Teorie práva VOŠ Sokrates. Právní normy l.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Teorie práva VOŠ Sokrates. Právní normy l."

Transkript

1 Teorie práva VOŠ Sokrates Právní normy l.

2 Norma obecně Norma ve svém původním, obecném významu je pravidlo stanovící, že něco má být. Výše uvedené platí i pro normu právní, která je jedním z pravidel lidského chování. Takových pravidel je ovšem víc (pravidla stanovená normami morálky, náboženství či jiných normativních systémů) Všechny normy včetně norem právních jsou normami společenskými, což znamená že upravují popř. regulují chování osob v určité společnosti Společným rysem všech společenských norem je tzv. normativní nexus: že něco má, nemá být, smí, nesmí být. Základem tedy je odlišit právní normu od jiných pravidel lidského chování. Specifickým rysem pro odlišení PN od ostatních norem společenských je, že právo je výrazem mocenské koordinace vztahů ve společnosti.

3 Pojem právní normy - znaky Právní normy se od ostatních společenských norem liší: 1. Způsobem formování PN 2. Formou vyjádření PN 3. Způsobem ochrany PN Vysvětlit pojem právní normy lze ze dvou pohledů: 1. Kvantitativního vysvětlení vztahu PN jako prvku systému práva k tomuto systému jako celku 2. Kvalitativního - vysvětlením toho čím se právní norma liší od jiných pravidel lidského chování tzn. od norem náležejících do jiných, mimoprávních, normativních systémů

4 Pojem právní normy - znaky Z hlediska kvantitativního je PN charakterizována jako nejmenší část pr. řádu, která sice sama má svou vlastní, vnitřní strukturu a tím i své vlastní strukturální části, ve vztahu k pr. řádu jako celku je ale sama jeho částí. Právní normy jsou v tomto smyslu základními stavebními kameny právního řádu. Ve své vnitřní struktuře se právní norma člení na část podmiňující a část podmíněnou (hypotéza, dispozice, sankce), anebo jednotlivé v ní obsažené normativní modality (příkazy, zákazy, dovolení) Tyto strukturální prvky PN však nejsou součástí pr.řádu, ale jsou částmi samotné pr. normy.

5 Pojem právní normy - znaky Z hlediska kvalitativního, jsou základními znaky PN jejichž úhrn je pro ni specifický Regulativnost Právní závaznost Obecnost Vynutitelnost státním donucením Právní norma je tedy obecně závazným pravidlem chování jehož dodržování je zabezpečováno státním donucením.

6 Znaky právní normy Formální znaky PN: 1. Právní normu vydal ústavou oprávněný subjekt 2. Náležitá, zákonem předepsaná publikace Materiální znaky PN (kvalitativní vlastnosti PN): Regulativnost Právní závaznost Obecnost Vynutitelnost státní mocí

7 Materiální znaky Regulativnost tato vlastnost vyplývá z charakteru PN jako společenského regulativu Nejedná se o pouhou modální větu má býti s jakýmkoliv obsahem, vyslovenou právotvorným subjektem(státem). Právní norma je právotvorným subjektem vydávána, aby ve společnosti něco regulovala. Předmět (objekt) o němž se právní norma vyslovuje, že má být musí být tedy vhodný k regulaci (musí být regulovatelný). Pokud by tento znak PN chyběl, a i když by PN ostatní znaky měla, byla by jen právní normou zdánlivou. Měla by sice formální znaky PN, ale nemohla by jako právní norma působit. Např. dovedeno ad absurdum právní norma splňující formální znaky, která by lidem přikazovala dožít se určitého věku.

8 Materiální znaky Právní závaznost - těsně souvisí se znakem předešlým Vyplývá přímo z její společenské podstaty Kdyby byly uznány i právní normy nezávazné,tj, takové, které pouze doporučují či radí atd. znamenalo by to že rozdíl mezi právními normami a ostatními společenskými normami by byl pouze ve formálních znacích právní normy, čímž by byla ztracena jejich společenská podstata Jestliže by znakem PN nebyla její závaznost, nejednalo by se o právní normu Takové normy, lze nalézt i v platném právním řádu Např. 2 ZOR Muž a žena, kteří chtějí spolu uzavřít manželství, mají předem poznat navzájem své charakterové vlastnosti a svůj zdravotní stav, aby mohli založit manželství, které splní svůj účel. Závaznost PN vzniká z postavení subjektu práva (FO, PO) ve státu, tkví tedy v přímém vztahu subjektu práva (adresáta) a státu, jako subjektu normotvorného

9 Materiální znaky Obecnost Aby určitá norma byla normou právní, je třeba aby její závaznost byla obecná, aby tedy byla nejen závazná, ale aby byla závazná obecně. Obecnost PN znamená jednak její obecnost co do předmětu právní úpravy, jednak co do subjektů právní normy (adresátů kterým je určena). Obecností právní normy co do předmětu se rozumí to, že právní norma obecně vymezuje svou skutkovou podstatu a nikdy neřeší určitý konkrétní právní případ. Pokud by tak nějaký právní předpis činil, nebylo by to které ustanovení PN, ale jednalo by se o individuální akt, vydaný právním předpisem Obecnost PN co do jejich subjektů Obecnost spočívá v absolutním působení právní normy, tj. v tom, že právní norma zakládá univerzální povinnost všech subjektů práva zdržet se jakéhokoliv chování, které by bylo s právní normou v rozporu Takové chování by bylo chováním objektivně protiprávním To platí i v případě, kdy právní norma sama ze svého zákazu či příkazu připouští výjimku (subjekt, výjimka splnění, ostatní nerušit)

10 Materiální znaky Obecnost PN co do jejich subjektů však neznamená její působení vůči neurčitému počtu subjektů, ale mohou se týkat i jen určitého počtu subjektů práva (např. živnostníků, vojáků, zaměstnanců aj.). Pro posouzení obecnosti PN co do jejich subjektů, není tedy rozhodující kvantitativní hledisko(počet subjektů). Obecnost PN co do subjektů neznamená, že by PN musela být adresována každému, že by počet jejich subjektů musel být neomezený či neurčitý. Počet adresátu výše zmíněných PN je tedy omezený a zároveň určitý. Obecnost těchto norem spočívá tedy nikoliv v tom, že je adresována všem subjektům práva, ale že je adresována např. všem vojákům. Obecnost PN tedy nespočívá v počtu jejich subjektů,ale ve způsobu jejich určení, tzn. v tom, že jsou určeny jako skupina subjektů vymezená určitými obecnými znaky. Obecnost PN co do jejich subjektů je pak dána tehdy, jestliže jejím subjektem jsou všechny subjekty práv, které jsou prvkem dané množiny. PN může být adresována i jen jednomu subjektu(př. prezident).

11 Materiální znaky Vynutitelnost Definiční znak spojený s právní závazností PN Nejde o totéž, právní norma není právně závaznou jen proto, že je jí propůjčeno státní donucení. Právní závaznost je v právní normě samé, vyplývá z její společenské podstaty. Stanoví adresátovi právní povinnost a neponechává na jeho vůli jak se má zachovat, vybírá způsob chování popř. alternativně více chování, kterými se adresát má zachovat a stanoví je jako povinná. Z právní povinnosti samé však nevyplývá, že jí ten, kdo ji má dobrovolně splní. Mocí, která je povolána k tomu, aby tuto povinnost vynutila je moc státní. V širším pojetí znamená péči a garanci státu za dodržování PN. Nedodržení PN stát vynucuje ukládáním sankcí. Pojem sankce je znám jako újma, která se má strpět za porušení právní povinnosti a v důsledku toho je oproti státnímu donucení užším pojmem.

12 Tvorba právních norem Tvorbu právních norem lze vymezit jako vytváření právních norem jako obecně závazných pravidel, uznaných a vynucovaných státem (resp. společenstvím států). Právní normy vznikají zpravidla v záměrném procesu rozhodnutím orgánu veřejné moci, mohou však být vytvářeny též konsenzem, tj. ve formě normativní právní smlouvy (zvláště v mezinárodním právu mezi státy jako suverénními právními subjekty), nebo spontánně, v podobě právního obyčeje na základě dlouhodobé tradice, avšak i zde prostřednictvím uznání ze strany států či společenství států. V kontinentálním typu právní kultury je hlavním způsobenm tvorby práva legislativní proces. V angloamerickém typu právní kultury se uplatňují při tvorbě práva vedle zákonů (a jiných právních předpisů) též soudní precedenty a event. i jiné prameny práva. Tvorbu práva je třeba odlišit od interpretace práva. Některé metody interpretace sice jdou za rámec interpretovaného textu a lze hovořit o určitém dotváření práva (právních norem), avšak z hlediska legality je důležité, že pomocí interpretačních metod lze event. vyplňovat i mezery v právu de lege lata, nikoliv však de lege ferenda.

13 Tvorba právních norem Existuje tedy několik způsobů tvorby právních norem: 1) imperativně (autoritativně) - právní normy vznikají buď v legislativním procesu (a priori stanoví závazné pravidlo chování), nebo v rámci rozhodování soudů, tj. jako soudní precedenty (lze hovořit o aposteriorní tvorbě práva), 2) konsenzuálně - v podobě normativních právních smluv. 3) konvencí (spontánně) - úpravních obyčejů a právních principů, tedy u nepsaného práva. Na základě tohoto členění lze pak hovořit i o rozdílech mezi psaným právem nepsaným právem. Taktéž se zde ukazuje rozdíl mezi tvorbou práva autonomní heteronomní

14 Tvorba právních norem Psaným právem se rozumí právo vytvářené v legislativním procesu (zákony, jiné právní předpisy), jakož i normativní právní smlouvy. Právem nepsaným právní normy v podobě právních obyčejů a soudních precedentů, resp. též právní principy. V sociologických přístupech k právu se pak pojem nepsané právo chápe vně formálně závazných pramenů práva v podobě soustavy pravidel fakticky ovlivňujících chování lidí, rozhodování soudů apod. (tzv. živé právo"). Autonomní tvorbou práva se rozumí právo vytvářené samotnými nositeli práv a povinností (zejména v rámci smluvní autonomie dané normami heteronomního práva). Heteronomní tvorbou práva se rozumí právo vytvářené nezávisle na nositelích práv a povinností (zejména zákonné a soudcovské právo).

15 Tvorba právních norem legislativní proces Legislativní proces je postup, jehož cílem je přijetí právního předpisu, resp. jeho změna či zrušení. Formální a právem poměrně podrobně upravený proces tvorby právních norem, kdy zejména závěr legislativního procesu je upraven právem velmi podrobně a striktní dodržování takto stanovených pravidel je jedním z předpokladů, aby v tomto procesu vytvářená právní pravidla získala plnou kvalitu právních norem. Legislativní proces chápeme doslovně jako proces tvorby zákonů, v širším slova smyslu jde o proces tvorby všech právních předpisů. Legislativní proces se rozpadá do jednotlivých fází (stadií).

16 Tvorba právních norem legislativní proces Vlastní legislativní proces sestává ze čtyř stadií: zákonodárná iniciativa, projednání návrhu zákona, hlasování o návrhu zákona, promulgace zákona.

17 Legislativní proces zákonodárná iniciativa Zákonodárnou iniciativou se rozumí podání kvalifikovaného návrhu zákona (včetně ústavního). Kvalifikovaného v tom směru, že zákonodárný sbor je povinen se jím zabývat. Jinak může návrh na přijetí zákona podat v zásadě každý, pokud však navrhovatel nepatří mezi subjekty se zákonodárnou iniciativou, jde o pouhý podnět pro zákonodárce, jímž se může, ale nemusí zabývat. Aby byl takový podnět projednán, musí jej jako návrh zákona podat subjekt se zákonodárnou iniciativou, a to v zákonem stanovené formě. Existují dva základní subjekty oprávněné k podání návrhu zákona: členové zákonodárného sboru - poslanec či skupina poslanců, výkonná moc - v prezidentském systému jde o hlavu státu, v parlamentním systému je to vláda jako kolektivní orgán (návrhy některých zákonů může podat pouze vláda, např. v ČR návrh státního rozpočtu).

18 Legislativní proces zákonodárná iniciativa V Ústavě ČR je taxativně vymezen okruh subjektů s pravomocí podávat návrhy zákonů. Může to být poslanec, skupina poslanců, Senát (jako celek), vláda zastupitelstvo vyššího územního samosprávného celku (tedy kraje). Pouze vláda podává návrh zákona o státním rozpočtu, jakož i návrh státního závěrečného účtu.

19 Legislativní proces projednávání zákona Předseda Poslanecké sněmovny, jemuž se návrhy zákonů v ČR předkládají, zajistí jeho rozeslání všem poslancům a zařadí jej na pořad schůze Sněmovny. Vlastní projednání probíhá ve více fázích (tzv. čteních), v České republice existuje trojí čtení návrhu zákona: 1. čtení Probíhá v plénu jako celku (v Poslanecké sněmovně). Diskutuje se o kvalitě, významu, účelu návrhu zákona. Probíhá tedy obecná rozprava o potřebnosti a kvalitě navrhované úpravy. Usnesení Sněmovny může rozhodnout o zamítnutí nebo vrácení navrhovateli k dopracování nebo přikázání návrhu k projednání výboru. Ke přijetí usnesení je vždy třeba předem daný počet hlasů poslanců (nadpoloviční většina přítomných poslanců, přítomna však musí být minimálně jedna třetina všech poslanců, která podle Ústavy ČR představuje minimální kvorum usnášeníschopnosti). Lhůta pro projednám návrhu zákona ve výboru je 60 dnů od rozhodnutí o jeho přikázání, tuto lhůtu může Sněmovna zkrátit nebo prodloužit zásadně o 20 dnů.

20 Legislativní proces projednávání zákona 2. čtení Druhé čtení se soustřeďuje na jednání ve výboru, kterému byl návrh přikázán, a končí usnesením, v němž zejména doporučí Sněmovně, zda má návrh zákona schválit, či nikoliv. Může formulovat též změny nebo doplňky návrhu zákona. Poté se koná obecná rozprava v plénu Sněmovny, po níž může Sněmovna vrátit návrh zákona výboru k novému projednání nebo rozhodnout, že návrh zákona zamítá. V opačném případě následuje rozprava podrobná, během níž se předkládají k návrhu zákona pozměňovací, popř. jiné návrhy. I po podrobné rozpravě může Sněmovna vrátit návrh zákona výboru k novému projednání nebo rozhodnout, že návrh zákona zamítá.

21 Legislativní proces projednávání zákona 3. čtení Smyslem třetího čtení je odstranit případné nejasnosti a vady návrhu zákona, lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů. Navrhovaná právní úprava se tedy hodnotí z legislativního hlediska (posuzují se jazykové a logické nepřesnosti). Pokud by byla otevřena věcná rozprava, musí být hlasováno o návratu návrhu do druhého čtení. Mezi druhým a třetím čtením je zpravidla krátká lhůta (minimálně 24 hodin). Třetí čtení končí závěrečným hlasováním. Pokud byl zákon ve třetím čtení přijat, je postoupen Senátu.

22 Legislativní proces projednávání zákona Senát Parlamentu ČR má v legislativním procesu relativně slabou pozici. Přicházejí v úvahu tyto možnosti jeho rozhodnutí: Senát svým usnesením návrh zákona schválí, zamítne, vrátí Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy, vyjádří vůli nezabývat se jím, vůbec jej neprojedná.

23 Legislativní proces projednávání zákona Pokud Senát zákon schválí, je zákon přijat a může být postoupen prezidentu republiky k podpisu. Pokud jej zamítne, může Poslanecká sněmovna setrvat na svém a nadpoloviční většinou všech poslanců Senát přehlasovat. Vrátí-li Senát návrh zákona s pozměňovacími návrhy, může je Poslanecká sněmovna přijmout, nebo setrvá na své verzi a Senát přehlasuje. Jestliže Senát vyjádří vůli se návrhem zákona nezabývat, nebo jej ve lhůtě třiceti dní vůbec neprojedná, je zákon přijat. V případě ústavních zákonů však nemůže být Senát přehlasován. Ústavní zákony schvaluje Poslanecká sněmovna třípětinovou většinou všech poslanců a Senát třípětinovou většinou přítomných senátorů. Některé další zákony schvalují obě komory Parlamentu ČR nadpoloviční většinou (např. volební zákony). Naopak zákon o státním rozpočtu a státní závěrečný účet Senát vůbec neprojednává.

24 Legislativní proces projednávání zákona Poté, co návrh zákona prošel některým z výše uvedených způsobů Senátem, dostane jej k podpisu prezident republiky. Má možnost použít suspenzívního veta. Musí se vyjádřit ve lhůtě patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen. Použije-li veto, může jej nadpoloviční většina všech poslanců přehlasovat a setrvat tak na svém rozhodnutí. Jestliže však prezidenta nepřehlasuje, zákon přijat není. Pokud je prezidentovo veto přehlasováno (v dosavadní české legislativní praxi dosud vždy), následuje vyhlášení zákona. Suspenzívní veto nemůže prezident republiky použít vůči ústavním zákonům.

25 Legislativní proces vyhlášení (promulgace) zákona Může zahrnovat i momenty ověřování zákona - zda byl dodržen legislativní proces z hlediska ústavní a zákonné úpravy. V České republice podle platné úpravy může hodnotit ústavnost legislativní procedury Ústavní soud, avšak až poté, kdy zákon nabyl platnosti a byl předložen Ústavnímu soudu k posouzení ve smyslu zákona o Ústavním soudu. Podpisy ústavních činitelů v České republice nejsou spojeny s právními důsledky (v pořadí - předseda Poslanecké sněmovny, prezident republiky, předseda vlády). Zákon musí být vyhlášen (publikován) ve Sbírce zákonů. Bez publikace v úplném znění nemůže zákon nabýt platnosti. Sbírka zákonů je hlavní oficiální sbírka právních předpisů a dalších nejvýznamnějších aktů státních orgánů České republiky. Jsou v ní vyhlašovány nejen zákony, zákonná opatření Senátu a podzákonné právní předpisy s celostátní působností, ale i některé nálezy Ústavního soudu a další významná sdělení (např. rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb). Lokální předpisy se publikují způsobem, stanoveným příslušnými zákony (v ČR zákon o obcích, zákon o krajích a zákon o hl. městě Praze).

26 Legislativní proces vyhlášení (promulgace) zákona Účinnost právního předpisuje třeba striktně odlišovat od jeho platnosti. Platnost právního předpisu je však základním předpokladem účinnosti. Z toho také vyplývá, že právní předpis z hlediska časového nemůže nikdy nabýt účinnosti dříve, než se stane platným. Pokud by k tomu došlo, jednalo by se o pravou retroaktivitu, nebylo by možno uplatňovat zásadu ignorantia legis non excusat a byl by to důvod pro zrušení právního předpisu Ústavou k tomu určeným státním orgánem (v ČR zákonodárcem, Ústavním soudem). Účinnost právního předpisu je taková vlastnost, která spočívá v možnosti způsobit následky s přijetím normy vymezené, tj. jeho aplikovatelnost na normou upravené právní vztahy. Účinnost právního předpisu nastává dnem, který je uveden v jeho posledním ustanovení, jinak patnáctý den po jeho oficiálním vyhlášení. Účinnost právní normy představuje tedy okamžik, od kdy začíná časová působnost normativní úpravy v ní obsažené.

27 Legislativní proces účinnost Stanovení účinnosti se může vázat na: a) čas, následně vznikají možnosti: aa) účinnost se kryje s platností právní normy (v České republice výjimečně, vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem), ab) účinnost právní normy je stanovena speciálním ustanovením, ac) účinnost právní normy nastává za použití tzv. generálního ustanovení. Generální ustanovení bývá v ústavě nebo v publikační normě. V podmínkách České republiky je publikační normou zákon č. 309/1999 o Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv, který stanoví v 3 odst. 3, že pokud není stanovena účinnost pozdější, právní předpisy nabývají účinnosti patnáctým dnem po jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů. b) vznik jiných právních skutečností (např. přijetí jiného právního předpisu, dosažení určité míry inflace, den voleb do zastupitelského sboru, den vstupu České republiky do Evropské unie atd.).

28 Legislativní proces účinnost Mezi okamžikem platnosti a účinnosti běží tzv. legisvakanční lhůta (vacatio legis). Zákon je platný, ale ještě se neaplikuje, tj. není účinný. Smyslem legisvakance je zejména, aby se adresáti právní normy mohli seznámit s jejím obsahem, aby byla provedena potřebná organizační a technická opatření pro aplikovatelnost zákona a aby se na aplikaci připravily i příslušné orgány veřejné moci. Legisvakanční lhůta by neměla být příliš dlouhá, avšak ani příliš krátká nebo dokonce nulová. Záleží však na rozsahu a obsahu zákona. V zásadě existují tyto modely: a) legisvakance je nulová, okamžik platnosti a účinnosti splývají, b) účinnost je dána speciálním ustanovením a legisvakanční lhůta se rovná rozdílu účinnost - platnost, c) účinnost je dána generálním ustanovením (viz výše) a legisvakance tedy činí 15 dní.

Ing. Jaroslava Syrovátkov Parlament České republiky

Ing. Jaroslava Syrovátkov Parlament České republiky Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková, Ph.D. Představitelem zákonodárné moci v České republice je Parlament ČR, který je tvořen dvěma komorami: Poslaneckou sněmovnou Senátem 2 Posláním Parlamentu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.03 Integrovaná střední škola

Více

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz lid je zdrojem veškeré moci ve státě, kterou vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné,

Více

VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR

VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR PhDr. Petr Kolář, Ph.D. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Informační podklad č. 1.172

Více

Prameny práva (přednáška k předmětu Základy práva) JUDr. Marek Starý, Ph.D.

Prameny práva (přednáška k předmětu Základy práva) JUDr. Marek Starý, Ph.D. Prameny práva (přednáška k předmětu Základy práva) JUDr. Marek Starý, Ph.D. 1. 1. Definice pramene práva Tři základní možná pojetí termínu prameny práva (vícevrstevnatý pojem) 1.Formální Státem uznaná

Více

Nabývá dnem uvedeným v právním předpise nebo, 15 dnů ode dne vyhlášení Pozn: možno i dříve, pokud je zde naléhavý obecný zájem (zák. č. 309/1999 Sb.,

Nabývá dnem uvedeným v právním předpise nebo, 15 dnů ode dne vyhlášení Pozn: možno i dříve, pokud je zde naléhavý obecný zájem (zák. č. 309/1999 Sb., Prameny správního práva JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Charakteristika pramenů správního práva Soubor pravidel chování, vyjádřených v určité právní formě (formální pramen) Společenské poměry, historické události,

Více

II. legislativa zákonodárství legislativní pravomoc legislativní pravomoci nepodmíněnou podmíněnou legislativní působnost (kom- petence)

II. legislativa zákonodárství legislativní pravomoc legislativní pravomoci nepodmíněnou podmíněnou legislativní působnost (kom- petence) II. Tvorba práva V širším smyslu je tvorba práva chápána jako vytváření veškerých pravidel chování, kterým stát přiznává ochranu a vynucuje jejich dodržování a plnění v případě jejich porušení. Vynutitelná

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Moc zákonodárná. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Moc zákonodárná. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ÚSTAVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Hlava druhá Ústavy (čl. 15 53) lid je zdrojem veškeré moci ve státě, kterou vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní

Více

LEGISLATIVNÍ PROCES. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová.

LEGISLATIVNÍ PROCES. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. LEGISLATIVNÍ PROCES Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. = proces vytváření zákonů hlavní podíl na utváření zákonů má moc zákonodárná parlament, zejména

Více

3. Právní norma. Právní normou rozumíme závazné pravidlo chování, které má státem stanovenou nebo uznanou formu a je vynutitelné státní mocí.

3. Právní norma. Právní normou rozumíme závazné pravidlo chování, které má státem stanovenou nebo uznanou formu a je vynutitelné státní mocí. 3. Právní norma A. Pojem právní normy Právní normou rozumíme závazné pravidlo chování, které má státem stanovenou nebo uznanou formu a je vynutitelné státní mocí. B. Znaky právní normy Znaky právní normy

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_ÚSTAVNÍ PRÁVO I_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Realizace práva Mgr. Ondřej Havránek Pojem realizace Realizací právních norem rozumíme uskutečňování právních norem v právní praxi, tj. využívání oprávnění a dodržování právních

Více

Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření

Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření VARIANTA 1: Standardní legislativní proces cíl účinnost změn od 1. ledna 2017 Přehled jednotlivých kroků legislativního procesu a lhůty pro jejich

Více

2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel

2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel TEORIE PRÁVA 2. PRAMENY PRÁVA. Mgr. Martin Kornel PRAMEN PRÁVA Pramen práva je pojem, který označuje vnější formu, kterou jsou sdělovány právní normy (formální pojetí pramenů práva) zdrojem obsahu právních

Více

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D.

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. ZÁKLADNÍ POJMY právo: pozitivní (ius positivum) x přirozené (ius naturale) objektivní x subjektivní právní řád v rámci státu právní systémy ( sdružují podobné

Více

Základy práva. 3. Právní norma a její charakteristiky. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Základy práva. 3. Právní norma a její charakteristiky. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Základy práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Právní norma představuje objektivně existující, obecně závazné pravidlo, jehož dodržování je zabezpečeno státem (státním donucením). Základní

Více

Prameny práva, tvorba práva. Mgr. Martin Hapla

Prameny práva, tvorba práva. Mgr. Martin Hapla Prameny práva, tvorba práva Mgr. Martin Hapla Obsah 1 Prameny práva 1.1 Pojem pramenů práva 1.2 Druhy formálních pramenů práva 1.3 Právní předpis 1.4 Normativní smlouva 1.5 Precedent a judikát 1.6 Právní

Více

ZÁKLADY PRÁVA 2. část

ZÁKLADY PRÁVA 2. část ZPr_Základy práva ZÁKLADY PRÁVA 2. část Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra veřejného práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Prameny heteronomního práva ve formálním smyslu kde je právo fakticky obsaženo

Více

Legislativní proces v Parlamentu a možnosti SP ČR

Legislativní proces v Parlamentu a možnosti SP ČR Legislativní proces v Parlamentu a možnosti SP ČR Pro lepší orientaci v možnostech, které SP ČR v legislativním procesu má, je zapotřebí nejprve krátce připomenout pár základních faktů. Jen orientace v

Více

Základy práva I 1. přednáška

Základy práva I 1. přednáška Program: I. Pojem ústavního práva II. Prameny ústavního práva III. Ústava ČR a její členění IV. Moc zákonodárná V. Moc výkonná VI. Moc soudní VII. Ústavní stížnost Pojem ústavního práva Prameny ústavní

Více

Teorie práva. Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Teorie práva. Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Teorie práva Právní kultury, prameny práva v různých právních kulturách a v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Typy právních kultur Právní komparatistika (srovnávací právní věda) - mikrokomparatistika

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Prameny práva Mgr. Ondřej Havránek Vymezení pojmu Pramen práva je pojem o více významech: jednak vyjadřuje vnější formu právních norem (pramen práva ve formálním smyslu), jednak

Více

ZÁKLADY TEORIE ZÁKLADY T PRÁVA EORIE III. PRÁVA

ZÁKLADY TEORIE ZÁKLADY T PRÁVA EORIE III. PRÁVA ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Právní normy 1 Právní norma Nehmotné stanovení příkazů, zákazů a dovolení (norma x normativní věta). Všeobecně závazné, státem vydané, jím garantované a sankcionované pravidlo

Více

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................. X Přehled autorů a jimi zpracovaných částí komentáře................ XIII Seznam použitých zkratek......................................

Více

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Politický systém ČR Politologie a mezinárodní vztahy Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Obsah Základní charakteristiky politického systému ČR Legislativní vymezení Dělba

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Úvod do základů práva. Ing. Mgr. Tomáš Klusák

Úvod do základů práva. Ing. Mgr. Tomáš Klusák Úvod do základů práva Ing. Mgr. Tomáš Klusák Ignorantia iuris neminem excusat (Paulu) Ing. Mgr. Tomáš Klusák 2 bsah přednášky Pojem právo Normativní systémy Základní právní pojmy Prameny práva Právní norma

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_5_PRÁVO_1.05_Moc zákonodárná. Výkladová prezentace k tématu Moc zákonodárná

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_5_PRÁVO_1.05_Moc zákonodárná. Výkladová prezentace k tématu Moc zákonodárná Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

Teorie práva Základy práva

Teorie práva Základy práva Teorie práva Základy práva PhDr. et Mgr. Jan Šmíd, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní Právní norma a její charakteristiky Právní norma = objektivně existující, obecně závazné pravidlo chování, jehož

Více

TEORIE PRÁVA Prameny práva

TEORIE PRÁVA Prameny práva TEORIE PRÁVA Prameny práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Pojem pramenů práva - ve formálním smyslu (formy v nichž právo vyjádřeno) - v materiálním smyslu (materiální důvody konkrétního

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk a právo Cílová skupina 1. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je součástí tematického celku Člověk a právo, je zaměřen na Ústavu České republiky.

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o vodohospodářské legislativě? Setkali jste se s legislativou v praxi/brigádě?

Více

Pojem právní norma Definice regulativní idea, vyjadřující mětí obecně závazné pravidlo chování vynutitelné státem Materiální znaky: regulativnost (pře

Pojem právní norma Definice regulativní idea, vyjadřující mětí obecně závazné pravidlo chování vynutitelné státem Materiální znaky: regulativnost (pře Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Právní normy Pojem, prvky, struktura, působnost. JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D KPT PrF MU v Brně Pojem právní norma Definice regulativní idea, vyjadřující mětí obecně závazné pravidlo

Více

Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy.

Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy. BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Správní právo pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy. Evropské správní právo. (3. 10. 2017) JUDr. Veronika

Více

LEGISLATIVNÍ PROCES,

LEGISLATIVNÍ PROCES, LEGISLATIVNÍ PROCES, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. LEGISLATIVNÍ PROCES, pracovní list 1. Doplňte text na základě

Více

Prameny a normy finančního práva

Prameny a normy finančního práva Kapitola 3. Prameny a normy finančního práva CD TEXTY: 3. Prameny a normy finančního práva OBSAH 3.1. Materiální prameny; 3.2. Formální prameny; 3.3. Nenormativní akty finanční správy heteronomní povahy;

Více

Veřejnoprávní činnost 1. ročník

Veřejnoprávní činnost 1. ročník ÚSS TTAAVVYY,, CCHHAARRAAKK TTEERRI ISSTTI IKK AA,, JEEJ J JII CCHH VVÝÝVVOOJ, ČČLLEENNĚĚNNÍ, LLEEGGI ISSLLAATTI IVVNNÍ Í PPRROOCCEESS VV ČR Ústavní právo je soubor právních norem upravujících nejdůležitější

Více

SPP 725 Veřejná správa. Tvorba legislativy

SPP 725 Veřejná správa. Tvorba legislativy Tvorba legislativy Pojem legislativy Legislativa představuje polysematický pojem: je užíván jak pro činnost, tak i výsledek tvorby zákonů (z lat. legis latio) - v širším smyslu pro tvorbu veškerého psaného

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_3_PRÁVO_1.03_Právní norma. Výkladová prezentace k tématu Právní norma

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_3_PRÁVO_1.03_Právní norma. Výkladová prezentace k tématu Právní norma Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

č. 22/2008 Ustanovení: 10, 12, 35, 123 test čtyř kroků, pravomoc obce, působnost obce

č. 22/2008 Ustanovení: 10, 12, 35, 123 test čtyř kroků, pravomoc obce, působnost obce S t a novisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 22/2008 Označení stanoviska: Postup Ministerstva vnitra při hodnocení souladu obecně závazných vyhlášek obcí se zákonem Právní

Více

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY Tato legislativní pravidla jsou zjednodušenou verzí legislativních pravidel vlády, určená výhradně pro účely simulovaného zasedání vlády. V případě, že

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 3. volební období 885/2. Pozměňovací návrhy

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 3. volební období 885/2. Pozměňovací návrhy P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2001 3. volební období 885/2 Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Právní vztahy Datum vytvoření 12. 7. 2013 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód 4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Právní

Více

Popis volebního systému - schéma: volební systém -

Popis volebního systému - schéma: volební systém - Popis volebního systému - schéma: volební systém - Navrhovaný volební systém vychází z postulátu, že všechny moc patří lidu. Státní moc je rozdělena na 4 samostatné pilíře státní moci, které jsou na sobě

Více

TEORIE PRÁVA 8. APLIKACE PRÁVA, AKTY APLIKACE PRÁVA. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 8. APLIKACE PRÁVA, AKTY APLIKACE PRÁVA. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 8. APLIKACE PRÁVA, AKTY APLIKACE PRÁVA Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz APLIKACE PRÁVA Aplikací práva se rozumí kvalifikovaná forma realizace práva uskutečňovaná orgány veřejné moci, při

Více

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PRINCIP DĚLBY MOCI moc ve státě je rozdělena

Více

Prameny správního práva. Olga Pouperová

Prameny správního práva. Olga Pouperová Prameny správního práva Olga Pouperová Prameny práva Ve formálním smyslu pouze psané právo (právní předpisy, tzn. obecně závazné předpisy) normativní právní akty + některé mezinárodní smlouvy V materiálním

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 6. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_332 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

- podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do příslušného právního odvětví. společenské proměn, problémy a potřeby vyžadující právní úpravu

- podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do příslušného právního odvětví. společenské proměn, problémy a potřeby vyžadující právní úpravu Otázka: Právní systém a právní norma Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): klara.posp Právní systém - obsahové uspořádání právních předpisů. - podle toho, o čem předpis pojednává, se zařazuje do

Více

každý má povinnost poskytnout výpověď před soudem, a to i tehdy, kdyby tím způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, nebo osobě blízké

každý má povinnost poskytnout výpověď před soudem, a to i tehdy, kdyby tím způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, nebo osobě blízké Právo 01 Otázka číslo: 1 Zákonodárná moc v České republice náleží: soudům Parlamentu a Senátu Parlamentu Otázka číslo: 2 Právo na soudní a jinou právní ochranu: každý má povinnost poskytnout výpověď před

Více

Retroaktivita. Prameny práva

Retroaktivita. Prameny práva Retroaktivita jedná se o zpětnou účinnost (popřípadě zpětná působnost) právního předpisu tedy situaci, kdy tento právní předpis působí i zpětně do doby před svou platností. Tzv. retroaktivita pravá je

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Vláda a jiné orgány výkonné moci. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Vláda a jiné orgány výkonné moci. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz ÚSTAVNÍ PRÁVO Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Vláda České republiky (čl. 67 80 Ústavy) vrcholný orgán výkonné moci (pluralita těchto orgánů) Parlamentní forma vlády - členové vlády mohou

Více

Základy práva I. Program:

Základy práva I. Program: Program: I. Pojem ústavního práva II. Prameny ústavního práva III. Ústava ČR a její členění IV. Moc zákonodárná V. Moc výkonná VI. Moc soudní VII. Ústavní stížnost Pojem ústavního práva Prameny ústavní

Více

Pracovní list. Mgr. Ing. Šárka Dytková

Pracovní list. Mgr. Ing. Šárka Dytková Ústava ČR 1. část Pracovní list Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

ZÁKON ze dne 2018, ČÁST PRVNÍ Změna zákona o Ústavním soudu

ZÁKON ze dne 2018, ČÁST PRVNÍ Změna zákona o Ústavním soudu ZÁKON ze dne 2018, kterým se mění zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich Parlament se usnesl na tomto

Více

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje Otázka: Základní pojmy teorie práva Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bezejmenna Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje stát v určité formě a při jejich porušení

Více

V l á d n í n á v r h ZÁKON. ze dne. 2018,

V l á d n í n á v r h ZÁKON. ze dne. 2018, V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne. 2018, kterým se mění zákon č. 311/2013 Sb., o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů

Více

Úvodní, zrušovací, přechodná a zmocňovací ustanovení v právních normách

Úvodní, zrušovací, přechodná a zmocňovací ustanovení v právních normách Úvodní, zrušovací, přechodná a zmocňovací ustanovení v právních normách JUDr. Radim Boháč, Ph.D. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. Právnická fakulta UK katedra finančního práva a finanční vědy Osnova semináře

Více

PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr.

PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr. PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr. Robert Vyklický Studie č. 1.180 srpen 2013 PI 1.180 2 Obsah: 1. VOLEBNÍ

Více

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne , kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne.. 2015, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I V 6 odst.

Více

Základy právní nauky

Základy právní nauky Základy právní nauky Principy právního státu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li. uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného

Více

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK s.r.o., Dubí 1 Ústavní právo Nulla potentia

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 337/4

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 337/4 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 337/4 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších

Více

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr P V. Realizace práva. Právní vztahy - předpoklady Pojem, předpoklady právního vztahu. Třídění právních vztahů. Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní,

Více

FORMY SPRÁVNÍ ČINNOSTI. Filip Dienstbier, 2014

FORMY SPRÁVNÍ ČINNOSTI. Filip Dienstbier, 2014 FORMY SPRÁVNÍ ČINNOSTI Filip Dienstbier, 2014 Osnova 1. Formy činnosti veřejné správy význam typologie přehled forem vrchnostenské správy 2. Normotvorba veřejné správy účast na zákonodárství (právní) nařízení

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PRÁVNICKÁ FAKULTA. Mgr. Marek Zahořák RIGORÓZNÍ PRÁCE LEGISLATIVNÍ PROCES A JEHO BUDOUCNOST

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PRÁVNICKÁ FAKULTA. Mgr. Marek Zahořák RIGORÓZNÍ PRÁCE LEGISLATIVNÍ PROCES A JEHO BUDOUCNOST UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PRÁVNICKÁ FAKULTA Mgr. Marek Zahořák RIGORÓZNÍ PRÁCE LEGISLATIVNÍ PROCES A JEHO BUDOUCNOST LEGISLATIVE PROCESS AND ITS FUTURE Vedoucí rigorózní práce: JUDr. Jiří Hřebejk Katedra

Více

1. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY

1. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY 9 Ubi societate, ibi ius. Kde je společnost, tam je i právo. Výrok ze starého Říma. 1.1 Právní vědomí 1.2 Právní akt 1.3 Normativní systémy 1.4 Právní řád 1.5 Právní systém 1.6 Charakteristika právních

Více

Orgány územní samosprávy. Orgány obce Orgány kraje

Orgány územní samosprávy. Orgány obce Orgány kraje Orgány územní samosprávy Orgány obce Orgány kraje Zastupitelstvo obce (města, městského obvodu či části) do 500 obyvatel 5 až 9 členů nad 500 do 3 000 obyvatel 7 až 15 členů nad 3 000 do 10 000 obyvatel

Více

Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. ( )

Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. ( ) BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě. (22. 9. 2015) JUDr. Veronika Kudrová, Ph.D. Obsah

Více

EVROPSKÝ LOBBING ÚVOD DO ROZHODOVACÍCH PROCESŮ

EVROPSKÝ LOBBING ÚVOD DO ROZHODOVACÍCH PROCESŮ EVROPSKÝ LOBBING ÚVOD DO ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Přednášející: Michal Kadera, Alena Vlačihová Osnova: Rozhodovací procesy na národní úrovni Rozhodovací procesy v EU Role Evropské komise Role Rady EU Role

Více

Poslanecký návrh. ze dne o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny

Poslanecký návrh. ze dne o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny Poslanecký návrh Z Á K O N ze dne 2018 o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

Parlamentní republika

Parlamentní republika Parlamentní republika Parlament - z fr. parler = mluvit, hovořit -ústřední orgán s celostátní působností - zástupci voleni lidem - v USA kongres, v Německu Bundestag Republika - z lat. res publica = věc

Více

Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147

Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147 Příloha usnesení vlády ze dne 17. února 2016 č. 147 Vyjádření vlády České republiky k návrhu Obvodního soudu pro Prahu 1 na zrušení ustanovení 3 odstavce 1 písmeno b), 3 odstavce 3, 5 odstavce 1 a 7 odstavce

Více

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY FAKULTY ARCHITEKTURY VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ Schváleno Akademickým senátem Fakulty architektury VUT v Brně dne 25.04.2017 Schváleno Akademickým senátem VUT v Brně

Více

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2015 Číslo: 2 V Praze dne 27.

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2015 Číslo: 2 V Praze dne 27. z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů ISSN 1803-6082 (on line) Ročník: 2015 Číslo: 2 V Praze dne 27. března 2015 http: www.mfcr.cz http://www.denik.obce.cz OBSAH:

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC /ZVS Základy veřejné

Více

Nejčastější nedostatky při tvorbě obecně závazných vyhlášek

Nejčastější nedostatky při tvorbě obecně závazných vyhlášek Ministerstva vnitra Nejčastější nedostatky při tvorbě obecně závazných vyhlášek Ing. Bc. Miroslav Veselý 1 Rozsah zákonného zmocnění Při vydávání OZV nutno rozlišovat, zda je OZV vydávána na základě zmocnění

Více

Ústavní soudnictví v komparativním pojetí

Ústavní soudnictví v komparativním pojetí Ústavní soudnictví v komparativním pojetí JUDr. Tomáš Pezl Pojem kontrola vykonávaná orgánem soudního typu kontrola souladu obecně závazných právních aktů s ústavou kontrola souladu individuálně závazných

Více

Proces schvalování návrhu zákona Metodický list

Proces schvalování návrhu zákona Metodický list Proces schvalování návrhu zákona Metodický list společná práce s interaktivní tabulí a do sešitů - podání návrhu zákona zápisová a výkladová část - proces schvalování návrhu zákona samostatná práce s textem

Více

Tvorba norem samosprávou Externí předpisy obecně závazná vyhláška schvaluje zastupitelstvo nařízení schvaluje rada Interní předpisy

Tvorba norem samosprávou Externí předpisy obecně závazná vyhláška schvaluje zastupitelstvo nařízení schvaluje rada Interní předpisy Normotvorba samospráv Dozor nad činností samospráv Veřejná politika a územní správa a samospráva Tvorba norem samosprávou Externí předpisy obecně závazná vyhláška schvaluje zastupitelstvo nařízení schvaluje

Více

Správní akty Pojem správního aktu V české nauce pojem správní akt chápán dvěma způsoby 1) v širším slova smyslu: : označení pro veškeré mocenské právně závazné akty vydávané na základě zákona orgány veřejné

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY I_P1-2 Číslo projektu:

Více

Aplikace práva. role. Subjektivní - povinnostní subjekt subjektivní stránka motivačního působení. Objektivní - odlišný od povinnostního subjektu:

Aplikace práva. role. Subjektivní - povinnostní subjekt subjektivní stránka motivačního působení. Objektivní - odlišný od povinnostního subjektu: Aplikace práva Aplikace práva Typ aplikace role pocházející od Subjektivní - povinnostní subjekt subjektivní stránka motivačního působení Objektivní - odlišný od povinnostního subjektu: Schéma aplikace

Více

Senátní návrh. ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů

Senátní návrh. ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů Senátní návrh ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl.

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období. Návrh. poslanců Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce a Michala Haška.

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období. Návrh. poslanců Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce a Michala Haška. PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období 173 Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce a Michala Haška na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 22/2004 Sb., o místním

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 610 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 1.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 610 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 1. 266 10. funkční období 266 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 610 ze

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ ÚSTAVNÍ PRÁVO

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ ÚSTAVNÍ PRÁVO STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ 1 ÚSTAVNÍ PRÁVO RYSKA, Radovan. Právo pro střední školy, čtvrté vydání.fortuna, a.s.s.175. ISBN: 80-7373-010-3. Obr.1. Pražský hrad AUTOR: Ing. Jitka ZELENÁ DATUM

Více

Způsob odvolání člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Senátem. Hmotně právní úprava odvolání

Způsob odvolání člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Senátem. Hmotně právní úprava odvolání Způsob odvolání člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Senátem Hmotně právní úprava odvolání Zákon č. 181/2007 Sb., o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu bezpečnostních složek

Více

Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA

Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Přednáška č. I. PRÁVNÍ NAUKA Právo jako normativní systém. Prameny práva. JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. KPT MU PrF v Brně Organizační informace Literatura Harvánek, J. a kol. Právní teorie. Plzeň: Vydavatelství

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 564/9

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 564/9 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 564/9 Usnesení ústavně právního výboru č. 205 ze dne 30. března 2016 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o

Více

Vypracované okruhy zkušebních otázek z předmětu "právní normy v muzejnictví"

Vypracované okruhy zkušebních otázek z předmětu právní normy v muzejnictví Vypracované okruhy zkušebních otázek z předmětu "právní normy v muzejnictví" Obecná část Úvod Právní předpisy: Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky. Usnesení č. 2/1993 Sb. předsednictva

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO Zkušební okruhy pro Státní závěrečnou zkoušku v bakalářském studijním programu Právní specializace obor Právo a podnikání v akademickém roce 2012/2013 zkušební období: JARO 2013 - ZÁŘÍ 2013 - LEDEN 2014

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 702/3

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 702/3 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 702/3 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně

Více

Náv rh Zastupitelstv a Morav skoslezského kraje

Náv rh Zastupitelstv a Morav skoslezského kraje Náv rh Zastupitelstv a Morav skoslezského kraje ZÁKON ze dne. 2018, kterým se mění zákon č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto

Více

Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, Praha 1

Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, Praha 1 Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní I N T E R N Í S D Ě L E N Í Č. j.: 51236/15/7100-50133-806918 Vyřizuje: JUDr. Marta Balnerová Uzlová, Oddělení

Více

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 11. FUNKČNÍ OBDOBÍ

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 11. FUNKČNÍ OBDOBÍ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 11. FUNKČNÍ OBDOBÍ 405. USNESENÍ SENÁTU ze 14. schůze, konané dne 25. dubna 2018 k návrhu senátního návrhu zákona senátora Vladimíra Plačka a dalších senátorů, kterým se

Více

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA ORGANIZAČNÍ HMOTNÉ PROCESNÍ TRESTNÍ Správní právo organizační- zakotvuje základní zásady organizace veřejné konkretizuje postaveni organizaci, pravomoc a

Více