Fotodokumentace terénního průzkumu historického osídlení na Drahanské vrchovině (leden duben 2008)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fotodokumentace terénního průzkumu historického osídlení na Drahanské vrchovině (leden duben 2008)"

Transkript

1 Příloha k diplomové práci Tomáš Jurčí, UP Olomouc 2008 Fotodokumentace terénního průzkumu historického osídlení na Drahanské vrchovině (leden duben 2008)

2 Benátky Foto 1 Stará cesta vedoucí z Benátek do zaniklého Chmelníku ( , autor T. Jurčí) Foto 2 Louka na které se nacházely zaniklé Benátky ( , autor T. Jurčí)

3 Benýška Foto 3 Někde v těchto místech stávala vesnice Benýška ( , autor T. Jurčí) Bohdalůvka Foto 4 Lesní louka, kolem které se nacházela ves Bohdalůvka ( , autor T. Jurčí)

4 Foto 5 Mezní pás vysoký 0,5 m a dlouhý několik metrů ( , autor T. Jurčí) Foto 6 Mezní pás s nahromaděného kamení postupně zarůstá vegetací ( , autor T. Jurčí)

5 Bouchenec Foto 7 Relikt stavení: vyvýšenina se stavebním kamením ( , autor T. Jurčí) Foto 8 Okrouhlá vyvýšenina je pozůstatkem stavení v zaniklém Bouchenci ( , autor T. Jurčí)

6 Budkovany Foto 9 Louka u hráze rybníku Budkovan, kde se nacházela vesnice Budkovany ( , autor T. Jurčí) Foto 10 Nevýrazné vyvýšeniny na louce jsou pozůstatky staveb vesnice Budkovany ( , autor T. Jurčí)

7 Budonice Foto 11 Někde na této louce se nacházely Budonice ( , autor T. Jurčí) Foto 12 Přilehlý kamenolom složil k těžbě stavebního kamení ( , autor T. Jurčí)

8 Foto 13 Pozůstatek vodní plochy a hráze na potůčku ( , autor T. Jurčí) Bystřec Foto 14 Údolí Rakovce, kde se nacházela zaniklá vesnice Bystřec ( , autor T. Jurčí)

9 Foto 15 Jeden z čtvercových reliktů staveb se stavebním kamením ( , autor T. Jurčí) Foto 16 Rekonstrukce půdorysu jedné z usedlostí, realizovaná na základě provedeného archeologického průzkumu ( , autor T. Jurčí)

10 Foto 17 Rekonstrukce další z usedlostí a studny, realizovaná na základě provedeného archeologického průzkumu ( , autor T. Jurčí) Češkovice Foto 18 Dnes jsou na místě zaniklé vesnice postaveny rekreační objekty ( , autor T. Jurčí)

11 Foto 19 Na místě zaniklé vesnice zůstal zachovaný rybník ( , autor T. Jurčí) Foto 20 Panský dvůr byl přestavěn na hotelový komplex ( , autor T. Jurčí)

12 Dvorce Foto 21 Zaniklé Dvorce se patrně nacházeli v tomto žlebu ( , autor T. Jurčí) Foto 22 Pohled do žlebu mezi Kotvrdovicemi a Jedovnicemi, kde se pravděpodobně nacházela zaniklá ve Dvorce ( , autor T. Jurčí)

13 Gadišina Foto 23 Trychtýřovitá prohlubeň, která vznikla zhroucením sklepa ( , autor T. Jurčí) Foto 24 Nakupení stavebního kamení v potůčku ( , autor T. Jurčí)

14 Hamlíkov Foto 25 Relikt stavby, který se nachází na plošině zahloubené do svahu ( , autor T. Jurčí) Foto 26 Další z reliktů zaniklého Hamlíkova, nakupené stavební kamení,. který se nachází na plošině zahloubené do svahu ( , autor T. Jurčí)

15 Foto 27 V terénu znatelná hrázka zaniklého rybníčku při vsi Hamlíkov ( , autor T. Jurčí) Holíkov Foto 28 U tohoto pramene se nacházel zaniklý Holíkov ( , autor T. Jurčí)

16 Foto 29 Okrouhlá vyvýšenina se stavebním kamením je reliktem středověké stavby ( , autor T. Jurčí) Foto 30 V popředí trychtýřovitá deprese, která je reliktem studny, v pozadí vyvýšenina relikt stavby. ( , autor T. Jurčí)

17 Foto 31 Propadlé sklepení se na povrchu projevuje trychtýřovitou depresí ( , autor T. Jurčí) Holštejn Foto 32 Jediná stavba, která se zachovala z městečka Holštejn je mlýn zachycený na snímku. ( , autor T. Jurčí)

18 Foto 33 Na této louce stávalo městečko Holštejn. V pozadí skála na které se nacházejí zbytky stejnojmenného hradu ( , autor T. Jurčí) Hošperk Foto 34 Napravo dochovaný lovecký zámeček ze 17. století, nalevo rybník na říčce Luha u zaniklé vsi ( , autor T. Jurčí)

19 Foto 35 Vesnice se nacházela na pravé straně údolí říčky Luhu, dnes je zde louka na které již nejsou patrné relikty staveb ( , autor T. Jurčí) Housko Foto 36 Vesnice Housko se nacházela po obou stranách dnes meliorovaného potůčku ( , autor T. Jurčí)

20 Foto 37 Díky zemědělskému využívání místa zaniklé vsi, jsou dnes relikty staveb jen málo patrné okrouhlé vyvýšeniny ( , autor T. Jurčí) Foto 38 Na tomto dobře viditelném, vyvýšeném místě stával kostelík ( , autor T. Jurčí)

21 Foto 39 Nápadná koncentrace kamení na místě bývalého kostelíku ( , autor T. Jurčí) Hrádek Foto 40 Dobře znatelné terénní vyvýšeniny představují zbytky hradu Stagnov, u kterého se nacházelo městečko Hrádek ( , autor T. Jurčí)

22 Foto 41 Část zarůstající úvozové cesty, která vedla městečkem k hradu ( , autor T. Jurčí) Foto 42 Relikt středověké stavby v podobě vyvýšeniny tvořené směsí stavebního kamení, štěrku atd. ( , autor T. Jurčí)

23 Foto 43 Terénní deprese vzniklá po zborceném sklepení ( , autor T. Jurčí) Foto 44 Snímek zachycuje nálevkovité terénní deprese po sklepení a studni ( , autor T. Jurčí)

24 Chmelník Foto 45 Někde v těchto místech na pravé straně potůčku stávala vesnice Chmelník ( , autor T. Jurčí) Jablonsko Foto 46 Na snímku je v pozadí potok u kterého se ves nacházela ( , autor T. Jurčí)

25 Jesenec Foto 47 Stavení zaniklé vesnice se nacházely po obou stranách potůčku ( , autor T. Jurčí) Foto 48 Okrouhlá vyvýšenina je reliktem jedné ze staveb zaniklé vsi ( , autor T. Jurčí)

26 Foto 49 Na snímku je zachycen relikt studny ( , autor T. Jurčí) Lhota u Březiny Foto 50 Okrouhlá vyvýšenina je zbytkem po středověké stavbě ( , autor T. Jurčí)

27 Foto 51 Trychtýřovitá deprese ukazuje na zhroucené sklepení ( , autor T. Jurčí) Foto 52 Velká vyvýšenina se zarovnaným vrcholem je pozůstatkem panského dvora vybudovaného v 18. století ( , autor T. Jurčí)

28 Foto 53 Sníženiny na zbytcích panského dvora dnes využívají chataři k ukládání odpadu ze svých zahrad ( , autor T. Jurčí) Foto 54 Zachovaný rybníček u zaniklé vsi ( , autor T. Jurčí)

29 Lhota u Vážan Foto 55 Lidová tradice milně umísťuje ves do lokality U červeného kříže ( , autor T. Jurčí) Foto 56 Mělká prohlubeň je reliktem studny ( , autor T. Jurčí)

30 Lhota u Karolína Foto 57 Stavení byla umístěna okolo hrany zobrazeného žlebu( , autor T. Jurčí) Loučka Foto 58 Na okraji lesa v polním terénu se nacházela zaniklá Loučka ( , autor T. Jurčí)

31 Maršín Foto 59 Zaniklá ves Maršín se nacházela podél potůčku, který dnes protéká v polním terénu ( , autor T. Jurčí) Mechlov Foto 60 Dnes je místo zaniklého Mechlova porostlé lese ( , autor T. Jurčí)

32 Melice Foto 61 Ves se nacházela na levé straně od potůčku, který byl pro její obyvatele zdrojem vody, dnes je zde pole ( , autor T. Jurčí) Neradice Foto 62 Podél žlíbku stávaly usedlosti Neradic, jejichž relikty jsou dnes již málo patrné z důvodu zemědělského využívání místa ( , autor T. Jurčí)

33 Neznámá vesnice u Bejčkovy hráze Foto 63 V terénu výrazný zbytek protržené hráze rybníka, pod kterým se nacházela neznámá ves ( , autor T. Jurčí) Foto 64 Znatelná čtyřúhelníková vyvýšenina s centrální depresí je reliktem středověké stavby ( , autor T. Jurčí)

34 Foto 65 Detail dokumentující složení reliktu stavby z kamení, uhlíků a fragmentů keramiky ( , autor T. Jurčí) Neznámá vesnice u Petrovic Foto 66 Ve vrcholové části zobrazeného kopce se nacházela vesnice, jejíž zbytky již nejsou v krajině patrné ( , autor T. Jurčí)

35 Neznámá vesnice pod Vaňkoušem Foto 67 Podél tohoto potůčku se nacházeli stavení zaniklé neznámé vsi ( , autor T. Jurčí) Foto 68 Jedna ze zaoblených vyvýšenin ve kterých se nachází stavební kamení, je reliktem středověké stavby ( , autor T. Jurčí)

36 Novosady Foto 69 Zaoblená vyvýšenina je reliktem jedné ze staveb Novsad ( , autor T. Jurčí) Foto 70 Čtvercová deprese ukazuje na propadlé sklepení ( , autor T. Jurčí)

37 Foto 71 Nápadná mez na okraji zaniklé vsi byla součástí cesty ( , autor T. Jurčí) Novošice Foto 72 Hráz s malým rybníčkem u zaniklých Novošic ( , autor T. Jurčí)

38 Ovčinec Foto 73 Ovčinec se rozkládal po obou stranách tohoto potůčku ( , autor T. Jurčí) Foto 74 Nahromadění stavebního kamení na jednom z reliktů stavby ( , autor T. Jurčí)

39 Foto 75 Zahloubená polokruhovitá plošina jejíž účel je zatím neznámý ( , autor T. Jurčí) Foto 76 Další zahloubená polokruhovitá plošina, která mohla sloužit jako i jako kamenolom ( , autor T. Jurčí)

40 Foto 77 do červena zbarvená směs hlína a štěrku ( , autor T. Jurčí) Podolí Foto 78 Podolí se nacházelo na pravé straně u rybníka, místo je dlouhodobě využíváno jako pole, tudíž byly terénní stopo po vsi zahlazeny ( , autor T. Jurčí)

41 Polom Foto 79 Zaniklá vesnice byla rozložena na obou stranách pramene potůčku ( , autor T. Jurčí) Foto 80 Relikt hrázky a malá vodní plocha u nichž patrně stával mlýn ( , autor T. Jurčí)

42 Přivýšina Foto 81 Vyvýšenina, která je reliktem stavby v zaniklé Přivýšině ( , autor T. Jurčí) Foto 82 Částečně roubená studánka sloužila dříve jako studna ( , autor T. Jurčí)

43 Rorbach Foto 83 Někde na této plošině se podle Černého (1992) nacházela vesnice Rorbach ( , autor T. Jurčí) Foto 84 Doležel umísťuje Rorbach do tohoto širokého údolí, opírá se o vhodnější podmínky pro existenci osídlení v těchto místech a nálezy keramiky ( , autor T. Jurčí)

44 Schreynern Foto 85 Vyvýšenina složená z nahromaděného stavebního kamení ( , autor T. Jurčí) Sokolí Foto 86 Někde na této louce, při soutoku Rakovce a Podomice se nacházela ves Sokolí, místo bylo zahlazeno zemědělskými úpravami ( , autor T. Jurčí)

45 Stryelech Foto 87 Dobře patrná úvozová cesta, která vedla zaniklou vsí ( , autor T. Jurčí) Suchov, Hostěvsko Foto 88 Tato částečně roubená studánka je reliktem středověké studny ( , autor T. Jurčí)

46 Svatoňůvka Foto 89 Na této mírné stráni u soutoku dvou potoků stával zaniklá Svatoňůvka ( , autor T. Jurčí) Foto 90 V nedalekém kamenolomu se těží ještě dnes ( , autor T. Jurčí)

47 Típeček Foto 91 Jedna ze zaoblených vyvýšenin ve kterých se nachází stavební kamení, je reliktem středověké stavby ( , autor T. Jurčí) Valdov Foto 92 Usedlosti byly rozloženy rovnoměrně po obou stranách tohoto údolí ( , autor T. Jurčí)

48 Foto 93 Toto místo sloužilo pravděpodobně jako kamenolom pro zaniklou vesnici ( , autor T. Jurčí) U pěti javorů Foto 94 Jednotlivé usedlosti zaniklé osady se nacházely po obou stranách dnes vysychajícího potůčku ( , autor T. Jurčí)

49 Foto 95 Studánka, která je umístěná v korytě vyschlého potůčku ( , autor T. Jurčí) Valkounov Foto 96 Dobře znatelná čtvercová sníženina vzniklá po propadu sklepení, nyní využívaná jako odpadní jáma ( , autor T. Jurčí)

50 Foto 97 I tato sníženina po sklepení je zasypána dřívím ( , autor T. Jurčí) Vaňkouš Foto 98 Relikt stavby zaniklého Vaňkouše ( , autor T. Jurčí)

51 Foto 99 Protrhlá hráz malé vodní plochy, toto místo je v některých mapách označováno jako U rybníčku ( , autor T. Jurčí) Vilémov Foto 100 Okrouhlá vyvýšenina bez centrální deprese,ve které se nachází stavební kamení, je reliktem středověké stavby ( , autor T. Jurčí)

52 Foto 101 Čtvercová vyvýšenin s centrální skleslinou je také pozůstatkem zaniklého Vilémova ( , autor T. Jurčí) Foto 102 U Vilémova zůstal zachovaný malý rybníček ( , autor T. Jurčí)

53 Žižlavice Foto 103 V tomto žlebu, kde jsou dnes rekreační objekty, se nacházela vesnice Žižlavice ( , autor T. Jurčí) Foto 104 Snímek zachycuje komplex panského dvora, který byl postaven na místě Žižlavic až po jejím zpustnutí ( , autor T. Jurčí)

HISTORIE SKRYTÁ, MĚŘENÁ I SBÍRANÁ. Zaniklá obec Bystřec

HISTORIE SKRYTÁ, MĚŘENÁ I SBÍRANÁ. Zaniklá obec Bystřec HISTORIE SKRYTÁ, MĚŘENÁ I SBÍRANÁ V dnešní výpravě za poznáváním historie krajiny v okolí Jedovnic navštívíme několik míst, kde si ukážeme, jak vypadají pozůstatky po lidském osídlení v krajině. Je možné,

Více

Jedovnické rybníky do roku 1450

Jedovnické rybníky do roku 1450 Jedovnické rybníky do roku 1450 Titulní kresba Mgr. Jitky Vávrové ukazuje, jak asi vypadaly Jedovnice a blízké okolí v 15. století. Za grafickou úpravu titulního obrázku (mapky) děkuji Ing. Marku Audymu.

Více

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního Příloha č. 1: Nálezy budou předány podle 23 zákona č. 20/1987 Sb. příslušnému krajskému Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích (dohoda s kurátorkou sbírek Mgr. Zuzanou Thomovou) Příloha č. 2 Základní

Více

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr.

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Filip Velímský Lokalita Malín na výřezu leteckého snímku Kutné Hory Lokalita Malín

Více

PONĚŠICE ÚZEMÍ S VÝZNAMNÝM REKREAČNÍM POTENCIONÁLEM, ÚZEMÍ S PRIORITOU OCHRANY PŘÍRODY

PONĚŠICE ÚZEMÍ S VÝZNAMNÝM REKREAČNÍM POTENCIONÁLEM, ÚZEMÍ S PRIORITOU OCHRANY PŘÍRODY - 81 - - 82 - PONĚŠICE ÚZEMÍ S VÝZNAMNÝM REKREAČNÍM POTENCIONÁLEM, ÚZEMÍ S PRIORITOU OCHRANY PŘÍRODY Urbanistická struktura a rozvoj obce Obrázek: snímek stabilního katastru Vlkova z roku 1827 Letecký

Více

Luleč. význam v krajině/využití lidmi ohrožení navrhované opatření fotografie ostatní poznámky mapovatel(é)

Luleč. význam v krajině/využití lidmi ohrožení navrhované opatření fotografie ostatní poznámky mapovatel(é) 1 studánky evidenční číslo 24 typ lokality: studánka, nyní studna místní název: Libuša zaměření N 49 15 27,0 EO 16 55 20,1 325 m n.m. katastr Luleč lokalizace - 100 m JZ od koupaliště U Libuše - studna

Více

Bohumír Dragoun - Jiří Šindelář Méně známé feudální sídlo u Spů okr. Náchod

Bohumír Dragoun - Jiří Šindelář Méně známé feudální sídlo u Spů okr. Náchod Bohumír Dragoun - Jiří Šindelář Méně známé feudální sídlo u Spů okr. Náchod. V Ottově naučném slovníku nalezneme pod heslem Spy zajímavou zprávu z pera archeologa a historika Jana Karla Hrašeho (1840-1907)

Více

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ZKOUMÁNÍ VÝROBNÍCH OBJEKTŮ A TECHNOLOGIÍ ARCHEOLOGICKÝMI METODAMI PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ANTONÍN ZŮBEK V letech 2008 a 2009 se uskutečnil záchranný archeologický

Více

Knížecí Pláně, okr. Prachatice, Jihočeský kraj

Knížecí Pláně, okr. Prachatice, Jihočeský kraj stránka 1 z 14 Knížecí Pláně, okr. Prachatice, Jihočeský kraj Zaniklá dřevorubecká vesnice Fürstenhut (19. a 20. století) Zaniklá ves Fürstenhut na Šumavě je působivou připomínkou tragických událostí moderních

Více

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ JS pro S2G a G1Z TERÉN 3 další terénní tvary! POZOR! Prezentace obsahuje plnoplošné barevné obrázky a fotografie nevhodné a neekonomické pro tisk! Výběr z NAUKY O TERÉNU

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 PŘÍLOHA Č. 3 SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 1. prostor mezi hřbitovním kostelem Nejsvětější Trojice a východní část náměstí, areál

Více

B.1.15b Větrná elektrárna BŘEZOVÁ JIH

B.1.15b Větrná elektrárna BŘEZOVÁ JIH B.1.15b Větrná elektrárna BŘEZOVÁ JIH B.1.15b.1 Popis záměru a lokality Popis záměru Název: Větrná elektrárna Březová Gručovice Počet VTE: 2 Parametry VTE: výška osy rotoru: 140 m průměr rotoru: 112 m

Více

Báňská díla pod Krudumem

Báňská díla pod Krudumem Báňská díla pod Krudumem Nálezová zpráva z archeologického a terénního výzkumu Karlovy Vary Krajské muzeum Karlovy Vary 14. listopadu 2004 Mgr. Jiří Klsák Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov Vladislav

Více

V Dobí, Za Douby Nad Jordánek územní plán 2005 v katastru Libně. 5 Za Valy 1841,1927 pod Ovčínem na svahu k obci

V Dobí, Za Douby Nad Jordánek územní plán 2005 v katastru Libně. 5 Za Valy 1841,1927 pod Ovčínem na svahu k obci Příloha 3 Pomístní jména v Libři a okolí Číslo odkazuje na přiloženou mapku, vytvořenou na podkladě indikační skici z roku 1841 (NA, I.odd, Fond IS, i.č. 4656) č. Název stáří výklad názvu objekt umístění

Více

Novostavba bytového domu vč. přípojek inženýrských sítí, zpevněné plochy ve dvorní části na parc. č. 413/1, 430, 431, 2962 v k. ú.

Novostavba bytového domu vč. přípojek inženýrských sítí, zpevněné plochy ve dvorní části na parc. č. 413/1, 430, 431, 2962 v k. ú. Ar chaia č.j. NZ 01/07 Novostavba bytového domu vč. přípojek inženýrských sítí, zpevněné plochy ve dvorní části na parc. č. 413/1, 430, 431, 2962 v k. ú. Opava-Předměstí Předběžná zpráva o výsledcích archeologického

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14 Zastavení první... Hloubětín Na místě Hloubětína žili lidé již v 10. století. Jméno obce historické prameny spojují s postavou vladyky Hlupoty. Dnešní podobu získal Hloubětín až v roce 1907. K Praze byl

Více

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová č.j. NZ 50/07 Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu ARCHAIA Olomouc, o.p.s. Feat. ARCHAIA Brno o.p.s. 2007 2 Tato práce, která vznikla

Více

5.1. Předmět výzkumu. Michal Bureš

5.1. Předmět výzkumu. Michal Bureš 5. PROBLEMATIKA TRANSFORMACÍ V ARCHEOLOGII SOUČASNOSTI NA PŘÍKLADU VSÍ ZPUSTLÝCH PO ROCE 1945 V NOVOHRADSKÝCH HORÁCH Michal Bureš 5.1. Předmět výzkumu Otázky archeologických transformací jsou v tomto příspěvku

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Zaniklé Chabry: Lokalita studenovodního pěnovce V Rybníčkách

Zaniklé Chabry: Lokalita studenovodního pěnovce V Rybníčkách Zaniklé Chabry: Lokalita studenovodního pěnovce V Rybníčkách Mgr. Tomáš Petrásek, 2012 Situační plán lokality, stav před r. 2008. Červeně jsou vyznačeny hlavní výskyty pěnovce, menší usazeniny se ale nacházejí

Více

Zaniklá středověká ves Svídna

Zaniklá středověká ves Svídna Zaniklá středověká ves Svídna Zaniklá středověká ves Svídna, se nachází v dnešním katastru obce Drnek., což je asi 10km na západ od Slaného (bývalý okres Kladno). Etymologové soudí, že název Svídna vznikl

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

Řeka Odra v horním Poodří

Řeka Odra v horním Poodří -405-84 SRPEN 2013 Řeka Odra v horním Poodří Předkládáme Vám článek inspirovaný referátem o horním Poodří předneseným zástupci města Oder a Historicko-vlastivědného spolku dne 25. 6. 2011 při příležitosti

Více

Mgr. Ladislav Rytíř

Mgr. Ladislav Rytíř Ladislav.Rytir@archeo4u.cz Mgr. Ladislav Rytíř Předběžná zpráva o výzkumu polykulturní lokality Liboc - Rybničná Předstihový archeologický výzkum, který probíhal od září 2013 postihl plochu o výměře

Více

Nemojany. studánka. ostatní poznámky mapovatel(é) M. Zouharová, D. Zouharová, P. Tomanová dne6. 8. 2004

Nemojany. studánka. ostatní poznámky mapovatel(é) M. Zouharová, D. Zouharová, P. Tomanová dne6. 8. 2004 1 studánka evidenční číslo 25 typ lokality: studánka místní název: U Trati zaměření N 49 14 34,6 EO 16 54 46,0 277 m n.m. katastr Nemojany lokalizace - v obci Nemojany, u zahrádek cca 200 m J od obecního

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině. 10. září 2013 Osíčko

Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině. 10. září 2013 Osíčko Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině 10. září 2013 Osíčko Vymezení zájmového území LOKALITA JIŘIČKY Seznam znaků krajinného rázu Přírodní charakteristika Kulturní

Více

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch Příloha č. 6 Lokalizace studovaných ploch Plocha č. Souřadnice (vztahováno ke středům ploch) N E Lokalizace Popis plochy Černá Opava (transekt lokalizován cca 800 m severně od místní části Vrbno p. Prad.-Mnichov,

Více

PŘÍLOHA 1 Hodnoty a závady území obrazová příloha

PŘÍLOHA 1 Hodnoty a závady území obrazová příloha PŘÍLOHA 1 Hodnoty a závady území obrazová příloha P1.1 Fotodokumentace hodnoty P1.2 PŘÍRODNÍ HODNOTY (HP) HP1 PŘÍRODA OBKLOPUJÍCÍ OBEC Nádherná cesta od Voděradských bučin, výjimečně krásné a hodnotné

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

Ježkovice. prameniště/studánka. evidenční číslo 1

Ježkovice. prameniště/studánka. evidenční číslo 1 studánka evidenční číslo 6 typ lokality: studánka místní název: U Pražcovny/2 zaměření N 49 8 53,7 EO 6 53 24, 488 m n.m. katastr Ježkovice lokalizace - v lesním svahu na pravém břehu zdrojnice Lažáneckého

Více

Seznam příloh. Příloha č. 6 Fotografie města Boskovice a jeho okolí V

Seznam příloh. Příloha č. 6 Fotografie města Boskovice a jeho okolí V PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha č. 1 - Terénní výzkum (Rozhovor se starosty a s místními obyvateli obcí) Příloha č. 2 Fotografie města Boskovice I Příloha č. 3 Fotografie města Boskovice a jeho okolí II

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze rok: 2003-2004, číslo výzkumu: 1/03 a 1/04 PRAHA 1 NOVÉ MĚSTO NÁMĚSTÍ REPUBLIKY - čp. 1078/II a 1079/II - areál bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad Archeologické oddělení NPÚ se na výzkumu podílelo částí

Více

LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY

LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY A G E N T U R A O C H R A N Y P Ř Í R O D Y A K R A J I N Y Č R LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY Národopisné oblasti Bílých Karpat Dům ze Žítkové v 60. letech minulého století Dvorec ve Vápenicích

Více

I. TVARY GEORELIÉFU. A.1. Tvary georeliéfu. Ilustrační fotografie. Typ znaku Znak Přírodní charakteristika Historická a kulturní charakteristika

I. TVARY GEORELIÉFU. A.1. Tvary georeliéfu. Ilustrační fotografie. Typ znaku Znak Přírodní charakteristika Historická a kulturní charakteristika I. TVARY GEORELIÉFU A. Elementární tvary reliéfu V tabulce lze pro svahy nalézt více odpovídajících znaků; při charakteristice krajiny je pak potřebné uvést všechny odpovídající znaky (např. u svahu nejen

Více

Nové Hamry. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Nové Hamry. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 76167_2 : Obec: ORP: Karlovy Vary Souřadnice GPS (ve stupních): N 5.36794 E 12.723471 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie plochy dle

Více

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Venkovské osídlení a rurální geografie Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Velikostní kategorie venkovských sídel samota: izolované obydlí, které má značný odstup od jiných obydlí, území

Více

Doubrava u Aše. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Doubrava u Aše. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 669237_1 Doubrava u Aše : Obec: Aš ORP: Aš Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.26099 E 12.243927 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie

Více

Vlečka 4260 Prefa Pardubice, Rašovice

Vlečka 4260 Prefa Pardubice, Rašovice Vlečka 4260 Prefa Pardubice, Rašovice Datum průzkumu: 30.3.2014. Stav vlečky: snesená. Základem je přehledová mapa oblasti (výřez z cyklomapy): Prům. značí průmyslový areál podniku BETONIKA spol. s r.o.

Více

PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10

PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10 PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10 Tab. 8: ZM 10 - legenda - obsah mapy ATRIBUT polohopis výškopis popis PŘÍSLUŠNÉ OBJEKTY budova, blok budov, budova s popisem, zničená

Více

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SO ORP Hranice Doplňující průzkumy a rozbory (analytická část) PŘÍLOHA VI FOTODOKUMENTACE S KOMENTÁŘEM VODNÍ TOKY A PLOCHY červen 2018 Pořizovatel: Městský úřad Hranice Pernštejnské

Více

AREÁL SKLÁŘSKÁ HUŤ BEDŘICHOV ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA

AREÁL SKLÁŘSKÁ HUŤ BEDŘICHOV ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA Areál zaniklé sklářské hutě a panského domu v Bedřichově Popis archeologického nálezu, jeho současný stav a užívání Základní lokaci sklárny na vyvýšenině uprostřed louky pod Lesní chatou prokázal již zjišťovací

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Cihelna z století v ulici Trýbova v Brně

Cihelna z století v ulici Trýbova v Brně Cihelna z 19. 20. století v ulici Trýbova v Brně Petr Holub, David Merta, Antonín Zůbek Zkoumaná lokalita se nachází v poměrně hlubokém terénním zářezu mezi ulicemi Trýbova a Tomešova. Zářez tvoří do západního

Více

Okruh z Luhačovic na východ

Okruh z Luhačovic na východ 32 Okruh z Luhačovic na východ 5 ½ hod. Po vzdálenějších místech kolem lázní Luhačovice Petrůvka Nad Nevšovou Loučky Kameničná vodní nádrž Luhačovice Luhačovice Výchozí bod: Luhačovice-pošta. Délka: 18

Více

STUDNICE NÁZEV: ZANIKLÉ STŘEDOVĚKÉ OSADY DRAHANSKÉ VRCHOVINY (VŠEOBECNÝ PŘEHLED) DATUM: JMÉNO: ROSTISLAV ZUKAL

STUDNICE NÁZEV: ZANIKLÉ STŘEDOVĚKÉ OSADY DRAHANSKÉ VRCHOVINY (VŠEOBECNÝ PŘEHLED) DATUM: JMÉNO: ROSTISLAV ZUKAL STUDNICE NÁZEV: ZANIKLÉ STŘEDOVĚKÉ OSADY DRAHANSKÉ VRCHOVINY (VŠEOBECNÝ PŘEHLED) DATUM: 02.09.2011 JMÉNO: ROSTISLAV ZUKAL Občanské sdružení Klub přátel historie MECHLOV Studnice č.p. 150 683 08 1 ÚVOD

Více

Staré Sedlo u Sokolova. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Staré Sedlo u Sokolova. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 754722_4 : Obec: Staré Sedlo ORP: Sokolov Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.177753 E 12.714875 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 06 (staničení 2134-2318 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích betonovými panely. Ve svahu levého břehu vede velké množství inženýrských sítí. Pravý břeh je součástí

Více

ZO ČSS 7-09 Estavela Katedra geografie PřF UP Olomouc, Třída Svobody 26, 771 46 Olomouc

ZO ČSS 7-09 Estavela Katedra geografie PřF UP Olomouc, Třída Svobody 26, 771 46 Olomouc ZO ČSS 7-09 Estavela Katedra geografie PřF UP Olomouc, Třída Svobody 26, 771 46 Olomouc ZPRÁVA O VÝZKUMU EXOKRASOVÝCH FOREM JIŽNÍ A JIHOZÁPADNÍ ČÁSTI VRCHU ŠPRANĚK Lokalita výzkumu: Jižní a jihozápadní

Více

5. EXPLOATACE Au NA ČESKOMORAVSKÉ VRCHOVINĚ

5. EXPLOATACE Au NA ČESKOMORAVSKÉ VRCHOVINĚ 5. EXPLOATACE Au NA ČESKOMORAVSKÉ VRCHOVINĚ Zlato (Au): v rudních žílách se vyskytuje téměř vždy v čisté podobě, tedy nesloučené s dalšími prvky. Někdy jako přirozená slitina se stříbrem (elektrum). Výjimečně

Více

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj stránka 1 z 9 Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj Zaniklý důlní závod a zajatecký tábor (druhá světová válka) Krušné hory představovaly odpradávna významnou oblast dobývání barevných kovů. V důsledku

Více

Botanický průzkum nivy v zámeckém parku Maříž. Průběžná zpráva

Botanický průzkum nivy v zámeckém parku Maříž. Průběžná zpráva Botanický průzkum nivy v zámeckém parku Maříž Objednavatel: Město Slavonice Horní náměstí 525 278 81 Slavonice Zpracovatel: Mgr. Ivana Paukertová Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí

Více

Bc. Filip Štajner K612 Ústav dopravních systémů 2013/2014 Bc. Jan Volák 12X2ZS Železniční síť České republiky a Evropy letní semestr

Bc. Filip Štajner K612 Ústav dopravních systémů 2013/2014 Bc. Jan Volák 12X2ZS Železniční síť České republiky a Evropy letní semestr Úvod Průvodní zpráva Přílohy 1 a 2 Bc. Jan Volák Železniční trať č. 162 je jednokolejná a regionální, nachází se ve Středočeském a Plzeňském kraji, v okrese Rakovník a Plzeň sever. Spojuje města a obce

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu.

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu. Významné objevy pravěkých archeologických lokalit v okolí povodí Husího potoka na Fulnecku. Daniel Fryč V průběhu let 1996 2007 autor článku a předseda Archeologického klubu v Příboře Jan Diviš při povrchovém

Více

ČESKY. Vesničky Slavkovského lesa CYKLOTRASA Č. 4 SOKOLOV KOSTELNÍ BŘÍZA - VÍTKOV

ČESKY. Vesničky Slavkovského lesa CYKLOTRASA Č. 4 SOKOLOV KOSTELNÍ BŘÍZA - VÍTKOV ČESKY 4 Vesničky Slavkovského lesa CYKLOTRASA Č. 4 SOKOLOV KOSTELNÍ BŘÍZA - VÍTKOV 1 2 Kopcovitá trasa nás zavede do východního cípu Slavkovského lesa, který sice nepoznáme v jeho plné kráse (Kladská),

Více

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Název miniprojektu: Hlavní geologické procesy Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2013 / 2014 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Obsah

Více

22.10.2013 Strakonice

22.10.2013 Strakonice 22.10.2013 Strakonice 2 zásadní období vývoje krajiny nezáměrná X záměrná tvorba krajiny Počátky Kultivace lesů, oddělení země od vody, efektivita Neolitická revoluce, hradiště 11. století Přemyslovci

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

Jiráskovo gymnázium Náchod - ekologická výchova, projektová výuka. - vypracoval Jan Ježek

Jiráskovo gymnázium Náchod - ekologická výchova, projektová výuka. - vypracoval Jan Ježek Jiráskovo gymnázium Náchod - ekologická výchova, projektová výuka - vypracoval Jan Ježek Biologický seminář se zaměřením na ekologii -jako doplňkový předmět biologie a zeměpisu (nejenom) : Dvouletý seminář

Více

B.1.13 Větrný park SLEZSKÉ PAVLOVICE

B.1.13 Větrný park SLEZSKÉ PAVLOVICE B.1.13 Větrný park SLEZSKÉ PAVLOVICE B.1.13.1 Popis záměru a lokality Popis záměru Název: Větrný park Slezské Pavlovice Počet VTE: 7 Parametry VTE: výška osy rotoru: 140 m průměr rotoru: 112 m Popis lokality

Více

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 PRŮZKUM EKOLOGICKÉ ZÁTĚŽE VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH V HRADCI KRÁLOVÉ Základní údaje Objednatel: Statutární město Hradec Králové Doba řešení projektu: 2017

Více

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Hlavní geologické procesy v okolí Zlína

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Hlavní geologické procesy v okolí Zlína 0 Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť Hlavní geologické procesy v okolí Zlína 0 Obsah Úvod:... 1 Cíl:... 1 Zápis o činnosti:... 2 Přírodní památka Skály... 2 Přírodní památka Králky... 2 Zápisky

Více

Železná houba ze zaniklé středověké osady Polom (okr. Blansko)

Železná houba ze zaniklé středověké osady Polom (okr. Blansko) Železná houba ze zaniklé středověké osady Polom (okr. Blansko) Jiří Merta, Jiří Hošek ZSO Polom Zaniklá středověká osada Polom leží na okraji okrsku staré železářské oblasti střední části Moravského krasu.

Více

Živá voda VLS. Program pro zadržování vody v krajině a zvýšení biodiverzity. Vojenské lesy a statky ČR s.p.

Živá voda VLS. Program pro zadržování vody v krajině a zvýšení biodiverzity. Vojenské lesy a statky ČR s.p. Živá voda VLS Program pro zadržování vody v krajině a zvýšení biodiverzity. Vojenské lesy a statky ČR s.p. Vojenské lesy a statky ČR, s.p. (VLS) Spravujeme šest rozsáhlých lesních lokalit, které stále

Více

Bakalářská práce 2015 Bytový soubor Pastviny průvodní zpráva

Bakalářská práce 2015 Bytový soubor Pastviny průvodní zpráva Bakalářská práce 2015 Bytový soubor Pastviny průvodní zpráva Součastný stav Na vyznačeném území v Brně Kouhoutovicích nad ulicí Pastviny se nachází soubor pozemků, které jsou určeny pro výstavbu bytového

Více

2.6. Rozsah záplavového území. 2.6/1 Záplavové území toku Březnice

2.6. Rozsah záplavového území. 2.6/1 Záplavové území toku Březnice 2.6. Rozsah záplavového území Při zpracování Záplavového území toku Březnice bylo použito : Zaměření vodního toku Březnice od zaústění do Moravy po km 23,281 bylo provedeno útvarem hydroinformatiky, Povodí

Více

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie.

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie. VODĚRADSKÝ POTOK Voděradský potok, na rozdíl od Blinky, přímo protéká obcí a vždy jí dával nejen vodu, ale i obživu. Vždyť staroslovanské slovo Voděrad znamená - nevolník, který u vodě robil. Kolik zde

Více

Případová studie: VIŠŇOVÁ

Případová studie: VIŠŇOVÁ Případová studie: VIŠŇOVÁ Počet obyvatel: 1340 Základní informace: Višňová leží v nivě řeky Smědé se sklonem do Žitavské pánve, od které ji oddělují umělé hory vzniklé z výsypek povrchového dolu Turów

Více

Dub u Kvítkovického rybníka

Dub u Kvítkovického rybníka LIST 1 Dub u Kvítkovického rybníka Strom roste na S okraji vzdušné strany hráze Kvítkovického rybníka, 1100 m SSV od středu obce Kvítkovice Kvítkovice u Lipí Kvítkovice Mapa 32-22-06 480 cm 32 m 250 let

Více

Jinošovský lom Červená věž městské popraviště Vlašim

Jinošovský lom Červená věž městské popraviště Vlašim Jinošovský lom Červená věž městské popraviště Vlašim Created by zisava Okres Benešov Mapové listy 23-11 Lokalizace 3 km J od Vlašimi GPS N49 40 50.02 E14 54 07.03 Charakteristika objektu opuštěné lomy

Více

Račice - Pístovice. studánka

Račice - Pístovice. studánka 1 47 místní název: U chaty ČSOP Vyškov N 49 17 42,1 EO 16 51 49,3 347 m n.m. katastr Račice Pístovice při potoku Rakovci cca 1,4 km SZ od rybníka Valcha asi 300 m J po lesní cestě od chaty ČSOP Vyškov

Více

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Venkovské osídlení a rurální geografie. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Venkovské osídlení a rurální geografie Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Velikostní kategorie venkovských sídel samota: izolované obydlí, které má značný odstup od jiných obydlí, území

Více

Fotodokumentace významných krajinných prvků SO ORP Prostějov

Fotodokumentace významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Fotodokumentace významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Příloha č. 2 k bakalářské práci z geografie na téma chráněná území Prostějovska Autor: Jiří Havela Obsah Arboretum v Kostelci... 2 Brus-okolí...

Více

Předci. Střen: Lubomír Jaroš, PharmDr., lékárník *10. července 1956 Liberec. Předci po meči:

Předci. Střen: Lubomír Jaroš, PharmDr., lékárník *10. července 1956 Liberec. Předci po meči: Předci Střen: Lubomír Jaroš, PharmDr., lékárník *10. července 1956 Liberec Předci po meči: 1 Josef Jaroš, strojní technik * 9. ledna 1927 Nosálovice u Vyškova 12. října 1951 Růžena Jarošová, rozená Lacinová

Více

LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail:

LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail: LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail: lowaspol@lowaspol.cz IČ: 46990798 DIČ: CZ46990798 Brno 2009

Více

Obce na tocích ZVHS a Les R,s.p.

Obce na tocích ZVHS a Les R,s.p. Obce na tocích ZVHS a Les R,s.p. Niva Stávající stav Obcí Niva na Drahanské vrchovin protéká potok zvaný Bílá voda. Potok pramení pod obcí Protivanov a protéká jižním sm rem zalesn ným územím a krátce

Více

- v současnosti příjemné místo k relaxaci

- v současnosti příjemné místo k relaxaci 1 evidenční číslo 28 typ lokality: místní název: zaměření N 49 24 01,1 EO 16 54 36,7 559 m n.m. katastr Březina lokalizace - na okraji bukového lesa, cca 1,2 km JV od obce na začátku Myslivcova žlebu -

Více

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK PILOTNÍ INVESTIČNÍ ZÁMĚR PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ VOJTOVICKÝ POTOK PPO S VYUŽITÍM VAKŮ KOEXPRO Červen 2013 ZÁKLADNÍ ÚDAJE : Název akce : PPO Vojtovického potoka Vodní tok : Vojtovický potok Místo akce (katast.území)

Více

ZANIKLÉ VESNICE NA ROKYCANSKU

ZANIKLÉ VESNICE NA ROKYCANSKU Pavel Nikolajev, 330908 ZANIKLÉ VESNICE NA ROKYCANSKU Lesní komplexy představují pro archeologii unikátní prostředí pro vedení výzkumů, neboť mají jedinečné podmínky pro dochování širokého spektra archeologického

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

Znalecký posudek č. 1048-40/2015

Znalecký posudek č. 1048-40/2015 Znalecký posudek č. 1048-40/2015 č.j. 030 EX 31650/07 O obvyklé ceně nemovitostí pozemků na p.p.č. 1583 o ploše 1542 m 2, trvalý travní porost s příslušenstvím, vše zapsáno na LV 445 v katastrálním území

Více

Povodí Odry, státní podnik Varenská 3101/49, Moravská Ostrava, , doručovací číslo Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí

Povodí Odry, státní podnik Varenská 3101/49, Moravská Ostrava, , doručovací číslo Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Název akce SN Hlínský Investor Povodí Odry, státní podnik Varenská 3101/49, Moravská Ostrava, 702 00, doručovací číslo 701 26 Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Olešné Hlínský potok 2-03-01-0604

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. zjištění obvyklé ceny nemovitosti (podílu ve výši 1/2) dle Usnesení ze dne pod čj. 040Ex 9056/06-72

ZNALECKÝ POSUDEK. zjištění obvyklé ceny nemovitosti (podílu ve výši 1/2) dle Usnesení ze dne pod čj. 040Ex 9056/06-72 -1- ZNALECKÝ POSUDEK č. 7251/18/D-2018 o ceně nemovitosti pozemků zapsaných v LV č. 117 v k.ú. Dvorce u Tučap, obec Tučapy, okres Tábor Objednavatel posudku: Exekutorský úřad Prachatice Stachy, Zdíkov

Více

Tabulka A VÝSLEDKY ZJIŠ OVÁNÍ VNÍMÁNÍ KRAJINY. Vymezení cílových charakteristik krajiny Jihomoravského kraje

Tabulka A VÝSLEDKY ZJIŠ OVÁNÍ VNÍMÁNÍ KRAJINY. Vymezení cílových charakteristik krajiny Jihomoravského kraje Tabulka A VÝSLEDKY ZJIŠ OVÁNÍ VNÍMÁNÍ KRAJINY Vymezení cílových charakteristik krajiny Jihomoravského kraje A.1a ásti reliéfu krajiny, které považujeme za nejvíce vnímané obyvateli obce [po ty obcí] Výskyt

Více

Dolní Chodov. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Dolní Chodov. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu : Obec: Chodov ORP: Sokolov Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.240549 E 12.735611 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie plochy dle typu: Kritéria

Více

Návrh č. Z1 do změny územního plánu obce Všelibice 1. Popis změny Katastrální území Všelibice Parcelní číslo 248/1 Výměra pozemku (m 2 ) m 2

Návrh č. Z1 do změny územního plánu obce Všelibice 1. Popis změny Katastrální území Všelibice Parcelní číslo 248/1 Výměra pozemku (m 2 ) m 2 Návrh č. Z1 do změny územního plánu obce Všelibice Parcelní číslo 248/1 Výměra pozemku (m 2 ) 10674 m 2 Druh pozemku Orná půda Požadavek na změnu Bydlení s přidruženou zemědělskou výrobou Vlastnictví pozemku

Více

Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Voda a půda. Půda a voda

Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Voda a půda. Půda a voda 0 Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť Voda a půda Půda a voda 0 Studované území Vybrali jsme si lokalitu v blízkosti naší školy. Nacházíme se ve zlínském kraji téměř na okraji města ve čtvrti

Více

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U Text: Jan Moravec Chlum je v naší republice poměrně běžné jméno, znamená totiž zalesněné návrší. Tak i naučných stezek s tímto názvem najdeme několik. Ta asi nejznámější vede dějištěm Bitvy u Hradce Králové,

Více

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,, Drahanská vrchovina a moravský kras VE DNE CH 31.5. 3.6.2012

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,, Drahanská vrchovina a moravský kras VE DNE CH 31.5. 3.6.2012 NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,, Drahanská vrchovina a moravský kras VE DNE CH 31.5. 3.6.2012 Určeno pro pěší turistiku, cykloturistiku (silnice, trek, MTB) Ubytování: 3 noci s polopenzí v RZ Protivanov (3-5

Více

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz Natura 2000 Natura 2000 1 Údolí Oslavy a Chvojnice Natura 2000 je celistvá evropská soustava území se stanoveným stupněm ochrany, která umožňuje zachovat typy evropských stanovišť a stanoviště evropsky

Více

Rabštejn nad Střelou statické zajištění opěrné zdi na ppč. 9

Rabštejn nad Střelou statické zajištění opěrné zdi na ppč. 9 Nálezová zpráva o archeologickém dohledu Rabštejn nad Střelou statické zajištění opěrné zdi na ppč. 9 Archeologický dohled při statickém zajištění opěrné zdi na ppč. 9 Muzeum a galerie severního Plzeňska

Více

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 02 (staničení 459-732 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích kamennou dlažbou / rovnaninou. Břehy jsou pokryty travním porostem, v horní části úseku se nacházejí

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc.

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. 15. 16. KRAJINA STŘEDOVĚKU a NOVOVĚKU Pole a obecní pastviny Rybník u zaniklé středověké vesnice Změna hustoty

Více