Spalování kalů. Rozlišovat pojmy - Spalování (suché spalování) Klasické hoření - Mokrá oxidace (mokré spalování), Vysoký tlak a teplota, bez plamene

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Spalování kalů. Rozlišovat pojmy - Spalování (suché spalování) Klasické hoření - Mokrá oxidace (mokré spalování), Vysoký tlak a teplota, bez plamene"

Transkript

1 Spalování kalů Spalování kalů Rozlišovat pojmy - Spalování (suché spalování) Klasické hoření - Mokrá oxidace (mokré spalování), Vysoký tlak a teplota, bez plamene - Energetické využití kalů Obecnější, zahrnuje spalování i výrobu paliv (pyrolýza, zplyňování, produkce bioplynu) Spalování kalů

2 Fyzikální a chemické faktory ovlivňující spalování sušina a obsah organických látek výhřevnost termogravimetrická analýza přítomnost tuků nebo pěny Výhřevnost: Stanovení z elementárního složení kalu: Výhřevnost (MJ/kg org.suš.) = 32,810 C + 142,246 (H O/8) + 9,273 S kde C, H, O a S hmotnostní zlomek daného prvku v organické sušině. Stanovení z CHSK a TKN: Výhřevnost (MJ/kg org.suš.) = 13,7 CHSK + 19,0 TKN kde CHSK i TKN jsou vyjádřeny v kg/kg org.suš. CHSK kalů se obyčejně p v rozmezí 1,5 1,8 kgo 2 /kg org.suš. TKN 0,02 0,09 kg/kg org.suš. Typické hodnoty výhřevnosti kalů: Aktivovaný kal Primární kal Anaerobně stabilizovaný kal 20,7 24,4 MJ/kg org.suš. 23,3 27,9 MJ/kg org.suš. 22,1 24,4 MJ/kg org.suš.

3 Energetické využití kalů a odpadů Za energetické využití odpadů se spalování odpadů považuje pouze tehdy, jestliže: použitý odpad nepotřebuje po vlastním zapálení ke spalování podpůrné palivo a vznikající teplo se použije pro potřebu vlastní nebo dalších osob, nebo odpad se použije jako palivo nebo jako přídavné palivo v zařízeních na výrobu energie nebo materiálů za podmínek stanovených právními předpisy o ochraně ovzduší. "incineration" = spalování za účelem zbavení se spalovaného materiálu a "combustion" = spalování převážně za účelem využití tepelného obsahu spalovaného materiálu. Pro spalování kalů je důležité jeho složení, resp. jeho výhřevnost a spalné teplo. Typické složení organického podílu ve splaškových kalech: Elementární analýza organického podílu kalu Primární kal Přebytečný kal Směsný kal Anaer.stabil izovaný kal (%) (%) (%) (%) C 60,0 53,0 57,0 67,0 H 7,5 7,0 7,0 5,0 O 28,0 30,5 30,0 25,0 N 3,0 9,0 5,0 2,2 S 1,5 0,5 1,0 0,8 Celkem Odvodněný anaerobně stabilizovaný kal Suché hnědé uhlí Vysušený kal komunálních ČOV Obsah vody (hm. %) 11,0 15,0 2,0 10,0 Obsah popelu (hm. %) 4,0 20,0 30,0 Těkavé látky (hm. %) 42,0 44,0 20,0 50,0 Výhřevnost kj/kg Uhlík (hm. %) 56,0 58,8 20,0 30,0 Vodík (hm. %) 4,2 4,3 1,5 5,0 Kyslík (hm. %) 20,0 21,0 8,0 16,0 Dusík (hm. %) 0,6 0,7 1,0 5,0 Síra (hm. %) 0,35 1,0 2,0 Průměrná výhřevnost sušiny odvodněného surového kalu je cca 14,8 MJ/kg při ztrátě žíháním 64,1 %. Výhřevnost organického podílu 23,1 MJ/kg.

4 Pro anaerobně stabilizovaný kal ÚČOV Praha byly naměřeny tyto hodnoty: Označení vzorku sušený stab. kal 2002 odvodněný stab. kal 2002 jednotka sušina při 105 C 95,3 34 % popel 48,50 55,05 % hm. suš. vlhkost (voda) 4,7 66 % hořlavina celkem 51,50 44,95 % hm. suš. hořlavina prchavá 43,91 39,03 % hm. suš. výhřevnost 11,88 11,67 MJ/kg suš. spalné teplo 11,82 4,15 MJ/kg Spalování kalů je možné uskutečnit v různých zařízeních: přímé spalování speciální spalovny odvodněného (sušeného) surového, resp. stabilizovaného kalu spoluspalování spalovny TKO teplárny a elektrárny cementárny (pro spalování usušeného kalu jsou nejvhodnější) Spalování kalů je možné uskutečnit v různých zařízeních: Z investičního hlediska je vhodná metoda spoluspalování odvodněných kalů v teplárnách a elektrárnách. Protože se používá pouze odvodněný kal, je možný se pouze malý přídavek kalu do spalovaného uhlí. Obvykle se používá množství kalu do 5 % spotřeby uhlí, protože takto malý přídavek odvodněného kalu nesníží teplotu hoření. Pro spalování odvodněných kalů se doporučují fluidní kotle sčištěním spalin.

5 Pravidlo 3T, (turbulence, temperature, time) Tento požadavek je v ČR legislativně upraven a to následujícím způsobem: zajistí se dostatečná doba setrvání spalovaného odpadu ve spalovacím prostoru k dokonalému vyhoření, že škvára a popel po spálení odpadu obsahuje méně než 3 % celkového organického uhlíku nebo ztráta žíháním je menší než 5 % hmotnosti suchého materiálu. na nejmenší možnou míru se potlačí obtěžování zápachem. V zásobníku odpadu spaloven komunálního odpadu se trvale udržuje podtlak a odsávaný vzduch se přivádí do ohniště. plyn vznikající při procesu se za posledním přívodem spalovacího vzduchu řízeným způsobem ohřeje ve všech místech profilu toku spalin, na teplotu nejméně 850 C po dobu nejméně 2 sekund, pokud se spaluje nebezpečný odpad s obsahem halogenovaných organických sloučenin vyšším než 1 %, odpadní plyn se ohřeje na teplotu nejméně 1100 C po dobu nejméně 2 sekund každá linka spalovny má alespoň jeden pomocný hořák, který automaticky udržuje teplotu ve spalovací komoře za posledním přívodem spalovacího vzduchu na hodnotě 850 C nebo 1100 C PRINCIP METODY SPOLUSPALOVÁNÍ KALŮ Spoluspalování čistírenských kalů především na hnědouhelných elektrárnách nebo teplárnách je ekologický a finančně výhodný způsob likvidace odvodněných kalů. Výhodnost tohoto způsobu spočívá v několika skutečnostech: pro bezprostředně navazující proces spalování postačuje mechanické odvodnění kalu na sušinu 25 % moderní technika použitá na odsíření spalin obvykle postačuje na dodržení limitních hodnot spalin i při spoluspalování kalů meziuložení, přeprava a dávkování kalů do kotle vyžaduje instalaci pouze několika nových zařízení na elektrárně bez vynaložení neúměrně vysokých investičních nákladů náklady na odstranění zbytku po spalování kalů a z čištění spalin (energosádrovec, přebytečná voda z vápenných vypírek) se zvyšují pouze minimálně, protože zařízení je již vybudováno zvýšení personálních nákladů je pouze minimální, nárůst obsluhy je pouze na příjmu kalů Výhoda spoluspalování kalů s kvalitnějšími palivy spočívá ve vysoké tepelné účinnosti za předpokladu, že složení spalovaných kalů je obdobné jako složení hlavního paliva - uhlí. Teplota spalování v topeništi a obvykle delší doba setrvání plynu v topeništi umožňují dosažení prakticky úplné tepelné degradace kalu při dodržení všech ekologických požadavků. Z teoretického hlediska lze použít spoluspalování kalů do cca 10 % k spalovanému hlavnímu palivu - uhlí. Obvykle se však nepřekračuje 5 % podíl.

6 Pro větší jednotky spaloven se vyplatí zpětné využití energie ve formě páry o parametrech (tlak 3 až 10 MPa a teplota 350 až 500 C). Páru těchto parametrů lze využívat k výrobě elektrické energie pomocí turbín. Provozní náklady cca 4600 Kč/t sušiny spalovaného usušeného kalu, 1200 Kč/t v případě odvodněného kalu. Provozní náklady zahrnují náklady na energie, chemikálie, obsluhu, odpisy a likvidaci zbytkového tuhého podílu po spalování kalů. Spaliny ze spalování kalů je nezbytné zbavit škodlivých příměsí před jejich vypuštěním do atmosféry. Spaliny nutnost čištění Z hlediska ochrany čistoty ovzduší hlavní důraz je kladen na emise následujících látek: tuhéčástice ( prach, popílek), suchými nebo mokrými způsoby odstraňování, limit 10 mg/nm 3 oxid uhelnatý, nedokonalé spalování, dodatečné spalování, adsorpce těkavé kovy a jejich sloučeniny, těkavost klesá vřadě: Hg, As, Cd, Zn, Pb, Cu organické látky obyčejně vyjádřené jako TOC, těkavé produkty nedokonalého spalování, kyselé sloučeniny (HCl, NO x, SO 2 ) mokrá vypírka nebo na náplňové absorpční koloně za použití alkálií Čištění spalin Z hlediska ochrany čistoty ovzduší hlavní důraz je kladen na emise následujících látek: tuhéčástice ( prach, popílek) oxid uhelnatý těkavé kovy a jejich sloučeniny organické látky (obyčejně vyjádřené jako TOC), těkavé produkty nedokonalého spalování kyselé sloučeniny (HCl, NOx, SO 2 )

7 Čištění spalin Prvním úkolem je ochlazení spalin (většina těkavých látek zkondenzuje) Tuhé částice. Jejich produkce závisí na podmínkách spalování. Nejvyšší produkce z fluidních pecí. Suché nebo mokré způsoby odstraňování pod hodnotu 10 mg/nm3 SO2 a HCl. Mokrá vypírka společná s vypíráním tuhých částic, nebo náplňové absorpční kolony za použití alkálií. U fluidních pecí možno přidávat alkálie přímo do pece (CaO, CaCO3). Limity pod 25 (50) mg/nm3 SO2 a 5 (10) mg/nm3 pro HCl. Čištění spalin NOx. Jejich vznik závisí na teplotě spalování, distribuci vzduchu a obsahu dusíkatých látek ve spalovaném kalu. Hlavní mechanizmus tvorby NOx je oxidace dusíku při teplotách nad 1100 C a oxidace dusíku z organických látek. Zabránění vzniku: nižší teplota splování, vstřikování močoviny nebo amoniaku do pece. Požadovaná hodnota pod 15 mg/nm3 Organické látky (zápach). Důsledek závady ve spalování. Odstranění dodatečné spalování, adsorpce (aktivní uhlí, silica gel, aj.). Limit 10 mg/nm3 Těžké kovy. Jejich emise závisí na jejich těkavosti, teplotě spalování a přítomnosti chemických látek s nimiž tvoří těkavé sloučeniny. (Cd, Zn, Pb. Cu). Těkavost klesá v řadě: Hg, As, Cd, Zn, Pb, Cu. Čištění spalin

8 Velikost emisí spalovny kalů musí být v souladu s emisními limity dle direktivy //EC a především legislativy platné včr. Limity emisí do ovzduší dle NV č.354/2002 Sb (průměrné denní hodnoty) parametr Rozměr Spalování odpadu tuhé znečišťující látky celkem (TZL) mg/m 3 10 Organické látky v plynné fázi vyjádřené celkovým obsahem organického uhlíku (TOC) mg/m 3 10 Plynné sloučeniny chloru vyjádřené jako HCl mg/m 3 10 Plynné sloučeniny fluoru vyjádřené jako HF mg/m 3 1 Oxid siřičitý mg/m 3 50 Oxid dusnatý a dusičitý vyjádřené jako NO 2 mg/m Riziko emisí těžkých kovů Sloučenina Teplota varu ( C) Sloučenina Teplota varu ( C) As 2 O MoCl BeCl NiCl Cd 767 PbBr Cd(NO 3 ) 2 4H 2 O 132 PbCl FeCl SeO FeCl 3 6H2O 280 SnCl Hg 357 VCl 4 148,5 HgBr Zn 907 HgCl 383,7 ZnBr HgCl ZnCl Likvidace popílku - surovina pro stavbu silnic - surovina pro výrobu betonu - těžba cenných surovin P apod. - skládkování

9 Typy spalovacích zařízení etážové pec rotační pec fluidní pec plazmový reaktor Etážová pec Používaná od začátku sedmdesátých, v devadesátých letech vytlačena fluidní technologií. Charakteristika: Válcovitý svislý reaktor, průměr 2-8 m; Počet etáží 4-14; Dávka kalu: kg mokrého kalu/ m2/ h; Potřeba vzduchu: % přebytek; protiproud; Tři zóny: sušící zóna, v horní části peci, teplota plynu cca 400 C spalovací zóna, střední a dolní část peci, teplota plynu a spalovaného materiálu C zóna popela, nejnižší část peci teplota vzduchu i popela obvykle <200 C Etážová pec

10 Etážová pec Výhody: Flexibilní vzhledem ke kvalitě spalovaného materiálu a zatížení Malá spotřeba přídavného paliva. Mnoho referencí Nevýhody: Možné problémy se zápachem a emisemi z důvodu nízké teploty spalin Potřeba nadbytku vzduchu Vysoké investiční i provozní náklady (poruchovost, mnoho pohyblivých součástí) Potřeba přídavného dohořívacího hořáku Dlouhá doba potřebná k dosažení ustálených podmínek Provoz Udržovat konstantní rychlost dávkování kalu Spalovací zóna na 3-4 etáži Časté poruchy na hrablech Kontrola a řízení Teplota etáží Teplota spalin Obsah kyslíku ve spalinách Rychlost proudění vzduchu Rychlost otáčení hrablí Rotační pec Charakteristika: Mohutný ležatý válec (sklon 2-3%) Rychlost rotace - 0,25-1,5 otáček za minutu Potřeba vzduchu % přebytek Provoz Objem kalu v peci pod 10% celkového objemu pece Doba zdržení 1-2 hodiny (závisí na rychlosti rotace) Rychlost prodění vzduchu 2-6 m/s, doba zdržení 1-3 s Proudění vzduchu (závisí na výhřevnosti spalovaného kalu) Protiproud pro mokrý kal (pod 30% sušiny), spalné teplo nad 3,5 MJ/kg kalu Souproud výhodný pro snížení jemných prachových částic ve splainách Rotační pec

11 Rotační pec Rotační pec Výhody Flexibilní vzhledem ke kvalitě spalovaného materiálu Možnost tavení popela Nevýhody Vysoké investiční a provozní náklady Potřeba přídavného dohořívacího hořáku Potřeba vysokého přebytku vzduchu Prašnost a úniky plynů (špatná těsnost) Nesnadná kontrola a řízení Potřeba velké plochy Fluidní pec Vertikální kolona s fluidním pískovým ložem, fluidace vzduchem, který je vháněn přes distributor ve spodníčásti pece. Teplota 750 C. S přímým průtokem vzduchu, nebo recirkulační. Charakteristika Průměr lože 3-6 m (někdy až 8m) Průměr horníčásti 3,5-7,0 m (někdy až 10 m) Výška m Rychlost dávkování kg/m 2 /h Přebytek vzduchu 40-60% Ztráty tepla 4% z vyvinutého tepla Expanze lože 2-3 násobek klidového objemu Rychlost vzduchu v loži 1,0-1,4 m/s Rychlost v horníčásti 0,7-1,1 m/s Teplota lože 750 C Teplota v horníčásti 850 C Tlak u dna kpa

12 Fluidní kotle Fluidní lože je tvořeno křemičitým pískem. Udržení expanze pískového lože je proudem vháněného vzduchu. Do fluidního lože písku je čerpán odvodněný kal, který se zde suší v důsledku vysoké teploty písku a rovněž se dezintegruje působením turbulence pískového lože. Dále zde dochází k uvolnění těkavých látek, které rychle dosahují zápalné teploty a hoří. Postupně tak dochází k pyrolýze usušeného kalu a tím i k spálení celého organického podílu kalu. Lehčí anorganický podíl odchází ve spalinách, zatímco případný těžší podíl a větší, nespalitelné inertní kusy propadají skrz fluidní pískové lože a jsou odstraňovány ze dna kotle spalovny. Fluidní pec Fluidní pec Výhody Snadnéřízení provozu a vysoká adaptabilita vůči kvalitě spalovaného kalu a způsobu provozu. Odolnost vůči šokovému zatížení a změnám obsahu sušiny kalu možnost spalování i zasolených kalů. Vysoká účinnost spalování, velká tepelná kapacita a homogenní teplota lože pískového fluidního lože. Inertní popel a minimální připékání popela méně problémů s emisemi, nízká tvorba NOx a těkavých sloučenin kovů Nízká teplota spalování, minimální množství přídavného paliva Malá potřeba plochy Vysoká spolehlivost Nevýhody Nebezpečí spékání popela a písku v případě přítomnosti solí s nízkým bodem tání.

13 Fluidní pec Provoz Může být provozována i diskontinuálně Musí se pečlivě dodržovat rychlost vzduchu ve fluidním loži. Vysoká rychlost větší vynášení tuhých částic, nebezpečí nedostatečného spálení těkavých látek Zrnitost písku 0,1-1,0 mm

14 Fluidní spalovna Pyrofluid Produkt výzkumu skupiny Veolia Fluidní spalovna Pyrofluid Účinky procesu: V procesu dochází k úplnému spálení organického podílu, který je v kalu obsažen. Těžké kovy, které kaly obecně obsahují, jsou ze spalin odstraněny při procesu jejich čištění. Zisk tepla z procesu chlazení spalin je okolo 70 %. Procesy spalování odpovídají požadavkům evropských direktiv, především směrnice č. 2000/76/EC. Složení spalin odpovídá požadavkům směrnice 2000/76/EC ze dne 4. prosince Reference technologie Pyrofluid Po celé Evropě je instalováno více než 20 zařízení. Plazmová pec (reaktor) Princip - ionizovaný plyn vznikající při teplotách nad 4000 C zajistí rozštěpení molekulární struktury kalu a vytvoření elementárních sloučenin. Spalování vedeno spíše jako vysokoteplotní pyrolýza. Produkty: - syntézní plyn - vitrifikovaná struska

15 Schématické znázornění plazmového reaktoru Odpad + katalyzátor + tavidlo Upravený plyn SEKCE VKLÁDÁNÍ ODPADU SEKCE KATALYZÁTORU Elektřina Plazmové hořáky SEKCE PLAZMOVÝCH HOŘÁKŮ SEKCE VYPOUŠTĚNÍ STRUSKY Vitrifikovaná struska OBECNÉ SCHÉMA PROCESU PGV SUROVINY Snížení objemu Sušení Zplyňování Čištění plynu Slisování PŘÍSADY KATALYZÁTOR TAVIDLO VZDUCH A KYSLÍK ELEKTŘINA PLAZMOVÝ REAKTOR SYNT. PL. VÝMĚNÍK TEPLA ČIŠTĚNÍ PLYNU SYNT. PLYN K POUŽITÍ JAKO PALIVO STRUSKA GRANULÁT PGV = plasma gasification and vitrification Popis technologie spalovny komunálních odpadů Termizo a.s. Liberec Liberecká spalovna komunálních odpadů Termizo a.s. (TVO) byla postavena s použitím švýcarské technologie firmy Von Roll. Hlavním českým partnerem byla Škoda TS Plzeň. Jedná se o technologii energetického využívání odpadu s účinnou kogenerační výrobou tepla a elektrické energie pro vlastní, ale především pro veřejné energetické sítě.

16 H avarijn í k om ín H avarijn í k om ín B lo kové sché m a spalov ny T erm izo a.s. B lo kové sché m a spalov ny T erm izo a.s. NH 3 NH 3 V ý roba p áry V ý roba p áry O dp ad O dp ad S palo vání Parní kotel S palo vání R ed u kce NParní O x kotel R ed u kce N O x B unkr B unkr pop elovin pop elovin V oda N ao H V oda N ao H E lektrofiltr E lektrofiltr O dv od něn í O dv od pněn op íílku p op ílku K atalytický K atalytický filtr filtr N eu tralizace N eu tralizace C a(o H ) 2 C a(o H ) 2 M ag netická M ag netická separace separace Produ kt Produpro kt pro reku ltivac i reku ltivac i V oda V oda Dohořívací kom ora Bunkr odpadu Q u enc h Ab sorp ce R ing jet Q u enc h H F Ab sorp ce R ingajet H Cl, SO2 eros oly H Cl, H F SO2 A eros oly Praní Praní pop ílku pop ílku Pračka spa lin Pračka spa lin Srážen í Srážen í Sed im entace Sed im entace N a2s N a 2 S F ec l3 F ec l3 V oda V oda Ž elez ný Ž elezšný rot š rot Výroba páry V oda V oda F iltrace F iltrace K o láč K o láčtěžký ch těžkýko chvů ko vů Elektrofiltr Topeniště Bunkr popelovin Spalovna ČOV Jihlava Č ištění popílku a vod Turbogenerátor Pračka spalin Pro vozní Pro vozní k om ín k om ín O dp ad ní O dp ad nív od a v od a

17 Spalovna ČOV Jihlava Rok uvedení do provozu: 2007 Modernizace spalovny: Druhy odpadů: kaly z ČOV Kapacita zařízení [t/rok]: 2520 t/rok Odpad spálený v roce 2008[t/rok]: 0 Počet spalovacích linek: 1 Popis spalovací linky: linka termické degradace kalů PS 80 Čištění kouřových plynů: Poznámka: technologie NEUTREC s následným třístupňovým systémem čištění spalin typu PCDD/F s využitím adsorpčních účinků aktivního uhlí V roce 2008 byla spalovna dočasně MIMO PROVOZ, provoz byl zahájen v květnu Co je energetické využívání kalů? Nositelem energie v kalech jsou přítomné organické látky v sušině kalu a energii z nich lze uvolnit jejich oxidací. Cílem energetického využívání kalů je získání a využití této energie. Hlavním problémem využití energie z kalů přímou oxidací organických látek je nízká koncentrace sušiny, která sice postačuje pro mokré spalování (mokrou oxidaci), ale pro suché spalování musí být sušina kalu zvýšena minimálně nad 30 % v závislosti na podílu organických látek. Lze pokládat anaerobní stabilizaci kalů jakožto biotechnologickou metodu transformace organických látek z kalů do energeticky bohatého bioplynu za energetického využívání kalů? Anaerobie versus spalování V současné době již nejde jenom o to, kolik energie a jakou účinností se vytěží ze zpracovávaného materiálu, ale jde především o to, v jaké formě tuto energii získáme. Obě technologie, anaerobní stabilizace i spalování dovedou vyrábět tepelnou i elektrickou energii, ale s rozdílnou účinností a pouze anaerobní stabilizací se dá vyrobit bioplyn nebo biovodík. Pokud jsou možnosti pro zemědělské využití stabilizovaného kalu nebo cílem je maximální získání energie z kalu, pak má jednoznačnou prioritu anaerobní stabilizace, nejlépe termofilní. V opačném případě přichází v úvahu některý ze způsobů spalování (spalování v cementárenské peci, mokré spalování, suché spalování apod.).

18 Bilance energie -výchozí podklady Celkové množství sušiny kalu 1000 kg VL (sušiny) Obsah organických látek v sušině SSK 68 % VLorg Sušina (koncentrace) SSK 7 % VL (sušiny) Teplota surového kalu 10 C Teplota fermentace 55 C Specifická produkce bioplynu 0,65 Nm 3 /kg VLorg přiv. 1 kg VLorg - výhřevnost 23 MJ/kg VLorg 1 Nm 3 bioplynu - výhřevnost 23,5 MJ/Nm 3 6,528 kwh/nm 3 z 1 Nm 3 BP se vyrobí: elektrické energie 2,2 kwh el/nm 3 BP tepelné energie 3,54 kwh tep/nm 3 BP Stupeň odvodnění surového kalu 35 % suš Účinnost využití energie při spalování SSK 85 % Výchozí podklady jsou založeny na výsledcích a zkušenostech získaných při intenzifikaci kalového hospodářství na ÚČOV Praha. V současné době je zpracování kalů na ÚČOV Praha založeno na zahušťování přebytečného aktivovaného kalu lyzátovacími zahušťovacími centrifugami a termofilní anaerobní stabilizaci. Spalování Při spalování se energie uvolňuje ve formě tepla spalin (které se musí ještěčistit) a záleží na technologickém uspořádání, jakou účinností je tato energie převedena na páru, potažmo na elektrickou energii. Při každém převodu energie z jedné formy na druhou dochází k významným ztrátám. Kalový koláč obsahuje ještě velké množství vody, účinnost využití celkové energie z kalu závisí na stupni odvodnění. Téměř polovina energie z kalu se spotřebuje na odpaření vody. Energie páry je využita v parní turbíně k výrobě elektrické energie a tepla v poměru cca 25 % elektrické a 75 % tepelné energie. Z celkové energie kalu se na elektrickou energii promění 11,5%, tj cca 0,5 kwh el /kg sušiny surového směsného kalu. Energetická výtěžnost spalování surového směsného kalu vztaženo na 1000 kg sušiny SSK SSK 1000 kg suš. 68 % ZŽ 7% suš. CELKOVÁ ENERGIE 4,34 MWh KALOVÝ KOLÁČ 35% sušiny 1857 kg vody 4,34 MWh TEP.ENERGIE, 1,99 MWh 45,8% EL.ENERG. 0,5 MWh e, 11,4% TEP.ENERGIE, 1,49 MWh tep 34,4% ENERGIE NA VYSUŠENÍ 1,7 MWh 39,2% ZTRÁTY 0,65 MWh, 15% ČISTÁ PRODUKCE ENERGIE ZE 1000 kg suš. 7,16 GJ, 2,0 MWh ÚČINNOST VYUŽITÍ CELKOVÉ VSTUPNÍ ENERGIE 45,8%

19 Anaerobní stabilizace Předností anaerobní stabilizace kalů je, že biotechnologicky, transformuje biologicky rozložitelné organické látky na čistou energii bioplyn (65-70 % CH 4, % CO 2 ). Anaerobní stabilizace může zpracovávat substráty s vysokým obsahem vody, kdy spalování je neekonomické. Bioplyn patří mezi obnovitelné zdroje energie a má široké možnostmi využití. je skladovatelný a transportovatelný je použitelný k pohonu vozidel, je použitelný k výrobě elektrické energie a tepla, Anaerobní stabilizací dochází ke snížení celkového množství sušiny kalu oproti surovému o 35 až 40 %. Stabilizovaný kal je lépe odvodnitelný než surový, je využitelný v zemědělství buď přímo nebo po kompostování. Může být úspěšně spalován jako přídavné palivo v teplárně, resp. elektrárně, nebo po vysušení v cementárně. Energetická výtěžnost anaerobní termofilní stabilizace + spalování stabilizovaného kalu vztaženo na 1000 kg sušiny SSK SSK 1000 kg suš. 68 % ZŽ 7% suš. CELKOVÁ ENERGIE 4,34 MWh BIOPLYN 2,89 MWh 66,4% KALOVÝ KOLÁČ 40% sušiny 1,40 MWh 32,3% ZTRÁTY, 0,35 MWh, 8,0% TEPELNÁ ENERGIE 1,56 MWh 36,2% EL. ENERGIE 0,97 MWh el 22,3% TEP.ENERGIE, 0,41MWh, 9,4% ENERGIE NA VYSUŠENÍ 0,74 MWh 17,8% ZTRÁTY, 0,25 MWh 5,8% 0,82 MWh tep 18,1% NA PROVOZ 0,75 MWh tep 17,2% ČISTÁ PRODUKCE ENERGIE ZE 1000 kg suš. 7,91 GJ, 2,2 MWh ÚČINNOST VYUŽITÍ CELKOVÉ VSTUPNÍ ENERGIE 50,6% Ztráty a výtěžky energie (1000 kg suš. SSK) Anaerobní termofilní stabilizace + spalování stabil. kalu MWh % celkové energie v kalu Samostatné spalování SSK MWh % celkové energie v kalu Vyrobená elektrická energie 0,97 22,38 0,50 11,45 Využitelná tepelná energie 1,23 28,21 1,49 34,36 Ztráty celkem 2,15 49,41 2,35 54,19 Ztráty v anaerobii 0,06 1, Potřeba tepla na ohřev vstupujícího SSK 0,75 17, Ztráty při kogeneraci 0,35 8, Energie nutná na vysušení koláče 0,74 17,08 1,70 39,19 Ztráty při spalování kalu 0,25 5,81 0,65 15,00

20 Ztráty a výtěžky energie ( 1000 kg suš. SSK) Anaerobní termofilní stabilizace MWh % celkové energie Anaerobní termofilní stabilizace + spalování stabil. kalu MWh % celkové energie Samostatné spalování SSK MWh % celkové energie Vyrobená elektrická energie 0,97 22,38 0,97 22,38 0,50 11,45 Využitelná tepelná energie 0,82 18,81 1,23 28,21 1,49 34,36 Ztráty celkem 2,56 58,81 2,15 49,41 2,35 54,19 Potřeba tepla na ohřev SSK 0,75 17,21 0,75 17, ztráty v anaerobii 0,06 1,31 0,06 1, ztráty při kogeneraci 0,35 8,01 0,35 8, energie zbývající v sušině kalu 1,40 32, ztráty při spalování 0 0 0,25 5,81 0,65 15,00 energie na vysušení koláče 0 0 0,74 17,08 1,70 39,19 Ztráty a výtěžky energie ( 1000 kg suš. SSK) Anaerobní termofilní stabilizace % celkové energie Anaerobní termofilní stabilizace + spalování stabil. kalu % celkové energie Samostatné spalování SSK % celkové energie Vyrobená elektrická energie 22,38 22,38 11,45 Využitelná tepelná energie 18,81 28,21 34,36 Ztráty celkem 58,81 49,41 54,19 Potřeba tepla na ohřev SSK 17,21 17,21 0 ztráty v anaerobii 1,31 1,30 0 ztráty při kogeneraci 8,01 8,01 0 energie zbývající v sušině kalu 32, ztráty při spalování 0 5,81 15,00 energie nutná na vysušení koláče 0 17,08 39,19 Souhrn Pod pojem energetické využívání kalů je nutno zařadit také anaerobní stabilizaci kalů. Anaerobní stabilizací s předúpravou kalu lze převést 66 až 82 % energie z kalu do bioplynu. Zpracováním bioplynu kogenerací lze dosáhnout výtěžnosti elektrické energie 0,9 až 1,23 kwh el na kg sušiny surového kalu. Při přímém spalování surového kalu se dosahuje výtěžnosti elektrické energie pouze 0,5 kwh el /kg suš. Nejvhodnějším způsobem zpracování kalu a maximálního využití jeho energie se jeví termofilní anaerobní stabilizace s předúpravou kalu a s využitím bioplynu na kogenerační výrobu elektrické a tepelné energie. Stabilizovaný kal po vysušení lze spalovat, optimálně v cementárně.

Výsledky měření emisí v roce 1999

Výsledky měření emisí v roce 1999 Výsledky měření emisí v roce 1999 Parametr / (mg/nm 3 ) Emisní limit pro spalovny komunálního odpadu dle Vyhl. 117/97 Sb. Doporučený emisní limit pro EU dle směrnice 89/369 Emise Termizo a.s. Liberec změřené

Více

Z odpadu ze spalovny biopaliva?

Z odpadu ze spalovny biopaliva? Z odpadu ze spalovny biopaliva? Výkony TERMIZO v roce 2008 Energetické využití 91 200 tun odpadu Výroba tepla pro 15 000 domácností - jedna třetina spotřeby liberecké aglomerace Výroba elektrické energie

Více

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013. Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013. Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013 Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší Nástroje regulující úroveň znečišťování (1/2) Regulační nástroje omezování emisí

Více

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003 Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2003 V souladu s vyhláškou MŽP č. 356/2002 Sb. a systémem EMS (ČSN EN ISO 14 001) uveřejňujeme požadované provozní údaje za rok 2003. Termizo a.s.

Více

Stručné shrnutí údajů ze žádosti

Stručné shrnutí údajů ze žádosti Stručné shrnutí údajů ze žádosti 1. Identifikace provozovatele O-I Manufacturing Czech Republic a.s., závod Dubí 2. Název zařízení Sklářská tavící vana č. 2 3. Popis a vymezení zařízení Sklářská tavící

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ŽÁDOST O VYDÁNÍ INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ŽÁDOST O VYDÁNÍ INTEGROVANÉHO POVOLENÍ podle hlavy II Zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečištění a o změně některých zákonů (zákon o integrované

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 8. část ZÁVĚR Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. A. Technologie - klasická koncepce (použitá jako zadání pro dodavatele) B.

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Zařízení Spalovna průmyslových odpadů kt společnosti DEZA, a.s. ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok

Více

Kyselina fosforečná Suroviny: Výroba: termický způsob extrakční způsob

Kyselina fosforečná Suroviny: Výroba: termický způsob extrakční způsob Kyselina fosforečná bezbarvá krystalická sloučenina snadno rozpustná ve vodě komerčně dodávané koncentrace 75% H 3 PO 4 s 54,3% P 2 O 5 80% H 3 PO 4 s 58.0% P 2 O 5 85% H 3 PO 4 s 61.6% P 2 O 5 po kyselině

Více

Parogenerátory a spalovací zařízení

Parogenerátory a spalovací zařízení Parogenerátory a spalovací zařízení Základní rozdělení a charakteristické vlastnosti parních kotlů, používaných v energetice parogenerátor bubnového kotle s přirozenou cirkulací parogenerátor průtočného

Více

PS02 SPALOVACÍ ZAŘÍZENÍ A UTILIZACE TEPLA

PS02 SPALOVACÍ ZAŘÍZENÍ A UTILIZACE TEPLA DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Blok: Objekt / PS: Stupeň: Třídící znak: DSŘ Skart. Znak: Pořadové číslo: Stavba: Investor: Místo stavby: ZEVO Závod na energetické využití odpadu TEREA CHEB s.r.o., Májová

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Liberec 10. září 2004 Č. j.: KULK 96/2004 Vyřizuje: Ťoková Kateřina Tel.: 485 226 385 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Více

...moderní technologií pro čistou přírodu VÝROČNÍ ZPRÁVA. za rok 2010

...moderní technologií pro čistou přírodu VÝROČNÍ ZPRÁVA. za rok 2010 ...moderní technologií pro čistou přírodu VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2010 1 Vážení akcionáři, již dvanáctý rok provozu spalovny komunálních odpadů je minulostí, a je zde opět čas na jeho stručné zhodnocení.

Více

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Obsah 1.0 Úvod 2.0 Základní pojmy 3.0 Základní obecné povinnosti právnických a fyzických osob 3.1 Paliva

Více

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích Cíle studie Provést emisní bilanci vybrané obce Analyzovat dopad

Více

Ostatní stacionární zdroje

Ostatní stacionární zdroje Ostatní stacionární zdroje (aplikace zákona o ochraně ovzduší a vyhlášky č. 415/2012 Sb.) Seminář Zkušenosti s aplikací zákona o ochraně ovzduší v praxi 21. května 2014, Praha Příloha č. 2 zákona Kapitola

Více

Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D.

Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. NOVĚ: hierarchie nakládání s odpady (Směr. 2006/12/ES): NUTNOST: nové systémy nakládání s odpady s

Více

STABILIZACE KALŮ. Anaerobní stabilizace. Definice. Metody stabilizace kalů. Anaerobní stabilizace kalů. Cíle anaerobní stabilizace

STABILIZACE KALŮ. Anaerobní stabilizace. Definice. Metody stabilizace kalů. Anaerobní stabilizace kalů. Cíle anaerobní stabilizace STABILIZACE KALŮ Definice Stabilizace - dosažení míry určitých vlastností kalu, vyjadřující vhodnost kalu pro určitý způsob jeho dalšího využití. - stav, kdy je kal stabilní tj. nepodléhá intenzivnímu

Více

SPALOVÁNÍ A KOTLE. Fosilní paliva a jejich vlastnosti. Přírodní a umělá paliva BIOMASA

SPALOVÁNÍ A KOTLE. Fosilní paliva a jejich vlastnosti. Přírodní a umělá paliva BIOMASA SPALOVÁNÍ A KOTLE 1 ENERGIE Energie je extensivní veličina definuje se jako schopnost hmoty konat práci vyskytuje se v nejrůznějších formách Z hlediska jejího využití se často rozlišuje energie primární

Více

Termální depolymerizace

Termální depolymerizace ODBORNÉ VYJÁDŘENÍ Termální depolymerizace DRUH ZPRÁVY Konečná DATUM VYDÁNÍ 24.3.2016 NÁZEV ÚKOLU OBJEDNATEL AUTOR ZPRÁVY Posouzení technologie na termální depolymerizaci uhlíkatých látek Jindřichov u Šumperka

Více

Zkušenosti s bypassy plynů pecních linek v cementárnách České republiky

Zkušenosti s bypassy plynů pecních linek v cementárnách České republiky Zkušenosti s bypassy plynů pecních linek v cementárnách České republiky Zkušenosti s bypassy pecních linek v cementárně Radotín Miroslav Novák, inženýr výpalu, Českomoravský cement, a.s., Cementárna Radotín

Více

SPOLUSPALOVÁNÍ TUHÉHO ALTERNATIVNÍHO PALIVA VE STANDARDNÍCH ENERGETICKÝCH JEDNOTKÁCH

SPOLUSPALOVÁNÍ TUHÉHO ALTERNATIVNÍHO PALIVA VE STANDARDNÍCH ENERGETICKÝCH JEDNOTKÁCH SPOLUSPALOVÁNÍ TUHÉHO ALTERNATIVNÍHO PALIVA VE STANDARDNÍCH ENERGETICKÝCH JEDNOTKÁCH Teplárenské dny 2015 Hradec Králové J. Hyžík STEO, Praha, E.I.C. spol. s r.o., Praha, EIC AG, Baden (CH), TU v Liberci,

Více

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2002

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2002 Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2002 V souladu s vyhláškou MŽP č.356/2002 Sb. uveřejňujeme požadované provozní údaje za rok 2002. Tak jak je zvykem v naší firmě podáváme informace

Více

V souladu se zavedeným systémem EMS (ČSN EN ISO 14 001) uveřejňujeme v roce 2014 provozní údaje spalovny TERMIZO a.s. za rok 2013. TERMIZO a.s.

V souladu se zavedeným systémem EMS (ČSN EN ISO 14 001) uveřejňujeme v roce 2014 provozní údaje spalovny TERMIZO a.s. za rok 2013. TERMIZO a.s. V souladu se zavedeným systémem EMS (ČS E ISO 14 001) uveřejňujeme v roce 2014 provozní údaje spalovny TERMIZO a.s. za rok 2013. TERMIZO a.s. podává informace veřejnosti v daleko širším rozsahu, než požadují

Více

TECHNOLOGIE 21. STOLETÍ

TECHNOLOGIE 21. STOLETÍ TECHNOLOGIE 21. STOLETÍ Ekologická transformace komunálního a jiného typu odpadu na energetické a materiálové využití na bázi plazmové technologie společnosti Westinghouse Plasma Corporation PGP Terminal,

Více

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů Princip: Rozdrcený materiál je termicky rozložen zejména na vodu (forma páry) a CO 2, Mezi

Více

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Plzeňská teplárenská, a.s. 304 10 Plzeň, Doubravecká 2578/1 Tel.: 377 180 111, Fax: 377 235 845 E-mail: inbox@plzenskateplarenska.cz Množství odpadů v Plzni

Více

BIOMASA. Základní údaje o použitelné biomase

BIOMASA. Základní údaje o použitelné biomase BIOMASA Biomasa je nositelem obnovitelných zdrojů energie vznikajících fotosyntézou. Z hlediska energetického využití jde v podmínkách České republiky většinou o dřevo (či jeho odpad), slámu a jiné zemědělské

Více

Zplyňování. Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

Zplyňování. Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Zplyňování Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Statním rozpočtem ČR Technologie zpracování biomasy

Více

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku Amoniak 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku využití 20 % výroba dusíkatých hnojiv 80 % nejrůznější odvětví průmyslu (plasty, vlákna, výbušiny, hydrazin, aminy, amidy, nitrily a další organické

Více

STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKTU POŘÍZENÍ AUTOBUSŮ CNG JAKO NÁHRADY DIESELOVÝCH VOZIDEL A VÝSTAVBA PLNICÍ STANICE VE MĚSTĚ KARVINÁ.

STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKTU POŘÍZENÍ AUTOBUSŮ CNG JAKO NÁHRADY DIESELOVÝCH VOZIDEL A VÝSTAVBA PLNICÍ STANICE VE MĚSTĚ KARVINÁ. S STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKTU POŘÍZENÍ AUTOBUSŮ CNG JAKO NÁHRADY DIESELOVÝCH VOZIDEL A VÝSTAVBA PLNICÍ STANICE VE MĚSTĚ KARVINÁ Červen 2013 O B S A H M A N A Ž E R S K É S H R N U T Í... 3 1. ZÁKLADNÍ

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Termochemická konverze biomasy

Termochemická konverze biomasy Termochemická konverze biomasy Cíle Seznámit studenty s teorií spalovacích a zplyňovacích procesů, popsat vlastnosti paliva a zařízení určené ke spalování a zplyňování Klíčová slova Spalování, biomasa,

Více

POROVNÁNÍ EMISNÍCH LIMITŮ A NAMĚŘENÝCH KONCENTRACÍ S ÚROVNĚMI EMISÍ SPOJENÝMI S BAT PRO VÝROBU CEMENTU A VÁPNA (COR 1)

POROVNÁNÍ EMISNÍCH LIMITŮ A NAMĚŘENÝCH KONCENTRACÍ S ÚROVNĚMI EMISÍ SPOJENÝMI S BAT PRO VÝROBU CEMENTU A VÁPNA (COR 1) Ministerstvo životního prostředí Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj. 6285/ENV/15 *MIZPP00FESP3* MIZPP00FESP3 Datum 30.01.2015

Více

ROZHODNUTÍ. o vydání změny integrovaného povolení č. 5 pro zařízení Spalovna nebezpečných odpadů společnosti SITA - CZ a.s.

ROZHODNUTÍ. o vydání změny integrovaného povolení č. 5 pro zařízení Spalovna nebezpečných odpadů společnosti SITA - CZ a.s. Odbor ţivotního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik SITA CZ a.s. Španělská 1073/10 120 00 PRAHA 2 IDDS: pd2ga22 datum 13. prosince 2013 oprávněná úřední osoba Ing. et Ing. Ondřej

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 5. část TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY A PACHOVÉ LÁTKY Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY Těkavé organické

Více

6.Úprava a čistění vod pro průmyslové a speciální účely

6.Úprava a čistění vod pro průmyslové a speciální účely 6.Úprava a čistění vod pro průmyslové a speciální účely Ivan Holoubek Zdeněk Horsák RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox.muni.cz; http://recetox.muni.cz Inovace tohoto předmětu je spolufinancována

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Fluidní spalování Podstata fluidního spalování fluidní spalování

Více

Energetické využití obnovitelných a alternativních zdrojů z hlediska celkových emisí

Energetické využití obnovitelných a alternativních zdrojů z hlediska celkových emisí Energetické využití obnovitelných a alternativních zdrojů z hlediska celkových emisí Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc. VUANCH, a.s., Unipetrol/UniCRE Obsah Co jsou obnovitelné a alternativní zdroje Principy

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

LEGISLATIVA A MONITORING V OCHRANĚ OVZDUŠÍ

LEGISLATIVA A MONITORING V OCHRANĚ OVZDUŠÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 LEGISLATIVA A MONITORING V OCHRANĚ

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Liberec 29. října 2008 Č. j.: KULK/59542/2008 Sp. zn.: ORVZŽP/1/2008 Vyřizuje: Bc. Lenka Maryšková Tel.: 485 226 499 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

Přídavná zařízení bioplynových stanic. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Přídavná zařízení bioplynových stanic. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Přídavná zařízení bioplynových stanic Zařízení pro vstupy BPS Vstupní zásobní jímky Na čerpatelné substráty (denní zásoba) (na tukové substráty vyhřívané ) silážní žlaby na pevné substráty, zpevněné plochy

Více

Využití vodíku v dopravě

Využití vodíku v dopravě Využití vodíku v dopravě Vodík - vlastnosti nejběžnější prvek ve vesmíru (90 % všech atomů a 75 % celkové hmotnosti) na Zemi hlavně ve formě sloučenin (hlavně voda H 2 O) hořlavý plyn lehčí než vzduch

Více

Hodnocení využitelnosti energetického potenciálu komunálních odpadů

Hodnocení využitelnosti energetického potenciálu komunálních odpadů Hodnocení využitelnosti energetického potenciálu komunálních odpadů ČERVEN 2007 Oddělení odpadového hospodářství a energetiky OŘTÚ MMP Zpracovali: František Kůrka Ing. Ladislava Vaňková Ing. Barbora Hálová

Více

Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů

Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Ústí nad Labem 4/2013 Ing. Jaromír Vachta Základní informace o nebezpečných odpadech BL dle Nařízení EP a Rady

Více

Úvod do teorie spalování tuhých paliv. Ing. Jirka Horák, Ph.D. jirka.horak@vsb.cz http://vec.vsb.cz/cz/

Úvod do teorie spalování tuhých paliv. Ing. Jirka Horák, Ph.D. jirka.horak@vsb.cz http://vec.vsb.cz/cz/ Úvod do teorie spalování tuhých paliv Ing. Jirka Horák, Ph.D. jirka.horak@vsb.cz http://vec.vsb.cz/cz/ Zkušebna Výzkumného energetického centra Web: http://vec.vsb.cz/zkusebna Základy spalování tuhých

Více

SPALOVNA ZEVO CHOTÍKOV

SPALOVNA ZEVO CHOTÍKOV SPALOVNA ZEVO CHOTÍKOV ZEVO Chotíkov Nástroj pro plnění plánu odpadového hospodářství Další součást palivové základny pro výrobu energií pro Plzeň www. plzenskateplarenska.cz Projekt plně zapadá do hierarchie

Více

Ekotech ochrana ovzduší s.r.o. Zkušební laboratoř Všestary 15, Všestary. SOP 01, kap. 4 5 (ČSN EN )

Ekotech ochrana ovzduší s.r.o. Zkušební laboratoř Všestary 15, Všestary. SOP 01, kap. 4 5 (ČSN EN ) Laboratoř plní požadavky na periodická měření emisí dle ČSN P CEN/TS 15675:2009 u zkoušek a odběrů vzorků označených u pořadového čísla symbolem E. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

Cihelna Hlučín s.r.o., 748 11 Hlučín. Integrované povolení čj. MSK 131052/2007 ze dne 3.12.2007

Cihelna Hlučín s.r.o., 748 11 Hlučín. Integrované povolení čj. MSK 131052/2007 ze dne 3.12.2007 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Aktuality z oblasti využívání pevné biomasy. Ing. Richard Horký, TTS Group

Aktuality z oblasti využívání pevné biomasy. Ing. Richard Horký, TTS Group Aktuality z oblasti využívání pevné biomasy Ing. Richard Horký, TTS Group Vícepalivové zdroje - Třebíč Teplárna SEVER Teplárna ZÁPAD Teplárna JIH Teplárna Sever Vícepalivový tepelný zdroj Kotel Vesko-B

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Vysvětlivky Rok - uvést příslušný rok, za který je zpráva

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Alpiq Generation (CZ) s.r.o. Dubská 257 272 03 Kladno, Dubí IDDS: s82nwtn datum oprávněná úřední osoba číslo jednací spisová

Více

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc oznamuje zveřejnění stručného shrnutí údajů

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc oznamuje zveřejnění stručného shrnutí údajů Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č.j.: KUOK 14452/2012 V Olomouci den 10.2.2012 SpZn : KÚOK/13131/2012/OŽPZ/140 Sp. a sk.znak : 8.25-A/20

Více

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK Územní energetická koncepce Libereckého kraje Územní energetická koncepce Libereckého kraje (ÚEK LK) je dokument, který pořizuje pro svůj územní obvod krajský úřad podle 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

PROBLEMATIKA BILANCE EMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK Z MALÝCH SPALOVACÍCH ZAŘÍZENÍ NÁVRH EMISNÍCH FAKTORŦ. Horák, Hopan, Branc, Modlík

PROBLEMATIKA BILANCE EMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK Z MALÝCH SPALOVACÍCH ZAŘÍZENÍ NÁVRH EMISNÍCH FAKTORŦ. Horák, Hopan, Branc, Modlík PROBLEMATIKA BILANCE EMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK Z MALÝCH SPALOVACÍCH ZAŘÍZENÍ NÁVRH EMISNÍCH FAKTORŦ Horák, Hopan, Branc, Modlík Obsah - jak se dělá bilance emisí ZL z malých spalovacích zařízení? - představení

Více

Řešení regulace spalování na kotlích elektrárny Počerady

Řešení regulace spalování na kotlích elektrárny Počerady Řešení regulace spalování na kotlích elektrárny Počerady Josef Sýkora, Alstom, s.r.o.; Pavel Tyrpekl, ČEZ, a.s. Elektrárna Počerady Anotace V článku je popsáno řešení primárních opatření pro sníţení NOx

Více

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. V souladu s 19a odst. 7 zákona o integrované prevenci je rozhodné znění výrokových částí

Více

PŘÍNOS CEMENTÁREN K ČISTOTĚ OVZDUŠÍ V ČR

PŘÍNOS CEMENTÁREN K ČISTOTĚ OVZDUŠÍ V ČR PŘÍNOS CEMENTÁREN K ČISTOTĚ OVZDUŠÍ V ČR MIMOŘÁDNÁ PŘÍLOHA ČASOPISU ODPADOVÉ FÓRUM ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM LEDEN 2016 Svaz výrobců cementu České republiky byl založen v roce 2002 jako samostatný

Více

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn

Dalkia Česká republika, a.s. Teplárna Frýdek Místek Integrované povolení čj. MSK 57964/2006 ze dne 20.9.2006, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Seminář Prioritní osa 2 Specifický cíl 2.2. Stávající a připravovaná legislativa. Kurt Dědič, Jakub Achrer, Pavel Gadas

Seminář Prioritní osa 2 Specifický cíl 2.2. Stávající a připravovaná legislativa. Kurt Dědič, Jakub Achrer, Pavel Gadas Seminář Prioritní osa 2 Specifický cíl 2.2. Stávající a připravovaná legislativa Kurt Dědič, Jakub Achrer, Pavel Gadas Obsah Kvalita ovzduší v ČR Národní program snižování emisí Programy zlepšování kvality

Více

KONTROLOVANÝ DOKUMENT DUKOL Ostrava, s.r.o., Chemická 1/2039, 709 03 Ostrava Mariánské Hory Bezpečnostní list

KONTROLOVANÝ DOKUMENT DUKOL Ostrava, s.r.o., Chemická 1/2039, 709 03 Ostrava Mariánské Hory Bezpečnostní list KONTROLOVANÝ DOKUMENT DUKOL Ostrava, s.r.o., Chemická 1/2039, 709 03 Ostrava Mariánské Hory Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 (REACH) Název produktu KRONOCOL MUP 125 1.IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU

Více

IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18

IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18 IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18 Podmínky integrovaného povolení Stanovené limity (emisní limity, ostatní limity, limitní hodnoty) Označení části IP 1. Ochrana ovzduší

Více

R O Z H O D N U T Í. o změně č. 5 integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. o změně č. 5 integrovaného povolení KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/180/14 Spis. zn.: ZN/1533/ŽP/05 Počet listů: 11 Počet příloh: 1 Počet listů příloh: 10 Vyřizuje: Mgr. Jaroslav

Více

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - 1 Obsah přednášky legislativa, pojmy zdroje znečištění ukazatele znečištění způsoby likvidace odpadních

Více

MASSAG, a.s. Povrchové úpravy Integrované povolení čj. MSK 170950/2006 ze dne 6. 3. 2007, ve znění pozdějších změn

MASSAG, a.s. Povrchové úpravy Integrované povolení čj. MSK 170950/2006 ze dne 6. 3. 2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství Liberec 30. ledna 2004 Č. j.: KULK/3506/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.:

Více

Tepelné zpracování odpadu

Tepelné zpracování odpadu Seminář KONEKO: Prováděcí vyhláška 415/2012 Sb., metodické pokyny a stanoviska MŽP k zákonu o ovzduší Tepelné zpracování odpadu Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší, MŽP Obecný legislativní rámec Národní

Více

ENERGOCETRUM ČERNOŠÍN 16.2.2012

ENERGOCETRUM ČERNOŠÍN 16.2.2012 ENERGOCETRUM ČERNOŠÍN 16.2.2012 Představení účastníků a účastněných stran prezentace EC ČERNOŠÍN SYNGAS TECHNOLOGIES Investor a provozovatel EC Černošín Lukáš Chmel Milan Kymlička Jaroslav Zajíček SOLENA

Více

Možnosti energetického využívání tzv. palivového mixu v podmínkách malé a střední energetiky

Možnosti energetického využívání tzv. palivového mixu v podmínkách malé a střední energetiky Možnosti energetického využívání tzv. palivového mixu v podmínkách malé a střední energetiky 24. 5. 25. 5. 2017 Technologie pro elektrárny a teplárny na tuhá paliva Ing. Ondřej Grolig EVECO Brno, s.r.o.

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 2 Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D. tel. 220 444 458; e-mail marek.staf@vscht.cz budova A, ústav 216, č. dveří 162 Snímek 1. Osnova přednášky Původ prachových

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, 166 28 Praha 6. Zplyňování biomasy

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, 166 28 Praha 6. Zplyňování biomasy Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, 166 28 Praha 6 Zplyňování biomasy Semestrální projekt Vypracoval: Diana Sedláčková Školitel: Ing.

Více

Technika a technologie bioplynového hospodářství

Technika a technologie bioplynového hospodářství Technika a technologie bioplynového hospodářství Praha 2006 Hlavní komponenty zařízení: Přípravná část Zpravidla se jedná o soustavu nádrží, kde dochází k úpravě sušiny kejdy na požadovanou hodnotu. Současně

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Obecné informace k BAT (BREF) ve smyslu Integrovaná prevence a omezování

Více

O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2

O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2 O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2 Hospodaření TRŽNÍ ÚDAJE V OBLASTI CEMENTU Objem - 11,9 % Průměrné výnosy - 0,3 % Tržní podíl 15 % Cementárna Betonárna

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP ) právnické osobě:

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP ) právnické osobě: KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Spisová zn.: OZP 651/2011 Kle Rozhodnutí Krajský úřad kraje Vysočina,

Více

ODPADY 2011. Zkušenosti s provozem ZEVO Spalovna Malešice. Brno 25.5. 2011. Ing.Pavel Beran

ODPADY 2011. Zkušenosti s provozem ZEVO Spalovna Malešice. Brno 25.5. 2011. Ing.Pavel Beran ODPADY 2011 Zkušenosti s provozem ZEVO Spalovna Malešice Brno 25.5. 2011 Ing.Pavel Beran Stručný obsah Kategorizace zdroje resp.zařízení Trocha historie Nová technologie - kogenerace Odpady Bilance Emise

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě. Sezimovo Ústí, 14. - 16. listopadu 2006

Ochrana ovzduší ve státní správě. Sezimovo Ústí, 14. - 16. listopadu 2006 Ochrana ovzduší ve státní správě Sezimovo Ústí, 14. - 16. listopadu 2006 Emise škodlivých látek kog. jednotek při spalování alternativních paliv Ing. Jiří Štochl TEDOM-VKS s.r.o. KVET = kombinovaná výroba

Více

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 4. přednáška

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 4. přednáška ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 4. přednáška Rafinace pohonných hmot, zpracování sulfanu, výroba vodíku

Více

VZOR PRO PŘEDÁNÍ ÚDAJŮ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE

VZOR PRO PŘEDÁNÍ ÚDAJŮ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ÚŘADY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV INFORMAČNÍ SYSTÉM KVALITY OVZDUŠÍ REGISTR EMISÍ A ZDROJŮ ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ spe-helpline@chmi.cz

Více

Biomasa jako palivo 29.4.2016. Energetické využití biomasy jejím spalováním ENERGETICKÉ VYUŽITÍ BIOMASY

Biomasa jako palivo 29.4.2016. Energetické využití biomasy jejím spalováním ENERGETICKÉ VYUŽITÍ BIOMASY ENERGETICKÉ VYUŽITÍ BIOMASY ENERGETICKÉ VYUŽITÍ BIOMASY Co je to biomasa? Biomasa je souhrn látek tvořících těla všech organismů, jak rostlin, bakterií, sinic a hub, tak i živočichů. Tímto pojmem často

Více

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Nakládání s odpady v Moravskoslezském a Žilinském kraji

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Nakládání s odpady v Moravskoslezském a Žilinském kraji Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Nakládání s odpady v Moravskoslezském a Žilinském kraji Nakládání s odpady Předcházení vzniku Opětovné použití Materiálově využití by mělo být upřednostněno

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum Zkušební laboratoř 17. listopadu 15/2172, Ostrava - Poruba

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum Zkušební laboratoř 17. listopadu 15/2172, Ostrava - Poruba List 1 z 7 Laboratoř plní požadavky na periodická měření emisí dle ČSN P CEN/TS 15675:2009 u zkoušek a odběrů vzorků označených u pořadového čísla symbolem E. Zkoušky: Laboratoř je způsobilá poskytovat

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 28. června 2011 Sp. Zn. OŽPZ 165/2011 Č. j. KULK 3657/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn:

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn: V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Technicko-obchodní zadání pro spalování biopaliv - biomasy ve ŠKO ENERGO v období 01. 01. 2016-31. 12. 2016 a v období 01. 01. 2016-31. 12.

Technicko-obchodní zadání pro spalování biopaliv - biomasy ve ŠKO ENERGO v období 01. 01. 2016-31. 12. 2016 a v období 01. 01. 2016-31. 12. Technicko-obchodní zadání pro spalování biopaliv - biomasy ve ŠKO ENERGO v období 01. 01. 2016-31. 12. 2016 a v období 01. 01. 2016-31. 12. 2020 I. Název a označení paliva Dodavatel musí uvést název biopaliva,

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

BAT 2009. (nové znění BREF pro cementárny a vápenky, Sevilla únor 2009, přehled hlavních parametrů) Ing. Miloš Cikrt, odborný poradce

BAT 2009. (nové znění BREF pro cementárny a vápenky, Sevilla únor 2009, přehled hlavních parametrů) Ing. Miloš Cikrt, odborný poradce BAT 2009 (nové znění BREF pro cementárny a vápenky, Sevilla únor 2009, přehled hlavních parametrů) Ing. Miloš Cikrt, odborný poradce Cementárny Ekologické řízení - aplikovat Environmental Management Systém

Více

Chemické metody stabilizace kalů

Chemické metody stabilizace kalů Stabilizace vápnem Podmínky pro dosažení hygienizace kalu na úroveň třídy I. : - alkalizace vápnem nad ph 12 a dosažení teploty nad 55 o C a udržení těchto hodnot po dobu alespoň 2 hodin - alkalizace vápnem

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Č. j.: KULK/2587/2004 Vyřizuje: Ing. Miroslav Kašák Tel.: 485 226 499 Liberec 13. prosince 2004 R O Z H O D N U T Í Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru životního prostředí

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 11. května 2004 Č. j.: KULK/2714/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485226391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje (dále jen krajský úřad ) jako příslušný

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 15. 11. 2012 Č.j.: 96007/ENV/12 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Ostatní technologické zdroje (příloha č. 8 k vyhlášce č. 415/2012Sb.,)

Ostatní technologické zdroje (příloha č. 8 k vyhlášce č. 415/2012Sb.,) Ostatní technologické zdroje (příloha č. 8 k vyhlášce č. 415/2012Sb.,) Změny v rámci zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší a vyhlášky č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování

Více

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících a užívajících těkavé organické látky

Více

OUTdoor MGW 350 Zemní plyn

OUTdoor MGW 350 Zemní plyn OUTdoor MGW 350 Zemní plyn Typový list kogenerační jednotky s plynovým motorem WAUKESHA Technické parametry Palivo Kogenerační jednotka Motor Bilance Generátor Chlazení Funkční schéma Rozměrové náčrty

Více

Přítomnost a budoucnost společnosti SAKO Brno, a.s.

Přítomnost a budoucnost společnosti SAKO Brno, a.s. Přítomnost a budoucnost společnosti SAKO Brno, a.s. v systému nakládání s komunáln lními odpady v regionu Jihomoravského kraje Ing. Karel Peroutka, RNDr. Jana Suzová NEAPOL dlouhodobé neřešen ení problému

Více

Nová galvanizační linka Zn-Ni. ELECTROPOLI-GALVIA, s.r.o., Třemošnice, provozovna Český Dub

Nová galvanizační linka Zn-Ni. ELECTROPOLI-GALVIA, s.r.o., Třemošnice, provozovna Český Dub Oznámení záměru podle 6 zákona č.100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí v rozsahu přílohy č. 4 Nová galvanizační linka Zn-Ni ELECTROPOLI-GALVIA, s.r.o. Třemošnice provozovna Český Dub Evidenční

Více

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů 1 Zákon 86/2002 Sb. řeší ochranu ovzduší před znečišťujícími látkami ochranu ozonové vrstvy Země ochranu klimatického systému Země

Více