MaK 5/2010. Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MaK 5/2010. Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc."

Transkript

1 Difúze v konstrukcích MaK 5/2010

2 Základní předpoklad pro výpočty difúze v konstrukcích Rozhodující je koncentrační difúze(dále jen difúze). Rychlost vyrovnávání tlaků v plynech je srovnatelná s rychlostí zvuku základní předpoklad pro stavební konstrukce: atmosférickýtlak vzduchu můžeme považovat za konstantní. Průměrná hodnota tlaku vzduchu na hladině moře při teplotě 15 C je 101,326 kpa( viz normální tlak). Atmosférický tlak se během roku téměř nemění: Praha-střední hodnota 98,7 kpa, absolutně v ČSSR max/min 105,5 (Hurbanovo) / 97,1 (Hradec Králové). světmax/min 108,4 (Sibiř) / 87,1 (tajfun TIP v Tichém oceánu) Změnycelkového tlaku pomalé(řád hodin) nemá vliv na difúzi, velmi pomalý proces.

3 Koncentrační difúze Ve stavebních konstrukcích vesměs vyšetřujeme dvousložkovou (binární) směs suchý vzduch vodní pára. Výchozím vztahem je 1. Fickůvzákon (1855): tvar pro 1D (3D) j (m) A = -D AB. dc dc (m) A (m) /dx j (m) A jehustota molárního difúzního toku složky A dx(= (=-D AB. gradc (m) A (mol/(m 2.s)) D AB součinitel difúze složky A do složky B, / x parciální derivace, neboť obecně c A (m) =c A (m) (x,t) znaménko značí, že difúzní tok probíhá ve směru klesající koncentrace. (m) ) fyziolog Adolf E. Fick, uveřejněno 1855 j (m) A = -D AB. c (m) A / x (tvar pro 1D) Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

4 Výpočet difúze páry vzduchem dle ČSN nebo EN Předpoklady:p=konst, T=konst., Stavební fyzika (normy ČSN a EN) vycházípro výpočet difúze vodní páry vzduchemz formulace ve hmotovém tvaru (1D, 3D) j p = -D. dc p /dx(= -D.gradc p ) kg/(m 2 s)= D x koncentrační spád (vodní páry). V ČSN a EN normách se používá tentýž vztah v rozepsaném tvaru (stavová rovnice ideálního plynu, 1D, 3D) j p = -D/(r p.t). dp p /dx j p = -D/(r p.t).gradp) Difúze je proces, kterého se aktivně účastní oba plyny. Difúzní toky páry a vzduchu jsou stejně velké (počty částic) majístejný směr mají opačný smysl

5 Difúze v materiálech Základní podmínka: otevřený pórový systém. Ale to nestačí. Difúze může probíhat v pórových systémech, jejichž příčný řez je roven alespoň 100 násobku hodnoty λ, tedy přibližně d m (μm) V menších pórech probíhá difúze podstatně pomaleji a neřídí se Fickovýmzákonem; vesměs zanedbáváme. Tzv. Knudsenova difúze. λ (střední volná dráha) molekuly vody ve vzduchu je rovna cca 0, m Podle křivky distribuce pórů lze u některých (např. kap.- pórovitých) struktur usuzovat na jejich difuzivitu.

6 Stavební materiály a jejich rozmanité struktury Kapilárně pórovitá Celulární (buněčná) fibrilární (vláknitá) partikulární (z částic) organická (dřevo) Organická (perleť) Mikroskopická struktura materiálu rozhoduje o jeho schopnosti propouštět vodní páru. U jemných struktur se musí podstatně uplatnit též kapilární kondenzace. Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

7 Faktor difúzního odporu: materiálová charakteristika pro výpočty difúze ve stavebních materiálech Nutnou podmínkou Fickovské difúze je existence otevřeného pórového systému v materiálech konstrukce dostatečně velkými póry. Podmíněnost difúze v materiálech jejich strukturou: Množství difundující páry je přímo úměrné otevřené pórovitosti π o (uvažujeme jen efektivní pórovitost materiálu) Množství difundující páry je nepřímo úměrné tortuositě κ(klikatosti) pórového systému Obě veličiny se integrují do jedné materiálové charakteristiky: faktoru difúzního odporu μ μ=κ/π o Faktor difúzního odporu vyjadřuje, kolikrát menší je hustota vzájemných difúzních toků suchého vzduchu a vodní páry daným materiálem ve srovnání s jejich vzájemnou difúzí bez přítomnosti tohoto materiálu.

8 Základní vztahy pro výpočet difúze páry materiálem Difúze vodní páry pórovým materiálem je stále difúze vzduchem. Hustotu difúzního toku vodní páry ve vzduchu - 1. Fickůvzákon ve hmotovém popisu j p = -D. dc p /dx D je konstanta, součinitel vzájemné difúze vodní páry a suchého vzduchu. Hustota difúzního toku vodní páry pórovým materiálem = tok vzduchem, snížený o odpor materiálu j p = -D/μ. dc p /dx

9 Součinitel difúze, faktory difúzního odporu běžných materiálů Součinitel vzájemné difúze (vodní páry a suchého vzduchu) D = 2, m/s (0 C) D = 2, m/s (20 C) D( p, T) = 2, p p n A T. Tn 1,81 ( m 2 / s) Materiál Beton hutný 19 Plná pálená cihla 8 Plynobeton (-silikát) 5 MC 16 MVC 12 Smrk. dřevo (kolmo) sádrokarton 14 Minerál. vaty 1-2 PPS Bitagit(deht. báze) Olejový lak Koberec Jekor 8 PE fólie Al fólie μ

10 Ustálená difúze v homogenní stěně (hmotový popis) Předpoklady pro výpočty difúze T=konst., p atm =konst. Pro další úvahy týkající se difúze páry vynecháváme dolní index p, tedy c p =c Jednovrstvá konstrukce v ustáleném stavu (předpoklad c p / t=0): hustota difúzního toku je konstantní, tedy z Fickova zákona j=-d/μ. dc/dx= konst. Z Fickovazákona plyne, že rozložení koncentrace páry je v homogennní stěněa za ustáleného stavu lineární. (nemíchat pojmy: j (tok) je konstatní, průběh c (koncentrace) je lineární.

11 Příklad výpočtu difúzního toku pomocí koncentrací Dána jednovrstvá konstrukce tloušťky 0,3 m, ustálený stav. Teplota interiéru T i =20 C, relativní vlhkost φ i =60% Teplota exteriéru T e=0 C, relativní vlhkost φ e =80% Koncentrace páry: V interiéru c e =0,6*18=10,8 g/m 3 V exteriéru c i =0,8*4=3,2 g/m 3 materiál kg/m 2 kg/m 2 kg/m 2 kg/m 2 a den a týden a měsíc a rok vzduch 4, ,34 1,47 17,65 pórobeton 0, ,07 0,3 3,53 Zdivo CP 0, ,04 0,18 2,20 Beton 0, ,017 0,077 0,93 Polystyren 0, ,003 0,015 0,17 Smrk. trámy 0, , , ,09 Hustota difúzního toku: j= 2, /μ. (10,8-3,2).10-3 /0,3=55, /μ kg/(m 2 s) Srovnej s pojmem difúzně otevřená a uzavřená konstrukce. Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

12 Charakteristiky konstrukce v ustáleném stavu Charakteristiky konstrukce zaváděné normami: difúzní odpor R d µ.l R d = D ekvivalentní difúzní tloušťka s d. s d = µ.l Uvedené veličiny jsou odvozené z předpokladu ustáleného difúzního stavu (stejně jako tepelný odpor je veličina odvozená z předpokladu ustáleného teplotního stavu) nelze z nich usuzovat na dynamické děje (např. u teploty doba prohřátí konstrukce fázové posunutí teplotního kmitu). Veličiny R d a s d se navzájem liší pouze členem D. vždy pracujeme pouze s hodnotami s d (přehledné, rozumná čísla). Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc. Převodní vztah mezi difúzním odporem a ekvivalentní difúzní tloušťkou sd = Rd. D

13 Difúze páry základní souvislosti s konstrukcemi V našich klimatických podmínkách probíhá 8-9 měsíců v roce u obytných prostor směrem zevnitř ven. Pokud chceme účinně zabránit vstupu páry do konstrukce (parozábrana), musíme tak učinit ze strany interiéru. U parozábran však vzniká problém s Mikrobiologickou kvalitou povrchů interiérů Regenerační schopností konstrukcí (zkusíme vyhodnotit) Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

14 Difúzně otevřené konstrukce Název DOK z kinematiky plynů - dva možné mechanismy přenosu: Konvekce (proudění, rozdíl tlaků) Difúze(i za konstantního tlaku) Specifikum difúze: Pouze u směsí plynů (např. suchý vzduch-vodní pára) Aktivně se jí účastní oba plyny Nutnou podmínkou je otevřený pórový systém (faktor difúzního odporu μ) Difúzně otevřené konstrukce Znemožňujíprůchod plynů prouděním ( nedají se profouknout ) blower door test Umožňujíprůchod plynů difúzí riziko kondenzace, ale možnost vysýchání(regenerační schopnost) Podmínkou konvekce je rozdíl tlaků plynu jako celku. Podmínkou difúze je rozdíl koncentrací (p i ) složek plynu.

15 Typičtí reprezentanti DOK: 99% staveb Obytné stavby zděné z cihel pórobetonu Sruby, hrázděné stavby + dodatečně zateplené objekty, pokud je tepelná izolace difúzně propustná DOK jsou zcela běžným, normálním typemkonstrukce pro bydlení. Anomálií jsou obytné domy, které difúzi plášti staveb znemožňují. Nutné nedok: ploché střechy, plechové fasády průmyslových staveb, ale: ne obytné budovy (+ jejich nevhodná zateplení) ne zateplená podkroví Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

16 Proč DOK: Hygiena a regenerace Difúzní otevřenost: = vzájemně protisměrný pohyb složek plynu citlivost mikroorganismů na průvan : Menší nebo žádný výskyt osídlení povrchů v interiéru(plísně, bakterie.) Zlepšení vlhkostní stability interiéru (velká plocha pro sorpci/desorpci vlhkosti) = možnost samovolného vysýchání, tedy regenerační schopnost při zvýšené vlhkosti Řešení počátečních stavů vlhkosti Řešení vlhkostních havárií (rozvody, zatékání atd.) Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

17 Difúze vodní páry charakteristické rysy Základní rys difúzního procesu: je neobyčejně pomalý a nevýkonný, ale běží po celou dobu trvání stavby riziko vysrážení (kondenzace) vlhkosti v konstrukcích voda jako kapalina v konstrukci nebo na jejím povrchu Rizika vody v konstrukcích (záleží na době trvání): Degradace materiálů (biomateriály, rozpouštění solí, bobtnání..) demontáž sendvičů Zhoršení tepelně technických vlastností Povrchové plísně, řasy, osídlení koloniemi bakterií apod. zdravotní rizika Mechanismus kumulace vody: v konstrukcích v celoroční bilanci kondenzuje z difundující vlhkosti více vody, než kolik je schopné se vypařit nevyhnutelné problémy; často problém rostoucího μ zrychlování v čase Zásadní dopad i do ekonomiky staveb (provozní náklady). Revitalizace panelových budov spotřebuje 85% nákladů na obalové konstrukce. Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

Vrstvený nosník zatížený

Vrstvený nosník zatížený Vrstvený nosník zatížený objemovou změnou MaK 4/2011 Poloha neutrálné osy vrstveného nosníku Vlastnost polohy neutrálné osy Napjatost a přetvoření vrstveného nosníku obecnou objemovou změnou Podmínky rovnováhy

Více

Obalové konstrukce na bázi dřeva: Dva konstrukční koncepty

Obalové konstrukce na bázi dřeva: Dva konstrukční koncepty Obalové konstrukce na bázi dřeva: Dva konstrukční koncepty Dva koncepty plášťů na bázi dřeva, Prof. Ing. J. Krňanský, CSc. 1 Proč jsou pláště na bázi dřeva atraktivní Větší obytná plocha při stejném vnějším

Více

Dřevěné konstrukce 10

Dřevěné konstrukce 10 Úvod do problematiky obalových konstrukcí na bázi dřeva Dřevěné konstrukce 10 1 Blok A. obecné úvahy 2 O potenciálu konstrukcí ze dřeva (velké stavebnictví) Odhad vývoje (cca 10 let): Premisy: stávající

Více

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost Voda - skupenství led voda vodní pára ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost ve stavebních konstrukcích nežádoucí účinky... zdroje: srážková v. zemní v.

Více

102FYZB-Termomechanika

102FYZB-Termomechanika České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební katedra fyziky 102FYZB-Termomechanika Sbírka úloh (koncept) Autor: Doc. RNDr. Vítězslav Vydra, CSc Poslední aktualizace dne 20. prosince 2018 OBSAH

Více

Stavební tepelná technika 1

Stavební tepelná technika 1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební tepelná technika 1 Část B Prof.Ing.Jan Tywoniak,CSc. Praha 2011 04/11/2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích N_ Stavebně fyzikální aspekty budov Přednáška č. 3 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: prof. Ing. Ingrid

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry TRANSPORT VODNÍ PÁRY PORÉZNÍM PROSTŘEDÍM: Ve vzduchu obsažená vodní pára samovolně difunduje do míst s nižším parciálním tlakem až

Více

Ekologické izolace Detaily RekonstrukceDK

Ekologické izolace Detaily RekonstrukceDK Ekologické izolace Detaily RekonstrukceDK Dřevěné konstrukce 11 Dřevěné konstrukce, syllaby přednášek FSv ČVUT Praha 2010 Prof. Ing. Jan Krňanský, CSc. 1 Ekologické izolace Přírodní materiálové báze: Konopí(běžně

Více

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Teorie transportu plynů a par polymerními membránami Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Úvod Teorie transportu Difuze v polymerních membránách Propustnost polymerních membrán

Více

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Základní škola Slatina nad Zdobnicí Ulice: Slatina nad zdobnicí 45 PSČ:

Více

DIFÚZNÍ MOSTY. g = - δ grad p (2) Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze

DIFÚZNÍ MOSTY. g = - δ grad p (2) Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze DIFÚZNÍ MOSTY ABSTRAKT Při jednoduchém výpočtu zkondenzovaného množství vlhkosti uvnitř střešního pláště podle ČSN EN ISO

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry Transport vodní páry porézním prostředím: Tepelná vodivost vzduchu: = 0,0262 W m -1 K -1 Tepelná vodivost izolantů: = cca 0,04 W

Více

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Bytový dům čp. 357359 Ulice: V Lázních 358 PSČ: 252 42 Město: Jesenice Stručný

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Vybrané technologie povrchových úprav Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova

Více

ZÁKLADY STAVEBNÍ FYZIKY

ZÁKLADY STAVEBNÍ FYZIKY ZÁKLADY STAVEBNÍ FYZIKY Doc.Ing.Václav Kupilík, CSc. První termodynamická věta představuje zákon o zachování energie. Podle tohoto zákona nemůže energie samovolně vznikat nebo zanikat, ale může se pouze

Více

M T I B A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA 2010/03/22

M T I B A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA 2010/03/22 M T I B ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ KLIMATICKOU TEPLOTOU A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA Ing. Kamil Staněk, k124 2010/03/22 ROVNICE VEDENÍ TEPLA Cíl = získat rozložení teploty T T x, t Řídící rovnice (parciální diferenciální)

Více

Základy vakuové techniky

Základy vakuové techniky Základy vakuové techniky Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova konstanta), k = 1,38. 10-23 J/K.. Boltzmannova konstanta, T.. absolutní

Více

Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody. Transport vodní páry porézním prostředím

Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody. Transport vodní páry porézním prostředím Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody Transport vodní páry porézním prostředím Vzhledem k tepelné vodivosti vody a dalším nepříznivým vlastnostem a účinkům v porézních materiálech je s problémem tepelné

Více

VÝPOČET TEPELNĚ-TECHNICKÝCH A AKUSTICKÝCH VLASTNOSTÍ ZDIVA Z TVAROVEK SYSTÉMU STAVSI

VÝPOČET TEPELNĚ-TECHNICKÝCH A AKUSTICKÝCH VLASTNOSTÍ ZDIVA Z TVAROVEK SYSTÉMU STAVSI ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HMOT MCT spol. s r.o., Pražská 16, 102 21 Praha 10 - Hostivař, ČR, tel./fax +420-271750448 VÝPOČET TEPELNĚ-TECHNICKÝCH A AKUSTICKÝCH VLASTNOSTÍ ZDIVA Z TVAROVEK

Více

Posouzení konstrukce podle ČS :2007 TOB v PROTECH, s.r.o. Nový Bor Datum tisku:

Posouzení konstrukce podle ČS :2007 TOB v PROTECH, s.r.o. Nový Bor Datum tisku: Posouzení konstrukce podle ČS 050-:00 TOB v...0 00 POTECH, s.r.o. Nový Bor 080 - Ing.Petr Vostal - Třebíč Datum tisku:..009 Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Firma: Stavba: Místo:

Více

TOB v PROTECH spol. s r.o Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku: DP_RDlow-energy. 6 c J/(kg K) 5 ρ kg/m 3.

TOB v PROTECH spol. s r.o Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku: DP_RDlow-energy. 6 c J/(kg K) 5 ρ kg/m 3. TOB v... POTECH spol. s r.o. 00 - Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku:..0 Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Stavba: Místo: Zpracovatel: odinný dům Kaplice Zadavatel: Zakázka: Projektant:

Více

Icynene. chytrá tepelná izolace. Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví

Icynene. chytrá tepelná izolace. Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví Icynene chytrá tepelná izolace Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví Icynene chytrá izolační pěna z Kanady, která chrání teplo Vašeho domova Co je to Icynene Icynene [:ajsinýn:] je stříkaná izolační pěna

Více

Voda, pára, vypařování,

Voda, pára, vypařování, Voda, pára, vypařování, rovnovážná vlhkost MaK 3/2011 Molekula vody a její vlastnosti Základní charakteristiky: Malá(průměr asi 2,8 Å), relativně lehká (M r =18, 015) Polární(vytváří relativně silný dipól),

Více

Šíření vlhkosti konstrukcí. Obecné principy

Šíření vlhkosti konstrukcí. Obecné principy Šíření vlhkosti konstrukcí Obecné principy Šíření vlhkosti konstrukcí Voda a vlhkost ve stavbách: Šíření vlhkosti konstrukcí Voda v konstrukcích: - ve všech 3 skupenstvích: Šířen ení vlhkosti konstrukcí

Více

Icynene chytrá tepelná izolace

Icynene chytrá tepelná izolace Icynene chytrá tepelná izolace Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví Icynene šetří Vaše peníze Využití pro průmyslové objekty zateplení průmyslových a administrativních objektů zateplení novostaveb i rekonstrukcí

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Obecní úřad Suchonice Ulice: 29 PSČ: 78357 Město: Stručný popis budovy Seznam

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: BD Ulice: Družstevní 279 PSČ: 26101 Město: Příbram Stručný popis budovy

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

TEPELNĚIZOLAČNÍ VLASTNOSTI V TEORII I V PRAXI

TEPELNĚIZOLAČNÍ VLASTNOSTI V TEORII I V PRAXI TEPELNĚIZOLAČNÍ VLASTNOSTI V TEORII I V PRAXI Pórobeton tepelněizolační zdící materiál Ideální tepelná izolace, velké množství vzduchu zachycené v oddělených buňkách, tak aby vzduch nemohl proudit V pórobetonu

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 13. ZATEPLENÍ OBVODOVÝCH STĚN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA o Anotace a cíl předmětu: návrh stavebních konstrukcí - kromě statické funkce důležité zohlednit nároky na vnitřní pohodu uživatelů

Více

Dřevostavby Ing. et Ing. Richard Hlaváč

Dřevostavby Ing. et Ing. Richard Hlaváč www.akademiezateplovani.cz Akademie zateplování 2017 je nově ON - LINE Dřevostavby Ing. et Ing. Richard Hlaváč Část první O dřevě a jeho vlastnostech Dřevo jako materiál (jehličnaté) Charakteristické rysy

Více

SCHÖCK NOVOMUR LIGHT SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...18. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...19. Tepelně technické parametry...

SCHÖCK NOVOMUR LIGHT SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...18. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...19. Tepelně technické parametry... SCHÖCK NOVOMUR Nosný hydrofobní tepelně izolační prvek zabraňující vzniku tepelných mostů u paty zdiva pro použití u rodinných domů Schöck typ 6-17,5 Oblast použití: První vrstva zdiva na stropu suterénu

Více

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav organické technologie (111) Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vypracoval : Bc. Tomáš Sommer Předmět: Vícefázové reaktory (prof. Ing.

Více

DIFÚZNÍ MOSTY. Šárka Šilarová, Petr Slanina

DIFÚZNÍ MOSTY. Šárka Šilarová, Petr Slanina DIFÚZNÍ MOSTY Šárka Šilarová, Petr Slanina Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze DIFÚZNÍ MOSTY ABSTRAKT Při jednoduchém výpočtu zkondenzovaného množství vlhkosti

Více

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Článek se zabývá problematikou vlivu kondenzující vodní páry a jejího množství na stavební konstrukce, aplikací na střešní pláště,

Více

TOB v PROTECH spol. s r.o ARCHEKTA-Ing.Mikovčák - Čadca Datum tisku: MŠ Krasno 2015.TOB 0,18 0,18. Upas,20,h = Upas,h =

TOB v PROTECH spol. s r.o ARCHEKTA-Ing.Mikovčák - Čadca Datum tisku: MŠ Krasno 2015.TOB 0,18 0,18. Upas,20,h = Upas,h = Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Stavba: MŠ Krasno Místo: Zadavatel: Zpracovatel: Zakázka: Archiv: Projektant: E-mail: Datum: Telefon:..0 Výpočet je proveden dle STN 00:00 SCH -

Více

materiálů, voda, adsorpce

materiálů, voda, adsorpce Materiálové struktury, vlastnosti materiálů, voda, adsorpce Dřevěné konstrukce 2 Klíč k hlubšímu pochopení chování konstrukcí: materiálové inženýrství Základní typy struktur stavebních materiálů Pro základní

Více

SCHÖCK NOVOMUR SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...12. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...13. Tepelně technické parametry...

SCHÖCK NOVOMUR SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...12. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...13. Tepelně technické parametry... SCHÖCK NOVOMUR Nosný hydrofobní tepelně izolační prvek zabraňující vzniku tepelných mostů u paty zdiva pro použití u vícepodlažních bytových staveb Schöck typ 20-17,5 Oblast použití: První vrstva zdiva

Více

Protokol pomocných výpočtů

Protokol pomocných výpočtů Protokol pomocných výpočtů STN-1: příčka - strojovna Pomocný výpočet korekce součinitele prostupu tepla ΔU Korekce pro vzduchové vrstvy dle ČSN EN ISO 6946 Korekční úroveň: Vzduchové spáry propojující

Více

Obsah 1 Předmět normy 4

Obsah 1 Předmět normy 4 ČESKÁ NORMA MDT 699.86.001.4 Květen 1994 TEPELNÁ OCHRANA BUDOV ČSN 73 0540-3 Část 3: Výpočtové hodnoty veličin pro navrhování a ověřování Thermal Protection of Buildings La Protection Thermique en Bâtiments

Více

Tepelně vlhkostní posouzení

Tepelně vlhkostní posouzení Tepelně vlhkostní posouzení komínů výpočtové metody Přednáška č. 9 Základní výpočtové teploty Teplota v okolí komína 1 Teplota okolí komína 2 Teplota okolí komína 3 Teplota okolí komína 4 Teplota okolí

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Přednáška č. 4 Přídavný difúzní odpor Výpočet roční bilance kondenzace a vypařování vodní páry v konstrukci -ručně Výpočet roční bilance kondenzace a vypařování vodní páry

Více

Výzkum a vývoj dřevostaveb na FAST VUT Brno

Výzkum a vývoj dřevostaveb na FAST VUT Brno Výzkum a vývoj dřevostaveb na FAST VUT Brno Autoři: J. Pospíšil, J. Král, R. Kučera 25. 5. 2018 Současné výzkumy Ing. Jaroslav Pospíšil (pospisil.j@fce.vutbr.cz) Experimentální ověření a simulace vzduchotěsnosti

Více

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY podle EN ISO 13788, EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2015 obvodová stěna - Porotherm Název úlohy : Zpracovatel

Více

SOFTWARE PRO STAVEBNÍ FYZIKU

SOFTWARE PRO STAVEBNÍ FYZIKU PROTOKOL Z VÝSLEDKŮ TESTOVÁNÍ PROGRAMU ENERGETIKA NA POTŘEBU ENERGIE NA VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ DLE ČSN EN 15 265. SOFTWARE PRO STAVEBNÍ FYZIKU Testována byla zkušební verze programu ENERGETIKA 3.0.0 z 2Q

Více

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi Školení DEKSOFT Tepelná technika Program školení 1. Blok Legislativa Normy a požadavky Představení aplikací pro tepelnou techniku Představení dostupných studijních

Více

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Program školení 1. Blok Požadavky na stavební konstrukce Okrajové podmínky Nové funkce Úvodní obrazovka Zásobník materiálů Uživatelské skupiny Vlastní katalogy Zásady

Více

Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce. s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y

Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce. s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce l i s t o p a d 2 0 0 8 s t a v e b n í s y s t é m p r o n í

Více

Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci

Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci Poznámky k zadání: Roční množství zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci se ve cvičení určí pro zadanou konstrukci početně-grafickou

Více

Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN

Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN Výzkumný ústav pozemních staveb Certifikační Společnost AO 227 NO 1516 Technické požadavky na vybrané stavební výrobky z hlediska základního požadavku

Více

Minerální izolační deska Pura. Přirozená dokonalost vnitřní zateplení přírodním materiálem

Minerální izolační deska Pura. Přirozená dokonalost vnitřní zateplení přírodním materiálem Minerální izolační deska Pura Přirozená dokonalost vnitřní zateplení přírodním materiálem Vnitřní zateplení Šetří kapsu a životní prostředí Aby šlo vytápění a úspora ruku v ruce Energie citelně zdražuje,

Více

TEPELNĚIZOLAČNÍ DESKY MULTIPOR

TEPELNĚIZOLAČNÍ DESKY MULTIPOR TEPELNĚIZOLAČNÍ DESKY MULTIPOR Kalcium silikátová minerální deska Tvarová stálost Vynikající paropropustnost Nehořlavost Jednoduchá aplikace Venkovní i vnitřní izolace Specifikace Minerální, bezvláknitá

Více

THERMANO TEPELNĚIZOLAČNÍ PANELY PIR

THERMANO TEPELNĚIZOLAČNÍ PANELY PIR THERMANO TEPELNĚIZOLAČNÍ PANELY PIR VÍC NEŽ ALTERNARIVA PRO MINERÁLNÍ VLNU A POLYSTYREN Thermano je revolucí na trhu s tepelnou izolací. Jeden panel izoluje téměř dvakrát lépe než stejně tlustý polystyren

Více

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Zakázka číslo: 2015-1201-TT Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Bytový dům Kozlovská 49, 51 750 02 Přerov Objednatel: Společenství vlastníků jednotek domu č.p. 2828 a 2829 v Přerově

Více

Principy návrhu střech s opačným pořadím izolačních vrstev

Principy návrhu střech s opačným pořadím izolačních vrstev Seminář portálu TZB-info na veletrhu For Arch 2011 Principy návrhu střech s opačným pořadím izolačních vrstev Ing. Vladimír Vymětalík MONTAKO s.r.o., vedoucí střediska technické podpory Předpisy a normy

Více

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelná technika Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelné konstanty technických látek Základní vztahy Pro proces sdílení tepla platí základní

Více

Lineární činitel prostupu tepla

Lineární činitel prostupu tepla Lineární činitel prostupu tepla Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2018 především s ohledem na změny v normách. Lineární činitel

Více

Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com

Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com Funkční vrstvy Nadpis druhé úrovně Ochrana před vnějšími vlivy Střešní kry=na Řádně odvodněná pojistná hydroizolace

Více

K12 Rámová deska - IZOLACE DO DŘEVĚNÝCH A OCELOVÝCH RÁMŮ. K17 Interierová deska - VNITŘNÍ IZOLACE PRO STĚNY A STŘEŠNÍ KONSTRUKCE

K12 Rámová deska - IZOLACE DO DŘEVĚNÝCH A OCELOVÝCH RÁMŮ. K17 Interierová deska - VNITŘNÍ IZOLACE PRO STĚNY A STŘEŠNÍ KONSTRUKCE Izolace První vydání Srpen 2018 K12 Rámová deska - IZOLACE DO DŘEVĚNÝCH A OCELOVÝCH RÁMŮ K17 Interierová deska - VNITŘNÍ IZOLACE PRO STĚNY A STŘEŠNÍ KONSTRUKCE l Vysoce účinné izolační desky z tuhé pěny

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A3 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Teplotní analýza konstrukce Sdílení tepla

Více

Zvýšená vlhkost staveb. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ 2404/2012

Zvýšená vlhkost staveb. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ 2404/2012 Zvýšená vlhkost staveb Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ 2404/2012 Zvýšená vlhkost staveb Zvýšená vlhkost staveb Zvýšená vlhkost staveb Zdroje vlhkosti Zvýšená vlhkost staveb VLIV SRÁŽKOVÉ

Více

MaK 8/2011. Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc.

MaK 8/2011. Materiál a konstrukce, syllaby FSv ČVUT Praha 2011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc. Proudění tekutin, konvekce MaK 8/011 Praha 011, Prof. Ing. J.Krňanský, CSc. Mikrostruktura tekutin z hlediska jejich pohybu Tekutiny v makroskopickém klidu (TD rovnováha) žádné makroskopické pohyby, pouze

Více

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123MAIN tepelně-fyzikální parametry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123MAIN tepelně-fyzikální parametry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123MAIN tepelně-fyzikální parametry Vedení tepla v látkách: vedením (kondukcí) předání kinetické energie neuspořádaných tepelných pohybů. Přenos z míst vyšší

Více

Jak stěny podporují mé zdraví?

Jak stěny podporují mé zdraví? Baumit Klima omítky Jak stěny podporují mé zdraví? Regulují vlhkost v interiéru Bez alergenů a škodlivých látek Chrání před vznikem plísní Váš domov. Vaše stěny. Vaše zdraví. Řešení Baumit Klima systému

Více

SYNTHOS XPS PRIME S. Extrudovaný polystyrén

SYNTHOS XPS PRIME S. Extrudovaný polystyrén SYNTHOS XPS PRIME S Extrudovaný polystyrén Strana 1 z 6 Technický list Datum vydání: 17/12/2013 Vydání: 1 Schválil: Daniel Siwiec Produktový manažer CHARAKTERISTIKA VÝROBKU Synthos XPS PRIME je tepelně

Více

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková 3-fázové reakce Autoklávy (diskontinuální) Trubkové reaktory (kontinuální) Probublávané

Více

Technologie a procesy sušení dřeva

Technologie a procesy sušení dřeva strana 1 Technologie a procesy sušení dřeva 3. Teplotní pole ve dřevě během sušení Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

Stavební fyzika N E P R O D Y Š N O S T 4/2012

Stavební fyzika N E P R O D Y Š N O S T 4/2012 Obsah: 1. Základní informace 2. Důležitost neprodyšnosti/větruvzdornosti 3. Výhody CLT z hlediska neprodyšnosti 4. Technické aspekty neprodyšnosti 5. Provedení a detailní napojení 6. Shrnutí 7. Příloha

Více

TEPELNĚIZOLAČNÍ DESKY MULTIPOR

TEPELNĚIZOLAČNÍ DESKY MULTIPOR Kalcium silikátová minerální deska Tvarová stálost Vynikající paropropustnost Nehořlavost Jednoduchá aplikace Venkovní i vnitřní izolace Specifikace Minerální, bezvláknitá tepelně- izolační deska. Norma/předpis

Více

U218 Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze. Seminář z PHTH. 3. ročník. Fakulta strojní ČVUT v Praze

U218 Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze. Seminář z PHTH. 3. ročník. Fakulta strojní ČVUT v Praze Seminář z PHTH 3. ročník Fakulta strojní ČVUT v Praze U218 - Ústav procesní a zpracovatelské techniky 1 Přenos tepla 2 Mechanismy přenosu tepla Vedení (kondukce) Fourierův zákon homogenní izotropní prostředí

Více

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách Tepelně vlhkostní mikroklima Vlhkost v budovách Zdroje vodní páry stavební vlhkost - vodní pára vázaná v materiálech v důsledku mokrých technologických procesů (chemicky nebo fyzikálně vázaná) zemní vlhkost

Více

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013 Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno

Více

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi 1. ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Systém a okolí 1.2 Vlastnosti systému 1.3 Vybrané základní veličiny 1.3.1 Množství 1.3.2 Délka 1.3.2 Délka 1.4 Vybrané odvozené veličiny 1.4.1 Objem 1.4.2 Hustota 1.4.3 Tlak 1.4.4

Více

Termodynamika nevratných procesů

Termodynamika nevratných procesů 1 Nevratný proces Přenosové jevy.1 Sdílení tepla.1.1 Tepelný tok Hustota tepleného toku Celkový tepelný tok. Sdílení tepla vedením 3 Tepelná vodivost 3.1 Wiedemannův-Franzův zákon 4 Tepelný odpor 5 Sdílení

Více

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Konference Vytápění Třeboň 2015 19. až 21. května 2015 OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Ing. Petr Komínek 1, doc. Ing. Jiří Hirš, CSc 2 ANOTACE Většina realizovaných

Více

VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH. Petr Slanina

VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH. Petr Slanina VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH Petr Slanina Ing. Petr Slanina Fakulta stavební, ČVUT v Praze, Česká Republika VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH ABSTRAKT Při hodnocení střech podle českých a evropských

Více

Termomechanika 9. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček

Termomechanika 9. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček Termomechanika 9. přednáška Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček Upozornění: Tato prezentace slouží výhradně pro výukové účely Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. Byla sestavena autorem s využitím

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2009 SO1 Název úlohy : Zpracovatel : Josef Fatura Zakázka : VVuB

Více

sláma, zvířecí chlupy před 9000 lety

sláma, zvířecí chlupy před 9000 lety - historický úvod - druhy stěn - pracovní diagram zdiva -přetvárný součinitel - charakteristické pevnosti -dílčí součinitele -obdélníkový průřez v patě sloupu - obdélníkový průřez v středu sloupu Cihly

Více

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Hustota toku Zatím jsme studovali pouze soustavy, které byly v rovnovážném stavu není-li soustava v silovém poli, je hustota částic stejná

Více

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru Petr Svačina I. Vliv difuze vodíku tekoucím filmem kapaliny na průběh katalytické hydrogenace ve zkrápěných reaktorech

Více

Stanovisko energetického auditora ke změně v realizaci projektu Základní škola Bezno - zateplení

Stanovisko energetického auditora ke změně v realizaci projektu Základní škola Bezno - zateplení Stanovisko energetického auditora ke změně v realizaci projektu Základní škola Bezno - zateplení Vydal: ENERGY BENEFIT CENTRE a.s. 05/2013 Efektivní financování úspor energie Úvod Toto stanovisko ke změně

Více

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí)

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) Vlnění vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím přenos energie bez přenosu látky Vázané oscilátory druhy vlnění: Druhy vlnění podélné a příčné 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) b. elektromagnetické

Více

Parozábrana ve skladbách stavebních konstrukcí se stříkanými PUR pěnami Martin Černohorský, DEKPROJEKT s.r.o., Tiskařská 10/257, Praha Malešice

Parozábrana ve skladbách stavebních konstrukcí se stříkanými PUR pěnami Martin Černohorský, DEKPROJEKT s.r.o., Tiskařská 10/257, Praha Malešice DEKPROJEKT s.r.o. Parozábrana ve skladbách stavebních konstrukcí se stříkanými PUR pěnami Martin Černohorský, DEKPROJEKT s.r.o., Tiskařská 10/257, Praha Malešice Úvod Současný trh se stavebními materiály,

Více

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015 OBVODOVÉ KONSTRUKCE OBVODOVÉ STĚNY jednovrstvé obvodové zdivo zdivo z vrstvených tvárnic vrstvené obvodové konstrukce - kontaktní plášť - skládaný plášť bez vzduchové mezery - skládaný plášť s provětrávanou

Více

Návrh skladby a koncepce sanace teras

Návrh skladby a koncepce sanace teras Návrh skladby a koncepce sanace teras Bytový dům Kamýcká 247/4d 160 00 Praha - Sedlec Zpracováno v období: Březen 2016 Návrh skladby a koncepce sanace střešního pláště Strana 1/8 OBSAH 1. VŠEOBECNĚ...

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2008 ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

Více

Difúze vodní páry a její kondenzace uvnitř konstrukcí

Difúze vodní páry a její kondenzace uvnitř konstrukcí Difúze vodní páry a její kondenzace uvnitř konstrukcí Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Šikmé střechy. Nejzákladnější požadavky a nejčastější chyby při návrzích a realizaci šikmých střech

Šikmé střechy. Nejzákladnější požadavky a nejčastější chyby při návrzích a realizaci šikmých střech Šikmé střechy Nejzákladnější požadavky a nejčastější chyby při návrzích a realizaci šikmých střech Všichni se za domácí úkol naučíme: Souvisící ČSN EN ČSN P 73 0600 - Hydroizolace staveb Základní ustanovení

Více

TEPELNÁ TECHNIKA OKEN A LOP

TEPELNÁ TECHNIKA OKEN A LOP TEPELNÁ TECHNIKA OKEN A LOP změny související s vydáním ČSN 73 0540-2 (2011) Ing. Olga Vápeníková ČSN 73 0540-2 (říjen 2011, platnost listopad 2011) PROJEKČNÍ NORMA okna + dveře = výplně otvorů ostatní

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM tepelně-fyzikální parametry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM tepelně-fyzikální parametry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM tepelně-fyzikální parametry Vedení tepla v látkách: vedením (kondukcí) předání kinetické energie neuspořádaných tepelných pohybů. Přenos z míst vyšší

Více

Ticho, prosím! Odborné semináře zaměřené na akustiku budov

Ticho, prosím! Odborné semináře zaměřené na akustiku budov Ticho, prosím! Odborné semináře zaměřené na akustiku budov Akustika z pohledu izolací divize Isover, Ing. Karel Sedláček, Ph.D. / Ing. Pavel Rydlo Obsah 1. Obecné informace 2. Vliv typu a tloušťky tepelné

Více

Dřevo a vlhkost, vlastnosti

Dřevo a vlhkost, vlastnosti Dřevo a vlhkost, vlastnosti Proužek má délku 300 μm Dřevěné konstrukce 5 1 Proč právě dřevo a vlhkost? Nejrizikovější degradační procesy jsou spojené s vlhkostí dřeva (brouk, houba, hniloba) zabudované

Více

Modernizace a rekonstrukce

Modernizace a rekonstrukce Modernizace a rekonstrukce 8. týden Šťastník Stanislav Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílců, Veveří 95, 602 00 Brno, Tel: +420 5 4114 7507, Fax +420

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více