Systémové elektrické instalace KNX/EIB (10. část) Ing. Josef Kunc

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Systémové elektrické instalace KNX/EIB (10. část) Ing. Josef Kunc"

Transkript

1 Systémové elektrické instalace KNX/EIB (10. část) Ing. Josef Kunc Doplňkové vybavení spínacích akčních členů Spínací akční členy pro montáž na nosné lišty do rováděčů jsou v posledních letech často vybavovány možností ručního ovládání. Mechanický posuvný prvek je spřažen se spínacím kontaktem silového relé na výstupu tohoto obvykle vícenásobného akčního členu (obr. 1). Po zapojení do silového obvodu je tak možné ověřit funkčnost každého ze spínaných okruhů, i když přístroj ještě není naprogramován. Po celou dobu, po kterou bude instalace využívána ještě před naprogramováním (tedy v průběhu dokončovacích prací na stavbě), lze ručně spínat potřebné obvody a takto využívat již dokončené silové rozvody. Obr. 1: Dvanáctinásobný spínací akční člen s možností ručního ovládání Před volbou spínacího akčního členu je nezbytné zjistit velikost zatěžovacího proudu a charakter zátěže (odporová, induktivní, kapacitní). V katalogové dokumentaci bývá zpravidla uvedena tabulka s přehledem možných druhů zátěže a také přípustné spínací režimy (AC-1, AC-3 apod.). Vhodnou pomůckou také bývají přípustné počty předřadníků spínané zářivkové zátěže, počtů spínaných výbojkových světelných zdrojů atd. Kombinace sběrnicové spojky a spínacího akčního členu V některých případech bývá výhodné využití kombinovaného přístroje, který slučuje funkci snímače i akčního členu. Takovouto kombinací je např. sběrnicová spojka pro zapuštěnou montáž do elektroinstalační krabice a určená pro propojení s vhodným aplikačním modulem (designovým prvkem) a současně i k silovému spínání zátěže. Znamená to tedy, že přístroj je připojen nejen ke sběrnici KNX/EIB obvyklou bezšroubovou svorkovnicí, ale je vybaven i silovými svorkami pro jmenovité napětí do 250 V. Pro silové spínání bývá přístroj vybaven nejčastěji jedním někdy i dvěma miniaturními relé se spínacími kontakty. Jako aplikační modul lze zpravidla použít prakticky kterýkoliv tlačítkový snímač, snímač pohybu nebo přítomnosti a podobný prvek, který ovšem musí být od téhož výrobce, od něhož nakoupíme zmíněnou kombinaci. Příklad tohoto přístroje je na obr. 1.

2 Obr. 2: kombinace sběrnicové spojky se spínacím akčním členem Žaluziové akční členy Zvláštní variantou spínacích akčních členou jsou akční členy pro řízení chodu pohonů používaných pro pohyb prostředků stínicí techniky, oken, dveří, vrat apod. Tyto přístroje jsou určeny pro řízení stejnosměrných pohonů obvykle malého napětí (často využívaných pro otevírání a zavírání střešních oken) anebo pro přepínání vinutí střídavých motorů nízkého napětí, využívaných pro reverzaci motorů ve většině ostatních případů. Pokud přístroj není v činnosti, spínací kontakty jsou v rozepnutém stavu, na rozdíl od spínacích akčních členů, které musí zůstat v sepnutém stavu po celou dobu, po niž je požadována činnost spínaného předmětu. Žaluziové akční členy mohou spínat pohon pro celý chod jedním nebo druhým směrem (otevření nebo zavření okna, spuštění nebo vytažení rolety) a také přerušovaně ovládat jeho chod pro krokování nebo natáčení lamel žaluzií. Aplikační programy žaluziových akčních členů zpravidla obsahují také alespoň jeden prioritní komunikační objekt, který je využíván pro dosažení předem stanovené zabezpečené polohy a následné zablokování dalšího provozu po celou dobu trvání s objektem svázaného stavu (silný vítr, déšť, vazba na zabezpečení objektu, mytí oken apod.). Obvyklým způsobem ovládání žaluziových akčních členů je jednobitové řízení, tedy úplný chod z jedné krajní polohy do druhé, resp. krokování. Existují však také žaluziové akční členy, jejichž chod je řízen osmibitovými telegramy. Takto lze rozlišit 256 poloh v poloze žaluzie mezi horní a dolní mezní polohou a rovněž až 256 poloh při natáčení lamel žaluzií. Znamená to tedy prakticky plynulé řízení stínicích prostředků. To bude mít velmi příznivý dopad na energetickou bilanci budovy v případě, že okna budou vybavena venkovními žaluziemi s natáčivými lamelami, které však je potřebné opatřit odraznými plochami. Během koordinace činností na stavbě, ještě před realizací dodávek, je nutné dohodnout všechny potřebné detaily s dodavatelem stínicích prostředků. Samočinným řízením nastavení lamel i polohy žaluzií lze velmi dobře využít sluneční energii pro přitápění a uspořit tak 14% energie, potřebné pro vytápění. Jedná se přitom o úsporu navíc, kterou nedokáže zajistit ani ten nejdokonalejší systém řízení vytápění, který současně nespolupracuje s řízením dalších funkcí budovy. Lamely budou automaticky natáčeny tak, aby odrážely sluneční teplo do vnitřního prostoru. Potřeba nakupované energie tak výrazně poklesne.

3 Obr. 3: Osminásobný žaluziový akční člen s tlačítky pro ruční ovládání Obdobné přídavné úspory energie vzniknou programovou spoluprací řízení žaluzií a chlazení.to ovšem systém programově natáčí lamely žaluzií tak, aby co nejefektivněji odrážely sluneční teplo do venkovního prostoru. Výrazně se tak sníží potřeba energie nezbytná pro chlazení. Anebo v objektech nevybavených klimatizací alespoň nepřipustí tak vysoké ohřátí vnitřních prostor, k němuž by došlo bez žaluzií a jejich samočinného provozu. Podobně jako spínací akční členy, bývají i žaluziové akční členy doplněny možností ručního ovládání pro seřízení žaluzií ještě před naprogramováním přístrojů - viz obr. 3. Zde použité tlačítkové ovládání vyžaduje připojení k pomocnému zdroji 230 V AC, nejedná se totiž o přímé ovládání kontaktů relé. Po naprogramování lze ruční ovládání umožnit nebo nepřipustit komunikací po sběrnici, například příkazem z vizualizace. Tím je znemožněno náhodné ovládání po pouhém otevření dveří rozváděče. Obr.4: Vícenásobný žaluziový akční člen pro SMI technologii Žaluziové akční členy mohou být samozřejmě i v jiných konstrukčních variantách, pro vestavnou montáž, pro instalaci do elektroinstalačních krabic, jako kombinace akčního členu se sběrnicovou spojkou, v nástěnném provedení. Důležitým parametrem těchto akčních členů, který je potřebné stanovit s ohledem na skutečné mechanické vlastnosti konkrétní sestavy žaluzií a pohonu, je doba potřebná pro reverzaci. V praxi to zamená stanovení minimální časové prodlevy mezi vypnutím motoru otáčejícího se jedním směrem a opětovným zapnutím pro druhý směr otáčení. Jedině takto lze zabránit velkým proudovým rázům, vyvolaných brzděním protiproudem, tím rostoucím tepelným namáháním a následným výrazným snížením životnosti pohonu.

4 Novinkou v řízení žaluzií je použití SMI technologie. Spoluprací několika významných výrobců žaluzií a žaluziových pohonů byly vyvinuty pohonné jednotky SMI, které zabezpečují nejen všestranné řízení prostředků stínicí techniky, ale současně jsou schopny podávat do systému řízení řadu informací. SMI pohonné jednotky se připojují k síti 230 V AC a k výstupům akčních členů (obr. 4) společným pětižilovým kabelem podle obr. 5. Třížilové připojení vodiči L, N a PE není vedeno přes akční člen. V jednom společně jištěném okruhu mohou být všechny použité SMI pohony propojeny těmito třemi vodiči paralelně. Zbývající dva vodiče I + a I - jsou určeny pro přenos všech dat, jsou připojeny k odpovídajícímu výstupu akčního členu a jsou provozovány na jmenovitém napětí 18 V DC. Data jsou přenášena komunikační rychlostí 2400 bit.s -1. Přístroje pro SMI protokol snesou bez jakéhokoli poškození přepólování datových vodičů. Jsou také odolné proti přepětím, vyskytujícím se během spínacích procesů v elektrických instalacích. Programování přístrojů KNX/EIB pro řízení pohonů SMI nevyžaduje žádné znalosti o systému těchto pohonů. Obr. 5: Pětižilový vodič pro připojování SMI pohonných jednotek Ke každému z výstupů akčního členu lze připojit jeden anebo paralelně až čtyři SMI pohony v tomto případě není potřebné použití rozdělovacích relé. Všechny pohony potom budou souběžně regulovat např. čtyři žaluzie v jedné místnosti. Pohonná jednotka SMI předává na KNX/EIB linii telegramy s hlášeními o stavu (poloze) žaluzie a různá diagnostická hlášení, která lze využít pro vizualizaci v objektu. Pohony SMI tak lze využít pro nastavení žaluzií i lamel v mezích od 0 do 100%, pro scénický provoz, pro samočinnou spolupráci stínění s vytápěním, chlazením i osvětlováním apod. Zpětná hlášení mohou zasílat o nastavení lamel a o poloze žaluzií, o aktuálním režimu činnosti, o poruše pohonné jednotky, o stavu pomocného napětí. Všechny údaje se parametrizují softwarem ETS. Kombinované akční členy Jsou to vícenásobné přístroje, které mohou být naprogramovány ne pouze jako spínací nebo pouze jako žaluziové, ale jejich některé části budou řídit pohony, zatímco jiné kontakty budou v režimu spínacího přístroje. Jsou to tedy principiálně odlišné režimy činnosti spínacích přístrojů. Mnohé z těchto přístrojů jsou navíc vybaveny i binárními vstupy. Jediná jejich společná sběrnicová spojka dokáže sdružit funkci dvou typů akčních členů a tlačítkových snímačů (např. klasických tlačítkových ovladačů připojených k binárním vstupům). Výstupy pro řízení pohonů mohou být navíc opatřeny vestavěnými rozdělovacími relé, umožňujícími souběžné řízení dvou pohonů jediným výstupem (obr. 6).

5 Obr. 6: Příklad vnějšího zapojení kombinovaného akčního členu Jiné typy žaluziových akčních členů připouští možnost parametrizace jednotlivých kanálů pro spínání obecných zátěží. Tuto možnost lze využít například tehdy, když osminásobný žaluziový akční člen bude řídit provoz pěti žaluzií a zbývající tři nevyužité kanály mohou být využity jako trojnásobný spínací akční člen.

EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga

EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga V jednotlivých oddělených prostorách (v kancelářích, v provozních či obytných místnostech) často

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc Akční členy Akčními členy jsou přístroje v silových obvodech, které vykonávají příkazy snímačů. V závislosti na ovládané funkci, nebo také

Více

Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (3. část) Ing. Josef Kunc

Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (3. část) Ing. Josef Kunc Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (3. část) Ing. Josef Kunc 5. Snímače pohybu při řízení venkovního osvětlení. V ETM 2005, č. 5, na str. 23 jsou uvedeny některé důležité informace

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (5. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (5. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (5. část) Ing. Josef Kunc Přenos informací V předchozím čísle jsme naznačili, že přenos dat probíhá formou digitalizovaných telegramů. Veškerý přenos informací vychází

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (11. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (11. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (11. část) Ing. Josef Kunc Stmívací akční členy Hlavním úkolem těchto přístrojů je spínání a stmívání světelného zdroje. Stejně jako v klasických elektrických instalacích

Více

Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc Úvod S rostoucími nároky na elektrické instalace se klasické ukládání vnitřních elektrických rozvodů stávalo stále komplikovanějším. Při vysokých

Více

ABB i-bus KNX Systém inteligentní elektroinstalace Popis systému

ABB i-bus KNX Systém inteligentní elektroinstalace Popis systému ABB i-bus KNX Systém inteligentní elektroinstalace Popis systému 1. ABB i-bus KNX/EIB 1.1 Rozdíly v porovnání s klasickou elektrickou instalací Bez KNX/EIB Tak zvaná klasická elektrická instalace vyžaduje

Více

Systémové elektrické instalace EIB/KNX může dodávat každý elektroinstalatér Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace EIB/KNX může dodávat každý elektroinstalatér Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace EIB/KNX může dodávat každý elektroinstalatér Ing. Josef Kunc O systémových elektrických instalacích EIB/KNX panují různé představy o vysokých cenách, o nesmírné složitosti

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (17. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (17. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (17. část) Ing. Josef Kunc Založení projektu v ETS3 Po instalaci a následném spuštění softwaru ETS3, do jehož databázového souboru jsme již uložili potřebná data

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus roletová jednotka ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

Rekonstrukce elektroinstalace

Rekonstrukce elektroinstalace JOSEF KUNC 165 Rekonstrukce elektroinstalace Rekonstrukce elektroinstalace 165 Josef Kunc Rekonstrukce elektroinstalace Josef Kunc GRADA PUBLISHING Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna

Více

SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE

SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a elektrotechniky, VŠB TU Ostrava SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Návod do měření Ing. Jan Vaňuš listopad 2006 1 Úkol měření:

Více

KNX/EIB Celosvětově normalizovaný systém inteligentní instalace (3) Ing. Josef Kunc

KNX/EIB Celosvětově normalizovaný systém inteligentní instalace (3) Ing. Josef Kunc KNX/EIB Celosvětově normalizovaný systém inteligentní instalace (3) Ing. Josef Kunc Topologické uspořádání KNX/EIB instalace Již jsme uvedli, že všechny sběrnicové přístroje (účastníci na sběrnici) jsou

Více

Dejte mi noty a vše bude ladit.

Dejte mi noty a vše bude ladit. solo carat alpha exclusive Busch-triton Dejte mi noty a vše bude ladit. 356 ABB i-bus KNX/EIB ABB-priOn ABB-priOn future linear NOVINKA 357 ABB i-bus KNX / EIB Základem je systémová technika JIŽ VÍCE NEŽ

Více

Rekonstrukce elektroinstalace

Rekonstrukce elektroinstalace JOSEF KUNC 165 Rekonstrukce elektroinstalace Rekonstrukce elektroinstalace 165 Josef Kunc Rekonstrukce elektroinstalace Josef Kunc GRADA PUBLISHING Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna

Více

Přeji si budoucnost. Příručka pro odborníky elektroinstalatéry. Popis systému. a budoucnost je zde.

Přeji si budoucnost. Příručka pro odborníky elektroinstalatéry. Popis systému. a budoucnost je zde. Přeji si budoucnost. Příručka pro odborníky elektroinstalatéry. Popis systému a budoucnost je zde. 1 O b s a h 1. Rozdíly od klasické elektroinstalace 4 2. ABB i-bus KNX/EIB (TP) (instalační sběrnice)

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Dosud jsme popsali dvě ze tří základních skupin přístrojů pro KNX/EIB systémové instalace snímače a akční členy. Třetí základní skupinou

Více

Posilovač spojky 123

Posilovač spojky 123 7. Posilovač spojky 1 123 7. Posilovač spojky Posilovač spojky 970 051... 0 Modulová konstrukční řada Použití: Zmenšení ovládací síly na spojkovém pedálu a zvětšení citlivosti a přesnosti během ovládání

Více

Když se snoubí design s funkčností elektroinstalace, získají Vaši zákazníci vysoký komfort a úspory energií.

Když se snoubí design s funkčností elektroinstalace, získají Vaši zákazníci vysoký komfort a úspory energií. Když se snoubí design s funkčností elektroinstalace, získají Vaši zákazníci vysoký komfort a úspory energií. ruční vysílač Element Neo Time Time 150 Ego-n ABB Katalog 2010 Domovní elektroinstalační materiál

Více

Přehledový katalog 2015.1

Přehledový katalog 2015.1 Přehledový katalog 2015.1 Theben = špička evropského trhu v oblasti SVĚTLO, ČAS a KLIMA. Díky hlubokému technickému know-how, stálé inovaci a vývoji nových výrobků dnes Theben udavá nové technické trendy.

Více

Přístroje. Základní i nadstandardní výbava kvalitní elektroinstalace. Není nic, co bychom společně v moderních elektroinstalacích nedokázali.

Přístroje. Základní i nadstandardní výbava kvalitní elektroinstalace. Není nic, co bychom společně v moderních elektroinstalacích nedokázali. Základní i nadstandardní výbava kvalitní elektroinstalace. Není nic, co bychom společně v moderních elektroinstalacích nedokázali. 16 Přístroje ABB Katalog 2010 Domovní elektroinstalační materiál ABB Katalog

Více

Jak na stmívání svítidel

Jak na stmívání svítidel Jak na stmívání svítidel Zařízení pro řízen jasu svítidel (snímače) jsou dnes zcela běžné jak v soukromém, tak veřejném sektoru. Přinášení možnost přizpůsobení světelných poměrů momentální náladě nebo

Více

Pokud chci minimalizovat rizika, musím používat ochranné prvky.

Pokud chci minimalizovat rizika, musím používat ochranné prvky. Pokud chci minimalizovat rizika, musím používat ochranné prvky. swing L tango solo Vyšší bezpečnost NOVINKA Busch-Rauchalarm WaveLINE FI-DOS snímače polohy solo carat hlásič požáru 251 WaveLINE snadná

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus roletová jednotka měření proudu Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

Centralis DC IB Centralis DC IB VB Řídicí jednotka pohonu 24 V

Centralis DC IB Centralis DC IB VB Řídicí jednotka pohonu 24 V Abyste mohli optimálně využít všech výhod lokální ovládací jednotky Centralis DC IB, přečtěte si pozorně následující návod k provozu. Centralis DC IB Řídicí jednotka Centralis DC IB / je určena k přímému

Více

některé fyzikální veličiny, jako např. napětí, proud, otáčky motoru, teplotu v místnosti, průtok vzduchu (klimatizace,

některé fyzikální veličiny, jako např. napětí, proud, otáčky motoru, teplotu v místnosti, průtok vzduchu (klimatizace, Základy Systémové techniky budov 7 přednáška Základní požadavky regulačních zařízení, příklady z oblasti regulace vytápění Ing. Jan Vaňuš Ph.D. N 716 tel.: 59 699 1509 email: jan.vanus@vsb.cz vsb.cz http://sweb.cz/jan.vanus

Více

Univerzální vysílač radiového signálu Návod k použití. Univerzální vysílač radiového signálu Obj. č.: 0521 00. GIRA Info. Funkce.

Univerzální vysílač radiového signálu Návod k použití. Univerzální vysílač radiového signálu Obj. č.: 0521 00. GIRA Info. Funkce. ávod k použití Obj. č.: 0521 00 unkce umožňuje rozšíření stávající instalace pomocí bezdrátově přenášených řídících příkazů ke spínání spotřebičů na 230 V. je používán jako vysílač ve funkcích spínače,

Více

Moderní metody projektování. Siemens + Eplan

Moderní metody projektování. Siemens + Eplan Moderní metody projektování Siemens + Eplan Listopad 2014, Praha, Ostrava SIRIUS Safety SIRIUS SIMOCODE Zdeněk Bekr Luboš Holubec Tel: 499 903 131 E-mail: zdenek.bekr@siemens. @siemens.com, Tel.: 499 903

Více

animeo seminář 2011 Řídící systémy protisluneční ochrany a ventilačních oken

animeo seminář 2011 Řídící systémy protisluneční ochrany a ventilačních oken animeo seminář 2011 Řídící systémy protisluneční ochrany a ventilačních oken Přehled co je animeo? je to název automatického systému řízení, určeného pro široké spektrum objektů: administrativní budovy

Více

Odpovídající kabely nebo ochranná trubice na kabely husí krk pro pozdější protažení následujících vedení:

Odpovídající kabely nebo ochranná trubice na kabely husí krk pro pozdější protažení následujících vedení: -1-21.1.2012, Verze 6 Doporučení pro vedení kabeláže a přípravu kabelových tras při plánování a provádění nových instalací řídicích systémů domácí automatizace Control4, zabezpečení, distribuce hudby a

Více

Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc Počátky systémové elektrické instalace EIB Výsledkem prací evropské asociace EIBA v roce 1989 bylo zpracování jednotných požadavků na informační sběrnici

Více

TXM1.8RB. Modul pro žaluzie TX-I/O

TXM1.8RB. Modul pro žaluzie TX-I/O 8178p01 s 8 178 TX-I/O Modul pro žaluzie TXM1.8RB 8 beznapěťových reléových výstupů pro... 4 pohony žaluzií se 2 koncovými spínači, nebo 2 pohony žaluzií se 3 koncovými spínači, nebo 2 pohony žaluzií se

Více

Adresovatelný převodník rozhraní RS48/RS232 ELO E250. Uživatelský manuál

Adresovatelný převodník rozhraní RS48/RS232 ELO E250. Uživatelský manuál Adresovatelný převodník rozhraní RS48/RS232 ELO E250 Uživatelský manuál 2 ELO E250ZK001 1.1 Použití převodníku...4 2.0 Principy činnosti...5 3.0 Instalace...5 3.1 Vybudování sběrnice RS-485...5 3.2 Připojení

Více

RADIOFREKVENČNÍ SYSTÉM - PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMU V ZÁKLADNÍM REŽIMU

RADIOFREKVENČNÍ SYSTÉM - PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMU V ZÁKLADNÍM REŽIMU RADIOFREKVENČNÍ SYSTÉM - PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMU V ZÁKLADNÍM REŽIMU Nastavení v Základním režimu Tento režim umožňuje snadné a rychlé nastavení komponent RF systému v základních funkcích - ZAP / VYP, stmívání

Více

Komerční ventilátory : TXIL

Komerční ventilátory : TXIL TX6IL Nucené centrální a kombinované větrání Odsávání s možností přívodu vzduchu Vestavěná uzavírací klapka Regulovaný výkon TXIL ventilátor do potrubí zajišťuje odsávání s možností přívodu vzduchu a je

Více

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů 1) Může být uvnitř elektrického zařízení pracovního stroje použita svorka s označením PEN? ČSN EN 60204 1 ed. 2:2007 2) Jak musí být označena

Více

ESII Roletová jednotka

ESII Roletová jednotka Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.12.3 Roletová jednotka Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1.

Více

Spínače a zásuvky IP 44, IP 54, IP 55, IP 66

Spínače a zásuvky IP 44, IP 54, IP 55, IP 66 , IP 54, IP 55, IP 66 Bezpečná elektroinstalace musí být dokonale přizpůsobena prostředí. Využijte na správných místech v interiéru i exteriéru přístroje se zvýšeným stupněm krytí. Vestavné, nástěnné,

Více

Sluníčka si užívám tak, jak se mi líbí.

Sluníčka si užívám tak, jak se mi líbí. swing L time alpha exclusive Sluníčka si užívám tak, jak se mi líbí. 226 Žaluziové spínače solo carat impuls solo 227 Řazení Název Barva Objednací číslo Jednot. bal. ks Přístroj spínače žaluziového kolébkového

Více

Žaluziové spínače. Komfortní ovládání žaluzií umožňuje jejich řízení i podle slunečního svitu. Vědí Vaši zákazníci, že obíhat okna není moderní?

Žaluziové spínače. Komfortní ovládání žaluzií umožňuje jejich řízení i podle slunečního svitu. Vědí Vaši zákazníci, že obíhat okna není moderní? Komfortní ovládání žaluzií umožňuje jejich řízení i podle slunečního svitu. Vědí Vaši zákazníci, že obíhat okna není moderní? Time Swing Tango carat Neo alpha exclusive 244 Žaluziové spínače ABB Katalog

Více

Modeion KOMPAKTNÍ JISTIČE BC160N. Tento výrobek byl vyvinut za finanční podpory ze státních fondů prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu.

Modeion KOMPAKTNÍ JISTIČE BC160N. Tento výrobek byl vyvinut za finanční podpory ze státních fondů prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu. Modeion KOMPAKTNÍ JISTIČE BC6N Tento výrobek byl vyvinut za finanční podpory ze státních fondů prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu. D Modeion BC6N OBCHODNÍ INFORMACE Jističe...D4 Odpínače...D5,

Více

POVRCHOVÁ ÚPRAVA. Sklo, vysoce lesklé polární bílá podobná odstínu RAL 9010

POVRCHOVÁ ÚPRAVA. Sklo, vysoce lesklé polární bílá podobná odstínu RAL 9010 POVRCHOVÁ ÚPRAVA DEKORAČNÍ PANELY Sklo, vysoce lesklé polární bílá podobná odstínu RAL 900 TLAČÍTKA Kov, galvanizovaná mosaz Chrom, vysoce lesklý Zlaceno 24karátovým zlatem Ušlechtilá ocel (matně kartáčovaný

Více

novinka automatizace automatizace budov budov exta

novinka automatizace automatizace budov budov exta novinka automatizace automatizace budov budov ta e xta a ex Časová relé 3 Pohybová čidla 4 Kontrola parametrů napájecí sítě 5 Omezovače výkonu 6 Napěťová relé 7 Paměťová relé 8 Pomocná relé 9 Prioritní

Více

4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ 12/25

4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ 12/25 4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ Poslední období je vyústěním výzkumných a vývojových aktivit celého projektu. V tomto roce bylo plánováno dosažení většiny zásadních výstupů projektu, které byly na základě přístupů

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Přehled sběrnicových tlačítek Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

Řídící jednotka křídlové brány ST 51

Řídící jednotka křídlové brány ST 51 Montážní návod Řídící jednotka křídlové brány ST 51 K O M P A T L I B E Obsah Všeobecné upozornění a opatření... 3 1. Všeobecné informace, řídící jednotka, technické údaje... 4 2. Svorkovnice... 5 3. Nastavení

Více

Abyste mohli optimálně využít všech vlastností řídicí jednotky pohonu CD 1 x 4 P6 / P8, přečtěte si prosím pečlivě tento návod k použití.

Abyste mohli optimálně využít všech vlastností řídicí jednotky pohonu CD 1 x 4 P6 / P8, přečtěte si prosím pečlivě tento návod k použití. Řídicí jednotka pohonu CD 1 x 4 P6 / P8 NÁVOD K POUŽITÍ Abyste mohli optimálně využít všech vlastností řídicí jednotky pohonu CD 1 x 4 P6 / P8, přečtěte si prosím pečlivě tento návod k použití. Řídící

Více

Základní funkce Ochrana proti přetížení. Citlivost na výpadek fáze. NC rozpínací kontakt

Základní funkce Ochrana proti přetížení. Citlivost na výpadek fáze. NC rozpínací kontakt Základní funkce Ochrana proti přetížení. Citlivost na výpadek fáze. Jištění proti zkratu Pro ochranu před zkratovým proudem se doporučuje použít pojistky. Vypínací třída Nadproudová relé jsou konstruována

Více

Větrací centrála PAN RJ 230 / 3 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky

Větrací centrála PAN RJ 230 / 3 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky Zapojení svorek větrací centrály PAN RJ 230/3 Svorka Popis Svorka Popis 1 Přívod 230 V AC ochran. vodič (PE) 24 Skupina 3 fáze (otevřít) 2 Přívod 230 V AC fáze (L) 25 Skupina 3 fáze (zavřít) 3 Přívod 230

Více

Popis produktu 221. Pohony garážových vrat

Popis produktu 221. Pohony garážových vrat Pohony vrat Přehled programu io-homecontrol Pohony garážových vrat Strana Popis produktu 221 Strana SupraMatic E, série 2 222 SupraMatic P, série 2 223 SupraMatic P io, série 2 224 SupraMatic H, série

Více

Centralis Uno RTS. Řídicí jednotka s integrovaným přijímačem DO. 1. Technické údaje. Centralis Uno RTS

Centralis Uno RTS. Řídicí jednotka s integrovaným přijímačem DO. 1. Technické údaje. Centralis Uno RTS Abyste mohli plně využít všech vlastností, které Vám nabízí řídicí jednotka Centralis Uno RTS, přečtěte si prosím pozorně následující návod k použití. Řídící jednotka s integrovaným přijímačem dálkového

Více

Komunikační jednotka MEg202.2

Komunikační jednotka MEg202.2 Komunikační jednotka MEg202.2 Měřící Energetické Aparáty Komunikační jednotka MEg202.2 Komunikační jednotka MEg202.2 1/ CHARAKTERISTIKA Komunikační jednotka GPRS MEg202.2 v základním provedení zajišťuje

Více

IRC systém. - Instalační příručka verze 1.04 (firmware 2.14) KOMFORTNÍ VYTÁPĚNÍ IRC SYSTÉM DIGI CAN MODUL ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA

IRC systém. - Instalační příručka verze 1.04 (firmware 2.14) KOMFORTNÍ VYTÁPĚNÍ IRC SYSTÉM DIGI CAN MODUL ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA IRC systém - Instalační příručka verze 1.04 (firmware 2.14) CHARAKTERISTIKA IRC SYSTÉMU IRC je určené k řízení otopných soustav, regulace teploty v jednotlivých místnostech. Funkce je založena na řízení

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Základní informace k předmětu plnění veřejné zakázky Technické podmínky Požadavkem pro realizaci jednotlivých stanovišť je provedení vizualizace úloh na počítači s ovládáním jednotlivých aktivních prvků

Více

Novinka Rozhraní podle DIN EN 61439-2

Novinka Rozhraní podle DIN EN 61439-2 -rozvaděč Novinka Rozhraní podle DIN EN 61439-2 BLACK BOX se čtyřmi rozhraními -rozváděč Pro chráněnou venkovní instalaci Krytí IP 65 Variabilní systém rozváděčových skříní, možnost rozšíření ve všech

Více

Animeo ovládání inteligentních budov. Ceník 2012. doporučené prodejní ceny

Animeo ovládání inteligentních budov. Ceník 2012. doporučené prodejní ceny somfyarchitecture.cz Animeo ovládání inteligentních budov Ceník 2012 doporučené prodejní ceny Platí od 1. února 2012 do 31. ledna 2013 Všechny uvedené ceny se rozumí bez DPH, FCO sklad Praha Pro dodávky

Více

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V 1. Jako prostředek základní ochrany v instalacích za normálních podmínek je možné použít: (ČSN 33 2000-4-41, příloha A) A ochrana polohou a izolací B izolací živých částí a přepážky nebo kryty C ochrana

Více

PX257 RELAY NÁVOD K OBSLUZE

PX257 RELAY NÁVOD K OBSLUZE PX257 Tranzistorový spínač osvětlení PX257 OC Reléový spínač osvětlení PX257 RELAY NÁVOD K OBSLUZE 1. POPIS PX257 slouží k zapínání/vypínání scénického a architektonického osvětlení. Je ovládán protokolem

Více

Obr. 1: KNX přístroje na nosné liště v rozvaděči propojené sběrnicovým kabelem

Obr. 1: KNX přístroje na nosné liště v rozvaděči propojené sběrnicovým kabelem Správné uložení sběrnice důležitý krok k vysoké spolehlivosti Ke sběrnici KNX jsou připojeny nejen akční členy, napájecí zdroje a další přístroje umisťované jak do rozvaděčů, tak i do elektroinstalačních

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (8. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (8. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (8. část) Ing. Josef Kunc Snímače a akční členy Snímače a akční členy jsou hlavními prvky systémových instalací. Snímače odesílají informace o měřených hodnotách

Více

Praha 4, Poliklinika Hvězdova DSP. 2 Technická zpráva... 4

Praha 4, Poliklinika Hvězdova DSP. 2 Technická zpráva... 4 Obsah 1 Seznam příloh... 3 2... 4 2.1 Předmět projektu... 4 2.2 Základní technické údaje... 4 2.2.1 Napěťové soustavy... 4 2.2.2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem... 4 Slaboproudé rozvody a zařízení

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Sběrnicová elektroinstalace Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2009 Projekt

Více

Systémové elektrické instalace EIB/KNX (3. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace EIB/KNX (3. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace EIB/KNX (3. část) Ing. Josef Kunc Připojení decentralizovaných prvků ke sběrnici Jak již bylo uvedeno, komunikace mezi jednotlivými systémovými prvky probíhá adresně a nezávisle

Více

Návod k montáži a obsluze. Spínací přístroj pro automatické ovládání čerpadel. Typ SK 530 503 045 191 / 9202. Technické změny vyhrazeny!

Návod k montáži a obsluze. Spínací přístroj pro automatické ovládání čerpadel. Typ SK 530 503 045 191 / 9202. Technické změny vyhrazeny! Spínací přístroj pro automatické ovládání čerpadel Typ SK 530 503 045 191 / 9202 Technické změny vyhrazeny! Obsah 1 Všeobecné informace 1.1 Použití 1.2 Údaje o výrobku 2 Bezpečnostní pokyny 2.1 Označování

Více

Bezpečnostní logické obvody (BLO) strojů a strojních zařízení

Bezpečnostní logické obvody (BLO) strojů a strojních zařízení Bezpečnostní logické obvody (BLO) strojů a strojních zařízení Určeno pro studenty bakalářských studijních programů na FBI Obsah: Úvod do legislativy bezpečnosti strojů a strojního zařízení 1. Obecně 2.

Více

Kompletně zapojené a otestované sestavy. Reverzační stykače, velikost 12 Vestavěné pomocné kontatky jsou již zapojeny.

Kompletně zapojené a otestované sestavy. Reverzační stykače, velikost 12 Vestavěné pomocné kontatky jsou již zapojeny. Conteo Spouštěčové kombinace Kompletně zapojené a otestované sestavy. Reverzační stykače, velikost 12 Vestavěné pomocné kontatky jsou již zapojeny. Jmenovité ovládací napětí 230 V a.c. motoru proud Typ

Více

NOVÁ ŘADA MODULÁRNÍCH PŘÍSTROJŮ. RX 3,TX 3 a DX 3 JIŠTĚNÍ, KTERÉ SPLŇUJE VAŠE POŽADAVKY SVĚTOVÝ SPECIALISTA PRO ELEKTRICKÉ INSTALACE A DATOVÉ ROZVODY

NOVÁ ŘADA MODULÁRNÍCH PŘÍSTROJŮ. RX 3,TX 3 a DX 3 JIŠTĚNÍ, KTERÉ SPLŇUJE VAŠE POŽADAVKY SVĚTOVÝ SPECIALISTA PRO ELEKTRICKÉ INSTALACE A DATOVÉ ROZVODY NOVÁ ŘADA MODULÁRNÍCH PŘÍSTROJŮ RX 3,TX 3 a DX 3 JIŠTĚNÍ, KTERÉ SPLŇUJE VAŠE POŽADAVKY SVĚTOVÝ SPECIALISTA PRO ELEKTRICKÉ INSTALACE A DATOVÉ ROZVODY Jističe str. 6 RX³ 6000 Jističe do 63 A Proudové chrániče

Více

Stmívače a časové spínače

Stmívače a časové spínače Stmívače a časové spínače Ta pravá světelná atmosféra ve správný čas. Nejsou to jediné výhody stmívačů. Přináší uživatelům i příjemné úspory energie. Time Arbo carat impuls alpha exclusive 190 Stmívače

Více

ZOBRAZOVACÍ ZAŘÍZENÍ S OVLADAČI

ZOBRAZOVACÍ ZAŘÍZENÍ S OVLADAČI ZOBRAZOVACÍ ZAŘÍZENÍ S OVLADAČI www.aterm.cz [1] Obsah 1. Úvod...3 2. Popis zobrazovacího zařízení...4 3. Bezpečnostní opatření...5 4. Technické parametry...5 5. Obrázek 1: Propojení zobrazovacího zařízení...6

Více

Regulátor zátěže MC 10. (software pro FATEK B1z + popis zapojení) Technická dokumentace

Regulátor zátěže MC 10. (software pro FATEK B1z + popis zapojení) Technická dokumentace Regulátor zátěže MC 10 verze s pevně nastavenými příkony záteží (software pro FATEK B1z + popis zapojení) Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2011 Obsah Výr.

Více

Návod k montáži a obsluze ER 1 Spínací zařízení pro jednoduchá čerpadla

Návod k montáži a obsluze ER 1 Spínací zařízení pro jednoduchá čerpadla Návod k montáži a obsluze ER 1 Spínací zařízení pro jednoduchá čerpadla Technické změny vyhrazeny! Obsah: 1 Všeobecné informace...2 2 Bezpečnost...2 3 Přeprava a skladování...2 4 Popis výrobku a příslušenství...2

Více

Malý distribuovaný I/O modul

Malý distribuovaný I/O modul MLIO Shrnutí Použití Funkce Malý distribuovaný I/O modul Malý I/O modul MLIO je mikroprocesorem řízený komunikativní modul pro instalaci mimo rozvaděč. Umožňuje tvorbu topologií s distribuovanými vstupy

Více

HPSB 7012D v.1.0 HPSB 13,8V/6A/40Ah Tlumivý, spínavý zdroj

HPSB 7012D v.1.0 HPSB 13,8V/6A/40Ah Tlumivý, spínavý zdroj HPSB 7012D v.1.0 HPSB 13,8V/6A/40Ah Tlumivý, spínavý zdroj CZ** Vydání: 7 z dne 11.08.2014 Nahrazuje vydání: 6 z dne 05.06.2014 Vlastnosti napájecího zdroje: bezdrátové napájení DC 13,8V/6A* místo pro

Více

Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15. 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17

Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15. 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17 ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 13 Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17 1.2 Jistič 17 1.2.1 Výhody jističů 18 1.2.2 Nevýhoda jističů 19

Více

Regulátor topných okruhů

Regulátor topných okruhů 2 706 Synco 900 Regulátor topných okruhů RRV918 Bezdrátově řízený regulátor až osmi topných okruhů Rádiová komunikace, protokol KNX standard (868 MHz, obousměrně) Možnost připojení až osmi 2-bodových pohonů

Více

ATICS-2-ISO ATICS-2-80A-ISO

ATICS-2-ISO ATICS-2-80A-ISO ATICS-2-80A-ISO Vlastnosti Kompaktní zařízení pro zajištění přepínání mezi přívody s provozní a funkční bezpečnostní dle EN 108 (SIL 2) Monitorování poďpětí a přepětí Nastavení zpoždění reakce a uvolnění

Více

Základy logického řízení

Základy logického řízení Základy logického řízení 11/2007 Ing. Jan Vaňuš, doc.ing.václav Vrána,CSc. Úvod Řízení = cílené působení řídicího systému na řízený objekt je členěno na automatické a ruční. Automatickéřízení je děleno

Více

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3 Montér elektrických instalací (kód: 26-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání: Elektromechanik

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus roletová jednotka časování jednotky Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice,

Více

Standard. Classe 300. Moderní a uživatelsky příjemné ovládání: jednoduše dostupné základní funkce 7 dotyková obrazovka.

Standard. Classe 300. Moderní a uživatelsky příjemné ovládání: jednoduše dostupné základní funkce 7 dotyková obrazovka. Classe 300 Standard V13E a V13M V13E Standard hliník V13E Standard bílá Moderní a uživatelsky příjemné ovládání: jednoduše dostupné základní funkce 7 dotyková obrazovka Pro nástěnnou i stolní montáž 2VODIČOVÝ

Více

Technické informace rozváděč MNS. Přepněte se sami do budoucnosti pomocí rozváděčové technologie ABB. Rozváděče nízkého napětí

Technické informace rozváděč MNS. Přepněte se sami do budoucnosti pomocí rozváděčové technologie ABB. Rozváděče nízkého napětí Technické informace rozváděč MNS Přepněte se sami do budoucnosti pomocí rozváděčové technologie ABB Rozváděče nízkého napětí Obsah Modulární NN rozváděčový systém typu MNS Technická informace Kapitola

Více

Pohon na Točnu Návod k Použití (software v. 8)

Pohon na Točnu Návod k Použití (software v. 8) I Pohon na Točnu Návod k Použití (software v. 8) Model Railway Accessories IM Minitrains Berliner Straße 236 D-63067 Offenbach Tel: +49 (0) 160 5829 645 info@railmodels.eu http://www.railmodels.eu 1. Obsah

Více

obsah ELEGANT CLASSIC 4-7 ELEGANT COLOUR 8-11 ELEGANT MEDICAL 12-15 PŘEHLED KOMPLETNÍCH PŘÍSTROJŮ 16-17 TECHNICKÉ VLASTNOSTI 18-18

obsah ELEGANT CLASSIC 4-7 ELEGANT COLOUR 8-11 ELEGANT MEDICAL 12-15 PŘEHLED KOMPLETNÍCH PŘÍSTROJŮ 16-17 TECHNICKÉ VLASTNOSTI 18-18 obsah ELEGANT CLASSIC 4-7 ELEGANT COLOUR 8-11 ELEGANT MEDICAL 12-15 PŘEHLED KOMPLETNÍCH PŘÍSTROJŮ 16-17 TECHNICKÉ VLASTNOSTI 18-18 PŘEHLED NÁSOBNOSTI RÁMEČKŮ 19-19 KOMPLETACE PŘÍSTROJŮ ELEGANT 20-23 PŘÍSTROJE

Více

animeo IB+ animeo IB+ řídicí systém pro sluneční a pohledové clony v komerčních budovách - 1 -

animeo IB+ animeo IB+ řídicí systém pro sluneční a pohledové clony v komerčních budovách - 1 - animeo IB+ řídicí systém pro sluneční a pohledové clony v komerčních budovách - 1 - Řídicí systém SOMFY animeo IB+ představuje novou generaci řídicích systémů, která uživateli poskytuje bohaté možnosti

Více

Návod na montáž a uvedení do provozu Řídící jednotka řady

Návod na montáž a uvedení do provozu Řídící jednotka řady Řídící jednotka řady Návod na montáž a uvedení do provozu 0 Verze : MONT - 600.1 Obsah 1. VŠEOBECNÉ MONTÁŽNÍ POKYNY A DOPORUČENÍ... 2 1.1 Připojení řídící jednotky k vzduchotechnické soustavě. 2 1.2 Připojení

Více

INDESSE Industry. Vzduchové clony. Průmyslové clony. Charakteristika. Rozměry. Použití. Podmínky provozu. Modul VCP-03-150 teplovodní

INDESSE Industry. Vzduchové clony. Průmyslové clony. Charakteristika. Rozměry. Použití. Podmínky provozu. Modul VCP-03-150 teplovodní Rozměry Charakteristika Modul VCP-03-055 teplovodní Modul VCP-03-150 teplovodní Modul VCP-03-055 elektrický Modul VCP-03-200 bez ohřevu INDESSE jsou vyrobeny z kvalitních komponentů s důrazem na co nejlepší

Více

Pokyny k montáži a obsluze

Pokyny k montáži a obsluze Pokyny k montáži a obsluze Modul větrání LM1 Wolf Česká republika s.r.o., Rybnická 9, 634 00 Brno, tel. +40 547 49 311, fax +40 547 13 001, www.wolfcr.cz Art.-Nr.: 306780_01309 Změny vyhrazeny CZ Obsah

Více

Domovní elektroinstalační přístroje

Domovní elektroinstalační přístroje Domovní elektroinstalační přístroje Milí přátelé a partneři, Vaše potřeby jsou podkladem pro naše jednání. Proto Vaše přání ovlivňují nejen vývoj výrobků, ale též naši koncepci při vytváření katalogů.

Více

Specifikace modulu. Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota. Provozní vlhkost. Skladovací vlhkost.

Specifikace modulu. Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota. Provozní vlhkost. Skladovací vlhkost. Modul má čtyři elektricky oddělené kontakty typu C. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení 48,8 mm x 120 mm x 71,5 mm K elektricky oddělenému kontaktu relé. Provozní teplota

Více

SYSTÉMOVÁ TECHNIKA BUDOV

SYSTÉMOVÁ TECHNIKA BUDOV Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava SYSTÉMOVÁ TECHNIKA BUDOV ZPŮSOBY A PRINCIPY REALIZACE Obsah 1. ÚVOD 2 2. POČÁTKY VÝVOJE 2 3. SOUČASNÉ POŽADAVKY A

Více

Převodník DCPSE. Technická dokumentace

Převodník DCPSE. Technická dokumentace Převodník DCPSE Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2011 Obsah 1. Úvod... 3 2. Upozornění... 3 3. Zapojení do obvodu zátěže... 4 4. Zapojení výstupu S0...

Více

035/14 Platné od: 28.02.2014 NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ VRATOVÁ CLONA AIRSTREAM

035/14 Platné od: 28.02.2014 NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ VRATOVÁ CLONA AIRSTREAM Platné od: 28.02.2014 NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ VRATOVÁ CLONA AIRSTREAM OBSAH 1. VŠEOBECNÝ POPIS. 3 2. TECHNICKÉ PARAMETRY. 3 3. ROZMĚRY A NÁZVOSLOVÍ 4 4. SCHÉMA ELEKTROZAPOJENÍ.. 5 5. POPIS

Více

Návrhový a instalační manuál

Návrhový a instalační manuál Inteligentní elektroinstalace Návrhový a instalační manuál 3. vydání ABB s.r.o. Elektro-Praga Obsah 1. Úvod 4 2. Rozdíl mezi klasickou a sběrnicovou instalací 4 3. Možnosti systému Ego-n 4 4. Základní

Více

Návod k obsluze AS 100

Návod k obsluze AS 100 Testováno podle : EN 12453 strana 1 z 5 revize 03 Ovládání AS 100 je navrženo pro provoz bran s 3-fázovými motory v samočinném režimu. Pro otevírání a zavírání brány se připojí například trojité tlačítko.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Bezdrátové ovládaní markýz, rolet a žaluzií (868 MHz) FS20 MS

NÁVOD K OBSLUZE. Bezdrátové ovládaní markýz, rolet a žaluzií (868 MHz) FS20 MS NÁVOD K OBSLUZE Verze 04/03 Bezdrátové ovládaní markýz, rolet a žaluzií (868 MHz) FS20 MS Komfortní zařízení na stahování a vytahování elektricky ovládaných markýz a rolet (žaluzií). Obj. č.: 61 81 03

Více

E C - s t ř e š n í v e n t i l á t o r y

E C - s t ř e š n í v e n t i l á t o r y E C - s t ř e š n í v e n t i l á t o r y OBSAH 1. Bezpečnost... 2 2. Popis 3 3. Podmínky použití 3 4. Skladování a doprava.. 3 5. Montáž. 3 6. Provoz. 5 7. Komponenty EC střešního ventilátoru. 5 8. Druhy

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (20. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (20. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (20. část) Ing. Josef Kunc Vytváření skupinových adres Vzájemně komunikující objekty jednotlivých přístrojů je zcela nezbytné propojit tzv. skupinovými adresami.

Více

ecolink520 526: Modul odloučených I/O

ecolink520 526: Modul odloučených I/O SAUTER EYmodulo 5 PDS 94.075 cz Katalogový list EYEM520...526 ecolink520 526: Modul odloučených I/O Vaše výhoda pro dosažení vyšší energetické účinnosti Optimální přizpůsobení aplikací díky modulární technologii.

Více

ROTAČNÍ VÝMĚNÍKY ZZT

ROTAČNÍ VÝMĚNÍKY ZZT KASTT spol. s r. o. projekce, výroba, montáž a servis vzduchotechniky, klimatizace, MaR, technologických celků Jižní 870, 500 03 Hradec Králové tel.: +420 495 404 011 495 404 010 fax: +420 495 406 544

Více

Servisní služby. Preventivní prohlídky

Servisní služby. Preventivní prohlídky Servisní služby Preventivní prohlídky www.oez.cz www.oez.sk Preventivní prohlídky přístrojů OEZ OBSAH 1. SPOLEČNÁ DOPORUČENÍ PRO PŘÍSTROJE OEZ... 2 2. KOMPAKTNÍ JISTIČE Modeion... 3 3. VZDUCHOVÉ JISTIČE

Více