některé fyzikální veličiny, jako např. napětí, proud, otáčky motoru, teplotu v místnosti, průtok vzduchu (klimatizace,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "některé fyzikální veličiny, jako např. napětí, proud, otáčky motoru, teplotu v místnosti, průtok vzduchu (klimatizace,"

Transkript

1 Základy Systémové techniky budov 7 přednáška Základní požadavky regulačních zařízení, příklady z oblasti regulace vytápění Ing. Jan Vaňuš Ph.D. N 716 tel.: jan.vanus@vsb.cz vsb.cz Řídící technika V elektrických a mechanických zařízeních v budovách je možné řídit nebo regulovat některé fyzikální veličiny, jako např. napětí, proud, otáčky motoru, teplotu v místnosti, průtok vzduchu (klimatizace, ventilace).

2 Řídící technika - řízení Řízení je proces nastavování řídících veličin: ručně, automaticky podle předem daného plánu nebo programu. Řízení může být realizováno: zapínáním nebo vypínáním (topných těles nebo motoru) nebo plynulou regulací řídící veličiny. Samotné řízení nemusí zahrnovat zpětnou vazbu. Zapínání nebo vypínání může být (logické řízení): kontaktní, pomocí spínačů nebo stykačů bezkontaktní, pomocí tranzistorů, polovodičových relé (PLC, mikrosystémy). Řídící technika - řízení Řízení vytváří přímý sled řídících signálů v řízeném řetězci bez zpětných vazeb. Řízení topného tělesa může spočívat například v nastavování průtoku horké vody ventilem v závislosti na venkovní teplotě. Venkovní teplota se označuje jako řídící veličina w, snímaná venkovním teploměrem. Nevýhody: Neměří teplotu v místnosti, Teplota v místnosti nemá vliv na činnost topného tělesa.

3 Regulace je proces, který udržuje danou fyzikální veličinu na požadované hodnotě (v požadovaných mezích). Udržovaná (regulovaná) hodnota je měřena, porovnávána s žádanou hodnotou a korigována. regulovaná výstupní veličina x (teplota v místnosti) řídící veličina w (požadovaná teplota) vstupní (nastavovaná) veličina y. (otevřený ventil) Řídící technika - regulace Regulovaná výst. veličina x je průběžně srovnávána s řídící veličinou w a rozdíl e pak ovlivňuje vstupní veličinu y.. Dochází tedy ke stálému přizpůsobování skutečného výstupu požadovanému výstupu. Schéma řídících signálů obsahuje uzavřenou smyčku, tvořenou zpětnou vazbou. Pomocí zpětné vazby ovlivňuje regulovaná veličina x sama sebe. Řídící technika - regulace Regulace spočívá v tom, že teplota v místnosti (výstupní veličina x) je měřena a srovnávána s požadovanou hodnotou řídící veličiny, například hodnotou 20 C. Podle velikosti odchylky e skutečné hodnoty x od požadované hodnoty w, regulační odchylka e = w x je vytvářena nastavovací veličina y ovlivňující nastavení ventilu a tím zpětně teplotu v místnosti.

4 Odborné pojmy řídící techniky Řídící jednotka je výkonná jednotka řídícího systému, která ovlivňuje prostřednictvím nastavovacího členu řízené zařízení, například topné těleso. Řídící jednotka vytváří nastavovací veličinu y. Zpracování signálů ve směru řízení

5 Druhy řízení Řízení je možné charakterizovat podle těchto parametrů: reprezentace informací, způsob zpracování vstupních informací, uložení a realizace řídícího programu Druhy řízení Podle reprezentace vstupních a výstupních hodnot dělíme řízení na:

6 Druhy řízení Podle způsobu zpracování vstupních informací dělíme řízení na: Řízení může být: přímé (např. zapnutí světla, řízení auta volantem), nepotřebuje paměť, nepřímé (např. číslicové řízení stroje, pracujícího po krocích), potřebuje paměť Podle realizace řídícího programu Druhy řízení Program řízení je posloupnost příkazů a souvisejících podmínek. Nosičem programu může být harddisk (magnetický nosič), polovodičová paměť, soustava drátových propojek, soustava relé. Elektrické řídící systémy je možné podle realizace řídícího programu rozdělit na: propojované řídící systémy (zapojení pomocí relé, stykačů ), paměťové řídící systémy (PLC, PC, paměti ROM, EPROM ).

7 Regulace pojmy a veličiny Je-li manuální regulace nahrazena automatickou regulací, mluvíme o regulačním zařízení. vnímání teploty člověkem je nahrazeno teploměrem, mozek člověka je nahrazen regulátorem, ruka člověka je nahrazena servomotorem pro zapínání a vypínání přívodu teplé vody do topení. Regulace pojmy a veličiny Regulovaný systém je zařízení, jehož charakteristická veličina je regulovanou veličinou x (teplota). Regulovaný systém je součástí regulační smyčky, do které patří ještě regulátor, vytvářející zpětnou vazbu mezi vstupem a výstupem.

8 Automatická regulace teploty: teplotní čidlo(2) měří skutečnou hodnotu teploty x i regulované soustavy (1), porovnává ji s požadovanou hodnotou x s, reguluje nastavovanou Regulace pojmy a veličiny veličinu (vypíná nebo zapíná servomotor s ventilem). Nastavovací člen spínač Regulační zařízení = Regulátor + nastavovací člen Regulované systémy Statické chování je odezva výstupní veličiny x na pomalé změny vstupní veličiny y,, při kterých se neprojevuje setrvačnost v chování regulované soustavy, tj. ve funkci x = Fs (y). Příkladem je topné těleso, kterým protéká el. proud (vstupní veličina y). Výstupní veličinou x je teplota, na kterou se topné těleso ohřeje. Stabilní regulovaný systém, Nestabilní regulovaný systém. Příkladem může být napouštění vodní nádrže vodou (vstupní veličina) s neměnným odtokem. Hladina nádrže (výstupní veličina x) ) neustále stoupá až přeteče. Neexistuje vztah mezi rychlostí přítoku vody a okamžitou výškou hladiny.

9 Regulované systémy Dynamické chování je odezva výstupní veličiny x na tak rychlé změny vstupní veličiny y,, při kterých je průběh funkce x = Fs (y) závislý na rychlosti změn x. Dynamické chování regulované soustavy lze charakterizovat odezvou na skokovou změnu nastavovací veličiny y. Proporcionální systémy lze rozdělit na systémy: bez zpoždění, se zpožděním se zpožděním druhého řádu s více zpožďovacími členy s prodlevou Proporcionální systém se zpožděním druhého řádu PT2 Příklad Teplota na povrchu topného tělesa by měla být konstantní. Systém má dva zásobníky energie: vodu v topném tělese PT1, samotné kovové topné těleso PT2. Signál zpožděný prvním PT1 systémem je znovu zpožděn druhým systémem PT2 (absorbujícím a uvolňujícím energii). Tu doba zpoždění, Tg doba ustálení

10 Regulace teploty místnosti Pro udržování požadované teploty v místnosti se nejčastěji využívá tzv. pokojových regulátorů (nebo také prostorových termostatů). Pokojový regulátor snímá teplotu v místnosti a podle ní zapíná nebo vypíná zdroj tepla. Pokojové regulátory jsou většinou univerzální a mohou ovládat např. plynové, olejové nebo elektrické kotle. Nejjednodušší jsou mechanické pokojové termostaty, které umožňují pouze udržovat stálou nastavenou teplotu. Nejběžnější jsou ale elektronické programovatelné termostaty s denním nebo týdenním programem a možností nastavení několika teplot v průběhu dne. Někteří výrobci nabízejí také bezdrátové provedení pokojových termostatů, které nevyžaduje propojení termostatu se zdrojem tepla a lze je přenášet na různá místa. Regulace teploty místnosti Otopné systémy je třeba vybavit zařízeními na termostatickou regulaci teploty jednotlivých místností. V případě termostatických ventilů jde o regulační hlavice s dilatačními snímači teploty s: pevnou, plynnou, nebo kapalnou náplní. Při nárůstu teploty v místnosti zmenšují tyto regulační hlavice hmotnostní průtok otopné vody přes ventil do otopného tělesa. Při poklesu teploty průtok otopné vody opět zvětšují.

11 Firmy, zabývající se regulací teploty v místnosti FenixFENIXFENIX TRADING s.r.o. mechanické a elektronické termostaty, regulátory pro podlahové vytápění HoneywellHONEYWELL, s.r.o. r.o.mechanické a elektronické pokojové termostaty, ekvitermní regulace JablotronJABLOTRON, s.r.o. r.o.bezdrátové termostaty KOMEXTHERMKOMEXTHERM Praha, spol. s r.o.regulátory regulátory pro ekvitermní regulaci, regulátory pro plynulou regulaci podle vnitřní teploty (sály, haly, skleníky), regulátory pro solární systémy, regulátor pro udržení konstantní teploty vody, regulace bez směšovače SIEMENSSIEMENS Building Technologies, s. r. o. - divize LANDIS & STAEFA prostorové termostaty, týdenní program, možnost připojení odděleného teplotního čidla, dálkové ovládání telefonním kontaktem, optimalizace startu, automatická adaptace, široký výběr typů a provedení, provedení s ovládáním dotykovým displejem nebo rolovacím tlačítkem, bezdrátové provedení, provedení s OpenTherm komunikací Aplikace regulace teploty - XComfort

12 Regulace kotle na tuhá paliva Technický návrh řízení kotle pomocí KNX Popis: Sběrnicový systém Synco Living je bezdrátový systém KNX určený pro rodinné domy a byty. Umožňuje nezávislé řízení teploty v místnostech, k ovládání servopohonů na jednotlivých topných tělesech, regulátorů topných okruhů, ve kterých se řídí například smyčky podlahového vytápění a radiátory. Dále umožňuje řídit osvětlení, stínění (rolety a žaluzie) a zpracovávat signály z dveřních kontaktů a hlásičů kouře. Regulace kotle na tuhá paliva Technický návrh řízení kotle pomocí KNX Návrh řízení kotle pomocí Synco Living. Popis: Pro vlastní regulaci pomocí Synco Living se uvažuje s použitím 2 analogových vstupů, 2 digitálních vstupů a 4 digitálních výstupů následovně: Počet vstupů: AI1 teplota malý okruh, potrubí (dotykový snímač teploty), AI2 DI1 DI2 rezerva, termostat místnost (aktivuje přepnutí do velkého okruhu). rezerva.

13 Regulace kotle na tuhá paliva Technický návrh řízení kotle pomocí KNX Návrh řízení kotle pomocí Synco Living. Počet výstupů: DO1 ventilátor, M3, DO2 podavač, M4, DO3 DO4 čerpadlo M1 malý okruh, čerpadlo M2 velký okruh. Regulace kotle na tuhá paliva Technický návrh řízení kotle pomocí KNX Popis Synco Living: Systém je založen na bezdrátové komunikaci mezi jednotlivými prvky prostřednictvím protokolu KNX RF (RF - Radio Frekvenční). Výhodou systému Synco Living je, že odpadá zavádění nových komunikačních vodičů pro jednotlivé prvky. Tento fakt je nesmírně důležitý obzvláště při rekonstrukcích elektroinstalace, kde není třeba narušit povrch zdiva, ani instalovat různé lišty a žlaby.

14 Regulace kotle na tuhá paliva Technický návrh řízení kotle pomocí KNX Popis: Dále díky dodržení standardního protokolu komunikace KNX RF je možné kombinovat výrobky různých firem a vytvořit tak finančně dostupné a funkční řešení. Firma Siemens sama v katalogu uvádí, že je možné použít výrobky firmy Gamma wave a Hager, které jsou také KNX RF kompatibilní a při nahlédnutí do ceníku často také levnější. Díky bezdrátové technologii je možné systém postupně bez problémů rozšiřovat, dle finančních možností zadavatele. Nevýhodou systému je napájení připojených zařízení pomocí akumulátorů (baterií) a z toho plynoucí nespolehlivost a nutnost výměny. Regulace kotle na tuhá paliva Technický návrh řízení kotle pomocí KNX Pro vlastní simulaci ovládání kotle byly použity následující komponenty: centrální jednotka, regulátor vytápění, prostorová jednotka pro měření teploty, příložné teplotní čidlo LG-Ni Ni1000, C.

15 Regulace kotle na tuhá paliva Technický návrh řízení kotle pomocí KNX Pro předvedení dalších možností sběrnicového systému Synco Living jsou použity následující komponenty: web server pro vizualizaci a dálkové ovládání provozně technických funkcí, meteorologickéčidlo pro měření venkovní teploty a tlaku, detektor kouře, dveřní okenní kontakt, čidlo oslunění, detektor zaplavení, zásuvkový adaptér pro ovládání připojeného spotřebiče (osvětlení lampa), regulátor prostorové teploty se servopohonem pro termostatické ventily. Regulace kotle na tuhá paliva 1. Centrální jednotka QAX910. Napájení Jednotka je napájena ze sítě AC 230 V. Programování Umožňuje pouze parametrizační programování. Zvládá nezávislé časové a provozní režimy pro 12 místností. Umožňuje přepínat mezi režimy prázdniny, všední den, zvláštní den a dále také jednotlivé uživatelem definované scény (například si můžete nastavit scénu práce, kde se vytáhnou rolety, nebo režim odpočinek se zastíněním a vyšší teplotou). Lze přepínat mezi režimem chlazení a vytápění, a to i automaticky podle zadaného času a teploty.

16 Regulace kotle na tuhá paliva 1. Centrální jednotka QAX910. Komunikace, vstupy, výstupy Centrální jednotka komunikuje bezdrátově, ale i prostřednictvím protokolu TP1. Pomocí datové linky lze spojit až 126 centrálních jednotek, a to sériově za sebou. Jedna jednotka umožňuje připojit: 1 meteorologické čidlo, 2 dveřní spínače, 4 akční členy pro osvětlení, 3 zesilovače radiového signálu (používají se v případě, že dosah komponent není dostatečný), 64 bezdrátových přístrojů. Regulace kotle na tuhá paliva 1. Centrální jednotka QAX910. Komunikace, vstupy, výstupy Pro jednu místnost (celkem lze ovládat maximálně 12) platí tato omezení: 1 prostorová jednotka, 2 prostorová teplotní čidla, 1 regulátor topných okruhů nebo 6 regulačních servopohonů topných těles 6 okenních spínačů, 1 detektor kouře.

17 Regulace kotle na tuhá paliva 1. Centrální jednotka QAX910. Regulace kotle na tuhá paliva 2. Regulace vytápění 2.1Regulační servopohon pro otopná tělesa SSA955 - Technické parametry: bezdrátově řízený, vestavěné teplotní čidlo, umožňuje zapnutí tichého režimu (pomalejší regulace, použití hlavně v ložnicích), napájení: 3 AA baterie, předpokládaná životnost je větší než 3 měsíce, pro případ poruchy lze ventil ovládat ručně.

18 Regulace kotle na tuhá paliva 2. Regulace vytápění 2.2 Prostorové teplotní čidlo QAA910 - Technické parametry: bezdrátová komunikace, napájení: 2 AA baterie, předpokládaná životnost je větší než 3 roky, rozsah 0 50 C, teplotu hlásí buď periodicky nebo při změně. Regulace kotle na tuhá paliva 2. Regulace vytápění 2.3 Meteorologické čidlo QAC910 - Technické parametry: bezdrátová komunikace, napájení: 2 AA baterie, předpokládaná životnost je větší než 3 roky, sleduje teplotu a tlak vzduchu, teplotu a tlak hlásí buď periodicky nebo při změně, rozsah: C.

19 Regulace kotle na tuhá paliva 2. Regulace vytápění 2.4 Prostorová jednotka QAW910 Používá se pro ovládání a zobrazení základních funkcí vytápění místnosti a přenáší do základní jednotky informaci o aktuální pokojové teplotě, která je také zobrazena na displeji. Technické parametry: bezdrátová komunikace, napájení: 2 AA baterie, předpokládaná životnost je větší než 3 roky, teplotu hlásí buď periodicky nebo při změně, rozsah: 0 50 C. Regulace kotle na tuhá paliva 3. Ovládání elektrických spotřebičů 3.1 Spínač KRF960-E Slouží ke spínání elektrických přístrojů připojených do sítě. Technické parametry: bezdrátová komunikace, napájení: ze sítě AC 230, maximální zátěž 2300 W, možnost manuálního ovládání.

20 Regulace kotle na tuhá paliva 4. Ovládání ventilace a regulace topné soustavy 4.1Regulační modul RRV934 Tento regulační modul najde uplatnění při řízení ventilační jednotky, maximálně 3-rychlostního ventilátoru a ovládání tepelného okruhu se servopohony s ovládáním DC 0-10 V. Umožňuje předregulaci topné vody až pro 2 samostatné místnosti. Díky 3 univerzálním releovým výstupům můžeme dále ovládat například čerpadla topné vody. Jak je vidět z popisu, neobsahuje žádné akční členy, doplnit jej můžeme například servopohony a ventily řady Activatix. Při řízení ventilace je možné připojit na univerzální vstupy čidla vlhkosti nebo obsahu CO2. Regulace kotle na tuhá paliva 4. Ovládání ventilace a regulace topné soustavy 4.1Regulační modul RRV934 - Technické parametry: bezdrátová komunikace, napájení: ze sítě AC 230 V, 3 univerzální reléové výstupy, 2 univerzální výstupy DC 0-10 V, 4 univerzální vstupy, 1 výstup pro 3-polohový servopohon, jehož funkci lze přepnout na univerzální reléový výstup.

21 Regulace kotle na tuhá paliva Shrnutí Sběrnicový systém Synco living najde uplatnění hlavně při rekonstrukcích takových objektů, kde je problém narušit zdivo budovy při instalaci nových rozvodů (historické objekty, památkově chráněné domy). Nevýhodou je vyšší cena. Výhody spatřuji v rychlosti a jednoduchosti instalace a snadném rozšíření v budoucnosti. Toto řešení mě zaujalo, proto jsem si ho vybral jako jednu z variant v projektu. Literatura [1] Bastian P.&kol.; Praktická Elektrotechnika, Europa Sobotáles, Praha 2006, ISBN X [2] Tkotz K.; Příručka pro Elektrotechnika, Europa Sobotáles, Praha 2006, ISBN [3] Haberle G. & kol.; Elektrotechnické tabulky pro školu i praxi, Europa Sobotáles cz, Praha 2006, ISBN , [4] Valter J.; Regulace v praxi, BEN, Praha 2010, ISBN [5] Hájíček T.: Systémy pro řízení inteligentních domů, BP 2009, ČVUT Praha. [6] ://

Simulace vytápění v budově pomocí moderního spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím systému Synco Living

Simulace vytápění v budově pomocí moderního spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím systému Synco Living Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB TU Ostrava Simulace vytápění v budově pomocí moderního spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím systému Synco Living Návod do měření

Více

www.siemens.cz/regulace_vytapeni Regulátory prostorové teploty Answers for infrastructure.

www.siemens.cz/regulace_vytapeni Regulátory prostorové teploty Answers for infrastructure. www.siemens.cz/regulace_vytapeni Regulátory prostorové teploty Answers for infrastructure. Výběr z široké nabídky regulátorů prostorové teploty Z ucelené nabídky prostorových regulátorů společnosti Siemens,

Více

Systém automatizace domácnosti. Copyright notice

Systém automatizace domácnosti. Copyright notice Systém automatizace domácnosti Copyright notice Co je Synco living? Bezdrátový systém pro: Nezávislé řízení prostorové teploty v jednotlivých místnostech Řízení přípravy teplé vody Řízení centrální ventilační

Více

Synco living. Vytápění Funkce a ovládání. Srpen 2008. Strana1/44 Michal Bassy - Srpen 2008. Domácnost Místnosti Vstupy / výstupy

Synco living. Vytápění Funkce a ovládání. Srpen 2008. Strana1/44 Michal Bassy - Srpen 2008. Domácnost Místnosti Vstupy / výstupy Synco living Vytápění Funkce a ovládání Srpen 2008 Strana1/44 Michal Bassy - Srpen 2008 Přehled funkcí pro celou domácnost Synco living rozlišuje mezi... funkcemi pro celou domácnost funkcemi pro místnost

Více

Regulátor topení s přípravou TUV

Regulátor topení s přípravou TUV 2 526 Regulátor topení s přípravou TUV Serie B RVL472 Multifunkční regulátor vytápění je určen pro obytné jednotky a nebytové prostory Vhodný pro: regulaci topné vody v topných okruzích ekvitermně s/bez

Více

RVD1xx, RVD2xx Regulátory pro dálkové vytápení a prípravu teplé užitkové vody Servisní dokumentace

RVD1xx, RVD2xx Regulátory pro dálkové vytápení a prípravu teplé užitkové vody Servisní dokumentace RVD1xx, RVD2xx Regulátory pro dálkové vytápení a prípravu teplé užitkové vody Servisní dokumentace Vydání 1.0 Série regulátoru B/C S2381cz 07.2002 Siemens Building Technologies Landis & Staefa Division

Více

Simulace vytápění v budově pomocí laboratorního modelu spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím autonomní řídicí jednotky

Simulace vytápění v budově pomocí laboratorního modelu spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím autonomní řídicí jednotky Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB TU Ostrava Simulace vytápění v budově pomocí laboratorního modelu spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím autonomní řídicí jednotky

Více

Když se snoubí design s funkčností elektroinstalace, získají Vaši zákazníci vysoký komfort a úspory energií.

Když se snoubí design s funkčností elektroinstalace, získají Vaši zákazníci vysoký komfort a úspory energií. Když se snoubí design s funkčností elektroinstalace, získají Vaši zákazníci vysoký komfort a úspory energií. ruční vysílač Element Neo Time Time 150 Ego-n ABB Katalog 2010 Domovní elektroinstalační materiál

Více

Regulátor pokojové teploty

Regulátor pokojové teploty 2 212 Regulátor pokojové teploty s prosvětleným dotykovým displejem (ouch screen) REV200 Síťově nezávislý regulátor pokojové teploty Jednoduchá obsluha pomocí touch screen Dvoupolohový regulátor s funkcí

Více

Údržba a servis. Údržba a servis. Building Technologies. Michal Bassy Strana 1

Údržba a servis. Údržba a servis. Building Technologies. Michal Bassy Strana 1 Michal Bassy Strana 1 Životnost baterií Bateriově napájené přístroje Synco 900 požadují 2 nebo 3 baterie typu AA (LR6). Typická životnost baterií jsou 3 roky. Životnost 3 roky je pro alkalické baterie

Více

Komunikace KNX. Building Technologies HVAC Products. Synco 900. Přístrojů sytému Synco 900

Komunikace KNX. Building Technologies HVAC Products. Synco 900. Přístrojů sytému Synco 900 2 708 2708Z01 Synco 900 Komunikace KNX Přístrojů sytému Synco 900 Rádiová komunikace KNX RF (868 MHz) Kommunikace po sběrnici KNX TP1 Komunikace Konnex Pro ovládání technických zařízení a dalších systémů

Více

Regulátor topných okruhů

Regulátor topných okruhů 2 706 Synco 900 Regulátor topných okruhů RRV918 Bezdrátově řízený regulátor až osmi topných okruhů Rádiová komunikace, protokol KNX standard (868 MHz, obousměrně) Možnost připojení až osmi 2-bodových pohonů

Více

Synco living. Vytápění Uvedení do provozu. Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 Srpen 2008

Synco living. Vytápění Uvedení do provozu. Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 Srpen 2008 Synco living Vytápění Uvedení do provozu Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 Srpen 2008 Spuštění centrální jednotky Volba jazyka, nastavení času, data a roku Při prvním spuštění centrální jednotky musí

Více

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580 ovládání kotle displej indikace tlaku v topném systému přepínač režimů teplota TV (pouze kotle CLN, TCLN) teplota topné vody (posuv ekv. křivky) Přepínač provozních režimů má následující polohy: OFF Vypnutí

Více

Synco living KNX RF. Srpen 2008 Strana1/27 Michal Bassy - Srpen 2008

Synco living KNX RF. Srpen 2008 Strana1/27 Michal Bassy - Srpen 2008 Synco living KNX RF Srpen 2008 Strana1/27 Michal Bassy - Srpen 2008 Přehled Podobně jako KNX komunikace po datové sběrnici používá bezdrátová komunikace KNX (KNX RF) různé režimy. Synco 900 používá následující

Více

REGULÁTOR TØÍ/ ÈTYØCESTNÝCH VENTILÙ POPIS

REGULÁTOR TØÍ/ ÈTYØCESTNÝCH VENTILÙ POPIS REGULÁTOR TØÍ/ ÈTYØCESTNÝCH VENTILÙ R3V Je určen pro plynulou regulaci pohonu směšovacího ventilu na základě teploty v místnosti, venkovní teploty, teploty za ventilem nebo teploty zpátečky. Podle zvoleného

Více

MIRAVA se představuje

MIRAVA se představuje KATALOG www.mirava.cz S námi ušetříte výdaje za energii! elektrické sálavé topné panely s akumulací MIRAVA elektrické průtokové a zásobníkové ohřívače vody MIRAVA MIRAVA se představuje 1 25 Český výrobce

Více

R3V REGULÁTOR TØÍ/ ÈTYØCESTNÝCH VENTILÙ POPIS

R3V REGULÁTOR TØÍ/ ÈTYØCESTNÝCH VENTILÙ POPIS REGULÁTOR TØÍ/ ÈTYØCESTNÝCH VENTILÙ R3V Je určen pro plynulou regulaci pohonu směšovacího ventilu na základě teploty v místnosti, venkovní teploty, teploty za ventilem nebo teploty zpátečky. Podle zvoleného

Více

AVS75.. AVS71.. AVS13.. AVS14.. QAA78.. Albatros 2 Bezdrátové komponenty Uživatelská příručka

AVS75.. AVS71.. AVS13.. AVS14.. QAA78.. Albatros 2 Bezdrátové komponenty Uživatelská příručka Albatros 2 Bezdrátové komponenty Uživatelská příručka AVS75.. AVS71.. AVS13.. AVS14.. QAA78.. 1.1 Rádiové komponenty Stanoviště je vhodné vybrat tak, aby bylo zajištěno pokud možné nerušené vysílání. Přitom

Více

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm!

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm! ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5 Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! Vysoká účinnost až 92 % ZPLYŇOVACÍ KOTEL dřevo Úspory na vytápění až 40 % Nerezové

Více

POPIS. dvouřádkový LCD. indikační LED funkční tlačítka

POPIS. dvouřádkový LCD. indikační LED funkční tlačítka REGULÁTOR TØÍ/ ÈTYØCESTNÝCH R3V VENTILÙ Je určen pro plynulou regulaci pohonu směšovacího ventilu na základě teploty v místnosti, venkovní teploty, teploty za ventilem nebo teploty zpátečky. Podle zvoleného

Více

Prostorový termostat s týdenním programem a nezávislým řízením ohřevu TUV

Prostorový termostat s týdenním programem a nezávislým řízením ohřevu TUV 3 038 Prostorový termostat s týdenním programem a nezávislým řízením ohřevu UV RDE10.1DHW 2-polohová regulace vytápění s výstupním signálem ZAP / VYP Nezávislé 2-polohové řízení ohřevu UV Provozní režimy:

Více

Rosch2 DIS s.r.o. Pelušková 1406, 198 00 Praha 14, www.rosch2dis.cz Strana 2

Rosch2 DIS s.r.o. Pelušková 1406, 198 00 Praha 14, www.rosch2dis.cz Strana 2 Synco living Bezdrátový systém automatizace domácnosti www.zonovaregulace.cz Systém regulace vytápění, chlazení, ventilace, klimatizačních jednotek, řízení osvětlení a rolet, odečet spotřeby tepla, chladu,

Více

Elektronický regulátor kotle. ADEXaRenesaAM. Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01

Elektronický regulátor kotle. ADEXaRenesaAM. Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01 Elektronický regulátor kotle ADEXaRenesaAM Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01 OBSAH Popis regulátoru Použití regulátoru......... 2 Ovládací prvky regulátoru 2 Displej......... 2

Více

KNX prostorová čidla pro zápustnou montáž

KNX prostorová čidla pro zápustnou montáž 1 411 AQR253 AQR257 Symaro KNX prostorová čidla pro zápustnou montáž AQR253 AQR257 Prostorové čidlo s komunikací po sběrnici KNX (režim S / LTE) Kombinované multifunkční čidlo pro měření teploty, vlhkosti

Více

RVA43.222. Ekvitermní regulátor kotle a topného okruhu. Listopad 1999

RVA43.222. Ekvitermní regulátor kotle a topného okruhu. Listopad 1999 Ekvitermní regulátor kotle a topného okruhu Listopad 1999 2 390 RVA43.222 ALBATROS RVA43.222 (série C) jsou regulátory určené pro jednotlivé kotle nebo kotle spojené do kaskády. Je vhodný pro sériovou

Více

Synco living. Ventilace Funkce a ovládání. Srpen 2008. Strana1/32 Michal Bassy - Srpen 2008. Regulace Rozšířené funkce

Synco living. Ventilace Funkce a ovládání. Srpen 2008. Strana1/32 Michal Bassy - Srpen 2008. Regulace Rozšířené funkce Synco living Ventilace Funkce a ovládání Srpen 2008 Strana1/32 Michal Bassy - Srpen 2008 Ventilace Řízení ventilace Ventilace může být řízena přes: Univerzální modul RRV934 S-mód KNX TP1 Strana2/32 Michal

Více

T8360A. Honeywell MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY. Použití. Technické parametry. Hlavní rysy. Konstrukce

T8360A. Honeywell MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY. Použití. Technické parametry. Hlavní rysy. Konstrukce říjen 2007 T8360 MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY Použití Mechanické prostorové termostaty jsou nejjednodušší formou automatické regulace prostorové teploty. Jestliže jsou použity v systémech vytápění

Více

TERM 2.3. Ekvitermní regulátor vytápění s dvoupolohovou regulací TUV TERM 2.3. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá

TERM 2.3. Ekvitermní regulátor vytápění s dvoupolohovou regulací TUV TERM 2.3. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá TERM 2.3 Ekvitermní regulátor vytápění s dvoupolohovou regulací TUV TERM 2.3 Popis Mikroprocesorový dvouokruhový regulátor s analogovým ovládáním: ekvitermní ová regulace digitální nebo analogové spínací

Více

Přístroje. Základní i nadstandardní výbava kvalitní elektroinstalace. Není nic, co bychom společně v moderních elektroinstalacích nedokázali.

Přístroje. Základní i nadstandardní výbava kvalitní elektroinstalace. Není nic, co bychom společně v moderních elektroinstalacích nedokázali. Základní i nadstandardní výbava kvalitní elektroinstalace. Není nic, co bychom společně v moderních elektroinstalacích nedokázali. 16 Přístroje ABB Katalog 2010 Domovní elektroinstalační materiál ABB Katalog

Více

Regulátor prostorové teploty s automatickou adaptací

Regulátor prostorové teploty s automatickou adaptací 2 266 Regulátor prostorové teploty s automatickou adaptací REV23M Pro řízení kotlů s komunikačním protokolem Openherm Plus Jednoduchá a přehledná volba menu pomocí rolovacího tlačítka Prostorový PID regulátor

Více

RAA30. Pro systémy vytápění nebo chlazení (RAA..) Pro elektrické vytápění nebo chlazení (RAA0.., spínaný proud až 16 A)

RAA30. Pro systémy vytápění nebo chlazení (RAA..) Pro elektrické vytápění nebo chlazení (RAA0.., spínaný proud až 16 A) C 304 RAA10 RAA30 RAA40 RAA02.16 Prostorové termostaty Pro systémy vytápění nebo chlazení (RAA..) Pro elektrické vytápění nebo chlazení (RAA0.., spínaný proud až 16 A) RAA RAA0.. Dvoupolohová regulace

Více

www.synco-living.cz Synco living Akční nabídka zvýhodněných setů 2015 Answers for infrastructure.

www.synco-living.cz Synco living Akční nabídka zvýhodněných setů 2015 Answers for infrastructure. www.synco-living.cz Synco living Akční nabídka zvýhodněných setů 2015 Answers for infrastructure. Připravili jsme pro Vás akční nabídku zvýhodněných setů systému Synco living. Synco living je bezdrátový

Více

RVA... Řada ekvitermních regulátorů Servisní technická dokumentace

RVA... Řada ekvitermních regulátorů Servisní technická dokumentace RVA43.222 RVA66.540 RVA63.242 RVA63.280 RVA... Řada ekvitermních regulátorů Servisní technická dokumentace Vydání 1.1 CE1S2370cz 30.1.2001 Siemens Building Technologies Landis & Staefa Division Verze:

Více

QAW910. Prostorová jednotka. Synco living

QAW910. Prostorová jednotka. Synco living 2 703 Synco living Prostorová jednotka QAW910 Bezdrátová prostorová jednotka Rádiová komunikace protokolem KNX RF (868 MHz, obousměrně) Ovládání a zobrazení funkcí vytápění místnosti Snímání prostorové

Více

Xcomfort MODERNÍ ELEKTROINSTALACE

Xcomfort MODERNÍ ELEKTROINSTALACE www.xcomfort.com Radiofrekvenční systém Xcomfort Vydělejte více peněz za méně času... Xcomfort MODERNÍ ELEKTROINSTALACE comfort Systém moderní elektroinstalace budov pro novostavby a rekonstrukce. Pomůcka

Více

Čidla se snímacím článkem NTC 575 Ω při 20 C

Čidla se snímacím článkem NTC 575 Ω při 20 C C 203 Čidla pro ekvitermní regulátory přehled čidel a prostorových přístrojů pro regulátory řady VA a VD Použití Katalogový list popisuje sortiment čidel, prostorových přístrojů a jejich příslušenství

Více

SMART balíčky xcomfort. Použití, funkce, instalace. Eaton Elektrotechnika s.r.o. 2016. 1 Eaton Elektrotechnika, s.r.o.

SMART balíčky xcomfort. Použití, funkce, instalace. Eaton Elektrotechnika s.r.o. 2016. 1 Eaton Elektrotechnika, s.r.o. SMART balíčky xcomfort Použití, funkce, instalace Eaton Elektrotechnika s.r.o. 2016 1 Eaton Elektrotechnika, s.r.o. CHYTRÝ DŮM s bezdrátovou elektroinstalací EATON xcomfort SMART BALÍČEK xcomfort = První

Více

Aplikace číslicového řízení

Aplikace číslicového řízení Aplikace číslicového řízení Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Řízení spotřeby Proč regulovat spotřebu obtížná regulace velkých energetických zdrojů převedení regulace na stranu odběratele tarifní systém

Více

Synco living úsporný systém pro inteligentní domácnost. Řízení a snadné ovládání HVAC systémů, osvětlení, rolet a žaluzií. synco-living.

Synco living úsporný systém pro inteligentní domácnost. Řízení a snadné ovládání HVAC systémů, osvětlení, rolet a žaluzií. synco-living. Synco living úsporný systém pro inteligentní domácnost Řízení a snadné ovládání HVAC systémů, osvětlení, rolet a žaluzií synco-living.cz Synco living úspory energie s atraktivním systémem automatizace

Více

Synco living. Skupiny místností Funkce a ovládání. Srpen Strana1/21 Michal Bassy - Srpen 2008

Synco living. Skupiny místností Funkce a ovládání. Srpen Strana1/21 Michal Bassy - Srpen 2008 Synco living Skupiny místností Funkce a ovládání Srpen 2008 Strana1/21 Michal Bassy - Srpen 2008 Předregulace Pro skupiny místností jsou k dispozici následující funkce: Regulace teploty náběhu a zpátečky

Více

Bezdrátový prostorový termostat s časovým programem

Bezdrátový prostorový termostat s časovým programem s 1 425 RDE100.1RF RCR100RF Bezdrátový prostorový termostat s časovým programem pro systémy vytápění RDE100.1RFS Regulace prostorové teploty 2-polohová regulace vytápění s výstupem Zap/Vyp Provozní režimy:

Více

QAA70 Prostorový přístroj Základní dokumentace

QAA70 Prostorový přístroj Základní dokumentace QAA70 Prostorový přístroj Základní dokumentace Vydání 2.1 SW-Verze 1.20 a vyšší CE1P1638CZ 15.02.2001 Siemens Building Technologies Divize Landis & Staefa 2/19 Siemens Building Technologies CE1P1638CZ

Více

Synco living Technické podklady. Answers for infrastructure.

Synco living Technické podklady. Answers for infrastructure. Synco living Technické podklady Answers for infrastructure. s Synco living technické podklady Obsah Synco living - úvod 4 QAX913 Centrální jednotka (N2740) 13 QAX903 Centrální jednotka (N2741) 33 SSA955

Více

přepínač režimů teplota topné vody (posuv ekv. křivky)

přepínač režimů teplota topné vody (posuv ekv. křivky) Ovládací panel s automatikou HDIMS 04-TH0 Popis zařízení - závěsný kotel - plně automatický provoz - jednoduché ovládání kotle - vysoký komfort - vestavěná ekvitermní regulace - možnost řízení nadřazeným

Více

Logano G334. 2029 Technický katalog 2011/1 2012/1. Popis a zvláštnosti. Změny vyhrazeny

Logano G334. 2029 Technický katalog 2011/1 2012/1. Popis a zvláštnosti. Změny vyhrazeny Popis a zvláštnosti nízkoteplotní kotel podle DIN EN 656 s plynulou regulací teploty kotlové vody bez omezení minimální teploty vody v kotli 7 velikostí kotle se jmenovitým výkonem od 71 do 260 kw provedení

Více

www.thermo-control.cz

www.thermo-control.cz SYSTÉM REGULACE PODLAHOVÉHO VYTÁPĚNÍ Novinka v oblasti regulace podlahového vytápění. Systém regulace podlahového vytápění obsahuje produkty, díky nimž je podlahové vytápění mnohem výkonnější, úspornější

Více

Synco living. Klimatizace Uvedení do provozu. Srpen 2008 Strana1/31 Michal Bassy - Srpen 2008

Synco living. Klimatizace Uvedení do provozu. Srpen 2008 Strana1/31 Michal Bassy - Srpen 2008 Synco living Klimatizace Uvedení do provozu Srpen 2008 Strana1/31 Michal Bassy - Srpen 2008 Úvod Klimatizační jednotku můžeme ovládat následovně: Spínacím výstupem chlazení ZENNiO modulem (KNX-TP1) KNX

Více

2. Účel použití zařízení FS20 RSU a krátký popis jeho funkcí...3. 3. Krátký přehled některých komponentů (modulů) systému FS20...3

2. Účel použití zařízení FS20 RSU a krátký popis jeho funkcí...3. 3. Krátký přehled některých komponentů (modulů) systému FS20...3 Obsah Strana 1. Úvod...1 2. Účel použití zařízení FS20 RSU a krátký popis jeho funkcí...3 Zařízení na automatické ovládání rolet FS20 RSU 3. Krátký přehled některých komponentů (modulů) systému FS20...3

Více

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům

Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům Vzorový rozpočet inteligentní elektroinstalace Ego-n pro rodinný dům 05/2007 RD Olymp; G servis s.r.o., Třebíč Půdorysy: 1.NP Přízemí Úvod Účelem tohoto vzorového orientačního rozpočtu je seznámit investory/koncové

Více

Návod na montáž a uvedení do provozu Řídící jednotka řady

Návod na montáž a uvedení do provozu Řídící jednotka řady Řídící jednotka řady Návod na montáž a uvedení do provozu 0 Verze : MONT - 600.1 Obsah 1. VŠEOBECNÉ MONTÁŽNÍ POKYNY A DOPORUČENÍ... 2 1.1 Připojení řídící jednotky k vzduchotechnické soustavě. 2 1.2 Připojení

Více

CF2 Bezdrátový řídící systém podlahového vytápění. Technické údaje

CF2 Bezdrátový řídící systém podlahového vytápění. Technické údaje CF2 Bezdrátový řídící systém podlahového vytápění Technické údaje Příklady použití Samostatné systémy podlahového vytápění CF-MC CF-RS CF-RD CF-RF CF-MC CF-RC CF-RP CF-RD CF-RF 2 Kombinované systémy podlahového

Více

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie)

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie) Řídicí systémy dodávané naší společností jsou projektovány "na míru" dle požadavku zákazníka a dané technologie. Typický řídicí systém můžeme rozdělit do následujících celků: - technologická úroveň - snímače

Více

Regulátor prostorové teploty

Regulátor prostorové teploty 3 331 SYNCO 100 Regulátor prostorové teploty se 2 výstupy DC 0...10 V RLA162 Regulátor prostorové teploty pro jednoduchá zařízení určená pro větrání, klimatizaci a vytápění. Kompaktní provedení. Dva analogové

Více

Výpočet tlakových ztrát spaliny / vzduch

Výpočet tlakových ztrát spaliny / vzduch Výpočet tlakových ztrát spaliny / vzduch Pro správnou funkci kotlů Nefit EcomLine a pro dosažení maximálního výkonu je nutné, aby maximální přípustná tlaková ztráta v odvodu spalin a přívodu vzduchu pro

Více

Systém automatizace domácnosti. Copyright notice

Systém automatizace domácnosti. Copyright notice Systém automatizace domácnosti Copyright notice Co je Synco living? Bezdrátový systém pro: Nezávislé řízení prostorové teploty v jednotlivých místnostech Řízení přípravy teplé vody Řízení centrální ventilační

Více

Synco living QAX903 / QAX913. Přehled Podlahové chlazení. Březen 2011 Strana 1/13 Michal Bassy - Březen 2011. Základy

Synco living QAX903 / QAX913. Přehled Podlahové chlazení. Březen 2011 Strana 1/13 Michal Bassy - Březen 2011. Základy Synco living QAX903 / QAX913 Přehled Podlahové chlazení Březen 2011 Strana 1/13 Michal Bassy - Březen 2011 AC 230 V Skupina místností 1 Skupina místností 2 Strana 2/13 Michal Bassy - Březen 2011 Požadavek

Více

ŘADIČ KASKÁDY KOTLŮ ADEX DOMINO N2 DIN. Výrobce: KTR s.r.o. U Korečnice UHERSKÝ BROD 688 01

ŘADIČ KASKÁDY KOTLŮ ADEX DOMINO N2 DIN. Výrobce: KTR s.r.o. U Korečnice UHERSKÝ BROD 688 01 ŘADIČ KASKÁDY KOTLŮ ADEX DOMINO N2 DIN Výrobce: KTR s.r.o. U Korečnice UHERSKÝ BROD 688 01 OBSAH: 1 Určení... 3 2 Typové vlastnosti... 3 3 Technické parametry... 3 4 Základní aplikace... 4 5 Popis funkcí

Více

Regulátor pokojové teploty s funkcí automatické adaptace

Regulátor pokojové teploty s funkcí automatické adaptace 2 252 Regulátor pokojové teploty s funkcí automatické adaptace s MHGQtPWêGHQQtPSURYR]QtPUHåLPHPLQGLYLGXiOQQDVWDYLWHOQêP YþHWQWtLQGLYLGXiOQtFK-KRGLQRYêFKUHåLP$FKODGtFtIXQNFH REV22 6t"RYQH]iYLVOêUHJXOiWRUSRNRMRYpWHSORW\s

Více

Synco living Technické podklady. Building Technologies

Synco living Technické podklady. Building Technologies Synco living Technické podklady Building Technologies s Synco living - technické podklady Obsah Synco living - úvod 4 QAX910 Centrální jednotka (N2707) 13 SSA955 Regulační servopohon pro otopná tělesa

Více

Synco living Návod k obsluze. Technologie budov

Synco living Návod k obsluze. Technologie budov s Synco living Návod k obsluze Edition 3.0 Controller series C CE1B2707cs 16.12.2008 Technologie budov Blahopřejeme k výběru systému Siemens Synco living a děkujeme, že jste si zakoupili centrální jednotku!

Více

Stmívače a časové spínače

Stmívače a časové spínače Stmívače a časové spínače Ta pravá světelná atmosféra ve správný čas. Nejsou to jediné výhody stmívačů. Přináší uživatelům i příjemné úspory energie. Time Arbo carat impuls alpha exclusive 190 Stmívače

Více

Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům

Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům Inteligentní elektroinstalace Ego-n Vzorový rozpočet pro rodinný dům ABB s.r.o. Elektro-Praga Půdorysy: 1.NP Přízemí Úvod Účelem tohoto vzorového orientačního rozpočtu je seznámit investory/koncové uživatele

Více

EUROTEMP 2026/2026TX

EUROTEMP 2026/2026TX EUROTEMP 2026/2026TX 1. CHARAKTERISTIKA ZAŘÍZENÍ 4 různé programy pro každý den v týdnu (celkem 28 různých rozmezí a teplot pro celý týden). Změny v nastavování času pro programování - 10 minut. Určeno

Více

k OBSLUZE a instalaci SYSTÉMU VERNER-AKU ČSN EN ISO 9001: 2009

k OBSLUZE a instalaci SYSTÉMU VERNER-AKU ČSN EN ISO 9001: 2009 NÁVOD k OBSLUZE a instalaci v SYSTÉMU VERNER-AKU ČSN EN ISO 9001: 2009 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA, ÚČEL A POUŽITÍ 3 2. TECHNICKÝ POPIS 4 2.1 ZÁKLADNÍ ČÁSTI SYSTÉMU R4-AKU 4 2.2 POPIS FUNKCE REGULÁTORU 6

Více

SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE

SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a elektrotechniky, VŠB TU Ostrava SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Návod do měření Ing. Jan Vaňuš listopad 2006 1 Úkol měření:

Více

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5 Kombinace ručního a automatického provozu Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! ZPLYŇOVACÍ KOTEL hnědé uhlí ořech 2,

Více

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování Nerezový výměník a hořák NOx5 Nejmenší rozměry kotle ADAX Závěsné plynové kondenzační kotle Zemní plyn G20, Propan G31 Ekvitermní

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 OBSAH STRANA 1. Určení.. 3 2. Popis... 3 3. Montáž 4 3.1 Montáž elektro 4 3.2 Montáž servomotoru MK-CN. 5 3.3 Instalace čidla TA.. 5 3.4

Více

Regulační přístroj Logamatic RC300

Regulační přístroj Logamatic RC300 Regulační přístroj Ovládací jednotka pro regulační systém Logamatic a všechny zdroje tepla vybavené EMS (kromě GB132, GB142, GB152) Snadná obsluha a uvedení do provozu, velký grafický podsvícený displej.

Více

Synco living. Montáž Přístroje Synco 900. Srpen 2008 Strana1/45 Michal Bassy - Srpen 2008

Synco living. Montáž Přístroje Synco 900. Srpen 2008 Strana1/45 Michal Bassy - Srpen 2008 Synco living Montáž Přístroje Synco 900 Srpen 2008 Strana1/45 Michal Bassy - Srpen 2008 Centrální jednotka Centrální jednotka QAX910 Centrální jednotka se dodává včetně: Návodu k obsluze Návodu k montáži

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE REGULÁTORU KOMEXTHERM RVT 06.2 R URČENÝ DO ROZVADĚČE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE REGULÁTORU KOMEXTHERM RVT 06.2 R URČENÝ DO ROZVADĚČE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE REGULÁTORU KOMEXTHERM RVT 06.2 R URČENÝ DO ROZVADĚČE 1. 1. ÚVOD Regulátor KOMEXTHERM RVT 06.2 R (230V nebo 24V) je spolu se směšovačem DUOMIX základním prvkem regulačního systému

Více

QAX910. Centrální jednotka. Siemens Building Technologies HVAC. Synco 900

QAX910. Centrální jednotka. Siemens Building Technologies HVAC. Synco 900 2 707 Synco 900 Centrální jednotka QAX910 Řízení regulace vytápění pro jednu bytovou jednotku nebo rodinný domek Volba provozního režimu, nastavení funkce časovače, prázdnin a zvláštního dne pro domácnost

Více

Synco living. Ovládání Periferní přístroje. Srpen 2008 Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008

Synco living. Ovládání Periferní přístroje. Srpen 2008 Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 Synco living Ovládání Periferní přístroje Srpen 2008 Strana1/28 Michal Bassy - Srpen 2008 QAW910 SIEMENS Ovládací prvky Funkce 3 4 QAW910 Mode 2703Z02 1 2 1 Tlačítko pro výběr Volba druhu provozu místnosti

Více

Zakázkové číslo: 14-067 Počet stran: 7. Stavba: MODERNIZACE SYSTÉMU VYTÁPĚNÍ - Základní škola a Mateřská škola Křenovice

Zakázkové číslo: 14-067 Počet stran: 7. Stavba: MODERNIZACE SYSTÉMU VYTÁPĚNÍ - Základní škola a Mateřská škola Křenovice Zakázkové číslo: 14-067 Počet stran: 7 Archivní číslo: 14-067/400.2 Stavba: MODERNIZACE SYSTÉMU VYTÁPĚNÍ - Základní škola a Mateřská škola Křenovice Investor: Místo stavby: Obec Křenovice, Školní 535,

Více

Dodatek k návodu k obsluze a instalaci kotlů BENEKOV. Regulátor RKU 3

Dodatek k návodu k obsluze a instalaci kotlů BENEKOV. Regulátor RKU 3 Dodatek k návodu k obsluze a instalaci kotlů BENEKOV Regulátor RKU 3 Obsah: str. 1. Popis regulátoru RKU3...... 3 2. Popis programu regulátoru RKU3........ 4 3. Obsluha kotle uživatelem... 5 4. Gravitační

Více

Regulační technika. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace

Regulační technika. Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Regulační technika Prostorové termostaty Ekvitermní regulace Tepelný komfort ekvitermní regulace 430 Inteligentní topný systém ví, kdy se venku ochladí Stejně tak i závěsné a stacionární kotle Vaillant,

Více

Komerční ventilátory : TXIL

Komerční ventilátory : TXIL TX6IL Nucené centrální a kombinované větrání Odsávání s možností přívodu vzduchu Vestavěná uzavírací klapka Regulovaný výkon TXIL ventilátor do potrubí zajišťuje odsávání s možností přívodu vzduchu a je

Více

Synco living KNX TP1. Srpen 2008 Strana1/15 Michal Bassy - Srpen 2008. Přehled LTE mód IA mód S-módZákladní nastaveníintegrace

Synco living KNX TP1. Srpen 2008 Strana1/15 Michal Bassy - Srpen 2008. Přehled LTE mód IA mód S-módZákladní nastaveníintegrace Synco living KNX TP1 Srpen 2008 Strana1/15 Michal Bassy - Srpen 2008 Přehled Centrální jednotka QAX910 umožňuje pomocí sběrnice KNX TP1 integrovat Synco living do standardního systému Synco a zajistit

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (10. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (10. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (10. část) Ing. Josef Kunc Doplňkové vybavení spínacích akčních členů Spínací akční členy pro montáž na nosné lišty do rováděčů jsou v posledních letech často vybavovány

Více

Regulační technika 05-R2. Modul: Sekce: Ekvitermní regulace

Regulační technika 05-R2. Modul: Sekce: Ekvitermní regulace Ekvitermní regulátor calormatic 400 reguluje tepelný výkon kotle v závislosti na venkovní teplotě a přizpůsobuje ho podmínkám topného systému. Regulátor je vybaven týdenním časovým programem s displejem

Více

Synco living Technické podklady. siemens.cz/buildingtechnologies

Synco living Technické podklady. siemens.cz/buildingtechnologies Synco living Technické podklady siemens.cz/buildingtechnologies Synco living technické podklady Obsah Synco living - úvod 4 QAX913 Centrální jednotka (N2740) 13 QAX903 Centrální jednotka (N2741) 33 SSA955

Více

AUTOMATICKÁ REGULACE HOŘENÍ PRO KRBY A KAMNA

AUTOMATICKÁ REGULACE HOŘENÍ PRO KRBY A KAMNA Inteligente Wärmeregelung Inteligent Regulation of Burning AUTOMATICKÁ REGULACE HOŘENÍ PRO KRBY A KAMNA 2015/2016 Obsah: O regulaci hoření 1 Základní zapojení 2 Automatická regulace hoření Reg010 3 Automatická

Více

Leden 2009. Maximální účinnost systému a prodloužení životnosti kotle díky jedinečnému systému zónové synchronizace

Leden 2009. Maximální účinnost systému a prodloužení životnosti kotle díky jedinečnému systému zónové synchronizace Leden 2009 CM727 BEZDRÁTOVÝ SEDMIDENNÍ PROGRAMOVATELNÝ REGULÁTOR TEPLOTY KATALOGOVÝ LIST Regulátor CM727 je určen pro automatické řízení otopných nebo chladících soustav v rodinných domech, bytech a podobně,

Více

Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla

Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla Zodpovědný projektant: Ing. Luboš Knor Vypracoval: Ing. Daniela Kreisingerová Stupeň dokumentace:

Více

Oči moderní elektroinstalace. Prostorové vidění ve dne i v noci. O snímání pohybu a spínání osvětlení se dokonale postarají. I za rohem.

Oči moderní elektroinstalace. Prostorové vidění ve dne i v noci. O snímání pohybu a spínání osvětlení se dokonale postarají. I za rohem. Oči moderní elektroinstalace. Prostorové vidění ve dne i v noci. O snímání pohybu a spínání osvětlení se dokonale postarají. I za rohem. automatický spínač snímač pohybu do stropu snímač přítomnosti domovní

Více

Synco living Návod k obsluze. Building Technologies

Synco living Návod k obsluze. Building Technologies s Synco living Návod k obsluze Vydání 1.0 QAX9x3 Série A CE1B2740cs 08.04.2011 Building Technologies Blahopřejeme k výběru systému Siemens Synco living a děkujeme za zakoupení centrální jednotky! Tento

Více

GaleaTM Life spínače, tlačítka

GaleaTM Life spínače, tlačítka 7758 05 + 774 2 + 774 0 7758 02 + 774 5 + 774 0 Výběrová tabulka krytů (str. 572), rámečků (str. 576) a instalačních krabic (str. 604) 7758 27 + 773 34 + 773 0 7758 06 + 772 0 + 779 95 ktr 7758 0 + 774

Více

Závěsné elektrokotle RAY s plynulou modulací výkonu

Závěsné elektrokotle RAY s plynulou modulací výkonu Závěsné elektrokotle RAY v. Závěsné elektrokotle RAY s plynulou modulací výkonu pro vytápění s možností propojení s externím zásobníkem TV RAY K elektrokotel, výkon - kw RAY K elektrokotel, výkon - kw

Více

Systém ovládání VRF. Konstrukční princip systému VRF. Nový systém ovládání venkovních jednotek F5MSDC. Nový systém ovládání vnitřních jednotek F5MSDC

Systém ovládání VRF. Konstrukční princip systému VRF. Nový systém ovládání venkovních jednotek F5MSDC. Nový systém ovládání vnitřních jednotek F5MSDC Systém ovládání VRF Konstrukční princip systému VRF Nový systém ovládání venkovních jednotek F5MSDC Nový systém ovládání vnitřních jednotek F5MSDC Systém ovládání VRF Konstrukční princip systému VRF Konstrukční

Více

Včasné přivolání pomoci může zachránit život či majetek. Na naše přístroje je spolehnutí. tahové signální tlačítko

Včasné přivolání pomoci může zachránit život či majetek. Na naše přístroje je spolehnutí. tahové signální tlačítko Signalizační systém Včasné přivolání pomoci může zachránit život či majetek. Na naše přístroje je spolehnutí. sada pro signalizaci úniku vody bzučák Dostupné v designech: Element Time tahové signální tlačítko

Více

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Zvýšení účinnosti kotle. Bezobslužný provoz. Litinová pec hořáku. Kovový podavač a šnek. Vysoká účinnost spalování

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Zvýšení účinnosti kotle. Bezobslužný provoz. Litinová pec hořáku. Kovový podavač a šnek. Vysoká účinnost spalování ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Zvýšení účinnosti kotle Bezobslužný provoz Litinová pec hořáku Kovový podavač a šnek Vysoká účinnost spalování Řízení elektronickou jednotkou PŘESTAVBY KOTLŮ hnědé uhlí,

Více

Geminox THRs NÁVOD K INSTALACI. Kondenzační kotel. www.geminox.cz www.geminox.sk. NEZAPOMEŇTE Vyplňte datum montáže. multiprotec

Geminox THRs NÁVOD K INSTALACI. Kondenzační kotel. www.geminox.cz www.geminox.sk. NEZAPOMEŇTE Vyplňte datum montáže. multiprotec multiprotec - OCHRANA TOPNÉHO SYSTÉMU PŘED KOROZÍ Kondenzační kotel Geminox THRs NÁVOD K INSTALACI 0 9. TO. TO D 9 9 0 0 ) Kondenzační kotel THRs ) Přívod plynu ) Uzávěr plynu ) Radiátorový topný systém

Více

Výb r z ceníku produkt pro vytáp ní

Výb r z ceníku produkt pro vytáp ní Výb r z ceníku produkt pro vytáp ní Zá í 008 Popis Provedení Objednací íslo Regulace vytáp ní Siemens s.r.o. www.syncoliving.cz Centrální jednotka systému Synco living, pro nezávislé ízení vytáp ní v jednotlivých

Více

Signalizační systém. ABB Katalog 2010 Domovní elektroinstalační materiál Signalizační systém 369

Signalizační systém. ABB Katalog 2010 Domovní elektroinstalační materiál Signalizační systém 369 Signalizační systém Včasné přivolání pomoci může zachránit život či majetek. Na naše přístroje je spolehnutí. Element 368 Signalizační systém ABB Katalog 2010 Domovní elektroinstalační materiál ABB Katalog

Více

Obrázek č. 7.0 a/ regulační smyčka s regulátorem, ovladačem, regulovaným systémem a měřicím členem b/ zjednodušené schéma regulace

Obrázek č. 7.0 a/ regulační smyčka s regulátorem, ovladačem, regulovaným systémem a měřicím členem b/ zjednodušené schéma regulace Automatizace 4 Ing. Jiří Vlček Soubory At1 až At4 budou od příštího vydání (podzim 2008) součástí publikace Moderní elektronika. Slouží pro výuku předmětu automatizace na SPŠE. 7. Regulace Úkolem regulace

Více

Regulátor Komextherm JA-Z KASCON

Regulátor Komextherm JA-Z KASCON Regulátor Komextherm JA-Z KASCON Návod k montáïi a obsluze regulátoru Určení Regulátor Komextherm KASCON je určen pro řízení provozu až čtyř plynových teplovodních kotlů v kaskádním režimu. Regulace kaskády

Více

REGULÁTOR TOPENÍ ADEX COMFORT R DIN. Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01

REGULÁTOR TOPENÍ ADEX COMFORT R DIN. Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01 REGULÁTOR TOPENÍ ADEX COMFORT R DIN Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01 Popis regulátoru Určení Regulátor ADEXaComfortaR DIN je určený pro regulaci teplovodních systémů se směšovacím

Více

2011-01-03 EcoSTER 200

2011-01-03 EcoSTER 200 Panel pro dálkové ovládání kotle s funkcí pokojového termostatu EcoSTER 200 GAS KOMPLET s.r.o. Slezská 1288 735 14 ORLOVÁ Poruba IČO : 49608304 DIČ : CZ49608304 tel : +420 596 515 020 fax : +420 597 829

Více

Logano GE434 - Ecostream

Logano GE434 - Ecostream nízkoteplotní kotel podle DIN EN 656 s technologií Thermostream bezpečný provoz bez směšovacího čerpadla a bez omezení minimální teploty kotlové vody 10 velikostí kotle se jmenovitým výkonem od 150 do

Více