Programové prohlášení SK RVŠ pro roky Obsah

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Programové prohlášení SK RVŠ pro roky 2012 14. Obsah"

Transkript

1 PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ PRO ROKY

2 Obsah Preambule...3 Řízení a samospráva vysokého školství...5 Financování vysokých škol...6 Sociální dimenze studia...7 Vzdělávací a tvůrčí činnosti, kvalita vysokého školství...8 Rozvoj SK RVŠ a spolupráce s partnery...10 Mezinárodní a zahraniční spolupráce...11

3 Preambule České vysoké školství se na počátku roku 2012 nachází v nelehké situaci. Zásadní proměny celého systému v důsledku výrazného zvýšení počtu institucí i studujících, strukturace studia, změn v systému financování vzdělávací činnosti i tvůrčích činností i nové dříve ve vysokém školství neznámé společenské požadavky kladou na systém vysokého školství zásadní nároky. S mnoha těmito nároky se české vysoké školství poměrně dobře vyrovnalo strukturace studia neznamenala zásadní negativní proměny studijních oborů jako v některých jiných zemích, výzkumné výkony českých vysokých škol rostou, stejně jako roste mezinárodní mobilita studujících i akademických pracovníků. Uplatnitelnost absolventek a absolventů vysokých škol na trhu práce je stále velmi dobrá, byť se již začínají projevovat důsledky masifikace celého systému. Další rozvoj vysokoškolské soustavy v České republice je však výrazně závislý na tom, jak se vysoké školy a zejména stát a veřejnost prostřednictvím nastavení celého systému vyrovnají s důsledky vývoje v prvních dvou desetiletích 21. století. Více než 80 % studujících studuje na veřejných vysokých školách český vysokoškolský systém je, stejně jako drtivá většina ostatních systémů v Evropském prostoru vysokoškolského vzdělávání, založen na veřejném charakteru, veřejné odpovědnosti a veřejném financování. Právě dostatečná výše veřejných financí je základní podmínkou dalšího rozvoje a zvyšování kvality českého vysokého školství. Všechny vlády České republiky opakovaně deklarují, že kvalita vysokého školství patří mezi jejich zásadní priority. Výše veřejných prostředků vynakládaných na vysoké školství však v posledních letech neustále klesá a vláda plánuje do roku 2014 další, drastické škrty. Vysoké školy přitom trpí dlouhodobým podfinancováním a právě jeho míra zásadním způsobem brzdí jejich další rozvoj a zejména zvyšování kvality. České vysoké školy čeká další výrazná změna významný pokles počtu absolventů a absolventek maturitních ročníků, který bude kulminovat v letech po roce 2015 a s ním související pokles počtu přijímaných osob. Vysoké školy musejí mít dostatek prostoru pro strategická rozhodnutí, jejichž prostřednictvím se na tuto situaci připraví a budou na ni reagovat tak, aby nedošlo k nevratným a negativním změnám celého systému. Vláda České republiky usiluje od svého ustavení v červenci 2010 o reformu vysokého školství. Ta dostala konkrétní podobu ve věcných záměrech zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které ministr školství, mládeže a tělovýchovy předložil vládě ČR na přelomu roku 2011 a Navržené reformy se dotýkají všech aspektů vysokoškolského studia. Jejich cílem je změnit systém financování, řízení a samosprávy, akademických drah i zajišťování kvality.

4 Velká část navržených změn však nereaguje na skutečné problémy vysokého školství zejména absenci funkčního diverzifikovaného systému a na něj navázaného systému zajišťování kvality i financování. Naopak, snaží se měnit osvědčené a funkční instituce a mechanismy a nahradit je riskantními, netransparentními a chaotickými nástroji. Studentská komora Rady vysokých škol se jako reprezentativní orgán studentek a studentů českých vysokých škol na národní úrovni aktivně a dlouhodobě zapojuje do úsilí o zkvalitnění českého vysokého školství. Bude nadále důrazně bránit těm změnám, které mohou české vysoké školství poškodit, omezit autonomii institucí, demokratický charakter akademické samosprávy i akademické svobody. Bude prosazovat zájmy studentek a studentů a trvat na otevřeném, širokém a nediskriminačním přístupu ke kvalitnímu vysokoškolskému vzdělání. Bude hájit převládající veřejný charakter vysokého školství jako základní a nezbytnou podmínku dalšího rozvoje demokratické společnosti.

5 Řízení a samospráva vysokého školství SK RVŠ bude důsledně obhajovat autonomní, samosprávný model řízení veřejných vysokých škol, který je ústředním principem akademické obce, na níž spočívá kvalitní vysokoškolské vzdělávání. SK RVŠ bude klást důraz zejména na otevřenou a dostatečnou komunikaci na všech úrovních akademické samosprávy. Zasadíme se o intenzivnější sdílení informací i zkušeností mezi jednotlivými akademickými obcemi a jejich zákonnou reprezentací, stejně jako o důsledné informování všech členů a členek široké akademické obce včetně její studentské části. SK RVŠ bude spolupracovat s akademickými obcemi za účelem vytvoření odborných analýz, přehledů a studií, které se budou zabývat současným stavem akademické samosprávy, postavením studujících v samosprávných orgánech, pravomocemi a fungováním těchto orgánů. SK RVŠ se dále zasadí o zkvalitnění demokratických procesů a v návaznosti na to o posílení samosprávných orgánů na veřejných vysokých školách. Na základě vyhodnocení současné situace i dostupných zkušeností ze zahraničí navrhneme systémová opatření, která přispějí ke zkvalitnění prostředí akademické samosprávy. SK RVŠ bude také v návaznosti na tyto návrhy pracovat na vytvoření takových podmínek, které by umožnily těm, kteří na akademické samosprávě participují, zdokonalovat a profesionalizovat svou činnost.

6 Financování vysokých škol Promyšlený a kvalitní systém financování je nejúčinnějším nástrojem rozvoje a zvyšování kvality vysokého školství. SK RVŠ dlouhodobě podporuje a požaduje změny, které zajistí stabilní financování vysokých škol založené na podpoře kvality výuky, vědy, výzkumu a dalších tvůrčích činností. SK RVŠ bude aktivně usilovat o změnu systému financování veřejných vysokých škol tak, aby byl založen na systému rámcových smluv uzavíraných na více let. Zavedení kontraktového financování však musí nutně předcházet stanovení transparentních podmínek a indikátorů, na nichž budou smlouvy mezi státem a vysokými školami založeny. SK RVŠ bude bránit takovému systému financování, který přímo či nepřímo ohrozí autonomii vysokých škol a svobodu výuky i tvůrčích činností na vysokých školách. SK RVŠ bude prosazovat takové změny ve financování vysokého školství, které povedou k účinné diverzifikaci celého systému a podpoří kvalitní vysoké školy ve všech oblastech výuky a tvůrčích činností v návaznosti na jejich poslání a strategické cíle. SK RVŠ se na oblast diverzifikace výrazněji zaměří i ve své programové a analytické činnosti. SK RVŠ bude spolupracovat na hledání relevantních forem a nástrojů podporujících vyšší zapojení soukromých zdrojů ve financování vysokého školství, zásadně však odmítá zpoplatnění studia jako jeden z těchto nástrojů. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že zpoplatnění studia není stabilním zdrojem vyšších příjmů vysokých škol a zároveň přináší výrazné a často nevratné negativní dopady nejen na studující, absolventy vysokých škol i jejich domácnosti, ale i na samotné vysoké školy. SK RVŠ je přesvědčena o tom, že kvalitní vysoké školství není možné zajistit bez odpovídající úrovně veřejného financování a bude proto důrazně bránit dalšímu snižování veřejných výdajů na vysoké školství.

7 Sociální dimenze studia Vysokoškolské studium představuje na úrovni jednotlivců různorodé životní situace. SK RVŠ proto při jednání o reformě finanční pomoci při studiu bude prosazovat takový systém, který bude různorodost těchto situací zohledňovat a při jejich řešení usilovat o srovnatelné a férové podmínky pro všechny studenty a studentky. Socio-ekonomické a socio-kulturní zázemí studujících nesmí ovlivňovat dostupnost vysokoškolského vzdělání významněji než jejich studijní a tvůrčí schopnosti. SK RVŠ proto bude trvat na takovém nastavení systému finanční pomoci při studiu, které povede k odbourávání socio-ekonomických a socio-kulturních bariér v přístupu ke studiu i během něj a které současně bude účinně spoluvytvářet podmínky pro úspěšné dokončení studia. SK RVŠ bude také usilovat o takové změny v podpoře při studiu, které povedou k vytvoření férových podmínek ke studiu a jeho úspěšnému dokončení pro studující se specifickými vzdělávacími potřebami. SK RVŠ bude rovněž usilovat o koncepční řešení vztahu vysokoškolského studia a práce, zejména ve vztahu k uplatnitelnosti absolventů a absolventek vysokých škol a socio-ekonomické situaci jednotlivců v průběhu studia. Budeme spolupracovat na hledání takových forem propojování práce (praxe) a vysokoškolského studia, které budou respektovat autonomii vysokých škol v oblasti stanovování kurikula, zároveň umožní studujícím získávat zkušenosti, dále rozvíjet schopnosti a poznatky relevantní pro jejich studium a zároveň získat za odvedenou práci důstojnou odměnu. Institucionální zázemí, které zajišťuje podpůrné služby pro studující (ubytovací, stravovací, poradenské apod.) významně ovlivňuje podmínky, za kterých se vysokoškolské studium realizuje. SK RVŠ proto provede analýzu a vyhodnocení dostupnosti a kvality těchto služeb a na základě tohoto vyhodnocení případně navrhne a podpoří takové systémové změny v této oblasti, které povedou ke zlepšení podmínek při studiu.

8 Vzdělávací a tvůrčí činnosti, kvalita vysokého školství Zásadní změny, především kvantitativní expanze českého vysokoškolského systému, vyžadují změny i v systému zajišťování kvality. Kvalita se přitom vztahuje nejen na samotný proces výuky, ale i na zajištění jejích materiálních podmínek. Současný systém akreditací již nedokáže adekvátně reagovat na množství studijních programů a oborů, ani nereflektuje vícerozměrné pojetí kvality, založené na diverzifikovaném systému institucí s odlišnými rolemi a odlišným posláním. SK RVŠ proto bude požadovat takové změny v současném systému zajišťování kvality, které povedou ke skutečné a koncepční diverzifikaci vysokých škol. SK RVŠ však považuje za negativní takové změny, které by vedly pouze ke zvýšení administrativní zátěže vysokých škol a ke zvýšení nákladů na chod systému zajišťování. Důrazně se také bude stavět proti návrhům, které by omezovaly autonomii vysokých škol a zejména akademické svobody při výuce i tvůrčích činnostech. SK RVŠ je připravena aktivně se zapojit do vyhodnocení implementace Národního rámce kvalifikací, zejména na úrovni institucí a jednotlivých studijních programů. Jedním ze základních definičních znaků vysokoškolského studia je také zapojení studujících do tvůrčích činností. SK RVŠ se intenzivněji zaměří na tuto agendu ve své analytické i programové činnosti. SK RVŠ bude podporovat a prosazovat změny, které povedou ke zvýšení participace studujících na výzkumu a dalších tvůrčích činnostech prostřednictvím specifického výzkumu, grantových soutěží a dalších programů na národní i celoevropské úrovni. SK RVŠ se i nadále bude věnovat mobilitě studujících, kterou pokládá za jeden z hlavních nástrojů vytváření funkčního Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání. SK RVŠ bude podporovat odstraňování bariér v přístupu k výměnným programům pro různé skupiny studujících a zároveň bránit takovým změnám, které povedou ke snižování počtu studujících v mobilitních programech. SK RVŠ bude také podporovat programy zaměřené na vnitrostátní mobilitu v rámci stejného stupně studia (například formou stáží), ale i mobilitu mezi stupni studia. Bude tedy prosazovat taková opatření, která budou vysoké školy motivovat k větší otevřenosti vůči absolventům a absolventkám z jiných vysokých škol, kteří se ucházejí o přijetí do studia v navazujícím stupni.

9 SK RVŠ bude usilovat o posílení a prohloubení spolupráce s Akreditační komisí, jak na úrovni tvorby podmínek pro akreditaci studijních programů, tak při hodnocení vysokých škol. SK RVŠ také vytvoří systém výběru studujících do pracovních skupin pro vnější hodnocení vysokých škol, stejně jako mechanismus získávání odborných kompetencí pro toto hodnocení, založený zejména na vzdělávacích seminářích. SK RVŠ pokládá za velmi významnou také oblast vnitřního zajišťování kvality, zejména studentského hodnocení výuky, vedení kvalifikačních prací i zajištění podpůrných služeb. Bude proto prosazovat takové změny na úrovni národní legislativy i jednotlivých vysokých škol, které povedou ke zvýšení zapojení studujících do přípravy, realizace i vyhodnocování těchto procesů.

10 Rozvoj SK RVŠ a spolupráce s partnery SK RVŠ bude usilovat o zvyšování profesionalizace své činnosti. Vypracuje mechanismy vedoucí ke zkvalitnění vnitřní komunikace (systémové nástroje, které zlepší a zvýší nutnou četnost i efektivnost komunikace) a v návaznosti na to k rozvoji vnější komunikace. SK RVŠ bude usilovat o zavedení takových systémových nástrojů, které povedou zvýšení profesionality svých výstupu a činnosti. SK RVŠ bude dbát o maximální zapojení a pracovní aktivitu svých členů a členek z veřejných, státních a soukromých vysokých škol, tak externích členů a členek komisí. SK RVŠ se opírá o akademické obce jednotlivých vysokých škol a reflektuje jejich odlišné situace, problémy a potřeby. I nadále budeme usilovat o maximální zapojení akademických obcí do stanovování věcné agendy SK RVŠ. SK RVŠ bude v akademické obci i širší odborné veřejnosti aktivně vyhledávat odborníky na jednotlivé dílčí agendy, kterými se národní studentská reprezentace zabývá, a bude vytvářet takové prostředí, které umožní zájemcům z řad akademické veřejnosti aktivní zapojeni do činnosti SK RVŠ. SK RVŠ bude dbát na svou mediální prezentaci. SK RVŠ bude pravidelně a otevřeně komunikovat s odbornou i širší veřejností, bude pracovat na rozšíření podvědomí o své činnosti a usilovat o lepší informovanosti studujících, akademických pracovníků a pracovnic, veřejných a státních institucí i široké veřejnosti. SK RVŠ je reprezentací studentek a studentů českých vysokých škol na národní úrovni. Jako taková nadále bude partnerem zejména pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Vládu ČR a další relevantní aktéry za účelem vyjednávání takových změn a podmínek, které budou v souladu se zájmy studujících. SK RVŠ bude za tímto účelem spolupracovat i s dalšími relevantním subjekty, které se pohybují v akademickém a studentském prostředí, které se jím zabývají či se k němu nějak vztahují. SK RVŠ podporuje formalizované i neformální zájmové aktivity studujících na vysokých školách, které jsou v souladu s principy akademické obce a které přispívají k jejímu rozvoji. Budeme usilovat o důstojný přístup k takovým studentským aktivitám a o vznik takových podmínek, které by umožnily jejich systémovou podporu.

11 Mezinárodní a zahraniční spolupráce SK RVŠ pokládá mezinárodní spolupráci za jednu ze svých klíčových rolí při zastupování zájmů studentů a studentek českých vysokých škol. Cíle SK RVŠ v oblasti mezinárodní spolupráce budou společně s plány jejich plnění zpracovány v Zahraniční strategii SK RVŠ. SK RVŠ bude aktivně působit jako členská organizace Evropské studentské unie (ESU) a zintenzivní své zapojení do Evropské rady doktorských studujících (Eurodoc). SK RVŠ naváže na úspěšnou spolupráci se studentskými reprezentacemi zemí Visegrádské čtyřky z minulých let. SK RVŠ bude o tuto regionální spolupráci usilovat a bude ji aktivně rozvíjet ve formátu V4 a V4+. Za nejbližšího partnera nadále považuje národní reprezentaci Slovenska Študentskú radu vysokých škôl SR. SK RVŠ nadále bude usilovat o navázání užší spolupráce s dalšími národními studentskými reprezentacemi evropských zemí včetně spolupráce založené na významných věcných agendách ve vysokém školství, kterými se studentské reprezentace z jiných zemí také zabývají.

12 Studentská komora Rady vysokých škol ve Šlapanicích dne 10. března 2012

SK RVŠ Programové prohlášení strana 1

SK RVŠ Programové prohlášení strana 1 Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) zastupuje všechny studentky a studenty vysokých škol v České republice již od roku 1992. Prosazuje jejich zájmy na národní a mezinárodní úrovni. Usiluje o

Více

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Bosonožská 9, 625 00 Brno AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Bosonožská 9, 625 00 Brno AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Bosonožská 9, 625 00 Brno AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací, výzkumné a vývojové činnosti pro rok 2015 Úvod Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací,

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PRO ROK 2018 V plánu realizace strategického záměru vzdělávací a tvůrčí

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 2. října 2018 Akademický senát FZS TUL schválil dne 10.

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

ROČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI UNIVERZITY JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA S.R.O. PRO ROK 2017

ROČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI UNIVERZITY JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA S.R.O. PRO ROK 2017 ROČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI UNIVERZITY JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA S.R.O. PRO ROK 2017 UNIVERZITA JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA ŘÍJEN 2016 Tento Roční plán realizace

Více

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2011-2015 pro rok 2013 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Fakulty sociálně ekonomické

Více

Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019

Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019 Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci na rok 2019 Úvod Předkládaný Plán realizace strategického záměru Fakulty přírodovědně-humanitní

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2018 Vědecká rada FZS TUL projednala dne 20. listopadu 2017 Akademický senát FZS TUL schválil dne

Více

Záměr výzvy ESF výzva pro vysoké školy Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání

Záměr výzvy ESF výzva pro vysoké školy Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Záměr výzvy ESF výzva pro vysoké školy Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Účelem zveřejnění toho záměru je včas informovat potencionální žadatele o možnostech a zaměření připravované výzvy

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ NA ROK 2016 BRNO,

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační činnosti Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci na období

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační činnosti Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci na období Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační činnosti Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci na období 2016-2020 LIBEREC, listopad 2015 Obsah Úvod...3 I. Prioritní

Více

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR SK RVŠ 2011 2015. 11. 11. 2010 v Praze

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR SK RVŠ 2011 2015. 11. 11. 2010 v Praze DLOUHODOBÝ ZÁMĚR SK RVŠ 2011 2015 11. 11. 2010 v Praze Dlouhodobý záměr SK RVŠ 2011 2015 Schváleno dne 11. 11. 2010 v Praze Kapitoly: 1. Úloha vysokého školství ve společnosti 2. Dostupnost studia a rovnost

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FARMACEUTICKÉ FAKULTY VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO PRO ROK 2017 V plánu realizace strategického záměru vzdělávací a tvůrčí

Více

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Platnost: 12. 9. 2017 Účinnost: 12. 9. 2017 PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH

Více

Aktualizace pro rok 2014

Aktualizace pro rok 2014 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Hornicko-geologické fakulty VŠB TUO na období 2011-2015 Aktualizace pro rok 2014 Ostrava, 2014 ÚVOD

Více

STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú.

STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2016 1 Dokument Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací

Více

1. Kvalita a relevance

1. Kvalita a relevance Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2013 Úvod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

19. dubna 2002, Bartošovice v Orlických horách. Studentská komory Rady vysokých škol FINANCOVÁNÍ VYSOKÉHO ŠKOLSTVÍ

19. dubna 2002, Bartošovice v Orlických horách. Studentská komory Rady vysokých škol FINANCOVÁNÍ VYSOKÉHO ŠKOLSTVÍ 19. dubna 2002, Bartošovice v Orlických horách Studentská komory Rady vysokých škol FINANCOVÁNÍ VYSOKÉHO ŠKOLSTVÍ Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) je vrcholnou reprezentací studentů veřejných,

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2018

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2018 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2018 Plán realizace Strategického záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Vysoké školy sociálně správní

Více

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ)

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) (SK RVŠ) POSED 2. 11. 2014, kemp Baldovec Daniel Thibaud, předseda Úvodní informace - veřejné a státní VŠ - 27 veřejných a státních vysokých škol, - 330 000 studentů - soukromé VŠ - 44 soukromých VŠ -

Více

Obsah. 1. Úvod 5. Použité zkratky 19

Obsah. 1. Úvod 5. Použité zkratky 19 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Univerzity Pardubice pro rok 2016 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké,

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ A VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ NEBO DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY A MEZIOBOROVÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

Více

Strategický záměr Plán realizace

Strategický záměr Plán realizace Strategický záměr Plán realizace 2018 Plán realizace strategického záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice pro rok 2018 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké,

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Září 2015 Dlouhodobý záměr vzdělávací, vědecké a výzkumné, vývojové,

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA, O.P.S. ze dne 27. června 2017

Více

Priorita 2: Diverzita a dostupnost vzdělávání

Priorita 2: Diverzita a dostupnost vzdělávání Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice pro rok 2017 Obsah 1. Úvod 2 2. Priority

Více

2. Odstraňování slabých míst vzdělávacího systému

2. Odstraňování slabých míst vzdělávacího systému MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Podklad pro diskuzi ke Strategii vzdělávací politiky do roku 00. Odstraňování slabých míst vzdělávacího systému Praha, březen 01 Úvod V lednu 01 zahájilo Ministerstvo

Více

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA 1.1 Profilace a diverzifikace studijních programů koordinaci přijímacích

Více

Plán realizace Strategického záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity na rok 2017

Plán realizace Strategického záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity na rok 2017 Plán realizace Strategického záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity na rok 2017 Předloženo k projednání Akademickému senátu PdF OU dne 9. 1. 2017 Zpracoval: doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D., děkan

Více

Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci

Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA OBDOBÍ

Více

1. Kvalita a relevance. Úvod. Profilace institucí a studijních programů

1. Kvalita a relevance. Úvod. Profilace institucí a studijních programů Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2014 Úvod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

věcí, ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, ministrem průmyslu a obchodu,

věcí, ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, ministrem průmyslu a obchodu, REALIZAČNÍ PLÁN NÁRODNÍHO KOSMICKÉHO PLÁNU 1) Zřídit koordinační orgán (Koordinační rada ministra dopravy pro kosmické aktivity) a zajistit jeho fungování Pro transparentní a efektivní koordinaci kosmických

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Havířov

Více

Vnitřní předpisy Vysoké školy polytechnické Jihlava

Vnitřní předpisy Vysoké školy polytechnické Jihlava Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 27. června 2017

Více

Hlavními prioritami ministerstva pro rok 2015 jsou:

Hlavními prioritami ministerstva pro rok 2015 jsou: Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2015 Úvod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

2!"#$ &'()&)'#! )*'*&+$

2!#$ &'()&)'#! )*'*&+$ 0123425267 9 951 5 793 722 2 51 2!"#$ &'()&)'#! )*'*&+$,9-.2 / 01 26526 123451212 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti Fakulty managementu a ekonomiky

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. NA ROK 2019 Plán realizace Strategického záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Vysoké školy sociálně správní

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2017 UNIVERZITA J, E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ll3!10"'fflijj@@d! PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2017 Fakulty zdravotnických studií Priority: 1. Aktualizovat dokumenty FZS v návaznosti na novelu

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti Vysoké školy obchodní a hotelové Brno pro

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti Vysoké školy obchodní a hotelové Brno pro Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti Vysoké školy obchodní a hotelové Brno pro rok 2016 Dokument Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací

Více

Priorita 2: Diverzita a dostupnost vzdělávání

Priorita 2: Diverzita a dostupnost vzdělávání Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice pro rok 2018 Obsah 1. Úvod 2 2. Priority

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE ZE DNE 19. ČERVENCE 2017 Článek 2 Obecné předpoklady zajišťování a vnitřního hodnocení kvality 1. AVU je vysokou

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Plán realizace Strategického záměru schválil Akademický senát

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2017 \ Á / Fakulta zdravotnických studií» PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2017 VR FZS TUL projednala dne 16. května 2017 AS FZS TUL schválil

Více

82/2017 RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ

82/2017 RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ 82/2017 Postupy při posuzování funkčnosti vnitřního systému zajišťování a hodnocení kvality vysoké školy Usnesení: Rada Národního akreditačního úřadu

Více

Vyhodnocení doplňkového úkolu č. IX. pro VŠ Strategie internacionalizace

Vyhodnocení doplňkového úkolu č. IX. pro VŠ Strategie internacionalizace Vyhodnocení doplňkového úkolu č. IX. pro VŠ Strategie internacionalizace Vypracoval tým TA 06 květen 2015 Experti TA 06 připravili 8 strategií internacionalizace a konzultovali je s ředitelkou odboru vysokých

Více

Aktuální stav OP VVV

Aktuální stav OP VVV OP VVV Aktuální stav OP VVV 6. 1. 2014 byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok 2015 13. 3. 2015 byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu oficiálně předložena Evropské

Více

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o.

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Bosonožská 9 625 00 Brno Česká republika Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o. Telefon, fax 547 218 445, 547 218 053, 547 218 247 http://www.hotskolabrno.cz e-mail: info@hotskolabrno.cz PRAVIDLA SYSTÉMU

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Obsah 1. Klíčové dokumenty pro přípravu OP VVV 2. Hlavní záměry a strategie programu 3. Prioritní osy 4. Harmonogram přípravy Klíčové dokumenty pro přípravu

Více

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr UNICORN COLLEGE 2010 Unicorn College, V Kapslovně 2767/2, Praha 3, 130 00 Hlavní projekt: Unicorn College Projekt: Název: Autor: Jiří Kleibl, Jan Čadil, Marek Beránek Naše značka: Kontakt: UCL/DZ2010 E-mail:

Více

Poslání univerzity a péče o kvalitu: fit for purpose?

Poslání univerzity a péče o kvalitu: fit for purpose? Poslání univerzity a péče o kvalitu: fit for purpose? Mikuláš Bek prorektor pro strategii a vnější vztahy 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol Brno 11. - 12. února 2010 1 Poslání univerzity

Více

AKTUALIZACE. Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti

AKTUALIZACE. Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti AKTUALIZACE Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Mendelovy univerzity v Brně PRO ROK 2016 Schváleno AS FRRMS MENDELU dne 15. 4. 2016

Více

1. Kvalita a relevance UNIVERZITA OBRANY:

1. Kvalita a relevance UNIVERZITA OBRANY: Univerzita obrany Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti Univerzity obrany pro rok 2015 Brno, listopad 2014 1 Úvod Aktualizace Dlouhodobého

Více

Příloha č. 1 výzvy. k předkládání žádostí o podporu individuálních projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání

Příloha č. 1 výzvy. k předkládání žádostí o podporu individuálních projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Příloha č. 1 výzvy k předkládání žádostí o podporu individuálních projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Prioritní osy 2 Rozvoj vysokých škol a lidských zdrojů pro výzkum a vývoj Investiční

Více

Č. j.: MSMT-11452/2018-4

Č. j.: MSMT-11452/2018-4 Plán realizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2019 Dokument Plán realizace Dlouhodobého záměru

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018 Identifikační číslo zprávy: 1 Sledované období od: 1. 1. 2018 Sledované období do: 31. 12. 2018 Verze draft 05 1 1 rok 2018 Identifikace

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

6. června 2009, Praha. Studentská komory Rady vysokých škol BUDOUCNOST AKADEMICKÉ SAMOSPRÁVY

6. června 2009, Praha. Studentská komory Rady vysokých škol BUDOUCNOST AKADEMICKÉ SAMOSPRÁVY 6. června 2009, Praha Studentská komory Rady vysokých škol BUDOUCNOST AKADEMICKÉ SAMOSPRÁVY Studentská komora Rady vysokých škol (dále jen SK RVŠ ) pokládá obnovení akademické samosprávy po změně režimu

Více

Dlouhodobý plán školy

Dlouhodobý plán školy Základní škola Lužec nad Vltavou, příspěvková organizace Dlouhodobý plán školy 2017-2019 Ing. Pavla Kopeluková Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období 2017-2019 Oblast řízení a správy - udržovat

Více

Vysoká škola regionálního rozvoje, s.r.o.

Vysoká škola regionálního rozvoje, s.r.o. , s.r.o. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI VŠRR PRO ROK 2011 Praha 2010 VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s. r. o. AKTUALIZACE

Více

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, 746 01 Opava, Česká republika Plán realizace Strategického záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí

Více

PRIORITA 1: ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ

PRIORITA 1: ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ FAKULTA RESTAUROVÁNÍ Aktualizace strategického záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Fakulty restaurování Univerzity Pardubice pro rok 2018 KLÍČOVÉ

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Eva Brožová Brno, 7. 1. 2014 Program prezentace 1. Přehled situace 2. Stručný souhrn klíčových informací k OP VVV (struktura, alokace, synergie) 3. Podrobnější

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru

Aktualizace Dlouhodobého záměru Aktualizace Dlouhodobého záměru Filozofické fakulty Masarykovy univerzity na rok 2016 2 1 Diverzifikace a otevřenost studijní nabídky 1.1 Analyzovat příčiny neúspěšně ukončených studií, rozvíjet cílené

Více

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, 746 01 Opava, Česká republika Plán realizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti

Více

Indikativní plán výzev PO 1 a 2 OP VVV v roce 2015

Indikativní plán výzev PO 1 a 2 OP VVV v roce 2015 Indikativní plán výzev PO 1 a 2 OP VVV v roce 2015 Mgr. Inka Vaverková (inka.vaverkova@msmt.cz) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Grant Office Network http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/op-vvv

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

ROČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI UNIVERZITY JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA S.R.O. PRO ROK 2018

ROČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI UNIVERZITY JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA S.R.O. PRO ROK 2018 ROČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI UNIVERZITY JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA S.R.O. PRO ROK 2018 UNIVERZITA JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA ŘÍJEN 2017 Operacionalizace strategických

Více

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo do roku 2011 Projednáno AR SVŠE 23. 11. 2007 1. Východiska dlouhodobého záměru Dlouhodobý záměr Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo

Více

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia Standard studijního Mezinárodní rozvojová studia A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Strategický záměr vzdělávací a tvůrčí činnosti na období

Strategický záměr vzdělávací a tvůrčí činnosti na období Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta mezinárodních vztahů Strategický záměr vzdělávací a tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Mise Základní misí Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK Fakulty zdravotnických studií

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK Fakulty zdravotnických studií PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU NA ROK 2018 Fakulty zdravotnických studií Priority: 1. Vytvářet podmínky pro dosažení výrazného kvalifikačního růstu všech členů kateder a laboratoří, zejména v habilitačním

Více

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období 2019-2021 Oblast řízení a správy udržovat naplněnost školy, zaměřit se na získávání žáků školy zlepšenou propagací práce školy, spolupracovat se zřizovatelem

Více

6. února 2004, Olomouc. Studentská komory Rady vysokých škol STUDIUM

6. února 2004, Olomouc. Studentská komory Rady vysokých škol STUDIUM 6. února 2004, Olomouc Studentská komory Rady vysokých škol STUDIUM Preambule Výuka a vzdělávání studentů jsou hlavním a základním společenským posláním vysokých škol a univerzit. Je postavena na základech

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2018 Identifikační číslo zprávy: 1 Sledované období od: 1. 1. 2018 Sledované období do: 31. 12. 2018 Verze draft 01 1 1 rok 2018 Identifikace

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO (DLOUHODOBÉHO) ZÁMĚRU

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO (DLOUHODOBÉHO) ZÁMĚRU PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO (DLOUHODOBÉHO) ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ

Více

STRATEGICKÝ ZÁMĚR rozvoje vzdělávací, výzkumné a vývojové a další tvůrčí činnosti

STRATEGICKÝ ZÁMĚR rozvoje vzdělávací, výzkumné a vývojové a další tvůrčí činnosti STRATEGICKÝ ZÁMĚR rozvoje vzdělávací, výzkumné a vývojové a další tvůrčí činnosti na období 2019 2023 Praha, říjen 2018 Schváleno Akademickou radou dne 24. 10. 2018 tel.: +420 221 506 700 email: info@vsci.cz

Více

Cesta za standardy. Helena Landová Akademická knihovna Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Cesta za standardy. Helena Landová Akademická knihovna Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Cesta za standardy Helena Landová Akademická knihovna Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Proč? Vysoká škola je povinna pravidelně provádět vnitřní hodnocení ( 21 odst. 21 písm. g) zákona o vysokých

Více

Registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/15_037/ (MS2014+)

Registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/15_037/ (MS2014+) Projekt TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA STROJÍRENSKÁ VÝROBNÍ TECHNIKA III s cílem udržení a posílení konkurenceschopnosti průmyslové produkce oboru v měřítku Evropy i světa a s cílem zvýšení intenzity společných

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Fakulty elektrotechniky a

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Fakulty elektrotechniky a Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice pro rok 2017 Obsah Obsah...

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY NA UNIVERZITĚ OBRANY V BRNĚ

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY NA UNIVERZITĚ OBRANY V BRNĚ U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ 662 10, datová schránka hkraife REGISTROVANÝ VNITŘNÍ PŘEDPIS PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY NA UNIVERZITĚ

Více

Jak nás vidí OECD. Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.vsb.cz 2014

Jak nás vidí OECD. Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.vsb.cz 2014 Jak nás vidí OECD Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.vsb.cz 2014 Autoři studie Jaana Puukka, FR/FI Maite Martinez, ES Patrick Dubarle, FR Andrea Hofer, OECD Tomas Karlsson,

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2019

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2019 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Harmonogram výzev na rok 2019 Identifikační číslo zprávy: Sledované období od: 1. 1. 2019 Sledované období do: 31. 12. 2019 Verze draft 01 1 2 rok 2019 Identifikace

Více

Aktualizace dlouhodobého záměru Fakulty sportovních studií na rok 2014

Aktualizace dlouhodobého záměru Fakulty sportovních studií na rok 2014 Aktualizace dlouhodobého záměru Fakulty sportovních studií na rok 2014 Projednáno v AS FSpS dne 11. 03. 2014 1 Oblast A. Vzdělávání Cíl 1A: Legislativní příprava a zahájení spolupráce s vnitřní akreditační

Více

Strategický záměr vzdělávací a tvůrčí činnosti Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci na období

Strategický záměr vzdělávací a tvůrčí činnosti Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci na období Strategický záměr vzdělávací a tvůrčí činnosti Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci na období 2016 2020 Plán realizace strategického záměru Ekonomické fakulty TUL pro rok 2019 Projednáno ve

Více

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, Jiráskovy sady 387 Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 Mgr. Bc. Zdenka Mačinová, ředitelka školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015 2017

Více

p. č. Obor státní služby 9_Školství, mládež a tělovýchova

p. č. Obor státní služby 9_Školství, mládež a tělovýchova p. č. Obor státní služby 9_Školství, mládež a tělovýchova Vzdělávání a vzdělávací soustava ČR 1. Vymezení druhů škol a jejich charakteristika vycházející z ustanovení zákona č., o předškolním, základním,

Více

PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm.

PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm. PREZENTACE STRUKTUROVANÉHO DIALOGU S MLÁDEŽÍ Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží Mgr. Jan Husák E-mail: jan.husak@crdm.cz www.strukturovanydialog.cz CO JE STRUKTUROVANÝ DIALOG S

Více

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na rok 2014. Přerov říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně

Více

Priority rozvoje v roce 2012

Priority rozvoje v roce 2012 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2012 Preambule Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Hodnocení kvality vysokých škol z perspektivy novely zákona o vysokých školách Telč, 5. května 2016

Hodnocení kvality vysokých škol z perspektivy novely zákona o vysokých školách Telč, 5. května 2016 Hodnocení kvality vysokých škol z perspektivy novely zákona o vysokých školách Telč, 5. května 2016 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, 118 12 Praha 1- Malá strana tel.: +420

Více

Školství MAS Region HANÁ

Školství MAS Region HANÁ Školství MAS Region HANÁ VIZE Materiální vybavení škol odpovídající 21. století, kvalitní pracovní podmínky pro pedagogy k zajištění moderní výuky, zlepšení podmínek i pro nepedagogické pracovníky škol.

Více

Teze kandidáta na funkci děkana Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci

Teze kandidáta na funkci děkana Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Teze kandidáta na funkci děkana Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci pro funkční období 2019-2023 Prof. MUDr. Martin Procházka, Ph.D. Motto: QUIDQUID DISCIS TIBI DISCIS Čemukoliv

Více

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o

Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o Bosonožská 9, 625 00 Brno Plán realizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Vysoké školy obchodní a hotelové pro

Více

Představení programu kandidátky na funkci rektora JU. doc. Dr. Ing. Dagmar Škodové Parmové

Představení programu kandidátky na funkci rektora JU. doc. Dr. Ing. Dagmar Škodové Parmové Představení programu kandidátky na funkci rektora JU doc. Dr. Ing. Dagmar Škodové Parmové Představení kandidátky Absolventka ZF JU a JKU v Linci (Export a mezinárodní marketing) Docentka EF JU (Ekonomika

Více

Projekt Zefektivnění činnosti TAČR v oblasti podpory VaVaI a podpora posilování odborných kapacit organizací veřejné správy v oblasti VaVaI

Projekt Zefektivnění činnosti TAČR v oblasti podpory VaVaI a podpora posilování odborných kapacit organizací veřejné správy v oblasti VaVaI Projekt Zefektivnění činnosti TAČR v oblasti podpory VaVaI a podpora posilování odborných kapacit organizací veřejné správy v oblasti VaVaI Reg. č. CZ.1.04/4.1.00/D4.00003 Projekt Zefektivnění činnosti

Více

ČVUT Cesta Vpřed. Vojtěch Petráček

ČVUT Cesta Vpřed. Vojtěch Petráček ČVUT Cesta Vpřed Vojtěch Petráček Motto ČVUT musí hrát důležitou úlohu při formování prostředí, které v České republice zajistí rozvoj vzdělanosti, vědy a výzkumu, rovněž tak zvyšování kvality řízení našeho

Více

Vnitřní předpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Vnitřní předpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 17. července 2017

Více