Právní stav zákonodárství, publikací a judikatury k

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Právní stav zákonodárství, publikací a judikatury k 30. 6. 2013"

Transkript

1

2 Vzor citace: DVOŘÁK, J., ŠVESTKA, J., ZUKLÍNOVÁ, M. a kol. Občanské právo hmotné. Svazek 1. Díl první: Obecná část. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2013, 432 s. Právní stav zákonodárství, publikací a judikatury k Jan Dvořák, Jiří Švestka, Michaela Zuklínová, Karel Beran, David Elischer, Ondřej Frinta, Dita Frintová, Petr Liška, Alena Macková, Monika Pauknerová, Stanislav Plíva, Josef Salač, Petr Šustek, Alexandr Thöndel, Michal Tomášek, Alena Winterová, František Zoulík, 2013 ISBN (soubor) ISBN (brož.) ISBN (e-pub)

3 Seznam autorů svazku 1 Obecná část: doc. JUDr. Karel Beran, Ph.D. hlava pátá prof. JUDr. Jan Dvořák, CSc. 1 až 6 B hlavy první ve spoluautorství s prof. JUDr. Jiřím Švestkou, DrSc. JUDr. PhDr. David Elischer, Ph.D. 6 E hlavy první hlava třetí ve spoluautorství s prof. JUDr. PhDr. Michalem Tomáškem, DrSc. 4 hlavy sedmé JUDr. Ondřej Frinta, Ph.D. 1 až 2 G hlavy sedmé ve spoluautorství s JUDr. Ditou Frintovou, Ph.D. JUDr. Dita Frintová, Ph.D. 1 až 2 G hlavy sedmé ve spoluautorství s JUDr. Ondřejem Frintou, Ph.D. JUDr. Petr Liška, Ph.D., LL.M. 11 hlavy jedenácté doc. JUDr. Alena Macková, Ph.D. 6 C hlavy první hlava devátá ve spoluautorství s prof. JUDr. Alenou Winterovou, CSc. prof. JUDr. Monika Pauknerová, CSc., DSc. 6 D hlavy první doc. JUDr. Stanislav Plíva, CSc. 5 hlavy sedmé doc. JUDr. Josef Salač, Ph.D. hlava čtvrtá JUDr. Petr Šustek, Ph.D. 2 H hlavy sedmé ve spoluautorství s doc. JUDr. Michaelou Zuklínovou, CSc. prof. JUDr. Jiří Švestka, DrSc. 1 až 6 B hlavy první ve spoluautorství s prof. JUDr. Janem Dvořákem, CSc. hlava desátá JUDr. MUDr. Alexandr Thöndel, Ph.D. hlava druhá 1 až 10 hlavy jedenácté ve spoluautorství s doc. JUDr. Michaelou Zuklínovou, CSc. prof. JUDr. PhDr. Michal Tomášek, DrSc. hlava třetí ve spoluautorství s JUDr. PhDr. Davidem Elischerem, Ph.D. prof. JUDr. Alena Winterová, CSc. 6 C hlavy první hlava devátá ve spoluautorství s doc. JUDr. Alenou Mackovou, Ph.D. prof. JUDr. František Zoulík, CSc. 3 hlavy sedmé doc. JUDr. Michaela Zuklínová, CSc. hlava šestá 2 H hlavy sedmé ve spoluautorství s JUDr. Petrem Šustkem, Ph.D. hlava osmá 1 až 10 hlavy jedenácté ve spoluautorství s JUDr. MUDr. Alexandrem Thöndlem, Ph.D. hlava dvanáctá Uspořádali: prof. JUDr. Jan Dvořák, CSc. prof. JUDr. Jiří Švestka, DrSc. doc. JUDr. Michaela Zuklínová, CSc.

4 Tajemník: JUDr. Ondřej Frinta, Ph.D.

5 Seznam použitých zkratek Právní předpisy: 1 ABGB BGB CCQ Listina obč. zák. č. 141/1950 Sb. obč. zák. č. 40/1964 Sb. obč. zák. obch. zák. Allgemeines bürgerliches Gesetzbuch (Všeobecný občanský zákoník) Bürgerliches Gesetzbuch (německý občanský zákoník) Code civil québecois (občanský zákoník kanadské provincie Québec) usnesení předsednictva ČNR o vyhlášení Listiny základních práva svobod jako součásti ústavního pořádku České republiky, uveřejněné pod č. 2/1993 Sb., ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb. zákon č. 141/1950 Sb., občanský zákoník zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník o. s. ř. zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád tr. zákoník / trestní zákoník Ústava Všeobecný občanský zákoník zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění ústavních zákonů č. 347/1997 Sb., č. 300/2000 Sb., č. 395/2001 Sb., č. 448/2001 Sb., č. 515/2002 Sb., č. 319/2009 Sb., č. 71/2012 Sb. a č. 98/2013 Sb. Allgemeines bürgerliches Gesetzbuch (ABGB) m. p. s. zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním n. z. m. p. s. zákon č. 91/2012 Sb., o mezinárodním právu soukromém zák. o rodině zák. o specifických zdravotních službách zák. o zdravotních službách zákoník práce ZGB z. o. k. zákon č. 94/1963 Sb., o rodině zákon č. 373/2011 Sb., specifických zdravotních službách zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách službách zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Zivilgesetzbuch (švýcarský občanský zákoník) zákon č. 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích)

6 Předpisy práva Evropských společenství: EPÚ Evropská úmluva o ochraně lidských práv a svobod Další zkratky: DCFR ECC EP ES ESD ESLP EU Komise NS ČR OSN PECL PETL Rada Sb. Sb. m. s. Evropská patentová úmluva Usnesení Evropského parlamentu ze dne 19. května 2010 o institucionálních aspektech přistoupení Evropské unie k Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod [2009/2241(INI)] Draft Common Frame of Reference (Návrh společného referenčního rámce) European Civil Code (evropský občanský zákoník) Evropský parlament Wvropské společenství Evropský soudní dvůr Evropský soud pro lidská práva Evropská unie Evropská komise Nevyšší soud České republiky Organizace spojených národů Principles of European Contract Law (Principy evropského smluvního práva) Principles of European Tort Law (Principy evropského deliktního práva) Rada Evropské unie Sbírka zákonů Sbírka mezinárodních smluv Sb. n. a u. Sbírka nálezů a usnesení Ústavního soudu ČR SDEU sp. zn. Soudní dvůr Evropské unie spisová značka 1Pozn.: Tam, kde u citovaného paragrafu není uvedena žádná zkratka právního předpisu, rozumí se tímto předpisem občanský zákoník, nevyplývá-li z textu něco jiného.

7 Předmluva Zásadní rekodifikací českého soukromého práva, k níž došlo v roce 2012 přijetím občanského zákoníku č. 89/2012 Sb., zákona o obchodních společnostech a družstev č. 90/2012 Sb. a zákona o mezinárodním právu soukromém č. 91/2012 Sb., vyvstala potřeba předložit posluchačům Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze novou učební pomůcku z občanského práva hmotného. Jejím hlavním cílem je osvětlit v ucelené, přehledné a srozumitelné formě teoretické základy občanského práva hmotného jako obecného jádra soukromého práva, objasnit jeho zásady a vyložit stěžejní instituty, které vyplývají z nově přijatého občanského zákoníku, a zároveň v kontextu soukromého práva Evropské unie uvést posluchače do základní problematiky současného moderního občanského práva. Proto v ní nelze hledat nějaký rozsáhlejší výklad komentářového typu zaměřený na podrobnější řešení dílčích otázek. Postupně budou vyloženy všechny části občanského práva, tvořící celý obsah nově přijatého občanského zákoníku. Začíná se s výklady obecné části, neboť ta tvoří základ pro náležité pochopení všech jeho dalších, zvláštních částí. Jejich výklad bude vzhledem ke značnému rozsahu soukromoprávní materie předkládán čtenářům postupně. Pro náležité pochopení zásadních změn v oblasti občanského práva, k nimž přijetím nového občanského zákoníku dochází, je třeba mít při studiu po ruce, kromě textu občanského zákoníku, také důvodovou zprávu k němu, jakož i poznámky z přednášek a seminářů, které výklady učebnice rozšiřují a doplňují. Lze předpokládat, že v příštím období budou dále rozvíjeny teoretické poznatky doktríny občanského práva a zejména získávány praktické poznatky při jeho aplikaci. Výraznou inspirací přitom bude zajisté pokračující vliv soukromého práva Evropské unie, jakož i rozvíjející se judikatura českých obecných soudů i Ústavního soudu České republiky. Proto lze důvodně očekávat, že tato učební pomůcka zabývající se obecnou částí občanského práva a postupně se věnující i jeho dalším, zvláštním částem (rodinné právo, vlastnické právo, věcná práva k věcem cizím, dědické právo a závazkové právo) občanského práva bude postupně dále zdokonalována. Autoři

8 DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST Hlava první Pojem práva 1 Pojem práva ve smyslu objektivním a subjektivním 1. Lidé žijící ve společnosti se při svém chování sledujícím uspokojování jejich nejrůznějších potřeb a zájmů ocitají nutně ve vzájemných vztazích (společenských vztazích). Nemá-li v této pospolitosti lidí nastat chaos, zvůle, nepořádek a nejistota, musí se při svém vzájemném chování řídit určitými pravidly (určitým řádem), která jsou vyjádřením zásad, na kterých společnost jako celek spočívá. Je přirozené, že tak, jak se vzájemné vztahy mezi lidmi postupem doby v důsledku působení nejrůznějších společenských podmínek utvářely a rozvíjely, tak se tomu odpovídajícím způsobem proměňovala i tato pravidla chování lidí. 2. V průběhu vývoje společnosti se některá z dlouhodobě zachovávaných a lidmi z vnitřního přesvědčení respektovaných pravidel, která do určité doby tvořila s ostatními pravidly působícími ve společnosti (obyčeji, zvyky, morálkou, náboženskými konvencemi, zdvořilostními požadavky aj.) jednotný systém, začala diferencovat. Tato diferenciace spočívala v tom, že se určitá pravidla chování lidí stávala obecně přijímanými, ode všech také vyžadovanými, tj. závaznými, a v případě jejich porušení i vynutitelnými. Šlo o taková pravidla, u kterých byl na jejich závazném a vynutitelném zachovávání zvláštní zájem společnosti z hlediska jejích základních cílů a postulátů. Tímto základním cílem a postulátem bylo zachovat ve společnosti při řešení narůstajících sociálních konfliktů pořádek a mír. Závazné zachovávání těchto pravidel i jejich vynutitelnost v případě jejich neplnění či porušení se staly pro další duchovní a materiální život a rozvoj jednotlivců i společnosti, nezbytnou nutností. 3. Na určitém stupni vývoje společnosti začal tato závazná a vynutitelná pravidla organizovaně a za pomoci mocenských prostředků vytvářet obecně, tj. pro všechny lidi bez ohledu na jejich postavení ve společnosti, stát jako představitel veřejné moci. Tato obecně závazná a vynutitelná pravidla, která se tak stala jednou z významných a trvalých civilizačních hodnot lidské společnosti, se nazývají právní pravidla (právní normy). Jejich souhrn tvoří jednotný a logicky uspořádaný řád (systém), který je označován za právní řád neboli právo v objektivním smyslu. Součástí práva v objektivním smyslu (právního řádu) jsou vedle psaných právních norem neodmyslitelně i právní zásady ať výslovně vyjádřené v právních normách, či nikoliv které se v životě lidí a společnosti uplatňují, jsou všeobecně respektovány a svým působením psané právní normy dotvářejí. 2 V nejobecnější podobě lze právo v objektivním smyslu charakterizovat tak, že upravuje

9 dovolené chování lidí, včetně jejich povinností, a to prostřednictvím určitých příkazů a zákazů. Právo v objektivním smyslu vytváří ve společnosti svým rámcem neboli právním rámcem důležité podmínky pro svobodnou existenci a rozvoj jak jednotlivců, tak společnosti jako celku. 4. Je-li právo v objektivním smyslu tvořeno ve státě uznanými formálními prameny práva, zejména zákony (v dřívějších dobách však i obyčeji tzv. obyčejové právo), neboli jde-li o umělý výtvor lidské společnosti, jedná se o právo platné (dané) neboli o právo pozitivní (ius positivum). Od pozitivního práva je třeba odlišovat právo přirozené (ius naturale). Toto přirozené právo se v průběhu historického vývoje společnosti a působení nejrůznějších společenských podmínek postupně utvářelo ve vědomí lidí jako ideální, spravedlivé a nezadatelné právo, které je lidmi uznávané a respektované. Toto přirozené právo není lidskou činností vytvořeno, je však lidskému poznání přístupné a seznatelné. Proto by je představitel společnosti, tj. stát, měl při tvorbě zákonodárství a při jeho aplikaci i když s vědomím, že se s vývojem společnosti a jejich podmínek jeho obsah proměňuje hledat a nalézat. Platné pozitivní právo by mělo z přirozeného práva vycházet a zároveň být podle něho i hodnoceno (tzv. legitimizační hledisko). Přirozené právo se prosazuje nezávisle na pozitivním právu jako obecně uznávané právní zásady. Pokud pozitivní právo tyto zásady vyjadřuje, respektuje a sankcionuje, nabývá kvality práva ovládaného ideou spravedlnosti. 3 Na přirozenoprávním pojetí práva byla svého času založena (srov. zejména Deklaraci práv člověka a občana Velké francouzské revoluce roku 1789) a i v současné době zůstává založena moderní koncepce základních nezadatelných lidských práv jako výraz stěžejních hodnot lidské osobnosti a lidského společenství, jaké představují zejména svoboda, důstojnost a rovnost. 5. V moderní společnosti, jejímiž základními hodnotami jsou zejména svoboda, důstojnost a rovnost, mohou lidé činit ve svém soukromém životě zásadně vše, co není zakázáno, a tak prožívat život po svém. Nelze však zapomínat, že současná moderní společnost zůstává nadále organizována ve státě s veřejnou mocí, protože bez něj a působení jeho pravidel by nemohla existovat a řádně fungovat. Proto v ní vedle individuálních soukromých zájmů lidí zároveň objektivně existuje veřejný (obecný) zájem společnosti reprezentovaný státem a odůvodněný požadavkem na celkově řádném uspořádání dobrého soužití svobodných lidí ve společnosti. V důsledku této skutečnosti se i právní pravidla začala převážně diferencovat a diferencují n a dvě velké právní sféry jediného a jednotného právního řádu, tj. na právo veřejné a právo soukromé. Toto dělení (dualismus) právního řádu, jako jedno z jeho základních dělení, je zásadně nadále respektováno i v současné době, a to zejména na evropském kontinentu. Ani právní řád České republiky založený na pluralitní demokracii, tržním hospodářství, zásadách právního státu a na uznání lidských a občanských práv nepředstavuje výjimku. K tomuto dělení práva na právo veřejné a soukromé, které bylo v našich právních poměrech tradičně respektováno až do roku 1950, se český právní řád, včetně občanského zákoníku

10 z roku 2012 ( 1 odst. 1 věta druhá), právní teorie i praxe již po roce 1989 opět vrátily Navzdory tomuto dělení práva na veřejné a soukromé, nelze ztrácet ze zřetele, že jde stále o dvě právní sféry jediného a jednotného právního řádu společnosti, které sledují společný cíl. Mezi nimi neexistuje a současná doba jak u nás, tak v celé Evropě to potvrzuje žádná nepropustná hranice. Za těchto podmínek zůstává zejména na legislativní politice státu a soudní praxi, aby obě tyto právní sféry specifické svými funkcemi, zásadami i právními prostředky koordinovaně a ve vyvážené míře využívaly jak k rozvíjení svobody, důstojnosti a rovnosti jednotlivců a tím k rozšíření možnosti žít životy po svém i na vlastní odpovědnost, tak k naplňování veřejných (obecných) zájmů demokratické společnosti jako celku. Tento přístup zároveň vyžaduje, aby obě tyto právní sféry byly z teoretického hlediska v dostatečné míře zřetelně odlišeny. To je v prvé řadě náročný úkol doktríny, úkol o to náročnější, že v současné době se za účelem dosažení výše zmíněného společného cíle ve společnosti obě právní sféry, mj. i pod výrazně narůstajícím vlivem práva Evropské unie, stále více a hlouběji prolínají a doplňují. Jako názorný příklad lze uvést: převádí-li se nemovitá věc zapsaná ve veřejném seznamu smlouvou, tedy soukromoprávním aktem, nabývá se do vlastnictví až zápisem do takového seznamu neboli veřejnoprávním aktem 1105; srov. i hlava první 6 B. Jen tímto prolnutím norem soukromého práva s určitými veřejnoprávními prvky se stává, řečeno spolu s E. Tilschem, celkový obraz takových institutů, jako je vlastnictví, manželství aj., veřejnosti dobře srozumitelným. 7. Vedle hlavního rozdílu mezi právem veřejným a právem soukromým, který výrazně ovlivňuje i pojetí občanského práva (o tomto rozdílu srov. blíže dále), lze mezi těmito dvěma právními sférami shledat i některé další rozdíly. Tak např. v oblasti soukromého práva na rozdíl od veřejného práva, kde jsou subjekty základních práv a svobod přímo (bezprostředně) chráněny před nedovolenými zásahy státu, resp. jiných orgánů veřejné moci, se uplatňuje pouze nepřímý (druhotný) účinek základních práv a svobod zakotvených ústavním pořádkem (hovoří se též o tzv. prozařování základních práv a svobod lidí do soukromoprávní horizontální sféry). Tento nepřímý (druhotný) účinek se ve svých důsledcích projevuje v tom, že pravidla soukromého práva je třeba vždy vykládat (interpretovat) tak, aby byla v souladu s úpravou základních práv a svobod zakotvených v ústavním pořádku a vyjadřujících stěžejní hodnoty společnosti (tzv. ústavně konformní výklad, 2 odst. 1). Cennou službu mohou tato základní práva a svobody poskytnout zejména při konkretizaci zákonem stanovených generálních klauzulí, případně při vyplňování tzv. mezer v soukromém právu. 5 V současné době, kdy je Česká republika členským státem Evropské unie, k tomu přistupuje navíc i to, že pravidla soukromého práva Evropské unie, která se stala zejména po implementaci podle závazných směrnic Evropské unie součástí českého právního řádu, je třeba vykládat ve shodě s hodnotami sledovanými soukromým právem Evropské unie (tzv. eurokonformní výklad čl. 10, 10a Ústavy). Z toho lze dovodit, že výraznými rysy soukromého práva 21. století se stává jak jeho úzké propojení se základními právy a svobodami upravenými v ústavním pořádku (konstitualizace základních práv a svobod a její vliv na soukromé právo), tak stále hlubší pronikání prvků soukromého práva Evropské unie do různých částí soukromého práva

11 jejích jednotlivých členských států (europeizace a její vliv na soukromé právo). 6 Jiný rozdíl mezi právem veřejným a právem soukromým, o kterém je třeba se dále zmínit, spočívá v tom, že toto dělení práva na veřejné a soukromé tvoří základ pro určení pravomocí orgánů veřejné moci, které rozhodují spory o osobních, rodinných a majetkových právech a povinnostech subjektivní povahy. K rozhodování sporů o soukromých osobních, rodinných a majetkových právech a povinnostech subjektivní povahy jsou zásadně, tj. není-li stanoveno jinak, povolány soudy (srov. i 12). 8. Ve sféře soukromého práva je systémem i metodou úpravy soukromých osobních, rodinných a majetkových práv a povinností subjektivní povahy vytvářen mezi subjekty v soukromém právu mezi osobami navzájem široký prostor pro rozvoj jejich svobody, důstojnosti a rovnosti, a tím koneckonců pro realizaci jejich individuálních zájmů. To jim umožňuje činit ze své soukromé vůle, zároveň však i na svou osobní odpovědnost, vše, co jim není zakázáno (např. nabývat soukromá subjektivní práva a povinnosti na základě svých právních jednání, určovat obsah i formu těchto právních jednání), zároveň však nést i odpovědnost za majetkové i nemajetkové újmy způsobené protiprávním činem jiným. To, stručně vyjádřeno, znamená žít si zásadně podle svého a po svém, zároveň však to samé ctít ve vztahu k jiným osobám soukromého práva. To je také důvod, proč tato právní sféra svobody autonomie jedince tvoří ústřední sféru právního řádu, a tím základ (fundament) celé společnosti. Proto by také tato sféra soukromého práva měla být zásadně ušetřena mj. i s ohledem na zajištění právní jistoty osob soukromého práva všech nedůvodných reglementujících zásahů ze strany orgánů veřejné moci. Jinak řečeno, takové zásahy orgánů veřejné moci pokud jsou již nezbytně nutné by měly být ve svobodné společnosti minimalizovány. 9. V samotném vnitřním systému soukromého práva zaujímá již tradičně ústřední postavení občanské (civilní) právo. Proto se také občanské právo považuje v civilistické literatuře za obecné soukromé právo, resp. za jádro soukromého práva. V důsledku toho zaujímá v systematice soukromoprávního řádu již tradičně ústřední postavení základního legislativního formálního pramene občanského práva občanský zákoník. Tuto úlohu plní občanský zákoník zejména na evropském kontinentu (srov. hlavu první 6 F). Vedle občanského práva a občanského zákoníku jako obecného soukromého práva a ústředního soukromoprávního předpisu existuje zároveň řada historicky se postupně vytvořivších zároveň se však v průběhu společenského vývoje měnících a zanikajících zvláštních (speciálních) soukromých práv provázených zvláštními zákony, resp. zákoníky (srov. dále hlava první 4). 10. Rovněž veřejné právo zaměřené na rozdíl od soukromého práva na úpravu veřejných subjektivních práv a povinností mezi orgány veřejné moci a jednotlivci (subjekty), jakož i na vzájemná práva, vzájemné povinnosti a vztahy (působnost) mezi orgány veřejné moci, má v současné společnosti své nezastupitelné místo a úlohu. Stát jako reprezentant moderní společnosti plní prostřednictvím svých veřejných orgánů vybavených příslušnými pravomocemi své specifické funkce s cílem naplňovat veřejný (obecný) zájem, tj. řádné uspořádání a chod společnosti jako celku (např. zájem na zajištění bezpečnosti zdraví, životů a majetku lidí, zájem na plynulé a bezpečné dopravě atd.). Tím je vytvářeno celkové příznivé

12 prostředí, včetně právního prostředí, pro svobodné, důstojné a rovné postavení i rozvoj všech jednotlivců v soukromoprávní oblasti. Stát jako právní stát, tj. stát, který je rovněž vázán svým právem (suverenita práva), musí své pravomoce v mezích stanovených ústavním pořádkem a dalšími předpisy vykonávat s ohledem na svou povinnost zachovávat úctu ke svobodě, důstojnosti i rovnosti jednotlivců neboli postupovat v rámci, který mu právo v objektivním smyslu právní řád dovoluje (čl. 2 odst. 2 Listiny). Po našich vlastních zkušenostech nabytých před i po roce 1989 se začala stále častěji správně zdůrazňovat potřeba pevného právního rámce. 11. Od práva ve smyslu objektivním neboli právního řádu, je třeba odlišovat právo ve smyslu subjektivním neboli subjektivní právo (někdy pro snazší odlišení od práva v objektivním smyslu zároveň však teoreticky přesněji označované též jako oprávnění). 7 Subjektivní právo lze na rozdíl od práva v objektivním smyslu vymezit jako míru a způsob možného chování subjektu v mezích práva v objektivním smyslu, kterážto možnost je právem v objektivním smyslu zaručena a chráněna, a to zpravidla poskytnutím státního donucení k jeho prosazení, zejména prostředky soudní moci (blíže o občanském právu v subjektivním smyslu srov. hlavu devátou 1). 8 Jako nositel práva v subjektivním smyslu má jeho subjekt zásadní možnost volit způsoby (varianty) svého chování v mezích určených právem v objektivním smyslu Historicky a sociologicky se vyvinuvší práva v subjektivním smyslu vyvrcholila v průběhu civilizačního vývoje společnosti v podobě základních lidských práv a svobod. Ty byly postupem doby jako přirozené všeobecně uznány, respektovány a posléze také formulovány v různých národních listinách (srov. zejména již zmíněné Prohlášení práv člověka a občana ve Velké francouzské revoluci), v ústavách jednotlivých zemí, jakož i v řadě mezinárodních projektů (úmluv) o lidských právech (srov. především Listinu základních práv Evropské unie). V České republice tento katalog základních lidských a občanských subjektivních práv a svobod obsahuje Ústava, zejména však Listina jako neoddělitelná součást ústavního pořádku České republiky, právě tak jako řada mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána. Tato základní práva a svobody zakotvené v ústavním pořádku České republiky jsou blíže rozváděny a konkretizovány v podústavním (obyčejném, jednoduchém) zákonodárství, a to jak v zákonodárství veřejnoprávním (veřejná subjektivní práva a svobody), tak v zákonodárství soukromoprávním (soukromá subjektivní práva). 13. Pro soukromá subjektivní práva osob soukromého práva, tj. pro fyzické a právnické osoby, platí ústavním pořádkem zakotvená zásada, že vše, co není zákonem zakázáno, je jim činit dovoleno, a naopak, že nesmí být nuceny činit, co jim zákon neukládá (čl. 2 odst. 4 Ústavy, čl. 2 odst. 3 Listiny). 14. Ústřední součást těchto soukromých subjektivních práv tvoří subjektivní občanská práva (srov. hlava devátá 1). 15. Od soukromého subjektivního práva je třeba odlišovat soukromoprávní nárok (srov. hlava devátá 1).

13 2 Třídění práva ve smyslu objektivním Právo ve smyslu objektivním (právní řád) lze třídit podle různých kritérií. K těm důležitým patří zejména třídění na: a) právo národní (vnitrostátní), právo mezinárodní, právo Evropské unie (srov. hlava první 6 F a hlava třetí), b) právo hmotné (materiální), právo procesní (formální) (srov. hlava první 6 D), c) právo veřejné a právo soukromé. 3 Právo veřejné a soukromé 1. Třídění práva v objektivním smyslu (právního řádu) na právo veřejné a právo soukromé (tzv. dualismus práva) má svůj historický původ v římském právu. Již tehdy bylo rozlišováno ius publicum, které se zabývalo věcmi blaha a zájmů římského státu jako celku (veřejného obecného zájmu), a ius privatum, které se zabývalo záležitostmi jednotlivců a jejich soukromými (individuálními) zájmy ( Privatum ius est, quod at singulorum utilitatem spectat, Ulpianus D, 1, 1, 2). Toto třídění práva na veřejné a soukromé bylo a zůstává v různých fázích vývoje společnosti a v různých zemích zpochybňováno a někde i odmítáno (angloamerická oblast). Pokud se toto třídění uznává, je třeba dodat, že přesné odlišení veřejného práva a práva soukromého není možné plně vystihnout. Nicméně z objektivně existujícího důvodu (uvedeného již výše) zůstalo toto dělení v doktríně a praxi jako součást středoevropské kontinentální právní kultury dodnes převážně základem pro třídění právního řádu. To vše bere v úvahu a vyjadřuje i tato učební pomůcka, když ve svém dalším výkladu zdůrazňuje, čím se tyto dvě právní sféry, tj. pro právo veřejné a pro právo soukromé, od sebe odlišují. 2. Z rozlišení práva v objektivním smyslu na právo veřejné a právo soukromé, k němuž se český právní řád znovu přihlásil hned po roce 1989, kdy navázal na rakouskou tradici uplatňující se u nás až do konce 40. let, vychází jako ze svého základního rozlišení i občanský zákoník z roku Naznačuje to již ve svém ustanovení 1 odst. 1, ve kterém se praví: Ustanovení právního řádu upravující vzájemná práva a povinnosti osob vytvářejí ve svém souhrnu soukromé právo. 3. Právní řád sám nestanoví, která z právních norem a která práva a které povinnosti mají soukromoprávní či veřejnoprávní charakter. Řešení této otázky zůstává v obecné rovině předmětem zkoumání právní teorie, v konkrétním případě předmětem zkoumání právní praxe (K. Eliáš). 4. Ve snaze upřesnit rozlišení práva v objektivním smyslu na právo veřejné a právo soukromé vzniklo několik základních teorií (v průběhu vývoje soukromého práva s různými modifikacemi či kombinacemi): a) Teorie zájmová, podle které, jak plyne již z jejího označení, se právní normy přiřazují buď k právu veřejnému, jde-li o uplatnění veřejných zájmů a obecného blaha, nebo k právu soukromému, půjde-li o uplatnění individuálníchsoukromých zájmů jednotlivce. Tato teorie, která má, jak bylo již zmíněno, svůj původ v římském právu a zůstala historickým základem i současného třídění, nebyla nikdy v minulosti považována za zcela výstižnou a za výstižnou není považována ani v současné době.

14 b ) Teorie mocenská (subordinační), podle které se veřejné a soukromé právo od sebe odlišují podle toho, zda subjekty právního styku jsou k sobě navzájem v postavení nadřízenosti či podřízeností (subordinace), anebo v postavení rovnosti. V prvním případě jde o právo veřejné, ve druhém o právo soukromé. Ani této teorii se však nepodařilo najít pro všechny případy dostatečně spolehlivou hranici pro odlišení veřejného a soukromého práva. c ) Teorie organická 10 (označovaná v německé civilistické literatuře jako Subjektstheorie), o které lze říci, že v moderních evropských soukromoprávních doktrínách, byť v různých variantách a kombinacích, převažuje. Podle této teorie je veřejným právem souhrn právních norem upravujících situace, kde alespoň jeden ze subjektů právního styku vystupuje jako subjekt svrchované veřejné moci vybavený k tomu příslušnými pravomocemi, organizací a odpovědností. 5. Tato učební pomůcka, která třídění právního řádu na veřejné právo a soukromé právo respektuje, bere za základ svého řešení teorii organickou v kombinaci s teorií subordinační 11. Pro soukromé právo, resp. pro soukromoprávní styk, je příznačné (charakteristické), že žádná z osob soukromého práva (ať osoba fyzická, či právnická) nevystupuje na rozdíl od veřejného práva, resp. při veřejnoprávním styku vůči druhé osobě soukromého práva při uspokojování svých soukromých individuálních zájmů jako subjekt svrchované veřejné moci vybavený příslušnými pravomocemi a reprezentující ve společnosti veřejný (obecný) zájem. Proto také osoby soukromého práva jako svobodné a rovné v důstojnosti a v právech (čl. 1 Listiny) mohou ve sféře soukromého práva, resp. v soukromoprávním styku činit vůči sobě navzájem příznačně vše, co jim není zakázáno, a naopak žádná z nich nesmí být nucena činit to, co jí zákon neukládá (čl. 2 odst. 4 Ústavy, čl. 2 odst. 3 Listiny). Zároveň však lze pro oblast soukromoprávního styku dovodit, že žádná z osob soukromého pr áva nemůže druhé straně autoritativně vnutit svou vůli a určovat jí její právní postavení (práva a povinnosti), neboli že vystupují vůči sobě navzájem příznačně jako osoby s rovným (rozuměj hmotněprávním) právním postavením (srov. i 1 ABGB: obyvatelé státu mezi sebou nikoli ke státu: E. Tilsch). Z toho důvodu se mezi osobami soukromého práva stává typickým základem soukromoprávního styku smlouva jako konsenzuální dvoustranné, resp. vícestranné právní jednání stran. Naproti tomu pro veřejné právo (správní, trestní, finanční aj. právo), resp. pro veřejnoprávní styk, je naopak příznačné, že alespoň jeden z jeho subjektů vystupuje jako nositel svrchované veřejné moci, který je vybaven příslušnými pravomocemi, jež mu zajišťují při naplňování veřejného (obecného) zájmu zvláštní nadřízené právní postavení (stát, kraj, obec, popř. jiný veřejnoprávní subjekt). Tento veřejnoprávní subjekt jako nositel svrchované veřejné moci však je v demokratickém právním státě při výkonu své činnosti oprávněn s ohledem na respektování svobody, důstojnosti a rovnosti jednotlivců jednat jen v případech a mezích pravomocí stanovených zákonem (čl. 2 odst. 2 Listiny), jakož i jen způsobem, který mu zákon povoluje (secundum et intra legem). Zkrátka, jeho jednání jako nositele svrchované veřejné moci je přesně upraveno zákonem (suverenita práva). Smyslem a účelem jeho činností je prostřednictvím aktů veřejné moci (vrchnostensky) realizovat veřejný zájem (srov. např. ukládání různých daní či pokut správním orgánem formou správního aktu, vydávání stavebních povolení správním orgánem formou správního aktu, ukládání trestů

15 odnětí svobody či peněžitých trestů soudy formou soudního rozhodnutí). Tato svrchovaná veřejná moc je vykonávána buď zvlášť zřízeným státním aparátem, anebo podle konstantní ústavněprávní judikatury tzv. zbývající svrchovanou veřejnou mocí svěřenou státem některým z nestátních veřejnoprávních subjektů. Jestliže tedy ve vzájemném soukromoprávním styku žádná z osob soukromého práva nevystupuje vůči druhé osobě soukromého práva z pozice nositele svrchované veřejné moci, je logické, že v soukromém právu, tj. v procesu realizace soukromých osobních, rodinných a majetkových práv a povinností subjektivní povahy ( 9), vystupují příznačně do popředí zásady autonomie jejich vůle a jejich rovného (rozuměj hmotněprávního) postavení jako nejvýraznější specifické projevy jejich svobody, důstojnosti a rovnosti v soukromém právu (srov. čl. 1 Listiny: Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech ). 12 Lze mít za to, že právě tyto dvě zásady, které klíčově ovládají soukromé právo, je umožňují dostatečně zřetelným způsobem odlišit od veřejného práva (o dalších zásadách, které se uplatňují v soukromém právu, srov. výklad v 5). Nabyté poznatky i dlouhodobé zkušenosti z dosavadního společenského vývoje a právní praxe potvrzují, že zásada autonomie vůle se v soukromoprávním styku může příznačně uplatňovat pouze mezi osobami soukromého práva s rovným právním postavením, a naopak, že pouze osoby soukromého práva s rovným právním postavením mohou mezi sebou v soukromoprávním styku při realizaci svých soukromých práv a povinností, a tím i při naplňování svých soukromých zájmů uplatňovat autonomii své vůle. To, že osoby soukromého práva vystupují v soukromoprávním styku vůči sobě navzájem jako autonomní osoby s rovným postavením, platí příznačně nejen pro soukromoprávní styk mezi fyzickými osobami navzájem, nýbrž i pro soukromoprávní styk mezi fyzickými a právnickými osobami, právě tak jako pro soukromoprávní styk mezi právnickými osobami navzájem. Rovněž stát, kraj, obec či jiný veřejnoprávní subjekt, pokud nevystupují v právním styku jako nositelé svrchované veřejné moci, nýbrž jako každá jiná právnická osoba (např. při koupi nábytku pro stát uskutečněné ministerstvem od fyzické či právnické osoby, při pronájmu či propachtování věci vlastněné státem či obcí fyzické nebo právnické osobě), mají v soukromoprávním styku vůči druhým osobám soukromého práva jako nositelé autonomie vůle rovné právní postavení. Pro veřejné právo, kde ve veřejnoprávním styku vystupuje alespoň jeden z jeho subjektů z pozice nositele svrchované veřejné moci, který je nadán příslušnými pravomocemi, které mu zajišťují při naplňování veřejného (obecného) zájmu zvláštní právní postavení, je naopak příznačné, že se jeho subjekty k sobě navzájem jako autonomní a právně rovné nechovají [k tomu srov. i názor Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 20/05, který vysvětluje zásadu rovnosti postavení subjektů soukromoprávních vztahů tak, že jde o pojetí rovnosti odrážející se v reciprocitě vnitřní struktury vztahů soukromého práva ve srovnání s právem veřejným, pro které je charakteristická převaha nositele veřejné svrchované moci (obdobně i NS ČR ve svém rozhodnutí sp. zn. 25 Cdo 1208/2000)]. 6. Zásada autonomie individuální vůle, která vystupuje v soukromoprávním styku mezi osobami soukromého práva navzájem příznačně do popředí, vytváří široký prostor pro jejich svobodné jednání, a tím i pro jejich sebeurčení v soukromém životě, ať v osobním, či podnikatelském. 13 Autonomie vůle osob soukromého práva na sebe bere v soukromoprávním styku různé

16 podoby. Jde zejména o autonomii umožňující co nejúplnější rozvoj jejich osobnosti, rozvoj jejich tvůrčí lidské duševní činnosti, rozvoj jejich manželského a rodinného společenství, dále o vlastnickou autonomii, na základě které vlastníci mohou v mezích zákona nakládat s věcí podle své libosti a z tohoto nakládání vyloučit všechny třetí osoby, právě tak jako o smluvní autonomii, jakož i o testovací autonomii. Podstata autonomie individuální vůle osob soukromého práva jako výrazně specifického projevu a uplatnění jejich ústavně zakotvené svobody v soukromém právu spočívá v tom, že je zásadně ponecháno jen na jejich vůli, iniciativě, volbě i preferencích, zároveň však na jejich osobní odpovědnosti, pro co a k čemu se chtějí ve svém soukromém životě samy rozhodnout. Jsou to ony samy, kdo si určují své právní postavení, tj. určují si, stanou-li se nositeli určitých soukromých osobních, rodinných či majetkových práv, či nikoliv, právě tak jako vezmou-li na sebe určité soukromoprávní povinnosti, či nikoliv (např. zda si určitou věc, která se jim líbí, koupí u kteréhokoliv prodávajícího a stanou se jejím vlastníkem, anebo naopak, zda určitou svou věc přenechají někomu jinému, ať již za úplatu, či bezúplatně, zda a s kým uzavřou sňatek, anebo zda se rozhodnou žít s někým v mimomanželském svazku, zda pro jiného vykonají určitý příkaz, zda pořídí o svém majetku pro případ smrti závětí, zda se zřeknou dědického práva či odmítnou dědictví po zůstaviteli atd.). Celá historie soukromého práva potvrzuje, že konkrétně rozsáhlá majetková práva, a tedy i majetkové zájmy osob soukromého práva, se nejlépe realizují v dobře fungujících tržních vztazích s náležitou konkurencí, kde se jim dostává možnost širokého výběru z více nabídek. Z toho důvodu nabývají v soukromoprávním styku typicky význam projevy vůle (právní jednání) samotných osob soukromého práva, zejména smlouvy. Smlouvy se tak stávají jedním ze základních institutů soukromého práva a smluvní právo (ať obligační, věcněprávní, či dědickoprávní) jedním z jeho základních částí. Především ve smlouvách uzavíraných za účelem uspokojování ať bezprostředních, či vzdálenějších soukromých osobních, rodinných a majetkových potřeb a zájmů se může autonomie vůle osob soukromého práva projevit v celé své šíři i rozmanitosti (není přitom z právního hlediska rozhodné, že si osoby soukromého práva často ani neuvědomují, zda uzavírají smlouvu zákonem výslovně upravenou či nikoliv, jaká konkrétní práva a jaké konkrétní povinnosti jsou s uzavřením smlouvy spojeny atd.). Poznatky i dlouhodobé zkušenosti praxe potvrzují, že právě takto autonomně jednající osoby soukromého práva jsou s to si svá osobní, rodinná a majetková práva a povinnosti ve svém soukromém životě ať již jde o osobní, či o podnikatelskou sféru zásadně uspořádat nejlépe samy (nikoliv tedy, aby jejich soukromé záležitosti za ně jakkoliv pečovatelsky uspořádával někdo jiný). Zároveň však je pouze na nich, zda se v případě, kdy dojde k porušení (ohrožení) jejich soukromých osobních, rodinných a majetkových práv subjektivní povahy, rozhodnou svá soukromá práva uplatňovat za pomoci autoritativní ochrany státu (vigilantibus iura scripta sunt). Učiní-li tak a jejich požadavek je z hlediska zákona, dobrých mravů i veřejného pořádku opodstatněný, je třeba, aby jim požadovaná autoritativní ochrana státem byla účinně, tj. spravedlivě a zároveň urychleně, poskytnuta. V civilním sporném soudním řízení (nikoliv v nesporném civilním soudním řízení!) neboli v občanskoprávních sporech ( 2 a 7 o. s. ř.) je projevem zásady autonomie vůle osob soukromého práva zásadní uplatnění jejich svobodné dispoziční zásady jako účastníků řízení. Jsou to oni, kdo disponují předmětem občanského soudního řízení a kdo ve značné míře nakládají i se samotným řízením. V demokratické společnosti a v právním státě však má v soukromoprávním styku autonomie

17 vůle osob soukromého práva svá určitá omezení limity (nejde a nemůže jít tudíž o absolutní pojetí autonomie vůle). Již výše bylo řečeno, že zásahy do života osob soukromého práva ze strany orgánů svrchované veřejné moci jsou v demokratické společnosti a v právním státě přípustné jen tehdy, jsou-li tyto zásahy nezbytně nutné neboli jen výjimečně. Jde o případy, kdy je to stanoveno ať přímo, či nepřímo zákonem, anebo v těch případech, kde zákon mlčí, to vyplývá z korektivů dobrých mravů nebo veřejného pořádku, anebo kde se to týká postavení osob, zkrátka kde převažují požadavky uplatňované v nezbytně nutném zájmu společnosti jako celku (blíže o významu dobrých mravů a veřejného pořádku v soukromém právu, jakož i o jejich vzájemném vztahu srov. dále hlavu první 5). Tento přístup přispívá k zachovávání funkční rovnováhy (homeostázy), soudržnosti a sociálního smíru ve společnosti neboli k dobrému uspořádání vzájemného klidného a bezpečného soužití lidí. Lze to vyjádřit i tak, že omezení (limity) autonomie vůle osob občanskoprávního styku jsou ospravedlnitelná tam, kde se veřejný (obecný) zájem jako cíl výkonu svrchované veřejné moci ocitá v převaze nad individuálním soukromým zájmem. Judikatura Ústavního soudu České republiky (sp. zn. III. ÚS 3/06) tuto myšlenku např. vyjadřuje tak, že ochrana autonomie vůle osob nemůže být ve společnosti absolutní tam, kde existuje základní právo jiné osoby nebo ústavní princip, anebo jiný ústavně aprobovaný zájem, které jsou způsobilé autonomii vůle proporcionálně omezit. Proto platí, že čím méně je ve společnosti zásahů (regulací) svrchované veřejné moci do soukromoprávní sféry, tím větší prostor se otevírá pro uplatnění autonomie vůle osob soukromého práva jako specifického projevu jejich svobody v soukromém právu. Ještě obecněji to lze vyjádřit tak, že soukromoprávní úpravě jde o to, přispívat k zachovávání funkčního rovnovážného stavu mezi uplatněním individuální vůle osob soukromého práva jako specifického projevu jejich svobody spjaté s jejich osobním rozvojem a rozvinutím zdravých hospodářských sil na straně jedné, a fungující sociální soudržností na straně druhé. V případném soukromoprávním sporu zůstává úkolem soudů, aby se zřetelem k poznatkům právní doktríny i ustálené (konstantní) soudní praxe hledaly a nalézaly v každém případě mezi oběma zmíněnými požadavky proporcionální rovnováhu s cílem uplatnit co nejvíce z obou, a tak vytvořily předpoklady pro spravedlivé řešení sporu (srov. římskoprávní zásadu ius est ars aequi et boni; aequitas ekvita). Zbývá jen dodat, že tam, kde by se v konkrétním soukromoprávním styku vyskytly pochybnosti, zda je uplatnění autonomie vůle osob soukromého práva odůvodněno či nikoli, je namístě použití zásady in dubio pro libertate, tj. v pochybnostech je třeba dát přednost svobodné autonomii vůle. Z priority uplatnění autonomie vůle osob v soukromém právu zákonitě vyplývá, že právní úpravě soukromých osobních, rodinných a majetkových práv a povinností subjektivní povahy dominuje na rozdíl od sféry veřejného práva dispozitivnost právních norem ( 1 odst. 2). Dispozitivnost na rozdíl od norem kogentních, od kterých se osoby soukromého práva jako od bezpodmínečně závazných nemohou odchýlit otevírá osobám soukromého práva široký právní prostor, ve kterém si mohou přednostně samy autonomně, tj. podle své vůle, upravit svá soukromá osobní, rodinná či majetková práva a své povinnosti subjektivní povahy, a tak si uspořádat svůj soukromý život ať osobní, či podnikatelský (srov. zásadu ubi homo loquitur, lex tacet). Pokud však osoby soukromoprávního styku některou otázku (nejčastěji ve smlouvě, kterou uzavřou) opomenou upravit, a i s takovými případy soukromé právo počítá,

18 uplatní se podpůrně (subsidiárně) ty normy soukromého práva, které obsahují standardní, tj. všeobecně přijímaná pravidla. V případě, že vznikne pochybnost o tom, zda jde o soukromoprávní normu dispozitivní či kogentní povahy, je v souladu se zásadami, které ovládají soukromé právo, jmenovitě zejména se zásadou autonomie vůle osob soukromého práva (srov. dále 5 této hlavy), třeba dát přednost závěru, že soukromoprávní norma má dispozitivní charakter. O dispozitivních normách, včetně nově stanovených kritérií pro jejich odlišení od norem kogentních ( 1 odst. 2), srov. blíže hlavu pátou. 7. Spolu se zásadou autonomie osob soukromého práva se v jejich soukromoprávním styku navzájem příznačně uplatňuje zásada rovného (rozuměj hmotněprávního) postavení osob soukromého práva. Rovné postavení osob soukromého práva v prvé řadě znamená, což je na této zásadě nejpodstatnější, že žádná z nich nemůže v soukromoprávním styku pouze sama, tj. jednostranně mocensky (autoritativně), určovat druhé osobě soukromého práva soukromoprávní postavení, tj. založit její práva a povinnosti. Jeden z typických a konkrétních výrazů této zásady lze např. nalézt v 1838, podle kterého, dodal-li podnikatel spotřebiteli něco bez objednávky ( ), spotřebitel nemusí na své náklady podnikateli nic vracet, ani ho o tom vyrozumět. Naproti tomu pro veřejnoprávní styk je příznačné, že jeden z jeho subjektů jako nositel svrchované veřejné moci vybavený příslušnými pravomocemi, které mu zajišťují při naplňování veřejného (obecného) zájmu zvláštní právní postavení, v něm rozhoduje jednostranně mocensky (autoritativně), takže může uložit druhému subjektu určitou povinnost, a to i proti jeho vůli. Děje se tak typicky akty veřejné moci jako projevy plynoucími z pravomoci orgánů veřejné moci založené zákony. Rovné postavení osob soukromého práva dále znamená, že tyto osoby se musí ve vzájemném soukromoprávním styku o svých soukromých právech a povinnostech subjektivní povahy dohodnout (konsenzuální zásada srov. např. rozhodnutí NS ČR sp. zn. 33 Odo 872/2005). Uzavřenou smlouvou jsou osoby soukromoprávního styku vázány stejně, jako by jim tato práva a tyto povinnosti uložil sám zákon. Je tomu tak proto, že osoby soukromého práva tímto svým právním jednáním (smlouvou) právní pravidlo (zákon) samy založily (lex contractus), i když na rozdíl od zákona s právními důsledky jen pro tento svůj případ. V soukromoprávním styku však nelze vyloučit ani uzavření takových smluv, podle kterých bude jedna z osob soukromého práva sice jednat podle své vůle, ale podle závazného příkazu, resp. pokynů druhé osoby soukromého práva (srov. např. typicky příkazy dávané příkazcem příkazníkovi na základě příkazní smlouvy mandátu 2430). To, co bylo řečeno výše, neplatí tam, kde v soukromoprávním styku vznikají povinnosti mezi osobami soukromého práva na základě určitých právních skutečností předvídaných zákonem, jenž tyto osoby zavazuje [např. vznik povinnosti nahradit majetkovou újmu škodu způsobenou jinému zaviněným protiprávním činem ( 2910) či vznik povinnosti odčinit nemajetkovou újmu způsobenou neoprávněným zásahem do osobnostního práva jiného ( 81 a násl.)]. Rovné postavení osob v soukromoprávním styku konečně znamená, že v případě střetu (kolize) soukromých osobních, rodinných a majetkových práv a povinností dvou či více osob soukromého práva nemůže žádná z nich na druhé vynucovat výkon těchto

19 práv a plnění těchto povinností sama jednostranně mocensky autoritativně (srov. zásadu nemo iudex in causa sua). V takových případech mají osoby soukromého práva nepřihlíží-li se k výjimečné možnosti zákonem dovolené svépomoci ( 14) dva způsoby řešení nastalého střetu soukromých osobních, rodinných a majetkových práv a povinností subjektivní povahy. V prvé řadě se osoby soukromého práva mohou o kolidujících soukromých osobních, rodinných a majetkových právech a povinnostech subjektivní povahy spolu dohodnout a tak si samy mezi sebou smluvně spornou záležitost vypořádat. Nedojde-li ať již z jakéhokoliv důvodu mezi nimi k takovému dobrovolnému vypořádání a některá z osob soukromoprávního styku se rozhodne svá soukromá práva, resp. plnění soukromé povinnosti vynucovat na druhé osobě jednostranně mocensky (autoritativně), nezbývá jí než se za tím účelem obrátit na orgán, který má pravomoc soukromá práva ochránit. Tímto orgánem je soud jako státní orgán justiční povahy (tzv. soudní jurisdikce), ledaže by bylo zákonem stanoveno výjimečně něco jiného (např. že tímto jiným kompetentním subjektem oprávněným vykonávat svrchovanou veřejnou moc je v určitých případech správní orgán či na základě uzavřené rozhodčí smlouvy, resp. rozhodčí doložky, rozhodce či stálý rozhodčí soud 2, 3, 4 a násl. a 13 zákona č. 216/1994 Sb.). 14 Soud jako státní orgán má právo i povinnost poskytnout porušeným právům osob soukromého práva ochranu (čl. 36 Listiny, 2 a 6 o. s. ř.). V demokratickém právním státě tvoří toto veřejnoprávní právo i veřejnoprávní povinnost soudu (tzv. adjudikační právo a adjudikační povinnost) jeden z jeho významných atributů. Pokud by soud odmítl spor osob soukromého práva rozhodnout, tj. nevykonal by svou pravomoc svěřenou mu ústavně, či v případě, že posuzovaný problém sporu není zákonem přímo upraven, by nevyužil svého práva použít při rozhodnutí zákonnou obdobu (analogie legis), anebo by nevyužil jako ultima ratio svého práva posoudit problém podle ideje spravedlnosti a dalších zásad, na nichž spočívá soukromé právo (analogie iuris), dopustil by se nepřípustného odepření spravedlnosti (denegatio iustitiae). Takový postup soudu by se ocitl v příkrém rozporu s ústavním pořádkem a jím zakotvenými zásadami právní jistoty, důvěry v právo, legitimního očekávání a ve spravedlivý proces jako neoddělitelných atributů demokratického právního státu. Tam, kde zákon umožňuje soudu posoudit nastalý střet (kolizi) práv a povinností osob soukromého práva podle svého volného uvážení (diskrece), musí i tehdy na základě zjištěných okolností případu dovodit a zároveň přesvědčivě odůvodnit svůj závěr tak, aby byl přezkoumatelný 13 (srov. např. 1958, ve kterém se za určitých okolností dává soudu možnost volného uvážení při určení výše náhrady za vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy podle zásad slušnosti). Tato společensky významná úloha připadá soudu z toho důvodu, že jako státní orgán justiční povahy garantuje svou nezávislostí na jakýchkoliv vnějších vlivech (včetně vlivů moci výkonné, politické aj.) nestranné a nepodjaté vedení sporu (fair trial due process of law). Soud je totiž na rozdíl od správního orgánu vázán při svém rozhodování jen zákonem, popř. mezinárodní smlouvou, která tvoří součást českého právního řádu (čl. 95 odst. 1 Ústavy; též 13). Zbývá jen dodat, že v případném sporu mají osoby soukromého práva jako účastníci civilního soudního řízení vůči sobě navzájem (nikoliv však, pokud jde o jejich postavení vůči soudu!) zároveň rovné procesní postavení ( 18 odst. 1 o. s. ř. jako provedení čl. 96 odst. 1 Ústavy). Každý z účastníků civilního soudního řízení má nezávisle na tom, je-li jím osoba fyzická, či osoba právnická rovné právo, aby jeho soukromoprávní věc byla soudem spravedlivě, nestranně, veřejně a zároveň bez zbytečných průtahů projednána

20 a rozhodnuta (čl. 36 Listiny). Žádný z účastníků civilního soudního řízení není proto vzhledem k jejich vzájemně rovnému procesnímu postavení privilegován ani diskriminován (tato myšlenka bývá někdy vyjadřována i tak, že se mezi účastníky občanského soudního řízení uplatňuje rovnost zbraní égalité des armes). 8. Rovné hmotněprávní postavení osob soukromého práva není v demokratickém právním státě vyloučeno jen proto, že v řadě reálných společenských poměrů existuje mezi těmito osobami někde zřetelně, někde méně zřetelně faktická (materiální) nerovnost, resp. nerovnost ve smyslu nestejnosti, neboli že jedna z osob soukromého práva je ve vztahu k druhé v slabším postavení (srov. např. nerovnost plynoucí z přirozených biologických či psychických rozdílů mezi lidmi, nerovnost založená nestejným rozdělením majetku a hospodářské moci, nerovnost v profesionálních znalostech, nerovnost ve stupni informací aj.). Tato faktická nerovnost vytváří reálnou možnost pro nejrůznější formy zneužívání autonomie. Faktická nerovnost mezi osobami soukromého práva existuje např. mezi nezletilými a zletilými osobami, mezi podnikateli a spotřebiteli, mezi pronajímateli a nájemci, mezi zaměstnavateli a zaměstnanci při výkonu jejich závislé práce, mezi pacienty a poskytovateli zdravotnických služeb, neboli v případech, kdy jedna z osob soukromého práva má vůči druhé slabší postavení. Za tohoto stavu je jednou ze společných funkcí právního řádu jako celku, tj. jak veřejného, tak i soukromého práva, vyvažovat tuto faktickou nerovnost vhodně volenými právními prostředky. Co se týče veřejného práva, jde v souladu s evropským trendem o účinnější využívání přiměřených, leč zároveň citelných trestů, jakož i správních sankcí. Co se týče soukromého práva, jde o to, aby již sama legislativní politika státu byla zaměřena na rozšíření dalších prvků soukromoprávní ochrany ve prospěch slabší strany (např. nepřípustnost nekalých praktik i překvapujících smluvních podmínek stanovených jednostranně hospodářsky silnějšími podnikateli, rozšíření informačních povinností silnější strany, zvýhodnění slabší strany rozšířením snadnější možnosti odstoupení od smlouvy, zvýšení míry odpovědnosti silnější strany za porušení jejích soukromoprávních povinností či za vyvolání protiprávních stavů vedoucích k újmě aj.). Aby byl tento cíl v soukromém právu úspěšně naplněn, využívají se v něm ve větší míře normy kogentní povahy, které jsou jinak příznačné pro veřejnoprávní úpravu. Zbývá jen dodat, že tato zvýšená právní ochrana slabší strany nevylučuje, nýbrž předpokládá, že i sama slabší strana bude záležitostem svého soukromého života věnovat potřebnou péči a opatrnost, kterou lze od ní v soukromoprávním styku důvodně očekávat ( 4 odst. 1; srov. v této souvislosti i zásadu vigilantibus iura scripta sunt neboli zásadu, že práva náležejí bdělým). Zmíněná problematika postavení slabší strany soukromého práva a její ochrany ustanoveními soukromého práva vystupuje v současné době zvlášť výrazně do popředí, zejména v oblasti spotřebitelského závazkového práva, konkrétně při úpravě smluvních a deliktních závazkových práv a povinností mezi hospodářsky, organizačně, technicky, právně i informačně silnějšími podnikateli profesionály (zpravidla jde dnes o velké nadnárodní společnosti) na straně jedné a spotřebiteli jako slabšími na straně druhé. Není proto náhodné, že se tato prakticky každodenně vysoce frekventovaná oblast soukromého práva stává stále více důležitější, zejména s ohledem na nutnost dále plynule rozvíjet vnitřní evropský trh. Proto zcela přirozeně tato oblast přitahuje zvláštní současnou pozornost soukromoprávní politiky

DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST

DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST HLAVA PRVNÍ Pojem práva 1 Pojem práva ve smyslu objektivním a subjektivním 1. Lidé žijící ve společnosti se při svém chování sledujícím uspokojování jejich nejrůznějších potřeb a

Více

DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST

DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST HLAVA PRVNÍ Pojem práva 1 Pojem práva ve smyslu objektivním a subjektivním 1. Lidé žijící ve společnosti se při svém chování sledujícím uspokojování jejich nejrůznějších potřeb a

Více

ÚVOD DO SOUKROMÉHO PRÁVA, JEHO ZÁSADY, PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ

ÚVOD DO SOUKROMÉHO PRÁVA, JEHO ZÁSADY, PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ CPr_1 Civilní právo 1 ÚVOD DO SOUKROMÉHO PRÁVA, JEHO ZÁSADY, PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra občanského a pracovního práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Základní východiska

Více

Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy.

Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy. BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy. Evropské správní právo. (3. 10. 2017) JUDr. Veronika

Více

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D.

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. ZÁKLADNÍ POJMY právo: pozitivní (ius positivum) x přirozené (ius naturale) objektivní x subjektivní právní řád v rámci státu právní systémy ( sdružují podobné

Více

Seznam použitých zkratek... 16 Předmluva... 19

Seznam použitých zkratek... 16 Předmluva... 19 Obsah Seznam použitých zkratek... 16 Předmluva... 19 DÍL PRVNÍ: OBECNÁ ČÁST... 21 HLAVA PRVNÍ: Pojem práva... 23 1 Pojem práva ve smyslu objektivním a subjektivním... 23 2 Třídění práva ve smyslu objektivním...

Více

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA ORGANIZAČNÍ HMOTNÉ PROCESNÍ TRESTNÍ Správní právo organizační- zakotvuje základní zásady organizace veřejné konkretizuje postaveni organizaci, pravomoc a

Více

TEORIE PRÁVA Prameny práva

TEORIE PRÁVA Prameny práva TEORIE PRÁVA Prameny práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Pojem pramenů práva - ve formálním smyslu (formy v nichž právo vyjádřeno) - v materiálním smyslu (materiální důvody konkrétního

Více

OBSAH DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST... 25

OBSAH DÍL PRVNÍ OBECNÁ ČÁST... 25 Seznam použitých zkratek...................................... 15 Předmluva k prvnímu vydání.................................... 17 Předmluva k druhému vydání................................... 20 Předmluva

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o vodohospodářské legislativě? Setkali jste se s legislativou v praxi/brigádě?

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Realizace práva Mgr. Ondřej Havránek Pojem realizace Realizací právních norem rozumíme uskutečňování právních norem v právní praxi, tj. využívání oprávnění a dodržování právních

Více

Základy práva, 15. listopadu 2016

Základy práva, 15. listopadu 2016 lidská lidská Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta Základy, 15. listopadu 2016 Pojem mezinárodního je soubor právních norem, které upravují vzájemné vztahy států a jiných subjektů mezinárodního

Více

Právní záruky ve veřejné správě

Právní záruky ve veřejné správě Právní záruky ve veřejné správě Spravedlivé správní řízení (Správní řízení v kontextu čl. 6 Evropské úmluvy) olga.pouperova@upol.cz Struktura přednášky: Čl. 6 Evropské úmluvy 1) Vztahuje se na správní

Více

Člověk jako občan a světoobčan aktualizace textu v učebnici na str. 68-69

Člověk jako občan a světoobčan aktualizace textu v učebnici na str. 68-69 Fyzická osoba Člověk jako občan a světoobčan aktualizace textu v učebnici na str. 68-69 Fyzická osoba je právní pojem odlišující člověka od jiných právních subjektů, které mají právní subjektivitu (právnická

Více

Teorie práva. Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Teorie práva. Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Teorie práva Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Typy právních kultur Právní komparatistika (srovnávací právní věda) - mikrokomparatistika

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ÚSTAVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Základní ideové zdroje nutnost ochrany vyplývá z podstaty demokratického státu Listina základních práv a svobod liberalistická a individualistická

Více

2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel

2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel TEORIE PRÁVA 2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel PRAMEN PRÁVA Pramen práva je pojem, který označuje vnější formu, kterou jsou sdělovány právní normy (formální pojetí pramenů práva) zdrojem obsahu právních

Více

ZÁKLADY PRÁVA 2. část

ZÁKLADY PRÁVA 2. část ZPr_Základy práva ZÁKLADY PRÁVA 2. část Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra veřejného práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Prameny heteronomního práva ve formálním smyslu kde je právo fakticky obsaženo

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.14 Integrovaná střední škola

Více

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015

Právo Evropské unie 2. Prezentace 1 2015 Právo Evropské unie 2 Prezentace 1 2015 ES a EU Evropská společenství původně tři Společenství 1951 ESUO (fungovalo v období 1952 2002) 1957 EHS, ESAE (EHS od roku 1992 jen ES) Od vzniku ES si tato postupně

Více

Otázka: Právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): David Macháč. Právo

Otázka: Právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): David Macháč. Právo Otázka: Právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): David Macháč Právo souhr norem stanovených a zabezpečených státem každý občan může činit, co není zákonem zakázáno a nikdy nesmí být nucen činit,

Více

Vzor citace: ONDREJOVÁ, D. Právní prostředky ochrany proti nekalé soutěži. Wolters Kluwer ČR, a. s., 2010, s. 328

Vzor citace: ONDREJOVÁ, D. Právní prostředky ochrany proti nekalé soutěži. Wolters Kluwer ČR, a. s., 2010, s. 328 I Vzor citace: ONDREJOVÁ, D. Právní prostředky ochrany proti nekalé soutěži. Wolters Kluwer ČR, a. s., 2010, s. 328 Kapitola 5, nazvaná Právní prostředky proti nekalé soutěži obsažené v obchodním zákoníku,

Více

Evropské mezinárodní právo soukromé a procesní. JUDr. Klára Drličková, Ph.D.

Evropské mezinárodní právo soukromé a procesní. JUDr. Klára Drličková, Ph.D. Evropské mezinárodní právo soukromé a procesní JUDr. Klára Drličková, Ph.D. Obsah předmětu Opakování mezinárodní právo soukromé, právo EU Evropský justiční prostor pojem, vývoj, současný stav Určování

Více

Správní právo procesní

Správní právo procesní Správní právo procesní Postupy ve veřejné správě, správní právo procesní JUDr. Ing. Filip Dienstbier, Ph.D. Osnova: 1. Úvod 2. Postupy ve veřejné správě 3. Správní právo procesní 4. Nástin historického

Více

TEORIE PRÁVA 13. PRÁVNÍ PRINCIPY

TEORIE PRÁVA 13. PRÁVNÍ PRINCIPY TEORIE PRÁVA 13. PRÁVNÍ PRINCIPY Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz ÚČEL PRÁVNÍCH PRINCIPŮ 1. bezprostředně normativní s cílem přímo právně upravit lidské chování 2. zákonodárně politický a technický

Více

1. Koncepce a základní zásady

1. Koncepce a základní zásady PŘÍSPĚVEK 1 1. Koncepce a základní zásady Zákoník představuje komplexní úpravu soukromého práva, jež definuje jako ustanovení právního řádu upravující vzájemná práva a povinnosti osob. Zdůrazňuje, že uplatňování

Více

1. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY

1. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY 9 Ubi societate, ibi ius. Kde je společnost, tam je i právo. Výrok ze starého Říma. 1.1 Právní vědomí 1.2 Právní akt 1.3 Normativní systémy 1.4 Právní řád 1.5 Právní systém 1.6 Charakteristika právních

Více

Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a

Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a Občanské právo procesní Co k tomu? Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a exekuční činnosti (Exekuční

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Prameny práva Mgr. Ondřej Havránek Vymezení pojmu Pramen práva je pojem o více významech: jednak vyjadřuje vnější formu právních norem (pramen práva ve formálním smyslu), jednak

Více

Rozhodčí řízení. Přednáška 3-4 VŠFS 2015

Rozhodčí řízení. Přednáška 3-4 VŠFS 2015 Rozhodčí řízení Přednáška 3-4 VŠFS 2015 Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem činnosti rozhodce v rozhodčím řízení nemůže být žádná

Více

k přípustnosti účasti třetích osob na činnosti insolvenčního správce v rámci insolvenčního řízení

k přípustnosti účasti třetích osob na činnosti insolvenčního správce v rámci insolvenčního řízení STANOVISKO k přípustnosti účasti třetích osob na činnosti insolvenčního správce v rámci insolvenčního řízení vydané v rámci dohledové činnosti ve smyslu 36 zákona č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích

Více

Nabývá dnem uvedeným v právním předpise nebo, 15 dnů ode dne vyhlášení Pozn: možno i dříve, pokud je zde naléhavý obecný zájem (zák. č. 309/1999 Sb.,

Nabývá dnem uvedeným v právním předpise nebo, 15 dnů ode dne vyhlášení Pozn: možno i dříve, pokud je zde naléhavý obecný zájem (zák. č. 309/1999 Sb., Prameny správního práva JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Charakteristika pramenů správního práva Soubor pravidel chování, vyjádřených v určité právní formě (formální pramen) Společenské poměry, historické události,

Více

ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA. JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová 23662@mail.bivs.cz

ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA. JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová 23662@mail.bivs.cz ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová 23662@mail.bivs.cz OSNOVA PŘEDMĚTU Pojem a předmět úpravy občanského a soukromého práva, vztah k ostatním oborům. Právo veřejné a soukromé. Prameny

Více

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Pojem, zásady a prameny soukromého práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Pojem, zásady a prameny soukromého práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA Pojem, zásady a prameny soukromého práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Soukromé právo - rovnost subjektů - princip legální licence - smluvní autonomie (dispozitivní

Více

Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. ( )

Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. ( ) BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. (22. 9. 2015) JUDr. Veronika Kudrová, Ph.D. Obsah

Více

Retroaktivita. Prameny práva

Retroaktivita. Prameny práva Retroaktivita jedná se o zpětnou účinnost (popřípadě zpětná působnost) právního předpisu tedy situaci, kdy tento právní předpis působí i zpětně do doby před svou platností. Tzv. retroaktivita pravá je

Více

PRÁVO. 5. přednáška NOZ. Úvod, fyzické osoby. Mgr. Ing. Jiří Tobíšek

PRÁVO. 5. přednáška NOZ. Úvod, fyzické osoby. Mgr. Ing. Jiří Tobíšek PRÁVO 5. přednáška NOZ Úvod, fyzické osoby Mgr. Ing. Jiří Tobíšek Nový občanský zákoník NOZ více než 10 let příprav základem je návrh OZ z roku 1937 a četné zahraniční inspirace (Rakousko, Švýcarsko, Německo,

Více

Teorie práva (TePr) Základy práva (ZPr)

Teorie práva (TePr) Základy práva (ZPr) Teorie práva (TePr) Základy práva (ZPr) Mgr. et Mgr. Jan Šmíd PhD. VŠE, VŠFS Literatura ke kurzu: Teorie práva: Povinná: Gerloch Aleš: Teorie práva, Plzeň 2007, nakl. Aleš Čeněk Knapp Viktor: Teorie práva,

Více

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK, Dubí 1 Listina je Základním souborem práv člověka v měřítku českého

Více

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje Otázka: Základní pojmy teorie práva Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bezejmenna Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje stát v určité formě a při jejich porušení

Více

Základy teorie finančního práva. Charakteristika finančního práva

Základy teorie finančního práva. Charakteristika finančního práva Základy teorie finančního práva Charakteristika finančního práva Charakteristika finančního práva Veřejnoprávní povaha: teorie zájmová, mocenská, organická ad. Hybridní hraniční povaha Charakter předmětu

Více

Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád

Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád Jednání právnických osob v občanském soudním řízení (1) V občanském soudním řízení jedná za společnost v likvidaci podle 21 odst. 2 o. s. ř., 70 odst. 3 a 72 obch.

Více

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz STÁT Max Weber: lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe monopol legitimního násilí Stát

Více

Teorie práva Základy práva

Teorie práva Základy práva Teorie práva Základy práva PhDr. et Mgr. Jan Šmíd, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní Právní norma a její charakteristiky Právní norma = objektivně existující, obecně závazné pravidlo chování, jehož

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. Pojem pracovního práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

PRACOVNÍ PRÁVO. Pojem pracovního práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. PRACOVNÍ PRÁVO Pojem pracovního práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Pracovní právo: Pojem pracovního práva 1) individuální pracovní právo (vztah zaměstnavatel zaměstnanec) 2) kolektivní

Více

Zásady soukromého (občanského) práva

Zásady soukromého (občanského) práva Zásady soukromého (občanského) práva Literatura a prameny: Hurdík, J., Zásady soukromého práva, Brno: MU, 1998, Hurdík,J.-Lavický,P., Systém zásad soukromého práva, Brno:MU, 2010, dále Čečotová, Salač

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Nový postup EU pro posílení právního státu CS CS Příloha I: Právní

Více

Konference INMED, Pardubice 14. 11. 2013. Šustek & Co., advokátní kancelář JUDr. Karel Hlaváček

Konference INMED, Pardubice 14. 11. 2013. Šustek & Co., advokátní kancelář JUDr. Karel Hlaváček Konference INMED, Pardubice 14. 11. 2013 Šustek & Co., advokátní kancelář JUDr. Karel Hlaváček Veřejné a soukromé právo Listina základních práv a svobod čl. 2 odst. (2) Státní moc lze uplatňovat jen v

Více

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA ÚSTAVNÍ ZÁKLADY KYBERNETICKÉ KRIMINALITY

KYBERNETICKÁ KRIMINALITA ÚSTAVNÍ ZÁKLADY KYBERNETICKÉ KRIMINALITY KYBERNETICKÁ KRIMINALITA ÚSTAVNÍ ZÁKLADY KYBERNETICKÉ KRIMINALITY MGR. RADIM VIČAR UNIVERZITA OBRANY, FAKULTA EKONOMIKY A MANAGEMENTU radim.vicar@unob.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

16. maturitní otázka (A)

16. maturitní otázka (A) 16. maturitní otázka (A) 16) Právní instituce soustava obecných soudů,druhy soudní moci Ústavní soud, státní zastupitelství, advokacie, notářství Soudnictví, státní zastupitelství, advokacie, notářství

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_4_PRÁVO_1.04_Ústava ČR - I. Hlava. Výkladová prezentace k tématu Ústava ČR I. Hlava

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_4_PRÁVO_1.04_Ústava ČR - I. Hlava. Výkladová prezentace k tématu Ústava ČR I. Hlava Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Zápatí prezentace

1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Zápatí prezentace Veřejná správa, pojem a charakteristika MP313Zk Úvod do studia veřejné správy 1. přednáška 24. 9. 2015 JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Zápatí prezentace Veřejná správa, pojem a charakteristika Pojem správy,

Více

CPr_1 Civilní právo 1 PRÁVNICKÁ OSOBA Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D.

CPr_1 Civilní právo 1 PRÁVNICKÁ OSOBA Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. CPr_1 Civilní právo 1 PRÁVNICKÁ OSOBA Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Základní konstrukce vymezení právnické osoby (PO) - 20 o.z.:

Více

Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva. JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D.

Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva. JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D. Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D. Obsah 1. Účinnost NOZ 2. Přechodná ustanovení 3. Postup při uzavírání smluv 4. Odpovědnost volených členů orgánů obcí

Více

- podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do příslušného právního odvětví. společenské proměn, problémy a potřeby vyžadující právní úpravu

- podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do příslušného právního odvětví. společenské proměn, problémy a potřeby vyžadující právní úpravu Otázka: Právní systém a právní norma Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): klara.posp Právní systém - obsahové uspořádání právních předpisů. - podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do

Více

KAPITOLA 3 ZÁSADY SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ

KAPITOLA 3 ZÁSADY SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ KAPITOLA 3 ZÁSADY SPRÁVNÍHO ŘÍZENÍ OSNOVA ZÁKLADNÍCH ZNALOSTÍ zásady správního řízení pojem, funkce, odlišení od základních zásad činnosti správních orgánů zásada dispoziční a zásada oficiality zásada

Více

Úvod do mezinárodního práva soukromého. JUDr. Klára Svobodová

Úvod do mezinárodního práva soukromého. JUDr. Klára Svobodová Úvod do mezinárodního práva soukromého JUDr. Klára Svobodová Co je mezinárodní právo soukromé? Příklad 1 Obchodník z ČR a obchodník z Německa uzavřeli kupní smlouvu. Český prodávající dodal zboží, ale

Více

Pojem a přehled

Pojem a přehled Právo na spravedlivý proces Pojem a přehled Spravedlnost v soudním rozhodování Spravedlivá aplikace hmotného práva Není součástí práva na spravedlivý proces Spravedlivé řízení Výlučně procesní obsah Podstatou

Více

Právní vztahy a právní skutečnosti

Právní vztahy a právní skutečnosti Právní vztahy a právní skutečnosti INTRO Realizace práva tvorba, aplikace, kontrola zákonnosti vytváření právních vztahů Právní vztah vztah mezi dvěma případně více subjekty, který je regulovaný právem,

Více

Teorie práva Přirozené a Pozitivní právo

Teorie práva Přirozené a Pozitivní právo Teorie práva Přirozené a Pozitivní právo Martin Škop Přirozené a pozitivní právo Přirozené a pozitivní právo způsoby odpovědi na základní otázku Co je právo? nutnost nalézt správná pravidla jednání je

Více

Problematické momenty z aplikace NOZ dopady NOZ na zakázkové vztahy

Problematické momenty z aplikace NOZ dopady NOZ na zakázkové vztahy Bezpečná plavba v nestabilních vodách, aneb pojďte s námi na palubu českého zadávání Problematické momenty z aplikace NOZ dopady NOZ na zakázkové vztahy Mgr. David Dvořák, LL.M., Ph.D. MT Legal s.r.o.,

Více

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr P V. Realizace práva. Právní vztahy - předpoklady Pojem, předpoklady právního vztahu. Třídění právních vztahů. Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní,

Více

Úvod do NOZ systematika, předmět, základní zásady

Úvod do NOZ systematika, předmět, základní zásady Katedra práva Úvod do NOZ systematika, předmět, základní zásady Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 13.9.2015 NOZ systematika Celkem NOZ obsahuje 3081

Více

OBSAH O autorech Autoři jednotlivých kapitol Seznam zkratek 1 Úvod 2 Evropský rozměr nové právní úpravy rodičovské odpovědnosti

OBSAH O autorech Autoři jednotlivých kapitol Seznam zkratek 1 Úvod 2 Evropský rozměr nové právní úpravy rodičovské odpovědnosti OBSAH O autorech... 5 Autoři jednotlivých kapitol... 8 Seznam zkratek... 9 1 Úvod... 19 1.1 Základní metodologická východiska této publikace... 19 1.2 Struktura předkládané publikace... 22 1.3 Autorský

Více

MINISTERSTVO VNITRA. Poradní sbor náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní službě. Závěr č. 5

MINISTERSTVO VNITRA. Poradní sbor náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní službě. Závěr č. 5 MINISTERSTVO VNITRA Poradní sbor náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní službě Závěr č. 5 ze zasedání poradního sboru náměstka ministra vnitra pro státní službu k zákonu o státní

Více

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne.. 2015, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I V 6 odst.

Více

Úvod do mezinárodního práva soukromého

Úvod do mezinárodního práva soukromého Úvod do mezinárodního práva soukromého JUDr. Klára Svobodová Co je mezinárodní právo soukromé? Příklad 1 Obchodník z ČR a obchodník z Německa uzavřeli kupní smlouvu. Český prodávající dodal zboží, ale

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss) IV. O d ů v o d n ě n í Hodnocení dopadů regulace podle Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace schválených usnesením vlády není k návrhu tohoto nařízení zpracováno, neboť předseda Legislativní rady

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY I_P1-2 Číslo projektu:

Více

33 smluv o odměně, jakož i při neoprávněném užití

33 smluv o odměně, jakož i při neoprávněném užití Vypsaná témata diplomových prací pro školní rok 2016/2017 Katedra občanského práva, ústav práva autorského, práv průmyslových a práva soutěžního a centrum zdravotnického práva Název Vedoucí 1 Advokát a

Více

Část třetí Řízení v prvním stupni

Část třetí Řízení v prvním stupni Část třetí / Hlava první Část třetí Řízení v prvním stupni Hlava první Průběh řízení Místní příslušnost / 39 / Občanské soudní řízení 84 Úplné znění 84 v tomto znění od 1. 1. 2001 poslední změna zákonem

Více

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO Zkušební okruhy pro Státní závěrečnou zkoušku v bakalářském studijním programu Právní specializace obor Právo a podnikání v akademickém roce 2012/2013 zkušební období: JARO 2013 - ZÁŘÍ 2013 - LEDEN 2014

Více

Právo jako věda ( funkce práva, prameny, spravedlnost, právní systémy)

Právo jako věda ( funkce práva, prameny, spravedlnost, právní systémy) Právo jako věda ( funkce práva, prameny, spravedlnost, právní systémy) Ing. Lenka Hřibová, 2015 Právo, právní vědomí Právo systém pravidel, které mají určitou formu a dle kterých se organizuje a řídí lidské

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 618/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 618/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 618/0 Návrh poslanců Jana Chvojky, Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky, Cyrila Zapletala a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon

Více

Pojmy právo seminář společenské vědy

Pojmy právo seminář společenské vědy Pojmy právo seminář společenské vědy 1. Zákonnost 2. Základní zásady práva 3. Právní vědomí 4. Právní jistota 5. Právo 6. Objektivní a subjektivní právo 7. Právní předpisy 8. Soudní precedens 9. Normativní

Více

prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D. JUDr. František Púry, Ph.D.

prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D. JUDr. František Púry, Ph.D. prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D. JUDr. František Púry, Ph.D. obsažena v zákoně č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, ve znění pozdějších předpisů (dále též TOPO) Část

Více

Prameny správního práva. Olga Pouperová

Prameny správního práva. Olga Pouperová Prameny správního práva Olga Pouperová Prameny práva Ve formálním smyslu pouze psané právo (právní předpisy, tzn. obecně závazné předpisy) normativní právní akty + některé mezinárodní smlouvy V materiálním

Více

SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování v chodu záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (úče

SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování v chodu záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (úče ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č. 1 VEŘEJNÁ SPRÁVA,, POJEM, CHARAKTERISTIKA PrF MU, září 2012 petr průcha, 2012 SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování

Více

Úvod do základů práva. Ing. Mgr. Tomáš Klusák

Úvod do základů práva. Ing. Mgr. Tomáš Klusák Úvod do základů práva Ing. Mgr. Tomáš Klusák Ignorantia iuris neminem excusat (Paulu) Ing. Mgr. Tomáš Klusák 2 bsah přednášky Pojem právo Normativní systémy Základní právní pojmy Prameny práva Právní norma

Více

Základy práva, 12. prosince 2015

Základy práva, 12. prosince 2015 Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta práva, 12. prosince 2015 Přehled přednášky NOZ upouští od socialistického konceptu právních úkonů a vrací se k termínu právní jednání 545 NOZ: vyvolává

Více

Test poměrnosti cíle a prostředku

Test poměrnosti cíle a prostředku Test poměrnosti cíle a prostředku verze 1.4 Účel Účelem Testu poměrnosti cíle a prostředku 1 je v konkrétní právní věci přezkoumatelně právně upřednostnit použití určitého práva, svobody nebo obecného

Více

ZÁKLADY TEORIE ZÁKLADY T PRÁVA EORIE III. PRÁVA

ZÁKLADY TEORIE ZÁKLADY T PRÁVA EORIE III. PRÁVA ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Právní normy 1 Právní norma Nehmotné stanovení příkazů, zákazů a dovolení (norma x normativní věta). Všeobecně závazné, státem vydané, jím garantované a sankcionované pravidlo

Více

Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva

Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva 1. Základní metoda regulace respektování rovnosti subjektů rovnost subjektů a. žádný účastník OP vztahu nemůže jednostranně ukládat druhému subjektu povinnosti b. žádný

Více

Lisabonská smlouva. Evropa států a Evropa občanů. JUDr.. PhDr. Petr Kolář, Ph.D.

Lisabonská smlouva. Evropa států a Evropa občanů. JUDr.. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Lisabonská smlouva Evropa států a Evropa občanů JUDr.. Lenka Pítrová, CSc. JUDr.. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. 2008 Hlava II SEU: Ustanovení o demokratických zásadách Členské státy Občané členských států Hlava

Více

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc.

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. 11. 5. 2016 Spolupráce mezi státy v oblasti trestního práva je podmíněna především ohledy na zásadu suverenity. Suverenita je vlastnost státní moci, její nezávislost

Více

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Duben 2012 Právní postavení obce Územní společenství občanů s právem na samosprávu Veřejnoprávní korporace vlastní majetek

Více

Důvodová zpráva. I. Obecná část A. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

Důvodová zpráva. I. Obecná část A. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Důvodová zpráva I. Obecná část A. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vymáhání práv duševního vlastnictví orgány Celní

Více

Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu. Jana Dudová

Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu. Jana Dudová Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová Pojem životní prostředí Životní prostředí - realita světa ( jeho části), která svými vlastnostmi umožňuje

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 3. Správní právo, správní řád, správní řízení CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o správním právu? Setkali jste se se správním řízením?

Více

Smlouvy o převodu vlastnictví jednotky

Smlouvy o převodu vlastnictví jednotky Smlouvy o převodu vlastnictví jednotky Author: JUDr. Pavla Schödelbauerová Published: 20.08.2007 Jedná se o zcela specifické případy, podmínkou je buď poskytnutí finanční pomoci na výstavbu budov v případě

Více

kapitola I Převodové tabulky

kapitola I Převodové tabulky I. kapitola I Převodové tabulky Převodové tabulky mezi ustanoveními dosavadních právních předpisů a stavem po rekodifikaci soukromého práva od 1. ledna 2014 Vypracoval kolektiv autorů legislativního odboru

Více

Pracovní právo po novém občanském zákoníku

Pracovní právo po novém občanském zákoníku Miroslav Bělina, právnická fakulta UK Praha Pracovní právo po novém občanském zákoníku I. Ustanovení nového občanského zákoníku s přímým dopadem na zákoník práce. Dne 1. 1. 2014 nabude účinnosti nový občanský

Více

MEZINÁRODNÍ SMLOUVY A AKTY MEZINÁRODNÍCH ORGANIZACÍ. DOC. JUDr. ZBYNĚK ŠVARC, PH.D.

MEZINÁRODNÍ SMLOUVY A AKTY MEZINÁRODNÍCH ORGANIZACÍ. DOC. JUDr. ZBYNĚK ŠVARC, PH.D. MEZINÁRODNÍ SMLOUVY A AKTY MEZINÁRODNÍCH ORGANIZACÍ DOC. JUDr. ZBYNĚK ŠVARC, PH.D. PRAMENY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA VEŘEJNÉHO (MPV) MEZINÁRODNÍ OBYČEJE OBECNÉ PŘIJETÍ = PRAXE ROZŠÍŘENÁ REPREZENTATIVNÍ OPAKOVANÁ

Více

Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA

Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Právo jako normativní systém. Prameny práva. JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. KPT MU PrF v Brně Organizační informace Literatura Harvánek, J. a kol. Právní teorie. Plzeň: Vydavatelství

Více

Seminář - Omšenie

Seminář - Omšenie Seminář - Omšenie 5. 6. 2017 I. Vnitrostátní úprava právního styku s cizinou v trestních věcech v ČR A) zák. č. 104/2013 Sb., o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních, (ve znění novel č. 77/2015

Více

1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky

1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky Monika Matysová 1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky Odstranit diskriminaci na základě státní příslušnosti

Více

Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 1/2019

Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 1/2019 Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 1/2019 Označení stanoviska: Problematika rozhodování o počtu zaměstnanců obce zařazených do obecního úřadu a dalších pracovně-organizačních

Více

22 Cdo 2939/2012 ze dne

22 Cdo 2939/2012 ze dne 22 Cdo 2939/2012 ze dne 22.10.2013 PR 8/2014 str. 292 1. Pravidlo, že při vypořádání SJM se věci ze zaniklého SJM mají mezi rozvedené manžele rozdělit tak, aby částka, kterou je jeden z manželů povinen

Více

22 Cdo 2939/2012 ze dne

22 Cdo 2939/2012 ze dne 22 Cdo 2939/2012 ze dne 22.10.2013 PR 8/2014 str. 292 1. Pravidlo, že při vypořádání SJM se věci ze zaniklého SJM mají mezi rozvedené manžele rozdělit tak, aby částka, kterou je jeden z manželů povinen

Více