TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)"

Transkript

1 TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 4: Tavení slévárenských slitin, příprava tekutého kovu (grafitických litin, slitin: hliníku, hořčíku, zinku). Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

2 Tavení slévárenských slitin Tavení slévárenských slitin je příprava taveniny příslušné roztaveného kovu; zde závisí, zda-li jde o slitinu Fe C (LLG, LKG, LČG, ocel na odlitky), množství surovin pro tavení se stanovuje výpočtem, aby odpovídalo chemickému složení materiálu vyráběného odlitku; pokud tavíme slitiny neželezných kovů, k tomuto účelu se nakupují slévárenské housky příslušných slitin, které mají různý tvar.

3 Tavení litin Tavící zařízení pro výrobu litin - závisí o jaký typ litiny se jedná (LLG, LČG, LKG). 1.Kuplovny jsou šachtovité pece, které slouží především pro výrobu LLG; 2.Středofrekvenční indukční pece slouží pro výrobu LKG, LČG i LLG; 3.Obloukové pece slouží především pro přípravu tavenin ocelí, kde chceme rafinovat taveninu. Kuplovna není vhodná pro výrobu tavenin LKG a LČG, neboť obsahuje větší množství cca 0,1 %S a 0,1 %P. Síra se slučuje s modifikátorem (především Mg) a nedochází k modifikačnímu účinku, který je nutný pro krystalizaci kuličkového i červíkovitého grafitu.

4 Kuplovna Kuplovna - je šachtová pec, vysoká cca 5 m, skládá se z těchto hlavních částí: komína, sazebny, šachty a nístěje, pro vhánění vzduchu slouží větrovod s dmyšnami. Důležitá je také žáruvzdorná vyzdívka pece.

5 Vsázkové suroviny do kuplovny Kovové suroviny: Palivo: - surové železo - vratný materiál - litinový šrot - ocelový šrot - feroslitiny - koks (CaC 2 částečná náhrada koksu, lepší nauhličení vsázky) Struskotvorné přísady: - vápenec - CaCO 3 (dolomit CaCO 3.MgCO 3 zvýšení tekutosti) (kazivec CaF 2 zvýšení tekutosti - zřídka)

6 Kuplovny životnost vyzdívky v kuplovně je cca 1 den, proto bývají dvě kuplovny vedle sebe (v jedné se taví, druhá se opravuje) Pohled na spodní část kuplovny Převzato z podkladových materiálů firmy STS Slévárna Zábřeh, únor 2013

7 Indukční pece V průmyslové praxi se používají pro tavení litin středofrekvenční indukční pece, které jsou univerzálnější; na základě elektrických veličin jde zvýšit teplota v peci. bývají alespoň dvě pece vedle sebe, pro výrobu LLG se vsází se surové železo, vratný materiál, litinový šrot, ocelový šrot, feroslitiny, struskotvorné látky. Schéma a zapojení pece

8 Tavení a metalurgická příprava LKG a LČG Tavení LKG a LČG probíhá též ve středofrekvenčních indukčních pecích Vsázka: surové ocelárenské železo, vratný materiál, očkovadlo, modifikátor, struskotvorné přísady.

9 Očkování LLG a modifikace LKG a LČG Po roztavení je nutno tavenu litin ještě metalurgicky ošetřit LLG se před odlévání očkuje; LKG a LČG se před odléváním modifikuje i očkuje. Očkování LLG se provádí za účelem jemnějšího a pravidelnějšího vylučování grafitu i homogenizaci matrice litiny, očkování se potlačuje vznik zákalky (vylučování ledeburitu) v tenkých stěnách LLG; očkovadla jsou nejčastěji na bázi FeSi75. Modifikátory pro LKG - jsou na bázi kovový Mg, cér, nebo předslitiny na bázi: Si Mg - Ca Al Modidifikátory pro LČG jsou předslitiny na bázi Si-Mg-Ca- AL Ti. Modifikace taveniny se provádí za účelem získání kuličkového nebo červíkovitého grafitu, tj. za účelem výroby odlitků z LKG a LČG.

10 Očkování LLK a LČG při výrobě litiny s kuličkovým i červíkovým grafitem, je také nutné očkování; především je to z hlediska karbidotvornosti modifikátorů. je-li používán modifikátor (při výrobě LČG), pak je doporučováno vysoce účinné očkovadlo na bázi FeSi 75 dávkování očkovadla se používá 0,3 až 0,8 hmot %. Modifikátor i očkovadlo se přidává do taveniny litiny těsně před odléváním.

11 Nejčastěji používané metody modifikace taveniny LKG a LČG V praxi existuje několik metod modifikace: 1. Metoda Sandwich 2. Metoda Tundish 3. Moduifikace v autoklávu 4. Modifikace v +GF+ konvertoru 5. Modifikace In mould

12 Tavící zařízení slitin hliníku Pro tavení slitin hliníku se používají pece s různým typem vyhřívání. Z důvodu rychlé oxidace slitin hliníku jsou vhodné pece, které vykazují mírné redukční prostředí, to jsou pece plynové. Pro tavení slitin hliníku se používají tyto pece: 1. Plynové pece; 2. Odporové pece; 3. Tavící šachtové pece firmy Striko; 4. Udržovací vanové pece; 5. Dávkovací pece Striko Westofen Housky příslušné slitiny se vkládají do tavící pece, po roztavení, ještě před odléváním, je nutno taveninu slitin hliníku metalurgicky ošetřit.

13 Druhy tavících pecí slitin hliníku Plynová pec DEL Obrázky byly přejaty z propagačních materiálů firem Nemak Most a TOKOZ, a.s., září 2012 Odporová kelímková pec

14 Tavící pece slitin hliníku Tavící pece plynové kelímkové Plynová kelímková pec STROCO WESTOFEN

15 Tavící pece slitin hliníku Tavící elektrické odporové pece Elektrická odporová kelímková tavící pec MORGAN

16 Pece pro tavení slitin hliníku Tavící šachtová pec Striko Obrázky převzaty z propagačních materiálů firmy Nemak Most, září 2012

17 Tavící pece STRIKO WESTOFEN Šachtová tavící pec STRIKO WESTOFEN

18 Metalurgické ošetření tavenin hliníku před odléváním Metalurgické operace slitin hliníku jsou: 1. Použití krycích solí již během tavení 2. Rafinace taveniny; 3. Odplynění taveniny; 4. Modifikace taveniny; 5. Očkování taveniny.

19 Zařízení pro odplynění slitin hliníku

20 Modifikace slitin hliníku Strukturu a vlastnosti slévárenských slitin hliníku lze ovlivnit úpravami taveniny (tekutého kovu) před jejím odléváním. Tak, že do traveniny se přidává malé množství vhodné látky, která ovlivňuje proces kystalizace taveniny. Existují dvě možnosti ovlivnění krystalizace slitin hliníku (modifikace a očkování). Modifikace úprava tekutého kovu (přidání určitého množství modifikátoru), kterou se ovlivňuje způsob růstu krystalizačních zárodků a důsledkem jsou změny vyloučených fází (např. způsob krystalizace křemíku ve slitinách Al-Si). Očkování - úprava tekutého kovu (přidání určitého množství očkovadla), kterou se ovlivňuje počet krystalizačních zárodků a důsledkem je zjemnění struktury fáze, která vzniká přímo z taveniny (např. zjemnění fáze a (v postatě hliníku) ve slitinách Al-Si).

21 Modifikace slitin hliníku Modifikace slitin Al-Si (siliminů) účelem je změna tvaru křemíku (jemnější), který se vylučuje při eutektické teplotě; modifikací siluminů se zvýší mechanické vlastnosti především tažnost; modifikací se změní poloha eutektické teploty v diagramu Al-Si

22 Tavení slitin hořčíku Při tavení slitin hořčíku je nutné brát v úvahu, že kyslík se razantně slučuje s hořčíkem (může i hořet). Vsázku je třeba před tavením dostatečně vysušit, resp. předehřát ve speciálním zařízení; Tavící pec pro slitiny hořčíku má speciální konstrukci Předehřívací zařízení slitin Mg před tavením

23 Specifika tavících pecí hořčíku Tavící pece mají speciální konstrukci, která chrání vsázku pro okysličování vsázecí zařízení; tavící pec Highlights Mg Pumpe CTP- skládá se ze dvou komor tavící a odplyňovací, po odplynění tavenina proudí k tlakovému stroji Vsázecí zařízení pece pro tavení slitin hořčíku Pec pro tavení MG slitin s komplexní rafinací

24 Vsázka pro výrobu odlitků ze slitin hořčíku Kovová vsázka - hotové slitiny dodávané hutěmi ve formě housek, vratný materiál, legúry. nekovové složky - legující přísady, které se vsázkují ve formě solí mangan - MnCl2, zirkon - K2ZrF6, atd. vratný materiál - vtokové soustavy, nálitky, přetavené třísky, atd. tavidla. soli, které se používají na zaprašování tekutého kovu a struskotvorné přísady.

25 Rafinace slitin hořčíku před odléváním Rafinace hořčíkových slitin - se provádí za účelem odstranění nekovových částic, vodíku i nežádoucích příměsí taveniny před odléváním. rafinace se nejčastěji provádí rafinačními solemi tak, že se tavenina ohřívá na určitou teplotu (v závislosti od složení slitiny). na její povrch se nasype vysušená rafinační sůl (1 % hmot. taveniny) a vmíchá se do taveniny. Nechá se působit a postupně se z povrchu taveniny odebírají její zplodiny. tavenina je vyčištěna pokud její povrch je zrcadlově čistý. další možnost čištění taveniny je profukování argonem při teplotě taveniny cca 750 C, popř. dusíkem a chlorem.

26 Tavení slitin zinku Tavení slitin zinku - slitiny zinku se taví v plynových nebo elektrických pecích; slitiny zinku vykazují nízký tepelný obsah při licí teplotě. Ten je nízký díky nízké hodnotě latentního krystalizačního tepla (L KR je cca J.kg -1 ) a měrně tepelné kapacitě (c je 390 J.kg -1.K -1 ); zinek nevykazuje takovou slučivost s kyslíkem jako hořčík nebo hliník, a proto tavení zinkových slitin není tak náročné; pro tavení se nejčastěji používají plynové nebo elektrické pece jen je třeba předejít případnému nasycení taveniny škodlivými kovovými prvky. Proto se doporučuje tavit v kelímcích z SiC (nedoporučují se používat kelímky, které dříve sloužily pro tavení jiných slitin). Před odléváním není nutné provádět rafinaci a odplyňování slitin zinku a pro tavení se nemusí používat žádné tavící přípravky.

27 Tavení slévárenských slitin Literatura: [1] NOVÁ, I.: Technologie I. [Skripta], FS-TU v Liberci [2] MICHNA, Š., NOVÁ, I.: Technologie zpracování kovových materiálů. 1. vyd. Adin Prešov, [3] VETIŠKA, A.: Teoretické základy slévárenské technologie. 1. vyd. Praha [4] ROUČKA, J.: Metalurgie neželezných slitin. [Skripta]. VUT Brno, 2006.

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 3: Slévárenské slitiny pro výrobu odlitků, vlastnosti slévárenských slitin, faktory ovlivňující slévárenské vlastnosti, rovnovážné diagramy. Autoři přednášky:

Více

Výroba surového železa, oceli, litiny

Výroba surového železa, oceli, litiny Výroba surového železa, oceli, litiny Výroba surového železa Surové želeo se vyrábí ve vysoké peci. Obr. vysoké pece etapy výroby surového železa K výrobě surového železa potřebujeme tyto suroviny : 1.

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Tavič (kód: 21-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Slévač Kvalifikační úroveň NSK

Více

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec):

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): ŽELEZO - cvičení 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? V oxidech,

Více

Výroba surového železa, výroba ocelí, výroba litin

Výroba surového železa, výroba ocelí, výroba litin Výroba surového železa, výroba ocelí, výroba litin Výroba surového železa surové železo se vyrábí ve vysokých pecích (výška cca 80m, průměr cca 15m) z kyslíkatých rud shora se pec neustále plní železnou

Více

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny METALOGRAFIE II Oceli a litiny Slitiny železa, uhlíku a popřípadě dalších prvků se nazývají oceli a litiny. Oceli jsou slitiny železa obsahující do 2,14 hm. % uhlíku, litiny s obsahem uhlíku nad 2,14 hm.

Více

SLITINY ŽELEZA. Přehled a výroba materiálu

SLITINY ŽELEZA. Přehled a výroba materiálu Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek (briketovaná syntetická struska)

Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek (briketovaná syntetická struska) Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek (briketovaná syntetická struska) Briketované ztekucovadlo rafinačních strusek je vyrobeno ze směsi korundového prášku, dolomitu a dalších přísad. Používá se

Více

TEORIE SLÉVÁNÍ. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TEORIE SLÉVÁNÍ. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TEORIE SLÉVÁNÍ : Zásady metalurgické přípravy oceli na odlitky a zásady odlévání. Tavení v elektrických indukčních pecích, zvláštnosti vedení tavby slitinových ocelí, desoxidace, zásady odlévání oceli.

Více

42 28XX nízko středně legované oceli na odlitky odlévané jiným způsobem než do pískových forem 42 29XX vysoko legované oceli na odlitky

42 28XX nízko středně legované oceli na odlitky odlévané jiným způsobem než do pískových forem 42 29XX vysoko legované oceli na odlitky Oceli na odlitky Oceli třídy 26: do 0,6 % C součásti elektrických strojů, ložiska vozidel, armatury a součásti parních kotlů a turbín, na součásti spalovacích motorů Oceli tříd 27 a 28: legovány Mn a Si,

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 2: Konstrukční řešení a technologičnost konstrukce odlitků; pravidla. Podmíněná slévárenskou technologií a materiálem, pravidla pro konstrukci stěn odlitků,

Více

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.)

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) OBSAH strana PŘEDMLUVA 3 1. ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) 4 1.1 Výrobní procesy ve strojírenské výrobě 4 1.2 Obsah technologie 6 1.2.1. Technologie stroj írenské výroby 7 1.3 Materiály ve

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 1: Úvod - Charakteristika slévárenství (hutní, výroba tvarových součástí), význam slévárenství v rámci netřískových technologií. Slévárenská výroba a její

Více

Slévárenské slitiny. Slévatelnost - schopnost slévárenských slitin vytvářet kvalitní odlitky - přispívá k ní:

Slévárenské slitiny. Slévatelnost - schopnost slévárenských slitin vytvářet kvalitní odlitky - přispívá k ní: Slévárenské slitiny Slévatelnost - schopnost slévárenských slitin vytvářet kvalitní odlitky - přispívá k ní: tavitelnost - je schopnost kovů a slitin přecházet ze stavu pevného do stavu kapalného; zabíhavost

Více

LITINY. Slitiny železa na odlitky

LITINY. Slitiny železa na odlitky Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

Metalurgie slitin Al. Vznik vměstků: Vměstky ve slitinách Al Hlavní typy vměstků:

Metalurgie slitin Al. Vznik vměstků: Vměstky ve slitinách Al Hlavní typy vměstků: Metalurgie slitin Al Omezení vzniku vměstků Rafinace Odplynění Očkování Modifikace Kontrola MPL II 7 Vměstky ve slitinách Al Hlavní typy vměstků: Oxidické blány Makroskopické vměstky kompaktního tvaru

Více

1 Druhy litiny. 2 Skupina šedých litin. 2.1 Šedá litina

1 Druhy litiny. 2 Skupina šedých litin. 2.1 Šedá litina 1 Litina je nekujné technické železo obsahující více než 2% C a další příměsi, např. Mn, Si, P, S. Vyrábí se v kuplovnách ze surového železa, ocelového a litinového šrotu, koksu (palivo) a vápence (struskotvorná

Více

LITÍ POD TLAKEM. Slévárenství

LITÍ POD TLAKEM. Slévárenství Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Metalurgické vlivy na výrobu tenkostěnných odlitků pro automobilový průmysl z LKG s vyšším obsahem křemíku

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Metalurgické vlivy na výrobu tenkostěnných odlitků pro automobilový průmysl z LKG s vyšším obsahem křemíku TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní Metalurgické vlivy na výrobu tenkostěnných odlitků pro automobilový průmysl z LKG s vyšším obsahem křemíku DIPLOMOVÁ PRÁCE 2009 Pavel Tvrzník TECHNICKÁ UNIVERZITA

Více

Technické materiály. Surové železo. Části vysoké pece. Suroviny pro vysokou pec

Technické materiály. Surové železo. Části vysoké pece. Suroviny pro vysokou pec Technické materiály - Technické materiály se dělí na kovové a nekovové - Kovové jsou ţelezné kovy ( oceli a litiny ) a neţelezné kovy ( lehlé: slitiny hliníku, těţké slitiny mědi ) Surové železo - Je měkké,

Více

Slévárenské slitiny. čisté kovy slitiny. slitiny Fe - litiny, - ocel na odlitky neželezné kovy - slitiny Al; - slitiny Mg; - slitiny Cu; - slitiny Zn.

Slévárenské slitiny. čisté kovy slitiny. slitiny Fe - litiny, - ocel na odlitky neželezné kovy - slitiny Al; - slitiny Mg; - slitiny Cu; - slitiny Zn. Slévárenské slitiny čisté kovy slitiny Rovnovážný diagram dvou kovů s úplnou rozpustností v tuhém stavu slitiny Fe - litiny, - ocel na odlitky neželezné kovy - slitiny Al; - slitiny Mg; - slitiny Cu; -

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Ivana Bočková

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Ivana Bočková Škola Autor Číslo projektu Číslo dumu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Ivana Bočková CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_20_MY_1.06 Název Technické materiály

Více

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 1 Ing. Vladimír Toman

Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 1 Ing. Vladimír Toman ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metalurgie neželezných kovů Slévárenství Část 1 Ing. Vladimír Toman 1 Metalurgie neželezných a železných kovů není

Více

Metalurgie železných kovů Výroba surového železa Ing. Vladimír Toman

Metalurgie železných kovů Výroba surového železa Ing. Vladimír Toman ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metalurgie železných kovů Výroba surového železa Ing. Vladimír Toman 1 Základní typy podniků jsou znázorněny na následujícím

Více

METALURGIE SLÉVÁRENSKÝCH SLITIN (studijní opory)

METALURGIE SLÉVÁRENSKÝCH SLITIN (studijní opory) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství METALURGIE SLÉVÁRENSKÝCH SLITIN (studijní opory) učební text / scénáře / testy Jiří Hampl Ostrava 2013 Recenzent:

Více

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Část svařování cvičící: Ing. Michal Douša Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Doporučená studijní literatura Novotný, J a kol.:technologie slévání, tváření

Více

ŽELEZO A JEHO SLITINY

ŽELEZO A JEHO SLITINY ŽELEZO A JEHO SLITINY Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 ČISTÉ ŽELEZO Atomové číslo 26 hmotnost 55,874 hustota 7,87 g.cm-3 vodivé, houževnaté, měkké A 50 %, Z 90 % pevnost 180 až 250 MPa,

Více

Nová tavící technologie firmy Consarc -vakuum CAP - ve vakuu nebo v ochranné atmosféře

Nová tavící technologie firmy Consarc -vakuum CAP - ve vakuu nebo v ochranné atmosféře Nová tavící technologie firmy Consarc -vakuum CAP - ve vakuu nebo v ochranné atmosféře Consarc Engineering Ltd, Inductotherm Group, vyvinula novou řadu indukčních tavicích pecí pro zpracování železných

Více

Ocel je slitina Fe + C + doprovodných prvků (Si, Mn, S, P) + legujících prvků (Ni, Cr, Mo, W, Zi ), kde % obsah uhlíku ve slitině je max. 2.14 %.

Ocel je slitina Fe + C + doprovodných prvků (Si, Mn, S, P) + legujících prvků (Ni, Cr, Mo, W, Zi ), kde % obsah uhlíku ve slitině je max. 2.14 %. OCEL Ocel je slitina Fe + C + doprovodných prvků (Si, Mn, S, P) + legujících prvků (Ni, Cr, Mo, W, Zi ), kde % obsah uhlíku ve slitině je max. 2.14 %. VÝROBA OCELI Ocel se vyrábí zkujňováním bílého surového

Více

VÝROBA A STRUKTURA LITINY S ČERVÍKOVITÝM GRAFITEM

VÝROBA A STRUKTURA LITINY S ČERVÍKOVITÝM GRAFITEM VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA A

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Tavič (kód: 21-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Slévač Kvalifikační úroveň NSK

Více

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy. Materiály a technologie kovy. Karel Stibor

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy. Materiály a technologie kovy. Karel Stibor Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy Materiály a technologie kovy Karel Stibor 2007 1. Materiály a technologie - kovy 1.1 Osnova předmětu Význam kovů v národním

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada SLÉVÁRENSTVÍ,

Více

Tlakové lití. Zpracování taveniny v tlakovém lití využívá:

Tlakové lití. Zpracování taveniny v tlakovém lití využívá: Tlakové lití Při vysoké výrobnosti je nejhospodárnější metoda tlakového lití. Rychlost tuhnutí je tak vysoká, že i vliv metalurgie materiálu je velice malý. Proto odpadá nutnost modifikace a zjemnění zrna

Více

MODIFIKACE SLITINY AlSi7Mg0,3 STRONCIEM

MODIFIKACE SLITINY AlSi7Mg0,3 STRONCIEM MODIFIKACE SLITINY AlSi7Mg0,3 STRONCIEM Jaromír CAIS A, Jaroslava SVOBODOVÁ C, Nataša NÁPRSTKOVÁ B A Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Pasteurova

Více

Metalurgie slitin Al

Metalurgie slitin Al Metalurgie slitin Al Rozdělení slitin Al Al-Si siluminy Al-Cu duraly Al-Mg hydronalia(hydronaly) Al-Zn zinkové siluminy (nesprávně) Al-Cu duraly historicky nejstarší dnes pouze 2 slitiny tohoto typu (AlCu5)

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KOVY

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KOVY JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KOVY 1. ŽELEZNÉ KOVY železné kovy jsou slitiny železa s uhlíkem nebo legujícími prvky surové železo a litina obsahuje 2-4%

Více

O Z N Á M E N Í. o z n a m u j e

O Z N Á M E N Í. o z n a m u j e Krajský úřad Libereckého kraje odbor životního prostředí a zemědělství O Z N Á M E N Í Ve smyslu ustanovení 8 odst. 2 zákona č. 76/20021 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném

Více

TEST A 2) PERLIT 3) METODA SANDWICH - 1 - - 2 -

TEST A 2) PERLIT 3) METODA SANDWICH - 1 - - 2 - TEST A 2) PERLIT Eutektoid vzniklý rozpadem austenitu podle metastabilního systému. Je tvořen feritem a perlitickým cementitem, který mu dodává větší pevnost a tvrdost, než má ferit. Perlit má dvě morfologické

Více

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v září 2013.

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v září 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Svařování Rozdělení a druhy elektrod,značení,volba

Více

Výroba surového železa a výroba oceli

Výroba surového železa a výroba oceli Výroba surového železa a výroba oceli Vlastnosti železa (Fe) nejrozšířenější přechodný kovový prvek druhý nejrozšířenější kov na Zemi, hojně zastoupen i ve vesmíru v přírodě minerály železa rudy: hematit

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 23 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

6. prosinec 2012 OŽPZ 1276/2012 R O Z H O D N U T Í

6. prosinec 2012 OŽPZ 1276/2012 R O Z H O D N U T Í Adresátům dle rozdělovníku ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC KULK 72561/2012 Čech/391 6. prosinec 2012 OŽPZ 1276/2012 petr.cech@kraj-lbc.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého

Více

OCELI A LITINY. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu

OCELI A LITINY. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu OCELI A LITINY Ing. V. Kraus, CSc. 1 OCELI Označování dle ČSN 1 Ocel (tvářená) Jakostní Tř. 10 a 11 - Rm. 10 skupina oceli Tř. 12 a_ 16 (třída) 3 obsah všech leg. prvků /%/ Význačné vlastnosti. Druh tepelného

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Metalurgické zásady výroby odlitků z litiny s kuličkovým grafitem s vysokým obsahem křemíku

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Metalurgické zásady výroby odlitků z litiny s kuličkovým grafitem s vysokým obsahem křemíku TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní Metalurgické zásady výroby odlitků z litiny s kuličkovým grafitem s vysokým obsahem křemíku BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2006 Pavel Tvrzník TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

Více

NAUKA O MATERIÁLU OCEL A JEJÍ ROZDĚLENÍ. Ing. Iveta Mičíková

NAUKA O MATERIÁLU OCEL A JEJÍ ROZDĚLENÍ. Ing. Iveta Mičíková NAUKA O MATERIÁLU OCEL A JEJÍ ROZDĚLENÍ Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 1 _ Ž E L E Z N É K O V Y _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A

V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 1 _ Ž E L E Z N É K O V Y _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 1 _ Ž E L E Z N É K O V Y _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

MĚŘENÍ A MODELOVÁNÍ TEPLOTNÍCH POLÍ KOKILY S NÁTĚREM. Technická univerzita v Liberci, Háklova Liberec 1, ČR

MĚŘENÍ A MODELOVÁNÍ TEPLOTNÍCH POLÍ KOKILY S NÁTĚREM. Technická univerzita v Liberci, Háklova Liberec 1, ČR MĚŘENÍ A MODELOVÁNÍ TEPLOTNÍCH POLÍ KOKILY S NÁTĚREM Iva Nová Marek Kalina Jaroslav Exner Technická univerzita v Liberci, Háklova 6 461 17 Liberec 1, ČR Abstrakt The article deals with an influence of

Více

PROJEKT V. V. seminář. doc. Ing. Václav KAFKA, CSc.

PROJEKT V. V. seminář. doc. Ing. Václav KAFKA, CSc. Možnosti nákladové redukce při výrobě tekuté fáze litin v českých slévárnách PROJEKT V V. seminář Koordinátor: doc. Ing. Václav KAFKA, CSc. Řešitelé: Ing. Radim URBAN Ing. Miroslav MATUŠKA doc. Ing. Jaroslav

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti. Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_CH9.

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti. Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_CH9. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_CH9.3 Autor Datum vytvoření vzdělávacího materiálu Datum ověření

Více

- zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin

- zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin 2. Metalografie - zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin Vnitřní stavba kovů a slitin ATOM protony, neutrony v jádře elektrony v obalu atomu ve vrstvách

Více

TE1 slévání 1 /u12133

TE1 slévání 1 /u12133 TE1 slévání 1 /u12133 Ing. Aleš HERMAN, Ph.D. Obsah přednášek: 1. Teoretická příprava, fyzikální, chemické a další aspekty technologie slévání 2. Vybrané metody výroby forem a odlévání, slitiny neželezných

Více

NAUKA O MATERIÁLU PŘÍDAVNÉ MATERIÁLY I. Ing. Iveta Mičíková

NAUKA O MATERIÁLU PŘÍDAVNÉ MATERIÁLY I. Ing. Iveta Mičíková NAUKA O MATERIÁLU PŘÍDAVNÉ MATERIÁLY I. Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

POLOTOVARY VYRÁBĚNÉ ODLÉVÁNÍM

POLOTOVARY VYRÁBĚNÉ ODLÉVÁNÍM Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA METALURGIE A MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OPORA

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA METALURGIE A MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OPORA VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA METALURGIE A MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OPORA Název opory/předmětu: Metalurgie litin-mimopecní zpracování roztavené litiny Číslo předmětu:

Více

Kovy a metody jejich výroby

Kovy a metody jejich výroby Kovy a metody jejich výroby Kovy v periodické tabulce Základní vlastnosti kovů 80 % prvků v přírodě jsou kovy, v PSP stoupá kovový charakter směrem DOLEVA Vlastnosti: Fyzikální kovový lesk kujnost a tažnost

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 5: Druhy forem a jejich charakteristika. Výroba pískových forem, model modelová deska. Formovací směsi (ostřivo, pojivo, přísady, popř. voda). Pojiva I,

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Tavič (kód: 21-011-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Tavič Kvalifikační úroveň NSK

Více

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ SEEIF Ceramic,a.s., Rájec-Jestřebí, Česká Republika libor.bravansky@ceramic.cz

Více

ANALÝZA PRASKAVOSTI A ZALAMOVÁNÍ HRAN TLAKOVĚ LITÉHO ODLITKU Z AL SLITINY PŘI APRETACI

ANALÝZA PRASKAVOSTI A ZALAMOVÁNÍ HRAN TLAKOVĚ LITÉHO ODLITKU Z AL SLITINY PŘI APRETACI ANALÝZA PRASKAVOSTI A ZALAMOVÁNÍ HRAN TLAKOVĚ LITÉHO ODLITKU Z AL SLITINY PŘI APRETACI Bc. Michal Brynda Vedoucí práce: Ing. Aleš Herman, Ph.D. Abstrakt Projekt se zabývá analýzou tlakově litého odlitku

Více

Katedra materiálu.

Katedra materiálu. Katedra materiálu Vedoucí katedry: prof. Ing. Petr Louda, CSc. Zástupce vedoucího katedry: doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D. Tajemnice katedry: Ing. Daniela Odehnalová http://www.kmt.tul.cz/ EF TUL, Gaudeamus

Více

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ a Miloš MASARIK, b Libor ČAMEK, a Jiří DUDA, a Zdeněk ŠÁŇA a EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s., Štramberská 2871/47, Czech

Více

Závislost tvrdosti odlitků Al slitin na době stárnutí a průběhu tepelného zpracování

Závislost tvrdosti odlitků Al slitin na době stárnutí a průběhu tepelného zpracování Závislost tvrdosti odlitků Al slitin na době stárnutí a průběhu tepelného zpracování Jakub Kopecký Vedoucí práce: Ing. Aleš Herman, Ph.D. Abstrakt Tato práce se zabývá závislostí tvrdosti odlitků z konkrétních

Více

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TECHNOLOGIE I : Svařování plamenem. Základní technické parametry, rozsah použití, pracovní technika svařování slitiny železa a vybraných neželezných kovů a slitin. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA LITINY

Více

Metalografické aspekty použití nanočástic při mimopecním zpracování siluminů

Metalografické aspekty použití nanočástic při mimopecním zpracování siluminů Metalografické aspekty použití nanočástic při mimopecním zpracování siluminů Bc. Michaela Brathová Vedoucí práce: Ing. Petr Zikmund Abstrakt Cílem experimentu bylo zjistit přesné účinky nanoprášku MC-M

Více

METALURGIE A VÝROBA ODLITKŮ Z LITINY S ČERVÍKOVITÝM GRAFITEM

METALURGIE A VÝROBA ODLITKŮ Z LITINY S ČERVÍKOVITÝM GRAFITEM VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŢENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY METALURGIE

Více

Neželezné kovy a jejich slitiny. Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny

Neželezné kovy a jejich slitiny. Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny Neželezné kovy - definice Ze všech chem. prvků tvoří asi tři čtvrtiny kovy. Kromě Fe se ostatní technické kovy nazývají neželezné.

Více

Druhy ocelí, legující prvky

Druhy ocelí, legující prvky 1 Oceli druhy, použití Ocel je technické kujné železo s obsahem maximálně 2% uhlíku, další příměsi jsou křemík, mangan, síra, fosfor. Poslední dva jmenované prvky jsou nežádoucí, zhoršují kvalitu oceli.

Více

Metalografie ocelí a litin

Metalografie ocelí a litin Metalografie ocelí a litin Metalografie se zabývá pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury kovů a slitin. Dále také stanoví, jak tato struktura souvisí s chemickým složením, teplotou a tepelným

Více

ZVLÁŠTNOSTI VÝROBY TVÁRNÉ LITINY V ELEKTRICKÝCH PECÍCH SE ZŘETELEM NA CHOVÁNÍ KYSLÍKU PO MODIFIKACI, OČKOVÁNÍ A BĚHEM TUHNUTÍ

ZVLÁŠTNOSTI VÝROBY TVÁRNÉ LITINY V ELEKTRICKÝCH PECÍCH SE ZŘETELEM NA CHOVÁNÍ KYSLÍKU PO MODIFIKACI, OČKOVÁNÍ A BĚHEM TUHNUTÍ ZVLÁŠNOSI VÝROBY VÁRNÉ LIINY V ELEKRIKÝH PEÍH SE ZŘEELEM NA HOVÁNÍ KYSLÍKU PO MODIFIKAI, OČKOVÁNÍ A BĚHEM UHNUÍ Jaroslav Šenberger, Jaromír Roučka, Ladislav Zemčík Vysoké učení technické v Brně, ÚMI Abstrakt

Více

1 PŘÍDAVNÝ MATERIÁL PRO PLAMENNÉ SVAŘOVÁNÍ

1 PŘÍDAVNÝ MATERIÁL PRO PLAMENNÉ SVAŘOVÁNÍ 1 PŘÍDAVNÝ MATERIÁL PRO PLAMENNÉ SVAŘOVÁNÍ 1.1 SVAŘOVACÍ DRÁTY Jako přídavný materiál se při plamenovém svařování používá drát. Svařovací drát podstatně ovlivňuje jakost svaru. Drát se volí vždy podobného

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MATERIÁLOVÝCH VĚD A INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MATERIALS SCIENCE AND ENGINEERING

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.9 Materiály v automobilovém průmyslu Kapitola

Více

Zkušenosti se zjišťováním obsahu plynů v tavenině

Zkušenosti se zjišťováním obsahu plynů v tavenině Zkušenosti se zjišťováním obsahu plynů v tavenině Nežádoucí příměsi v tavenině hliníku Hlavními nežádoucími nečistotami v roztaveném hliníku nebo jeho slitinách jsou: - plyny - kovové a nekovové vměstky

Více

VÝROBA SUPER CISTÝCH OCELÍ V PODMÍNKÁCH ŽDAS, a.s.

VÝROBA SUPER CISTÝCH OCELÍ V PODMÍNKÁCH ŽDAS, a.s. VÝROBA SUPER CISTÝCH OCELÍ V PODMÍNKÁCH ŽDAS, a.s. Ludvík Martínek a), Martin Balcar a), Pavel Fila a), Jirí Bažan b), Zdenek Adolf b) a) b) ŽDAS, a.s., Strojírenská 6, 59171 Ždár nad Sázavou, CR VŠB TU

Více

Abstrakt. Abstract. Klíčová slova: Tvárná litina, litina s kuličkovým grafitem, kuličkový grafit, lupínkový grafit, modifikování, očkování

Abstrakt. Abstract. Klíčová slova: Tvárná litina, litina s kuličkovým grafitem, kuličkový grafit, lupínkový grafit, modifikování, očkování Abstrakt V této bakalářské práci je rozebrána tématika tvárné litiny, neboli litiny s kuličkovým grafitem obecně. Je zde ale možné také nalézt přiblížení jednotlivých typů a tvarů grafitu, přičemž pozornost

Více

MINERALOGICKÉ A GEOCHEMICKÉ ZHODNOCENÍ KOROZIVNÍCH PRODUKTŮ POZINKOVANÝCH ŽELEZNÝCH TRUBEK

MINERALOGICKÉ A GEOCHEMICKÉ ZHODNOCENÍ KOROZIVNÍCH PRODUKTŮ POZINKOVANÝCH ŽELEZNÝCH TRUBEK MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV GEOLOGICKÝCH VĚD MINERALOGICKÉ A GEOCHEMICKÉ ZHODNOCENÍ KOROZIVNÍCH PRODUKTŮ POZINKOVANÝCH ŽELEZNÝCH TRUBEK (Rešerše k bakalářské práci) Jana Krejčí Vedoucí

Více

Tab. 1 Označení pro typ tavidla podle charakteristické chemické složky

Tab. 1 Označení pro typ tavidla podle charakteristické chemické složky Klasifikace tavidel Původní klasifikační norma tavidel pro svařování nelegovaných, nízkolegovaných, vysokolegovaných, korozivzdorných a žáruvzdorných ocelí včetně niklu a slitin na bázi niklu byla zrušena

Více

Tabulka Analýza přímých nákladů

Tabulka Analýza přímých nákladů Tabulka 3.1 - Analýza přímých nákladů Přímé náklady jsou náklady přímo zjistitelné měřením nebo vážením na kalkulační jednici (v tab. 3.1 bez odpisů ). Tabulka 3.1 a Naměřené hodnoty nákladových druhů

Více

KOVY ŽELEZNÉ KOVY. Obr.1. Schéma výroby surového železa a oceli KOKSOVNA ŠROT AGLOMERACE ÚPRAVNA ŠROTU VYSOKÁ PEC

KOVY ŽELEZNÉ KOVY. Obr.1. Schéma výroby surového železa a oceli KOKSOVNA ŠROT AGLOMERACE ÚPRAVNA ŠROTU VYSOKÁ PEC KOVY Technické kovy (tj. kovy využívané v technické praxi) jsou krystalické látky, a to převážně slitiny základního kovu s dalšími kovovými nebo nekovovými prvky. Získávají se metalurgickými pochody z

Více

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů.

ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. 1 SLÉVÁRENSTVÍ ODLÉVÁNÍ je způsob výroby polotovarů nebo součástí z kovů, případně jiných tavitelných materiálů. PRINCIP Tavenina se vlije nebo vtlačí do formy, jejíž dutina má tvar a velikost odlitku.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA LEGOVANÝCH

Více

Technologie I. Pájení

Technologie I. Pájení Technologie I. Pájení Pájení Pájením se nerozebíratelně metalurgickou cestou působením vhodného TU v zdroje Liberci tepla, spojují stejné nebo různé kovové materiály (popř. i s nekovy) pomocí přídavného

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525)

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525) List 1 z 9 Pracoviště zkušební laboratoře: Odd. 621 Laboratoř chemická, fázová a korozní Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. Karel Malaník, CSc. ředitel Laboratoří a zkušeben Ing. Vít Michenka zástupce

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

ANALÝZA DEFEKTŮ ODLITKŮ Z LKG

ANALÝZA DEFEKTŮ ODLITKŮ Z LKG ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ ANALÝZA DEFEKTŮ ODLITKŮ Z LKG BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Vojtěch Beneš Studijní obor: Vedoucí práce: Technologie, materiály a ekonomika strojírenství Ing.

Více

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE Obor strojírenských technologií obsahuje širokou škálu různých výrobních procesů a postupů. Spolu se strojírenskými materiály a konstrukcí strojů a zařízení patří mezi základní

Více

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TECHNOLOGIE I : Technologičnost konstrukce svařenců, rozdíl v konstrukci odlitku a svařence, materiály pro svařenec, materiály pro odlitky, vlastnosti materiálů pro svařenec. Autoři přednášky: prof. Ing.

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY LITINA S

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Hutník tavič ocelí (kód: 21-004-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Hutník tavič oceli

Více

ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE

ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE Magisterský obor studia: SLÉVÁRENSKÁ TECHNOLOGIE Obor slévárenská technologie: Je zaměřen zejména na přípravu řídicích a technických pracovníků pro obor slévárenství, kteří mají dobré znalosti dalších

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK)

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) Směrnice OPVK_IVK_c14_2009-11-14 Třídění, označování a základní informace o kovových materiálech se zaměřením na oceli podle ČSN a EN pro projekt

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Výroba tvárné litiny v malé slévárně. Ludmila Formanová

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Výroba tvárné litiny v malé slévárně. Ludmila Formanová ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ Studijní program: Studijní zaměření: B2341 - Strojírenství Materiálové zkušebnictví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Výroba tvárné litiny v malé slévárně Autor: Vedoucí práce:

Více

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů.

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Výhody laserového kalení: Nižší energetická náročnost (kalení pouze

Více

Další poznatky o kovových materiálech pro konstruování

Další poznatky o kovových materiálech pro konstruování Příloha č. 3 Další poznatky o kovových materiálech pro konstruování Definice oceli podle ČSN EN 10020 (42 0002): [Kříž 2011, s.44] Oceli (ke tváření) jsou kovové materiály, jejichž hmotnostní podíl železa

Více

1 NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY

1 NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY 1 NEŽELEZNÉ A JEJICH SLITINY Neželezné kovy jsou všechny kovy mimo železa a jeho slitiny. Neželezné kovy se používají jako : konstrukční materiál, surovina pro výrobu slitinových ocelí, povrchové úpravy.

Více

- Máte před sebou studijní materiál na téma KOVY ALKALICKÝCH ZEMIN, který obsahuje nejdůležitější fakta z této oblasti. - Doporučuji také prostudovat příslušnou kapitolu v učebnici PŘEHLED STŘEDOŠKOLSKÉ

Více

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM 86/18 ARCHIWUM ODLEWNICTWA Rok 2006, Rocznik 6, Nr 18 (2/2) ARCHIVES OF FOUNDRY Year 2006, Volume 6, N o 18 (2/2) PAN Katowice PL ISSN 1642-5308 SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM

Více

VLIV SÍRY A GRAFITIZAČNÍHO OČKOVÁNÍ NA STRUKTURU A MECHANICKÉ VLASTNOSTI LITINY S LUPÍNKOVÝM GRAFITEM

VLIV SÍRY A GRAFITIZAČNÍHO OČKOVÁNÍ NA STRUKTURU A MECHANICKÉ VLASTNOSTI LITINY S LUPÍNKOVÝM GRAFITEM VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VLIV SÍRY

Více