Zdena Srnská, kurátorka výstavy Pyšelské muzeum

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zdena Srnská, kurátorka výstavy Pyšelské muzeum"

Transkript

1

2 K připomenutí toho, že v tomto roce uplyne patnáct let od doby, kdy byla v Pyšelích založena stálá expozice Pyšelského muzea. Již v roce 2008 jsem chtěla uspořádat tuto výstavu. Dostala jsem totiž od své neteře kolekci krásných paličkovaných, vyšívaných deček a ubrusů a jeden kroj a ještě bílé vyšívané šaty. Ačkoliv nejsem odborník na tyto záležitosti, cítila jsem, že jsou to hodnotné a krásné věci že bych si tu krásu neměla nechat pro sebe, ale podělit se o ni i s Vámi ostatními. Začala jsem se poptávat a shromažďovat podobné věci s myšlenkou uspořádat výstavu. Přišel rok 2009 a s ním velká rekonstrukce náměstí a budovy úřadu. Nebylo proto možné v této situaci zvát do Pyšel návštěvníky. V roce 2010 bylo vše hotové, ale bylo vhodné v rámci oslav otevření nového pyšelského náměstí uspořádat výstavu fotografií o historii náměstí a jeho výstavbě až do dnešní podoby. Proto byla tato výstava uspořádána až letos, kdy už je náměstí hotové, voní tu rozkvetlé růže, keře a stromy. Na výzvu v Pyšelských listech ženy z Pyšel a okolí darovaly nebo zapůjčily své poklady po rodičích a prarodičích. Vyšívané, paličkované, háčkované dečky, ubrusy, zástěry, prádlo a krásné kuchařky, které vyšívaly maminky, babičky a prababičky.otevřely se i truhly a skříně v našem kostele, odkud bylo zapůjčeno několik historických bohoslužebných rouch. Košile (komže alby) s bohatými krajkovými zakončeními, pokrývky na oltář a brokátový pláštík vyšívaný barevnými sklíčky na Pannu Marii Loretánskou. K těmto věcem jsem přidala věci od mojí rodiny a z depozitáře muzea. Ale výstava není jen o krásných výšivkách a ručních pracích. Je také pro poučení o tom, co předcházelo tomu, než vzniklo plátno, na které se mohlo vyšívat. Nejdříve se vypěstoval len a pak následovala zdlouhavá práce, rosení, sušení.lámání, česání atd. Pak teprve se na kolovratech utkala příze, na tkalcovských stavech plátno, ušily se oděvy, na které pak se mohlo vyšívat. Jak jsem již jednou naznačila, nejsem odbornice na určování druhů výšivek a krojů a proto jsem si nechala poradit od odborných pracovnic z Etnografického muzea v Praze pokud šlo a výšivky a kroje a v Umělecko-průmyslovém muzeu o oděvech. Stojíme dnes v úžasu nad těmito překrásnými exponáty. Když ruce žen tyto výšivky vytvářely, možná po těžké práci jen za svitu petrolejky, nebo svíčky, možná si při této práci zpívaly a tu radost a pohodu určitě vyšily do těchto výšivek na kuchařkách a ostatních věcech, že jsou tak pěkné a milé. Kéž se ta příjemná pohoda přenese i na Vás, kdo si tuto ukázku z výstavy prohlížíte. Zdena Srnská, kurátorka výstavy Pyšelské muzeum

3 Pohled do výstavního sálu ubrusů, deček a krojů.

4 Len jedna z nejstarších textilních rostlin a surovin pro výrobu plátna. Vlákna se získávají z druhé vrstvy pod kůrou stonku. Len po vytrhání na poli se musí zbavit semen na vochli. Pak se odveze znovu na pole nebo louku, kde se rosí 6-8 týdnů, aby se rozrušil dřevitý obal stonku, dále se len suší v horkém vzduchu. K tomu sloužily stavby s vytápěnou pecí, tzv. pazderny. Následovalo lámání a tření lnu na dřevěné trdlici při popotahování hrstí lnu napříč. Dalším pracovním postupem bylo vochlování, česání vláken k odstranění dřevitých částí. Hrsti lnu se švihnutím protahovaly přes vochle, kartáče s drátěnými zuby. Nejdříve na vochli s řídkými zuby a nakonec na vochli s nejhustšími zuby. Pak byla vlákna připravena k předení. Trdlice lámačka na len.

5 Schematický nákres budovy pazderny. Taková pazderna stávala v Nové Vsi u Pyšel.

6 Dva kolovraty na naší výstavě připomínají dobu, kdy se všude, i v naší obci a okolí, hojně předlo. Jak popisuje Pokorný ve svých Památnostech městečka Pyšely, bydlelo v Husově ulici (dříve Zakouty) mnoho tkalců. V domě č. 43 (Fuxův dům), dal hrabě Jan Jindřich Bissingen v 18. století zřídit dílnu, kde se spřádala vlna a len na sukno. Pyšely se v této době jeho zásluhou velmi rozrůstaly. Bissingen sem zval schopné tkalce i jiné řemeslníky, vypomáhal jim peněžními půjčkami na stavbu domků. Tkalcovskou dílnu se však panu hraběti udržet nepodařilo. Na výstavě jsou ještě instalovány pomůcky při zpracovávání lnu. Trdlice - lámačka na len, která napomáhá k drcení a odstranění dřevitých částí stonku. Drhlen - k odstranění semeníků lnu. Ruční vochlička - k odstranění dřevitých částí stonku. Závěsná vochle - na jemnější pročesávání lněných vláken. Člunek - důležitý nástroj k tkalcovskému stavu na zpracování lnu. Upředená vlákna se spřádala na tkalcovském stavu. Nejstarší známé nálezy pochází ze 7. století př. n. let. z turecké Anatolie. Lněná tkanina vznikala proplétáním osnovné nitě napnuté v pevném rámu. Teprve mnohem později se objevily tkalcovské stavy s osnovou přiváděnou ve vodorovné poloze, jak je známe dnes.

7 Kolovrat s ležatou osou (horizontální) zvaný husárek, soustruhovaný z tvrdého dřeva. Pochází ze západních Čech, z poloviny 19. století (bez šlapadla a přeslice).

8 Kolovraty jsou jednoduchá přádelnická zařízení, sloužící k tvorbě lněné, konopné i vlněné příze. Ručně předená vlákna se získávají na kolovratu kroucením a už jako příze se navíjí na cívku posazenou na vřeteně se šlapacím pohonem. Kolovrat s osou stojnou (vertikální), polovina 19. století, Zapůjčeno z Říčanského muzea.

9 Mandl na prádlo z 19. století. Žehlička k žehlení prádla za pomoci rozžhavených uhlíků.

10 Škola vyšívání

11 Jak vzniká paličkovaná krajka

12 Jak vzniká technika "Rišelié" (pohled z rubové strany).

13 Ukázka vzorníků na výšivky a tkaniny z roku 1911 a háčkovaný límec.

14 Záhadná černá krajka?

15 Historické krajky zhotovené ručně i strojově na žlutém podkladu.

16 Kojenecká křticí soupravička z devadesátých let 19. století (vpravo). Vlevo kojenecký čepeček vyplétaný skleněnými korálky.

17 Čepeček kojenecký, pletený, vyplétaný maličkými skleněnými korálky. Devadesátá léta 19. století.

18 Čepeček kojenecký, pletený, vyplétaný maličkými skleněnými korálky. Devadesátá léta 19. století.

19 Zástěrky bohatě vyšívané, vyšívanéčepečky dámské a "kuchařka". Na ní vyšito "Chutná Ti dnes mužíčku, dostanu za to hubičku".

20 Ložní a osobní spodní prádlo. Výbava = chlouba nevěst. Cíchy, polštáře, košilky, kalhotky, kombinačky, noční čepec - vše vyšívané. Háčkované vložky do polštářů.

21 Vyšívané vzory plochým stehem na kombinačkách.

22 Vyšívané košilky a kombinačky.

23 Vyšívané záclonky.

24 Lampa s vyšívaným stínidlem

25 Ručníčky.

26 Vyšívaný polštářek.

27 Vyšívaná halena ke kroji.

28 Krajkový slunečník a háčkované ubrusy. Vyšívané přehozy na postele, Háčkované záclony.

29 Háčkovaný ubrus.

30 Háčkovaný ubrus (detail netopýr).

31 Slunečník a háčkované ubrusy, vyšívané ložní přehozy, háčkované záclony a bílé šaty.

32 Háčkované modré šaty, vyšívaná zelená halenka s motýly, růžová halenka s modrým pávem.

33 Výšivka na ložním přehozu (detail)

34 Dlouhé bílé šaty (švýcarská výšivka). Ručně šité i vyšívané šaty z roku

35 Bílé šaty - švýcarská výšivka.

36 Bílé šaty (detail).

37 Bílé šaty (detail).

38 Bílé šaty (detail).

39 Vyšívaný přehoz na oltář a háčkovaný přehoz na oltář. Tři čepečky.

40 Dva dívčí čepce vyšívané bílou bavlnkou uzlíčkovým stehem. Jeden zdobený krajkou. Oba pochází ze sedmdesátých let 19. století - střední Čechy. Uprostřed pletený kojenecký čepeček (polovina 20. století).

41 Detaily dívčích čepečků.

42 Detail dívčího čepce zdobeného krajkou.

43 Detail dívčího čepce bez rajky.

44 Detail dívčího čepce bez krajky.

45 Vyšívaný ubrus plochým stehem. Ani sto let mu neubralo na kráse.

46 Úžasné věci, které vznikaly pod rukama žen vedených myšlenkou a oddaností k Bohu. Jsou zde vystavena historická bohoslužebná roucha z pyšelského kostela. Komže suknice, košile, pokrývky na oltářní stůl (menzu). Pláštík Panny Marie Loretánské brokátový, vyšívaný barevnými sklíčky. Jakou dobu asi pamatují? Spodní části bohoslužebných rouch (komží), bohatě zdobených krajkou a pokrývky na oltář.

47 Detail výšivky na komži.

48 Detail výšivky na komži (paličkovaná krajka).

49 Detail výšivky na komži.

50 Detail výšivky na komži.

51 Detail výšivky na komži.

52 Pokrývky na oltář.

53 Pokrývky na oltář (detail).

54 Pokrývky na oltář (detail).

55 Pláštík Panny Marie Loretánské. Po stranách dva obrázky z paličkované krajky. Latinský nápis na pokrývce na oltář Deus Meus et Omnia. (Bůh můj a všech)

56 Pražské Jezulátko - paličkovaná krajka.

57 Madona s Jezulátkem - paličkovaná krajka.

58 Vyšívaná halena a kravata k Baráčnickému kroji.

59 Výšivka na ložním přehozu (detail).

60 Celkový pohled do sálu ubrusů, deček, krojů a "kuchařek"

61 Různé dečky. Paličkované, Rišelié

62 Ubrusy a dečky vyšívané v různém provedení "Rišelié", háčkované filetovou technikou, paličkované.

63 Ubrusy provedené různou technikou, náhrdelník technikou paličkovanou.

64 Ubrusy a dečky provedené různou technikou "Rišelié", háčkované.

65 Detail ubrusu "Rišelié".

66 Háčkované a paličkované dečky a ozdoby na šaty.

67 Dečky paličkované.

68 Vyšívané ubrusy v různém provedení.

69 Paličkované ozdoby

70 Obrázky provedené paličkovanou krajkou.

71 Vyšívané ubrusy plochým stehem

72 Piešťanský kroj.

73 Piešťanský kroj - detail výšivky.

74 Háčkované a paličkované dečky.

75 Kapesníčky s různým stylem výšivky. Uprostřed kapesníček z Jubilejní výstavy v Praze 1891.

76 Dečky provedené různou technikou. Uprostřed slavnostní krajkový běhoun (Vamberská krajka).

77 Slavnostní běhoun (Vamberská krajka). Krajkový běhoun sváteční do městského interiéru. Dával se doprostřed stolu. Na něj se pokládala váza nebo porcelánové figurky a skleněné dózy. Je zhotoven z bílého jemného plátna, olemován paličkovanou krajkou z bavlněné příze. Podle zdobnosti pocházel z 19. století nebo z dvacátých let 20. století.

78 Háčkovaný ubrus.

79 Vyšívané ubrusy plochým stehem doplněné historickou keramikou.

80 Středočeský kroj (Vlašimsko).

81 Blaťácký kroj.

82 Blaťácký kroj.

83 Blaťácký kroj - pás se zrcátky (detail).

84 Blaťácký kroj - zástěra (detail).

85 Vyšívané "kuchařky", věšák na deštníky a věšák na kartáče.

86 Kuchařky Při pohledu na ně na nás dýchne kouzlo domácí pohody a štěstí.

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100 Plakát pro výstavu nakreslila Marie Kolářová. Děkuji za návštěvu a těším se na shledanou v Pyšelském muzeu. Zdena Srnská

kapitola 63 - tabulková část

kapitola 63 - tabulková část 6300 00 00 00/80 JINÉ ZCELA ZHOTOVENÉ TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUPRAVY; OBNOŠENÉ ODĚVY A POUŽITÉ TEXTILNÍ VÝROBKY; HADRY 6301 00 00 00/10 I. JINÉ ZCELA ZHOTOVENÉ TEXTILNÍ VÝROBKY 6301 00 00 00/80 Přikrývky a

Více

19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33

19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33 19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33 PŘÍLOHA Přílohy I, II, III, V a VII nařízení (EHS) č. 3030/93 se mění takto: (1) Příloha I se nahrazuje tímto: PŘÍLOHA I TEXTILNÍ VÝROBKY UVEDENÉ V ČLÁNKU

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 8.12.2012 Úřední věstník Evropské unie L 336/55 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1165/2012 ze dne 7. prosince 2012, kterým se mění příloha I nařízení Rady (ES) č. 517/94 o společných pravidlech dovozu

Více

Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu

Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu VZDUCH Venkovní Rozvoj učebna kreativity, využití poznávání školní různých zahrady druhů pro materiálů, rozvoj polytechnických

Více

Rozdělení oděvů. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé

Rozdělení oděvů. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé Rozdělení oděvů Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé MUŽSKÝ ODĚV Pánský oděv Dorostový chlapecký oděv ODĚV ŽENSKÝ ODĚV Dámský oděv Dorostový dívčí oděv

Více

TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY

TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY DB TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY 17 TEXTILIE A TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 17.1 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10.1 Tuk z ovčí

Více

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2

Výroční zpráva. Sedlická krajka výroční zpráva 2 0 1 2 Výroční zpráva 2 0 1 2 2 Obsah Úvodní slovo...3 Představení společnosti-cíl a poslání...4 Činnost společnosti v roce 2012..5-6 Akce...7-9 Krajkářské slavnosti Sedlice-2012...10-11 Soutěžní přehlídka...12-13

Více

Test - Čalounictví III

Test - Čalounictví III Test - Čalounictví III VY_32_INOVACE_621_DOPLŇOVAČKY_PL Pracovní list Š11 / S32 / 639 Autor: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU, Česká Lípa Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání

Více

Bydlení a nábytek středověku

Bydlení a nábytek středověku Bydlení a nábytek středověku Románský sloh nábytek z hrubě opracovaných ýhfošen zpevněných kovovými pásy (konstrukční funkce, zakrytí řemeslných nedostatků) základní kusy nábytku: truhla, lavice, stůl;

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DB TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY 17 TEXTILIE A TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 17.1 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10 Textilní vlákna a příze,

Více

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE)

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) Rada Evropské unie Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13370/14 ADD 3 ACP 149 WTO 250 COAFR 254 RELEX 761 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: Dohoda o hospodářském

Více

V.1. Struktura a organizace textilní výroby

V.1. Struktura a organizace textilní výroby V. Textilní výroba v českých zemích ve 13. 15. století Název této kapitoly je poměrně obecný a zahrnuje značně obsáhlé téma, jehož zpracování, respektive jeho pojetí, je závislé na zvoleném hledisku a

Více

Muzeum dýmek v Proseči

Muzeum dýmek v Proseči Muzeum dýmek v Proseči Materiál mapující vývoj Muzea dýmek v Proseči zejména od roku 2007 po současnost a předkládá možnosti dalšího směřování a rozvoje tohoto dlouhodobého projektu. Stanoviska a návrhy

Více

Nositelé titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje v roce 2015

Nositelé titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje v roce 2015 Nositelé titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje v roce 2015 1. Antonín Hájek, Uherské Hradiště Mařatice Titul obdržen v oboru práce se dřevem soustružení, zdobení cínem, intarzie. Antonín

Více

Šaty dělaj člověka aneb co se nosilo za mé babičky a maminky.

Šaty dělaj člověka aneb co se nosilo za mé babičky a maminky. Šaty dělaj člověka aneb co se nosilo za mé babičky a maminky. Popisuji hlavně moji babičku Terezii Lišťakovou a moji maminku Libuši Sedlaczkovou. Začnu moji babičkou, která se narodila v roce 1930 na Žitkové,

Více

ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana; www.arup.cas.cz

ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana; www.arup.cas.cz ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 Malá Strana; www.arup.cas.cz Oddělení záchranných výzkumů, pracoviště Restaurátorské laboratoře V Holešovičkách 41, 18000 Praha 8; tel.

Více

Vytváření vzorů KAPITOLA 5

Vytváření vzorů KAPITOLA 5 KAPITOLA 5 Vytváření vzorů Ne všechno oblečení má, nebo by mělo mít, na sobě nějaké vzory. Pokud však chcete, aby vaše módní návrhy vypadaly opravdu moderně a byly zajímavé, zcela jistě jich hezkých pár

Více

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek.... Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi liší a je stále nespokojen s tím, jak vypadá - je to č

Více

Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008

Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Výroční zpráva 2008 Sedlická krajka,o.p.s. Výroční zpráva 2008 O b s a h : Úvodní slovo... 3 Představení organizace.. 4 Cíl a poslání organizace.

Více

Atraktivní nabídka, kterou si zamilujete

Atraktivní nabídka, kterou si zamilujete Atraktivní nabídka, kterou si zamilujete Dámská noční košile z příjemného materiálu, s krátkými rukávy a potiskem, různé barvy, S-XL Pánské pyžamo s vtipným motivem Simpsonových: triko s krátkým rukávem

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více

TEXTILNÍ. Marta Drozdová Marie Kilebusová

TEXTILNÍ. Marta Drozdová Marie Kilebusová TEXTILNÍ šperky a doplnky Marta Drozdová Marie Kilebusová Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN. 18.1 Kožené oděvy 18.10 Kožené oděvy 18.10.1 Kožené oděvy 18.10.10 Kožené oděvy 4203.1

Kód SKP N á z e v HS/CN. 18.1 Kožené oděvy 18.10 Kožené oděvy 18.10.1 Kožené oděvy 18.10.10 Kožené oděvy 4203.1 18.1 Kožené oděvy 18.10 Kožené oděvy 18.10.1 Kožené oděvy 18.10.10 Kožené oděvy 4203.1 Z: kabáty, saka, bundy, kostýmy, kalhoty vč. pracovních oděvů z přírodních usní nebo jejich imitací N: kožené pásky,

Více

97/2008 Sb. VYHLÁŠKA

97/2008 Sb. VYHLÁŠKA 97/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 28. února 2008 o vzorech služebních stejnokrojů příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky, jejich používání a způsobu vnějšího označení, a vzoru služebního průkazu

Více

Vyšívání. 50 vyšívacích stehu. Miroslava Kubišová

Vyšívání. 50 vyšívacích stehu. Miroslava Kubišová Vyšívání 50 vyšívacích stehu e:6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:verdana,geneva,kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:no = = < p s t y l e = " p a d d i n g

Více

SUBITO. Kontaktní údaje: ...RYCHLE A KVALITNĚ..

SUBITO. Kontaktní údaje: ...RYCHLE A KVALITNĚ.. ...RYCHLE A KVALITNĚ.. Kontaktní údaje: Bohumíra Četyny 3025/13 700 30 Ostrava-Bělský Les Telefon:+420 59 1124 428 Mobil: +420 724 902 430 +420 606 761 654 ..RYCHLE A KVALITNĚ.. Nabídka sortimentu a servisu

Více

Bakalářská diplomová práce

Bakalářská diplomová práce Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Bakalářská diplomová práce 2014 Hana Buráňová Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Sdružená uměnovědná studia Hana Buráňová

Více

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 EXKURZE Č. 3 ČESKÁ LESNICKÁ AKADEMIE TRUTNOV TKALCOVSKÉ MUZEUM POD JASANEM

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 2 0 0 6 Paličkování Ivana Domanjová

Více

ŘEMESLA ZA KARLA IV. ŽÁCI VIII. ROČNÍKU

ŘEMESLA ZA KARLA IV. ŽÁCI VIII. ROČNÍKU ŘEMESLA ZA KARLA IV. ŽÁCI VIII. ROČNÍKU Mečíř byl řemeslník vyrábějící meče Na rozdíl od kováře, který pracoval jen s kovy, zbrojíř musel ovládat práci i s kůži a dřevem. Zbraně je totiž často nutné osadit,

Více

Ministerstvo vnitra stanoví podle 18 a 40 odst. 2 zákona č. 320/2015 Sb., o Hasičském záchranném. zákonů (zákon o hasičském záchranném sboru):

Ministerstvo vnitra stanoví podle 18 a 40 odst. 2 zákona č. 320/2015 Sb., o Hasičském záchranném. zákonů (zákon o hasičském záchranném sboru): Strana 5522 407 VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2015, kterou se stanoví druhy a vzory služebních stejnokrojů Hasičského záchranného sboru České republiky, způsob označení příslušnosti k Hasičskému záchrannému

Více

Stephanie Thiesová. Háckované ctverce ˇ ˇ. 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky

Stephanie Thiesová. Háckované ctverce ˇ ˇ. 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky Stephanie Thiesová Háckované ctverce ˇ ˇ 46 nejkrásnějších babiččiných čtverců Se skvělými nápady na přikrývky, polštáře a další doplňky Obsah 3 Úvod 4 Informace pro začátek 4 Jak se pracuje s kolekcí

Více

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace.

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace. Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Stavba těla rostlin Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Mgr. Zuzana Drahotová

Více

ZAHRADA 1199,- VAŠE RAJSKÁ HRANÍ SI GRILOVÁNÍ ZAHRADA 20% SLEVA! původně 1499,-

ZAHRADA 1199,- VAŠE RAJSKÁ HRANÍ SI GRILOVÁNÍ ZAHRADA 20% SLEVA! původně 1499,- VAŠE RAJSKÁ ZAHRADA ZAHRADA GRILOVÁNÍ HRANÍ SI UV Lehátko se stříškou materiál: textilní potah, robustní hliníková konstrukce 196 x 65 x 83 cm barva: černá 20% původně 1499,- 1199,- Nabídka platí od 5.

Více

Pověst o praotci Čechovi

Pověst o praotci Čechovi Z nejstarší minulosti českého národa se nedochovaly žádné písemné památky.je to proto, že dříve lidé neuměli psát a vše si mohli jen vyprávět. Proto si někdy do vyprávění něco přidali nebo je pozměnili.

Více

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností Rozvíjené kompetence: 1. Kompetence k učení 2. Kompetence k řešení problémů 3. Komunikativní kompetence 4. Sociální a interpersonální kompetence 5. Občanské kompetence

Více

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KINO 1. neděle 17.00 Kniha džunglí 3D Dobrodružný film USA, P 3. úterý 19.00 Spotlight Životopisný film USA s čes. titulky, 12-N 4. středa 19.00 Jak se zbavit nevěsty ČR komedie,

Více

Recyklovaný papír I. Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím?

Recyklovaný papír I. Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím? Recyklovaný papír I Co si potřebuji připravit před výrobou recyklovaného papíru? Jaký materiál je vhodný? Jak to vím? Recyklovaný papír II Jak vyrobím z namočených kousků papíru papírovou drť? Jaký druh

Více

pasový límec zdrhovadlo

pasový límec zdrhovadlo Dámská sukně Technický popis Dámská rovná sukně základního střihu je všitá do pasového límce. Přední i zadní díl jsou střiženy vcelku a na každém jsou odšité dva záševky. Jednostranně kryté zdrhovadlo

Více

1. ZÁVAZNOST VYHLÁŠKY

1. ZÁVAZNOST VYHLÁŠKY Obecně závazná vyhláška města Lanškroun č. 2/2010, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejím katastrálním území, včetně systému

Více

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová NADPIS KORÁLKOVÉ nápady Marie Kielbusová 1 Marie Kielbusová Korálkové nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264

Více

PŘÍLOHA IX PROTOKOLU 1

PŘÍLOHA IX PROTOKOLU 1 PŘÍLOHA IX PROTOKOLU 1 Seznam opracování zpracování, nezbytné pro získání ACP statusu původu, která musí být provedena na textilních materiálech původních v rozvojových zemích, uvedených v odstavci 11

Více

750. výročí. obce Všeradice

750. výročí. obce Všeradice 750. výročí obce Všeradice Dne 26. března 1262, pan Oldřich Zajíc z Valdeka a na Valdeku, daruje statek svůj Všeradice, klášteru Sv. Dobrotivá. Toto je nám dosud známá první dochovaná zmínka o naší obci.

Více

POTŠTÁTSKA KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE. Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát. Zpracoval:

POTŠTÁTSKA KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE. Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát. Zpracoval: KONCEPCE EXPOZICE HISTORIE POTŠTÁTSKA Zadavatel: Město Potštát Zámecká 1 753 62 Potštát Zpracoval: Hranická rozvojová agentura, z. s. Michaela Škrobánková Tř. 1. máje 2063 753 01 Hranice Telefon: 581626202

Více

Nejkrásnější místo na spaní!

Nejkrásnější místo na spaní! www.tchibo.cz V týdnu od 4. 5. 2015 FL/VD/CZ 19/15 Nejkrásnější místo na spaní! Objevte jedinečný svět Tchibo cubedekl_tc-viceprovas(cz)_450x450.indd 1 26.7.12 20:11 Tchibo představuje každý týden novinky.

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady,

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 3.2.2016 COM(2016) 44 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/936 o společných pravidlech

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti za rok 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti za rok 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti za rok 2014 Lidové tradice a řemesla, o. p. s. Zámecká č. p. 196, 687 24 Uherský Ostroh www.lidove-kroje.cz e-shop: www.siti-kroju.cz e-mail: remesla@ostrozsko.cz tel.: +420 572

Více

LITURGICKÉ PŘEDMĚTY Ozdobná rouška, kterou může být přikryté ciborium.

LITURGICKÉ PŘEDMĚTY Ozdobná rouška, kterou může být přikryté ciborium. Obětní miska Miska, ve které se proměňují hostie. Jsou v ní maličké částečky Nejsvětější svátosti, proto ji nikdy neobracíme, neskládáme misky do sebe, nedáváme do nich nic, co tam nepatří. Kalich Nádoba,

Více

PIJTE, JEZTE A VESELTE SE!

PIJTE, JEZTE A VESELTE SE! ZIMA 2015 2 PIJTE, JEZTE A VESELTE SE! Zima, to je vychutnávání si dobrého jídla a potěšení z příjemné společnosti. Naše kolekce vám umožní vytvořit příjemnou a jedinečnou náladu dodávající radost oběma

Více

Tamtadadá - na dvoře Karla IV. se právě schyluje k velké slávě! Co dobrého se asi podává k snědku?

Tamtadadá - na dvoře Karla IV. se právě schyluje k velké slávě! Co dobrého se asi podává k snědku? Tamtadadá - na dvoře Karla IV. se právě schyluje k velké slávě! Co dobrého se asi podává k snědku? Vymysli slavnostní menu a pak ho namaluj na stůl! - předkrm: - polévka: - hlavní chod: - dezert: Za doby

Více

6 Dějiny tkalcovství, vzory

6 Dějiny tkalcovství, vzory 6 Dějiny tkalcovství, vzory Čína, 10. st. Střední Asie, 11.-12. st. 6 Dějiny tkalcovství, vzory Persie, okolo 800 Persie, konec 9. st. 6 Dějiny tkalcovství, vzory Sýrie, 7. st. Sýrie, 8. st. 6 Dějiny tkalcovství,

Více

Absolventská práce. Móda v době renesance

Absolventská práce. Móda v době renesance ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ZA NÁDRAŽÍM 222, 381 01 ČESKÝ KRUMLOV Absolventská práce Móda v době renesance Autor práce: Inna Harkovenko, IX.B Konzultant: Jana Vacková Školní rok: 2011 2012 1 2012 Základní

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_5664HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

Více za méně každý den!

Více za méně každý den! Tričko s dlouhým rukávem, dívčí nebo chlapecké, s motivy, různé vzory a barvy, 2-7 let 249,- 89,- Sada pro malého hasiče: hasičský vůz s délkou cca. 50 cm, dvě figurky a hasičská přilba v sadě Plyšový

Více

Červen. Červenec SRPEN

Červen. Červenec SRPEN Leden 01 02 Únor 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28 04 Duben 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 05 Květen Březen 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 03 LEDEN V lednu panuje v oblasti zvyků a

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

NUNO FILCOVÁNÍ. tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ

NUNO FILCOVÁNÍ. tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ NUNO FILCOVÁNÍ tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ 6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n NUNO FILCOVÁNÍ

Více

Nabídka náhradního plnění

Nabídka náhradního plnění Šance pro region, s. r. o. Petrovice u Karviné 570 735 72 Nabídka náhradního plnění www.dakol-karvina.cz Jste organizací s více než 25 zaměstnanci a nezaměstnáváte stanovený počet osob se zdravotním postižením?

Více

Jméno Obor studia a ročník: Termín Instituce, místo pobytu na stáži Cíle stáže Popis pracoviště či hostitelské instituce

Jméno Obor studia a ročník: Termín Instituce, místo pobytu na stáži Cíle stáže Popis pracoviště či hostitelské instituce Jméno: Jana Dubová Obor studia a ročník: Restaurování a konzervace uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálech, 2. Ročník Termín: 21. července 2014 15. srpna 2014 Instituce, místo pobytu na stáži:

Více

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA I. Základní cyklistický okruh: Veselí n. L. Žíšov Borkovice (Sviny) Mažice Zálší Klečaty Komárov Svinky Vlastiboř Záluží u Vlastiboře Dráchov Žíšov Veselí

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA G.A.LINDNERA ROŽĎALOVICE PRÁZDNINOVÝ ZPRAVODAJ O ČINNOSTI ŠKOLY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA G.A.LINDNERA ROŽĎALOVICE PRÁZDNINOVÝ ZPRAVODAJ O ČINNOSTI ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA G.A.LINDNERA ROŽĎALOVICE PRÁZDNINOVÝ ZPRAVODAJ O ČINNOSTI ŠKOLY V Rožďalovicích dne 2.září 2008 Ve spolupráci se zaměstnanci školy zpracoval Mgr. Roman Kotlář červenec a

Více

Textilní výroba v českých zemích ve 13. 15. století. PhDr. Helena Březinová, Ph.D. Archeologický ústav AV ČR Praha, v.v.i. brezinova@arup.cas.

Textilní výroba v českých zemích ve 13. 15. století. PhDr. Helena Březinová, Ph.D. Archeologický ústav AV ČR Praha, v.v.i. brezinova@arup.cas. Textilní výroba v českých zemích ve 13. 15. století PhDr. Helena Březinová, Ph.D. Archeologický ústav AV ČR Praha, v.v.i. brezinova@arup.cas.cz Poznání středověké textilní produkce Rozsáhlá a složitá problematika

Více

VÝTVARNÁ DÍLNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009

VÝTVARNÁ DÍLNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 VÝTVARNÁ DÍLNA ZAHRÁDKY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 Zpracovala: M. Daňhelová, provozní pracovnice dílny OBSAH 1. PRÁVNÍ STAV VÝTVARNÉ DÍLNY, JEJÍ ŘÍZENÍ A POJETÍ 2. VZNIK A VÝVOJ VÝTVARNÉ DÍLNY 3. PROVOZ

Více

obilky, semena zbývající ozdoby, plody po zpracování ovoce košíky, dřevité proutí, větvičky koláže jejich části

obilky, semena zbývající ozdoby, plody po zpracování ovoce košíky, dřevité proutí, větvičky koláže jejich části PŘÍLOHA 1 Příklady druhů materiálů, činností a námětů Rostlinné přírodní materiály Skupina materiálu Příklady druhů Činnosti Náměty Suchá Semena, obilky, semena zbývající vtlačovat, navlékat, ozdoby, plody

Více

Výtvarné nápady na celý rok

Výtvarné nápady na celý rok Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová CPress, Brno 2014 Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová Fotografie: Petra Vondrová Jazyková korektura: Michal Bečvář Vnitřní úprava, sazba a obal: Karel

Více

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky.

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky. 02. Malý park Malý park vznikl na místě bývalého hřbitova u kostela Všech svatých na ulici Frýdlantské. V Místku byli původně zemřelí pohřbíváni okolo kostela sv. Jakuba v blízkosti náměstí. Tady se pohřbívalo

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Obsah 5 Obsah Úvod................................................. 7 1. Charakteristika sukulentů............................. 9 2. Historie pěstování

Více

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák č. 2/2012 Vážení a milí přátelé, rtuť teploměru, příjemné sluníčko i zpěv ptáků hlásí, že přichází dlouho očekávané a pro většinu z nás nejkrásnější roční období. Je to i čas pro vydání jarního čísla našeho

Více

kapitola 62 - tabulková část

kapitola 62 - tabulková část 6200 00 00 00/80 ODĚVY A ODĚVNÍ DOPLŇKY, JINÉ NEŽ PLETENÉ NEBO HÁČKOVANÉ 6201 00 00 00/80 Pánské nebo chlapecké kabáty, pláště, pláštěnky, větrovky, bundy (včetně lyžařských) a podobné výrobky, jiné než

Více

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?...

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?... PŘÍRODA A PŘÍRODNÍ MATERIÁLY Které materiály jsme používali k výrobě věcí? Můj život na vsi byl úzce spjat s přírodou. Předměty, které jsme potřebovali (nádobí, šaty, nástroje...), jsme vyráběli z materiálů,

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz PERGOLY A PŘÍSTŘEŠKY František Pšenička, Matouš Jebavý GRADA PUBLISHING Tato publikace vychází za podpory Botanické zahrady hl. m. Prahy. Doc. Ing.

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Pracovní činnosti se vyučují jako samostatný vyučovací předmět, v 6., 7.,

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz Katalog forem a metod PDF publikace Upozornění pro uživatele této publikace: Elektronická verze publikace podléhá stejným pravidlům užívání jako tištěná. Všechna práva jsou vyhrazena. Žádná část nesmí

Více

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku

Autor: Miroslav Finger Datum : září 2012 Určení žáci 8.ročníku ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ V 16. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_11 Tématický celek: Historie a umění Autor:

Více

MASÁŽE. Tel.: 604 889 411. rekondiční masáže: zad, šíje, rukou, nohou, hrudníku, břicha Za Nádražím 768. Na objednání, přímo u Vás doma!

MASÁŽE. Tel.: 604 889 411. rekondiční masáže: zad, šíje, rukou, nohou, hrudníku, břicha Za Nádražím 768. Na objednání, přímo u Vás doma! 1/1 PKS MONT 22 23 MASÁŽE rekondiční masáže: zad, šíje, rukou, nohou, hrudníku, břicha Za Nádražím 768 Na objednání, přímo u Vás doma! Tel.: 604 889 411 prodej pneu, slevy až 40 % prodej starších disků

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků [PECHOVÁ, Eva. Vietnamské novoroční lahůdky. Klub Hanoi [online]. 2005, [cit. 2011-03- 24]. Dostupný z WWW: .]

Více

krajky z netradičních materiálů IVANA DOMANJOVÁ

krajky z netradičních materiálů IVANA DOMANJOVÁ PALIČKOVÁNÍ III krajky z netradičních materiálů IVANA DOMANJOVÁ PALIČKOVÁNÍ III krajky z netradičních materiálů IVANA DOMANJOVÁ Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná

Více

Bluzony Velikosti: 36 46, každý kus REKLAMY Od 6. prosince 2017 Z NAŠÍ

Bluzony Velikosti: 36 46, každý kus REKLAMY Od 6. prosince 2017 Z NAŠÍ www.kik.cz Od 6. prosince 2017 Z NAŠÍ TV REKLAMY Bluzony Velikosti: 36 46, každý kus Náhrdelníky Každý kus jen 55,- Náušnice Každý pár jen 55,- Topy s lurexem, velikosti: 34 48, 159,- Šaty s lurexem, velikosti:

Více

Ceník služeb Nemocnice Ostrov

Ceník služeb Nemocnice Ostrov PIV 10 18 Ceník služeb Obsah: Ceník služeb Nemocnice Ostrov Stránka 1 z 8 1. Ceník zdravotnických služeb... 2 1.1. RHB výkony... 2 1.2. Gastroenterologické výkony... 2 1.3. Vyšetření a výkony... 2 1.4.

Více

Horké. srdce. kanadské. na návštěvě ve srubu

Horké. srdce. kanadské. na návštěvě ve srubu na návštěvě ve srubu Horké kanadské 1 srdce Nezažili jsme snad nikdy na našich cestách za návštěvami srubů dobrodružnější cestu k domu. Hluboký les u rakouských hranic, nekončící cesta, úzký průsek. Pak

Více

Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101 00 Praha 10. Dějepisná olympiáda. Zadání úkolů školního kola test

Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101 00 Praha 10. Dějepisná olympiáda. Zadání úkolů školního kola test Č. Jméno. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Příloha žádosti o registraci Počet stran 9 o.s. Sluneční zahrada Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Projekt : Chráněná dílna svatý Prokop u červeného

Více

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva Dřevo Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Dřevo je zahrnováno mezi obnovitelné zdroje energie, jako jeden z druhů biomasy. Je to snadno dostupný přírodní materiál,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jan van der Kamp Aranžování a vazba květin titul Grada Publishing Jan van der Kamp Aranžování a vazba květin Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a

Fakulta restaurování, Restaurování uměleckých děl na papíře a Jméno: Michaela Hermannová Fakulta, obor studia a ročník: souvisejících materiálech, roč. 1. Termín: 13. 7. 2015-24. 7. 2015 Instituce, místo pobytu na stáži: Národní technické muzeu v Praze Fakulta restaurování,

Více

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h Památky k návštěvě každého lákají, vícero podob však v sobě skrývají. Vydej se proto

Více

Výroba oděvů Technologie U zkoušky budou požadovány jen přednášené části z této prezentace.

Výroba oděvů Technologie U zkoušky budou požadovány jen přednášené části z této prezentace. Výroba oděvů Technologie U zkoušky budou požadovány jen přednášené části z této prezentace. Ing. Daniela Lonková Katedra oděvnictví 1 Technologie Technologie nauka o technických a přírodovědných zákonitostech

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI (1. stupeň)

PRACOVNÍ ČINNOSTI (1. stupeň) PRACOVNÍ ČINNOSTI (1. stupeň) Charakteristika předmětu Předmět Člověk a svět práce svými formami výuky a vymezeným obsahem učiva, využíváním znalostí získaných v jiných oblastech vzdělávání i zkušeností

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

11. společenský večer s dobročinnou aukcí

11. společenský večer s dobročinnou aukcí 11. společenský večer s dobročinnou aukcí Katalog exponátů Hlavní partner: Partneři: Neodpírej dobrodiní těm, kteří je potřebují, je-li v tvé moci je prokázat. Přísloví 3.27 Program: Prohlídka výstavy

Více

5. 9 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce

5. 9 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce 5. 9 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce 5. 9. 1 Charakteristika vzdělávací oblasti Člověk a svět práce - Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast je zařazena na obou stupních ZŠ. Vědomosti

Více

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů Panama J O S E F O P A T R N Ý N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 Prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc., 2004 Libri, 2004 ISBN 80-7277-216-3 Obsah

Více

Úvod Materiály Realistické kvûty z krepového papíru (Olga Dneboská) Stfiíhané papírové kvûtiny (Zuzana Janeãková)

Úvod Materiály Realistické kvûty z krepového papíru (Olga Dneboská) Stfiíhané papírové kvûtiny (Zuzana Janeãková) OBSAH Úvod 4 Materiály 6 Realistické kvûty z krepového papíru (Olga Dneboská) 8 Rozkvetlé vûtviãky 9 Narcisy 11 Chryzantémy 12 RÛÏe 14 Stfiíhané papírové kvûtiny (Zuzana Janeãková) 16 Vystfiihované kvûty

Více

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ aneb POHÁDKY PRO ANIČKU 2015 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

www.biovendor.cz Stručná uživatelská příručka

www.biovendor.cz Stručná uživatelská příručka www.biovendor.cz OBSAH REGISTRACE 3 PŘIHLÁŠENÍ 5 VYHLEDÁVÁNÍ PRODUKTŮ 5 VYHLEDÁNÍ POMOCÍ KATEGORICKÉHO STROMU 6 VYHLEDÁNÍ POMOCÍ VYHLEDÁVACÍHO POLE 7 USNADNĚNÍ VYHLEDÁVÁNÍ POMOCÍ FILTRU 8 VLASTNOSTÍ PRODUKTŮ

Více

Příloha č. 12 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE

Příloha č. 12 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Úvodní a Bezpečnost práce - pokyny 1 září Žák vytváří přiměřené pracovní postupy na základě své představivosti různé výrobky z daných materiálů Žák volí vhodné pracovní pomůcky, nástroje a náčiní vzhledem

Více