PEDAGOGIKA. V. I. LENIN VELKÝ UCiTEL PBACUJlGfCH CELĚHO SVÍJTA. K 30. výročí úmrtí V. I. Lenina. HUBERT M AXA, Museum V. I. Lenina, Praha.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PEDAGOGIKA. V. I. LENIN VELKÝ UCiTEL PBACUJlGfCH CELĚHO SVÍJTA. K 30. výročí úmrtí V. I. Lenina. HUBERT M AXA, Museum V. I. Lenina, Praha."

Transkript

1 PEDAGOGIKA <ÍASOPIS PRO PEDAGOGICKOU THEORII A PRAXI r o č n ík IV-1954 ČÍSLO 1 V. I. LENIN VELKÝ UCiTEL PBACUJlGfCH CELĚHO SVÍJTA K 30. výročí úmrtí V. I. Lenina. HUBERT M AXA, Museum V. I. Lenina, Praha. Jako blesk prolétla v lednu r celým světem smutná zpráva. Zemřel V. I. Lenin, veliký vůdce pracujících na celém světě, tvůrce Komunistické strany Sovětského svazu, genius proletářské revoluce, zakladatel prvního socialistického státu na světě. OV KSSS prostými a bolestnými slovy oznámili celému světu:»dne 21. ledna skončil životní dráhu soudruh Lenin.«^) Z ^ r e l Lenin, jehož dílo a zásluhy o dělnickou třídu nemůžeme žádnými slc^y plně vyjádřit. Člověk, před jehož památkou se sklání všichni poctiví lidé. Těžkou ztrátu utrpěli dělníci i rolníci celého světa. Ale dílo, které Lenin zanechal, dál osvětluje celému lidstvu cestu z kapitalistického temna do nového života. K Leninovi jako ke svému učiteli se hlásí hrdě i náš pracující lid, který v osvobozené vlasti nastoupil cestu budování nového společenského řádu, socialismu. A jako pro nás bylo učení V. L Lenina směrnid jak skoncovat s kapitalisty, tak je dnes směrnicí jak budovat nový život.»a je to především radostné svědectví,«prohlásil ve svém slavnostním projevu při otvírání Musea V. I. Lenina v Praze soudruh Klement Gott- "'''^ald,»že svobodný československý lid, který roku 1945 zahájil novou éru *vých dějin, se plně hlásí k Leninovi jako ke svému největšímu učiteli, že se hlásí k praporu leninismu jako ke svému praporu.«*) A jedině touto cestou pod vedením komunistické strany dosáhneme plného vítězství a zajistíme mír. V. L Lenin vstoupil do revolučního hnutí v době, kdy sociální demokracie Rusku prochází teprve zárodečným vývojem, obdobím vzniku a upev- *i ni theorie a programu. Rozmach stávkového hnutí však stavěl před re- ''^oluční pracovníky naléhavý úkol sjednotit roztříštěné kroužky a skupiny jedinou sociálně demokratickou stranu. v období imperialismu, v období zostřených třídních srážek a příprav Proletariátu ke svržení kapitalismu se nutnost revoluční dělnické strany 2^ tr' Stručný životopis, české vydání, 1952, str > Kl. Gottwald, Leninovou cestou za Stalinem, str. 3.

2 stává otázkou nejdůležitější. V období příprav proletářské revoluce je zejména třeba revoluční strany, která je schopna vést proletariát do boje, která je natolik zkušená, aby se mohla správně orientovat často ve velmi složité situaci.»bez takové strany není ani pomyšlení na svržení imperialismu a na vydobytí diktatury proletariátu.«(stalin.)*) Tato otázka se stala zvlášť důležitou pro Rusko na počátku 20. století. V carském Rusku dozrává v historii dosud největší lidová revoluce a v y tvoření strany nového typu, jiné, než jaké byly sociálně demokratické strany II. internacionály, prolezlé oportunismem, dostává prvořadý význam. Za vytvoření marxistické, revoluční dělnické strany v Rusku vedl Lenin se svými stoupenci nesmiřitelný boj proti všem nepřátelům, pravým i levým úchylkánx-^ marxismu. Na historickém II. sjezdu SDDSR v létěroku 1903 jeho boj vrcholí vítězstvím. Byla vytvořena revoluční dělnická strana Ruska, řídící se revolučním programem, nemilosrdná vůči všem: nepřátelům. Byl zorganísován přední oddíl dělnické třídy, který vede její boj za diktaturu proletariátu.»touto novou stranou je strana leninisniu.«(stalin.)") Je a zůstane historickou zásluhou V. I. Lenina, že po prvé v marxismu rozpracoval učení o straně jako vedoucí organisaci proletariátu, jako jeho hlavni zbrani, bez níž nemůže dobýt vítězství, diktaturu proletariátu a vybudovat socialismus a komunismus. Celé padesátileté dějiny Komunistické strany Sovětského svazu jsou důkazem této leninské pravdy. Věrna učení marxismu-leninismu dovedla komunistická strana proletariát Ruska těžkými bojí až k největšímu mezníku v dějinách lidstva k Velké říjnové socialistické revolucí, k diktatuře proletariátu. k vítězství socialismu na jedné šestině světa a vede nyní sovětský lid ke komunismu. KSSS je vzorem a učitelkou všem ostatním revolučním dělnickým stranám. Na leninsko-stalinských základech byla v dlouhých bojích vykována i naše Komunistická strana Československa, která nyní jako vládnoucí strana vede lid obou naších národů k zabezpečení nejvyšší životní a kulturní úrovně. Aby však komunistická strana mohla být předvojem a vést nejširší masy, musí nejen získávat nejlepší příslušníky dělnické třídy do svých řad ale musí se vyzbtojit revoluční theorii, znalostí zákonů vývoje lidské společnosti.»úlohu předního bojovníka může splnit jen strana, která se řídí nejpokrokovější theorii.«(lenin.) ) Bez ovládnutí revoluční theorie nemůže strana řídit a vést revoluční hnutí. Základy revoluční theorie vypracovali zakladatelé vědeckého socialismu Karel Marx a Bedřich Engels. Jejich vědecky zdůvodněné objevy znamenaly konec pavědeckému, kněžourskému výkladu vzniku a vývoje společnosti. Marx a Engels vytvořili komunistický světový názor, pro svou dobu «) J. V. Stalin, Spisy. sv. 6, str «) J. V. Stalin, Spisy, sv. 6, str ) V. I. Lenin, Spisy, sv. 5, str. 382.

3 propracovali nejdůležitější' otázky dělnického hnutí. Marxismus byl největšíto revolučním převratem ve vědě o společnosti, jaké historie znala. Nejdůslednějším žákem Marxe a Engelse byl V. I. Lenin. Ve své práci se zcela a výhradně opíral o zásady marxismu. Ovšem to neznamená, že Lenin je pouhým vykonavatelem myšlenek Marxe a Engelse. Lenin je jejich pokračovatelem. Marx i Engels žiu a pracovali v předimperialistickém období kapitalismu, a proto nemohli předvídat a propracovat řadu otázek, které přinesl až imperialismus. Jejich učeni v nových podmínkách vývoje, za imperialismu, rozvinul a obohatil na zásadách marxismu V. I. Lenin.»Leninismus je marxismem epochy imperialismu a proletářských revolucí.«(stalin.)*) Díla V. í. Lenina jsou příkladem a vzorem přesné, poctivé, neobyčejně houževnaté a skromné vědecké práce. Lenin pracoval jedině správnou, vědeckou metodou zkoumání marxistickou dialektikou. A tak jako pro Marxe nikdy nebyla revoluční dialektika prázdnou módní frází, kterou z ní udělali Plechanov, Kautský a jiní theoretikové II. internacionály, tak i pro Lenina nebyla šablonou, hotovým klíčem, ale vždy jen metodou zkoumání každého jevu. Lenin pro svou práci pečlivě sbíral, třídil a vážil materiál, každý jev zkoumal se všech stran, ve všech souvislostech. A jeho slova, že Marxovo učení je vždy»shrnutím zkušeností, které je osvětleno hlubokým filosofickým světovým názorem a bohatou znalosti historie«, ) v plné míře platí i pro něho samého. Už první jeho letáky jsou vzorem vědecké práce.^ Jak hluboce prostudoval dosažitelný materiál, pracovní a životní podmínky dělníků a na základě největších znalostí teprve vypracoval závěry. Je známo o Leninovi, že při studiu určité otázky prostudoval obrovskou spouátu materiálu. Když za neobyčejně těžkých podmínek v devadesátých letech, ve vězení a ve vyhnanství zpracovával jedno z nejvýznamnějších svých počátečních děl»vývoj kapitalismu v Rusku«, prostudoval a kriticky zhodnotil 583 knih. Tak je tomu u všech jeho prací. Tato vědecká poctivost a důkladnost je typickým rysem Lenina vědce. Dalším významným rysem Leninovy práce je jeho těsné spojení s životem. Lenin propracovával a řešil v prvé řadě ty otázky, které pro dělnické hnutí, pro proletářskou revoluci byly v určité situaci.nejdůležitější. Uvedeme alespoň jeden příklad. Geniální spis»stát a revoluce«píše Lenin v srpnu a září roku 1917, v době rozhodujícího boje proletariátu Ruska za socialistickou revoluci. Bylo třeba očistit marxismus v otázce státu od oportunistického nánosu theoretiků II. internacionály a dát směrnici, jak se má proletariát zachovat v rozhodujícím boji ke státu. Bez tohoto propracování by byl proletariát tápal a bloudil a výsledky jeho boje mohly být zničeny. Všechny práce V. i. Lenina jsou dokladem těsného spojení theorl^ a praxe. Slova se nerozcházeji s činy. Poznatky nejsou Leninovi cílem, ale *) J. V. Stalin, Spisy, sv. 6, str. 77.») Lenin, Scat a revoluce, české vydání, 1949, str. 42.

4 prostředkem ke změně společnosti. Praxe je posledním a nejvyšším kriteriem. Lenin nejednou sám zdůrazňoval, že k tomu, aby byl někdo m ^- xistou, nestačí jen znát theorii, ale je nutno podle získaných poznatků jednat. Celá práce V. I. Lenina je osvětlena jedině pravdivým světovým názorem marxistickým filosofickým materialismem.»filosofové svět jen, různě vykládali, jde však o to, jej změnit,«*) to je základní these komunistického světového názoru. Je to filosofie, která otevřeně straní nejpokrokovější třídě společnosti dělnické třídě. V zájmu této třídy bojuje proti všem pavědám, kněžourstvi a licoměrnosti měšťáckých filosofů, proti jejich buržoasnímu objektivismu, který pod heslem»nadstranickosti«posluhuje buržoasii a pomáhá jí udržovat její panství. Marxistický materialismus je filosofie cele se opírající o vědu a denně vědeckými objevy potvrzovaná a obohacovaná. Pro svou dobu po smrti Marxe a Engelse se úlohy shrnutí dosavadních vědeckých poznatků podjal Lenin. Ve svém nejvýznamnějším filosofickém díle»materialismus a empíriokriticismus«znovu dokázal, že»moderní filosofie je zrovna tak stranická jako před dvěma tisíci lety«.») Bojujícími stranami jsou materialismus a idealismus, odrážející boj mezi nepřátelskými společenskými třídami, mezí buržoasii a proletariátem. Není třetí cesty a každý se musí rozhodnout. Tak stojí otázka i dnes. Buď socialismus a mír, nebo imperialismus a válku. V životě neutralita neexistuje. Toto Leninovo dílo je vzorem a příkladem všem vědcům jak svou vysokou ideovostí a stranickostí, tak i nesmiřitelným postojem vůči nepřátelským ideologiím.»každá jeho věta nemluví, ale střilí,«' ) psal o Leninovi Stalin. Už v době přípravy tohoto díla, psaného proti nepřátelům dělnické třídy, idealistickým přisluhovačům carismu, za očistu a další rozvedení theoretických základů komunistické strany dialektického a historického materialismu, se na Lenina obrátil Maxim Gorkij, zdali by nebylo možno smířit se s Bogdanovem, s ostatními revisionisty. Leninova odpověď Gorkému je klasickou ukázkou postoje marxisty.»musíte pochopit a jistě pochopíte,«píše Lenin,»že jakmile člen strany došel k přesvědčení o naprosté nesprávnosti a škodlivosti určité hlásané myšlenky, pak- je povinen vystoupit proti ní. Nedělal bych rámus, kdybych se nezvratně nepřesvědčil (a přesvědčuji se o tom den ze dne. víc, jak se seznamuji s původními prameny moudrosti Bazarovovy, Bogdanovovy a spol.), že jejich kniha je hloupá, škodlivá, filistrofská, kněžourská celá, od začátku až do konce, od větví až ke kořenům, k Machovi a Avenario v i... Jaképak tady může být smíření, milý A. M.? Odpusťte, ale i pouhá zmínka o tom je směšná. Boj je absolutně nevyhnutelný.«^^), *) Marx, These o Feuerbachovi, Malá knihovna marxismu, sv. 28, str Lenin, Materialismus a empíriokriticismus, Velká knihovna marxismu, sv. 29, str ) Stalin, O Leninovi, Malá knihovna marxismu, sv. 29, str. 21. ) Lenm, A. M. Gorkému, Svazek 34, ruský, str. 338.

5 A tato slova marxisty, jednoho z největších vědců, musí být směrnicí pro všechny naše vědecké pracovníky, jak bojovat u nás proti licoměrnému masarykovskému lžihumanismu, proti smířlivosti s btiržoasním objektivismem a proti kosmopolitismu. Vědecký význam V. I. Lenina, velikána vědy a největšího člověka naší doby, nejkrásněji zhodnotil J. V. Stalin v projevu k vysokoškolským pracovníkům v květnu roku Soudruh Stalin ukázal, jak Leninův závěr 0 vítězství socialismu v Rusku, jako o jedině možném východisku z mezinárodní i vnitřní situace roku 1917, ohromil významné vědecké pracov- líky, jak se o Leninovi vyjadřovali, že»fantasíruje«,»že se zbláznil«a že by ho bylo třeba isolovat. Vynikající vědci stáli proti Leninovi jako proti člověku, který prý rozbíjí vědu.»lenin se však nebál jít proti proudu, proti ustrnulosti. A Lenin zvítězil. Hle, vzor vědce, jenž směle vede boj proti zastaralé vědě a klestí cestu vědě nové!«(stalin.)^*) Učeni V. I. Lenina a bohaté zkušenosti komunistické strany daleko přesáhly hranice Sovětského svazu. Zkušenosti zemí lidové demokracie, boj proletariátu v kapitalistických zemích a národně osvobozenecký boj v koloniích denně dokazují mezinárodní platnost leninismu. Přestože ve vývoji naší lidové demokracie bylo nemálo odlišného, podstata zůstala stejná jako v Sovětském svazu diktatura proletariátu. A pro všechny země lidových demokracií platí zákon zformovaný soudruhem Klementem Gott- ''^aldem:»stálo širší a hlubší využívání sovětských zkušeností a tedy stále větší přibližování se sovětskému přikladu, toť jeden z hlavních zákonů rozvoje lidově demokratických zemí.«^*) Komunistický světový názor je světovým názorem marxisticko-leninské strany dělnické třídy. Je úkolem všech pracovníků na kterémkoli úseku, provádět politiku nejpokrokovějši třídy společnosti dělnické třídy, řídit se ve své práci směrnicemi předvoje dělnické třídy komunistické strany. Tato politika je založena na jedině správném vědeckém názoru dialektickém materialismu a budeme-li se jí řídit, je zárukou, že nikdy nemůžeme sejít se správné cesty. Žádáme od našich pracovníků, aby se zajímali o perspektivu našeho postupu, aby chápali oprávněnost naší cesty, ^by na základě hlubokého pochopení zákonů vývoje společnosti se mohli správně orientovat. Ideově politické výchově přikládá komunistická strana veliký význam. Na svém zasedání prosince 1953 se OVKSC mezi jiným zabýval outo otázkou neobyčejně důkladně. První tajemník ÚVKSC soudruh Antonín Novotný ve svém referátu ukázal na nedostatky naší ideologické 1 výchovné práce.»s hlediska rozvoje ideologické práce. prohlásil sou- ^ u h Novotný je zejména důležité odstranit zaostávání našich spoleenských věd, hlavně filosofie, politické ekonomie, pedagogiky, vědy státu a právu a jiných.«je nutno pozdvihnout naše společenské vědy na vou úroveň, aby plně odpovídaly výši našich smělých plánů. 12 la\\ O Leninovi, Malá knihovna, sv. 20, str. 56. ) Gottwald, Leninovou cestou za Stalinem, str. 12. '5

6 Je jedním z našich hlavních úkolů zvýšit politické uvědomění, abyehom na jeho základě zrychlili postup vpřed. Musíme bojovat proti všem předsudkům a pověrám, náboženství i masarykismu, objektivismu a ostatním nepřátelským názorům, které brzdí naši cestu vpřed. Musíme posilovat nesmiřitelnost našich lidí proti nepřátelským ideologiím a názorům, protože každé oslabování ideologie proletářské posiluje ideologii buržoasní. Výchova mladého pokolení má v tomto boji význam obzvláště velký. V. I. Lenin v roce 1920 ukazoval, že»můžeme budovat komunismus jedině z oné sumy vědomostí, organisaci a institucí, s oním zdrojem lidských sil a prostředků, které nám zanechala stará společnost. Jedině tehdy, předěláme-li podstatně vjoičování, organisaci a výchovu mládeže, budeme s to dosáhnout toho, aby úsilím mladé generace byla vytvořena společnost, která by se nepodobala staré, t. j. společnost komunistická«.^*) Naše nová pedagogika jako věda o komunistické výchově, jejíž základy položili Marx, Engels, Lenin a Stalin, budovaná na základech marxismuleninismu, se musí plně řídit politikou komunistické strany. Strana dává správný směr rozvoji pedagogiky a k úspěšné práci pedagogické vědy je nutno správně a aktivně provádět linii komunistické strany ve výchovné práci. Není krásnějšího úkolu, než vychovávat členy nového, komunistického řádu; lidi plně duševně i tělesně rozvité. Výchova nových pokolení na základě politiky strany žádá však od pedagogů široký politický rozhled. Sami musí důkladným studiem ovládnout revoluční theorii, osvojit si podstatu marxismu-leninismu. V marxismu není hlavní věcí litera, ale jeho podstata, revoluční duch. Marxismus-leninismus nám umožňuje řešit otázku, nalézt odpověď, ale tp neznamená, žt* v něm najdeme hotová řešení všech otázek. Mar:dsmus-leninismus je nepřítelem hotových šablon, dogmatismu. Nejdůležitější a současně však i nejtěžší je ovládnout marxismus-leninismus jako návod k jednání a pak ho v praxi používat, řídit se jím. Jedním z nejhorších zel, které nám zanechala stará kapitalistická společnost, je úplná roztržka mezi napsaným slovem a praktickým životem. Zlo, které jsme tak těžce pociťovali v našich školách. Je úkolem každého vědeckého pracovníka tuto roztržku odstranit a všechny své'síly-věnovat propracovávání a řešení nejdůležitějších otázek pro náš současný život. Lenin je nám v tom zase vzorem nad jiné příkladným.»theorie se stává bezpředmětnou, není-li spojována s revoluční praxí, zrovna tak jako praxe se stává slepou, neosvětluje-li si cestu revoluční theorii.«(stalin. ) *) To je směrnice pro naši práci. Hluboký a všestranný politický rozvoj pracovníka, jeho těsné spojení s praktickými, úkoly našeho života vytváří v každém nejcennější vlastnosti leninského pracovníka. Jak Lenin dovedl spojovat úkoly výchovy s úkoly, jejichž řešení žádal život, jak dovedl výchovu zaměřovat na hlavní otázky, ukazuje tento pří- Lenin, K mládeži, Malá knihovna marxismu, sv. 30, str. 6. 1») Stalm, Spisy, sv. 6, str. 93.

7 klad. V roce 1911, v době nejhoršího carského útlaku po porážce první ruské revoluce let , kdy proletariát a strana stojí před řadou lěžkých bojů a srážek, zřídil V. I. Lenin pro theoreticfcou přípravu bolševických kádrů ve Francii v Longjumeau stranickóu školu. Její program je vzorem toho, jak náplň školy má odpovídat a napomáhat řešit nejaktuálnější úkoly. V Leninově škole na prvním místě byla otázka agrární, theorie a praxe socialismu, dělnické zákonodárství. Leninova škola se dívala Jcupředu a připravovala žáky pro praktický život, pro nastávající boj. Lenin mistrovsky dovedl základní otázky Tevoluofe klást v nerozlučném spojení theorie a praxe. V naší vlasti provádíme obrovské úkoly výstavby a čekají nás úkoly ještě větší. Splnit je můžeme jedině tehdy, kd3^ si plně osvojíme vzdělání.»osvojit si vědu, vykovat nové kádry bolševiků-specialistů ve všech vědních oborech, učit se, učit se, učit se co nejhouževnatěji takový je nyní úkol,«) prohlásil soudruh Stalin na VIJI. sjezdu Komsomolu. Takový je i úkol náš. Naše škola v tomto boji sehraje jednu z úloh nejvýznamnějších. V naší lidově demokratické republice děhiická třída vzala moc do svých rukou/ ^ iwstavila školu cele do svých služeb, aby vychovávala nového sociaustického člověka. Buržoasní škola zaměřovala svou práci k výchově poslušných a oddaných sluhů buržoasie. Její metoda vedla k odtrženosti ^ života, k biflování a zbj^ečnému zatěžování paměti. Naše škola je *v rukou našeho hdově demokratického státu základním a nejdůležítějším nástrojem socialistické výchovy a výuky vší mládeže a přípravy kádrů pro rozvíjení našeho hospodářství a kultury«(z projevu s. Novotného na zasedání OV KSC ve dnech prosince 1953). Učit musíme tak, ukazuje V. L Lenin, že budenie spojovat každý krok na poli výchovy, vzdělání vyučování nerozlučně s bojem všech pracujících proti vykořisťovatelům, ^ upevnění míru a za vybudování socialismu a komunismu. žádná škola ani s nejlepším programem nesplní však svůj úkol tehdy, eoude-li plně na svém místě učitel. každé škole je nejdůležitější ideově politické zaměření přednášek«psal Lenin v dopise žákům stranické»pl X ^^Pri- A na otázku, čím je dáno toto zaměření, sám si odpovídá: atd ^ výhradně sborem lektorů... 2ádná kontrola, žádné programy,,: iiejsou absolutně schopny změnit to zaměření přednášek, které je dáno lektorským sborem.«) Proto je nutho pravidelnou péčí zesilovat organisační činnost mezi uči-? ^ ís to opory buržoasního řádu, kterou jsou učitelé v kapitalistických ^ učinit z nich u nás oporu socialistického řádu. Ve své politické smě ^ ^ posledních prací»stránky z deníku«v. L Lenin vyslovil o poměru k učiteli, která je vodítkem pro všechny země budující socialismus: ux Spisy, sv. 11, str. 83. Lenin, Dopis žákům stranické školy na Capri, sv. 15, ruský, str. 435,436.

8 »Národní učitel musí u nás být uveden na takovou výši, na jaké nikdsr nebyl, není a nemůže být v buržoasní společnosti.«* ) Z této leninské směrnice vychází naše komunistická strana, když ústy soudruha Novotného na zasedáni OV KSC prosince 1953 orientuje stranické organisace»na vytváření ovzduší vážnosti a úcty k učiteli a jehopráci«. Těžiště učitelovy práce musí být a je ve škole. Aby však učitel mohl dobře pracovat, aby byl skutečným inženýrem lidských duší, nemůže být isolován od života. Veliký a odpovědný je úkol učitele před' lidem a jemu musí učitel věnovat všechny své schopnosti a síly. Jak platným členem naší společnosti může být, když své znalosti uplatní na poli šíření osvěty a kultury! Naší hlavní politickou otázkou je upevňování svazku dělnické třídy s pracujícím rolnictvem, města s venkovem. To je otázka, která má rozhodující význam pro vybudování socialismu v naší vlasti. Buržoasní stát vždy systematicky se snaží postavit hráz mezi dělníky a rolníky a všemi prostředky otupovat jejich uvědomění. Využívá k tomu jak osvětu, tak i kulturu. Lidově demokratický stát musí využít své moci a ukázat skutečné přátelství a spojenectví dělníků a pp&cujících rolníků. Jak učí V. L Lenin, národní učitelé nám mohou být velmi platnou oporou, abychom»r jejich pomocí odvrátili rolnictvo od svazku s buržoasii a získali je pro svazek s proletariátem«.^») Na takovou výši vyzdvihují, tak čestnými úkoly pověřují a tak vysoce hodnotí komunistická strana, Lenin a Stalin práci učitele, který je základem naší socialistické školy. Tak živoií a aktuální řečí k nám promlouvají slova V. I. Lenina dnes. Není jednoho koutu na světě, není jednoho vědního oboru, kam by leninské učení nevneslo blahodárný účinek poznání pravdy. Více než sto let nelituje buržoasie peněz, aby využila všech možných pisálků k»vyvrácení«marxismu. Téměř šedesát let»vyvracejí«a»potírají«přisluhovači buržoasie, pravicoví socialisté theoreticky i prakticky leninismus.' Ale denně roste počet těch, jimž marxismus-leninismus ukazuje cestu z temna do světla, z bídy do života. Další a další miliony utlačených a vykořisťovaných v něm vidí své učení, svou pravdu a směrnici, jak svrhnout imperialismus. Třicet let uplynulo od smrti V. L Lenina a jeho učení se za tu dobu stalo srhěrnici pro stamiliony lidí při budování socialismu a komunismu. Od Československé republiky až po velikou Čínskou lidovou republiku,. Korejskou lidovou republiku se vytvořil obrovský a neporazitelný. Sovětským svazem vedený tábor míru, demokracie a socialismu, který vysokozvedá prapor vítězného učení proletariátu na celém světě, prapor vítězství prapor leninismu. Lenin, Stránky z deníku. Malá knihovna marxismu, sv. 38, str **) Lenin, Stránky z deníku. Malá knihovna marxismu, str. 116.

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA O dobrém špatnu 9 Obsah Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel........... 13 PRACOVNÍ ANALÝZA Pro čtenáře............................................. 63 I Pařížská komuna........................................

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960

Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960 VY_32_INOVACE_DEJ_36 Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960 Mgr. Veronika Brynychová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 2., příp. 3. Tematická

Více

konec druhé světové války změny téměř ve všech oblastech; atmosféra bodu nula

konec druhé světové války změny téměř ve všech oblastech; atmosféra bodu nula Situace po roce 1945 konec druhé světové války změny téměř ve všech oblastech; atmosféra bodu nula se nevyhnula ani vysokému školství, a to samozřejmě ani ekonomickému a obchodnímu po únoru 1948 obsazení

Více

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE ÚKOL 1 Kdo byl předchůdcem německé klasické filosofie? Která filosofická témata řešil? NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOSOFIE jeden ze základních proudů v evropské filosofické tradici konec

Více

Socialistické teorie

Socialistické teorie Socialistické teorie Co nás čeká Utopický socialismus Socialismus na přelomu 18. a 19. století včetně H. Saint-Simon Karel Marx Marxovi součastnicí a následovníci Výzvy socialismu v 21. století Utopický

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Lenin a Stalin o úloze lidového učitele.

Lenin a Stalin o úloze lidového učitele. teprve začaly rozsvěcovat hvězdy nových dob, vystihl některé školské a výchovné formy nového věku. Komenského pedagogický genius naplňuje nás v Československu pocitem národní hrdosti, ale současně zavazuje,

Více

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960.

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960. Vyhodnocení workshopu: Československo v 50. letech Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 5. 10. 2012 Místo konání:

Více

KOMUNISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34

KOMUNISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava DĚJINY 20. STOLETÍ KOMUNISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34 KOMUNISMUS = politická ideologie

Více

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2 EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE Obr. 1 Obr. 2 Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA

Více

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty?

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Pokusme se vžít do situace historika, který rekonstruuje, co byla Světlana. Soubor pěti dokumentů (pramenů), které máme k dispozici, je samozřejmě

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

Historické kořeny levicových hnutí a ideologií. Socialismus Komunismus Anarchismus Trockismus

Historické kořeny levicových hnutí a ideologií. Socialismus Komunismus Anarchismus Trockismus Historické kořeny levicových hnutí a ideologií Socialismus Komunismus Anarchismus Trockismus Průmyslová revoluce v 17. a 18. století vynálezy, hospodářské a sociální změny Průmyslová revoluce přinesla

Více

OTÁZKY A NÁZORY. Systém studia občanské nauky na íwdagogiokýoli fakultách

OTÁZKY A NÁZORY. Systém studia občanské nauky na íwdagogiokýoli fakultách OTÁZKY A NÁZORY Systém studia občanské nauky na íwdagogiokýoli fakultách Prof. dr. FRANTIŠEK FRENDLOVSKÝ, CSc., pedagogická fakulta UJEP, Brno Studium občanské nauky na pedagogických fakultách je ústrojnou

Více

SLOVNÍČEK POJMŮ PRO MLADŠÍ A MÉNĚ POKROČILÉ MARXISTY

SLOVNÍČEK POJMŮ PRO MLADŠÍ A MÉNĚ POKROČILÉ MARXISTY 984 Komunistické právo v Československu Slovníček pojmů pro mladší a méně pokročilé marxisty 985 SLOVNÍČEK POJMŮ PRO MLADŠÍ A MÉNĚ POKROČILÉ MARXISTY Vzhledem k tomu, že patrně ne všichni čtenáři (ba ani

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA SEMINÁRNÍ PRÁCE (ÚVOD DO MODERNÍ PEDAGOGIKY) VÝCHOVA LENKA FIALOVÁ VÝŽIVAČLOVĚKA 2004/2005 4.ROČNÍK OBSAH 1. Základní pojmy 2. Výchova 3. Funkce výchovy 4. Činitelé výchovy POUŽITÁ LITERATURA 1. J. Průcha,

Více

Německá klasická filosofie I. Německý idealismus: Johann Gottlieb Fichte Friedrich Wilhelm Joseph Schelling

Německá klasická filosofie I. Německý idealismus: Johann Gottlieb Fichte Friedrich Wilhelm Joseph Schelling Německá klasická filosofie I Německý idealismus: Johann Gottlieb Fichte Friedrich Wilhelm Joseph Schelling Dějinný kontext a charakteristika Jedná se o období přelomu 18. a 19. století a 1. poloviny 19.

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Politické strany první republiky

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Politické strany první republiky Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

MODERNÍ ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY / NORMALIZACE NORMALIZAČNÍ LOUTKA AKTIVITA

MODERNÍ ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY / NORMALIZACE NORMALIZAČNÍ LOUTKA AKTIVITA AKTIVITA ANOTACE: Aktivita žákům pomůže ujasnit základní rozdíly ve funkcích mládežnických organizací v totalitním systému a v demokracii. Žáci se seznámí s prostředky manipulace mládeže komunistického

Více

K 35. výroči Velké říjnové socialistické revoluce.

K 35. výroči Velké říjnové socialistické revoluce. K 35. výroči Velké říjnové socialistické revoluce. Dr Josef Slajer, Výzkumný ústav pedagogický J. A. Komenského, Praha Vám poděkování a lásku vám, kéž znčly by jak zvony, vždyť já ne sám, jsou n ^ už miliony,

Více

KOMUNISTICKÁ STRANA SLOVENSKA: případ komunistických ultradogmatiků (prezentace)

KOMUNISTICKÁ STRANA SLOVENSKA: případ komunistických ultradogmatiků (prezentace) KOMUNISTICKÁ STRANA SLOVENSKA: případ komunistických ultradogmatiků (prezentace) autor: PhDr. Lubomír Kopeček, Ph. D., Institut pro srovnávací politologický výzkum FSS MU, e-mail: kopecek@fss.muni.cz HISTORIE

Více

4.5. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. 4.5.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis

4.5. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. 4.5.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis 4.5. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis 4.5.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem předmětu je kultivování historického

Více

KOMUNISMUS V SSSR. Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus

KOMUNISMUS V SSSR. Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus KOMUNISMUS V SSSR Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus SOCIALISMUS -19. stol. průmyslová revoluce nová spol. vrstva - proletariát (= dělníci) -těžké podmínky snaha o zlepšení jejich postavení

Více

I.) Stát a revoluce. Napsáno v srpnu - září 1917.

I.) Stát a revoluce. Napsáno v srpnu - září 1917. I.) Stát a revoluce. Napsáno v srpnu - září 1917. S Marxovým učením se děje nyní totéž, co se v historii nejednou stávalo s učeními revolučních myslitelů a vůdců utiskovaných tříd v jejich boji za osvobození.

Více

Pozornost věnovaná tématům Stav výuky soudobých dějin Ústav pro studium totalitních režimů

Pozornost věnovaná tématům Stav výuky soudobých dějin Ústav pro studium totalitních režimů Příbram Vojna 2013: Josef Märc Projektová výuka, současné dějiny a šťastná babička komunistka (50. léta v Československu) Pozornost věnovaná tématům Stav výuky soudobých dějin Ústav pro studium totalitních

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_4B_10_Marxismus

GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_4B_10_Marxismus NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: VY_32_INOVACE_4B_10_Marxismus Filozofie,

Více

JAN AMOS KOMENSKÝ. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka

JAN AMOS KOMENSKÝ. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka JAN AMOS KOMENSKÝ AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP vybere správná tvrzení vztahující se k pedagogické činnosti J. A. Komenského, zjistí některé údálosti související s životem tohoto učitele národů

Více

Čítanka kolektivizace. Očista vysokých zemědělských škol od dětí vesnických boháčů a městské burţoazie

Čítanka kolektivizace. Očista vysokých zemědělských škol od dětí vesnických boháčů a městské burţoazie Očista vysokých zemědělských škol od dětí vesnických boháčů a městské burţoazie Po velkých prověrkách na všech typech vysokých škol na počátku roku 1949 pokračovala další etapa vylučování studentů v roce

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

PROJEKT DOPRAVNÍ VÝCHOVA

PROJEKT DOPRAVNÍ VÝCHOVA Základní škola,dětský domov,školní družina a Školní jídelna,vrbno p.pradědem nám.sv.michala 17, příspěvková organizace,psč: 793 26, tel./fax 554 751 720,fax.ředitel. 554 753 162 IČO:00852619;účet: 4438771/0100

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností J. V. Stalina a jeho

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např.

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková Veřejn ejná správa Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č.

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací

Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací Historické kořeny vzdělávání dětí s mentální retardací Vzdělávání lidí s mentální retardací má v naších zemích poměrně dlouhou tradici. První ústav pro slabomyslné

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

OBSAH DRUHÉHO SVAZKU

OBSAH DRUHÉHO SVAZKU OBSAH DRUHÉHO SVAZKU Část třetí PODSTATA A vývoj HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE SPOLEČNOSTI (pokračování) Kapitola šestá VZNIK A vývoj CIVILIZACE: KOMUNISMUS Oddíl A: Komunismus budoucnosti 90. Marxismus je svou

Více

Evropské právní dějiny. Vojáček

Evropské právní dějiny. Vojáček Evropské právní dějiny Vojáček Sovětské porevoluční právo Vojáček Předrevoluční Rusko samoděržaví reformy 60. let 19. století revoluce 1905-1907 Stolypinova agrární reforma (+ dílčíreformy zemstev, školství

Více

Rusko v meziválečném období

Rusko v meziválečném období Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Sovětské porevoluční právo. Evropské právní dějiny. Předrevoluční Rusko. Únorová revoluce Říjnová revoluce

Sovětské porevoluční právo. Evropské právní dějiny. Předrevoluční Rusko. Únorová revoluce Říjnová revoluce Evropské právní dějiny Sovětské porevoluční právo Vojáček Vojáček Předrevoluční Rusko samoděržaví reformy 60. let 19. století revoluce 1905-1907 Stolypinova agrární reforma (+ dílčí reformy zemstev, školství

Více

Ekonomika III. ročník. 002_Základní ekonomické systémy 003_Historický vývoj ekonomických teorií

Ekonomika III. ročník. 002_Základní ekonomické systémy 003_Historický vývoj ekonomických teorií Ekonomika III. ročník 002_Základní ekonomické systémy 003_Historický vývoj ekonomických teorií Základní ekonomické systémy Ekonomický systém představuje způsob spojení lidských schopností a efektivního

Více

Dějiny Sovětského svazu

Dějiny Sovětského svazu Dějiny Sovětského svazu Sovětský svaz (zkr. SSSR) bylo dřívější Rusko. Sovětským svazem se stalo v roce po ruské bolševické revoluci v roce 1917 za První světové války vedením Vladimíra Iljičem Lenina.

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Československo

Více

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje POLITICKÉ IDEOLOGIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje PaedDr. Zdena Kačírková Únor 2011 IDEOLOGIE Soubor idejí myšlenek, názorů a teorií

Více

Manuál č. 11. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) NÁZEV HODINY/TÉMA: SOCIALISMUS A KOMUNISMUS

Manuál č. 11. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) NÁZEV HODINY/TÉMA: SOCIALISMUS A KOMUNISMUS Manuál č. 11 NÁZEV HODINY/TÉMA: SOCIALISMUS A KOMUNISMUS Časová jednotka (vyuč.hod.): 1h (45min.) Vyučovací předmět: Společenskovědní základ Ročník: druhý Obor vzdělání: 4letý Použité metody: Znalostní

Více

Ústavný zákon č. 100/1960 Sb. Národného zhromaždenia Ústava Československej socialistickej republiky

Ústavný zákon č. 100/1960 Sb. Národného zhromaždenia Ústava Československej socialistickej republiky Ústavný zákon č. 100/1960 Sb. Národného zhromaždenia Ústava Československej socialistickej republiky Schváleno (Vydáno): 11.07.1960 Účinnost od: 11.07.1960 Zrušeno: 01.01.1993 Uveřejněno v č. 40/1960 Sbírky

Více

J. V. Stalin o komunislické výchově mládeže.

J. V. Stalin o komunislické výchově mládeže. Plně uplatnit soustavnou péči o rozvoj řeči a myšlení ďtéte v rodině i ve škole, to je bezprostřední úkol, který vyplývá pro výchovu z geniálních statí Stalinových o jazykovědě. Metody této práce bude

Více

Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2019

Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2019 Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2019 Státní volební komise na svém zasedání dne 8. dubna

Více

Gustav Adolf Lindner

Gustav Adolf Lindner Gustav Adolf Lindner 11. 3. 1828 16. 10. 1887 1 Je považován za druhého nejvýznamnějšího českého pedagoga po J. A. Komenském. Život 2 *1828 Rožďalovice (okres Nymburk) matka byla Češka, otec Němec rodina

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Předmět: Seminář dějin 20. století Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Vyučovací předmět dějepis vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Více

A B C D E F. Třicátá léta ve 20.

A B C D E F. Třicátá léta ve 20. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Dějepis 3 Vzdělávací předmět: Dějepis 4 Ročník: 9. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení rozlišením

Více

AKADEMIE VED CESKÉ REPUBLIKY Národní18,11600 Praha 1- NovéMesto Tel. ústr , sekr ,fax

AKADEMIE VED CESKÉ REPUBLIKY Národní18,11600 Praha 1- NovéMesto Tel. ústr , sekr ,fax 'MOOLRSTVOVNTRAtR Došlo:.. 4. V.2006 C.j.:..k.:i...:lfj/?J!:::..~:!.~!:.. - Pffiohy: ::..._._. Vážený pan JUDr. Vác1avHenych námestek ministra vnitra Ministerstvo vnitra CR námestí Hrdinu 3 P.O. BOX 155

Více

* Nadpisy článků označené hvězdičkou doplnila redakce Marxových a OBSAH* *Volby v Německu v roce 1890 Co teď?

* Nadpisy článků označené hvězdičkou doplnila redakce Marxových a OBSAH* *Volby v Německu v roce 1890 Co teď? * Předmluva 7-36 BEDŘCH ENGELS - LEDEN 1890-SRPEN 1895 *Volby v Německu v roce 1890 Co teď? Zahraniční politika ruského carismu O antisemitismu (Z dopisu do Vídně) Předmluva k německému vydání "Manifestu

Více

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské Podklad pro celoroční rozvržení učiva dějepisu v 9. ročníku Celoroční rozvržení očekávaných výstupů z RVP ZV, dílčích výstupů a učiva DĚJEPISU 9 škola: třída: vyučující: hodinová dotace: 66 vyučovacích

Více

dějepis, devátý ročník Sada:

dějepis, devátý ročník Sada: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Ludvík Vaculík

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Ludvík Vaculík ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Ludvík Vaculík 1926 Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které

Více

VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ

VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/28 VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ REFORMY I S NUTNOSTÍ ZMĚN VE ZDRAVOTNICTVÍ A ŠKOLSTVÍ Nejsilněji je vnímána potřeba změn v daňové oblasti, kde

Více

Základní školství v Norsku Trendy ve světle dat mezinárodních šetření

Základní školství v Norsku Trendy ve světle dat mezinárodních šetření Základní školství v Norsku Trendy ve světle dat mezinárodních šetření Zpráva o stáži podpořené Programem spolupráce škol a stipendia (Norské fondy a fondy EHP) Dominik Dvořák, UK PedF - ÚVRV 10. listopadu

Více

Datum : červen 2012 Určení : dějepis, žáci 8. ročníku

Datum : červen 2012 Určení : dějepis, žáci 8. ročníku SJEDNOCENÍ ITÁLIE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_05 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger

Více

5.5.2 Dějepis povinný předmět

5.5.2 Dějepis povinný předmět 5.5.2 Dějepis povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 2 Předmět Dějepis je vyučován v dotaci 8 hodin

Více

Profil absolventa. Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary

Profil absolventa. Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary školní vzdělávací program Zdravotnické lyceum Zdravotnické lyceum Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Zřizovatel: Krajský úřad Karlovarského kraje, Závodní 353/88,

Více

Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014

Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014 Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014 Státní volební komise na svém zasedání dne 8. dubna

Více

Sociální pedagogika. Různá pojetí pedagogiky a vztahy mezi obory. doc. Michal Kaplánek, Th.D.

Sociální pedagogika. Různá pojetí pedagogiky a vztahy mezi obory. doc. Michal Kaplánek, Th.D. Sociální pedagogika Různá pojetí pedagogiky a vztahy mezi obory doc. Michal Kaplánek, Th.D. Vzdělání Výchova Vznik sociální pedagogiky souvisí s tradiční dichotomií dvou pojmů: διδασκαλος = učitel v aténské

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

Prosociální výchova. je mezinárodní projekt zaměřený na rozvoj prosociálního chování dětí a mládeže.

Prosociální výchova. je mezinárodní projekt zaměřený na rozvoj prosociálního chování dětí a mládeže. Prosociální výchova Prosociální výchova je mezinárodní projekt zaměřený na rozvoj prosociálního chování dětí a mládeže. Prosociální výchova se pod názvem etická výchova vyučuje jako volitelný, ale povinný

Více

10. Proměny cílů předškolní výchovy 1. Reformní hnutí 2. Výchovné osnovy pro mateřské školy hlavního města Prahy (1938) - činnostní metody (děti rozli

10. Proměny cílů předškolní výchovy 1. Reformní hnutí 2. Výchovné osnovy pro mateřské školy hlavního města Prahy (1938) - činnostní metody (děti rozli 10. Proměny cílů předškolní výchovy Empirismus považuje dítě za prázdnou nádobu, kterou je potřeba naplnit dítě je jako tvárný objekt má být zformován do určitého tvaru zastánci tohoto směru vysoko hodnotí

Více

MĚSTO HOSTIVICE STAROSTKA Husovo nám. 13, Hostivice

MĚSTO HOSTIVICE STAROSTKA Husovo nám. 13, Hostivice MĚSTO HOSTIVICE STAROSTKA Husovo nám. 13, 253 80 Hostivice V Hostivici 22.1.2019 čj.: 02143/19/Sekr Starostka města Hostivice v y h la š u je v souladu s ustanovením 7 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících

Více

Anotace: Tato prezentace slouží k motivaci ke studiu dějin první světové války.

Anotace: Tato prezentace slouží k motivaci ke studiu dějin první světové války. Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

OBSAH PRVNÍHO SVAZKU

OBSAH PRVNÍHO SVAZKU OBSAH PRVNÍHO SVAZKU Předmluva k prvnímu českému vydání................................... 9 Předmluva k německému vydání... II Předmluva k zvláštnímu ruskému vydání páté části Otázky sociální... 13 Část

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

UČEBNÍ OSNOVY NA HOLOCAUST NELZE ZAPOMÍNAT DĚJEPIS

UČEBNÍ OSNOVY NA HOLOCAUST NELZE ZAPOMÍNAT DĚJEPIS Modernizace výuky v rámci odborných a všeobecných předmětů střední školy. Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0021 UČEBNÍ OSNOVY NA HOLOCAUST NELZE ZAPOMÍNAT DĚJEPIS Tento metodický list je spolufinancován

Více

Č. j. USTR 486/2015. KONCEPCE VĚDECKÉHO ZAMĚŘENÍ Ústavu pro studium totalitních režimů

Č. j. USTR 486/2015. KONCEPCE VĚDECKÉHO ZAMĚŘENÍ Ústavu pro studium totalitních režimů Č. j. USTR 486/2015 KONCEPCE VĚDECKÉHO ZAMĚŘENÍ Ústavu pro studium totalitních režimů Schválena Radou ÚSTR dne 26. června 2015 Úvod Následující koncepce dlouhodobého vědeckého rozvoje Ústavu pro studium

Více

Úvod do ekonomie Týden 2. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 2. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 2 Tomáš Cahlík Obsah Socialistický ekonomický systém Reformy socialistického systému Transformace socialistického systému na kapitalistický systém Zkouškové otázky, Informační zdroje

Více

Didaktika účetnictví Kurs DEP507

Didaktika účetnictví Kurs DEP507 Snímek 1 Didaktika účetnictví Kurs DEP507 marie.fiserova@oavin.cz Ing. Marie Fišerová, Ph.D. Snímek 2 Obsah výchovně vzdělávací práce v účetnictví na OA a EL Kurs 1DP507 Snímek 3 Didaktika ekon. předmětů

Více

ČTĚME DĚTEM 20 MINUT DENNĚ. KAŽDÝ DEN!

ČTĚME DĚTEM 20 MINUT DENNĚ. KAŽDÝ DEN! ČTĚME DĚTEM 20 MINUT DENNĚ. KAŽDÝ DEN! Bez ohledu na to, kolik máš práce, ta nejdůležitější věc, kterou můžeš učinit pro budoucnost svého dítěte, je, kromě projevů lásky, objímání, také každodenní hlasité

Více

Učitel v době normalizace

Učitel v době normalizace Učitel v době normalizace Dana Knotová Michal Šimáně Jiří Zounek http://www.phil.muni.cz/wupv http://www.zounek.cz/ Příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu Každodenní život základní školy v období

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1977. Uverejnené: 23.11.1977 Účinnosť od: 01.01.1978

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1977. Uverejnené: 23.11.1977 Účinnosť od: 01.01.1978 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1977 Uverejnené: 23.11.1977 Účinnosť od: 01.01.1978 79 V Y H L Á Š K A Ministerstva školství České socialistické republiky ze dne 26. října 1977 o jednotném

Více

Účast zástupců světovým mocností na pohřbu Václava Havla vzbudila u většiny Čechů pocit národní hrdosti

Účast zástupců světovým mocností na pohřbu Václava Havla vzbudila u většiny Čechů pocit národní hrdosti Účast zástupců světovým mocností na pohřbu Václava Havla vzbudila u většiny Čechů pocit národní hrdosti Domácí veřejnost si prvního prezidenta České republiky Václava Havla uchová v paměti zejména jako

Více

Český politický extremismus stručný exkurs

Český politický extremismus stručný exkurs Český politický extremismus stručný exkurs Mgr. Michal Mazel Vstupní poznámky Spor o samotný pojem, definice politologické, úřední, policejní, využití politické Související pojmy: totalitarismus, radikalismus,

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

mateřská, základní nebo střední škola, vycházející z pedagogických zásad formulovaných rakouským filosofem, esoterikem a sociálním myslitelem

mateřská, základní nebo střední škola, vycházející z pedagogických zásad formulovaných rakouským filosofem, esoterikem a sociálním myslitelem Walldorfská škola mateřská, základní nebo střední škola, vycházející z pedagogických zásad formulovaných rakouským filosofem, esoterikem a sociálním myslitelem Rudolfem Steinerem organizována jako svobodná

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU)

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU) Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Autor

Více

Průřezová témata k oblasti JaJK Anglický jazyk - 6. ročník. Výchova demokratického občana VDO

Průřezová témata k oblasti JaJK Anglický jazyk - 6. ročník. Výchova demokratického občana VDO Anglický jazyk - 6. ročník Výchova demokratického občana VDO VDO 1 Občanská společnost a škola dílčí témata: Představení, Styk s okolím - umí si vyžádat informaci o jménu a sám inf. poskytnout - umí se

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vybrané

Více

P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9

P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9 P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9 1. ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 1.1. Žáci a) Počet žáků: 102 b) Počet tříd: 6 I.st. 3 třídy II.st. 3 třídy c) Počet oddělení

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

VĚDA JDE K LIDU! ČESKOSLOVENSKÁ SPOLEČNOST PRO ŠÍŘENÍ POLITICKÝCH A VĚDECKÝCH ZNALOSTÍ A POPULARIZACE VĚD V ČESKOSLOVENSKU VE 20.

VĚDA JDE K LIDU! ČESKOSLOVENSKÁ SPOLEČNOST PRO ŠÍŘENÍ POLITICKÝCH A VĚDECKÝCH ZNALOSTÍ A POPULARIZACE VĚD V ČESKOSLOVENSKU VE 20. 15 VĚDA JDE K LIDU! ČESKOSLOVENSKÁ SPOLEČNOST PRO ŠÍŘENÍ POLITICKÝCH A VĚDECKÝCH ZNALOSTÍ A POPULARIZACE VĚD V ČESKOSLOVENSKU VE 20. STOLETÍ Parafráze názvu úvodní přednášky Ladislava Štolla Věda jde s

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

181/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚSTAV PRO STUDIUM TOTALITNÍCH REŽIMŮ A ARCHIV BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ HLAVA II

181/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚSTAV PRO STUDIUM TOTALITNÍCH REŽIMŮ A ARCHIV BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ HLAVA II 181/2007 Sb. - o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu bezpečnostních složek - poslední stav textu 181/2007 Sb. ZÁKON ze dne 8. června 2007 o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu

Více

Dějepis. Učební osnova předmětu. Pojetí vyučovacího předmětu. Studijní obor: Aplikovaná chemie. Zaměření:

Dějepis. Učební osnova předmětu. Pojetí vyučovacího předmětu. Studijní obor: Aplikovaná chemie. Zaměření: Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Dějepis Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium:

Více

Otevři si dějiny muzejní kufřík. PhDr. Ivan Malý

Otevři si dějiny muzejní kufřík. PhDr. Ivan Malý Otevři si dějiny muzejní kufřík PhDr. Ivan Malý Muzejní kufřík Muzejní kufřík Sada pěti interaktivních muzejních sad (tzv. kufříků ), z nichž se každý vztahuje k jedné ze zlomových epoch českých dějin

Více