Elektroměry pro montáž na lištu DIN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Elektroměry pro montáž na lištu DIN"

Transkript

1 H L AV N Í K ATA LO G Montáž na lišti DIN Digitální provedení Schválení MID Elektroměry pro montáž na lištu DIN Elektroměry pro montáž na lištu DIN

2 Úvod Elektroměry pro montáž na lištu DIN Modulární výrobky pro montáž na lištu DIN nabízí širokou řadu funkcí, které je možno začlenit do elektrických instalací a které znamenají velké přínosy pro uživatele. Elektroměry navržené pro montáž na lištu DIN mají vysoké výkonnostní parametry, jsou bezpečné a dají se rychle instalovat. jsou dodávány v několika modelech: nové elektroměry EQ C, B, A4 a A4 pro jednofázová měření, nové elektroměry C, B, B4, A4 a A44 pro trojfázová měření. Výrobky ABB nízkého napětí Divize nízkého napětí (Low Voltage Division) vyrábí jističe NN, spínače, ovládače, vodičové připojovací příslušenství, skříně a kabelové systémy určené pro ochranu osob, instalací a elektronického vybavení před elektrickým přetížením. V této divizi jsou dále vyráběny systémy KNX, které slouží integrují do sebe automatizační systémy elektrických instalací v budovách, větrací systémy, bezpečnostní a datové komunikační sítě. Všechny tyto výrobky pomáhají zákazníkům ušetřit energii, zlepšit produktivitu a zvýšit bezpečnost. Globální business Divize výrobků nízkého napětí je podnikatelskou jednotkou s globální působností, která vyrábí především zařízení nízkého napětí, které je pak prodáváno velkoobchodníkům, výrobcům původního zařízení (OEM) a také systémovým integrátorům. Zařízení vyžaduje jen velmi omezenou údržbu. Široký výrobní program standardizovaných výrobků ABB a komponent sestává ze stavebních bloků systémových řešení a obsahuje soubor funkcí, který umožní plynulou integraci těchto výrobků do automatizačních a informačních systémů. Na výrobkové úrovni mohou všechny tyto výrobky NN vzájemně spolupracovat. Pro vytvoření systémového řešení je každý výrobek vybaven nástroji nutnými pro instalaci, provoz a zachování jeho účinnosti po celou dobu životnosti výrobku. Výrobky nízkého napětí jsou podpořeny technickou dokumentací. Dokumentace a kompaktní provedení výrobku usnadňuje více než kdykoli předtím začlenění našich výrobků do systému zákazníka. Zákazníci mohou všechnu dokumentaci k našim výrobkům, tzn. brožury, katalogové listy, katalogy, výběrové listiny, certifikáty, výkresy a další informace přímo na:

3 Obsah ÚVOD ŘADA A ŘADA B ŘADA C A PŘÍSLUŠENSTVÍ KOMUNIKAČNÍ PRODUKTY TABULKA REFERENČNÍCH ODKAZŮ 6 4 Zřeknutí se odpovědnosti Informace obsažené v tomto dokumentu podléhají změnám bez předchozího oznámení. Nelze je chápat jako závazek ze strany ABB. Společnost ABB nepřebírá žádnou odpovědnost za přímé, nepřímé, speciální nebo následné škody jakéhokoli druhu, vyplývající z využívání informací obsažených v tomto dokumentu. Rovněž nepřebírá žádnou odpovědnost za vedlejší nebo následné výdaje spojené s využíváním softwaru nebo hardwaru popsaného v tomto dokumentu.

4 4 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N Inteligentní investice zelená investice Světová energetická spotřeba roste. Naštěstí roste také obecné ekologické povědomí. Investice do infrastruktury a distribuce jsou realizovány proto, aby byly pokryty rostoucí požadavky na pokrytí spotřeby elektrické energie. Výsledkem jsou pak rostoucí náklady na výrobu elektrické energie a její distribuci. Nyní více než kdykoli předtím je důležité, aby každá organizace, každý výrobní organismus co neúčinněji využíval elektrickou energii. Většina dnešních firem se snaží o co nejmenší vliv vlastní činnosti na životní prostředí. Patří tedy mezi jejich základní hodnoty fungovat s co nejvyšší energetickou účinností. Jednak to patří k dobrému jménu firmy a současně tento přístup šetří peníze, zdroje a - což je snad nejdůležitější - životní prostředí. Všichni dnešní zákazníci požadují, aby výrobky a řešení byly příznivé z hlediska životního prostředí. Politici říkají, že efektivní využívání energie by mělo být středem pozornosti v moderní společnosti. Nové budovy a nové průmyslové objekty a v nich zřízená výroba jsou zaměřeny tímto směrem - zvyšování energetické účinnosti. Informace jsou klíčové Každý manažer energetického zásobovacího podniku, každý majitel penzionu nebo kdokoli, kdo řídí a odpovídá za spotřebu energie v budovách ví, že instalace elektroměru a získávání údajů z něj není pro efektivní využívání energie postačující. Elektroměr je přístroj, z jehož údaje je možno stanovit výši účtu za elektrický proud, avšak kde a proč dochází k plýtvání energií elektroměr nezjistí. Chlazení 8% Další 8% Vytápění prostoru % Elektrické spotřebiče 9% Osvětlení % Počítače & elektronika % Ohřev vody % Chlazení prostoru % Daleko podrobnější údaje o spotřebě energie nám poskytnou podružná měření. Ta pomáhají identifikovat specifické oblasti, v nichž spotřeba energie je příliš vysoká a tedy kde je třeba také investovat další prostředky do úspor. Podružným měřením si zajistíte daleko podrobnější náhled na vaši spotřebu elektrické energie a také hlavní úkoly, které musíte zrealizovat.

5 ÚVOD Dosažení dokonalé vyváženosti V celosvětovém výhledu Mezinárodní energetické agentury (IEA) pro rok 0 se říká: Významný potenciál úspor energie zůstává prozatím mimo pozornost - čtyři pětiny možných úspor v oblasti bytových domů a více než polovina možných úspor v oblasti průmyslu zůstává zatím nevyužita. Z toho pak vyvstávají následující otázky: koná vaše firma nebo organizace dost k tomu, aby snižovala spotřebu elektrické energie? Vysoce jakostní elektroměry od ABB, jednoduše instalovatelné a snadno obsluhovatelné, šetří energii, náklady a zdroje. Elektroměry od společnosti ABB vám poskytnou detailní informace o spotřebě energie. Zajistěte si informace o spotřebě energie jednotlivých nájemníků a zjistěte, kde dochází k plýtvání energie. Elektroměry, o kterých pojednáme v tomto dokumentu, jsou vysoce výkonné, mají modulární provedení, jsou vhodné pro montáž na lištu DIN, jsou bezpečné a snadno obsluhovatelné. Jsou navrženy pro jednoduchou integraci do jakékoli stávající nebo budoucí elektrické instalace. Elektroměry ABB vyžadují jen minimální dobu na instalaci. Jsou nejen zdrojem podrobných informací o energetické spotřebě, ale také nástrojem pro stavbu inovovaných a energeticky účinných infrastruktur, což v důsledku zvyšuje ochranu životního prostředí a činí náš svět zelenějším. Tři klíčové hybné momenty Známé pravidlo říká, že Nemůžete řídit to, co nedokážete sledovat. O to více je toto rčení pravdivé pro spotřebu elektrické energie. Řízení spotřeby elektrické energie znamená, že musíme znát kdy, kde a jak je tato elektrická energie spotřebovávána. Pro zavedení zelených programů úspory je třeba uvedené informace znát. Získáme je z elektroměrů ABB. Provozovatelé budov a provozních areálů dokážou těmito elektroměry naplnit požadavky místních předpisů, národních a mezinárodních norem, a přesně a spravedlivě alokovat a distribuovat náklady na spotřebovanou energii. Reagovat včas Pro lepší řízení energie jsou důležitým požadavkem znalosti o charakteru spotřeby. Klimatické změny, narůstající náklady na energie a do jisté míry i legislativa související s energetickou účinností patří mezi faktory, které zvyšují naléhavost instalace podružných měření. Důležité je rozpoznat tyto trendy v raném stadiu. Ze zakreslených vzorků spotřeby z jednotlivých podružných elektroměrů můžete vyvodit očekávané trendy a vypracovat včas plán na jejich pokrytí. Znalosti znamenají poloviční výhru. Tento kód QR je spřažen s nejnovější verzí filmu. Stačí si stáhnout čtečku QR kódu do svého mobilního telefonu a pak už můžete tento film sledovat.

6 6 ELEKTROMĚRY PRO MONTÁŽ NA LIŠTU DIN Aplikace v budovách zaměřených na obchod Moderní podružné měření spotřeby elektrické energie zvyšuje energetickou účinnost a šetří peníze spravedlivým a přesným rozdělením nákladů. Požadavky na dobře promyšlenou strategii řízení a kontroly spotřeby elektrické energie mají narůstající dopad na budovy zaměřené ke komerčním účelům, jako jsou nákupní centra, kanceláře, hotely a letiště. Elektroměry v budovách pro komerční účely jsou obvykle pořizovány vlastníkem nemovitosti a je možno je automaticky odečítat buď nějakými technickými prostředky, nebo řídicím systémem budovy. Podobně jako u soukromých bytových domů také v obchodních budovách mohou moderní podružná měření zvýšit energetickou účinnost budovy a dosáhnout značných úspor. Přístroje schválené podle směrnice pro měřicí přístroje (MID - Measuring Instrument Directive) usnadňují bezproblémové rozdělení nákladů Elektroměry mající schválení MID jsou výhodné tím, že jimi naměřené hodnoty jsou certifikované, s ověřenou měřicí přesností. To je důležité v případě, že vzniknou neshody na téma spravedlivé rozdělení nákladů na energie. Elektroměry usnadňují rozdělení nákladů za odběr mezi různé nájemce, např. obchody a butiky v nákupních galeriích, firmách s bloky kanceláří nebo mezi různé aerolinky a funkce (např. manipulace se zavazadly) na letištích. Skutečnost, že řada těchto komerčních provozů není zpočátku navržena na podružná měření, neznamená žádný problém. Elektroměry je možno elegantně zařadit do instalace všude tam, kde je to třeba. Povinné ohlašování spotřeby energie v EU znamená, že provozovatel musí od sebe vzájemně oddělit jednotlivá místa spotřeby. Podle evropské směrnice 00//EU musí komerční budovy a provozovny mít certifikát o energetické spotřebě, které popisuje výkonnostní parametry budovy. Cílem je snížit vliv výroby energie na klima a zvýšit energetickou účinnost, tzn. přínosy pro společnost i pro vlastníka budovy. Energetický certifikát vyžaduje, aby elektrická spotřeba osvětlení, výtahů, topení a ventilace atd. byla účtována samostatně. Data shromážděná z individuálně umístěných elektroměrů (podružné měření) jsou pro tuto certifikaci mimořádně cenná. U energetického certifikátu se jedná o právně vyžadovaný dokument, avšak ten představuje jednu z cest jak zvýšit účinnost tím, že lokalizujeme zbytečnou energetickou spotřebu. ISO 000, LEED, BREEAM a další normy Ať už se snažíte o cokoli, analýza spotřeby energie je důležitým včasným krokem a také nejlepší cestou, jak udržet dosaženou úroveň. Elektroměry zajišťují přesné informace o spotřebě elektrické energie. Maximální odběr je také parametrem, který snižuje spotřebu elektrické energie Měřením nejvyššího průměrného výkonu během nastavené doby intervalu získáme tzv. maximální odběr (angl. maximum demand). Měření maximálního odběru pomáhá dimenzovat elektrické instalace budov.

7 ÚVOD 7 Průmyslové aplikace Spravedlivé a pružné rozdělení nákladů V průmyslu se stále setkáváme s nekonečnými výzvami, spočívajícími v tom, že je zde tlak na trvalé snižování provozních nákladů. Jedním z předpokladů pro dosažení tohoto cíle je identifikace míst, kde k těmto nákladům dochází. Teprve pak může management závodu/podniku navrhnout postupy, jak tyto náklady alokovat a kdo je má hradit. Tedy přiřazení ke konkrétnímu oddělení, ziskovému středisku, případně k jednotlivým výrobkům. Elektroměry pomáhají maximalizovat energetickou účinnost Nejefektivnější využití drahé elektrické energie zůstává nadále klíčovou prioritou. Měření spotřeby elektrické energie zařízením, zejména pak těžkým strojním vybavením patří mezi základní funkce elektroměrů ABB. Například neočekávaný nárůst energetického odběru u některého zařízení může naznačovat naléhavou potřebu údržby - a také návrat k přijatelnější a snesitelnější úrovni odběru energie. Elektroměry od společnosti ABB pomáhají v průmyslu řídit distribuci nákladů na elektrickou energii a efektivněji ji využívat. Elektroměry od společnosti ABB nachází četné použití v průmyslu, obvykle v jedné ze tří oblastí; spravedlivé rozdělení nákladů, efektivní využívání elektrické energie a lepší řízení. Společným rysem je, že tyto oblasti obecně spolupracují se systémem řízení energie (Energy Management System), který odečítá elektroměry a výsledek odečtu odesílá dále pro další zpracování. Elektroměry pro průmyslové aplikace nevyžadují žádné speciální schválení. Zdravý rozum ale napovídá, že zásadním požadavkem v této oblasti je nutnost použití vysoce kvalitních elektroměrů, kam přístroje ABB patří. Elektroměry by měly splňovat požadavky uznaných mezinárodních norem. Vzhledem k tomu, že majitelé průmyslových provozů často nechávají montovat elektrická zařízení na lišty DIN, dají se tato zařízení kombinovat s elektroměry ABB, což je jasná výhoda. Přesun spotřeby energie do období mimo špičku šetří zbytečné přídavné náklady V řadě smluv, uzavřených průmyslovými zákazníky na dodávku energie je zakotven maximální výkon, který zákazník smí odebírat ze sítě. Překročení této úrovně sebou může přinést další mimořádné náklady, zejména při realizaci energeticky náročných operací. Maximální odběr (angl. demand) také snižuje energetickou spotřebu průmyslových zákazníků Změřením nejvyššího průměrného výkonu po dobu určitého nastaveného časového intervalu dostaneme hodnotu tzv. maximálního odběru či maxima. Použití elektroměrů ABB pro měření maximálního odběru pomáhá snížit spotřebu tím, že identifikuje časová období s velmi vysokým výkonovým odběrem, na jejichž základě lze pak přijmout odpovídající opatření ke snížení odběru. Zmírnění negativního vlivu harmonického zkreslení Harmonickým zkreslením se rozumí změna tvaru vlnového průběhu napájecího napětí od ideální sinusovky. Tento jev může negativně ovlivnit průmyslová zařízení jako např. vinutí indukčních motorů, transformátory nebo kondenzátory. Chceme-li snížit vliv harmonického zkreslení, musíme napřed provést harmonickou analýzu. Zde mohou hrát velmi důležitou úlohu elektroměry z produkce ABB.

8 8 ELEKTROMĚRY PRO MONTÁŽ NA LIŠTU DIN Měření spotřeby elektrické energie objektovým měřením Částky na fakturách za elektřinu narůstají, přičemž nárůst ceny je výsledkem spíše rostoucí spotřeby než rostoucích cen za energii. Ať již v domácnostech či v zaměstnání, všude tam tlačí náklady na elektrickou energii hladové spotřebiče, jako například počítače, terminály, servery, systémy na řízení klimatizace a intenzivní osvětlení. Jedním z nejjednodušších způsobů jak ušetřit peníze a snížit spotřebu energie je vyšší zviditelnění takové spotřeby objektovým měřením. Objektovým měřením se rozumí měření každého jednotlivého spotřebiče, odběrového zařízení, strojů, např. klimatizačních jednotek nebo tepelných čerpadel. Smyslem je najít všechna místa, na nichž dochází ke spotřebě elektrické energie a tedy zvýšit energetické povědomí a pomoci změnit chování spotřebitelů. Snadná instalace do standardních skříní, v kombinaci ochranou malými jističi Kompaktní elektroměry ABB jsou přístroji, které se dají snadno instalovat do standardních skříní. Tato možnost je velmi důležitá v případě objektových měření, poněvadž objekty v bytových, komerčních a průmyslových aplikacích vyžadují ochranu a ta je obecně zajišťována ochrannými prvky montovanými do standardních skříní. Dlouhý seznam spotřebičů v domácnostech Čerpadla topných a větracích systémů patří mezi prioritní kandidáty, které je třeba sledovat při objektovém měření v domě. K nim se druží další zařízení jako např. pračky a myčky nádobí, a také další elektronická zařízení. A nesmíme zapomenout i na spotřebiče instalované v exteriéru. Topná tělesa zahradních teras a osvětlení, plus čerpadla pro zásobování vody do rybníčku nebo bazénu, patří k významným zlodějům energie. Skutečná spotřeba všech těchto zařízení se dá snadno změřit a zpřehlednit (tedy ušetřit) díky kompaktním elektroměrům instalovaným v domácnosti. Řada příležitostí v komerčních budovách Budovy pro komerční účely jsou vybaveny řadou spotřebičů, jejichž spotřebu je možno měřit, včetně zařízení, která nacházíme každodenně i v běžných domácnostech. Architekti a technici v současnosti zkoumají možnosti jak zajistit, aby moderní velké budovy nejen spotřebovávaly, ale také generovaly elektrickou energii. Například výtahy dokážou generovat energii při jízdě dolů nebo při brždění a tuto energii je pak možno rekuperací vrátit zpět do napájecí sítě a využít např. pro osvětlení nebo vytápění. Měřit znamená znát Průmysl vykazuje podobné potřeby Kromě běžných spotřebičů pro vytápění, osvětlení, větrání a vybavení kanceláří se v průmyslovém prostředí používají výrobní stroje, dopravníky, transportní systémy a spousta elektrických ochranných prvků. Data získaná z objektových měření se pak zavádí do systémů řízení spotřeby energie (Energy Management Systems), kde jsou analyzována a kde jsou identifikovány možnosti snížení energetických nákladů. Objektové měření je nástrojem, který ukáže, na která místa při spotřebě elektrické energie je třeba se zaměřit.

9 ÚVOD 9 Podružná měření v nájemních/ bytových domech Podružná měření v bytových domech a penzionech nabízí jasné příležitosti k úsporám pro uživatele bytů a znamenají také přínosy pro životní prostředí. Na rozdíl od aplikací, kde v každém bytě nebo rezidenčním místě je instalován samostatný fakturační elektroměr, který měří individuální spotřebu takového místa, podružné měření v nájemních domech musí být vázáno na celkovou spotřebu, kterou naměří centrální fakturační elektroměr. Majitel takového nájemního domu, penzionu, bytové družstvo a podobný subjekt pak vystupuje jako jediný abonent odběru, který musí následně rozdělit celkové náklady na jednotlivé nájemce, podle jejich skutečné spotřeby. Skutečná spotřeba těchto nájemců se dá snadno měřit jednoduchým elektroměrem, instalovaným na lištu DIN v každém jednotlivém bytě. To má řadu výhod. Přímých úspor je možno dosáhnout snížením síťových nákladů, a to tím, že elektřina je dodávána a účtována jedinému účastníkovi, nikoli odběratelům v jednotlivých bytech. Tento centrální účastník má pak lepší vyjednávací pozici při cenových jednáních s energetickými společnostmi a může dosáhnout lepších cen pro všechny odběratele připojené na toto centrální místo. Spolehlivá a jednoduchá implementace Podružné měření se snadno realizuje. Obvykle není třeba žádného formálního schválení, avšak legislativa v jednotlivých zemích se může lišit. Elektroměry ABB pomáhají zmírnit nároky na fakturaci, vyžadované v rámci EU/Evropského hospodářského prostoru směrnicí pro měřicí přístroje (MID-Measuring Instrument Directive - viz následující stránka. Nájemci mohou důvěřovat údajům získaným z podružného měření. Jednoduchá instalace do standardních skříní Elektroměry pro montáž na lištu DIN se často používají pro rozdělení nákladů za spotřebovanou elektrickou energii na jednotlivé byty. Jejich instalace je jednoduchá. Díky malým rozměrům je možno elektroměry instalovat do standardních skříní DIN. Elektroměry nevyžadují žádné speciální pouzdro ani žádnou přestavbu. Jimi naměřené hodnoty jsou obvykle shromážděny ve formě pulzů nebo sériových odečtů, přenášených průběžně do centrální jednotky (která shromažďuje i další data). Nejjednodušší způsob odečtu je manuální odečet elektroměrů. Podružné měření zvyšuje povědomí o nutnosti šetření s elektrickou energií Zkušenosti ukazují, že nájemci ušetří až 0% nákladů za energii v případě, že je jim ukázáno, kolik energie spotřebují. To není překvapující, poněvadž pokud se nájemci prokáže, jakým způsobem využívá energii, ví dotyčný ihned sám, kde může ušetřit. Úspora nákladů za elektrickou energii znamená současně přínosy pro životní prostředí Pokud víme jak a kde vznikají náklady za spotřebu elektrické energie, můžeme zlepšit své životní prostředí tím, že snížíme spotřebu energie a tedy náklady na její nadbytečnou výrobu. Specifickým příkladem jsou zařízení, která nejsou používána, ale současně běží v tzv. pohotovostním režimu. Sem patří například do sítě trvale zapojené zdroje pro nabíjení mobilních telefonů, televizory a počítače, halogenové žárovky atd.

10 0 ELEKTROMĚRY PRO MONTÁŽ NA LIŠTU DIN Návod pro výběr přístrojů Jak vybrat optimální elektroměr pro mou konkrétní aplikaci? Existuje celá řada verzí elektroměrů, které vyhoví vašim požadavkům. Výrobní program elektroměrů obsahuje přístroje s různými soubory funkcí, jako např. tarify, komunikačním rozhraním nebo pokročilými hodinovými funkcemi. Na výběr přístroje si udělejte čas a vyhodnoťte napřed všechny funkce z hlediska přínosu, který znamenají pro vaše fakturační měření. Například vstupní čítač (u výrobků stříbrné řady) je možno použít pro čítání výrobků vyráběných strojem. Obsah tohoto čítače je možno načíst spolu s odečtem energetické spotřeby stroje, který čítané výrobky vyrábí. Jediným snadným krokem pak můžete přiřadit energii k jakémukoli vyráběnému výrobku. Jinou užitečnou funkcí je funkce předcházejících hodnot (angl. previous values - u elektroměrů zlaté řady). Pokud zpoplatňujete uživatele podle časového intervalu, může elektroměr zajistit data i v případě přerušení komunikačního článku. Správná data za konkrétní časový interval si můžete načíst později a také si zobrazit tato data o svém partneru v rozhovoru pro případ, že by došlo ke zbytečným diskuzím. Učiňte z elektroměru aktivní zpracovatelský prvek. Učiňte revoluční krok a přejděte z pasivního odečtu elektroměru do aktivního uživatele dat, která vám elektroměr nabízí. Elektroměr může být pro vás důležitým pomocníkem, který vám pomůže vyhnout se nákladům, jako např. penále nebo poplatkům za generování jalové energie (tuto možnost nabízí elektroměry bronzové řady). Sledujte svůj maximální odběr a redukujte tento odběr, abyste nemuseli platit poplatky navíc. Elektroměry vám mohou zobrazit tento maximální odběr a také okamžik, kdy k němu došlo. Vyšší harmonické jsou zdrojem problémů nejrůznějšího druhu, pro všechna zařízení připojená k NN napájecí síti. Elektroměr platinové řady dokáže měřit celkové harmonické zkreslení (THD) a odpojit zdroj napájení ještě dříve, než budete muset hradit náklady a nést důsledky za zhoršení kvality napájení. Funkce Jednofázové Trojfázové C B A4 A4 C B B4 A4 A44 Elektroměr pro přímé připojení 4 4 Elektroměr připojený přes transformátor 4 4 systémové měření systémové měření Přesnost %, třída, třída B Přesnost 0,%, třída 0, S, třída C Činná energie Jalová energie Zdánlivá energie Import/export energie Registry tarifů Měřené veličiny Alarmové funkce Vyšší harmonické (. až 6.), THD Předchozí hodnoty - den, týden, měsíc Max. a minimální odběr Zatěžovací profily - 8 kanálů Pulzní výstup Rozhraní vstupů/výstupů (I/O) - in, out Konfigurovatelné I/O - 4 vstup./výstup. kanály Tarify řízené vstupem Tarify řízené komunikační linkou Tarify řízené hodinami Schválení a ověření podle směrnice MID volitelné 4 4 volitelné Schválení podle normy IEC Komunikace - Infračervený signál Komunikace - M-Bus volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné Komunikace - Modbus volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné Komunikace - EQ bus volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné volitelné = ocelová řada = bronzová = stříbrná 4 = zlatá = platinová = není k dispozici volitelné = dostupné zadáním určitých objednávkových kódů

11 ÚVOD Připojení elektroměrů Ve výrobním programu společnosti ABB jsou nabízeny jednofázové i trojfázové elektroměry. Jakmile proud překročí maximální hodnotu povolenou pro přímo připojený elektroměr, je možno použít elektroměry řady A nebo B s měřicím transformátorem proudu (CT). Pokud napětí překročí specifikovaný rozsah pro elektroměr, můžete použít elektroměr řady A s měřicími transformátory napětí (VT). Všimněte si, že trojfázové elektroměry řady A a B je možno konfigurovat tak, aby byly použitelné pro třívodičové nebo čtyřvodičové aplikace. Řada C, B a A Jednofázové Trojfázové C B A4 A4 C B B4 A4 A44 Připojení přímé přímé přímé CTVT přímé přímé CT přímé CTVT Max. proud 40A 6A 80A 6A* ) 40A 6A 6A* ) 80A 6A* ) Komunikační vedení - IR, M-Bus, IR, M-Bus, IR, M-Bus, IR, M-Bus, IR, M-Bus, IR, M-Bus, IR, M-Bus, - Soubor funkcí = ocelová řada = bronzová = stříbrná 4 = zlatá = platinová - = není k dispozici volitelné = dostupné zadáním určitých objednávkových kódů *) 6A je sekundární proud připojeného transformátoru proudu, použitého v případě, že proud překročí maximální hodnotu platnou pro přímo připojený elektroměr.

12 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N Řada A Souhrnné informace o výrobku Klíčové aplikace Měřicí funkce Použití v průmyslu Použití v budovách pro komerční účely Objektové měření Fakturační aplikace Výkonnostní parametry elektroměru Trojfázový a jednofázový Přímé připojení do proudu 80 A Připojení přes transf. s výstupem, nebo A Činná příp. činná a jalová energie Třída přesnosti C, B nebo A (třída 0, S, nebo ) Měření odebírané (import), příp. odebírané a dodávané energie (import a export) Široký napěťový rozsah (00 00 V) Pixelově orientovaný displej Až 4 tarify Až 4 vstupy a výstupy Nízký příkon Volitelná hodinová funkce s řízením tarifů, předcházejícími hodnotami, max./ min. odběr, zatěžovacími profily Měření vyšších harmonických až do 6. harmonické; vyhodnocování celkového harmonického zkreslení (THD) Komunikace Pulzní výstup Zabudovaná sběrnice M-Bus Zabudovaná linka pro Modbus RTU a EQ bus IR port pro sériový komunikačníadaptér Instalace Svorka podle DIN 487 ( svorka pro elektrorozvodné závody ) Široký teplotní rozsah Plombovatelná tlačítka pro konfiguraci Schválení Schválení podle MID, příloha B Počáteční ověření podle směrnice MID, příloha D Typové schválení podle IEC

13 ŘADA A Řada A Popis Elektroměry řady A jsou přístroje pro jednofázové a trojfázové měření odběru elektrické energie. Elektroměry řady A jsou určeny pro montáž na lištu DIN a jsou vhodné pro instalaci do distribučních rozváděčů a malých rozvodnic či skříní, pro měření odběru jednotlivých spotřebičů. Díky hlavním svorkám v uspořádání podle normy DIN 487 a přístupu zespodu jsou elektroměry řady A vhodné pro řadu aplikací. Vlastnosti obecně Elektroměry řady A jsou ideálním přístrojem pro řadu aplikací a instalací. Jsou navrženy pro široký rozsah napětí a široký rozsah teplot. Zobrazovací jednotka je orientována pixelově a může současně zobrazovat až čtyři veličiny. Listování jednotlivými funkcemi a veličinami se provádí jednoduše tlačítky umístěnými pod displejem. Pro konfiguraci nastavení elektroměru je třeba si zajistit přístup k nastavovacímu (SET) tlačítku, které je chráněno skleněným víčkem proti neoprávněnému přístupu a je zaplombováno. Vlastní výkonový odběr elektroměru je velmi nízký a činí méně než 0,8 VA. Komunikace Data z elektroměrů řady A je možno odečítat přes pulzní výstup nebo sériovou komunikační linku. Pulzní výstup je tvořen polovodičovým relé, které generuje pulzy přímo úměrně naměřené energii. Elektroměry je také možno vybavit zabudovaným sériovým rozhraním pro protokoly M-Bus nebo Modbus RTU (). Elektroměry s rozhraním je také možno nastavit tak, aby komunikovaly po nové sběrnici EQ pomocí nové síťové propojovací brány (gateway) G. Všechny elektroměry řady A jsou dodávány s infračerveným portem pro komunikaci pomocí sériového komunikačního adaptéru (Serial Communication Adapter - SCA), například typu KNX. Měřené veličiny Elektroměry řady A jsou vybaveny možností odečtu hodnot naměřených veličin. Načítat je možno celou řadu elektrických veličin, v závislosti na verzi elektroměru: Vstupy a výstupy Elektroměry řady A podporují až čtyři vstupy/výstupy (I/O). Může se jednat o dva vstupy a dva výstupy v pevné konfiguraci, nebo čtyři vstupně/výstupní body, které je možno libovolně konfigurovat tak, aby fungovaly jako vstup nebo výstup. Vstupy je možno používat pro čítání pulzů, např. z vodoměru, případně k načítání stavu externích zařízení. Výstupy je možno používat jako pulzní výstupy nebo výstupy pro řízení externích přístrojů jako např. stykačů nebo jako alarmový výstup (připojený přes externí relé). Výstupy musí mít zajištěnu dodávku energie z externího zdroje napětí. Schválení Elektroměry řady A mají typové schválení podle IEC a mají také typové schválení a ověření podle směrnice pro měřicí přístroje (MID -Measuring Instrument Directive). Zkratkou MID se označuje evropská směrnice č. 004//EC, vydaná Evropskou komisí. Typové schválení a ověření podle MID je povinné pro elektroměry, které se v Evropě a v Evropském hospodářském prostoru (EEA) používají pro fakturační účely. Typové schválení je prováděno podle norem, které pokrývají všechny relevantní technické aspekty elektroměru. Patří sem klimatické podmínky, elektromagnetická kompatibilita (EMC), elektrické požadavky, mechanické požadavky a přesnost. Tarify Tarify jsou řízeny přes vstupy, komunikační linku nebo interními hodinami. Záznamník událostí (Event log) Elektroměry řady Gold (= zlatá) a Platinum (= platinová) jsou vybaveny funkcí záznamníku událostí. Do záznamníku událostí jsou zaznamenávány tyto jevy: přepětí, podpětí, výpadek fázového napětí, záporný výkon, celkový výpadek výkonu a přítomnost vyšších harmonických. Činný výkon Zdánlivý výkon Jalový výkon Proud Napětí Frekvence Účiník Vyšší harmonické Celkové harmonické zkreslení (THD)

14 4 ELEKTROMĚRY PRO MONTÁŽ NA LIŠTU DIN Řada A Souhrnné informace o výrobku Přídavné volitelné funkce Sériové elektroměry řady Gold nebo Platinum jsou vybaveny interními hodinami, které dále rozšiřují řadu funkcí. Tyto hodinové funkce jsou krátce popsány níže. Interní hodiny Interní hodiny, také často nazývané hodiny reálného času (Real Time Clock - RTC) mají zabudovaný kalendář a automaticky sledují přestupný rok a doby přechodu na letní čas (Daylight Savings Time - DST) a zpět. Funkce DST je přídavná a volitelná. Zálohování chodu hodin pro případ výpadku napájení je zajištěno kondenzátorem velké hodnoty (superkapacitor). Čas je řízen krystalem řízeným zdrojem hodinových signálů. Čas a datum se nastavuje tlačítky nebo po komunikační lince. Interní hodiny mají schválení podle IEC 60- a IEC Tyto normy specifikují požadavky na časové spínače ve výrobcích majících vazbu na elektroměry. Přesnost hodin je lepší než ppm při pokojové teplotě. Předcházející hodnoty (angl. Previous values) Funkce předcházejících hodnot je k dispozici u elektroměrů řady Gold a Platinum. Do ní se zaznamenávají obsahy všech energetických registrů a hodnoty vstupního čítače, spolu s datem a časovou značkou, v okamžiku změny dne, týdne nebo měsíce. Všechny celkové hodnoty jsou uloženy do paměti a u elektroměrů vybavených funkcí tarifů jsou do paměti zaznamenány také obsahy všech tarifních registrů. Maximální a minimální odběr (angl. Maximum demand, minimum demand) Funkce demand je k dispozici u elektroměrů řady Gold a Platinum. Tato funkce funguje tak, že po dobu určitého časového intervalu je měřen příkon spotřebiče a z takto získaných hodnot se vypočte střední hodnota příkonu/výkonu. Maximální střední hodnota a minimální střední hodnota výkonu jsou pak uloženy do paměti, včetně kalendářního data a časové značky.pro každý soubor hodnot odběru je ukládáno koncové datum/čas časového období. Pro každé časové období je možno ukládat následující veličiny: činný, jalový a zdánlivý výkon (pouze příkon, tedy importovaný výkon) a počet pulzů registrovaných na vstupech. Zatěžovací profil (angl. Load profile) Funkce load profile je k dispozici u elektroměrů řady Platinum. Zatěžovací profil je funkce, která ukládá údaje o odebrané energii za předem definovanou dobu. Pro každý časový interval je možno ukládat následující veličiny: činná a jalová energie, a to importovaná a exportovaná energie, počet pulzů registrovaných na vstupech. Funkce zatěžovacího profilu využívá standardní časové nastavení, bez ohledu na to, zda je aktivována funkce přechodu na letní čas či nikoli. Celkové harmonické zkreslení (THD) Možnost měření celkového harmonického zkreslení (THD) a vyšších harmonických je k dispozici u elektroměrů řady Platinum. Vyšší harmonické napětí a proudu (. až 6.), včetně základní harmonické, jsou měřeny sekvenčním způsobem, vždy jedna harmonická v určitý čas. Celkové harmonické zkreslení je vyhodnocováno a zobrazováno v procentech. Samostatné vyšší harmonické jsou dány násobkem základní frekvence, až do 6. Údaje o celkovém harmonickém zkreslení (THD) a také jednotlivé vyšší harmonické jsou zobrazovány na displeji. Údaje o THD a hodnoty jednotlivých vyšších harmonických je také možno načítat po sériové komunikační lince.

15 Ř ADA A Objednací údaje Napětí V Třída přesnosti I/O Komunikace Typ Objednací kód Bal. množ. Hmotnost ks Ocelová řada Steel činná energie V AC třída B (tř. ) Pulzní výstup - A4-00 CMA704R A4-00 CMA7000R M-Bus A4-00 CMA0040R Stříbrná řada Silver činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy a komunikační linku V AC třída B (tř. ) výstupy jalová tř. vstupy A4-00 CMA700R M-Bus A4-00 CMA7004R Zlatá řada Gold činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy, komunikační linku nebo hodinami, předchozí hodnoty, max. a min. odběr V AC třída B (Cl. ) výstupy jalová tř. vstupy A Rozměry A4 Popis Elektroměr pro přímé připojení. Ověření a schválení podle směrnice MID. Schválení podle normy IEC. Různé měřené veličiny. Alarmová funkce. Komunikace - infračerveným paprskem. Volitelně: komunikace po sběrnicích/pomocí protokolů M-Bus, Modbus, EQ bus. 97 CMC48400F000 A4 Jednofázový elektroměr 80A, šířka 4 DIN moduly, s infračerveným (IR) portem CMA700R000 0.

16 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N 6 Objednací údaje Napětí V Třída přesnosti I/O Komunikace Typ Objednací kód Bal. množ. Hmotnost ks - A4-00 CMA70R A4-00 CMA700R M-Bus A4-00 CMA004R Ocelová řada Steel činná energie V AC třída B (tř. ) Pulzní výstup Stříbrná řada Silver činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy a komunikační linku V AC třída B (tř. ) výstupy jalová tř. vstupy A4-00 CMA70R000 Platinová řada Platinum činná a jalová energie, import/export, tarify -4, tarify řízeny přes vstupy, komunikační linku nebo hodinami, předchozí hodnoty, max. a min. odběr, pokročilé zatěžovací profily, vyšší harmonické a THD V AC třída C (tř. 0, S) jalová tř. konfigurovatelné 4 I/O kanály A Rozměry 9 A4 Popis Elektroměr připojený přes měřicí transformátory proudu/napětí. Ověření a schválení podle směrnice MID. Schválení podle normy IEC. Napětí V V AC. Různé měřené veličiny. Alarmová funkce. Komunikace - infračerveným paprskem. Volitelně - komunikace protokolem M-Bus, Modbus, EQ bus. 97 CMC48400F000 A4 Jednofázový elektroměr 6A, šířka 4 moduly DIN, s IR portem CMA008R

17 Ř ADA A 7 Popis Přímo připojený elektroměr. Ověření a schválení podle směrnice MID. Schválení podle normy IEC. Měřeni se a měřicimi systémy. Různé měřené veličiny. Alarmová funkce. Komunikace - infračerveným paprskem. Volitelně - komunikace po sběrnicích M-Bus, Modbus, EQ bus. Objednací údaje Napětí V Třída přesnosti I/O Komunikace Typ Objednací kód Bal. množ. Hmotnost ks Ocelová řada Steel činná energie x 7.7/00... Třída B (tř. ) 88/00 V AC Pulzní výstup - A4-00 CMA700R A4-00 CMA0044R M-Bus A4-00 CMA004R Bronzová řada Bronze činná a jalová energie, import/export. x 7.7/00... Třída B (tř. ) 88/00 V AC jalová tř. Pulzní výstup A4-00 CMA70R M-Bus A4-00 CMA70R Stříbrná řada Silver činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy a komunikační linku. x 7.7/00... Třída B (tř. ) 88/00 V AC jalová tř. výstupy A4-00 CMA70R vstupy M-Bus A4-00 CMA706R Platinová řada Platinum činná a jalová energie, import/export, tarify -4, tarify řízeny přes vstupy, komunikační linku nebo hodinami, předchozí hodnoty, max. a min. odběr, pokročilé zatěžovací profily, vyšší harmonické a THD. x7.7/00... Třída B (tř. ) 88/00 V AC jalová tř. konfigurovatelné 4 I/O kanály A4-00 CMA70R M-Bus A4-00 CMA70R Rozměry 9 A4 CMC484004F000 A4 Trojfázový elektroměr 80A, šířka 7 modulů DIN, s IR portem

18 8 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N Popis Elektroměr připojený přes měřicí transformátory proudu/napětí. Ověření a schválení podle směrnice MID. Schválení podle normy IEC. Měřeni se a měřicimi systémy. Různé měřené veličiny. Alarmová funkce. Komunikace - infračerveným paprskem. Volitelně - komunikace po sběrnicích M-Bus, Modbus, EQ bus. Objednací údaje Napětí V Třída přesnosti I/O Komuni- Typ kace Objednací kód Bal. Hmotmnož. nost ks Ocelová řada Steel činná energie x 7.7/ /00 V AC Třída B (tř. ) Pulzní výstup - A44-00 CMA70R A44-00 CMA0048R M-Bus A44-00 CMA0049R Bronzová řada Bronze činná a jalová energie, import/export. x 7.7/ /00 V AC Třída B (tř. ) jalová tř. Pulzní výstup - A44-00 CMA000R A44-00 CMA704R M-Bus A44-00 CMA70R Stříbrná řada Silver činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy a komunikační linku. x 7.7/ /00 V AC Třída B (tř. ) jalová tř. výstupy vstupy Třída C (tř. 0, S) jalová tř. - A44-00 CMA706R A44-00 CMA707R M-Bus A44-00 CMA708R Zlatá řada Gold činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy, komunikační linku nebo hodinami, předchozí hodnoty, max. a min. odběr. x 7.7/ /00 V AC Třída C (tř. 0, S) jalová tř. výstupy vstupy A CMA7040R Platinová řada Platinum činná a jalová energie, import/export, tarify -4, tarify řízeny přes vstupy, komunikační linku nebo hodinami, předchozí hodnoty, max. a min. odběr, pokročilé zatěžovací profily, vyšší harmonické a THD. x 7.7/ /00 V AC Třída C (tř. 0, S) jalová tř. konfigurovatelné 4 I/O kanály A44-00 CMA704R M-Bus A44-00 CMA7046R x 7.7/ Třída C (tř. 0, S) 88/690 V AC jalová tř. I/O kanály I/O kanály M-Bus A 44-0 A 44-0 CMA7049R000 CMA7048R Rozměry 9 A44 CMC484006F000 A44 Trojfázový elektroměr 6A, šířka 7 DIN modulů, s IR portem

19 ŘADA A 9 Elektroměry řady A Technická data Napěťové/proudové vstupy A4 A4 A4 A44 Jmenovité napětí 0 V AC x0/400 V AC Napěťový rozsah V AC (-0% - +%) x7.7/ /00 V AC (-0% - +%) Vyzářený výkon v napěťových obvodech 0.8 VA (0.8 W) celkem Vyzářený výkon v proudových obvodech VA (0.007 W) při 0 VAC a I b 0.00 VA (0.00 W) při 0 VAC a I n VA (0.007 W) na fázi při 0 VAC a I b Bázový proud I b A - A - Jmen. proud I n - A - A Referenční proud I ref A - A - Přechodový proud I tr 0. A 0.0 A 0. A 0.0 A Maximální proud I max 80 A 6 A 80 A 6 A Minimální proud I min 0. A 0.0 A 0. A 0.0 A Rozběh. proud I st < 0 ma < ma < 0 ma < ma Plocha připojovacích svorek - mm mm - mm mm Doporučený utahovací moment Nm. Nm Nm. Nm Komunikace Plocha připojovacích svorek 0. - mm 0. - mm Doporučený utahovací moment Převody transformátoru 0. Nm 0.00 VA (0.00 W) na fázi při 0 VAC a I n Konfigurovatelný převod VT - / / - / / Konfigurovatelný převod CT - /9-9999/ - /9-9999/ Indikátor pulzů (LED) Frekvence pulzů 000 imp/kwh 000 imp/kwh 000 imp/kwh 000 imp/kwh Délka pulzu 40 ms 40 ms 40 ms 40 ms Obecné údaje Frekvence 0 or 60 Hz ± % Třída přesnosti B (Cl.) nebo jalová tř. B (Cl.), C (Cl. 0, S) nebo A (Cl.), B (Cl.) nebo B (Cl.), C (Cl. 0, S) nebo jalová tř. jalová tř. jalová tř. Činná energie % 0.%, % %, % 0.%, % Zobrazení energie Podmínky okolního prostředí Provozní teplota Skladovací teplota Vlhkost Pixelově orientovaný displej -40 C C -40 C - +8 C 7% roční průměr, 9% po dobu 0 dnů/rok Odolnost vůči požáru a teplu Svorka 960 C, kryt 60 C (IEC ) Odolnost vůči vodě a prachu IP0 na svorkovnici bez ochranného krytu a IP pod ochranným krytem; podle IEC 609. Mechanické prostředí Elektromagnetické prostředí Výstupy Proud Napětí Frekvence na pulzní výstupu Délka pulzu Připojovací plocha svorek 0. - mm Doporučený utahovací moment Vstupy Napětí OFF (=vyp.) ON (=zap.) Min. délka pulzu Třída M podle směrnice MID (Measuring Instrument Directive), (004//EC). Třída E podle směrnice MID (Measuring Instrument Directive), (004//EC) ma - 40 V AC/DC. Pro elektroměry vybavené pouze výstupem, - 40 V DC. Programovatelná: imp/kwh Programovatelná:0-990 ms 0. Nm 0-40 V AC/DC 0 - V AC/DC 7-40 V AC/4-40 V DC 0 ms Připojovací plocha svorek 0. - mm Doporučený utahovací moment 0. Nm Elektromagnetická kompatibilita EMC Zkouška impulzním napětím 6 kv./0 µs (IEC ) Zkouška rázovým napětím 4 kv./0 µs (IEC ) Zkouška rychlým přechodovým burstem 4 kv (IEC ) Odolnost vůči elmagn. VF polím 80 MHz - GHz at 0 V/m (IEC ) Odolnost vůči rušení induk. z vedení 0 khz - 80 MHz, (IEC ) Odolnost vůči rušení vyššími harmonickými Vyzařované radiové (RF) frekvence khz - 0kHz EN 0, třída B (CISPR) Elektrostatický výboj kv (IEC ) Normy IEC 60-, IEC 60- třída &, IEC 60- třída 0, S, IEC 60- třída, IEC 604-, GB/T , GBT třída &, GB/T třída 0, S, GB , EN 0470-, EN kategorie A, B & C Mechanické charakteristiky Polykarbonát s průhledným předním sklem, spodní kryt, horní kryt a kryt svorek; u svorkovnic použit sklovláknem vyztužený Materiál polykarbonát Rozměry Šířka 70 mm mm Výška 97 mm 97 mm Hloubka 6 mm 6 mm Počet DIN modulů 4 7 *) pouze A44-0 a A44-0

20 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N 0 Řada A Schéma zapojení C B Svorkovnice A = viz obrázky A4 SET OK 4 6 L N A4 A L N C B S S P P P A4 vodičové zapojení, měřící systémy L L L 4 vodičové zapojení, měřící systémy A L L L N A44 vodičové zapojení, měřící systémy C B L L L S S P P S S P P P P 4 vodičové zapojení, měřící systémy A L L L N P P P

21 ŘADA A Řada A Vstupy/výstupy a komunikace Vstupy/výstupy B = viz obrázky na str. 0 výstupy, vstupy 4 konfigurovatelné vstupy/výstupy C Out Out Inp Inp4 C I/O I/O I/O I/O výstup C Out NC NC NC Komunikace C = viz obrázky na str. 0 M-Bus A B C

22 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N Řada B Souhrnné informace o výrobku Klíčové aplikace Použití v budovách pro komerční účely Objektová měření Výkonnostní parametry elektroměru Jednofázový a trojfázový Přímo připojený elektroměr do 6 A Činná nebo činná a jalová energie Import nebo import a export energie Třída přesnosti B (tř. ) nebo C (tř. 0, S) Nízký vlastní příkon Vstup pro připojení přes transformátor:, nebo A Až 4 tarify Alarmová funkce Instalace Široký teplotní rozsah Jednoduchá konfigurace Komunikace Pulzní výstup IR port pro sériový komunikační adaptér Zabudovaná sběrnice M-Bus Zabudované rozhraní pro Mod bus RTU nebo EQ bus Schválení Typové schválení podle směrnice MID, příloha B Prvotní ověření podle směrnice MID, příloha D Typové schválení podle IEC

23 ŘADA B Řada B Popis Elektroměry řady B jsou přístroje pro jednofázové a trojfázové měření odběru elektrické energie. Elektroměry řady B jsou určeny pro montáž na lištu DIN a jsou vhodné pro instalaci do distribučních rozváděčů a malých rozvodnic či skříní, pro měření odběru jednotlivých spotřebičů. Elektroměry řady B jsou vhodné pro aplikace, kde je třeba spolehlivě měřit odběr elektrické energie a kde je omezený instalační prostor. Vstupy a výstupy Elektroměr řady B podporuje dva pevně nakonfigurované vstupy a dva výstupy. Vstupy je možno používat pro čítání pulzů, vysílaných například vodoměrem, nebo načítání stavu externích zařízení. Výstupy je možno použít jako pulzní výstupy nebo pro řízení externích přístrojů, např. stykače nebo vysílání výstrahy (alarmu - připojen přes externí relé). Obecné vlastnosti Elektroměry řady B patří mezi špičkové výrobky tohoto typu, vhodné pro řadu aplikací a instalací. Listování jednotlivými funkcemi a veličinami se provádí jednoduše tlačítky umístěnými pod displejem. Pro konfiguraci nastavení elektroměru je třeba si zajistit přístup k nastavovacímu (SET) tlačítku, které je chráněno skleněným víčkem proti neoprávněnému přístupu a je zaplombováno. Vlastní výkonový odběr elektroměru je velmi nízký a činí méně než 0,8 VA. Komunikace Data z elektroměrů řady B je možno odečítat přes pulzní výstup nebo sériovou komunikační linku. Pulzní výstup je tvořen polovodičovým relé, které generuje pulzy přímo úměrně naměřené energii. Elektroměry je také možno vybavit zabudovaným sériovým rozhraním pro protokoly M-Bus nebo Modbus RTU (). Elektroměry s rozhraním je také možno nastavit tak, aby komunikovaly po nové sběrnici EQ pomocí nové síťové propojovací brány (gateway) G. Všechny elektroměry řady B jsou dodávány s infračerveným portem pro komunikaci pomocí sériového komunikačního adaptéru (Serial Communication Adapter - SCA), například typu KNX. Schválení Elektroměry řady B mají typové schválení podle IEC a mají také typové schválení a ověření podle směrnice pro měřicí přístroje (MID -Measuring Instrument Directive). Zkratkou MID se označuje evropská směrnice č. 004//EC, vydaná Evropskou komisí. Typové schválení a ověření podle MID je povinné pro elektroměry, které se v Evropě a v Evropském hospodářském prostoru (EEA) používají pro fakturační účely. Typové schválení je prováděno podle norem, které pokrývají všechny relevantní technické aspekty elektroměru. Patří sem klimatické podmínky, elektromagnetická kompatibilita (EMC), elektrické požadavky, mechanické požadavky a přesnost. Tarify Tarify jsou řízeny přes vstupy nebo komunikační linku. Měřené veličiny Elektroměry řady B jsou vybaveny možností odečtu hodnot naměřených veličin. Načítat je možno celou řadu elektrických veličin, v závislosti na verzi elektroměru: Činný výkon Zdánlivý výkon Jalový výkon Proud Napětí Frekvence Účiník

24 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N 4 B Jednofázový elektroměr 6A, šířka moduly DIN, s IR portem Objednací údaje Napětí V B Třída přesnosti I/O Komuni- Typ kace Objednací kód Bal. Hmotmnož. nost ks - B - 00 CMA0049R000 0,4 B - 00 CMA000R000 0, M-Bus B - 00 CMA00R000 0, Ocelová řada Steel činná energie x 0 V AC Třída B (tř. ) Pulzní výstup Stříbrná řada Silver činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy a po komunikační lince. x 0 V AC Třída B (tř. ) výst. vstupy jalová tř. M-Bus B - 00 CMA004R000 0,4 B - 00 CMA00R000 0, B - 00 CMA006R000 0, Rozměry CMC4800F000 Popis Přímo připojený elektroměr. Ověření a schválení podle směrnice MID. Schválení podle normy IEC. Řada měřených veličin. Alarmová funkce. Komunikace infračerveným paprskem. Volitelně: komunikace pomocí sběrnic M-Bus, Modbus, EQ bus.

25 Ř ADA B CMC4800F00 Description Přímo připojený elektroměr. Ověření a schválení podle směrnice MID. Schválení podle normy IEC. Měřeni pomoci a měřicich systémů. Řada měřených veličin. Alarmová funkce. Komunikace - infračerveným paprskem. Volitelně: komunikace po sběrnici M-Bus, Modbus, EQ bus. Objednací údaje B Napětí V Třída přesnosti I/O Komunikace Typ Objednací kód Bal. Hmotmnož. nost ks Ocelová řada Steel činná energie x 0/400 V AC Třída B (tř. ) Pulzní výstup - B - 00 CMA006R B - 00 CMA0064R M-Bus B - 00 CMA006R B - 00 CMA0066R Bronzová řada Bronze činná a jalová energie, import/export. x 0/400 V AC Třída B (tř. ) jalová tř. Pulzní výstup Stříbrná řada Silver činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy a po komunikační lince. x 0/400 V AC Třída B (tř. ) jalová tř. výst. vstupy - B - 00 CMA0068R B - 00 CMA0069R M-Bus B - 00 CMA0070R Rozměry B Trojfázový elektroměr 6A, šířka 4 moduly DIN, s IR portem

26 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N 6 Objednací údaje Napětí V Třída I/O přesnosti Komunikace Typ Objednací kód Bal. Hmotmnož. nost ks - B4-00 CMA0077R B4-00 CMA0078R M-Bus B4-00 CMA0079R B4-00 CMA0080R Ocelová řada Steel činná energie x 0/400 V AC Třída B (tř. ) Pulzní výstup Bronzová řada Bronze činná a jalová energie, import/export. x 0/400 V AC Třída B Pulzní (tř. ) výstup jalová tř. Stříbrná řada Silver činná a jalová energie, import/export, tarify -4, řízení tarifů přes vstupy a po komunikační lince. x 0/400 V AC Třída C výst. (tř. 0, S) vstupy V AC jalová tř. B4-00 CMA008R M-Bus B4-00 CMA0084R N L L L 4 L L 7 L Rozměry 97 9 B4 Popis Elektroměr připojený k síti přes měřicí transformátor proudu. Ověření a schválení podle směrnice pro měřicí přístroje (MID). Schválení podle normy IEC. Měřeni pomoci a měřicich systémů. Řada měřených veličin. Alarmová funkce. Komunikace: infračerveným paprskem. Volitelně: komunikace po sběrnicích M-Bus, Modbus, EQ bus. 97 CMC4800F000 B4 Trojfázový elektroměr 6A, šířka 4 moduly DIN, s IR portem

27 ŘADA B 7 Řada B Technická data B B B4 Napěťové/proudové vstupy Jmenovité napětí 0 V AC x0/400 V AC Napěťový rozsah 0-40 VAC (-0% - +%) x0-40 VAC (-0% - +%) Vyzářený výkon v napěťových obvodech 0.9 VA (0,4 W) celkový.6 VA (0,7 W) celkový Vyzářený výkon v proudových obvodech 0.04 VA (0.04 W) při 0 V AC a I b VA (0.007 W) na fázi při 0 V AC a I b Bázový proud I b A - Jmenovitý proud I n - A Referenční proud I ref A - Přechodový proud I tr 0. A 0.0 A Maximální proud I max 6 A 6 A Minimální proud I min 0. A 0.0 A Rozběhový proud I st < 0 ma < ma Plocha připojovacích svorek - mm mm Doporučený utahovací moment Nm. Nm Komunikace Plocha připojovacích svorek 0. - mm Doporučený utahovací moment 0. Nm Převody transformátoru Konfigurovatelný převod transf. proudu (CT) - /9-9999/ Indikátor pulzů (LED) Frekvence pulzů 000 imp/kwh 000 imp/kwh 000 imp/kwh Délka pulzu 40 ms 40 ms 40 ms Obecné údaje Frekvence 0 or 60 Hz ± % Třída přesnosti B (Cl. ) a jalová, tř. B (Cl. ) a jalová, tř. B (Cl. ) nebo C (Cl. 0, S) a jalová, tř. Činná energie % % 0.%, % Zobrazení energie 6 místný LCD 7 místný LCD Podmínky okolního prostředí Provozní teplota -40 C C Skladovací teplota -40 C - +8 C Vlhkost 7% roční průměr, 9% po dobu 0 dnů/rok Odolnost vůči požáru a teplu Svorka 960 C, kryt 60 C (IEC ) Odolnost vůči vodě a prachu IP0 na svorkovnici bez ochranného krytu a IP pod ochranným krytem; podle IEC 609. Mechanické prostředí Třída M podle směrnice MID (Measuring Instrument Directive), (004//EC). Elektromagnetické prostředí Třída E podle směrnice MID (Measuring Instrument Directive), (004//EC). Výstupy Proud - 00 ma Napětí - 40 V AC/DC. Pro elektroměry pouze s výstupem - 40 VDC. Frekvence na pulzním výstupu Programovatelná: imp/kwh Délka pulzu Programovatelná: ms Plocha připojovacích svorek 0. - mm Doporučený utahovací moment 0. Nm Vstupy Napětí 0-40 V AC/DC OFF (=vyp.) 0 - V AC/DC ON (=vyp.) 7-40 V AC/4-40 V DC Min. délka pulzu 0 ms Připojovací plocha svorek 0. - mm Doporučený utahovací moment 0. Nm Elektromagnetická kompatibilita EMC Zkouška impulzním napětím 6 kv./0μs (IEC ) Zkouška rázovým napětím 4 kv./0μs (IEC ) Zkouška rychlým přechodovým burstem 4kV (IEC ) Odolnost vůči VF elmagn. polím 80 MHz - GHz (IEC ) Odolnost vůči rušení induk. z vedení 0kHz - 80MHz (IEC ) Odolnost vůči rušení vyššími harmonic. khz - 0kHz Emitované radiofrekv. signály EN 0, třída B (CISPR) Elektrostatický výboj kv (IEC ) Normy IEC 60-, IEC 60- třída &, IEC 60- třída 0, S, IEC 60- třída, IEC 604-, GB/T , GB/T třída &, GB/T třída 0, S, GB , EN 0470-, EN kategorie A, B & C Mechanické vlastnosti Materiál Polykarbonát s průhledným předním sklem, spodní kryt, horní kryt a kryt svorek; u svorkovnic použit sklovláknem vyztužený polykarbonát. Polykarbonát v prostoru připojovacích svorkovnic. Rozměry Šířka mm 70 mm Výška 97 mm 97 mm Hloubka 6 mm 6 mm Počet DIN modulů 4

28 8 ELEKTROMĚRY PRO MONTÁŽ NA LIŠTU DIN Řada A Schéma zapojení Svorkovnice Vstup fáze Výstup fáze B Nula L N A and B B - vodičové připojení, měřící systémy Vstup fáze Výstup fáze Nula L L L 4 - vodičové připojení, měřící systémy A and B 6 9 L L L N B4 -vodičové připojení, měřící systémy S S 4 7 Vstup proudu L L L P P P P A and B Napětí Výstup proudu Nula 4- vodičové připojení, měřící systémy L L L N P P P S P S P

29 ŘADA B 9 Řada B Vstupy/výstupy a komunikace Vstupy/výstupy A = viz obr. na str. 8 výstupy, vstupy C Out Out Inp Inp výstup C Out NC NC NC Komunikace B = viz obr. na str. 8 M-Bus A B C

30 0 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N Řada C Souhrnné informace o výrobku 4 Klíčové aplikace Podružná měření spotřeby v nájemních domech Objektová měření Veličiny a parametry Přímo připojený elektroměr do 40 A Činná energie Nízký vlastní příkon Alarmová funkce Komunikace Pulzní výstup Instalace Malá velikost - šířka modul DIN (jednofázový) nebo DIN moduly (trojfázový) Široký teplotní rozsah Jednoduchá konfigurace Schválení Typové schválení podle směrnice MID, příloha B Počáteční ověření podle směrnice MID, příloha F Typové schválení podle normy IEC

31 ŘADA C A PŘÍSLUŠENSTVÍ Řada C Popis Elektroměry řady C jsou kompaktní elektroměry pro jednofázové a trojfázové měření. Jsou montovány na lištu DIN a hodí se pro instalaci do distribučních rozváděčů a jako objektové měřiče spotřeby malých spotřebičů. Obecné vlastnosti Šířka pouze jednoho modulu. Elektroměry řady C jsou velmi kompaktní přístroje pro měření spotřeby v jednofázových a trojfázových sítích. Na LCD displeji s velkými číslicemi je zobrazován obsah energetického registru a hodnoty jednotlivých veličin. Přístroje svým teplotním rozsahem umožňují instalaci do nejrůznějších aplikačních prostor. Listování jednotlivými veličinami a funkcemi se provádí tlačítkem umístěným pod displejem. Měřené veličiny Elektroměry řady C podporují odečet řady elektrotechnických veličin. Načítat je možno: Účiník Činný výkon Proud Napětí Výstupy Elektroměry řady C obsahují výstup, který je možno použít jako pulzní výstup nebo alarmový výstup. Veličina, pro kterou je hlášen alarm, případně úroveň alarmu je možno snadno konfigurovat tlačítkem na elektroměru. Výstup je možno použít pro řízení externího přístroje jako např. stykače nebo alarmového indikátoru (připojeného přes externí relé). Schválení Elektroměry řady C mají typové schválení podle normy IEC a evropské směrnice pro měřicí přístroje (MID). U směrnice MID (zkratka z angl. Measuring Instrument Directive) se jedná o směrnici č. 004//EC vydanou Evropskou komisí. Typové schválení platí pro normy, které zahrnují všechny relevantní technické aspekty elektroměru, kam patří klimatické podmínky, elektromagnetická kompatibilita (EMC), elektrické požadavky, mechanické požadavky a přesnost. Verze elektroměrů podle MID mají počáteční ověření v souladu s přílohou F této směrnice. 4

32 ELEKTROMĚRY PRO MONTÁŽ NA LIŠTU DIN C and C Jednofázový a trojfázový elektroměr 40A C CMC48600F000 Popis C Elektroměr pro přímé připojení. Schválení IEC. Měří další elektrotechnické veličiny. Alarmová funkce. Volitelně: ověření a schválení podle směrnice pro měřicí přístroje (MID). Šířka modul DIN. Objednací údaje Napětí V Třída přesnosti I/O Typ Objednací kód Bal. množ. Komunikace Hmotnost ks 4 Ocelová řada Steel činná energie x 0 V AC Třída B (tř. ) Pulzní výstup - C 0-00 *) CMA07R Třída C 0-00 CMA07R *) Schválení MID C CMC486004F000 Popis C Elektroměr pro přímé připojení. Schválení IEC. Měřeni třemi měřicimi systémy. Různé měřené veličiny. Alarmová funkce. Volitelně: přístroj ověřený a schválený podle směrnice MID. Šířka moduly DIN. Objednací údaje Napětí V Třída přesnosti Ocelová řada Steel činná energie x 0/400 V AC I/O Typ Objednací kód Bal. množ. Třída B (tř. ) Pulzní výstup - C 0-00* ) CMA074R třída - C 0-00 CMA07R Komunikace Hmotnost ks *) Schválení podle MID Rozměry C C ,

33 ŘADA C A PŘÍSLUŠENSTVÍ Řada C Technická data C C Napěťové/proudové vstupy Jmenovité napětí 0 V AC x0/400 Napěťový rozsah 0 V AC (-0% - +%) x0-40 V AC (-0% - +%) Vyzářený výkon v napěťových obvodech < 0.8 VA (0. W) celkem. VA (0.6 W) celkem Vyzářený výkon v proudových obvodech 0.0 W při 0 V AC a I b 0.04 VA (0.04 W) na fázi při 0 V AC a I b Bázový proud I b A Jmenovitý proud I n - Referenční proud I ref A Přechodový proud I tr 0. A Maximální proud I max 40 A Minimální proud I min 0. A Startovací proud I st < 0 ma Průřez připojovaných vodičů - 0 mm mm Doporučený utahovací moment Obecné údaje 0,8 Nm Frekvence 0 nebo 60 Hz ± % Třída přesnosti Činná energie % Zobrazení energie Komunikace Připojovací plocha svorek - Doporučený utahovací moment - Indikátor pulzů (LED) Frekvence pulzů Délka pulzu Podmínky okolního prostředí Provozní teplota Skladovací teplota Vlhkost B (tř.) 6-místný číselný LCD displej 000 imp/kwh 40 ms - C C - C - +8 C 7% roční průměr, 9% po dobu 0 dnů/rok Odolnost vůči požáru a teplu Svorka 960 C, kryt 60 C (IEC ) Odolnost vůči vodě a prachu IP0 na svorkovnici bez ochranného krytu a IP pod ochranným krytem; podle IEC 609. Mechanické prostředí Elektromagnetické prostředí Výstupy Proud Napětí Frekvence na pulzním výstupu Délka pulzu Třída M podle směrnice MID (Measuring Instrument Directive), (004//EC). Třída E podle směrnice MID (Measuring Instrument Directive), (004//EC) ma - 40 V DC 00 (imp/kwh) 00 ms Připojovací plocha svorek mm Doporučený utahovací moment Elektromagn. kompatibilita (EMC) 0.8 Nm Zkouška impulzním napětím 6 kv./0 µs (IEC ) Zkouška rázovým napětím 4 kv./0 μs (IEC ) Zkoušky rychlým přechod. burstem 4 kv (IEC ) Odolnost vůči elektromagnetickým VF polím 80 MHz - GHz při 0 V/m (IEC ) Odolnost vůči rušení indukovanému z vedení 0 khz - 80 MHz, (IEC ) Odolnost vůči rušení vyššími harmonickými Vyzařované radiové frekvence khz - 0kHz EN 0, třída B (CISPR) Elektrostatický výboj kv (IEC ) Normy IEC 60-, IEC 60- třída, GB/T , GBT třída, GB , EN 0470-, EN kategorie B Mechanické vlastnosti Materiál Rozměry sklovláknem vyztužený polykarbonát Šířka 7, mm 4 mm Výška mm mm Hloubka 6 mm 6 mm Šířka v DIN modulech 4

34 4 ELEKTROMĚRY PRO MONTÁŽ NA LIŠTU DIN Řada C Schémata zapojení Svorkovnice 4 6 Vstup fáze Výstup fáze C Nula L N 4 A 4 7 C 4 7 Vstup fáze Výstup fáze Nula L L L N A Výstup A = viz obrázky vlevo 0

35 ŘADA C A PŘÍSLUŠENSTVÍ Řada C Objednací údaje Souprava pro čelní montáž CMC48000F00 Příslušenství k elektroměrům Aplikace, použití Typ Objednací kód Bal. množ. Souprava pro čelní montáž Hmotnost (ks) kg Montáž do panelu Souprava pro čelní montáž CMA6R Pouzdro Montáž na stěnu Pouzdro IP (6 modulů) CMA0R CMC48400F006 Aplikace, použití Typ Objednací kód Bal. množ. Hmotnost (ks) kg 4 Pouzdro Příruby Příruba pro upevnění na zadní desku moduly - IP ME EL ME CMC48049F000 Příruba pro upevnění na zadní desku moduly - IP40 Příruba pro upevnění na zadní desku 4 moduly - IP40 Příruba pro upevnění na zadní desku 6 modulů - IP40 Příruba pro upevnění na zadní desku 8 modulů - IP ME EL ME4 EL ME6 EL ME8 EL Další příslušenství, napájecí zdroje, časovače a další užitečné komponenty pro upevnění na modulární lištu DIN (Modular Din Rail Components - MDRC) najdete v katalogu System pro M compact CSC40000D0 nebo na

36 E L E K T R O M Ě R Y P R O M O N TÁ Ž N A L I Š T U D I N 6 Komunikační produkty Popis G je nová brána (gateway) do sítě Ethernet, která velmi usnadňuje sběr dat ze sítě elektroměrů. Komunikace na straně Ethernetu probíhá v datovém výměnném formátu JSON (JavaScript Object Notation). Gateway je také vybavena webovým serverem, který poskytuje detailní přehled o všech elektroměrech instalovaných na síť a také možnostech nastavování vyspělejších konfigurací elektroměrů a načítání dat. Vysoká bezpečnost dat je zajištěna šifrovací a autentizační vrstvou SSL (Secure Sockets Layer). Gateway komunikuje s elektroměry po sběrnici EQ, pomocí komunikačního protokolu založeného na normách IEC (DLMS/cosem). K tomu využívá sériovou linku a u elektroměrů ABB s aktivovanou sběrnicí M-bus může fungovat jako M-Bus master. Modul rozhraní KNX Meter Interface Module ZS/S umožňuje dálkové načítání dat a hodnot z elektroměrů ABB řady A a B. Načtené informace je možno využít například pro fakturační účely v nákladových střediscích, pro optimalizaci spotřeby energie a vizualizaci nebo monitorování instalací. Dále je v systému inteligentních instalací KNX možno řídit funkce elektroměru, např. přepínání tarifů. Závisí to na typu použitého elektroměru. EQ elektroměry EQ B us kr ou n ce á dv li oj nk a DELTA/ODIN IR raní rozh ou ce ná dv oj lin ka opto M Bu s kr Externí komunikace

37 KOMUNIKAČNÍ PRODUKTY 7 Komunikační produkty Objednací údaje G CMC48900F000 Popis Gateway neboli brána G Gateway pro směrování dat a převod přenosových protokolů mezi systémem a sítí elektroměrů, tvořenou až přístroji. Komunikační protokoly na straně elektroměru: EQ bus po sběrnici, M-Bus a ABB IR port Komunikační protokoly na straně systému: Ethernet ve formátu JSON (JavaScriptový objektový zápis). Zabudovaný webový server pro odečet elektroměru a jeho řízení. Modul rozhraní ZX/S. pro práci na sběrnici KNX Modul pro vytvoření rozhraní elektroměrů s portem ABB IR na síť KNX. Tento modul podporuje elektroměry řady A, B, DELTAplus, DELTAsingle, ODIN a ODINsingle. Objednací údaje KNX NapětíV Popis Typ Objednací kód Bal. množ V AC Ethernet Gateway ) G CMA70R Napájení po sběrnici Hmotnost ks Modul rozhraní KNX elměru ) ZS/S. CDG008R ) Technické informace viz příručka CMC48900M00. ) Technické informace viz případně si přečtěte manuál CDC C00 Smart Home and Intelligent Control Product Range Overview 0. Rozměry gateway G RESET Rozměry ZS/S

Hlavní katalog. Elektroměry pro montáž na lištu DIN

Hlavní katalog. Elektroměry pro montáž na lištu DIN Hlavní katalog Elektroměry pro montáž na lištu DIN Úvod Elektroměry pro montáž na lištu DIN Modulární výrobky pro montáž na lištu DIN nabízí širokou řadu funkcí, které je možno začlenit do elektrických

Více

Řada ODIN Stručný přehled výrobků

Řada ODIN Stručný přehled výrobků Stručný přehled výrobků Klíčové aplikace V budovách pro obchodní činnost Měření v objektu Výkonnostní parametry elektroměru Jednofázový a trojfázový Přímé připojení do 65 A Činná energie Třída přesnosti

Více

Hlavní katalog. Elektroměry zapouzdřené, modulární, pro montáž na lištu DIN

Hlavní katalog. Elektroměry zapouzdřené, modulární, pro montáž na lištu DIN Hlavní katalog Elektroměry zapouzdřené, modulární, pro montáž na lištu DIN Úvod Elektroměry pro montáž na lištu DIN Modulární výrobky pro montáž na lištu DIN nabízí širokou škálu funkcí, které je možno

Více

E350 řada 2. ZCF100Ax/Cx s2. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti

E350 řada 2. ZCF100Ax/Cx s2. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti Elektroměry IEC/MID pro domácnosti ZCF100Ax/Cx s2 E350 řada 2 Technické údaje Společnost Landis+Gyr vychází ze své tradice měřidel s otevřenou komunikací a uvádí na trh nejnovější generaci flexibilního

Více

Hlavní katalog Elektroměry s instalací na lištu DIN

Hlavní katalog Elektroměry s instalací na lištu DIN Hlavní katalog Elektroměry s instalací na lištu DIN Úvod Elektroměry pro upevnění na lištu DIN Modulární přístroje pro upevnění na lištu DIN nabízí celou řadu zajímavých funkcí, které je možno využití

Více

E230 ZMR100AR/CR. Technické údaje. Elektroměry BS/IEC/MID pro domácnosti

E230 ZMR100AR/CR. Technické údaje. Elektroměry BS/IEC/MID pro domácnosti Elektroměry BS/IEC/MID pro domácnosti ZMR100AR/CR E230 Technické údaje Elektroměry E230 ToU zaznamenávají spotřebu činné a jalové energie primárně ve třífázových čtyřvodičových sítích. Elektroměr lze použít

Více

E550. ZMG400AR/CR řada 2. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID průmyslové+komerční

E550. ZMG400AR/CR řada 2. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID průmyslové+komerční Elektroměry IEC/MID průmyslové+komerční ZMG400AR/CR řada 2 E550 Technické údaje Společnost Landis+Gyr vychází ze své tradice průmyslových měřidel a uvádí na trh výrobek E550 řady 2, zástupce nejnovější

Více

E350. ZxF100Ax/Cx řada 2. Technická data. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti

E350. ZxF100Ax/Cx řada 2. Technická data. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti Elektroměry IEC/MID pro domácnosti ZxF100Ax/Cx řada 2 E350 Technická data Společnost Landis+Gyr vychází ze své tradice měřidel s otevřenou komunikací a uvádí na trh nejnovější generaci flexibilního modulárního

Více

ŘADA 7E Elektroměr elektronický. 7E xx

ŘADA 7E Elektroměr elektronický. 7E xx ŘADA lektroměr elektronický ŘADA elektronické elektroměry činné energie jedno- nebo dvousměrné s rozhraním (RS485), pro 1- nebo 3-fázový proud, pro přímé měření nebo měření přes měřicí transformátor optimální

Více

Základnová stanice SyM² ZMK400 Technická data

Základnová stanice SyM² ZMK400 Technická data 1 Elektroměry podle IEC / MID Průmyslové a komerční Základnová stanice SyM² ZMK400 Technická data ZMK400CE základnový modul představuje novou řadu synchronních elektroměrů doplněných o modulární koncepci

Více

Elektroměry Ex9EM. Základní elektroměry splňující požadavky ČSN EN , ČSN EN Montáž na DIN lišty

Elektroměry Ex9EM. Základní elektroměry splňující požadavky ČSN EN , ČSN EN Montáž na DIN lišty Ex9EM Základní elektroměry splňující požadavky ČSN EN 62052-11, ČSN EN 62053-21 Montáž na DIN lišty Jmenovité pracovní napětí Ue 230/400 V AC Přímé i něpřímé měření pomocí CT Multi-tarifní nebo 1-tarifní

Více

DIGITÁLNÍ ELEKTROMĚRY S DÁLKOVÝM ODEČTEM ECSEM

DIGITÁLNÍ ELEKTROMĚRY S DÁLKOVÝM ODEČTEM ECSEM tel.: +420 601 567 544 / e-mail: janitza@janitza.cz.cz DIGITÁLNÍ ELEKTROMĚRY S DÁLKOVÝM ODEČTEM Dálkový odečet Modbus, M-Bus, S0 impulzní výstup Kalibrace MID Plombovatelný kryt svorkovnice Digitální elektroměry

Více

přenosu Měření dat s možností MĚŘENÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE EMDX3: multifunkční měřicí centrála

přenosu Měření dat s možností MĚŘENÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE EMDX3: multifunkční měřicí centrála MĚŘENÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE EMDX3: multifunkční měřicí centrála montáž na DIN lištu Měření s možností přenosu dat 0 06 76 Technické charakteristiky (str. 50) Nové přístroje pro měření EMDX umožňují vzdálený

Více

Elektroměr elektronický

Elektroměr elektronický ŘADA 7 lektroměr elektronický ŘADA 7 1-fázový elektroměr činné energie pro přímé měření s mechanickým počítadlem, s nebo bez MID certifikátu, SO-rozhraní 7.12.8.230.0001 7.13.8.230.0010 7.16.8.230.0010

Více

Měření parametrů sítě

Měření parametrů sítě DIRIS A20 Měření parametrů sítě diris_560_a_3_x_cat Diris A20 1. LCD displej. 2. Tlačítko pro volbu režimu zobrazení okamžitých a maximálních hodnot proudu. 3. Tlačítko pro volbu režimu zobrazení napětí

Více

Chytré elektroměry Ex9EMS

Chytré elektroměry Ex9EMS Ex9EMS splňující požadavky ČSN EN 50470-1/3 MID certifikace Montáž na DIN lišty Jmenovité pracovní napětí Ue 230/400 V AC Přímé i něpřímé měření pomocí CT 1 nebo 2-tarifní verze LCD displej Možnost M-Bus

Více

Modul TX OPEN RS232/485

Modul TX OPEN RS232/485 s 8 185 8185P01 TX-I/O ; DESIGO OPEN Modul TX OPEN RS/485 TXI1.OPEN pro integraci cizích systémů a přístrojů do systému DESIGO (V4 nebo vyšší) Platforma pro integraci cizích systémů a přístrojů do řídícího

Více

Multimetry DIRIS A40/41

Multimetry DIRIS A40/41 Products Elektrické rozvaděče SOCOMEC - Měření spotřeby, průmyslové spínací, přepínací a ochranné systémy Měření spotřeby SOCOMEC Multimetry DIRIS A40/41 Univerzální napájecí napětí AC/DC Hodnoty fázových

Více

Třífázový statický ELEktroměr

Třífázový statický ELEktroměr Třífázový statický ELEktroměr ZE 312 Elektroměr ZE312.Dx je třífázový jedno nebo dvoutarifní elektroměr určený pro měření spotřeby elektrické energie v obytných a obchodních prostorách a v lehkém průmyslu.

Více

COUNTIS E00 COUNTIS E10 COUNTIS E20 COUNTIS E30 COUNTIS E40 COUNTIS E50

COUNTIS E00 COUNTIS E10 COUNTIS E20 COUNTIS E30 COUNTIS E40 COUNTIS E50 COUTIS E M A D E T O M E A S U R E Kompletní řada elektroměrů Certifikát MID E 50470 Certifikát MID E 50470 (B+D modul) dostupný pro některé verze přístrojů COUTIS E Tento certifikát s celoevropskou platností

Více

E L E K T R O M Ě R Y

E L E K T R O M Ě R Y ELEKTROMĚRY Pro efektivní řízení spotřeby energie V globálním měřítku, ve kterém je třeba efektivně monitorovat a řídit dodávky energií, představuje společnost LOVATO Electric svou aktualizovanou řadou

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Elektroměr na DIN lištu Hexing Electrical Co., Ltd 1 2009/04/16 Obsah 1 Obecný popis...3 2 Přední/zadní panel...4 3 Displej...5 4 Hlavní funkce...8 Měření a registr...8 Okamžité hodnoty

Více

PEM353. Analyzátor kvality sítě

PEM353. Analyzátor kvality sítě 353 Analyzátor kvality sítě 353 / 06.2018 353 Analyzátor kvality sítě Vlastnosti Univerzální digitální měřicí přístroj 353 se používá pro záznam a zobrazení parametrů elektrické napájecí sítě a k přenosu

Více

Výrobková řada E 210 Vícenásobné signálky E 219 System pro M compact

Výrobková řada E 210 Vícenásobné signálky E 219 System pro M compact Výrobková řada E 210 Vícenásobné signálky E 219 System pro M compact Poloviční velikost silný efekt Nové signálky v šířce 9 mm od společnosti ABB pro montáž na lištu DIN 35 mm, v provedení System pro M

Více

E35C. Komunikační modul Pro domácnosti. AD-FU/CU/GU verze 4.0. Technické údaje

E35C. Komunikační modul Pro domácnosti. AD-FU/CU/GU verze 4.0. Technické údaje Komunikační modul Pro domácnosti AD-FU/CU/GU verze 4.0 E35C Technické údaje Komunikační moduly E35C AD-xU verze 4.0 zajišťují komunikaci TCP/IP prostřednictvím mobilní sítě 2G/3G mezi měřidly E350 a centrálním

Více

Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace

Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace Proudové chrániče FH200, typ AC Obsah Přehled sortimentu 3 Výhody/specifika modulárních systémů 4 Proudové chrániče 6

Více

Sundaram KS. Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ. Uživatelská konfigurace provozu. Snadná montáž. Detailní displej.

Sundaram KS. Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ. Uživatelská konfigurace provozu. Snadná montáž. Detailní displej. Sundaram KS Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ Sundaram KS 1K/2K/3K Sundaram KS 4K/5K > Střídač s čistým sinusovým průběhem > Výběr rozsahu vstupního napětí pro domácí spotřebiče a osobní počítače

Více

Elektroměry ABB/NN 09/08CZ_05/06. Přístroje nízkého napětí

Elektroměry ABB/NN 09/08CZ_05/06. Přístroje nízkého napětí Elektroměry ABB/NN 09/08CZ_05/06 Přístroje nízkého napětí Obsah: Elektroměr DELTA plus popis vlastností objednací údaje příslušenství technické údaje schémata zapojení a pulzní výstupy komunikace po sběrnici

Více

Tel.: Fax.: Web:

Tel.: Fax.: Web: DMK20 DMK50 LOVATO, spol. s.r.o. Za Nádražím 1735 397 01 Písek Czech Republic Tel.: +420 382 265 482 Fax.: +420 382 265 526 E-mail: lovato@lovato.cz Web: www.lovatoelectric.cz Návod (CZ) POPIS Modulární

Více

E550 řada 2. Elektroměry IEC/MID Průmysl a obchod ZMG310AR/CR. Technické údaje. [Status]

E550 řada 2. Elektroměry IEC/MID Průmysl a obchod ZMG310AR/CR. Technické údaje. [Status] Elektroměry IEC/MID Průmysl a obchod ZMG310AR/CR E550 řada 2 Technické údaje [Status] Společnost Landis+Gyr vychází ze své tradice průmyslových měřidel a uvádí na trh výrobek E550 řady 2, zástupce nejnovější

Více

E35C. AD-FE/CE, verze 4.0. Technická data. Komunikační modul pro domácnosti

E35C. AD-FE/CE, verze 4.0. Technická data. Komunikační modul pro domácnosti Komunikační modul pro domácnosti AD-FE/CE, verze 4.0 E35C Technická data Komunikační moduly E35C AD-FE verze 4.0 zajišťují komunikaci TCP/IP přes Ethernet mezi měřidly E350 a centrálním systémem. Pomocí

Více

Electricity Meters Residential. Landis+Gyr E350 (ZMF/ZFF/ZCF100 S2) Flexibilní modularita Spolehlivost a zaměření na budoucí potřeby

Electricity Meters Residential. Landis+Gyr E350 (ZMF/ZFF/ZCF100 S2) Flexibilní modularita Spolehlivost a zaměření na budoucí potřeby Electricity Meters Residential Landis+Gyr E350 (ZMF/ZFF/ZCF100 S2) Flexibilní modularita Spolehlivost a zaměření na budoucí potřeby Rozšiřitelnost pro budoucí funkce Rozšiřitelnost pro budoucí komunikační

Více

Products Elektrické rozvaděče Průmyslové spínací a ochranné systémy SOCOMEC Měření spotřeby SOCOMEC

Products Elektrické rozvaděče Průmyslové spínací a ochranné systémy SOCOMEC Měření spotřeby SOCOMEC Products Elektrické rozvaděče Průmyslové spínací a ochranné systémy SOCOMEC Měření spotřeby SOCOMEC Multimetry DIRIS A20 Univerzální napájecí napětí AC/DC Hodnoty fázových a sdružených napětí, proudů Hodnoty

Více

Jednofázové elektroměry jsou určené na podružné měření spotřeby samostatných I. spotřebičů II. nebo spotřebičů

Jednofázové elektroměry jsou určené na podružné měření spotřeby samostatných I. spotřebičů II. nebo spotřebičů -fázový elektroměr EDI (-modulový) -TARIFÍ -FÁZOVÝ MOD. Jednofázové elektroměry jsou určené na podružné měření spotřeby samostatných spotřebičů nebo spotřebičů ve skupinách v jednofázových sítích s frekvencí

Více

Analyzátor sítě. ADR-Vision. Návod na použití

Analyzátor sítě. ADR-Vision. Návod na použití Analyzátor sítě ADR-Vision Návod na použití ADR-vision: Digitální analyzátor sítě s LED displejem určený pro měření základních elektrických veličin v Jednofázových + Třífázových + Neutro AC systémech Bezpečnostní

Více

ET340. NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: ENIKA CZ, s.r.o.

ET340. NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: ENIKA CZ, s.r.o. ET340 NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: 8021626 ENIKA CZ, s.r.o. Obsah 1 Vlastnosti... 3 1.1 Elektrické parametry... 3 1.2 Parametry prostředí... 3 1.3 Parametry výstupu... 3 1.4 LED indikace...

Více

E450. ZMX310Px PLC 3-fázový. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti

E450. ZMX310Px PLC 3-fázový. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti Elektroměry IEC/MID pro domácnosti ZMX310Px PLC 3-fázový E450 Technické údaje E450 je inteligentní elektroměr pro nové energetické trhy. Nabízí spolehlivý provoz a mnohostrannou funkcionalitu. Modulární

Více

Elektroměry Pro rozvodné a přenosové sítě. Elektroměr. Landis+Gyr E850 ZMQ200. Vyšší efektivita založená na vysoké přesnosti a funkcionalitě

Elektroměry Pro rozvodné a přenosové sítě. Elektroměr. Landis+Gyr E850 ZMQ200. Vyšší efektivita založená na vysoké přesnosti a funkcionalitě Elektroměry Pro rozvodné a přenosové sítě Elektroměr Landis+Gyr E850 ZMQ200 Vyšší efektivita založená na vysoké přesnosti a funkcionalitě Elektroměr Landis+Gyr E850 (ZMQ200) je naším nejnovějším elektroměrem

Více

NÁVOD K INSTALACI. Informace o výrobku Tato tabulka a nákresy 1 a 2 ukazují jednotlivé díly elektroměru DELTAsingle.

NÁVOD K INSTALACI. Informace o výrobku Tato tabulka a nákresy 1 a 2 ukazují jednotlivé díly elektroměru DELTAsingle. NÁVOD K INSTALACI NÁVOD K INSTALACI Obsah Úvod 2 Instalace 2 Funkce 5 Nastavení 7 Pulzní výstup 9 Odstraňování závad 9 Technické údaje 10 Úvod Elektroměr DELTAsingle je určen k měření a registraci činné

Více

Strana 15-2 TŘÍPÓLOVÉ A ČTYŘPÓLOVÉ STYKAČE

Strana 15-2 TŘÍPÓLOVÉ A ČTYŘPÓLOVÉ STYKAČE Strana 1-2 JEDNOPÓLOVÉ A DVOUPÓLOVÉ STYKAČE IEC jmenovitý proud Ith AC1 (400 V): 20 A a 32 A IEC jmenovitý proud AC3 (400 V): 9 A Ideální pro domovní aplikace a aplikace v sektoru služeb Strana 1-2 TŘÍPÓLOVÉ

Více

Modul pro prodloužení modulové sběrnice

Modul pro prodloužení modulové sběrnice s 8 184 8184P01 TX-I/O Modul pro prodloužení modulové sběrnice TXA1.IBE Umožňuje prodloužení modulové sběrnice na vzdálenost až 2 x 200 m Kompaktní rozměry dle DIN 43 880 Jednoduchá montáž a nastavení

Více

Landis+Gyr E550. Elektroměr. Elektroměry Pro energetiku a průmysl ZMG300/400 ZFG400. Vynikající zabezpečení

Landis+Gyr E550. Elektroměr. Elektroměry Pro energetiku a průmysl ZMG300/400 ZFG400. Vynikající zabezpečení Elektroměry Pro energetiku a průmysl Elektroměr Landis+Gyr E550 ZMG300/400 ZFG400 Vynikající zabezpečení Pojistěte si výnosy moderními funkcemi zabraňujícími neoprávněnému přístupu E550 Nová řada elektroměrů

Více

SonoMeter 31 Měřiče tepla

SonoMeter 31 Měřiče tepla SonoMeter 31 Měřiče tepla Popis Danfoss SonoMeter 31 je řada ultrazvukových, kompaktních měřičů tepla určených k měření spotřeby energie při vytápění a chlazení pro účely fakturace. Tyto měřiče jsou určeny

Více

Měřič reziduální kapacity HomeGuard

Měřič reziduální kapacity HomeGuard HomeGuard Měřič reziduální kapacity HomeGuard Měřič reziduální kapacity HomeGuard je zařízení primárně určené k regulaci dobíjecího proudu nabíjecí stanice pro elektromobily. Měřič je určen pro přímé zapojení

Více

E450. ZMX310Gx 2G/3G 3-fázový. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti

E450. ZMX310Gx 2G/3G 3-fázový. Technické údaje. Elektroměry IEC/MID pro domácnosti Elektroměry IEC/MID pro domácnosti ZMX310Gx 2G/3G 3-fázový E450 Technické údaje E450 je inteligentní elektroměr pro nové energetické trhy. Nabízí spolehlivý provoz a mnohostrannou funkcionalitu. Modulární

Více

SINEAX A 210 Multifunkční wattmetr

SINEAX A 210 Multifunkční wattmetr 63 měřených veličin 8 elektroměrů po 5 středních hodnotách P, Q, S Použití Wattmetr A 210 je vhodný pro montáž do rozváděčů a měří všechny důležité veličiny v trojfázové a jednofázové střídavé síti. Měřené

Více

Digitální panelové měřící přístroje

Digitální panelové měřící přístroje Digitální panelové měřící přístroje Digitální panelové měřící přístroje Moderní digitální měřící přístroje s mikroprocesorovým řízením sloužící na měření elektrických veličin v jedno- a třífázové síti

Více

Elektroměry Pro energetiku a průmysl. Elektroměr. Landis+Gyr E650 ZMD300/400 ZFD400. Ochrana investic prostřednictvím flexibilní modularity

Elektroměry Pro energetiku a průmysl. Elektroměr. Landis+Gyr E650 ZMD300/400 ZFD400. Ochrana investic prostřednictvím flexibilní modularity Elektroměry Pro energetiku a průmysl Elektroměr Landis+Gyr E650 ZMD300/400 ZFD400 Ochrana investic prostřednictvím flexibilní modularity Komunikační technologie se rozvíjejí rychlým tempem, přičemž měřicí

Více

Třífázový elektroměr pro nepřímé měření s impulsním výstupem S0

Třífázový elektroměr pro nepřímé měření s impulsním výstupem S0 Technický list www.sbc-support.com Třífázový elektroměr pro nepřímé měření s impulsním výstupem S0 Rozhraní S0 je hardwarové rozhraní pro přenos měřené hodnoty prostřednictvím impulsů. Základní vlastnosti

Více

ENERGYMID EM2281/EM2289/EM2381/EM2387/EM2389 Elektroměr

ENERGYMID EM2281/EM2289/EM2381/EM2387/EM2389 Elektroměr 3-349-867-01 1/4.16 Profesionální elektroměr pro 2-, 3-, 4-vodičové sítě s přímým přípojením 5(80) A nebo přípojením na transformátor 1(6) A (zahrnuje také 5(6) A) Třída přesnosti B pro průmyslové a živnostenské

Více

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Pro zobrazení, záznam a vyhodnocení fyzikálních veličin (výška hladiny, teplota, průtok apod.) 3,5'' TFT dotykový displej, české menu Libovolné kombinace vstupních

Více

Proudový ventil. Pro pulsní řízení AC 24 V pro elektrické výkony do 30 kw. Proudové ventily jsou konstruovány pro spínání těchto odporových zátěží:

Proudový ventil. Pro pulsní řízení AC 24 V pro elektrické výkony do 30 kw. Proudové ventily jsou konstruovány pro spínání těchto odporových zátěží: 4 937 DESIO Proudový ventil Pro pulsní řízení AC 24 V pro elektrické výkony do 30 kw SEA45.1 Použití Proudový ventil se používá pro regulaci topných elementů v zařízeních vytápění, větrání a klimatizace,

Více

Řada střídačů TripleLynx MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Srovnávací solární střídač od společnosti Danfoss 3fázový bez transformátoru 10, 12,5 a 15 kw

Řada střídačů TripleLynx MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Srovnávací solární střídač od společnosti Danfoss 3fázový bez transformátoru 10, 12,5 a 15 kw MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Řada střídačů TripleLynx Srovnávací solární střídač od společnosti Danfoss 3fázový bez transformátoru 10, 12,5 a 15 kw SOLAR INVERTERS 98% Maximální výkon po celý den Střídače

Více

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1 5 243 Spínací hodiny Digitální spínací hodiny jsou určeny pro zapínání a vypínání zařízení nebo regulaci s časovým spínáním. Integrovaný nastavitelný časový spínač Časový spínač jako pomocná funkce Určené

Více

On-line datový list FLOWSIC200 FLOWSIC200 / FLOWSIC200 PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ RYCHLOSTI PROUDĚNÍ

On-line datový list FLOWSIC200 FLOWSIC200 / FLOWSIC200 PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ RYCHLOSTI PROUDĚNÍ On-line datový list FLOWSIC200 FLOWSIC200 / FLOWSIC200 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC200 Na vyžádání Tento produkt nespadá podle článku 2 (4) do oblasti

Více

Elektromotorické pohony pro ventily. SAV81P00 Napájecí napětí AC/DC 24 V, 3-polohové řízení

Elektromotorické pohony pro ventily. SAV81P00 Napájecí napětí AC/DC 24 V, 3-polohové řízení s 4 510 ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAV..P.. se zdvihem 40 mm Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20 ma SAV81P00 Napájecí

Více

Programovatelná zobrazovací jednotka PDU

Programovatelná zobrazovací jednotka PDU Programovatelná zobrazovací jednotka PDU Pro měření a zobrazování fyzikálních veličin (výška hladiny, teplota, průtok apod.) Pro připojení hladinoměrů s proudovým nebo napěťovým výstupem (např. CLM, DLM,

Více

Ministykače Ex9CS. Ministykače dle IEC / ČSN EN a 4pólové verze. Jmenovitý proud AC-3 6, 9 a 12 A při 400 V

Ministykače Ex9CS. Ministykače dle IEC / ČSN EN a 4pólové verze. Jmenovitý proud AC-3 6, 9 a 12 A při 400 V Ministykače dle IEC / ČSN EN 6097-- a pólové verze Jmenovitý proud AC- 6, 9 a A při 00 V Ovládací napětí 5 V AC Jmenovitý podmíněný zkratový proud I q 50 ka Vhodné pro průmyslové i domovní aplikace Montáž

Více

BCPM: Systém pro měření a monitorování napájení datových technologií (PDU) Katalogové listy

BCPM: Systém pro měření a monitorování napájení datových technologií (PDU) Katalogové listy BCPM: Systém pro měření a monitorování napájení datových technologií (PDU) Katalogové listy Funkce a vlastnosti Ideální řešení pro manažery, techniky a provozní vedoucí datových center, kteří odpovídají

Více

OEM ACX36... Regulátor VVK. Building Technologies HVAC Products SICLIMAT SAPHIR. Pro regulační, řídící a kontrolní funkce

OEM ACX36... Regulátor VVK. Building Technologies HVAC Products SICLIMAT SAPHIR. Pro regulační, řídící a kontrolní funkce OEM SICLIMAT SAPHIR Regulátor VVK Pro regulační, řídící a kontrolní funkce ACX36... Regulátor ACX36 se používají v systémech větrání, klimatizace a chlazení. Patří do řady SICLIMAT SAPHIR. Jsou k dispozici

Více

Stykače Ex9C. Stykače dle IEC / ČSN EN Čtyři typové velikosti se jmenovitými proudy až do 100 A při 400 V AC-3.

Stykače Ex9C. Stykače dle IEC / ČSN EN Čtyři typové velikosti se jmenovitými proudy až do 100 A při 400 V AC-3. Stykače Ex9C Stykače dle IEC / ČSN EN 60947-4-1 Čtyři typové velikosti se jmenovitými proudy až do 100 A při 400 V AC-3 3pólové provedení Ovládací napětí 24 415 V AC Jmenovitý podmíněný zkratový proud

Více

On-line datový list FLOWSIC200 PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ RYCHLOSTI PROUDĚNÍ

On-line datový list FLOWSIC200 PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ RYCHLOSTI PROUDĚNÍ On-line datový list FLOWSIC200 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC200 Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou odlišovat a

Více

Komplexní měřící a monitorovací systém pro Vaše výrobní linky Měření energií Vám přináší úspory Let s connect.

Komplexní měřící a monitorovací systém pro Vaše výrobní linky Měření energií Vám přináší úspory Let s connect. Komplexní měřící a monitorovací systém pro Vaše výrobní linky Měření energií Vám přináší úspory Let s connect. Energy monitoring Nejrychlejší cesta k ISO EN 50 001 Energy Analysers pro měření spotřeby

Více

In Zennio Z38. LCD Dotykový panel. InZennio Z38 LCD dotykový panel - je. Funkce: Vyrábí se v různém barevném provedení Bílá, Stříbrná a Grafitová.

In Zennio Z38. LCD Dotykový panel. InZennio Z38 LCD dotykový panel - je. Funkce: Vyrábí se v různém barevném provedení Bílá, Stříbrná a Grafitová. Produktový katalog 2009 In Zennio Z38 LCD Dotykový panel InZennio Z38 LCD dotykový panel - je velkým krokem vpřed v domácí komunikaci. Funkce: Jednoduše nastavitelný. Jednoduše nastavíte funkce, které

Více

TXM1.8RB. Modul pro žaluzie TX-I/O

TXM1.8RB. Modul pro žaluzie TX-I/O 8178p01 s 8 178 TX-I/O Modul pro žaluzie TXM1.8RB 8 beznapěťových reléových výstupů pro... 4 pohony žaluzií se 2 koncovými spínači, nebo 2 pohony žaluzií se 3 koncovými spínači, nebo 2 pohony žaluzií se

Více

SonoMeter 30 Měřiče energie

SonoMeter 30 Měřiče energie SonoMeter 30 Měřiče energie Popis Danfoss SonoMeter 30 je řada kompaktních ultrazvukových měřičů spotřeby energie pro měření spotřeby energie v aplikacích vytápění a pro účely fakturace. Měřiče jsou připraveny

Více

System pro M compact ABB/NN 09/02CZ_11/2007. Přístroje nízkého napětí

System pro M compact ABB/NN 09/02CZ_11/2007. Přístroje nízkého napětí ABB/NN 09/02CZ_11/2007 Přístroje nízkého napětí Před připojením hliníkových vodičů (s průřezem 4 mm 2 ) zajistěte, aby kontaktní plochy těchto vodičů byly očištěny, zbaveny oxidační vrstvy a ošetřeny kontaktní

Více

Elektroměry Elektroměry pro rozvodné a přenosové sítě. Landis+Gyr E880 ZMQ802. Jak měřit energii, když napětí a proud již nejsou analogovými hodnotami

Elektroměry Elektroměry pro rozvodné a přenosové sítě. Landis+Gyr E880 ZMQ802. Jak měřit energii, když napětí a proud již nejsou analogovými hodnotami Elektroměry Elektroměry pro rozvodné a přenosové sítě Landis+Gyr E880 ZMQ802 Jak měřit energii, když napětí a proud již nejsou analogovými hodnotami V souladu s tradicí poskytování špičkových inovací v

Více

ROZDĚLOVA Č TO P NÝC H NÁKLADŮ

ROZDĚLOVA Č TO P NÝC H NÁKLADŮ ROZDĚLOVA Č TO P NÝC H NÁKLADŮ HYDROCLIMA RFM Dálkově odečítaný rozdělovač topných nákladů HYDROCLIMA OPTO Opticky odečítaný rozdělovač topných nákladů V posledních letech se velice často diskutuje na

Více

Bezdrátový multizónový modul

Bezdrátový multizónový modul s 1 428 Bezdrátový multizónový modul pro podlahové vytápění / zónové topné systémy RDE-MZ6 Bezdrátový multizónový modul RDE-MZ6 s napájením AC 230 V Montáž na DIN lištu (součástí dodávky modulu) 2-polohová

Více

Zesilovač rádiového signálu

Zesilovač rádiového signálu 2 704 Synco living Zesilovač rádiového signálu ERF910 Bezdrátový zesilovač k prodloužení dosahu rádiové komunikace Rádiová komunikace protokolem KNX RF (868 MHz, obousměrně) Napájecí napětí AC 2 V (externí

Více

Elektronické kompaktní spouštěče: řada HF

Elektronické kompaktní spouštěče: řada HF Elektronické kompaktní spouštěče: řada HF ELEKTRONICKÉ KOMPAKTNÍ SPOUŠTĚČE: ŘADA HF 3 Elektronické kompaktní spouštěče: řada HF Kompaktní řešení s velkolepou funkčností Elektronický kompaktní spouštěč

Více

Novar 314RS. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.)

Novar 314RS. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.) Novar 314RS Regulátor jalového výkonu Vlastnosti pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.) 8 reléových stupňů pro standardní kompenzaci + alarmové relé 6 tranzistorových výstupů pro připojení

Více

Zesilovač rádiového signálu

Zesilovač rádiového signálu 2 704 Synco 900 Zesilovač rádiového signálu ERF910 Zesilovač RF signálu pro prodloužení dosahu přístrojů systému Synco 900 Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, obousměrně) Napájecí napětí AC 2 V

Více

Spokojenost zákazníků

Spokojenost zákazníků Spokojenost zákazníků Nejlepší poměr cena/výkon C K Kvalitní produkty Zákaznická spokojenost Míra uspokojení zákazníků > 95 % Zpráva pro zákazníka o řešení problému nejdéle do 7 dnů Reakce na požadavek

Více

Programovatelná zobrazovací jednotka PDU

Programovatelná zobrazovací jednotka PDU Programovatelná zobrazovací jednotka PDU Pro měření a zobrazování fyzikálních veličin (výška hladiny, teplota, průtok apod.) Pro připojení hladinoměrů s proudovým nebo napěťovým výstupem (např. CLM, ULM,

Více

TXM1.8P. Měřící modul TX-I/O

TXM1.8P. Měřící modul TX-I/O 8176P01 s 8 176 TX-I/O Měřící modul TXM1.8P 8 vstupů s LED indikací - signál / porucha. 8 vstupů pro odporové články, individuálně konfigurovatelných pro měření odporu nebo teploty. Je hlavně určen pro

Více

SAX..Y. ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily. se zdvihem 20 mm

SAX..Y. ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily. se zdvihem 20 mm s 4 515 ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAX..Y se zdvihem 20 mm SAX31..Y Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení SAX61..Y Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20 ma SAX81..Y

Více

Analyzátor sítě ADR. Návod na použití

Analyzátor sítě ADR. Návod na použití Analyzátor sítě ADR Návod na použití Všeobecný popis Analyzátor sítě ADR slouží pro měření a záznam parametrů sítě a vyrábí se v následujících modifikacích a vybavení: Kód výrobku Model Popis VN 561700

Více

On-line datový list VISIC100SF TUNELOVÉ SENZORY A ANALYZÁTOY

On-line datový list VISIC100SF TUNELOVÉ SENZORY A ANALYZÁTOY On-line datový list VISIC100SF A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. VISIC100SF Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku se mohou odlišovat a

Více

Komunikační cenrála slouží k dálkové osluze a kontrole LPB zařízení s maximálně 16 regulátory.

Komunikační cenrála slouží k dálkové osluze a kontrole LPB zařízení s maximálně 16 regulátory. Komunikační centrála pro LPB zařízení OCI6... Komunikační cenrála slouží k dálkové osluze a kontrole LPB zařízení s maximálně 6 regulátory. Použití Zařízení Budovy Provozovatel Centrála je součástí LPB

Více

INFORMACE O VÝOBKU. Zkušební přístroj elektrických zařízení podle bezpečnostních norem SATURN 100. Obj. č.:

INFORMACE O VÝOBKU. Zkušební přístroj elektrických zařízení podle bezpečnostních norem SATURN 100. Obj. č.: INFORMACE O VÝOBKU 7 Zkušební přístroj elektrických zařízení podle bezpečnostních norem SATURN 100 Obj. č.: 12 05 33 Přehled nejdůležitějších funkcí přístroje Kontrola ochranných (jistících) zapojení FI

Více

DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÉ MULTIMETRY TRMS

DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÉ MULTIMETRY TRMS Návod k obsluze DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÉ MULTIMETRY TRMS Čtěte pozorně všechny instrukce Měřicí přístroje řady EV3M jsou digitální elektronické multimetry trms určené k zobrazování základních elektrických

Více

Elektromotorické pohony pro ventily. SAX81.. Napájecí napětí AC/DC 24 V, 3-polohové řízení

Elektromotorické pohony pro ventily. SAX81.. Napájecí napětí AC/DC 24 V, 3-polohové řízení s 4 501 ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAX.. se zdvihem 20 mm SAX31.. Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení SAX61.. Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20 ma SAX81..

Více

Novar 206/214. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro náročné a středně náročné aplikace s nestandardním měřicím napětím

Novar 206/214. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro náročné a středně náročné aplikace s nestandardním měřicím napětím Novar 206/214 Regulátor jalového výkonu Vlastnosti pro náročné a středně náročné aplikace s nestandardním měřicím napětím 6 nebo 14 reléových stupňů + alarmové relé napájecí napětí 230 V AC ( nebo 115

Více

SAL.. Elektromotorické otočné pohony pro škrticí klapky nebo kohouty ACVATIX. s úhlem natočení 90

SAL.. Elektromotorické otočné pohony pro škrticí klapky nebo kohouty ACVATIX. s úhlem natočení 90 s 4 502 ACVATIX Elektromotorické otočné pohony pro škrticí klapky nebo kohouty SAL.. s úhlem natočení 90 SAL31.. Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál 0

Více

DC svodiče přepětí Ex9UEP

DC svodiče přepětí Ex9UEP DC svodiče přepětí Ex9EP Stejnosměrné svodiče přepětí vhodné pro fotovoltaické aplikace svodičů PV T2 (třída II, 2, C) Splňují požadavky ČSN EN 50539- Jmenovitý výbojový proud I n 20 ka (8/20 µs) Maximální

Více

17. 10. 2014 Pavel Kraják

17. 10. 2014 Pavel Kraják ZÁKONY A DALŠÍ PŘEDPISY PRO ELEKTROENERGETIKU A JEJICH VZTAH K TECHNICKÝM NORMÁM 17. 10. 2014 Pavel Kraják LEGISLATIVA - PŘEHLED Zákon č. 458/2000 Sb. Vyhláška č. 51/2006 Sb. Vyhláška č. 82/2011 Sb. Vyhláška

Více

Elektroměr E570 2G GSM/GPRS pro připojení k transformátoru 3fázový

Elektroměr E570 2G GSM/GPRS pro připojení k transformátoru 3fázový Elektroměry IEC/MID Pro průmysl a obchod ZMY/ZFY405CW1, ZMY/ZFY410CW1 Elektroměr E570 2G GSM/GPRS pro připojení k transformátoru 3fázový Technické údaje E570 je inteligentní 4- a 3vodičový elektroměr pro

Více

RYCHLÉ PŘESNÉ REGULÁTORY PLUS!

RYCHLÉ PŘESNÉ REGULÁTORY PLUS! RYCHLÉ PŘESNÉ REGULÁTORY PLUS! Hledáte výrazné finanční úspory v oblasti spotřeby elektrické energie? Optimalizovali jste již její spotřebu, našli nejlevnějšího dodavatele a myslíte si, že již není kde

Více

Kompenzační transformátory proudu Proudové senzory

Kompenzační transformátory proudu Proudové senzory Kompenzační transformátory proudu Proudové senzory Edisonova 3, Brno 612 00 www.ghvtrading.cz Tel.: +420 541 235 386 Fax: +420 541 235 387 E-Mail: ghv@ghvtrading.cz CCT 31.3 RMS (Kompenzační proudový transformátor,

Více

SAX.. Elektromotorické pohony pro ventily ACVATIX. se zdvihem 20 mm

SAX.. Elektromotorické pohony pro ventily ACVATIX. se zdvihem 20 mm s 4 501 ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAX.. se zdvihem 20 mm SAX31.. Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení SAX61.. Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20 ma SAX81..

Více

THOR Modular. Popis. Vlastnosti. Modulární UPS systém

THOR Modular. Popis. Vlastnosti. Modulární UPS systém THOR Modular Modulární UPS systém Online dvojitá konverze Škálovatelné Decentralizované Paralelní Modulární 10, 20, 30, 40 moduly Systémy 10 520 Popis THOR Modular je nový škálovatelný online systém s

Více

Chytré měření a jeho specifikace

Chytré měření a jeho specifikace Pracovní skupina NAP SG A17P12 25. září 2017 Zadání specifikace měřidla Karta P12 1. Workshop 24. 4. 2017 1. Analýza dopadů přenášení a zpracovávání měřených profilů toků energie na OPM distributorem.

Více

DELTAsingle Jednofázové elektroměry pro montáž na lištu DIN

DELTAsingle Jednofázové elektroměry pro montáž na lištu DIN DELTAsingle Jednofázové elektroměry pro montáž na lištu DIN ABB/NN 09/08CZ_0/06 Přístroje nízkého napětí 4,0 DELTAsingle Popis vlastností 2 DELTAsingle je elektronický elektroměr pro jednofázová měření

Více

Elektromotorické pohony pro ventily

Elektromotorické pohony pro ventily s CDV ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAX..9.. se zdvihem 20 mm SAX319.. Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohový řídicí signál SAX619.. Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20

Více

Modul se montuje naklapnutím na standardní DIN lištu. Příklady zapojení: viz domat Aplikační a projekční příručka.

Modul se montuje naklapnutím na standardní DIN lištu. Příklady zapojení: viz domat Aplikační a projekční příručka. RCIO Kompaktní I/O modul Shrnutí Kompaktní modul vstupů a výstupů RCIO je mikroprocesorem řízený, komunikativní modul se skladbou vstupů a výstupů optimalizovanou pro aplikace VVK a domovní techniky. Modul

Více

Ekvitermní regulátory Lago 0321 Elfatherm E8.

Ekvitermní regulátory Lago 0321 Elfatherm E8. Ekvitermní regulátory Lago 0321 Elfatherm E8. Kaskádové regulátory Elfatherm E8.4401 Elfatherm E8.5064 Systémový manažer Elfatherm E8.5064 www.comfort-controls.de Ekvitermní regulátor Lago 0321 Ekvitermní

Více

COUNTIS E03/E04. Proudový vstup. Náběhový proud (Ist) Napěıový vstup

COUNTIS E03/E04. Proudový vstup. Náběhový proud (Ist) Napěıový vstup COUTIS E00 - E04 1fázový elektroměr - pīímé měīení do 32 A Základní parametry COUTIS E0x je modulární činný elektroměr určený na lištu DI, zobrazující na displeji celkovou činnou energii v kwh. Je pīizpijsoben

Více

Spínání zátěže v režimu ZELENÝ BONUS : : :

Spínání zátěže v režimu ZELENÝ BONUS : : : Tel +420 241 933 339 Mob +420 725 037 608 Fax +420 241 933 332 E-mail daniel.matejka@lgsystem.cz Website www.lgsystem.cz Spínání zátěže v režimu ZELENÝ BONUS Princip účtování vyrobené energie z obnovitelných

Více