ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II."

Transkript

1 ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Čistší produkce, Ekodesign, LCA Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova Brno telefon: alena.bumbova@unob.cz Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )

2 OBSAH 1. Čistší produkce 2. Ekodesign 3. LCA (hodnocení životního cyklu výrobku)

3 ČISTŠÍ PRODUKCE Program národních center čistší produkce je společná akce organizací UNEP a UNIDO. Zdroj log z prezentace:

4 DEFINICE A VYMEZENÍ ČISTŠÍ PRODUKCE Definice UNEP: Čistší produkce (ČP) je stálá aplikace integrální preventivní strategie ochrany životního prostředí na procesy, výrobky a služby s cílem zvýšit jejich efektivnost a omezit rizika jak vůči člověku, tak i životnímu prostředí. U výrobních procesů zahrnuje ČP efektivnější využívání surovin a energie, vyloučení toxických a nebezpečných materiálů a prevenci vzniku odpadů a emisí u zdroje. U produktů a služeb se strategie ČP zaměřuje na snížení jejich dopadu na životní prostředí, a to v rámci jejich celého životního cyklu, od vývoje až po jejich využití.

5 HISTORIE ČISTŠÍ PRODUKCE (ČP) počátek 80. léta 20. století začátek v USA, následné rozšíření do Evropy 1989 definice čistší produkce na zasedání organizace UNEP (United Nations Environmental Programme), vznik Programu čistší produkce PREPARE neformální nezávislá evropská síť expertů Program národních center čistší produkce Doplnění o změnu vzorců výroby a spotřeby první projekt čistší produkce v ČR

6 EFEKTY ČISTŠÍ PRODUKCE a) snížení produkce odpadů; b) redukce ekologického rizika eliminací nebezpečných látek; c) splnění zákonných norem pro životní prostředí; d) zlepšení pracovního prostředí v provozech; e) zlepšení životního prostředí v okolí podniku; f) úspora nákladů na nákup surovin, jež by se ztratily v odpadech včetně redukce nákladů při výrobě a nakládání s odpady; g) možné zlepšení kvality výrobků; h) úspora na poplatcích za znečišťování životního prostředí; i) zlepšení postavení podniku při jednání s úřady; j) zlepšení image a goodwilu podniku aj.

7 OBLASTI A MOŽNOSTI ČISTŠÍ PRODUKCE a) změna výrobku; b) změny organizační a technologické; c) interní recyklace; d) externí recyklace. Zdroj: Kotovicová, J. Čistší produkce. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003, 129 s, ISBN

8 SCHÉMA PROJEKTU ČISTŠÍ PRODUKCE Zdroj: KOTOVICOVÁ, J. Čistší produkce. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003, 129 s, ISBN

9 1. PŘÍPRAVA PROJEKTU Přípravu projektu provádí přípravná skupina. Hlavními úkoly této etapy jsou: a) získání souhlasu a podpory vrcholového vedení k realizaci projektu; b) stanovení a zveřejnění environmentální politiky podniku.

10 2. PŘEDBĚŽNÉ HODNOCENÍ Předběžné hodnocení slouží k identifikaci oblastí s nejvyšším potenciálem čistší produkce a stanovení priorit. Z předběžného hodnocení se dále vychází při stanovení rozsahu CP. a) sběr informací; b) stanovení priorit; c) výběr zaměření projektu. Tabulky přehledu hlavních vstupů a výstupů celého podniku: TOP TWENTY: 20 nejvýznamnějších surovin a pomocných látek; 20 nejvýznamnějších odpadů a emisí; 20 toxikologicky závažných surovin a pomocných materiálů.

11 Příklad tabulky TOP TWENTY pro nejvýznamnější suroviny a pomocné látky Zdroj: ŠLESINGER, J. a kol. Čistší produkce. 1. vyd. Praha:CENIA, 2007, 100 s. ISBN

12 Pro stanovení priorit projektu čistší produkce v organizaci můžeme použít různá kritéria. Doporučují se: Finanční ztráty spojené s produkcí odpadu a znečištění; Porovnání celkových nákladů spojených s produkcí jednotlivých odpadů a znečištění; Množství a nebezpečnost odpadu a znečištění; Snadnost a rychlost nápravy.

13 Při stanovení rozsahu projektu je potřeba vyvarovat se dvou extrémů: Příliš velký rozsah je neúměrný kapacitám, které se pro řešení projektu mohou uvolnit. Příliš malý rozsah hrozí nebezpečí, že se projekt odtrhne od souvislosti s vyšším celkem.

14 3. PLÁNOVÁNÍ A ORGANIZACE PROJEKTU a) Ustanovení řídící a pracovní skupiny; b) Příprava plánu projektu: stanovení cílů, identifikace překážek, sestavení časového plánu.

15 Pro organizaci projektu se ustavuje řídící a pracovní skupina. Řídící skupina navrhuje cíle projektu a přebírá úlohu kontroly při řešení projektu. Řídící skupina podporuje a kontroluje práci pracovní skupiny, rozhoduje o realizaci navržených opatření, hlavním úkolem pracovní skupiny je připravit a realizovat projekt.

16 Hlavní úkoly řídící skupiny: Stanovit cíl projektu a strategii jeho dosažení Posoudit plán projektu Stanovit odpovědnosti jednotlivých pracovníků za jednotlivé etapy projektu Posoudit správnost stanovení priorit Stanovit hlavní zásady čistší produkce Koordinovat program Čistší produkce s programem Řízení jakosti Jmenovat vedoucího a členy pracovní skupiny Zabezpečit financování a zdroje Sledovat realizaci opatření Kontrolovat dosažené výsledky Kontrolovat dosažené výsledky

17 Hlavní úkoly pracovní skupiny: Stanovit celkové resp. dílčí cíle programu Vytvořit systém sledování odpadních toků Určit priority pro jednotlivé druhy odpadů Vybrat pracovníky do týmů pro hodnocení a analýzu Provádět resp. řídit průběh analýzy a návrhu opatření Realizovat vyhodnocení analýzy proveditelnosti navržených variant Stanovit a obhájit vybrané varianty pro realizaci Předložit řídící skupině plán realizace vybraných opatření Řídit proces realizace navržených variant Monitorovat technicko-ekonomickou výkonnost variant po jejím uvedení do provozu

18 Příprava plánu projektu obsahuje: Cíl projektu určuje řídící skupina. Je důležité, aby byl stanoven přiměřeně okolnostem. Cíl musí být přesný, jednoznačně vyjádřený a obsahuje cílovou hodnotu, které se má dosáhnout. Identifikace překážek Měli by se vytipovat dopředu a snažit se o jejich eliminaci. Sestavení časového plánu - Vhodná doba trvání projektu je několik měsíců až jeden rok. Sestavení časového plánu je potřeba pro možnost kontroly průběhu projektu.

19 4. FÁZE ANALÝZY a) Stanovení ukazatelů; b) Analýza vstupů a výstupů ve vybraném úseku; c) Stanovení blokového schématu látkových a energetických toků; d) Kontrola správného provedení fáze analýzy.

20 V rámci input output analýzy na vybraném úseku se: a) Identifikují všechny materiálové a energetické toky zvoleným prostorem včetně pomocných látek i těch, které se procesu přímo nezúčastňují; b) stanoví velikost toků; c) Identifikují procesy, jichž se každý z toků účastní; d) sestaví bilanční schéma sledovaného procesu; e) provede bilance, tj. porovnají se vstupy a výstupy; f) ve složitějších systémech vybere k bilancování jen jedna (několik) složka (složek).

21 Při sběru dat o materiálových tocích slouží jako výchozí materiály pro realizaci analýzy: a) účetní doklady o nákupu surovin a prodeji výrobků; b) výdejky na dílnu a vnitropodnikové účtování; c) výkazy o spotřebě surovin; d) normy pro výrobu a spotřebu materiálů; e) údaje měřících přístrojů (vodoměry, elektroměry apod.); f) měření provedená pracovní skupinou g) odborné (kvalifikovaných) odhady.

22 5. FÁZE NÁVRHU VARIANT a) návrh variant možných opatření b) výběr variant pro další analýzu Pro návrh variant slouží některá z níže uvedených metod: a) brainstorming, tj. ústní navrhování variant; b) brainwriring pool, tj. výměna psaných nápadů; c) individuální zápisník.

23 Výběr variant pro další analýzu se třídí: a) skupina A - varianty typu organizačních opatření, které jsou z hlediska životního prostředí jednoznačně výhodné, po technické stránce jsou jednoduché a lze je okamžitě zavést, neboť nevyžadují žádné investice; b) skupina B - varianty, u nichž se předpokládá rychlá ekonomická návratnost; c) skupina C - varianty investičně náročné, které bude nutné ještě prověřit jak z hlediska vlivu na životní prostředí, tak i z hlediska technické proveditelnosti; d) skupina D - varianty, jež jsou na první pohled nerealizovatelné, nicméně jejich soupis je vhodné uchovat pro další program CP, tzv. varianty do šuplíku.

24 6. ANALÝZA PROVEDITELNOSTI a) technické a environmentální vyhodnocení variant; b) ekonomické vyhodnocení; c) výběr opatření k realizaci.

25 Kritéria pro technické hodnocení: a) bezpečnost navržené varianty; b) možné změny v kvalitě produktu; c) nároky na prostor, nová zařízení a přístroje a jejich kompatibilitu s dosavadním zařízením; d) dopad na sumární efektivnost organizace; e) nároky na energetické a materiálové vstupy; f) dopady na životní prostředí.

26 Kritéria pro ekonomické hodnocení a) všechny přímé investiční náklady navržené varianty; b) všechny nepřímé náklady včetně nákladů na zaškolení pracovníků; c) náklady na nová zařízení, přístroje materiál a energie; d) provozní náklady ve své komplexnosti včetně záběhu; e) náklady na dopravu aj.

27 7. REALIZACE OPATŘENÍ a) návrh a schválení plánu realizace opatření; b) realizace neinvestičních opatření; c) získání prostředků pro investiční opatření. Plán realizace opatření by měl obsahovat následující body: souhrn opatření a lhůty jejich realizace; rozdělení zodpovědnosti za realizaci daného opatření; průběh školení zaměstnanců pro práci na novém zařízení; program měření pro dokumentaci účinků opatření.

28 8. VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ PROJEKTU Výsledky zavedených změn by měly být měřeny, vyhodnocovány a zaměstnanci podniku by o nich měly být informováni. O výsledcích vyhodnocení, především o hodnotách snížení negativního dopadu na životní prostředí a o dosažených úsporách, by měly být informováni jak zaměstnanci podniku, tak zainteresované strany.

29 EKODESIGN Zdroj:

30 CO JE TO EKODESIGN? Je koncept, který usiluje o takový design výrobku nebo služby, který minimalizuje dopady na ŽP ve všech fázích životního cyklu. Je tržně orientovaná metodika vývoje výrobků, která má za cíl prodat více kvalitnějších výrobků při snížení zatížení ŽP. EKOdesign přináší efekty EKOnomické i EKOlogické zároveň. Přináší zároveň inovaci výrobku při dosahování udržitelného rozvoje.

31 VZNIK EKODESIGNU Konstrukce výrobku byla často zamřena na zlepšení hlavně jedné z jeho důležitých vlastností, bylo zvykem hovořit například o designu pro bezpečnosti (DfS) nebo designu pro podporu jakosti (DfQ). Obecně se používaná zkratka dala vyjádřit jako DfX V souladu s tímto označením se pro design zaměřený na ochranu ŽP začala používat zkratka DfE. Později se toto označení změnilo na ekodesign. Vedle pojmu ekodesign se můžeme setkat hlavně v historii architektury s pojmem zelený design. Oficiální vznik ekodesignu rok 1992, veletrh v Hannoveru, otočná kancelářská židle zkonstruována dle zásad ekodesignu.

32 POSTAVENÍ EKODESIGNU V ENVIROMENTÁLNÍ POLITICE Preventivní zaměření Dobrovolný nástroj Regulační nástroj

33 ZÁSADY EKODESIGNU Prosazování bezpečných produktů a služeb Ochrana biosféry Udržitelné využívání přírodních zdrojů Snižování odpadů a zvyšování recyklace Moudré využívání energie Snižování rizika Předávání informací

34 RÁMCOVÝ POSTUP PŘI PROVÁDĚNÍ EKODESIGNU Jednotlivé fáze provádění ekodesignu lze rozdělit na fázi: přípravnou plánovací analytickou návrhovou výběrovou výrobní hodnotící Zdroj:

35 ENVIRO PROFIL VÝROBKU = určení všech významných faktorů, jimiž výrobek působí na ŽP v průběhu svého celého životního cyklu, tj. od získání surovin přes výrobu, užití a závěrečnou likvidaci. The ecodesign strategy wheel Zdroj: van Hemel CG, Brezet JC. Ecodesign; A promising approach to sustainable production and consumption. United Nations Environmental Programme, Paris; 1997.

36 RŮZNÉ TYPY STRATEGIÍ EKODESIGNU Vývoj zcela nové koncepce výrobku Změna konstrukce výrobku Zdroj: C AA0F.nsf/$pid/CPRJ6ZZC6TJ4/$FILE/09_Ekodesign_Vavrinek.pdf

37 A. Vývoj zcela nové koncepce výrobku Dematerializace Možnost společného užívání Integrace funkcí Funkční optimum

38 B. Změna konstrukce výrobku Strategie zaměřené na složení výrobku Výběr materiálů s nízkým negativním vlivem na ŽP, Snižování spotřeby materiálu Strategie zaměřené na stavbu (strukturu) výrobku Optimalizace výrobních procesů Optimalizace distribučních systémů výrobku Snížení negativního dopadu na ŽP během používání výrobku Strategie zaměřené na obslužné systémy Optimalizace životnosti výrobku Optimalizace způsobů likvidace výrobků

39 VÝZNAM EKODESIGNU Vytvoření kvalitního, z hlediska nákladů přijatelného výrobku s co nejnižším negativním dopadem na ŽP. Nástroj preventivní strategie, který posuzuje dopad výrobku na ŽP v celém jeho životním cyklu a výsledky zahrnuje už do návrhu a konstrukce výrobku. Holistický přístup. Nástroj UR. V kompetenci podnikové sféry.

40 POSUZOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU VÝROBKU (LCA) Life cycle of a cup of coffee Zdroj:

41 CO JE TO LCA? Je metoda posuzování environmentálních aspektů výrobku/služby ve všech stádiích života. Zdroj:

42 CO JE TO ŽIVOTNÍ CYKLUS VÝROBKU? = po sobě jdoucí provázaná stádia výrobkového systému od získávání surovin nebo tvorby přírodních zdrojů ke konečnému zneškodnění. Tj.: těžba/získávání surovin, materiálu; doprava; výroba; použití/užití; odpad/recyklace. Zdroj: nviro_asse_lca.html

43 Zdroj: C AA0F.nsf/$pid/CPRJ772CLGL5/$FILE/13Ticha_LCA.pdf

44 Zdroj: C AA0F.nsf/$pid/CPRJ772CLGL5/$FILE/13Ticha_LCA.pdf

45 NORMY UPRAVUJÍCÍ LCA ČSN EN ISO 14040: Environmentální management - Posuzováni životního cyklu - Základy a osnova ISO/TS :2006 Environmentální management Posuzování životního cyklu Požadavky a směrnice ČSN ISO/TS 14047:2004 Environmentální management - Posuzování životního cyklu - Příklady aplikace ISO ČSN P ISO TS 14048:2003 Environmentální management - Posuzování životního cyklu- Formát dokumentace údajů ISO TR 14049:2000 Environmentální management Posuzování životního cyklu Příklady jak aplikovat ISO pro stanovení cíle a rozsahu inventarizační analýzy

46 VZNIK METODY LCA Přelomu 60. a 70. let. - USA -"Zdroje a profilová analýza z hlediska životního prostředí" - zaměřovala se na hodnocení výrobku z hlediska spotřeby energie a surovin. Počátek 80. let Evropa - zvýšená pozornost se věnovala obalové technice Přelom 80. a 90. let se při posuzování výrobku věnovala stále větší pozornost nejen vlivu výrobku na lidské zdraví, ale i jeho negativním vlivům na životní prostředí vůbec. V poslední době se rozšířil i pojem produkt.

47 FÁZE LCA stanovení cílů a vymezení rozsahu; provedení inventarizační analýzy; stanovení celkového negativního dopadu na životni prostředí; vyhodnocení návrhu na snížení negativního dopadu. Zdroj:

48 Zdroj: C AA0F.nsf/$pid/CPRJ772CLGL5/$FILE/13Ticha_LCA.pdf

49 FÁZE I STANOVENÍ CÍLŮ A ROZSAHU Znamená přesné vymezení důvodu provádění metody ze strany zadavatele. Při definování cíle LCA musí být jednoznačně stanoveno: Zamýšlené použití Důvody pro vypracování studie Zamýšlené publikum Použití výsledků v porovnávacích tvrzeních přístupných veřejnosti Rozsah

50 FÁZE I STANOVENÍ CÍLŮ A ROZSAHU Na základě stanovení cíle se pak stanoví rozsah studie LCA. Rozsah studie LCA zahrnuje: Produktový systém, který má být zkoumán Funkci produktového systému Funkční jednotku Hranice systému Alokační přístupy Výběr kategorií dopadu Požadavky na údaje Předpoklady a omezení Typ kritického přezkoumání, je-li Typ a formát zprávy požadované pro studii

51 FÁZE II INVENTARIZAČNÍ ANALÝZA Jedná se o sběr vstupů a výstupů hodnoceného produktového systému Zdroj: C AA0F.nsf/$pid/CPRJ772CLGL5/$FILE/13Ticha_LCA.pdf

52 Zdroj: C AA0F.nsf/$pid/CPRJ772CLGL5/$FILE/13Ticha_LCA.pdf

53 FÁZE II INVENTARIZAČNÍ ANALÝZA SBĚR ÚDAJŮ Údaje pro každý jednotkový proces uvnitř hranice systémů mohou být roztříděny do kategorií podle: Energetických a materiálových vstupů Produktů, koproduktů a odpadu Emisí do ovzduší, vody a půdy Ostatní environmentální aspekty

54 FÁZE II INVENTARIZAČNÍ ANALÝZA VÝPOČET ÚDAJŮ Po sběru údajů a výpočetních postupech, které zahrnují: ověření správnosti shromážděných údajů vztahu údajů k jednotlivým procesům přiřazení údajů k referenčnímu toku funkční jednotky je třeba vytvořit závěry inventarizace definovaného systému pro každý jednotkový proces a definovanou funkční jednotku produktového systému.

55 FÁZE III HODNOCENÍ NEGATIVNÍCH VLIVŮ NA ŽP Úkolem fáze III je určit velikost celkového negativního dopadu, jež posuzovaný životní cyklus způsobuje v ŽP. Jedná se o kvalitativní a kvantitativní zhodnocení všech negativních efektů. Klasifikace kvalitativní hodnocení. Efekty prvního a druhého řádu. Charakterizace kvantitativní hodnocení. Standardizace provádí se při charakterizaci, převod jednotlivých vlivů na společného jmenovatele pomocí přepočtových koeficientů. Normalizace stanovení hodnoty referenčních vlivů.

56 FÁZE III HODNOCENÍ NEGATIVNÍCH VLIVŮ NA ŽP KATEGORIE DOPADŮ Kategorie dopadů ze vstupů: Čerpání abiotických zdrojů Čerpání biotických zdrojů Kategorie dopadů z výstupů: Změna klimatu Poškození stratosférického ozónu Acidifikace Tvorba fotooxydantů Lidské zdraví toxicita Ekotoxicita Nutrifikace Elements of a full LCA Zdroj:

57 FÁZE IV INTERPRETACE ŽIVOTNÍHO CYKLU Určení vzájemného relativního významu všech získaných dílčích zátěží. Transparentnost postupu. Zdroj:

58 DĚKUJI ZA POZORNOST DOTAZY?

Posuzováníživotního cyklu LCA. Ing. Marie Tichá

Posuzováníživotního cyklu LCA. Ing. Marie Tichá Posuzováníživotního cyklu LCA Ing. Marie Tichá marie.ticha@iol.cz Co je LCA? LCA je metoda posuzování environmentálních aspektů výrobku/služby ve všech stádiích života Co je životní cyklus výrobku? Soubor

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí Seminář k environmentální politice pro MSP, 14.12.2007, Brno Dobrovolné nástroje Činnosti podnikatelských

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development Ekodesignový projekt Centrum inovací a rozvoje (CIR) Ekodesign Centrum inovací a rozvoje (CIR) Vlastnosti a užitná hodnota každého je definována již v prvních fázích jejich vzniku. Při návrhu je nutné

Více

Čistší produkce. a její podpora v České republice

Čistší produkce. a její podpora v České republice 1 Čistší produkce a její podpora v České republice Pavel Růžička, MŽP Seminář čistší produkce Brno, 6.10.2010 Co je čistší produkce? Preventivní strategie podporující efektivnější využívání vstupních zdrojů

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Ekonomické nástroje - poplatky a daně Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon:

Více

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Odbor odpadů, MŽP Jaromír MANHART 1. Národní konference Předcházení vzniku odpadů CEMC/ČZÚ, Praha, 2. 10. 2014 STRATEGIE A PROGRAMY

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Financování ochrany životního prostředí Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon:

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Zkušenosti z projektů USV Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Udržitelná spotřeba a výroba Praktické uchopení konceptu udržitelného rozvoje Základní konflikt: Chceme věci, které

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena OULEHLOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973 44 31 55 e-mail: alena.oulehlova@unob.cz

Více

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Ing. Stanislava Rollová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Environmentální značení a prohlášení je dobrovolným,

Více

Trvale udržitelný rozvoj. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

Trvale udržitelný rozvoj. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Trvale udržitelný rozvoj Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Trvale udržitelný rozvoj Co je to TUR Indikátory TUR Nástroje TUR Trvale

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST NÁSTROJE A PRINCIPY ZAJIŠTĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Environmentáln produktu (typ III)

Environmentáln produktu (typ III) Environmentáln lní prohláš ášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Obsah: Národní program environmentáln lního značen ení PCR pravidla produktových kategorií LCA posouzení životního

Více

Environmentální management

Environmentální management Environmentální management Garant: Doc.Ing.Alena Kocmanová,Ph.D Motto: Bezstarostně se řítíme do propasti, když jsme před ni postavili něco, co nám brání v pohledu na ni. B.Pascal Obsah Environmentální

Více

2/3.8 ČISTŠÍ PRODUKCE A JEJÍ ZABEZPEČOVÁNÍ V PRAXI

2/3.8 ČISTŠÍ PRODUKCE A JEJÍ ZABEZPEČOVÁNÍ V PRAXI INTEGROVANÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ část 2, díl 3, kapitola 8, str. 1 2/3.8 ČISTŠÍ PRODUKCE A JEJÍ ZABEZPEČOVÁNÍ V PRAXI Klasická definice UNEP říká, že čistší produkce je stálá aplikace integrální preventivní strategie

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Financování ochrany životního prostředí doc. Ing. Alena OULEHLOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65 662 10 Brno

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

MATERIÁLOVÉ A ENERGETICKÉ TOKY v procesech výroby / služby

MATERIÁLOVÉ A ENERGETICKÉ TOKY v procesech výroby / služby MATERIÁLOVÉ A ENERGETICKÉ TOKY v procesech výroby / služby z hlediska udržitelné spotřeby a výroby Ing. Vojtěch Vaněček, CSc. Ing. Jan Pejter Procesy výroby / služby - celkový přehled pro první posouzení

Více

Ekodesign elektrotechnického výrobku

Ekodesign elektrotechnického výrobku Ekodesign elektrotechnického výrobku Co je to ekodesign 2 Počátky ekodesignu Za počátek jsou považována 80. léta 20. století První projekty byly zaměřeny na minimalizaci dopadů na ŽP vzniklých při likvidaci

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Ekonomické škody ze znehodnocování životního prostředí Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65

Více

HODNOCENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ SANACE POMOCÍ METODIKY POSUZOVÁNÍ ŢIVOTNÍHO CYKLU

HODNOCENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ SANACE POMOCÍ METODIKY POSUZOVÁNÍ ŢIVOTNÍHO CYKLU HODNOCENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ SANACE POMOCÍ METODIKY POSUZOVÁNÍ ŢIVOTNÍHO CYKLU Helena Burešová, Vladimír Kočí, Hana Motejlová VŠCHT Praha, Ústav chemie ochrany prostředí, Technická 5, 166 28 Praha

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Př. Analýza životního cyklu (LCA) pneumatiky Pirelli. SPŠ na Proseku 6-1 Ing. Lukáš Procházka

Př. Analýza životního cyklu (LCA) pneumatiky Pirelli. SPŠ na Proseku 6-1 Ing. Lukáš Procházka ECO DESIGN EKOdesign - koncept usilující o minimalizaci dopadů na životní prostředí - uplatňuje se v celém životním cyklu výrobku - přináší EKOlogické i EKOnomické efekty Enviromentální profil výrobku

Více

doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ing. Helena Burešová VŠCHT Praha

doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ing. Helena Burešová VŠCHT Praha doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ing. Helena Burešová VŠCHT Praha Zásady zpracování studie proveditelnosti opatření pro nápravu závadného stavu kontaminovaných lokalit uvádí mezi primární kritéria výběru

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích

Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích Ing. Jan Pavlík České centrum pro energetickéřízení EMPRESS office@empress.cz Vznik metodiky vstupního hodnocení inovací udržitelné

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 SOUBOR POSTUPŮ PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTI INFORMACÍ POLITIKA A ORGANIZACE BEZPEČNOSTI INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim www.tuv-sud.cz Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim Praha, 3. 4. 2015 Obsah prezentace 1. Představení partnera SCHP, společnosti s.r.o. 2. Aktuální povinnosti

Více

Environmentální management a

Environmentální management a Environmentální management a certifikace EMAS Mgr. Miroslav Krčma Místní í Agenda 21 v obcích, 2. listopadu 2011 Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.12.2015 COM(2015) 614 final ANNEX 1 PŘÍLOHA [ ] SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Uzavření cyklu

Více

MONITOROVÁNÍ. Jan Prášek

MONITOROVÁNÍ. Jan Prášek MONITOROVÁNÍ Jan Prášek Monitoring Monitorování představuje víceúrovňový a účelový informační systém, který je souhrnem technického vybavení, programového vybavení, dat a obsluhy a který je určený k cílenému

Více

Regionální seminář Finančně výhodná ekologie její nástroje a efekty

Regionální seminář Finančně výhodná ekologie její nástroje a efekty Regionální seminář Finančně výhodná ekologie její nástroje a efekty Ing. JiříVavřínek CENIA Osnova prezentace 1. Současné výzvy a cesta k řešení aspektů USV 2. Úvod do USV 3. Přínosy pro jednotlivé subjekty

Více

Udržitelná spotřeba a výroba v obcích

Udržitelná spotřeba a výroba v obcích Udržitelná spotřeba a výroba v obcích Pavel Hrubý CENIA, česká informační agentura životního prostředí Podzimní škola NSZM, 2. 11. 2011 Hodnocení možností inovací udržitelné spotřeby a výroby (USV) Identifikace

Více

MANAGEMENT Systém managementu kvality

MANAGEMENT Systém managementu kvality MANAGEMENT Systém managementu kvality doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Pilotní studie vodní stopy

Pilotní studie vodní stopy Pilotní studie vodní stopy výsledky a zkušenosti ze zpracování WORKSHOP VODNÍ STOPA JA KO N Á STROJ UDRŽITELNÉHO NAKLÁDÁNÍ S VODOU VE FIREM N Í M S EKTORU PRAHA, 2. 11. 2017 LUBOŠ NOBILIS D Í L Č Í V Ý

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 www.tuv-sud.cz s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 Zavádění sytému energetického managementu dle ČSN EN 16001 Záměr zvyšování energetické účinnosti trvalý proces zefektivňování snížení

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody

Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ústav chemie ochrany prostředí, VŠCHT Praha Ing. Martina Klimtová Vodárna Plzeň a.s. Environmentální

Více

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie Praha, 18. května 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

Korporátní systém řízení ÚSC přístup v Liberci. Ing. Jaroslav Bureš 21.4.2011

Korporátní systém řízení ÚSC přístup v Liberci. Ing. Jaroslav Bureš 21.4.2011 Korporátní systém řízení ÚSC přístup v Liberci Ing. Jaroslav Bureš 21.4.2011 Východiska projektu KSŘ SML Výzvy vedení města: Transparentnost Efektivita Profesionalita K naplnění těchto výzev bude muset

Více

Operační program životní prostředí 2014-2020

Operační program životní prostředí 2014-2020 Operační program životní prostředí 2014-2020 Ing. Světlana Svitáková samostatné oddělení přípravy nového programovacího období Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Racionalizace provozu slévárny a strojírenské výroby s využitím metodiky čistší produkce

Racionalizace provozu slévárny a strojírenské výroby s využitím metodiky čistší produkce Racionalizace provozu slévárny a strojírenské výroby s využitím metodiky čistší produkce Oficiální definice pojmu čistší produkce používaná UNEP ( program pro životní prostředí OSN) je následující: Čistší

Více

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie Příloha č. 4 Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie Metodika bodování Kritéria pro hodnocení jsou rozdělena na pět základních částí: A B C D E Binární (vylučovací) kritéria

Více

Eko-design a jeho nástroje

Eko-design a jeho nástroje Eko-design a jeho nástroje S využitím výstupů mezinárodního workshopu k ekodesignu, Praha, 25. a 26. 11. 2005 Prof. Dr. Han Brezet a J.C. Diehl Design for Sustainability Delft University of Technology

Více

9. IMPLEMENTACE PROGRAMU

9. IMPLEMENTACE PROGRAMU INTGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM K ZLPŠNÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJ 9. IMPLMNTAC PROGRAMU 9.1 Řízení vnější kvality ovzduší V logickém rámci projektu Koncepce snižování emisí a imisí a územní energetická

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE PORSENNA o.p.s. Pakt starostů a primátorů příležitost pro česká města Jeseník, 18.10.2011 Litoměřice, 20.10.2011 CO JE ENERGETICKÝ MANAGEMENT? Trvalý proces

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

MANAGEMENT I Téma č. 34

MANAGEMENT I Téma č. 34 MANAGEMENT I Téma č. 34 Řízení (management) podle cílů - MBO Systém managementu kvality doc. Ing. Monika GRASSEOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu

Více

Ing. Libor Ansorge. Vodní stopa představení ISO 14046

Ing. Libor Ansorge. Vodní stopa představení ISO 14046 Ing. Libor Ansorge Vodní stopa představení ISO 14046 Obsah přednášky 1. Koncept vodní stopy jeden pojem, dva významy 2. ISO 14046 3. Představení projektu QJ1520322 4. Ukázka výsledků pilotní studie Vznik

Více

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Úvod do projektu Standardizace provozních funkcí ÚSC Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Měníme zvyky a posouváme mentální bloky POPTÁVKA Tlak na rozpočet, obtížně stanovitelné rozpočtové

Více

Environmentální management

Environmentální management Environmentální management 1 Co je to EMS a proč ho firmy implementují do svého systému řízení? 2 Environmentální management 3 Čím se liší certifikace EMS a EMAS? Certifikací EMS nazýváme činnost certifikačního

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení kvality Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci Předmět RJS Technická

Více

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12 Podnikový ekolog Podnikový ekolog kontroluje činnost výrobních zařízení z hlediska dopadů činností na životní prostředí, řídí a koordinuje činnosti pracovníků ekologických zařízení a zajišťuje podklady

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 VI/2 Rozvoj finanční

Více

Systém environmentálního řízení

Systém environmentálního řízení EMS Systém environmentálního řízení Pavel Růžička, MŽP Seminář k environmentální politice pro MSP Brno, 14.12.2007 Systémy environmentálního řízení Systematický přístup k ochraně ŽP ve všech směrech podnikatelské

Více

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha,

Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP. Tisková konference EMAS MŽP, Praha, Zavádění a realizace systému EMAS na MŽP Tisková konference EMAS MŽP, Praha, 6.2.2009 Důvody zavedení Příklad pro další subjekty (organizace i jednotlivce) Environmentální přínosy Zkvalitnění řízení (systém

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Nové výzvy pro monitoring energií

Nové výzvy pro monitoring energií Jihlava 22. 10. 2013 Nové výzvy pro monitoring energií RNDr. Tomáš Chudoba DEA Energetická agentura, s.r.o. Energetické dokumenty audity, průkazy, posudky, koncepce, Energetický management implementace

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ENVIROS, s. r. o. - LEDEN 2004 Zlínský kraj ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ZLÍNSKÉHO KRAJE NÁVRH ŘEŠENÍ EH ZK FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Závěrečná zpráva Územní energetická

Více

Příloha č. 8 Energetický posudek

Příloha č. 8 Energetický posudek Příloha č. 8 Energetický posudek ÚVOD Povinnou přílohou plné žádosti podle znění 1. výzvy je energetický posudek, který podle platné legislativy účinné od 1. 7. 2015 bude požadován pro posouzení proveditelnosti

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2012 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Technik specialista pro ochranu ovzduší

Technik specialista pro ochranu ovzduší Technik specialista pro ochranu ovzduší (kód: 16-014-T) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Technik specialista

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA I. Financování ochrany životního prostředí Ing. Alena OULEHLOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65 662 10 Brno telefon:

Více

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince o energetickém auditu a energetickém posudku

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince o energetickém auditu a energetickém posudku 480/01 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 0. prosince 01 o energetickém auditu a energetickém posudku Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 14 odst. 4 zákona č. 406/000 Sb., o hospodaření energií, ve znění zákona

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Obrázek 1: Environment.jpg [a] Úvod

Obrázek 1: Environment.jpg [a] Úvod ČSN EN je česká verze evropské normy zabývající se Systémy environmentálního managementu Požadavky s návodem pro použití, má status české technické normy. Řada norem ISO 14000 upravuje standardy při instalaci

Více

Možnosti snižování energetické náročnosti

Možnosti snižování energetické náročnosti Možnosti snižování energetické náročnosti Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference Průmysl 4.0 snižuje energetickou náročnost ČR 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické

Více

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy.

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy. Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Investice a akvizice Téma 2: Proces akvizice - jeho úloha a postavení v životním cyklu systému Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Definice energetického managementu... 1 3. Součásti

Více

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015:

A. Návrhy na nové aktivity v roce 2015: AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21 Co je Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21? Součástí každé metody modernizace veřejné správy, každého úspěšného procesu, je formulace přehledného

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých PROJEKTŮ Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Návrhy na zlepšování procesu MA 21 v roce 2014:

Návrhy na zlepšování procesu MA 21 v roce 2014: AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21 Co je Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21? Součástí každé metody modernizace veřejné správy, každého úspěšného procesu, je formulace přehledného

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy projektů Teoretická část Další možné členění projektů: Z pohledu základních rozlišovacích

Více

Životní prostředí politiky EU

Životní prostředí politiky EU Životní prostředí politiky EU Politika životního prostředí v Evropské unii vychází z předpokladu, že hospodářský růst musí být vyvážen péčí o životního prostředí nejen z důvodů udržení kvality našeho života,

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

Národní příručka Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Národní příručka Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ZÆhlav A5 oranzove.qxd 21.10.2003 8:50 StrÆnka 1 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Národní příručka Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci new BOZP narod prirucka.qxd 21.10.2003 8:45 StrÆnka

Více

Nebezpečné látky a směsi

Nebezpečné látky a směsi Nebezpečné látky a směsi 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Hodnoticí standard. Podnikový ekolog (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Podnikový ekolog (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu Podnikový ekolog (kód: 16-012-T) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Podnikový ekolog Kvalifikační úroveň

Více

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Implementace OVZ v investiční oblasti Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Motivace Externí: Interní: ISO 20400: Udržitelné nakupování semináře: Implementace odpovědného veřejného zadávání metodika: Implementace

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, Praha 1 Kontaktní osoba

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 19. 12. 2013 Č. j.: 91804/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více