Laboratorní úlohy z molekulární biologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Laboratorní úlohy z molekulární biologie"

Transkript

1 ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA TROPICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ Katedra tropických a subtropických plodin a agrolesnictví Laboratoř molekulární biologie Laboratorní úlohy z molekulární biologie Plant breeding and genetic resources conservation Praha 2012

2 Poděkování Vytvoření těchto Laboratorních úloh z molekulární biologie bylo finančně podpořeno Fondem rozvoje vysokých škol v rámci projektu FRVŠ č. 1940/2012 Vytvoření laboratorních úloh z molekulární biologie pro praktickou výuku v předmětu Seed productionand plant breeding.

3 OBSAH 1 Pravidla bezpečnosti práce v Laboratoři molekulární biologie 2 Příprava roztoků 3 Metody izolace DNA 3.1 Izolace DNA pomocí Invisorb Spin Plant Mini Kit (Invitek Company) 3.2 Izolace DNA pomocí metody CTAB 4 ISSR analýza 5 AFLP analýza 6 Metoda zpracování výsledků pomocí specializovaného softwaru

4 1 Pravidla bezpečnosti práce v Laboratoři molekulární biologie Před začátkem práce v laboratoři by studenti měli znát pravidla práce a bezpečnosti v Laboratoři molekulární biologie. V laboratoři je zakázáno jíst, pít a kouřit. Studenti musí mít pláště, přezůvky a rukavice. Nepovolené experimenty jsou přísně zakázány. Udržujte laboratoř čistou a uklizenou. Zkontrolujte přístroje. Pokud je jakýkoliv problém s přístroji, nepoužívejte ho a informujte školitele. Nepracujte se zapnutým UV zářením. Pokud při používání část vybavení selže, okamžitě informujte školitele. Nikdy se nepokoušejte vyřešit problém sami, protože byste mohli zranit nejen sebe ale i ostatní. Před odchodem z laboratoře po sobě ukliď pracovní plochu. Před ochodem z laboratoře vypněte všechny elektrické přístroje a umyjte si ruce. Pokud máte nějaké pochyby, zeptejte se školitele. Pozorně čtěte etikety. Nikdy přímo nepřičichávejte k látkám. Přečtěte si etiketu (pro zjištění obsahu). Nikdy neochutnávejte chemikálie! Zjistěte, kde je v laboratoři umístěn hasicí přístroj a zdroj vody a jak je používat. Zaměstnanci a studenti jsou povinni manipulovat jedovatými, těkavými a páchnoucími látkami výhradně v digestoři. Používané chemikálie a reagencie vracejte vždy na místo, odkud jste je vzali. Zvláštní opatrnosti je třeba dbát při manipulaci s otevřeným ohněm, hořlavinami, žíravinami a jedovatými látkami.

5 Nehody nebo poranění hlaste ihned školiteli a v případě potřeby poskytněte okamžitě první pomoc. Reagenční roztoky se odlévají z reagenčních lahví na straně odvrácené od signatury tak, aby se nepoškodil štítek na láhvi. Nečitelný nápis a s tím spojená případná záměna může mít nebezpečné následky. Koncentrované kyseliny, zvláště kyselina sírová, se ředí vléváním kyseliny do vody. Kyselina se přilévá tenkým proudem a za stálého promíchávání roztoku skleněnou tyčinkou. S látkami dráždivými, páchnoucími a jedovatými (např. chlor, chloroform, sirouhlík, aj.) a s látkami snadno vznětlivými (např. benzin, aceton, aj.) se musí pracovat v dobře odsávané a zapojené digestoři. Toxický i netoxický odpad vyhazujte do nádob k tomu určených! Všichni, kteří v laboratoři pracují, budou respektovat výše uvedená pravidla a budou se řádně zapisovat do prezenční knihy.

6 2 Příprava roztoků Následující roztoky budou využity ve většině protokolů na cvičeních. Tudíž je důležité mít je připravené před začátkem práce na protokolech samotných. Obvykle již bývají v laboratoři připravené, pokud je to ale nutné, můžete si je snadno připravit samy. 1. ELEKTROFORÉZA Zásobní roztok 10x TBE 1 pufr (2000 ml) 10x TBE pufr připravíte rozpuštěním 216 g Tris base v destilované vodě a přidáním 110 g kyseliny borité a 18,6 g EDTA 2. Roztok přelijte do odměrného válce a doplňte destilovanou vodou do objemu 2000 ml. Upravte ph na 8,3.! Láhev s roztokem musí být popsaná jménem roztoku, datem a koncentrací roztoku.! Roztok neskladujte déle než 1 měsíc. Pracovní roztok 1x TBE pufr (1000 ml) Zředění 10x TBE 1x TBE pufr Zřeďte 100 ml zásobního roztoku 10x TBE pufru v 900 ml destilované vodě (dh 2 0). Jako alternativa k přípravě zásobního roztoku TBE v laboratoři může sloužit použití komerčního zásobního roztoku Rotiphorese Pufr 10 x TBE (Carl Roth, Germany). Pro přípravu 1x TBE je třeba zředit 100 ml 10x TBE v 900 ml dh 2 O. 1 2 TBE = Tris-borát-EDTA pufr EDTA = kyselina ethylendiamintetraoctová

7 2. IZOLACE DNA POMOCÍ CTAB 1 M TRIS (200 ml) Rozpusťte 24,2 g TRISu v 100 ml dh 2 0 (v 250 ml kádince na míchačce). Přelijte do odměrného válce a doplňte dh 2 0 na objem 200 ml. Upravte ph pomocí HCl na 8,0. Vysterilizujte roztok v autoklávu 20 minut při 120 C. Skladujte při pokojové teplotě. 0,5 EDTA (200 ml) Navažte 29,23 g EDTA, nasypte do 250 ml kádinky a přidejte 100 ml dh 2 0. Míchadlem pečlivě zamíchejte a upravte na ph 8,0 přidáním 10 M roztoku NaOH (EDTA se rozpouští pouze při ph 8,0). Přelijte roztok do odměrného válce a doplňte dh 2 0 do celkového objemu 200 ml. Vysterilizujte roztok v autoklávu 20 minut při 120 C. Skladujte při pokojové teplotě. 5 M NaCl (100 ml) 29,22 g NaCl rozpusťte ve 100 ml dh 2 O a pečlivě promíchejte (míchadlem). Roztok pufru TE (100 ml) Odpipetujte 1,0 ml 1 M TRIS (ph 8,0) do kádinky, přidejte 0,2 ml 0,5 M EDTA (ph 8,0) a 98,8 ml dh2o 98,8. Pečlivě promíchejte. Nesterilizuje se! Extrakční pufr CTAB Zásobní roztok 100 ml 500 ml 1000 ml 1,4 M NaCl 5,0 M 28 ml 140 ml 280 ml 20 mm EDTA 0,5 M 4 ml 20 ml 40 ml 100 mm Tris ph 8,0 1,0 M 10 ml 50 ml 100 ml 3% w/v CTAB 6,00% 50 ml 250 ml 500 ml dh 2 O 8 ml 40 ml 80 ml Nesterilizuje se!

8 3 Metody izolace DNA Obě metody izolace DNA byly optimalizovány pro specifické vlastnosti jakonu (Smallanthus sonchifolius (Poepp. & Endl.) H. Robinson) a je jeho třech planých příbuzných (Polymnia canadensis, S. uvedalius and S. connatus). Tyto modifikace standardních postupů zajišťují vysoký výnos čisté DNA, bez přítomnosti sekundárních metabolitů (např. polyfenolů), které by mohly představovat problém v následných analýzách. 3.1 Izolace DNA pomocí Invisorb Spin Plant Mini Kit (Invitek Company, Německo) Materiál a přístroje Čerstvé listy jakonu, sterilní rukavice, sterilní mikrozkumavky, termoblok, sterilní špičky, pipety, elektrický zdroj, kolonky (Prefilter, Spin Filter), 2,0 ml sběrné zkumavky (Receiver Tubes), centrifuga,vortex, třecí miska s tloučkem, špachtle, analytické váhy, nádoba na tekutý dusík. Chemikálie Lyzační pufr (Lysis Buffer P), proteináza K (Proteinase K), promývací pufry (Wash Buffer I, Wash Buffer II), eluční pufr (Elution Buffer D), vázací purf (Binding Buffer P), tekutý dusík, čistý etanol, ddh 2 O. PRACOVNÍ POSTUP Nejprve musí být rozpuštěna Proteináza K, protože je prodávána lyofilizovaná. Přidejte do zkumavky k Proteináze K 1 ml ddh 2 O a důkladně zamíchejte. Rozpuštěná Proteináza K se musí skladovat při -20 C!! Promývací pufr I (Wash Buffer I) se musí naředit 30 ml čistého etanolu. Promývací pufr II (Wash Buffer II) se musí naředit 42 ml čistého etanolu. Na lahvičkách obou pufrů zašktněte čtvereček značící přidání etanolu a napište datum. Potřebné množství elučního pufru (Elution Buffer D) se musí předehřát na 65 C.

9 Homogenizace materiálu Homogenizujte okolo 1 cm 2 (vstupní množství může být větší, záleží na dostupnosti rostlinného materiálu) čerstvých listů tloučkem v třecí misce za použití tekutého dusíku dokud nebudete mít jemný prášek. Převeďte mg homogenizovaného materiálu do 1,0 ml mikrozkumavky (vychlazené v tekutém dusíku).(navažte mg rostlinného materiálu, pokud obsahuje hodně vody). Mikrozkumavky s rostlinným materiálem vložte okamžitě do nádoby s tekutým dusíkem. Do tekutého dusíku namočte rovněž sterilní špachtli. Lýza materiálu Vložte homogenizovaný rostlinný materiál do 1,5 ml zkumavky. Přidejte 400 µl lyzačního pufru (Lysis Buffer P) a 20 µl proteinázy K (Proteinase K) a lehce promíchejte. Nechte inkubovat 30 minut (nebo déle) při 65 C (je doporučeno inkubovat v termobloku za stálého míchání). Během inkubace si připravte kolonky (Prefilter) do 2,0 ml sběrných zkumavek (Receiver Tube). Filtrace Přeneste lyzační směs na kolonku a centrifugujte 1 minutu při rpm. Vyhoďte kolonky. Přidejte 200 µl vázacího pufru P (Binding Buffer P) a důkladně promíchejte. Navázání DNA Umístěte novou kolonku (Spin Filter) do 2,0 ml sběrných zkumavek, přeneste suspenzi na kolonku a inkubujte 1 minutu při pokojové teplotě. Centrifugujte 1 minutu při rpm, odstraňte filtrát a umístěte kolonky znovu do 2,0 ml sběrných zkumavek.

10 Promytí I Přidejte 550 µl promývacího pufru (Wash Buffer I) a centrifugujte 1 minutu při rpm. Odstraňte filtrát a kolonku umístěte zpět do 2,0 ml sběrné zkumavky. Promytí II Přidejte 550 µl promývacího pufru (Wash Buffer II) a centrifugujte 1 minutu při rpm. Odstraňte filtrát a umístěte kolonku zpět do 2,0 ml sběrné zkumavky. Tento krok opakujte ještě jednou. Nakonec odstraňte filtrát a centrifugujte 2 minuty při rpm, abyste odstranili zbytky etanolu. Eluce DNA Umístěte kolonku do nové 1,5 ml sběrné zkumavky a přidejte 100 µl předehřátého elučního pufru (Elution Buffer D 3 ). Inkubujte 3 minuty (až minut) při pokojové teplotě. Centrifugujte 1 minutu při rpm. Vyhoďte kolonku a získanou DNA skladujte při -20 C. 3 DNA může být také rozpuštěna v menším nebo větším objemu elučního pufru D (závisí na očekávaném výnosu genomické DNA). Dávejte ale pozor, minimální objem pro eluci je 50 μl. Pokud očekáváte velké množství DNA, objem eluce může být zvýšen na μl.

11 3.2 Izolace DNA pomocí metody CTAB Materiál a přístroje Listy jakonu v silikagelu, sterilní rukavice, sterilní mikrozkumavky, sterilní homogenizátor, sterilní špičky, pipety, termoblok, multivortex, analytické váhy, centrifuga, elektrický zdroj, tekutý dusík, nádoba na tekutý dusík. Chemikálie CTAB (ph 9), chloroform/iaa 4 (24:1), isopropanol, 70% etanol, tekutý dusík. Než začnete Dejte isopropanol a 70% etanol do mrazáku a chloroform/iaa (24:1) do lednice! Předehřejte si vodní lázeň nebo inkubátor na 65 C. PRACOVNÍ POSTUP Navažte ±100 mg rostlinného materiálu a umístěte jej do mikrozkumavky a dejte ihned do tekutého dusíku. Namražte v tekutém dusíku homogenizátor (stačí konec, kterým se bude homogenizovat). Homogenizujte rostlinný materiál v mikrozkumavce s použitím homogenizátoru. Přidejte 400 µl extrakčního pufru CTAB (ph 9) a lehce míchejte 2 minuty. Inkubujte na termobloku při 65 C po dobu cca minut, občas lehce promíchejte. Vychlaďte centrifugu na 4 C a mikrozkumavky nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přidejte 150 µl vychlazeného roztoku chloroform/iaa (24:1) a zamíchejte. Pracujte v digestoři! Míchejte 10 minut (lehce míchejte na multivortexu). Centrifugujte 5,5 minuty při 4 C při maximální rychlosti. Připravte si nové mikrozkumavky a popište je. 4 IAA = Isoamylalkohol (3-Methyl-1-butanol)

12 Odpipetujte 150 µl supernatantu do nových a popsaných mikrozkumavek, přidejte 150 µl ledového isopropanolu (pracujte v digestoři) a dobře promíchejte. Vložte na 5 minut do mrazáku. Centrifugujte 5 minut při maximální rychlosti. Odpipetujte supernatant (např. do kádinky) a přidejte do zkumavek 200 µl 70% etanolu. Centrifugujte 1 minutu při nejvyšších otáčkách. Odpipetujte supernatant a nechte vysušit DNA pelety (pelety změní barvu z bílé na transparentní) cca ±10-15 minut. Rozpusťte pelety ve 100 µl destilované H 2 0 (přes noc při 4 C nebo 15 minut při 65 C) nebo v TE pufru při 65 C. ČIŠTĚNÍ DNA Chemikálie: 3M octan sodný, 100 % a 70 % etanol, destilovaná voda Do 1,5 ml mikro zkumavky přidejte 20 μl DNA a 2 μl octanu sodného (3M). Přidejte 50 μl 100 % ethanolu a promíchejte. Dejte na 30 minut do -80 C. Centrifugujte 10 minut při otáčkách. Vylejte supernatant, přidejte 500 μl 70% ethanol a promíchejte. Centrifugujte. Vylejte supernatant, vysušte DNA pelet (okolo 15 min) a rozpusťte v destilované H 2 O.

13 4 ISSR analýza Materiál a přístroje Sterilní rukavice, sterilní mikrozkumavky, termocykler, sterilní špičky, analytické váhy, Erlenmayerova baňka, pipety, elektroforéza, elektrický zdroj, mikrovlnná trouba, transiluminátor. Chemikálie DNA jakonu (2-5 ng/μl), PPP Master Mix s přidaným barvivem (Top Bio Czech Republic), H 2 O (sterilní, bez nukleáz, destilovaná), BSA 5, ISSR primery (Tabulka 3, primery s nejlepšími výsledky), agarosa, 1x TBE pufr, SYBR Safe, DNA žebřík (DNA Ladder 100 bp). Tabulka 3: Seznam použitých ISSR primerů (The University of British Columbia Biotechnology Laboratory, Kanada). Primer Sekvence Teplota nasedání UBC 810 (GA) 8 T 52 C UBC 814 (CT) 8 A 51 C UBC 826 (AC) 8 C 54 C UBC 834 (AG) 8 YT 51 C UBC 835 (AG) 8 YC 48 C UBC 841 (GA) 8 YC 48 C UBC 856 (AC) 8 YA 52 C Než začnete Připravte si ISSR primery na koncentraci 10nmol: zřeďte 10 μl ISSR primeru (zásobní roztok) v 90 μl dh 2 O. 5 BSA = bovine serum albumine = Hovězí sérový albumin

14 PRACOVNÍ POSTUP 1. PCR (výsledný objem 20 μl/jedna reakce) Rozpusťte při pokojové teplotě chemikálie, včetně DNA (nebo rukou nebo v termobloku). Před použitím krátce zcentrifugujte Popište každou mikrozkumavku jménem vzorku (případně i jménem majitele). Jestli budete používat více jak jeden vzorek, připravte si zvlášť premix (bez DNA). Podle počtu vzorků (pro každých 10 vzorků se přidá 1 reakce jako rezerva). Objem 1 reakce: 7,3 μl H 2 O 10 μl MasterMix (2x koncentrovaný) 0,5 μl vybraného primeru 0,2 μl BSA Premix krátce promíchejte a centrifugujte. Rozpipetujte 18 μl premixu do každé mikrozkumavky (0,2 ml). Přidejte do mikrozkumavek 2 μl vzorku DNA, krátce promíchejte a centrifugujte (pro odstranění bublin ve směsi). Vložte je do termocykleru a spusťte program pro ISSR primery: 1) Denaturace 94 C / 5 min 2) 40x opakování 94 C / 1 min specifická teplota podle vybraného primeru / 1 min 72 C / 2 min 3) Finální extenze 72 C / 10 min 4) Uchovávání 4 C / napořád

15 2. Příprava 2% agarózového gelu pro elektroforézu Na analytických vahách odvažte 2 g agarosy a vsypte do Erlenmeyerovy baňky. Přidejte do baňky 100 ml 1x TBE pufru. Krouživým pohybem obsah baňky zamíchejte, vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte, dokud směs není kompletně tekutá a transparentní (bez kousků agarosy). Pečlivě si připravte formu na gel s hřebínkem. Zchladťe opatrně Erlenmeyerovu baňku i s obsahem pod tekoucí vodou (musí být možné dotknout se baňkou předloktí), aby se neroztavila forma na gel. Přidejte do baňky s agarosou 1µl SYBR Safe a dobře zamíchejte (v případě potřeby můžete použít ethidiumbromid, DyeRed ). Opatrně vlijte obsah baňky do formy na gel. Jakmile gel ztuhne (po minutách), vytáhněte opatrně hřeben a gel vložte do elektroforetické vany elektroforézy. Pokud je to potřeba, přidejte 1x TBE pufr do elektroforézy (gel musí být celý ponořen). 3. Elektroforéza První zdířku nechte prázdnou a od druhé nanášejte vzorky produktu PCR (5 μl). Při pipetování vzorků dávejte pozor na protržení gelu špičkou pipety. Do první a poslední zdířky napipetujte 2 μl DNA žebříku (ladder). Vanu elektroforézy zakryjte víkem a připojte kabely. VŽDY DÁVEJTE POZOR NA POZICI KONTAKTŮ (červený černý). Nastavte elektrický zdroj na 55 V a 110 ma. Pokud je vše zkontrolováno a dobře zapojeno, zdroj může být zapnut. Bublinky vycházející z drátu ponořeného v pufru v elektroforéze signalizují, že elektroforéza je správně zapojena. Po třech hodinách vypněte elektrický zdroj (jako kontrola slouží pozice první frakce barviva přidaného v Master mixu, která by měla být blízko konce gelu). Nejdříve zapněte bílé světlo a správně umístěte gel v transiluminátoru. Poté nahraďte bílé světlo UV zářením a gel vyfotografujte.

16 5 AFLP analýza Chemikálie: DNA jakonu ( ng) pokud možno co nejkoncentrovanější, všechny vzorky naředit na stejnou koncentraci AFLP Core Reagent Kit (Invitrogen, Life Technologies Česká republika s.r.o.) (složení kitu v Tabulce 1), AFLP Pre-amp Primer Mix I (Invitrogen, Life Technologies Česká republika s.r.o.), TE pufr, sterilní dh 2 O, RedTaq polymeráza (Sigma Aldrich, Česká republika), MseI primer (5 pmol/µl), EcoRI primer (1 pmol/µl) (Tabulka 2), dntps, agaróza, 1x TBE pufr, Ethidium bromid, DNA žebřík (DNA Ladder 100bp), nanášecí barva (Loading Dye). Tabulka 1: Složení kitu AFLP Core Reagent Kit

17 Tabulka 2: Seznam AFLP primerů (Integrated DNA Technologies, USA). Název primeru Sekvence (5 3 ) MseI AAA MseI AAT MseI AAG MseI CAA MseI CAC MseI - CAG MseI CAT MseI CTA MseI CTC MseI CTG MseI - CTT EcoRI GATGAGTCCTGAGTAAAAA GATGAGTCCTGAGTAAAAT GATGAGTCCTGAGTAAAAG GATGAGTCCTGAGTAACAA GATGAGTCCTGAGTAACAC GATGAGTCCTGAGTAACAG GATGAGTCCTGAGTAACAT GATGAGTCCTGAGTAACTA GATGAGTCCTGAGTAACTC GATGAGTCCTGAGTAACTG GATGAGTCCTGAGTAACTT GACTGCGTACCAATTCACG Materiál a přístroje sterilní rukavice, mikrozkumavky, pipety, termocykler, termoblok, sterilní špičky, analytické váhy, odměrný válec, elektroforéza, centrifuga, vortex, elektrický zdroj, nádoba na led, led, transiluminátor Než začnete Navlékněte si sterilní rukavice. Všechny chemikálie, včetně DNA jsou skladovány při -20 C. Vyndejte je z mrazničky a nechte roztát při pokojové teplotě. (Pokud spěcháte, můžete je ohřát rukou nebo v inkubátoru. Všechny ampulky a zkumavky by měly být před použitím lehce zcentrifugovány).!!enzymy musí být vyjmuty z mrazáku těsně před použitím!! Než chemikálie roztají, připravte si sterilní PCR mikrozkumavky. Manipulujte s nimi pouze ve sterilních rukavicích. Popište každou mikrozkumavku jménem vzorku, případně jménem majitele.

18 PRACOVNÍ POSTUP A. Restrikce Využijte část kitu AFLP Core Reagent Kit I a připravte si premix. Obvykle se na 10 vzorků přidává 1 rekce jako rezerva (tj. na 10 vzorků bude objem každé chemikálie vynásoben 11). Výsledný objem jedné reakce bude 25 μl, takže na jednu reakci bude potřeba: ng vzorku DNA (max. objem 18 µl) 5 μl reakčního pufru 2 μl mix enzymů EcoRI/Mse I Sterilní H 2 O na doplnění výsledného objemu Zamíchejte premix, centrifugujte a rozpipetujte do 0,2 ml mikrozkumavek. Přidejte vzorek DNA, lehce promíchejte a krátce centrifugujte (abychom se vyhnuli bublinám). Vložte do termocykleru a spusťe program: 1) Štěpení 37 C / 2 hours 2) Inaktivace enzymů 70 C / 15 min!!dejte okamžitě na led!! B. Ligace adaptorů Využijte část kitu AFLP Core Reagent Kit I a připravte premix (znovu přidat na 10 vzorků 1 rekci jako rezervu). Pro jeden vzorek (25 µl) bude potřeba: 24 µl roztok Adapter/Ligation 1 µ T4 DNA Ligáza Promíchejte směs a krátce centrifugujte (abychom se vyhnuli bublinám). Přidejte 25 µl směsi do vzorků po restrikci z předchozího kroku (část A. Restrikce), takže výsledný objem reakce bude 50µl. Použijte čistou špičku pro každý vzorek!! Vložte mikrozkumavky do termocykleru a spusťte program pro Ligaci: 1) Ligace adaptorů na 2 hodiny při 20 C. Po inkubaci by mělo být provedeno ředění 1:10, takže napipetujte 10 µl produktu po restrikci/ligaci (R/L) a zřeďte v 90 µl TE pufru. Tuto směs můžete uchovávat při - 20 C.

19 Úspěšnost restrikce/ligace otestujeme na gelu. Připravte 1.8 % agarosový gel (1x TBE pufru obarvený ethidiumbromidem, kvůli jeho lepší rozlišovací schopnosti) a naneste do zdířek okolo 3 µl produktu obarvených 1,5µl nanášecího barviva. Napipetujte 2 µl DNA žebříku do prvního volného slotu. Po 30 minutách by měl být vidět na gelu smear restrikčních fragmentů jasné znamení, že DNA byla restrikčními enzymy dobře naštípána. C. Preselektivní amplifikace Použijte kit AFLP Pre-amp Primer Mix I a DNA polymerázu (RedTaq Polymerase, Sigma Aldrich, Česká republika). Připravte premix. Jedna reakce bude mít výsledný objem 51 µl: Pre-amp primer mix 40 µl 10x reakční pufr 5 µl RedTaq DNA Polymeráza 1 µl Přidejte 5 µl zředěného R/L produktu. Směs promíchejte, rozpipetujte a krátce centrifugujte (pro vyhnutí se bublin ve směsi). Vložte do termocykleru a spusťte program pro preselektivní amplifikaci: 1) 1x Denaturace 94 C / 2 min 2) 20x cyklus: 94 C / 1 min 56 C / 30 sec 72 C / 2 min 3) Finální extenze 72 C / 10 min 4) Uchovávání 4 C / napořád Úspěšnost preselektivní amplifikace otestujeme na agarózovém gelu stejně jako v části B. Výsledkem by měl být znovu smear, nicméně tentokrát s několika viditelnými bandy (produkty pre-amplifikační PCR reakce). Nařeďte produkt 1:50 v TE pufru (3 µl produktu + 147µl TE pufru) a krátce promíchejte. Směs může být uchovávána při -20 C.

20 D. Selektivní amplifikace Finální objem jedné reakce bude 98 µl. Prosím uvědomte si, že postupujeme dle doporučeného protokolu, v optimální situaci by se pracovalo v desetkrát menších objemech z důvodu úspory materiálu. Pro jednu reakci budeme potřebovat: 10x Reakční pufr 10 µl Sterilní voda 51 µl MseI primer (5 pmol/µl) 5 µl EcoRI primer (1 pmol/µl) 5 µl dntps 2 µl RedTaq Polymeráza 2 µl!!nezapomeňte mít polymerázu v mrazáku do poslední chvíle před použitím!! Přidejte 23 µl zředěného Pre-Amp produktu Vložte mikrozkumavky do do termocykleru a spusťte program pro selektivní amplifikaci: 1) 1x 94 C / 2 min 65 C / 30 sec 72 C / 2 min 2) 8x Touch down: 94 C / 1 min 64 C / 30 sec (každý cyklus klesá o 1 C) 72 C / 1 min 3) 23x cyklus: 94 C / 1 min 56 C / 30 sec 72 C / 3 min 3) Final extension 60 C / 30 min 4) Uchovávání 4 C / forever Produkt selektivní amplifikace je vyzualizován s použitím automatického sekvenátoru. Vzorky by měly být přesrážené pomocí formamidu, nebo ponechány, jak jsou, a poslány do sekvenační laboratoře.

21 V sekvenční laboratoři je k produktu přidán fluorescenčně značený žebřík (např. GeneScan-ROX-500). Slouží jako vnitřní standard ke každému vzorku, aby bylo později možné určit délku každého AFLP fragmentu a srovnat ji s délkou fragmentů v jakémkoliv jiném běhu sekvenátoru.

22 6 Metoda zpracování výsledků pomocí specializovaného softwaru Pro zpracování výsledků byl použit uživatelsky příjemný a nenáročný program Darwin 5.0 (Perrier X. and Jacquemoud-Collet, 2006). Obě metody produkují dominantní markery, takže nejlepší způsob hodnocení je skórování přítomnosti (1) nebo nepřítomnosti (0) bandu. Ze všech dat je vytvořena binární matice, která je přeměněna na.txt formát vyžadovaného programem Darwin 5.0. Otevřete program Darwin 5.0 Soubor (File) Importovat data matice (Import data matrix) Jednoduchá data (Single data) Uložit data jako (Save Data as ) Soubor bude uložen pod stejným jménem jako vstupní soubor, ale ve formátu.var Vyberte Odlišnost ( Dissimilarity ) Spočítej z jednoduchých dat ( Calculate From Single Data ) Nahrát soubor.var Ulož odlišnost jako ( Save dissimilarity as ) soubor bude uložen ve formátu.dis Změňte počet jednotek (vynechte první dvě čísla).

23 Vyberte koeficient Dice nebo Jaccard (záleží, jestli chcete výstup ve formě odlišnosti nebo podobnosti) OK Vyberte Stavba stromu ( Tree construction ) Shluková metoda ( Neighbour Joining ) Nahrajte soubor.dis Uložte soubor ( Save tree as ) soubor bude uložen jako.arb Zaškrtněte UnWeighted Neighbour-Joining Vyberte Identifikátory Nahrát soubor.don (byl vytvořen automaticky) Zaškrtněte Zobrazit po dokončení ( Display when done ) OK

24 Nyní mate jako výsledek Neighbour Joining Tree. Použitím horních ikon můžete změnit jednak zobrazení stromu ( Tree representation ), tak i přidat identifikátory ( Identification and illustration ). Tree representation Identification and illustration

25 Poznámky

Sure-MeDIP I. with magnetic beads and MNase. www.krd.cz

Sure-MeDIP I. with magnetic beads and MNase. www.krd.cz Sure-MeDIP I with magnetic beads and MNase www.krd.cz 1 Obsah soupravy a skladování MeDIP souprava obsahuje reagencie na provedení 25 reakcí. Souprava je rozdělen do dvou částí, jedna je distribuována

Více

CVD-T StripAssay. Kat. číslo 4-360. 20 testů 2-8 C

CVD-T StripAssay. Kat. číslo 4-360. 20 testů 2-8 C CVD-T StripAssay Kat. číslo 4-360 20 testů 2-8 C Popis stripu Pracovní postup Izolace DNA Použijte čerstvou nebo zmraženou krev s EDTA nebo citrátem, jako antikoagulans, vyhněte se krvi s obsahem heparinu.

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA TROPICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ Katedra tropických plodin a agrolesnictví Laboratoř rostlinných explantátů Laboratorní úlohy: Průtoková cytometrie (Partec CyFlow Space)

Více

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů Polymorfismus délky restrikčních fragmentů Princip: Chemikálie: PCR produkt z předchozího praktického cvičení Endonukleáza KpnI 10 U μl -1 Pufr pro KpnI 10 koncentrovaný (Tris-HCl 100 mmol l -1 ph 7,5,

Více

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice Protokoly a návody pro praktikum Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice Laboratoř molekulární biologie rostlin, PřF JCU, Branišovská 31, České Budějovice 2008, Miroslava Herbstová,

Více

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie IZOLACE GENOMOVÉ DNA Deoxyribonukleová kyselina (DNA) představuje základní genetický materiál většiny

Více

Metodika analýzy molekulárních markerů u jilmu, Ulmus L.

Metodika analýzy molekulárních markerů u jilmu, Ulmus L. Metodika analýzy molekulárních markerů u jilmu, Ulmus L. Metodika byla vypracovaná jako výstup projektu NAZV QI92A247 Charakterizace genetické struktury autochtonních populací jilmů pomocí DNA analýz,

Více

Kras XL StripAssay. Kat. číslo 5-680. 20 testů 2-8 C

Kras XL StripAssay. Kat. číslo 5-680. 20 testů 2-8 C Kras XL StripAssay Kat. číslo 5-680 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup 1. Izolace DNA Musí být použity vhodné metody extrakce DNA, v závislosti na typu vzorku, který má být vyšetřován. Doporučení

Více

Sure-MeDIP II. with agarose beads and Mse I. www.krd.cz

Sure-MeDIP II. with agarose beads and Mse I. www.krd.cz Sure-MeDIP II with agarose beads and Mse I www.krd.cz 1 Obsah soupravy a skladování MeDIP souprava obsahuje reagencie na provedení 25 reakcí. Souprava je rozdělen do dvou částí, jedna je distribuována

Více

Braf V600E StripAssay

Braf V600E StripAssay Braf V600E StripAssay Kat. číslo 5-570 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup 1. Izolace DNA Pro izolaci čerstvých nebo mražených biopsií použijte soupravy Qiagen QIAmp DNA Mini nebo Micro. Pro izolaci

Více

Protokoly Transformace plasmidu do elektrokompetentních buněk BL21 Pracovní postup:

Protokoly Transformace plasmidu do elektrokompetentních buněk BL21 Pracovní postup: Protokoly Pracovní potřeby, pufry a chemikálie jsou uvedeny na konci protokolu. Pracovní postupy jsou odvozeny od těchto kitů: Champion pet160 Directional TOPO Expression Kit with Lumio Technology (Invitrogen)

Více

Obsah Protein Gel Electrophoresis Kitu a jeho skladování

Obsah Protein Gel Electrophoresis Kitu a jeho skladování Obsah Protein Gel Electrophoresis Kitu a jeho skladování Protein Gel Electrophoresis Kit obsahuje veškerý potřebný materiál provádění vertikální polyakrilamidové gelové elektroforézy. Experiment provádějí

Více

Braf 600/601 StripAssay

Braf 600/601 StripAssay Braf 600/601 StripAssay Kat. číslo 5-560 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup Kit umožňuje detekci 9 mutací v genu BRAF (kodón 600 a 601) Další informace najdete v OMIM Online Mendelian Inheritance

Více

α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C

α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C Popis stripů: Pracovní postup Izolace DNA Doporučujeme použít následující kit pro izolaci DNA z plné krve nebo jiných typů vzorků: Spin Micro DNA Extraction

Více

EGFR XL StripAssay. Kat. číslo 5-630. 20 testů 2-8 C

EGFR XL StripAssay. Kat. číslo 5-630. 20 testů 2-8 C EGFR XL StripAssay Kat. číslo 5-630 20 testů 2-8 C Popis stripu Pracovní postup 1. Izolace DNA Pro izolaci DNA použijte vhodný izolační kit. Doporučené kity jsou následující: Pro izolaci čerstvých nebo

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA TROPICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ Katedra tropických plodin a agrolesnictví Laboratoř molekulární biologie Laboratorní úlohy pro práci s přístrojem Agilent 2100 Bioanalyzer

Více

Tkáňový homogenizátor MagNA Lyser od společnosti Roche

Tkáňový homogenizátor MagNA Lyser od společnosti Roche Izolace RNA Pracovní postup Homogenizace: Pozn. Postup homogenizace platí pouze pro izolaci RNA z nativní tkáně, v případě izolace z buněčné suspenze je tento krok vynechán a začíná se přídavkem homogenizačního

Více

Identifikace mikroorganismů pomocí sekvence jejich genu pro 16S rrna

Identifikace mikroorganismů pomocí sekvence jejich genu pro 16S rrna Praktická úloha Identifikace mikroorganismů pomocí sekvence jejich genu pro 16S rrna Pro spolehlivou identifikaci mikroorganismů pomocí genetických metod se velmi často využívá stanovení nukleotidové sekvence

Více

NRAS StripAssay. Kat. číslo 5-610. 20 testů 2-8 C

NRAS StripAssay. Kat. číslo 5-610. 20 testů 2-8 C NRAS StripAssay Kat. číslo 5-610 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup 1. Izolace DNA Pro izolaci DNA musí být použita vhodná metoda vzhledem k typu tkáně vzorku. Pro doporučení vhodné metody kontaktujte

Více

ÚLOHA C Klonování PCR produktu do plasmidu

ÚLOHA C Klonování PCR produktu do plasmidu Jméno a učo: Datum: ÚLOHA C Klonování PCR produktu do plasmidu TEORETICKÝ ÚVOD Při klonování PCR produktů do plasmidů se využívá vlastnosti Taq polymerasy, a jiných non-proofreading polymeras, přidávat

Více

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice Protokoly a návody pro praktikum Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice (verze 2013 2014) Laboratoř molekulární biologie rostlin Přírodovědecká fakulta JU Petr Koutecký & Jiří Košnar

Více

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA Cvičení 9,10,11: MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE Jméno: Skupina: Cíl: Seznámení se se základními metodami, využívanými k analýze DNA 1. izolace DNA 2. amplifikace DNA pomocí PCR a elektroforéza 3. vizualizace DNA

Více

SureChIP I M-kit with agarose beads Trial version, 5rxn www.krd.cz

SureChIP I M-kit with agarose beads Trial version, 5rxn www.krd.cz SureChIP I M-kit with agarose beads Trial version, 5rxn www.krd.cz Obsah kitu a jeho skladování SureChIP kit obsahuje reagencie na provedení 5 x 3 imunoprecipitačních reakcí (se specifickou a negativní

Více

Souprava je určená výhradně pro výzkumné účely, nikoliv pro diagnostické postupy.

Souprava je určená výhradně pro výzkumné účely, nikoliv pro diagnostické postupy. We take care of our customers Výrobky CARE jsou určené pro zásobování našich zákazníků na celém světě vysoce kvalitními spotřebními materiály, příslušenstvím a speciálními soupravami. Řada výrobků CARE

Více

INGOS s.r.o. HB 016. Návod k obsluze

INGOS s.r.o. HB 016. Návod k obsluze INGOS s.r.o. HYDROLYZAČNÍ BLOK HB 016 Návod k obsluze Výrobce: Dodavatel a servis: INGOS s.r.o, divize laboratorních přístrojů INGOS s.r.o. Tel.: + 420 225 983 400 K Nouzovu 2090 Tel.: + 420 225 983 410

Více

Testovací kity Protrans HLA SBT 1 1.0 Strategie Protrans sekvenování 3 2.0 PROTRANS HLA Sekvenační systém 4 2.0 PROTRANS Sekvenačníí kity (S4, S3,

Testovací kity Protrans HLA SBT 1 1.0 Strategie Protrans sekvenování 3 2.0 PROTRANS HLA Sekvenační systém 4 2.0 PROTRANS Sekvenačníí kity (S4, S3, Návod k použití Obsah Strana Testovací kity Protrans HLA SBT 1 1.0 Strategie Protrans sekvenování 3 2.0 PROTRANS HLA Sekvenační systém 4 2.0 PROTRANS Sekvenačníí kity (S4, S3, Domino Stones, S2, S1) 4

Více

Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Anotace

Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Anotace Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Návod k použití Informace o produktech jsou dostupné na internetových stránkách: www.demeditec.com

Návod k použití Informace o produktech jsou dostupné na internetových stránkách: www.demeditec.com Návod k použití Informace o produktech jsou dostupné na internetových stránkách: www.demeditec.com TPA IRMA Radioimunoanalýza pro kvantitativní stanovení cytokeratinu 8 a 18 v séru Prosím používejte pouze

Více

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů (RFLP)

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů (RFLP) ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Polymorfismus délky restrikčních fragmentů (RFLP) Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka 2017/18 Obsah POLYMORFISMUS

Více

Metodika izolace DNA a analýzy molekulárních markerů pro účely popisu genových zdrojů a identifikace odrůd brambor (Solanum tuberosum L.

Metodika izolace DNA a analýzy molekulárních markerů pro účely popisu genových zdrojů a identifikace odrůd brambor (Solanum tuberosum L. Metodika izolace DNA a analýzy molekulárních markerů pro účely popisu genových zdrojů a identifikace odrůd brambor (Solanum tuberosum L.) Autoři: prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D., Ing. Alena Nováková,

Více

Chromoprobe Multiprobe - T System

Chromoprobe Multiprobe - T System Návod k použití REF: PMP 009/PMP 008/ PMP 007 Chromoprobe Multiprobe - T System Pouze pro profesionální použití Fluorescenční In Situ Hybridizace (FISH) je technika, která umožňuje detekci DNA sekvencí

Více

CYCLER CHECK. Test pro validaci teplotní uniformity cyklérů. Připraveno k použití, prealiquotováno. REF 7104 (10 testů) REF (4 testy)

CYCLER CHECK. Test pro validaci teplotní uniformity cyklérů. Připraveno k použití, prealiquotováno. REF 7104 (10 testů) REF (4 testy) CZ Návod k použití CYCLER CHECK Test pro validaci teplotní uniformity cyklérů Připraveno k použití, prealiquotováno REF 7104 (10 testů) REF 71044 (4 testy) Obsah 1. Popis výrobku... 2 2. Materiál... 3

Více

Progesteron ELISA test pro kvantitativní stanovení progesteronu v lidském séru nebo plazmě

Progesteron ELISA test pro kvantitativní stanovení progesteronu v lidském séru nebo plazmě Progesteron ELISA test pro kvantitativní stanovení progesteronu v lidském séru nebo plazmě Obj. číslo: 55020 96 testů kompletní souprava Účel použití Progesteron (pregn-4-ene-3, 20-dion) je steroidní hormon

Více

CA15-3 IRMA Souprava CA15-3 IRMA umožňuje přímé in-vitro kvantitativní stanovení s tumorem asociovaného antigenu CA15-3 v lidském séru

CA15-3 IRMA Souprava CA15-3 IRMA umožňuje přímé in-vitro kvantitativní stanovení s tumorem asociovaného antigenu CA15-3 v lidském séru Informace o výrobku Informace o ostatních produktech jsou dostupné na www.demeditec.com Návod k použití CA15-3 IRMA Souprava CA15-3 IRMA umožňuje přímé in-vitro kvantitativní stanovení s tumorem asociovaného

Více

5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ PŘI POUŽITÍ A MANIPULACI

5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ PŘI POUŽITÍ A MANIPULACI N-Histofine Simple Stain AP (M) Univerzální imuno-alkalická fosfatáza polymer, anti-myší N-Histofine imunohistochemické barvicí reagens Skladovat při 2-8 C 1. ÚVOD Firma Nichirei vyvinula jedinečný imunohistochemický

Více

cdna synthesis kit First-Strand cdna Synthesis System Verze 1.2

cdna synthesis kit First-Strand cdna Synthesis System Verze 1.2 cdna synthesis kit First-Strand cdna Synthesis System Verze 1.2 Obsah soupravy a její skladování Tato souprava pro reverzní transkripci obsahuje reagencie potřebné k provedení reverzní transkripce (RT)

Více

Chloridová iontově selektivní elektroda

Chloridová iontově selektivní elektroda Chloridová iontově selektivní elektroda Produktové číslo: FU-ENCHL-A018A Chloridy jsou sloučeniny chloru s jiným prvkem, chlor v nich zaujímá podobu iontu Cl-. Jejich nejznámějším zástupcem je chlorid

Více

MagPurix Forensic DNA Extraction Kit

MagPurix Forensic DNA Extraction Kit MagPurix Forensic DNA Extraction Kit Kat. č. ZP02010 Doba zpracování: 40-50 minut pro MagPurix 12S 40-60 minut pro MagPurix 24 Použití Souprava MagPurix Forensic DNA Extraction Kit je určena pro izolátor

Více

Centrifuga/vortex Multi-spin MSC-3000

Centrifuga/vortex Multi-spin MSC-3000 Centrifuga MSC-3000 návod str. 1 / 8 Centrifuga/vortex Multi-spin MSC-3000 Návod k použití Centrifuga MSC-3000 návod str. 2 / 8 OBSAH 1. Bezpečnostní informace 2. Obecné informace 3. Než začnete 4. Obsluha

Více

MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction Kit B

MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction Kit B MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction Kit B Kat. č. ZP02012 Doba zpracování: 45-60 minut pro MagPurix 12S 45-65 minut pro MagPurix 24 Použití Souprava MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction

Více

Třída..Datum. 5. upravte interval sběhu dat v průběhu měření: Experiment Sběr dat: délka 300 sekund; 1 vzorek/sekundu, 1 sekunda/vzorek.

Třída..Datum. 5. upravte interval sběhu dat v průběhu měření: Experiment Sběr dat: délka 300 sekund; 1 vzorek/sekundu, 1 sekunda/vzorek. Laboratorní práce Sledování teploty varu ethanolu s využitím čidla teploty Vernier VY_52_Inovace_238 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 8, 9 Jméno Třída..Datum Úkol: Sledujte

Více

2. Srovnání postupů izolace DNA kolonky vs. paramagnetické částice

2. Srovnání postupů izolace DNA kolonky vs. paramagnetické částice 2. Srovnání postupů izolace DNA kolonky vs. paramagnetické částice A) Izolace DNA na kolonkách Izolace DNA z jakéhokoliv materiálu je dnes základním postupem v laboratořích zabývajících se molekulárně-biologickými

Více

TESTOVÁNÍ GMO Praktikum fyziologie rostlin

TESTOVÁNÍ GMO Praktikum fyziologie rostlin Teoretický úvod: TESTOVÁNÍ GMO Praktikum fyziologie rostlin 1 Teoretický úvod: TESTOVÁNÍ GMO Obecně na úvod Určitě jste už slyšeli pojem geneticky modifikovaný organismus (GMO). Úprava vlastností přirozeně

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka PGM Barcoding Set 1-8 Navrženo pro PGM ION-TORRENT KÓD PRODUKTU: 2001 (1-8) BALEN9: 32 testů Uživatelská příručka Rev02.2015 Str. 1 Rejstřík 1. POUŽITÍ VÝROBKU 3 2. OBSAH KITU 4 3. SKLADOVÁNÍ 4 4. STABILITA

Více

Column DNA Lego Kit UNIVERZÁLNÍ SOUPRAVY PRO RYCHLOU IZOLACI ČISTÉ DNA (Katalogové číslo D201 + D202)

Column DNA Lego Kit UNIVERZÁLNÍ SOUPRAVY PRO RYCHLOU IZOLACI ČISTÉ DNA (Katalogové číslo D201 + D202) Column DNA Lego Kit UNIVERZÁLNÍ SOUPRAVY PRO RYCHLOU IZOLACI ČISTÉ DNA (Katalogové číslo D201 + D202) Popis Column DNA Lego Kit je základ moderní stavebnicové (Lego) soupravy pro izolaci čisté DNA různého

Více

Návod k použití HISTO TYPE SSP Kits

Návod k použití HISTO TYPE SSP Kits Návod k použití HISTO TYPE SSP Kits 0123 IVD Testovací soupravy pro tkáňovou typizaci HLA alel na molekulárně genetickém základě (třída I: HLA-A, B, C, třída II: HLA-DR, DQ) prealiquotováno a připraveno

Více

IL-6. Laterální imunodifuze pro semikvantitativní měření lidského interleukinu 6 (IL- 6)

IL-6. Laterální imunodifuze pro semikvantitativní měření lidského interleukinu 6 (IL- 6) IL-6 Laterální imunodifuze pro semikvantitativní měření lidského interleukinu 6 (IL- 6) Lateralní průtokový imunologický test pro kvantitativní stanovení lidského interleukinu-6 (IL-6), vyhodnocení pomocí

Více

1. VÝROBA OBALOVÉ FOLIE Z BRAMBOR

1. VÝROBA OBALOVÉ FOLIE Z BRAMBOR 1. VÝRBA BALVÉ FLIE Z BRAMBR Úkol: Z brambor získejte škrob a z něho vyrobte tenkou folii. Pokus proveďte dvakrát, jednou s přídavkem a jednou bez přídavku plastifikátoru. Vlastnosti folie vyhodnoťte a

Více

IZOLACE DNA (KIT DNeasy Plant Mini)

IZOLACE DNA (KIT DNeasy Plant Mini) 17.1 Izolace DNA (kit DNeasy Plant Mini) Strana 1 IZOLACE DNA (KIT DNeasy Plant Mini) 1 Účel a rozsah Postup slouží k získání deoxyribonukleové kyseliny (DNA) ze vzorku pomocí komerčního kitu DNeasy Plant

Více

Chromoprobe Multiprobe - CLL

Chromoprobe Multiprobe - CLL Návod k použití REF: PMP 018/PMP 017/ PMP 016/ PMP 020 Chromoprobe Multiprobe - CLL Pouze pro profesionální použití Fluorescenční In Situ Hybridizace (FISH) je technika, která umožňuje detekci DNA sekvencí

Více

PRÁCE S ROZTOKY A JEJICH KONCENTRACE

PRÁCE S ROZTOKY A JEJICH KONCENTRACE LABORATORNÍ PRÁCE Č. 3 PRÁCE S ROZTOKY A JEJICH KONCENTRACE PRINCIP Roztoky jsou hoogenní soustavy sestávající se ze dvou nebo více složek. V cheii se kapalné roztoky skládají z rozpouštědla (nejčastěji

Více

MODERNÍ BIOFYZIKÁLNÍ METODY:

MODERNÍ BIOFYZIKÁLNÍ METODY: MODERNÍ BIOFYZIKÁLNÍ METODY: POKROČILÉ PRAKTICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ V EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGII Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/2.3.00/09.0046 Praktický kurz pokročilých

Více

S filtračními papíry a membránou je nutno manipulovat pinzetou s tupým koncem.

S filtračními papíry a membránou je nutno manipulovat pinzetou s tupým koncem. Western Blotting Příprava blotovacího sendviče... 1 Blotování... 2 Kontrola přenesení proteinů na membránu... 2 Blokování membrány... 2 Aplikace protilátek... 2 Vizualizace... 3 Vyvolání filmu... 4 Chemikálie

Více

Stabilita [MIC] Příprava reagencií Pracovní promývací roztok [WASH] Vzorky Zmrazujte a rozmrazujte pouze jednou. Pracovní postup

Stabilita [MIC] Příprava reagencií Pracovní promývací roztok [WASH] Vzorky Zmrazujte a rozmrazujte pouze jednou. Pracovní postup DHEA-S ELISA test pro kvantitativní stanovení dehydroepiandrosteronsulfátu v lidském séru nebo plazmě Obj. číslo: 55060 96 testů kompletní souprava Účel použití Dehydroepiandrosteron (DHEA) je hlavní C

Více

Molekulární metody pro střední školy

Molekulární metody pro střední školy Literatura Coltman, D. W. (). Male reproductive success in a promiscuous mammal: behavioural estimates compared with genetic paternity. Mol Ecol. 8:(7): -20. Fornůsková, A. (2007). Mikrosatelity a jejich

Více

Metodika izolace DNA a analýzy molekulárních markerů pro účely popisu genetických zdrojů řepky (Brassica napus L.) a hodnocení jejich diverzity

Metodika izolace DNA a analýzy molekulárních markerů pro účely popisu genetických zdrojů řepky (Brassica napus L.) a hodnocení jejich diverzity Metodika izolace DNA a analýzy molekulárních markerů pro účely popisu genetických zdrojů řepky (Brassica napus L.) a hodnocení jejich diverzity Metodika byla vypracovaná jako výstup výzkumného projektu

Více

Praktický kurz Pokročilé biofyzikální přístupy v genomice a proteomice. 12.-13. května 2010

Praktický kurz Pokročilé biofyzikální přístupy v genomice a proteomice. 12.-13. května 2010 www.modernibiofyzika.cz Oddělení funkční genomiky a proteomiky Ústav experimentální biologie, Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita Praktický kurz Pokročilé biofyzikální přístupy v genomice a proteomice

Více

Klokotská 693/9 144 00Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz

Klokotská 693/9 144 00Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Návod k obsluze KÁVOVAR NA KAPSLE ESSE FONTANA WATERCOOLERS s.r.o. Klokotská 693/9 144 00Praha 4 Libuš Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Vážený uživateli, blahopřejeme

Více

Obr. 1. Struktura glukosaminu.

Obr. 1. Struktura glukosaminu. 3. Stanovení glukosaminu ve výživových doplňcích pomocí kapilární elektroforézy Glukosamin (2-amino-2-deoxyglukózamonosacharid je široce distribuován ve tkáních lidského organismu jako složka je klíčovou

Více

P + D PRVKY Laboratorní práce

P + D PRVKY Laboratorní práce Téma: Reakce sloučenin železa a kobaltu P + D PRVKY Laboratorní práce Úkol 1: Určete, které vlivy se podílí na korozi železa. Koroze je označení pro děj probíhající na povrchu některých kovů. Na jejím

Více

Ceník produktů STRATEC Izolace nukleových kyselin - 96 jamkový systém

Ceník produktů STRATEC Izolace nukleových kyselin - 96 jamkový systém Izolace plazmidové DNA 7010300200 Invisorb Plasmid HTS 96 Kit/ C 2 x 96 preps 12 228 7010300300 4 x 96 preps 20 203 7010300400 24 x 96 preps 108 653 Single Components for Invisorb Plasmid HTS 96 Kit 7010316000

Více

Určeno pro obecné laboratorní užití. Není určeno pro použití v diagnostických postupech. POUZE PRO POUŽITÍ IN VITRO.

Určeno pro obecné laboratorní užití. Není určeno pro použití v diagnostických postupech. POUZE PRO POUŽITÍ IN VITRO. Určeno pro obecné laboratorní užití. Není určeno pro použití v diagnostických postupech. POUZE PRO POUŽITÍ IN VITRO. PCR Nucleotide Mix Předem připravený roztok ultračistých PCR deoxynukleotidů (datp,

Více

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2080-9601 G Helicobacter pylori IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96)

Více

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti Chlamydia pneumoniae (IgM) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01

Více

Úvod. Náplň práce. Úkoly

Úvod. Náplň práce. Úkoly Název práce: Zkouška disoluce pevných lékových forem Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. Jméno zástupce: Ing. Jan Patera Umístění práce: S25b Úvod Uvolňování léčiva z tuhých perorálních lékových

Více

PSA ELISA test pro kvantitativní stanovení celkového prostatického specifického antigenu (PSA) v lidském séru

PSA ELISA test pro kvantitativní stanovení celkového prostatického specifického antigenu (PSA) v lidském séru PSA ELISA test pro kvantitativní stanovení celkového prostatického specifického antigenu (PSA) v lidském séru Obj. číslo: 52030 96 testů kompletní souprava Účel použití Prostatický specifický antigen (PSA)

Více

Základní praktická cvičení z molekulární biologie

Základní praktická cvičení z molekulární biologie Univerzita Palackého Přírodovědecká fakulta Základní praktická cvičení z molekulární biologie Kolektiv autorů: Doc. RNDr. Milan Navrátil, CSc. RNDr. Lenka Uvírová Mgr. Petr Nádvorník, Ph.D. Ing. Marie

Více

chemie chemické reakce Cíle Podrobnější rozbor cílů Zařazení do výuky Časová náročnost Zadání úlohy Návaznost experimentů Mezipředmětové vztahy

chemie chemické reakce Cíle Podrobnější rozbor cílů Zařazení do výuky Časová náročnost Zadání úlohy Návaznost experimentů Mezipředmětové vztahy Teplo chemické reakce pracovní návod s metodickým komentářem pro učitele připravil M. Škavrada chemie 03 úloha číslo Cíle Cílem této laboratorní úlohy je stanovení hodnoty tepla chemické reakce rozkladu

Více

SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE)

SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE) SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE) Princip SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza slouží k separaci proteinů na základě jejich velikosti (molekulové hmotnosti). Zahřátím vzorku za

Více

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I 1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I Vazba bromfenolové modři na sérový albumin Princip úlohy Albumin má unikátní vlastnost vázat menší molekuly mnoha typů. Díky struktuře, tvořené

Více

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

Klokotská 693/9 144 00 Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz

Klokotská 693/9 144 00 Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Návod k obsluze VÝDEJNÍK VODY FONTANA WIFF POU FONTANA WATERCOOLERS s.r.o. Klokotská 693/9 144 00 Praha 4 Libuš Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Pro udržení pracovní výkonnosti

Více

IZOLACE DNA PRO STANOVENÍ GMO METODOU PCR (KIT NUCLEOSPIN FOOD)

IZOLACE DNA PRO STANOVENÍ GMO METODOU PCR (KIT NUCLEOSPIN FOOD) 1252.1 Izolace DNA pro stanovení GMO metodou Strana 1 IZOLACE DNA PRO STANOVENÍ GMO METODOU PCR (KIT NUCLEOSPIN FOOD) 1 Účel a rozsah Postup slouží k získání deoxyribonukleové kyseliny (DNA) ze vzorku

Více

CEA ELISA test pro kvantitativní stanovení karcinoembryonického antigenu (CEA) v lidském séru

CEA ELISA test pro kvantitativní stanovení karcinoembryonického antigenu (CEA) v lidském séru CEA ELISA test pro kvantitativní stanovení karcinoembryonického antigenu (CEA) v lidském séru Obj. číslo: 52020 96 testů kompletní souprava Účel použití Karcinoembryonický antigen (CEA) je glykoprotein

Více

Bruker Daltonics s.r.o. Informace o výrobku. Bruker Bakteriální Test Standard

Bruker Daltonics s.r.o. Informace o výrobku. Bruker Bakteriální Test Standard CARE výrobky jsou určeny pro podporu našich zákazníků po celém světě Jedná se o velmi kvalitní spotřební materiál, příslušenství a příslušné sady. CARE sortiment je speciálně optimalizován a certifikován

Více

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA Cvičení 9,10,11: MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE Jméno: Skupina: Cíl: Seznámení se se základními metodami, využívanými k analýze DNA 1. izolace DNA 2. amplifikace DNA pomocí PCR 3. restrikční štěpení PCR produktu

Více

CRP. Axis - Shield. SINGLE TESTS CRP kvantitativní stanovení pomocí přístroje NycoCard Reader II

CRP. Axis - Shield. SINGLE TESTS CRP kvantitativní stanovení pomocí přístroje NycoCard Reader II Lékařská technika a speciální zdravotní materiál Společnost je zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, odd. C vložka 1299 Obchodní 110, 251 70 Praha Čestlice Tel. +420 296 328 300 Fax. +420

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Inovace laboratorních úloh genetických předmětů metodikami pracujícími s ribonukleovými kyselinami pšenice Metodické návody pro laboratorní

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Inovace praktických cvičení molekulárně-biologických předmětů o sekvenční úlohy PRACOVNÍ PROTOKOL PRO PŘEDMĚT METODY MOLEKULÁRNÍ A

Více

MagPurix Bacterial DNA Extraction Kit

MagPurix Bacterial DNA Extraction Kit MagPurix Bacterial DNA Extraction Kit Kat. č. ZP02006 Doba zpracování: 55-65 minut pro MagPurix 12S 55-75 minut pro MagPurix 24 Použití Souprava MagPurix Bacterial DNA Extraction Kit je určena pro izolátor

Více

IZOLACE DNA PRO STANOVENÍ GMO METODOU PCR (KIT GENELUTE)

IZOLACE DNA PRO STANOVENÍ GMO METODOU PCR (KIT GENELUTE) Strana 1 IZOLACE DNA PRO STANOVENÍ GMO METODOU PCR (KIT GENELUTE) 1 Účel a rozsah Postup slouží k získání deoxyribonukleové kyseliny (DNA) ze vzorku pomocí komerčního kitu GenElute. 2 Princip Proces izolace

Více

Souprava na extrakci nukleových kyselin. Uživatelská příručka

Souprava na extrakci nukleových kyselin. Uživatelská příručka magnesia 16 Souprava na extrakci nukleových kyselin Uživatelská příručka LAB MARK, a.s. Pod Cihlenou 23 * 161 00 Praha Česká republika Tel.: 233 335 548 Fax: 224 311 830 e-mail: labmark@labmark.cz * www.labmark.cz

Více

ST-FP8521. Zmrzlinovač Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz

ST-FP8521. Zmrzlinovač Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz ST-FP8521 Zmrzlinovač Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme si jistí,

Více

PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ

PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ PROFESIONÁLNÍ UV NEHTOVÉ STUDIO NÁVOD K POUŽITÍ Vážená zákaznice, gratulujeme Vám k zakoupení tohoto produktu. Pečlivě si přečtěte tento návod před prvním použitím, návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí.

Více

DETEKCE A IDENTIFIKACE FYTOPATOGENNÍCH BAKTERIÍ METODOU PCR-RFLP

DETEKCE A IDENTIFIKACE FYTOPATOGENNÍCH BAKTERIÍ METODOU PCR-RFLP DETEKCE A IDENTIFIKACE FYTOPATOGENNÍCH BAKTERIÍ METODOU PCR-RFLP Polymerázová řetězová reakce (PCR) je in vitro metoda pro enzymatickou syntézu definované sekvence DNA. Reakce využívá dvou oligonukleotidových

Více

ZARDĚNKY IgG. ELISA test na stanovení protilátek IgG proti viru zarděnek v lidském séru. Balení Kat.č. : 51208 96 testů kompletní souprava

ZARDĚNKY IgG. ELISA test na stanovení protilátek IgG proti viru zarděnek v lidském séru. Balení Kat.č. : 51208 96 testů kompletní souprava ZARDĚNKY IgG ELISA test na stanovení protilátek IgG proti viru zarděnek v lidském séru Balení Kat.č. : 5108 96 testů kompletní souprava Účel použití ZARDĚNKY IgG ELISA test je určen pro detekci protilátek

Více

TOPAZE od firmy ZODIAC (s technologií BARACUDA )

TOPAZE od firmy ZODIAC (s technologií BARACUDA ) Platnost od 19.1.2004 No. 533 Automatický bazénový vysavač TOPAZE od firmy ZODIAC (s technologií BARACUDA ) Návod k použití Blahopřejeme! Stal jste se vlastníkem automatického vysavače TOPAZE od firmy

Více

Tabulka. P Programy Dostupné. 1 Aqua Steam 40-70 C Odložení. 2 Předmytí studená Odložení. 3 Jemné 40 C. 4 Rychlé 45 C. 5 Eco 2) 50 C.

Tabulka. P Programy Dostupné. 1 Aqua Steam 40-70 C Odložení. 2 Předmytí studená Odložení. 3 Jemné 40 C. 4 Rychlé 45 C. 5 Eco 2) 50 C. Stručný návod Tabulka PŘED PRVNÍM POUŽITÍM SPOTŘEBIČE SI POZORNĚ PŘEČTĚTE TENTO STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ A POKYNY K INSTALACI! TLAČÍTKO VOLBY PROGRAMU Stiskněte několikrát tlačítko Programy, až se rozsvítí

Více

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT 215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT ÚVOD Snižování emisí výfukových plynů a jejich škodlivosti je hlavní hnací silou legislativního procesu v oblasti motorových paliv. Po úspěšném snížení obsahu

Více

Jednotné pracovní postupy testování odrůd STANOVENÍ OBSAHU TANINŮ V ČIROKU SPEKTROFOTOMETRICKY

Jednotné pracovní postupy testování odrůd STANOVENÍ OBSAHU TANINŮ V ČIROKU SPEKTROFOTOMETRICKY 5321.1 Stanovení obsahu taninů v čiroku Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU TANINŮ V ČIROKU SPEKTROFOTOMETRICKY 1 Účel a rozsah Postup je určen pro stanovení obsahu taninů v zrnech čiroku. 2 Princip Taniny se ze

Více

Tento dokument je na internetu na adrese: http://ufmt.vscht.cz (Elektronické pomůcky) Celý návod bude k dispozici ve vytištěné formě v laboratoři

Tento dokument je na internetu na adrese: http://ufmt.vscht.cz (Elektronické pomůcky) Celý návod bude k dispozici ve vytištěné formě v laboratoři Tento dokument je na internetu na adrese: http://ufmt.vscht.cz (Elektronické pomůcky) Celý návod bude k dispozici ve vytištěné formě v laboratoři, VŠCHT Praha Spin Coating Návod k laboratorní práci Spin

Více

SD Rapid test TnI/Myo Duo

SD Rapid test TnI/Myo Duo SD Rapid test TnI/Myo Duo Návod k použití soupravy Výrobce: STANDARD DIAGNOSTICS, INC. 156-68 Hagal-dong, Giheung-gu, Yongin-si, Kyonggido, Korea. Tel: +82 31 899 2800, fax: +82 31 899 2840, www.standardia.com

Více

Před použitím myčky si laskavě přečtěte návod k montáži a použití! Stručné rady. Doporučení ke vkládání nádobí. Nádobí, které má být umyto později.

Před použitím myčky si laskavě přečtěte návod k montáži a použití! Stručné rady. Doporučení ke vkládání nádobí. Nádobí, které má být umyto později. ADG 6560 Před použitím myčky si laskavě přečtěte návod k montáži a použití! Stručné rady CZ Volič programů Tlačítko ZAP / VYP Tlačítko Start Při zapnutí se rozsvítí kontrolka, v případě poruchy bliká a

Více

USING OF AUTOMATED DNA SEQUENCING FOR PORCINE CANDIDATE GENES POLYMORFISMS DETECTION

USING OF AUTOMATED DNA SEQUENCING FOR PORCINE CANDIDATE GENES POLYMORFISMS DETECTION USING OF AUTOMATED DNA SEQUENCING FOR PORCINE CANDIDATE GENES POLYMORFISMS DETECTION VYUŽITÍ AUTOMATICKÉHO SEKVENOVÁNÍ DNA PRO DETEKCI POLYMORFISMŮ KANDIDÁTNÍCH GENŮ U PRASAT Vykoukalová Z., Knoll A.,

Více

Epi procolon 2.0 CE. Návod k použití. Epi procolon Plasma Quick Kit (M5-02-001) Epi procolon Sensitive PCR Kit (M5-02-002)

Epi procolon 2.0 CE. Návod k použití. Epi procolon Plasma Quick Kit (M5-02-001) Epi procolon Sensitive PCR Kit (M5-02-002) Návod k použití Epi procolon 2.0 CE Epi procolon Plasma Quick Kit (M5-02-001) Epi procolon Sensitive PCR Kit (M5-02-002) Epi procolon Control Kit (M5-02-003) Před použitím si pozorně prostudujte návod

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav biologie rostlin Inovace praktických cvičení molekulárně-biologických předmětů o sekvenční úlohy PRACOVNÍ PROTOKOL PRO PŘEDMĚT GENETCKÁ DIVERZITA Vypracováno

Více

215.1.3 NÍZKOTEPLOTNÍ VLASTNOSTI PALIV A MAZIV ÚVOD

215.1.3 NÍZKOTEPLOTNÍ VLASTNOSTI PALIV A MAZIV ÚVOD 215.1.3 NÍZKOTEPLOTNÍ VLASTNOSTI PALIV A MAZIV ÚVOD Pro bezproblémový chod spalovacích zařízení, motorů a dalších strojních zařízení při nízkých teplotách jsou důležité nízkoteplotní vlastnosti používaných

Více

Invertorová svářečka BWIG180

Invertorová svářečka BWIG180 berlan Verze 1.1 Invertorová svářečka BWIG180 Návod k obsluze CE Číslo výrobku: 101 69 Označení výrobku: BWIG180 OBSAH Důležité pokyny 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné používání 3 Všeobecné bezpečnostní

Více

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Teorie Stanovení celkových proteinů Celkové množství proteinů lze stanovit pomocí několika metod; například: Hartree-Lowryho

Více