Elektrická měření. Učební materiály pro předmět. Oboru. Elektrikář. 2. ročník. Pouze pro potřeby výuky SOŠ a SOU Kladno - Dubská. Verze 1.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Elektrická měření. Učební materiály pro předmět. Oboru. Elektrikář. 2. ročník. Pouze pro potřeby výuky SOŠ a SOU Kladno - Dubská. Verze 1."

Transkript

1 Učební materiály pro předmět Elektrická měření Oboru Elektrikář 2. ročník Pouze pro potřeby výuky SOŠ a SOU Kladno - Dubská Verze 1.1 Vyučující: Mgr. Stanislav Dlouhý

2 Provozní řád elektrolaboratoře Tento provozní řád je zpracován na základě technických norem a je závazný pro všechny osoby, které se vyskytují v prostoru elektrolaboratoře. Nedodržení a porušení tohoto řádu bude hodnoceno jako porušení školního řádu, vnitřního řádu školy nebo pracovního řádu s vyvozením příslušných následků. 1) Organizační pokyny pro práci v elektrolaboratoři 1. Žáci přicházejí do místností elektrolaboratoře v otevřené obuvi podle předem stanoveného rozvrhu, včas a řádně připraveni. 2. Žáci v elektrolaboratoři odloží tašky, svršky a předměty, které nejsou nutné pro výuku, na určené místo. Na pracoviště si donesou pouze psací a rýsovací potřeby, kalkulačku, předepsané sešity a učebnice. 3. Žák je povinen dodržovat všechny předpisy pro práci v elektrolaboratoři, zejména bezpečnostní a protipožární předpisy. Řídí se bezvýhradně pokyny vyučujícího. Žák odpovídá za zodpovědné zacházení se svěřeným zařízením (přístroji, vodiči, návody a vybavením elektrolaboratoře), za úplnost měření i zápisů a pořádek na pracovišti (rozmístění přístrojů). 4. Zapínat elektrický proud do obvodu smí pouze vyučující. Žák se nesmí dotýkat živých částí pod napětím. 5. Po ukončení měření lze daný obvod rozpojit až na pokyn vyučujícího. Zbývající čas využijí žáci ke zpracování zápisu z měření do sešitů nebo protokolů. 6. Zprávy o měření odevzdávají žáci v termínu dohodnutém s vyučujícím. 7. V elektrolaboratoři je zakázáno jíst. 8. Žákům je zakázáno manipulovat s jinými přístroji a zařízeními než s těmi, které jsou určeny pro dané měření. 2) Pokyny pro zacházení se zařízením elektrolaboratoře 1. Je zakázáno bez svolení učitele přemísťovat přístroje. 2. Je zakázáno poškozovat přístroje, stoly, zařízení elektrolaboratoře, malbu apod. 3. Je zakázáno upravovat spojovací vodiče např. uřezávat očka, banánky, zkracovat vodiče a utahovat banánky pod svorky měř. přístrojů. 4. Je zakázáno zneužívání bezpečnostních tlačítek. 3) Bezpečnostní předpisy 1. Je přísně zakázáno manipulovat s jinými tlačítky, přístroji a vypínači než s těmi, které jsou určeny pro práci dané skupiny. 2. Je zakázána manipulace se zapojením po připojení k elektrickému zdroji napětí.

3 3. V případě úrazu je nutno ihned vypnout obvod bezpečnostním tlačítkem (dle poučení s jeho polohou - řídící stůl učitele uprostřed tlačítko s klíčkem), postupovat v souladu se zásadami pro poskytování první pomoci při zasažení el. proudem poskytnout první pomoc. 4. V případě požáru je nutno postupovat v souladu s protipožárními směrnicemi, učinit vhodná opatření k jeho likvidaci nebo alespoň lokalizaci, použitím hasicího zařízení v elektrolaboratoři atd. 5. Bezpečnost osob je za každých okolností základním požadavkem i za cenu hmotných škod. Obsluhující musí sám dávat zvýšený pozor na možnost vzniku úrazu a preventivními opatřeními předcházet možnostem vzniku úrazu. 6. Do zkušebních prostor mohou přicházet a případně zde i pracovat pouze osoby, které byly řádně prokazatelně poučeny, ovládají příslušné předpisy a byly přezkoušeny. Jsou to osoby bez elektrotechnické kvalifikace, které jsou poučeny (ve smyslu Vyhl. 50/78 Sb.) s obsluhou a prací, kterou mají vykonávat a jsou upozorněny na možná ohrožení. 7. Bez prokazatelného přezkoušení z bezpečnostních předpisů a z poskytování první pomoci je žákům přístup do el. laboratoří zakázán. Závěrečné ustanovení Každý žák musí tento Provozní řád elektrolaboratoře znát, vlastnoručním podpisem potvrdit, že s ním byl seznámen, že jej bude dodržovat a že se bude tímto řádem řídit.

4 PRVNÍ POMOC PŘI ÚRAZU ELEKTRICKÝM PROUDEM I při nejvyšší opatrnosti a dodržování všech bezpečnostních zásad se někdy stává, že dojde k úrazu elektrickým proudem. Pak je nejpodstatnější dobře provedená první pomoc, kterou musí umět poskytnout spolupracovníci postiženého a provádět ji do té doby, než se dostaví školený zdravotnický personál. Rozdělení úrazů elektrickou energií podle příčiny Mezi nepřímá působení elektrického proudu počítáme např. tepelné působení el. oblouku, pád způsobený úlekem nebo neočekávané spuštění stroje z příčiny poruchy. Při přímém působení prochází proud přímo lidským tělem. To však při průchodu elektrického proudu klade elektrický odpor. Jeho velikost záleží na tom, kudy proud prochází, zda je postižený muž či žena, vlhkosti pokožky, atd. Největší odpor představuje kůže, zvláště kůže ztvrdlá, zrohovatělá. Tudíž je patrné, že více ohroženi lidé se sklonem k pocení nebo s jemnou pokožkou (ženy, děti). Proud střídavý je horší než proud stejnosměrný. Nejhorší je st proud o kmitočtu do 500Hz. Se zvýšením kmitočtu nad 1000Hz se jeho účinky snižují. Při průchodu el. proudu o kmitočtu 50Hz má na účinky vliv velikost působícího proudu. Postup záchranných prací 1. Vyproštění - nejprve musíme postiženého vyprostit z dosahu elektrického proudu: vypnutím vypínače, vytažením ze zásuvky, odtažením postiženého nebo pouze vodiče, popř. přeseknutím vodiče. Při vyproštění musíme především dbát na bezpečnost naší, ale i bezpečnost postiženého, který by si po odpojení mohl způsobit například úraz pádem. Je nutné používat suché izolované nebo nevodivé pomůcky (hadr, záchranný hák, gumu,...). Pokud postižený hoří, je nutné oheň udusit. 2. Ověření životních funkcí - po vyproštění musíme zjistit, zda je postižený při vědomí, dýchá a má hmatatelný tep. Pokud není do 7 minut přívod kyslíku do mozku, může dojít k nevratným změnám na mozku. Proto má obnova dýchání a srdeční činnosti přednost před ošetřováním jiných poranění.

5 a) Postižený je při vědomí, dýchá a má tep - uložíme ho do tepla, podáváme teplý nápoj, nesmí vstát a stále pod dohledem b) Postižený je v bezvědomí, dýchá a má tep - uložení do tzv. stabilizované polohy (na bok), uvolnit oděv c) Postižený je v bezvědomí, nedýchá, má tep - zavést umělé dýchání d) Postižený je v bezvědomí, nedýchá, nemá tep - provádět současně srdeční masáž a umělé dýchání 3. Umělé dýchání - provádíme metodou z plic do plic, nebo pokud to není možné, použijeme náhradní metodu Silvestra-Brosche. Aby bylo dýchání účinné, musíme odstranit z ústní dutiny překážky. Postižený se položí na záda a zakloní se mu hlava. Zachránce přiklekne z boku k postiženému, prsty sevře jeho nos, zhluboka se nadechne, svými ústy obemkne ústa postiženého a plynule vydechuje. Frekvence umělých vdechů je za minutu. Pokud se postiženému při vdechu nezvedá hrudník, jsou neprůchodné dýchací cesty a musí se lépe uvolnit. Umělé dýchání provádíme do příchodu lékaře, nebo dokud nezačne postižený dýchat sám. 4. Nepřímá srdeční masáž - na obnaženém hrudníku vyhledáme dolní konec hrudní kosti. Dlaň ruky se položí asi 3 cm nad konec kosti. Na zápěstí položíme dlaň druhé ruky a zaklesneme prsty obou rukou. Nakloníme se nad postiženého tak, abychom nataženýma rukama mohli stlačovat hrudní kost do hloubky 4-5 cm. To provádíme plynule s frekvencí 80x za minutu. Pokud je k dispozici jen jeden zachránce, provádějí se po 15 stlačeních hrudníku dva vdechy. Masáž opět provádíme, dokud se nedostaví lékař nebo dokud srdce postiženého nezačne bít samo. 5. Přivolání pomoci - Zachránce se snaží přivolat pomoc, nesmí při tom však postiženého opustit. Přivolat lékaře nebo podstoupit prohlídku je třeba i při malých úrazech elektrickým proudem, kdy nedošlo k zjevnému poškození zdraví. Průchod proudu tělem může způsobit změny na životních orgánech, jejichž příznaky se mohou projevit až později. ZDROJ: <

6 Měřicí metody Základní elektrické veličiny (výběr) Předpony jednotek Metody elektrického měření Podle způsobu odečítání měřené hodnoty: přímá - údaj odečteme přímo ze stupnice nebo displeje přístroje nepřímá - pomocí přímo změřených hodnot vypočteme výslednou (např. V-A metoda) Podle principu měřícího přístroje: výchylková - naměřenou hodnotu přímo udává poloha ručky nebo číslo na displeji nulová - výchylku přístroje musíme "vyvážit, vynulovat", hodnotu měřené veličiny zjistíme na ovládacích prvcích přístrojů. Tato metoda se u digitálních přístrojů nepoužívá.

7 Podle podstaty měření: (metody nepřímé) substituční - velikost elektrické veličiny získáme pomocí známé náhradní součástky, která má ve stejně nastaveném měřicím obvodu stejné parametry. Lze použít např. při měření neznámých hodnot rezistorů, kdy neznámý rezistor je ve zkušebním zapojení nahrazen odporovou dekádou a po nastavení stejné hodnoty proudu určíme odpor dekády. Ten se rovná odporu měřeného rezistoru. porovnávací - neznámou součástku zapojíme do série se součástkou známé hodnoty. Obě tvoří proudový obvod. Porovnáváme účinky (např. úbytky napětí). Hodnoty součástek jsou ve stejném poměru jako změřené úbytky napětí (přímý nebo nepřímý ). Kontrolní otázky 1. Vyjmenuj základní elektrické veličiny, které znáš. 2. Vypiš předpony, zkratky a násobky jednotek, které znáš (např. kilo k 103 atd.). 3. Co je to přímá metoda měření? 4. Co je to nepřímá metoda měření? 5. Jaký je princip výchylkové metody měření? 6. Co je to princip nulové metody měření? 7. Co je to substituční metoda měření? 8. Co je to porovnávací metoda měření?

8 Chyby při měření Je mnoho rušivých vlivů, které ovlivňují přesnost měření. Např. nedokonalost přístrojů, změny teplot, stárnutí součástek nebo i nedokonalost pracovníka. Proto jsou při měření důležité meze, ve kterých se naměřená hodnota může pohybovat, tj. velikost chyby při měření. Druhy chyb Podle místa vzniku Chyby metody - vznikají díky různým zjednodušováním výpočtů, zjednodušováním zapojení měřicího obvodu, vliv spotřeby měřícího přístroje apod. Chyby tohoto druhu lze obvykle vypočítat a vykompenzovat. Chyby přístrojů - jsou způsobeny vlastnostmi - nedokonalostí přístrojů. Je to dovolená chyba přístroje - měřicího systému - daná třídou přesnosti. Chyby pracovníka - např. nesprávná volba metody měření, postupu, chybné zapojení obvodu, chybné čtení hodnot, chybné výpočty, atd. Zkrátka vina lidského faktoru. Podle charakteru Chyby soustavné systematické jsou chyby, které se pravidelně vyskytují při konkrétním způsobu měření. Jsou zaviněné metodou měření, kvalitou měřicích přístrojů, odpovědností obsluhy, apod. Většinou se opakují a zkreslují výsledek i při opakovaném měření. Obvykle známe přibližnou velikost a můžeme korigovat výsledek. Chyby nahodilé vyskytují se nahodile, nepravidelně. Lze je odhalit až po opakovaném měření. Eliminujeme je několikerým opakováním, vyčíslením odchylek a zprůměrováním střední hodnotou výsledku. Získaná hodnota se nejvíce přibližuje skutečné velikosti měřené veličiny. Chyby hrubé - jsou chyby vzniklé omylem, nepozorností nebo špatnými podmínkami. Nápadně se liší od obvyklých předpokládaných hodnot. V praxi je vyřadíme a dále s nimi nepracujeme. Chyby analogových MP Hlavními příčinami jsou nepřesnost při výrobě a kalibraci, rušivé síly (tření ložisek), rušivá elektrická a magnetická pole, oteplení, stárnutí materiálů, opotřebení nebo poškození mechanických dílů. Absolutní chyba - rozdíl skutečné a měřené veličiny. Udává se v jednotkách měřené veličiny. Relativní chyba - je to absolutní chyba ve vztahu k skutečné hodnotě měřené veličiny. Udává se v%. Třída přesnosti - zahrnuje všechny dílčí chyby, určuje relativní chybu v % z každého rozsahu. Díky třídě přesnosti lze analogové měřící přístroje jednoduchým způsobem přeměřit, zjistit, zda zjištěné odchylky nepřesahují danou hodnotu v rozsahu celé stupnice.

9 Chyby digitálních MP Především je nutné upozornit na to, že snadnost odečtu hodnoty měřené veličiny z displeje nekoresponduje automaticky s vyšší přesností. Může tomu velmi často být právě naopak. Jako kvalita analogových přístrojů závisí na jemnosti měřícího systému, digitální přístroje jsou ovlivněny kvalitou převodníku A/D. Většinou kvalitně měří pouze stejnosměrné veličiny. U ostatních je již chyba větší. Chyba z naměřené hodnoty je udávaná v % a je v celém rozsahu stejná. Chyba z měřícího rozsahu nelze ji sčítat s chybou z naměřené hodnoty. Udává se z celého rozsahu. Chyba digitů posledního místa displeje závisí na počtu zobrazovaných míst displeje. U běžných digitálních multimetrů většinou 1999 => 2000 digitů. Přepočítává se na chybu v %. Multimetry mají většinou 3,5 nebo 4,5 místné číslicové displeje, tj. 3 nebo čtyři číslice 0 až 9 a jednu vedoucí číslici 0 nebo 1. Rozsah 3,5 místného displeje je tedy Chyba číslicových měřicích přístrojů se udává většinou v procentech měřené (resp. zobrazované) hodnoty a k tomu ještě možná chyba číslice na posledním místě ± 1 až ± 5. Ukazuje-li například číslicový voltmetr s 3,5 místným displejem a přesností ± 0,5% ± 2 (bity) napětí 100 V, pak bude chyba měření ± 0,5%. 100 V ± 2 bity = ± 0,5 V ± 0,2 V = ± 0,7 V Chyby nepřímých měření Vznikají při výpočtech měřené veličiny pomocí výpočtu. 1. Použité veličiny již jsou změřené s určitou vlastní chybou. 2. Další odchylky získáme výpočtem a zaokrouhlením výsledku. Podle postupu výpočtů lze stanovit max. chybu při stanovení výsledné veličiny. Kontrolní otázky 1. Vyjmenuj základní elektrické veličiny, které znáš. 2. Vypiš předpony, zkratky a násobky jednotek, které znáš (např. kilo k 103 atd.). 3. Co je to přímá metoda měření? 4. Co je to nepřímá metoda měření? 5. Jaký je princip výchylkové metody měření? 6. Co je to princip nulové metody měření? 7. Druhy chyb při měření podle místa vzniku. 8. Druhy chyb při měření podle charakteru chyby. 9. V čem se udává absolutní chyba analogového měřícího přístroje? 10. V čem se udává relativní chyba analogového MP? 11. Co je to třída přesnosti analogového MP? 12. Čím je ovlivněna chyba digitálního MP? 13. Jakou maximální hodnotu může znázornit 3 ½ místný displej? 14. Jaká je rozlišovací schopnost 3 ½ místného displeje?

10 Zásady pro zpracování protokolu o měření Úloha 1: Ověření přesnosti V-metru zdroje Zadání: Ověřte přesným V-metrem přesnost orientačního V-metru na regulovatelném zdroji, výsledky zapište do tabulky a sestrojte korekční křivku.

11 Protokol o měření musí obsahovat: Zadání (úkol): Úloha 2: Měření na lineárním odporu Zadání: Změřte voltampérovou charku lineárního odporu v rozmezí napětí od 0V do 30V po 3V. Voltampérovou charakteristiku graficky znázorněte v lineárních souřadnicích. Schéma zapojení VA-souřadnice

12 Analogové měřicí přístroje - součásti pohyblivá část měřicího ústrojí ( měřidla ) s ručkou stupnice pevná část měřicího ústrojí obsahující trvalý magnet nebo cívku pohyblivá část měřidla ( otočná část ) uložení s malým třením potřeba snadného vychýlení potřeba tlumení kmitů kolem správné polohy tlumící síla musí být úměrná rychlosti pohybu vzduchové tlumení tlumení vířivými proudy ručka musí být lehká, aby netlumila otáčivé pohyby musí se krýt se svým obrazem v zrcadle

13 stupnice - musí být přehledná a snadno čitelná dílek stupnice - rozestup čárek stupnice konstanta stupnice změna měřené veličiny odpovídající jednomu dílku stupnice citlivost přístroje převrácená hodnota konstanty stupnice tvary stupnic chyba paralaxou způsobena šikmým pohledem na stupnici analogový multimetr měření stejnosměrných napětí měření střídavých napětí měření stejnosměrných proudů měření stejnosměrných napětí měření elektrického odporu třeba vždy kontrolovat nastavení správné funkce i rozsahu

14 Pozor! Při měření veličiny neznámé velikosti je třeba z bezpečnostních důvodů nastavit nejprve největší měřicí rozsah odpovídající veličiny a rozsah pak snižujeme na nejmenší možný, aby byla ručka pokud možno v horních dvou třetinách stupnice Ukazatele měřicích přístrojů analogové ukazatele ukazatel měřené hodnoty sleduje spojitě hodnotu měřené (vstupní) veličiny hodnotu na stupnici ukazuje ručka nebo jiný ukazatel pohybující se spojitě podél stupnice pro větší přehlednost zapisovací přístroje číslicové ( digitální ) ukazatele číselná hodnota měřené veličiny je znázorněná číslem složeným z číslic a případně znaménka naměřené hodnoty mohou být vytištěny, případně může být vytištěn graf časového průběhu Elektrické měřící soustavy Měřící soustavou se nazývá aktivní část ručkového měřícího přístroje, která otáčí ručkou přístroje účinkem měřené elektrické veličiny. Součástí měřícího přístroje je ještě ručka a stupnice. Soustava magnetoelektrická V měřící soustavě s otočnou cívkou se otáčí cívka protékaná proudem. Výchylka přístroje je závislá na směru a velikosti měřeného proudu. Samotná měřící soustava je vhodná jen pro měření stejnosměrných proudů. Otočná cívka má podle citlivosti přístroje 20 až 300 závitů navinutých na hliníkovém rámečku. Při otáčení vznikají v hliníkovém rámečku vířivé proudy, které způsobují potřebné tlumení pohybu otočné části systému. Velmi citlivé magnetoelektrické měřící přístroje nemají mechanickou ručku, ale jen zrcátko odrážející světelný paprsek, který tvoří světelnou ručku přístroje. Čím delší je světelný paprsek, tím je citlivější přístroj. Princip soustavy s otočnou cívkou

15 Výhody měřících přístrojů s otočnou cívkou velká citlivost velká přesnost nepatrná spotřeba (1 µw až 100 µw) lineární stupnice (průběh výchylky) možnost měření střídavých veličin s předřazeným usměrňovačem (diodou) nepatrný vliv cizích polí (díky vlastnímu mag. poli) nula může ležet ve středu stupnice, neboť otočný moment mění směr se směrem protékajícího proudu. Soustava feromagnetická V soustavě feromagnetické (s otočným železem) se odpuzují zmagnetizované železné plátky a je použitelná pro stejnosměrný i střídavý proud. Přednosti soustavy s otočným železem jednoduchá a provozně bezpečná konstrukce necitlivost proti krátkodobému přetížení vhodná pro stejnosměrný i střídavý proud necitlivá na cizí magnetická pole jednoduché rozšíření měřícího rozsahu při přímém připojení na měnič (dělič) proudu nebo napětí chybu vlivem teploty lze kompenzovat Soustava elektrodynamická Elektrodynamické měřící přístroje využívají vzájemných elektrodynamických účinků elektrického proudu, jež prochází nepohyblivými i pohyblivými cívkami. Magnetické pole pohyblivé cívky, kterou prochází proud, se snaží cívku natočit do takové polohy, aby se směr jejího magnetického toku shodoval se směrem mag. toku nepohyblivé cívky. V takové poloze je energie magnetického pole největší. Vzájemným působením obou magnetických polí vzniká točivý moment ústrojí, jehož okamžitá hodnota je úměrná součinu okamžitých hodnot obou proudů, které prochází cívkami.

16 Změníme-li smysl proudu v jedné cívce, změní se i směr momentu, ale změníme-li smysl obou proudů, moment má původní směr, takže elektrodynamický přístroj se může použít i na střídavý proud. Princip elektrodynamické soustavy Soustava indukční Princip spočívá v tom, že indukční měřící ústrojí má vodivou otočnou část (hliníkový kotouč nebo bubínek), v níž se indukují proudy střídavým magnetickým tokem elektromagnetů. Působením těchto proudů, probíhajících v poli elektromagnetů, vzniká pohybový moment.

17

18 Kontrolní otázky 1. Jaký průběh má stupnice magnetoelektrického systému? 2. Nakresli značku feromagnetické (elektro-magnetické) soustavy (s pevnou cívkou). 3. Jaký průběh má stupnice feromagnetické (elektromagnetické) soustavy? 4. Nakresli značku indukční soustavy, kde se tento systém používá?

19 Digitální měřící přístroje Součásti analogově digitální převodník zobrazovací jednotka - displej zdroj energie síťový zdroj nebo baterie příklady údajů na číslicovém displeji

20 Analogově-digitální převodník AD převodník zpracovává pouze napětí pro měření proudu a odporu je potřeba měřicí převodník

21 automatické přepínání rozsahů: multimetr volí takový rozsah, při kterém je možné dosáhnout nejlepší přesnosti využívá všech míst displeje automatické ukládání naměřené hodnoty do paměti (Hold): měřená hodnota je v určený okamžik uložena do paměti a zobrazována na displeji zkoušení průchodnosti (vodivosti) s akustickou indikací: galvanická průchodnost /zkrat/ mezi dvěma místy je indikována akusticky i na displeji (propískávání obvodů) true RMS, střední kvadratická hodnota: efektivní hodnota je měřena správně pro sinusové i nesinusové střídavé proudy a napětí měření diod (bipolárních tranzistorů): měření diodových přechodů, při kterém má být úbytek napětí v propustném směru 0,6 V až 0,7 V relativní referenční hodnota: v relativním režimu je v paměti uložena vztažná (referenční) hodnota a naměřené hodnoty jsou zobrazovány vzhledem k této hodnotě, tedy jako odchylky od referenční hodnoty min/max: přístroj uchovává v paměti při průběžném měření minimální a maximální hodnotu měřené veličiny automatické vypínání (Slep-Modus): přístroj se automaticky vypíná po určité době po poslední změně při obsluze přístroje střída: u periodického impulsního signálu je měřena střída jako poměr šířky impulsů a periody, udává se v % upozornění na nesprávné nastavení funkce přístroje (Input Alert): varovný akustický signál, jsou-li do zdířek pro měření proudu připojeny vodiče a funkční přepínač není nastaven na měření proudu sériové rozhraní: datové rozhraní pro komunikaci s počítačem, sloužící k přenosu měřicích dat

22 OSCILOSKOP Osciloskop je měřicí přístroj, který nejenom měří elektrické napětí, ale zobrazuje i jeho průběh v časovém úseku. Zapojuje se do obvodu jako voltmetr - paralelně k měřeným bodům. Z toho plyne požadavek na velký vstupní odpor, většinou 1 MΩ a malou kapacitu, do 30 pf. Měřený děj je zobrazovaný na stínítku obrazovky. Výška stopy - amplituda - informuje o napětí, vodorovně lze odečíst čas a z něho vypočítat kmitočet. Nejčastěji měříme: a) napětí a proud (ve velkém kmitočtovém rozsahu) b) kmitočet a fázový posuv c) časové intervaly d) sledování časových průběhů napětí a proudu e) znázornění kmitočtových charakteristik obvodů f) znázornění VA charakteristik součástek a obvodů Základní části osciloskopu Blokové schéma osciloskopu a) Obrazovka b) Zesilovač pro horizontální vychylování c) Zesilovač pro vertikální vychylování d) Časová základna e) Zdroj napětí NN a VN

23 Rozdělení osciloskopů Podle kmitočtové vlastnosti měřícího zesilovače Y: a) střídavé (desítky až stovky Hz) b) stejnosměrné (schopné měřit i pomalé změny) S ohledem na horní i dolní kmitočet: a) Nízkofrekvenční stovky khz b) Univerzální 5 10 MHz c) Širokopásmové - kmitočtové pásmo o šířce desítek a stovek MHz Obrazovky pro osciloskopy dělíme: a) Podle dosvitu stínítka b) Podle barvy stínítka c) Podle principu zaostřování paprsku d) Podle počtu elektronových trysek e) Paměťové obrazovky umožňují uchovávat záznam při pozorování jednorázových průběhů Časová základna Tvoří s horizontálním zesilovačem jeden celek. Časovou základnu vypínáme, jestliže přivádíme signál na vstup X a opačně. Ovládací prvky časové základny Pilový kmitočet časové základny a) Hrubé a jemné nastavení kmitočtu ČZ. b) Stupně udáváme v jednotkách času na dílek rastru např. 3 ms/dílek. Při šířce impulsu 5 dílků trvá tedy impuls 15 ms.

24 Časová základna - režimy a) Volnoběžná b) Jednorázová paprsek proběhne obrazovku jen jednou po spuštění spouštěcího impulsu c) Spouštěná obraz je synchronizován, poloha se nemění (nejčastější) Malý analogový osciloskop Kalibrátor Je to generátor obdélníkového napětí jehož výstupní napětí je přesně nastaveno a stabilizováno. Kmitočet bývá zpravidla 1kHz. Slouží k přesnému nastavení vstupu Y a časové základny.

25 Měření stejnosměrného napětí Jestliže budeme mít nastaven na přepínači rozsahů vertikálního vstupu rozsah 10V/DIV, odpovídal by posun paprsku hodnotám na obrázku nahoře. Čili přivedeme-li na vertikální vstup osciloskopu stejnosměrné napětí 25V, vychýlí se paprsek z nulové polohy o dva a půl dílku směrem nahoru, pokud přivedeme plus pól na střední vodič měřící šňůry a minus pól na stínící vodič (viz. obrázek). Pokud bude polarita napětí opačná, vychýlí se paprsek směrem dolů od nulové polohy. Na obrázku nahoře je tento případ znázorněn výchylkou paprsku o jeden a půl dílku směrem dolů, což při rozsahu 10V/DIV odpovídá napětí -15V. Měření střídavého napětí Jestliže volíme při zobrazení průběhu na obrázku rozsah V/DIV 10V je Umax = 20V a efektivní hodnota napětí je

26 Měření kmitočtu pomocí časové základny Ze snímaného průběhu na obrázku (na přepínači rozsahů časové základny je nastavena hodnota 20ms/DIV) je zřejmá potřebná doba k zobrazení jedné periody: T = ms = 240ms Kmitočet je tedy: f = 1/T = 1/0,24s = 4,16Hz Měření kmitočtu pomocí Lissajousových obrazců Při vypnuté časové základně přivádíme na vertikální zesilovač známý dostatečně přesný kmitočet. Na horizontální zesilovač přivedeme neznámý měřený kmitočet. Za předpokladu celistvých násobků známého a neznámého kmitočtu se na obrazovce zobrazí stabilní obrazec. Zapojení pro měření kmitočtu Lissajousovými obrazci

27 Lissajousovy obrazce Elektronický přepínač signálu Slouží k pozorování více průběhů na stínítku jednopaprskového osciloskopu. Kontrolní otázky 1. Co všechno se dá měřit osciloskopem? 2. Jaké jsou základní části osciloskopu? 3. Jak dělíme osciloskopy podle kmitočtu?

28 Měřící generátory Měřící generátory se uplatňují jako zdroje zkušebního signálu pro měření na různých elektronických zařízeních. Parametry výstupního signálu jsou přesně známy a lze je vždy nastavit na žádanou hodnotu (kmitočet, výstupní napětí, tvar signálu průběh, hloubka modulace apod.) Generátory dělíme na: Sinusové Obdélníkové Generátory funkcí (obdélník, trojúhelník, sinus) Podle kmitočtového rozsahu: Nízkofrekvenční (do 100 khz až 1 MHz) Vysokofrekvenční Požadavky na generátory: U generátoru požadujeme stabilitu kmitočtu a amplitudy Důležitý je také jeho výstupní odpor, který má být nezávislý na nastavení amplitudy (obvyklé hodnoty - 600Ω, 75Ω, 50Ω) U sinusového generátoru rovněž požadujeme malé zkreslení 0,1 0,2% Rozmítané generátory (voblery) Tvoří zvláštní skupinu mezi generátory sinusových kmitů. Jejich kmitočet periodicky kolísá okolo středního nastaveného kmitočtu. Šířku rozmítání můžeme rovněž nastavit. Používají se při ladění filtrů a pásmových propustí ve sdělovací technice, když chceme tvar kmitočtové charakteristiky vidět přímo na obrazovce osciloskopu.

29 Rozsah měřícího přístroje Úprava měřícího rozsahu ampérmetru V sériovém obvodu musí být Ampérmetr zapojen tak, aby všechen proud procházel přístrojem. Požadujeme, aby ampérmetry měly co nejmenší vnitřní odpor - blížící se nule. Je-li do obvodu zapojeno pouze měřící ústrojí ampérmetru, pak má ampérmetr nejmenší rozsah. Pro měření větších proudů se paralelně k ampérmetru připojují rezistory tzv. bočníky. Výpočet bočníku Ampérmetr s bočníkem

30 Ampérmetr s několika rozsahy řazenými přepínačem Měření elektrického napětí Pro měření do přesnoti 0,2% používáme výchylkové metody (voltmetry). Pro měření velmi malých napětí slouží galvanometry (asi do 10-7 V), popřípadě lze použít speciální zesilovače (asi do 10-9 V). Úprava měřícího rozsahu voltmetru Zapojíme-li Voltmetr do proudového obvodu, tak se nesmí změnit poměry v obvodu, tz. že vnitřní odpor voltmetru musí být velký, blížící se nekonečnu aby jím neprotékal téměř žádný proud. Nejmenší napěťový rozsah má voltmetr jestliže zapojíme do obvodu pouze jeho měřící ústrojí. Pro měření větších napětí zapojujeme do série s měřícím ústrojím odpory, tzv. předřadníky. Voltmetr s předřadníkem

31 Výpočet předřadníku Voltmetr s několika rozsahy řazenými přepínačem Příklady na procvičení 1. Proveďte zvětšení rozsahu ampérmetru: při rozsahu Mi 1 = 30 ma je vnitřní odpor Ra 1 = 22 Ω. Zvětšete rozsah na: Mi 2 = 60mA, Mi 3 = 300mA, Mi 4 = 3A. 2. Zvětšete rozsah voltmetru: při Mu 1 = 100mV je Rv 1 = 5 kω. Zvětšete na Mu 2 = 1 V, Mu 3 = 5 V a Mu 4 = 10 V.

32 Měření střídavých proudů a napětí Měřící transformátor proudu Použití měřících transformátorů proudu ke zvětšení (výjimečně i zmenšení) rozsahu střídavých ampérmetrů má některé výhody. Měřený proud (většinou velký) se transformuje na menší hodnotu, vhodnou pro měření ampérmetrem. Měřící přístroj může být daleko od měřícího transformátoru proudu, např. na rozvaděči. Ušetříme tak dlouhé přívody velkého průřezu. Měřící transformátor proudu a) Jmenovitý primární proud I 1N je z vyvolené řady b) Jmenovitý sekundární proud I 2N je 5A, 1A, výjimečně 10 A. c) Proud 1A volíme tam, kde jsou dlouhé přívody od měřícího transformátoru k měřícímu přístroji. Měřící transformátor napětí Zvětšení rozsahu střídavého voltmetru pomocí měřícího transformátoru napětí je nejčastější způsob měření střídavých napětí vyšších než asi 1000 V. Jedna ze sekundárních svorek se musí jednopólové uzemnit, protože měřené vysoké napětí, které by zhoršenou izolací (popřípadě kapacitní nebo indukční parazitní vazbou) mohlo proniknout na sekundární vinutí, by ohrozilo obsluhu. Některé důležité parametry měřících transformátorů napětí: a) Jmenovité primární napětí U 1N je z vyvolené řady b) Jmenovité sekundární napětí U 2N je 100V c) Jmenovitý převod k U = U 1N / U 2N

33 Klešťové A-metry Pracují na principu transformátoru => klasickým klešťovým A-metrem se dají měřit pouze střídavé proudy. Používají se pro měření větších proudů. Chceme-li zvýšit citlivost, protáhneme vodič kleštěmi vícekrát. Existují i klešťové A-metry na stejnosměrný proud, ty ale pracují na jiném principu.

34 Konstanta a citlivost MP Máme-li měřicí přístroj s jedním rozsahem, který má stupnici označenou přímo v jednotkách měřené veličiny, pak nejsou s odečítáním výchylky žádné problémy. Obvykle však měřicí přístroje mívají více rozsahů, aby se s nimi snadněji měřilo a nebyli jsme nuceni stále přístroje vyměňovat. Takové vícerozsahové přístroje nemají obvykle pro každý rozsah zvláštní stupnici (i když existují i takové přístroje), ale mají jednu stupnici rozdělenou na určitý počet dílků. Abychom zjistili, jaká je hodnota měřené veličiny pro příslušnou výchylku na daném rozsahu, musíme si zavést tzv. konstantu přístroje. Konstanta přístroje je číslo, kterým je nutno vynásobit výchylku přístroje v dílcích, abychom dostali hodnotu měřené veličiny XM v jednotkách této veličiny.

35 Vlastní spotřeba měřicích přístrojů Jako vlastní spotřebu měřícího přístroje udáváme příkon, který přístroj potřebuje k tomu, aby dosáhl plné výchylky. U přístrojů měřicích stejnosměrné veličiny se udává ve W, u střídavých ve VA. Příklad: Stejnosměrný voltmetr má vnitřní odpor Ri = 5000 Ω/V. Jaká je jeho vlastní spotřeba na rozsahu 600 V? Vlastní spotřeba voltmetru je na rozsahu 600 V 1,2 W při plné výchylce. Kontrolní otázky 1. Co je to konstanta měřícího přístroje a jak ji zjistíme? 2. Co je to citlivost měřícího přístroje a jak ji zjistíme? 3. Co je to vlastní spotřeba měřícího přístroje?

36 Přesnost a přetížitelnost MP třída přesnosti - udává největší přípustnou chybu v procentech měřicího rozsahu, na kterém měření probíhá absolutní chyba F pro všechny naměřené hodnoty při daném rozsahu stejná relativní chyba měření f poměr absolutní chyby F a naměřené hodnoty M Konstanta stupnice Naměřená hodnota Absolutní chyba Relativní chyba Horní možná mez Dolní možná mez w a dolní možná mez skutečné hodnoty w o horní možná mez skutečné hodnoty

37 Přetížilelnost je násobek jmenovité hodnoty měřícího rozsahu, který měřicí přístroj snese bez poškození. Bude-li připojen na vyšší napětí nebo bude-li jím protékat vyšší proud, hrozí jeho přetížení a tepelné či mechanické poškození. Trvale musí snést všechny měřicí přístroje s třídou přesnosti (1 až 5) 1,2 násobek jmenovité hodnoty měřícího rozsahu, aniž by se poškodily. Kontrolní otázky 1. Co je to vlastní spotřeba měřícího přístroje? 2. Co je to přetížitelnost měřícího přístroje?

38 Tlumení a značky na stupnici přístroje Tlumení otočného ústrojí Hmotnost otočného ústrojí spolu s direktivním momentem řídicích pružin vytvářejí kmitavou soustavu, která by způsobovala dlouhé kmitání ručky kolem správné výchylky než by došlo k jejímu ustálení. Abychom dosáhli co nejrychlejšího ustálení ručky musí být otočné ústroji vybaveno tlumením. Podle účinku tlumení rozlišujeme systém podtlumený (k ustálení výchylky dojde za dlouhou dobu) či přetlumený (přístroj má příliš silné tlumení a ručka zaujímá správnou polohu jen velmi pomalu). Správné tlumení, tzv. tlumení na mezi aperiodicity zajistí nejrychlejší ustálení výchylky ručky. U dnešních přístrojů se používá dvou druhů tlumení - vzduchového a magnetického. Magnetické tlumeni lze provést dvěmi způsoby. U magnetoelektrických přístrojů se využívá k tlumení tenkého hliníkového rámečku, na němž je navinula měřící cívka. Při pohybu (otočného ústrojí (cívky) v magnetickém poli se v rámečku indukují vířivé proudy, které způsobí moment, jež podle Lenzova zákona působí proti příčině svého vzniku - tedy vždy proti směru otáčení ručky. Tím se pohyb ústrojí tlumí. Tlumení vířivými proudy lze provést také tak. že s otočným ústrojím pevně spojíme segment z hliníkového plechu, který se při natáčení měřícího ústrojí pohybuje v mezeře permanentního magnetu. Pohybem segmentu v magnetickém poli se v něm stejně jako v předchozím případě indukují vířivé proudy, které vytvoří moment, který působí proti směru otáčení a tak tlumí kývání otočného ústrojí. Konstrukční uspořádáni je naznačeno na obrázku. U měřicích přístrojů, v nichž by magnetické pole permanentního magnetu působilo rušivé, se používá tlumení vzduchové. Vzduchové tlumení je velmi jednoduché. Kývání ručky zabraňuje křidélko z tenkého hliníkového plíšku spojeného s ručkou, křidélko je uzavřeno ve vzduchové komůrce, aby byl účinek tlumení co největší. Při pohybu ručky křidélko vzduch v komůrce stlačuje, ten může kolem křidélka unikat jen tenkou štěrbinou mezi stěnou komůrky a křidélkem, čímž se pohyb ústrojí intenzivně tlumí.

39 důležité údaje o přístroji jednotka měřené veličiny značka typu měřicí soustavy druh měřeného proudu třída přesnosti pracovní poloha přístroje velikost zkušebního napětí NEZAPOMEŇTE!!! Při měření veličiny neznámé velikosti je třeba z bezpečnostních důvodů nastavit nejprve největší měřicí rozsah odpovídající veličiny a rozsah pak snižujeme na nejmenší možný, aby byla ručka pokud možno v horních dvou třetinách stupnice Značky na číselnících MP Značky jsou umístěny na okraji stupnice. Informují o druhu použitého měřícího systému v daném přístroji, o způsobu použití.

40 1) měřicí soustava - některé vyráběné a dobíhající měřicí soustavy analogových přístrojů:

41 Další značky na MP 1 - magnetoelektrický přístroj. 2 - poměrový přístroj magnetoelektrický. 3 - magnetoelektrický přístroj s vestavěným izolovaným termoelektrickým článkem. 4 - magnetoelektrický přístroj se samostatným neizolovaným termoelektrickým článkem. 5 - magnetoelektrický přístroj s vestavěným usměrňovačem, 6 - přístroj s otočným magnetem. 7 - poměrový přístroj s otočným magnetem. 8 - feromagnetický přístroj. 9 - feromagnetický polarizovaný přístroj. 10 poměrový přístroj feromagnetický elektrodynamický přístroj ferodynamický přístroj poměrový přístroj elektrodynamický poměrový přístroj ferodynamický indukční přístroj. 16 poměrový přístroj indukční tepelný přístroj s drátem tepelný přístroj s dvojkovem elektrostatický přístroj přístroj vibrační (rezonanční) Kontrolní otázky 1. Jaký průběh má stupnice magnetoelektrického systému? 2. Nakresli značku soustavy s otočným magnetem. Kde se tato soustava často používala? 3. Nakresli značku feromagnetické (elektromagnetické) soustavy (s pevnou cívkou). 4. Jaký průběh má stupnice feromagnetické (elektromagnetické) soustavy? 5. Nakresli značku elektrodynamické soustavy (systém s pevnou a otočnou cívkou).

42 Měření elektrického napětí Toto měření je snadné a výhodné, a proto na ně často převádíme měření mnoha jiných veličin. Pro měření do přesnosti 0,2% používáme výchylkové metody (voltmetry), pro přesnější měření komparátory. Pro měření velmi malých napětí slouží galvanometry (asi do 10-7 V), popřípadě lze použít speciální zesilovače (asi do 10-9 V). Vysokofrekvenční napětí měříme elektronickými voltmetry, které mají i velký vnitřní odpor (malou spotřebu). Nevýhodou je malá přesnost (2 až 5 %), složitější obsluha a údržba a vyšší cena. Do kmitočtu asi 100 khz lze použít také magnetoelektrické voltmetry s termoelektrickými články, do 10 MHz zvláštní elektrostatické voltmetry. Voltmetr a stínění je třeba ve vhodném místě uzemnit, a to tak, aby ochranný vodič a obvod uzemnění i jiné části obvodu netvořily smyčky, do kterých by se mohlo indukovat rušivé napětí. Při měření s elektronickými je třeba vždy postupovat podle návodu. Pro měření měkkých napětí je třeba použít voltmetry s malou spotřebou nebo komparátory. Pro měření střídavých napětí se stejnosměrnou složkou je třeba zapojit do série s voltmetrem kondenzátor se zanedbatelnou impedancí, který oddělí nežádoucí stejnosměrné napětí od měřeného střídavého.!!! Voltmetr zapojujeme paralerně ke zdroji nebo ke spotřebiči, vnitřní odpor voltmetru má být co největší, aby měl co nejmenší odběr.

43 Měření elektrického proudu Ampérmetrem lze měřit proudy s přesností nejvýš 0,2%. Potřebujeme-li přesnost lepší, použijeme kompenzační metodu nebo komparátor. Nebezpečí přetížení a poškození ampérmetru je větší než při měření napětí voltmetrem, a proto je třeba zachovat větší opatrnost. Zvláštní problematiku má měření proudů velmi velkých, velmi malých, vysokofrekvenčních a nesinusových. Pro stejnosměrné proudy do 3 ka vystačíme s bočníkem. Nad 3 ka má ampérmetr s bočníkem již příliš velkou spotřebu (při 3 ka už asi 200W). Pro měření stejnosměrných proudů nad 3 ka používáme stejnosměrné měniče a transduktory a dále zařízení s Hallovými generátory. Velmi malé proudy se měří galvanometry. popřípadě pomocí zvláštních měřících zesilovačů. Při měření vysokofrekvenčních proudů musíme mít na paměti, že zpravidla není lhostejné, do kterého místa měřeného obvodu ampérmetr nebo měřící člen připojíme. Uplatňují se i malé parazitní kapacity a indukčnosti a někdy je nutné ampérmetr stínit. Při měření nesinusových proudů musíme volit vhodný přístroj, resp. metodu podle toho, kterou hodnotu chceme znát (efektivní, střední, vrcholovou, hodnotu špička-špička). Při přesných měřeních stejnosměrných i střídavých proudů se převádí měření proudu na měření napětí. Do obvodu měřeného proudu se zapojí přesný bočník vhodné velikosti a kompenzátorem nebo číslicovým voltmetrem se změří úbytek napětí. Měřený proud se vypočítá z ohmova zákona.!!! Ampérmetr zapojujeme do série s měřeným spotřebičem, což znamená, že musíme obvod rozpojit a rozpojené místo propojit ampérmetrem, vnitřní odpor ampérmetru má být co nejmenší, aby na něm byl co nejmenší úbytek napětí.

44 Měření odporu Ohmovou metodou nepřímá metoda

45 Měření odporu přímou metodou Měření na odporových dekádách Kontrola odporových dekád Měření vnitřního odporu MP Měření odporu můstkovou metodou Měření odporu pomocí můstkové metody je přesnější než pomocí metody výchylkové. Měřící přístroj zapojený v můstcích neslouží k odečítání hodnot, ale pouze k indikaci určitého stavu (nejčastěji nulového) v takzvané měřící diagonále můstku. Neznámý odpor se pak vypočítá z jednotlivých větví můstku v tzv. vyváženém stavu. Wheatstoneův můstek Měříme jím odpory střední velikosti. Mezi uzly A, C; které tvoří tzv. napájecí diagonálu je zapojen stejnosměrný zdroj napětí. Mezi uzly B, D do tzv. měřící diagonály je zapojen nulový indikátor NI, kterým bývá nejčastěji magnetoelektrický galvanometr. Ve vyváženém stavu mají uzly B, D stejný potenciál tz., že měřící diagonálou neprotéká žádný proud. Pak platí: Pro rovnováhu můstku tedy platí: R1 : R2 = R3 : R4

46 ...což je tzv. rovnovážná podmínka. V praktickém zapojení bývá většinou R1 neznámým odporem Rx a pomocí rezistoru R2, R3, R4 což jsou odporové dekády je v obvodu nastavena rovnovážná podmínka: Rozsah tohoto můstku je asi od 0,1 Ω do 10 6 Ω. Přesnost odporových dekád můstku bývá +-0,02 % takže dosažitelná přesnost měření je pak +- 0,06 %. V dřívějších dobách se používaly k provoznímu měření Wheatstoneovy můstky v levnějším provedení. Rezistory R3 a R4 se nahradily kalibrovaným drátem (vodič, který musí mít po celé délce konstantní průřez i měrný odpor). Principiální schéma tohoto, tzv. drátového můstku je na obr. Rezistor R2 zůstal v podobě jednoduché dekády k volbě rozsahů (0, Ω), vlastní vyvažování se provádí posouváním jezdce po kalibrovaném drátu, čímž se mění délka větví a a b a tedy i jejich odpor. Při nalezení vhodného poměru a : b nastane rovnováha můstku. Pro velikost odporu Rx platí Drátový Wheatstoneův můstek

47 Drátový Wheatstoneův můstek s více rozsahy Thomsonův můstek Wheatstoneův můstek nelze použít pro měření malých a velmi malých odporů, protože u něho nelze vyloučit vliv přechodových odporů přívodních svorek a spojovacích vodičů. Pro měření malých odporů se používá dvojitý můstek, který jako první sestavil William Thomson (lord Kelvin). U tohoto můstku se odstraní vliv parazitních odporů použitím dvojitých přívodů. Musí však být splněna tzv. vedlejší podmínka rovnováhy

48 Měření kapacity Kapacita se značí C a jednotkou je 1 F (Farad). V praxi se používají jednotky menší: 1mF= 10-3 F, 1µF= 10-6 F, 1nF= 10-9 F, 1pF= F!!! - U polarizovaných - elektrolytických kondenzátorů je vyznačena polarita. Přímá metoda měření kapacity Měření kapacity kondenzátoru se provádí přímým připojením měřené součástky na svorky měřícího přístroje. Používáme RLC měřiče a některé typy multimetrů. Tyto přístroje měří kondenzátory svitkové a deskové (bez orientace polarity napětí) i kondenzátory elektrolytické (polarizované). Při velmi malých kapacitách je nutno kompenzovat kapacitu přívodních kablíků. Nevýhody: spektrum rozsahů multimetrů nás však nemusí vždy uspokojit. Výhody: snadné odečtení měřené hodnoty na přístroji. Důležité upozornění: Kondenzátor před měřením musí být vybitý! Případný náboj by mohl zničit měřicí přístroj. Nepřímá metoda měření kapacity: (voltampérová) Tato metoda je určena pro měření všech kondenzátorů s kapacitou od 100 nf výše bez polarizace napětí s využitím transformovaného síťového napětí nebo sinusového signálu z nf generátoru.!!! Elektrolytické kondenzátory touto metodou nelze měřit.!!! Špičková hodnota zkušebního napětí nesmí přesáhnout dovolené napětí na kondenzátoru. Zapojení pro měření velkých kapacit

49 Zapojení pro měření malých kapacit Kontrola elektrolytických kondenzátorů Kondenzátory tohoto typu jsou vyráběné většinou pro vyšší hodnoty kapacity. Pro použití ve zdrojích jako filtry běžně stačí zkontrolovat, zda je součástka v pořádku, tj. zda kondenzátorem neprochází nežádoucí svodové proudy. Příčinou tohoto stavu je většinou stáří součástky - vysychání elektrolytu. Kontrola je jednoduchá. Vycházíme z teoretického předpokladu, že do kondenzátoru po úplném nabití nepoteče již žádný proud. Ve skutečnosti můžeme zaznamenat proudy max. v řádu 10 na. Je-li proud vyšší, kondenzátor má nižší kvalitu. Nemusí to ale znamenat, že ho již nelze použít, není to však vhodné.

50 Měření indukčnosti VA metodou (nepřímou) Měření indukčnosti střídavým proudem patří mezi nejzákladnější metody, pokud nejsou k dispozici jiné přístroje pro měření indukčnosti. Indukčnost cívek se měří pomocí voltmetru a ampérmetru za předpokladu že pro měření použijeme střídavé napětí a proud, které se přibližují ke jmenovitým hodnotám uvedeným na štítku cívky. U Z naměřených hodnot napětí a proudu se vypočítá impedance cívky Z =. I Pro další postupy je nutno znát činný odpor cívky R, který získáme ze štítkové hodnoty, nebo měřením pomocí ohmmetru. Indukční odpor X L vypočítáme ze vztahu 2 2 X L = Z R. Indukční odpor X L X Z 2 2 L R = ωl = 2πfL L = =. 2πf 2πf Úpěšnost této metody je závislá na přesnosti výpočtu a je proto nutno počítat na dvě desetinná čísla.

51 Měření elektrického výkonu Přístroj pro měření stejnosměrného a střídavého činného výkonu se jmenuje Wattmetr. Wattmetr si můžeme představit jako ampérmetr a voltmetr v jednom přístroji. Zapojuje se do obvodu pomocí dvou dvojic svorek. Jedna měřící cívka je proudová, zapojuje se do obvodu sériově a má malý vnitřní odpor. Druhá cívka je napěťová, zapojuje se do obvodu paralelně a má velký vnitřní odpor. Výpočet stejnosměrného výkonu Stejnosměrný výkon P = U. I [W] jelikož U = R. I P = R. I 2 [W] Měření stejnosměrného výkonu V obvodu stejnosměrného proudu je výkon na zátěži dán vztahem: P = U I [W]

52 Elektrodynamická měřící soustava Wattmetry se nejčastěji konstruují jako elektrodynamické měřící přístroje. Značka: Fyzikální princip: pohyb vodiče protékaného proudem v magnetickém poli Konstrukce: Dvě cívky, jedna pevná s malým počtem závitů, druhá pohyblivá v jádře pevné s velkým počtem závitů. Proud v pevné cívce vytváří magnetické pole, ve kterém je pohyblivá cívka s vlastním polem. Vzniklá síla se přenáší na ručku. Pevná cívka je proudová a pohyblivá cívka je napěťová.

53 Ampérmetr měří nejen proud tekoucí zátěží I Z, ale i proud tekoucí voltmetrem I V. Proud voltmetrem je sice malý a většinou ho můžeme zanedbat, ale v případě že má zátěž velký odpor (měření malých výkonů) musíme provést korekci. Abychom se vyhnuli početní korekci, stačí umístit sériově k voltmetru spínač. Při odečítání proudu voltmetr odpojíme. Ampérmetr pak ukazuje proud tekoucí přímo zátěží. Výkon střídavého jednofázového proudu výkon činný Při zapojení činného odporu, např. elektrického topného tělesa, do obvodu střídavého proudu, jsou napětí s proudem ve fázi. Pro výpočet výkonu střídavého proudu se uvažují vždy efektivní hodnoty napětí a proudu. výkon jalový Je-li ve střídavém obvodu zapojena cívka, kterou je třeba považovat za sériové spojení indukčnosti a činného odporu, je nutno rozlišovat 3 druhy výkonů: Kromě zdánlivého výkonu S se projevuje činný výkon P na činném odporu R a na indukčním jalovém odporu X L = ω * L se projevuje indukční jalový výkon Q L, který je jen výměnným výkonem mezi zdrojem a cívkou a jeho průměrná hodnota je nula. Pokud je fázový posun mezi proudem a napětím 90, například při čisté indukčnosti nebo čisté kapacitě, jsou kladné a záporné části ploch výkonové křivky stejně velké, činný výkon je nulový a projevuje se jen jalový výměnný výkon. Veškerá energie se vyměňuje mezi zdrojem a spotřebičem, přesouvá se sem a tam. Při čisté indukčnosti nebo čisté kapacitě se vyskytuje jenom jalový výkon.

54 výkon zdánlivý Součin naměřených hodnot napětí a proudu dává ve střídavém obvodu zdánlivou hodnotu výkonu. Tento výkon se proto nazývá zdánlivý výkon S. Měření zdánlivého výkonu: Zdánlivý výkon se většinou určuje nepřímo výpočtem z naměřeného proudu a napětí: Pro jednofázový obvod: Pro trojfázový obvod: S =U. I

55 Měření střídavých veličin v jednofázovém obvodu

56

57 Měření činného výkonu v 3f soustavě se souměrnou zátěží

58 Měření činného výkonu v 3f soustavě s nesouměrnou zátěží Nesouměrná zátěž je-li síť zatížená nesouměrným spotřebičem, protéká v každé fázi jiný proud (např. oblouková pec, tři jednofázové bytové jednotky apod.). Výkon se měří podobně jako u souměrné zátěže, ale v každé fázi je nutné měřit proud a výkon zvlášť. V třívodičové soustavě vytvoříme umělou nulu spojením výstupních napěťových svorek wattmetrů do uzlu. Celkový výkon spotřebiče je dán součtem všech výkonů wattmetrů. Celkový činný výkon:

59 Měření elektrické práce (energie) Použité materiály: KULHÁNEK, M. Základy elektrického měření. Plzeň: SOU elektrotechnické, Vejprnická 56, VYLEGALA, P. Elektrická měření. Ostrava: SŠ elektrotechnická, Na Jízdárně 30, Elektrotechnická měření. 1.vyd. Praha: BEN, ISBN KOSTKA, T. Elektrická měření vybrané kapitoly. STŘEDNÍ ŠKOLA, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, 2008.

Střední od 1Ω do 10 6 Ω Velké od 10 6 Ω do 10 14 Ω

Střední od 1Ω do 10 6 Ω Velké od 10 6 Ω do 10 14 Ω Měření odporu Elektrický odpor základní vlastnost všech pasivních a aktivních prvků přímé měření ohmmetrem nepříliš přesné používáme nepřímé měřící metody výchylkové můstkové rozsah odporů ovlivňující

Více

Systémy analogových měřicích přístrojů

Systémy analogových měřicích přístrojů Systémy analogových měřicích přístrojů Analogové měřicí přístroje obsahují elektromechanická ústrojí, která využívají magnetických, tepelných či dynamických účinků elektrického proudu nebo účinků elektrostatického

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického proudu Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Základy elektrického měření Milan Kulhánek

Základy elektrického měření Milan Kulhánek Základy elektrického měření Milan Kulhánek Obsah 1. Základní elektrotechnické veličiny...3 2. Metody elektrického měření...4 3. Chyby při měření...5 4. Citlivost měřících přístrojů...6 5. Měřící přístroje...7

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického napětí Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Elektrotechnická měření a diagnostika

Elektrotechnická měření a diagnostika Chyby měření analogovými přístroji Absolutní a relativní chyba Třída přesnosti Ověřování MP Ověřování MP Ověřování MP Ověřování MP Ověřování MP Chyby digitálních měřících přístrojů příklad

Více

Značky systémů analogových měřicích přístrojů

Značky systémů analogových měřicích přístrojů Anotace Seznámení se značkami měřicích systémů u analogových měřicích přístrojů. Materiál je možné použít pro samostatnou práci a je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Jazyk Očekávaný výstup

Více

bifilárním vinutím malá indukčnost vinutého odporu Chaperonovo vinutí malá indukčnost a kapacita. Vyhovující jen pro kmitočty do 100Hz

bifilárním vinutím malá indukčnost vinutého odporu Chaperonovo vinutí malá indukčnost a kapacita. Vyhovující jen pro kmitočty do 100Hz VELIČINY OVLIVŇUJÍCÍ ÚDAJE MĚŘÍCÍCH PŘÍSTROJŮ MECHANICKÉ VLIVY tření, otřesy,stárnutí pružin, poloha přístroje, nevyváženost pohybového ústrojí VLIV TEPLOTY teplotní kompenzace oddělení zdrojů tepla (předřadníky,

Více

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr. Zadání: A. Na předloženém kompenzovaném vstupní děliči k nf milivoltmetru se vstupní impedancí Z vst = MΩ 25 pf, pro dělící poměry :2,

Více

Měřicí přístroje a měřicí metody

Měřicí přístroje a měřicí metody Měřicí přístroje a měřicí metody Základní elektrické veličiny určují kvalitativně i kvantitativně stav elektrických obvodů a objektů. Neelektrické fyzikální veličiny lze převést na elektrické veličiny

Více

Analogové měřicí přístroje

Analogové měřicí přístroje Měření 3-4 Analogové měřicí přístroje do 60. let jediné měřicí přístroje pro měření proudů a napětí princip měřená veličina působí silou nebo momentem síly na pohyblivou část přístroje proti této síle

Více

2 Přímé a nepřímé měření odporu

2 Přímé a nepřímé měření odporu 2 2.1 Zadání úlohy a) Změřte jednotlivé hodnoty odporů R 1 a R 2, hodnotu odporu jejich sériového zapojení a jejich paralelního zapojení, a to těmito způsoby: přímou metodou (RLC můstkem) Ohmovou metodou

Více

6 Měření transformátoru naprázdno

6 Měření transformátoru naprázdno 6 6.1 Zadání úlohy a) změřte charakteristiku naprázdno pro napětí uvedená v tabulce b) změřte převod transformátoru c) vypočtěte poměrný proud naprázdno pro jmenovité napětí transformátoru d) vypočtěte

Více

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení)

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23 Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Studentská verze Zpracoval: Ing. Jiří Dlapal B R N O 2011 Úvod Výuka předmětu Elektrická měření

Více

Elektromechanické měřicí přístroje

Elektromechanické měřicí přístroje Elektromechanické měřicí přístroje Lubomír Slavík TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Materiál vznikl v rámci projektu ESF (CZ.1.07/2.2.00/07.0247),

Více

Mˇeˇren ı vlastn ı indukˇcnosti Ondˇrej ˇ Sika

Mˇeˇren ı vlastn ı indukˇcnosti Ondˇrej ˇ Sika Obsah 1 Zadání 3 2 Teoretický úvod 3 2.1 Indukčnost.................................. 3 2.2 Indukčnost cívky.............................. 3 2.3 Vlastní indukčnost............................. 3 2.4 Statická

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Bezpečnost práce, měření proudu a napětí, odchylky měření

Bezpečnost práce, měření proudu a napětí, odchylky měření I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 1 Bezpečnost práce, měření proudu

Více

2 Teoretický úvod 3. 4 Schéma zapojení 6. 4.2 Měření třemi wattmetry (Aronovo zapojení)... 6. 5.2 Tabulka hodnot pro měření dvěmi wattmetry...

2 Teoretický úvod 3. 4 Schéma zapojení 6. 4.2 Měření třemi wattmetry (Aronovo zapojení)... 6. 5.2 Tabulka hodnot pro měření dvěmi wattmetry... Měření trojfázového činného výkonu Obsah 1 Zadání 3 2 Teoretický úvod 3 2.1 Vznik a přenos třífázového proudu a napětí................ 3 2.2 Zapojení do hvězdy............................. 3 2.3 Zapojení

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ Třída: A4 Školní rok: 2010/2011 1 Vlastnosti měřících přístrojů - rozdělení měřících přístrojů, stupnice měřících přístrojů, značky na stupnici - uložení otočné

Více

ρ = měrný odpor, ρ [Ω m] l = délka vodiče

ρ = měrný odpor, ρ [Ω m] l = délka vodiče 7 Kapitola 2 Měření elektrických odporů 2 Úvod Ohmův zákon definuje ohmický odpor, zkráceně jen odpor, R elektrického vodiče jako konstantu úměrnosti mezi stejnosměrným proudem I, který protéká vodičem

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 Tematické okruhy a hodnotící kritéria Střední průmyslová škola, 1/8 ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA

Více

11. MĚŘENÍ SŘÍDAVÉHO PROUDU A NAPĚTÍ

11. MĚŘENÍ SŘÍDAVÉHO PROUDU A NAPĚTÍ . MĚŘEÍ SŘÍDAVÉHO PROD A APĚTÍ Měření střídavého napětí a proudu: přehled použitelných přístrojů a metod měření Měřicí transformátory ( i, náhradní schéma, zapojení, použití, chyby) Číslicové multimetry

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu.

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu. [Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] 04.01.01 Na rezistoru je napětí 5 V a teče jím proud 25 ma. Rezistor má hodnotu. A) 100 ohmů B) 150 ohmů C) 200 ohmů 04.01.02 Na rezistoru

Více

Korekční křivka měřícího transformátoru proudu

Korekční křivka měřícího transformátoru proudu 5 Přesnost a korekční křivka měřícího transformátoru proudu 5.1 Zadání a) Změřte hodnoty sekundárního proudu při zvyšujícím se vstupním proudu pro tři různé transformátory. b) U všech naměřených proudů

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření vlastní a vzájemné indukčnosti část Teoretický rozbor

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření vlastní a vzájemné indukčnosti část Teoretický rozbor MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření část 3-1-1 Teoretický rozbor Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 0 Číslo materiálu:

Více

Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ

Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Obor vzdělání: 2-41-M/01 Elektrotechnika (slaboproud) Forma vzdělávání: denní studium Ročník kde se předmět vyučuje: třetí, čtvrtý Počet týdenních vyučovacích hodin

Více

Dálkové studium 2013 Elektrické měření V. Provazník

Dálkové studium 2013 Elektrické měření V. Provazník Měřicí metody Metoda přímá přístroj je ocejchován přímo v jednotkách měřené veličiny např. V, A, atd. Metoda nepřímá - měřená veličina se vypočítá nebo, odvodí (změříme U a I a vypočítáme R) Druhy chyb

Více

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor!

10. Měření. Chceme-li s měřícím přístrojem cokoliv dělat, je důležité znát jeho základní napěťový rozsah, základní proudový rozsah a vnitřní odpor! 10. Měření V elektrotechnice je měření základní a zásadní činností každého, kdo se jí chce věnovat. Elektrika není vidět a vše, co má elektrotechnik k tomu, aby zjistil, co se v obvodech děje, je měření.

Více

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity RIEDL 3.EB-6-1/8 1.ZADÁNÍ a) Změřte indukčnosti předložených cívek ohmovou metodou při obou možných způsobech zapojení měřících přístrojů. b) Měření proveďte při kmitočtech měřeného proudu 50, 100, 400

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 1) Který zákon upravuje poměry v jednoduchém elektrickém obvodu o napětí, proudu a odporu: Ohmův zákon, ze kterého vyplívá, že proud je přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu.

Více

Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ. studijního oboru. 26-41-M/01 ELEKTROTECHNIKA (silnoproud)

Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ. studijního oboru. 26-41-M/01 ELEKTROTECHNIKA (silnoproud) Učební osnova předmětu ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ studijního oboru 26-41-M/01 ELEKTROTECHNIKA (silnoproud) 1. Obecný cíl předmětu: Předmět Elektrická měření je profilujícím předmětem studijního oboru Elektrotechnika.

Více

2. ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE

2. ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE 2. ANALOGOVÉ MĚŘCÍ ŘÍSOJE magnetoelektrické ústrojí: princip, pohybový moment, zapojení mgel. V-metru a A- metru - magnetoelektrické měřicí ústrojí s usměrňovačem (základní zapojení, co měří, kmitočtová

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Elektrický proud Uspořádaný pohyb volných částic s nábojem Směr: od + k ( dle dohody - ve směru kladných

Více

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í

E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace E L E K T R I C K Á M Ě Ř E N Í R O Č N Í K MĚŘENÍ ZÁKLDNÍCH ELEKTRICKÝCH ELIČIN Ing. Bouchala Petr Jméno a příjmení Třída Školní

Více

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka Tel-10 Suma proudů v uzlu (1. Kirchhofův zákon) Posuvným ovladačem ohmické hodnoty rezistoru se mění proud v uzlu, suma platí pro každou hodnotu rezistoru. Tel-20 Suma napětí podél smyčky (2. Kirchhofův

Více

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer Laboratorní úloha č. Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon Max Šauer 14. prosince 003 Obsah 1 Popis úlohy Úkol měření 3 Postup měření 4 Teoretický rozbor

Více

5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE

5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE 5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE Měniče mění parametry elektrické energie (vstupní na výstupní). Myslí se tím zejména napětí (střední hodnota) a u střídavých i kmitočet. Obr. 5.1. Základní dělení měničů 1 Obr. 5.2.

Více

Základní měření s výchylkovými multimetry Laboratorní cvičení č. 1

Základní měření s výchylkovými multimetry Laboratorní cvičení č. 1 Základní měření s výchylkovými multimetry Laboratorní cvičení č. 1 Cíle cvičení: seznámit se s laboratorním zdrojem stejnosměrných napětí Diametral P230R51D, seznámit se s výchylkovým (ručkovým) multimetrem

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření na elektrických strojích - transformátor, část 3-2-4

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření na elektrických strojích - transformátor, část 3-2-4 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření na elektrických strojích - transformátor, část Číslo projektu: Název projektu: Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 20 Číslo materiálu:

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

Studijní opory předmětu Elektrotechnika

Studijní opory předmětu Elektrotechnika Studijní opory předmětu Elektrotechnika Doc. Ing. Vítězslav Stýskala Ph.D. Doc. Ing. Václav Kolář Ph.D. Obsah: 1. Elektrické obvody stejnosměrného proudu... 2 2. Elektrická měření... 3 3. Elektrické obvody

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

1.1. Základní pojmy 1.2. Jednoduché obvody se střídavým proudem

1.1. Základní pojmy 1.2. Jednoduché obvody se střídavým proudem Praktické příklady z Elektrotechniky. Střídavé obvody.. Základní pojmy.. Jednoduché obvody se střídavým proudem Příklad : Stanovte napětí na ideálním kondenzátoru s kapacitou 0 µf, kterým prochází proud

Více

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy:

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: 1 Pracovní úkoly 1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: (a) cívka bez jádra (b) cívka s otevřeným jádrem (c) cívka s uzavřeným jádrem 2. Přímou metodou změřte odpor

Více

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3 . STEJNOSMĚNÉ OBVODY Příklad.: V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Z 5 5 4 4 6 Schéma. Z = 0 V = 0 Ω = 40 Ω = 40 Ω 4 = 60 Ω 5 = 90 Ω

Více

Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru, cejchování kompenzátorem

Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru, cejchování kompenzátorem FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum I Úloha 9 Verze 161010 Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru, cejchování kompenzátorem Abstrakt: V úloze si osvojíte práci s jednoduchými elektrickými obvody.

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Úkol : 1. Změřte za pomoci digitálního osciloskopu průběh pilového signálu a zaznamenejte do protokolu : - čas t, po který trvá sestupná

Více

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole 13. VYSOKOFREKVENČNÍ RUŠENÍ 13.1. Klasifikace vysokofrekvenčního rušení Definice vysokofrekvenčního rušení: od 10 khz do 400 GHz Zdroje: prakticky všechny zdroje rušení Rozdělení: rušení šířené vedením

Více

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor Technická měření v bezpečnostním inženýrství Čís. úlohy: 6 Název úlohy: Elektrická měření proud, napětí, odpor Úkol měření a) Změřte v propustném i závěrném směru voltampérovou charakteristiku - křemíkové

Více

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor Technická měření v bezpečnostním inženýrství Čís. úlohy: 6 Název úlohy: Elektrická měření proud, napětí, odpor Úkol měření a) Změřte v propustném i závěrném směru voltampérovou charakteristiku - křemíkové

Více

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ 5.1 Úvod 5. Elektrické měřící přístroje 5.3 Měření elektrických veličin 5.4 Měření neelektrických veličin

Více

Digitální měřící kleště VE 2608

Digitální měřící kleště VE 2608 Digitální měřící kleště VE 2608 Použití: Měřící kleště jsou především určeny pro měření DC a AC proudů bez rozpojení obvodu. Dále slouží pro měření napětí DC a AC, měření odporů, kapacit, frekvence, pospojení

Více

VY_32_INOVACE_EM_1.06_měření činného, zdánlivého a jalového výkonu v jednofázové soustavě

VY_32_INOVACE_EM_1.06_měření činného, zdánlivého a jalového výkonu v jednofázové soustavě Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_EM_1.06_měření činného, zdánlivého a jalového výkonu v jednofázové soustavě Střední

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření Jan Krystek 9. května 2019 CHYBY A NEJISTOTY MĚŘENÍ Každé měření je zatíženo určitou nepřesností způsobenou nejrůznějšími negativními vlivy,

Více

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem BOZP První pomoc První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP První pomoc (1/7) Působení el. proudu

Více

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb BOZP Vyhláška 50 Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP Test 50 (1/16) 1. VYHLÁŠKA 50/78 Sb. URČUJE: 1) POVINNOST PRIHLAŠOVAT

Více

Měření výkonu jednofázového proudu

Měření výkonu jednofázového proudu Měření výkonu jednofázového proudu Návod k laboratornímu cvičení Úkol: a) eznámit se s měřením činného výkonu zátěže elektrodynamickým wattmetrem se dvěma možnými způsoby zapojení napěťové cívky wattmetru.

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Unipolární tranzistor aplikace

Unipolární tranzistor aplikace Unipolární tranzistor aplikace Návod k praktickému cvičení z předmětu A4B34EM 1 Cíl měření Účelem tohoto měření je seznámení se s funkcí a aplikacemi unipolárních tranzistorů. Během tohoto měření si prakticky

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Hrajeme si s elektrodynamickým wattmetrem a osciloskopem

Hrajeme si s elektrodynamickým wattmetrem a osciloskopem Peter Žilavý: Wattmetr a osciloskop Hrajeme si s elektrodynamickým wattmetrem a osciloskopem Peter Žilavý Univerzita Karlova v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta Abstrakt Článek popisuje jednu z aktivit

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ME II 4.7.1. Kontrola,měření a opravy obvodů I Obor: Mechanik - elekronik Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Michal Gregárek Střední průmyslová škola Uherský Brod,

Více

Pracovní sešit. Školní rok : 2005 / 2006 ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ PS 1 MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE

Pracovní sešit. Školní rok : 2005 / 2006 ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ PS 1 MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA Jméno žáka: CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY 757 01 Valašské Meziříčí, Palackého49 Třída: Pracovní sešit Školní rok : 2005 / 2006 Modul: ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ PS 1 MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE Obor:

Více

1. GPIB komunikace s přístroji M1T330, M1T380 a BM595

1. GPIB komunikace s přístroji M1T330, M1T380 a BM595 1. GPIB komunikace s přístroji M1T330, M1T380 a BM595 Přístroje se programují a ovládají tak, že se do nich z řídícího počítače pošle řetězec, který obsahuje příslušné pokyny. Ke každému programovatelnému

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřený předmětem jsou v tomto případě polovodičové diody, jejich údaje jsou uvedeny v tabulce: REDL 3.EB 8 1/14 1.ZADÁNÍ a) Změřte voltampérovou charakteristiku polovodičových diod pomocí voltmetru a ampérmetru v propustném i závěrném směru. b) Sestrojte grafy =f(). c) Graficko početní metodou určete

Více

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS. STEJNOSMĚNÉ OBVODY pravil ng. Vítězslav Stýskala, Ph D. září 005 Příklad. (výpočet obvodových veličin metodou postupného zjednodušováni a

Více

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli...

Elektrostatika _Elektrický náboj _Elektroskop _Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... Elektrostatika... 2 32_Elektrický náboj... 2 33_Elektroskop... 2 34_Izolovaný vodič v elektrickém poli... 3 Izolant v elektrickém poli... 3 35_Siločáry elektrického pole (myšlené čáry)... 3 36_Elektrický

Více

Korekční křivka napěťového transformátoru

Korekční křivka napěťového transformátoru 8 Měření korekční křivky napěťového transformátoru 8.1 Zadání úlohy a) pro primární napětí daná tabulkou změřte sekundární napětí na obou sekundárních vinutích a dopočítejte převody transformátoru pro

Více

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování)

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování) FYZIKA II Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování) Osnova přednášky činitel jakosti, vektorové diagramy v komplexní rovině Sériový RLC obvod - fázový posuv, rezonance

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření na elektrických strojích - transformátor, část 3-2-3

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření na elektrických strojích - transformátor, část 3-2-3 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření na elektrických strojích - transformátor, část Číslo projektu: Název projektu: Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 20 Číslo materiálu:

Více

Zpráva o měření. Střední průmyslová škola elektrotechnická Havířov. Úloha: Měření výkonu. Třída: 3.C. Skupina: 3. Zpráva číslo: 8. Den:

Zpráva o měření. Střední průmyslová škola elektrotechnická Havířov. Úloha: Měření výkonu. Třída: 3.C. Skupina: 3. Zpráva číslo: 8. Den: Střední průmyslová škola elektrotechnická Havířov Zpráva o měření Třída: 3.C Skupina: 3 Schéma zapojení: Úloha: Měření výkonu Zpráva číslo: 8 Den: 06.04.2006 Seznam měřících přístrojů: 3x R 52 Ohmů Lutron

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

3. Měření efektivní hodnoty, výkonu a spotřeby energie

3. Měření efektivní hodnoty, výkonu a spotřeby energie 3. Měření efektivní hodnoty, výkonu a spotřeby energie přednášky A3B38SME Senzory a měření zdroje převzatých obrázků: pokud není uvedeno jinak, zdrojem je monografie Haasz, Sedláček: Elektrická měření

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha 9: Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru. Cejchování kompenzátorem. Datum měření: 15. 10. 2015 Skupina: 8, čtvrtek 7:30 Vypracoval: Tadeáš Kmenta Klasifikace:

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1.Obecné informace Multimetr umožňuje měření střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, odporu, kapacity, teploty, kmitočtu, test spojitosti, test diody.

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT Přednáška Rozsah předmětu: 24+24 z, zk 1 Literatura: [1] Uhlíř a kol.: Elektrické obvody a elektronika, FS ČVUT, 2007 [2] Pokorný a kol.: Elektrotechnika I., TF ČZU, 2003

Více

Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C

Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C List 1 z 19 Obor měřené veličiny: elektrické veličiny Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C 1. Napětí stejnosměrné

Více

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU

MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU MĚŘENÍ JALOVÉHO VÝKONU &1. Které elektrické stroje jsou spotřebiči jalového výkonu a na co ho potřebují? &2. Nakreslete fázorový diagram RL zátěže připojené na zdroj střídavého napětí. &2.1 Z fázorového

Více

Základní zapojení s OZ. Vlastnosti a parametry operačních zesilovačů

Základní zapojení s OZ. Vlastnosti a parametry operačních zesilovačů OPEAČNÍ ZESLOVAČ (OZ) Operační zesilovač je polovodičová součástka vyráběná formou integrovaného obvodu vyznačující se velkým napěťovým zesílením vstupního rozdílového napětí (diferenciální napěťový zesilovač).

Více

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu.

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu. Pracovní úkoly. Změřte účiník: a) rezistoru, b) kondenzátoru C = 0 µf) c) cívky. Určete chybu měření. Diskutujte shodu výsledků s teoretickými hodnotami pro ideální prvky. Pro cívku vypočtěte indukčnost

Více

7. Spínací a jistící přístroje

7. Spínací a jistící přístroje Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 7. Učební text Ing. Jan Otýpka, Ing. Pavel Svoboda Poslední úprava 2014 Jištění a jisticí přístroje: Elektrické stroje, vedení,

Více

Chyby a neurčitosti měření

Chyby a neurčitosti měření Radioelektronická měření (MREM) Chyby a neurčitosti měření 10. přednáška Jiří Dřínovský Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Základní pojmy Měření je souhrn činností s cílem určit hodnotu měřené veličiny

Více

b) Vypočtěte frekvenci f pro všechny měřené signály použitím vztahu

b) Vypočtěte frekvenci f pro všechny měřené signály použitím vztahu 1. Měření napětí a frekvence elektrických signálů osciloskopem Cíl úlohy: Naučit se manipulaci s osciloskopem a používat jej pro měření napětí a frekvence střídavých elektrických signálů. Dvoukanálový

Více

18A - PRINCIPY ČÍSLICOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ Voltmetry, A/D převodníky - principy, vlastnosti, Kmitoměry, čítače, fázoměry, Q- metry

18A - PRINCIPY ČÍSLICOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ Voltmetry, A/D převodníky - principy, vlastnosti, Kmitoměry, čítače, fázoměry, Q- metry 18A - PRINCIPY ČÍSLICOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ Voltmetry, A/D převodníky - principy, vlastnosti, Kmitoměry, čítače, fázoměry, Q- metry Digitální voltmetry Základním obvodem digitálních voltmetrů je A/D

Více

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013 Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Úloha č. 5 Název: Měření osciloskopem Pracoval: Jiří Kozlík dne: 17.10.2013 Odevzdal dne: 24.10.2013 Pracovní úkol 1. Pomocí

Více

MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ

MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro 1. ročníky tříletých učebních oborů MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ Ing. Arnošt Kabát červenec 2011 Projekt Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.10/03.0021

Více

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA Transformátor Měření zatěžovací a převodní charakteristiky. Zadání. Změřte zatěžovací charakteristiku transformátoru a graficky znázorněte závislost

Více

Číslicové multimetry. základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr

Číslicové multimetry. základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr Měření IV Číslicové multimetry základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr Číslicové multimetry VD vstupní dělič a Z zesilovač slouží ke změně rozsahů a úpravu signálu ST/SS usměrňovač převodník

Více

Elektronika ve fyzikálním experimentu

Elektronika ve fyzikálním experimentu Elektronika ve fyzikálním experimentu Josef Lazar Ústav přístrojové techniky, AV ČR, v.v.i. E-mail: joe@isibrno.cz www: http://www.isibrno.cz/~joe/elektronika/ Elektrický obvod Analogie s kapalinou Základními

Více

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu Elektrický proud 2 Zápisy do sešitu Směr elektrického proudu v obvodu 1/2 V různých materiálech vedou elektrický proud různé částice: kovy volné elektrony kapaliny (roztoky) ionty plyny kladné ionty a

Více

Bezkontaktní spínací prvky: kombinace spojitého a impulsního rušení: strmý napěťový impuls a tlumené vf oscilace výkonové polovodičové měniče

Bezkontaktní spínací prvky: kombinace spojitého a impulsního rušení: strmý napěťový impuls a tlumené vf oscilace výkonové polovodičové měniče 12. IMPULZNÍ RUŠENÍ 12.1. Zdroje impulsního rušení Definice impulsního rušení: rušení, které se projevuje v daném zařízení jako posloupnost jednotlivých impulsů nebo přechodných dějů Zdroje: spínání elektrických

Více

- Stabilizátory se Zenerovou diodou - Integrované stabilizátory

- Stabilizátory se Zenerovou diodou - Integrované stabilizátory 1.2 Stabilizátory 1.2.1 Úkol: 1. Změřte VA charakteristiku Zenerovy diody 2. Změřte zatěžovací charakteristiku stabilizátoru se Zenerovou diodou 3. Změřte převodní charakteristiku stabilizátoru se Zenerovou

Více

Elektrotechnická kvalifikace

Elektrotechnická kvalifikace Elektrotechnická kvalifikace platná pro práci studentů v laboratořích a dílnách FEKT VUT v Brně Seznam otázek k přezkoušení na kvalifikaci dle Vyhlášky 50/1978 Sb. pracovníka poučeného ( 4) pracovníka

Více