S PODZIMNÍ APLIKACÍ ORIUS 25 EW - PRVNÍ ZKUŠENOSTI S PODZIMNÍ APLIKACÍ Jaromír ŠAROUN SPZO Praha Úvod ORIUS 25 EW - first experiences with autumnal application V roce 1998 byly založeny Svazem pěstitelů a zpracovatelů olejnin

Více

VENDELA DVOUŘADÝ. Špičkový výkon pro České pivo. Sladovnický ječmen, Krmný ječmen. Ječmen jarní

VENDELA DVOUŘADÝ. Špičkový výkon pro České pivo. Sladovnický ječmen, Krmný ječmen. Ječmen jarní Přednosti odrůdy Špičkový výnos předního zrna Doporučeno pro České pivo Zdravý porost až do sklizně Vysoká tolerance k různým půdně-klimatickým podmínkám Pěstování odrůdy VENDELA je mimořádně výnosná sladovnická

Více

Xtra výnos, Xtra kvalita, Xtra profit.

Xtra výnos, Xtra kvalita, Xtra profit. Xtra výnos, Xtra kvalita, Xtra profit. Široké spektrum účinnosti Preventivní i kurativní fungicidní účinek Zvýšení výnosu a kvality produkce www.syngenta.cz Xtra ochrana proti hlízence Co byste měli vědět

Více

Ochrana pšenice ozimé a ječmene jarního

Ochrana pšenice ozimé a ječmene jarního Ochrana pšenice ozimé a ječmene jarního proti chorobám a poléhání ÚSPORNÁ TECHNOLOGIE INTENZIVNÍ TECHNOLOGIE www.syngenta.cz Ochrana pšenice ozimé a ječmene jarního proti chorobám a poléhání Společnost

Více

PS HUMPOLEC 2015/2016

PS HUMPOLEC 2015/2016 1. Údaje o pozemku: PS HUMPOLEC 2015/2016 Amagro - humáty Pšenice ozimá Hon: 5 Půdní typ: hnědá půda slabě oglejená Půdní druh: písčitohlinitá Předplodina: řepka ozimá Obsah přístupných živin v mg/kg:

Více

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2012

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2012 Kontaktní pracoviště FADN CZ ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2012 Samostatná příloha ke Zprávě o stavu zemědělství

Více

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) Růstový stimulátor Nano-Gro, nanotechnologie vyrobená a dovezená z USA, prošla v letech 2007/2008 mnoho chemickými,

Více

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006 ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 26 Výměra zemědělské půdy V roce 26 byla výměra zemědělské půdy v Pardubickém kraji 231,9 tis. ha, z čehož 78,5 % zaujímala orná půda a 21,1 % trvalé travní porosty.

Více

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE OP Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému využití. Plodina jednoletá - prodělává reprodukční cyklus v době jednoho roku. Dělí se na jařiny,

Více

Účetní závěrka ve vybraném podniku

Účetní závěrka ve vybraném podniku Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Obhajoba bakalářské práce s názvem Účetní závěrka ve vybraném podniku Autor: Renata Vyskočilová Vedoucí: Ing. Kristina Kabourková Oponent: Mgr.

Více

MOSPILAN 20 SP + Sviton Plus

MOSPILAN 20 SP + Sviton Plus Kompletní ošetření řepky proti všem škůdcům MOSPILAN 20 SP + Sviton Plus Stimulátor růstu Kontaktní a systémový účinek Rychlé a dlouhodobé působení Rychlá regenerace řepky Zvýšení výnosu a kvality Použití

Více

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ Makroekonomika: Podíl kraje na HDP ČR byl pátý nejnižší mezi kraji. Makroekonomické údaje za rok 213 budou v krajském členění k dispozici až ke konci roku 214, proto se v této oblasti

Více

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2010

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2010 Kontaktní pracoviště FADN CZ ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2010 Samostatná příloha ke Zprávě o stavu zemědělství

Více

PŠENICE OZIMÁ A PODPORA POMOCÍ AMAGRO ALGY NA 2 ODRŮDÁCH AMAGRO - PROTOKOLU O PROVOZNÍM POKUSU 2016 PAVEL PLEINER, PRAHA ZÁPAD

PŠENICE OZIMÁ A PODPORA POMOCÍ AMAGRO ALGY NA 2 ODRŮDÁCH AMAGRO - PROTOKOLU O PROVOZNÍM POKUSU 2016 PAVEL PLEINER, PRAHA ZÁPAD PŠENICE OZIMÁ A PODPORA POMOCÍ AMAGRO ALGY NA 2 ODRŮDÁCH AMAGRO - PROTOKOLU O PROVOZNÍM POKUSU 2016 PAVEL PLEINER, PRAHA ZÁPAD Společnost / farma: Pavel Pleiner Adresa sídla: Nová Ves p. Pleší Plodina:

Více

GENIUS E+ Ozimá pšenice. Odrůda v nejvyšší pekařské kvalitě E+. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil:

GENIUS E+ Ozimá pšenice. Odrůda v nejvyšší pekařské kvalitě E+. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil: Přednosti: Mimořádná pekařská kvalita Vysoký výnos kvalitního zrna Zimovzdornost a mrazuvzdornost Vysoká tolerance k různým půdně-klimatickým podmínkám Specialista na pozdní setí Pěstování: POPIS ODRŮDY

Více

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Vývoj vlastní produkce hlavních zdrojů bílkovin v ČR 25.4.2018 Ing. Jan Záhorka Jatečná zvířata Mléko Vejce Živočišná produkce Rostlinná výroba

Více

TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC

TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC HERBICIDNÍ KOMPLET TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC EKONOMICKÉ A EFEKTIVNÍ HERBICIDNÍ SPOJENÍ EKONOMICKÉ A EFEKTIVNÍ HERBICIDNÍ SPOJENÍ Profesionální spojení praxí prověřených účinných látek Co je herbicidní

Více

atonik Regulátor růstu a vývoje určený ke stimulaci výnosu (rostlinný stimulátor s antistresovým účinkem)

atonik Regulátor růstu a vývoje určený ke stimulaci výnosu (rostlinný stimulátor s antistresovým účinkem) atonik Regulátor růstu a vývoje určený ke stimulaci (rostlinný stimulátor s antistresovým účinkem) Účinné látky: 2 nitrofenol Na 2 g/l; 4 nitrofenol Na 3 g/l; 2-methoxy-5-nitrofenol Na 1 g/l přípravek

Více

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině leden 2016

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině leden 2016 pm0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: +0 0 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Česká veřejnost o tzv. Islámském státu a o dění na Ukrajině

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. ISO 9001:2015

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. ISO 9001:2015 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001:2015 www.ukzuz.cz Jaký byl rok 2018 z pohledu chorob a škůdců hlavních zemědělských plodin Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., ÚKZÚZ Brno Rostlinolékařské

Více

Zpráva Dopady kombinovaného použití Lignohumátu a sulfuron-metylu na plevelné rostliny a jarní ječmen

Zpráva Dopady kombinovaného použití Lignohumátu a sulfuron-metylu na plevelné rostliny a jarní ječmen Zpráva Dopady kombinovaného použití Lignohumátu a sulfuron-metylu na plevelné rostliny a jarní ječmen Autor a zpravodaj: postgraduální student Státní zemědělské univerzity v Petrohradu, S.S. Skrenževsky

Více

Osobní trenér pro zdraví obilnin

Osobní trenér pro zdraví obilnin Osobní trenér pro zdraví obilnin Nový strobilurinový fungicid do obilnin www.bayercropscience.cz Úkolem sportovního trenéra je připravit sportovce na maximální výkon. Úkolem nového fungicidu Delaro je

Více

Aktuální situace v oblasti ekologických osiv v ČR. Ing. Petr KONVALINA, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Aktuální situace v oblasti ekologických osiv v ČR. Ing. Petr KONVALINA, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Aktuální situace v oblasti Ing. Petr KONVALINA, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Úvod: Ekologické zemědělství v ČR (31.12.2010) 3 517 registrovaných podniků 448 202 ha zemědělské půdy

Více

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV NÁVOD PRO ČINNOST FENOLOGICKÝCH STANIC POZOROVATELŮ PRO PROJEKT POLNÍ PLODINY

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV NÁVOD PRO ČINNOST FENOLOGICKÝCH STANIC POZOROVATELŮ PRO PROJEKT   POLNÍ PLODINY ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV NÁVOD PRO ČINNOST FENOLOGICKÝCH STANIC POZOROVATELŮ PRO PROJEKT WWW.FENOFAZE.CZ POLNÍ PLODINY PRAHA 2019 1 Obsah 1. Základní pokyny a informace... 2 2. Fenologické údaje...

Více

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil:

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil: Přednosti: Excelentní výnos zrna Velmi dobrý zdravotní stav Ranost Stres-tolerance Pěstování: POPIS HYBRIDU Středně raný hybrid pšenice ozimé s naprosto špičkovým výnosem zdravého zrna. Tento výnos je

Více

BIHOP K + Vysoký obsah Zn

BIHOP K + Vysoký obsah Zn BIHOP K + Vysoký obsah Zn Roztok stopových prvků, hořčíku a draslíku s kolagenními aminokyselinami Regenerační a antistresový účinek Rozsah a způsob použití: BIHOP K + je kapalný přípravek pro foliární

Více

Lze zopakovat výnosy jarního ječmene, kterých bylo dosaženo v loňském roce?

Lze zopakovat výnosy jarního ječmene, kterých bylo dosaženo v loňském roce? Lze zopakovat výnosy jarního ječmene, kterých bylo dosaženo v loňském roce? Váňová M., Růžková S., Tvarůžek L. Agrotest fyto s.r.o., Havlíčkova 2787, Kroměříž Název předkládaného textu je velmi provokativní,

Více

Analýza zemědělství. Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Srpen 2019

Analýza zemědělství. Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Srpen 2019 Analýza zemědělství Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Srpen 2019 Projekt Rok digitálního podnikání 2019 (RDP 2019) se realizuje za laskavé podpory těchto generálních partnerů:

Více

Fungicidní pokusy u ozimé pšenice v roce 2011 na pracovištích firmy SELGEN

Fungicidní pokusy u ozimé pšenice v roce 2011 na pracovištích firmy SELGEN Fungicidní pokusy u ozimé pšenice v roce 2011 na pracovištích firmy SELGEN V roce 2011 byl netypický výskyt houbových chorob na obilninách. Vlivem suchého a poměrně teplého jara se choroby objevovaly jen

Více

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 Jiří Hrbek Tisková konference, 24. 8. 2017, České Budějovice ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Strukturální zemědělská šetření

Více

Jarní regenerace různých odrůd ozimé pšenice

Jarní regenerace různých odrůd ozimé pšenice Jarní regenerace různých odrůd ozimé pšenice Ing. Radek Vavera, Ph.D., Ing. Pavel Růžek, CSc., Ing. Helena Kusá, Ph.D. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06, Praha 6 Ruzyně Přestože

Více

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty 3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty Zahraniční obchod se zemědělskými a potravinářskými produkty si téměř po celé období 2005 až udržoval (až na nevýznamné

Více

2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 2013

2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 2013 2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 213 Regionální výsledky FSS 213 byly publikovány na http://www.czso.cz/csu/214edicniplan.nsf/p/27166-14. Z celkového počtu 26 246 zemědělských subjektů hospodařilo

Více

21.10.2004 VARIEX Brno UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA VARIEX - ODRŮDY ZÁKLADNÍ POPIS

21.10.2004 VARIEX Brno UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA VARIEX - ODRŮDY ZÁKLADNÍ POPIS 21.10.2004 VARIEX Brno UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA VARIEX - ODRŮDY ZÁKLADNÍ POPIS OBSAH JAK NÁS MŮŽETE KONTAKTOVAT?...1-4 ÚVOD...1-5 1 INSTALACE PROGRAMU...1-6 URČENÍ...1-6 POSTUP...1-6 2 SPUŠTĚNÍ PROGRAMU...2-9

Více

Pilotní projekt - půdoochranné technologie KRAJ VYSOČINA

Pilotní projekt - půdoochranné technologie KRAJ VYSOČINA - půdoochranné technologie KRAJ VYSOČINA 1 Proč tento projekt? Dohoda o spolupráci mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko, Krajem Jihomoravským, Jihočeským a Krajem Vysočina o vzájemné spolupráci v oblasti

Více

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH Ing. Jan Záhorka Červenec 2008 OBSAH ÚVOD... 3 Postavení zemědělství v ekonomice státu... 3 Podíl na tvorbě HDP... 3 Podíl na zaměstnanosti... 3

Více

3. Vývoj zemědělství a lesnictví v Plzeňském kraji

3. Vývoj zemědělství a lesnictví v Plzeňském kraji 3. Vývoj zemědělství a lesnictví v Plzeňském kraji 3.1. Zemědělství Plzeňský kraj je jedním z krajů ČR, kde má zemědělství a lesnictví významné postavení. Vyšší podíl na hrubé přidané hodnotě má pouze

Více

Postoje české veřejnosti k cizincům

Postoje české veřejnosti k cizincům TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům Technické

Více

Odhady sklizně operativní zpráva k 15. 8. 2015

Odhady sklizně operativní zpráva k 15. 8. 2015 Odhady sklizně operativní zpráva k 15. 8. 2015 Metodické vysvětlivky Komentář Odhad výnosů a sklizně zemědělských plodin k 15. 8. 2015 porovnání s výsledky v roce 2014 celkem kraje pšenice ječmen žito,

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

VÝ SLEDKÝ PROVOZNÍ CH A MALOPARCELKOVÝ CH POKUSU AMAGRO 2013/2014 druhá č á st

VÝ SLEDKÝ PROVOZNÍ CH A MALOPARCELKOVÝ CH POKUSU AMAGRO 2013/2014 druhá č á st VÝ SLEDKÝ PROVOZNÍ CH A MALOPARCELKOVÝ CH POKUSU AMAGRO 2013/2014 druhá č á st MALOPARELNÍ POKUSY: 3. VÚRV pšenice ozimá Magister, pokusná stanice Humpolec maloparcelky 2014 Výsevek 4,5 MKS Metodika: Termín

Více

PŠENICE OZIMÁ ANNIE BOHEMIA

PŠENICE OZIMÁ ANNIE BOHEMIA OBILOVINY PODZIM 2016 PŠENICE OZIMÁ ANNIE udržovatel Selgen a.s. Praha poloraná osinatá odrůda středně vysokého vzrůstu s dobrou odolností proti poléhání a dobrou odnožovací schopností velmi dobrá mrazuvzdornost

Více

Bilance rostlinných výrobků První polovina 2015

Bilance rostlinných výrobků První polovina 2015 Bilance rostlinných výrobků První polovina Metodické vysvětlivky Komentář Bilance rostlinných výrobků v seznam tabulek podle krajů obiloviny pšenice ječmen žito oves tritikale kukuřice na zrno hrách setý

Více

v tom (%) Výměra půdy celkem (ha) z toho trvalé travní porosty zahrady, sady půda

v tom (%) Výměra půdy celkem (ha) z toho trvalé travní porosty zahrady, sady půda 2.3.2. Zemědělství a lesnictví Největší podíl zemědělské půdy na rozloze ORP mají správní obvody Jaroměř a Nový Bydžov, podíl orné půdy na zemědělské je nejvýraznější v okresech Hradec Králové a Nový Bydžov,

Více

Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Most

Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Most www.intersucho.cz Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Most 18. 10. 2018 Globální teplota Země srážky (mm) teplota C Klimatická realita v ČR Průměrná

Více

Registrační číslo:

Registrační číslo: erbicid Registrační číslo: 3735-2 Charakteristika Postřikový selektivní systémový postemergentní herbicid ve formě emulgovatelného koncentrátu proti lipnicovitým plevelům v cukrové a krmné řepě, řepce,

Více

Systiva. První nepostřikový fungicid v ječmeni. Profil přípravku Systiva. Proč použít přípravek Systiva?

Systiva. První nepostřikový fungicid v ječmeni. Profil přípravku Systiva. Proč použít přípravek Systiva? Mořidla pro obilniny Systiva - první nepostřikový fungicid v ječmeni Kinto Duo - mořidlo pro všechny obilniny Premis 25 FS RED - specialista proti snětím Systiva První nepostřikový fungicid v ječmeni Jedná

Více

Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2008

Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2008 Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Kontaktní pracoviště FADN CZ Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 28 Samostatná příloha ke Zprávě o stavu zemědělství

Více

5 Potratovost. Tab. 5.1 Potraty, 2003 2013

5 Potratovost. Tab. 5.1 Potraty, 2003 2013 5 Potratovost V roce bylo hlášeno 10 37,7 tisíce potratů, z toho 13,7 tisíce samovolných potratů a 22,7 tisíce umělých přerušení těhotenství (UPT). Celkový počet potratů se dlouhodobě snižuje, přitom klesá

Více

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok 2014 Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge České pivovarství v roce 2014 Po hlubokém propadu v roce 2010 produkce mírně stoupá, ale nedosahuje úrovně

Více

Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku

Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku v rámci projektu PRV Zefektivnění managementu rodinného podniku (13/018/1310b/164/000697) Ing. Pavel Netrval, Lukrena a.s. 2 Základní informace

Více

FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC

FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC ŽÍDKOVÁ Dana, (ČR) ABSTRACT The paper deals with competitiveness

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

Geografická dílna II. Proč a k čemu data?

Geografická dílna II. Proč a k čemu data? Geografická dílna II Data ve výuce Vladimír Herber Letní geografická škola Brno 2015 Proč a k čemu data? žák na práci s daty musí být připravován data k demonstraci/reprezentaci velikosti jevu/procesu

Více

KVALITA ZRNA JEČMENE ZE ZKUŠEBNÍCH STANOVIŠŤ ČESKÉ REPUBLIKY, SKLIZEŇ 2014

KVALITA ZRNA JEČMENE ZE ZKUŠEBNÍCH STANOVIŠŤ ČESKÉ REPUBLIKY, SKLIZEŇ 2014 KVALITA ZRNA JEČMENE ZE ZKUŠEBNÍCH STANOVIŠŤ ČESKÉ REPUBLIKY, SKLIZEŇ 2014 Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno Úvod Odrůdy ječmene jsou,

Více

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY DESIKANT www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY HERBICIDY HERBICIDY Chcete-li být v cíli jako první, musíte

Více

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie.

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Ing. Jan ZÁHORKA OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Česká fotovoltaická konference 4. listopadu 2008, v Brně Zemědělský půdní fond ČR Rozloha

Více

Zlatá sklizeň Kompletní systém stimulace a výživy zemědělských plodin

Zlatá sklizeň Kompletní systém stimulace a výživy zemědělských plodin Zlatá sklizeň Kompletní systém stimulace a výživy zemědělských plodin Jménem ryze české společnosti CHEMAP AGRO bych Vám rád představil projekt Zlatá sklizeň určený k maximální podpoře agronomů a zemědělců

Více

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou publikaci, která by přehledně shrnovala hlavní abiotické a biotické poruchy ječmene ozimého a jarního, určeného jak pro sladovnické tak krmné účely. Sladovnický

Více

Nízkoteplotní plazma možné využití v semenářství. Čurn V. 1, Špatenka P. 1,2, Bohatá A. 1, Havelka Z. 1, Strejčková M. 1, Beran J.

Nízkoteplotní plazma možné využití v semenářství. Čurn V. 1, Špatenka P. 1,2, Bohatá A. 1, Havelka Z. 1, Strejčková M. 1, Beran J. Nízkoteplotní plazma možné využití v semenářství Čurn V., Špatenka P.,, Bohatá A., Havelka Z., Strejčková M., Beran J. Česká republika patří k zemím s vyspělým systémem šlechtění rostlin a rozvinutým semenářstvím,

Více

Systémy stimulace. a listové výživy. cesta ke kvalitě. chemapagro.cz

Systémy stimulace. a listové výživy. cesta ke kvalitě. chemapagro.cz Systémy stimulace a listové výživy 2017 chemapagro.cz 1 CESTA KE KVALITĚ CHEMAP AGRO s.r.o. Zaměření na kvalitu produkce - řešení výživy sírou - hnojiva s AMIX komplexem pro synergii s fungicidy - nejpřijatelnější

Více

Úzkořádková technologie pěstování kukuřice. Smutný V., Šedek A.

Úzkořádková technologie pěstování kukuřice. Smutný V., Šedek A. Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A. MENDEL- INFO 2017, Žabčice, 16. 2. 2017 Proč měnit technologii? Výměra kukuřice se v osevních postupech stále zvyšuje. - bioplynové stanice

Více

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp.

Spektrum účinnosti přípravku Contans WG účinkuje proti patogenním houbám z rodu Sclerotinia spp. Postřikový fungicidní biopreparát ve formě dispergovatelného granulátu k ochraně řepky olejky, hořčice bílé, slunečnice, máku, zeleniny, okrasných rostlin, tabáku, luskovin, aromatických a léčivých rostlin

Více

Tilmor: Univerzální klíč k úspěchu

Tilmor: Univerzální klíč k úspěchu : Univerzální klíč k úspěchu www.bayercropscience.cz 1 Profil přípravku Profil přípravku Účinné látky Prothioconazole 80 g/l Tebuconazole 160 g/l Formulace EC - emulgovatelný koncentrát Plodina Řepka olejka,

Více

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů Z Ú Z K Ú šeb í a zku ntroln dní ko e tř s Ú ký ěděls v zem ní ústa Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů AZZP Hlavní principy Zjišťování

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006,

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, o stanovení některých podmínek poskytování národních doplňkových plateb k přímým podporám pro rok 2006, ve znění nařízení vlády č. 432/2006 Sb. Změna:

Více

Na nájemném za pozemky bylo v roce 2014 vyplaceno ,- Kč.

Na nájemném za pozemky bylo v roce 2014 vyplaceno ,- Kč. Vážení akcionáři, Dovolte mi, abych Vás seznámil s hospodařením naší akciové společnosti za rok 2014. Naše společnost v současnosti obhospodařuje ve 13-ti katastrech 1.370 ha zem. půdy. Z toho je 944 ha

Více

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Ing. Andrea Hrabalová, PRO-BIO LIGA 11. 3. 2019, Seminář o ekologickém zemědělství Obsah Vývoj ekologického zemědělství - ČR, svět a EU Trh biopotravin

Více

Systémy stimulace a listové výživy 2015

Systémy stimulace a listové výživy 2015 Systémy stimulace a listové výživy 2015 VARIABILNÍ SYSTÉM VÝŽIVY A STIMULACE POLNÍCH PLODIN SCHOPNÝ PŘIZPŮSOBENÍ lokálním podmínkám ekonomice vstupů individuálním potřebám každého hospodářství SYStém

Více

Herbicidní ochrana brambor Pavel Kasal

Herbicidní ochrana brambor Pavel Kasal Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Herbicidní ochrana brambor Pavel Kasal Mechanická kultivace po sázení brambor - před vzejitím brambor kombinace vláčení a proorávek na slepo - plečkování

Více

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Šešuloví škůdci na ozimé řepce Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Pod termínem šešuloví škůdci na ozimé řepce máme na mysli zejména krytonosce šešulového (Ceutorhynchus

Více

Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností listopad 2015

Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností listopad 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni

Více

VYHODNOCENÍ SYSTÉMŮ REGULACE POLÉHÁNÍ Z POHLEDU TERMÍNU APLIKACE, ROZDĚLENÍ DÁVEK A KOMBINACÍ MORFOREGULÁTORŮ V POKUSECH ROKU 2008

VYHODNOCENÍ SYSTÉMŮ REGULACE POLÉHÁNÍ Z POHLEDU TERMÍNU APLIKACE, ROZDĚLENÍ DÁVEK A KOMBINACÍ MORFOREGULÁTORŮ V POKUSECH ROKU 2008 VYHODNOCENÍ SYSTÉMŮ REGULACE POLÉHÁNÍ Z POHLEDU TERMÍNU APLIKACE, ROZDĚLENÍ DÁVEK A KOMBINACÍ MORFOREGULÁTORŮ V POKUSECH ROKU 28 Karel KLEM Agrotest Fyto, s.r.o. Úvod Jedním z rozhodujících limitujících

Více

současný stav a novinky Mgr. Monika Bláhová Ústava výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně

současný stav a novinky Mgr. Monika Bláhová Ústava výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně současný stav a novinky Mgr. Monika Bláhová Ústava výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně Klimatická realita v ČR Srážky (mm) Teplota C 10,0 9,0 8,0 Průměrná roční teplota

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více

Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU

Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU Evropská komise - Tisková zpráva Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU Brusel 21. prosince 2018 Podle nového průzkumu Eurobarometr,

Více

2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Královéhradeckém kraji

2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Královéhradeckém kraji 2. Úroveň bydlení, náklady na bydlení a ceny nemovitostí v Královéhradeckém kraji 2.1. Charakteristika domovního a bytového fondu a úrovně bydlení Ucelené informace o domovním a bytovém fondu poskytuje

Více

LIGNOHUMÁT B pomocný rostlinný přípravek

LIGNOHUMÁT B pomocný rostlinný přípravek LIGNOHUMÁT B pomocný rostlinný přípravek Etiketa Výrobce: AMAGRO s.r.o., 28. pluku 443/27, 101 00 Praha 10 Číslo rozhodnutí o registraci: 2723 Chemické a fyzikální vlastnosti: Vlastnost: hodnota: Vlhkost

Více

Workshop ČZU Praha

Workshop ČZU Praha Smart Farming aplikace moderních informačních a komunikačních technologií v zemědělství pro podporu rozhodování a zvýšení efektivity využívání produkčních vstupů při zachování přírodních zdrojů, čímž naplňuje

Více

Prestižní ocenění technologií s použitím UREA stabil

Prestižní ocenění technologií s použitím UREA stabil Prestižní ocenění technologií s použitím UREA stabil Zemědělská veřejnost je známá svojí otevřeností k pokrokovým věcem, je schopná si rychle osvojovat nové vědecké poznatky a ráda ověřuje technologické

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. ISO 9001:2015

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. ISO 9001:2015 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001:2015 www.ukzuz.cz Co ukazují výsledky dlouhodobého monitoringu škodlivých organismů řepky? Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., ÚKZÚZ Brno Konference IOR,

Více

Jak to vypadá se škodlivými organismy kukuřice z pohledu státního monitoringu

Jak to vypadá se škodlivými organismy kukuřice z pohledu státního monitoringu ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001:2015 www.ukzuz.cz Jak to vypadá se škodlivými organismy kukuřice z pohledu státního monitoringu Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., ÚKZÚZ Brno Státní monitoring

Více

3. EKONOMICKÝ VÝVOJ. Ekonomická výkonnost kraje je podprůměrná

3. EKONOMICKÝ VÝVOJ. Ekonomická výkonnost kraje je podprůměrná 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ Ekonomická výkonnost kraje je podprůměrná Ekonomickou výkonností se Pardubický kraj řadí k mírně horšímu průměru. V letech 28 až 211 9 se podíl na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP)

Více