ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO."

Transkript

1 ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO. Schůze se uskutečnila od 10:00 hod. v zasedací síni zoologické zahrady v Ústí n./labem. Zúčastnili se: J. Círl, M. Hanzlíková, M. Honců, St. Chvapil, M. Horák, J. Kejík, P. Lumpe, L. Malý, P. Vít, F. Postič, M. Pudil, I. Svoboda, Vl. Šoltys, K. Šrubař, M. Ticháčková, Vl. Toman (16). Zástupce sekretariátu ČSO v Praze: V. Zámečník Omluveni: P. Benda, V. Beran, J. Čejka, P. Kurka, K. Novotný, A. Ovsenáková, M. Podhrazský, J. Procházka, R. Švec, M. Švihlík, P. Vaněk (11). Schůzi zahájil s menším zpožděním předseda Severočeské pobočky ČSO P. Lumpe, který přivítal účastníky a seznámil je s programem. Počet členů pobočky dosáhl v současnosti 110 členů. Program přehled činnosti za r. 2011, regionální akce: terénní praktikum na Jizerce 2011, monitoring vybraných druhů v ptačích oblastech, zprávy ze sekretariátu ČSO, CES obnovený odchyt v NPR Novozámecký rybník, zajímavá ornitologická pozorování, plán činnosti na rok 2012, přednáška Vl. Šoltyse: Příroda Alberty a Britské Kolumbie v Kanadě. Výzkum Rekapitulace činnosti za r (P. Lumpe) Kroužkování ptáků podle zaměření jednotlivých kroužkovatelů, kroužkování jeřábů na Českolipsku (2 juv.), 1 kroužkovaný jeřáb zjištěný ve Francii u jezera Lac du Der, kroužkování dravců. CES se provádí dlouhodobě na 4 stanovištích: Novozámecký rybník (CL), Hleďsebe (ME) Lhotka (ME), Chouč (TP). RAS se provádí: na Bílinsku 7 projektů, Mělnicku a na Mimoňsku po 1 projektu. Monitoring rozšíření tetřívka a sýce rousného v Jizerských horách. Zimní sčítání vodních ptáků úseky Labe, Vltavy, Ohře, Ploučnice a stojaté vody. Jednotný program sčítání ptáků v ČR na transektech Práce jednotlivých členů v pracovních skupinách (Skupina pro výzkum brodivých, Skupina pro výzkum a ochranu jeřába popelavého, Skupina pro ochranu a výzkum dravců a sov, Skupina pro výzkum hus), Zimní sčítání kání, 4 linie. Mapování avifauny ve Frýdlantském výběžku.

2 Ochrana Práce patronátních skupin SPA. tj. Českolipsko, Jizerské hory, Labské pískovce, Nechranická přehrada, východní Krušné hory a Doupovské hory. Hlídání okolí hnízda sokolů nepravidelné, ale časté sledování hnízdní lokality sokolů na Kokořínsku a v Labských pískovcích. Reintrodukce husy velké na Českolipsku. Práce s veřejností Vítání ptačího zpěvu pořádáno na 14 místech zájmového území, z toho na 3 místech pořádáno nečleny pobočky. Evropský ptačí festival na 5 místech. Přednášky pro školy i veřejnost (St. Chvapil) Publikační činnost Vydávání Zpravodaje Severočeské pobočky ČSO pod názvem Kominíček, vyšlo č. 13 a 14/2011 Příspěvek o Ptačí oblasti Českolipsko v Ptačím světě 2011, č. 2, drobné články v regionálním tisku k jednotlivým akcím. Zprávy ze sekretariátu ČSO v Praze (V. Zámečník) Česká společnost ornitologická zaznamenala v r několik jubileí, oslavila 85 let svého trvání, uskutečnila se vydařená celostátní konference v Mikulově pod názvem Ornitologie věda pro každého. Sborník Sylvia se dočkal 75. výročí a Pták roku 20 let. Akce Spring alive (Jaro ožívá) zaznamenala záznamů, ČR zaujímá 6. místo, představena kresba Johanky Chytilové, vítězky finálové soutěže. Volby do výboru, volit se bude 9 členů na jarní schůzi ČSO v Praze. V r se uskuteční 5 členských exkursí ČSO. Jejich uspořádáním byla pověřena CS Primaroute, která je má zveřejněné na internetu. Stručný přehled je rovněž zveřejněn v Ptačím světě č.2/2011, jsou to tyto akce: Horusická zdrž na Dunaji u Bratislavy (leden) Vattové moře v Německu (květen) Šumava, dvoudenní pozorování ptactva na české i rakouské straně (červen) Neziderské jezero a Jižní Morava podzimní ornitologické pozorování Hortobágy pusta v Maďarsku podzimní tah jeřábů. V plánu cestovky jsou i další exotičtější exkurse, např. Příroda a zoo Švýcarska, Kanárské ostrovy a další. Vydány pokyny pro členy ČSO, vytvořena nová podoba členských schůzí, předpokládá se malá jarní schůze v Praze a podzimní víkendová připojená ke konferenci či jiné podobné akci Zajištěny nabídky malých grantů do Kč pro všechny členy.

3 Nabídka publikací, triček a odznaků. Možnost zaplatit členské příspěvky a Sylvii na r Promítnut film Silva Gabreta (asi 20 min. o Šumavě), trezorový film, který se dá objednat přes internet. Diskuse M. Horák je potřebné zachování výsypek pro invasní druhy, není však šance uspět proti stanovenému plánu rekultivace. Je zapotřebí ponechat až 10% ploch pro účely sukcese. M. Pudil Šumava, boj proti developerům, je potřebný zákonný podklad Výsypky volná krajina, na ní jsou vázány specifické druhy. Tlak na státní správu v boji za zachování části výsypek. J. Círl v Německu požadavek na volné plochy, výsypky ponechávají, u nás si na to musíme zvyknout. Je zapotřebí nenechat si vzít Šumavu. St. Chvapil moderní cyklostezky zasahují do krajiny, někdy procházejí i přes maloplošná chráněná území. Na Podřipsku jsou budovány cyklostezky o šíři až 3 m, snaha jezdit po nich auty i traktory, postižena je i údolní niva řeky Labe, lití asfaltu do krajiny. P. Lumpe Cyklostezky jsou nešvar, jsou podporovány a placeny z peněz Evropské unie. St. Chvapil v Německu vypadá situace zcela jinak, záleží na přístupu. U nás 3 m šíře cyklostezek a asfalt. Ochranu přírody je zapotřebí uplatňovat na všech úrovních, ČSO uplatňovat vstup do správních řízení. Monitoring předmětů ochrany přírody v Jizerských horách (M. Pudil) Monitoring sýce rousného. P. Menclová zaznamenala obsazených budek sýcem rousným, úspěšnost hnízdění je velmi nízká, snůšku většinou likvidují kuny. Monitoring tetřívka obecného. V Jizerských horách je třetí nejbohatší populace v celé ČR. V r instalováno 41 umělých hnízd tetřívků, k zjišťování predace používány fotopasti. Predace snůšek zjištěna u kuny a lišky po 3, straka 2, jeřáb 1, celkem 9 predací, sojka a krkavec byli u hnízda ale nepredovali. Vyřezávání stříbrných smrků v současné době zajišťuje na pár let tetřívkům životní prostor. Konstatováno, že populace tetřívků se výrazně snížila proti stavu před třemi lety. Hnízdní mapování ptáků Frýdlantska (M. Pudil) Plocha zkoumaného území rozdělena na 120 čtverců (jejich velikost je 1/64 klasického mapovacího čtverce. Zjištěno mnoho druhů, mj. jeřábi a morčáci, ale i bramborníček hnědý a br. černohlavý, strnad zahradní i strnadi luční, lejsek malý, atd. Odchytová akce v Jizerských horách (M. Pudil) Akce se uskutečnila v září 2011 na Jizerce, kde byly prováděny denní odchyty. Chytání výborné, odchyceno více než 1177 ex. 31 druhů. Účast

4 kroužkovatelů z celého kraje (M. Hanzlíková, P. Lumpe, P. Kurka, K. Novotný, A. Pikešová, M. Pudil, I. Svoboda, M. Ticháčková, J. Vaník). Monitoring významných druhů ptáků v ptačí oblasti Českolipska (M. Honců) V roce 2011 proběhl monitoring druhů, které jsou předmětem ochrany přírody pro tuto oblast, tj. moták pochop spolu s jeřábem popelavým a lelek lesní, i monitoring dalších druhů jako jsou: orel mořský, bukač velký a bukáček malý, chřástal malý, chřástal kropenatý a chřástal polní. Monitoringem se zabývali členové patronátní skupiny J. Brožek, M. Honců, P. Kurka, J. Procházka a K. Šrubař. Vzhledem k úsporným opatřením si některé druhy začala Agentura ochrany přírody a krajiny sledovat sama a proto přešel oficiální monitoring orla mořského, kterého dosud zkoumal P. Kurka na J. Procházku. Moták pochop byl zjištěn v ptačí oblasti v párech. Jeřáb popelavý zjištěn na Českolipsku v 24 párech, v ptačí oblasti zaznamenán výskyt párů, okroužkovány 2 juv., vyveden pouze 1 juv. J. Procházka monitoroval lelka lesního v celé ptačí oblasti, zjistil 33 párů, orel mořský, jehož početní stavy jsou odhadovány na 4 páry, zahnízdil neúspěšně na dvou místech. M. Honců zkoumal bukače velkého a bukáčka malého. Bukač velký byl zjištěn na dvou lokalitách (Novozámecký ryb. a Břehyně), bukáček malý nebyl vůbec zaznamenán podobně jako chřástal malý a chřástal kropenatý. Mimo ptačí oblast proběhl monitoring chřástala polního, který realizoval K. Šrubař v úseku od Vrchbělské střelnice k České Lípě a od České Lípy k Novému Oldřichovu. Na úseku asi 60 km byly zaznamenány hlasové projevy na 17 místech. Práce skupiny ČSOP Ciconia v Roudnici nad Labem (St. Chvapil) Osvětové akce Pro školy 9 přednášek (účast 115 žáků) Pro veřejnost 10 přednášek (účast 295 osob) galerie moderního umění v Roudnici nad Labem Draví ptáci (účast 47 osob) vycházka Evropského festivalu ptactva (účast 17 osob) Podřipské muzeum Ptáci na vodě a kolem vody (účast 27 osob) Mezinárodní sčítání ptactva na Labi, úsek Roudnice Horní Počáply (15 km) + struskoviště EMĚ Mapování hnízdního rozšíření ptáků, Záluží Roudnice nad Labem (pokles biodiverzity) Monitoring úrazu ptáků elektrickým proudem 21 sloupů na Štěcku: Radouč Štětí Špičák Brocno.

5 Monitoring zimující a hnízdící populace kání lesních na Podřipsku na 98 km okruhu, úbytek nalezeno jen 6 hnízd. Zimní přikrmování kání u "berliček". Ledňáček říční 15 umělých nor z Horních Počápel do Litoměřic, vyhnízdění v noře u obce Vědomice Ostende, , 3 juv., 3 páry ledňáčků hnízdí v PP Dolní Poohří. Morčák velký minimálně 3 páry hnízdí v PP Dolní Poohří. Vydání zpráv Skupiny pro výzkum brodivých ptáků (Ciconiiformes) ČR a SR č.30/2011. V roce 2010 třicáté výroční existence Skupiny, příspěvek v Kominíčku č.14, poster na konferenci v Mikulově, článek bude v příštím kroužkovateli. Nástěnný kalendář Čáp bílý 2011 Ciconia 2011 Výsledky, monitorováno 247 lokalit ve 23 okresech v Čechách (4 neúplné). Čištění a úpravy hnízd, podložky, 41 EP, 187H, 19HC. Výsledky zapsány do NDOP AOPK. 126 HPa, 107xHPm, 297 JZG. Zimování v Blatné, Horaždovicích, atd. Na 56 hnízdech okroužkováno 167 pulli. Cehnice (Strakonice) po 6 letech, Veselé u Děčína obsazeno v r ale bez pull. Kravaře po 9 letech. Žirovnice po 15 letech. Zpětná hlášení: několik tuzemských, 3 zahraniční, zajímavé z Veselí nad Lužnicí. Činnost skupiny ornitologů na Bílinsku a Duchcovsku. (P. Vít) Skupina působí pod záštitou Bílinské přírodovědné společnosti a od prosince 2010 má 4 aktivní kroužkovatele, jsou to M. Horák, J. Vaník, M. Hanzlíková a A. Pikešová. Další 3 členové jim poskytují nezbytný servis, jsou to: P. Vít, J. Žampachová a K. Mojžíšová. Skupina pracovala v r na několika odborných projektech. 1. CES na lokalitě U Chouče na Bílinsku. Projekt probíhá již pátý rok. Podařilo se zde odchytit 29 druhů ptáků, 145 ad. a 113 juv. ex. Zajímavý je odchyt pěnice pokřovní po 4 letech, tzn. že je již 4 roky věrná svému hnízdišti. 2. Projekt RAS. V r proběhl celkem v 7 případech. Na území okr. Most a Teplice to byl krutihlav obecný, na rekultivované výsypce u Zábrušan linduška lesní a budníček větší. V lužních lesích u Duchcova šoupálek dlouhoprstý, na výsypce Prorok a vnitřní výsypce dolu Bílina rákosník velký a na loukách u Duchcova a v oblasti zaniklé obce Libkovice cvrčilka zelená. 3. Rozvěšování a údržba budek. K roku 2011 má skupina rozmístěno 500 budek, v r v nich bylo kroužkováno 50 pull. krutihlava obecného a asi 50 pull. lejsků černohlavých.

6 4. Monitoring křepelky polní. Celkem se podařilo okroužkovat přes 100 ex., nejvíce v prostoru Radovesické výsypky na Bílinsku. 5. Organizace vítání ptačího zpěvu v Duchcově a po prvé i v Košticích. Organizace ornitologické vycházky pro žáky ZDŠ J. Pešaty v Duchcově. Aktivní účast na projektu Jaro ožívá. Sledování hnízdění husic nilských, které vyhnízdily na rybníku Barbora v Duchcově, byly agresivním samcem labutě velké z rybníka vyhnáni, ale opět se tam několikrát vrátili, takže je naděje, že by mohli zahnízdit i příští rok. K nejzajímavějším odchytům r patří strnad zahradní, bělořit šedý a linduška úhorní na vnitřní výsypce dolu Bílina (M. Horák), včelojed lesní na výsypce u Zabrušan (J. Vaník a A. Pikešová), sýc rousný, 3 čečetky zimní a 116 čečetek tmavých v Krušných horách (M. Hanzlíková). CES obnovený odchyt v NPR Novozámecký rybník (P. Lumpe) Průzkum navazoval na kroužkování J. Klápštěho, který zde zjistil také cetii jižní či rákosníka tamaryškového, po úmrtí J. Klápštěho obnovili CES v r P. Lumpe, M. Pudil a M. Ticháčková. Sítě byly instalovány v rákosí po levé straně rybníka v jeho zadní části blíže k Jestřebí. Během roku bylo uskutečněno celkem 11 kontrol, při kterých bylo okroužkováno 43 druhů ptáků se 685 ex., z toho 306 ad. a 279 juv. ex. Nejpočetněji byl zastoupen rákosník obecný v počtu 134 ex., ze zvláště chráněných druhů byl proveden odchyt sýkořic vousatých, slavíka modráčka, cvrčilky slavíkové, moudivláčka lužního, bramborníčka černohlavého i hnědého, rákosníka velkého, ťuhýka obecného, ledňáčka říčního a dalších. Zajímavá ornitologická pozorování V roce 2011 byla zaznamenána expanse vlh v Čechách. Nejprve se 4 ptáci objevili poblíž Zálezlic na Mělnicku o pár dni později jich zde bylo až 50, později se 3 páry ve zdejší pískově pokusily zahnízdit, avšak pouze 1 pár byl úspěšný. V netěžené pískovně u nedaleké Spomyšle se usadily nejméně 3 páry. Z Benešovska bylo ohlášeno hnízdění 3 párů jižně od Týnce nad Sázavou. Posledním známým místem, kde úspěšně vyhnízdil 1 pár, bylo údolí Ohře pod Nechranickou přehradou. Ani po skončení hnízdění nebylo o vlhy nouze tak např. u již zmíněné pískovny u Zálezlic bylo pozorováno až 80 ex.. Labuť zpěvná, 1 pár, rybníček na výsypce Tušimice, důl Nástup, 3 km SV od Kadaně. Volavka bílá, až 50 ex. pozorováno na Holanských rybnících na Českolipsku. Rámcový plán činnosti na r (P. Lumpe) Plánují se 2 členské schůze, jedna společná a jedna schůze regionální po buňkách, resp. okresech. Pokračovat v monitoringu vodního ptactva, CES, liniové monitorování ptáků, kroužkování. Pokračovat ve Vítání ptačího zpěvu a Evropského festivalu ptactva na

7 tradičních místech. Odchytová akce v Jizerských horách v září (Jizerka). Aktivity podle zaměření pracovních skupin (patronátní i zájmové) a členů pobočky. Aktivity v regionech. Realizovat 2 čísla Zpravodaje (Kominíček). Závažné informace budou zveřejňovány na webu SP ČSO (P. Černý). Přednáška Vladimíra Šoltyse o přírodě Kanady V přednášce doprovázené barevnými diapositivy byla představena příroda a především avifauna dvou kanadských provincií Alberty a Britské Kolumbie. Nekonečná rozloha kanadských národních parků Banff a Jasper uprostřed kanadských Skalistých hor plných medvědů, losů, pum a jelenů wapiti. Na západním pobřeží pak Tichý oceán s národním parkem Pacific rim, kde je možné setkat se s plejtváky, delfíny, lachtany, orly bělohlavými a místním endemitem ústřičníkem šedým. K vidění jsou zde i další zajímavé druhy, především kondor krocanovitý. Schůze byla ukončena ve 14:00 hod. Zapsal Miroslav Honců

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z 01. 12. 2007 Schůzka se uskutečnila 01.12.2007 v klubovně zoologické zahrady v Ústí n/labem. Účast na schůzi: V. Beran, J. Brožek, J. Círl, P. Černý, Zd. Doležal, M. Hanzlíková,

Více

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z 5. 12. 2009 Schůzka se uskutečnila 5.12.2009 od 10:00 hod. v klubovně VMG v České Lípě. Účast: J. Brožek, J. Círl, M. Honců, St. Chvapil, P. Kurka, P. Lumpe, A. Pikešová,

Více

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO.

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO. ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO. Schůze se uskutečnila v klubovně VMG v České Lípě 8. 12. 2012 v čase 10:00 14:00 hod. Schůze se zúčastnili: P. Benda, J. Brožek, J. Círl, M. Honců, St. Chvapil,

Více

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO Z 04.12.2010.

ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO Z 04.12.2010. ZÁPIS Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE SČP ČSO Z 04.12.2010. Schůze se uskutečnila 04.12.2010 v klubovně VMG v České Lípě v době od 10:00 do 13:40 hodin. Schůze se zúčastnili: P. Benda, J. Brožek, P. Černý, M.

Více

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z

ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z ZÁPIS Z PODZIMNÍ SCHŮZE SČP ČSO Z 15. 11. 2008 Schůze se uskutečnila 15. 11. 2008 v klubovně VMG v České Lípě v době od 10:00 do 13:40 hodin. Schůze se zúčastnili: P. Benda, J. Círl, P. Černý, L. Greguš,

Více

10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.14 září 2011.

10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.14 září 2011. 10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.14 září 2011. OBSAH: Úvodní slovo. (P. Lumpe) 2 Zápis ze setkání Ornitologického klubu při Labských pískovcích. (P. Benda) 3 Z jarní

Více

Zpravodaj Východočeské pobočky České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích

Zpravodaj Východočeské pobočky České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích Zpravodaj Východočeské pobočky České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích Úvodem K čemu data? Zápis z jarní členské schůze Příprava konference Metody a výsledky výzkumu ptačích

Více

Zápis z podzimní schůze Sčp ČSO z

Zápis z podzimní schůze Sčp ČSO z Zápis z podzimní schůze Sčp ČSO z 09. 12. 2006 Schůzka se uskutečnila 09.12.2006 v zasedací síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Schůzky se zúčastnili: P. Benda, J. Brožek, J. Círl, J. Čejka,

Více

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI oblast Doupovských a Krušných hor Vít Tejrovský Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky CHKO Labské pískovce pracoviště Klášterec nad Ohří Chomutovská 120 CZ 431

Více

Celková roční zpráva o činnosti DES OP a Záchranné stanice ptactva za rok 2000

Celková roční zpráva o činnosti DES OP a Záchranné stanice ptactva za rok 2000 DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK - OCHRANA PTACTVA Záchranná stanice ptactva ul. Zábělská 75 Plzeň 312 19 tel: O19/ 74 600 88 mobil: 0602 145 960, 0606 641 902, 0602 194 095 Celková roční zpráva o činnosti

Více

C O L U M B A ÚVODEM INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ ZÁPADOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ PŘI ZÁPADOČESKÉM MUZEU V PLZNI ROČNÍK: XI (2005)

C O L U M B A ÚVODEM INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ ZÁPADOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ PŘI ZÁPADOČESKÉM MUZEU V PLZNI ROČNÍK: XI (2005) C O L U M B A INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ ZÁPADOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ PŘI ZÁPADOČESKÉM MUZEU V PLZNI ROČNÍK: XI (2005) ČÍSLO: 1 (březen) Vážení přátelé, je tu další číslo zpravodaje Columba.

Více

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová -

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - Sídlo ZO: Výbor ZO: Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - revizorka E-mail:zde.tu@seznam.cz Josef

Více

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Závěrečná zpráva Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Český svaz ochránců přírody, základní organizace 56/02 Břeclav Listopad 2009 Úvod Projekt Monitoring

Více

Zápis z výroční schůze Severočeské pobočky České společnosti ornitologické 18.10.2004.

Zápis z výroční schůze Severočeské pobočky České společnosti ornitologické 18.10.2004. Zápis z výroční schůze Severočeské pobočky České společnosti ornitologické 18.10.2004. Schůze se uskutečnila 18.10.2004 v zasedací síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Schůze se zúčastnili

Více

Zápis z výroční schůze Sčp ČSO z

Zápis z výroční schůze Sčp ČSO z Zápis z výroční schůze Sčp ČSO z 12. 11. 2005 Schůzka se uskutečnila 12.11.2005 v zasedací síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Schůzky se zúčastnili ornitologové: Ing. P. Benda, J. Brožek,

Více

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Významné ptačí území IBA Beskydy byla zřízena zejména pro horské druhy ptáků a na tomto území byly vyhlášeny 2 ptačí oblasti: Ptačí oblast Beskydy

Více

ZÁPIS ZE SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ POBOČNÉHO SPOLKU.

ZÁPIS ZE SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ POBOČNÉHO SPOLKU. ZÁPIS ZE SCHŮZE SEVEROČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ POBOČNÉHO SPOLKU. Schůze se uskutečnila v kinosále Správní budovy Zooparku v Chomutově 7. 12. 2013 v době od 10:00 do 14:00 hodin. Účastníci:

Více

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes)

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes) 1 vrubozobí (Anseriformes) husa polní čínská husa husa velká kachna divoká pižmovka polák velký čírka modrá čírka obecná polák chocholačka Schématicky zakreslete detail zobáku a nohu kachny. Určete pohlaví

Více

V roãní zpráva 2004. Pavel Koubek předseda KODAS DZ. Statutární zástupci KODAS DZ: Pavel Koubek David Poláček Věra Malátková

V roãní zpráva 2004. Pavel Koubek předseda KODAS DZ. Statutární zástupci KODAS DZ: Pavel Koubek David Poláček Věra Malátková V roãní zpráva 2004 Klub ochrany dravců a sov při ekologickém sdružení Děti Země vznikl jako organizace s celorepublikovou působností v roce 1990. I v roce 2004 rozvíjel čtyři základní programy zaměřené

Více

VY_32_INOVACE_Z8 14. Téma: Řeky ČR. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Regiony České republiky

VY_32_INOVACE_Z8 14. Téma: Řeky ČR. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Regiony České republiky VY_32_INOVACE_Z8 14 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony České republiky Téma: Řeky ČR Jméno autora: Mgr. Lucie Racková Datum ověření materiálu ve výuce:

Více

Úvodní slovo. RNDr. Milan Svoboda předseda správní rady Nadačního fondu Zelený poklad. Nadační fond Zelený poklad

Úvodní slovo. RNDr. Milan Svoboda předseda správní rady Nadačního fondu Zelený poklad. Nadační fond Zelený poklad Výroční zpráva 2003 Nadační fond Zelený poklad Úvodní slovo Nadační fond Zelený poklad Vážení, již pátým rokem nadační fond Zelený poklad podporuje nejrůznější projekty v oblasti péče o životní prostředí

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01CVUA1* Čj: MSK 55698/2014 Sp. zn.: ŽPZ/11805/2014/Řon 246.2 A10 Vyřizuje: RNDr. Lenka Řondíková

Více

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes)

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes) 71 vrubozobí (Anseriformes) husa polní čínská husa husa velká kachna divoká pižmovka polák velký čírka modrá čírka obecná polák chocholačka Schématicky zakreslete detail zobáku a nohu kachny. Určete pohlaví

Více

lov / sběr potravy lov / sběr potravy Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc lov / sběr potravy

lov / sběr potravy lov / sběr potravy Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc lov / sběr potravy Ornitologická pozorování 2015 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc sýkora koňadra 2 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc sýkora uhelníček 1 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8

Více

v jihozápadních Čechách

v jihozápadních Čechách Sborník muzea Karlovarského kraje 19 () 425 Hnízdění hohola severního (Bucephala clangula) v jihozápadních Čechách Pavel Růžek a Libor Schröpfer ÚVOD Hohol severní (Bucephala clangula) patří k ptačím druhům,

Více

METODIKA ORNITOLOGICKÉHO PRŮZKUMU PRO ZÁMĚRY VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN

METODIKA ORNITOLOGICKÉHO PRŮZKUMU PRO ZÁMĚRY VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN METODIKA ORNITOLOGICKÉHO PRŮZKUMU PRO ZÁMĚRY VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN Studie pro Ministerstvo životního prostředí ČR Česká společnost ornitologická BirdLife Czech Republic Praha 2009 Zpracovali: Mgr.

Více

VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU 2005 V PLZNI VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU 2005 V ROKYCANECH VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU 2005 V HOLÝŠOVĚ

VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU 2005 V PLZNI VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU 2005 V ROKYCANECH VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU 2005 V HOLÝŠOVĚ C O L U M B A INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ ZÁPADOČESKÉ POBOČKY ČESKÉ SPOLEČNOSTI ORNITOLOGICKÉ PŘI ZÁPADOČESKÉM MUZEU V PLZNI ROČNÍK: XI (2005) ČÍSLO: 2 (listopad) Vážení přátelé, ÚVODEM dostáváte do rukou druhé

Více

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ HUSA VELKÁ HUSA BĚLOČELÁ HUSA POLNÍ HUSICE LIŠČÍ HUSICE NILSKÁ KACHNA DIVOKÁ KOPŘIVKA OBECNÁ OSTRALKA ŠTÍHLÁ LŽIČÁK PESTRÝ HVÍZDÁK EURASIJSKÝ ČÍRKA OBECNÁ

Více

Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.5 únor 2007.

Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.5 únor 2007. Z PRAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.5 únor 2007. Obsah: Zpravodaj 2 Termíny jarních schůzí pobočky v regionech 2 Zápis z podzimní schůze Severočeské pobočky ČSO 3 Seznam členů k 09.12. 2006 10 Jste v

Více

Vybrané modelové situace z oblasti Biosférické rezervace Dolní Morava

Vybrané modelové situace z oblasti Biosférické rezervace Dolní Morava Vybrané modelové situace z oblasti Biosférické rezervace Dolní Morava Ing. Jan Vybíral Biosférická rezervace Dolní Morava, o.p.s. Závěrečná prezentace výsledků projektu Vliv chráněných území na rozvoj

Více

CHKO Litovelské Pomoraví

CHKO Litovelské Pomoraví CHKO Litovelské Pomoraví AOPK ČR Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Správa CHKO Litovelské Pomoraví, Husova ul. 906/5, Litovel Společenský význam ZCHÚ a Správa CHKO Litovelské Pomoraví

Více

Natura 2000. Mgr. Alice Háková

Natura 2000. Mgr. Alice Háková Natura 2000 Mgr. Alice Háková Natura 2000 Soustava chráněných území evropského významu, která zahrnuje nejcennější přírodní stanoviště a chrání také nejvíce ohrožené druhy rostlin a živočichů ptačí oblasti,

Více

JAKÉ JSOU ZÁKLADNÍ PODMÍNKY FINANCOVÁNÍ

JAKÉ JSOU ZÁKLADNÍ PODMÍNKY FINANCOVÁNÍ NÁZEV DOTAČNÍHO TITULU Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Program: Smart grids I. Distribuční sítě Cíl výzvy: Zlepšení kvality, spolehlivosti, bezpečnosti a udržitelnosti dodávek

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Kristýna Bartůňková

Více

OBSAH. resortní předpisy. 7. dodatek č. 1 k Přílohám Směrnice MŽP č. 5/2009

OBSAH. resortní předpisy. 7. dodatek č. 1 k Přílohám Směrnice MŽP č. 5/2009 ROČNÍK xix červenec 2009 ČÁSTKA 7 OBSAH resortní předpisy 7. Dodatek č. 1 k Přílohám Směrnice MŽP č. 5/2009 o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu

Více

Konference k programu Monitoring sýčka obecného na Moravě

Konference k programu Monitoring sýčka obecného na Moravě Projekt Monitoring sýčka obecného na Moravě je financován z prostředků EHP a Norských fondů 2009-2014 a Ministerstva životního prostředí v rámci Malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště

Více

2011/2. Datlík č. 10. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u

2011/2. Datlík č. 10. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 2011/2 Datlík č. 10 Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 17.7.2011 Akce pro následující týdny: a) Realizace projektu Podpora biodiverzity v jihozápadních Čechách hledáme brigádníky na úpravu

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 Úvod: Monitoring početnosti volajících samců chřástala polního čeleď (Rallidae). je pokračováním dlouholetého sledování populační dynamiky

Více

JAKÉ JSOU ZÁKLADNÍ PODMÍNKY FINANCOVÁNÍ

JAKÉ JSOU ZÁKLADNÍ PODMÍNKY FINANCOVÁNÍ NÁZEV DOTAČNÍHO TITULU Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Program: Technologie výzva III Cíl výzvy: Podpora růstu a posilování konkurenceschopnosti malých a středních podniků

Více

KROUŽKOVATEL. Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù. Kroužkovací stanice Národního muzea

KROUŽKOVATEL. Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù. Kroužkovací stanice Národního muzea KROUŽKOVATEL Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù 3 Kroužkovací stanice Národního muzea KROUŽKOVATEL DUBEN 2007 Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù Kroužkovací stanice Národního muzea) Výkonný redaktor:

Více

Závěrečná zpráva projektu Využití informačních technologií v ornitologickém výzkumu na Vysočině

Závěrečná zpráva projektu Využití informačních technologií v ornitologickém výzkumu na Vysočině Závěrečná zpráva projektu Využití informačních technologií v ornitologickém výzkumu na Vysočině Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Ing. Vojtěch Kodet, Dr. Ing. Jan Savický, Ing. Ivo Hertl,

Více

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan...

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan... Obsah Obsah... 1 Kde byli páťáci v létě?... 2 Grand Canyon... 3 Hluboká nad Vltavou... 4 Potápění v moři... 5 Maroko-Tetouan... 5 Den bez aut... 6 Kůň... 7 Zkuste si křížovku!!!... 8 1 Kde byli páťáci

Více

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků 1/11 5.2.02.15 Ptačí obři a trpaslíci běžci Afrika, J. Amerika, Asie, mohutné tělo, dlouhý krk, malá hlava s plochým zobákem, křídla zakrnělá nelétají, silné nohy rychlý běh, nemá vyvinutý hřeben, prapor

Více

Rozhodnutí dle 56 odst. 1, odst. 2, písm. a), d) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.

Rozhodnutí dle 56 odst. 1, odst. 2, písm. a), d) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Michalská 260/14 P.O. BOX 183 412 01 Litoměřice tel.: 416 574 611 fax: 416 574 610 cstred@schkocr.cz

Více

Výroční zpráva 02/19 ZO ČSOP Alcedo za rok 2010

Výroční zpráva 02/19 ZO ČSOP Alcedo za rok 2010 1 Výroční zpráva 02/19 ZO ČSOP Alcedo za rok 2010 Obsah: 1) Informace o organizaci. 2) Aktivity organizace v roce 2010. 2.1. Druhová ochrana. 2.2. Péče o volně žijící živočichy. 2.3. Propagační a metodická

Více

Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody -

Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody - Druhy a typy vod Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody - stojaté (lentické) a tekoucí (lotické) Z

Více

ZÁPIS. ze zasedání programového výboru

ZÁPIS. ze zasedání programového výboru MAS Pobeskydí, z. s. 739 53 Třanovice č. p. 1 IČ: 71212612 ZÁPIS ze zasedání programového výboru MAS Pobeskydí, z. s. které se uskutečnilo dne 6. února 2015 od 13:00 hod. v sídle organizace v Třanovicích,

Více

* pozvánka na výroční členskou schůzi 7. 3. 2009 * jubilanti roku 2009 * správní řízení v roce 2008 * výsledky akce Labutě 2009 * volby nového výboru

* pozvánka na výroční členskou schůzi 7. 3. 2009 * jubilanti roku 2009 * správní řízení v roce 2008 * výsledky akce Labutě 2009 * volby nového výboru Zpravodaj VÝCHODOČESKÉ POBOČKY České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích * pozvánka na výroční členskou schůzi 7. 3. 2009 * jubilanti roku 2009 * správní řízení v roce 2008

Více

Minizpravodaj Severočeské pobočky ČSO

Minizpravodaj Severočeské pobočky ČSO . č.3 Minizpravodaj Severočeské pobočky ČSO únor 2006. Obsah: Zpravodaj 2 Jarní schůze pobočky 3 Zápis z výroční schůze Sp ČSO 3 Patronátní skupiny ptačích oblastí Natura 2000 11 Kroužkování ptáků a CES

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

JAKÉ JSOU ZÁKLADNÍ PODMÍNKY FINANCOVÁNÍ

JAKÉ JSOU ZÁKLADNÍ PODMÍNKY FINANCOVÁNÍ NÁZEV DOTAČNÍHO TITULU Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Program: Služby infrastruktury - výzva I Cíl výzvy: Zkvalitňovat služby podpůrné inovační infrastruktury, která povede

Více

Zápis. z 13. veřejného zasedání zastupitelstva obce Orlík nad Vltavou. konaného dne 18. května 2012.

Zápis. z 13. veřejného zasedání zastupitelstva obce Orlík nad Vltavou. konaného dne 18. května 2012. Obec Orlík nad Vltavou, Staré Sedlo 28, 398 07 Orlík nad Vltavou obec@orliknadvltavou.cz www.orliknadvltavou.cz 382 275 118, 382 275 113 IČ 249939 Č.ú. 0640022339/0800 Zápis z 13. veřejného zasedání zastupitelstva

Více

VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2014. Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2015

VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2014. Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2015 VÝSLEDKY ČINNOSTI VEŘEJNÝCH KNIHOVEN ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2014 Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, p. o., 2015 OBSAH: Úvod 1. Demografické údaje a síť knihoven 2. Knihovní fondy 3. Uživatelé

Více

Zpravodaj Ornitologického klubu při Labských pískovcích

Zpravodaj Ornitologického klubu při Labských pískovcích Zpravodaj Ornitologického klubu při Labských pískovcích rok 2009 číslo 5 Editorial Milí kolegové ornitologové, dostává se vám do rukou další v pořadí již 5. číslo našeho "Zpravodaje. Doufám, že vám přinese

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU . č.27 Z P R A V O D A J SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU březen 2018. Husice nilské na poli před labskými komorami u Račic (LT). Husice nilské před labskými komorami u Račic (LT). Foto: Stanislav

Více

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh

Více

Ekologicky citlivá praxe

Ekologicky citlivá praxe Ekologicky citlivá praxe a udržitelná správa životního prostředí, uchování a ochrana krajiny, kvalita ovzduší, vody, půdy používání alternativních materiálů, šetření přírodních zdrojů ZO ČSOP Klenice ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

NÁZEV DOTAČNÍHO TITULU PODPOROVANÉ AKTIVITY. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Program: Nízkouhlíkové technologie I.

NÁZEV DOTAČNÍHO TITULU PODPOROVANÉ AKTIVITY. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Program: Nízkouhlíkové technologie I. NÁZEV DOTAČNÍHO TITULU Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Program: Nízkouhlíkové technologie I. výzva Cíl výzvy: Podpora zavádění inovativních technologií v oblasti elektromobility,

Více

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.11 březen 2010.

Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.11 březen 2010. Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.11 březen 2010. OBSAH: Úvodní slovo. 2 Spolkové zprávy. 3 Zápis z výroční členské schůze SčP ČSO 5. 12. 2009. (M.Honců) 3 Zápis ze 7. schůze Ornitologického klubu

Více

Od 16. prosince 2015. Pánská trička. Pánská trička 139,- Pánské pletené svetry Velikosti: S XXL, každý kus jen 279,3

Od 16. prosince 2015. Pánská trička. Pánská trička 139,- Pánské pletené svetry Velikosti: S XXL, každý kus jen 279,3 MÓDA 1 2 Pánská trička s dlouhými rukávy Velikosti: M XXL, jen 189,1 2 Pánská trička 139,- Velikosti: M XXL, jen Pánské pletené svetry Velikosti: S XXL, jen 279,3 3 V1: Aš, Chebská 2931, Tesco Beroun,

Více

Zpráva o sčítání osob bez domova na území města Kadaň. únor 2015

Zpráva o sčítání osob bez domova na území města Kadaň. únor 2015 Zpráva o sčítání osob bez domova na území města Kadaň únor 2015 Úvod Bezdomovectví je složitým, dynamickým a diferencovaným procesem. Má různé body vstupu a výstupu či trajektorie. Bezdomovectví je výsledkem

Více

O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY

O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY ZDE INFORMUJE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA ÈR O CESTOVÁNÍ SE ZVÍØATY PETR PEJCHAL, PETR MAJER Èas letních prázdnin a dovolených se již nezadržitelnì chýlí ke konci. Øada lidí však dnes za odpoèinkem èi poznáním

Více

Zápis č. 9 z veřejného zasedání zastupitelstva obce Velehrad konaného dne 24. 2. 2016 v zasedací místnosti obecního úřadu Velehrad

Zápis č. 9 z veřejného zasedání zastupitelstva obce Velehrad konaného dne 24. 2. 2016 v zasedací místnosti obecního úřadu Velehrad Zápis č. 9 z veřejného zasedání zastupitelstva obce Velehrad konaného dne 24. 2. 2016 v zasedací místnosti obecního úřadu Velehrad Dne: 24. 02. 2016 Začátek: 18,00 hodin Konec: 20,05 hodin Počet členů

Více

ZÁPIS. Ing. J. Sevald, I. Blahovcová,B. Šlapáková, J. Huml, P. Jedlička Ing. P. Savincová, V. Huml, M. Huml, L. Marek - 9

ZÁPIS. Ing. J. Sevald, I. Blahovcová,B. Šlapáková, J. Huml, P. Jedlička Ing. P. Savincová, V. Huml, M. Huml, L. Marek - 9 ZÁPIS z jednání Zastupitelstva obce Cheznovice, podle 92 odst. 1 zákona č.128/2000 Sb., o obcích ( obecní zřízení) ve znění pozdějších předpisů, konaného dne 1. března 2011 od 18.30 hodin v přístavbě Lidového

Více

10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.13 březen 2011.

10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO. č.13 březen 2011. 10 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P RAVODAJ SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO č.13 březen 2011. 7 OBSAH: Úvodní slovo. 2 Spolkové zprávy. 2 Zápis z výroční členské schůze SčP ČSO 04.12.2010. (M. Honců) 3 FK ČSO k

Více

Z Á P I S z Výroční valné hromady okrsku Zahořany ve Staněticích 21.2.2015

Z Á P I S z Výroční valné hromady okrsku Zahořany ve Staněticích 21.2.2015 Z Á P I S z Výroční valné hromady okrsku Zahořany ve Staněticích 21.2.2015 Program: 1) Zahájení 2) Volba návrhové a volební komise 3) Zpráva výboru okrsku o činnosti 4) Zpráva velitele okrsku 5) Zpráva

Více

Projekt: Ochrana a podpora genofondu sýčka obecného na Moravě se zapojením zemědělské veřejnosti.

Projekt: Ochrana a podpora genofondu sýčka obecného na Moravě se zapojením zemědělské veřejnosti. Projekt: Ochrana a podpora genofondu sýčka obecného na Moravě se zapojením zemědělské veřejnosti. Sýček obecný (Athene noctua) patří v současnosti v ČR k velmi vzácným druhům sov zemědělské krajiny, přestože

Více

e-věstník 01 /2013 Správy CHKO Pálava a KS Brno Agentury ochrany přírody a krajiny ČR 11. března 2013 Úvodem

e-věstník 01 /2013 Správy CHKO Pálava a KS Brno Agentury ochrany přírody a krajiny ČR 11. března 2013 Úvodem Úvodem Vážení čtenáři, dostáváte do rukou první číslo našeho elektronického věstníku. Rádi bychom touto cestou oslovili zejména ty, kteří v Chráněné krajinné oblasti Pálava žijí, hospodaří, přispívají

Více

P o l o l e t n í z p r a v o d a j M í s t n í a kční skupiny Třeboňsko o.p.s. 1/2012 AKTUALITY

P o l o l e t n í z p r a v o d a j M í s t n í a kční skupiny Třeboňsko o.p.s. 1/2012 AKTUALITY P o l o l e t n í z p r a v o d a j M í s t n í a kční skupiny Třeboňsko o.p.s. 1/2012 AKTUALITY 8. VÝZVA 2012 MAS Třeboňsko také letos pokračuje ve vypisování výzev podle harmonogramu stanoveném ve Strategickém

Více

KARLOVARSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 3 315 km 2. počet obyvatel: 305 620. průměrná hustota: 93 obyvatel /km 2. nejvyšší bod: Klínovec (1 244m)

KARLOVARSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 3 315 km 2. počet obyvatel: 305 620. průměrná hustota: 93 obyvatel /km 2. nejvyšší bod: Klínovec (1 244m) KARLOVARSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha: 3 315 km 2 počet obyvatel: 305 620 průměrná hustota: 93 obyvatel /km 2 nejvyšší bod: Klínovec (1 244m) krajské město: Karlovy Vary poloha: leží v západních Čechách

Více

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015.

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Tento dokument obsahuje seznam zajímavých přírodních lokalit, které je možno lokalizovat v katastru města Strakonice v souvislosti s

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Martin Neruda 3), Jana

Více

PŘEHLED STUDIÍ A KONCEPČNÍCH PODKLADŮ

PŘEHLED STUDIÍ A KONCEPČNÍCH PODKLADŮ Ochrana před povodněmi na horní Opavě Příloha 1 Přehled studií a koncepčních podkladů Příloha 1 PŘEHLED STDIÍ A KONCEPČNÍCH PODKLADŮ S1 Vodohospodářská studie ochranných nádrží Nové Heřminovy na Opavě

Více

ČRS Místní organizace Litoměřice Velká Mlýnská 2, 412 01 Litoměřice

ČRS Místní organizace Litoměřice Velká Mlýnská 2, 412 01 Litoměřice ČRS Místní organizace Litoměřice Velká Mlýnská 2, 412 01 Litoměřice ZÁPIS + USNESENÍ z jednání výroční volební konference delegátů konané 11. 4. 2015 od 9.00 hod v restauraci LUNA v Litoměřicích Program:

Více

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU

SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU 15 LET SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO Z P R A V O D A J SEVEROČESKÉ POBOČKY ČSO - POBOČNÉHO SPOLKU č.24 září 2016. OBSAH: Úvodník (M. Pudil) 2 Změny v adresáři 3 Jarní monitoring jeřába popelavého v roce 2016

Více

Obyvatelstvo a bydlení

Obyvatelstvo a bydlení Strategický plán města Plzně Tematická analýza Obyvatelstvo a bydlení (pracovní verze k 6. 5. 2016) Plzeň, květen 2016 1 Zpracovatelský kolektiv Členové pracovní skupiny: RNDr. Miroslav Kopecký Ing. Zdeněk

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D

P R O V O Z N Í Ř Á D Masarykovo náměstí 128 756 61, Rožnov pod Radhoštěm Jakožto vlastník a správce komunikace vydává tento P R O V O Z N Í Ř Á D upravující v souladu se zák.č. 13/1997 o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších

Více

Výsledky monitoringu bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera LeConte) v České republice v roce 2006

Výsledky monitoringu bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera LeConte) v České republice v roce 2006 Page 1 of 5 Výsledky monitoringu bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera LeConte) v České republice v roce 2006 Foto: Ing. Otmar Vahala, SRS OBO Brno V roce 2006 monitorovala Státní rostlinolékařská

Více

Čtvrtletník naší dílny

Čtvrtletník naší dílny Významné události ze života naší dílny Realizujeme dva projekty z grantu na podporu realizace jednotlivých návrhových opatření 4. Komunitního plánu sociálních služeb města Litoměřice 2014 2017. Naše klientka

Více

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země Zpravodaj obce Jiříkovice 2/2013 JARO JE TADY! Milí spoluobčané, jaro už je v plném proudu. Proto mi dovolte pozvat vás na 3. jarní úklid obce a další akce s tím související. A zároveň vás také zvu na

Více

Prezentace Povodí Moravy, s.p.

Prezentace Povodí Moravy, s.p. Prezentace Povodí Moravy, s.p. RNDr. Jan Hodovský generální ředitel Staré Město, 31. července 2014 Rozloha povodí Moravy - oblast s celkovou plochou 21 423 km 2 - působnost 7 krajů - v povodí žije téměř

Více

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Úřad práce České republiky krajská pobočka v Příbrami Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Prosinec 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky

Více

Nadaèní fond Zelený poklad. sídlo nám. Republiky 1 301 00 Plzeò. administrace CpKP Západní Èechy Americká 29 301 38 Plzeò

Nadaèní fond Zelený poklad. sídlo nám. Republiky 1 301 00 Plzeò. administrace CpKP Západní Èechy Americká 29 301 38 Plzeò Nadaèní fond Zelený poklad sídlo nám. Republiky 1 301 00 Plzeò administrace CpKP Západní Èechy Americká 29 301 38 Plzeò tel./fax: 377 329 558 info@zelenypoklad.org è.ú.: 4821630227/0100 Komerè ní Banka,

Více

Zápis z jednání sportovní komise RM č. 5/2015 ze dne 26.05.2015

Zápis z jednání sportovní komise RM č. 5/2015 ze dne 26.05.2015 MÚ LOUNY Zápis z jednání str. 1 / 5 Zápis z jednání sportovní komise RM č. 5/2015 ze dne 26.05.2015 Přítomni: Omluveni: Hosté: Stanislav Svoboda, předseda komise Luděk Dvořák, Jaroslava Sádovská, Pavel

Více

Brigáda na pozemku u rybníčku

Brigáda na pozemku u rybníčku Úvod Rok 2014 byl v ČSOP Studénka velice pestrý. Uskutečnilo se 15 akcí, vybudovali jsme jednu naučnou stezku, vysázeli 20 000 stromků a mnohé další. Zaměstnání Bc. Ondřeje Bartoše vedlo k nárůstu aktivity

Více

Zpráva o činnosti. za rok 2005

Zpráva o činnosti. za rok 2005 DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK - OCHRANA PTACTVA Záchranná stanice živočichů Zábělská 75, 312 00 Plzeň tel: 37 74 600 88 (záznamník) mobil: 777 145 960, 777 194 095, 777 760 777 www: ptactvo.stb.cz E-mail:

Více

České Budějovice Řeky: Lužnice, Malše, Vltava Vodní nádrž: Římov Památky: 1. náměstí Přemysla Otakara II. se Samsonovou kašnou, radnicí a Černou věží

České Budějovice Řeky: Lužnice, Malše, Vltava Vodní nádrž: Římov Památky: 1. náměstí Přemysla Otakara II. se Samsonovou kašnou, radnicí a Černou věží České Budějovice Řeky: Lužnice, Malše, Vltava Vodní nádrž: Římov 1. náměstí Přemysla Otakara II. se Samsonovou kašnou, radnicí a Černou věží 2. katedrála sv. Mikuláše 3. Solnice 4. Koněspřežka (České Budějovice

Více

ČRS Místní organizace Litoměřice Velká Mlýnská 2, 412 01 Litoměřice

ČRS Místní organizace Litoměřice Velká Mlýnská 2, 412 01 Litoměřice ČRS Místní organizace Litoměřice Velká Mlýnská 2, 412 01 Litoměřice ZÁPIS z jednání výroční volební konference delegátů konané 5. 4. 2014 od 9.00 hod v restauraci LUNA v Litoměřicích Program: 1. zahájení

Více

Zápis Ze zasedání správní rady Svazku obcí Mikroregionu obcí Památkové zóny 1866, které se konalo v pondělí 24.11. 2014 od 17 hod. Obec Benátky.

Zápis Ze zasedání správní rady Svazku obcí Mikroregionu obcí Památkové zóny 1866, které se konalo v pondělí 24.11. 2014 od 17 hod. Obec Benátky. Zasedání SR č.03/2014 Zápis Ze zasedání správní rady Svazku obcí Mikroregionu obcí Památkové zóny 1866, které se konalo v pondělí 24.11. 2014 od 17 hod. Obec Benátky. Přítomni členové SR: T. Bouček (Benátky),

Více

Členové rady : Hosté. Omluveni

Členové rady : Hosté. Omluveni M ě s t o B y s t ř i c e n a d P e r n š t e j n e m ZÁPIS ZE ZASEDÁNÍ RADY MĚSTA Bystřice na Pernštejnem č. 14 /2009 konané dne 22.9.2009 v zasedací místnosti MěÚ Bystřice n.p. v 16:00 hodin Přítomni

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 2 Škola obnovy venkova, o.p.s. se sídlem v Libčevsi VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Základní údaje Název Používaná zkratka Právní forma Sídlo : Škola obnovy venkova, o.p.s. : ŠOV : Obecně prospěšná společnost

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 V roce 2017 bylo mapováno území a prováděny odchyty ve stejném rozsahu jako v předcházejících letech monitoringu. Metodika: Monitoring

Více

ANALÝZA MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ o NP Šumava 2011-2014

ANALÝZA MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ o NP Šumava 2011-2014 ANALÝZA MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ o NP Šumava 2011-2014 Obsah Úvod monitoring roku 2014 monitoring roku 2013 monitoring roku 2012 monitoring roku 2011 vývoj kauzy kůrovec v průběhu let 2011 2014 vývoj tématu

Více

SEVEROČESKÉ DOLY DATA A FAKTA

SEVEROČESKÉ DOLY DATA A FAKTA SEVEROČESKÉ DOLY DATA A FAKTA Bílina Chomutov Kadaň Litvínov DOLY BÍLINA Most DOLY NÁSTUP TUŠIMICE SRN K r u š n é h o r y Teplice Bílina Ohře Ústí n. L. Litoměřice Děčín N Žatec Ředitelství SD a. s. Elektrárny

Více

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Soukromé reálné gymnázium Přírodní škola, o.p.s. Praha 2004 Expedice Tepelsko 2004 Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Alena Švarcová, Alexandra Brabcová, Jan Dernovšek, Barbora Jindrová, Kateřina

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PŘEDSEDNICTVA TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 214

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PŘEDSEDNICTVA TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 214 ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PŘEDSEDNICTVA TECHNOLOGICKÉ AGENTURY ČR č. 214 Datum: 26. 6. 2014 Od do: 13:30 16:20 h Místo: Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace, Bendlova 1407/7, Liberec Přítomni:

Více

Monitoring sýčka obecného na Moravě

Monitoring sýčka obecného na Moravě Projekt Monitoring sýčka obecného na Moravě je financován z prostředků EHP a Norských fondů 2009-2014 a Ministerstva životního prostředí v rámci Malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně Měsíční statistická zpráva únor 2016 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském

Více