DOBROVOLNÉ NáSTROJE. KoNtAKty: CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská 8, Praha 10

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DOBROVOLNÉ NáSTROJE. KoNtAKty: CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská 8, Praha 10"

Transkript

1 DOBROVOLNÉ NáSTROJE KoNtAKty: CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská 8, Praha 10 AgENtURA PRo EKologIcKy šetrné VýRobKy A SlUžby Mgr. Adéla Petrová adela.petrova@cenia.cz tel. : mobil: Petr Saifríd petr.saifrid@cenia.cz tel. : Mgr. Pavel Hrubý pavel.hruby@cenia.cz tel. : NáRoDNí centrum čistší PRoDUKcE Mgr. Klára Najmanová klara.najmanova@cenia.cz tel. :

2 ČISTŠÍ PRODUKCE SEMINář ZVyšoVáNí EFEKtIVIty VýRoby A PoDPoRA KoNKURENcESchoPNoStI PoDNIKŮ CENIA, Ministerstvo životního prostředí, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně a PREPARE, evropská síť odborníků v oblasti čistší produkce a udržitelného rozvoje připravily pod záštitou Hospodářské komory České republiky seminář Zvyšování efektivity výroby a podpora konkurenceschopnosti podniků, který se konal v sídle Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Semináře se zúčastnilo 59 registrovaných účastníků a asi dvě desítky studentů MZLU. Třináct odborných přednášek se týkalo těchto tematických okruhů: inovace, efektivní řízení materiálových a energetických toků čistší produkce, energetické řízení management chemických látek Cílem semináře bylo představit dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí a prezentovat zkušenosti a nové postupy pro efektivnější nakládání s energiemi a materiály. Na semináři vystoupili odborníci z České republiky i zahraničí společně se zástupci podniků, kteří zde představili konkrétní projekty čistší produkce a jejich přínosy. Praktické zkušenosti zde prezentovali zástupci firem P-D Refractories CZ, Penam a.s. (Pekárna Hepek s.r.o.) a Spolchemie, a.s. Seminář přinesl řadu obecných návodů, ale i konkrétních případů řešení z různých sektorů i firem rozdílné velikosti. Cenné byly zejména přednesené poznatky zahraničních odborníků. Po dopoledním přednáškovém bloku byly předány certifikáty čtyřem podnikům, které využívají ve svém provozu postupy čistší produkce. Oceněnými podniky byly: P-D Refractories CZ a.s. Velké Opatovice, Pekárna Hepek, s.r.o., Brno, Agropodnik Hodonín a.s., Ratíškovice a METRA Blansko a.s., Blansko. Mezi účastníky setkání byli zástupci podniků, konzultačních firem, odborníků, státní a veřejné zprávy společně se studenty MZLU. Seminář byl hodnocen kladně a byl vznesen požadavek na každoroční konání obdobně zaměřeného workshopu. Seminář by se zároveň mohl stát odrazovým můstkem pro další spolupráci mezi Ministerstvem životního prostředí a Hospodářskou komorou České republiky při podpoře čistší produkce jako nástroje pro podporu konkurenceschopnosti podniků přinášejícího zároveň snížení negativních dopadů výroby na životní prostředí.

3 Seznam přednášek Zahájení semináře, Pavel Šremer, Ministerstvo životního prostředí (MŽP), Pavel Bartoš, Hospodářská komora České republiky, František Toman, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Úvod do čistší produkce, Klára Najmanová, CENIA Informace o síti PREPARE, Pavel Růžička, MŽP Využití nejlepších dostupných technik při výrobě žáruvzdorných keramických výrobku, Ladislav Kašpar, P-D Refractories CZ a.s. Zvyšování kvality výroby a snižování dopadu na životní prostředí v provozu pekárny, Ladislav Hebký, Penam a. s., Pekárna Hepek Brno Energetická účinnost v Rakousku, Johannes Fresner, STENUM (A) Zkušenosti ze zavádění systému energetického řízení splácením z úspor, Pavel Sitný, ENVIROS, s.r.o. Ökoprofit, rakouský systém certifikace v oblasti čistší produkce, Christian Pladerer, Österreichisches Ökologie Institut (A) Kombinovaná výroba Epichlorhydrinu ve Spolchemii, Pavel Žák, Spolchemie, a.s. Nové trendy a inovace, Hans Schnitzer, Joanneum Research (A) Příklady čistší produkce pro malé a střední podniky v Severním Porýní-Vestfálsku, Henning H. Sittel, Effizienz-Agentur NRW (D) Komplexní diagnóza pro inovace udržitelné spotřeby a výroby v podniku, Vladimír Dobeš, ENVIROS, s.r.o. Další informace o semináři a prezentace naleznete na

4 Zasedání PREPARE V termínu dubna 2008 se v Praze uskutečnilo neveřejné zasedání evropské sítě odborníků v oblasti čistší produkce a udržitelného rozvoje PREPARE (Preventive Environmental Protection Approaches in Europe). Národní centrum čistší produkce je společně s Ministerstvem životního prostředí organizátorem tohoto setkání. Jeho cílem je výměna zkušeností a návrhy mezinárodních projektů pro podporu čistší produkce a udržitelné spotřeby a výroby v Evropě. Mezinárodní konference Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje Konference se uskuteční ve dnech května 2008 v Brně v prostorách Výstaviště jako doprovodná konference Ekologických veletrhů Brno. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Univerzitou Pardubice, Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Masarykovou univerzitou v Brně, Vysokou školou ekonomickou v Praze, Českou zemědělskou univerzitou v Praze a firmami KAST, spol. s r.o. a RETON systém s.r.o. připravuje mezinárodní vědeckou konferenci zaměřenou na problematiku účetnictví a reportingu udržitelného rozvoje. Konference se uskuteční jako doprovodná konference Ekologických veletrhů Brno, tj. společného 14. mezinárodního veletrhu techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO a 14. mezinárodní výstavy vodovodů a kanalizací VOD-KA, organizovaných společně Brněnskými veletrhy a Sdružením ochrany vod a kanalizací - SOVAK. Více informací: Ing. Alena Krejčová, alena_krejcova@env.cz Zdroj: ENVIWEB Projekt Partnerství pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) zakončil v březnu 2008 dlouhodobý kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby. Kurz byl zahájen v říjnu 2007 a probíhal ve třech teoretických částech. Mezi jednotlivými částmi pracovaly skupinky účastníků na zavádění metodiky hodnocení možností inovací USV v 10 vybraných organizacích. Celý kurz byl ukončen závěrečnými zkouškami ve dnech 17. a 18. března Součástí zkoušky byl test a obhajoba závěrečné zprávy, kterou týmy účastníků zpracovaly. Dvacet osm úspěšných absolventů získalo certifikát Manažer udržitelné spotřeby a výroby vydaný Středočeským vysokoškolským institutem Kladno. Kurz má hodnotu tří kreditů (ECTS evropského kreditního systému) uznatelných v zemích EU. Výstupy zavádění metodiky v organizacích budou zveřejněny v průběhu dubna 2008 na internetových stránkách projektu Dne se v Kladně konalo společné setkání účastníků kurzu Manažer USV v projektech Partnerství pro udržitelnou spotřebu a výrobu ( a Partnerství pro udržitelnou výrobu a služby ( Cílem semináře byla zejména vzájemná výměna zkušeností z realizace vstupního hodnocení USV ve vybraných podnicích a organizacích.

5 EKOZNAČENÍ Novinky ze světa ekoznačení Jsou určeny nejen čtenářům, které zajímá rozvoj programu udělování ekoznačky EU Květiny. V jednotlivých členských státech a v jednotlivých produktových kategoriích rychle přibývají noví držitelé Květiny. K bylo v EU již 557 společností držiteli ekoznačky. Pro srovnání - k to bylo 473 společností a znamená to, že za 5 měsíců přibylo 284 společností! Připomeňme jen, že začátky programu ekoznačení EU byly z hlediska těchto současných výsledků hodně krušné. Vždyť v roce 2000, po osmi letech od zahájení, měl program pouze 48 držitelů Květiny. Jak to tedy vypadá v jednotlivých kategoriích výrobků a služeb? Držitelé ekoznačky EU - počty společností ve vybraných členských státech (stav k a v řádce pod ním přírůstek za posledních 5 měsíců) IT FR DK DE ES AT SE EL IE UK NL CZ PT BE NO Počty označených výrobků a služeb ve vybraných kategoriích výrobků a služeb a státech (stav k a v posledním sloupci přírůstky za posledních 5 měsíců) Kategorie výrobků/služeb IT AT FR DK SE ES EL DE UK BE PL CZ celk růst Ubytovací služby - hotely Textil Barvy a laky Čisticí prostředky Mycí prostř. na nádobí Ubytovací služby - kempy Prací prostředky Hygienický papír Pěstební substráty Prostředky do myček Obuv Ložní matrace Mýdla, šampony Grafický papír Tabulky neobsahují všechny kategorie a všechny státy, které mají jen po jednom nebo dvou označených produktech. Zájemci o přesné údaje se mohou podívat na grafy umístěné na stránkách Jsou tam zveřejněny např. i údaje o nárůstu obratu prodeje označených výrobků v EU. Jaký je vztah českých firem, výrobců nebo dovozců k ekoznačce EU? S výjimkou kategorie turistických ubytovacích služeb a provozovatelů hotelů a kempů není bohužel vztah žádný. Chceme to dokumentovat následující informací, která souvisí s nově zveřejněnými kritérii ekoznačky EU pro tepelná čerpadla.

6 Tepelná čerpadla V závěru roku 2007 zveřejnila Komise kritéria pro udělování ekoznačky EU tepelným čerpadlům. Agentura pro ekologicky šetrné výrobky okamžitě informovala zhruba 20 firem, které vystavovaly vyráběná nebo dovážená tepelná čerpadla na mezinárodním veletrhu Aqua-therm v Praze. Uběhly tři měsíce, Agentura obeslané firmy oslovila opakovaně, ale žádná z těchto firem neprojevila o ekoznačku EU zájem, ani na informaci o kritériích ekoznačky EU neodpověděla. Proto si dovolujeme rozeslat toto vydání Zpravodaje i na adresy výrobců a dovozců tepelných čerpadel a jsme zvědavi na reakci. Ať už jí bude odmítnutí nevyžádané pošty, nebo sdělení důvodů proč je pro ně ekoznačka EU nezajímavý marketingový nástroj. Aktuality z Agentury pro ekologicky šetrné výrobky a služby Výukový program, semináře Uzavřel se další rok propagace výukového programu pro žáky základních a středních škol Co je doma, to se počítá!. Byť počet proškolených pedagogů není tak závratný jako v letech předchozích, přesto se nám podařilo překročit počet 550 účastníků semináře. K dispozici je nyní už jen necelých sto kusů balíčků obsahujících pomůcky k aktivitám, jejichž prostřednictvím se šíří informace o ekoznačce a ekologicky šetrných výrobcích. O balíčky také projevily zájem zahraniční organizace, se kterými jsme ve spojení. Jedna sada tak putovala na Tchaj-wan, druhá do Bruselu a třetí na Ukrajinu. V roce 2008 budeme pokračovat v pořádání seminářů, především ve spolupráci s neziskovými organizacemi, školami i orgány veřejné správy. Pokud byste měli o seminář, resp. balíček her zájem, napište, prosím, na adela.petrova@cenia.cz. Výstavy a veletrhy Z hlediska propagace byl rok 2008 zahájen v polovině února účastí na veletrhu Holiday World v Praze. O certifikaci ubytovacích zařízení ekoznačkou se hovořilo i v doprovodném programu, kdy pod záštitou Asociace hotelů a restaurací ČR, proběhl seminář pro majitele a provozovatele hotelů a penzionů. Kromě teorie o ekoznačení zazněly také praktické informace a zkušenosti prvního ekologicky šetrného hotelu v České republice pražského hotelu Adalbert. foto: Seminář doprovodného programu veletrhu Holiday World foto: Stánek na veletrhu HolidayWorld foto: Stánek na veletrhu HolidayWorld

7 Na stánku byly k dispozici informační materiály z oblasti ekoznačení, o které byl značný zájem jak ze strany provozovatelů, potenciálních hostů, tak i zástupců médií. Výsledkem tohoto zájmu jsou články v odborných časopisech i denním tisku, se kterými jste se mohli v uplynulých týdnech setkat. Dalším dokladem toho, že ochrana životního prostředí v oblasti hotelových služeb se dostává do centra pozornosti, je i vznik ekologické sekce Asociace hotelů a restaurací ČR, o jejíž činnosti se můžete dozvědět více na Nově ocenění Dokladem toho, že i uprostřed zimy mohou vykvést Květiny je udělení práva užívat ekoznačku EU dvěma dalším ubytovacím zařízením. Prvním byl luxusní pětihvězdičkový hotel Chateau Mcely, který najdete ve středních Čechách, nedaleko Mladé Boleslavi. Jedná se zrekonstruovaný zámek, který původně patřil rodině Thurn-Taxisů. Hotel je obklopen zámeckým parkem a v jeho sousedství naleznete kouzelný Svatojiřský les. foto: Chateau Mcely Pokud ale budete chtít strávit dovolenou ve městě, můžete nyní zamířit do Plzně, kde 10 minut od centra najdete hotel Irida, který je zatím posledním certifikovaným hotelem. Kromě čtyřhvězdičkových pokojů máte možnost využít i služeb wellness centra nebo restaurace. Doufáme, že zájem o ekoznačku pro ubytovací zařízení bude stále takový, jaký je doposud. Kritéria, jejichž splnění musí zájemce doložit, nyní procházejí revizí. Tento proces má zajistit přizpůsobení požadavků současným trendům ochrany přírody, ale i zapracovat připomínky držitelů ekoznačky i zájemcům o její získání. Současná kritéria, která budou platná minimálně do dubna příštího roku, mají možnost ovlivnit všichni, kteří vyjádří svůj názor a zašlou jej na adela.petrova@cenia.cz. Jejich připomínky budou prostřednictvím Agentury pro ekologicky šetrné výrobky a služby předloženy na zasedání pracovní skupiny Evropské komise. Veletrh BioStyl Propagace ekologicky šetrných výrobků se v plném proudu rozjela na veletrhu BioStyl v samém závěru měsíce března. Na stánku byly k vidění výrobky, které se mohou pochlubit označením Ekologicky šetrný výrobek, zájemci si mohli odnést nejen vzorky a informační materiály, ale především se mohli zúčastnit soutěže zodpovězením jednoduchých kvízových otázek. Hlavní cenou, věnovanou organizací ENVIROS, která se na prezentaci výrobků s ekoznačkou také podílela, byl týdenní pobyt v ekologicky šetrném hotelu ve Slovinsku. Dalších 29 výherců získalo balíčky výrobků s ekoznačkou a dalšími upomínkovými předměty.

8 Revidované a prodloužené technické směrnice MŽP, které stanovují kritéria pro ekoznačku ČR Ekologicky šetrný výrobek V I. čtvrtletí 2008 byly Agenturou revidovány následující směrnice a prodloužena platnost kritérií pro tři výrobkové kategorie: Vysavače pro domácnost Obuv Matrace U všech těchto kategorií jsou kritéria shodná s kritérii pro udělení ekoznačky EU. Připravované návrhy kritérií pro nové výrobkové kategorie Agentura připravuje ve spolupráci s odborníky z firem, výzkumných pracovišť a dalších organizací návrhy kritérií pro: Topné pelety z bylinné fytomasy Obchody Kanceláře Mulčovací materiály ze sběrového papíru Výrobky z recyklovaných plastů V rámci činností výboru pro ekoznačku EU v Bruselu by měla být na konci měsíce dubna schválena kritéria pro udílení Květiny pro dřevěný nábytek. Bližší informace bude mít Agentura pro ekologicky šetrné výrobky k dispozici na přelomu dubna a května. Kompletní seznamy označených produktů a texty směrnic, technických dokumentů, kterými Ministerstvo životního prostředí stanovuje kritéria pro udělení ekoznačky ČR, najdete na resp. Rozhodnutí EU, kterými jsou stanovena kritéria pro udělení ekoznačky EU, Vám Agentura pro ekologicky šetrné výrobky zašle na požádání nebo je naleznete na adrese: Environmentální značení V rámci projektu EPD jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti bude do června 2008 uděleno 10 certifikátů environmentálního značení III. typu V ČR byla do prosince roku 2007 udělena pouze tři Environmentální prohlášení o výrobku III. typu (Environmental Product Declaration EPD). Vzhledem k této skutečnosti je výsledek projektu EPD environmentální deklarace produktu jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti velkým krokem vpřed v oblasti poskytování kvantifikovaných environmentálních informací zahrnujících celý životní cyklus výrobku. Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR, poskytovatelem dotace je Úřad práce hl. města Prahy. Řešitelský tým tvoří společnost ECO trend s.r.o. a partneři - specialista na EPD Ing. Bohumil Černík, odbornice v oboru LCA Ing. Marie Tichá a Elektrotechnický zkušební ústav, s.p. Náplní projektu je, vzhledem k prioritě operačního programu Adaptabilita a podnikání, zvyšování kvalifikace zaměstnanců certifikovaných subjektů prostřednictvím školení a seminářů. Již v počáteční fázi projektu bylo ustoupeno od původního záměru pořádat společná školení pro všechny certifikované subjekty vzhledem k obrovskému množství rozdílných údajů i postupů k jejich zajištění a dalšímu zpracovávání. Energetické a materiálové toky jednotlivých produktů vedly často do zahraničí (Francie, Polsko ale i Asie apod.) a často byli sami jednotliví producenti překvapeni životními cykly jimi používaných prostředků.

9 Řešitelský tým se v průběhu realizace projektu snažil pružně reagovat na požadavky účastníků související s procesem EPD. Vzhledem k projevenému zájmu tak bude uspořádán seminář k možnostem marketingového využití EPD i ostatních kladných environmentálních aspektů podniku, který bude zajištěn společností MARKENT, s.r.o. (Pozvánku na seminář najdete na konci článku.) EPD je pro většinu veřejnosti i podnikatelské sféry naprosto neznámou veličinou a další snahy o jeho zavádění by měly být spojeny s účelnou mírou propagace. Za úplnou novinku lze v ČR považovat zpracování EPD pro služby účetnictví, celostní architekturu, provoz audiovizuálního studia a předtiskové a tiskové služby. V těchto případech se realizační tým potýkal s problematikou vymezení hranic systému, tj. zahrnutí či nezahrnutí výrobků používaných k zajištění služeb do studie LCA. Vzhledem k časovým i finančním limitům pro zpracování studií LCA bylo přistoupeno k zařazení pouze materiálových a energetických vstupů přímo souvisejících s danou činností kancelářského papíru, spotřebované množství elektrické energie, pohonných hmot, čistících prostředků apod. Environmentální deklarace produktu byly nebo budou zhotoveny pro následující produkty: Produkt Producent Termín certifikace Fosfatizační přípravek PRAGOFO S Pragochema s.r.o. Prosinec 2007 Chladicí výplně Chladicí věže Praha a.s. Únor 2008 Systém zpětného odběru elektrošrotu REMA Systém a.s. Květen 2008 Odnosná kompostovatelná taška HBABio s.r.o. Duben 2008 Systém automatického půjčování kol HOMEPORT s.r.o. Květen 2008 Proces celostního projektování ARC Studio Duben 2008 Proces přípravy publikace ASCO vydavatelství spol.s r.o. Duben 2008 Proces účetnictví Networking s.r.o. Duben 2008 Audio-vizuální nahrávka Studio Dlouhá s.r.o. Duben 2008 Terárium s vnitřním vybavením Jiří Mařák Květen 2008 Z tabulky vyplývá, že v rámci projektu již byla provedena certifikace 2 produktů Produktové řady fosfatizačních přípravků PRAGOFOS, výrobce Pragochema s.r.o. s Chladicích výplní protiproudých chladicích věží společnosti Chladicí věže Praha a.s. V případě přípravků PRAGOFOS bylo zjištěno, že největší environmentální zatížení (celkově až 87 %) souvisí se spotřebou energií na ohřev fosfatizačních lázní u zákazníků ( za branami účastníka projektu ). Společnost Pragochema s.r.o. se tak bude i nadále zaměřovat na přípravu takových produktů, které budou svým složením a vlastnostmi zajišťovat snižování této spotřeby a fungování celého procesu za nižších teplot. U chladicích výplní společnosti Chladicí věže Praha, a.s., ovlivňuje životní prostředí zejména spotřeba surovin na jejich výrobu. Cílem společnosti tak bude v tomto směru snižování spotřeby surovin (hmotnost plastových desek) na výrobu produktu, ovšem při důsledném zachování užitných vlastností produktu. Foto: Certifikace produktu chladicí výplně ve společnosti Chladicí věže Praha, a.s.

10 Z výše uvedených výsledků projektů na zpracování jednotlivých EPD je zcela zřejmá přímá úměra mezi environmentálními a finančními náklady na výrobu produktů. Šetrnost a úspory na správně identifikovaných místech životního cyklu produktů a zajišťujících procesů přinášejí environmentální i hospodářský růst podniků. V průběhu projektu spolupracuje řešitelský tým s CENIA, českou informační agenturou životního prostředí a s Ministerstvem životního prostředí ČR, s oddělením dobrovolných nástrojů, prostřednictvím něhož se podařilo v předstihu zajistit slavnostní předání certifikátů vybraným účastníkům projektu, v rámci akcí Listopadu měsíce kvality Zajišťovatelem akcí bude Národní informační středisko pro podporu jakosti (NIS PJ). EPD je dosud na samotném počátku svého zařazení do praktického fungování produktové politiky jakosti. Věříme, že realizace projektu EPD environmentální deklarace produktu jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti výrazně přispěje k zvýšení povědomí o jeho principech a užitku, zatím alespoň v zájmové sféře. Dosud se jedná o nástroj, který své pevné zázemí hledá i na celosvětové úrovni. Realizace projektu za přispění ESF EU a všech zúčastněných subjektů přispěje k tomu, aby ČR nezůstala v této problematice pozadu. Luboš Nobilis, ECO trend s.r.o. Více informací naleznete na: Pozvánka na seminář Dovolujeme si Vás pozvat na seminář o marketingovém využití EPD. Seminář proběhne v rámci projektu EPD jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti. Čas a místo konání: Středa 9. dubna 2008, od 9:00 na adrese Štětkova 18, Praha 4 (v blízkosti zastávky metra C Vyšehrad).

The European Eco-label. Europe goes green. Seminář o EU Ekoznačce pro turistická ubytovací zařízení a kempy Europa Culture Centre, 17. 9.

The European Eco-label. Europe goes green. Seminář o EU Ekoznačce pro turistická ubytovací zařízení a kempy Europa Culture Centre, 17. 9. The European Eco-label Europe goes green Seminář o EU Ekoznačce pro turistická ubytovací zařízení a kempy Europa Culture Centre, 17. 9. 2008 Program 12:00-12:10 Zahájení/ Monika Bílková, Enviros, s.r.o.

Více

Zásady a přínosy ekoznačení pro turistické ubytovací služby Mgr. Adéla Petrová Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby 2008 Definice Ekoznačení Ecolabelling označování produktů (tj. výrobků i služeb),

Více

dobrovolné NásTroJe Milí čtenáři,

dobrovolné NásTroJe Milí čtenáři, dobrovolné NásTroJe Milí čtenáři, po letních prázdninách a náročném začátku školního roku si Vám dovolujeme poslat další číslo Zpravodaje oddělení dobrovolných nástrojů při cenia. V tomto, mírně retrospektivním,

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí Seminář k environmentální politice pro MSP, 14.12.2007, Brno Dobrovolné nástroje Činnosti podnikatelských

Více

LCA analýzy jako podklad pro vytvoření deklarací EPD

LCA analýzy jako podklad pro vytvoření deklarací EPD LCA analýzy jako podklad pro vytvoření deklarací EPD Luboš Nobilis, ECO trend s.r.o. 31. ledna 2008, VÚV T.G.Masaryka, Praha Seminář Posuzování ţivotního cyklu LCA Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Zpráva propagační sekce AVTČ Období

Zpráva propagační sekce AVTČ Období Zpráva propagační sekce AVTČ Období 2015-2016 Hlavní pilíře propagace AVTČ 1. Členská základna 2. Výstavy (OZE) 3. Semináře (školení, workshopy) 4. Konference (pro projektanty TZB, architekty) 5. Publikace

Více

na téma dne 20.1. 2010 od 9:00 v budově MŽP ČR, Vršovická 65 Praha 10, místnost č. 959

na téma dne 20.1. 2010 od 9:00 v budově MŽP ČR, Vršovická 65 Praha 10, místnost č. 959 P O Z V Á N K A NA ODBORNÝ SEMINÁŘ S DISKUSÍ na téma ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU SE ZAMĚŘENÍM NA OBLAST STAVEBNICTVÍ který pořádá Výzkumný ústav pozemních staveb Certifikační společnost, s.r.o.

Více

Zásady a přínosy ekoznačení pro turistické ubytovací služby. Mgr. Adéla Petrová Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby 2007

Zásady a přínosy ekoznačení pro turistické ubytovací služby. Mgr. Adéla Petrová Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby 2007 Zásady a přínosy ekoznačení pro turistické ubytovací služby Mgr. Adéla Petrová Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby 2007 Ekoznačení - Dobrovolný nástroj ochrany životního prostředí; řízeno směrnicemi

Více

ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (Bratislava)

ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (Bratislava) ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (Bratislava) KRÁTKE SPRÁVY SHORT NOTES Vol. 20 1/2012 U N I V E R Z I T A K O M E N S K É H O V B R A T I S L A V E 102 ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Závěrečná konference k projektu Solární energie pro technologické teplo v průmyslu (projekt So-Pro) Datum a místo konání: 21.9.2011,

Více

BULLETIN. 179. Žofínské fórum. konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie

BULLETIN. 179. Žofínské fórum. konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie BULLETIN 179. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropské unie Praha, Velký sál paláce Žofín 26. 5. 2015 179. Žofínské fórum konané

Více

Značení výrobků. Zahraniční ekoznačky

Značení výrobků. Zahraniční ekoznačky Značení výrobků Tzv. ekospotřebitelství je v Evropě poměrně rozvinuté. K lepší orientaci zákazníka v záplavě výrobků byly vyvinuty systémy ekologického značení, tzv. ekoznačky, kterými jsou označeny výrobky

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Kulatý stůl Využití solárního tepla v průmyslu Datum a místo konání: 21.9.2011, Krajský úřad Jihočeského kraje, České Budějovice

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

Informace a zkušenosti z projektu OP RLZ výsledky, spolupráce s městy a veřejnou správou. Jiří Vavřínek CENIA

Informace a zkušenosti z projektu OP RLZ výsledky, spolupráce s městy a veřejnou správou. Jiří Vavřínek CENIA Informace a zkušenosti z projektu OP RLZ výsledky, spolupráce s městy a veřejnou správou Jiří Vavřínek CENIA Osnova 1. Řešení aspektů USV 2. Principy a výstupy ve veřejném sektoru 3. Projekt USV ZŠ Kladno

Více

Partnerství Zelená úsporám Projekt na propagaci energeticky úsporných výrobků

Partnerství Zelená úsporám Projekt na propagaci energeticky úsporných výrobků Partnerství Zelená úsporám Projekt na propagaci energeticky úsporných výrobků D.Hájek, M.Mareš, P.Růžička Seminář Energeticky úsporné spotřebiče PRE, 3.12.2009 Partnerství ZÚ Projekt navazující na program

Více

Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích

Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích Ing. Jan Pavlík České centrum pro energetickéřízení EMPRESS office@empress.cz Vznik metodiky vstupního hodnocení inovací udržitelné

Více

DOBROVOLNÉ NáSTROJE. kontakty: CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská 8, Praha 10

DOBROVOLNÉ NáSTROJE. kontakty: CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská 8, Praha 10 DOBROVOLNÉ NáSTROJE kontakty: CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská 8, 100 05 Praha 10 www.cenia.cz agentura Pro EkoloGicky šetrné výrobky a služby www.ekoznacka.cz Mgr. Adéla Petrová

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Ing. Martin Vonka, Ph.D. Národní platforma SBToolCZ Fakulta stavební, ČVUT v Praze SBToolCZ Certifikační metodika pro udržitelnou výstavbu Hodnotí

Více

Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ

Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI 5. zasedání 5. října, Poděbrady Program zasedání Čas Bod programu 13:30 13:45 Aktuality z urbánní

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme WASMA 2016 Mezinárodní výstava zařízení a technologií pro úpravu vody, zpracování a likvidaci odpadů Obor: vodohospodářství, ekologie Veletrh WASMA 2016 je významnou mezinárodní

Více

si Vás dovolují pozvat na: Národní konferenci VENKOV 2010 na téma Rozvoj venkova po roce 2013

si Vás dovolují pozvat na: Národní konferenci VENKOV 2010 na téma Rozvoj venkova po roce 2013 Ministerstvo zemědělství v rámci Celostátní sítě pro venkov Krajské sdružení NS MAS ČR, o.s., v Královéhradeckém kraji, Národní síť Místních akčních skupin ČR, o.s., Spolek pro obnova venkova ČR, Agrární

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Budovy a jejich prvky/součásti Budovy a zelené nakupování Úvod Vysoké investiční náklady Dlouhá životnost budov Kratší životnost TZB Komplexnost budovy sestávají

Více

Finanční podpory. Pavel Růžička, MŽP 14.12.2007, Brno

Finanční podpory. Pavel Růžička, MŽP 14.12.2007, Brno Finanční podpory Pavel Růžička, MŽP 14.12.2007, Brno Přehled finančních podpor Operační programy OPŽP Operační program Životní prostředí OPPI Operační program Podnikání a inovace Podpora malého a středního

Více

18.5. PROBĚHL MEZI ČLENY AČN PRŮZKUM ZÁJMU O SPOLUPRÁCI S ŘETĚZCI

18.5. PROBĚHL MEZI ČLENY AČN PRŮZKUM ZÁJMU O SPOLUPRÁCI S ŘETĚZCI /6/ ČERVEN 2017 AČN JE ZAČLENĚNA DO HOSPODÁŘSKÉ KOMORY AČN byla na základě podané žádosti začleněna do Hospodářské komory České republiky. Jsme začleněni formou živnostenského společenstva. AČN byla zařazena

Více

Vzdělávání v inovacích

Vzdělávání v inovacích Inovace ve vzdělávání Vzdělávání v inovacích Praha, 6.prosince 2007 ESF JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Inkubátor RLZ při

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Tréninkový kurz Solární energie pro technologické teplo v průmyslu (projekt So-Pro) Datum a místo konání: 5.5.2011, Krajský

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Environmentální management a

Environmentální management a Environmentální management a certifikace EMAS Mgr. Miroslav Krčma Místní í Agenda 21 v obcích, 2. listopadu 2011 Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů (daniel.hajek@mzp.cz, 267 122 489) Odpovědné veřejné zakázky = vzor označujeme takové nákupy státní

Více

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Seminář s workshopem Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Partnerská síť Agronomické fakulty MENDELU s komerční sférou CZ.1.07/2.4.00/17.0022 Ing. Ivo Vyskočil MENDELU, 13. 1. 2012 Projekt OP

Více

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Každý rok Rakouská kompost&bioplynová společnost organizuje Rakouský kongres o bioplynu, podporovaný klima:aktiv, iniciativu ochrany ovzduší Ministerstva

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme ENVIRONMENT AND ENERGY 2015 10. Mezinárodní veletrh energetických a environmentálních technologií Obor: Výroba a distribuce energie a tepla, obnovitelné zdroje, vodní

Více

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007 Kulatý stůl l expertů Jihlava 20.června 2007 Základní informace Systémový projekt OP RLZ 3.3 Realizátor projektu: MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP, ČIA Doba realizace:

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba)

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba) Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba) Předkladatel - garant výzkumné potřeby Ministerstvo životního prostředí Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Martina

Více

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Kdo jsme? Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) byla ustanovena v lednu roku

Více

/2/ ÚNOR 2017 AČN PODEPSALA SMLOUVU S ABF

/2/ ÚNOR 2017 AČN PODEPSALA SMLOUVU S ABF /2/ ÚNOR 2017 AČN PODEPSALA SMLOUVU S ABF AČN jako organizátor ocenění NÁBYTEK ROKU podepsal smlouvu se společností ABF, a.s. Smlouva definuje GENERÁLNÍ PARTNERSTVÍ OCENĚNÍ NÁBYTEK ROKU 2017. ABF je organizátor

Více

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Ing. Stanislava Rollová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Environmentální značení a prohlášení je dobrovolným,

Více

FINprojekt 2015 Projekt roku v podnikových financích

FINprojekt 2015 Projekt roku v podnikových financích FINprojekt 2015 Projekt roku v podnikových financích Vážené dámy a vážení pánové, dokončili jste zajímavý projekt v oblasti controllingu nebo finančního řízení, který přispěl k zefektivnění systému řízení

Více

Národní program environmentálního značení

Národní program environmentálního značení Národní program environmentálního značení Pavel Růţička Ministerstvo ţivotního prostředí VÚV T.G.M., 31.1.2008, Praha Environmentální značení Odlišuje (označuje) produkty, které jsou při výrobě a jejich

Více

LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE

LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE MEZINÁRODNÍ KONFERENCE GALAVEČER S ČESKOU KVALITOU KONFERENCE VÍTĚZŮ CEN ZA KVALITU NÁRODNÍ CENY KVALITY ČR A CSR zřizovatel Rady kvality ČR Záštitu

Více

23. 26. 4. 2014 Brno - Výstaviště

23. 26. 4. 2014 Brno - Výstaviště 23. 26. 4. 2014 Brno - Výstaviště Komplex veletrhů Mezinárodní veletrh investičních příležitostí, podnikání a rozvoje v regionech Mezinárodní veletrh komunálních technologií a služeb Mezinárodní veletrh

Více

DOPROVODNÝ PROGRAM 25.5. 2009, PONDĚLÍ

DOPROVODNÝ PROGRAM 25.5. 2009, PONDĚLÍ stav k 20.4.2009 25.5. 2009, PONDĚLÍ 8:00 16:00 hod. Meeting EUREAU, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s. Místo konání: sály Business Center, pavilon E 10:00 17:00 hod. Vod-Cup 2009 golfový turnaj Pořadatel:

Více

Dobrovolné nástroje Environmentální značení. Ing. K. Remtová, CSc Remtová et vse.cz M- 603 330 702

Dobrovolné nástroje Environmentální značení. Ing. K. Remtová, CSc Remtová et vse.cz M- 603 330 702 Dobrovolné nástroje Environmentální značení Ing. K. Remtová, CSc Remtová et vse.cz M- 603 330 702 Dobrovolné nástroje environmentální politiky DN environmentální politiky patří pod tzv. dobrovolné environmentální

Více

/2/ únor SCHŮZE PŘEDSTAVENSTVA

/2/ únor SCHŮZE PŘEDSTAVENSTVA /2/ únor 2013 16.1. SCHŮZE PŘEDSTAVENSTVA Kromě jiných projednaných témat byl stanoven termín valné hromady 2013. Valná hromada proběhne 18.4.2013 a bude volební. Představenstvo vyzývá členy AČN, aby zasílali

Více

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Současná situace Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné vysoké školy a výzkumných center

Více

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb.

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 26. 9. 2018 Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

Závěry z kulatých stolů

Závěry z kulatých stolů Závěry z kulatých stolů Analýza současného stavu a možností využívání EPD ve firmách - SWOT Analýza právního a institucionálního rámce EPD v ČR PS Udržitelné materiály Česká rada pro šetrné budovy, o.

Více

Jihočeská hospodářská komora. P r e z e n t a c e 20. 4. 2005

Jihočeská hospodářská komora. P r e z e n t a c e 20. 4. 2005 Jihočeská hospodářská komora P r e z e n t a c e 20. 4. 2005 Držitel certifikátu systému jakosti dle požadavků ČSN EN ISO 9001:2001 Vznik JHK Hospodářské komory jsou v ČR zřizovány na základě zvláštního

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI PRO ROK 2019 PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU VĚDECKÉ A VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ NEBO DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY MECHATRONIKY, INFORMATIKY A MEZIOBOROVÝCH STUDIÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

Více

Motto: vše, co potřebujete, je dům plný knih a zahrada Andrew Lang

Motto: vše, co potřebujete, je dům plný knih a zahrada Andrew Lang Motto: vše, co potřebujete, je dům plný knih a zahrada plná květin Andrew Lang Brno, 9.-10.4. 2008 seminář: ESF příležitost pro vysoké školy Doc.Dr.Ing. Petr Salaš Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

Více

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Zkušenosti z projektů USV Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Udržitelná spotřeba a výroba Praktické uchopení konceptu udržitelného rozvoje Základní konflikt: Chceme věci, které

Více

TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY

TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY POZNAMENEJTE SI! DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 21. 23. 4. 2015 HRADEC KRÁLOVÉ Kongresové výstavní a společenské centrum ALDIS www.dnytepen.cz www.tscr.cz www.exponex.cz Pořadatel: Teplárenské sdružení

Více

Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti.

Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti. Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti. Pozvánka k prezentaci na veletržní a konferenční přehlídce o franšízingu Franchise Days Prague 2012 / FrAMchise Day 2012 Dovolte nám, abychom

Více

Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice

Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice Úvod V České republice existuje několik iniciativ týkajících se zeleného nakupování (pro veřejné organizace). Nicméně většina z nich vychází z neziskových

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo stránky: 1.1 Odborný seminář a setkání EKIS, 2. 3.10.... 2 1.2 Dny energetického poradenství

Více

DOBROVOLNÉ NÁSTROJE. Dobrý den.

DOBROVOLNÉ NÁSTROJE. Dobrý den. DOBROVOLNÉ NÁSTROJE Dobrý den. V krátkém sledu Vám posíláme druhé číslo Zpravodaje dobrovolných nástrojů. Po čísle minulém, které bylo jakýmsi úvodem do problematiky ochrany životního prostředí prostřednictvím

Více

Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku

Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku Význam LCA pro zvýšeníkonkurenceschopnosti podniku TomášLoubal Resins Speciality Business Director 22. září 2011 www.spolchemie.cz 1 Zelená chemie Celosvětový trend ochrany životního prostředí zachovat

Více

Destinační management turistické oblasti Jeseníky III. Konference Vrbno pod Pradědem 23.4. 2014

Destinační management turistické oblasti Jeseníky III. Konference Vrbno pod Pradědem 23.4. 2014 Destinační management turistické oblasti Jeseníky III Konference Vrbno pod Pradědem 23.4. 2014 1 PROGRAM KONFERENCE Zahájení konference Mgr. Renata Ramazanová, předsedkyně Rady pro cestovní ruch Ing. Ivan

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network v České republice Ing. Daniela Váchová Financování pro malé a střední podniky 20.května 2008 Praha Základní informace Výzva EK v Rámcovém programu pro konkurenceschopnost a inovace

Více

Ministerstvo pro místnm. programu rozvoje lidských zdrojů v cestovním m ruchu

Ministerstvo pro místnm. programu rozvoje lidských zdrojů v cestovním m ruchu m Seznámen mení s projekty Operačního programu rozvoje lidských zdrojů v cestovním m ruchu Konference Hospitality & Tourism Summit 29. 10. 2007-30. 10.2007 Evropský sociáln lní fond součást finančních

Více

Projekt TECH-NET. Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe

Projekt TECH-NET. Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe Projekt TECH-NET Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe ing. Blanka Tomková Ph.D. Fakulta textilní TUL Hlavní manažer projektu Hlavní cíl projektu: OP VK - oblast podpory

Více

Podpora udržitelné energetiky v obcích na národní úrovni

Podpora udržitelné energetiky v obcích na národní úrovni Podpora udržitelné energetiky v obcích na národní úrovni Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor workshop Udržitelná energetika v obcích 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous Ing. Miroslav Kalous Náměstek ministra Obsah prezentace Význam cestovního ruchu pro ČR Základní statistická data cestovního ruchu Podpora cestovního

Více

GLOBAL ENTREPRENEURSHIP WEEK 16. 22. listopadu 2015. Nabídka partnerství

GLOBAL ENTREPRENEURSHIP WEEK 16. 22. listopadu 2015. Nabídka partnerství GLOBAL ENTREPRENEURSHIP WEEK 16. 22. listopadu 2015 Nabídka partnerství Využijte k propagaci služeb a produktů tu největší událost pro podnikatele, firmy, startupy a inovace v Česke republice a ve světě,

Více

Čistší produkce. a její podpora v České republice

Čistší produkce. a její podpora v České republice 1 Čistší produkce a její podpora v České republice Pavel Růžička, MŽP Seminář čistší produkce Brno, 6.10.2010 Co je čistší produkce? Preventivní strategie podporující efektivnější využívání vstupních zdrojů

Více

Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu)

Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu) Komunikační plán projektu ReStEP pro cílové skupiny (mimo veřejnou správu) Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (ReStEP) (LIFE10 ENV/CZ/000649) Praha, červen 2013

Více

Národní vzdelávac fond. Evropský sociální fond investuje i do Vaší budoucnosti

Národní vzdelávac fond. Evropský sociální fond investuje i do Vaší budoucnosti í ac Evropský sociální investuje i do Vaší budoucnosti Co je to ESF? Jeden ze ctyr strukturálních u,, jejichž spolecným cílem je snížení rozdílu v životní úrovni,, které existují mezi regiony, skupinami

Více

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor XIII. setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 1 Směrnice

Více

NABÍDKA SLUŽEB PRO PARTNERSKÉ ORGANIZACE

NABÍDKA SLUŽEB PRO PARTNERSKÉ ORGANIZACE NABÍDKA SLUŽEB PRO PARTNERSKÉ ORGANIZACE FAKULTA MANAGEMENTU JINDŘICHŮV HRADEC O FAKULTĚ MANAGEMENTU Fakulta managementu v Jindřichově Hradci je nejmladší a jedinou mimopražskou fakultou Vysoké školy ekonomické

Více

Informace o projektech realizovaných z IOP odborem cestovního ruchu

Informace o projektech realizovaných z IOP odborem cestovního ruchu Informace o projektech realizovaných z IOP odborem cestovního ruchu Odbor cestovního ruchu bude v následujícím programovacím období realizovat v rámci IOP projekty zaměřené na kvalitu služeb v cestovním

Více

ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ

ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Praha, MŠMT, 17. října 2013 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Číslo výzvy: 14 Oblast podpory: Vyhlašovatel: Žadatel: 1.1

Více

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor seminář Úspory energie a uhlíková stopa podniku Praha, 27. června 2018 Praha,

Více

DRINKTEC Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika

DRINKTEC Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika 11. 15. 9. 2017 Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika Mezinárodní odborný veletrh nápojové techniky a technologií pro Liquid Food. Celosvětově největší akce pro prezentaci novinek z oblasti

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 1. 11. 2018 Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

Celostátní síť pro venkov. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Celostátní síť pro venkov. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Celostátní síť pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah Celostátní síť pro venkov 2007-2013 Aktivity CSV v roce 2014 Výhled pro období 2014

Více

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Dotazník a závěrečnou zprávu připravila: Mgr. Zdeňka Vostrovská, 12. listopadu 2018 v Praze, KMS 1 1. Úvod Dne 31. října

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Energetická účinnost z pohledu MPO

Energetická účinnost z pohledu MPO Energetická účinnost z pohledu MPO Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor workshop 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti energetická účinnost v rámci strategie Evropa

Více

Monitorovací zpráva o činnosti MAS

Monitorovací zpráva o činnosti MAS Monitorovací zpráva o činnosti MAS Zpráva za období: 2. Etapa (1. 5. 2012 31.8.2012) Název MAS: MAS Horní Pomoraví o.p.s. zpracovatel zprávy (jméno, příjmení, funkce): Ing. Hana Olejníková, Mgr. Olga Špiková

Více

mezinárodní konferenci ZLÍNTHERM 2014

mezinárodní konferenci ZLÍNTHERM 2014 Energetická agentura Zlínského kraje Vás tímto zve na mezinárodní konferenci ZLÍNTHERM 2014 pořádanou jako doprovodný program stavebního veletrhu THERM 2014 pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Datum

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Září 2015 Dlouhodobý záměr vzdělávací, vědecké a výzkumné, vývojové,

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme STROJÍRENSTVÍ, KOVOOBRÁBĚNÍ, SVÁŘENÍ Obor: kovoobrábění, sváření a ostatní strojírenství Strojírenství patří v Rusku tradičně a dlouhodobě k jednomu z nejperspektivnějších

Více

Představení projektů KLACRu o.s.

Představení projektů KLACRu o.s. www.klacr.cz Představení projektů KLACRu o.s. Moravskoslezského klastru cestovního ruchu Mgr. Petra Volkmerová Dovolená a Region, 2012 PROJEKT PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE KLASTRŮ CR (OROT PARTNER) Cíle projektu:

Více

Manažer bezpečnosti potravin v Gastronomii

Manažer bezpečnosti potravin v Gastronomii Manažer bezpečnosti potravin v Gastronomii Financováno v rámci programu JPD 3, priorita: Rozvoj lidských zdrojů cestovního ruchu v hl.m. Praze Cíle projektu Rozvoj odborného vzdělávání pro cestovní ruch

Více

*INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ CENTRA SPOLEČNÝCH SLUŽEB DSO MB*

*INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ CENTRA SPOLEČNÝCH SLUŽEB DSO MB* *INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ CENTRA SPOLEČNÝCH SLUŽEB DSO MB* 2 Vážení spoluobčané, milí čtenáři, 1. 8. 2016 byl zahájen provoz Centra společných služeb (dále jen "CSS"). Projekt má za cíl obce naučit územní

Více

Úvodní slovo 2/2013. Pozvánka na Valné shromáždění členů ČSVE 2013

Úvodní slovo 2/2013. Pozvánka na Valné shromáždění členů ČSVE 2013 2/2013 Úvodní slovo Pozvánka na Valné shromáždění členů ČSVE 2013 na začátek měsíce března chystáme řádné valné shromáždění členů ČSVE, které se uskuteční ve čtvrtek 7. března 2013 od 10 hod. na tradičním

Více

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Monika Suchá Univerzita Pardubice PARDUBICE - Pardubická univerzita se letos poprvé zapojí do Týdne vědy a techniky,

Více

Název projektu: Inovace vzdělávání talentů. obchodního úspěchu MSP InnoChem

Název projektu: Inovace vzdělávání talentů. obchodního úspěchu MSP InnoChem Název projektu: Inovace vzdělávání talentů v chemickém průmyslu pro zajištění obchodního úspěchu MSP InnoChem Název výstupu: Action Plan Česká republika 2017 Aktivita: O5-A2 Autoři: Jana Petrů, Hana Juklíčková,

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

G E N E R A Madrid, Španělsko

G E N E R A Madrid, Španělsko Zveme Vás na akci Prezentace českých firem na mezinárodním veletrhu G E N E R A Madrid, Španělsko Termín konání: 12.- 14. května 2009 Místo konání : IFEMA - Madrid Http://www.ifema.es/ferias/genera/default.html

Více

České oficiální účasti na veletrzích a výstavách v zahraničí ZÁSADY

České oficiální účasti na veletrzích a výstavách v zahraničí ZÁSADY ZÁSADY pro organizování a financování národních výstav a českých oficiálních účastí na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí v roce 2012 Zásady pro organizování a financování českých oficiálních

Více

Rok 2013 - ve znamení proměny. Nabídka pro AMSP ČR

Rok 2013 - ve znamení proměny. Nabídka pro AMSP ČR Rok 2013 - ve znamení proměny Nabídka pro AMSP ČR Souběžně pořádané akce: Veletrhy URBIS INVEST, URBIS TECHNOLOGIE a ENVIBRNO propojení novinek a trendů v oborech komunálních a enviromentálních technologií

Více

BUDMA MTP Poznań, Polsko Stavebnictví a architektura

BUDMA MTP Poznań, Polsko Stavebnictví a architektura MTP Poznań, Polsko Stavebnictví a architektura V minulém roce se tohoto veletrhu s 55 000 m 2 výstavní plochy zúčastnilo přes 800 vystavovatelů z 26 zemí a 45 tis. návštěvníků. Velká část odborné veřejnosti

Více