ZÁKLADY VHT. Zpracoval: Ondřej Valášek. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 48)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADY VHT. Zpracoval: Ondřej Valášek. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 48) www.kct-slovan-pardubice.info"

Transkript

1 ZÁKLADY VHT Zpracoval: Ondřej Valášek KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 48)

2 OBSAH: Úvod... 4 Základní pokyny k bezpečnému provozování VHT... 5 Příprava na vysokohorskou akci... 5 Vedení horské túry... 5 Speciální zásady při provozování VHT... 5 Uzly a navazování se na lano... 6 Kotvící uzly... 6 Osmičková smyčka...6 Vůdcovská smyčka ("Krejčík")...7 Lodní smyčka...7 Spojovací uzly... 9 Protisměrný osmičkový uzel...9 Ambulanční uzel ( plochá spojka ) Jednoduchý rybářský uzel ( malá autíčka ) Dvojitá rybářská spojka ( dvojitá autíčka ) Prusíkovací uzly Prusík Machardův prusík Dvojitý prusík Karabinový ovinovací prusík Navázání přímé Při samotném použití sedacího úvazu: Kombinovaný úvaz: Navázání nepřímé (s vložením mezičlánku) Při samotném použití sedacího úvazu: Kombinovaný úvaz: Nouzové způsoby navázání Sedačka ze smyčky Klettersteig Via ferrata zajištěná cesta Zdroje nejčastějších nebezpečí na klettersteigu jsou: Nejvážnějším z těchto nebezpečí je absence dynamického jištění Výpočet: délka pádu/účinná délka lana Pohyb na klettersteigu a další turisté Ferátové sety Systém V Systém Y Úvazy Karabiny na klettersteigu Smyčky Další výbava Obtížnost KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 2 (celkem 48)

3 Jištění a slaňování Fixní lano Tzv. lanové zábradlí Slaňování Slaňování s osmou Průběh slaňování Vtažení předmětu do osmy Kroucení lana a tření o skálu, lano nejde stáhnout Slaňovací stanoviště Slaňování s poloviční lodní smyčkou Historické a nouzové způsoby slaňování Několik dobrých rad Slaňování se sebejištěním Prusík umístěný pod slaňovací pomůckou Prusík umístěný nad slaňovací pomůckou Bezpečnost osob v blízkosti bouřek Fyzikální podstata Statistiky Prevence Nebezpečná místa a situace Nouzová opatření Nebezpečí a záchrana Nesoustředěnost Vrchol není cíl Strach z promarněné investice Posilování trpělivosti Řady náročnosti ZDRAVOVĚDA Resuscitace Nezapomeňte: Pamatujte si: Podchlazení Průběh hypotermie-podchlazení: První pomoc na místě nehody (závisí na místních podmínkách): Další postup se řídí dle stadia podchlazení: První pomoc na chatě: Prevence chladových poškození: ZÁCHRANA Přivolání vrtulníku Nouzový transport KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 3 (celkem 48)

4 Úvod Smyslem tohoto zpracování je seznámit návštěvníky a milovníky hor se základními informacemi, technikami, a nebezpečím při Vysokohorské turistice. Toto zpracování se zabývá základy uzlování a navazování lana k sedacím, prsním a ferátovým úvazkům, spojováním lan, které může turista využít při zajištěných výstupech (tzv.klettersteig), a nebo jinde při výstupech či sestupech ve Vysokohorském terénu. Z toho důvodu je věnována pozornost také slaňovacím technikám, a nebo postupu po fixním laně, jelikož není v horách vyloučené že se turista může dostat do situací kde tyto techniky může použít a mohou mu pomoci zvládnout někdy i za jiných okolností neřešitelnou situaci. Pozornost je také věnována bezpečnosti za bouřky, kdy jest právě ona příčinou těch nejnebezpečnějších situací, které mohou v horách nastat. Proto jest také zmíněna alespoň základní zdravověda a záchrana, kterou je dobré znát jelikož není nikdy vyloučené že se turista do některé z nebezpečných a života ohrožujících situací může na horách dostat. Není však smyslem zde popisovat všechny věci a okolností s kterými je možné se v horách setkat ať už při pohybu v klasickém, skalnatém a nebo sněhovém terénu. Opravdu základní informace je možné doplnit z literatury a nebo ze zkušeností z pěší turistické praxe. Pokud by však turista uvažoval o tom že by chtěl pokračovat s náročnějšími podniky ve Vysokohorském prostředí, tak by bylo potřeba seznámit se blíže z odbornou literaturou toto obsahující, a absolvovat v praxi buďto dalšími kursy VHT, a nebo výstupy ve vysokohorském terénu. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 4 (celkem 48)

5 Základní pokyny k bezpečnému provozování VHT Příprava na vysokohorskou akci seznámit se před akcí VHT s podmínkami akce, technickým vybavením zahájit akce VHT v dobrém zdravotním stavu (pozor na noční přejezdy) nepoužívat alkoholické a návykové látky před a během činnosti VHT (pojištění) nahlásit včas jakoukoliv změnu zdravotního stavu vedoucímu akce VHT seznámit se s dodržováním bezpečnostních pravidel, řídit se pokyny a informacemi vedoucího akce VHT vedoucí akce poučí účastníky o úrazové prevenci, nepřipustí účast jednotlivců bez řádné výstroje a výzbroje, která byla stanovena na danou akci Vedení horské túry důsledně vyžadovat dodržování bezpečnostních pravidel při akci dodržovat metodické a bezpečnostní postupy a zásady akce VHT vždy přizpůsobit možnostem, podmínkám a zdravotnímu stavu účastníků nahlásit jakoukoliv změnu zdravotního stavu v průběhu akce vedoucímu VHT ovládat zásady poskytnutí první pomoci, přivolání pomoci a transportu s ohledem na zdravotní stav účastníků akcí VHT, na stav terénu, klimatickým podmínkám, stavu výstroje a výzbroje akci povolit, eventuelně změnit nebo ukončit akci v případě ohrožení zdraví a života účastníků akce VHT neodkladně zastavit plánovaný průběh akce a provést nezbytná opatření a nepřipustit další možné ohrožení být vybaven prostředky a pomůckami k poskytnutí první pomoci v případě úrazu (smrti) být nápomocen při vyšetřování události, zajišťovat nezbytné doklady a oznámení při nutné nepřítomnosti vedoucího akce (např. doprovod při transportu) dodržovat pokyny jeho zástupce Speciální zásady při provozování VHT před vlastní akcí se seznámit s účastníky (např. cvičné skály) před akcí VHT co nejpřesněji zjistiv aktuální stav počasí a předpověď a dané oblasti zjistit telefonní spojení na záchrannou službu, chatu, zastupitelský úřad a tel. čísla uložená v tel. přístroji dodržovat časový plán nahlášené túry, v případě zdržení je nutné ihned podat informaci (viz zápis do knihy túr) při pořádání expediční VHT s předstihem se seznámit se zdravotními a bezpečnostními riziky dané oblasti, zajistit včas patřičná očkování při pobytu v mimoevropských zemích informovat zastupitelský úřad o pobytu a programu v dané zemi účastníci zahraničních akcí VHT musí mít cestovní pojištění platná pro VHT KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 5 (celkem 48)

6 Uzly a navazování se na lano Navázáním uzlu na lano se snižuje nosnost lana téměř o polovinu. Ale čím více je lano v uzlu ovíjeno v závitech, tím je uzel nosnější. Např. osmičkový uzel, kde je lano v oku vícekrát překřížené a ohnuté v obloucích o větším poloměru, unese více, než třeba Vůdcovský uzel. Kotvící uzly používají k připevňování lana. V horolezectví nejčastěji k jistícímu bodu (např. skoba, nýt, apod. opatřené karabinou), a nebo k úvazu na těle lezce při navazování se na lano. Osmičková smyčka využití - pro lano: ANO; pro popruh: ANO Možnosti využití smyčky jsou rozličné: 1.Nejčastěji se používá k navazování na lano, - k úvazu. Uzel nejeví tendenci se rozvazovat, a při silném utažení jde poměrně rozumně rozvázat 2.Samozřejmě je možno smyčku- uzel použít k jakémukoliv ukotvení lana k jistícímu bodu. Například k ukotvení konce fixního lana. 3.Uzel je také možno dělat na krátkém kusu lana za účelem vytvoření smyčky coby jistícího prostředku, tzv. spárové smyčky. Uzel se pak vkládá do skalní pukliny, která se zužuje, čímž v ní založený uzel drží 4.Uzel se relativně dobře váže jednou rukou na konci lana, které k člověku visí shora. Toho jde dobře využít pro svazování dvou konců kusu lana či popruhu, protaženými skalními hodinami.. Osmičkový uzel je řazen mezi velmi bezpečné uzly. Prameny lana je třeba vést úhledně vedle sebe, a uzel po dovázání dobře utáhnout. Uzel se snadno vizuálně kontroluje díky jeho pravidelnému tvaru, čímž je vhodný pro začátečníky. Doporučuje se při navazování lana na úvaz dělat na koncovém cancouru pojistný uzlík. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 6 (celkem 48)

7 Vůdcovská smyčka ("Krejčík") využití - pro lano: ANO; pro popruh: ANO Vůdcovský uzel je nejjednodušší uzel pro vytvoření smyčky 1.K jakémukoliv ukotvení lana k jistícímu bodu. Například k ukotvení konce fixního lana. 2.Provázaná koncem lana - viz.obrázek. Nejeví tendenci k samovolnému rozvazování, což ale nemusí platit u tuhých lan se špatnou uzlovatelností. Je schopen se při silném zatížení při zachycení pádu "pekelně" utáhnout. Pokud máte podezření, že na vašem laně se špatně utahují uzly, navažte koncovým cancourem pojistný uzlík. 3.Navázání doprostřed lana. Často se k tomuto účelu používá, i když ne vždy je pro vázání uprostřed lana optimální. Situace, kdy je vázán uprostřed lana dobrý jsou: a) brzdící uzel na laně při postupu po ledovci; b) navázání se na lano pro vícero druholezců na jednom laně. 4.Vytvoření smyčky s uzlem pro zakládání do skalní pukliny (coby jistící prostředek, tzv. spárová smyčka). Uzel se vkládá do skalní pukliny, která se zužuje, čímž v ní založený uzel drží, a ven ze skály trčí oko smyčky, do které se cvaká karabina postupového jištění. Často se používá na pískovcových skalách. Lodní smyčka využití - pro lano: ANO; pro popruh: ANO KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 7 (celkem 48)

8 Smyčka, která se při zatížení stahuje. Používá se ke kotvení lana. Je možno ji vázat provazováním konce lana, ale také je možno ji navázat uprostřed lana. Právě toto navázání uprostřed lana se provádí nejčastěji. Její předností je, že prameny lana jde posunovat v uzlu, aniž bychom museli uzel úplně rozvázat, stačí jej pouze nepatrně povolit. Přitom stále může být uzel zajištěn v karabině. Smyčka se utahuje a drží i při zatížení jen jednoho pramene lana vycházejícího z uzlu. Má ale několik problémů: 1.Pokud by jeden z pramenů byl krátký (viz. na obr. situace vpravo), tak pozor, cancour se může snadno vyvléknout ven z uzlu, hrozí tak úplné rozvázání uzlu. Proto se Lodní smyčka nedoporučuje provazovat na konci lana. 2.Naopak navázaná uprostřed lana, kdy oba prameny z ní vedoucí jsou delší, je přijatelně funkční. Nutno však jí úhledně vázat aby nedošlo k prokluzu lana! 3.Zvláště na karabinách, Lodní smyčka při tahu za jeden pramen občas nevyzpytatelně proklouzne. Při činnostech využívajících lodní smyčku na karabině, kdy očekáváme tah jen za jeden pramen, se ji raději vyhýbáme a neděláme ji. Ovšem při tahu za oba prameny lana drží lodní smyčka na karabinách velmi dobře. Přitom se síla tahu obou pramenů nemusí zdaleka sobě rovnat. Nejčastější využití Lodní smyčky je při sebejištění jističe na štandu. Používá při odsazení pozice horního jističe, který shora jistí druholezce, dál od jistícího bodu stanoviště (např. situace: jistící kruh je na samém vrcholku věže, ale jistič potřebuje kvůli drhnutí lana o skálu být na okraji stěny). Tehdy se jistič sebezajistí za první pramen vedoucí z Lodní smyčky, a na druhý pramen pomocí "Krejčíku" připne jistící pomůcku. Tah tak bude působit na oba prameny a prokluzování Lodní smyčky je tím znemožněno. Dračí uzel je náchylný k samovolnému rozvázání KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 8 (celkem 48)

9 Spojovací uzly se nejčastěji v horolezectví používají ke spojování dvou lan k sobě, a ke spojování dvou konců krátkých kusů lan a popruhů, tzv. smyček. Protisměrný osmičkový uzel využití - pro lano: ANO; pro popruh: ANO Hodí se jen pro spojení konců lana stejného průměru, nebo popruhů stejné šíře. Uzel nejeví žádné tendence k samovolnému rozvazování, snad jedině při extrémně silném a v nevhodném směru vedeném tření o skálu je možné, že by se rozvázal. Po silném zatížení jde relativně dobře rozvázat. Uzel je rovněž dobrý na spojování obou konců krátkého popruhu k sobě-smyčka. A je přitom bezpečnější, než podobný Skotský uzel. Koncové cancoury lana nebo popruhu se musejí dělat dostatečně dlouhé. U lan kulatého průřezu tak min. 10 cm, u popruhů platí zásada, že koncový cancour musí být dlouhý alespoň trojnásobek šířky popruhu. Aby jeho nosnost byla co nejlépe využita, je nutno prameny lana nebo popruhu v něm vést pravidelně a co nejúhledněji. Protisměrný osmičkový uzel sice nemá tendenci k samovolnému rozvazování, přesto je ale dobré jej vylepšit tak, že na zbytkových koncích lana uděláme pojistné uzlíky ovázané okolo pramenů lana z uzlu vycházejících. Aby svou funkci dobře plnily, je nutno pojistné uzlíky vázat těsně u hlavního spojovacího uzle. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 9 (celkem 48)

10 Ambulanční uzel ( plochá spojka ) využití- pro lano: ANO; pro popruh: ANO Používá se ke spojení dvou kruhových smyček. V této "ploché" podobě způsobuje uzel jen minimální pevnostní ztráty. Mohou se tak spojovat jak smyčky kulatého průřezu, tak i popruhy. Ovšem i samotné smyčky mohou obsahovat své spojovací uzly, v případě popruhů to pochopitelně mohou být i švy. Je třeba spojovací uzel nebo šev umísti tak, aby nebyl v místě kontaktu obou smyček, tedy ve vlastním Ambulančním uzlu! Pozor (!), při zpětném přesmyknutí jednoho pramene může na jedné na jedné ze smyček vzniknout Prusík, což způsobí zbytečně velkou ztrátu pevnosti tohoto spojení. Jednoduchý rybářský uzel ( malá autíčka ) Jednoduchý rybářský uzel je sice plně funkční, ale přeci jen není tak bezpečný, jak by se hodilo. Jen jednoduchý uzlík na každém prameni je málo, u nových nebo tuhých lan se uzlík nemusí zcela utáhnout, a při jakémkoliv nežádoucím namáhání, např.třením se o skálu, by se mohl rozvázat. Proto se dává přednost dvojitému rybářskému uzlu, který lze považovat za velmi bezpečný spojovací uzel. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 10 (celkem 48)

11 Dvojitá rybářská spojka ( dvojitá autíčka ) lano: ANO; popruh: NIC MOC Velmi dobré spojení pro lana nestejně velkého průměru. Ovšem nejčastějším využitím Dvojitého rybářské spojky je spojení dvou konců lan k sobě, když chceme mít dlouhé dvojité lano pro dlouhé slanění. Uzel není náchylný k samovolnému rozvázání, a tak se uplatňuje všude tam, kde jde o naši bezpečnost. Jde po silném zatížení dost pracně rozvazovat. Jeho vázání je trochu krkolomné. Hotová a utažená Dvojitá rybářská spojka je sice přehledná, ale jen její vizuální kontrola nestačí Rybářská spojka má totiž takovou svou "nevlastní sestru", která je jí na pohled zcela podobná, ale ve skutečnosti je zcela jiná. Ona chyba spočívá v tom, že rybářské uzle nejsou navázány "proti sobě", aby se srazili, ale "od sebe", takže se při tahu za lana od sebe rozjedou a lana se rozpojí!! Rozpoznat od sebe obě varianty jen letmým pohledem je téměř nemožné. Proto je vždy nutné jakoukoliv rybářskou spojku před zatížením podrobněji zkontrolovat - prohmatáním uzlu, drobným tahem ověřit, jak jsou prameny lana uzlem vedeny - zvláště máme-li se spoléhat na uzel, který vázal někdo jiný! KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 11 (celkem 48)

12 Prusíkovací uzly se v horolezectví využívají nejvíce ke šplhu po laně, a k fixování (upevnění) na laně, ať už při sebejištění při slaňování, anebo při záchranných postupech, jako je vytahování nemohoucího lezce na jistící stanoviště, vytahování z ledovcové trhliny, spouštění se zraněným, apod. Prusíkův uzel má jméno po svém vynálezci, rakouském profesorovi Karlovi Prusíkovi, který jej údajně vymyslel na jedné ze svých túr. Prusíkův uzel slouží jako jednoduchý prostředek pro šplhání nebo upevnění na laně. Skládá se z dvakrát či vícekrát provlečené smyčky z tenčí šňůry navinuté kolem silnějšího lana. Prusík využití - pro lano: ANO; pro popruh: NE Ve skautské terminologii se nazývá Liščí smyčka. Jedná se o základní a nejjednodušší prusíkovací uzel. Lze jej vázat jednou rukou. Podle počtu omotání smyčky kolem lana rozeznáváme jednoduchý prusík, dvojitý prusík, trojitý prusík, atd. Tento prusíkovací uzel je symetrický, a tak drží v obou dvou směrech stejně. Nevýhodou tohoto uzlu je, že funguje jen se smyčkami výrazně tenčími, než je lano. Například na laně o průměru 11 mm funguje nejvíce 5 mm prusíkovací smyčka. Tenké smyčky mají menší nosnost, a jsou málo odolné proti destrukci. Při použití tlustších smyček začne uzel prokluzovat. Používat se dají jen kulaté smyčky, u plochých popruhových smyček uzel nefunguje spolehlivě. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 12 (celkem 48)

13 Machardův prusík využití - pro lano: ANO; pro popruh: ANO Velmi dobrý prusíkovací uzel, je jedním z nejlépe fungujících. Špatně se však váže jen jednou rukou, a tak pro jeho uvázání musíme mít obě ruce volné. Drží perfektně i na širokých dutých popruzích (25 mm), a tlustých smyčkách kulatého průřezu (9 mm), ale taková tlustší smyčka musí být okolo lana ovinuta alespoň čtyřikrát, jinak může uzel prokluzovat a pomale sjíždět po laně dolů! Je-li ale počet ovinutí dostatečný, uzel se při zatížení hodně utahuje, posunování vzhůru pak může být pracnější. O to však lépe drží při zatížení v nečekaném okamžiku. Je vhodný na zajištění, předpokládá-li se postup po fixním laně terénem, jenž je ohroženo padajícím kamením, a kde je tudíž žádána vysoká nosnost a odolnost prusíkovací smyčky. Dvojitý prusík Výborný na sebezajištění při slaňováním na dvojitém laně (po němž se nejčastěji slaňuje). Snadno se váže. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 13 (celkem 48)

14 Karabinový ovinovací prusík Tento prusík je asymetrický a optimálně drží jen v jednom směru zatížení. Smyčkou je nutno lano a karabinu ovinou minimálně třikrát, nejlépe však čtyřikrát, aby prusík neprokluzoval dolů!! V opačném směru zatížení prokluzuje. 5 mm smyčka funguje, 6mm a více nefunguje spolehlivě až vůbec. Při použití úzkého popruhu (15 mm) funguje, ale je nutno mít smyčku ovinutou okolo lana a karabiny minimálně čtyřikrát. Při použití tlustých, dutých popruhových smyček (25 mm) vůbec nefunguje. Uzel lze vzhůru posunovat tahem za karabinu, což je pohodlné zvláště v zimě, když má člověk zkřehlé prsty u rukou. Tahem za karabinu se však může prusíkovací uzel roztáhnout! V případě silného zatížení v nečekaném okamžiku pak může tento prusík proklouznout dolů, nezabrat. Proto je před zatížením nutno ho popotáhnutím za smyčku utáhnout. V průběhu prusíkování je dobré uzel stále kontrolovat. Tento prusík se hodí zvláště pro prusíkování v zimním, lehčím terénu (např. svah s měkkým sněhem o sklonu ) při postupu po fixním laně, kdy se člověk do prusíku zapne jen pro jistotu, ale ke stálému visení jej nepoužívá, a postupuje vlastními silami šlapaje ve sněhu a spíše požaduje, aby šel prusík po laně snadno posunovat vzhůru. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 14 (celkem 48)

15 Navázání přímé Při samotném použití sedacího úvazu: je bod navázání pod těžištěm lidského těla, a při nekontrolovaném pádu hrozí převrácení hlavou dolů! Lezci používající jen sedák musí být zkušení, ovládat odskoky od skály, musí mít nad pádem kontrolu. Pády musí být krátké, neboli postupové jištění musí být blízko sebe. Také musí být postupové jištění kvalitní Důležité upozornění: Lano se bezpodmínečně musí do sedáku vkládat tak, jak doporučuje výrobce sedáku, je-li nám tento údaj znám. Samotný prsní úvaz se nemá používat!!! Pro vázání smyček na konci lana platí ty samé uzly, co u sedacího úvazu, tj. nejlépe se hodí Osmičková smyčka. Samotný prsní úvaz se nemá používat, navázání přichází k úvahu jen v nouzi!! Není-li jiná možnost (např. po ztrátě ostatní výstroje). Při delším /časově/ visu v prsáku na laně může nastat tzv. ortostatický šok, což je kolaps oběhové a následně nervové soustavy těla v důsledku nerovnoměrné cirkulace krve v těle - od 1 až 2 hodin je jistá smrt! KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 15 (celkem 48)

16 Kombinovaný úvaz: Při jakémkoliv navázání na kombinovaný úvaz je nutno dosáhnout toho, aby zatížení během visu působilo na oba úvazy, sedací i prsní, a to tak, že jako první se má do záběru dostat sedací úvaz. Dosáhne se toho tím, že se oko (smyčky na laně, nebo pomocné smyčky) procházející sedákem udělá trochu menší, kratší. Prsák se má dostat do záběru (zatížení), až když se trup těla mírně zakloní dozadu. Co se navážeme na kombinovaný úvaz, tak vždy provedeme kontrolu díla: Postavíme se rovně, normálně vzpřímeně, rukou uchopíme lano, za které případně budeme viset, a zvedneme jej nad hlavu, aby bylo svisle vedené nahoru a zatáhneme za něj. Musíme cítit, že lano nám tahá za sedák, zatím co na prsáku se tah téměř nijak neprojevuje. Poté provedeme záklon trupu dozadu, a při tom musíme pociťovat, že prsák se dostává do záběru. Zároveň bychom se měli cítit poměrně volně, kombinovaný úvaz by nás neměl nějak zásadně omezovat v pohybu. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 16 (celkem 48)

17 Navázání nepřímé (s vložením mezičlánku) Při samotném použití sedacího úvazu: Přímé spojení lanem je vždy bezpečnější a tak by se mu měla dávat přednost. Pokud se navazujeme na konec lana, tak většinou platí, že lano jde provléci sedákem stejně, jako bychom provlékali mezičlánek (smyčku, karabinu). Existuje jedna situace, kdy je vložení mezičlánku rozumné řešení - potřebujeme-li se navázat doprostřed lana. Na laně se udělá Vůdcovská smyčka ("Krejčík"), a ta se k sedáku připne karabinou k jistícímu oku sedáku.. Takto navázán smí člověk lézt pouze s horním jištěním, např. jako druholezec. Karabina k tomu použitá musí mít pojistku zámku! Nosnost karabiny v podélném směru při zavřeném zámku musí být min. 25 kn v podélné ose karabiny, a 7 kn napříč karabinou. Samotný prsní úvaz se nemá používat!!! Pouze pokud bychom se opět navazovali doprostřed lana, tak nastane situace, kdy je lepší použít hned dva mezičlánky. Do prsáku se naváže pomocná smyčka spojená do okruhu protisměrným osmičkovým uzlem a spojí se s lanem karabinou. Pokud by se jako mezičlánek použila jen samotná karabina, není to ideální, většinou se karabina dostane do podélné polohy mezi oky prsáku, a lano pak může karabinou působit napříč, kdy má karabina menší nosnost. Úplnou hrůzou by bylo zatížení napříč směrem na zámek. Kombinovaný úvaz: Zde se uplatní jako vložený mezičlánek pouze smyčka, nejlépe popruh s nosností minimálně 15 kn. Je také možno použít smyčku kulatého průřezu, ale to minimálně o průměru 9 mm. Buď popruh se čtyřmi proužky tzn. aspoň 20 kn, nebo kus lana kulatého průřezu o průměru cca mm. Použitá smyčka musí být kvalitní a zachovalá! Na popruhu nebo lanové smyčce se vytvoří vůdcovským uzlem první oko, ve kterém je sedací úvaz, a druhé oko, ve kterém je prsní úvaz, se vytvoří už jen skotským uzlem. Lano se prováže skrz obě oka smyčky přes vůdcovský uzel, který oka spojuje. Oko smyčky procházející prsním úvazem musí být o trochu volnější než oko procházející sedákem. Při případném visu musí tíha jako první působit na sedák, prsák se má do zatížení dostat až při záklonu trupu těla dozadu. Pro smyčky tvořené na laně platí to samé, co pro přímé navazování se na samotný sedací úvaz, tzn. nejlépe se hodí Osmičková smyčka. Tento způsob navázání lze hodnotit jako velmi bezpečný. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 17 (celkem 48)

18 Nouzové způsoby navázání Sedačka ze smyčky Používá se pouze pro lezce s horním jištěním. Dělá se pomocí kruhové smyčky ovázané okolo pasu těla, která tak primitivně nahrazuje sedací úvaz. Lano se k ní musí navázat buď přes mezičlánek (karabinu s pojistkou), nebo přímo (nejlépe Osmičkovou smyčkou na laně). KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 18 (celkem 48)

19 Klettersteig Via ferrata zajištěná cesta Zdroje nejčastějších nebezpečí na klettersteigu jsou: absence dynamického jištění, množství cizích turistů na trase (mohou na vás spadnout přímo oni, nebo mohou uvolnit kamení, které na vás spadne, apod.) ocelová lana, častý zajišťovací prostředek na klettersteigu, je v případě bouřky ideálním bleskosvodem Nejvážnějším z těchto nebezpečí je absence dynamického jištění. Jen málokdo si uvědomuje, že na exponovaných úsecích takových "železných" cest hrozí při uklouznutí a pádu výrazně větší nebezpečí, než při jištění horolezeckým způsobem. tzv. pádový faktor - Čím vyšší pádový faktor tím větší "pecka" (PF max. do hodnoty 2! ) Výpočet: délka pádu/účinná délka lana Budou-li ukotvení fixu po 5 m a lezec spadne těsně pod horním kotevním bodem, pádový faktor bude 6 (délka lana)! Naproti tomu při postupu lanového družstva, které se jistí horolezeckým způsobem, se může faktor v nejhorším případě rovnat 2! - Jedinou rozumnou cestou jak systém vylepšit je vložit mezi úvaz a závěsné lano tlumič pádu Krátké smyčky používané na klettersteigech téměř nepruží, i když jsou někdy z dynamického lana. Aby toho nebylo málo, následky pádu ještě zhorší použití samotného sedacího úvazu. V něm má člověk těžiště těla nad ním, a při tak tvrdém dopadu se trup těla zvrátí dozadu. Nikdo nemá tak silné břišní svaly, aby v okamžiku unesly 2,5 tuny! Člověk se pod dopadu obrátí hlavou dolů, získá rotační pohyb a hlavou se s téměř jistotou udeří o skálu pod sebou. Pohyb na klettersteigu a další turisté Pozor na tzv. stádový pud. Platí zásada, že na ocelovém laně v úseku mezi ukotveními se smí pohybovat pouze jeden člověk! (zachovávat dostatečné rozestupy - počítat s možným pádem prvého lezce a jeho průvěsem do cesty druhého spodního lezce!) Rozhodně nevstupovat do míst, kam padá kamení! KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 19 (celkem 48)

20 Ferátové sety Systém V Nazývá se tak proto, že svou konstrukcí připomíná písmeno V. K úvazku je připevněn tlumič, jímž je protažena zhruba 2 m dlouhá lanová smyčka na koncích opatřená karabinami. Tlumič se nachází uprostřed smyčky. Na ocelové lano se musí (!) cvakat jen jedna smyčka, druhá se ponechá volně viset, nebo se cvakne do poutka na sedáku či slaňovacího oka na sedáku. Při pádu se právě tato volná, nepoužitá smyčka vtáhne do tlumiče. Systém Y Nazývá se tak proto, že svou konstrukcí připomíná písmeno Y. K úvazku je uzlem připevněna smyčka. První 1 m - 1,5 m smyčky je prověšeno, pak je smyčka vpletena do tlumiče, který je připevněn k úvazku, a za tlumičem se rozdvojuje, většinou tak, že na jeden, hlavní, pramen smyčky je uzlem připevněn druhý kratší pramen, a oba jsou pak zakončeny karabinou. Velikou výhodou tohoto systému je, že člověk s ním může spadnout i když má na ocelovém laně karabinami zapnuté obě smyčky zároveň. Druhá smyčka s druhou karabinou tak zálohuje tu první. Po každém pádu je třeba lano zpátky skrz brzdu nasoukat do pohotovostní polohy!!! Pokud se tak neučiní, brzda se stane nefunkční!!! Sedací a prsní úvazek spojit nejlépe plochou smycí pomocí protisměrného nebo osmyčkového uzlu a asi v jedné třetině udělat na místě těžiště uzel pro navázání setu! V praxi to funguje následovně. Tlumič, většinou kovový výlisek, má v sobě různé otvory, jimiž se proplete lanová smyčka, a ta se nechá v úseku mezi tlumičem a uzlem, kterým je připevněna k úvazu, volně prověšená zhruba v délce 1 m - pokud není smyčka spojena s úvazkem a brzdou v jeden celek (viz.obr) musí mít nějaké zakončení - aby nedošlo k vyjetí z brzdy! Tlumič se rovněž přidělá k úvazu. Při pádu se pak lanová smyčka začne otvory tlumiče protahovat, dokud do sebe tlumič nenatáhne celý onen 1 m prověšené části smyčky pod tlumičem. Tření lanové smyčky vpletené do otvorů tlumiče tak absorbuje část pádové síly, ztlumí pád. Úvazy Naprostou šíleností je používat samotný prsní úvaz. Samotný sedací úvaz také není vhodný, na klettersteigu vznikají až příliš tvrdé pády. V úvahu tak připadají jen kombinované a celotělové úvazy. Podniká-li člověk túru s batohem, musí celotělový nebo kombinovaný úvaz mít určitě! KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 20 (celkem 48)

21 Karabiny na klettersteigu Tyto karabiny se značí písmenem K v kroužku. Musí mít nosnost v podélné ose min. 25 kn, musí být opatřeny gumičkou či svorkou, která bude udržovat smyčku vždy v ohybu karabiny tak, aby karabina byla zatěžována v podélné ose, musí mít automatické pojistky. Automatické pojistky existují dvojího druhu. Otočné, které se otáčejí okolo zámku karabiny vpravo - vlevo, a bajonetové, které se po zámku karabiny posouvají nahoru - dolů. V žádném případě se nehodí karabiny se šroubovací pojistkou (závitem), jejich obsluha je zdlouhavá, a svádí k tomu se na pojištění zámku vykašlat. Karabina je lámána bočním zatížením. Na to není karabina konstruována a její nosnost v tomto směru není velká. Z toho vyplývá preferovat jistící systém Y, neboť při něm je možno mít v ocelovém laně zapnuté obě smyčky zároveň, kdy jedna druhou zálohuje. Popruhy musí být ke karabině fixovány v jejím menším zaoblení (! příčné zatížení karabiny!) Karabiny by měli být fixovány na lano pevně - NAŠITÍM (uzly se mohou povolit) To platí i pro brzdu připevněnou na úvazkový pás, doporučuje se používat sady s našitou smyčkou nebo připevněnou jednoduchým prusíkovým uzlem která se připevní polovičním prusíkovým uzlem k úvazku. (nebo speciální karabinou ne s menší pevností lomu než 10KN) Smyčky Musí mít velkou nosnost. Nejlepší jsou z dynamického lana o průměru 9 mm - 11 mm. Lano použité na tyto smyčky musí být nové, kvalitní. Bylo-li do smyček často padáno, musí se smyčky vyřadit! Další výbava Přilba - je naprostou nezbytností, Rukavice, Lano (není vždy nutné), kvalitní obuv (pohorky s dobrým vibramem), základní lékárničku, čelovou svítilnu, rezervní oblečení do špatného počasí, žďárského vak na nouzový bivak, mapu, buzolu a výškoměr Obtížnost Nejnižší stupeň v této klasifikaci představuje písmeno velké A, které je počátkem obtíží. Klettersteig označený písmenem C je možné považovat za obtížný, cesty s označením D a E jsou již vážnými až extrémními počiny. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 21 (celkem 48)

22 Jištění a slaňování Jištění je způsob, jakým se zabezpečíme lanem proti pádu. Fixní lano Fixní lano je takové lano, které je minimálně za svůj horní konec pevně ukotveno k jistícímu bodu v terénu (počet ukotvení ale může být i větší, než jen jeden). Fixní lano se tedy nijak neposunuje, nedobírá, prostě je pouze natažené v terénu. Tzv. lanové zábradlí Lano se ke skále pevně ukotví za několik bodů. Především za oba konce, a pak několikrát i za smyčky navázané na laně v jeho průběhu. Instalace lana v terénu předpokládá, že ve skupině je alespoň jeden zdatný člen, který instalování lana provede. Ostatní lezci se pak k lanu připnou smyčkou opatřenou na konci karabinou, která se na fixní lano cvakne. Lezec pak při postupu karabinu za sebou táhne - tzv. "lanovka". Postup je prakticky totožný jako na klettersteigu, proto je dobré mít stejné vybavení. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 22 (celkem 48)

23 Slaňování Slaňovat je možno po jednom prameni lana, např. fixní lano viz.obr 1, ale v naprosté většině se slaňuje po dvojitém laně, čehož se dosáhne tak, že se jednopramenné lano přehne napůl, a jeden pramen se protáhne okem slaňovacího stanoviště. Umožňuje to lano po slanění stáhnout dolů viz.obr 2. Po dvojitém laně se tedy slaňuje vždy, když chceme po slanění dole na zemi vzít lano někam pryč k dalšímu použití. Pozor ale - max. délka slanění je pak jen poloviční k délce celého lana. Je praktické mít na laně přesně označenou půlku (např. značkovacím fixem /od výrobce lana!/, nebo lepící páskou, apod.). Pokud totiž pak máme onu označenou půlku lana nastavenou v oku slaňovacího stanoviště, máme zaručeno, že oba konce lana jsou dole ve stejné horizontální úrovni a tudíž je nám celá max.délka napůl přeloženého lana k dispozici. I kdyby jen jeden pramen lana nesahal k zemi, hrozí při vyjetí slaňovací pomůcky ven z tohoto pramene lana pád na zem! Lano by totiž v ten moment bylo zatíženo jen za jeden pramen a vytáhlo by se ven ze slaňovacího stanoviště, podobně jako když lano stahujeme - viz.obr 3. obr 1 obr2 obr3 Ke slaňení po dvojitém laně je možno též použít dvě lana, která se spojí uzlem. Potom je ale nutno si pamatovat, jak je spojovací uzel umístěn vůči slaňovacímu stanovišti. Jde o to, že po skončení slanění, a následném stažení lana dolů, půjde lano stáhnout jen za ten konec, který je dolů veden hned z uzlu. Uzel totiž nepůjde v opačném směru protáhnout skrz oko slaňovacího stanoviště, např. kruhu. Samozřejmostí pak je, že slaňovací pomůcka se musí na lano umístit až pod spojovací uzel, jinak by přes něj nepřejela. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 23 (celkem 48)

24 K plynulému a snadnému slanění se používají rozličné slaňovací pomůcky. Tyto pomůcky, do nichž se vkládá lano, se připínají k horolezeckému úvazu, a to jen karabinou s pojistkou. Tyto slaňovací pomůcky jsou mnohdy totožné s jistícími pomůckami. Nejčastěji lidé používají osmu nebo košíček (kyblík). Slaňování s osmou Lano je možno navlékat na Osmu různými postupy. Doporučený je však níže uvedený způsob, výhodný především tím, že nám Osma téměř nemůže vypadnout z ruky během manipulace. Popis: 1.Osmu nosíme připnutou ke karabině za velké oko. Karabina musí mít pojistku zámku. Před slaňováním si karabinu připneme ke jistícímu oku na sedáku. 2.Skrz velké oko Osmy provlékneme ohyb lana a obchvátíme jím malé oko Osmy 3.Osmu odepneme z karabiny, Osma drží navlečená na laně 4.Karabinu na jistícím oku sedáku připneme na malé oko Osmy. Zkontrolujeme, zda je zatažena pojistka zámku karabiny. Jsme připraveni slaňovat Pokud slaňujeme po dvojitém laně, je postup shodný, se zdvojenými prameny lana zacházíme jakoby to byl jeden pramen lana. Tento manévr pro vyndání lana z Osmy má nad to, že nám Osma nemůže vypadnout z rukou, ještě tu výhodu, že se Osmy jen minimálně dotýkáme rukama. Nespálíme se tak o Osmu zahřátou třením vzniklém při slanění. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 24 (celkem 48)

25 Průběh slaňování Při slaňování je nutno dodržovat několik zásad: Slaňovat pomalu! Třením mezi lanem a slaňovací pomůckou vzniká teplo, a to nesvědčí lanu. Po skončení slanění je zahřátou slaňovací pomůcku třeba co nejrychleji sundat z lana. Před zahájení slaňování mít pečlivě zkontrolováno, zda oba konce lana (při slaňování po dvojitém laně) sahají na zem či k dalšímu slaňovacímu stanovišti. Alespoň jednou rukou držet lano pod slaňovací pomůckou. Při pevném úchopu za toto lano pod slaňovací pomůckou se slaňování (pohyb) dolů zastaví, při popouštění této části lana probíhá posun dolů. Rukou svírající lano pod slaňovací pomůckou se nikdy nepouštět! Pořád je nutno tam ruku mít a korigovat rychlost slaňování. Pokud nohama dosahujeme při slaňování na skálu, opírat se nohama o skálu rozkročeně mírně do stran. Zlepší se tak stabilita člověka proti výkyvům napravo či nalevo. Dále: nebát se trochu zaklonit dozadu trup těla a nohama se vzepřít proti. Pokud konce lana nesahají bezpečně na zem, je nutno konce lana k sobě spojit uzlem. Uzel má zabránit vyslanění z lana, což je moment, kdy slaňovací pomůcka dojede ke koncům lana a ty vyklouznou ven ze slaňovací pomůcky; následuje pád. Účinnost této finty hodně závisí na typu slaňovací pomůcky. Pokud se slaňuje po jednom prameni lana, dělá se uzel pochopitelně jen na tomto jednom prameni. Někdy je možno se setkat s praxí, kdy se i při slaňování po dvojitém laně dělají koncové uzly každý zvlášť na jednom prameni lana. Dělá se to proto, že lano se pak lépe zbavuje zkroucení. Nutno však podotknou, že uzly jsou pak objemově menší, a spíše jim hrozí proklouznutí skrz osmu. Každopádně při jakémkoliv podezření, že konec lana - nebo oba konce lana při slaňování po dvojitém laně nesahá až na zem, je nutno se při slaňování sebejistit prusíkem! Platí, že čím je lano tlustší, tím větší je při slaňování tření mezi ním a slaňovací pomůckou, a slanění je tak pomalejší. Naopak tenké lano má menší tření, slaňující pohyb je po něm rychlejší a pro ruce člověka namáhavější. A z toho odvozeně: slanění po dvojitém laně probíhá pomaleji, naopak po jednom prameni lana je rychlejší. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 25 (celkem 48)

26 Vtažení předmětu do osmy Při slaňování po osmě může lano dovnitř do osmy vtáhnout (navinout) různé předměty, které máme u sebe. Během slaňování by na nás nemělo nic vlát, neměli bychom být ověšeni zbytečnými předměty - při jejich stažení nás to může i uškrtit! Delší vlasy ukrýt pod kapuci, nebo sepnout dozadu sponkou a šňůrky bezpečně odstranit z dosahu jistidla! Uvolnění předmětů vtažených do osmy prostým tahem je téměř nemožné! Když už nám nějaký předmět do osmy vniknul, chce to především nepanikařit, a hlavně nepokračovat ve slaňování! Rukou pevně uchopit lano pod slaňovací osmou a držet. Slaňování se v tu chvíli zastaví. Nyní máme volnou už jen jednu ruku. Tou je nutno si vzít z matroše na sedáku prusíkovací smyčku, a tu jednou rukou navázat na lano nad osmou (jednou rukou se nejlépe váže jednoduchý prusík, aby dobře držel musí být z tenké smyčky /5 mm/; pak ale má menší nosnost a odolnost proti destrukci - pozor na padající kameny!). Dále pomocí další smyčky se připneme k tomuto prusíku, a ten posuneme po laně co nevýše a zatáhneme ho. Teď už se můžeme pustit druhou rukou lana pod osmou, protože budeme sedět v prusíku. Potáhneme lano zespoda do osmy, tím se odlehčí osma. Nyní můžeme předmět do ní vtažený vyndat. Pak už jenom dotáhnout lano v osmě, opět pevně uchopit lano pod osmou, nadzdvihnout se krátkým přítahem za ruku, víc dotáhnout lano v osmě (čímž už budeme v osmě sedět, odsedávací prusík se uvolní), zrušit prusík. A opět jsme ve slaňovací pozici a můžeme jet dolů. Pokud se nám do osmy vtáhnul rukáv (tudíž tam máme ruku chycenou) a druhou se držíme lana pod osmou, nemůžeme už nic dělat, než se pokusit rukáv vší silou vyrvat i za cenu že ho roztrháme. Když to nejde, nezbývá než se rukou na laně pod osmou dál pevně držet a volat o pomoc. Kroucení lana a tření o skálu, lano nejde stáhnout Osma při slanění způsobují výrazné kroucení lana. Což, samo o sobě není toto kroucení nebezpečné, ale opravdu výrazné kroucení má za následek spletení obou pramenů lana do spirály, a tím zvětšení tření mezi oběma prameny lana - míněno pochopitelně při slaňování po dvojitém laně. A přidá-li se k tomu někde i tření o skálu, může být výsledkem to, že nepůjde stáhnout lano. Někde uprostřed stěny je taková situace problém... Částečně jde tomuto kroucení bránit tím, že na jeden pramen lana nad osmou cvakneme karabinu, kterou pomocí smyčky připojíme k úvazku. Tuto karabinu pak během slaňování za sebou táhneme. Kroucení sice úplně neodstraníme, ale aspoň se každý pramen kroutí sám o sobě. Po dokončení slanění musíme při vyndávání slaňovací pomůcky už jen obratně a rychle od sebe oba prameny lana oddělit, aby se při svém "vykroucení" do sebe opět nezamotaly. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 26 (celkem 48)

27 Jiné slaňovací pomůcky, především ty na principu Stichtovy brzdy-košíčku/kyblíku, lano vůbec nekroutí. Pokud se lano už zkroutilo a vzniklé tření je tak velké, že lano nejde stáhnout, tak nezbývá, než zkusit je zespoda rozkroutit, což je velmi piplavá práce a nemusí se povést. Pak už je jen řešením po něm jako po fixním laně vylézt nahoru a pokusit se slanit znova a lépe. Pozor! - při výstupu po dvojitém laně jako po fixním je nutno zatěžovat zaráz oba prameny lana, aby se lano při náhlém nečekaném povolení nemohlo vyvléknout ze slaňovacího stanoviště! Další prekérností je situace, kdy lano jde stáhnout, už se úspěšně vyvléklo z oka slaňovacího stanoviště, ale k zemi padající konec lana se někde zachytil ve skále (zapadl do skalní pukliny,obtočil se okolo hrotu, atd.) A lano nejde dál stáhnout... Nezbývá, než se navázat na druhý konec lana, který je v naší moci, a pokusit se vylézt nahoru a při tom se normálně postupově jistit jako při běžném lezení (vklíněnci, smyčkami ) Nahoře pak lano uvolnit a znova slanit, záleží pak na situaci, jestli z původního slaňáku, nebo z nového, nížeji položeného. Lézt osvobodit lano nahoru je nejlépe po skále. Když to nejde, tak se dá i šplhat po onom zaseklém lanu jako po fixním, ale pak je naprosto nutné se doprovodně jistit, jak bylo napsáno výše. To zaseklé lano se může nečekaně uvolnit, zvláště jestliže ho výše zatížíme v nějakém jiném směru, v jiném úhlu. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 27 (celkem 48)

28 Katastrofický scénář: Dolní část lana k místu zaseknutí nevystačí, skále je hladká, nelezitelná, výše ve skále se nejde jistit, natož pomyslet na jistící stanoviště. Možná řešení: 1. jestliže jsme už na zemi (předpoklad, že se jedná o pěšky nedostupnou věž), tak jít pryč a koupit si nové lano; 2. křičet o pomoc; 3. jsme v odlehlých horách - pokud už je to na zem blízko, či skála pod námi už bude vděčnější na časté jištění, tak uřezat nožem z lana co největší část, a po té dokončit slanění; 4. pokud jsme ještě vysoko ve stěně a pod námi je volný prostor kam padat, tak dolní konec lana kvalitně, pevně zafixovat ke skále, máme-li tlumič pádů, tak ho mezi kotvení lana a lano vložit, a risknout po zaseklém laně šplhat, jistit se několika prusíky z pevných smyček (nejlépe Machardův prusík); Tato možnost je hodně zoufalá, provádět ji jen opravdu v kritické situaci někde v odlehlých pohořích, kde není šance, že se dočkáme pomoci. Slaňovací stanoviště Pokud se jedná o fixní, tedy ve skále trvale osazené jištění, které slouží jako slaňovací stanoviště, je nutno ho před zatížením bedlivě prohlédnout. Zjistit, zda nejsou kovové části rezavé, smyčky prodřené či natavené, apod. Při pochybách o kvalitě slaňovacího stanoviště je dobré, je-li to možné, jej vylepšit vlastním jištěním. Toto fixní stanoviště pro slaňování je nejčastěji tzv. slaňovací kruh, což je velmi masivní nýt osazený do otvoru vyvrtaném ve skále, na konci opatřen okem, kam se provléká lano. Ale existují i jiné formy, např. tzv. prasečí ocásek, nebo pomocí nýtů ke skále připevněný řetěz. Někdy to může být i jen obyčejná skalní skoba, která má ve svém oku navíc ještě kovový kroužek. V horách často slaňovací stanoviště tvoří několik různých jištění poblíž sebe, která jsou mnohdy "divoce" pospojována několika smyčkami, do jedné z nichž se nakonec vkládá lano po kterém slaňujeme. Někdy jako slaňovací stanoviště může sloužit i kmen stromu. Kovové oko slaňovacího stanoviště, kterým se provléká lano, nesmí mít žádné ostré hrany, nebo ohýbat lano v ostrém úhlu. Poloměr ohybu lana by neměl být menší jak 5 mm. Ostré hrany a ohnutí lanu nesvědčí a ničí ho. Je-li slaňovací stanoviště tvořeno smyčkou, musí se po slanění lano stahovat dolů pomalu! Třením mezi lanem a smyčkou dochází k zahřívání, které může slaňovací smyčku natavit! Někdy se člověk dostane do situace, kdy musí slanit z nějakého jištění osazeného ve skále, které není pro tento účel zřízeno. Např. vklíněnec s okem z ocelového lanka, nýt s planžetou z tenkého plechu, skalní skoba bez kroužku, apod. V takovém případě se do tohoto jištění musí buď vložit karabina, která tam už ale zůstane a člověk ji ztratí. Nebo se tam obdobně zanechá smyčka. Nastávají taky situace, kdy chceme odněkud slanit, ale nikde v terénu není žádné slaňovací stanoviště. Musíme si jej tedy zbudovat sami. Horolezecký materiál, který k tomu použijeme však budeme muset v terénu ponechat a ztratíme jej. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 28 (celkem 48)

29 Slaňování s poloviční lodní smyčkou Při tomto způsobu slaňování je dobré mít karabinu HMS (karabina víceméně pravidelného hruškovitého tvaru), a ta musí být vybavena pojistkou zámku. Během slaňování nutno dávat pozor na to, aby se třením lana nepovolila pojistka a následně nedošlo k otevření zámku a vypadnutí lana z karabiny. Karabina by měla být proto zámkem orientována na opačnou stranu, než jí prochází lano. Historické a nouzové způsoby slaňování Dnes se tyto slaňovací metody používají jen v nouzi, kdy po nějaké neuvěřitelné souhře nešťastných náhod můžeme ztratit většinu horolezecké výbavy, a zůstane nám třeba jen lano. V prvé řadě se dá slanit v tzv. Dülferově sedu. Pokud nám zůstala alespoň nějaká výbava, můžeme si ze smyčky udělat improvizovaný sedák a slanit po karabině s navázanou poloviční lodní smyčkou KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 29 (celkem 48)

30 Lehčí a krátké skalnaté terény či spíše svahy je možno též slanit po laně ovinutém kolem paží. Ale spíše než slanění je to vylepšené ručkování po laně dolů. Používá se jen ve snadném, méně rizikovém terénu. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 30 (celkem 48)

31 Několik dobrých rad... Při slaňování v horním úseku lana probíhá sklouzávání po laně pomocí slaňovací pomůcky pomale. Je to způsobeno tím, že lano je napínáno svou vlastní vahou. Pod námi totiž v tu chvíli ještě visí dlouhý úsek lana, a ten má svou vlastní váhu. Ta se přenáší na slaňovací pomůcku, čímž dochází k většímu tření mezi lanem a pomůckou. Výsledek: slaňování probíhá pomalu. Naopak když už jsme dole, a úsek lana visícího pod námi je krátký, a tudíž lehký, tření se zmenší, a sklouzávání po laně dolů získává na rychlosti. A o to větší sílu musíme vynaložit rukou, kterou svíráme lano pod slaňovací pomůckou, abychom tuto rychlost zbrzdili. Jsme nahoře na skále, ze které chceme slanit, lano už máme provlečené ve slaňovacím stanovišti (např. v kruhu) a chystáme se jej hodit dolů. Předtím je však nutno zavolat směrem dolů pod skálu "Lano!", aby jiní lezci, kteří se zrovna nacházejí pod skálou, měli možnost se schovat či odstoupit od skály. Pak počkat asi 5 vteřin a lano poté hodit dolů. Německy se lano křičí "Seil!" /čti: zajl/, anglicky "Rope!" /čti: roup/, italsky "Corda" /čti: korda/. Jelikož se v drtivé většině při horolezectví slaňuje po dvojitém laně, je tendence lano prostě přeložit napůl, tedy nastavit lano do oka slaňovacího stanoviště svou přesnou polovinou, která je na laně většinou značena lepící páskou. Tím je ale lano během své existence stále ohýbáno a zatěžováno na jednom a tomtéž místě. Po určité době pak toto místo může být poškozeno. Pokud tedy naše lano na dvojato v pohodě a s rezervou sahá na zem, a my to můžeme pohledem kontrolovat, je dobré lano do oka slaňovacího stanoviště nastavovat i na jiných úsecích, než jen na značené půlce. Pozor na stíny. Při slanění může jen letmá vizuální kontrola pohledem vést k omylu a to kvůli stínu vrženým tím delším pramenem lana. Mylně se tak může domnívat, že má ještě pod sebou dostatek dvojitého úseku lana, a ono ve skutečnosti ne. Při silném slunečním svitu je to opravdu efektní klam, nutno to mít na zřeteli a dívat se pozorně! Jak slaňovat po velmi tenké pomocné šňůře (např.7 mm)? No, když už jsme nuceni něco tak zběsilého dělat, tak záleží především na tom, aby se zvýšilo tření mezi šňůrou a slaňovací pomůckou. Tenká šňůra má ve slaňovací pomůcce příliš malé tření a slaňování je velmi rychlé, navíc se tenká šňůra hůře drží v ruce, takže jde i těžko brzdit rukou. U slaňovací osmy je možný tento způsob: šňůru do osmy vložíme standartním způsobem, a úsek šňůry obepínající krček osmy ještě navíc protáhneme skrz velké oko osmy a podruhé obchvátíme malé oko osmy. Krček osmy tak bude šňůrou obtočen dvakrát. Tím bude větší tření a slaňování se zpomalí. Někdy i postačí (záleží na tuhosti šňůry) dát šňůru do osmy obráceně, tedy klk šňůry prostrčit malým okem osmy a obchvátit velké oko osmy, a osmu si pak s sedáku připnout za velké oko. U Stichtovy brzdy/kyblíku - nacpat do brzdy více karabin, jež lano obchvacuje. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 31 (celkem 48)

32 Slaňování se sebejištěním Sebejištění při slaňování se provádí pomocí prusíkovací smyčky, kterou se lezec připojí k lanu. Během slaňování si člověk musí sevřenou dlaní ruky stahovat prusík dolů ve stavu, kdy je prusíkovací uzel neutažen. Slaňující lezec pak může kdykoliv slaňování zastavit tím, že pustí z ruky prusík, a nechá jej se zadrhnout na laně. Poté se může oběma rukama pustit slaňující pomůcky i prusíku, aniž by dál sjížděl dolů. Rovněž sebejištění prusíkem způsobí zastavení skluzu po laně dolů, je-li slaňující lezec např. zraněn padajícím kamenem a upadne do bezvědomí. Konečně při určitém způsobu sestrojení sebejištění (tj. prusík nad slaňovací pomůckou) může prusíkovací smyčka zadržet slaňujícího na laně poté, co dojel na konec lana a nechtěně vyjel z něj slaňovací pomůckou ven. Prusíkovacích uzlů, které lze při sebejištění při slaňování používat, je několik. Nejlepším je třeba Machardův prusík viz. kapitola uzly str.12. Na dvojité lano (po němž se nejčastěji slaňuje) je výborný Dvojitý prusík upravený pro dvojité lano. viz. kapitola uzly str.13. Dobrý je také opět Machardův prusík. Je-li použit Machardův pro sebejištění při slaňování po dvojitém laně, musí se dávat pozor na to, aby prameny lana byly úhledně vedeny, nebyly na nich kličky způsobené kroucením lana, apod. Před započetím slaňování je nutno si ověřit, zda se zvolený prusíkovací uzel na dvojitém laně zadrhává Při jakýchkoliv pochybnostech je dobré použít raději Dvojitý prusík upravený na dvojité lano. Při slaňování pozor na značení středu lana lepící páskou. Je-li slaňování vedeno přes pásku, nutno při přetahování prusíku přes ní uzel trochu povolit. Jinak by se prusík mohl zadrhnout, nebo by také mohlo dojít ke stržení pásky. Prusíkovací smyčku si lezec připne karabinou k sedáku, nebo si ji naváže přímo na sedák, a to vždy tak, aby si mohl do prusíkovací smyčky odsednout.. Kam se umístí prusíkovací uzel je různé. Jsou dvě možnosti. Pod slaňovací pomůcku, nebo nad ní. Prusík umístěný pod slaňovací pomůckou Tento způsob sebejištění při slaňování se hodí především na slaňování v lámavém terénu, které je ohrožené padajícím kamením. Nesahá-li lano až na zem, je při tomto způsobu sebejištění nutno mít konce lana svázané k sobě, nebo je mít připevněné k nějakému pevnému jistícímu bodu. KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 32 (celkem 48)

33 Při tomto způsobu sebejištění je nejdůležitější, aby prusíkovací smyčka nedosahovala k slaňovací pomůcce! Buď se slaňovací pomůcka k sedáku připevní na trochu delší odsedávací smyčce - dlouhé tak, aby na ni člověk dosáhl rukou, anebo se prusíkovací smyčka naváže jako velmi krátká, kratší jak 10 cm, aby nedosahovala k slaňovací pomůcce! Jakmile by se totiž prusíkovací smyčka zespodu přitiskla k slaňovací pomůcce, tak by se buď nezatáhl prusíkovací uzel na smyčce -přestal by fungovat prusík, sebejištění by bylo ztraceno! (tak se to děje jen u některých slaňovacích pomůcek, např. u těch na principu Stichtovy brzdy), nebo by byla prusíkovací smyčka zatáhnuta s lanem dovnitř slaňovací pomůcky (tak se děje např. u nejčastěji používané slaňovací osmy), a pak by se slaňování zcela zastavilo, neboť by se prusíkovací smyčka a slaňovací osma do sebe zamotaly a vzájemně zablokovaly. Vyproštění se je velmi pracné! Výhodou umístění prusíkovací smyčky pod slaňovací pomůcku je vyšší nosnost celého zajištění ve chvíli, kdy rukou pustíme prusík a necháme jej zatáhnout se na laně, aby se zastavilo slaňování. V tento moment lezec zatěžuje jak slaňovací pomůcku, tak i zároveň prusík pod slaňovací pomůckou. Zatížení se tak rovnoměrně rozloží, a prusíkovací smyčka není tolik napnutá. Prusík vlastně v tu chvíli nahrazuje ruku, kterou normálně držíme lano pod slaňovací pomůckou. Navíc je prusík pod slaňovací pomůckou trochu ukryt před případnými shora padajícími kameny. To je důležité.. Zasáhne-li takový kámen napnutou smyčku, může ji přeseknout. Při umístění smyčky pod slaňovací pomůcku je prusíkovací smyčka méně napnutá, a navíc trochu ukryta pod slaňovací pomůckou. Díky tomu se mohou takto použít i tenké prusíkovací smyčky (např. 5 mm), v nouzi jde použít i pevnější tkaničku od bot, apod Pozor ale na menší nosnost těchto tenkých prusíků - "tkaniček". Pokud nám selže slaňovaní, tak všechna naše tíha bude působit jen na tento prusík. Proto ony tenké prusíky - "tkaničky" raději moc nepoužívat, skutečně jen v nouzi. Prusík musí vydržet váhu člověka, a dále platí, že čím je masivnější, tím lépe odolá destrukci, např. při zásahu kamenem. Nevýhodou tohoto způsobu sebejištění je nemožnost prusíku zachytit lezce při vyslanění ven z konců lana. Nesahají-li oba konce dvojitého lana, po němž se slaňuje, až na zem nebo nejsou-li konce lana připevněna k nějakému pevnému bodu (např. jistící stanoviště z nýtů, skob, apod.), nebo nejsou-li konce lan k sobě svázány, hrozí při doslanění na konec lana vypadnutí ven z lana. Sebejištění s prusíkem pod osmou tomu nezabrání, neboť prusík vyjede z lana ještě dříve, než slaňovací pomůcka (protože je pod ní). Někdy je možno se setkat s praxí, kdy se slaňovací pomůcka připne rovnou do slaňovacího oka sedáku, a prusíkovací smyčka, umístěná pod slaňovací pomůckou, se připevní pouze k jedné z nohavic sedáku. Dělá se to proto, že od níže posazené nohavice sedáku prusíkovací smyčka spíše nedosáhne ke slaňovací pomůcce, a nehrozí tak její vtažení dovnitř a následné zablokování slaňování. A zároveň je to pohodlnější, než nastavování slaňovací pomůcky smyčkou. Toto připevnění prusíku k nohavici sedáku je ale nebezpečné. Proč? Když selže slaňování člověk zůstane viset v prusíku a převrátí se hlavou dolů a zůstane viset za jednu nohu! Selhání slaňovací pomůcky: 1. Omylem nedozavřený zámek karabiny. Během slaňování se může slaňovací osma vysmeknout ven z karabiny. 2. Slaňuje-li se po karabině HMS s poloviční lodní smyčkou, může se oplet lana zachytit o pojistku zámku karabiny a tah lana pak otevře zámek karabiny. Poté dojde k rozpletení poloviční lodní smyčky. 3. Je-li použita na připevnění slaňovací pomůcky k sedáku karabina bez pojistky, může se při chvilkovém nadlehčení lezce osma vysmeknout ven z karabiny při bočním tahu lana. Závěrem: pojistný prusík vždy připevňovat k sedáku tak, aby do něj šlo odsednout!!! KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 33 (celkem 48)

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 -

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 - 3. Lanové techniky ve vodní záchraně 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště Při práci, kdy hrozí pád do hloubky nebo by mohl být záchranář stažen působením sil do vodního toku je zapotřebí se

Více

BEZPEČNOST NA VIA FERRATÁCH

BEZPEČNOST NA VIA FERRATÁCH BEZPEČNOST NA VIA FERRATÁCH VLADIMÍR PROCHÁZKA 1/5 1 UPOZORNĚNÍ: JDE O ŽIVOT! Článeček berte jako první kusou informaci, upozorňující jen na některá nebezpečí. Žádné studium u krbu, natož tento stručný

Více

Kurz cvičiteľov skalného lezenia 2010 Horolezecká škola slovenského horolezeckého spolku JAMES. Seminární práce. Jistící řetězec

Kurz cvičiteľov skalného lezenia 2010 Horolezecká škola slovenského horolezeckého spolku JAMES. Seminární práce. Jistící řetězec Kurz cvičiteľov skalného lezenia 2010 Horolezecká škola slovenského horolezeckého spolku JAMES Seminární práce Jistící řetězec Vypracoval Pavel David Obsa h 1. Úvod 2. Složení jistícího řetězce 2.1 Materiál

Více

Metodické Peklo Lekce 1

Metodické Peklo Lekce 1 1) Sedák Metodické Peklo Lekce 1 - sedací úvaz, složený z bederního pásu a nohavic. Nohavice na moderních sedácích jsou nastavitelné doporučeno (snadné navlečení v těžším terénu ) Použití sedáku - sportovní

Více

TECHNIKY UPOZORNĚNÍ SPORTOVNÍ LEZENÍ VÍCEDÉLKOVÉ SPORTOVNÍ CESTY POHYB PO SNĚHU KOMBINOVANÝ TERÉN LEZENÍ V LEDU CANYONING SPELEOLOGIE VIA FERRATA

TECHNIKY UPOZORNĚNÍ SPORTOVNÍ LEZENÍ VÍCEDÉLKOVÉ SPORTOVNÍ CESTY POHYB PO SNĚHU KOMBINOVANÝ TERÉN LEZENÍ V LEDU CANYONING SPELEOLOGIE VIA FERRATA UPOZORNĚNÍ TEHNIKY Pozor! Činnosti ve výškách jsou svojí podstatou nebezpečné a mohou vést k vážným zraněním nebo i ke smrti. Pozorně prostudujte informace obsažené v tomto katalogu a seznamte se s instrukcemi,

Více

NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZ

NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZ NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZ SOURCE: WWW.LEZEC.CZ 1/6 1 SPRÁVNÉ ZPŮSOBY NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZEK... 2 1.1 Obecná pravidla... 2 1.2 Postřehy... 2 2 NEJVHODNĚJŠÍ NAVAZOVACÍ UZLY... 2 2.1 Osmičkový uzel...

Více

KVALIFIKACE VE VYSOKOHORSKÉ TURISTICE

KVALIFIKACE VE VYSOKOHORSKÉ TURISTICE Klub českých turistů, Archeologická 2256, 155 00 Praha 5 - Lužiny, P.O.BOX 42 sekce vysokohorské turistiky e-mail: kct@kct.cz, http://www.kct.cz KVALIFIKACE VE VYSOKOHORSKÉ TURISTICE Obsah: I. Výcvikové

Více

ZÁCHRANA OSOB ZE STÍSNĚNÝCH PROSTOR POMOCÍ LANOVÉ TECHNIKY

ZÁCHRANA OSOB ZE STÍSNĚNÝCH PROSTOR POMOCÍ LANOVÉ TECHNIKY ZÁCHRANA OSOB ZE STÍSNĚNÝCH PROSTOR POMOCÍ LANOVÉ TECHNIKY 1. POUŽITÍ PROSTŘEDKŮ. 2. PRŮZKUM. 3. POUŽÍVANÉ VYBAVENÍ. 4. JIŠTĚNÍ A VYTVOŘENÍ KOTEVNÍCH BODŮ. 5. ZPŮSOB VSTUPU DO PROSTORU. 6. POUŽITÍ DÝCHACÍHO

Více

Horolezecké názvosloví. 1) Terén 2) Lezecké činnosti 3) Materiál

Horolezecké názvosloví. 1) Terén 2) Lezecké činnosti 3) Materiál Horolezecké názvosloví 1) Terén 2) Lezecké činnosti 3) Materiál Horolezecké názvosloví Pojmy s nimiž se v horolezectví setkáváme se týkají především tří základních oblastí. Názvy skalních útvarů, horský

Více

Uzly a uzlování - Nejběžnější postup vázání: vezmeme dva konce provazů, které chceme svázat, přeložíme je křížem přes sebe.

Uzly a uzlování - Nejběžnější postup vázání: vezmeme dva konce provazů, které chceme svázat, přeložíme je křížem přes sebe. Uzly a uzlování - Tato spojka má mnoho jmen, u nás je asi nejzámější pod tímto. Slouží ke spojování dvou stejných provazů. Na tenkých nebo kluzkých materiálech má tendenci se rozvazovat. Naopak vhodná

Více

G. Záchranné techniky

G. Záchranné techniky 1 Obsah Materiál pro výuku záchranných technik slouží jako podklad pro vzdělávací proces ve výuce instruktorů a nováčků Českého horolezeckého svazu. 1 Obsah... 1 2 Požadavky na provádění záchranných technik...

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD + NÁVOD K OBSLUZE

MONTÁŽNÍ NÁVOD + NÁVOD K OBSLUZE MONTÁŽNÍ NÁVOD + NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 85 47 64 Tento kompaktní systém Vám zajistí pomocí 2 ultrazvukových senzorů větší jistotu a bezpečnost při parkování a couvání vozidla. Signalizace pomocí piezoelektrického

Více

inovované spony SPEED umožňující plynulé a rychlé nastavení s maximálním komfortem

inovované spony SPEED umožňující plynulé a rychlé nastavení s maximálním komfortem Příloha č.2 k Č.J.: KRPP-151292-2/ČJ-2014-0300VZ-VZ 1. Plně nastavitelný celotělový postroj, který má odnímatelný prsní úvazek pro zachycení pádu s polstrovaným bederním pásem, nohavičkami a ramenními

Více

KLETTERSTEIG KLETTERSTEIG

KLETTERSTEIG KLETTERSTEIG KLETTERSTEIG SOURCE: HTTP://SAKAL.STREDOZEM.CZ/ 1/8 1 KLETTERSTEIG Klettersteig je umělými prostředky (ocelová lana, řetězy, železné kramle, žebříky, apod.) zajištěná cesta ve vysokohorském skalnatém prostředí.

Více

Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1

Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1 Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1 Názvy návěstí jsou uvedeny velkými písmeny Článek 1 1 Předpis SŽDC (ČD) D1 je předpis: pro používání návěstí při organizování a provozování drážní dopravy. pro

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

ZÁVĚSNÁ VÁZACÍ OCELOVÁ LANA. Ocelová vázací lana jsou vhodná pro vázání těžších břemen zaobleného tvaru.

ZÁVĚSNÁ VÁZACÍ OCELOVÁ LANA. Ocelová vázací lana jsou vhodná pro vázání těžších břemen zaobleného tvaru. 05 ZÁVĚSNÁ VÁZACÍ OCELOVÁ LANA Ocelová vázací lana jsou vhodná pro vázání těžších břemen zaobleného tvaru. Ocelová vázací lana používejte pouze pro břemeno, které svým tvarem a tuhostí při odpovídající

Více

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký PŘÍRUČKA KADETA Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký ZÁKLADNÍ NÁZVOSLOVÍ RÁHEN, KOŠŮ A PLACHET STĚŽNĚ Hlavní stěžeň: 1. Hlavní peň 2. Hlavní košová čnělka 3. Hlavní brámová čnělka Přední stěžeň:

Více

Jednoduchý prusík. 4 mm smyčka: funguje 5 mm smyčka: začíná prokluzovat, ale občas ještě zabere 6 mm (a více) smyčka: nefunguje

Jednoduchý prusík. 4 mm smyčka: funguje 5 mm smyčka: začíná prokluzovat, ale občas ještě zabere 6 mm (a více) smyčka: nefunguje Šplh po laně - prusíkování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Co je to prusíkování.... snímek 3 Jaké uzly k prusíkování?.....snímek 4 Blokanty..snímek 6 Pružinové

Více

PROVOZNÍ ŘÁD VNITŘNÍ LEZECKÉ STĚNY

PROVOZNÍ ŘÁD VNITŘNÍ LEZECKÉ STĚNY PROVOZNÍ ŘÁD VNITŘNÍ LEZECKÉ STĚNY Provozovatel: DDM Symfonie Poděbrady, Za Nádražím 56, Poděbrady 290 01 Výrobce: Makak climbing s.r.o. Stěna DDM Symfonie Poděbrady byla vybudována z prostředků Evropského

Více

Komplexní program pro hospodárné lešení

Komplexní program pro hospodárné lešení Komplexní program pro hospodárné lešení Návod k montáži a používání rychlestavitelného lešení RUX SUPER 100 Tento návod k montáži a použití platí pro originální rychlestavitelné lešení RUX-SUPER 100 firem

Více

Číslo 1./2010. Téma: Test: Reverso 3. Češi na Cho Oyu

Číslo 1./2010. Téma: Test: Reverso 3. Češi na Cho Oyu Číslo 1./2010 Aktuality: Horolezecké prázdniny Výstup na K2! - oddílová hra Téma: Češi na Cho Oyu Test: Reverso 3 Slovo úvodem On Sight je oddílový časopis Horského klubu Frýdek - Místek. Je zaměřen na

Více

Studené 94 254 01 Jílové u Prahy Česká republika. tel/fax: 241 950 614 e-mail: info@haki.cz www.haki.cz

Studené 94 254 01 Jílové u Prahy Česká republika. tel/fax: 241 950 614 e-mail: info@haki.cz www.haki.cz Výrobce: HAKI a.s. Studené 94 254 01 Jílové u Prahy Česká republika tel/fax: 241 950 614 e-mail: info@haki.cz www.haki.cz 1 SCHODIŠŤOVÁ VĚŽ HAKI NORD 1. Předmluva NÁVOD NA MONTÁŽ A POUŽÍVÁNÍ Montážní návod

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

2200W elektrická motorová pila

2200W elektrická motorová pila ELEKTRICKÉ NÁŘADÍ PRO ZAHRÁDKÁŘE 2200W elektrická motorová pila Strana 1 1. POPIS SYMBOLŮ Symboly jsou v tomto návodu použity, aby vás upozornily na možná rizika. Bezpečnostním symbolům a vysvětlivkám,

Více

Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal

Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Základní rozdělení způsobu navazování... snímek 3 Obecná pravidla pro navazování. snímek 4 Použití sedacího úvazu. snímek

Více

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4.

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4. KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4. HO Baník Karviná, o.s.. - 1 - OBSAH 1. SLAŇOVÁNÍ - ÚVOD 3 2. SLAŇOVÁNÍ SE SLAŇOVACÍ POMŮCKOU 3 3. SLAŇOVÁNÍ BEZ SLAŇOVACÍ POMŮCKY 5 4. ZASTAVENÍ SLANĚNÍ 5 5. VYTVOŘENÍ SLAŇÁKU

Více

Balancéry Tecna typ 9354 9359

Balancéry Tecna typ 9354 9359 Balancéry Tecna typ 9354 9359 Návod k obsluze a údržbě Nosnost 9354 9355 9356 9357 9358 9359 4 7 7 0 0 4 4 8 8 5 Délka Váha Váha lanka balancéru s obalem 000 5 5,8 000 5,5 6,3 000 5,5 6,3 000 6,5 7,3 000

Více

ESII-2.3.1 Spojovací prvky

ESII-2.3.1 Spojovací prvky Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.3.1 Spojovací prvky Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1. Spojovací

Více

HOROLEZECKÁ ABECEDA. Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv. Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ

HOROLEZECKÁ ABECEDA. Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv. Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ Úvodní kapitola knihy se věnuje tématu, které spojuje všechny lezecké a lanové techniky. Tedy v první řadě samotným

Více

Seznámení s parakordem

Seznámení s parakordem kapitola 1 Seznámení s parakordem Co je parakord? Slovo parakord, součást slovní zásoby profesionální mluvy a internetu, je z angličtiny převzaté označení pro padákovou šňůru. Její pevnost a odolnost se

Více

SPELEOTRENAŽER. Speleologického klubu při ČVUT FBMI. Návod k obsluze a provozování

SPELEOTRENAŽER. Speleologického klubu při ČVUT FBMI. Návod k obsluze a provozování SPELEOTRENAŽER Speleologického klubu při ČVUT FBMI Návod k obsluze a provozování listopad 2013 Obsah Důležité informace...3 Zodpovědná a kontaktní osoba...3 Cíl...3 Časový plán (vše Kladno FBMI)...3 Technické

Více

PROTI SMĚRU JIZDY ECE R44 04. Věk 6 měsíců 5 roky. Skupina Hmotnost 6 8 PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE

PROTI SMĚRU JIZDY ECE R44 04. Věk 6 měsíců 5 roky. Skupina Hmotnost 6 8 PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE 20 1 21 2 4 3 5 PROTI SMĚRU JIZDY 7 6 8 PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE 11 12 13 14 23 22 10 9 15 16 18 17 24 25 19 ECE R44 04 Skupina Hmotnost 0+. 1-2 0-25 kg Věk 6 měsíců 5 roky 26 27 28 29 30 31 35 34 36 32

Více

Zastřešení pro oválné bazény oválné oválné prodloužené oválné 2x prodloužené

Zastřešení pro oválné bazény oválné oválné prodloužené oválné 2x prodloužené Zastřešení pro oválné bazény oválné oválné prodloužené oválné 2x prodloužené Montážní a provozní návod verze 11, květen 2010 1. Obecný popis Zastřešení vyráběné společností GARSYS s.r.o. je určeno k zakrytí

Více

Obecná charakteristika blesku

Obecná charakteristika blesku Bouřka Obecná charakteristika blesku Druhy blesků Možné způsoby zásahu blesků Krokové napětí Bouřka v různých situacích V automobilu a při campování Na horách Na vodě Na volném prostranství V budově První

Více

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Kdyby se to někomu hodilo, našel jsem pěkný postup na www.advrider.com, ale byl v angličtině, takže jsem si k tomu odpoledne sednul a máme to i česky Seřízení

Více

Stahování lana v případě, že je kruh/smyce položená naplocho na skále

Stahování lana v případě, že je kruh/smyce položená naplocho na skále Slaňování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Co je to slanění.... snímek 3 Svázání polovičního/dvojitého lana..snímek 5 Jak dolů?...snímek 6 Vlastní slanění.snímek

Více

Spojování kožešin. Mimo vynález kožešnického stroje, se ovšem technologické postupy nijak zvlášť nezměnily, velká část práce je stále ruční.

Spojování kožešin. Mimo vynález kožešnického stroje, se ovšem technologické postupy nijak zvlášť nezměnily, velká část práce je stále ruční. Kožešnické stehy Spojování kožešin Kožešina byla pravděpodobně prvním oděvem, který začal člověk v pravěku používat. Zpočátku se sešívala zvířecí šlachou, později koženým řemínkem, nakonec nití. Postupně

Více

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování Pokyny pro projektování 1.1 Použití Použití pružinových závěsů a podpěr je nutné v případech, kde pomocí pevných konstrukcí není možné zachytit svislé nebo velké vodorovné vynucené posuvy potrubí. Pružinové

Více

Instrukce pro balení a používání obalu s postrojem MarS I OP 087. Technický popis obalu s postrojem MarS I (OP 087) P 001-01. 9.

Instrukce pro balení a používání obalu s postrojem MarS I OP 087. Technický popis obalu s postrojem MarS I (OP 087) P 001-01. 9. Technický popis P 001-01 a instrukce pro balení a používání obalu MarS I 1 Instrukce pro balení a používání obalu s postrojem MarS I OP 087 Technický popis obalu s postrojem MarS I (OP 087) P 001-01 9.

Více

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1 Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Jištění další osoby Metodický list číslo 5 VÝŠ Vydáno

Více

POUŽÍVANÝ MATERIÁL...

POUŽÍVANÝ MATERIÁL... 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 10 1.1 OBECNÁ USTANOVENÍ... 10 1.2 TECHNICKÉ NORMY UPRAVUJÍCÍ PRÁCE VE VÝŠCE A NAD VOLNOU HLOUBKOU... 11 1.2.1 Význam normy... 11 1.2.2 Seznam norem v oblasti prací ve výšce a nad

Více

1. Úvod strana 3 2. Všeobecné pokyny strana 4. 3. Montáž pojízdného základu strana 5 4. Montáž mezipatra strana 6 5. Montáž pracovní podlahy strana 6

1. Úvod strana 3 2. Všeobecné pokyny strana 4. 3. Montáž pojízdného základu strana 5 4. Montáž mezipatra strana 6 5. Montáž pracovní podlahy strana 6 Obsah: 1. Úvod strana 3 2. Všeobecné pokyny strana 4 Montáž dílů 3. Montáž pojízdného základu strana 5 4. Montáž mezipatra strana 6 5. Montáž pracovní podlahy strana 6 Rozšíření 6. Stabilizátor strana

Více

7. Závod požárnické všestrannosti

7. Závod požárnické všestrannosti Cíl: 64 7. Závod požárnické všestrannosti Získávat a upevòovat všestrannou sportovní zdatnost soutìžících a zároveò zvyšovat jejich znalosti. Úèast: Velitel + 4 èlenové hlídky Vedoucí mùže z jednoho družstva

Více

Skew-planar FPV anténa

Skew-planar FPV anténa Skew-planar FPV anténa Skew-planar anténa (její jméno by se dalo přeložit jako koso-rovinná, ale držme se v dalším textu zažitého anglického pojmenování) je variací cloverleaf antény popsané v předchozím

Více

Záchrana na laně pomocí lezeckých technik a vybavení

Záchrana na laně pomocí lezeckých technik a vybavení MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Centrum univerzitního sportu Záchrana na laně pomocí lezeckých technik a vybavení Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Taťána Straková, Ph.D.

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MECHANICKÉMU VOZÍKU ALTO PLUS

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MECHANICKÉMU VOZÍKU ALTO PLUS Des produits à vivre UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K M E CH A N I C K É M U V O Z Í K U Alto PLUS ÚVOD Děkujeme Vám, že jste si pořídili mechanický vozík Alto Plus a blahopřejeme k dobrému výběru. Tato příručka

Více

Koncepce činností jednotek požární ochrany ve výškách a nad volnými hloubkami

Koncepce činností jednotek požární ochrany ve výškách a nad volnými hloubkami Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j.: PO- 3156/IZS-2001 V Praze dne 21. prosince 2001 Počet listů: 52 Koncepce činností jednotek požární ochrany ve výškách a nad

Více

Honzík začíná v cykloškolce

Honzík začíná v cykloškolce Jízda na kole je skvělý způsob, jak protáhnout celé tělo. Honzík začíná v cykloškolce To jsem si dal, pomyslel si Honzík, když zasedl do školní lavice. Ve třídě totiž seděli samí malí špunti a Honzík byl

Více

ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou

ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou ZÁKLADNÍ INFORMACE Dovednostní soutěž s motorovou pilou Soutěžní pravidla jsou upravena pro potřeby jednotek PO. Pila, kterou soutěžící

Více

Organizační směrnice č. 9/2011/SŘ. k výuce Základního kurzu pro obsluhu motorové řetězové pily a křovinořezu

Organizační směrnice č. 9/2011/SŘ. k výuce Základního kurzu pro obsluhu motorové řetězové pily a křovinořezu Organizační směrnice č. 9/2011/SŘ k výuce Základního kurzu pro obsluhu motorové řetězové pily a křovinořezu Čj.: SŠNM/825/2011 Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují

Více

Zachycovací postroj P 30

Zachycovací postroj P 30 Zachycovací postroj P 30 Jedná se o základní typ postroje určený pro standardní práce ve stavebnictví pokrývači, klempíři, aj. Se zadním a předním kotvícím prvkem, nastavitelné ramenní a stehenní popruhy,

Více

NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA

NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA OBSAH BALENÍ: 1 x spodní konstrukce 1 x horní konstrukce 2 x střední část konstrukce 4 x šroub (M 10 x 35 mm) 4 x podložka M 10 2 x šroub (M 6 x 50 mm) 2 x otočné

Více

Uzly (smyčky) v horolezectví

Uzly (smyčky) v horolezectví Uzly (smyčky) v horolezectví Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - Metodika ClimbOn - info@hudy - Horolezecká abeceda - TENDON Vypracoval: Tomáš Matějka Poslední úprava 3.6.2008 OBSAH: Stručná teorie uzlování

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 53 34 55 OBSAH Strana: Bezpečnostní upozornění... 2 Provoz a údržba... 8 Provoz... 8 Údržba... 9 Přehled hledání závady... 9 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ 2 POZOR: Dbejte následující

Více

Návod k obsluze Nůžky na živý plot MC H600

Návod k obsluze Nůžky na živý plot MC H600 Návod k obsluze Nůžky na živý plot MC H600 1.0 ÚVOD Tento návod k obsluze popisuje pokyny pro používání a údržbu nůžek na živý plot model MC H600. Řádná funkce a životnost nůžek na živý plot závisí na

Více

MISTROVSTVÍ ČR VE STROMOLEZENÍ. Pravidla soutěže pro rok 2012

MISTROVSTVÍ ČR VE STROMOLEZENÍ. Pravidla soutěže pro rok 2012 MISTROVSTVÍ ČR VE STROMOLEZENÍ Pravidla soutěže pro rok 2012 12. mistrovství ČR ve stromolezení Pravidla soutěže pro rok 2012 Stromolezci mezi sebou soutěží v pěti disciplínách základního kola mistrovství.

Více

2 Kotvení stavebních konstrukcí

2 Kotvení stavebních konstrukcí 2 Kotvení stavebních konstrukcí Kotvení stavebních konstrukcí je velmi frekventovanou metodou speciálního zakládání, která umožňuje přenos tahových sil z konstrukce do horninového prostředí, případně slouží

Více

Manuál pro postroj k padákovým kluzákům

Manuál pro postroj k padákovým kluzákům Manuál pro postroj k padákovým kluzákům Výrobce: Sky Paragliders a.s. Okružní 39 739 11 Frýdlant nad Ostravicí Česká republika www.sky-cz.com Obsah: 1. Koncepce a bezpečnost 2. Montáž záložního padáku

Více

Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi

Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi 1. popište úkony kontroly vozidla před jízdou Při příchodu k vozidlu : závady na kolech a pneumatikách (poškození disku, podhuštění pneumatik),

Více

Bezpečnost práce ve stavebnictví

Bezpečnost práce ve stavebnictví SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 14 Bezpečnost práce ve stavebnictví Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 2 3 Rizikové

Více

NÁVOD K OBSLUZE STAVEBNÍ VRÁTKY IBER UNO A IBER DOS

NÁVOD K OBSLUZE STAVEBNÍ VRÁTKY IBER UNO A IBER DOS NÁŘADÍ A STROJE PRO STAVEBNICTVÍ NÁVOD K OBSLUZE STAVEBNÍ VRÁTKY IBER UNO A IBER DOS SPLNÍ I NÁROČNÉ POŽADAVKY STAVEBNÍ VRÁTKY IBER UNO A IBER DOS Vrátek smí být používán následujícími způsoby: 1. Zavěšený

Více

ZÁSADY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele

ZÁSADY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁSADY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele SLANĚNÍ Slaňování je činnost, která umožňuje bezpečný sestup po laně při použití vhodných

Více

Regulátor tlaku pro větrovky AirArms. Návod při instalaci regulátoru

Regulátor tlaku pro větrovky AirArms. Návod při instalaci regulátoru Regulátor tlaku pro větrovky AirArms Gratuluji k rozhodnutí používat regulátor tlaku pro větrovku AirArms a věřím, že budete s tímto výrobkem spokojeni. Tento manuál Vám má posloužit k lepšímu pochopení

Více

Vrtání a nástroje k němu potřebné

Vrtání a nástroje k němu potřebné Vrtání a nástroje k němu potřebné Potřebujeme-li spojit dva kusy k sobě, existuje několik možností. Pro některé je ovšem nutno vyvrtat díry - spojení vruty, kolíčky, vratové šrouby, atd. V minulosti se

Více

Evropský sociální fond PHARE 2003

Evropský sociální fond PHARE 2003 1, Evropský sociální fond PHARE 2003 Obsluha křovinořezů - křovinořezy, vyvětvovací pily, multifunkční stroje, zahradní technika Skripta jsou doplňující součástí vzdělávacího programu stejného názvu, uloženého

Více

PROTIPOVODÒOVÉ STÌNY - WW NÁVOD K POUŽITÍ

PROTIPOVODÒOVÉ STÌNY - WW NÁVOD K POUŽITÍ PROTIPOVODÒOVÉ STÌNY - WW NÁVOD K POUŽITÍ UPOZORNÌNÍ Pøed použitím protipovodòových stìn si pozornì pøeètìte tento návod. Uživatel protipovodòových stìn je povinen øídit se pokyny tohoto návodu. V pøípadì

Více

Lyžování dětí. Josef Treml

Lyžování dětí. Josef Treml Publikace vznikla na základě třicetiletých zkušeností z činnosti lyžařské školy Sport service Špičák na Šumavě. Důležitým partnerem při formování obsahu publikace byla Asociace profesionálních učitelů

Více

Přečtěte si a uschovejte tento návod.

Přečtěte si a uschovejte tento návod. Výr. Číslo: 305 CZ: Přečtěte si a uschovejte tento návod. JD Bug Scooter-vlastní manuál + bezpečnostní příručka Skútr - díly a komponenty Rozložení Bug JD skútry při prvním použití Kontrola před jízdou

Více

Vyvažovače TECNA typ 9336-9340

Vyvažovače TECNA typ 9336-9340 Vyvažovače TECNA typ 9336-9340 Návod k obsluze a údržbě Typ Nosnost Délka Váha lanka vyvažovače 9336 2 4 Kg 2500 2,9 kg 9337 4 6 Kg 2500 3,2 kg 9338 6 8 Kg 2500 3,5 kg 9339 8 10 Kg 2500 3,7 kg 9340 10

Více

NÁVOD K OBSLUZE ATH 2.32H2/2.42H2/2.32HL/2.42HL

NÁVOD K OBSLUZE ATH 2.32H2/2.42H2/2.32HL/2.42HL NÁVOD K OBSLUZE ATH 2.32H2/2.42H2/2.32HL/2.42HL 1.3 Bezpečnostní předpisy pro podnik Návod k použití musí být pořád přístupný a musí si ho všimnout každý uživatel. Právní předpisy k ochraně před úrazem

Více

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA Stavbu lidského oka znáte z vyučování přírodopisu. Zopakujte si ji po dle obrázku. Komorová tekutina, oční čočka a sklivec tvoří

Více

KABELOVÉ VLEČKY S POJEZDEM V C-PROFILU A PO I-PROFILU

KABELOVÉ VLEČKY S POJEZDEM V C-PROFILU A PO I-PROFILU Strana 1 z 15 KABELOVÉ VLEČKY S POJEZDEM V C-PROFILU A PO I-PROFILU Strana 2 z 15 Popis funkce: Kabelová vlečka je jedním z nejčastějších řešení napájení, případně ovládání pohybujících se zařízení. Využívá

Více

P E R F E C T I O N NÁVOD K POUŽITÍ

P E R F E C T I O N NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ PERFECTION GLOCK POLOAUTOMATICKÉ PISTOLE Instrukce k použití pro bezpečnou akci samonabíjecích pistolí GLOCK Upozornění : Vždy předpokládejte, že pistole GLOCK nebo jakákoliv střelná zbraň

Více

Střešní plechová krytina

Střešní plechová krytina Střešní plechová krytina Doprava, skladování a manipulace Doprava a skladování Technicko montážní návod Dopravu materiálu k zákazníkovi zajišťujeme nákladním vozidlem s hydraulickou rukou. Krytina je dodávaná

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. Před prvním použitím si pozorně přečtěte návod k použití! Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí.

NÁVOD K POUŽITÍ. Před prvním použitím si pozorně přečtěte návod k použití! Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. NÁVOD K POUŽITÍ CZ Před prvním použitím si pozorně přečtěte návod k použití! Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. FUNKCE: stoupání, klesání a otáčení, přistávání VLASTNOSTI: lehký trup letadla,

Více

Vyvažovače Tecna typ 9321-9323

Vyvažovače Tecna typ 9321-9323 Vyvažovače Tecna typ 9321-9323 Návod k obsluze a údržbě Typ Nosnost Délka Váha lanka vyvažovače 9321 2 4 Kg 2000 mm 1,9 Kg 9322 4 6 Kg 2000 mm 2,1 Kg 9323 6 8 Kg 2000 mm 2,2 Kg Tento symbol znamená: POZOR:

Více

Vyvažovače TECNA typ 9336-9340

Vyvažovače TECNA typ 9336-9340 Vyvažovače TECNA typ 9336-9340 Návod k obsluze a údržbě Typ Nosnost Délka Váha lanka vyvažovače 9336 2 4 Kg 2500 2,9 kg 9337 4 6 Kg 2500 3,2 kg 9338 6 8 Kg 2500 3,5 kg 9339 8 10 Kg 2500 3,7 kg 9340 10

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

Obsah Úvod... 9 1. Minimum o hmoždinkách, kotvách a upevňování... 11 2. Hmoždinky vybíráme podle účelu a podkladu... 21

Obsah Úvod... 9 1. Minimum o hmoždinkách, kotvách a upevňování... 11 2. Hmoždinky vybíráme podle účelu a podkladu... 21 Obsah Úvod... 9 1. Minimum o hmoždinkách, kotvách a upevňování... 11 1.1 Jak hmoždinky prakticky zatěžujeme?... 11 1.2 Tři způsoby upevnění... 12 1.3 Kolik hmoždinka unese?... 12 1.4 Co se může stát při

Více

Vyvažovače Tecna typ 9321-9323

Vyvažovače Tecna typ 9321-9323 Vyvažovače Tecna typ 932 - Návod k obsluze a údržbě Typ Nosnost 932 2 4 Kg 4 6 Kg 6 8 Kg Délka Váha lanka vyvažovače,9 Kg 2, Kg 2,2 Kg Záruční a pozáruční servis a opravy zajišťuje firma: SCHINKMANN svářecí

Více

POROTHERM překlad VARIO

POROTHERM překlad VARIO Překlady 1/12 Po uži tí Keramobetonové y se používají ve spojení s tepelněizolačním dílem VARIO, s PO ROTHERM y 7 a případně se ztužujícím věncem jako nosné prvky nad okenní a dveřní otvory ve vnějších

Více

ARMONTIS s. r. o., Sokolovská 325/140, Praha 8. Pracovní rizika. ruční, mechanické a elektrické nářadí

ARMONTIS s. r. o., Sokolovská 325/140, Praha 8. Pracovní rizika. ruční, mechanické a elektrické nářadí , Sokolovská 325/140, Praha 8 Pracovní rizika ruční, mechanické a elektrické nářadí BD Rezidence Aurum ul. Na pláni 1430/7, Praha 5 Smíchov Zpracoval: Zdeněk Barták, SAFEA Schválil: V Praze dne 1. 12.

Více

Vyvažovače Tecna typ 9311-9313

Vyvažovače Tecna typ 9311-9313 Vyvažovače Tecna typ 9311-9313 Návod k obsluze a údržbě Typ Nosnost Délka Váha lanka vyvažovače 9311 0,4 1 Kg 1600 mm 0,55 Kg 9312 1 2 Kg 1600 mm 0,6 Kg 9313 2 3 Kg 1600 mm 0,75 Kg Tento symbol znamená:

Více

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE UPOZORNĚNÍ ČESKY OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: 1- Pro úspěšnou instalaci si nejprve přečtěte celý návod a projděte si všechny nákresy. 2- Abyste se vyvarovali možného zásahu elektrickým

Více

česká republika Zdvihací pásy Kruhové smyčky

česká republika Zdvihací pásy Kruhové smyčky česká republika Zdvihací pásy Kruhové smyčky Historie pewag mezinárodně významný podnik ze Štýrska s výrobními závody v Grazu, Kapfenbergu a České republice se opírá o stoleté zkušenosti ve výrobě řetězů

Více

S_12_SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY, MATEŘSKÉ ŠKOLY, ŠKOLNÍ DRUŽINY A VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH.

S_12_SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY, MATEŘSKÉ ŠKOLY, ŠKOLNÍ DRUŽINY A VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH. Základní škola a mateřská škola Staré Město, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace S_12_SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY, MATEŘSKÉ ŠKOLY, ŠKOLNÍ DRUŽINY A VE

Více

Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice

Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice Dodávka musí být realizována jako celek. Doprava na KŘ Č. Budějovice bude zahrnuta v ceně zakázky. Dodavatel zajistí bezplatné proškolení min. 2 osob, do 30

Více

Soubory otázek pro způsobilost 'S80'

Soubory otázek pro způsobilost 'S80' Soubory otázek pro způsobilost 'S80' č. 492 Zkratka souboru otázek: P1 Plují-li plavidla takovými směry, že se jejich dráhy kříží a mohlo by vzniknout. nebezpečí srážky, musí malá plavidla různých druhů

Více

Uživatelský manuál CZ. IN 6384 Minitrampolína insportline Jumpino s držadlem

Uživatelský manuál CZ. IN 6384 Minitrampolína insportline Jumpino s držadlem Uživatelský manuál CZ IN 6384 Minitrampolína insportline Jumpino s držadlem 1 VAROVÁNÍ! Určeno pouze k domácímu použití. Nevhodné pro děti mladší 3 let. Výrobek obsahuje malé části. Hrozí riziko udušení.

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

Návod na použití a údržbu plastových oken

Návod na použití a údržbu plastových oken Návod na použití a údržbu plastových oken Po montáži Po provedení montáže oken-novostavba je nutné zajistit odvětrání zbytkové vlhkosti. Toto se nejlépe provede otevřením okna popř. vyklopením ventilačky

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

PROSTŘEDKY OSOBNÍHO ZAJIŠTĚNÍ PROTI PÁDU

PROSTŘEDKY OSOBNÍHO ZAJIŠTĚNÍ PROTI PÁDU PROSTŘEDKY OSOBNÍHO ZAJIŠTĚNÍ PROTI PÁDU PRONOVO, S.R.O. DRUŽSTEVNÍ 9A 370 06 ČESKÉ BUDĚJOVICE Tel/Fax: 387 204 390 Mobil: 602 451 365-6 mail: pronovo@ pronovo.cz PRONOVO, S.R.O. RATIBOŘSKÁ 177 747 05

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 6 Technologie tvarování součástí a zásady bezpečnosti práce Emil Jirák Ondřej Ekrt Základní technologie tvarování

Více

DŮLEŽITÉ: Přečtěte si pozorně tyto informace před tím, než začnete kočárek používat a uchovejte si je pro případné další použití.

DŮLEŽITÉ: Přečtěte si pozorně tyto informace před tím, než začnete kočárek používat a uchovejte si je pro případné další použití. DŮLEŽITÉ: Přečtěte si pozorně tyto informace před tím, než začnete kočárek používat a uchovejte si je pro případné další použití. Pokud se nebudete držet těchto instrukci, mohla by být ohrožena bezpečnost

Více

Ministerstvo dopravy stanoví podle 22 odst. 2, 35 odst. 2, 42 odst. 3, 43 odst. 1, 4 a 5, 44 odst. 1 a 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb.

Ministerstvo dopravy stanoví podle 22 odst. 2, 35 odst. 2, 42 odst. 3, 43 odst. 1, 4 a 5, 44 odst. 1 a 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb. 173/1995 b. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy, kterou se vydává dopravní řád drah, ve znění vyhlášky č. 242/199 b., vyhlášky č. 174/2000 b., vyhlášky č. 133/2003 b., vyhlášky č. 57/2013 b. a vyhlášky č. 7/2015

Více

BEARFORCE BEARFORCE POLY BLADE

BEARFORCE BEARFORCE POLY BLADE BEARFORCE BEARFORCE POLY BLADE Kompletní systém radlice NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ Obj. č.: 10-0490 / 10-0260 První vydání, srpen 2011 NÁVOD K OBSLUZE Gratulujeme vám k zakoupení nejodolnější a nejlehčí

Více

Invertorová svářečka BWIG180

Invertorová svářečka BWIG180 berlan Verze 1.1 Invertorová svářečka BWIG180 Návod k obsluze CE Číslo výrobku: 101 69 Označení výrobku: BWIG180 OBSAH Důležité pokyny 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné používání 3 Všeobecné bezpečnostní

Více

Katalog odkouření. Projekční podklady 6.2 Odkouření, ver.8. Souosé odkouření Ø 60/100 mm. Souosé odkouření Ø 80/125 mm. Oddělené odkouření 2x Ø 80 mm

Katalog odkouření. Projekční podklady 6.2 Odkouření, ver.8. Souosé odkouření Ø 60/100 mm. Souosé odkouření Ø 80/125 mm. Oddělené odkouření 2x Ø 80 mm Katalog odkouření Projekční podklady 6.2 Odkouření, ver.8 Souosé odkouření Ø 60/100 mm Souosé odkouření Ø 80/125 mm Oddělené odkouření 2x Ø 80 mm Obsah Potrubí 4 Způsoby vedení vzduchu a spalin pro kotle

Více