Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví"

Transkript

1 Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví I. PSYCHIATRIE 1. Dětská a dorostová psychiatrie. Pedopsychiatrické vyšetření. Nejčastější příčiny psychiatrické léčby u dětí (4-12 let). Nejčastější příčiny psychiatrické léčby u adolescentů (13-18 let). Vývojové poruchy v dětském věku. Specifika rozhovoru s dítětem, adolescentem a rodinou. Riziko pro zdravý vývoj osobnosti. Týrané a zneužívané dítě. Diagnostika. Znalecké posuzování. Právní důsledky. 2. Mentální retardace a poruchy intelektu. Etiologie, klasifikace. Klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. Formy péče. Výchova a vzdělávání osob s mentálním postižením. Komunikace s osobami s mentálním postižením. Specifika osobnosti jedince s mentálním postižením, psychologické zvláštnosti. Sociální služby. 3. Organické duševní poruchy včetně symptomatických. Syndrom demence. Organický psychosyndrom. Klasifikace. Klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. Psychoterapeutický přístup. 4. Vědomí a jeho poruchy. Definice. Funkce vědomí. Hodnocení stavu vědomí. Fyziologické a patologické změny vědomí. Kvantitativní poruchy vědomí. Kvalitativní poruchy vědomí. 5. Schizofrenní poruchy. Klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. Somatická komorbidita. Účinnost a nežádoucí účinky terapie. Psychoterapeutický přístup. 6. Afektivní poruchy. Depresivní syndrom. Manický syndrom. Bipolární a unipolární afektivní porucha. Klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. Psychoterapeutický přístup. 7. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy. Fobické úzkostné poruchy. Obsedantně kompulzivní porucha. Reakce na stres a poruchy přizpůsobení. Klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. 8. Poruchy osobnosti. Paranoidní, schizoidní, disociální, emočně nestabilní, histriónská, anankastická, anxiózní, závislá a jiná porucha osobnosti. Klinický obraz. Diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. Psychoterapeutický přístup, psychosociální intervence.

2 9. Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek. Klasifikace. Klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. Syndrom závislosti. Odvykací stav. Delirium tremens. Vymezení pojmu psychoaktivní látka. Screeningové dotazníky. Toxikologická vyšetření. Účinnost a nežádoucí účinky terapie. Psychoterapeutický přístup. Návyková rizika v dětském věku. 10. Sexuální poruchy. Klasifikace. Klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika, léčebné možnosti. Účinnost a nežádoucí účinky terapie. Prevence. Dobrovolná a soudem nařízená léčba. Poradenská činnost. 11. Poruchy příjmu potravy. Obraz mentální anorexie, mentální bulimie. Klasifikace. Klinický obraz. Diagnostika a diferenciální diagnostika. Etiologie. Výskyt, průběh, prognóza. Léčebné možnosti, účinnost a nežádoucí účinky terapie, psychoterapie, psychoterapeutický přístup. Poruchy příjmu potravy v dětském věku. 12. Nejčastější akutní stavy v psychiatrii suicidální krize, psychomotorický neklid, agresivní chování, delirantní syndrom, afektivní poruchy v akutní fázi, schizofrenní poruchy v akutní fázi. Sledování a vyhodnocení somatických a psychických rizik. Postupy při diagnostice a léčbě u pacientů s akutní duševní poruchou. Léčebné možnosti. Fyzické omezení pacienta. 13. Agresivita, agresivní chování, sebepoškozování, suicidální jednání. Sebevražda definice, rizikové faktory, klinické vyšetření a opatření v případě sebevražedného jednání či zvýšeného rizika sebevraždy. Etiologie vzniku násilí a agrese, interní a externí rizikové vlastnosti. Funkce krizových center a linek naděje. 14. Farmakologická a nefarmakologická léčba v psychiatrii. Rozdělení psychofarmak: antipsychotika, antidepresiva, anxiolytika, thymoprofylaktika, hypnotika, psychostimulancia, kognitiva, nežádoucí účinky psychofarmakologické léčby, interakce léků navzájem, interakce s potravinami. Jiná biologická léčba: elektrokonvulzivní terapie, transkraniální magnetická stimulace, stimulace nervus vagus, fototerapie, spánková deprivace, psychochirurgie, fytoterapie. Cíle léčby. 15. Psychoterapie. Vymezení pojmu, základní směry v psychoterapii, koncepce psychoterapeutického přístupu k psychiatrickým pacientům a jejich blízkým, psychosociální intervence. Komunikační dovednosti, vedení motivačních rozhovorů, psychoterapeutický přístup, práce v psychoterapeutické skupině. Zvláštnosti a zásady komunikace s pacienty s duševním onemocněním a mentální retardací, spolupráce s rodinnými příslušníky.

3 II. OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM 1. Komunitní péče o duševně nemocné. Organizace a struktura psychiatrické péče v ČR, síť služeb a jejich provázanost. Prolínání zdravotní a sociální péče o duševně nemocné. Právní problematika v psychiatrii (hospitalizace bez souhlasu duševně nemocného, způsobilost k právním úkonům, ochranná léčba, zabezpečovací detence a další právní problematika se vztahem k psychiatrii). Krizové služby. Možnosti resocializace klientů do vlastního sociálního prostředí. 2. Dětská a dorostová psychiatrie. Posouzení potřeb dětského pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na týrané, zanedbávané a sexuálně zneužívané dítě. 3. Gerontopsychiatrie. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Možnosti využití hodnotících škál a měřících technik (ADL, IADL, MMS, test kreslení hodin, riziko vzniku dekubitů, vyhodnocení rizika pádu, měření intenzity bolesti, hodnocení stavu výživy a hydratace, stupnice hodnocení psychického zdraví apod.). Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením gerontopsychiatrického pacienta. 4. Mentální retardace a poruchy intelektu. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta se syndromem imobility. 5. Organické duševní poruchy, Alzheimerova choroba. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s e syndromem kognitivního deficitu, demence a poruch paměti. 6. Schizofrenní poruchy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s nežádoucími účinky terapie. 7. Afektivní poruchy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s depresí. 8. Neurotické poruchy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s fobickou úzkostnou poruchou.

4 9. Poruchy osobnosti. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s paranoidní poruchou osobnosti. 10. Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s abuzem alkoholu. 11. Poruchy příjmu potravy. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s mentální anorexií. 12. Poruchy spánku. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na spánkovou hygienu pacienta a monitoring spánku. 13. Poruchy vědomí. Posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů. Plán ošetřovatelských intervencí v návaznosti na znalost etiologie, diagnostiky, klinického obrazu a léčebných postupů se zaměřením na pacienta s kvalitativní poruchou vědomí. 14. Podíl sestry na psychoterapii. Vymezení pojmu psychoterapie, základní směry v psychoterapii, koncepce psychoterapeutického přístupu k psychiatrickým pacientům a jejich blízkým, psychosociální intervence. Komunikační dovednosti, vedení motivačních rozhovorů, psychoterapeutický přístup, práce v psychoterapeutické skupině. 15. Agresivní pacient. Komunikace jako prostředek zvládání obtížných situací při jednání s agresivním pacientem. Zvládání agresivního pacienta, omezovací techniky u pacienta sedícího, stojícího a ležícího. Vyprošťovací techniky, znehybňující techniky, úhybné manévry proti útokům předměty. Význam znalosti sebeobrany. Používání omezovacích prostředků dle platné legislativy k zajištění bezpečnosti pacienta a jeho okolí.

5 III. EDUKACE PACIENTŮ A PEČUJÍCÍCH O PACIENTY S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM 1. Preventivní a poradenská činnost v primární prevenci zaměřená na snížení škody způsobené tabákem, alkoholem a psychoaktivními látkami. Účast na psychosociálních intervencích, spolupráce s nezdravotnickými organizacemi. Strategické preventivní edukační programy v psychiatrii. 2. Plán edukace pečujících (rodičů) v oblasti péče o dítě s hyperkinetickou poruchou chování se zaměřením na režimová opatření. 3. Plán edukace pečujících (rodičů/matky) v posílení schopností a sebevědomí mentálně retardovaného dítěte a adekvátní komunikaci s mentálně postiženým jedincem. Snížení sociální izolace. 4. Plán edukace pečujících (rodinných příslušníků) o pacienta s demencí při propuštění do domácího prostředí - v režimových opatřeních (zaměřené na nutriční péči, hydrataci, vylučování moče a stolice, pohybovou aktivitu, hygienickou péči, aktivity k uchování stavu soběstačnosti, apod.) s cílem zachování kvality života a návyků u nemocného. Zajištění bezpečného a přehledného domácího prostředí. 5. Plán edukace pacienta s Alzheimerovou chorobou se zaměřením na trénink paměti a režimová opatření v domácím prostředí. 6. Plán edukace u pacienta s organickou duševní poruchou se zaměřením na spánkovou hygienu. Psychoterapeutický přístup. Monitorování a záznam spánku. 7. Plán edukace pečujících (rodinných příslušníků) o pacienta s úzkostnými stavy a depresí v zabezpečení optimálního a bezpečného prostředí. Prevence progrese stavu (aktivity, pohyb, vztahy v rodině, asertivita, pravidelnost a rytmus v denních činnostech). Posílení vědomí dobré prognózy. 8. Plán edukace pečujících (rodinných příslušníků) v péči o pacienta s mentální anorexií v rodinné terapii se zaměřením na zvládání poruchy příjmu potravy v domácím prostředí s cílem zvýšení přírůstku tělesné hmotnosti. 9. Plán edukace pečujících (rodinných příslušníků) o pacienta se schizofrenií v zabezpečení jeho bezpečnosti, zvýšení soběstačnosti a v režimových opatřeních v prevenci relapsu onemocnění. Návrat k běžnému životu. Psychoedukace. 10. Plán edukace pacienta s afektivní poruchou zaměřený na režimová opatření (nežádoucí účinky léků, nutnost pravidelných kontrol, alkohol apod.). 11. Plán edukace u pacienta s neurotickou poruchou vyjádřenou somatickými potížemi v oblasti zdravého životního stylu, omezení spouštěcích mechanismů, sociální sítě, komunikace v rámci rodiny, možnosti supervize. 12. Plán edukace pacienta s psychickou krizí se zaměřením na ochranu zdraví a života. Krizové centrum a jeho význam.

6 13. Plán edukace pečujících (rodinných příslušníků) o neklidného pacienta s možností agresivní ataky. Včasné rozpoznání varovných signálů ze strany pacienta. Zásady jednání s agresivním pacientem. 14. Plán edukace pacienta, pečujících (rodinných příslušníků) se zaměřením na pravidelné užívání farmakoterapie se zaměřením na žádoucí a nežádoucí účinky psychofarmakologické léčby například u antipsychotik, antidepresiv, anxiolytik, hypnotik, thyoprofylaktik, psychostimulancií, kognitiv. Nebezpečí spojená s náhlým ukončením užívání psychofarmak. 15. Plán edukace pacienta se závislostí na psychoaktivní látce v postupu odvykání. Edukace pacientů závislých na alkoholu, kouření a dalších psychoaktivních látkách.

7 Doporučená literatura: 1. DUŠEK, K., VEČEŘOVÁ PROCHÁZKOVÁ, A., První pomoc v psychiatrii. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN HORT, V. a kol., Dětská a adolescentní psychiatrie. 2. vyd. Praha: Portál, s. ISBN JIRÁK, R., HOLMEROVÁ, I., BORZOVÁ, C., Demence a jiné poruchy paměti: komunikace a každodenní péče. 1. vyd.. Praha: Grada Publishing, s. ISBN JOHNSON, S. M., Charakterové typy člověka: terapeutická léčba raných poruch. 1. vyd. Brno: Computer Press, s. ISBN JUŘENÍKOVÁ, P., Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN KAPOUNOVÁ, G., Ošetřovatelství v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN KRAMÁŘOVÁ, N., TUČEK, J.,Gerontopsychiatrie. 2. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita - ZSF, s. ISBN MARKOVÁ E., VENGLÁŘOVÁ M., BABIAKOVÁ M., Psychiatrická ošetřovatelská péče. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN RABOCH, J., PAVLOVSKÝ, P., Klinická psychiatrie v denní praxi. 1. vyd. Praha: Galén, s. ISBN RÖHR, H. P., KONEČNÝ, A., Hraniční porucha osobnosti: vznik poruchy, průběh a možnosti jejího překonání. 2. vyd. Praha: Portál, s. ISBN SVOBODOVÁ, J., Psychiatrie. 1. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita - ZSF, s. ISBN VONDRÁČEK, L., VONDRÁČEK, J., Odpovědnost při poskytování ošetřovatelské péče. 1. vyd. Praha: Galén, s. ISBN VONDRÁČEK, L., WIRTHOVÁ, V., Právní minimum pro sestry: příručka pro praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN VYBÍRAL, Z., Psychologie komunikace. 2. vyd. Praha: Portál, s. ISBN ZADÁK, Z., Výživa v intenzivní péči. 2. rozšířené a aktualizované vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN

8

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební

Více

3. Základní vyšetření - psychiatrická a psychologická (rozhovor s dítětem, rodinou), elektrofyziologické a zobrazovací metody (EEG, CT, PET, MR).

3. Základní vyšetření - psychiatrická a psychologická (rozhovor s dítětem, rodinou), elektrofyziologické a zobrazovací metody (EEG, CT, PET, MR). Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v dětské a dorostové psychiatrii I. DĚTSKÁ PSYCHIATRIE

Více

OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z PSYCHIATRIE pro rok 2015

OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z PSYCHIATRIE pro rok 2015 OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z PSYCHIATRIE pro rok 2015 ČÁST A HISTORIE A ORGANIZACE PSYCHIATRICKÉ PÉČE, BIOPSYCHOSOCIÁLNÍ PODKLADY DUŠEVNÍCH PORUCH, PSYCHOPATOLOGIE, VYŠETŘOVACÍ METODY A VÝZKUM V PSYCHIATRII,

Více

Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv. Ošetřovatelství v psychiatrii

Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv. Ošetřovatelství v psychiatrii Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv Ošetřovatelství v psychiatrii Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv Ošetřovatelství v psychiatrii GRADA Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

OBSAH AKREDITOVANÉHO KURZU PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. Obsahová struktura, použité vzdělávací metody + časový plán

OBSAH AKREDITOVANÉHO KURZU PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. Obsahová struktura, použité vzdělávací metody + časový plán OBSAH AKREDITOVANÉHO KURZU PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Obsahová struktura, použité vzdělávací metody + časový plán Obsah Metody; pomůcky Časová dotace Počet výukových hodin (1 výuková hodina =

Více

ČÁST B NEJVÝZNAMNĚJŠÍ DUŠEVNÍ PORUCHY (epidemiologie, etiopatogeneze, klinické příznaky, pomocná vyšetření, průběh a prognóza, obecné zásady léčby)

ČÁST B NEJVÝZNAMNĚJŠÍ DUŠEVNÍ PORUCHY (epidemiologie, etiopatogeneze, klinické příznaky, pomocná vyšetření, průběh a prognóza, obecné zásady léčby) OTÁZKY ČÁST A HISTORIE A ORGANIZACE PSYCHIATRICKÉ PÉČE, BIOPSYCHOSOCIÁLNÍ PODKLADY DUŠEVNÍCH PORUCH, PSYCHOPATOLOGIE, VYŠETŘOVACÍ METODY A VÝZKUM V PSYCHIATRII, PRÁVNÍ PROBLEMATIKA Historie psychiatrie

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1.

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 1. ročník Název předmětu: Kulturní a sociální antropologie (vybrané kapitoly) Vyučující: MUDr. Petr Popov MUDr. Dušan Randák MUDr. PhDr. Kamil Kalina,

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Bc. obor Sociální politika a sociální práce 1 a) Norma, normalita v dynamice

Více

1. Pravidla šetrné sebeobrany

1. Pravidla šetrné sebeobrany Podrobná specifikace jednotlivých vzdělávacích aktivit Příloha č. 1 Zadávací dokumentace 1. Pravidla šetrné sebeobrany Umožnit m zvládnout jednání osoby, které je poskytována sociální služba, která ohrožuje

Více

Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky

Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Zadavatel v Zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v Jihočeském a Plzeňském kraji požaduje,

Více

1. Vymezení normality a abnormality 13

1. Vymezení normality a abnormality 13 Úvod 11 1. Vymezení normality a abnormality 13 1.1 Druhy norem 15 Statistická norma 15 Sociokulturní norma 17 Funkční pojetí normality 19 Zdraví jako norma 20 M ediální norma 21 Ontogenetická norma 21

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv. Ošetřovatelství v psychiatrii

Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv. Ošetřovatelství v psychiatrii Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv Ošetřovatelství v psychiatrii Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv Ošetřovatelství v psychiatrii GRADA Publishing

Více

OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z DĚTSKÉ A DOROSTOVÉ PSYCHIATRIE OD ROKU 2016

OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z DĚTSKÉ A DOROSTOVÉ PSYCHIATRIE OD ROKU 2016 OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z DĚTSKÉ A DOROSTOVÉ PSYCHIATRIE OD ROKU 2016 A. Obecná část 1. Historie psychiatrie ve světě a v českých zemích 2. Současná organizace psychiatrické péče v České republice

Více

Atestační otázky z oboru dětská a dorostová psychiatrie

Atestační otázky z oboru dětská a dorostová psychiatrie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru dětská a dorostová psychiatrie Otázky ke specializační zkoušce z dětské a dorostové psychiatrie

Více

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie 1. a) Prehistorie a vznik klinické psychologie (jeji filosofické

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I Datum Název Kraj 8.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 9.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 10.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 20.1.2014 SQSS

Více

Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv. Ošetřovatelství v psychiatrii

Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv. Ošetřovatelství v psychiatrii Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv Ošetřovatelství v psychiatrii Tomáš Petr, Eva Marková a kolektiv Ošetřovatelství v psychiatrii GRADA Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. Geriatrická péče o seniory - zařízení a služby pro seniory. Paliativní péče v České republice. Prevence zubního kazu v regionu. Systém zdravotnictví ve vybrané zemi - srovnání

Více

Výběr z nových knih 6/2009 psychologie

Výběr z nových knih 6/2009 psychologie Výběr z nových knih 6/2009 psychologie 1. Asertivitou proti stresu / Ján Praško, Hana Prašková Praha : Grada, 2007 -- 277 s. ;. -- čeština. ISBN 978-80-247-1697-8 (brož.) Sign.: II 106962V1 asertivita

Více

1. Vybrané kapitoly z pediatrie

1. Vybrané kapitoly z pediatrie Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v klinických oborech 1. Vybrané kapitoly z pediatrie

Více

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s dermatovenerologickým

Více

Organické duševní poruchy

Organické duševní poruchy PZTV021,022 Psychiatrie Učební text 1 Organické (organicky podmíněné) duševní poruchy Projev: přímého postižení CNS chorobným procesem Primární atroficko-degenerativní postižení, nádor, trauma, zánět celkového

Více

Výběr z nových knih 11/2015 psychologie

Výběr z nových knih 11/2015 psychologie Výběr z nových knih 11/2015 psychologie 1. Antropoložka na Marsu : podivuhodné a výjimečné životy geniálních a psychicky odlišných osobností / Oliver Sacks ; z anglického originálu An anthropologist on

Více

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče Mgr. Dita Svobodová Cíl a předmět hodnocení Hodnocení úrovně kvality poskytované ošetřovatelské péče Dodržování legislativních norem Dodržování akreditačních

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra I.. Výchova a vzdělávání v péči o děti a jejich význam 1. Význam výchovného působení dětské

Více

1. předmět: Speciální pedagogika

1. předmět: Speciální pedagogika OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM Studijní program N7504: Učitelství pro střední školy Studijní obor N7504T277: Učitelství pro ZŠ a SŠ Speciální pedagogika 1. předmět: Speciální

Více

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Psychiatrická léčebna Bohnice Akutní gerontopsychiatrické odd. pav.32 vedoucí lékař e-mail:tomas.turek@plbohnice.cz Historie Starý zákon- popis mánie a deprese- Král

Více

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách Příloha č. 1 SPECIFIKACE VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB Níže uvedené obsahy jednotlivých kurzů jsou pouze orientační, zadavatel umožňuje cíle kurzu naplnit i jiným obdobným obsahem kurzů dle akreditace uchazečů.

Více

1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO

1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO Systém řízení sociálních služeb 1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO 2/ Vzájemné vztahy mezi SOPO a demografickým vývojem, vzájemné vztahy

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE 1. Výklad základních pojmů - sociální patologie, sociální deviace, anomie, adaptační způsoby, pojmy související. 2. Sociální

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Studijní opora Mgr. Alena Pelcová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s klasifikacemi lidských potřeb v kontextu ošetřovatelského procesu.

Více

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy Černá 9, 115 55 Praha 1 Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Pastorační a sociální práce 2. roč. KS Rizikové skupiny I + II

Více

Domov pro seniory Tovačov. příspěvková organizace. Vzdělávací plán organizace

Domov pro seniory Tovačov. příspěvková organizace. Vzdělávací plán organizace Domov pro seniory Tovačov příspěvková organizace Vzdělávací plán organizace 2013-2016 Obsah str. 3 str. 3 1. Základní údaje o organizaci 2. Současný stav a struktura pracovníků str. 4 2.1 ekonomicko-provozní

Více

Specifikace vzdělávacích potřeb

Specifikace vzdělávacích potřeb Příloha č. 1 Specifikace vzdělávacích potřeb Specifikace cílové skupiny: Cílovou skupinou zakázky bude 21 pracovnic v sociálních službách, 1 sociální pracovnice a 1 vedoucí sociální pracovnice. Cílová

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc 2016-2019. Martina Mátlová Česká alzheimerovská společnost, o.p.s.

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc 2016-2019. Martina Mátlová Česká alzheimerovská společnost, o.p.s. Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc 2016-2019 Martina Mátlová Česká alzheimerovská společnost, o.p.s. Zpráva o stavu 2015, str. 11 2 Zpráva o stavu 2015, str. 10 3 Zpráva o stavu 2015, str. 12 4

Více

5. AMBULANTNÍ STACIONÁRNÍ PÉČE

5. AMBULANTNÍ STACIONÁRNÍ PÉČE 5. AMBULANTNÍ STACIONÁRNÍ PÉČE Ambulantní léčebná a preventivní péče ve zdravotnických a nezdravotnických zařízeních. Specializovaná ambulantní péče poskytovaná diferencovaně uživatelům všech typů návykových

Více

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce v r. 2015

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce v r. 2015 Datum Název Kraj 6.1.2015 Relaxační techniky zaměřené na uvolnění těla a mysli I Plzeňský kraj 7.1.2015 Prevence stresu a syndromu vyhoření pomocí psychologických disciplín Plzeňský kraj 8.1.2015 Péče

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Zápis z jednání Akreditační komise MPSV ČR č. 19 Dne 24. února 2010

Zápis z jednání Akreditační komise MPSV ČR č. 19 Dne 24. února 2010 Zápis z jednání Akreditační komise MPSV ČR č. 19 Dne 24. února 2010 Přítomni: MUDr. Milena Černá, Mgr. Dana Hacaperková, Mgr. Petr Hanuš, Ing. Jiří Horecký, B.A. (Hons), Bc. Radmila Jiříčková, Mgr. Danka

Více

Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení

Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení Mgr. Renata Vytejčková Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Riziko získání infekce spojené se zdravotní péčí Riziko imobilizačního syndromu Riziko pádu Riziko

Více

B. SPECIÁLNÍ ČÁST OBSAH

B. SPECIÁLNÍ ČÁST OBSAH . SPEIÁLNÍ ČÁST OSH 1. Detoxifikace 2. Terénní programy 3. Kontaktní a poradenské služby 4. mbulantní léčba 5. Stacionární programy 6. Krátkodobá a střednědobá ústavní léčba 7. Rezidenční péče v terapeutických

Více

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie)

Specifika ošetřovatelského procesu u dětského psychiatrického pacienta (zaměření schizofrenie) Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Psychoedukace rodinných příslušníků duševně nemocných

Psychoedukace rodinných příslušníků duševně nemocných Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS s.r.o. Psychoedukace rodinných příslušníků duševně nemocných Sociální práce Vedoucí práce: MUDr. Jan Stuchlík Vypracovala: Monika Bubeníková Čelákovice

Více

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onologickým onemocněním

Více

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu.

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s diabetem mellitem

Více

6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE

6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE 6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE Krátkodobá a střednědobá léčba závislých na alkoholu, jiných návykových látkách a patologických hráčů v rámci lůžkové péče na samostatných specializovaných odděleních

Více

SEBEVRAŽEDNÉ CHOVÁNÍ A ZÁMĚRNÉ SEBEPOŠKOZOVÁNÍ U DĚTÍ A MLÁDEŽE. MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže

SEBEVRAŽEDNÉ CHOVÁNÍ A ZÁMĚRNÉ SEBEPOŠKOZOVÁNÍ U DĚTÍ A MLÁDEŽE. MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže SEBEVRAŽEDNÉ CHOVÁNÍ A ZÁMĚRNÉ SEBEPOŠKOZOVÁNÍ U DĚTÍ A MLÁDEŽE MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže DEFINICE SEBEVRAŽDY Sebevražda je úmyslný, vědomý, proti sobě samému obrácený a život

Více

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog

Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie. Dětský klinický psycholog Okruhy pro atestační zkoušky specializačního vzdělávání v oboru Dětská klinická psychologie Dětský klinický psycholog I. Psychologická diagnostika dětí a dospívajících 1. Psychologická vývojová diagnostika

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru VÝŽIVA DĚTÍ

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru VÝŽIVA DĚTÍ Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební osnova základního modulu....1.1

Více

Katalog otevřených kurzů

Katalog otevřených kurzů 2016 Jeseniova 47 Praha 3 Katalog otevřených kurzů G, z. s. Semináře G GPR1 Syndrom vyhoření GPR2 Psychosomatika aneb jak lze vést léčivý rozhovor GPR3 Moje duševní hygiena a pohoda vs. moji pacienti a

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební

Více

Diagnostika a terapie

Diagnostika a terapie Karel Dušek, Alena Večeřová-Procházková Diagnostika a terapie duševních poruch 2., přepracované vydání Poděkování Děkujeme za podporu, inspiraci a v neposlední řadě za nezištné svolení k využití podkladů

Více

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1 SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) PC = cílová skupina Pracovník v sociálních službách - další vzdělávání (dle 116 odst. 9 Zákona) VP = cílová skupina Vedoucí pracovníci (dle 117a

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 4 3 KOMUNIKACE PRO ZDRAVOTNÍ

Více

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Obsah. Úvod... 2. Jak pracovat s Nabídkou vzdělávání v sociálních službách a podmínky pro přihlašování 3

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Obsah. Úvod... 2. Jak pracovat s Nabídkou vzdělávání v sociálních službách a podmínky pro přihlašování 3 Obsah Obsah Úvod... 2 Jak pracovat s Nabídkou vzdělávání v sociálních službách a podmínky pro přihlašování 3 Nabídka vzdělávacích kurzů VISK termínový kalendář... 4 Nabídka vzdělávacích kurzů VISK tematická

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Vysoká škola

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Vysoká škola Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Vysoká škola Technická univerzita v Liberci Součást vysoké školy Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Název studijního programu Sociální

Více

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Lenka Válková Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Poděkování Vedení Fakultní nemocnice Ostrava Vedení Traumatologického centra FNO, doc. MUDr. Leopoldu Plevovi, CSc., vrchní sestře

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Státní závěrečná zkouška (magisterská) Psychosociální studia: sociální práce Tematické okruhy: 1. a) Vymezení sociální práce. Pojmy, cíle, metody,

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků

Vzdělávání sociálních pracovníků Vzdělávání sociálních pracovníků Akreditační systém Ministerstva práce a sociálních věcí je ustaven zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ). Systém

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13 OBSAH Obsah Předmluva................................................. 13 Část první Základní okruhy obecné psychopatologie.............................. 15 1 Úvod..................................................

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz 4 Problematické situace v péči o seniory PhDr. Martina Venglářová PROBLEMATICKÉ SITUACE V PÉČI O SENIORY Příručka pro zdravotnické a sociální pracovníky

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

pokračování -2-18Ad 45/2013

pokračování -2-18Ad 45/2013 18Ad 45/2013-77 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem JUDr. Petrem Indráčkem v právní věci žalobce R. O., zastoupeného opatrovníkem Městem Orlová, právně

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Studijní obor: Speciální pedagogika Speciální pedagogika pro vychovatele SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE SV Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s alergologickým a imunologickým onemocněním A. ALERGOLOGIE

Více

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com.

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. TERMÍNY Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. Název Datum Čas Místo Agresivita a agrese v současné společnosti 18.12.2007

Více

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 1. Speciální pedagogika jako vědní disciplína, klasifikace. Speciálně pedagogické kompetence učitele 1. stupně ZŠ, činnost

Více

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Teoretické obory psychologie NMgr. obor Psychologie 1. Předmět a metoda psychologie Pojetí duševního

Více

ČAS A DUŠEVNÍ ČAS A DUŠEVNÍ PORUCHY PORUCHY PODROBNÝ VĚDECKÝ PROGRAM ČTVRTEK 7. ČERVNA 2012 PÁTEK 8. ČERVNA 2012

ČAS A DUŠEVNÍ ČAS A DUŠEVNÍ PORUCHY PORUCHY PODROBNÝ VĚDECKÝ PROGRAM ČTVRTEK 7. ČERVNA 2012 PÁTEK 8. ČERVNA 2012 PODROBNÝ VĚDECKÝ PROGRAM 7. ČERVNA 2012 16.30 18.00 Kongresový sál Satelitní symposium Lundbeck Duální pohled na duální diagnózy. Úzkost, deprese a alkohol. Předsedající: prim. Petr Popov 18.00 19.00 přestávka

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k 3. 2.

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k 3. 2. VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k.. 016 Počet respondentů: 155 (respondenti mohli volit více variant

Více

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP 8 vyučovacích hodin Agresivita dětí 2009/368 - SP 7 vyučovacích hodin Aktivizace seniorů

Více

STANDARD č.10 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č.10 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

8.6.2 Podávání stravy nemocným s pohybovým omezením,

8.6.2 Podávání stravy nemocným s pohybovým omezením, Obsah Předmluva 11 1 Organizace práce sestry (Renata Vytejčková) 13 1.1 Ošetřovatelská profese 13 1.2 Zdravotnický tým 14 1.2.1 Ošetřovatelský tým 14 1.2.2 Hierarchie v ošetřovatelském týmu 15 1.3 Organizace

Více

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP Vyučující: Mgr.Jana Mosesová Obor: Sociální politika a sociální práce Typ studia: bakalářské, kombinované Ukončení: zápočet (4EK) Požadavky k zápočtu: zpracování seminární

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Triton. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Triton. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Triton Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Raboch, Pavlovský, Janotová Psychiatrie minimum pro praxi U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Lenka Válková Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Poděkování Vedení Fakultní nemocnice Ostrava Vedení Traumatologického centra FNO, doc. MUDr. Leopoldu Plevovi, CSc., vrchní sestře

Více