Rozmary počasí. Grafická úprava: Zinzoline Orléans Tisk: API Saint Denis en Val Makety: Centre Sciences a Caroline Bourlier Orléans

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rozmary počasí. Grafická úprava: Zinzoline Orléans Tisk: API Saint Denis en Val Makety: Centre Sciences a Caroline Bourlier Orléans"

Transkript

1 Rozmary počasí Lidé již odnepaměti v okamžicích, kdy se příroda rozběsní a ohrožuje jejich města, lesy nebo celá území, pociťují překvapení a bezmoc... Jakmile se potom přírodní živly utiší, rychle na ně zapomínají, a jsou tak znovu překvapení a zděšení ve chvíli, kdy propukne další katastrofa. Interaktivní výstava navržená a vytvořená: Centre Sciences, CCSTI de la région Centre (Centrum pro vědecký výzkum regionu Centre střední Francie) a l Association des Étudiants médiateurs scientifiques de l IUT v Tours, (Asociace Studentů IUT Tours pověřených popularizací vědy) za odborné podpory Météo-France regionu Centre a CNRS-LPCE v Orléans Grafická úprava: Zinzoline Orléans Tisk: API Saint Denis en Val Makety: Centre Sciences a Caroline Bourlier Orléans

2 1 Tlaková výše a tlaková níže Atmosférický tlak je jednou z veličin, které meteorologové používají pro popis počasí. Vyjadřuje se v hektopascalech. Tlakovou níží (cyklónou) se nazývá oblast nízkého tlaku. Čím více se přibližujeme ke středu této oblasti, tím je tlak nižší. Tlakovou níži často provází oblačnost a srážky. Tlakové výše (anticyklóny) jsou oblasti vysokého tlaku. Čím blíže se přibližujeme k jejich středu, tím je tlak vyšší. Tlakové výše jsou spojeny se stabilním, většinou pěkným počasím. Coriolisova síla Na severní polokouli se větry v okolí anticyklón otáčejí ve směru hodinových ručiček. Větry v anticyklónách se otáčejí opačným směrem. Kvůli Coriolisově síle, která vzniká otáčením zeměkoule, je směr stáčení výše uvedených větrů na každé polokouli přesně opačný.

3 2 - Kapka vody Srážky vznikají, když se milióny miniaturních kapiček vody nebo ledových krystalků tvořících mrak zvětší natolik, že začnou díky působení zemské přitažlivosti padat dolů. Rozlišujeme dva hlavní druhy záplav: Blesková povodeň: vzniká, když kvůli velmi intenzivnímu dešti spadne na zem takové množství vody, které zem nemůže vstřebat a vznikající stružky a potoky odvést. Její nejčastější příčinou jsou pomalu se přemísťující bouře. Tento typ záplav vzniká často v údolích a roklích. Rozsáhlé záplavy: jejich příčinou jsou oblasti nízkého tlaku pokrývající rozsáhlá území a spojené s vytrvalým deštěm na rozsáhlém území. Tyto záplavy často vznikají tak, že voda vystoupí z koryta a rozlije se po kraji. Když nám nebe padá na hlavu. To, jestli na zem padá déšť, kroupy či sníh, závisí na teplotě vzduchu, kterým částice vody během svého pádu procházejí. Velikost dešťových kapek může být různá: od miniaturních kapiček mžení až po veliké kapky tropických bouří.

4 3 Pozor sucho!!! Sucho je definováno na základě průměrného množství vody, které spadne na dané území během daného období. Na vzniku období sucha se dnes podílejí velkou měrou i lidé. Ve Francii hovoříme o suchu, pokud v průběhu minimálně patnácti dnů spadne méně než 0,2 mm srážek. Sucho může zachvátit velké části kontinentů a trvat i několik let. Důsledky mohou být katastrofální: nedostatkem vody trpí pěstované plodiny i dobytek, rostliny schnou a vzniká riziko požárů. Období sucha se cyklicky opakují. Díky poznatkům o přemisťování velkých mořských proudů, jako je například El Niño, mohou dnes meteorologové takováto období sucha předvídat. Jev zvaný El Niño Teploty povrchové vody během tzv. roku El Niño (dole, 1987) a v roce, kdy k tomuto jevu nedošlo (nahoře, 1985). Teploty nižší než průměrné jsou vyznačeny modře a zeleně, teploty vyšší než průměrné žlutě, oranžově a červeně. Teplý proud El Niño je schopen způsobit značné tepelné změny.

5 4 Kdo seje vítr. Vítr je meteorologický úkaz, který můžeme pozorovat až do výšky 20 km, tedy v oblasti troposféry. Toto přemísťování vzduchu vzniká díky zemské rotaci a rozdílům mezi tlaky a teplotami vzduchu v různých oblastech zeměkoule. Větry na severní polokouli jsou stáčeny od východu směrem na západ a na jižní polokouli v opačném směru. Pasáty a západní větry (jet-streamy) jsou stálé větry. Monzun je vítr, který se vyskytuje pouze v určitých ročních obdobích. Místní větry jako mistral, libecciu, tramontana, autan, fén a sirocco jsou specifické větry vznikající díky tvaru zemského povrchu. Studená fronta Příchod masy studeného vzduchu je vždy doprovázen větrem a vzestupem teplého vzduchu: jedná se o tzv. studenou frontu, která je často předcházena deštěm.

6 5 Pozor bouře! Tornáda: Jedná se o prudké atmosférické víry o průměru 10 až 100 km obíhající okolo vertikální osy, ve kterých vane prudký vítr o rychlosti 100 až 500 km/h. Tornáda vznikají z velkých bouřkových mraků. Jejich přechod nad územím je doprovázen silnými dešti. Síla větru a jeho vzestupný směr mohou způsobit rozsáhlé škody. Ve Spojených státech vzniká ročně okolo 1000 tornád, ve Francii okolo 180. Cyklóny: Jedná se o tlakové níže o průměru mezi 30 a 100 km, které vznikají nad teplými a tropickými oceány díky intenzivnímu vypařování vody. Coriolisova síla je uvádí do rotace. Tyto větry mohou vanout rychlostí až 300 km/h. Ve středu cyklónu je vítr slabší a nebe čisté: toto místo se nazývá oko cyklónu. Přechod cyklónu je doprovázen přívalovým deštěm a způsobuje značné škody. Během jednoho roku vzniká přibližně 100 cyklónů. Meteorologové dokáží předvídat trasu, po které se cyklón bude pohybovat. Síla tornád Síla Rychlost větru Označení 0 60 až 100 km/h Lehké až 170 km/h Mírné až 240 km/h Silné až 320 km/h Pustošivé až 410 km/h Ničivé 5 vyšší Katastrofální

7 6 Co se děje na obloze Oblaka, bílá a nadýchaná jako chomáčky bavlny, mohou mít různé tvary, které rozdělujeme do dvou hlavních kategorií. Kupovitá (latinsky cumulus) oblaka jsou objemná a bující, a jsou předzvěstí nestabilního počasí. Slohovitá (latinsky stratus) oblaka jsou plochá a rozvrstvená a oznamují nám stabilní atmosféru. Oblaka se dále dělí podle výšky, ve které se nalézá jejich spodní hrana: Ve výšce nad 5000 metrů se nacházejí řasová oblaka (cirry), která mohou oznamovat příchod fronty. Ve výškách mezi 5000 a 2000 metry se tvoří altokumuly, jejichž kupovitý tvar je předzvěstí příchodu fronty, a altostraty, tenoučká závojnatá oblaka shodných tvarů rozložená na velké ploše, která mohou přinášet déšť nebo sníh. Ve výškách do 2000 metrů se mohou vyskytovat: Kumulonimby: impozantní mraky stoupající až do výšky m, které vždy přinášejí srážky a silný vítr, někdy též bouře. Kumuly: nízké izolované mraky s jasně zřetelnými obrysy, které provází klidné počasí. V létě se mohou proměnit na kumulonimby. Straty: velice časté na pobřeží a na horách, přinášejí slabý déšť, mrholení nebo jemný sníh.

8 7 Znáš tu divnou barvu před bouří Každý den vypukne ve světě přibližně bouří. K tomu, aby se vytvořil bouřkový mrak (kumulonimbus) je zapotřebí tří složek: vlhkosti, nestability a vzestupného proudění. Díky vzestupnému a sestupnému proudění vzduchu vznikají elektrické náboje odlišných znamének: krystalky ledu, které se nacházejí v horní části mraku jsou nabity kladně, zatímco kapičky vody v dolní části jsou nabity záporně. Pod mrakem, v blízkosti země, vzniká další oblast s kladným nábojem. Z rozdílu nábojů vznikají elektrické výboje: vidíme blesk. Blesk svou teplotou roztáhne vzduch a dojde k vytvoření akustické vlny: slyšíme hrom. Bouře Zde vidíme, jak v rozmezí 24 hodin putují blesky Francií od Dunkerque po Marseille. Jejich četnost se postupně snižuje, až nad Korsikou blesky zcela zmizí. Blesk Typy blesků a hromobití závisí na rozložení kladných a záporných elektrických nábojů v mraku, v okolí mraku a v blízkosti země.

9 8 Předpovídejme počasí! Meteorologie se rychle rozvinula díky využívání elektronických přístrojů. 24 hodinové předpovědi jsou dnes úspěšné z 85% a předpovědi na 5 až 6 dní se vyznačují také značnou přesností. - Sondovací balony s velkým množstvím malých elektronických čidel jsou vysílány až do výše 30 km a zachycené údaje jsou přenášeny na zem. - Na zemi se využívají radarová zařízení, která umožňují stanovit povahu a rozsah srážek. Toto je velmi užitečné zejména pro kontrolu záplav. - Meteorologické družice, které krouží po zemské oběžné dráze, poskytují běžné fotografické i infračervené snímky. Některé jsou vybaveny radary a radiometry, které dokáží měřit různé vlastnosti atmosféry i zemského povrchu: teplotu, vlhkost a v dohledné době i rychlost větrů. Družice nikdy nespí Družice jako Noaa či Météosat snímají zemi nepřetržitě 24 hodin. Pořízené snímky jsou k nahlédnutí na internetových stránkách Météo-France (

10 9 Od sběru údajů po zprávy o počasí Francouzské centrum vesmírné meteorologie v bretaňském Lannionu přijímá a zpracovává satelitní snímky. Centrální ústav v Toulouse nepřetržitě počítačově zpracovává tisíce informací z celého světa (teplota, tlak, směr a síla větrů, vlhkost ). Numerický simulační systém ARPEGE umožňuje vytvářet mapy, jejichž analýzou meteorologové dospívají k vytváření celostátních i místních předpovědí. Regionální meteorologické ústavy přijímají předpovědi a upravují je s použitím jimi zaznamenaných místních údajů. V těchto ústavech pracují meteorologové, jejichž úkolem je zaznamenávat místní údaje, upřesňovat předpovědi ARPEGE a převádět tyto předpovědi na měřitelné veličiny: stanovují tak maximální a minimální teplotu, intenzitu a dobu trvání srážek, sílu větru Konečné předpovědi jsou zasílány do médií, která s nimi seznamují veřejnost. Mezi počátečním měřením a zveřejněním předpovědi uběhne pouze několik hodin. Pokud hrozí příchod nebezpečného jevu, jsou upozorněny bezpečnostní služby. Numerická předpověď Simulační systém Arpège poskytuje dvakrát denně předpověď pro celou zeměkouli. Originalita tohoto systému spočívá v možnosti zobrazovat stav v různých výškách: od 20 km nad Evropou až po 250 km nad póly. Tento nástroj byl vyvinut ve spolupráci s Evropským centrem pro střednědobé předpovědi (3 až 8 dní).

11 10 Zdroje poznatků o dávných klimatických podmínkách Nejlepším zdrojem poznatků o dávných klimatických podmínkách jsou záznamy vytvořené lidmi: lodní deníky, rodinné archivy, informace o cenách obilovin atd Z těchto zdrojů však můžeme čerpat informace pouze o posledních 300 letech. Abychom se mohli vrátit v čase ještě dál, je nutné použít některé z následujících technik. Vrty v ledovcích Šířka ledovcové vrstvy vzniklé v průběhu jednoho roku nás informuje o rozsahu srážek a chemickou analýzou této vrstvy můžeme získat údaje o teplotách. Díky zkoumání bublinek vzduchu uvězněných v ledu si můžeme vytvořit obrázek o složení atmosféry v dané době, zatímco míra kyselosti nás poučí o hlavních sopečných událostech. Dno jezer a oceánů Sedimenty nashromážděné v průběhu času na dně vodních ploch, zkameněliny a pyly primitivních rostlin, umožňují zkoumat proměny klimatu. Dendrochronologie Studie šířky letokruhů umožňuje vytvářet archivy sahající až do doby před několika tisíci let. Vrstvy korálů Korály žijí po staletí a rostou tak, že za každé roční období přibude jedna vrstva uhličitanu vápenatého. Tyto vrstvy nám přinášejí poznatky o proměnnách ročních období.

12 11 Mohou se klimatické poměry měnit? Přírodní příčiny - dlouhodobé klimatické změny Odchylkami zemské oběžné dráhy dochází k různým úrovním osvícení a potažmo ke změnám teploty zemského povrchu. Oceánské proudění zmírňuje klima na našich pobřežích. Sopečné erupce a dopady meteoritů zdvihly do vzduchu velká množství prachu, které zřejmě zastínily sluneční záření, a způsobily tak ochlazení. Lidské příčiny - krátkodobé změny Skleníkový efekt existoval vždy. Bez jeho působení by naše planeta zmrzla. Člověk k němu přispívá vypouštěním oxidu uhličitého do atmosféry: oteplování klimatu v průběhu posledních 120 let je toho zřetelným důsledkem. Skleníkové plyny Vrty povedené v Grónském ledovci umožnily zjistit, že teploty vzduchu a koncentrace oxidu uhličitého se proměňují stejným způsobem již let.

Úkol č. 1 Je bouřka pro letadla nebezpečná a může úder blesku letadlo zničit? Úkol č. 2 Co je to písečná bouře?

Úkol č. 1 Je bouřka pro letadla nebezpečná a může úder blesku letadlo zničit? Úkol č. 2 Co je to písečná bouře? 1. Bouřka Na světě je registrováno každý den asi 40 000 bouří. K jejich vytvoření musí být splněny dvě základní podmínky: 1) teplota vzduchu musí s výškou rychle klesat 2) vzduch musí být dostatečně vlhký,

Více

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. ATMOSFÉRA Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. Atmosféra je to plynný obal Země společně s planetou Zemí se otáčí

Více

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny, Spojte správně: Složení atmosféry Význam atmosféry Meteorologie Počasí Synoptická mapa Meteorologické prvky Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Okamžitý stav atmosféry Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu.

Více

POČASÍ. G. Petříková, 2005. Zdroj náčrtů: Zeměpisný náčrtník a Malá encyklopedie geografie Zdroj fotografií: časopis Týden

POČASÍ. G. Petříková, 2005. Zdroj náčrtů: Zeměpisný náčrtník a Malá encyklopedie geografie Zdroj fotografií: časopis Týden POČASÍ G. Petříková, 2005 Zdroj náčrtů: Zeměpisný náčrtník a Malá encyklopedie geografie Zdroj fotografií: časopis Týden OBLAKA Vznikají při výstupu vzduchu kondenzací /desublimací vodní páry (při dosažení

Více

Globální cirkulace atmosféry

Globální cirkulace atmosféry Globální cirkulace atmosféry - neustálý pohyb vzduchových hmot vyvolaný: a) rozdíly v teplotě zemského povrchu b) rotací Země - proudění navíc ovlivněno rozložením pevnin a oceánů a tvarem reliéfu Ochlazený

Více

Cirrus (řasa) patří mezi vysoké mraky (8 13km) je tvořen jasně bílými jemnými vlákny. ani měsíční světlo

Cirrus (řasa) patří mezi vysoké mraky (8 13km) je tvořen jasně bílými jemnými vlákny. ani měsíční světlo Oblaka Základní informace mraky jsou viditelnou soustavou malých částic vody nebo ledu v atmosféře Země - nejde o vodní páru liší se vzhledem, výškou i vlastnostmi klasifikaci mraků zavedl Luke Howard

Více

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Obsah: Podnebí Podnebné pásy Podnebí v České republice Počasí Předpověď počasí Co meteorologové sledují a používají Meteorologické přístroje Meteorologická stanice

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Obsah tématu: 1) Vzdušný obal země 2) Složení vzduchu 3) Tlak vzduchu 4) Vítr 5) Voda 1) VZDUŠNÝ OBAL ZEMĚ Vzdušný obal Země.. je směs

Více

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Atmosféra Země plynný obal Země zabraňuje úniku tepla chrání Zemi před škodlivým zářením Druhy oblaků Vysoká oblaka Jsou

Více

Atmosféra Země a její složení

Atmosféra Země a její složení Atmosféra Země a její složení Země je obklopena vzduchovým obalem, který se nazývá atmosféra Země a sahá do výšky přibližně 1 000km. Atmosféra je složená z dusíku (78%), kyslíku (21%) vodíku, oxidu uhličitého,

Více

CO JE TO TORNÁDO 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

CO JE TO TORNÁDO 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. CO JE TO TORNÁDO 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to Tornádo V této kapitole se dozvíte: Co je to cumulonimbu. Co je to Tromba. Co měří Fujitova stupnice. Budete schopni: Vysvětlit, jak vznikne

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 11. Atmosféra Země - vlastnosti Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Příčiny změny klimatu V této kapitole se dozvíte: Jaké jsou změny astronomických faktorů. Jaké jsou změny pozemského původu. Jaké jsou změny příčinou

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země strana 2 Co je DPZ Dálkový průzkum je umění rozdělit svět na množství malých barevných čtverečků, se kterými si lze hrát na počítači a odhalovat jejich neuvěřitelný

Více

Co si zapamatovat? Co si zapamatovat?

Co si zapamatovat? Co si zapamatovat? 0- Koloběh vody Varná deska zahřívá vodu v kádince. Voda se vypařuje a stává se plynem, po ochladnutí se sráží a objevuje se ve formě malých kapiček na poklopu a na stěnách kádinky. Proč však poté padá

Více

Globální oteplování. Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova

Globální oteplování. Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova Globální oteplování 1 Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova Co to vlastně je? 2 Globální oteplování je především termín pro poslední oteplování, které započalo na začátku 20. Století a projevuje se nárůstem

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Seminář GPS III. ročník TORNÁDA. referát. Jméno a příjmení: Matouš PRAŽÁK

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Seminář GPS III. ročník TORNÁDA. referát. Jméno a příjmení: Matouš PRAŽÁK Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Seminář GPS III. ročník TORNÁDA referát Jméno a příjmení: Matouš PRAŽÁK Třída: 3. A Datum: 10.6. 2017 Tornáda 1. Úvod Svoji seminární práci zaměřím na tornáda. Nejprve

Více

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země ATMOSFÉRA Plynný obal Země NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PLYNY V ZEMSKÉ ATMOSFÉŘE PLYN MOLEKULA OBJEM V % Dusík N2 78,08 Kyslík O2 20,95 Argon Ar 0,93 Oxid uhličitý CO2 0,034 Neón Hélium Metan Vodík Oxid dusný Ozon Ne

Více

Meteorologie opakování pojmů a veličin

Meteorologie opakování pojmů a veličin Meteorologie opakování pojmů a veličin Postup práce: Řešení: Vyučující si vytiskne následující pracovní listy pro každou skupinu a lístečky rozstříhá. Úkolem skupiny je sestavit fyzikální pojmy a veličiny

Více

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Atmosféra - Vítr Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Atmosféra - Vítr Učební pomůcky: OBECNÝ FYZICKÝ VY_03_Z6E_20 ZEMĚPIS - Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Více

Změny klimatu za posledních 100 let

Změny klimatu za posledních 100 let Příloha A Změny klimatu za posledních 100 let Níže uvedené shrnutí změn klimatu za posledních 100 let bylo vypracováno na základě zpráv IPCC (2007) a WMO (2011). Podle vyhodnocení údajů za rok 2010 předními

Více

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav 5. hodnotící zpráva IPCC Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav Mění se klima? Zvyšuje se extremita klimatu? Nebo nám jenom globalizovaný svět zprostředkovává informace rychleji a možná i přesněji

Více

CO JE TO KLIMATOLOGIE

CO JE TO KLIMATOLOGIE CO JE TO KLIMATOLOGIE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to klimatologie V této kapitole se dozvíte: Co je to klimatologie. Co potřebují znát meteorologové pro předpověď počasí. Jaké jsou klimatické

Více

Přírodní katastrofy. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Přírodní katastrofy. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý. Vzdělávací oblast: přírodopis Přírodní katastrofy Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 23. 11. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci si zopakují a rozšíří vědomosti o možných příčinách a důsledcích

Více

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Ing. Martin Kloz, CSc. konference Globální a lokální přístupy k ochraně klimatu 8. 12. 2014 Strana 1 Skleníkový efekt a změna klimatu 1 Struktura

Více

ATMOSFÉRA. Podnebné pásy

ATMOSFÉRA. Podnebné pásy ATMOSFÉRA Podnebné pásy PODNEBNÉ PÁSY podle teploty vzduchu rozlišujeme 3 základní podnebné pásy: Tropický podnebný pás (mezi obratníky) Mírný podnebný pás Polární podnebný pás (za polárními kruhy) PODNEBNÉ

Více

VY_32_INOVACE_Z6 15. Téma: Lidé v ohrožení. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Přírodní krajiny Země

VY_32_INOVACE_Z6 15. Téma: Lidé v ohrožení. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Přírodní krajiny Země VY_32_INOVACE_Z6 15 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Přírodní krajiny Země Téma: Lidé v ohrožení Jméno autora: Mgr. Lucie Racková Datum ověření materiálu ve

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/

PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/ gr.j.mareš Podnebí EU-OP VK VY_32_INOVACE_656 PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/ POČASÍ-AKTUÁLNÍ STAV OVZDUŠÍ NA URČITÉM MÍSTĚ PODNEBÍ-PRŮMĚR.STAV OVZDUŠÍ NA URČITÉM MÍSTĚ

Více

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy KBE 343 Hydrobiologie pro terrestrické biology JEN SCHEMATA, BEZ FOTO! Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy Proč moře? Děje v moři a nad mořem rozhodují o klimatu pevnin Produkční procesy v moři ovlivňují

Více

Dorošťák ročník 13 číslo 2. Dorostová unie. Dorošťák

Dorošťák ročník 13 číslo 2. Dorostová unie. Dorošťák číslo 2/2016 Dorostová unie Dorošťák V dalším pokračování témat, která se věnují úžasnému stvořitelskému díla, které pro nás Bůh připravil, se budeme zajímat o vzduch. Věc, kterou většinou vůbec nevnímáme,

Více

Pozemský klimatický systém a jeho proměny

Pozemský klimatický systém a jeho proměny Pozemský klimatický systém a jeho proměny Jiří Mikšovský Katedra meteorologie, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Seminář Univerzity třetího věku, 23.11.2009 Přehled obsahu přednášky Co je

Více

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením.

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením. Pracovní list č. 2 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část. 1 Obsah tématu: Obsah tématu: 1) Vlivy působící na rostlinu 2) Povětrnostní činitelé a pojmy související s povětrnostními činiteli 3) Světlo

Více

Teplota vzduchu. Charakteristika základních meteorologických prvků. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu Teplotní inverze

Teplota vzduchu. Charakteristika základních meteorologických prvků. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu Teplotní inverze Charakteristika základních meteorologických prvků Klementinum - pravidelné sledování meteorologických údajů od r.1775 Teploměr G. Galilei (1564-1642) využil jako první tepelné roztažnosti vzduchu k měření

Více

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077 DPZ Dálkový průzkum Země Lukáš Kamp, KAM077 Dálkový průzkum Země je věda i umění získávat užitečné informace o objektech, plochách či jevech prostřednictvím dat měřených na zařízeních, která s těmito zkoumanými

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality 2015 ÚNOR 2015 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu: Obsah Obecné shrnutí... 3 Podrobnější rozbor témat... 4 Údaje... 5 Obrazové

Více

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034 DPZ Dálkový Průzkum Země 1 Obsah Úvod Historie DPZ Techniky DPZ Ukázky 2 DPZ znamená Dálkový průzkum Země nám dává informace o vlastnostech objektů na zemském povrchu s využitím informací získaných v globálním

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Pracovní list MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ

Pracovní list MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ Zadání projektu Tlak v plynech Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 29. 3. Vlastní práce 3 vyučovací hodiny 3., 5.,10., 12. 4. Prezentace 17.4. Test a odevzdání portfólií

Více

Půdní voda. *vyplňuje póry v půdách. *nevytváří souvislou hladinu. *je důležitá pro růst rostlin.

Půdní voda. *vyplňuje póry v půdách. *nevytváří souvislou hladinu. *je důležitá pro růst rostlin. PODPOVRCHOVÁ VODA Půdní voda *vyplňuje póry v půdách. *nevytváří souvislou hladinu. *je důležitá pro růst rostlin. Podzemní voda hromadí se na horninách, které jsou málo propustné pro vodu vytváří souvislou

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1017 Číslo a název šablony III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Tematická oblast Fyzicko

Více

CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY (OVZDUŠÍ):

CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY (OVZDUŠÍ): Celý slide přepsat jako zápis do sešitu. CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY (OVZDUŠÍ): SLOŽENÍ VZDUCHU: VZDUCH JE SMĚS PLYNŮ: 1. DUSÍK (N2) JE HO NEJVÍCE, 78 % 2. KYSLÍK (O2) DRUHÝ NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ PLYN, 21 % (K

Více

23.Počasí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

23.Počasí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra a její zákl.části 23.Počasí Počasí Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí se základními

Více

Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Irena Smolová, Martin Jurek Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Přednášky, aktuální přehled Zkouška: písemná + ústní část Esej na vybrané téma, bude součástí hodnocení zkoušky zadání

Více

Přírodní vědy s didaktikou prezentace

Přírodní vědy s didaktikou prezentace Přírodní vědy s didaktikou 2 3. prezentace 5PVD2 Přírodní vědy s didaktikou 2 3.PŘEDNÁŠKA Obecný postup při badatelské výuce 1. Co chci zkoumat? Přemýšlejte o tom, co vás zajímá, inspirací může být internet,

Více

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Planety Terestrické planety Velké planety Planety sluneční soustavy a jejich rozdělení do skupin Podle fyzikálních vlastností se planety sluneční soustavy

Více

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6.

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6. WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009 Ondřej Nezval 3.6.2009 Studie porovnává jednotlivé zaznamenané měsíce květen v letech

Více

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Zemská atmosféra je vrstva plynů obklopující planetu Zemi, udržovaná na místě zemskou gravitací. Obsahuje přibližně 78 % dusíku a 21 % kyslíku, se stopovým množstvím

Více

ULL 5 METEOROLOGIE. Leoš Liška

ULL 5 METEOROLOGIE. Leoš Liška ULL 5 METEOROLOGIE Leoš Liška Osnova 1) Zemská atmosféra, složení, vertikální členění. 2) Tlak, teplota a hustota vzduchu, průběh s výškou. 3) Tlakové útvary, cirkulace vzduchové hmoty. 4) Studená a teplá

Více

CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to globální oteplování V této kapitole se dozvíte: Co je to globální oteplování. Co je to změna klimatu. Co jsou to antropogenní změny.

Více

Kurz cvičiteľov skalného lezenia 2010 Horolezecká škola slovenského horolezeckého spolku JAMES. Seminární práce METEOROLOGIE. Vypracoval: Lukáš Císař

Kurz cvičiteľov skalného lezenia 2010 Horolezecká škola slovenského horolezeckého spolku JAMES. Seminární práce METEOROLOGIE. Vypracoval: Lukáš Císař Kurz cvičiteľov skalného lezenia 2010 Horolezecká škola slovenského horolezeckého spolku JAMES Seminární práce METEOROLOGIE Vypracoval: Lukáš Císař 1 Meteorologie je nauka o složení a charakteristikách

Více

Mraky, mráčky, obláčky. Zeměpis Ivana Zábranská

Mraky, mráčky, obláčky. Zeměpis Ivana Zábranská Mraky, mráčky, obláčky Zeměpis Ivana Zábranská Oblak neboli mrak neboli mračno Oblak je viditelná masa kapiček vody či krystalů ledu s/nebo jiné chemické látky v atmosféře. Průměrná oblaková kapka nebo

Více

Geomagnetická aktivita je důsledkem sluneční činnosti. Pavel Hejda a Josef Bochníček

Geomagnetická aktivita je důsledkem sluneční činnosti. Pavel Hejda a Josef Bochníček Geomagnetická aktivita je důsledkem sluneční činnosti Pavel Hejda a Josef Bochníček Úvod Geomagnetická aktivita je důsledkem sluneční činnosti. Příčinou geomagnetických poruch jsou buď vysokorychlostní

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty 1 2 chemického složení

Více

PÍSEMNÝ TEST GEOGRAFICKÝCH ZNALOSTÍ

PÍSEMNÝ TEST GEOGRAFICKÝCH ZNALOSTÍ ZEMEPISNÁ ˇ OLYMPIÁDA PÍSEMNÝ TEST GEOGRAFICKÝCH ZNALOSTÍ Celkem 40 bodů Potřebné vybavení: psací potřeby 1 a. Zakroužkuj z nabídky tří pojmů vždy jeden správný pojem. 8 bodů 5 bodů Lidstvo obývá téměř

Více

POČASÍ A PODNEBÍ. 4.lekce Jakub Fišák, Magdalena Špoková

POČASÍ A PODNEBÍ. 4.lekce Jakub Fišák, Magdalena Špoková POČASÍ A PODNEBÍ 4.lekce Jakub Fišák, Magdalena Špoková Dnes se dozvíte Jaký je rozdíl mezi počasím a podnebím, proč je složité předpovídat počasí, čím je ovlivněno klima na Zemi, jak se bude klima vyvíjet.

Více

Šablona č. 01. 09 ZEMĚPIS. Výstupní test ze zeměpisu

Šablona č. 01. 09 ZEMĚPIS. Výstupní test ze zeměpisu Šablona č. 01. 09 ZEMĚPIS Výstupní test ze zeměpisu Anotace: Výstupní test je vhodný pro závěrečné zhodnocení celoroční práce v zeměpise. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci píší formou

Více

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc ZEMĚ V POHYBU Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o Zemi, jejích pohybech a o historii výzkumu vesmíru. Země Země je třetí planetou

Více

Dálkový průzkum Země DPZ. Zdeněk Janoš JAN789

Dálkový průzkum Země DPZ. Zdeněk Janoš JAN789 Dálkový průzkum Země DPZ Zdeněk Janoš JAN789 Obsah: Úvod Co je DPZ (Dálkový Průzkum Země) Historie DPZ Rozdělení metod DPZ Využití DPZ Projekty využívající data DPZ Současné družicové systémy Zdroje Závěr

Více

VY_32_INOVACE_04.16 1/10 3.2.04.16 Voda na Zemi, atmosféra Modrá planeta

VY_32_INOVACE_04.16 1/10 3.2.04.16 Voda na Zemi, atmosféra Modrá planeta 1/10 3.2.04.16 Modrá planeta Voda na Zemi cíl popsat složení vody - odvodit její vlastnosti - vyjmenovat druhy vody - chápat koloběh vody v přírodě - charakterizovat ničivou i tvořivou činnost vody - vnímat

Více

ZMĚNY METEOROLOGICKÝCH VELIČIN NA STANICI VIKÝŘOVICE BĚHEM ZATMĚNÍ SLUNCE V BŘEZNU 2015

ZMĚNY METEOROLOGICKÝCH VELIČIN NA STANICI VIKÝŘOVICE BĚHEM ZATMĚNÍ SLUNCE V BŘEZNU 2015 ZMĚNY METEOROLOGICKÝCH VELIČIN NA STANICI VIKÝŘOVICE BĚHEM ZATMĚNÍ SLUNCE V BŘEZNU 2015 Mgr. Nezval Ondřej 20.3.2015 1. ÚVOD Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi

Více

Meteorologie. Zdeněk Šebesta

Meteorologie. Zdeněk Šebesta Meteorologie Zdeněk Šebesta Atmosféra Složení atmosféry Dusík 78,084 % Kyslík 20,948% Argon 0,934% CO2 0,0314 Pro atmosféru je charakteristický pokles tlaku vzduchu s rostoucí výškou - exponenciálně Pevné

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Interakce oceán atmosféra

Interakce oceán atmosféra Interakce oceán atmosféra Klima oceánů a moří těsná souvislost mezi hydrosférou a atmosférou atmosférické pohybové systémy ovlivňují povrch oceánu vlněním, dodávkou vody ze srážek, změnou salinity oběh

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AMERIKY. 3. přednáška Klima

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AMERIKY. 3. přednáška Klima REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AMERIKY 3. přednáška Klima Faktory ovlivňující klima (obecně): astronomické geografické: zeměpisná šířka a délka, vzdálenost od oceánu, reliéf všeobecná cirkulace atmosféry mořské

Více

Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá

Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Bereme v úvahu přesné aspekty planet od Slunce po Saturna mezi sebou mimo Luny. Všechny aspekty mají stejnou váhu. Jedná se o tyto aspekty: - konjunkce

Více

Zeměpisná olympiáda 2012

Zeměpisná olympiáda 2012 Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie A krajské kolo Název a adresa školy: Kraj: Jméno a příjmení: Třída: Práce bez atlasu autorské řešení 40 minut 1) S využitím všech pojmů spojte správně dvojice: 1. azimut

Více

Metody predikace sucha a povodňových situací. Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové

Metody predikace sucha a povodňových situací. Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové Metody predikace sucha a povodňových situací Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové Obsah Definice povodeň, sucho Historie výskytu povodní a sucha v ČR Kde

Více

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového???

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového??? Co je to CO 2 liga? Je to celorepubliková soutěž, která je učena pro týmy 3-10 studentů ve věku cca 13-18 let (ZŠ, SŠ). Zabývá se tématy: klimatické změny, vody, energie a bydlení, jídla, dopravy. Organizátorem

Více

Meteorologické minimum

Meteorologické minimum Meteorologické minimum Stabilitně a rychlostně členěné větrné růžice jako podklad pro zpracování rozptylových studií Bc. Hana Škáchová Oddělení modelování a expertíz Úsek ochrany čistoty ovzduší, ČHMÚ

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY 3. přednáška Klima Faktory ovlivňující klima (obecně): astronomické geografické: zeměpisná šířka a délka, vzdálenost od oceánu, reliéf všeobecná cirkulace atmosféry

Více

KOLIK JE KDE DEŠŤOVÉ VODY

KOLIK JE KDE DEŠŤOVÉ VODY SRÁŽKY PRECIPITATION PRŮMĚRNÝ ÚHRN SRÁŽEK AVERAGE PRECIPITATION TOTAL INTENZITA SRÁŽEK PRECIPITATION INTENSITY KONDENZAČNÍ JÁDRA CONDENSATION NUCLEI SNĚHOVÁ VLOČKA SNOWFLAKE SRÁŽKOVÝ STÍN RAIN SHADOW 34

Více

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Radan HUTH Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.v.i. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. O čem

Více

PÍSEMNÝ TEST GEOGRAFICKÝCH ZNALOSTÍ

PÍSEMNÝ TEST GEOGRAFICKÝCH ZNALOSTÍ ZEMEPISNÁ ˇ OLYMPIÁDA PÍSEMNÝ TEST GEOGRAFICKÝCH ZNALOSTÍ Celkem 40 bodů Potřebné vybavení: psací potřeby 1 a. Zakroužkuj z nabídky tří pojmů vždy jeden správný pojem. 8 bodů 5 bodů Lidstvo obývá téměř

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

DPZ - IIa Radiometrické základy

DPZ - IIa Radiometrické základy DPZ - IIa Radiometrické základy Ing. Tomáš Dolanský Definice DPZ DPZ = dálkový průzkum Země Remote Sensing (Angl.) Fernerkundung (Něm.) Teledetection (Fr.) Informace o objektu získává bezkontaktním měřením

Více

Tlak vzduchu Kdyby s vodou pak potřeba 14 m hadici:) příčina: nižší hustota vody

Tlak vzduchu Kdyby s vodou pak potřeba 14 m hadici:) příčina: nižší hustota vody 9/12 Tlak a vítr Tlak vzduchu Síla vyvolaná tíhou (1,3 kg.m -3 ) Torricelliho pokus p a = p h = h g (hustota x rozdíl výšky x tíhové zrychlení) p a = p h =13500 kg/m 3 x 760 mm x 9,81 m/s 2 p h = h g Kdyby

Více

Tlak vzduchu. Síla vyvolaná tíhou (1,3 kg.m -3 ) Torricelliho pokus

Tlak vzduchu. Síla vyvolaná tíhou (1,3 kg.m -3 ) Torricelliho pokus 10/12 Tlak a vítr Tlak vzduchu Síla vyvolaná tíhou (1,3 kg.m -3 ) Torricelliho pokus p a = p h = h g (hustota x rozdíl výšky x tíhové zrychlení) p a = p h =13500 kg.m -3 x 760 mm x 9,81 m m.s -2 Kdyby

Více

Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola

Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola 1. Geografická charakteristika Afriky 2. Geografická charakteristika Austrálie a Oceánie 3. Geografická charakteristika Severní Ameriky 4. Geografická

Více

ATMOSFÉRA. Proudění vzduchu v atmosféře

ATMOSFÉRA. Proudění vzduchu v atmosféře ATMOSFÉRA Proudění vzduchu v atmosféře Co je to vítr a jak proudí? vítr = Co je to vítr a jak proudí? vítr = proud vzduchu Co je to vítr a jak proudí? Kde je v místnosti nejteplejší vzduch? Co je to vítr

Více

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje.

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. 1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. I. 2. Doplň: HOUBY Nepatří mezi ani tvoří samostatnou skupinu živých. Živiny čerpají z. Houby

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

1) Skupenství fáze, forma, stav. 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára)

1) Skupenství fáze, forma, stav. 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára) SKUPENSTVÍ 1) Skupenství fáze, forma, stav 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára) 3) Pevné látky nemění tvar, objem částice blízko sebe, pohybují se kolem urč.

Více

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 4

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 4 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 4 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: 220 444 458 e-mail: web: budova A, ústav 216, č. dveří 162 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr

Více

Jméno, příjmení: Test Shrnující Přírodní složky a oblasti Země

Jméno, příjmení: Test Shrnující Přírodní složky a oblasti Země Třída: Jméno, příjmení: Test Shrnující Přírodní složky a oblasti Země 1) Zemské těleso je tvořeno vyber správnou variantu: a) kůrou, zrnem a jádrem b) kůrou, slupkou a pláštěm c) kůrou, pláštěm a jádrem

Více

Maturitní otázky do zeměpisu

Maturitní otázky do zeměpisu Maturitní otázky do zeměpisu 1. Geografie jako věda Předmět a objekt geografie a jeho vývoj v průběhu staletí. Postavení geografie v systému věd. Význam geografie pro život současného člověka. Uplatnění

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více

2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce

2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce 2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce Předpoklady: 020101 Pomůcky: lampičky s klasickými žárovkami, stínítko, modely slunce, země, měsíce na zatmění Měsíc je velmi zajímavé těleso: jeho tvar

Více

Globální oteplování máme věřit předpovědím?

Globální oteplování máme věřit předpovědím? Globální oteplování máme věřit předpovědím? prof. Ing. Emil Pelikán,CSc. Ústav informatiky AV ČR, v.v.i. Fakulta dopravní ČVUT v Praze pelikan@cs.cas.cz Obsah Úvod Klimatický systém Skleníkové plyny Změny

Více

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním.

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. Neživá příroda mezi neživou přírodu patří voda, vzduch, nerosty, horniny,

Více

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce)

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-8-12

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Předmět: ZEMĚPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: ZEMĚPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Vesmír a jeho vývoj práce s učebnicí, Žák má pochopit postupné poznávání Vesmíru vznik vesmíru, kosmické objekty, gravitační síla. ČJ psaní velkých písmen. Př,Fy život ve vesmíru, M vzdálenosti Hvězdy

Více

Hodnocení hrozeb spojených s dopady klimatické změny na města a regiony (na příkladu z Hradce Králové)

Hodnocení hrozeb spojených s dopady klimatické změny na města a regiony (na příkladu z Hradce Králové) Hodnocení hrozeb spojených s dopady klimatické změny na města a regiony (na příkladu z Hradce Králové) doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. Mgr. Michael Pondělíček, Ph.D. Typy hrozeb spojených se

Více

HOVORKOVÁ M., LINC O.: OPTICKÉ ÚKAZY V ATMOSFÉŘE

HOVORKOVÁ M., LINC O.: OPTICKÉ ÚKAZY V ATMOSFÉŘE OPTICKÉ ÚKAZY V ATMOSFÉŘE M. Hovorková, O. Linc 4. D, Gymnázium Na Vítězné pláni 1126, Praha 4, šk. rok 2005/2006 Abstrakt: Článek se zabývá vysvětlením několika světelných jevů, viditelných na obloze.

Více

Pracovní list: řešení

Pracovní list: řešení Prší, prší, jen se leje... Pracovní list: řešení 1. Zahájení celoročního měření srážek a výparu Obr. 1 Různé typy srážkoměrů (1) příklad vlastní výroby (2) domácí jednoduchý (3) školní automatická stanice

Více

Sopečnáčinnost. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Sopečnáčinnost. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý. Vzdělávací oblast: přírodopis Sopečnáčinnost Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 23. 8. 24. 8. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s geologickými podmínkami, kde a za jakých podmínek

Více

Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky. Změna teploty kontinentů ve 20. století

Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky. Změna teploty kontinentů ve 20. století Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky Změna teploty kontinentů ve 20. století Změny atmosféry, klimatu a biofyzikálních systémů ve 20. století Koncentrace CO 2 v atmosféře: 280 ppm

Více