Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ"

Transkript

1 Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ

2 MOJE BARVA ÈERVENÁ A BÍLÁ Ten rudý prapor náš s tím bílým vedle polem - jak bije, šlehá po svém bidle holém! Hned plapolavì v rušnou dál se nese, hned truchle choulí se a zimniènì se tøese, a barva barvu v divé honbì stíhá, až v oèích, ve lbi, v srdci se nám míhá. Viz - viz! teï ve výši se vzdmula krev a po ní varem tryskla bílá pìna! - teï vítr zadul - náhle nový zjev - hle návìj snìhu, krví pokropená! - a teï jak bílá holubice by se byla vznesla a mihem do plamenù sražena zas sklesla! - - myšlénku volá, myšlénku nám drtí hned vedle barvy života ta hrozná barva smrti. Ej vždy ten prapor jak ty naše dìje! Když kroniku svou drahou do ruky si berem, tu jedna stránka, jak když andìl sám ji pìje a psána brkem z bìlostného jeho køídla, však druhá psána již zas rudým ïábla perem a namoèeným v kouøná pekel vøídla. A jaké dìje, taký ten náš lid! Zlo - dobro, démon - bùh jej žilobnì probíhá, dnes jak by záøné z úbìle byl slit a zítra tìlo ssedlou krví plíhá. Tváø jeho cbvíli èervená a druhou chvílí bledá, dnes bílé køtìòátko - kmet zítra ubodaný,

3 dnes jasný uèitel, jejž lidstvo k nebi zvedá - a zítra muèedník zas lùze ve psí daný. Tak kolotáme vratkým životem se stále, nám každý bílý den se do èervánkù zmhouøí, a èervánky - ach víme - novou vìští bouøi: bij, prapore, jen bij, to osud tvùj - bij dále! Dvì èíše zvedám kvìtnì pozavilé, V té jedné víno èervené a v druhé víno bílé: vy barvy dvì, dvì svìtla, pøes vìky nám svì te A pakli lidstvo po zemi se hlubným moøem vlní, Èech bílý, rudý korál buï, jenž moøe vzdornì plní; a pakli lidstvo výší se jak Alpstvo nad tou zemí, Èech buï Mont Blanc a Mont Rosa a zvýšen nade všemi; a pakli lidstvo podobá se nebes hvìzdné tváøi, Èech buï v ní bílou jitøenkou a rudým Marsem záøi! - Le vzhùru, prapore náš rudì svìží! Jak Spartáné v svém rudém bitev kroji pod tebou Èechové a s meèem v ruce stojí - ty veï nás, kpøedu le a vrahy oslò, sežži! Le vzhùru, prapore náš mléènì bílý, Pøemyslùv orle plný vzdušné síly - pod tebou kvìt se rozlož krásou tklivý: jak bílý bùh to národ spravedlivý! Dej osud bojù nám, co muž a rek jich snese, pak ale nad hlavou a ráno rozbøeskne se, z èervánkù slunce vyskoè, lehni èeským polem - buï v Èechách bílý den a plno rùží kolem.

4 ANDÌL STRÁŽCE Ne, ne - já nebyl žádným bílým kvìtem! Já nerozkroèil jasný se tím svìtem, má cesta nešla krajinami míru: jak divá øeka, která v skalách bouøí, tak plná pádù, plná byla vírù, dno v èerných tmách a povrch v šedém kouøi. Že pøece nejsem škvrnitého èela, Že život nezkován meè na dvouseèný, Že duše v propast zhouby nevhuèela, jen tobì jsem, ty andìle mùj, vdìèný. Tys náhle stanul mezi mnou a skutkem, tvé oko jako hrob se hlubnì tmìlo, jak lilje klonilo se krásné tìlo a s nevýslovným dìl jsi se zármutkem: Což svému k smrti zmuèenému lidu ni chvilkového popøát nechceš klidu? Chceš klesajícímu pod bøevnem køíže na vyschlá bedra pøidat hanby tíže? Chceš, tvá by na hlavu mu padla vina, on studem hoøel za tì, svého syna? A zdrcen kleèel jsem a v hlasném lkání mé srdce sbíralo se ku pokání. - Já nedím: Bohudík, jsem lepší jiných! Kdož smí se pøímit, než se život zhroutí, než poslední dobìhne z hodin stinných, že cesty kal mu roucho neposmoutí?

5 Však tolik vím, ty jsi-li pøi mém boku, že srazem každým pevného jdu kroku. Tvou ruku líbám k tobì vzhlížím slze, záø tvého zraku veï mne v svìta mlze, tvé køídlo nadšené mne pøenes pøes propasti, andìle strážný, svatá lásko k vlasti!

6 MATKA SEDMIBOLESTNÁ Na naší Kalvarii, v charém køíže stínu, hle matka Vlast - syn Národ v jejím klínu. Do noci skleslo slunce, bouøí hnáno, do prázdna bouø své vyhuèela amen, syn, matka bez pohnutí, jeden kámen - je ticho, mrtvo- vždy je dokonáno! Co matce slunce, co jí nové ráno! Zrak nemá citu, srdce nemá tluku, mráz smrti ledem pokryl chvìjnou ruku a spálil myšlénky - je dokonáno! Kvìt její duše, kvìt jejího tìla, syn krásný, libý jak vše jara vùnì, muž, jímž se zemì nebi rovnat chtìla, bùh èlovìk, jehož dosud nepoznáno - zlým lidstva duchem zdáven zas zde v lùnì své matky ztlívá - již je dokonáno! Sám kámen zøím, jak kameníte spolu, má duše trne, ret mùj sotva dýše, tøesoucí ruka k vašim nohám píše: Vy všichni, kteøíž božím svìtem jdete, krok zastavte svùj a sem pohlednìte, zda jesti bol, jenž tomu roven bolu!

7 ECCE HOMO Pøed skøíní výkladní zde stojím v zadumání a hlava má se sklání. Dva obrazy tu drží zrak mùj v poutu: zde Ecce homo, tam zas v druhém koutu Když na lid èeský padla persekuce. Dva obrazy, tak rùzné ve svém vidì, a klíèící pøec v stejné lidstva muce! Zde bùh v své slávì - tam lid ve své bídì, zde rek a vítìz - v zoufalství tam hrdinové, zde obì za všechny - tam obìti pøec nové. Zde kazatel, jenž velkým slovem uèí, že v svìte volni mají býti lidé každí - tam jedni v svatém jeho jmenu dravì vraždí a druzí v témže jmenu bez vin umírají! Paprsky slunce po obrazech hrají - køeè prsa svírá mi a hlava huèí, ret chvìjný zašepotal v divém strachu: A bude vždy tak, božský lidstva brachu?! Jen málo jar a let jsem padesáte. Má mysl letí zpìt ku mládí dobì svaté, kdy ideálù strom byl bujným kvìtem bílý; já vìøil, každý národ s svobodou že myslí stejnì, kdo zpívá hlasnì k ní, že zpívá k ní i tejnì, že celé lidstvo k jednomu již kráèí cíli a dávno srdcem k bratrství se shodlo. Ej - cítím podnes, jak to v prsou bodlo,

8 a cítím podnes kamenitou tíži bolu, když poprv vítr skuteènosti ledné ve vìtvích zahvízd svoje sloky bìdné a kvìty prchaly jak žhavé slzy dolù! Než - hlava brzy zas se hrdì zvedla: to bludná náhoda jen hru svou svedla. Však nemìl jsem již nadál žíti v míru! Zas znovu náhle rozlehly se bouøe, zem s nebem v boji, kol jak plno kouøe, kvìt sfouknut mžikem, vìtve utluèeny a odmeteny ve zoufalém víru - - A pøece ještì jednou upomínka zbledla, zas zazelenal strom se pomuèený a také hlava má se ještì znovu zvedla. Až nadešel ten souzený mnì den! Blesk za bleskem a nebe odevøené, hrom náhle udeøil v mùj zmladlý kmen a roztrh od vrchu jej do koøene. A duše stromu schla a schla, až zchøadla - a hlava olovem již k prsoum padla - - Ach nikdo trpèí slovo nevynes než: Ecce homo! - Ecce homines!

9 V ZEMI KALICHU Jinde-li slunce je - u nás je sníh, jinde-li vánek jen - bouøe nás støásá, zvoní-li po celém svìtì jen smích, zoufalá bolest nám srdce až drásá. Bože, cos nasil trpkosti do této naší zemì! Ztrpklý je širý ten náš kraj, ztrpklé je všechno plémì, trpce lid žije v palácích, trpko se dýše v chýši, trpka je naše ornice, trpké je víno v èíši. Trpká je sláva po otcích, pøetrpké vzpomínání, trpká je nadìj v budoucnost, že až se hlava sklání, trpce zní píseò národa, trpce vše slovo naše, trpké jdou kletby z našich úst, trpké i otèenáše. Vìru, nemohla snad ani jinde povstat báj ta truchle krásná: Kdesi v temné hloubi lesa kaplièka prý stojí jasná, kaplièka prý bílá, se køížovou lodí, Kristus pán mši svatou dennì èíst tam chodí; zvonek sám mu zvoní, vítr píseò duje, když pán Kristus dennì sebe znovu obìtuje. Ach vždy nemohla ta báje jinde povstat skor, nežli v kraji, kde se dennì nadìj s smrtí snoubí, v zemi trpké, jižto tvrdý kámen hor jako kalichem by kol dokola vroubí.

10 UKOLÉBAVKA VÁNOÈNÍ Spi, Jezulátko, spi! Zas chudých lidí chudé dítì jen do jeslièek uloží tì - ach tolikrát už lidstvu dáno a Jidáši zas zaprodáno, spi, Jezulátko, spi! Spi, Jezulátko, spi! Spi sladce na tom senì holém, my dech tajíme všichni kolem, vždy tobì, vìèné pravdy synku, je také tøeba odpoèinku, spi, Jezulátko, spi! Spi, Jezulátko, spi! A nabeø v spánku nové síly, máš konat ještì mnohou píli: té cesty lidstva ku spasení, té ještì dlouho konec není - spi, Jezulátko, spi! Spi, Jezulátko, spi! Za tvé o bratøích nauèení svìt vezme tì zas do muèení, a než se lidstva pouta zdrtí, je tøeba ještì velkých smrtí - spi, Jezulátko, spi!

11 ZA SRDCEM! Já nejsem Robert král, ne Douglas, jeho rek, však srdce moje samo ryènì letí již napøed v plnì vzešlý, ve budoucí vìk tam, kde se nejvíc shemží nepøátelé kletí - nuž za ním, kpøedu, vìrné èeské dìti! A bitvou vysekejte mnì to srdce ven - to srdce dobré, dím to sám, však smìle, a vìru že vám stojí za kýs horký den, za páží zdatný vzmach a vlnu krve vøelé vždy srdce èeské, je-li èeské cele! To moje jest, nech soudí bùh sám v nebesích! - Zda jindy duše moje blahem výskla, než když tvá líce, lide, samý nach a smích, a zdali jindy slza do oka mi vpryskla, než když tì ruka vraha bídnì tiskla? A až je vysekáte, zas jím mrš te dál pøes vìkù rozhráò, za kynoucí leta vždy tam, kde nepøátel nám nový vzroste val: nám Èechùm z žárných meèù vìèná dána meta - rád byl bych pøi vás do skonání svìta!

12 LÁSKA Srdce to lidské - ach bože, pøebože - za zlobu móže snad, za lásku nemóže! Že prý jsi, národe, božím tom na svìtì jako to bodláèí, v cestì jež zakvìte, jako to dì átko, které se z chudiny zrodilo za tìžké, neblahé hodiny. Takému dítìti, nouze jež kolíbá, každý se ve svìtì zdaleka vyhýbá, a kdo se pøiblíží, blíží se v pohanì: Kéž jsi se zalklo už, proklaté cikánì! Ej co ty øeèi! co všechny ty klevety! Letím ti, miláèku národe, v ústrety, jako ta dívèice, lidská ta pìnice, milenci letí vstøíc v horoucí písnièce: Hledím ti v oèi, by svìtu se rouhaly. Hladím ti ruce, by hadi v nich šlehali. Rty moje na Tvojich hladovì ulpìjí, by jsi mìl po retech jedových krùpìjí. Rámì mé toužebnì hrdlo tvé ovíjí, By Ti zlá choroba visela na šíji. Nejsi však, nejsi, jak lidé tì dìlají: ruce a šíje tvá snìžnì se bìlají. Nejsi, jak øíkají, zvìtøilý v chudobì, na prsou matky své slýchal jsem o tobì: tlouklo tak mìkounce srdce to mateøí

13 ptaèí jak srdéèko, ustlané do peøí. Nejsi, jak øíkají, zlotøilý v porobì, v oèích své matièky èítal jsem o tobì: povídka dojemná o zlatém èlovìku, jehož bùh zachovej od vìkù do vìkù! Koho bych miloval širém tom na svìtì!? Srdce je vždycky ach srdcem jen dítìte - do stáøí, do skonu volá si po matce. Pøežil jsem matku svou, žiju jen památce, pøežil jsem lásku svou, mìl jí tak nakrátce - všechno jsem oplakal, zase osvìžil - tebe bych, národe, tebe bych nepøežil!

14 VE LVÍ STOPÌ Byl podveèer. My v poušti, na oasy kraji. Tak ticho kol! I Arabi, již jindy bujnì hrají, dnes mlèí schouleni; jak teskný zjev! Co je vám, muži? - Pane, zde byl lev. - Že lev? A kdy? - To, pane, tìžko øíci, snad dnes, snad pøed týdnem, snad pøed mìsíci; však jisto jest: sem spìla jeho chùze - snad cítíš, kraj jak po nìm ztrnul v hrùze! Jak necítil bych! Vždy jsem z èeské zemì. Ten divný strach, ten promluvil již ke mnì: kdy nejbujnìj jsem vykroèil si, vráz až k srdci zasáhnul mi náhlý mráz. Jak by se kolem skalné hory ptaly: Co v zemi obrù chceš, ty muži malý? Jak udiven by pohléd na mne kraj ten nìmý: Jsi sláb - pøespøíliš sláb jsi na mne èeskou zemi! Pout tíži cítíme a jsme pøec na svobodì - strach bìží po lidech, mrak bìží po pøírodì, zpìv pøed vìky se naposledy zdvih a odletìl a kdesi v modru ztich. Vždy i v ta šerá vlkù našich hejna se zaboøila plachá bázeò stejná, aè vìèný hlad je rve a krvežízeò muèí, ku skále tlaèí se a jenom psovsky skuèí.

15 Jak na poušti, kde lev si lehl polem, Po širých Èechách teskno dýše kolem. Jen jednou krajem tím šel národ lev, jen jednou, pøed dávnem hømìl jeho øev, a sama zemì slouchá s zatajeným dechem, zda hrùzný hrom ten ještì nevrátí se echem, a co kde dýše, choulí se v své skrýši a s chvìním cítí: jsme zde ve lví øíši.

16 JEN DÁL! Z bouøného èasu jsme se narodili a krok za krokem v bouøných mraènech jdem vstøíc hrdì vznešenému svému cíli, šíj kloníce jen pøed svým národem. My vìdìli, co na nás cestou èeká; by hrom však bil a mráz nám v kosti vál - to jenom èeská hudba odevìká, my pøi ní pùjdem kpøedu - dál, jen dál! S tím národem, jenž je tak èistý, jasný, jak byl by z rukou božích vyšel dnes; jenž dosud v prsou nese idól žasný, by byl i pøed vìky již za nìj kles! Za volnost lidskou v nás kdys rozekvìtla! - dnes stojí Èech, jak druhdy za ni stál: ta myšlenka, která nás ve hrob smetla, zas k slávì vznese nás jen dál, jen dál! Jen dál! Èas nový nové chce mít èiny, den nový vzešel k nové práci nám, je sláva otcùv krásný šperk pro syny - však kdo chceš ctìn být, dobuï cti si sám! Kde pøítomnost jak dítì pozastesklá, vše dávná sláva, by v ní démant hrál, je za korábem jenom brázda lesklá - napnìte lana - vzhùru plachty - dál! Pryè se vzdechy, již umlknìte, rety, že pøízeò doby není jasna tak!

17 Což rùže neodvírá svoje kvìty, když mezi ní a sluncem rozstøen mrak? Pryè s klímotem již u kormidla lodi: kdo chvíli stál, již stojí opodál den žádný dvakráte se nenarodí, èin dvakrát nezraje jen dál, jen dál! Nám slunce jako jiným skránì zdobí, nám po noci jak jiným vzchází den, jsme jako jiní syny velké doby - ta žádá však si celých mužù jen! Pojï sem, pojï sem ty milounký náš hosti, by truchlý rej náš plesem zas se zdál, ty zlatá nadìj, smavá troufalosti, nes prapor náš, my s jásotem jdem dál! My nevíme, co budoucnost nám chová - však ještì žije èeských bitev bùh, a pro vítìzství veliká a nová je dosud širý dost ten èeský luh! A chce-li bùh snad dát kdys nové seèe - nám staèí hlas husitský na chorál, dost v zemi železa na dobré meèe, i v krvi železo - jen dál, jen dál! Ach hleïme pilnì ke korábu svému, jsme jeho plaòky, høeb jsme svìrný v nìm, a vìrnì, toužnì pøilneme-li k nìmu, zas š astna záhy bude Èeská zem! Však by mìl Èech již všechno ve svém klínu, èeho si v nejbujnìjších snech svých ždál -

18 to lidské moøe nezná odpoèinu, ty též ho neznej, stále mìj se k èinu, dál, Národe náš drahý, vìènì dál!

19 KU VZKØÍŠENÍ! Když se hory zelenají, modrým kvìtem prokvetají, andìl pánì po nich chodí. Krok svùj staví, v kraje zírá, palmou mává, hromem volá, jarním hromem, prvním hromem: Ku vzkøíšení! Ku vzkøíšení! Kdo jste spali, procitnìte, kdo jste zmdleli, oživnìte! Zámky zemì odevøeny, klenby hrobù odvaleny, s hrdla lidu pouto sòato - hromným slovem božím volám: Ku vzkøíšení - ku vzkøíšení! Hrom se dolù s hory valí - údol duní, zem se chvìje - slyšíš, lide, slyšíš, lide? Chýš se jako proudu houpá, hrad se v základech tøese, na vìžích to samo zvoní: ku vzkøíšení, ku vzkøíšení! Kdo s choulí, bùh když volá - pro vìk ztracen, vržen k trouchni - slyšíš, lide, slyšíš, lide?! Cítíš, krev že v žilách tepe, ve svalech že ocel kvìte, v prsou že to huèí, bouøí: ku vzkøíšení, ku vzkøíšení!

20 Kdo se tøese, hrom když bije - pro vìk ztracen, vržen k trouchni: z ledù budí bùh jen krásu, z hrobù hrdiny jen volá není jara bez høímání, není cesty mimo krví ku vzkøíšení, ku vzkøíšení!

Autorem portrétu Jana Nerudy na obálce e-knihy je Jan Vilímek.

Autorem portrétu Jana Nerudy na obálce e-knihy je Jan Vilímek. Znění tohoto textu vychází z díla Zpěvy páteční tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Mladá fronta v roce 1950 (NERUDA, Jan. Zpěvy páteční. Praha : Mladá fronta, 1950. 43 s. Květy české poezie, sv.1).

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Tribun EU 2013 Jindřiška Šindlerová Cover Jindřiška Šindlerová Illustrations Jindřiška Šindlerová Obsah Projdi se mnou... 8 Noční sonety... 10 Lásko prolhaná!... 11

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

JAN NERUDA ZPĚVY PÁTEČNÍ 1. Obsah. Moje barva červená a bílá. Anděl strážce. Matka sedmibolestná. Ecce homo. V zemi kalichu. Ukolébavka vánoční

JAN NERUDA ZPĚVY PÁTEČNÍ 1. Obsah. Moje barva červená a bílá. Anděl strážce. Matka sedmibolestná. Ecce homo. V zemi kalichu. Ukolébavka vánoční JAN NERUDA ZPĚVY PÁTEČNÍ 1 Obsah Moje barva červená a bílá Anděl strážce Matka sedmibolestná Ecce homo V zemi kalichu Ukolébavka vánoční Za srdcem Láska Ve lví stopě Jen dál! 1 Převzato z: Neruda J., Zpěvy

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 Na příchod krále Slunce zapadlo u věčnosti moře; Na jeho mohylách ţertvy se pálí V růţovém ohni od hory ku hoře. Hluboká noc se za sluncem přivalí, Hlubší neţ hrob

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace Velký pátek Samotná jitøní celý text a notace Velkopáteèní jitøní Jitøní bohoslu ba se ètením dvanácti evangelií Kanonický èas pro zaèátek této jitøní je ve ètvrtek 2. hodina noèní (tj. 19. 20. hodina

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce Støelec a most Støelec chvilkový výboj Nastal èas naplnit všechna pøece vzetí promìnit okovy v trpké víno bez pøíkras zahodit øece smetí výkøikem obnovy se pøímo prodrat štìrkem k podloží podkovy zakrýt

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

noční motýl prosím tě otevři

noční motýl prosím tě otevři když spíš když spíš má ticho zvláštní něhu svět ustane v svém koloběhu když spíš co tvůj sen skrývá nemám zdání zdá se ti asi o létání když spíš pokoj má barvu zralých pšenic slunce už sahá do okenic když

Více

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA PÍSEÒ NA VRBOVOU PÍŠ ALKU Už na nás prší z jehnìd pel a na køe letí jaro horempádem, zpod køídel kvoèny vyletìl houf kuøat, pípajících hladem. Bože, a i to nejmenší z nich

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 11.4.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_22_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 11.4.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_22_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 11.4.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_22_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Karel Jaromír Erben. Život a dílo

Karel Jaromír Erben. Život a dílo Karel Jaromír Erben Život a dílo Karel Jaromír Erben ( 7.11.1811 21.11.1870) český básník, prozaik, jazykovědec, historik,folklorista, překladatel a sběratel lidové tvorby představitel literárního romantismu

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

Karel Jaromír. Erben. Kytice z povìstí národních

Karel Jaromír. Erben. Kytice z povìstí národních Karel Jaromír Erben Karel Jaromír Erben Kytice z povìstí národních Dokoran, 2002 Illustrations Pavel Rut, 2002 ISBN 80-86569-38-1 KYTICE Zemøela matka a do hrobu dána, siroty po ní zùstaly; i pøicházely

Více

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád V š i c h n i S v a t í V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád Ledy slábnou, voda stoupá sirény zpívají noci slané, když zvedá žár Jednou to skončí a z nás čáry

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Zlatý kolovrat. Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983)

Zlatý kolovrat. Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983) Zlatý kolovrat Divadelní inscenace dle stejnojmenné básně publikované ve sbírce Kytice (dříve Kytice z pověstí národních - 1983) Původní báseň: Karel Jaromír Erben Scénář sestavil: Ondřej Turek Král přijíždí

Více

Malé epigramy a meditace

Malé epigramy a meditace ***************************** Malé epigramy a meditace Václav Dobiáš ***************************** Za vrátky mladosti byl celý širý svět. Vyšli jsme, viděli, poznali, teď vracíme se zpět. Už nechodí se

Více

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: "Hadry, kosti dejte, trupy!" Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: Hadry, kosti dejte, trupy! Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě J.J.Kalina Hadrnice "Hadry prodejte, staré sklo, Kuchařičky, kosti, kosti! Mějte, lidičky, lítosti, Máteli jaké kosti!" Takto od božího rána volá Žena a s nůší na zádech, V ochlostěné sukni podkasaná,

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Ondřej David Rada HLEDEJ PAŠIJE! (věnováno tatínkovi)

Ondřej David Rada HLEDEJ PAŠIJE! (věnováno tatínkovi) Ondřej David Rada HLEDEJ PAŠIJE! (věnováno tatínkovi) A v Pánův den jsem byl ve vytržení Ducha a uslyšel jsem za sebou mocný hlas, jako zvuk polnice, jak říká: Já jsem Alfa i Omega, Ten první i poslední.

Více

školní četba Karel Jaromír Erben KYTICE Z POVĚSTÍ NÁRODNÍCH VYCHÁZÍ K DVOUSTÉMU VÝROČÍ NAROZENÍ AUTORA

školní četba Karel Jaromír Erben KYTICE Z POVĚSTÍ NÁRODNÍCH VYCHÁZÍ K DVOUSTÉMU VÝROČÍ NAROZENÍ AUTORA školní četba Karel Jaromír Erben KYTICE Z POVĚSTÍ NÁRODNÍCH VYCHÁZÍ K DVOUSTÉMU VÝROČÍ NAROZENÍ AUTORA Kytice z pověstí národních (1853) básnická sbírka obsahující české báje, obraz dávných lidových představ

Více

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Jdu vstříc dešti, kapky deště a nebe, podobné ohromné skále,

Více

NENADĚLÁŠ. Lenka Dobrovolná. Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a ONA. Na pískovišti DÍVKA.

NENADĚLÁŠ. Lenka Dobrovolná. Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a ONA. Na pískovišti DÍVKA. ONA DÍVKA LOVEC ON (TERAPEUT) OTEC MATKA NENADĚLÁŠ Lenka Dobrovolná Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a Na pískovišti Mami? Tati? Slyšíte? Mami? Tati? Někdo? Kdokoli? Zpívá. Utíkej, utíkej

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

JEŽÍŠOVY ZÁZRAKY Ježíš nebyl jen učitel, který vykládal nádherná podobenství, ale dělal také mnoho zázraků. Ježíšovo učení bylo tak vznešené a božské, že takové věci mohl učit jenom Bůh. Aby však všichni

Více

Studie o andělech Osnova pro studenty

Studie o andělech Osnova pro studenty Studie o andělech Osnova pro studenty O andělech 1. Co jsou andělé a. Bytosti stvořené Bohem a mající podíl na Božím plánu pro věřící, nebo ti, kteří mu odporují spolu se Satanem, jejich vůdcem b. Anděl

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

Slavnost a požehnání sňatku

Slavnost a požehnání sňatku Slavnost a požehnání sňatku tento obřad se používá, pokud se neslaví Eucharistie SHROMÁŽDĚNÍ SPOLEČENSTVÍ Všichni stojí. Ženich a nevěsta stojí před předsedajícím Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

práce žáků 6. ročníku ZŠ Londýnská

práce žáků 6. ročníku ZŠ Londýnská práce žáků 6. ročníku ZŠ Londýnská Bára Obrdová : Óda na čokoládu Čokoláda - to je věc, mám ji ráda, žádný kec. Hořká, sladká s medem a už do ráje jedem. Čokoládu miluju, dám ji k večeři i obědu a potom

Více

Básně Z básní Dany Malé Z básní Dany Malé. Lem chodníku J. Ř.

Básně Z básní Dany Malé Z básní Dany Malé. Lem chodníku J. Ř. Básně Z básní Dany Malé Z básní Dany Malé Lem chodníku J. Ř. potkat se na ulici, v omítce loupat pach nozdry posouvat po lícní straně kosti, hluboko do hlavy vidět ti kolotoč na dlaních slehnout mezi plody,

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce CESTA SEDMIBOLESTNÉ 1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce píseň 810 Ó Maria útočiště naše, 3. sloka: 3. Když jsi v chrámě svoje nemluvňátko / Simeonu

Více

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád.

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 5 800044 640164 Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 1 24.5.2008 Po těžkém životě častokrát

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Karel Jaromír Erben: Svatební košile (Kytice)

Karel Jaromír Erben: Svatební košile (Kytice) Karel Jaromír Erben: Svatební košile (Kytice) Již jedenáctá odbila, a lampa ještě svítila, a lampa ještě hořela, co nad klekadlem visela. Na stěně nízké světničky byl obraz boží rodičky, rodičky boží s

Více

Thyrsos Franti ek Halas

Thyrsos Franti ek Halas Thyrsos František Halas THYRSOS František Halas Ilustrace Jindøich Štyrský Nenaroditi se vùbec, to znamená štìstí. Ale pro toho, kdo se již zrodil, je nejlépe vrátiti se, odkud pøišel. SOFOKLES 4 SMUTEK

Více

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř Zdeněk Svěrák Jaroslav Uhlíř Barbora píše z tábora 2 Maminko, tatínku posílám vám vzpomínku z letního tábora Jistě víte, že vám píše vaše dcera Barbora Strava se nedá jíst dneska byl jen zelný list polívka

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 1. Polibek na skle (od Severka) 2. Vosková (od moonell) 3. Zahazujem (od prostějanek) 4. Brána (od otazník) 5. Šerosvit... (od Ayla) 6. I don't

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více

Křížová cesta s prosbami

Křížová cesta s prosbami Křížová cesta s prosbami Úvod. Veliký a mocný Pane ve slově i v činu, chceme si v této chvíli při naší pobožnosti připomenout velikost Tvé oběti života a učit se přijímat kříž, neboť Ty pokračuješ ve své

Více

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.)

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.) Karel Hynek Mácha Mnich (Zlomky z romantické básně.) Znění tohoto textu vychází z díla Básně. Máj. Zlomky. Dopisy. Deník tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1907 (MÁCHA, Karel Hynek.

Více

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958)

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Klement Gottwald básně Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Vydal se mladý hoch do světa s pilkou a hoblíkem v ruce, Čech, Moravan a proletář. a pěšák revoluce. Prve než začal se slovy, rozmlouval

Více

Notáø na prosinec (2.)

Notáø na prosinec (2.) Minea svátková Notáø na prosinec (2.) Nedìle svatých praotcù (druhá pøed Narozením Pánì) Nedìle svatých Otcù (pøed Narozením Pánì) 24. prosinec pøedsvátek Narození Pánì 25. prosinec NAROZENÍ PÁNA NAŠEHO

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT výbor z milostné poezie 2011 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Stanislav Banházi. Èarodìjnická kouzla. a jak se chránit pøed uèarováním a temnými silami. Eko konzult

Stanislav Banházi. Èarodìjnická kouzla. a jak se chránit pøed uèarováním a temnými silami. Eko konzult Stanislav Banházi Èarodìjnická kouzla a jak se chránit pøed uèarováním a temnými silami Eko konzult Držíte v rukou knihu, která obsahuje rùznorodé èarodìjnické návody. Recepty v ní obsažené vznikly kdesi

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

E.F. Burian: IDIOTEON

E.F. Burian: IDIOTEON E.F. Burian: IDIOTEON Den Jedním z potìšení laskavého laskavého dne jsou jeho nohy Snad ještì Vidíš je zahlédneš pøibìhnout jeho nos a než se pøilepený otoèíš na zdi zmizí èíhající za rohem na tvùj jako

Více

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH OBSAZENÍ: MARIE:.. JOSEF:.. ANDĚL:. NEBESKÉ ZÁSTUPY:...... BETLÉMSKÁ HVĚZDA:... MUDRCI OD VÝCHODU:

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni:

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Květná neděle Téma Ježíš Kristus je náš Král a Bůh Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Potřeby Popsat jak vypadají a co dělají králové Vysvětlit v čem se Kristus liší od světských vládců Podle

Více

8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS. 2.část

8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS. 2.část 8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS 2.část Lidová slovesnost většina obrozenců sbírala a vydávala lidovou slovesnost k nejvýznamnějším patřil: František Ladislav Čelakovský (1799-1852) František Ladislav Čelakovský

Více

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy.

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. Mumie, růže 1973 Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. V bolesti dorostl jsem v muže. A poprvé teprv, poprvé jsem viděl, jak příroda v blaženém

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

Spevník Brambornavrátenia

Spevník Brambornavrátenia Spevník Brambornavrátenia 2008 I podal im Prorok oválny predmet a riekol: Nebudete viac hladova, lebo ja vám nesiem svätę pokrm. Nebudete viac ízni, lebo z neho dostanete nápoj opojnę. Nebudete viac bojova,

Více

PL Karel Jaromír Erben: Kytice

PL Karel Jaromír Erben: Kytice PL Karel Jaromír Erben: Kytice Poklad I Na pahorku mezi buky kostelíček s věží nízkou; z věže pak slyšeti zvuky hájem a sousední vískou. Není zvuk to zvonka jemný, tratící se v blízké stráně: dřevatě to

Více

Křestní vyznání: Prosím rodiče a kmotry, aby předstoupili s Miriam před stůl Páně. Shromáždění povstane.

Křestní vyznání: Prosím rodiče a kmotry, aby předstoupili s Miriam před stůl Páně. Shromáždění povstane. 1 Vršovice 29.11.2009 Pozdrav: V tuto první neděli adventní, při které budeme moci prožít radost křtu malé Miriam, vám přeji milost a mír od Hospodina, který nás svolal dohromady do tohoto shromáždění

Více

Slu ba ve všední dny a v sobotu

Slu ba ve všední dny a v sobotu Pojïte, pokloòme se Varianta pro všední den (staroruský nápìv) Slu ba ve všední dny a v sobotu Následuje zpìv troparù a kondakù (podle typikonu, viz str. 2). Tropary, kondaky, prokimeny a zpìvy ke svatému

Více

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání)

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) V minulých nedělích jsme slyšeli odpověď na otázku, kdo je Ježíš. Při jeho jordánském křtu bylo bezpečně zjeveno, že je milovaným a vyvoleným

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Josef a jeho bratři. Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil

Josef a jeho bratři. Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil Josef a jeho bratři Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil Jákob měl dvanáct synů. Jmenovali se Ruben, Šimeón, Levi, Juda, Isachar a Zabulon (synové Ley), Gád a Ašer (synové Zilpy,

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

TULÁCKÝ ZPĚVNÍČEK 2015

TULÁCKÝ ZPĚVNÍČEK 2015 TULÁCKÝ ZPĚVNÍČEK 2015 HUNE AMES jméno: TO Tuláci Karlín U Císařské cesty 156 103 00, Praha 10 - Benice www.tulaci-karlin.webnode.cz facebook.com/karlin.tulaci karlin.tulaci@seznam.cz EJSTŘÍK PÍSNIČEK

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Kdo z nás je normální?

Kdo z nás je normální? Porucha pøíjmu potravy bulimie Zuzka, 18 let Mé trápení zaèalo už pøed 3 roky. Nevím, jestli to bylo kvùli tomu, že kluk, který se líbil mì i mé kamarádce, dal pøednost jí (je štíhlá a vysoká). Možná to

Více

Petr Hugo Šlik. Zpěvníček (1998-2010)

Petr Hugo Šlik. Zpěvníček (1998-2010) Petr Hugo Šlik Zpěvníček (1998-2010) Na našem sídlišti (s mírným vykradením P. Fialy) Na našem sídlišti žijeme spolu jezdíme výtahem nahoru dolů jezdíme výtahem v noci i přes den chtěl bych víc životů

Více

Křížová cesta A co já?

Křížová cesta A co já? Křížová cesta A co já? Úvod Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Úvodní modlitba: Pane Ježíši Kriste, který jsi za nás zemřel na kříži, pomoz nám na chvíli poodstoupit od všeho, co nás rozptyluje

Více

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS Přicházející Král MICHAL KLESNIL Nakladatelství KMS Praha 2012 Ing. Michal Klesnil Vydalo Nakladatelství KMS, s. r. o. Primátorská 41, 180 00 Praha 8 První vydání 2012 Třetí svazek edice Nad Biblí Biblické

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

dětí. Těžká nemoc, která pak pomalu stravovala její síly, byla jí odpovědí Ježíšovou na její nabídku a naplňovala ji vnitřním štěstím.

dětí. Těžká nemoc, která pak pomalu stravovala její síly, byla jí odpovědí Ježíšovou na její nabídku a naplňovala ji vnitřním štěstím. Krátký životopis Narodila se 19. července 1924 jako dcera rolníka Aloise Zelíka a jeho manželky Anny, rozené Jirsákové, v Napajedlích č. 302. Navštěvovala mateřskou, obecnou a měšťanskou školu v ústavě

Více