Bob Heil. Věci, které byste nikdy neřekli

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bob Heil. Věci, které byste nikdy neřekli"

Transkript

1 Bob Heil Věci, které byste nikdy neřekli

2

3 Úvod Měli jste někdy zkušenost špatného zvuku linoucího se z velmi drahého zvukového systému? Byli jste někdy na koncertě a nebyli schopni rozumět zpěvákovi? Nebo na fotbalovém utkání, kde nebylo rozumět komentátorovi? To jsou nejčastější případy nesprávného používání mikrofonů zdroje veškerého zvuku v moderních zvukových systémech. Mikrofon je malý, ale nejdůležitější komponent téměř v každém audio řetězci. Můžete mít velmi drahý zvukový systém, ale pokud nepochopíte, jak používat mikrofony, zvuk bude znít strašně. Kvalita zvuku na konci zvukového řetězce (ve vašich uších) závisí na kvalitě na počátku řetězce. Pro práci se zvukem je základem důkladně pochopit, jak mikrofony pracují, znát různé typy mikrofonů a co dělají. Jak mikrofony znějí a jak se chovají v konkrétní situaci, je významný faktor ovlivňující váš úspěch ve snaze o dosažení dobrého zvuku. Tato publikace je určena těm z vás, kteří používáte mikrofony každý den, ale nejste na tom technicky zrovna zázračně. Přestože zvuk ovlivňuje psychiku, základní pochopení mikrofonů není až tak velká věda. Pokusíme se vnést nové světlo, probereme a definujeme problémy, které se týkají mikrofonů a oblasti jejich použití. Objevíte důležité informace, které vám pomůžou dostat z vašich mikrofonů maximum a zlepší zvuk, na kterém pracujete. Našim cílem je učinit vaši práci s mikrofony nezávislou na určité značce nebo typu, snadnější, zábavnou a hodnotnější. Bob Heil Vyrobit dynamický mikrofon stejně dobře znějící jako kondenzátorový, se správnou fázovou charakteristikou, vysokou výstupní úrovní, pozoruhodnou kvalitou a odolností, za přijatelnou cenu nyní hovoříme pouze o období Boba Heila Taylor Johnson T.H.E. Microphone Company Měl jsem možnost dva roky sledovat, jak výbornou práci odvádějí nové mikrofony Heil. Je na čase představit je i zbytku světa. Joe Walsh

4 Co to je Mikrofon? Mikrofon je úžasná věc. Ve skutečnosti přenáší energii přímo z vaší dlaně! Snímá akustickou energii (hlas nebo hudební nástroj) a převádí ji na energii elektrickou. Tato elektrická energie může být později zaznamenána, zesílena, nebo může být jinak upravena - způsobem, který u původní zvukové vlny není možný. Základní pohled na mikrofony Jednou z nejčastějších otázek je: Jaký druh mikrofonu bych měl používat? Množství druhů a parametrů se zdá být velmi nepřehledné: mikrofony dynamické, kondenzátorové, elektretové, páskové, velkomembránové, s charakteristikou kardioidní, kulovou tolik technických pojmů! Uvažujme o mikrofonu jako o obráceném reproduktoru: mikrofon slyší zvuk a převádí jej na elektrický signál, zatímco reproduktor přijímá elektrický signál a převádí jej na zvuk. Technické pojmy z oblasti mikrofonů nejsou shodně chápány všemi, kdo je používají. Čtěte! Pokusíme se Vám pomoci některé z nich utřídit a vše bude mnohem jasnější.

5 DYNAMICKÝ MIKROFON Dynamické mikrofony pracují na principu pohyblivé cívky. Tenká hliníková nebo mylarová membrána malého průměru je připevněna k cívce s velmi tenkým Membrána Magnet Cívka vinutím, která je zavěšena v silném magnetickém poli. Zvukové vlny narážejí do membrány a cívka v magnetickém poli vibruje, což vyvolá vznik proudu v jejím vinutí. Vzniklý elektrický signál má stejnou frekvenci jako původní zvuková vlna. Ohromná mechanická odolnost, nízké náklady, žádné požadavky na externí napájení a zpracování i velmi vysoké vstupní hladiny akustického tlaku byly vždy výhodami dynamických mikrofonů. Jsou ideální pro živá vystoupení, koncerty, snímání kytarových komb, hlasitých nástrojů (trombóny, trubky) a také pro prostředí, kde očekáváme hrubší zacházení (škola, kostel). Nízké pořizovací náklady umožňují vlastnit více kusů těchto mikrofonů a jsou tak velkým přínosem pro firmy zabývající se ozvučováním. Typické převodníky dynamických mikrofonů mají průměr menší než jeden palec (2,54 cm). Jejich akustické vlastnosti dávají frekvenční charakteristiku se zdvihy a poklesy na špatných místech, což dělá zvuk buď příliš nosový nebo huhňavý nebo obojí. Pro odstranění nežádoucích jevů špatně navržených mikrofonů, je pak třeba elektronicky opravovat signál nadměrnou ekvalizací. První pravidlo zní: Nemůžete vyřešit akustické problémy elektronickou opravou!

6 V posledních letech přinesla firma Heil Sound do oblasti dynamických mikrofonů nové technologie v materiálech, zpracování a designu. Jako řešení mnoha problémů dosavadních dynamických mikrofonů představila v roce 2005 novou velkomembránovou sérii PR. Mikrofon PR 40 byl použit pro záznam děl a pušek ve filmech Clinta Eastwooda Vlajky našich otců a Dopis z Iwo Jimy. Schopnost zvládat neuvěřitelně vysokou úroveň akustického tlaku, velmi široká kmitočtová charakteristika a přirozená artikulace ve středním pásmu vedly zvukaře Charlese Maynese k volbě mikrofonu PR 40 (na obrázku vpravo s mikrofonem připevněným k pušce). PR 40 zvládá pozoruhodně dobře hlasité zdroje a zvuky mimo osu snímání účinně potlačuje. Je to obrovský nástroj pro mé nahrávání filmových ruchů nevycházím bez něj z domu. Charles Maynes

7 Mikrofony série PR mají výrazně zrychlenou přechodovou odezvu a rozšířenou kmitočtovou charakteristiku - až k bodu, kdy mohou být použity namísto kondenzátorových mikrofonů. Nová technologie používá velké 1,5 palcové membrány Heil, velmi odlišné od 1/2 a 7/8 membrán typických pro dynamické mikrofony. Tyto lehké velké membrány umožňují mnohem rychlejší přechodovou odezvu, jakou jste u dynamického mikrofonu ještě neslyšeli. Díky precizní konstrukci a použití unikátních neodymových magnetů (směs Neodymu, Železa a Boru) přinášejí nejširší kmitočtovou charakteristiku, se kterou jsme se kdy setkali. Nové velkomembránové dynamické mikrofony Heil nabízejí přirozenou hladkou charakteristiku, která je tradičně doménou páskových mikrofonů. Sklízí chválu jak ve studiu, tak při živých vystoupeních a vysílání, což nebývá obvyklé. Díky nové použité technologii je lze uplatnit tam, kde jste dříve mohli použít pouze páskové nebo kondenzátorové mikrofony. Dynamické mikrofony Heil vyšly vítězně z celé řady srovnávacích testů, takže jsou něčím, co byste měli určitě vyzkoušet. Je jistě pozoruhodné a byli jsme potěšeni, když jsme se dozvěděli, že mikrofony Heil PR 30 a PR 40 jsou používány pro snímání sólových vokálů v důležitých studiových projektech.

8 KONDENZÁTOROVÉ MIKROFONY Kondenzátorové mikrofony naleznete tradičně ve studiu. Membrána je vyrobena z tenké blány potažené vodivým materiálem, jako je stříbro nebo zlato, která je uchycena nad polarizovanou Zvukové vlny Přední destička Zadní destička Baterie nebo napájecí zdroj Signál (napájenou) deskou. Membrána je součástí elektrického obvodu, který převádí změny polohy na změny napětí na výstupu mikrofonu. Citlivost, široká kmitočtová charakteristika a přechodová odezva vždy stavěly kondenzátorové mikrofony nad ostatní typy (páskové, dynamické aj.). Na rozdíl od dynamických nebo páskových mikrofonů vyžadují kondenzátorové mikrofony pro svůj provoz napájecí napětí. Toto napětí je přivedeno z externího zdroje označovaného jako Phantomové napájení. Phantomové napájení je stejnosměrné napětí posílané mikrofonním kabelem z mixážního pultu nebo z mikrofonního předzesilovače do interního elektronického modulu v mikrofonu. Termín Phantom ( neviditelný ) byl zaveden, protože pro přenos stejnosměrného napětí z pultu do mikrofonu není potřebné žádné přídavné propojení. Většina pultů a mikrofonních předzesilovačů má vestavěný zdroj phantomového napětí 48 V, které lze poslat do kondenzátorového mikrofonu po mikrofonním kabelu. S phantomovým napájením je třeba zacházet opatrně. Tyto mikrofony jsou více náchylné k radiovému a elektrickému rušení protože stejnosměrné napájecí napětí je vedeno po stejných vodičích jako mikrofonní signál. Jelikož k membráně není připevněna žádná těžká cívka, je membrána extrémně lehká a klade minimální odpor při vybuzení pohybu i vysokými kmitočty.

9 Kompromisem této široké kmitočtové charakteristiky je fakt, že úroveň výstupního napětí získaného převodem mechanických pohybů této ultralehké membrány je tak nízká, že vyžaduje další zesilovač uvnitř mikrofonu pro zesílení signálu na úroveň vhodnou pro zpracování předzesilovačem. Potřebujeme nyní ještě větší příkon a více elektroniky. Kondenzátorové mikrofony jsou křehké bestie a vyžadují přeopatrné zacházení, takže se budete velmi zdráhat vzít je na dlouhé koncertní turné, kde budou v provozu každý večer (nemluvě o spoustě drahých záložních mikrofonů). Lehčí membrána činí kondenzátorové mikrofony extrémně citlivými na zvuk. To bude vždy jejich velkou předností při použití v prostředí s plnou zvukovou kontrolou (nahrávací studia), ale nevýhodou pro živé ozvučování nebo komerční vysílací studia, kde nelze nežádoucí ruchy zcela vyloučit. Zatímco v nahrávacím studiu chcete snímat každou nuanci tichého sóla hoboje nebo houslí, slyšet na koncertu kýchnutí paní v páté řadě jasně jako zvon určitě nechcete. Zatímco chcete zachytit jemný tón zpěvu ve studiu, ruch kamery v televizním studiu není žádoucí. Přílišné zvýraznění všech nežádoucích ruchů bylo vždy problémem kondenzátorových mikrofonů, zvláště v rukou amatérských zpěváků a v prostředích, kde není možno nežádoucí zvukové zdroje zcela eliminovat. Zvuk kondenzátorového mikrofonu v místnosti se špatnou akustikou bude špatný a nezabrání tomu ani úzce směrová charakteristika. Kondenzátorové mikrofony jsou úžasné, ale k okolnímu prostředí velmi kritické.

10 Lavina levných kondenzátorových mikrofonů z Číny v posledních letech zaplavila trh množstvím nejrůznějších značek mikrofonů. Jejich kmitočtové charakteristiky se zdají být na papíře velmi široké, mnoho basů a výšek, ale postrádají středy a zní drsně a dunivě. Je mnoho variabilních modelů s přepínatelnou charakteristikou, ale při pozornějším poslechu zjistíme, že se jejich charakteristika na vyšších kmitočtech a nižších středech blíží nejčastěji charakteristice všesměrové! To pak způsobuje, že tyto mikrofony jsou zvýšenou měrou citlivé na akustiku místnosti a netlumí zvuky přicházející mimo hlavní osu snímání. Vyvarujte se těchto levných kondenzátorových mikrofonů. Vypadají hezky, jsou levné a běžně na pultech, ale mají mnoho nedostatků pro používání v reálném provozu. Vlastnit kondenzátorový mikrofon znamená pro mnohé lidi posílení ega, ale se skutečnou kvalitou mikrofonu to nemusí mít mnoho společného. ELEKTRETOVÉ MIKROFONY Elektretové mikrofony jsou zmenšenou verzí velkomembránových kondenzátorových mikrofonů. Při použití interního tranzistoru FET, mohou být napájeny z interní baterie nebo prostřednictvím phantomového napájení (dodaného pultem). Jejich hlavní výhodou jsou malé rozměry a naleznete je na klopách účastníků televizních debat nebo reportáží. Nevykazují extrémní citlivost velkomembránových studiových kondenzátorových mikrofonů, ale stále jsou zranitelné při vystavení vysokému akustickému tlaku. Při manipulaci s jemnými elektretovými mikrofony buďte opatrní, jelikož obsahují miniaturní elektronické komponenty. Jsou nejvhodnější pro snímání hlasu, dražší verze pak mohou nabízet širší kmitočtovou charakteristiku pro univerzálnější použití.

11 PÁSKOVÉ MIKROFONY Páskové mikrofony byly populární od 30. do 50. let minulého století. Používají Magnety zvlněný kovový pásek natažený mezi dvěma póly Signál velkého permanentního magnetu. Byly proslulé svými překrásnými středy, teplou barvou zvuku a silným a věrným snímáním Magnet Zvlněná pásková membrána basů. Bohužel jsou velmi křehké a rovněž zranitelné při vystavení vysokému akustickému tlaku. Snadněji se poškodí při pádu nebo hrubém zacházení. Dokonce i foukáním do něj jej můžete poškodit ( Hej, je to tenhle? Fůůů ). Dalším problémem je velmi nízká úroveň výstupního signálu. Abyste dostali z mikrofonu dostatečný zisk, je nutno použít předzesilovač s velkým zesílením. Rozvoj technologie páskových mikrofonů stagnoval již před mnoha lety, ale několik firem nedávno přineslo do této oblasti nové technologie. Odolnost páskových mikrofonů byla vylepšena a výstupní úroveň posílena, avšak zůstaly nadále nejvhodnější pouze pro studiové aplikace.

12 Charakteristiky mikrofonů Popíšeme některé z důležitých charakteristik, které ovlivňují to, jak mikrofon zní. KMITOČTOVÁ CHARAKTERISTIKA Ze všech vlastností je kmitočtová charakteristika nejdůležitější při určování toho, jak přesně se bude mikrofon chovat. Okraje frekvenčního pásma jsou definovány jako body poklesu nejvyšších a nejnižších kmitočtů o hodnotu 3 db. Graf charakteristiky vám řekne, zda je kmitočtová odezva mikrofonu perfektně rovná, nebo má zvuk mikrofonu určité zabarvení nebo lokální zdvihy nebo propady v oblastech určitých kmitočtů. Je preferována rovná charakteristika, ale může být rovněž tvarována pro výrazné zvýšení účinnosti konkrétního mikrofonu. Vývojoví inženýři tvarují kmitočtovou charakteristiku v zájmu dodání určité osobitosti mikrofonu, nebo velmi výrazného zvuku, který pro mnoho použití umožňuje dosáhnout lepšího výsledku. Rovná charakteristika není vždy ideální.

13 PROXIMITY EFEKT Jedním z efektů nejvíce degradujích charakteristiku mikrofonů s kardioidní charakteristikou je tzv. Proximity efekt. Tento jev má co dočinění se vzdáleností mikrofonu od zdroje zvuku a může být jak požehnáním, tak prokletím. Je-li zdroj zvuku blízko mikrofonu, mohou být basové kmitočty v některých případech posíleny až o 18 db! Zpěváci často podvědomně využívají Proximity efekt, když přiblíží mikrofon k ústům pro dosažení teplejší a intimnější barvy zvuku. Ale v rozměrnějších zvukových systémech mohou být posílené basy nepřítelem, který způsobí nesrozumitelnost slov a bezděčné zpěvákovy pohyby mikrofonem a změny jeho vzdálenosti pak přinesou dramatické výkyvy úrovně signálu. Opravdovou katastrofou může být uzavření mikrofonu s Proximity efektem dovnitř hudebních nástrojů typu klavír, kytara a jiných přirozeně znějících nástrojů. Zvuk nástroje je pak kompletně změněn (jako byste na ekvalizéru otočili basy na maximum). Nespraví to ani stažení basů ekvalizací, protože centrum kmitočtového pásma Proximity efektu se nebude shodovat s cenrem pásma vašeho basového ekvalizéru. Pro pochopení toho, jak se který model chová z hlediska Proximity efektu, budete muset s mikrofonem trochu experimentovat, protože z technického popisu to nezjistíte. Díky Proximity efektu není blízká vzdálenost vždy nejvhodnější. Někdy je lepší v zájmu předejití tomuto jevu umístit mikrofon cm dále od zdroje zvuku, zároveň ale riskujete zvýraznění všech ruchů od 20. řady po zákulisí. Dalším poškozujícím jevem je opírání mikrofonu o rty, kdy je membrána mikrofonu přebuzena a výstupní signál není čistý a srozumitelný. Žádné úpravy ekvalizérem nepomůžou. Pokud problémy nastaly již v mikrofonu a do mixážního pultu dorazil mizerný zkreslený signál, je šance něco vyspravit velmi malá. Pamatujte: Nemůžete vyřešit akustické problémy elektronickou opravou.

14 FLETCHER MUNSONOVY KŘIVKY Lidské ucho neslyší všechny frekvence stejně hlasitě. Náš sluch je na některé kmitočty citlivější, na jiné méně. Roku 1930 objevili pracovníci Bellových laboratoří a průkopníci výzkumu v oblasti zvuku Dr.Fletcher a Dr.Munson, že lidské ucho slyší rozdílně při různých úrovních hlasitosti. Ekvivalentí hlasitost [Ph] Intenzita [db] Kmitočet [Hz] Při úrovni akustického tlaku 130 db vnímáme různé frekvence přibližně vyrovnaně, ale při nižších hlasitostech vnímáme slaběji basy a výšky, což činí zvuk tupějším. Aby to bylo ještě komplikovanější, v závislosti na našem stáří ztrácíme postupně sluch pro kmitočty nad 14 khz. Důležitou informací, kterou byste měli znát, je skutečnost, že hlasitost (v jednotkách Hladiny akustického tlaku SPL) významně ovlivňuje vaše vnímání basů a výšek. Jeden zvuk bude vnímán jako tichý, jiný zase hlasitě. Totéž platí pro zdroje zvuku a mikrofony. Mikrofon, který zní dobře při nízké hladině akustického tlaku může při vyšší hlasitosti znít hrozně. Fletcher s Munsonem rovněž objevili, že dynamický rozsah lidského sluchu je 120 db.

15 JE LEPŠÍ CHARAKTERISTIKA ROVNÁ NEBO TVAROVANÁ? Výběr správné charakteristiky mikrofonu závisí na zdroji zvuku a prostředí, kde je používán. Široké, rovné kmitočtové charakteristiky jsou vhodné pro snímání hudby se širokým kmitočtovým spektrem klasická hudba, symfonie, houslová sóla atd. Rovný mikrofon však obvykle není to, co zkušený zvukař zvolí pro kmitočtově omezené zdroje. Pro snímání hlasu je obvykle nejlepším řešením charakteristika tvarovaná zesílením ve správné oblasti. Avšak většina mikrofonů nemá chararakteristiku vytvarovanou na správném místě. Dva z nejpopulárnějších dynamických mikrofonů na světě jsou toho dobrým příkladem. Můžete je vidět postavené před kytarovými komby, sadou bicích a co je horší - před klavírem. Zvukař nevěnoval pozornost faktu, že tyto mikrofony mají strašný zdvih na středech a to na špatném místě. Spojení tohoto frekvenčního zdvihu s vlastním Proximity efektem mikrofonu pak přinese u nástroje, který se pokoušíte zesílit, konečný zvuk, který nemá s originálem nic společného! Je pro jistotu hlasitější, ale nepříjemný na poslech. Zvuk virblu snímaný populárním dynamickým mikrofonem nemá žádný snap a tak zní pouze ostře díky zdvihu na kmitočtu 3 khz. Jedná se o 30 let starou technologii a je na čase ji změnit. Po několika letech experimentování a poslechů objevil tým Heil Sound, že většina starých oblíbených mikrofonů má špatně tvarovanou kmitočtovou charakteristiku. Téměř každý dynamický mikrofon má nevhodně umístěný zdvih na středových kmitočtech. Zdvih je na frekvenční ose příliš nízko a proto zdroji, který se pokoušíte reprodukovat, přidává dutý nasální zvuk. Výsledkem je, že signál těchto mikrofonů musí projít silnou ekvalizací, aby zněl správně. Velkomembránové dynamické mikrofony Heil mají drobný zdvih přesně na správném místě, který dává dokonale přirozený zvuk, bez jakékoliv ekvalizace.

16 Použití více mikrofonů Při použití více mikrofonů pro snímání společného prostoru je nutná opatrnost. Když zvuk jednoho zdroje dorazí ke dvěma nebo více mikrofonům, vyskytnou se nežádoucí vedlejší účinky. Zvuk cestuje velmi rychle - rychlostí 340 m/s a je snadné pochopit, že při jednom zvukovém zdroji a více mikrofonech, dorazí zvuk k bližšímu mikrofonu dříve než ke vzdálenějšímu. Když do mixážního pultu dorazí oba signály, z nichž jeden je trochu zpožděný, dostanete podivný, dutý zvuk hřebenového filtru, nebo dojde k totálnímu vyrušení obou signálů. Tomuto vedlejšímu efektu fázového vyrušení je nutno se vyhnout, protože rázem přetvoří dobrý zvuk ve špatný. Abyste na to nikdy nezapoměli, zde je pravidlo pro zapamatování: Dobře Špatně Kdykoliv musí být použity dva mikrofony umístěné blízko sebe, které mohou slyšet stejný zdroj zvuku, použijte pravidlo poměru 3:1. Je-li mikrofon A vzdálen např. 1 metr od zdroje, musí být mikrofon B umístěn nejméně v trojnásobné vzdálenosti (3 m) Dobře Špatně od mikrofonu A. Zvuk snímaný vzdálenějším mikrofonem pak bude mít hlasitost nejméně o 12 db nižší než zvuk snímaký bližším mikrofonem. Při bližších vzdálenostech mezi mikrofony dostanete obávané fázové vyrušení (hřebenový filtr), které způsobí to, že výsledný zvuk bude znít dutě a prázdně, bez zjevného důvodu.

17 SMĚROVÉ CHARAKTERISTIKY Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou byste u mikrofonu měli znát je velikost a tvar oblasti kolem mikrofonu, která bude mikrofonem zvukově posílena a oblasti která bude ignorována. Dochází k většímu či menšímu posílení zvuků ze všech úhlů a (kromě dokonale všesměrových mikrofonů) žádoucích zvuků pouze z určitého úhlu - například z oblasti před mikrofonem. Tyto směrové charakteristiky jsou klasifikovány jako VŠESMĚROVÉ, OSMIČKOVÉ a JEDNOSMĚROVÉ neboli KARDIOIDNÍ. Stejně jako graf kmitočtové charakteristiky představuje užitečný vizuální ukazatel odezvy mikrofonu pro jednotlivé frekvence, přehledným vizuálním ukazatelem směrové charakteristiky mikrofonu je tzv. Polární graf. Můžete si jej představit tak, že se shora díváte na daný mikrofon a vidíte, jak tento model reaguje na zvuk, přicházející z libovolného úhlu. VŠESMĚROVÁ CHARAKTERISTIKA Mikrofon s všesměrovou (kulovou) charakteristikou, jinak také koule bude snímat zvuk rovnoměrně zhora i zdola, zepředu i zezadu. Kulové mikrofony mají obvykle rovnou kmitočtovou charakteristiku. To je ideální, pokud chcete nahrávat všechny zvuky daného prostoru, nebo nechcete, aby se zvuk měnil se změnou polohy zdroje. Nejčastější využití nalézají kulové mikrofony v televizním zpravodajství. Jsou velmi užitečné pro snímání lidí, kteří mají malé zkušenosti s používáním mikrofonu a mluvením do něj. Jelikož je zvuk snímán rovnoměrně ze všech směrů, nepotřebujete směrovat mikrofon na daný objekt, abyste jej slyšeli. Kulové mikrofony nevykazují žádný Proximity efekt, takže nepotřebujete upravovat úroveň basů zdroje zvuku.

18 Kulový mikrofon není běžně používán při živých vystoupeních ani při nahrávání, ze stejného důvodu proč je používán v televizním zpravodajství slyší všechno. Nemáte žádnou možnost vyloučit nežádoucí zvuky a zaznamenat samostatně zvuk, který aktuálně potřebujete. Pokud chcete zaznamenat jednotlivý buben ze znějící sady bicích, nemůžete to dělat pomocí kulového mikrofonu. Potřebujete mikrofon, který bude izolovat pouze zvuk bubnu, který chcete nahrát. V živém ozvučování bývá kulový mikrofon obvykle špatnou volbou, protože bude snímat nejrůznější odrazy zvuku od blízkých stěn, podlahy, stropu apod. Kulový mikrofon na stojanu na pódiu může produkovat velmi dutý zvuk, pokud se zvuk zpěváka po odrazu od podlahy vrací do stejného mikrofonu, do kterého zpívá a ruší tak užitečný signál. V živém ozvučování nebudete často chtít použít kulový mikrofon z důvodu zvýšeného rizika zpětné vazby, neboť mikrofon stejně jako vokály snímá i zvuk reproduktorů! Kulové mikrofony lze častěji spatřit jako kondenzátorové mikrofony při nahrávání orchestrů v prostorech s výbornou akustikou. OSMIČKOVÁ CHARAKTERISTIKA Dvousměrový model, nazývaný též osmičkový, je nejpoužívanější u páskových mikrofonů, které jsou z principu obousměrné. Některé z kondenzátorových studiových mikrofonů stále nabízí osmičkovou charakteristiku. V počátcích rozhlasového vysílání byly používány pro současné snímání umělce a publika, nebo dvou lidí sedících proti sobě u jednoho stolu. Je nevhodný pro živé ozvučování, ale užitečný v pokročilé nahrávací technice nazvané MS (Mid/Side). Osmičkový mikrofon rovněž nevykazuje Proximity efekt.

19 KARDIOIDNÍ neboli JEDNOSMĚROVÁ CHARAKTERISTIKA Kardioidní směrová polární charakteristika je ve tvaru srdce, odtud její název. Kardioidní mikrofon snímá hlavně zepředu, takže jej můžete nasměrovat na daný zdroj zvuku a nežádoucí zvuky z jiných směrů budou potlačeny. Jedná se o nejoblíbenější mikrofon pro živé ozvučování pro svůj velký odstup od hranice zpětné vazby (ignoruje pódiové odposlechy i hlavní bedny). Tento model vám umožní eliminovat problémy, se kterými se setkáváte u kulových mikrofonů, protože jej lze účinně nasměrovat pryč od zvuků, které nechcete slyšet. Je to také nejdůležitější mikrofon pro nahrávání, kde jej můžete zaměřit pouze na požadovaný hudební nástroj. Poskytuje rovněž lepší vysledky při nahrávání v prostorách se špatnou akustikou, protože málo slyší místnost a více to, co stojí přímo před ním. Kardioidní mikrofony vykazují různou míru Proximity efektu, který je nevyhnutelným vedlejším efektem eliminování zvuku přicházejícího zezadu. Při opatrném použití můžete Proximity efekt využít i ve svůj prospěch.

20 SUPER nebo HYPERKARDIOIDY Super nebo hyperkardioidní modely mají vyšší směrovost a potlačení zvuků přicházejících ze stran než mikrofony kardioidní, ale trochu větší citlivost na basy přicházející zezadu. Jsou velmi užitečné pro izolování zvuku požadovaných zdrojů, nacházejících se před mikrofonem a potlačení nežádoucích zvuků a dozvuků přicházejících zezadu a ze stran. Je třeba varovat před velmi malým snímacím úhlem, kdy umělec musí stát přesně v ose mikrofonu. Případnými pohyby ze strany na stranu se může velmi snadno dostat z oblasti vhodné pro snímání a způsobit tak zvukaři vážné problémy. Úzcesměrové modely jsou nejčastěji používány pro snímání nepohybujících se zdrojů zvuku při živém ozvučování. SPECIÁLNÍ CHARAKTERISTIKY Mikrofon SHOTGUN je velmi hyperkardioidní s velmi úzkou směrovou charakteristikou a má větší dosah, takže může snímat zdroje zvuku z větší vzdálenosti než normální kardioidní nebo hyperkardioidní mikrofony. Tímto mikrofonem lze snímat až 3 metry vzdálené zdroje. Lze jej nejčastěji spatřit upevněný na kameře, zavěšený v televizních talk show nebo upevněný na tyči při natáčení filmu. Je primárně používán pro izolování zvuku v prostředích se zvýšeným výskytem šumu nebo delší dobou dozvuku. Parabolický mikrofon má velmi úzkou charakteristiku s dlouhým dosahem, jeho nejlepší využití je po stranách fotbalového hřiště, kde jsou mikrorfony velmi daleko od zdrojů zvuku (od hráčů). Tímto mikrofonem lze snímat až 30 metrů vzdálené zdroje. Kvalita zvuku soustředěného parabolou do mikrofonu je však velmi nízká, proto tento systém nelze používat pro záznam vyžadující vysokou kvalitu a věrnost zvuku.

21 MIKROFONY PRO ŽIVÉ OZVUČOVÁNÍ Kromě několika linkových vstupů pro zapojení kláves nebo kytar přes direct box je většina vstupů pro živé ozvučování mikrofonních. Najeté mikrofony na pódiu vytvářejí výborné podmínky pro vznik zpětné vazby, takže je velmi důležité zvolit mikrofony s dokonale kardioidní charakteristikou a naučit se směřovat citlivý záběr mikrofonu pryč od hlavních beden i odposlechů na pódiu. Kondenzátorové mikrofony jsou citlivější a k vytvoření zpětné vazby mnohem náchylnější. Tento problém řeší velkomembránové dynamické mikrofony nové technologie se stejně dobrou nebo i lepší kmitočtovou charakteristikou a zároveň s nižší citlivostí než mají mikrofony kondenzátorové. POUŽITÍ NEZBYTNÉHO POČTU MIKROFONŮ Při přípravě pódia pro živou kapelu byla obvyklá myšlenka použití tolika mikrofonů, kolik bylo možno. Čím více, tím lépe. Nic nemůže být nebezpečnější! Je zde několik vážných problémů. Prvním jsou problémy s fází, které se vyskytnou, je-li jeden zdroj zvuku snímán dvěma nebo více mikrofony v různém čase, v závislosti na jejich různé vzdálenosti od zdroje. Vzniká fázový posun, fázové zkreslení a fázové vyrušení. Výsledný zvuk vzniklý složením fázově posunutých signálů Ačkoli 100 wattový kytarový aparát stojí blíže než 60 cm od pravého PR 30, který je umístěn nad činelem, je jeho zvuk ve stopě činelu jen těžko rozpoznatelný, díky schopnosti mikrofonu PR 30 neuvěřitelně potlačit zadní okolí. z různě umístěných mikrofonů snímajících jeden zdroj může znít velmi podivně. Můžete slyšet tlumené basy, ztrátu středů, kompletní vyrušení výšek. Jedná se o obrovský problém, ale jen málo zvukařů si tuto hroznou situaci způsobenou použitím příliš mnoha mikrofonů uvědomuje.

22 Dalším vážným problémem je maximální celkový zisk systému pod hranicí zpětné vazby. Pokaždé, když najedete další mikrofon, budete muset snížit celkovou úroveň zvukového systému o 3 db v zájmu prevence zpětné vazby. 3 decibely odpovídají dvojnásobku vašeho výkonu, takže pokud plánujete použít např. 40 mikrofonů, můžete se s dostat s výstupním výkonem prakticky na nulu! Řešením je používat pouze tolik mikrofonů, kolik je opravdu potřeba. Nejvyšší počet mikrofonů obvykle spotřebuje sada bicích. Zvukaři rádi dávají mikrofon ke každému bubnu a činelu. Není neobvyklé vidět na bicí sadě 12 až 15 mikrofonů, zvláště pokud jsou jako overheady použity citlivější kondenzátorové mikrofony. Dosáhnete tak lepšího zvuku než při použití menšího počtu mikrofonů? V žádném případě. Experimentujte s dynamickými mikrofony s dobrou kardioidní charakteristikou a objevíte mnohem čistější a jasnější zvuk. NA VINĚ JSOU KONDENZÁTOROVÉ OVERHEADS Kondenzátorové mikrofony použité jako overheads nad činely jsou největším problémem na každém pódiu. Přijde vám to, jako jednoduchá věc, kterou je potřeba udělat, ale nic nemůže být horší než několik kondenzátorových mikrofonů visících metr nad sadou bicích. Jedním z důvodů, proč se tak děje, je fakt, že zde neexistoval dynamický mikrofon, který by disponoval tak širokou kmitočtovou charakteristikou dokud čarodějové z Heil Sound nezlomili tuto bariéru svými velkomembránovými dynamickými mikrofony, zejména PR 30. Kondenzátorové mikrofony nainstalované vysoko slyší vše od 5. řady hlediště po dveře v zákulisí. Zároveň jistě velmi dobře snímají svist činelu. Nahrazením těchto příliš citlivých mikrofonů dynamickými mikrofony Heil ihned docílíte čistějšího zvuku a vše co ponecháte v audiokanálech pro činely bude zvuk činelů pouze činelů. Revoluce začala.

23 MIKROFONY PRO VIRBL Vybírejte svůj mikrofon opatrně. SM 57 nebo SM 58 není dobrá volba. Nemají žádnou osobitost na středech a srozumitelnost. Musíte experimentovat a ekvalizovat abyste dosáhli jemnějšího zvuku, ale ekvalizace zde není řešením stlačeného rozsahu středního pásma, protože není z čeho brát. Přední producenti jako Joe Baressi, Russ Long, John Paterno a Kurt Ballou, ti všichni Pro nejlepší zvuk virblu namontujte PR 20 na vrchní obruč a druhý PR 20 zapojte v protifázi, blízko struníku na dně virblu. objevili novou zbraň pro svůj arsenál mikrofonů pro snímání bicích Heil PR 20. Používají dva, jeden zhora a jeden dole, blízko virblu. Je třeba se pouze přesvědčit, že jste převrátili fázi spodního PR 20 na mixážním pultu, jelikož tento mikrofon není s horním PR 20 ve fázi. Pokud nemáte k dispozici přepínač fáze, vytáhněte páječku a fyzicky prohoďte 2. a 3. pin. Získáte nejlepší zvuk bicích, jaký jste kdy slyšeli. Zaručeně. PŘECHODOVÁ ODEZVA Jedním z nejdůležitějších parametrů mikrofonu je schopnost reagovat na extrémně rychle se měnící zvukové vlny. Je znám jako přechodová odezva. Akustická zvuková vlna fyzicky pohybuje membránou. Množství času který k tomu potřebuje závisí na hmotnosti materiálu membrány. Čas odezvy je samozřejmě delší pro těžší membrány dynamických mikrofonů, než čas reakce lehčích a štíhlejších membrán v mikrofonech kondenzátorových.

24 Jednou z nových a důležitých technologií nové série Heil PR je větší průměr membrány při snížené hmotnosti použitého materiálu. Kouzelníci z Heil Sound objevili, že pokud při výrobě nové velkoprůměrové membrány spojí dva rozdílné typy kovů, sníží tím hmotnost a zároveň získají přechodovou odezvu velmi rychlou, nebo odpovídající odezvě levnějších modelů kondenzátorových mikrofonů. To změnilo způsob uvažování mnoha producentů a předních mistrů zvuku o dynamických mikrofonech. Pro snímání činelů a dalších nástrojů s ostrým náběhem tónu můžeme nyní používat novou technologii dynamických mikrofonů Heil. Nenesou sebou břemeno příliš citlivých předzesilovačů, které snímají zvuk a nástroje z celého pódia. Díky své velmi rychlé přechodové odezvě, blízké kondenzátorovým mikrofonům mohou být mnohem lépe ovládány. Ve finále pak excelují jako overdeads, které slyší pouze čistý zvuk činelů což nebylo u staré technologie dynamických mikronů nikdy předtím dosaženo. VÝSTUPNÍ IMPEDANCE Další důležitou vlastností mikrofonu je jeho výstupní impedance. Je výsledkem měření odporu na výstupních svorkách mikrofonu vůči střídavému proudu o kmitočtu 1 khz. Impedance zdroje určuje velikost zátěže, kterou může mikrofon pohodlně budit. Je důležité vědět, že impedance mikrofonu nemá být blízká impedanci zařízení do kterého je mikrofon zapojen, jinak dochází ke značné ztrátě signálu. Mikrofon by měl být připojen do vstupu, jehož impedance je vyšší. Mikrofony se obvykle dělí do dvou tříd: s nízkou impedancí 50 až 1000 Ohmů (Low-Z) a s vysokou impedancí nad 1000 Ohmů (Hi-Z). Většina profesionálních mikrofonů navržených pro zapojení prostřednictvím dlouhých kabelů je nízkoimpedančních, což znamená, že jejich impedance je menší než 600 Ohmů. Jsou-li správně zapojeny, jsou mnohem méně citlivé na cizí rušení indukované v kabelu a mohou být použity i s dlouhými kabely (přes 300 m), aniž by docházelo ke ztrátě kvality signálu.

25 Vysokoimpedanční mikrofony jsou pro přenos signálu bez ztráty kvality omezeny přibližně 20-ti metry kabelu. Mají-li být vysokoimpedanční mikrofony zapojeny do nízkonapěťových vstupů a/nebo prostřednictvím dlouhých kabelů, vyžadují vřazení zvláštního zesilovače nebo transformátoru. Impedance mikrofonu nemusí být nutně ukazatelem kvality nebo výkonu. Jedná se jednoduše o činitel, který musí být brán v úvahu při každém použití a pro charakteristiku každého vstupu do něhož hodláme mikrofon zapojit. PROPOJENÍ: SYMETRICKÉ nebo NESYMETRICKÉ? Mikrofony mohou být symetrické nebo nesymetrické. Nesymetrické zapojení používá dva vodiče. Po středním vodiči jde audio signál, zatímco stíněním zem. Mikrofon Stínění Zesilovač Symetrický výstup Symetrické zapojení používá tři vodiče. Dva oddělené signálové vodiče uvnitř stínění vedou kladný a záporný signál (opačné fáze). Stínění je připojeno k zemi. Obaluje signálové vodiče a chrání je proti vnějšímu rušení. Výsledný systém je pak více odolný proti rušení pocházejícímu ze světel, elektrických motorů, počítačů a bezdrátových vysílačů, které narazí do stínění a je jím svedeno na zem.

26 Stínění Mikrofon Zesilovač Nesymetrický výstup U nesymetrického zapojení je jedním ze signálových vodičů stínění, druhým je vodič přenášející kladný signál. Jakýkoliv šum naindukovaný ve stínění pokračuje přímo do vstupu zesilovače nebo mixážního pultu. Upřednostňovanou metodou jsou symetrické konfigurace, zvláště při použití dlouhých kabelů a v prostředích s vyšším rušením. Bonusem navíc je pak skutečnost, že případný šum naindukovaný do signálových kabelů se vyruší, neboť jsou navzájem v protifázi a ani s jeden z nich není spojen se stíněním.

27 MIKROFONNÍ TECHNIKA POP RÁZY Mluvení přímo na membránu mikrofonu vyvolává ošklivý vedlejší efekt nazývaný POPPING. Jedná se o hrozivé výbušné nárazy basů, které slyšíte pokud spíkr mluví přímo do mikrofonu a použije souhlásku P nebo B. Tyto basové rázy, jakmile jednou vznikly, nelze dodatečně z audio signálu odstranit. Lépe je do mikrofonu mluvit mimo jeho osu nebo přes mikrofon, než přímo do membrány. Eliminujete tak značnou část tohoto problému. Dalším řešením je použití Pop filtru; tyto velké kruhové filtry umístěné před mikrofony však nejsou z vizuálního hlediska akceptovatelné pro živé ozvučování. Pro snížení (mnohdy eliminování) tohoto zkreslení na nízkých kmitočtech jednoduše stáhněte basy danému mikrofonu. Uvědomte si, že lidský hlas má pod hranicí 120 Hz malou energii, takže stáhnutím basů nedojde ke ztrátě PR 40 v odpruženém držáku SM2 s Pop filtrem BSW celkové úrovně, ale zcela jistě k odstranění Pop rázů a manipulačních ruchů. Tento trik je zkušenými zvukaři často používán. ÚROVEŇ Je velmi důležité držet zdroj v konstantní vzdálenosti od mikrofonu, aby hlasitost zdroje dramaticky nekolísala v PA nebo na nahrávce. Zejména při snímání vokálů je třeba držet vedoucí hlas v popředí a na relativně konstantní úrovni. Pokud zpěvák pohybuje hlavou před mikrofonem, úroveň kolísá nahoru a dolů a zpěvák zní jednou hlasitě a podruhé slabě, chvíli srozumitelně a chvíli zase nesrozumitelně. Takže procvičujte udržování konstantní vzdálenosti úst od mikrofonu, jak je to jen možné, kromě případu, kdy jste do mikrofonu opravdu řvali a poté jej potřebujete přiblížit trochu zpět. Elektrické řešení opravy nežádoucích

28 úrovňových změn, jakmile se objeví, se nazývá kompresor. Jedná se o náročné zařízení, které pro správné nastavení vyžaduje značnou zručnost. Nejlepší řešení je však dobrá mikrofonní technika. MANIPULAČNÍ RUCHY Téměř všechny mikrofony produkují ruchy, když o ně zavadíte rukou nebo s nimi klepnete, jsou-li zesíleny v PA. Tyto manipulační ruchy nebo dunění nelze odstranit. Kardioidní mikrofony mohou mít v tomto ohledu problém, zvláště v oblasti nízkých kmitočtů. Profesionální zvukaři to řeší útlumem nejnižších kmitočtů daného mikrofonu na mixážním pultu. Nejvíce manipulačních ruchů se vyskytuje v oblasti 30 až 80 Hz a jelikož v této oblasti toho lidský hlas moc neobsahuje, utlumte všechno pod kmitočtem 80 Hz. Manipulační ruchy zmizí. UMÍSTĚNÍ MIKROFONU Zvuk mikrofonů závisí na tom, jak jsou mikrofony namířeny na zdroj zvuku. Zdroje mají zase svou vyzařovací charakteristiku a znějí do různých směrů různě. Hovoříme o tom, zda jsme nebo nejsme v ose, neboli zda směrujeme mikrofon přímo na střed zdroje, nebo více či méně mimo. Nasměrování mikrofonu přímo na zdroj zvuku zní často velmi odlišně, než pokud mikrofon nasměrujeme na zdroj ze strany. A je-li trubka namířena přímo na mikrofon, zní jinak než míří-li na mikrofon ze strany. Totéž platí pro klavír, kytaru a další nástroje. Experimentujte!

29 Důležité doplňky Odpružený držák je velmi užitečné a nezbytné zařízení košík, ve kterém se mikrofon vznáší zavěšen na vpletených gumách. Slouží k mechanickému izolování citlivého mikrofonu od vibrací nebo nárazů přenášených mikrofonním stativem nebo deskou stolu. Je nezbytný pro použití ve studiu, nebo při vysílání, kde mohou lidé zavadit rukama o desku stolu, procházet kolem po dřevěné podlaze atd. Protivětrná ochrana je při některých aplikacích nezbytná. Je vyrobena z akusticky propustné molitanové pěny, která se nasazuje na mikrofon pro utlumení svistotu a nárazů větru. Jestliže víte, že budete s mikrofony pracovat ve větrném oblasti, ujistěte se, že jste se na to dobře připravili. Mikrofonní stojany jsou často opomíjeným tématem. Potřebujeme jen dost stojanů k mikrofonům je často slyšená fráze. Mnozí popadnou 50 let staré stojany a pokud na nich mikrofon drží považují je za excelentní. V dnešní době je na trhu dostupné velké množství velmi levných a technicky vyspělých stojanů i ramen. Věnujte některým svou pozornost. Vaši práci učiní snadnější a vaše mikrofony budou přesně na těch místech, kde je potřebujete. Nové stojany Heil SB2 jsou jedněmi z takových nástrojů. Jsou výborné pro umístění mikrofonů ve stísněných podmínkách při snímání bicích a kytarových komb.

30 Poslouchejte, Poslouchejte! Je překvapující, jak mnoho lidí pracuje se zvukem, ale neposlouchá. Když nastavujete PA nebo záznamové zařízení, vyhraďte si čas pro poslech každého mikrofonu zvlášť, abyste se ujistili, že funguje a dobře zní. Můžete při tom objevit i špatný kabel nebo konektor. Zkoušejte různé mikrofony s různými nástroji a vokály. Každý model má jedinečnou barvu zvuku a může určitému nástroji vyhovovat lépe než jiný mikrofon. Zpěvák může na určitý mikrofon znít lépe než na jiný. Saxofon může znít lépe na mikrofon, na kterém vokály dobře neznějí. Dobrý zvukař je také umělec a mikrofony jsou jeho nástroje barvy na paletě, pomocí kterých vykreslí výsledný zvuk. Určete si sami, který zvuk je nejlepší pro vaši konkrétní situaci. Naučte se klasifikovat zvuky a charakteristické barvy všech mikrofonů, které vlastníte a také určit kam je umístíte, ještě než je použijete na koncertu, abyste z nich dostali maximum. Pamatujte si důležitý fakt: Slyšení je fyzický proces Poslouchání je duševní proces. Ujistěte se, že vždy posloucháte svou práci!

31

32

Mikrofony. Elektronické zpracování hudby a zvuková tvorba. Bc. Michal Jakub TOMEK

Mikrofony. Elektronické zpracování hudby a zvuková tvorba. Bc. Michal Jakub TOMEK Mikrofony Elektronické zpracování hudby a zvuková tvorba Bc. Michal Jakub TOMEK Co to je mikrofon? Jednoduše řečeno: Mikrofon je zařízení na snímání zvuku. Odborně řečeno: Mikrofon je zařízení pro přeměnu

Více

Technické vybavení. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 4. května 2010. PEF MZLU v Brně

Technické vybavení. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 4. května 2010. PEF MZLU v Brně PEF MZLU v Brně 4. května 2010 Úvod Pro zpracování audiosignálu na počítači potřebujeme vedle programového vybavení i vybavení technické. Pomocí počítače a periferií můžeme zvuk do počítače nahrát, zpracovat

Více

Mikrofony Lewitt série MTP

Mikrofony Lewitt série MTP Mikrofony Lewitt série MTP (MTP 240 DM/DMs, MTP 340 CM/CMs, MTP 440 DM, MTP 540 DM/DMs, MTP 840 DM, MTP 940 CM) Uživatelský manuál Úvod Děkujeme Vám, že jste si vybrali výrobek firmy LEWITT. V tomto uživatelském

Více

Mikrofony Lewitt série MTP

Mikrofony Lewitt série MTP Mikrofony Lewitt série MTP (MTP 240 DM/DMs, MTP 250 DM/DMs, MTP 340 CM/CMs, MTP 350 CM/CMs, MTP 440 DM, MTP 540 DM/DMs, MTP 740 CM, MTP 840 DM, MTP 940 CM) Uživatelský manuál Úvod Děkujeme Vám, že jste

Více

Akustika. Cesta zvuku od hudebního nástroje přes nahrávací a reprodukční řetězec k posluchači

Akustika. Cesta zvuku od hudebního nástroje přes nahrávací a reprodukční řetězec k posluchači Akustika Cesta zvuku od hudebního nástroje přes nahrávací a reprodukční řetězec k posluchači Vzdělávání v rámci projektu Rozvoj výzkumného potenciálu JAMU Princip zvukařiny x s c T R Q O L M Poslech nebo

Více

studiové mikrofony mikrofony série 40 mikrofony série 20 průvodce použitím strana 16

studiové mikrofony mikrofony série 40 mikrofony série 20 průvodce použitím strana 16 studiové mikrofony mikrofony série 40 Konstrukční teorie nezkreslujících elektromagnetických měničů kombinovaná se špičkovou moderní technologií a lety vynikajících praktických zkušeností při výrobě mikrofonů

Více

RODE NT 2000 Instrukční manuál

RODE NT 2000 Instrukční manuál RODE NT 2000 Instrukční manuál Rád bych Vám poděkoval za koupi mikrofonu Rode NT2000. Abyste dosáhli nejlepších výsledků věnujte prosím svůj čas a pročtěte si následující řádky. Tento kondenzátorový mikrofon

Více

RODE NT1 A Instrukční manuál

RODE NT1 A Instrukční manuál RODE NT1 A Instrukční manuál Tento kondenzátorový mikrofon byl navrhnut a vyroben firmou Rode Microphones v Sydney, Austrálie. Děkujeme Vám za Váš zájem a doufáme, že Vám bude dlouho a kvalitně sloužit.

Více

Akustický přijímač přeměňuje energii akustického pole daného místa na energii elektrického pole

Akustický přijímač přeměňuje energii akustického pole daného místa na energii elektrického pole Akustické přijímače Akustický přijímač přeměňuje energii akustického pole daného místa na energii elektrického pole jeho součástí je elektromechanický měnič Při přeměně kmitů plynu = mikrofon Při přeměně

Více

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole 13. VYSOKOFREKVENČNÍ RUŠENÍ 13.1. Klasifikace vysokofrekvenčního rušení Definice vysokofrekvenčního rušení: od 10 khz do 400 GHz Zdroje: prakticky všechny zdroje rušení Rozdělení: rušení šířené vedením

Více

víceúčelové mikrofony

víceúčelové mikrofony víceúčelové mikrofony série pro Je charakteristická spolehlivými modely, které každý den splňují i ty nejvyšší nároky na snímání zvuku a složité úkoly při ozvučování. Špičková elektronika s jemným a čistým

Více

Uživatelský manuál MEI 100. Bezdrátový In Ear odposlechový systém Audio Partner s.r.o.

Uživatelský manuál MEI 100. Bezdrátový In Ear odposlechový systém Audio Partner s.r.o. Uživatelský manuál MEI 100 Bezdrátový In Ear odposlechový systém Součásti balení: Funkce vysílače MEI-100: Přední panel: 1) Zdířka pro sluchátka 2) Ovladání hlasitosti odposlechu (otočením doleva snížení

Více

mikrofony pro živé ozvučení

mikrofony pro živé ozvučení série artist elite Naše těsná spolupráce se špičkovými firmami pro ozvučování hudebních produkcí, s významnými konstruktéry a zvukaři, s audio-konzultanty i umělci tedy s těmi nejlepšími profesionály v

Více

A HYPERMEDIÁLNÍ MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉMY ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI. Zvuk a jeho nahrávání ZVUK. reakce logaritmická, frekvenčně závislá

A HYPERMEDIÁLNÍ MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉMY ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI. Zvuk a jeho nahrávání ZVUK. reakce logaritmická, frekvenčně závislá MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 3) Zvuk a jeho nahrávání Petr Lobaz, 3. 3. 2009 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ZVUK příčné kmitání molekul vzduchu rychlost 340 m s 1 (1000 ft s 1, 1 ft ms 1 ) vlnová délka pro

Více

Stakohome Network s.r.o., tel.: +420 226 517 522, +420 776 780 373, stakohome@stakohome.cz www.inteligentni-byt.cz, www.stakohome.

Stakohome Network s.r.o., tel.: +420 226 517 522, +420 776 780 373, stakohome@stakohome.cz www.inteligentni-byt.cz, www.stakohome. LR4G 6 PRVKŮ SYSTÉM 2 PANELŮ LR3G TŘÍPASMOVÝ PANEL LR8G DVOUPÁSMOVÝ PANEL Jako vlajková loď řady reproduktorů Stealth Acoustics je LR4g prvním neviditelným reproduktorem, který se začleňuje do designu

Více

série 40 série 30 série 20

série 40 série 30 série 20 #4 AT4033a AT4040 AT4050 série 40 série 30 série 20 AT4047 AT4060 AT4041 HLAS Zpěv Mluvené slovo BICÍ NÁSTROJE (1) Overheady Hi-Hat Malý buben Tomy Činely Kick Drum PERKUSIVNÍ NÁSTROJE (1) Perkusivní nástroje

Více

Nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou UWP Series

Nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou UWP Series Nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou UWP Series Sony UWP- nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou za přijatelnou cenu a přitom bez interferencí Díky velké poptávce

Více

2 Konstrukce houslového nástroje

2 Konstrukce houslového nástroje Kořenov, 2012 PYTHAGOREJSKÉ LADĚNÍ Jan Hadrava, Jan Sixta, Martin Mirbauer Konzultant: Roman Cach 1 Úvod Púvodním cílem projektu bylo zkonstruovat jednostrunný hudební nástroj podobný houslím, na kterém

Více

M10. Reproduktory M série. Uživatelský návod

M10. Reproduktory M série. Uživatelský návod M10 Reproduktory M série Uživatelský návod 1 Bezpečný provoz Polk specifikuje doporučený rozsah jmenovitého výstupního výkonu zesilovače pro každý pasivní (ne aktivní) reproduktor. Tato hodnota je typicky

Více

Hlavní parametry rádiových přijímačů

Hlavní parametry rádiových přijímačů Hlavní parametry rádiových přijímačů Zpracoval: Ing. Jiří Sehnal Pro posouzení základních vlastností rádiových přijímačů jsou zavedena normalizovaná kritéria parametry, podle kterých se rádiové přijímače

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

Výhradním dovozcem značky Mac Audio do České Republiky je Ahifi - Ing. Karel Šudák (

Výhradním dovozcem značky Mac Audio do České Republiky je Ahifi - Ing. Karel Šudák ( Výhradním dovozcem značky Mac Audio do České Republiky je Ahifi - Ing. Karel Šudák (www.ahifi.cz) Při sestavování instalačních manuálů jsme závislí na poskytnutých informacích výrobců určitých typů automobilů.

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL AUDIO PARTNER s.r.o.

UŽIVATELSKÝ MANUÁL AUDIO PARTNER s.r.o. UŽIVATELSKÝ MANUÁL DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY VÝSTRAHA NEBEZPEČÍ ELEKTRICKÉHO ŠOKU, NEOTVÍREJTE SYMBOL BLESKU SE ŠIPKOU V ROVNOSTRANNÉM TROJÚHELNÍKU SLOUŽÍ K UPOZORNĚNÍ UŽIVATELE NA PŘÍTOMNOST NEIZOLOVANÉHO

Více

Fyzikální praktikum 3 Operační zesilovač

Fyzikální praktikum 3 Operační zesilovač Ústav fyzikální elekotroniky Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum 3 Úloha 7. Operační zesilovač Úvod Operační zesilovač je elektronický obvod hojně využívaný téměř ve

Více

Kapitola 9: Návrh vstupního zesilovače

Kapitola 9: Návrh vstupního zesilovače Kapitola 9: Návrh vstupního zesilovače Vstupní zesilovač musí zpracovat celý dynamický rozsah mikrofonu s přijatelným zkreslením a nízkým ekvivalentním šumovým odporem. To s sebou nese určité specifické

Více

Audio/Video po Cat5 kabelech

Audio/Video po Cat5 kabelech CAT-5 kabel nabízí mnoho výhod při nízkých nákladech oproti koaxiálnímu kabelu. Průměrné náklady na 100m CAT-5 kabelu jsou 20 dolarů, zatímco průměrné náklady na 100m koaxiálního kabelu by mohly snadno

Více

NEWTON Dictate 4. Software pro převod hlasu do textu. Katalog příslušentví. www.diktafony.cz

NEWTON Dictate 4. Software pro převod hlasu do textu. Katalog příslušentví. www.diktafony.cz NEWTON Dictate 4 Software pro převod hlasu do textu Katalog příslušentví www.diktafony.cz diktafony Philips Digital Pocket Memo 8000 Špičková kvalita záznamu s 3D Mic technologií Profesionální diktafon

Více

Proudové převodníky AC proudů

Proudové převodníky AC proudů řada MINI MINI série 10 Malé a kompaktní. Řada navržená pro měření proudů od několika miliampérů až do 150 A AC. Díky svému tvaru jsou velmi praktické a snadno použitelné i v těsných prostorech. Jsou navrženy

Více

SOUNDMAN. Stereo Binaurálni Sluchatkovy Mikrofon. Vyráběno a distribuováno společností:

SOUNDMAN. Stereo Binaurálni Sluchatkovy Mikrofon. Vyráběno a distribuováno společností: SOUNDMAN R Stereo Binaurálni Sluchatkovy Mikrofon Vyráběno a distribuováno společností: -2- Binaurální stereo mikrofonní sluchátka OKM, zahrnující omnidirekční stereo elektretový kondenzorový mikrofon

Více

Záznam a reprodukce zvuku

Záznam a reprodukce zvuku Záznam a reprodukce zvuku 1 Jiří Sehnal Zpracoval: Ing. Záznam a reprodukce zvuku 1. Akustika a základní pojmy z akustiky 2. Elektroakustické měniče - mikrofony - reproduktory 3. Záznam zvuku - mechanický

Více

smartlav Uživatelská příručka Professional Lapel Microphone

smartlav Uživatelská příručka Professional Lapel Microphone smartlav Professional Lapel Microphone Uživatelská příručka www.rodemic.com 2 ÚVOD Děkujeme za investici do RØDE smartlav. Kdykoliv něco prezentujete pro TV nebo živě na pódiu, s publikem 20 000 hlav,

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

Sada mikrofonů Lewitt DTP Beat Kit Pro 7

Sada mikrofonů Lewitt DTP Beat Kit Pro 7 Sada mikrofonů Lewitt DTP Beat Kit Pro 7 Uživatelský manuál Úvod Děkujeme Vám, že jste si vybrali výrobek firmy LEWITT. V tomto uživatelském manuálu se dozvíte doplňující informace o mikrofonech LEWITT,

Více

CZ UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sekce 1 SYSTÉM AKTIVNÍCH 2CESTNÝCH REPRODUKTORŮ R E D F I R E 1 0 R E D F I R E 1 2 R E D F I R E 1 5

CZ UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sekce 1 SYSTÉM AKTIVNÍCH 2CESTNÝCH REPRODUKTORŮ R E D F I R E 1 0 R E D F I R E 1 2 R E D F I R E 1 5 SYSTÉM AKTIVNÍCH 2CESTNÝCH REPRODUKTORŮ R E D F I R E 1 0 R E D F I R E 1 2 R E D F I R E 1 5 CZ UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sekce 1 OBSAH 1 Úvod 3 2 Instalace 3 3 Popis 4 3.1 Vstupy a ovládací prvky 4 3.2 Napájecí

Více

VM-3000 Série INTEGROVANÝ NOUZOVÝ VAROVNÝ SYSTÉM

VM-3000 Série INTEGROVANÝ NOUZOVÝ VAROVNÝ SYSTÉM VM-3000 Série INTEGROVANÝ NOUZOVÝ VAROVNÝ SYSTÉM Digitální ozvučovací systém pro zabezpečení budov a hudební ozvučení Kompaktní systémový zesilovač, hlasový poplach v jednom zařízení VLASTNOSTI SYSTÉMU

Více

RODE K2 Instrukční manuál

RODE K2 Instrukční manuál RODE K2 Instrukční manuál KONDENZÁTOROVÝ LAMPOVÝ MIKROFON K2 Tento kondenzátorový mikrofon byl navrhnut a vyroben firmou Rode Microphones v Sydney, Austrálie.Představuje jednu z nejnovějších technologií

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Profesionální ozvučovací. Dvoupásmový reprobox s reproduktorem o průměru 6, 8, 10, 12 nebo 15

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Profesionální ozvučovací. Dvoupásmový reprobox s reproduktorem o průměru 6, 8, 10, 12 nebo 15 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Profesionální ozvučovací systém KAIFAT Dvoupásmový reprobox s reproduktorem o průměru 6, 8, 10, 12 nebo 15 Prosím čtěte tento manuál pečlivě a uložte jej na bezpečném místě. 1. Pasivní

Více

Souprava SET 840 S Vlastnosti

Souprava SET 840 S Vlastnosti Souprava SET 840 S Kompenzační pomůcka s audio výstupem a indukční smyčkou EZT 3011 a je určena pro spojení s klasickými sluchadly nebo běžnými sluchátky. Vlastnosti Bezdrátový přenos pomocí rádiových

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PROFESIONÁLNÍ REPRODUKTORY KAIFAT SÉRIE HP

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PROFESIONÁLNÍ REPRODUKTORY KAIFAT SÉRIE HP UŽIVATELSKÝ MANUÁL PROFESIONÁLNÍ REPRODUKTORY KAIFAT SÉRIE HP POZOR! RIZIKO ELEKTRICKÉHO ŠOKU! NEOTVÍREJTE! VAROVÁNÍ: NEODSTRAŇUJTE ŠROUBY, ZABRÁNÍTE TAK VZNIKU POŽÁRU NEBO ELEKTRICKÉHO ŠOKU. UVNITŘ NEJSOU

Více

Herní sluchátka s mikrofonem V330. Uživatelská příručka

Herní sluchátka s mikrofonem V330. Uživatelská příručka Herní sluchátka s mikrofonem V330 Uživatelská příručka Úvod Děkujeme vám za zakoupení herních sluchátek s mikrofonem Viper V330. Tato stereofonní sluchátka nabízejí při hraní jakýchkoli her jasný a zřetelný

Více

AKUSTICKÝ PRŮVODCE. Základní definice PODHLEDY STROPNÍ. [S námi se přání stávají skutečností] DOBRÝ POCIT PROSTŘEDÍ. CI/SfB (35) Xy December 2006

AKUSTICKÝ PRŮVODCE. Základní definice PODHLEDY STROPNÍ. [S námi se přání stávají skutečností] DOBRÝ POCIT PROSTŘEDÍ. CI/SfB (35) Xy December 2006 STROPNÍ PODHLEDY [S námi se přání stávají skutečností] CI/SfB (35) Xy December 2006 AKUSTICKÝ PRŮVODCE Základní definice AKUSTICKÉ POHODLÍ BEZPEČÍ A ZDRAVÍ ESTETICKÁ KVALITA DOBRÝ POCIT PROSTŘEDÍ Základní

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup ELEKTONIKA I N V E S T I C E D O O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 1. Usměrňování a vyhlazování střídavého a. jednocestné usměrnění Do obvodu střídavého proudu sériově připojíme diodu. Prochází jí proud

Více

KIS A JEJICH BEZPEČNOST I PRVKY SDĚLOVACÍ SOUSTAVY DOC. ING. BOHUMIL BRECHTA, CSC.

KIS A JEJICH BEZPEČNOST I PRVKY SDĚLOVACÍ SOUSTAVY DOC. ING. BOHUMIL BRECHTA, CSC. KIS A JEJICH BEZPEČNOST I PRVKY SDĚLOVACÍ SOUSTAVY DOC. ING. BOHUMIL BRECHTA, CSC. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

OPERA Č NÍ ZESILOVA Č E

OPERA Č NÍ ZESILOVA Č E OPERAČNÍ ZESILOVAČE OPERAČNÍ ZESILOVAČE Z NÁZVU SE DÁ USOUDIT, ŽE SE JEDNÁ O ZESILOVAČ POUŽÍVANÝ K NĚJAKÝM OPERACÍM. PŮVODNÍ URČENÍ SE TÝKALO ANALOGOVÝCH POČÍTAČŮ, KDE OPERAČNÍ ZESILOVAČ DOKÁZAL USKUTEČNIT

Více

RODE NT 2-A Instrukční manuál

RODE NT 2-A Instrukční manuál RODE NT 2-A Instrukční manuál Rádi bychom Vám poděkovali za zakoupení velkomembránového mikrofonu NT2-A. Nový NT2-A je navrhnut na základě legendárního předchůdce RØDE NT2. Srdcem tohoto mikrofonu je duální

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY OBSAH BALENÍ

TECHNICKÉ PARAMETRY OBSAH BALENÍ www.btk-group.cz TECHNICKÉ PARAMETRY -Celkový výkon RMS: 12 W -Výstupní výkon RMS subwooferu: 6 W -Výstupní výkon RMS satelitů: 2x3 W -Frekvenční odezva: 60Hz-20kHz -Jednotka subwooferu: 4" -Jednotky satelitů:

Více

Výhradním dovozcem značky Gladen do České Republiky je Ahifi s.r.o. (

Výhradním dovozcem značky Gladen do České Republiky je Ahifi s.r.o. ( SPL 1000c1 Digitální mono-block zesilovač TŘÍDA D Napěťový zdroj MOS-FET FULL 2 ohmová stabilita při pracovním zatížení 1 ohmová stabilita s hudebním zatížením 24dB oktávový dělící sklon Variabilní přepínatelný

Více

RODE Videomic Instrukční manuál

RODE Videomic Instrukční manuál RODE Videomic Instrukční manuál Děkujeme Vám za Váš zájem o produkt RODE VideoMic. Mnozí z Vás jsou prvními uživateli produktu rode a jistě by Vás zajímalo něco více o jedné z největších a velmi respektováných

Více

skvělý zvuk, skvělá cena

skvělý zvuk, skvělá cena skvělý zvuk, skvělá cena Série Avio Šťastný poslech pro všechny Informace pro uživatele nabídne vám více Z rušné ulice do tiché kavárny, z intimní konverzace do skupinové diskuse. Díky vašemu aktivnímu

Více

Kapesní průvodce produkty

Kapesní průvodce produkty Kapesní průvodce produkty www.audixusa.com OM SÉRIE MIK OM2 - Univerzální plně znějící mikrofon s lehkou proximitou basových frekvencí. OM3 - Víceúčelový mikrofon s vynikájícím potlačením zpětné vazby.

Více

Vstupní citlivost: 0,75 V RMS / 47 k Ω při 30 W

Vstupní citlivost: 0,75 V RMS / 47 k Ω při 30 W MODEL TECHNICKÉ SPECIFIKACE OCENĚNÍ MOC KČ Integrované zesilovače Integrovaný zesilovač s výkonem 2 x 50 W osazený elektronkami KR KT88. Osvědčená konstrukce hybridního zesilovače, kdy předzesilovač je

Více

Zvukové snímače. Vzdálenost [m] Hladina ak. tlaku [db] 1 0 2-6 4-12 32-30 100-40 400-52

Zvukové snímače. Vzdálenost [m] Hladina ak. tlaku [db] 1 0 2-6 4-12 32-30 100-40 400-52 Zvukové snímače Trocha základů Zvuk se šíří od svého zdroje na všechny směry, ve vzduchu rychlostí cca 340 m/s. Lidské ucho je schopno vnímat frekvence mezi 16 Hz a 20 khz, přičemž zhruba platí pravidlo,

Více

#16. mikrofony série artist ( PC 305-MC 220 ) ATM73a

#16. mikrofony série artist ( PC 305-MC 220 ) ATM73a #16 mikrofony série artist ( PC 305-MC 220 ) ATM73a Profesionální miniaturní hlavový kardioidní kondenzátorový mikrofon Umožňuje snímání ze strany úst. Ideální pro bubeníky, hráče na klávesy, tanečníky

Více

víceúčelové mikrofony

víceúčelové mikrofony víceúčelové mikrofony 51 série pro Je charakteristická spolehlivými modely, které každý den splňují i ty nejvyšší nároky na snímání zvuku a složité úkoly při ozvučování. Špičková elektronika s jemným a

Více

Výhradním dovozcem značky Gladen do České Republiky je Ahifi s.r.o. (

Výhradním dovozcem značky Gladen do České Republiky je Ahifi s.r.o. ( Gratulujeme vám k zakoupení vašeho nového zesilovače GLADEN. Kvalita zapojení může ovlivnit výkonost zesilovače. Proto si před samotnou instalací zesilovače pečlivě přečtěte příbalovou informaci a držte

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 93 03 24

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 93 03 24 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 93 03 24 ROZMÍSTĚNÍ OBSLUŽNÝCH TLAČÍTEK 2 1. Nastavení na vysílač 2. Knoflík volby kmitočtu 3. FM vypínač 4. On/off ovládání hlasitost 5. Regulátor výšek 6. Regulátor basů 7. Potlačení

Více

Mikrofony Lewitt série LCT

Mikrofony Lewitt série LCT Mikrofony Lewitt série LCT (LCT 140, LCT 240, LCT 340, LCT 540, LCT 640) Uživatelský manuál Úvod Děkujeme Vám, že jste si vybrali výrobek firmy LEWITT. V tomto uživatelském manuálu se dozvíte doplňující

Více

Herní sluchátka s mikrofonem V361. Uživatelská příručka

Herní sluchátka s mikrofonem V361. Uživatelská příručka Herní sluchátka s mikrofonem V361 Uživatelská příručka Úvod Děkujeme vám za zakoupení herních sluchátek s mikrofonem Viper V361. Tato sluchátka s mikrofonem jsou vybavena technologií 7.1 virtuálního prostorového

Více

BREAK-TWA-MIC a Tx, Rx(8)

BREAK-TWA-MIC a Tx, Rx(8) Venkovní mikrofony a audio převodníky pro twist -MIC a Tx, Rx(8) MIC TX RX RX8 I Mikrofony s ALC a redukcí šumu I Jemné přepěťové ochrany I Symetrický přenos audiosignálu OBJEDNACÍ NÁZEV KÓD NAPÁJENÍ -MIC/12-24

Více

Obrázek č. 1 : Operační zesilovač v zapojení jako neinvertující zesilovač

Obrázek č. 1 : Operační zesilovač v zapojení jako neinvertující zesilovač Teoretický úvod Oscilátor s Wienovým článkem je poměrně jednoduchý obvod, typické zapojení oscilátoru s aktivním a pasivním prvkem. V našem případě je pasivním prvkem Wienův článek (dále jen WČ) a aktivním

Více

WA 520RC KATALOGOVÝ LIST VÝROBKU. Diskuzní systém

WA 520RC KATALOGOVÝ LIST VÝROBKU. Diskuzní systém Diskuzní systém Tento diskusní systém se skládá z konferenčních pultíků, ty existují ve variantě pro běžného člena - delegáta () nebo ve variantě pro předsedu diskuse (WA 520RB), který má prioritní pravomoci

Více

KS-IF200. FM modulátor. Návod k použití

KS-IF200. FM modulátor. Návod k použití KS-IF200 FM modulátor Návod k použití Děkujeme, že jste si koupili výrobek JVC. Před použitím přístroje si pečlivě přečtěte tento návod k použití a uschovejte ho pro pozdější použití. Ujištění: Přístroj

Více

KOMUNIKACE INSPIROVANÁ PŘÍRODOU

KOMUNIKACE INSPIROVANÁ PŘÍRODOU KOMUNIKACE INSPIROVANÁ PŘÍRODOU příroda nám dala dvě uši, které navzájem spolupracují Svět přirozených zvuků Příroda nám dala dvě uši, které navzájem spolupracují. A podobně jako naše uši, spolupracují

Více

Začínáme se sluchadlem. Rady pro ty, kteří používají sluchadla poprvé

Začínáme se sluchadlem. Rady pro ty, kteří používají sluchadla poprvé Začínáme se sluchadlem 9 Rady pro ty, kteří používají sluchadla poprvé Toto je devátá brožura Widexu ze série o sluchu a záležitostech, které se sluchu týkají. Cesta za lepším slyšením a za aktivnějším

Více

Pokud je váš zesilovač máprovozní napětí 120V, zapojte dodaný síťový kabel

Pokud je váš zesilovač máprovozní napětí 120V, zapojte dodaný síťový kabel www.fishman.cz Začínáme Zde jsou některé základní tipy pro nastavení, které vám pomohou dostat jdeš. Chcete-li ovládat Loudbox Mini bezpečně, přečtěte si prosím celý návod k použití, a to zejména Důležité

Více

CZ UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sekce 1 2CESTNÉ REPRODUKTOROVÉ SYSTÉMY S AKTIVNÍMI SUBWOOFERY

CZ UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sekce 1 2CESTNÉ REPRODUKTOROVÉ SYSTÉMY S AKTIVNÍMI SUBWOOFERY 2CESTNÉ REPRODUKTOROVÉ SYSTÉMY S AKTIVNÍMI SUBWOOFERY CZ UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sekce 1 OBSAH 1 Úvod 3 2 Instalace 3 3 Popis 4 3.1 Ovládací prvky a zapojení reproduktorů 4 3.2 Ovládací prvky a zapojení subwooferu

Více

AKUSTICKÝ PRŮVODCE. Úloha podhledů v aktivní akustice STROPNÍ PODHLEDY. [S námi se přání stávají skutečností] DOBRÝ POCIT PROSTŘEDÍ

AKUSTICKÝ PRŮVODCE. Úloha podhledů v aktivní akustice STROPNÍ PODHLEDY. [S námi se přání stávají skutečností] DOBRÝ POCIT PROSTŘEDÍ STROPNÍ PODHLEDY [S námi se přání stávají skutečností] CI/SfB (35) Xy December 2006 AKUSTICKÝ PRŮVODCE Úloha podhledů v aktivní akustice AKUSTICKÉ POHODLÍ BEZPEČÍ A ZDRAVÍ ESTETICKÁ KVALITA DOBRÝ POCIT

Více

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum Akustika 3.1 Teorie - spektrum Rozklad kmitů do nejjednodušších harmonických Spektrum Spektrum Jedna harmonická vlna = 1 frekvence Dvě vlny = 2 frekvence Spektrum 3 vlny = 3 frekvence Spektrum Další vlny

Více

Uživatelský manuál. Jen pár kliknutí vás dělí od nového studia. Specialista na audio i video. Vše co potřebujete najdete na: www.disk.

Uživatelský manuál. Jen pár kliknutí vás dělí od nového studia. Specialista na audio i video. Vše co potřebujete najdete na: www.disk. Uživatelský manuál Gratulujeme, ke koupi nového Gallien Krueger produktu série NEO, což byla jistě Vaše uvážená a dobře promyšlená volba. My ve firmě Gallien Krueger jsme potěšeni, že jste si vybrali výrobek

Více

LBC 3201/00 Reproduktor Line Array pro vnitřní použití

LBC 3201/00 Reproduktor Line Array pro vnitřní použití Konferenční systémy LBC 3201/00 Reproduktor Line Array pro vnitřní použití LBC 3201/00 Reproduktor Line Array pro vnitřní použití www.boschsecurity.cz u u Rozšířená oblast poslechu Vynikající srozumitelnost

Více

DB-1A / DB-1P. Aktivní a Pasivní Direct box Návod k použití. Vlastnosti:

DB-1A / DB-1P. Aktivní a Pasivní Direct box Návod k použití. Vlastnosti: DB-1A / DB-1P Aktivní a Pasivní Direct box Návod k použití Vlastnosti: Převádí nesymetrický linkový signál na symetrický výstupní signál mikrofonní úrovně. Umožňuje přímé připojení hudebních nástrojů do

Více

NABÍDKA SLUCHADEL Na Pankráci 404/30a Praha 4,

NABÍDKA SLUCHADEL Na Pankráci 404/30a Praha 4, NABÍDKA SLUCHADEL 2018 Na Pankráci 404/30a Praha 4, 140 00 +420 222 980 200 info@dobrysluch.cz www.dobrysluch.cz Kdo jsme? Již od roku 1990 Vám naše rodinná firma u nás a na Slovensku přináší dánská sluchadla

Více

Výhradním dovozcem značky Gladen do České Republiky je Ahifi s.r.o. (

Výhradním dovozcem značky Gladen do České Republiky je Ahifi s.r.o. ( XL 250c2 / XL 275c2 Dvoukanálový vysokovýkonný zesilovač TŘÍDA AB Napěťový zdroj MOS-FET FULL Stabilní při 2 ohmovém stereu na kanál a 4 ohmovém můstkovém módu (XL 275c2) Stabilní při 1 ohmovém stereu

Více

PROSTOROVÉ SLYŠENÍ Václav Piskač, Brno 2011

PROSTOROVÉ SLYŠENÍ Václav Piskač, Brno 2011 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 PROSTOROVÉ SLYŠENÍ Václav Piskač, Brno 2011 Člověk má dvě uši - mozek dostává dvě

Více

PV-EV-12A Aktívní 12 reproduktor

PV-EV-12A Aktívní 12 reproduktor PV-EV-12A Aktívní 12 reproduktor 10007199 Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu.prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení.

Více

Digitální klopový mikrofon. Příručka výrobku. Čeština

Digitální klopový mikrofon. Příručka výrobku. Čeština Digitální klopový mikrofon Příručka výrobku Čeština Úvod Děkujeme vám za zakoupení mikrofonu Aputure A.Lyra. Aputure A.Lyra je profesionální digitální klopový mikrofon navržen pro ios zařízení. Je vhodný

Více

Herní sluchátka s mikrofonem V361. Uživatelská příručka

Herní sluchátka s mikrofonem V361. Uživatelská příručka Herní sluchátka s mikrofonem V361 Uživatelská příručka Manual_361_CS.indd 1 Úvod Děkujeme vám za zakoupení herních sluchátek s mikrofonem Viper V361. Tato sluchátka s mikrofonem jsou vybavena technologií

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

MANUÁL BS-678BSB BS-678BSW REPRODUKTOR NÁSTĚNNÝ, CERTIFIKOVANÝ DLE EN54-24

MANUÁL BS-678BSB BS-678BSW REPRODUKTOR NÁSTĚNNÝ, CERTIFIKOVANÝ DLE EN54-24 MANUÁL BS-678BSB BS-678BSW REPRODUKTOR NÁSTĚNNÝ, CERTIFIKOVANÝ DLE EN54-24 Děkujeme Vám za zakoupení nástěnného reproduktoru TOA. Prosím, pečlivě si prostudujte pokyny v tomto návodu pro zajištění dlouhého

Více

Akustika pro posluchače HF JAMU

Akustika pro posluchače HF JAMU Akustika pro posluchače HF JAMU Zvukové vlny a kmity (1) 2 Vnímání zvuku (3) 2 Akustika hudebního nástroje (2) 2 Akustika při interpretaci (2) 3 Záznam hry na hudební nástroje (2) 4 Seminární a samostatné

Více

P10 VÝKONOVÝ ZESILOVAČ MANUÁL

P10 VÝKONOVÝ ZESILOVAČ MANUÁL P10 VÝKONOVÝ ZESILOVAČ MANUÁL 1 Gratulujeme k rozhodnutí stát se hrdým majitelem integrovaného zesilovače Plinius P10. Tento manuál Vám pomůže lépe porozumět ovládání Vašeho zesilovače a poskytne Vám veškeré

Více

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí,

Více

MIC 900. Kondenzátorový USB mikrofon

MIC 900. Kondenzátorový USB mikrofon 10006514 MIC 900 Kondenzátorový USB mikrofon Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k získání Vašeho zařízení. Přečtěte si prosím důsledně následující pokyny pro připojení a používání a postupujte podle nich,

Více

Operační zesilovač (dále OZ)

Operační zesilovač (dále OZ) http://www.coptkm.cz/ Operační zesilovač (dále OZ) OZ má složité vnitřní zapojení a byl původně vyvinut pro analogové počítače, kde měl zpracovávat základní matematické operace. V současné době je jeho

Více

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy Operační zesilovač Úvod Operační zesilovač je elektronický obvod hojně využívaný téměř ve všech oblastech elektroniky. Jde o diferenciální zesilovač napětí s velkým ziskem. Jinak řečeno, operační zesilovač

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 4) Upravujeme nahraný zvuk

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 4) Upravujeme nahraný zvuk MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 4) Upravujeme nahraný zvuk Petr Lobaz, 8. 3. 2006 MIXÁŽNÍ PULT vstupní část korekční část pomocné výstupy výstupy VSTUPNÍ ČÁST nastavení citlivosti kontrola ořezávání

Více

GQX-3102 GQX-1502. Grafické Ekvalizéry. Návod k obsluze

GQX-3102 GQX-1502. Grafické Ekvalizéry. Návod k obsluze GQX-3102 GQX-1502 Grafické Ekvalizéry Návod k obsluze NEOTEVÍRAT RIZIKO ÚRAZU ELEKTRICKÝM PROUDEM Symbol blesku v trojúhelníku upozorňuje na přítomnost neizolovaného "nebezpečného napětí" uvnitř přístroje,

Více

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze.

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze. Nejprve několik fyzikálních analogií úvodem Rezonance Rezonance je fyzikálním jevem, kdy má systém tendenci kmitat s velkou amplitudou na určité frekvenci, kdy malá budící síla může vyvolat vibrace s velkou

Více

Herní sluchátka s mikrofonem V360. Uživatelská příručka

Herní sluchátka s mikrofonem V360. Uživatelská příručka Herní sluchátka s mikrofonem V360 Uživatelská příručka Úvod Děkujeme vám za zakoupení herních sluchátek s mikrofonem Viper V360. Tato sluchátka s mikrofonem jsou vybavena technologií 7.1 virtuálního prostorového

Více

PROFESIONÁLNÍ AKTIVNÍ REPROBOXY NX M22-A STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ

PROFESIONÁLNÍ AKTIVNÍ REPROBOXY NX M22-A STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ PROFESIONÁLNÍ AKTIVNÍ REPROBOXY NX M22-A STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY 1. Přečtěte si tyto pokyny. 2. Uschovejte si tyto pokyny. 3 Dbejte všech varování. 4 Dodržujte všechny pokyny. 5. Nepoužívejte

Více

Akustika. Teorie - slyšení. 5. Přednáška

Akustika. Teorie - slyšení. 5. Přednáška Akustika Teorie - slyšení 5. Přednáška http://data.audified.com/downlpublic/edu/zha_pdf.zip http://data.audified.com/downlpublic/edu/akustikaotazky03.pdf http://data.audified.com/downlpublic/edu/jamusimulatorspro103mac.dmg.zip

Více

Equipements pour systèmes électroacoustiques. Quatrième partie: Microphones

Equipements pour systèmes électroacoustiques. Quatrième partie: Microphones ČESKÁ NORMA ICS 33.160.50 Únor 1996 ELEKTROAKUSTICKÁ ZAŘÍZENÍ Část 4: Mikrofony ČSN IEC 268-4 36 8305 Sound system equipment. Part 4: Microphones Equipements pour systèmes électroacoustiques. Quatrième

Více

KOREKTORY FREKVENČNÍ CHARAKTERISTIKY NFZ

KOREKTORY FREKVENČNÍ CHARAKTERISTIKY NFZ KOEKTOY FEKVENČNÍ CHAAKTEISTIKY NFZ Korektory mohou ungovat jako pasivní nebo aktivní. Pasivní korektory jsou zapojeny přímo v cestě n signálu, aktivní korektory se skládají ze zesilovače v přímé cestě

Více

Elektrostatická sluchátka. Ceník Změna cen vyhrazena

Elektrostatická sluchátka. Ceník Změna cen vyhrazena Elektrostatická sluchátka Ceník 3-2019 Změna cen vyhrazena ALTEI spol. s r.o., U háje 29, 147 00 Praha 4, Česká republika Tel.: (+420) 222 721 501; (+420) 222 728 335; e-mail: info@altei.cz IČO 25637274,

Více

LBC 3251/00 Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b

LBC 3251/00 Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b Konferenční systémy LBC 3251/ Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b LBC 3251/ Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b www.boschsecurity.cz u u u u u Aktivní reproduktory Proměnný elevační úhel

Více

Akustika. Teorie - slyšení. 5. Přednáška

Akustika. Teorie - slyšení. 5. Přednáška Akustika Teorie - slyšení 5. Přednáška Sluchové ústrojí Vnitřní a vnější slyšení Zpěv, vlastní hlas Dechové nástroje Vibrace a chvění Ucho Ucho je složeno z ucha vnějšího, středního a vnitřního. K vnějšímu

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony

Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony je určen především pro rozbočování VF signálu pro bezdrátové mikrofony v pásmu 700 MHz. K rozbočovači je možné připojit

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO KOMBA RB2 a RB3. Richter Bass

UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO KOMBA RB2 a RB3. Richter Bass UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO KOMBA RB a RB Richter Bass Děkujeme Vám, že jste se rozhodli zakoupit výrobek britské firmy Laney. Jedná se o výrobce s dlouholetou tradicí a bohatou historií, jejíž kořeny spadají

Více