Pekonávání závislostí, zvládání stresu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pekonávání závislostí, zvládání stresu"

Transkript

1 Autorská stránka Karla Nešpora sústreuje odkazy na množstvo cenných informácií z oblasti adiktológie v rôznych formách spracovania od vedeckého pojednania cez populárno-vedecké k informáciám ureným cieovej skupine udí, ktorí majú konkrétny problém. V rámci informaného poslania prinášame - so súhlasom autora v zrozumitenom eskom jazyku základnú informáciu o stránke a odkazy na literárne zdroje z oblasti lieby a prevencie, ako aj celý text lánku Takzvane problémový pacient Pekonávání závislostí, zvládání stresu Jak stáhnout uritou publikaci: Kliknutím pravého tlaítka myši na modrý odkaz se vám nabídne mimo jiné možnost "uložit cíl jako". Na tuto možnost kliknte levým tlaítkem a publikaci uložte na svj poíta. Tip: Tyto stránky obsahují hodn materiálu. Vyhledávání si mžete usnadnit tím, že v Gogole zadáte urité slovo, které vás zajímá (nap. slovo abstinence), udláte mezeru a za to napíšete: site: Píklad: abstinence site: Objeví se vám pak odkazy na všechny dokumenty, které obsahují slovo abstinence na tomto webu (objevilo se mi jich 71). Co zde mžete najít: Svépomocné píruky, pro ty, kdo mají problémy s alkoholem, drogami nebo hazardní hrou * Materiály týkající se prevence stresu * Poítae a poítaové hry ze zdravotního hlediska *. Kde hledat pomoc (nkteré adresy a telefonní ísla) * Materiály pro rodie * Materiály týkající se prevence ve školním prostedí * Odborné lánky o léb návykových nemocí * Informace o našich dalších knižních publikacích * Informace médiím, rzné * Dležité mezinárodní dokumenty. Léba a prevence návykových nemocí 2012 Nešpor K. Takzvan problémový pacient. Nešpor K. Už jsem prohrál dost. Je to aktualizovaná verze knihy pro patologické hráe Nešpor K. Bažení (craving): kombinovaná obrana je nejefektivnjší. Odsláno do tisku. Související video zde. Nešpor K. Prevence návykových nemocí v rodin. Alkoholizmus a drogové závislosti (Bratislava) 2012; 47(2): Nešpor K. Návykové látky a pracovní prostedí. In: Vybrané kapitoly z Pracovního lékaství, Praha: IPVZ 2012; Nešpor K. Prevence problém psobených alkoholem v pracovním prostedí je naléhavý problém. Praktický léka 2012; 92 (5): Nešpor K. Zdravotní rizika kanabis. Revue eské lékaské akademie 2012; 8:21-23.

2 Nešpor K. Puerh a jiné aje v širších souvislostech. Související video. Nešpor K. Petížení informacemi není jen problém zdravotník. Nešpor K, Vincent L. Zneužívání psychoaktivních látek a diabetes mellitus. Prakt. Lék. 2012; 92(1): Nešpor K, Babková A. Co uvolnit a pro? Praktický léka 2012; 92: Související video: Uvolnit se pro krásu i zdraví:co, jak a pro. Nešpor, K. Systémová teorie není teorie, ale fakt (pomcka pro pacienty) Nešpor, K. Podprahové vnímání, medicína a návykové nemoci. Prakt. Lék. 2012; 92(2): Podprahová adudio nahrávka je zde. Nešpor K. Škodlivé užívání alkoholu a závislost na nm u duševn nemocných: krátká intervence a další možnosti. Psychiatrie pro praxi 2012; 13(1): Nešpor K. Jak pežít poíta. Kralice: Computer Media 2011; 128. Lze objednat na Nešpor K. Neurogeneze (vznik nových mozkových bunk) v dosplosti Nešpor K, Vincent L. Zneužívání psychoaktivních látek a diabetes mellitus Nešpor K. Problémy psobené alkoholem a praktické léka: asté otázky. Bulletin sdružení praktických léka 2011; 21(6): Nešpor K. Závislosti na alkoholu diagnostika a léba dnes. Psychiatrie 2011; 15(3): Nešpor K. Léba závislosti na alkoholu podle NIAAA Nešpor K. a spol. Jak rozdlit postupy, které mírní bažení (craving). Prakt. Lék. 2011, 91(12): eistuje i jeho anglická verze ve Wordu i jako pdf. Nešpor K. Krátká intervence a první pomoc pro lidi s návykovými nemocemi Prakt. Lék. 2011; 91(8): Nešpor K. a kol. Jak pekonat hazard. Praha: Portál 2011; 159. Nešpor K, Csémy L. Marihuana: rizika a krátká intervence Nešpor K. Návyková rizika a kriminalita Nešpor K. Sexuální orientace a návyková rizika Nešpor K. Hudba a zdraví. Lékaské listy (píloha Zdravotnických novin) 2011, 60(25):30-31.

3 Nešpor K. Bažení (craving) po alkoholu a jeho zvládání. Bulletin sdružení praktických léka R 2012, 22(1): Nešpor K. Život je zajímavý, hazard je nuda (ureno školákm). Nešpor K, Csémy L. Alkohol a pam v dtství a dospívání Nešpor K, Matanelli O. Interakce alkoholu a jiných látek: astý a komplikovaný problém.prakt. Lék. 2011; 91(11): Nešpor K, Scheansová A. Léba patologického hráství interaktivní semináe Nešpor K. Pozitivní emoce, smích, laskavost a klinická medicína. Prakt. Lék 2011; 91: Nešpor K, Matanelli O. Životní styl a návykové nemoci Prakt. Lék. 2011; 91(5): Nešpor K, Šimek J. Prevence problém psobených alkoholem u vysokoškolák v širších souvislostech Nešpor K. Laskavost Nešpor K. Hazard a patologické hráství u senior Nešpor K. Jak pekonat hazard (prevence, krátká intervence, léba). Vyjde patrn letos (nakl. Portál, Praha) Nešpor K. Falešná pozitivita vyšetení na psychoaktivní látky a užívání lék. Nešpor K, Csémy L. Marihuana a riziko nádor: nová zjištní 2010 Nešpor K. Pasivní kouení jinak. as. Lék. es. 2008; 148:364 Nešpor K., Scheansová A. Souvislosti mezi internetem, návykovými látkami a hazardem. Prakt. Lék 2011; 91: Nešpor K. Desenzibilizace ve fantazii pi léb patologického hráství Nešpor K. Zstat stízlivý! Ale jak? S jógou? Konference Mládež a výchova k etice, Praha Téma jsem zpracoval i jako toto video. Nešpor K, Csémy L. Hazard u dtí a dospívajících Nešpor K. I nízké dávky alkoholu pedstavují pro idie a jeho okolí velké riziko Nešpor K, Scheansová A. Alkohol, tabák a jiné návykové látky a reprodukní rizika. Nešpor k, Csémy L. Alkohol u dtí a dospívajících prevence a léba.

4 Nešpor K, Scheansová A. Nakupování jako problém: oniománie (nezdrženlivé nakupování, shopping addiction). Související video Závislost" na nakupování: svépomocný návod Nešpor K, apková J, Csémy L. Návykové nemoci a chudoba. Nešpor K., Scheansová A. Souvislosti mezi internetem, návykovými látkami a hazardem Nešpor K, Scheansová A. Stres a bažení souvislosti a praktické dsledky Nešpor K. Dietetická doporuení pro závislé na alkoholu Nešpor K, Scheansová A. Prevence relapsu pi léb návykových nemocí Nešpor K. a spol. Syndromy závislosti a patologické hráství. Doporuené postupy léby. Zpracováno pro Psychiatrickou spolenost LS JEP Nešpor K. Postupy používané pi krátké intervenci Nešpor K, Karbanová H. Mediální gramotnost pro lidi s návykovými nemocemi. Nešpor K, Scheansová A, Karbanová H. Praktická pomcka pi léb patologických hrá a dalších siln zadlužených lidí Nešpor K. Jak zvládat profesionální stres u pracovník v oblasti duševního zdraví. Psychiatrie pro Praxi 2009; 10(1): Nešpor K. Co je to spiritualita a emu prospívá. as. Lék. es.2009; 14: Nešpor K, Scheansová A. Efektivita léby patologického hráství pilotní studie. as. Lék. es. 2009; 148: Nešpor K. Uvdomování v medicín a psychoterapii. Nešpor K, Matanelli O. Co poradit dosplým dtem rodi s návykovou nemocí. Nešpor K. Zneužívání lék, závislost na lécích a možnosti prevence. Zdravotnické noviny, Lékaské listy 2009; 58(12): Nešpor K. Individualizace pée (matching) pi léb závislosti na alkoholu co je dosud známo Nešpor K., Scheansová A. Návykové nemoci a peníze. Nešpor K, Scheansová A, Karbanová H. Motivaní dotazník jako intervenní a diagnostický nástroj. Nešpor K.: Škody psobené alkoholem v pracovním prostedí a jejich prevence.

5 Nešpor K.: Praktický léka a prevence sebevražedného jednání. Bulletin sdružení praktických léka. 2009; 19(2): Nešpor K. Alkohol a diabetes co mohou udlat sestry. Sestra. 2008, 18(6):53. Nešpor K. Náhlé píhody související se závislostí na tabáku. Prakt. Lék. 2008, 88(6): Nešpor K, Karbanová H, Scheansová A. Správné otázky ve správný as a léba návykových nemocí. Nešpor K, Scheansová A. Hazardní hry a pracovní prostedí. Praktický léka. 2008; 88(7): Nešpor K. Prevence profesionálního stresu a syndromu vyhoení. Medicína pro praxi 2007; 4(9): Nešpor K. Intoxikace alkoholem a kocovina. Praktické lékárenství 2007; 3: Nkteré starší práce Nešpor K, Csémy L. Spiritualita v medicín a u návykových nemocí. as. Lék. es. 2006; 145(9): Nešpor K., Csémy L.: Jak zlepšit sebeovládání u závislých na alkoholu a jiných látkách a u patologických hrá? Pilotní studie Nešpor K., Csémy L.: Krátká intervence pro problémy psobené alkoholem mže probíhat v rzných prostedích. as. Lék. es., 144, 2005, 12, Nešpor K, Csémy L. Kolik je v eské republice patologických hrá? eská a slovenská psychiatrie 2005; 101( 8): Nešpor K. Pohybová cviení a jóga v prevenci a léb závislosti.. eská a slovenská psychiatrie. 2005; 101(5): Nešpor K. Alkoholové okénko v širších souvislostech. as. Lék. es. 2004; 143: Nešpor K, Csémy L, Zima T. Škodlivé úinky marihuany s odstupem nkolika let. asopis Léka eských, 143, 2004, 7, s Nešpor K. Organizace Anonymní alkoholici pestavuje efektivní pomoc závislým. Alkoholizmus a drogové závislosti (Bratislava). 2002; 37: Návykové látky a pracovní prostedí. Nešpor K. Návykové látky a pracovní prostedí. In Švábová, K.: Vybrané kapitoly pracovního lékaství. IPVZ Praha, 2002, s

6 Nešpor K. Moderní léba návykových nemocí. Nešpor K. Léba návykových nemocí- interaktivníáe. (Ureno pracovníkm kteí se zabývají lébou návykových nemocí.) Nešpor K. Krátká intervence pro problémy s alkoholem v ordinaci všeobecného lékae a na oddleních všeobecných nemocnic. (Ureno praktickým lékam a dalším lékam klinických obor.) Nešpor K. Alkohol a jiné návykové látky u žen - identifikace a asná intervence ( pro Katedru gynekologie a porodnictví IPVZ). Nešpor K, Csémy L, Prokeš B, Matanelli O, Mráková E. Alkohol, drogy, hazardní hra a život ohrožující události. Nešpor K.: Zvládání bolesti u závislých pacient. Nešpor K, Csémy, L, Provazníková, H. Dotazník pro dospívající identifikující rizikové oblasti ( podle R. E. Tartera). Vydal Státní zdravotní ústav, 1998, s. 48. Nešpor K, Provazníková H. Slovník prevence problém psobených návykovými látkami. Státní zdravotní ústav, 1999, s. 56. Nešpor K. Doporuené diagnostické a léebné postupy u závislosti na návykových látkách a souvisejících poruch. Ureno zejména praktickým lékam, zpracováno na základ požadavku eské lékaské spolenosti JEP, Praha, erven Nešpor K. Rodie dtí zneužívající návykové látky. Praktický léka, 81, 2001,. 11, s Nešpor K: Návykové látky a pracovní prostedí. eské pracovní lékaství, 2, 2001, 4, Nešpor K, Matanelli O, Randák D, Mráková E. Sublinguální užití acamprosátu jako krizové intervence ke zvládnutí bažení. eská a Slovenská psychiatrie, 97, 2001, 8, s Nešpor K, Csémy L. Souvislosti mezi alkoholem a jinými návykovými látkami Dsledky pro prevenci i lébu. Vydal Sportpropag pro MZ R, 1999, Praha, 1999, s. 23. Nešpor K, Csémy L. Bažení (craving). Spolený rys mnoha závislostí a zpsoby zvládání. Sportpropag, Návykové nemoci a stomatologie (ti lánky) Nešpor K. Prevence zneužívání lék a pístupy pi zvládání lékové závislosti. Nešpor K. Problémy psobené hazardní hrou a léka. Nešpor, K.: Toxikologické vyšetení v klinické medicín a pi prevenci v pracovním prostedí. Alkoholizmus a drogové závislosti. 1998, 33;

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE 1. Výklad základních pojmů - sociální patologie, sociální deviace, anomie, adaptační způsoby, pojmy související. 2. Sociální

Více

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l.

Karlovarský kraj 24.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách Domov pod Kuňkou, Ráby Pardubický kraj. Ústí n.l. Ústí n.l. Ústí n.l. Další vzdělávání dospělých Datum Název Místo Kraj 16.1.2010 Restriktivní opatření, ale i šetrná sebeobrana DpOZP Litvínov- Zátiší 177 3.2.2010 Standardy kvality v sociálních službách DPS Domov pro seniory,

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1.

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. ročník Název předmětu: Kulturní a sociální antropologie (vybrané kapitoly) Vyučující: MUDr. Petr Popov MUDr. Dušan Randák MUDr. PhDr. Kamil Kalina,

Více

Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě

Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě Systém adiktologické péče v síti služeb na okresním městě AT konference Seč 2016 Mgr. Josef Soukal Síť adiktologických služeb Primární prevence (všeobecná a selektivní) AT ordinace (do 12/2015), nyní jen

Více

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. 8. a 9. ročník

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. 8. a 9. ročník Charakteristika předmětu VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 8. a 9. ročník Obsahové, organizační a časové vymezení Předmět výchova ke zdraví se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku 1 hodinu týdně. Svým obsahem

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

KURZ PRVNÍ POMOCI A ZÁCHRANY

KURZ PRVNÍ POMOCI A ZÁCHRANY HLAVNÍ TÉMATA: HORSKÁ, EXPEDINÍ A CESTOVNÍ MEDICÍNA PRVNÍ POMOC A ZÁCHRANA V HORÁCH OMRZLINY, PODCHLAZENÍ LAVINOVÉ NEHODY, NEMOC Z VÝŠKY LEZECKÉ ÚRAZY A NEHODY PI LEZENÍ NA SEMINÁ NAVAZUJE PRAKTICKÝ KURZ

Více

Lekce. 1. I. Úvod. Kontrolní otázky a cviení k 1. lekci

Lekce. 1. I. Úvod. Kontrolní otázky a cviení k 1. lekci Lekce. 1 Úvod do problematiky právní odpovdnosti ve zdravotnictví I. Úvod II. Orientace ve zdravotnických pedpisech III. Základní výkladová pravidla IV. Vybrané právní pedpisy V. Druhy právní odpovdnosti

Více

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice Stedisko sociálních služeb msta Kopivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kopivnice ÍLOHA. 2 ke Smlouv o poskytnutí služby sociální pée Odlehovací služby PRAVIDLA POSKYTOVATELE PRO ODLEHOVACÍ SLUŽBU 1. Poslání

Více

1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO

1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO Systém řízení sociálních služeb 1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO 2/ Vzájemné vztahy mezi SOPO a demografickým vývojem, vzájemné vztahy

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 7 9. 8. 2007 Psychiatrie vč. AT - návykových nemoci a sexuologie - činnost

Více

Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.

Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady. Zdraví a životní styl WHO program Zdraví 21 zdraví pro všechny do 21. století Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady. Determinanty zdraví

Více

Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život

Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život ešení Rimage pro publikování disk stojí v zákulisí t ch nejnáro

Více

Kandidáti do EK SPM (volby 2016)

Kandidáti do EK SPM (volby 2016) Kandidáti do EK SPM (volby 2016) Během volby na valné hromadě 10. 6. můžete odevzdat svůj hlas vybraným 5 kandidátům. MUDr. Romana Hronová (Praha) MUDr. Ivana Jirmanová (Paha) MUDr. Martina Mothejlová

Více

I St,,,, I c}c} c} c} c} c}c} c}c} c} c} c}c} c}c} c} :.-- ---, D- I Alkohol či jiná návyková látka I

I St,,,, I c}c} c} c} c} c}c} c}c} c} c} c}c} c}c} c} :.-- ---, D- I Alkohol či jiná návyková látka I ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 38, 2003, 2, s. 155-160 PREHLADNÉ PRAcE ALKOHOL, JINÉ NÁVYKOVÉ LÁTKY A STRES K. NEŠPOR Psychiatrická l éčebna Bohnice, Praha Stres jako faktor

Více

Obsah. Úvodem 7. Komu je kniha určena 8 Co v knize najdete 8 Konvence použité v knize 9

Obsah. Úvodem 7. Komu je kniha určena 8 Co v knize najdete 8 Konvence použité v knize 9 Obsah Úvodem 7 Komu je kniha určena 8 Co v knize najdete 8 Konvence použité v knize 9 Procházíme Internet 11 Co pot ebujeme 11 Pohyb po Internetu 11 Jak to funguje 11 Popis prohlížeče Internet Explorer

Více

Nácvik senzorické integrace 87 Využití hipoterapie u kojenců a batolat s onemocněním nervového systému 87 Stimulační polohování na koni 88

Nácvik senzorické integrace 87 Využití hipoterapie u kojenců a batolat s onemocněním nervového systému 87 Stimulační polohování na koni 88 OBSAH Úvod 11 1. kapitola - Hipoterapie 13 Trochu historie 13 Léčebné využití koně - základní pojmy 16 Teoretická podstata výkladu účinku hipoterapie 21 Kůň jako symbol 21 Hipoterapie a postura 28 Hipoterapie

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví I. PSYCHIATRIE 1. Dětská a dorostová psychiatrie. Pedopsychiatrické vyšetření. Nejčastější příčiny

Více

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti MT praxe Úrovně MT praxe Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti Rozšiřující k posílení výsledků léčebných a terapeutických postupů Intenzivní má významnou roli v terapeutickém

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V K 1 Základní informace, možnost poradit se Možnosti řešit nepříznivou sociální situaci Identi ikace vlastních potřeb Vytvoření pocitu přijetí a bezpečí pro řešení situace Podpora motivace k přijetí dlouhodobých

Více

TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program 2014/2015 Základní škola a Střední škola Credo, o.p.s. Ředitel školy: Mgr. Blanka Vacková Školní metodik prevence: Bc. Martina Malá Charakteristika

Více

Zápis. ze dne 30. 5. 2007 od 12.00 hod. v Horažďovicích

Zápis. ze dne 30. 5. 2007 od 12.00 hod. v Horažďovicích Zápis společné setkání řídícího týmu a všech pracovních skupin projektu na území správního obvodu obce Horažďovice a mikroregionu Prácheňsko sociálních služeb ve 2. etapě ze dne 30. 5. 2007 od 12.00 hod.

Více

Češi žijí déle, trápí je ale civilizační nemoci. Změnit to může Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí.

Češi žijí déle, trápí je ale civilizační nemoci. Změnit to může Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. TISKOVÁ ZPRÁVA 23. 7. 2014 Češi žijí déle, trápí je ale civilizační nemoci. Změnit to může Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Úroveň zdravotní péče prodloužila délku života lidí

Více

Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře

Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře Standard zdravotní péče z pohledu praktického lékaře Bohumil Seifert Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP Ústav všeobecného lékařství 1.LF UK Praktičtí lékaři v ČR > 300 000 konzultací denně 40 % -

Více

Alkohol a řízení. Mgr. Lenka Vaňková

Alkohol a řízení. Mgr. Lenka Vaňková Alkohol a řízení Mgr. Lenka Vaňková Užívání alkoholu v ČR Problém s alkoholem udává 25% mužů a 10% žen (www.alkoholik.cz) Statistiky z března roku 2010 udávají 550 000 závislých na alkoholu (Nešpor, 2011)

Více

OTEVŘENÍ PSYCHOLOGICKÉ A PSYCHIATRICKÉ AMBULANCE. OD 7. 5. 2013 KAŽDÉ ÚTERÝ OD 10.00 20.00 hod. MASARYKOVA TŘÍDA 48, TEPLICE

OTEVŘENÍ PSYCHOLOGICKÉ A PSYCHIATRICKÉ AMBULANCE. OD 7. 5. 2013 KAŽDÉ ÚTERÝ OD 10.00 20.00 hod. MASARYKOVA TŘÍDA 48, TEPLICE OTEVŘENÍ PSYCHOLOGICKÉ A PSYCHIATRICKÉ AMBULANCE OD 7. 5. 2013 KAŽDÉ ÚTERÝ OD 10.00 20.00 hod. MASARYKOVA TŘÍDA 48, TEPLICE Akutní případy bez objednání, v ostatních případech doporučujeme se telefonicky

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 2. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_124 Jméno

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Bc. obor Sociální politika a sociální práce 1 a) Norma, normalita v dynamice

Více

KAM JÍT leden - únor Pozn.: Chcete jít na nkterou z našich akcí a nemáte doprovod? Zavolejte do kanceláe a spolu to vyešíme.

KAM JÍT leden - únor Pozn.: Chcete jít na nkterou z našich akcí a nemáte doprovod? Zavolejte do kanceláe a spolu to vyešíme. KAM JÍT leden - únor Pozn.: Chcete jít na nkterou z našich akcí a nemáte doprovod? Zavolejte do kanceláe a spolu to vyešíme. za. komentá poznámky Po 7.1. 17.00 Výtvarný kroužek Út 8.1. 17.00 Dm U Jonáše

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K PRIMÁRNÍ PREVENCI SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ U DĚTÍ A ŽÁKŮ I. Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Stručný manuál pro práci s aplikací Dotace OSS MMP

Stručný manuál pro práci s aplikací Dotace OSS MMP Stručný manuál pro práci s aplikací Dotace OSS MMP Každá organizace má své přihlašovací údaje. Pro přidělení či změnu hesla, či jakýchkoliv obtížích s vyplněním, kontaktujte: Mgr. Karolína VODIČKOVÁ, MBA,

Více

ŽIVOT 90 - Jihlava. Tísňová péče AREÍON Služba pro seniory a občany se zdravotním postižením

ŽIVOT 90 - Jihlava. Tísňová péče AREÍON Služba pro seniory a občany se zdravotním postižením ŽIVOT 90 - Jihlava Tísňová péče AREÍON Služba pro seniory a občany se zdravotním postižením Tísňová péče co to vlastně je dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, 41 Terénní sociální služba,

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby Popis realizace poskytování sociální služby Veřejný závazek Charity Odry ohledně odborného sociálního poradenství dle zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. par. 37 odst. 1 4. 1. Cíle, poslání a

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební

Více

Šikana v kontextu práce Sdružení Linka bezpečí

Šikana v kontextu práce Sdružení Linka bezpečí Šikana v kontextu práce Sdružení Linka bezpečí Konference k primární prevenci sociálně patologických jevů ŠIKANA Jihlava 11.12.2012 Barbora Krčmářová Aneta Langrová Přehled služeb SLB aneb komu Linka bezpečí

Více

Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí

Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí ZŠ Jihlava, E. Rošického 2 Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014 Vytvořili: Mgr.

Více

Zdravotní plán města Strakonice. pro období 2015 2018

Zdravotní plán města Strakonice. pro období 2015 2018 Zdravotní plán města Strakonice pro období 2015 2018 Obsah Úvod 3 Místní odborný tým...4 Průběh projednávání a schválení dokumentu..4 Analytická část Zdravotního plánu města Strakonice.4 Zdravotní plán

Více

PSYCHOTERAPEUTICKÉ ODDĚLENÍ HARTIG

PSYCHOTERAPEUTICKÉ ODDĚLENÍ HARTIG PSYCHOTERAPEUTICKÉ ODDĚLENÍ HARTIG ODDĚLENÍ PSYCHOTERAPIE A PSYCHOSOCIÁLNÍ REHABILITACE 9A V PSYCHIATRICKÉ LÉČEBNĚ HORNÍ BEŘKOVICE www.plhberkovice.cz. TERAPEUTICKÝ TÝM Psychiatrickou péči zajišťují: MUDr.

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V D 1 Osoba v nepříznivé sociální situaci přijímá službu, která je podmíněná ochotou řešit nepříznivou sociální situaci Hlavní řešená témata Základní stabilizace Základní doklady Vzdělávání Pracovní uplatnění

Více

Zpráva o plnění úkolů Svazu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v roce 2015 pro výroční konferenci Svazu konané dne 24.

Zpráva o plnění úkolů Svazu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v roce 2015 pro výroční konferenci Svazu konané dne 24. Zpráva o plnění úkolů Svazu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v roce 2015 pro výroční konferenci Svazu konané dne 24. února 2016 - předkládá Jan Boublík osoba pověřená dohledem nad činností

Více

V rámci. pacientovi. V souvislosti. aktualizace

V rámci. pacientovi. V souvislosti. aktualizace SpolenostCompuGroupMedicaleskárepublika mánovéhogenerálníhoeditele PozicijednatelespolenostiCompuGroupMedicaleskárepublikapoVladimíruJungerovipevzalVladimírPikryl. Ten ve firm dosud zastával funkci ekonomickéhoafinanního

Více

Podpora zdravív nemocnici Pelhřimov

Podpora zdravív nemocnici Pelhřimov Podpora zdravív nemocnici Pelhřimov Bc. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov p.o. Efektivní strategie podpory zdraví III. Praha SZÚ 18.6. 2015 Nemocnice Pelhřimov Všeobecná

Více

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE Tato sekce zahrnuje poskytování služeb zdravotní a sociální péče. Tyto činnosti sahají od lékařské péče v nemocnicích a jiných zařízeních přes ústavní péči s určitým podílem

Více

3. Zpráva o hospodaení SRPŠ k 13.9.2012. viz píloha píjm a výdaj za rok 2011, II.pololetí 2011/2012

3. Zpráva o hospodaení SRPŠ k 13.9.2012. viz píloha píjm a výdaj za rok 2011, II.pololetí 2011/2012 Zpráva z Plenárního zasedání SRPŠ ze dne 13.9.2012 1. Zahájení zasedání- pí. Ivana Švejdová pivítala pítomné zástupce tíd a zástupce školy. V úvodu pronesla pár slov k bývalému editeli p. Sedlákovi a byl

Více

Obsah. Seznam autorů... 9. Předmluva... 11. Hlavolamy diabetologie... 15 Milan Kvapil. Paradox obezity... 27 Hana Rosolová

Obsah. Seznam autorů... 9. Předmluva... 11. Hlavolamy diabetologie... 15 Milan Kvapil. Paradox obezity... 27 Hana Rosolová Obsah Seznam autorů... 9 Předmluva... 11 I. K zamyšlení Hlavolamy diabetologie... 15 Milan Kvapil Paradox obezity... 27 Hana Rosolová Vnímání rizika diabetu populací České republiky... 30 Dina Odarčenková

Více

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb Pravidla pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory 1 I. Základní ustanovení Domov Pod Lipami Smečno služba Denního stacionáře pro

Více

Výběr z nových knih 6/2009 psychologie

Výběr z nových knih 6/2009 psychologie Výběr z nových knih 6/2009 psychologie 1. Asertivitou proti stresu / Ján Praško, Hana Prašková Praha : Grada, 2007 -- 277 s. ;. -- čeština. ISBN 978-80-247-1697-8 (brož.) Sign.: II 106962V1 asertivita

Více

V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení

V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení 1) Právní úpravu postihování mládeže, závadových projevů dětí a procesních postupů ve věcech mladistvých upravuje: a) zákon č. 218/2005

Více

Koncepce sítě zdravotních služeb oboru adiktologie

Koncepce sítě zdravotních služeb oboru adiktologie Společnost pro návykové nemoci ČLS JEP Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze ve spolupráci Česká asociace adiktologů Koncepce sítě zdravotních služeb oboru adiktologie Pracovní verze č. 2.4 (materiál

Více

Témata pro profilovou maturitní zkoušku

Témata pro profilovou maturitní zkoušku CÍRKEVNÍ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. Témata pro profilovou maturitní zkoušku Předmět: OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH Praktická maturitní zkouška povinná Interní a chirurgické oddělení: 1. Ošetřování

Více

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie 1. a) Prehistorie a vznik klinické psychologie (jeji filosofické

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY. Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČ: 00064173

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY. Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČ: 00064173 FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČ: 00064173 JAK ŽÁDAT O NAHLÍŽENÍ DO ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE, POŘIZOVÁNÍ JEJÍCH VÝPISŮ NEBO KOPIÍ Vážená paní, vážený pane,

Více

PROŽÍVÁME, VYJADŘUJEME A ZVLÁDÁME SVÉ EMOCE

PROŽÍVÁME, VYJADŘUJEME A ZVLÁDÁME SVÉ EMOCE Tematický okruh osobnostní a sociální výchovy SEBEREGULACE A SEBEORGANIZACE Lekce 3.2 PROŽÍVÁME, VYJADŘUJEME A ZVLÁDÁME SVÉ EMOCE Simona Jeřábková www.odyssea.cz Tato publikace byla vytvořena v rámci projektu

Více

ŠKOLNÍ ROK 2014/2015

ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ MINIMÁLNÍHO

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie)

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie) Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Umíme přijímat akutní pacienty do nemocnic? Model FN Olomouc? Vladislav Kutěj, Petr Hubáček, Michaela Gehrová

Umíme přijímat akutní pacienty do nemocnic? Model FN Olomouc? Vladislav Kutěj, Petr Hubáček, Michaela Gehrová Umíme přijímat akutní pacienty do nemocnic? Model FN Olomouc? Vladislav Kutěj, Petr Hubáček, Michaela Gehrová Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc Urgentní medicína v české kotlině UM jako samostatná

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V D 1 Denní hygiena Běžná denní hygiena Péče o ústa Česání a mytí vlasů Péče o nehty na rukou Mytí během dne (rukou, obličeje atd.) Vysmrkání se Použití intimspreje Péče o zubní náhrady očištění Nasazení

Více

Podrobnější informace ke studiu můžete získat na adrese:

Podrobnější informace ke studiu můžete získat na adrese: Rozhodujete se, kam jít na vysokou školu? Baví vás práce pro lidi a s lidmi? Chcete pomáhat lidem v obtížných životních situacích? Chcete pracovat v oboru, který za posledních 10 let prošel dynamickým

Více

Zdravotní služby v ČR očima pacientů. RNDr. Tomáš Raiter Institut veřejné diskuse, Praha 25. 4. 2012

Zdravotní služby v ČR očima pacientů. RNDr. Tomáš Raiter Institut veřejné diskuse, Praha 25. 4. 2012 Zdravotní služby v ČR očima pacientů RNDr. Tomáš Raiter Institut veřejné diskuse, Praha 25. 4. 2012 Problémy v nastavení zdravotnického trhu 1/ Slabá pozice spotřebitele 2/ Slabá motivace poskytovatele

Více

Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí

Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí V pátek, dne 17.10.2014, se konal v kavárně Café Práh v Brně, odborný seminář pro zástupce škol a školských zařízení, působících v rámci města Brna

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ

ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK A JEHO PŘÍPRAVA K ZAPOJENÍ DO PRÁCE MULTIDISCIPLINÁRNÍHO TÝMU VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ Mojžíšová A., Nekola V. Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Více

Výběr z nových knih 11/2015 psychologie

Výběr z nových knih 11/2015 psychologie Výběr z nových knih 11/2015 psychologie 1. Antropoložka na Marsu : podivuhodné a výjimečné životy geniálních a psychicky odlišných osobností / Oliver Sacks ; z anglického originálu An anthropologist on

Více

5. AMBULANTNÍ STACIONÁRNÍ PÉČE

5. AMBULANTNÍ STACIONÁRNÍ PÉČE 5. AMBULANTNÍ STACIONÁRNÍ PÉČE Ambulantní léčebná a preventivní péče ve zdravotnických a nezdravotnických zařízeních. Specializovaná ambulantní péče poskytovaná diferencovaně uživatelům všech typů návykových

Více

4 Učební plán. 4.1 Učební plán I. stupně. 4.2 Poznámky k učebnímu plánu I. stupně. 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět

4 Učební plán. 4.1 Učební plán I. stupně. 4.2 Poznámky k učebnímu plánu I. stupně. 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět 4 Učební plán 4.1 Učební plán I. stupně Vzdělávací oblast Vyučovací předmět 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem Z toho DČD Jazyk a jazyková ČJ a literatura 7+2 8+2 7+2 7+1 6+1 43 8 komunikace Anglický jazyk 3

Více

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová

Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií. Lenka Gutová Vedení ošetřovatelské dokumentace s využitím IT technologií Lenka Gutová Současnost nemocnice 2012 Vojenská Fakultní Nemocnice v Praze - 8 klinik a 21 odborných oddělení Léčebné zařízení Armády ČR - výcvik

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 715-I

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 715-I Datum Název Místo Kraj 24.1.2012 Ošetřovatelský proces a vedení zdravotnické dokumentace Centrum sociálních služeb, Česká 1175/II., Jindřichův Jihočeský kraj Hradec 3.2.2012 Standardy kvality sociálních

Více

Alkoholismus. Zpracovala: Ing. Štěpánka Janstová 22.1.2012 Určeno pro 9. ročník ZŠ V/II,EU-OPVK38/CH9/Ja

Alkoholismus. Zpracovala: Ing. Štěpánka Janstová 22.1.2012 Určeno pro 9. ročník ZŠ V/II,EU-OPVK38/CH9/Ja Alkoholismus Zpracovala: Ing. Štěpánka Janstová 22.1.2012 Určeno pro 9. ročník ZŠ V/II,EU-OPVK38/CH9/Ja Alkohol jako návyková látka a nebezpečí jejího požívání, prevence alkoholismu Autorem všech částí

Více

B. SPECIÁLNÍ ČÁST OBSAH

B. SPECIÁLNÍ ČÁST OBSAH . SPEIÁLNÍ ČÁST OSH 1. Detoxifikace 2. Terénní programy 3. Kontaktní a poradenské služby 4. mbulantní léčba 5. Stacionární programy 6. Krátkodobá a střednědobá ústavní léčba 7. Rezidenční péče v terapeutických

Více

ŽIVOTOPIS. Pracovní zkušenosti 1983 1984 Fakultní nemocnice Olomouc Vykonávaná pozice: sanitárka, 3.interní klinika

ŽIVOTOPIS. Pracovní zkušenosti 1983 1984 Fakultní nemocnice Olomouc Vykonávaná pozice: sanitárka, 3.interní klinika ŽIVOTOPIS Osobní údaje Křestní jméno/ Příjmení Tituly E-mail Stání příslušnost Dagmar PITNEROVÁ Mgr. dagmar.pitnerova@upol.cz ČR Pracovní zkušenosti Období ( od do) 1983 1984 Fakultní nemocnice Olomouc

Více

2. 4. října 2014. Mariánské Lázně

2. 4. října 2014. Mariánské Lázně XXXI. konference České společnosti pro hypertenzi XXIII. konference pracovní skupiny Preventivní kardiologie ČKS XIX. konference pracovní skupiny Srdeční selhání ČKS 2. 4. října 2014 Mariánské Lázně Vážené

Více

ZDRAVOTNÍ ÚSTAV SE SÍDLEM V HRADCI KRÁLOVÉ

ZDRAVOTNÍ ÚSTAV SE SÍDLEM V HRADCI KRÁLOVÉ 74 ZDRAVOTNÍ ÚSTAV SE SÍDLEM V HRADCI KRÁLOVÉ Adresa: Habrmanova 19, 501 01 Hradec Králové Telefon: +420 495 058 111 Fax: +420 495 522 842 Internet: http://www.zuhk.cz Zdravotní ústav se sídlem v Hradci

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita lll.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Pracovní list pro téma lll.2.6 Zpracování textu

Více

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno 1. Úvodní ustanovení Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného a spokojeného života a pořádku v

Více

PROGRAM KONFERENCE Zvládání současných sociálně patologických jevů a rizikového chování

PROGRAM KONFERENCE Zvládání současných sociálně patologických jevů a rizikového chování PROGRAM KONFERENCE Zvládání současných sociálně patologických jevů a rizikového chování Prezence přihlášených účastníků 8.15 9.00 Zahájení konference 9.00 9.15 Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D. proděkanka pro

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

23.5.2012. Zařízení prokazatelně hlásí pacienty do Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek (NRULISL).

23.5.2012. Zařízení prokazatelně hlásí pacienty do Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek (NRULISL). 9. SUBSTITUČNÍ LÉČBA Ambulantní časově předem neomezená udržovací léčba substituční látkou. Je určena osobám závislým na opiátech často s přítomností psychických a somatických komplikací. Jejím cílem je

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

Národní akční plán pro vzácná onemocnění (NAP) NAP 2012-2014 a jeho plnění NAP 2015-2017 (návrhy)

Národní akční plán pro vzácná onemocnění (NAP) NAP 2012-2014 a jeho plnění NAP 2015-2017 (návrhy) Národní akční plán pro vzácná onemocnění (NAP) NAP 2012-2014 a jeho plnění NAP 2015-2017 (návrhy) NAP 2012-2014 (situace) Nejsou nastavené kontrolní mechanismy Mezirezortní pracovní skupina pro VO plní

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN FEMORO-POPLITEO-CRURÁLNÍ BY-PASS FEMORO-POPLITEÁLNÍ BY-PASS FEMORO-CRURÁLNÍ BY-PASS POPLITEO-CRURÁLNÍ BY-PASS ENDARTEREKTOMIE

Více

Aktuální informace z NCO NZO Brno květen 2014. Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO

Aktuální informace z NCO NZO Brno květen 2014. Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO Aktuální informace z NCO NZO Brno květen 2014 Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO Co připravujeme? Tvorba a pilotní ověření vzdělávacích programů Pracovní terapeut Terapeut v psychosociální rehabilitaci.

Více

HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK HYPERTENZE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK Arteriální hypertenze (vysoký krevní tlak) patří v dnešní době k nejčastějším poruchám zdravotního stavu populace, jak v rozvojových, tak i ve vysoce vyspělých zemích. Arteriální

Více

Obsah. Úvodem 7. Procházíme Internet 11. Komu je kniha urëena 8 Co v knize najdete 8 Konvence pouûitè v knize 9

Obsah. Úvodem 7. Procházíme Internet 11. Komu je kniha urëena 8 Co v knize najdete 8 Konvence pouûitè v knize 9 Obsah Úvodem 7 Komu je kniha urëena 8 Co v knize najdete 8 Konvence pouûitè v knize 9 Procházíme Internet 11 Co pot ebujeme 11 Pohyb po Internetu 11 Jak to funguje 11 Popis prohlìûeëe Internet Explorer

Více

1 Pracovní uplatnění absolventa

1 Pracovní uplatnění absolventa PROFIL ABSOLVENTA Obor vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: 53-43-M/005 Laboratorní asistent střední vzdělání s maturitní zkouškou Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, vysvědčení o maturitní

Více

Nabídka programů pro podniky

Nabídka programů pro podniky Nabídka programů pro podniky HRA O ZDRAVÍ program pro podporu zdraví zaměstnanců Stručný obsah programu: Zaměstnanci si v průběhu celého roku při opakovaných setkáváních formou interaktivní hry a soutěží

Více

Jednotný vizuální styl: podpis v emailové korespondenci.

Jednotný vizuální styl: podpis v emailové korespondenci. Jednotný vizuální styl: podpis v emailové korespondenci. Při elektronické komunikaci je potřeba sjednotit formát podpisu všech pracovníků. V tomto návodu naleznete postupy jak si elektronická podpis vytvořit

Více

Standardy péče o osoby s osteoartrózou

Standardy péče o osoby s osteoartrózou Standardy péče o osoby s osteoartrózou Translation into: Completed by: Email: 1 1 2 3 4 Lidé s projevy OA, by měli mít přístup ke zdravotnickému personálu, který je kompetentní ke stanovení (diferenciální)

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce POLERADY. 2/2001

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce POLERADY. 2/2001 OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce POLERADY. 2/2001 O systému shromažování, sbru, tídní, využívání a odstraování komunálních odpad a nakládání se stavebním odpadem v obci POLERADY. Zastupitelstvo obce POLERADY

Více

Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb v ČR

Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb v ČR Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb v ČR Lenka Vavrinčíková QUO VADIS, ADIKTOLOGIE? Reflexe výsledků projektu NETAD a jejich dalšího využití 29.4. 2014 Seč Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/17.0111

Více

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U. Plán práce. B e z p e č n o s t n í r a d y s t á t u. na 2. pololetí 2015 s výhledem na 1.

B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U. Plán práce. B e z p e č n o s t n í r a d y s t á t u. na 2. pololetí 2015 s výhledem na 1. B E Z P E Č N O S T N Í R A D A S T Á T U P ř í l o h a k usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 9. června 2015 č. 34 Plán práce B e z p e č n o s t n í r a d y s t á t u na 2. pololetí 2015 s výhledem

Více

S T L IBE M Ě C S T O. her. opatření ke snížen. pořádku. vedoucí. Poznámka: Předkládá: oddělení. telefon:

S T L IBE M Ě C S T O. her. opatření ke snížen. pořádku. vedoucí. Poznámka: Předkládá: oddělení. telefon: S T A T U T Á R N Í L IBE RE M Ě C S T O 6. zasedání zastupitelstva města dne: 23. 6. 2016 Bod pořadu jednání: Záměr k regulaci sázkových her, loterií a jiných podobných her Cílem předloženého záměru je

Více

Zdravotní program. Program komplexní zdravotní péče pro management ŠKODA AUTO

Zdravotní program. Program komplexní zdravotní péče pro management ŠKODA AUTO Zdravotní program Program komplexní zdravotní péče pro management ŠKODA AUTO Zdravotní program jsme přesvědčeni, že program nadstandardní zdravotní péče Vám maximálně pomůže v péči o Vaše zdraví a zdraví

Více

Ověřování metodiky krátkých intervencí v praxi Projekt podpory zdraví MZ 2013 2014

Ověřování metodiky krátkých intervencí v praxi Projekt podpory zdraví MZ 2013 2014 Ověřování metodiky krátkých intervencí v praxi Projekt podpory zdraví MZ 2013 2014 Marie Nejedlá Státní zdravotní ústav KRÁTKÉ INTERVENCE k rizikovým faktorům životního stylu edukační aktivita s cílem

Více

ZADÁVÁNÍ BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ DO IS/STAG.

ZADÁVÁNÍ BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ DO IS/STAG. ZADÁVÁNÍ BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ DO IS/STAG. Následující návod popisuje proces zadávání, ukládání a publikování závěrečných prací posluchačů Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Zkušební okruhy: Psychologie - Bc. 1. Základy obecné psychologie - Předmět studia psychologie, psychika, vědomí, psychické procesy, psychické obsahy, psychické stavy - Základní

Více

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR)

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 46,2011,4, s. 225-230 PRíSPEVKY Z PRAXE PSYCHOF ARMAKA ORDINOVANÁ NA ODDELENÍ PRO LÉČBU ZÁVISLOSTÍ PSYCHIATRICKÉ LÉČEBNY V BRNE.ČERNOVICÍCH J.

Více

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková Kreativní malování s dětmi Dana Cejpková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D

Více

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2011/2012 Jedná se o

Více