GIS Geografické informační systémy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GIS Geografické informační systémy"

Transkript

1 GIS Geografické informační systémy

2 GIS Spatial SQL Dotazy nad prostorovými daty 11 požadavků na prostorový dotazovací jazyk Prostorové operace Prostorové predikáty Příklad užití

3 Spatial SQL Potřeba vhodného jazyka pro kladení dotazů v prostorových databázích různá řešení. Pro dotazování existují tři typy dotazů: prostorové dotazy (pouze prostorové vlastnosti) Vypiš města vzdálená více než 50 km od Ostravy. atributové dotazy (pouze na neprostorové vlastnosti)kolik lidí žije v Moravskoslezském kraji? kombinované dotazy (jsou zahrnuty obě složky) Vypiš všechny typy hnojiv použité na pozemcích sousedících s pozemkovým blokem

4 Spatial SQL Klasické relační dotazovací jazyky není vhodné použít není zde podpora pro prostorová data (chybí predikáty i operace). Některé GIS obsahují funkce pro nahrazení takových operací. Řešením se jeví rozšíření funkcionality SQL o práci s prostorovými daty.

5 Spatial SQL požadavky M. J. Egenhofer v roce 1994 v článku Spatial SQL: A Query and Presentation Language specifikoval minimální rozšíření SQL, tak aby: 1. byly zachovány principy SQL 2. bylo možné zacházet s prostorovými objekty na vysoké úrovni 3. byly vybudovány prostorové operace a vztahy

6 Spatial SQL komponenty Na základě uvedených požadavků dvě komponenty prostorového jazyka 1. dotazovací jazyk pro popis informací, 2. prezentační jazyk pro zobrazení výsledků dotazu. Prostorový ADT abstraktní geometrický datový typ "Spatial" s vhodnými operacemi a vztahy (uživatel nepracuje s přesnou strukturou prostorových dat, ale s abstrakcí). Grafická presentace výsledku presentace výsledku dotazu je v grafické formě i s vizualizací odpovídajících neprostorových dat.

7 Spatial SQL 11 požadavků Podle průzkumů bylo zjištěno 11 požadavků na prostorový dotazovací jazyk oproti konvenčním dotazovacím jazykům.

8 Spatial SQL 11 požadavků 1. Abstraktní datový typ Spatial zavedení ADT včetně odpovídajících operací a vztahů tak, aby uživatelé mohli zacházet s prostorovými daty na úrovni nezávislé na vnitřním kódování (bez znalosti x, y souřadnic). 2. Zobrazení výsledku dotazu v grafické podobě musí dovolit zobrazení i neprostorových atributů uložených v databázi.

9 Spatial SQL 11 požadavků 3. Kombinování výsledku možnost kombinace výsledku dotazu s výsledkem předchozích/ho dotazu/ů vede k dynamické interakci. 4. Kontext pro zobrazení kontextu je u grafické prezentace nutná informace, která nebyla explicitně požadována, ale je nutná k interpretaci výsledku dotazu v umístění v prostoru. (Hledám li v mapě Ostravu, je nutno ji mít zobrazenu s okolím, nikoli jako zobrazení tečky s nápisem Ostrava na bílé ploše.)

10 Spatial SQL 11 požadavků 5. Ověřování obsahu uživatelé potřebují mít kontrolu nad obsahem výsledku dotazu zjištění, jakému dotazu odpovídá vykreslení kvůli kombinování výsledku. 6. Výběr ukázáním použití ukazovacího zařízení na výběr z výsledku dotazu umožňuje vytvořit referenci pro příští dotaz typicky myší. 7. Manipulace se zobrazováním rozlišení grafické reprezentace prostorových objektů i jejich částí pomocí barev, vzorů, intenzity a symbolů je mnohem komplexnější než popis pomocí tabulky a vyžaduje speciální jazykové nástroje.

11 Spatial SQL 11 požadavků 8. Vysvětlivky je nutná popisující legenda k jednotlivým druhům zobrazovaných objektů (jako u mapy). 9. Popisky hrají pro uživatele důležitou roli při porozumění grafickému zobrazení uživatel musí být schopen vybrat na jejich základě objekty i pomocí dotazovacího jazyka. 10. Volba měřítka uživatelům musí být umožněna volba měřítka pro generování vhodné mapy. 11. Vymezení oblasti vhodné nástroje pro volbu oblasti zájmu (nikoli celé mapy), nad kterou budou prováděny další dotazy.

12 Spatial SQL požadavky Snaha o oddělení dotazovacích a zobrazovacích (presentačních) instrukcí, neboť zabudování instrukcí přímo do dotazovacího jazyka by znamenalo přílišnou složitost jazyka, tím jeho obtížnou použitelnost. Řešení rozdělení každé instrukce do několika menších (typově různých) instrukcí. Rozlišujeme 3 typy instrukcí.

13 Spatial SQL instrukce Vlastní uživatelský dotaz (user query) popis množiny dat, která se mají zobrazit. Dotazy pro rozdělení výsledku (display queries) dotazu do množin, z nichž každá bude zobrazena jiným způsobem (různé barvy apod.). Vlastní popis jak zobrazit data (display description). 3 typy instrukcí se spojí do dvou jazyků vlastního dotazovacího a presentačního.

14 Spatial SQL práce s instrukcemi Postup při použití instrukcí: 1. Uživatel nastaví parametry zobrazovacího prostředí (zobrazovací instrukce). 2. Uživatel pokládá dotazy (výsledky se zobrazují dle předchozího nastavení, zobrazovací prostředí se nemění). 3. Uživatel (případně) změní parametry zobrazovacího prostředí (ale zobrazovaný obsah se nezmění).

15 Spatial SQL Prezentační jazyk udává, jak zobrazit výsledky dotazu ( Ukaž budovy z výsledku dotazu jako černé čtverečky. ) včetně možnosti použít výrazy podobné klasickým dotazům pro detailní popis. ( Ukaž budovy z výsledku dotazu a červené čtverečky jsou rezidence a modré čtverečky komerční budovy ). Dotazovací jazyk může sloužit jako část prezentačního jazyka.

16 Spatial SQL Návrh Egenhofera z roku 1994 ponechává práci s příkazy ve formátu SELECT FROM WHERE stejně jako v klasickém SQL, výsledky dotazu jsou relace. Spatial SQL neobsahuje funkcionalitu pro editování dat.

17 Spatial SQL SQL je rozšířeno o prostorovou doménu. Zajišťuje se tak vysoká úroveň abstrakce prostorových dat, realizace pomocí řady prostorových operací a predikátů. Spatial atribut (prostorový atribut) atribut z domény spatial (bez závislosti na dimenzi) Spatial relation (prostorová relace) relace s tímto atributem

18 Spatial SQL prostorové operace Jsou definovány jako funkce na prostorových objektech. Unární prostorové operátory přistupují k jedné prostorové položce prostorové relace buď topologické nebo aritmetické. Topologické unární operátory určují dimension dimenze objektu (0 pro body, 1 pro přímky/úsečky atd.), boundary hranice objektu, interior celý objekt mimo svou hranici (doslovně "všechny části objektu, které nejsou v jeho hranici").

19 Spatial SQL unární operátory Topologické operátory mají specializované varianty pro jednotlivé dimenze. Například plocha má definovány operace boundingnodes a boundingedges pro určení ohraničujících bodů/úseček. Pro 1D a 2D objekty jsou definovány boundary, boundingnodes, boundingedges, interior, interiornodes, interioredges, interiorareas.

20 Spatial SQL unární operátory Aritmetické operace unární operátory, závisí na dimenzi objektu: lenght (délka) pro 1D objekty area (plocha) pro 2D objekty volume (objem) pro 3D objekty

21 Spatial SQL prostorové operace Kombinací topologických a aritmetických vlastností lze získat složitější operátory : Například: perimeter (obvod) pro mnohoúhelník (the sum of the lengths of the boundingedges), extreme coordinates (extrémní souřadnice), complement (doplněk). convex hull (konvexní obal).

22 Spatial SQL prostorové operace Binární prostorové operátory počítají hodnotu ze 2 prostorových položek prostorové relace. Například: distance (vzdálenost) výsledkem je nezáporné reálné číslo, direction (směr) úhel udávající azimut. Na výsledky těchto operací je možné použít standardní agregační funkce SQL (min, avg).

23 Spatial SQL prostorové operace Prostorové operátory se zapisují v prefixové notaci jako funkce. Například: distance(city.geometry, highway.geometry) Operátory se mohou vyskytnout v klauzulích SELECT nebo WHERE jako část neprostorového predikátu. Používají se v dotazech na stejných místech jako agregační funkce.

24 Spatial SQL prostorové predikáty Binární prostorové predikáty (binary spatial relationships) jsou relace (v matematickém smyslu) mezi dvěma prostorovými atributy. Výsledkem je Boolean hodnota. Mohou být použity jako predikáty v klauzuli WHERE. Zapisují se infixově; jsou definovány přímo nad generalizovanou doménou spatial.

25 Spatial SQL prostorové predikáty Binární topologické predikáty jsou založeny na množině průniku hranic a vnitřku dvou objektů. Specifikace jsou nezávislé na dimenzi a predikáty mohou být použity na dva objekty libovolných dimenzí: disjoint (disjunktnost objektu), meet (sousednost), overlap (překrývání), inside/contains (obsahování), covers/coveredby (překrytí), equal (totožné objekty).

26 have their centoid in má centroid (těžiště) v Ukázky implementací intersect protíná are within a distance of je do určité vzdálenosti od share a line segment with sdílí část linie contain/completely contain obsahuje (částečně, úplně) are contained by/are completely within je obsaženo (částečně, úplně) are crossed by the outline of je protnuto obrysem touch the boundary of dotýká se hranice are identical to je identické

27 Výběr úseků železnice procházejícíc lesem. Použito z

28 Spatial SQL prostorové predikáty Začlenění predikátů do Spatial SQL bylo požadováno nutností zvýšit úroveň abstrakce.uživatelé se obejdou bez větších matematických znalostí. Je li použito uspořádání, pak je možné používat predikáty: left/right, north/south, over/under.

29 Definice prostorových dat Podobně jako v klasickém SQL. Definice tabulky city s neprostorovým atributem n am e a prostorovým geometry, kde city chápeme jako 2D objekt. CREATE TABLE city ( n am e ch ar (20) geom etry sp atial_2 );

30 Definice tabulky s prostorovými daty Definice tabulky city s dvojím chápáním jeho dimenze. Polygon pro rozlišní 1:10,000 a jako bod ve středu pro 1:1,000,000. CREATE TABLE city ( n am e ch ar (20) geom etry sp atial_2 gen eraliz ed Geom etry sp atial_0 );

31 Predikát PICK výběr ukázáním Predikát PICK možnost formulovat dotazy s referencí na prostorové objekty viditelné na obrazovce. Lze jím kvalifikovat každý prostorový atribut ve WHERE klauzuli. Sémantika výběru závisí na prostorové dimenzi cíle při odkazování na objekty vykreslené v 2D plánu může být cílem 0 či 1 rozměrný objekt nejblíže ukázání a nebo 2D objekt, který místo bod při ukázání obsahuje.

32 Predikát PICK výběr ukázáním Nejasnosti jsou řeseny dle toho, jaký typ objektu uživatel v dotazu používá. Jsou li 2 objekty požadovaného typu od ukázání stejně daleko (řídký případ), je uživateli nabídnut seznam možností, ze kterého může zvolit.

33 Predikát PICK výběr ukázáním Máme k dispozici mapu států s hranicemi a velkými městy (zde jako body). Uživatel se dotazuje kliknutím do stejného bodu. SELECT n am e FROM cit y WHERE geom etry = PICK; jm én o m ěsta SELECT n am e FROM cou n try WHERE geom etry = PICK; jm én o státu

34 GPL (Graphical presentation language) GPL je zalozeno na myšlence tzv. display environment. Je to oddělený presentační jazyk pro manipulaci s grafickou presentací výsledku dotazu. Klíčovým pojmem je zde zobrazovací prostředí (graphical environment), které obsahuje nastavení způsobu, jak zobrazovat položené dotazy. V průběhu zpracovávání dotazu jsou tyto informace spojeny s uživatelským dotazem, aby podle nich mohl být vyrenderován výsledek.

35 GPL Pokud uživatel zobrazovací prostředí nezmění pomocí GPL instrukce, každý dotaz produkuje výsledek (mapu) zobrazený stejným stylem. GPL je možno chápat jako nadmnožinu SQL. SQL dotazy jsou používány pro specifikaci, k čemu se vlastní GPL instrukce vztahuje.

36 GPL GPL obsahuje instrukce: SET k nastavení konkrétních parametrů zobrazení CANCEL ke zrušení nastavení parametrů SHOW ukáže aktuální hodnotu daného parametru SET, CANCEL PERMANENT, IMMEDIATELY

37 GPL (Graphical presentation language) GPL obsahuje modifikátory: PERMANENT příslušné SET/CANCEL se uloží pro příští práci se systémem. IMMEDIATELY podle změny se překreslí aktuální výsledek dotazu (jinak jsou parametry použity až pro další dotaz).

38 GPL GPL obsahuje i parametry pro nastavení zobrazovacího módu (the display mode), grafické prezentace(the graphical presentation), měřítko (the scale of the drawing), výřez (the window to be shown), kontext (the spatial context), zjištění obsahu kresby (the examination of the content).

39 Spatial SQL ukázka Je dána geografická databáze ČR obsahující: města (tabulka mesta), ulice (tabulka ulice), pozemky (tabulka pozemky), budovy (tabulka budovy), údaje o městské hromadné dopravě (tabulka mhd). Prostorový atribut zmíněných tabulek je vždy p oloh a.

40 Spatial SQL příklad Zadání zobrazit mapu Naší ulice v Ostravě, včetně všech pozemků, budov. Obytné budovy červeně, komerční budovy zeleně, hranice pozemku černou čarou, ulice širší 6m zobrazit šrafovaně.

41 Spatial SQL příklad Nastavení černé barvy hranic pozemku. (GPL) SET LEGEND COLOR black FOR SELECT boundary(poloha) FROM pozemky;

42 Spatial SQL příklad Obytné budovy červeně, komerční budovy zeleně. (GPL) SET LEGEND COLOR red, green FOR SELECT obytne.poloha, komercni.poloha FROM obytne budovy, komercni budovy WHERE komercni.typ="komercni" and obytne.typ="obytny";

43 Spatial SQL příklad Šrafování ulic širších než 6 m. (GPL) SET LEGEND PATTERN cross hatched FOR SELECT interior(poloha) FROM ulice WHERE sirka > 6;

44 Spatial SQL příklad Nastavení výřezu jako obal všech ulic v Ostravě. (GPL) SET WINDOW SELECT poloha FROM ulice WHERE mesta.jmeno="ostrava";

45 Spatial SQL příklad Nastavení kontextu ulic pro zobrazení přilehlých pozemků a budov pro každou dotazovanou ulici a jmen ulic. (GPL) SET CONTEXT FOR ulice.poloha SELECT pozemky.poloha, budovy.poloha, ulice.jmeno FROM ulice, pozemky, budovy;

46 Spatial SQL příklad Nastavení módu pro vykreslování nové mapy. SET MODE new; Tím je ukončeno vše pro zobrazovací prostředí. Budeme pokládat konkrétní dotaz na Naši ulici.

47 Spatial SQL příklad Vykresli ulici "Naši" v Ostravě. (Spatial SQL) SELECT ulice.poloha FROM ulice, mesta WHERE mesta.jmeno="ostrava" and ulice.jmeno="naše" and ulice.poloha INSIDE mesto.poloha;

48 Spatial SQL příklad Nastavíme mód pro zvýraznení výsledku následujícího dotazu. (GPL) SET MODE highlight;

49 Spatial SQL příklad Zvýraznění budovy na adrese "Naše 15". (Spatial SQL) SELECT budovy.poloha FROM budovy WHERE adresa="naše 15";

50 M. J. Egenhofer: Spatial SQL: A Query and Presentation Language. (IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering, 6(1):86 95, 1994) Troch, J.: J. Pokorný: Prostorové objekty a SQL. GIS Ostrava, 2001

GIS Spatial SQL. Dotazy nad prostorovými daty 11 požadavků na prostorový dotazovací jazyk Prostorové operace Prostorové predikáty Příklad užití GIS 1

GIS Spatial SQL. Dotazy nad prostorovými daty 11 požadavků na prostorový dotazovací jazyk Prostorové operace Prostorové predikáty Příklad užití GIS 1 GIS Spatial SQL Dotazy nad prostorovými daty 11 požadavků na prostorový dotazovací jazyk Prostorové operace Prostorové predikáty Příklad užití GIS 1 Spatial SQL Potřeba vhodného jazyka pro kladení dotazů

Více

PROSTOROVÉ DOTAZOVACÍ JAZYKY. (Maroš Kasinec, Jakub Kúdela)

PROSTOROVÉ DOTAZOVACÍ JAZYKY. (Maroš Kasinec, Jakub Kúdela) PROSTOROVÉ DOTAZOVACÍ JAZYKY (Maroš Kasinec, Jakub Kúdela) ÚVOD dotazovací jazyk hlavní prostředek interakce s databází klíčoví požadavek SŘBD (DBMS) SQL populární, komerční dotazovací jazyk pro relační

Více

Analýzy v GIS. Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když?

Analýzy v GIS. Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když? Analýzy v GIS Přednáška 5. Co nám n m GIS můžm ůže e zodpovědět: Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když? - modelování Analytické

Více

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium.

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Úvod do GIS Prostorová data I. část Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Karel Jedlička Prostorová data Analogová prostorová data Digitální prostorová

Více

3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy

3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy 3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI, autor

Více

Geografická informace GIS 1 155GIS1. Martin Landa Lena Halounová. Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 1/23

Geografická informace GIS 1 155GIS1. Martin Landa Lena Halounová. Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 1/23 GIS 1 155GIS1 Martin Landa Lena Halounová Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební #3 1/23 Copyright c 2013-2018 Martin Landa and Lena Halounová Permission is granted to copy, distribute and/or

Více

Databázové systémy trocha teorie

Databázové systémy trocha teorie Databázové systémy trocha teorie Základní pojmy Historie vývoje zpracování dat: 50. Léta vše v programu nevýhody poměrně jasné Aplikace1 alg.1 Aplikace2 alg.2 typy1 data1 typy2 data2 vytvoření systémů

Více

Slouží pro výběr prvků, skupin a komponent pro další použití

Slouží pro výběr prvků, skupin a komponent pro další použití PŘÍLOHA P I: POPIS TLAČÍTEK Tab. 1. Popis tlačítek panelu Standard ikona název (klávesová zkratka); popis New (Ctrl + N); Otevře nový dokument Open (Ctrl + O); Otevře uložený model Save (Ctrl + S); Uloží

Více

Algoritmizace prostorových úloh

Algoritmizace prostorových úloh Algoritmizace prostorových úloh Vektorová data Daniela Szturcová Prostorová data Geoobjekt entita definovaná v prostoru. Znalost jeho identifikace, lokalizace umístění v prostoru, vlastností vlastních

Více

RELAČNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY

RELAČNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY RELAČNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY VÝPIS KONTROLNÍCH OTÁZEK S ODPOVĚDMI: Základní pojmy databázové technologie: 1. Uveďte základní aspekty pro vymezení jednotlivých přístupů ke zpracování hromadných dat: Pro vymezení

Více

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Petr Pala Copyright 2008 CENIA, laboratoř GIS 1. Úvod 1. Systémové požadavky 2. Části základního okna aplikace 1. Menu 1.1. File 1.2. Tools 1.3. Hlavní lišta 2. Editor

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Jazyk SQL

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Jazyk SQL 4 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Jazyk SQL, datové typy, klauzule SELECT, WHERE, a ORDER BY. Doporučená

Více

PostGIS. Luboš Hejduk, Petr Sedlář 2007

PostGIS. Luboš Hejduk, Petr Sedlář 2007 PostGIS Luboš Hejduk, Petr Sedlář 2007 Obsah Co je PostGIS Využití prostorových dat Způsob instalace PostgreSQL/PostGIS Správa databáze postgresql/postgis Práce s daty v PostgreSQL/PostGIS Import dat do

Více

Databázové systémy. Cvičení 6: SQL

Databázové systémy. Cvičení 6: SQL Databázové systémy Cvičení 6: SQL Co je SQL? SQL = Structured Query Language SQL je standardním (ANSI, ISO) textovým počítačovým jazykem SQL umožňuje jednoduchým způsobem přistupovat k datům v databázi

Více

2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE

2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE 2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE Studijní cíl Tento blok je věnován základní syntaxi příkazu SELECT, pojmům projekce a restrikce. Stručně zde budou představeny příkazy

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 8

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 8 Praktické zvládnutí software Geomedia, geoprostorová inteligence Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 10

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 10 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 10 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

Databáze SQL SELECT. David Hoksza http://siret.cz/hoksza

Databáze SQL SELECT. David Hoksza http://siret.cz/hoksza Databáze SQL SELECT David Hoksza http://siret.cz/hoksza Osnova Úvod do SQL Základní dotazování v SQL Cvičení základní dotazování v SQL Structured Query Language (SQL) SQL napodobuje jednoduché anglické

Více

Manuál k aplikaci WANAS

Manuál k aplikaci WANAS Manuál k aplikaci WANAS OBSAH 1 DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO PRÁCI V NOVÉ VERZI APLIKACE WANAS.. 2 2 PROSTOROVÁ DATA... 3 2.1 POPIS HLAVNÍCH FUNKCÍ... 3 2.2 PRÁCE S DEFINIČNÍM BODEM SEGMENTU... 4 2.3 PRÁCE S

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Dotazy přes více tabulek

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Dotazy přes více tabulek 5 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Jazyk SQL, Spojení tabulek, agregační dotazy, jednoduché a složené

Více

Příloha č. 18. Specifikace bloku PŘÍPRAVA. Příloha k zadávací dokumentaci veřejné zakázky Integrační nástroje, vstupní a výstupní subsystém

Příloha č. 18. Specifikace bloku PŘÍPRAVA. Příloha k zadávací dokumentaci veřejné zakázky Integrační nástroje, vstupní a výstupní subsystém Název projektu: Redesign Statistického informačního systému v návaznosti na zavádění egovernmentu v ČR Příjemce: Česká republika Český statistický úřad Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/07.06396

Více

FAKULTA STAVEBNÍ STUDIJNÍ PROGRAM: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE TYP PROGRAMU: MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ OBOR: GEOMATIKA ÚVOD DO ZPRACOVÁNÍ PROSTOROVÝCH DAT

FAKULTA STAVEBNÍ STUDIJNÍ PROGRAM: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE TYP PROGRAMU: MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ OBOR: GEOMATIKA ÚVOD DO ZPRACOVÁNÍ PROSTOROVÝCH DAT FAKULTA STAVEBNÍ STUDIJNÍ PROGRAM: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE TYP PROGRAMU: MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ OBOR: GEOMATIKA ÚVOD DO ZPRACOVÁNÍ PROSTOROVÝCH DAT SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Josef Gruber Pavel Kopecký Akademický

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 2

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 2 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 2 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Požadavky kreditového systému. Relační datový model, relace, atributy,

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

8.2 Používání a tvorba databází

8.2 Používání a tvorba databází 8.2 Používání a tvorba databází Slide 1 8.2.1 Základní pojmy z oblasti relačních databází Slide 2 Databáze ~ Evidence lidí peněz věcí... výběry, výpisy, početní úkony Slide 3 Pojmy tabulka, pole, záznam

Více

10.12.2015. Co je Geoinformatika a GIT Přehled vybraných GIT GIS. GEOI NF ORM AČ NÍ T ECHNOL OGI E David Vojtek

10.12.2015. Co je Geoinformatika a GIT Přehled vybraných GIT GIS. GEOI NF ORM AČ NÍ T ECHNOL OGI E David Vojtek GEOI NF ORM AČ NÍ T ECHNOL OGI E David Vojtek In s ti t u t g e o i n fo r m a ti k y Vy s o k á š k o l a b á ň s k á Te c h n i c k á u n i v e r z i ta O s tr a v a Co je Geoinformatika a GIT Přehled

Více

REFERENČNÍ MANUÁL. Konfigurační menu. Text input. Text substitutions. Dictionaries. Swype. Translation. Layout. Miscellanous

REFERENČNÍ MANUÁL. Konfigurační menu. Text input. Text substitutions. Dictionaries. Swype. Translation. Layout. Miscellanous REFERENČNÍ MANUÁL Konfigurační menu Text input Text substitutions Dictionaries Swype Translation Layout Miscellanous Položky pro obecný textový vstup Konfigurace a editor pro textové šablony Konfigurace

Více

Převod prostorových dat katastru nemovitostí do formátu shapefile

Převod prostorových dat katastru nemovitostí do formátu shapefile GIS Ostrava 2009 25. - 28. 1. 2009, Ostrava Převod prostorových dat katastru nemovitostí do formátu shapefile Karel Janečka1, Petr Souček2 1Katedra matematiky, Fakulta aplikovaných věd, ZČU v Plzni, Univerzitní

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA Přednáška č.8 Mapy, rozdělení map, státní mapové dílo Mapa výsledkem většiny mapovacích prací je mapa, plán případně mapové dílo zmenšený generalizovaný

Více

Metody ukládání časoprostorových dat pro multirelační dolování

Metody ukládání časoprostorových dat pro multirelační dolování Metody ukládání časoprostorových dat pro multirelační dolování Martin Večeřa Laborato vyhledávání znalostí ř Fakulta informatiky Masarykova Univerzita Brno Časoprostorová data zachycení části 2D/3D prostoru

Více

Geoinformační technologie

Geoinformační technologie Geoinformační technologie JDKEY1 1 GEOINFORMATIKA nový vítr v do plachet geografie obor zabývající se informacemi o prostorových objektech, procesech a vazbách mezi nimi geoinformační technologie = konkrétn

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu geoprvků. Geometrická

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d KMA/PDB Prostorové databáze Karel Janečka Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d Sylabus předmětu KMA/PDB Úvodní přednáška Základní terminologie Motivace rozdíl klasické

Více

Úvod do datového a procesního modelování pomocí CASE Erwin a BPwin

Úvod do datového a procesního modelování pomocí CASE Erwin a BPwin Úvod do datového a procesního modelování pomocí CASE Erwin a BPwin (nově AllFusion Data Modeller a Process Modeller ) Doc. Ing. B. Miniberger,CSc. BIVŠ Praha 2009 Tvorba datového modelu Identifikace entit

Více

7. Geografické informační systémy.

7. Geografické informační systémy. 7. Geografické informační systémy. 154GEY2 Geodézie 2 7.1 Definice 7.2 Komponenty GIS 7.3 Možnosti GIS 7.4 Datové modely GIS 7.5 Přístup k prostorovým datům 7.6 Topologie 7.7 Vektorové datové modely 7.8

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 5

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 5 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 5 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

PostGIS Topology. Topologická správa vektorových dat v geodatabázi PostGIS. Martin Landa

PostGIS Topology. Topologická správa vektorových dat v geodatabázi PostGIS. Martin Landa Přednáška 5 Topologická správa vektorových dat v geodatabázi PostGIS 155UZPD Úvod do zpracování prostorových dat, zimní semestr 2018-2019 Martin Landa martin.landa@fsv.cvut.cz Fakulta stavební ČVUT v Praze

Více

Kurz Databáze. Obsah. Dotazy. Zpracování dat. Doc. Ing. Radim Farana, CSc.

Kurz Databáze. Obsah. Dotazy. Zpracování dat. Doc. Ing. Radim Farana, CSc. 1 Kurz Databáze Zpracování dat Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Obsah Druhy dotazů, tvorba dotazu, prostředí QBE (Query by Example). Realizace základních relačních operací selekce, projekce a spojení. Agregace

Více

ArcGIS Desktop 10. Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat

ArcGIS Desktop 10. Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat ArcGIS Desktop 10 Nástroje pro správu, editaci a analýzu prostorových dat ArcGIS Desktop 10 Software ArcGIS Desktop 10 nabízí širokou paletu nástrojů pro všechny, kdo pracují s informacemi se vztahem k

Více

Simple Features. Úvod do problematiky, geodatabáze, OGC Simple Features. Martin Landa

Simple Features. Úvod do problematiky, geodatabáze, OGC Simple Features. Martin Landa Přednáška 1 do problematiky, geodatabáze, OGC 155UZPD do zpracování prostorových dat, zimní semestr 2018-2019 OpenGIS Martin Landa martin.landa@fsv.cvut.cz Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra geomatiky

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul EDITOR STYLU

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul EDITOR STYLU Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Problém identity instancí asociačních tříd

Problém identity instancí asociačních tříd Problém identity instancí asociačních tříd Autor RNDr. Ilja Kraval Ve školeních a také následně po jejich ukončení se stále častěji objevují dotazy, které se týkají tzv. identity instancí asociační třídy.

Více

International Specification for Ski Orienteering Maps ISSkiOM

International Specification for Ski Orienteering Maps ISSkiOM Závazný předpis Mapy pro LOB překlad s komentářem a doplňky platnými pro ČSOS Platí od 1. dubna 2015 ČESKÝ SVAZ ORIENTAČNÍCH SPORTŮ International Specification for Ski Orienteering Maps ISSkiOM 2014 Approved

Více

Prostorová data v SQL

Prostorová data v SQL Prostorová data v SQL V rámci předmětu: Dotazovací jazyky I Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova v Praze Zdroje S. Shekhar a S. Chawla, Spatial Databases: A Tour, Prentice Hall, 2003 (ISBN

Více

Návrh programu v Black Box Component Builderu s využitím architektury Model View Controller

Návrh programu v Black Box Component Builderu s využitím architektury Model View Controller Návrh programu v Black Box Component Builderu s využitím architektury Model View Controller Gustav Hrudka Katedra měřicí a řídicí techniky, VŠB Technická univerzita v Ostravě, tř. 17. listopadu, 708 33

Více

Změny ve verzi 6.0.4.33000 o proti verzi 5.5.3.30333

Změny ve verzi 6.0.4.33000 o proti verzi 5.5.3.30333 Změny ve verzi 6.0.4.33000 o proti verzi 5.5.3.30333 Důležitá vylepšení: 1. Byl přepracován a výrazně vylepšen dialog Editování SPI. Hlavní změny jsou: Byl vylepšen vzhled dialogu. V dialogu byly umožněny

Více

MAWIS. Uživatelská dokumentace

MAWIS. Uživatelská dokumentace MAWIS Uživatelská dokumentace Verze 27-11-2008 OBSAH OBSAH... 2 1) O MAPOVÉM SERVERU... 3 2) POTŘEBNÁ NASTAVENÍ... 3 Hardwarové požadavky... 3 Softwarové požadavky... 3 Nastavení Internet Exploreru:...

Více

PostGIS Raster. Správa rastrových dat v geodatabázi PostGIS. Martin Landa. 155UZPD Úvod do zpracování prostorových dat, zimní semestr

PostGIS Raster. Správa rastrových dat v geodatabázi PostGIS. Martin Landa. 155UZPD Úvod do zpracování prostorových dat, zimní semestr Přednáška 6 Správa rastrových v geoabázi PostGIS 155UZPD do zpracování prostorových, zimní semestr 2016-2017 Martin Landa martin.landa@fsv.cvut.cz Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra geomatiky http://geo.fsv.cvut.cz/gwiki/155uzpd

Více

Průvodce pro prostorové dotazy v systému PostGIS připravený jako plugin pro OpenJUMP

Průvodce pro prostorové dotazy v systému PostGIS připravený jako plugin pro OpenJUMP Průvodce pro prostorové dotazy v systému PostGIS připravený jako plugin pro OpenJUMP Pavel Ševčík Institut geoinformatiky VŠB -Technická univerzita Ostrava tř. 17. Listopadu 15 708 33 Ostrava - Poruba

Více

Vzorové příklady SQL. Tabulka: Kniha CREATE TABLE kniha (id INTEGER, název VARCHAR(50), PRIMARY KEY (id))

Vzorové příklady SQL. Tabulka: Kniha CREATE TABLE kniha (id INTEGER, název VARCHAR(50), PRIMARY KEY (id)) Vzorové příklady SQL Tabulka: Kniha CREATE TABLE kniha název VARCHAR(50, PRIMARY KEY (id Tabulka: Autoři CREATE TABLE autoři jméno VARCHAR(10, příjmení VARCHAR(20, titul VARCHAR(7, prostřední VARCHAR(10,

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

PL/SQL. Jazyk SQL je jazykem deklarativním, který neobsahuje procedurální příkazy jako jsou cykly, podmínky, procedury, funkce, atd.

PL/SQL. Jazyk SQL je jazykem deklarativním, který neobsahuje procedurální příkazy jako jsou cykly, podmínky, procedury, funkce, atd. PL/SQL Jazyk SQL je jazykem deklarativním, který neobsahuje procedurální příkazy jako jsou cykly, podmínky, procedury, funkce, atd. Rozšířením jazyka SQL o proceduralitu od společnosti ORACLE je jazyk

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 4

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 4 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 4 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

Operátory ROLLUP a CUBE

Operátory ROLLUP a CUBE Operátory ROLLUP a CUBE Dotazovací jazyky, 2009 Marek Polák Martin Chytil Osnova přednášky o Analýza dat o Agregační funkce o GROUP BY a jeho problémy o Speciální hodnotový typ ALL o Operátor CUBE o Operátor

Více

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d KMA/PDB Prostorové spojení Karel Janečka Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d Obsah Prostorové spojení pomocí hnízděných cyklů. Prostorové spojení pomocí R-stromů.

Více

Informační systémy ve zdravotnictví. 6. cvičení

Informační systémy ve zdravotnictví. 6. cvičení Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Informační systémy ve zdravotnictví 6. cvičení Ing. Petr Lukáš petr.lukas@nativa.cz Ostrava, 2014 Opakování Relace

Více

Mapový server Marushka. Technický profil

Mapový server Marushka. Technický profil Technický profil Úvodní informace Mapový aplikační server Marushka představuje novou generaci prostředků pro publikaci a využívání dat GIS v prostředí Internetu a intranetu. Je postaven na komponentové

Více

Databázové systémy I. 1. přednáška

Databázové systémy I. 1. přednáška Databázové systémy I. 1. přednáška Vyučující a cvičení St 13:00 15:50 Q09 Pavel Turčínek St 16:00 18:50 Q09 Oldřich Faldík Čt 10:00 12:50 Q09 Jan Turčínek Pá 7:00 9:50 Q08 Pavel Turčínek Pá 10:00 12:50

Více

GIS MĚSTSKÉ ČÁSTI BRNO-JUNDROV

GIS MĚSTSKÉ ČÁSTI BRNO-JUNDROV Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Studentská vědecká a odborná činnost Akademický rok 2009/2010 GIS MĚSTSKÉ ČÁSTI BRNO-JUNDROV Jméno a příjmení studenta : Ročník : Obor : Vedoucí práce : Ústav

Více

WEBOVÝ PROSTOROVÝ DOTAZ

WEBOVÝ PROSTOROVÝ DOTAZ WEBOVÝ PROSTOROVÝ DOTAZ Aplikace Webový prostorový dotaz slouží k rychlému a efektivnímu získávání údajů z datových zdrojů nejen AOPK ČR, ale i dalších institucí. Přístup k datovým zdrojům zajišťují webové

Více

1 Hodnocení Creditcheck v BYZNYS ERP návod k nastavení

1 Hodnocení Creditcheck v BYZNYS ERP návod k nastavení 1 Hodnocení Creditcheck v BYZNYS ERP návod k nastavení 1.1 Popis funkcionality V systémech třídy BYZNYS je od kompilace 3.23 zapracováno nové vyhodnocování partnerů z hlediska projektu CreditCheck jako

Více

Databázové systémy II. KIV/DB2 LS 2007/2008. Zadání semestrální práce

Databázové systémy II. KIV/DB2 LS 2007/2008. Zadání semestrální práce Databázové systémy 2 Jméno a příjmení: Jan Tichava Osobní číslo: Studijní skupina: čtvrtek, 4 5 Obor: ININ SWIN E-mail: jtichava@students.zcu.cz Databázové systémy II. KIV/DB2 LS 2007/2008 Zadání semestrální

Více

George J. Klir. State University of New York (SUNY) Binghamton, New York 13902, USA gklir@binghamton.edu

George J. Klir. State University of New York (SUNY) Binghamton, New York 13902, USA gklir@binghamton.edu A Tutorial Advances in query languages for similarity-based databases George J. Klir Petr Krajča State University of New York (SUNY) Binghamton, New York 13902, USA gklir@binghamton.edu Palacky University,

Více

KIV/ZIS cvičení 5. Tomáš Potužák

KIV/ZIS cvičení 5. Tomáš Potužák KIV/ZIS cvičení 5 Tomáš Potužák Úvod do SQL (1) SQL (Structured Query Language) je standardizovaný strukturovaný dotazovací jazyk pro práci s databází Veškeré operace v databázi se dají provádět pomocí

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Úvod do databázových systémů Cvičení 4 Ing. Petr Lukáš petr.lukas@vsb.cz Ostrava, 2014 Opakování Klauzule příkazu

Více

Úvod do databází. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev

Úvod do databází. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev Úvod do databází Modelování v řízení Ing. Petr Kalčev Co je databáze? Množina záznamů a souborů, které jsou organizovány za určitým účelem. Jaké má mít přínosy? Rychlost Spolehlivost Přesnost Bezpečnost

Více

Databázové systémy. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Databázové systémy. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Databázové systémy Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Vývoj databázových systémů Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace 60.-70. léta Program Komunikace Výpočty

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Úvod do databázových systémů Cvičení 3 Ing. Petr Lukáš petr.lukas@vsb.cz Ostrava, 2014 Opakování 4 fáze vytváření

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 3

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 3 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 3 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

Informační systémy ve zdravotnictví. 8. cvičení

Informační systémy ve zdravotnictví. 8. cvičení Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Informační systémy ve zdravotnictví 8. cvičení Ing. Petr Lukáš petr.lukas@nativa.cz Ostrava, 2014 Opakování Klauzule

Více

DJ2 rekurze v SQL. slajdy k přednášce NDBI001. Jaroslav Pokorný

DJ2 rekurze v SQL. slajdy k přednášce NDBI001. Jaroslav Pokorný DJ2 rekurze v SQL slajdy k přednášce NDBI001 Jaroslav Pokorný 1 Obsah 1. Úvod 2. Tvorba rekurzívních dotazů 3. Počítaní v rekurzi 4. Rekurzívní vyhledávání 5. Logické hierarchie 6. Zastavení rekurze 7.

Více

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II.

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Dodávka základního SW pro projekt DMVS PK Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Zadávací dokumentace výběrového řízení: "Dodávka základního SW pro

Více

Jaký je rozdíl v definicicíh VARCHAR2(20 BYTE) a VARCHAR2(20 CHAR):

Jaký je rozdíl v definicicíh VARCHAR2(20 BYTE) a VARCHAR2(20 CHAR): Mezi příkazy pro manipulaci s daty (DML) patří : 1. SELECT 2. ALTER 3. DELETE 4. REVOKE Jaké vlastnosti má identifikující relace: 1. Je relace, která se využívá pouze v případě modelovaní odvozených entit

Více

Dotazování v relačním modelu a SQL

Dotazování v relačním modelu a SQL Databázové systémy Dotazování v relačním modelu a SQL Petr Krajča Katedra informatiky Univerzita Palackého v Olomouci Petr Krajča (UP) KMI/YDATA: Přednáška II. 14. říjen, 2016 1 / 35 Opakování Relační

Více

1. Vizuální porovnání. pouze vytvoření výkresu, nutno mít 2 datové rámce a nastaveno stejné měřítko u dat. Rámců (Data Frame Properties)

1. Vizuální porovnání. pouze vytvoření výkresu, nutno mít 2 datové rámce a nastaveno stejné měřítko u dat. Rámců (Data Frame Properties) 1. Vizuální porovnání pouze vytvoření výkresu, nutno mít 2 datové rámce a nastaveno stejné měřítko u dat. Rámců (Data Frame Properties) 1 2. Roztřídění dle krajinného krytu Pouze úprava legendy a vytvoření

Více

B0M33BDT Technologie pro velká data. Supercvičení SQL, Python, Linux

B0M33BDT Technologie pro velká data. Supercvičení SQL, Python, Linux B0M33BDT Technologie pro velká data Supercvičení SQL, Python, Linux Sergej Stamenov, Jan Hučín 18. 10. 2017 Osnova cvičení Linux SQL Python 2 SQL pro uživatele aneb co potřebuje znát a umět bigdatový uživatel:

Více

Obrázek 6.14: Prohlížec nápovedy

Obrázek 6.14: Prohlížec nápovedy JavaHelp Základní popis systému JavaHelp Soucástí vetšiny interaktivních aplikací je nápoveda (help) aplikace v Jave nejsou výjimkou. Systém JavaHelp je napsaný v Jave a je urcený pro aplikace vytvárené

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 10

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 10 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 10 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

Západočeská univerzita v Plzni Katedra informatiky a výpočetní techniky. 9. června 2007. krovacek@students.zcu.cz

Západočeská univerzita v Plzni Katedra informatiky a výpočetní techniky. 9. června 2007. krovacek@students.zcu.cz Databáze čajových sáčků Martina Málková Západočeská univerzita v Plzni Katedra informatiky a výpočetní techniky Databázové systémy 2 9. června 2007 krovacek@students.zcu.cz 1 1 Datová analýza V původním

Více

NÁVRH ZPRACOVÁNÍ DAT SCIO V PROSTŘEDÍ GIS

NÁVRH ZPRACOVÁNÍ DAT SCIO V PROSTŘEDÍ GIS NÁVRH ZPRACOVÁNÍ DAT SCIO V PROSTŘEDÍ GIS Zajícová Zuzana Geoinformatika VŠB Technická univerzita Ostrava 17. Listopadu 15 708 33 Ostrava Poruba E-mail: zzajic@volny.cz Abstract The aim of this work is

Více

PRÁCE S ATRIBUTOVOU TABULKOU

PRÁCE S ATRIBUTOVOU TABULKOU PRÁCE S ATRIBUTOVOU TABULKOU verze 1.0 autoři listu: Zuzana Žáková, videa Jan Kříž Cíle aneb co se v pracovním listu dozvíte Jak si zjednodušit práci při hledání informací v atributové tabulce. Jak upravovat

Více

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více

SQL - trigger, Databázové modelování

SQL - trigger, Databázové modelování 6. přednáška z předmětu Datové struktury a databáze (DSD) Ústav nových technologií a aplikované informatiky Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technická univerzita v Liberci jan.lisal@tul.cz

Více

Databázové a informační systémy

Databázové a informační systémy Databázové a informační systémy 1. Teorie normálních forem Pojem normálních forem se používá ve spojitosti s dobře navrženými tabulkami. Správně vytvořené tabulky splňují 4 základní normální formy, které

Více

Milan Bořík, Vojtěch Honzík OPEN SOURCE GIS FUNKCE V PROSTŘEDÍ POSTGIS, TVORBA VLASTNÍCH FUNKCÍ A GRAFICKÝCH VÝSTUPŮ

Milan Bořík, Vojtěch Honzík OPEN SOURCE GIS FUNKCE V PROSTŘEDÍ POSTGIS, TVORBA VLASTNÍCH FUNKCÍ A GRAFICKÝCH VÝSTUPŮ 25. KONFERENCE O GEOMETRII A POČÍTAČOVÉ GRAFICE Milan Bořík, Vojtěch Honzík OPEN SOURCE GIS FUNKCE V PROSTŘEDÍ POSTGIS, TVORBA VLASTNÍCH FUNKCÍ A GRAFICKÝCH VÝSTUPŮ Abstrakt Open source GIS (geografický

Více

NewBolting. Uživatelský manuál. pro AVEVA PDMS 12.1.SP2 a SP4. www.vizio.cz

NewBolting. Uživatelský manuál. pro AVEVA PDMS 12.1.SP2 a SP4. www.vizio.cz NewBolting Uživatelský manuál pro AVEVA PDMS 12.1.SP2 a SP4 www.vizio.cz Kapitoly 1. Načtení aplikace do AVEVA PDMS 2. Design Výpis šroubových spojů 3. Paragon Bolt Table 3.1. Bolt Length Table 3.2. Bolt

Více

KIV/ZIS - SQL dotazy. stáhnout soubor ZIS- 04_TestovaciDatabaze250312.accdb. SQL dotazy. budeme probírat pouze SELECT

KIV/ZIS - SQL dotazy. stáhnout soubor ZIS- 04_TestovaciDatabaze250312.accdb. SQL dotazy. budeme probírat pouze SELECT KIV/ZIS - SQL dotazy stáhnout soubor ZIS- 04_TestovaciDatabaze250312.accdb SQL dotazy textové příkazy pro získání nebo manipulaci s daty SELECT - výběr/výpis INSERT - vložení UPDATE - úprava DELETE - smazání

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základní seznámení s MySQL Ing. Kotásek Jaroslav

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základní seznámení s MySQL Ing. Kotásek Jaroslav Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databáze Základní seznámení s MySQL

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Fuzzy SQL. Karel Fišer, Jakub Kozák. Fuzzy množiny. Fuzzy relace. Fuzzy SQL FSQL. Implementace MFF UK

Fuzzy SQL. Karel Fišer, Jakub Kozák. Fuzzy množiny. Fuzzy relace. Fuzzy SQL FSQL. Implementace MFF UK Fuzzy SQL MFF UK 16. 11. 2010 Přesné hodnoty Jak fungují matematika, informatika...? Hledáme lidi s platem rovným 45 000 Kč. Chceme najít všechny lidi starší než 65 let. Tím získáme vždy přesnou odpověd.

Více

Vyplňování souvislé oblasti

Vyplňování souvislé oblasti Počítačová grafika Vyplňování souvislé oblasti Jana Dannhoferová (jana.dannhoferova@mendelu.cz) Ústav informatiky, PEF MZLU. Které z následujících tvrzení není pravdivé: a) Princip interpolace je určení

Více

Maturitní témata z předmětu PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ pro šk. rok 2012/2013

Maturitní témata z předmětu PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ pro šk. rok 2012/2013 Maturitní témata z předmětu PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ pro šk. rok 2012/2013 1. Nástroje programu MS Word a) vysvětlete pojmy šablona, styl (druhy stylů) význam a užití, b) vysvětlete pojem oddíl (druhy oddílů),

Více

Geografické informační systémy. Databázové systémy pro GIS

Geografické informační systémy. Databázové systémy pro GIS Geografické informační systémy Databázové systémy pro GIS Databázové systémy pro GIS Struktura a funkce databázových systémů/uložení dat v GIS. Různé varianty uložení. Především: Atributové údaje. Dnes

Více

Entrance test from mathematics for PhD (with answers)

Entrance test from mathematics for PhD (with answers) Entrance test from mathematics for PhD (with answers) 0 0 3 0 Problem 3x dx x + 5x +. 3 ln 3 ln 4. (4x + 9) dx x 5x 3. 3 ln 4 ln 3. (5 x) dx 3x + 5x. 7 ln. 3 (x 4) dx 6x + x. ln 4 ln 3 ln 5. 3 (x 3) dx

Více

Databáze I. Přednáška 7

Databáze I. Přednáška 7 Databáze I Přednáška 7 Objektové rozšíření SQL Objektově relační databáze SQL:1999 objektové rozšíření SQL vztahuje se k objektově relačním databázovým systémům ukládají objekty do relační databáze umožňují

Více

pro tvorbu map OCAD 11 (1)

pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více